EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0268

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Κορέας

COM/2016/0268 final

Βρυξέλλες, 30.6.2016

COM(2016) 268 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Κορέας

{SWD(2016) 162 final}


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Κορέας

1.Εισαγωγή

Η 1η Ιουλίου 2015 σηματοδότησε την τέταρτη επέτειο της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της και της Δημοκρατίας της Κορέας («Κορέα»). Η συμφωνία εφαρμόζεται προσωρινά από τον Ιούλιο του 2011. Στις 13 Δεκεμβρίου 2015 τέθηκε επίσημα σε ισχύ μετά την κύρωσή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας είναι η πρώτη μιας νέας γενιάς ΣΕΣ, η οποία χαρακτηρίζεται από τον μακρόπνοο και ολοκληρωμένο της χαρακτήρα. Είναι επίσης η πρώτη εμπορική συμφωνία της ΕΕ με ασιατική χώρα και η πιο φιλόδοξη ΣΕΣ που έχει εφαρμόσει η ΕΕ μέχρι σήμερα.

Η ΣΕΣ έχει ήδη υποστεί την πρώτη της τροποποίηση. Το πρόσθετο πρωτόκολλο της ΣΕΣ, με το οποίο λαμβάνεται υπόψη η προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ, υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2014 και εφαρμόζεται προσωρινά από την 26η Μαΐου 2014. Τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2016.

Η παρούσα έκθεση είναι η τέταρτη ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της ΣΕΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 511/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2011, για την εφαρμογή της διμερούς ρήτρας διασφάλισης της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και της Δημοκρατίας της Κορέας 1 . Σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 1 του εν λόγω κανονισμού, η Επιτροπή δημοσιεύει ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την εκτέλεση της συμφωνίας. Επιπλέον, το άρθρο 3 παράγραφος 3 ορίζει ότι η Επιτροπή υποβάλλει ετήσια έκθεση παρακολούθησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία για τις εισαγωγές προϊόντων από την Κορέα τα οποία ανήκουν στους ευαίσθητους κλάδους και σε εκείνους στους οποίους έχει επεκταθεί η παρακολούθηση. Ως εκ τούτου, η παρούσα έκθεση συνδυάζει τις δύο αυτές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων. Η εξέλιξη των εισαγωγών που πραγματοποιεί η ΕΕ από την Κορέα στους τομείς που καλύπτονται από την παρακολούθηση, καθώς και τα αποτελέσματα της ειδικής παρακολούθησης της επιστροφής δασμών παρουσιάζονται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που επισυνάπτεται στην παρούσα έκθεση.

Επίσης, η έκθεση παρέχει μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων των διαφόρων επιτροπών και ομάδων εργασίας που έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιο της ΣΕΣ, με σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας. Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις εν λόγω ομάδες εργασίες συνεδρίασαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, η παρούσα έκθεση καλύπτει την περίοδο από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015. Η ανάλυση των στατιστικών του εμπορίου καλύπτει το τέταρτο έτος εφαρμογής, ήτοι το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουνίου 2015, για να καταστεί δυνατή η σύγκριση με τη 12μηνη περίοδο πριν από τη θέση σε ισχύ της ΣΕΣ, ενώ η περίληψη των δραστηριοτήτων των φορέων εφαρμογής της ΣΕΣ καλύπτει το ημερολογιακό έτος 2015.

2.Συνολική αξιολόγηση: η εξέλιξη των εμπορικών συναλλαγών ύστερα από τέσσερα έτη εφαρμογής της ΣΕΣ

2.1.Μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση

Η κατωτέρω ανάλυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Κορέας βασίζεται σε σύγκριση των στοιχείων για το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ (Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2015) με τη 12μηνη περίοδο πριν από τη θέση σε ισχύ και την προσωρινή εφαρμογή της ΣΕΣ (Ιούλιος 2010 – Ιούνιος 2011).

Όσον αφορά το εμπόριο στον τομέα των υπηρεσιών, η ανάλυση βασίζεται σε ετήσια στοιχεία έως το 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές των εμπορικών ροών δεν μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά στη ΣΕΣ, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις εμπορικές ροές. Εντούτοις, τα αριθμητικά στοιχεία που παρέχονται κατωτέρω παρέχουν μια καλή ένδειξη για το πώς έχει λειτουργήσει η ΣΕΣ έως τώρα.

2.2.Συνολική εξέλιξη των εμπορευματικών συναλλαγών

Οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κορέα αυξήθηκαν κατά 55 %, από 30,6 δισ. ευρώ, κατά την 12μηνη περίοδο πριν από τη θέση σε ισχύ της ΣΕΣ, σε 47,3 δισ. ευρώ κατά το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ. Η ετήσια αύξηση των εξαγωγών ήταν άνω του 15 % κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής της ΣΕΣ 2 , 8 %-9 % κατά το δεύτερο και το τρίτο έτος και 14 % κατά το τέταρτο έτος.

Οι εξαγωγές από την ΕΕ προς την Κορέα προϊόντων που έχουν πλήρως ή εν μέρει απελευθερωθεί δυνάμει της ΣΕΣ αυξήθηκαν κατά 57 % και 71 % αντίστοιχα σε σύγκριση με την 12μηνη περίοδο πριν τεθεί σε ισχύ η ΣΕΣ (από 8,8 δισ. ευρώ και 1,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ προϊόντων που υπόκεινται σε μηδενικό δασμό ΜΕΚ αυξήθηκαν κατά 25 % (1,9 δισ. ευρώ). Η αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών των εν λόγω προϊόντων από την ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο 3 ήταν 19 % για τα πλήρως απελευθερωμένα προϊόντα, 26 % για τα μερικώς απελευθερωμένα προϊόντα και 13 % για τα προϊόντα του υπόκεινται σε μηδενικό δασμό ΜΕΚ.

Γράφημα 31: Εξαγωγές της ΕΕ προς την Κορέα και εισαγωγές από την Κορέα, Ιούλιος 2010 - Ιούνιος 2015 (σε εκατ. ευρώ)

Πηγή: EUROSTAT-COMEXT (του Οκτωβρίου 2015)

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κορέα κατά το τέταρτο έτος της ΣΕΣ ανήλθαν σε 40,0 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5 % από τη 12μηνη περίοδο πριν από τη θέση σε ισχύ της ΣΕΣ. Κατά το τρίτο και το τέταρτο έτος εφαρμογής, οι εισαγωγές αυξήθηκαν ετησίως κατά 6 %, ενώ κατά το δεύτερο έτος μειώθηκαν κατά 6 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κορέα αυξήθηκαν περισσότερο από τις εισαγωγές της ΕΕ παγκοσμίως, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κορέα προϊόντων που έχουν απελευθερωθεί, πλήρως ή εν μέρει, από τη ΣΕΣ αυξήθηκαν κατά 35 % και 64 % αντίστοιχα σε σύγκριση με την 12μηνη περίοδο πριν τεθεί σε ισχύ η ΣΕΣ (5,0 δισ. ευρώ και 0,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως), ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ προϊόντων που υπόκεινται σε μηδενικό δασμό ΜΕΚ αυξήθηκε κατά 29 % (5,8 δισ. ευρώ).

Συνολικά, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κορέα, το οποίο ανερχόταν σε 7,6 δισ. ευρώ κατά την 12μηνη περίοδο πριν από τη θέση σε ισχύ της ΣΕΣ, μετατράπηκε σε εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το τέταρτο έτος της ΣΕΣ.

Το μερίδιο της ΕΕ στο σύνολο των κορεατικών εισαγωγών αυξήθηκε από το 9 % πριν από τη θέση σε ισχύ της ΣΕΣ στο 13 % κατά το τέταρτο έτος της εφαρμογής της. Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό της ΕΕ επί του συνόλου των εξαγωγών της Κορέας μειώθηκε από το 11% σε λιγότερο από το 9% 4 .

2.3. Τομεακά αποτελέσματα

Όσον αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ, οι σημαντικότερες κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής:

«Μηχανές και συσκευές» (ΕΣ 5 16), κατηγορία που αντιστοιχεί στο 30 % του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κορέα, οι οποίες σημείωσαν αύξηση κατά 24 %.

«Υλικό μεταφορών» (ΕΣ 17), κατηγορία που αντιστοιχεί στο 21 % του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κορέα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 134 %.

«Προϊόντα των χημικών βιομηχανιών» (ΕΣ 06), κατηγορία που αντιστοιχεί στο12 % του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κορέα, οι οποίες σημείωσαν αύξηση κατά 21 %.

Άλλες κατηγορίες προϊόντων των οποίων οι εξαγωγές από την ΕΕ έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση από τον Ιούλιο του 2011, είναι οι εξής: «προϊόντα ορυκτά» (ΕΣ 05 6 ), «μαργαριτάρια & πολύτιμα μέταλλα» (ΕΣ 14), «υποδήματα» (HS 12) και «ξυλεία» (ΕΣ 09).

Από το τρέχον επίπεδο των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κορέα θα προέκυπτε καταβολή δασμών ύψους 2,8 δισ. ευρώ, εάν δεν ίσχυε η ΣΕΣ 7 .

Όσον αφορά τις εισαγωγές της ΕΕ από την Κορέα, οι κυριότερες κατηγορίες προϊόντων είναι οι εξής:

«Μηχανές & συσκευές», κατηγορία η οποία αντιστοιχεί στο 36 % των εισαγωγών της ΕΕ από την Κορέα, οι οποίες μειώθηκαν κατά 16 %.

«Υλικό μεταφορών», κατηγορία που αντιστοιχεί στο 26 % του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ από την Κορέα, οι οποίες παρουσίασαν διακυμάνσεις κατά την συγκεκριμένη τετραετία και τον Ιούνιο του 2015 βρίσκονταν περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό του Ιουνίου 2011.

Παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις εισαγωγές της ΕΕ στις κατηγορίες «προϊόντα των χημικών βιομηχανιών» και «πλαστικά» (ΕΣ 07), οι οποίες αυξήθηκαν κατά 115 % και 59 %, αντίστοιχα μετά τη θέση σε ισχύ της ΣΕΣ.

2.4.Διμερές εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων

Οι εξαγωγές μηχανοκίνητων οχημάτων (ΕΣ 8703) από την ΕΕ στην Κορέα αυξήθηκαν κατά 206 %, από 2,0 δισ. ευρώ (74 600 μονάδες) κατά τη 12μηνη περίοδο πριν από την έναρξη ισχύος της ΣΕΣ σε 6,1 δισ. ευρώ (210 900 μονάδες) το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ, και αντιπροσωπεύουν το 13 % του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κορέα. Η ετήσια αύξηση των εξαγωγών ήταν περίπου 35 % κατά το δεύτερο και το τρίτο έτος της ΣΕΣ, ενώ το τέταρτο έτος ανερχόταν σε 61 %.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κορέα αυξήθηκαν κατά 53%, από 2,6 δισ. ευρώ σε 4,0 δισ. ευρώ, ή κατά 13 % σε εισαγόμενες μονάδες (από 300 000 σε 339 000 μονάδες). Ολόκληρη η αύξηση (53%) σημειώθηκε κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ. Τα μηχανοκίνητα οχήματα αντιπροσωπεύουν το 10 % του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ από την Κορέα.

Γράφημα 32: Εξαγωγές της ΕΕ προς την Κορέα και εισαγωγές από την Κορέα μηχανοκίνητων οχημάτων, Ιούλιος 2010 - Ιούνιος 2015 (σε δισ. ευρώ)

Πηγή: EUROSTAT-COMEXT (του Οκτωβρίου 2015)

Οι εξαγωγές ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την ΕΕ στην Κορέα 8 ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ κατά το τέταρτο έτος της ΣΕΣ, σημειώνοντας αύξηση κατά 18 % από τη 12μηνη περίοδο πριν από τη θέση σε ισχύ της ΣΕΣ. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (12 %) σημειώθηκε κατά το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κορέα αυξήθηκαν κατά 36 %, από 2,2 δισ. ευρώ κατά την 12μηνη περίοδο πριν από τη θέση σε ισχύ της ΣΕΣ σε 3,0 δισ. ευρώ το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ. Την κατά 23 % αύξηση των εισαγωγών κατά το πρώτο έτος της ΣΕΣ ακολούθησε μείωση κατά 13 % το δεύτερο έτος και ετήσια αύξηση 12 % κατά το τρίτο και το τέταρτο έτος.

2.5. Συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών και άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ)

Το 2014 οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ ανήλθαν σε 11,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές υπηρεσιών στην ΕΕ από την Κορέα ανήλθαν σε 6,0 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 4 % σε σύγκριση με το 2013. Οι εμπορικές συναλλαγές υπηρεσιών της ΕΕ με την Κορέα αντιπροσωπεύουν το 1 % του εμπορίου υπηρεσιών εκτός της ΕΕ.

Πίνακας 1: Το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Κορέας σε σύνολο υπηρεσιών (εκατ. ευρώ)

 

Οι εισαγωγές της ΕΕ (χρέωση)

Οι εξαγωγές της ΕΕ (πίστωση)

Εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ

2010

4.749

7.436

2.687

2011

4.602

7.864

3.262

2012

4.888

8.980

4.092

2013

5.747

10.722

4.975

2014

5.959

11.917

5.958

Πηγή: Eurostat (ΙΠ)

Το 2014 τα εξερχόμενα αποθέματα ΑΞΕ της ΕΕ προς την Κορέα ανήλθαν σε 43,7 δισ. ευρώ, ενώ τα εισερχόμενα αποθέματα ΑΞΕ της ΕΕ από την Κορέα ανήλθαν σε 20,3 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 35 % σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος). Τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν το 1 % των αποθεμάτων άμεσων ξένων επενδύσεων εκτός της ΕΕ.

Πίνακας2: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μεταξύ ΕΕ και Κορέας (εκατ. ευρώ)

 

Αποθέματα

Ροές

 

Εισερχόμενα

Εξερχόμενα

Εισερχόμενες

Εξερχόμενες

2010

13.140

37.480

4.012

2.448

2011

10.782

36.306

1.810

2.217

2012

16.866

35.206

4.302

-179

2013 (β)

14.871

32.308

1.751

1.172

2014

20.252

43.720

4.436

5.629

Σημείωση: (β) ρήξη σειράς. Τα δεδομένα για την περίοδο 2010-2012 καταρτίζονται σύμφωνα με τη μεθοδολογία BPM5 και δεν είναι συγκρίσιμα με τα δεδομένα για την περίοδο 2013-2014, τα οποία βασίζονται στη μεθοδολογία BPM6. Περιλαμβάνονται οι οντότητες ειδικού σκοπού (ΟΕΣ) 9 .

2.6. Χρήση δασμολογικών προτιμήσεων στο πλαίσιο της ΣΕΣ

Με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ, το συνολικό ποσοστό χρησιμοποίησης προτιμήσεων (ΠΧΠ) της ΕΕ στην αγορά της Κορέας ήταν 65 %. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 66 % κατά το τρίτο έτος της ΣΕΣ. Το ποσοστό αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό οι ενωσιακοί εξαγωγείς χρησιμοποιούν τις διατάξεις της ΣΕΣ 10 . Η χρησιμοποίηση των προτιμήσεων για τα γεωργικά προϊόντα ήταν υψηλότερη από ό, τι για τα βιομηχανικά προϊόντα (86 % έναντι 64 %).

Σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, η χρησιμοποίηση των προτιμήσεων κυμάνθηκε μεταξύ 6 % και 91 %. Τα κράτη μέλη με το υψηλότερο ΠΧΠ, άνω του 80 %, είναι η Λετονία, η Αυστρία και η Σλοβακία, ενώ τα κράτη μέλη με τα χαμηλότερα ΠΧΠ, κάτω του 16 %, είναι η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Σε επίπεδο τμήματος του ΕΣ, τα υψηλότερα συνολικά ΠΧΠ αφορούν τα τμήματα «Υλικό μεταφορών» (ΕΣ 17) και «Ζωντανά ζώα & προϊόντα του ζωικού βασιλείου» (ΕΣ 1) και ανέρχονται στο 93 %. Τα χαμηλότερα συνολικά ΠΧΠ (κάτω από το 50 %) αφορούν τα τμήματα «προϊόντα ορυκτά» (ΕΣ 05) «μαργαριτάρια και πολύτιμες πέτρες» (ΕΣ 14), «μέταλλα κοινά» (ΕΣ 15) και «μηχανές» (ΕΣ 16).

Όσον αφορά τις κορεατικές εξαγωγές προς την ΕΕ, το συνολικό ΠΧΠ στην αγορά της ΕΕ ήταν ανώτερο του ΠΧΠ της ΕΕ και ανερχόταν στο 84 % το 2014. Σε επίπεδο τμήματος ΕΣ, τα υψηλότερα συνολικά ΠΧΠ αφορούσαν τα τμήματα «προϊόντα ορυκτά», «υλικό μεταφορών» και «πλαστικές ύλες & καουτσούκ» (πάνω από 90 %), ενώ τα χαμηλότερα ΠΧΠ αφορούσαν τα τμήματα «ξυλεία» και «μαργαριτάρια» (περίπου 9 % και 34 % αντίστοιχα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το κορεάτικο ΠΧΠ για τις μηχανές ήταν 72 %, δηλαδή πολύ υψηλότερο από τον αντίστοιχο ΠΧΠ της ΕΕ, το οποίο ανερχόταν περίπου στο 48 % 11 .

3.Δραστηριότητες των φορέων εφαρμογής της ΣΕΣ

Βάσει των θεσμικών διατάξεων της ΣΕΣ συστάθηκαν επτά ειδικές επιτροπές, επτά ομάδες εργασίας και ομάδα για τον διάλογο σχετικά με τη διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ). Η ετήσια συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου της ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας σε υπουργικό επίπεδο ασκεί εποπτικό ρόλο και εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία της ΣΕΣ. Το 2015 οι περισσότερες από τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής εμπορίου, συνεδρίασαν στην Κορέα, όπως συνοψίζεται κατωτέρω. Επιπλέον, η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κορέας πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ, στην Κορέα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2015.

Η επιτροπή μέτρων υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας συνεδρίασε στην πόλη Sejong της Κορέας, στις 9 Ιουνίου 2015. Η εν λόγω επιτροπή εξέτασε τον ειδικό νόμο της Κορέας για τη διαχείριση της ασφάλειας των εισαγόμενων τροφίμων και την παράγωγη νομοθεσία που βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης, την ποσότητα συλλεγόμενων δειγμάτων για τη διενέργεια δοκιμών σε προϊόντα υψηλής αξίας, την πρόοδο της διαδικασίας έγκρισης των εισαγωγών βοδινού κρέατος από την ΕΕ, το αίτημα της ΕΕ για την εφαρμογή αρχών περιφερειοποίησης και για την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από την Πολωνία και πουλερικών και προϊόντων πουλερικών από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, τη ρήτρα «γεννώμενα και εκτρεφόμενα» στα διμερή πρωτόκολλα υγιεινής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Κορέας, τις εξαγωγές μη παστεριωμένου τυριού από την ΕΕ στην Κορέα, τις εξαγωγές σούπας κοτόπουλου-πάνακος (τζίνσενγκ) και ζωντανής πράσινης χωματίδας στην ΕΕ από την Κορέα στην ΕΕ καθώς και τα πρότυπα των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την περιεκτικότητα των φυκιών σε ιώδιο.

Η ομάδα εργασίας για τα μηχανοκίνητα οχήματα και τα ανταλλακτικά συνεδρίασε στη Σεούλ στις 10 Ιουνίου 2015. Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα που αφορούσαν την εφαρμογή της ΣΕΣ, θέματα πρόσβασης στην αγορά και μια συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη και σύγκλιση των ρυθμίσεων. Στο πλαίσιο των θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή της ΣΕΣ καθώς και σε χωριστή τεχνική συνεδρίαση, σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την τεχνική επικαιροποίηση του παραρτήματος 2-Γ. Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, η κορεατική πλευρά επιβεβαίωσε την αποδοχή πιστοποιητικών Euro VI για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα και επικύρωσε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες τεκμηρίωσης για τις εισαγωγές ελαστικών με το σήμα E. Τα θέματα που αφορούσαν την πρόσβαση στην αγορά περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, τους ελκυστήρες δρόμου, την αυτοπιστοποίηση και την σήμανση των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, τα νέα πρότυπα εκπομπών για τη βενζίνη αυτοκινήτων, τους στόχους όσον αφορά το CO2, τα όρια του πλάτους των οχημάτων, το βοηθητικό σύστημα πέδησης των μεγάλων λεωφορείων και τα πρότυπα ασφαλείας για την κρούση στο υποστήριγμα βραχιόνων.

Η ομάδα εργασίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, η οποία συνεδρίασε στη Σεούλ στις 11 Ιουνίου 2015, εξέτασε, μεταξύ άλλων, το κορεατικό σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων και την κατάλληλη αναγνώριση της αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και τεχνολογιών, τις προτεινόμενες τροπολογίες του κορεατικού εθνικού νόμου περί υγειονομικής ασφάλισης, την εφαρμογή από την Κορέα των σειριακών αριθμών φαρμάκων, το αίτημα της Κορέας για την τοποθέτηση σε «λευκή λίστα» των δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API) στην ΕΕ, τη μείωση των τιμών επιστροφής με βάση των μεθοδολογία του υπολογισμού των τιμών εισαγωγών των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, τις απαιτήσεις κλινικών δοκιμών και τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα όσον αφορά τη σήμανση CE. Μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας ακολούθησε συνεδρίαση εμπειρογνωμόνων στην οποία και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν τα αποτελέσματα της επιθεώρησης που διενεργήθηκε στον φαρμακευτικό τομέα στο πλαίσιο της Σύμβασης για την Επιθεώρηση των Φαρμακευτικών Προϊόντων και του Συστήματος Συνεργασίας για τους Φαρμακευτικούς Ελέγχους (PIC/S), καθώς και τις απόψεις τους σχετικά με τη ρυθμιστική εναρμόνιση στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ επίσης συζήτησαν σχετικά με το αίτημα της Κορέας για τα API.

Την ίδια ημέρα, στις 11 Ιουνίου 2015, η ομάδα εργασίας για τα χημικά συνεδρίασε στη Σεούλ για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή του REACH από κάθε συμβαλλόμενο μέρος, ιδιαίτερα όσον αφορά τις υπό περιορισμό ουσίες και τις μεθόδους διαχείρισης του κινδύνου, καθώς και σχετικά με τη συμβατότητα των συστημάτων ΤΠ της Κορέας με τα μορφότυπα του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Βάσης Ενιαίων Χημικών Πληροφοριών (IUCLID), σχετικά με τρόπους διασφάλισης του απορρήτου όσον αφορά τις καταχωρισμένες ουσίες του κορεατικού REACH, με τις επαχθείς απαιτήσεις για την επικύρωση των ουσιών που χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης και εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταχώρισης και ετήσιας έκθεσης εκ μέρους των εισαγωγέων, κτλ. Επίσης, η ΕΕ ενημέρωσε την κορεατική πλευρά σχετικά με τον κανονισμό για τα βιοκτόνα της ΕΕ, δεδομένων των ανησυχιών που εξέφρασαν ορισμένοι εξαγωγείς της Κορέας.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 συνεδρίασε στη Σεούλ η επιτροπή ζωνών τελειοποίησης προς επανεξαγωγή (ΖΤΕ) στη χερσόνησο της Κορέας. Η Κορέα προέβη σε μια γενική παρουσίαση του γενικού συγκροτήματος Gaeseong, της διακορεατικής βιομηχανικής ζώνης που βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, η επιτροπή έλαβε υπόψη τις συζητήσεις της προηγούμενης συνεδρίασης της επιτροπής. Επιπλέον, συζήτησε το κείμενο της πρότασης που υπέβαλε η Κορέα για τροποποίηση των διατάξεων της ΣΕΣ που διέπουν τις ζώνες τελειοποίησης προς επανεξαγωγή. Αμφότερες οι πλευρές αναγνώρισαν την πολιτική ευαισθησία του θέματος των ΖΤΕ, αλλά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε επίπεδο εργασίας.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 συνεδρίασε στην πόλη Sejong η επιτροπή εμπορικών συναλλαγών στον τομέα των εμπορευμάτων. Εξέτασε τη γενική εφαρμογή της ΣΕΣ ύστερα από τέσσερα έτη, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων για βελτίωση της χρήσης της ΣΕΣ από τις επιχειρήσεις. Στα θέματα που συζητήθηκαν συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι πρόσφατες κανονιστικές εξελίξεις στην ΕΕ για τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα, η επανεξέταση από την Κορέα του άρθρου 4 (Μεταβατικές διατάξεις) του παραρτήματος 2-B της ΣΕΣ για τη μεταφορά προϊόντων σε λιγότερο επαχθή καθεστώτα πιστοποίησης και η περαιτέρω κανονιστική συνεργασία στον τομέα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην αγορά του κλάδου καλλυντικών της ΕΕ, ειδικότερα τα συστήματα ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων της Κορέας και οι διατάξεις που σχετίζονται με τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών των πόλεων. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ειδική επιτροπή ή ομάδα εργασίας για την εφαρμογή του κεφαλαίου περί ανταγωνισμού της ΣΕΣ, συζητήθηκε η εφαρμογή του παρόντος κεφαλαίου, ειδικότερα όσον αφορά επιδοτήσεις. Τέλος, τα μέρη συζήτησαν σχετικά με την προετοιμασία της επιτροπής εμπορίου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 συνεδρίασε στη Σεούλ η επιτροπή εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης (ΕΕΒΑ). Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές και εργασιακές τους πολιτικές. Στο κεφάλαιο 4 περιγράφονται λεπτομερέστερα οι συζητήσεις αυτές.

Το 2015 συνεδρίασε δύο φορές η ομάδα εργασίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 και η δεύτερη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες στις 4 Νοεμβρίου 2015. Σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τις νέες ΓΕ που θα προστεθούν στον κατάλογο προστατευόμενων ΓΕ στο πλαίσιο της ΣΕΣ και συνεχίστηκαν οι συζητήσεις για τη διαδικασία που οδήγησε στις προσθήκες αυτές. Κατά τις δύο συνεδριάσεις, τα μέρη συζήτησαν επίσης για την επιβολή ορισμένων ευρωπαϊκών ΓΕ στην κορεατική αγορά και ορισμένων κορεατικών ΓΕ στην αγορά της ΕΕ.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2015 συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η επιτροπή για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, της εγκατάστασης και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα μέρη συζήτησαν και αντάλλαξαν πληροφορίες για την εφαρμογή της ΣΕΣ σε ορισμένους τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η επανεξέταση του νομικού πλαισίου για τις επενδύσεις, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ιδίως όσον αφορά τη μεταφορά και επεξεργασία χρηματοπιστωτικών πληροφοριών, καθώς και η εκτέλεση λειτουργιών, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, στο πλαίσιο των οποίων συζητήθηκαν επίσης η επανεξέταση των ταχυδρομικών αρχών και οι υπηρεσίες ταχείας επίδοσης. Τέλος, τα μέρη ενημερώθηκαν αμοιβαία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το εμπόριο στον τομέα των υπηρεσιών και των επενδύσεων.

Την ίδια ημέρα, στις 24 Δεκεμβρίου 2015, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας για τις Συμφωνίες Αμοιβαίας Αναγνώρισης (ΣΑΑ) για τις υπηρεσίες. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εκατέρωθεν πρωτοβουλίες για σύναψη ΣΑΑ με άλλες χώρες και προέβησαν σε απολογισμό της προόδου των συζητήσεων για τις ΣΑΑ μεταξύ επαγγελματικών ενώσεων στον τομέα των υπηρεσιών μηχανικής και αρχιτεκτονικής. Συζήτησαν επίσης τις μελλοντικές εργασίες σε αυτούς τους τομείς και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η ενθάρρυνση της συνεργασίας των επαγγελματικών ενώσεων.

Στις 4 Νοεμβρίου 2015 συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η τελωνειακή επιτροπή. Συζήτησε τις πιθανές τροποποιήσεις της ΣΕΣ στον τελωνειακό τομέα, π.χ. την πρόταση της ΕΕ για την τροποποίηση της ρήτρας απευθείας μεταφοράς και την προσθήκη ρήτρας σχετικά με την επισκευή εμπορευμάτων, καθώς και την πρόταση για κατάργηση του άρθρου 14 του πρωτοκόλλου κανόνων καταγωγής της ΣΕΣ όσον αφορά την απαλλαγή από τελωνειακούς δασμούς ή την επιστροφή τελωνειακών δασμών. Εξετάστηκε επίσης η τεχνική προσαρμογή των ειδικών κανόνων για συγκεκριμένα προϊόντα από το ΕΣ2007 στο ΕΣ2012, όπως ζήτησε η Κορέα. Επιπλέον, η επιτροπή ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν τους κανόνες καταγωγής, όπως η ερμηνεία του πρωταρχικού συστατικού της βάσης σουρίμι, οι διαδικασίες επαλήθευσης της καταγωγής διαδικασίες και το σύστημα εγκεκριμένου εξαγωγέα. Επιπλέον, τα μέρη συζήτησαν τα νέα μέτρα που έλαβε η τελωνειακή υπηρεσία της Κορέας όσον αφορά αποστολές ταχυμεταφοράς από επιχειρήσεις ταχυμεταφορών και την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο διάλογος σχετικά με τη διανοητική ιδιοκτησία πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2015 στις Βρυξέλλες. Οι δύο πλευρές προέβησαν σε ενημέρωση σχετικά τις νομοθετικές και πολιτικές εξελίξεις στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα εμπορικά σήματα και την επιβολή της νομοθεσίας. Η ΕΕ, από την πλευρά της, τόνισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των κατόχων δικαιωμάτων τυποποιημένων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ουσιώδους σημασίας και των φορέων υλοποίησης στο πλαίσιο της πολιτικής ανταγωνισμού της Κορέας. Από την πλευρά της, η ΕΕ εξέφρασε επιπλέον τις ανησυχίες της σχετικά με τη μη εφαρμογή των διατάξεων της ΣΕΣ που αφορούν τα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης, καθώς εκκρεμεί η αναθεώρηση από την Κορέα του νόμου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (Copyright Act) και τόνισε την οικονομική σημασία του ζητήματος τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κορέα.

Η επιτροπή εμπορίου συνεδρίασε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 στη Σεούλ, παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κορέας που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Την προεδρία της επιτροπής εμπορίου άσκησαν από κοινού η Επίτροπος Εμπορίου κα Cecilia Malmström και ο κορεάτης Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, κ. Yoon Sang-jick. Η επιτροπή εξέτασε την εξέλιξη των διμερών εμπορικών συναλλαγών μετά τα τέσσερα έτη εφαρμογής της ΣΕΣ και το ποσοστό χρησιμοποίησης των προτιμήσεων από τους εξαγωγείς και στις δύο πλευρές. Η κορεατική πλευρά εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με το εμπορικό έλλειμμα με την ΕΕ, το οποίο διευρύνθηκε κατά το τέταρτο έτος της ΣΕΣ. Μολονότι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η μείωση της ζήτησης στην ΕΕ, θα ήταν δύσκολο για την κορεατική κυβέρνηση να δικαιολογήσει τα οφέλη της ΣΕΣ στους εγχώριους φορείς.

Η επιτροπή εμπορίου συζήτησε επίσης την ενδεχόμενη μελλοντική αναθεώρηση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, ιδίως δεδομένου του συμφέροντος της Κορέας για τη συμπερίληψη διατάξεων υπέρ της προστασίας των επενδύσεων στη ΣΕΣ και του αιτήματος της ΕΕ για τροποποίηση ορισμένων διατάξεων, όπως η ρήτρα απευθείας μεταφοράς. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αρχίσουν να εξετάζουν μια πιθανή δέσμη τροποποιήσεων της ΣΕΣ, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τις ευαισθησίες αμφότερων των πλευρών.

Επίσης, και οι δύο πλευρές διατύπωσαν ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ή την πρόσβαση στην αγορά εν γένει, ιδίως στους τομείς των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών προτύπων, των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο και των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και συνέστησαν στις ειδικές επιτροπές και τις ομάδες εργασίας να εξακολουθήσουν να αναζητούν λύσεις για τα προβλήματα και των δύο πλευρών.

Τέλος, κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κορέας που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ, ύστερα από την επιτροπή εμπορίου, στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η πλήρης εφαρμογή της ΣΕΣ και η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Κορέας και της ΕΕ είναι σημαντική για να απολαύσουν και οι δύο πλευρές τα προσδοκώμενα οφέλη με ισόρροπο τρόπο. Επιπλέον, παρότρυναν τους ανώτερους υπαλλήλους τους που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο να παράγουν απτά αποτελέσματα σχετικά με τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της ΣΕΣ και συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους για τη βελτίωση των επενδυτικών κανόνων, συνεχίζοντας παράλληλα τις συζητήσεις για άλλες βελτιώσεις της ΣΕΣ.

4.Εφαρμογή του κεφαλαίου 13 της ΣΕΣ σχετικά με το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η τέταρτη η συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης (ΕΕΒΑ) πραγματοποιήθηκε στις Σεούλ στις 9 Σεπτεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική των προηγούμενων συνεδριάσεων, οι συμπρόεδροι του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών (ΦΚΠ) ενημέρωσαν την ΕΕΒΑ σχετικά με το έργο που πραγματοποίησαν οι εσωτερικές συμβουλευτικές ομάδες (ΕΣΟ) από την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής και εξής.

Το σκέλος που αφορούσε το περιβάλλον περιελάμβανε μια παρουσίαση από την κορεατική πλευρά για την κοινωνία της ανακύκλωσης, τη ναυαρχίδα της περιβαλλοντικής πολιτικής της Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την «Πράξη για την προώθηση της μετάβασης σε μια κοινωνία ανακύκλωσης των πόρων» (Act on Promotion of Transition to Resource Circulating Society) που θα εφαρμοστεί από 2017. Επιπλέον, τα μέρη συζήτησαν σχετικά με την παράνομη υλοτομία· στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, η ΕΕ εξέφρασε την προθυμία της να συνεργαστεί με την Κορέα για την εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών για την ανάσχεση της εισαγωγής και της εμπορίας παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας. Η Κορέα ενημέρωσε σχετικά με τη νομοθετική της πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εμπορίας της παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας. Τα μέρη εξέτασαν επίσης την κατάσταση της κύρωσης της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο.

Έγινε παρουσίαση του τμήματος εργασιακής πολιτικής μέσω της παρουσίασης του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή της Σύμβασης 111 της ΔΟΕ, καθώς και τα διδάγματα που αποκομίζονται από τρόπους για την υπέρβαση των εμποδίων που δεν επιτρέπουν τη συμμόρφωση.

Τα εργασιακά θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις, βάσει του άρθρου 13 παράγραφος 4 της ΣΕΣ, για τον σεβασμό, την προώθηση και την υλοποίηση, στο πλαίσιο της νομοθεσίας αλλά και στην πράξη, των θεμελιωδών αρχών και εργασιακών δικαιωμάτων της ΔΟΕ καθώς και για την αποτελεσματική εφαρμογή των συμβάσεων της ΔΟΕ, τις οποίες έχουν κυρώσει τα δύο μέρη, και τη συνέχιση των προσπαθειών για την κύρωση των βασικών συμβάσεων της ΔΟΕ και άλλων συμβάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως επικαιροποιημένες» από τη ΔΟΕ. Τα μέρη ενημερώθηκαν αμοιβαία σχετικά με εργασίες για την κύρωση και την αποτελεσματική εφαρμογή των θεμελιωδών συμβάσεων της ΕΕ, των συμβάσεων προτεραιότητας και άλλων επικαιροποιημένων συμβάσεών της καθώς και σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας που μπορούν να έχουν επιπτώσεις στις εμπορικές συναλλαγές και/ή τις επενδύσεις.

Η ΕΕ κάλεσε την Κορέα να εντείνει τις προσπάθειες της για την κύρωση των θεμελιωδών συμβάσεων ΔΟΕ που δεν έχει ακόμη κυρώσει, ιδιαίτερα όσον αφορά την καταναγκαστική εργασία, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Η κορεατική πλευρά συμφώνησε να κοινοποιήσει, πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΕΒΑ, κείμενα του φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών (ΦΚΠ) σχετικά με επιπρόσθετα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την εξάλειψη των εμποδίων που απομένουν για την επικύρωση των βασικών συμβάσεων της ΔΟΕ.

Όσον αφορά τη συνεργασία βάσει του παραρτήματος 13 της ΣΕΣ, για να προωθήσουν τις δεσμεύσεις τους στον τομέα της εργασίας στο πλαίσιο της ΣΕΣ, και με βάση την παρουσίαση της ΔΟΕ, τα μέρη συμφώνησαν να δρομολογήσουν ένα σχέδιο, στο πλαίσιο του μηχανισμού εταιρικής σχέσης (ΜΕΣ), για να εξετάσουν την εφαρμογή της Σύμβασης 111 της ΔΟΕ για την απαγόρευση των διακρίσεων στην απασχόληση και την εργασία, με σκοπό τη καλύτερη κατανόηση της κατάσταση εφαρμογής στην Κορέα και στα κράτη μέλη και τον εντοπισμό των εμποδίων, των διδαγμάτων που έχουν αποκομιστεί και των βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση της συμμόρφωσης. Τα μέρη συζήτησαν επίσης τη δέσμευσή τους για υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά και για την ενδεχόμενη έναρξη ενός έργου του ΜΕΣ στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Τέλος, τα μέρη συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία για τα περιβαλλοντικά αγαθά και τη συνεργασία τους στο πλαίσιο αυτό.

Η επιτροπή συμφώνησε ότι το φιλόδοξο κεφάλαιο περί εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της ΣΕΣ καταδεικνύει την κοινή δέσμευση για την επίτευξη του απώτερου στόχου της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην εφαρμογή — τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα.

Το ΦΚΠ πραγματοποίησε την τέταρτη συνεδρίασή του στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 στη Σεούλ. Της συνεδρίασης προηγήθηκε ένα εργαστήριο σχετικά με εργασιακές πτυχές, στις 9 Σεπτεμβρίου, και μια συζήτηση για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τους κατώτατους μισθούς.

Το ΦΚΠ ξεκίνησε με πληροφορίες από τους συμπροέδρους της επιτροπής εμπορίου και βιώσιμης ανάπτυξης (ΕΕΒΑ), οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους την προηγούμενη ημέρα και μοιράστηκαν με τα μέλη του ΦΚΠ προτάσεις σχετικά με τομείς για μελλοντικές εργασίες και ανάλυση από το ΦΚΠ. Ακολούθησε συζήτηση για τα εργασιακά πρότυπα, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, την συμβολή της κοινωνίας των πολιτών στη χάραξη πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και το πρόγραμμα για τις μελλοντικές εργασίες των ΕΣΟ και του ΦΚΠ.

5.Συμπέρασμα

Βασιζόμενοι σε περισσότερα από τέσσερα έτη εφαρμογής, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας έχει λειτουργήσει πολύ ικανοποιητικά. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων από την ΕΕ στην Κορέα αυξήθηκαν κατά 55 % το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ σε σύγκριση με την 12μηνη περίοδο πριν τεθεί σε ισχύ η ΣΕΣ. Ταυτόχρονα, οι κορεατικές εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης, αν και λιγότερο από ό,τι οι εξαγωγές της ΕΕ. Η ασθενέστερη επίδοση των κορεατικών εξαγωγών πρέπει να εκτιμηθεί στο πλαίσιο της μειωμένης ζήτησης στην ΕΕ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ωστόσο, από την παρακολούθηση της εξέλιξης των διμερών εμπορευματικών συναλλαγών που έχουν ελευθερωθεί πλήρως ή εν μέρει από τη ΣΕΣ, η κατάσταση φαίνεται πιο ελπιδοφόρα και για την Κορέα, με αύξηση κατά 35 % στις εξαγωγές των πλήρως ελευθερωμένων και κατά 64 % στις εξαγωγές των εν μέρει ελευθερωμένων εμπορευμάτων προς την ΕΕ.

Από την πλευρά της ΕΕ, οι εξαγωγές των πλήρως και εν μέρει ελευθερωμένων εμπορευμάτων έχουν επίσης αυξηθεί περισσότερο από τις εξαγωγές συνολικά, με αύξηση κατά 57 % για τα πλήρως ελευθερωμένα και κατά 71 % για τα εν μέρει ελευθερωμένα εμπορεύματα.

Επίσης και οι συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2014 σε σύγκριση με το 2013 κατά 11 % οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κορέα και κατά 4 % οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κορέα. Κατά την ίδια περίοδο, οι διμερείς ροές ΑΞΕ αυξήθηκαν κατά 35 %.

Η πλήρης εφαρμογή της ΣΕΣ είναι καίριας σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα οφέλη και για τις δύο πλευρές. Εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σε επίπεδο εφαρμογής και διμερών εμπορικών συναλλαγών. Για παράδειγμα στον υγειονομικό/φυτοϋγειονομικό τομέα, οι επαχθείς διαδικασίες έγκρισης δημιουργούν εμπόδια που επηρεάζουν κυρίως τις εξαγωγές βοδινού και χοιρινού κρέατος της ΕΕ. Ανησυχίες προκαλεί επίσης η εφαρμογή στους τομείς των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα δημόσιας εκτέλεσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις, καθώς και του εμπορίου και της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου πρέπει να επιταχυνθεί η κύρωση θεμελιωδών συμβάσεων της ΔΟΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εξειδικευμένες ομάδες και οι ομάδες εργασίας που θεσπίστηκαν για την εφαρμογή της ΣΕΣ θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν και να αναζητούν λύσεις όσον αφορά ζητήματα εφαρμογής και πρόσβασης στην αγορά, με σκοπό την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων. Οι φορείς υλοποίησης έχουν επίσης αποδειχθεί πολύ χρήσιμο φόρουμ για τη συζήτηση των τρεχουσών και μελλοντικών κανονιστικών εξελίξεων και των τομέων μελλοντικής συνεργασίας.

Τέλος, όπως συμφωνήθηκε στην επιτροπή εμπορίου τον Σεπτέμβριο του 2015, η ΕΕ και η Κορέα θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σχετικά με μια δέσμη τροπολογιών της ΣΕΣ, με σκοπό να επιτευχθεί ένα ισόρροπο και αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα.

(1) ΕΕ L 145 της 31.5.2011, σ. 19.
(2)  Πρώτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ (μεταξύ Ιουλίου 2011 και Ιουνίου 2012), δεύτερο έτος (μεταξύ Ιουλίου 2012 και Ιουνίου 2013), τρίτο έτος (μεταξύ Ιουλίου 2013 και Ιουνίου 2014), τέταρτο έτος (μεταξύ Ιουλίου 2014 και Ιουνίου 2015).
(3) Αφορά αποκλειστικά το εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ, δηλαδή εξαιρουμένων των συναλλαγών με τα κράτη μέλη της ΕΕ.
(4) Το μερίδιο της ΕΕ στο σύνολο των κορεατικών εισαγωγών αναφέρεται στις εισαγωγές της Κορέας από την ΕΕ ως ποσοστό των παγκόσμιων εισαγωγών της Κορέας. Το μερίδιο της ΕΕ στο σύνολο των κορεατικών εξαγωγών αναφέρεται στις εξαγωγές της Κορέας στην ΕΕ ως ποσοστό των παγκόσμιων εξαγωγών της Κορέας.
(5) Εναρμονισμένο σύστημα
(6)  Οι εξαγωγές της κατηγορίας «προϊόντα ορυκτά» από την ΕΕ προς την Κορέα αυξήθηκαν κυρίως κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ και αντιστοιχούν στο 7 % του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κορέα.
(7) Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στις κορεατικές εισαγωγές από την ΕΕ σε επίπεδο ΕΣ6, κατά το τέταρτο έτος εφαρμογής της ΣΕΣ (στοιχεία ITC).
(8)  Τα εν λόγω ανταλλακτικά αυτοκινήτων περιλαμβάνουν τα ελαστικά (401110, 401211), τους κινητήρες (840733, 840734, 840790, 840820) και τα μέρη (8708).
(9) Το 2014 οι ΟΕΣ αντιπροσώπευαν το 44 % των εξερχόμενων αποθεμάτων της ΕΕ προς την Κορέα και το 3 % των εισερχόμενων αποθεμάτων από την Κορέα στην ΕΕ. Όσον αφορά τις ροές, το 84 % των εκροών από την ΕΕ προς την Κορέα και το 19 % των εισροών προς την ΕΕ από την Κορέα αφορούσαν ΟΕΣ.
(10)  Είναι ίση με την ακόλουθη αναλογία:προτιμησιακές εισαγωγές της Κορέας (η αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κορέα που εισέρχονται υπό προτιμησιακούς συντελεστές)επιλέξιμες για προτίμηση εισαγωγές της Κορέας (η αξία των εξαγωγών της ΕΕ προς την Κορέα που είναι επιλέξιμες για να υπαχθούν σε προτιμησιακούς συντελεστές)
(11)  Τα στοιχεία σχετικά με τα ΠΧΠ της ΕΕ και της Κορέας δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα, καθώς αφορούν διαφορετικές περιόδους (Ιούλιο 2014 έως Ιούνιο 2015 για τα ΠΧΠ της ΕΕ και Ιανουάριο - Δεκέμβριο 2014 για τα ΠΧΠ της Κορέας).
Top