Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013TA1213(20)

    Έκθεση σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ινστιτούτου

    ΕΕ C 365 της 13.12.2013, p. 142–149 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    13.12.2013   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 365/142


    ΈΚΘΕΣΗ

    σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για το οικονομικό έτος 2012, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Ινστιτούτου

    2013/C 365/20

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    1.

    Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (γνωστό και ως «ΕΙΤ», εφεξής «το Ινστιτούτο»), με έδρα στη Βουδαπέστη, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 294/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Στόχος του Ινστιτούτου είναι να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ενισχύοντας την ικανότητα των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καινοτομία. Το Ινστιτούτο χορηγεί επιχορηγήσεις σε «κοινότητες γνώσης και καινοτομίας» (εφεξής «ΚΓΚ»), οι οποίες συνδέουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και τον επιχειρηματικό κόσμο, δίνοντας ώθηση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (2). Οι ΚΓΚ συντονίζουν τις δραστηριότητες εκατοντάδων εταίρων. Οι επιχορηγήσεις του Ινστιτούτου παρέχονται για την απόδοση των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι εταίροι, καθώς και εκείνων που προέρχονται από τις δραστηριότητες συντονισμού των ΚΓΚ.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    2.

    Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Ινστιτούτου. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

    ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

    3.

    Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

    α)

    έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Ινστιτούτου, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (3) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (4) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012, καθώς και

    β)

    έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

    Ευθύνη της διοίκησης

    4.

    Σύμφωνα με τα άρθρα 33 και 43 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (5), η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Ινστιτούτου, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται:

    α)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Ινστιτούτου περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (6)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Ινστιτούτου, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Ινστιτούτου.

    β)

    Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπίας και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

    Ευθύνη του ελεγκτή

    5.

    Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (7) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών του Ινστιτούτου όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Ινστιτούτου όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

    6.

    Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

    7.

    Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

    Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

    8.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Ινστιτούτου παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής της την 31η Δεκεμβρίου 2012, των αποτελεσμάτων των πράξεών της και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

    Στοιχεία για τη θεμελίωση γνώμης με επιφύλαξη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    9.

    Το 2012 το Ινστιτούτο πραγματοποίησε τελικές πληρωμές και εκκαθαρίσεις προχρηματοδοτήσεων (πράξεις) σχετικά με επιχορηγήσεις ύψους 11,3 εκατομμυρίων ευρώ (δραστηριότητες του 2010) και 48,6 εκατομμύρια ευρώ (δραστηριότητες του 2011).

    10.

    Όλες πράξεις που αφορούσαν επιχορηγήσεις ελέγχονται από την Επιτροπή πριν εγκριθούν από το Ινστιτούτο. Το ίδιο το Ινστιτούτο κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για τη διενέργεια αποτελεσματικών εκ των προτέρων επαληθεύσεων με σκοπό την παροχή εύλογης διασφάλισης σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων που αφορούσαν τις επιχορηγήσεις. Περί το 80 % των δαπανών για επιχορηγήσεις που δήλωσαν οι ΚΓΚ καλύπτεται από πιστοποιητικά εκδοθέντα από ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό των ΚΓΚ και των εταίρων τους. Το ίδιο το Ινστιτούτο πραγματοποίησε εκ των προτέρων επαληθεύσεις οι οποίες συνίσταντο σε συνολικούς ελέγχους εγγράφων. Το Ινστιτούτο εξέταζε τα δικαιολογητικά που λάμβανε από τις ΚΓΚ και τους εταίρους τους μόνον στις περιπτώσεις κατά τις οποίες εντοπίζονταν ιδιαίτεροι κίνδυνοι.

    11.

    Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, το Συνέδριο διαπίστωσε ότι η ποιότητα των πιστοποιητικών ελέγχου είναι ανεπαρκής (8). Προκειμένου να εξασφαλίσει και έναν δεύτερο βαθμό βεβαιότητας σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων που αφορούσαν επιχορηγήσεις, στο τέλος του 2012 το Ινστιτούτο αποφάσισε να προβεί σε συμπληρωματικές εκ των υστέρων επαληθεύσεις για τις επιχορηγήσεις που αφορούσαν δραστηριότητες του 2011. Οι εν λόγω επαληθεύσεις διενεργήθηκαν από ανεξάρτητες ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό του Ινστιτούτου και αξιολογούνται ως αξιόπιστες. Τα αποτελέσματα των εκ των υστέρων επαληθεύσεων επιβεβαίωσαν ότι οι εκ των προτέρων επαληθεύσεις δεν είναι πλήρως αποτελεσματικές. Ωστόσο, το Ινστιτούτο ανέκτησε τις εντοπισθείσες παράτυπες πληρωμές και, ως εκ τούτου, το επαναπομένον ποσοστό σφάλματος για το 2012 όσον αφορά τις πράξεις που αφορούσαν τις επιχορηγήσεις δεν είναι ουσιώδες.

    12.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκ των υστέρων επαληθεύσεις των πράξεων που αφορούσαν επιχορηγήσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 2010 (11,3 εκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, δεδομένης της περιορισμένης διασφάλισης που παρέχουν οι εκ των προτέρων επαληθεύσεις, δεν αποκομίζεται εύλογη βεβαιότητα σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα αυτών των πράξεων. Το Συνέδριο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκή και κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των ελεγχθεισών πράξεων που αφορούσαν επιχορηγήσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 2010.

    Γνώμη με επιφύλαξη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

    13.

    Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, πέραν των πιθανών επιπτώσεων των ζητημάτων που αναφέρονται υπό τα στοιχεία για τη θεμελίωση γνώμης με επιφύλαξη στα σημεία 9 έως 12 ανωτέρω, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2012 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

    14.

    Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τη γνώμη του Συνεδρίου σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών ή τη γνώμη με επιφύλαξη την οποία διατυπώνει σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

    ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

    15.

    Πέραν του ζητήματος που περιγράφεται στα σημεία 9 έως 13, οι προϋπολογισμοί στο πλαίσιο των συμφωνιών επιχορήγησης που υπεγράφησαν το 2010 και το 2011, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές το 2012, δεν ήταν αρκούντως ειδικοί. Τα εγκεκριμένα κεφάλαια δεν συνδέονταν με τις δραστηριότητες που έπρεπε να υλοποιηθούν. Στις συμφωνίες επιχορήγησης δεν καθορίζονταν επιμέρους κατώτατα όρια για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (π.χ. δαπάνες προσωπικού, υπεργολαβίες, παροχή νομικών υπηρεσιών κ.λπ.) ούτε περιλαμβάνονταν κανόνες για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών από τις ΚΓΚ και τους εταίρους τους.

    16.

    Επίσης, το Ινστιτούτο προέβη στην τεχνική επαλήθευση όλων των χρηματοδοτηθέντων έργων ως μέρος των εκ των προτέρων επαληθεύσεων που διενήργησε. Εντούτοις, δεν υπήρχαν προσδιορίσιμοι ποσοτικώς στόχοι, γεγονός το οποίο απέτρεψε την αποτελεσματική αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και των αποτελεσμάτων των έργων. Τα επιχειρηματικά σχέδια δεν προσδιόριζαν επακριβώς τις δραστηριότητες που επρόκειτο να υλοποιηθούν ούτε καθόριζαν σημεία αναφοράς, παραδοτέα ανά δραστηριότητα ή κριτήρια ποιότητας.

    ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    17.

    Περί τα 10 εκτομμύρια ευρώ (45 %) από τις ανειλημμένες πιστώσεις που είχαν μεταφερθεί από το 2011, ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ακυρώθηκαν το 2012. Το υψηλό ποσοστό ακυρώσεων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι δαπάνες που δηλώθηκαν από τους δικαιούχους ήταν χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες στο πλαίσιο των συμφωνιών επιχορήγησης του 2011 (9,2 εκατομμύρια ευρώ ή 92 % των ακυρωθεισών μεταφορών).

    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ

    18.

    Στο παράρτημα Ι παρουσιάζεται επισκόπηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν σε συνέχεια των σχολίων που διατύπωσε το Συνέδριο το προηγούμενο έτος.

    Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 10ης Σεπτεμβρίου 2013.

    Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Πρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 97 της 9.4.2008, σ. 1.

    (2)  Στο παράρτημα ΙΙ παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου.

    (3)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

    (4)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

    (5)  ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72.

    (6)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

    (7)  Άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).

    (8)  Παραδείγματος χάριν: τα πιστοποιητικά ελέγχου δεν ανέφεραν πάντοτε τη δήλωση δαπανών που είχε υποβληθεί σε έλεγχο· δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε λεπτομερή έλεγχο όλες οι κατηγορίες δαπανών (λόγου χάριν, οι πραγματικές έμμεσες δαπάνες, που μπορούν να δηλωθούν χωρίς κατώτατο όριο, δεν εξετάζονταν βάσει πρωτότυπων δικαιολογητικών). Ο κίνδυνος της διπλής χρηματοδότησης εξοπλισμού που δηλωνόταν ως δαπάνη δεν υποβαλλόταν σε διεξοδικό έλεγχο. Τα περισσότερα πιστοποιητικά ελέγχου δεν ανέφεραν ποιες ήταν οι καλυπτόμενες από τον έλεγχο δαπάνες και δεν υπήρχε κοινή μεθοδολογία για τον εντοπισμό του συνολικού σφάλματος στις δηλώσεις δαπανών.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Παρακολούθηση των σχολίων του προηγούμενου έτους

    Έτος

    Σχόλιο του Συνεδρίου

    Κατάσταση εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων

    (Ολοκληρώθηκε / Σε εξέλιξη / Εκκρεμεί / ά.α.)

    2011

    Το ποσοστό εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου κατά το χρονικό διάστημα της οικονομικής αυτονομίας του που αφορά ο έλεγχος (βλέπε σημείο 2) ήταν χαμηλό. Το επίπεδο των πληρωμών σε σύγκριση με τις αναληφθείσες πιστώσεις ήταν 56 % για τον τίτλο I (δαπάνες προσωπικού), 30 % για τον τίτλο II (διοικητικές δαπάνες) και 11 % για τον τίτλο III (επιχειρησιακές δαπάνες).

    Ολοκληρώθηκε

    2011

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού) και το Ινστιτούτο υπέγραφαν συστηματικά τις συμφωνίες επιχορήγησης, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκαν πληρωμές κατά το 2011, μετά την υλοποίηση των περισσότερων δραστηριοτήτων. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2011, το Ινστιτούτο πραγματοποίησε τελικές πληρωμές (1), ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, βάσει τριών συμφωνιών επιχορήγησης, οι οποίες υπεγράφησαν πολύ μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων (2). Η κατάσταση αυτή είναι προβληματική από την άποψη της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

    Σε εξέλιξη


    (1)  Οι προπληρωμές πραγματοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    (2)  Σε μία περίπτωση, η σύμβαση υπεγράφη 14 ημέρες πριν από τη λήξη της 13μηνης περιόδου υλοποίησης.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (Βουδαπέστη)

    Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

    Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

    (άρθρο 173 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της Ένωσης.

    Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με ένα σύστημα ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών, η δράση τους αποσκοπεί:

    να επιταχύνει την προσαρμογή της βιομηχανίας στις διαρθρωτικές μεταβολές,

    να προαγάγει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του συνόλου της Ένωσης, και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

    να προαγάγει περιβάλλον που να ευνοεί τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων,

    να βελτιώσει την εκμετάλλευση του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.

    Αρμοδιότητες του Ινστιτούτου

    (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 294/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου)

    Στόχοι

    Στόχος του Ινστιτούτου είναι να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ενισχύοντας την ικανότητα των κρατών μελών και της Κοινότητας στην καινοτομία. Για να επιτύχει τον στόχο του προάγει και συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την καινοτομία και την έρευνα βάσει των υψηλότερων δυνατών προτύπων.

    Καθήκοντα

    Για να επιτύχει τον στόχο του το Ινστιτούτο:

    α)

    εντοπίζει τους τομείς προτεραιότητάς του·

    β)

    προβάλλει την αποστολή του στους επίδοξους οργανισμούς-εταίρους και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητές του·

    γ)

    επιλέγει και ορίζει τις κοινότητες γνώσης και καινοτομίας (ΚΓΚ) στους τομείς προτεραιότητας και καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους βάσει συμφωνίας· τους παρέχει κατάλληλη υποστήριξη· εφαρμόζει τα ενδεδειγμένα μέτρα ελέγχου ποιότητας· παρακολουθεί διαρκώς και αξιολογεί περιοδικά τις δραστηριότητές τους και εξασφαλίζει κατάλληλο επίπεδο συντονισμού μεταξύ τους·

    δ)

    κινητοποιεί κεφάλαια από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές και χρησιμοποιεί τους ιδίους πόρους σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Προσπαθεί ιδίως να χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό και ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού του από ιδιωτικές πηγές και από έσοδα που παράγονται από τις δικές του δραστηριότητες·

    ε)

    ενθαρρύνει την εντός των κρατών μελών αναγνώριση των πτυχίων και των τίτλων που απονέμονται από ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία είναι οργανισμοί-εταίροι, και θα μπορούν να θεωρούνται πτυχία και τίτλοι του Ινστιτούτου·

    στ)

    προωθεί τη διάδοση ορθών πρακτικών για την ολοκλήρωση του τριγώνου της γνώσης με στόχο να αναπτύξει μια κοινή παιδεία καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης·

    ζ)

    επιδιώκει να καταστεί όργανο παγκοσμίου κύρους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την καινοτομία και την έρευνα·

    η)

    εξασφαλίζει συμπληρωματικότητα και συνέργεια μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων.

    Διοίκηση

    Διοικητικό συμβούλιο

    Σύνθεση

    Το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου απαρτίζεται, αφενός, από 18 διορισμένα μέλη, που εκπροσωπούν ισόρροπα την πείρα και την αριστεία στον επιχειρηματικό κόσμο, την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα και, αφετέρου, από τέσσερα αντιπροσωπευτικά μέλη τα οποία προτείνονται από τις κοινότητες γνώσεις και καινοτομίας (ΚΓΚ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετέχει ως παρατηρητής.

    Καθήκοντα

    Το διοικητικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να διευθύνει τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου για την επιλογή, τον καθορισμό και την αξιολόγηση των ΚΓΚ και για όλες τις υπόλοιπες στρατηγικές αποφάσεις.

    Εκτελεστική επιτροπή

    Σύνθεση

    Η εκτελεστική επιτροπή απαρτίζεται από πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου, ο οποίος και προεδρεύει αυτής, και του αντιπροέδρου.

    Καθήκοντα

    Η εκτελεστική επιτροπή εποπτεύει τη λειτουργία του Ινστιτούτου και λαμβάνει τις αποφάσεις που απαιτούνται στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου.

    Διευθυντής

    Διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο και λογοδοτεί σχετικά με τη διοικητική και οικονομική διαχείριση του Ινστιτούτου. Είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του Ινστιτούτου.

    Εξωτερικός έλεγχος

    Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

    Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Ινστιτούτου το 2012 (2011)

    Οριστικός προϋπολογισμός

    95,30 εκατομμύρια ευρώ για πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και 77,09 εκατομμύρια ευρώ για πιστώσεις πληρωμών.

    Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2012

    Εγκεκριμένες θέσεις: 52 (52)

    Πληρωθείσες θέσεις: 47 (40)

    Λοιπές θέσεις: 0 (0)

    Σύνολο υπαλλήλων: 47 (40), εκ των οποίων ασκούσαν:

    επιχειρησιακά καθήκοντα: 26 (19)

    διοικητικά καθήκοντα και καθήκοντα υποστήριξης: 21 (21)

    Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2012

    Διοργάνωση τριών διασκέψεων του Φόρουμ του Ινστιτούτου με τις ΚΓΚ (πρόκειται περί πλατφόρμας που αποσκοπεί στην εδραίωση τακτικού διαλόγου μεταξύ του διευθυντή του Ινστιτούτου και των διευθυνόντων συμβούλων των ΚΓΚ).

    Απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2012 για τη διάθεση, κατά το οικονομικό έτος 2013, προϋπολογισμού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση «των δραστηριοτήτων προστιθέμενης αξίας των ΚΓΚ» για των τριών ΚΓΚ, μετά την εφαρμογή για πρώτη φορά διαδικασίας ανταγωνιστικής χρηματοδότησης για την κάλυψη του 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού.

    Το 2012 οι τρεις ΚΓΚ διαχειρίστηκαν προϋπολογισμό συνολικού ύψους 89 814 878 ευρώ για την εκ μέρους του Ινστιτούτου χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προστιθέμενης αξίας των ΚΓΚ, καθώς και προϋπολογισμό ύψους 300 009 659 ευρώ για τη χρηματοδότηση μη χρηματοδοτούμενων από το Ινστιτούτο δραστηριοτήτων ενίσχυσης της προστιθέμενης αξίας (Kick Added Value Activities, KAWA) και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων.

    Οι ΚΓΚ παρείχαν για πρώτη φορά ενοποιημένα στοιχεία για τους βασικούς δείκτες επιδόσεων (ΒΔΕ) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων προστιθέμενης αξίας στον τομέα της καινοτομίας, καθώς και αναδρομικά για τα έτη 2010 και 2011. Επίσης παρουσίασαν εκτιμήσεις για το 2012.

    Το 2012 ο συνολικός αριθμός των εταίρων που συμμετείχε στις τρεις ΚΓΚ ανήλθε σε 293. Οι εταίροι αυτοί κατανέμονται ως εξής: 87 για τα Εργαστήρια ΤΠΕ του Ιδρύματος (EIT ICT Labs), 100 για την ΚΓΚ-Κλίμα (Climate KIC)) και 106 για την ΚΓΚ Καινοτόμος ενέργεια (ΚΙC InnoEnergy).

    Κοινή συνεισφορά του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου, του διευθυντή του Ινστιτούτου και του Προϊσταμένου της Μονάδας των επιχειρήσεων ΚΓΚ, καθώς και των διευθυνόντων συμβούλων των ΚΓΚ, στη διάσκεψη των ενδιαφερομένων για το Ινστιτούτο φορέων στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη Λάρνακα, στις 8-9 Νοεμβρίου 2012.

    Πολυάριθμες επιτυχίες σε συνέχεια της υλοποίησης των δραστηριοτήτων των ΚΓΚ.

    Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από το Ινστιτούτο.


    ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

    10.

    Το Ινστιτούτο εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε το Ινστιτούτο για την εκτέλεση εκ των προτέρων επαληθεύσεων με σκοπό την εύλογη διασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων που αφορούσαν επιχορηγήσεις.

    11.

    Το Ινστιτούτο εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνωρίζει την αξιοπιστία των εκ των υστέρων επαληθεύσεων των επιχορηγήσεων, τις οποίες εκτέλεσε το Ινστιτούτο για τις δραστηριότητες του 2011. Όσον αφορά τα πιστοποιητικά, καθήκον των υπεύθυνων για την πιστοποίηση ελεγκτών ήταν να επαληθεύσουν την επιλεξιμότητα των δηλωθεισών πραγματικών έμμεσων δαπανών σύμφωνα με τους όρους πιστοποίησης οικονομικών καταστάσεων. Οι υπεύθυνοι για την πιστοποίηση ελεγκτές προέβησαν, επιπλέον, σε δειγματοληπτικές επαληθεύσεις για την πλειονότητα των δαπανών. Τέλος, οι όροι πιστοποίησης επικαιροποιήθηκαν και βελτιώθηκαν ενόψει των συμφωνιών επιχορήγησης του 2012.

    12.

    Όσον αφορά τη διασφάλιση την οποία μπορούσαν να παράσχουν οι εκ των προτέρων επαληθεύσεις πράξεων που αφορούσαν επιχορηγήσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του 2010, το Ινστιτούτο προέβλεψε την ανάγκη ενίσχυσης των εκ των προτέρων επαληθεύσεων προκειμένου να αμβλυνθούν οι κίνδυνοι που ελλόχευαν κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας (ΚΓΚ). Επιδιώκοντας την εύλογη διασφάλιση, το Ινστιτούτο, εκτός από τα πιστοποιητικά ελέγχου που ζήτησε από τις ΚΓΚ, προέβη σε τυχαίες δειγματοληπτικές επαληθεύσεις των δικαιολογητικών για μεγάλο ποσοστό δαπανών, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η διόρθωση των μη επιλέξιμων δαπανών πριν από τις τελικές πληρωμές. Η διπλή αυτή διασφάλιση, από τα πιστοποιητικά και από τις ενισχυμένες επαληθεύσεις του Ινστιτούτου, θεωρήθηκε επαρκής για την πρόληψη ουσιωδών σφαλμάτων στις τελικές πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των συμφωνιών επιχορήγησης του 2010. Τέλος, το Ινστιτούτο προέβη σε εκ των υστέρων επαληθεύσεις των συμφωνιών επιχορήγησης του 2010 και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τον Οκτώβριο του 2013. Το 2013 θα διορθωθούν τυχόν παρατυπίες και θα ανακτηθούν κονδύλια που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

    15.

    Η σχέση μεταξύ επιχορηγήσεων και προς υλοποίηση δραστηριοτήτων θεσπίστηκε τόσο σε στρατηγικό επίπεδο -με έμφαση στα αποτελέσματα και στον αντίκτυπο- όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο μέσω του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων των ΚΓΚ. Η προσέγγιση αυτή, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον κανονισμό του Ινστιτούτου, επέτρεψε την πειραματική εφαρμογή νέων απλουστευμένων προσεγγίσεων με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας των ΚΓΚ. Δεν καθορίζονταν επιμέρους κατώτατα όρια για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (π.χ. δαπάνες προσωπικού, υπεργολαβίες, παροχή νομικών υπηρεσιών, κ.λπ.) καθώς κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από τον δημοσιονομικό κανονισμό και, επιπλέον, δεν συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων και στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Ινστιτούτου και των ΚΓΚ. Όσον αφορά τις υπεργολαβίες, οι συμφωνίες επιχορηγήσεων ορίζουν ότι η ανάθεση συμβάσεων πρέπει να γίνεται με κριτήριο τη βέλτιστη δυνατή σχέση ποιότητας/τιμής και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι συγκρούσεις συμφερόντων, κάτι το οποίο συνάδει πλήρως με τις συναφείς διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού.

    16.

    Όσον αφορά τους προσδιορίσιμους ποσοτικώς στόχους στα επιχειρηματικά σχέδια των ΚΓΚ, το Ινστιτούτο εξέδωσε τον Μάρτιο του 2012 κατευθυντήριες γραμμές για τις ΚΓΚ με θέμα την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων και ζήτησε να λάβει τα στοιχεία που είχαν οι τελευταίες στη διάθεσή τους σχετικά με το επίπεδο επίτευξης των βασικών δεικτών επιδόσεων κατά τη διάρκεια των ετών 2010 και 2011. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αναθεωρήθηκαν πρόσφατα (εντός του 2013) για τα επιχειρηματικά σχέδια του 2014, με γνώμονα την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του σχεδιασμού και της υποβολής εκθέσεων εκ μέρους των ΚΓΚ, καθώς και της αξιολόγησης των επιδόσεών τους από το Ινστιτούτο.

    17.

    Το Ινστιτούτο εκφράζει την ικανοποίησή του για την παρατήρηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μέχρι το τέλος του 2012, οι ΚΓΚ είχαν ολοκληρώσει την αρχική φάση τους, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη χρήση των επιχορηγήσεων (βλ. επίσης τις διευκρινίσεις που παρέχονται στο σημείο 15). Παρά το υψηλό επίπεδο μεταφορών από το 2012 στο 2013, αναμένεται σημαντική πρόοδος καθώς οι ακυρώσεις εκτιμάται ότι θα μειωθούν δραστικά από το 45 % (μεταφορές 2011) στο 13 % (μεταφορές 2012). Το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό.


    Top