Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014DC0277

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1210/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2010, σχετικά με την εξακρίβωση της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ και τη διαχείριση κερμάτων ευρώ ακατάλληλων για κυκλοφορία

    /* COM/2014/0277 final */

    52014DC0277

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1210/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2010, σχετικά με την εξακρίβωση της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ και τη διαχείριση κερμάτων ευρώ ακατάλληλων για κυκλοφορία /* COM/2014/0277 final */


    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1210/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2010, σχετικά με την εξακρίβωση της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ και τη διαχείριση κερμάτων ευρώ ακατάλληλων για κυκλοφορία[1]

    1. Στόχος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1210/2010

    Για τη βελτίωση της προστασίας του ευρώ από την παραχάραξη και την κιβδηλεία, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1338/2001[2] απαιτεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και, εφόσον αναπτύσσουν δραστηριότητα πληρωμών, από άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και άλλα ιδρύματα που συμμετέχουν στην επεξεργασία και τη διανομή τραπεζογραμματίων και κερμάτων στο κοινό (εφεξής «ιδρύματα»), να εξασφαλίζουν τον έλεγχο γνησιότητας των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ τα οποία εισπράττουν και προτίθενται να θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία και να μεριμνούν για την ανίχνευση παραχαράξεων.

    Για τα κέρματα, η εν λόγω υποχρέωση αποσαφηνίζεται περαιτέρω στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1210/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2010, σχετικά με την εξακρίβωση της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ και τη διαχείριση κερμάτων ευρώ ακατάλληλων για κυκλοφορία (εφεξής «ο κανονισμός»). Ο στόχος του κανονισμού είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής και ομοιόμορφης εξακρίβωσης της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ στο σύνολο της ζώνης ευρώ, παρέχοντας δεσμευτικούς κανόνες για την εφαρμογή κοινών διαδικασιών εξακρίβωσης της γνησιότητας των κυκλοφορούντων κερμάτων ευρώ καθώς και για την εφαρμογή του μηχανισμού ελέγχου των διαδικασιών εξακρίβωσης από τις εθνικές αρχές. Έχει σχεδιαστεί διαδικασία ώστε να εξακριβώνεται ότι τα κέρματα ευρώ είναι γνήσια και κατάλληλα για κυκλοφορία.

    Ο κανονισμός ορίζει ότι η υποχρέωση εξακρίβωσης της γνησιότητας υλοποιείται με τη βοήθεια μηχανών επεξεργασίας κερμάτων ή από εκπαιδευμένο προσωπικό. Μετά το πέρας της διαδικασίας εξακρίβωσης της γνησιότητας, όλα τα ύποπτα ως κίβδηλα κέρματα καθώς και τα ακατάλληλα για κυκλοφορία κέρματα διαβιβάζονται στο εθνικό κέντρο ανάλυσης κερμάτων ή σε άλλη αρχή που ορίζεται από το οικείο κράτος μέλος. Ο κανονισμός καθορίζει τους απαιτούμενους ελέγχους των μηχανών επεξεργασίας κερμάτων, κανόνες διαχείρισης των ακατάλληλων για κυκλοφορία κερμάτων, καθώς και μηχανισμούς ελέγχου που πρέπει να εφαρμοσθούν από τα κράτη μέλη ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ιδρύματα εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους όσον αφορά την εξακρίβωση της γνησιότητας.

    Σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού, το Ευρωπαϊκό Τεχνικό και Επιστημονικό Κέντρο (ΕΤΕΚ), που συστάθηκε με την απόφαση 2005/37/ΕΚ[3] της Επιτροπής, καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1210/2010 (εφεξής «κατευθυντήριες γραμμές ΕΤΕΚ»). 

    2. Σκοπός της έκθεσης

    Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 4 του κανονισμού, η Επιτροπή, μετά από ανάλυση των εκθέσεων που αποστέλλουν τα κράτη μέλη,  υποβάλλει ετήσια έκθεση στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή σχετικά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα που αφορούν την εξακρίβωση της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ και την ανίχνευση ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων ευρώ.

    Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή έχει προετοιμάσει μια τέτοια ετήσια έκθεση. Ο κανονισμός, όσον αφορά τη διαδικασία εξακρίβωσης της γνησιότητας, εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2012. Η έκθεση καλύπτει το έτος 2012 και ο κύριος σκοπός της είναι να αξιολογηθεί εάν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι κοινές διαδικασίες εξακρίβωσης της γνησιότητας, κατά πόσον είναι αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί ελέγχου των διαδικασιών εξακρίβωσης της γνησιότητας από τις εθνικές αρχές  και, τέλος, να παρασχεθεί μια συνολική στατιστική επισκόπηση βασισμένη στις εκθέσεις που παραλήφθηκαν από τα κράτη μέλη.

    3. Εκθέσεις των κρατών μελών σχετικά με τις δραστηριότητές τους όσον αφορά την εξακρίβωση της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ

    Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 τα κράτη μέλη υποβάλλουν κάθε χρόνο έκθεση δραστηριοτήτων στην Επιτροπή με θέμα την εξακρίβωση της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ. Οι εκθέσεις αναφέρουν τον αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν και τις μηχανές επεξεργασίας κερμάτων που ελέγχθηκαν, τα αποτελέσματα των ελέγχων, τον όγκο των κερμάτων που επεξεργάστηκαν οι μηχανές αυτές, τον αριθμό των υπόπτων ως κίβδηλων κερμάτων που αναλύθηκαν και τον αριθμό των ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων ευρώ των οποίων η αξία επεστράφη, καθώς και λεπτομέρειες για τυχόν παρεκκλίσεις που προβλέπονται στον κανονισμό.

    Η προθεσμία για τη διαβίβαση των ετήσιων εκθέσεων από τα κράτη μέλη καθορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές ΕΤΕΚ ως η 15η Φεβρουαρίου του έτους που έπεται εκείνου στο οποίο αναφέρονται.[4]

    4. Αξιολόγηση των εκθέσεων των κρατών μελών για το έτος 2012 4.1. Κριτήρια αξιολόγησης

    Τα κύρια κριτήρια για την εξακρίβωση της γνησιότητας των κερμάτων ευρώ και των ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων ευρώ που αποτελούν αντικείμενο της έκθεσης καθορίζονται στο άρθρο 12 του κανονισμού. Για το συντονισμό της εφαρμογής των διαδικασιών εξακρίβωσης της γνησιότητας, το άρθρο 7 του κανονισμού προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Τεχνικό και Επιστημονικό Κέντρο (ΕΤΕΚ), αφού ζητήσει τη γνώμη της ομάδας εμπειρογνωμόνων παραχάραξης κερμάτων (ΟΕΠΚ), καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων πρακτικής εφαρμογής, που αφορούν τον έλεγχο, τις δοκιμές και τον λογιστικό έλεγχο εκ μέρους των κρατών μελών. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές ΕΤΕΚ, τα κράτη μέλη όφειλαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τους ακόλουθους δείκτες:[5]

    1. Συνολικός αριθμός κερμάτων που υπέστησαν επεξεργασία εντός του 2012 για τις τρεις μεγαλύτερες ονομαστικές αξίες:

    2. Συνολικός αριθμός επιτόπιων ελέγχων που διενεργήθηκαν·

    3. Συνολικός αριθμός μηχανών επεξεργασίας κερμάτων που ελέγχθηκαν·

    4. Συνολικός όγκος κερμάτων που επεξεργάστηκαν οι ελεγχθείσες μηχανές επεξεργασίας κερμάτων·

    5. Συνολικός αριθμός κερμάτων που αναλύθηκαν για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι αποτέλεσαν αντικείμενο παραχάραξης·

    6. Συνολικός αριθμός ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων των οποίων επιστράφηκε η αξία.

    4.2. Αξιολόγηση των εκθέσεων

    16 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ ήταν σε θέση να συμμορφωθούν με την υποχρέωση υποβολής της «ετήσιας έκθεσής τους», και συγκεκριμένα: Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Σλοβακία.

    Μεταξύ των κρατών μελών στα οποία εστάλη υπόμνηση να διαβιβάσουν τις εκθέσεις τους, μόνο η Φινλανδία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί.

    Όπου η παρούσα έκθεση αναφέρεται σε συνολικούς αριθμούς πρέπει να σημειωθεί ότι αντικατοπτρίζουν μόνο την κατάσταση στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που παρείχαν μέχρι σήμερα στοιχεία.

    Πλήρης επισκόπηση όλων των στοιχείων, παρέχεται στο παράρτημα II.

    4.2.1. Συνολικός αριθμός κερμάτων που υπέστησαν επεξεργασία εντός του 2012 για τις τρεις μεγαλύτερες ονομαστικές αξίες

    Βάσει του άρθρου 3 τα ιδρύματα[6] θέτουν σε εφαρμογή την υποχρέωση εξακρίβωσης της γνησιότητας με τη βοήθεια μηχανών επεξεργασίας κερμάτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μηχανών ΕΤΕΚ που προορίζονται να επαληθεύουν ότι τα κέρματα ευρώ είναι γνήσια και κατάλληλα για κυκλοφορία.

    Ο συνολικός αριθμός των κερμάτων που επεξεργάστηκαν οι μηχανές επεξεργασίας κερμάτων το 2012 για τις τρεις υψηλότερες ονομαστικές αξίες (2 ευρώ, 1 ευρώ και 50 λεπτά του ευρώ) ανέρχεται σε 9 845 834 296[7]. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 58,82% του ποσού των κερμάτων σε κυκλοφορία.[8]

    4.2.2. Συνολικός αριθμός επιτόπιων ελέγχων που διενεργήθηκαν

    Σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού, τα κράτη μέλη πραγματοποιούν ετήσιους επιτόπου ελέγχους στα «ιδρύματα» για να επαληθεύσουν, μέσω δοκιμασιών ανίχνευσης, την καλή λειτουργία αντιπροσωπευτικού αριθμού των χρησιμοποιούμενων μηχανών επεξεργασίας κερμάτων.

    Το 2012 διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη συνολικά 220[9] επιτόπου έλεγχοι. Ο αριθμός των ελέγχων που αναφέρθηκε ποικίλλει σημαντικά μεταξύ 1 και 76 ελέγχων ανά κράτος μέλος. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με το μέγεθος της αγοράς και τον τρόπο με τον οποίο που η τελευταία είναι οργανωμένη σε συγκεκριμένο κράτος μέλος  όσον αφορά την επεξεργασία μετρητών. Σε ορισμένα κράτη μέλη η επεξεργασία του συνολικού ποσού των κερμάτων μπορεί να γίνει από μία μόνο εταιρεία χρηματαποστολών και σε άλλα κράτη μέλη, για παράδειγμα, από μεμονωμένες εμπορικές τράπεζες. Τέσσερα κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Μάλτα) δεν έχουν αναφέρει ελέγχους. Θα κληθούν να βελτιώσουν τις εκθέσεις τους ή να εισαγάγουν μηχανισμούς ελέγχου, εάν δεν το έχουν πράξει ακόμη.

    4.2.3. Συνολικός αριθμός μηχανών επεξεργασίας κερμάτων που ελέγχθηκαν

    Ελέγχθηκαν συνολικά 315[10] μηχανές επεξεργασίας κερμάτων και για το 70,15%[11] από αυτές καταδείχθηκε η συμμόρφωσή τους με τις προδιαγραφές. Για τις μηχανές που κρίθηκαν ως μη συμμορφούμενες, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί διορθωτικά μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 7 του κανονισμού.

    4.2.4. Συνολικός όγκος κερμάτων που επεξεργάστηκαν οι ελεγχθείσες μηχανές επεξεργασίας κερμάτων

    Εκτός αν έχει παραληφθεί από την Επιτροπή κοινοποίηση παρέκκλισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 5 του κανονισμού, τα κράτη μέλη υποχρεούνται, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3, να ελέγχουν τις μηχανές επεξεργασίας κερμάτων που έχουν επεξεργαστεί τουλάχιστον το 25% του συνολικού σωρευτικού καθαρού όγκου των τριών μεγαλύτερων ονομαστικών αξιών κερμάτων ευρώ που εκδόθηκαν από το εν λόγω κράτος μέλος από την εισαγωγή των κερμάτων ευρώ έως το τέλος του 2011. 

    Με βάση τα εξαχθέντα δεδομένα από τη βάση δεδομένων της ΕΚΤ σχετικά με το επίπεδο καθαρής έκδοσης κερμάτων ανά κράτος μέλος από την εισαγωγή του ευρώ μέχρι το τέλος του 2011, τα ακόλουθα κράτη μέλη συμμορφώθηκαν με το κριτήριο του 25% που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3: Βέλγιο, Εσθονία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Σλοβενία[12] (βλέπε παράρτημα III).

    Η Γερμανία και η Σλοβακία εφάρμοσαν την παρέκκλιση που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 5 και συμμορφώθηκαν με το χαμηλότερο κατώτατο όριο του 10%[13].

    Ο συνολικός όγκος των κερμάτων που επεξεργάστηκαν οι μηχανές επεξεργασίας κερμάτων που ελέγχθηκαν από τις ορισθείσες εθνικές αρχές, ανέρχεται σε 6 117 955 983.[14] Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 62,13% του όγκου των κερμάτων που αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας το 2012[15].

    4.2.5. Συνολικός αριθμός κερμάτων που αναλύθηκαν για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες παραχάραξης

    Ο συνολικός αριθμός κερμάτων που αναλύθηκαν για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες παραχάραξης αναφέρεται σε όλα τα ύποπτα κέρματα που αποστέλλονται στα εθνικά κέντρα ανάλυσης κερμάτων (ΕΚΑΚ) σε κάθε κράτος μέλος για ανάλυση. Ο συνολικός αριθμός κερμάτων που αναλύθηκαν για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες παραχάραξης  ανέρχεται σε 567 054[16] κέρματα. Ο συνολικός αριθμός παραχαραγμένων κερμάτων σε κυκλοφορία ανέρχεται σε 180 139 [17].

    4.2.6. Συνολικός αριθμός ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων των οποίων επιστράφηκε η αξία

    Τα κράτη μέλη επιστρέφουν την αξία ή αντικαθιστούν τα κέρματα ευρώ που έχουν καταστεί ακατάλληλα λόγω μακροχρόνιας κυκλοφορίας ή ατυχήματος ή που έχουν απορριφθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξακρίβωσης της γνησιότητας για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Τα κράτη μέλη μπορούν να αρνούνται την επιστροφή της αξίας των ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων ευρώ τα οποία έχουν αλλοιωθεί είτε εσκεμμένα ή από μια διαδικασία που θα μπορούσε εύλογα να αναμένεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωσή τους, με την επιφύλαξη της επιστροφής της αξίας των κερμάτων που συλλέγονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως τα «κέρματα που ρίπτονται στα σιντριβάνια».

    Ο συνολικός αριθμός των ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων των οποίων επιστράφηκε η αξία  ανέρχεται σε 14 002 311[18].

    5. Συμπεράσματα

    Η παρούσα έκθεση είναι η πρώτη που καταρτίζεται βάσει του άρθρου 12 παράγραφος 4 του κανονισμού. Δεδομένου ότι ο κανονισμός άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012, με εξαίρεση το κεφάλαιο III, το ημερολογιακό έτος 2012 ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του κανονισμού.

    Δεδομένου ότι δεν έχουν παραληφθεί όλες οι εκθέσεις[19], η Επιτροπή θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να υπενθυμίσει στα κράτη μέλη της ευρωζώνης την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν έγκαιρα με τις απαιτήσεις του κανονισμού 1210/2010.

    Με βάση τις πληροφορίες που αναφέρθηκαν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η διαδικασία εξακρίβωσης της γνησιότητας στο επίπεδο των «ιδρυμάτων» φαίνεται να έχει τεθεί σε εφαρμογή στα περισσότερα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και ότι 12 από τα 17 κράτη μέλη της εν λόγω ζώνης διενεργούν ελέγχους της ορθής εφαρμογής της υποχρέωσης εξακρίβωσης της γνησιότητας από τα «ιδρύματα» που προβλέπονται στο άρθρο 6 του κανονισμού 1338/2001.

    Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω ρύθμιση της υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων από τα κράτη μέλη  ώστε να καταστεί δυνατό στην Επιτροπή να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα των διαδικασιών εξακρίβωσης της γνησιότητας που τέθηκαν σε εφαρμογή στα κράτη μέλη. Οι εκθέσεις των κρατών μελών δεν χαρακτηρίζονται από το επιθυμητό επίπεδο πληρότητας και ομοιογένειας που απαιτούνται για μια λεπτομερή αξιολόγηση από την Επιτροπή. Η περαιτέρω εναρμόνιση και βελτίωση των εκθέσεων θα συζητηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης ομάδας εμπειρογνωμόνων (ομάδα εμπειρογνωμόνων παραχάραξης κερμάτων) και θα εξειδικευθεί στις κατευθυντήριες γραμμές ΕΤΕΚ ενόψει μελλοντικών εκθέσεων.

    [1] ΕΕ L 376 της 22.12.2010, σ. 5.

    [2] ΕΕ L 181 της 4.7.2001, σ. 6.

    [3] Απόφαση της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2004, για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Τεχνικού και Επιστημονικού Κέντρου και την πρόβλεψη του συντονισμού των τεχνικών ενεργειών για την προστασία των κερμάτων ευρώ από παραχάραξη ΕΕ L 19 της 21.1.2005, σ. 73.

    [4] Μόνο 7 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ υπέβαλαν τις εκθέσεις τους εντός της προθεσμίας της 15.02.2013.

    [5] Βλ. παράρτημα Ι.

    [6] Άρθρο 2 στοιχείο δ) του κανονισμού 1210/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού 1338/2001.

    [7] Βλ. παράρτημα Ι.

    [8]  Υπολογίζεται βάσει της καθαρής έκδοσης 16 737 875 000 κερμάτων (πηγή: Έκθεση της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου 2012 για το σύστημα πληροφοριών χρηματικού (Currency Information System report). Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένα κέρματα ενδέχεται να έχουν ελεγχθεί επανειλημμένως.

    [9] Βλ. παράρτημα Ι.

    [10] Βλ. παράρτημα Ι.

    [11] Βλ. παράρτημα ΙΙ.

    [12] Η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Μάλτα και η Αυστρία δεν συμμορφώθηκαν. 

    [13] Η Ελλάδα ζήτησε παρέκκλιση αλλά δεν συμμορφώθηκε με το χαμηλότερο κατώτατο όριο δεδομένου ότι δεν ανέφερε κανέναν έλεγχο.

    [14] Βλ. παράρτημα Ι.

    [15] Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία στο σημείο 4.2.1.

    [16] Βλ. παράρτημα Ι.

    [17] Πηγή: Ετήσια έκθεση ΕΤΕΚ «Η προστασία των κερμάτων ευρώ το 2012».

    [18] Βλ. παράρτημα Ι.

    [19] Όπως αναφέρθηκε στο τμήμα 4.2, 16 κράτη μέλη ήταν σε θέση να συμμορφωθούν με την υποχρέωση υποβολής έκθεσης και  η μόνη που δεν συμμορφώθηκε ήταν η Φινλανδία.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Συνοπτικός πίνακας

    Αριθμός κερμάτων των τριών μεγαλύτερων ονομαστικών αξιών που αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας το 2012 || 9 845 834 296

    Αριθμός επιτόπιων ελέγχων που διενεργήθηκαν || 220

    Συνολικός αριθμός μηχανών επεξεργασίας κερμάτων που ελέγχθηκαν || 315

    Συνολικός όγκος κερμάτων που επεξεργάστηκαν οι ελεγχθείσες μηχανές επεξεργασίας κερμάτων || 6 117 955 983

    Συνολικός αριθμός κερμάτων που αναλύθηκαν για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες παραχάραξης || 567 054

    Αριθμός ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων των οποίων επιστράφηκε η αξία || 14 002 311

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    || ΒΕΛΓΙΟ || ΓΕΡΜΑΝΙΑ || ΕΣΘΟΝΙΑ || ΕΛΛΑΔΑ || ΙΣΠΑΝΙΑ || ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ || ΓΑΛΛΙΑ || ΙΡΛΑΝΔΙΑ || ΙΤΑΛΙΑ || ΚΥΠΡΟΣ || ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ || ΜΑΛΤΑ || ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ || ΑΥΣΤΡΙΑ || ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ || ΣΛΟΒΕΝΙΑ || ΣΛΟΒΑΚΙΑ || ΣΥΝΟΛΟ

    Αριθμός κερμάτων των τριών μεγαλύτερων ονομαστικών αξιών  (σύνολο) που αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας το 2012 || 486985772 || 2158711390 || δ/α || 123177000 || 1913000000 || δ/α || 2418826479 || 240833014 || δ/α || 29239528 || δ/α || 28181096 || 699911400 || 810850218 || 650626705 || 56488612 || 229003082 || 9845834296

    50 λεπτά του ευρώ || 155031973 || 608187040 || δ/α || 37234000 || δ/α || δ/α || 672621642 || 70647321 || δ/α || 9527402 || δ/α || 9381309 || 245532913 || 198529871 || 268397041 || 18681666 || 76436262 ||

    1 ευρώ || 172721681 || 746309325 || δ/α || 47934000 || δ/α || δ/α || 985331089 || 85410386 || δ/α || 10364864 || δ/α || 10266580 || 227724440 || 367735020 || 289415549 || 21273010 || 73573052

    2 ευρώ || 159232118 || 804215025 || δ/α || 38009000 || δ/α || δ/α || 760873748 || 84775307 || δ/α || 9347262 || δ/α || 8533207 || 226654047 || 244585327 || 92814115 || 16533936 || 78993768

    Αριθμός ελέγχων που διενεργήθηκαν || 3 || 76 || 1 || 0 || 17 || δ/α || 60 || 17 || δ/α || 30 || δ/α || δ/α || 6 || 2 || 4 || 1 || 3 || 220

    Αριθμός μηχανών επεξεργασίας κερμάτων που ελέγχθηκαν || 12 || 92 || 2 || 0 || 17 || δ/α || 101 || 20 || δ/α || 23 || δ/α || δ/α || 25 || 4 || 10 || 2 || 7 || 315

    Συμμορφώνονται: || 12 || 73 || 2 || 0 || 17 || δ/α || 39 || 19 || δ/α || 11 || δ/α || δ/α || 25 || 4 || 10 || 2 || 7 || 221

    Δεν συμμορφώνονται: || 0 || 19 || 0 || 0 || 0 || δ/α || 62 || 1 || δ/α || 12 || δ/α || δ/α || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 94

    Όγκος των κερμάτων που επεξεργάστηκαν οι εν λόγω μηχανές || 1231858843 || 450153553 || 112510288 || δ/α || 1061000000 || δ/α || 1152028172 || 240833014 || δ/α || 10566301 || δ/α || 60632840 || 699911400 || 130700000 || 929366798 || 29918089 || 8476685 || 6117955983

    Αριθμός κερμάτων που αναλύθηκαν για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες παραχάραξης || 13462 || 57433 || 224 || 30876 || 1629 || δ/α || 237540 || 3090 || 21933 || 279 || δ/α || 708 || 137257 || 10860 || 41604 || 1956 || 263 || 567054

    Αριθμός ακαταλλήλων για κυκλοφορία κερμάτων των οποίων επιστράφηκε η αξία || 8148940 || 3705000 || δ/α || 101000 || 1193928 || δ/α || 203542 || 2677 || δ/α || 6011 || 2720 || 203368 || 129205 || 229348 || 38426 || 32950 || 80 || 14 002 311

    Παρεκκλίσεις || ΟΧΙ || ΝΑΙ || ΟΧΙ || ΝΑΙ || ΟΧΙ || δ/α || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΝΑΙ || 3

    δ/α = δεν αναφέρθηκε

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    || ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΣΩΡΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ ΟΓΚΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ (01/01/2002 – 31/12/2011)[1] || ΟΓΚΟΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΘΕΙΣΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΤΟ 2012 || ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ || ΤΗΡΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ (25%)[2]

    Βέλγιο || 1 017 677 000 || 1 231 858 843 || 121,04% || ΝΑΙ

    Γερμανία || 4 388 635 000 || 450 153 553 || 10,25% || ΝΑΙ[3]

    Εσθονία || 18 185 000 || 112 510 288 || 618,69% || ΝΑΙ

    Ελλάδα || 480 071 000 || δ/α[4] || / || ΟΧΙ[5]

    Ισπανία || 2 832 597 000 || 1 061 000 000 || 37,45% || ΝΑΙ

    Φινλανδία || δ/α || δ/α || / || /

    Γαλλία || 1 777 448 000 || 1 152 028 172 || 64,81% || ΝΑΙ

    Ιρλανδία || 440 517 000 || 240 833 014 || 54,67% || ΝΑΙ

    Ιταλία || 3 345 815 000 || δ/α || / || ΟΧΙ

    Λουξεμβούργο || 159 356 000 || δ/α || / || ΟΧΙ

    Κύπρος || 66 482 000 || 10 566 301 || 15,89% || ΟΧΙ

    Μάλτα || 32 880 000 || δ/α || / || ΟΧΙ

    Κάτω Χώρες || 249 189 000 || 699 911 400 || 280,87% || ΝΑΙ

    Αυστρία || 810 850 000 || 130 700 000 || 16,11% || ΟΧΙ

    Πορτογαλία || 417 111 000 || 929 366 798 || 222,81% || ΝΑΙ

    Σλοβενία || 29 488 000 || 29 918 089 || 101,45% || ΝΑΙ

    Σλοβακία || 77 078 000 || 8 476 685 || 10,99% || ΝΑΙ[6]

    ΣΥΝΟΛΟ || 16 143 379 000 || 6 117 955 983 || ||

    [1] Πηγή: Έκθεση της ΕΚΤ, του Δεκεμβρίου 2012, για το σύστημα πληροφοριών χρηματικού (Currency Information System report). Λαμβάνεται υπόψη μόνο η θετική καθαρή έκδοση.

    [2] Ο αριθμός των μηχανών επεξεργασίας κερμάτων που ελέγχονται κάθε έτος σε κάθε κράτος μέλος πρέπει να είναι τέτοιος ώστε ο όγκος κερμάτων ευρώ που επεξεργάζονται οι μηχανές κατά τη διάρκεια του έτους να είναι τουλάχιστον το 25% του συνολικού σωρευτικού καθαρού όγκου κερμάτων που εκδόθηκαν από το εν λόγω κράτος μέλος από την εισαγωγή των κερμάτων ευρώ μέχρι τη λήξη του προηγούμενου έτους. Για μια μεταβατική περίοδο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν, μετά από γνωστοποίηση στην Επιτροπή, ότι ο αριθμός των μηχανών επεξεργασίας κερμάτων που πρέπει να ελέγχονται ετησίως θα είναι τέτοιος ώστε ο όγκος των κερμάτων ευρώ τα οποία επεξεργάσθηκαν αυτές οι μηχανές κατά τη διάρκεια του εν λόγω έτους να είναι τουλάχιστον 10% του συνολικού σωρευτικού καθαρού όγκου κερμάτων που εκδόθηκαν από το εν λόγω κράτος μέλος από την εισαγωγή των κερμάτων ευρώ έως το τέλος του προηγούμενου έτους.

    [3] Γνωστοποίηση στην Επιτροπή για παρέκκλιση 10 %.

    [4] δ/α = δεν αναφέρθηκε

    [5] Γνωστοποίηση στην Επιτροπή για παρέκκλιση 10 %.

    [6] Γνωστοποίηση στην Επιτροπή για παρέκκλιση 10 %.

    Top