Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0499

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με τη χρησιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων το 2014

    COM/2016/0499 final

    Βρυξέλλες, 9.8.2016

    COM(2016) 499 final

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    σχετικά με τη χρησιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων το 2014


    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    1.Εισαγωγή

    2.Εξέλιξη του αριθμού των συμβασιούχων υπαλλήλων στην Επιτροπή από το 2004

    3.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων της Επιτροπής ανά φύλο και ανά ομάδα καθηκόντων

    4.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων της Επιτροπής ανά εθνικότητα

    5.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων της Επιτροπής ανά υπηρεσία

    5.1.Κατανομή ανά φύλο και ανά ΓΔ

    5.2.1.Συμβασιούχοι υπάλληλοι 3α

    5.2.2.Επικουρικοί συμβασιούχοι υπάλληλοι 3β

    6.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων στα άλλα όργανα και οργανισμούς

    6.1.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων στα άλλα όργανα

    6.1.1.Κατανομή ανά φύλο και ομάδα καθηκόντων στα άλλα όργανα

    6.1.2.Κατανομή ανά εθνικότητα στα άλλα όργανα

    6.2.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων στους οργανισμούς

    6.2.1.Κατανομή ανά φύλο και ανά ομάδα καθηκόντων στους οργανισμούς

    6.2.2.Κατανομή ανά εθνικότητα στους οργανισμούς

    1.Εισαγωγή

    Η παρούσα έκθεση ανταποκρίνεται στην κανονιστική υποχρέωση που απορρέει από το άρθρο 79 παράγραφος 3 του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΛΠ), το οποίο προβλέπει ότι «η Επιτροπή υποβάλλει ετήσια έκθεση σχετικά με τη χρησιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων, όπου αναφέρονται ο αριθμός των υπαλλήλων, το επίπεδο και ο τύπος των θέσεων, η γεωγραφική ισορροπία και οι δημοσιονομικοί πόροι για κάθε ομάδα καθηκόντων». Παρέχει λεπτομερή εικόνα των συμβασιούχων υπαλλήλων (ΣΥ) που απασχολούνται στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

    Τα δημοσιονομικά στοιχεία (που διαβιβάζονται ετησίως στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή μαζί με το σχέδιο του προϋπολογισμού – έγγραφο εργασίας, μέρος ΙΙ και ΙΙΙ) περιλαμβάνουν τους ΣΥ που απασχολούνται κατά τη στιγμή της υποβολής του σχεδίου προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένων των ΣΥ που προσλήφθηκαν με χρησιμοποίηση των εσόδων για ειδικό προορισμό), δηλαδή: τον πίνακα κατά την 1η Απριλίου του έτους Ν-1 (όπου Ν είναι το έτος του σχεδίου προϋπολογισμού), την εκτέλεση του προϋπολογισμού του έτους Ν-2 και τις ζητούμενες πιστώσεις με εκτίμηση ισοδύναμων πλήρους απασχόλησης για το έτος Ν. Έτσι εξηγούνται οι τυχόν διαφορές που ενδέχεται να προκύψουν όσον αφορά τον αριθμό των ΣΥ μεταξύ των διαφορετικών πηγών στοιχείων.

    Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει τα στοιχεία που αφορούν όλα τα ευρωπαϊκά όργανα [συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), που ιδρύθηκε την 1.1.2011] και τους οργανισμούς κατά την έννοια του άρθρου 1α του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης. Τα στοιχεία για την Επιτροπή είναι λεπτομερέστερα και περιλαμβάνουν το προσωπικό που χρηματοδοτείται από τις επιχειρησιακές γραμμές και τις γραμμές για την έρευνα, τα διοικητικά γραφεία, τις αντιπροσωπείες και το Κοινό Κέντρο Ερευνών.

    Το άρθρο 80 του ΚΛΠ θεσπίζει αντιστοιχία μεταξύ κάθε ομάδας καθηκόντων (στο εξής: ΟΚ ή GF) και των καθηκόντων που μπορεί να ασκεί ένας ΣΥ:

    Ομάδα καθηκόντων

    Βαθμοί

    Καθήκοντα

    IV

    13 έως 18

    Διοικητικές, συμβουλευτικές, γλωσσικές και ισοδύναμες τεχνικές εργασίες, εκτελούμενες υπό την επίβλεψη μόνιμων ή εκτάκτων υπαλλήλων.

    III

    8 έως 12

    Εργασίες εκτέλεσης, σύνταξης κειμένων, λογιστηρίου και άλλες ισοδύναμες τεχνικές εργασίες, εκτελούμενες υπό την επίβλεψη μόνιμων ή εκτάκτων υπαλλήλων.

    II

    4 έως 7

    Εργασίες γραφείου και γραμματείας, διεύθυνση γραφείου και άλλες ισοδύναμες εργασίες, εκτελούμενες υπό την επίβλεψη μόνιμων ή εκτάκτων υπαλλήλων.

    I

    1 έως 3

    Εργασίες χειρωνακτικές και διοικητικής υποστήριξης, εκτελούμενες υπό την επίβλεψη μόνιμων ή άλλων υπαλλήλων.



    Η κατηγορία των συμβασιούχων υπαλλήλων δημιουργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης. Έκτοτε οι ΣΥ συνεισφέρουν στο έργο των οργάνων εκτελώντας εργασίες διοικητικής υποστήριξης με χαμηλότερο κόστος και προσφέροντας δεξιότητες που δεν διαθέτει πάντα το θεσμικό όργανο.

    Συγκεκριμένα, αυτό ισχύει για τα καθήκοντα που αντιστοιχούν στο επίπεδο ΟΚ I, το οποίο αντικατέστησε από το 2004 την κατηγορία D των μόνιμων υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, εξαιρέσει του Κοινοβουλίου, δεν διοργανώθηκε κανένας διαγωνισμός για μόνιμους υπαλλήλους μετά την κατάργηση της εν λόγω κατηγορίας για τα καθήκοντα κλητήρα, οδηγού και λοιπά είδη τυπικών καθηκόντων του επιπέδου ΟΚ I.

    2.Εξέλιξη του αριθμού των συμβασιούχων υπαλλήλων στην Επιτροπή από το 2004

    Στο τέλος του 2014 ο συνολικός αριθμός των ΣΥ για το σύνολο των οργάνων και οργανισμών είναι για πρώτη φορά της τάξης των 11 100 ατόμων. Η Επιτροπή απασχολεί περίπου 58 % των εν λόγω υπαλλήλων έναντι του 60% το 2012. Υπό το πρίσμα της σχετικής σταθερότητας του αριθμού των ΣΥ της Επιτροπής έως το 2013 πριν από την αύξησή του το 2014, η ως άνω σχετική μείωση των ΣΥ που απασχολούνται στην Επιτροπή εξηγείται από την αύξηση του αριθμού τους στα άλλα θεσμικά όργανα και στους οργανισμούς.

    Η λεπτομερής κατανομή μεταξύ των επιμέρους οργάνων και οργανισμών αναλύεται κατωτέρω.

    Η εξέλιξη του αριθμού των υπαλλήλων ΣΥ στην Επιτροπή από το 2004 έχει ως εξής 1 :

    Πίνακας αριθ. 1

    Η αύξηση του αριθμού των ΣΥ στην Επιτροπή, που έχει πλέον φτάσει στους 6 400 περίπου υπαλλήλους το 2014, εξηγείται από τη βαθμιαία αντικατάσταση των επικουρικών υπαλλήλων (οι οποίοι ήταν περίπου 3 000 το 2003) από επικουρικούς ΣΥ (άρθρο 3β του ΚΛΠ), από την αντικατάσταση των μόνιμων υπαλλήλων της πρώην κατηγορίας D με ΣΥ (άρθρο 3α του ΚΛΠ) καθώς και από τη μετατροπή των θέσεων μόνιμων υπαλλήλων σε πιστώσεις για ΣΥ στα διοικητικά γραφεία. Επίσης, συνεχίστηκε η πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων για την κάλυψη των ειδικών αναγκών αντικατάστασης καταστατικού προσωπικού, όπως προβλέπεται σχετικά στο άρθρο 3β του ΚΛΠ.

    Ο αριθμός των ΣΥ αυξανόταν κάθε χρόνο έως το 2009, αλλά σημείωσε ελαφρά πτώση το 2010. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναμονή των αποτελεσμάτων των νέων δοκιμασιών επιλογής CAST 2010.

    Το 2011, αν και οι αριθμοί της Επιτροπής φαίνεται να δείχνουν κάποια σταθεροποίηση, πρόκειται στην πραγματικότητα για το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών φαινομένων. Από τη μια πλευρά, η ίδρυση της ΕΥΕΔ είχε ως αποτέλεσμα τη μετάταξη 277 συμβασιούχων υπαλλήλων από το προσωπικό της Επιτροπής (που εργάζονταν τότε για τη γενική διεύθυνση RELEX στις αντιπροσωπείες και στην έδρα) στην ΕΥΕΔ, ενώ, από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή προσέλαβε 275 ΣΥ μεταξύ 2010 και 2011. Χωρίς τη μετάταξη των υπαλλήλων στην ΕΥΕΔ, η εξέλιξη μεταξύ 2010 και 2011 θα ήταν + 4,6%, δηλαδή εντός του μέσου όρου της εξέλιξης που διαπιστώθηκε το 2008 και το 2009.

    Το 2012 και το 2013, ο αριθμός των ΣΥ μειώθηκε ελαφρώς (κατά -1% και -2%, αντίστοιχα), μείωση η οποία οφείλεται ειδικότερα στο γενικό πλαίσιο μείωσης του αριθμού του προσωπικού και στην αναμονή της έναρξης ισχύος του νέου Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης τον Ιανουάριο του 2014.

    Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2013 για τους συμβασιούχους υπαλλήλους του άρθρου 3β του ΚΛΠ προτάθηκαν νέοι υποψήφιοι στις γενικές διευθύνσεις (ΓΔ) 2 . Λαμβανομένων υπόψη των διαφόρων προθεσμιών επιλογής και πρόσληψης, ο πραγματικός αντίκτυπος της εν λόγω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει κυρίως αισθητός από το 2014.

    Επιπλέον, η έναρξη ισχύος του νέου ΚΥΚ την 1η Ιανουαρίου 2014, επέκτεινε τη διάρκεια απασχόλησης των ΣΥ 3β σε έως και έξι έτη. Πολλοί συμβασιούχοι υπάλληλοι που έχουν ήδη συμπληρώσει 3 έτη υπηρεσίας και εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Επιτροπή ως προσωρινοί υπάλληλοι μπόρεσαν έτσι να επαναπροσληφθούν για νέα συμβατική περίοδο, επιτρέποντας στην Επιτροπή να επωφεληθεί από συμβασιούχους υπαλλήλους που ήταν ήδη καταρτισμένοι και λειτουργικοί από την πρώτη στιγμή, με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των προσωρινών 3 .



    3.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων της Επιτροπής ανά φύλο και ανά ομάδα καθηκόντων

    Η κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων ανά ομάδα καθηκόντων παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα.

    Κατανομή ανά φύλο και ανά ομάδα καθηκόντων το 2014 4

    Πίνακας αριθ. 2

    Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 υπηρετούσαν στην Επιτροπή 6440 ΣΥ. Η ομάδα καθηκόντων με τον μεγαλύτερο αριθμό ΣΥ είναι η ΟΚ II, με περίπου 40 % του εργατικού δυναμικού το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Τα άτομα αυτά ασκούν καθήκοντα γραμματείας ή άλλα παρόμοια καθήκοντα, αλλά επίσης και άλλα καθήκοντα, π.χ. παιδοκόμου. Ακολουθούν οι ΣΥ που ανήκουν στην ΟΚ IV και στην ΟΚ III.

    Η ισορροπία μεταξύ των φύλων είναι συνολικά σταθερή: οι γυναίκες αντιπροσώπευαν 62,8 % του συνολικού αριθμού των ΣΥ το 2013 έναντι 63,4 % το 2012 και 62,8% το 2014.

    Διαπιστώνεται ότι, στην ΟΚ IV, η ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων έχει σχεδόν επιτευχθεί κατά το έτος 2014. Η κατανομή ανά φύλο στις άλλες ΟΚ παραμένει παρόμοια από το 2011. Παρατηρείται σαφώς υψηλότερο ποσοστό γυναικών στην ΟΚ II (83,5 % το 2014) και, μολονότι σε μικρότερο βαθμό, στην ΟΚ III (59,8 % το 2014). Αντίθετα, η παρουσία των ανδρών είναι υψηλότερη στην ΟΚ I (63,5 % άνδρες το 2014).

    Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει ακόμη μια «παραδοσιακή» κατανομή των τύπων των ασκούμενων καθηκόντων: καθήκοντα γραμματείας ή παιδοκόμου για τους υπαλλήλους της ΟΚ II, ενώ οι υπάλληλοι της ΟΚ I ασκούν στην πλειονότητά τους καθήκοντα κλητήρα ή οδηγού.

    4.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων της Επιτροπής ανά εθνικότητα

    Οι πολίτες των κρατών μελών που εκπροσωπούνται περισσότερο μεταξύ των ΣΥ είναι κατά φθίνουσα σειρά: οι Βέλγοι, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Ρουμάνοι, ακολουθούμενοι από τους Πολωνούς και τους Έλληνες. Η εκπροσώπηση αυτή παραμένει πανομοιότυπη από το 2005 για τις τέσσερις πρώτες εθνικότητες. Η εκπροσώπηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, όπως και της Πολωνίας και των Κάτω Χωρών, είναι μάλλον χαμηλή σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αντίθετα, η εκπροσώπηση του Βελγίου και της Ιταλίας είναι υψηλή σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά την προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013, 59 κροάτες συμβασιούχοι υπάλληλοι εργάζονται στην Επιτροπή την 31η Δεκεμβρίου 2014.



    Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων της Επιτροπής ανά εθνικότητα και φύλο το 2014 5

    Πίνακας 3



     

    Η κατανομή των ΣΥ ανά εθνικότητα στην Επιτροπή επηρεάζεται από συνδυασμό διάφορων παραγόντων και, ειδικότερα, από την τοποθεσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και τη διάρκεια των προτεινόμενων συμβάσεων.

    Καθώς η πλειονότητα των διορισμών είναι περιορισμένης διάρκειας, οι υποψήφιοι έχουν την τάση να αποδέχονται ευκολότερα την πρόσληψή τους εάν κατοικούν στον τόπο ή κοντά στον τόπο στον οποίο βρίσκεται το θεσμικό όργανο που τους προτείνει τη σύμβαση. Αντιθέτως, είναι ενίοτε δύσκολο για έναν υποψήφιο που έχει οικογένεια να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής του προκειμένου να έρθει να εγκατασταθεί στην έδρα του οργάνου για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Πράγματι, οι ΣΥ προσλήφθηκαν από την Επιτροπή βάσει του άρθρου 3β του ΚΛΠ, δηλαδή για αρχική διάρκεια ενός έτους, ακολουθούμενη από παράταση δύο ετών. Από την έναρξη ισχύος του νέου ΚΥΚ το 2014, η διάρκεια των συμβάσεων αυτών έχει προς το παρόν προγραμματιστεί για έξι το πολύ έτη.

    Ο παράγοντας της γεωγραφικής εγγύτητας αντικατοπτρίζεται επίσης στη σύνθεση των καταλόγων υποψηφίων από τους οποίους εξαρτάται η Επιτροπή. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει ποσόστωση ανά εθνικότητα: οι προσλήψεις γίνονται βάσει των ζητούμενων προσόντων, των δεξιοτήτων και των γλωσσικών γνώσεων των υποψηφίων.

    Η ίδια τάση που συνδέεται με τον τόπο κατοικίας αναδεικνύεται και από τον πίνακα που δείχνει την κατανομή ανά εθνικότητα στα άλλα θεσμικά όργανα και οργανισμούς.

    Κατανομή των ΣΥ ανά φύλο και ανά ομάδα καθηκόντων 6

    Οι πίνακες αυτοί επιτρέπουν να αναλυθεί η κατανομή ανά ΟΚ, ανά εθνικότητα και ανά φύλο. Το 2014 όπως και τα προηγούμενα έτη, όλα τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται στην ΟΚ IV και στην ΟΚ II. Ωστόσο, το 2014 δεν υπάρχει κανείς Λουξεμβούργιος στην ΟΚ III και κανείς Αυστριακός στην ΟΚ Ι.

    Πίνακας 4

    OK IV

     

    ΟΚ ΙΙΙ


    ΟΚ ΙΙ



    OK I

    5.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων της Επιτροπής ανά υπηρεσία

    Στην παρακάτω ενότητα τα στοιχεία που αφορούν τους ΣΥ ταξινομήθηκαν ανά ΓΔ. Παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των ΓΔ, οι οποίες εξηγούνται ιδίως από τις αποστολές που ανατίθενται σε αυτές. Για παράδειγμα, η ΓΔ DEVCO απασχολεί κυρίως υπαλλήλους της ΟΚ IV, επιφορτισμένους με τη διεθνή βοήθεια και συνεργασία ή διαχειριστές προγραμμάτων τόσο στις αντιπροσωπείες όσο και στην έδρα, ενώ το OIB απασχολεί κυρίως διοικητικούς βοηθούς ή παιδοκόμους που υπάγονται στην ΟΚ II.

    Επιπλέον, οι πιστώσεις που χορηγούνται για την πολιτική αντικατάστασης του απόντος προσωπικού επιτρέπουν τη διατήρηση της συνέχειας της υπηρεσίας, κατάσταση η οποία δεν θα ήταν τόσο ικανοποιητική χωρίς αυτές τις ειδικές αντικαταστάσεις.

    5.1.Κατανομή ανά φύλο και ανά ΓΔ 7

    Πίνακας αριθ. 5

    5.2.    Κατανομή ανά είδος σύμβασης 8

    5.2.1.Συμβασιούχοι υπάλληλοι 3α

    Πίνακας αριθ. 6


    5.2.2.Επικουρικοί συμβασιούχοι υπάλληλοι 3β

    Πίνακας αριθ. 7


    6.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων στα άλλα όργανα και οργανισμούς

    Ο συνολικός αριθμός των ΣΥ στα άλλα όργανα και οργανισμούς ανήλθε σε 4 624 το 2014 έναντι των 4 179 το 2013. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση ύψους 10,6 % μεταξύ 2013 και 2014.

    Πίνακας αριθ. 8

    Εξέλιξη της κατανομής των συμβασιούχων υπαλλήλων
    στα άλλα όργανα και οργανισμούς από το 2010
    9

    * Η ίδρυση της ΕΥΕΔ την 1η Ιανουαρίου 2011 και η μετάταξη 313 ΣΥ από την Επιτροπή στην ΕΥΕΔ την ίδια ημερομηνία εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την έντονη αύξηση του αριθμού των ΣΥ μεταξύ 2010 και 2011. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με τη χρησιμοποίηση συμβασιούχων υπαλλήλων το 2011.

    6.1.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων στα άλλα όργανα 10

    Ο αριθμός ΣΥ στα άλλα όργανα αυξήθηκε κατά 17,7 % μεταξύ 2013 και 2014. Η αύξηση αυτή εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του αριθμού των ΣΥ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ 2013 και 2014 (από 874 ΣΥ σε 1 210 ΣΥ), ήτοι αύξηση 38,4 % στο συγκεκριμένο όργανο. Η αύξηση του αριθμού των ΣΥ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 εξηγείται από την απόφαση για την εσωτερίκευση της ασφάλειας και την πρόσληψη ΣΥ από την ΟΚ I για τη διασφάλιση της εν λόγω αποστολής.

    Πίνακας αριθ. 9

    Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων στα άλλα όργανα το 2014

    6.1.1.Κατανομή ανά φύλο και ομάδα καθηκόντων στα άλλα όργανα 11

    Πίνακας αριθ. 10

    6.1.2.Κατανομή ανά εθνικότητα στα άλλα όργανα 12

    Πίνακας αριθ. 11

    6.2.Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων στους οργανισμούς

    Ο αριθμός των ΣΥ στους οργανισμούς καταγράφει συνεχή και σταθερή αύξηση. Πράγματι, ο συνολικός αριθμός των ΣΥ στους οργανισμούς αυξήθηκε από 1 933 το 2010 σε 2 214 το 2011, σε 2 408 το 2012 και σε 2 522 το 2013 και σε 2 582 το 2014.

    Βάσει της ταξινόμησης που εκπόνησε η ΓΔ BUDG, η ανάλυση των διαθέσιμων πληροφοριών ομαδοποιεί τους οργανισμούς σε 3 κατηγορίες: τους αποκεντρωμένους οργανισμούς, τις κοινές επιχειρήσεις και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, και τους εκτελεστικούς οργανισμούς.

    Κατανομή των συμβασιούχων υπαλλήλων στους οργανισμούς 13

    Πίνακας αριθ. 12

    Το 45 % των ΣΥ απασχολούνται στους εκτελεστικούς οργανισμούς και το 48 % στους αποκεντρωμένους οργανισμούς. Το υπόλοιπο (7 %) χρησιμοποιείται από τις κοινές επιχειρήσεις και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

    Η αύξηση του αριθμού συμβασιούχων υπαλλήλων μεταξύ του 2010 και του 2014 αντανακλά την αύξηση του αριθμού των οργανισμών και των καθηκόντων τους.

    Επίσης, δημιουργήθηκαν αρκετές νέες κοινές επιχειρήσεις το 2014: 1) η ECSEL (Ηλεκτρονικά συστατικά στοιχεία και συστήματα για την ευρωπαϊκή πρωτοπορία) που ανέλαβε τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης ARTEMIS και ENIAC, 2) κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων (BBI) και 3) κοινή επιχείρηση Shift2Rail (Στροφή προς τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες).

    6.2.1.Κατανομή ανά φύλο και ανά ομάδα καθηκόντων στους οργανισμούς

    Η κατανομή κατά ΟΚ είναι αρκετά ομοιογενής όσον αφορά τις 3 κατηγορίες οργανισμών και παραμένει σταθερή από το 2012.

    Κατανομή ανά ομάδα καθηκόντων στους οργανισμούς το 2014 14

    Πίνακας αριθ. 13

     Πίνακας αριθ. 14

    6.2.2.Κατανομή ανά εθνικότητα στους οργανισμούς

    Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, σημειώνεται ότι η τοποθεσία του οργανισμού επηρεάζει σημαντικά την εθνικότητα των ΣΥ.

    Πράγματι, η γεωγραφική κατανομή στους εκτελεστικούς οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται στις ίδιες τοποθεσίες με την Επιτροπή αντικατοπτρίζει τις ίδιες τάσεις με εκείνες της Επιτροπής, όπου οι εθνικότητες με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση είναι η βελγική, η ιταλική, η γαλλική και η ισπανική.

    Ομοίως, η τοποθεσία των άλλων οργανισμών και των κοινών επιχειρήσεων αντικατοπτρίζεται στην κατανομή ανά εθνικότητα των συμβασιούχων υπαλλήλων τους.

    Κατανομή ανά εθνικότητα στους οργανισμούς το 2014 15

    Πίνακας αριθ. 15

    Πίνακας αριθ. 16

    (1)  Πηγή: Commission HR Analytics Platform
    (2) Το 2013 οι γενικές διευθύνσεις δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν με ευκολία τις βάσεις δεδομένων των υποψηφίων και διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε ορισμένες ειδικότητες.
    (3) Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσωρινών υπαλλήλων πέρασε από τους 415 την 1/07/ 2013 στους 188 την 1/07/2014.
    (4)  Πηγή: Commission HR Analytics Platform
    (5)  Πηγή: Commission HR Analytics Platform
    (6)  Πηγή: Commission HR Analytics Platform
    (7)  Πηγή: Commission HR Analytics Platform
    (8)  Πηγή: Commission HR Analytics Platform
    (9)  Πηγή: Eurostat
    (10)  Πηγή: Eurostat
    (11)  Πηγή: Eurostat
    (12)  Πηγή: Eurostat
    (13)  Πηγή: Eurostat
    (14)  Πηγή: Eurostat
    (15)  Πηγή: Eurostat
    Top