Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0464

    Τροποποιημένη πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Τελωνεία 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ

    /* COM/2012/0464 final - 2011/0341/a (COD) */

    52012PC0464

    Τροποποιημένη πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Τελωνεία 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ /* COM/2012/0464 final - 2011/0341/a (COD) */


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Στις 29 Ιουνίου 2011, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020[1]: έναν προϋπολογισμό για την υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, προτείνοντας μεταξύ άλλων ένα νέο πρόγραμμα για τα τελωνεία. Το πρόγραμμα Τελωνεία 2020 θα συμβάλει στη Στρατηγική Ευρώπη 2020 για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη[2], ενισχύοντας τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης.

    Η τελωνειακή ένωση προστατεύει τα δημοσιονομικά συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών μελών της με την είσπραξη δασμών, τελών και φόρων[3]. Απαιτεί τη συμμόρφωση των εμπορευμάτων που προέρχονται από τρίτες χώρες προς τη νομοθεσία της Ένωσης, προκειμένου να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους στην Ένωση. Αυτό συνεπάγεται τη διαχείριση μεγάλων όγκων εμπορικών συναλλαγών σε καθημερινή βάση – διεκπεραίωση 7 τελωνειακών διασαφήσεων κάθε δευτερόλεπτο – απαιτώντας από τα τελωνεία να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών για τις επιχειρήσεις και της προστασίας των πολιτών κατά των κινδύνων που απειλούν την ασφάλειά τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω της εντατικής επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των τελωνειακών διοικήσεων των κρατών μελών, μεταξύ αυτών και άλλων αρχών, με εμπορικούς εταίρους και άλλους τρίτους.

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα στηρίξει τη συνεργασία κυρίως μεταξύ των τελωνειακών αρχών αλλά και άλλων ενδιαφερομένων. Είναι το διάδοχο πρόγραμμα του προγράμματος Τελωνεία 2013 που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα στηρίξει τη συνεργασία των τελωνείων στην Ένωση, με επικέντρωση, αφενός, στην ανθρώπινη δικτύωση και στην ανάπτυξη ικανοτήτων των ανθρώπινων πόρων και, αφετέρου, στην ανάπτυξη ικανοτήτων ΤΠ. Η πρώτη επικέντρωση προβλέπει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και επιχειρησιακών γνώσεων μεταξύ των κρατών μελών και δευτερευόντως άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η δεύτερη επικέντρωση παρέχει τη δυνατότητα στο πρόγραμμα να χρηματοδοτεί υποδομές και συστήματα ΤΠ, τα οποία θα επιτρέψουν στις τελωνειακές διοικήσεις της Ένωσης να εξελιχθούν σε πλήρως ηλεκτρονικές διοικήσεις. Η προστιθέμενη αξία του προγράμματος πηγάζει κυρίως από τη βελτίωση της ικανότητας των κρατών μελών να συγκεντρώνουν έσοδα και να διαχειρίζονται όλο και πιο πολύπλοκες εμπορικές ροές, με ταυτόχρονη περικοπή του κόστους ανάπτυξης των εργαλείων για τους σκοπούς αυτούς.

    2.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    2.1.        Διαβουλεύσεις και εμπειρογνωμοσύνη

    Στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος Τελωνεία 2013[4], ένας ανάδοχος ανέλυσε την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τη συνάφεια και την προστιθέμενη αξία του προγράμματος. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα παρακολούθησης διαθέσιμα από τις διάφορες δραστηριότητες και πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του εμπορίου.

    Ένας άλλος ανάδοχος διενήργησε μελέτη του ενδεχόμενου πλαισίου του μελλοντικού προγράμματος Τελωνεία[5]: των προκλήσεων, των στόχων και των ενδεχόμενων επιλογών πολιτικής του, συμπεριλαμβανομένης συνολικής ανάλυσης των μελλοντικών προκλήσεων, διαρθρωτικών προβλημάτων και ενδεχόμενων βελτιώσεων της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης. Για το τελευταίο θέμα, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες σε τελωνειακά θέματα σε διάφορα επίπεδα. Τα πορίσματα αυτής της μελέτης συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους των συμμετεχουσών χωρών σε σύνοδο εργασίας τον Ιούλιο του 2011. Για την προετοιμασία της εν λόγω συνόδου εργασίας, οργανώθηκε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, την άνοιξη του 2011, στη συνεδρίαση της Επιτροπής του αντίστοιχου προγράμματος[6], στην οποία ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες χώρες να προσδιορίσουν τα κύρια ισχυρά σημεία του προγράμματος, καθώς και τρόπους βελτίωσης της αποδοτικότητας του προγράμματος.

    Λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα των δραστηριοτήτων σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών, μια χωριστή μελέτη εκπονήθηκε σχετικά με τη μελλοντική πρακτική εφαρμογή της στρατηγικής για την ανταλλαγή πληροφοριών. Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε σε σύνοδο εργασίας στην οποία έλαβαν μέρος οι προϊστάμενοι υπάλληλοι πληροφοριών των τελωνειακών αρχών, τον Ιούνιο του 2011.

    Εκπονήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία ανέλυσε τη συνέχιση του προγράμματος Τελωνεία 2013, και εγκρίθηκε από την επιτροπή εκτίμησης επιπτώσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2011.

    Κατά την κατάρτιση της πρότασης του μελλοντικού προγράμματος λήφθηκαν υπόψη συστάσεις όσον αφορά τον σχεδιασμό και τις περαιτέρω βελτιώσεις του προγράμματος. Η πρόταση του προγράμματος περιλαμβάνει νέα εργαλεία ιδίως για τη συνεργασία σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά καθήκοντα. Λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση της διάδοσης των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων του προγράμματος, χρησιμοποιώντας μεθόδους επιγραμμικής συνεργασίας, και για την καλύτερη παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

    2.2.        Εκτίμηση επιπτώσεων

    Λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό πλαίσιο πολιτικής και τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι τομείς των τελωνείων κατά την επόμενη δεκαετία, αναλύθηκαν και συγκρίθηκαν διάφορες επιλογές πολιτικής στην εκτίμηση του αντικτύπου του τρέχοντος προγράμματος.

    (1) Σενάριο αναφοράς: συνέχιση του προγράμματος με τους υφιστάμενους στόχους και τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

    (2) Μη συνέχιση του προγράμματος: το πρόγραμμα διακόπτεται και δεν παρέχεται πλέον χρηματοδότηση από την ΕΕ για εργαλεία ΤΠ, κοινές δράσεις ή δραστηριότητες κατάρτισης που υποστηρίζουν τη συνεργασία στον τομέα των τελωνείων.

    (3) Αύξηση της στήριξης στις νομικές υποχρεώσεις της ΕΕ, όπως ο εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας (ΕΤΚ): Η παρούσα επιλογή πολιτικής θα επεκτείνει το σενάριο αναφοράς, προσαρμόζοντας το πρόγραμμα στις νέες ανάγκες που προκύπτουν από το εξελισσόμενο περιβάλλον της τελωνειακής ένωσης, περιλαμβανομένου του Κώδικα Τελωνειακής Ένωσης (ΚΤΕ)[7]. Η συγκεκριμένη επιλογή περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων συστημάτων ΤΠ, όπως ορίζονται στην τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ, με τη σταδιακή καθιέρωση ενός μοντέλου επιμερισμένης ανάπτυξης για τα συστήματα ΤΠ και με τον εκσυγχρονισμό της υποκείμενης διακυβέρνησης, αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας.

    (4) Αύξηση της στήριξης στις νομικές υποχρεώσεις της ΕΕ και χρηματοδοτική στήριξη για την ανάπτυξη τεχνικών ικανοτήτων: Επιπλέον των στοιχείων της προηγούμενης επιλογής, η παρούσα επιλογή θα περιλαμβάνει καθεστώς χρηματοδοτικής στήριξης, που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να ζητούν στήριξη για την αγορά εξοπλισμού για τον έλεγχο των χερσαίων, των θαλάσσιων και των εναέριων συνόρων, παραδείγματος χάριν αγορά μηχανών σάρωσης ή εργαστηριακού εξοπλισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα στηριχθούν τα κράτη μέλη ώστε να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις για επίσπευση και εξορθολογισμό των ελέγχων στο πλαίσιο των εξελισσόμενων τεχνολογιών.

    (5) Αύξηση της στήριξης στις νομικές υποχρεώσεις της ΕΕ με μεγιστοποίηση του κοινού περιβάλλοντος ΤΠ: Εκτός από τα στοιχεία της επιλογής 3, η παρούσα επιλογή στηρίζει τα τελωνεία της ΕΕ ώστε να επωφεληθούν της πλήρους επιμερισμένης ανάπτυξης και λειτουργίας ευρωπαϊκών συστημάτων ΤΠ για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο ΕΚΤ και άλλα νομοθετήματα που αφορούν τα τελωνεία. Η παρούσα επιλογή θα εξασφαλίσει την αύξηση της στήριξης προς τις δημόσιες αρχές ώστε να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν όλα τα αναγκαία συστήματα για ένα πανευρωπαϊκό ηλεκτρονικό περιβάλλον τελωνείων και προς τις επιχειρήσεις ώστε να συνδεθούν με τα εν λόγω συστήματα.

    Η εκτίμηση επιπτώσεων κατέστησε την επιλογή 3 «Αύξηση της στήριξης στις νομικές υποχρεώσεις της ΕΕ, όπως ο εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας (ΕΤΚ)» ως προτιμότερη επιλογή. Συνάδει με την πρόταση για έναν νέο προϋπολογισμό για την Ευρώπη 2020 και φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτή από τα κράτη μέλη. Η επιλογή «Αύξηση της στήριξης στις νομικές υποχρεώσεις της ΕΕ και χρηματοδοτική στήριξη για την ανάπτυξη τεχνικών ικανοτήτων» δεν προτιμήθηκε, καθώς η αγορά του εξοπλισμού που προβλέπεται στο σκέλος της ανάπτυξης τεχνικών ικανοτήτων μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί μέσω άλλων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών διαρθρωτικών ταμείων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνεκτικότητα με τις προτεραιότητες του προτεινόμενου προγράμματος Τελωνεία 2020.

    3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    3.1.        Νομική βάση

    Η πρόταση Τελωνεία 2020 βασίζεται στο άρθρο 33 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την τελωνειακή συνεργασία και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

    3.2.        Επικουρικότητα και αναλογικότητα

    Η λήψη μέτρων σε επίπεδο Ένωσης αντί της λήψης μέτρων σε εθνικό επίπεδο είναι αναγκαία για τους ακόλουθους λόγους:

    – Η τελωνειακή ένωση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ένωσης. Μεταβιβάζοντας τις εξουσίες τους στην Ένωση, τα κράτη μέλη συμφώνησαν εκ των πραγμάτων ότι τα μέτρα στον τομέα των τελωνείων θα εφαρμόζονται καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο της Ένωσης δεν διασφαλίζει επαρκώς από μόνο του την κατάλληλη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με υποστηρικτικά μέτρα, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα Τελωνεία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται με συγκλίνοντα και εναρμονισμένο τρόπο.

    – Πολλές από τις δραστηριότητες στον τομέα των τελωνείων είναι διασυνοριακής φύσης, αφορούν και επηρεάζουν και τα 27 κράτη μέλη, και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να υλοποιηθούν αποτελεσματικά και αποδοτικά από τα επιμέρους κράτη μέλη. Η λήψη μέτρων από την ΕΕ είναι απαραίτητη για να θεμελιωθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του έργου των τελωνείων, να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και να στηριχθεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    – Συναφώς, η λήψη μέτρων από την ΕΕ δικαιολογείται προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή λειτουργία και η περαιτέρω ανάπτυξη της τελωνειακής ένωσης και του κοινού κανονιστικού της πλαισίου, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί την πιο αποδοτική και αποτελεσματική απόκριση της ΕΕ στις ανεπάρκειες και στις προκλήσεις για την υλοποίηση της τελωνειακής ένωσης και της τελωνειακής συνεργασίας της ΕΕ.

    – Από οικονομική άποψη, η λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ είναι πολύ πιο αποδοτική. Η τελωνειακή συνεργασία στηρίζεται σε ένα εξαιρετικά ασφαλές ειδικό δίκτυο επικοινωνίας. Αυτό διασυνδέει τις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις σε περίπου 5 000[8] σημεία σύνδεσης. Το κοινό αυτό δίκτυο ΤΠ διασφαλίζει ότι κάθε εθνική διοίκηση χρειάζεται να συνδεθεί μόνον μία φορά με την κοινή αυτή υποδομή για να μπορέσει να ανταλλάξει κάθε είδους πληροφορίες. Εν απουσία μιας τέτοιας υποδομής, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να συνδεθεί 26 φορές στα εθνικά συστήματα καθενός από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

    Σύμφωνα με το άρθρο 17 της ΣΕΕ, η Επιτροπή, προκειμένου να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα, ασκεί συντονιστικά, εκτελεστικά και διαχειριστικά καθήκοντα σύμφωνα με τους όρους που προβλέπουν οι Συνθήκες. Επομένως, το πρόγραμμα Τελωνεία 2020 συνάδει με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας (όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ)).

    3.3.        Μέσο

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των σχετικών εκτιμήσεων επιπτώσεων, θεωρείται ενδεδειγμένη η παρέμβαση της ΕΕ μέσω ενός προγράμματος χρηματοδότησης. Λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά σχόλια της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος Τελωνεία 2013, η Επιτροπή προτείνει ένα διάδοχο πρόγραμμα Τελωνεία 2020.

    Σε συμφωνία με τη νομοθετική πολιτική που υιοθέτησε η Επιτροπή στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το διάδοχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτείνεται ως κανονισμός.

    4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Το χρονοδιάγραμμα της επανεξέτασης των προγραμμάτων με χρηματοδότηση από την ΕΕ συνδέεται με την πρόταση για ένα νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε στις 6 Ιουλίου 2012[9]. Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, ο παρών κανονισμός σχετικά με το πρόγραμμα Τελωνεία 2020 περιέχει ένα δημοσιονομικό πλαίσιο 548.080.000 ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για την περίοδο 2014-2020.

    Το πρόγραμμα Τελωνεία 2020 θα εφαρμοσθεί μέσω άμεσης κεντρικής διαχείρισης και βάσει προτεραιοτήτων. Καταρτίζονται προγράμματα εργασίας –μαζί με τους ενδιαφερομένους– τα οποία καθορίζουν τις προτεραιότητες για μια συγκεκριμένη περίοδο.

    5.           ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    5.1.        Σχόλια σε συγκεκριμένες νομικές διατάξεις

    5.1.1.     Κεφάλαιο I: Γενικές διατάξεις

    Το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος είναι ειδικά προσανατολισμένο στη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν τα κράτη μέλη, οι υποψήφιες χώρες και οι δυνάμει υποψήφιες χώρες. Σύμφωνα με τη συνολική πολιτική της Ένωσης στον συγκεκριμένο τομέα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τέλος, «εξωτερικοί εμπειρογνώμονες» ενδέχεται επίσης να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένες δράσεις (π.χ. εκπρόσωποι άλλων αρχών, εμπορικών, εθνικών και διεθνών οργανισμών και ενδεχομένως άλλοι εμπειρογνώμονες), εάν αυτό απαιτείται για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος.

    Οι στόχοι του προγράμματος Τελωνεία 2020 λαμβάνουν υπόψη τα προσδιορισθέντα προβλήματα και τις αναμενόμενες προκλήσεις για τα τελωνεία κατά την επόμενη δεκαετία. Συνολικότερος στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει την εσωτερική αγορά μέσω μιας αποδοτικής και αποτελεσματικής τελωνειακής ένωσης.

    Για να υπάρξει κατάλληλη απόκριση στις μελλοντικές προκλήσεις στον τελωνειακό τομέα στην Ένωση, καθορίσθηκε για το πρόγραμμα ο ακόλουθος ειδικός στόχος: στήριξη της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης, ειδικότερα μέσω της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, των τελωνειακών αρχών τους, άλλων αρμοδίων αρχών, των υπαλλήλων και των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων τους. Το πρόγραμμα θα έχει τις ακόλουθες προτεραιότητες:

    – στήριξη της κατάρτισης, της συνεκτικής εφαρμογής και της αποτελεσματικής εφαρμογής στην πράξη του δικαίου της Ένωσης στους τομείς των τελωνείων και της φορολογίας,

    – ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, μέσω της διευκόλυνσης του θεμιτού εμπορίου, της μείωσης του κόστους συμμόρφωσης και του διοικητικού φόρτου, και της προστασίας ενάντια στον αθέμιτο ανταγωνισμό,

    – στήριξη των τελωνείων στην προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος,

    – διασφάλιση της προστασίας των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    – συμβολή στην αποδοτική λειτουργία των τελωνειακών αρχών μέσω της βελτίωσης των διοικητικών ικανοτήτων τους,

    – πρόληψη της απάτης και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας, μέσω της συνεργασίας των διεθνών οργανισμών, τρίτων χωρών, άλλων κρατικών αρχών, οικονομικών παραγόντων και των οργανώσεών τους.

    5.1.2.     Κεφάλαιο II: Επιλέξιμες δράσεις

    Οι τύποι δράσεων που θεωρούνται επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα είναι παρόμοιοι με εκείνους που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα, και συγκεκριμένα:

    · κοινές δράσεις με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και ορθών πρακτικών μεταξύ των τελωνειακών υπαλλήλων των συμμετεχουσών χωρών,

    · ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών[10] για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και της πρόσβασης σε κοινά δεδομένα, και τέλος

    · δραστηριότητες κατάρτισης με στόχο την ανάπτυξη των ικανοτήτων των τελωνειακών υπαλλήλων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Ορισμένες κατηγορίες δράσεων τροποποιήθηκαν.

    · Το πρόγραμμα Τελωνεία 2020 θα περιλαμβάνει μερικά νέα εργαλεία κοινών δράσεων:

    · Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων είναι δομημένες μορφές συνεργασίας, οι οποίες συγκεντρώνουν εμπειρογνωμοσύνη ή/και ασχολούνται με συγκεκριμένες επιχειρησιακές δραστηριότητες. Μπορούν να συσταθούν με μη μόνιμο ή μόνιμο χαρακτήρα και μπορούν ενδεχομένως να τύχουν στήριξης, π.χ. με επιγραμμικές υπηρεσίες συνεργασίας, διοικητική βοήθεια και διευκολύνσεις υποδομών και εξοπλισμού, για την υποβοήθηση της υλοποίησης και της επιτυχίας μιας δράσης.

    · Οι δράσεις για την ανάπτυξη των ικανοτήτων της δημόσιας διοίκησης θα στηρίζουν τελωνειακές και φορολογικές αρχές οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως έλλειψη γνώσεων, εμπειρογνωμοσύνης, οργανωτικές ή άλλες ανεπάρκειες, οι οποίες μπορούν να ξεπερασθούν μέσω εξατομικευμένων δράσεων στήριξης που υλοποιούνται από άλλες χώρες ή υπαλλήλους της Επιτροπής.

    · Δραστηριότητες συγκριτικής αξιολόγησης και ομάδες εμπειρογνωμόνων δεν αναφέρονται ρητά στον κατάλογο των κοινών δράσεων, καθώς μπορούν να θεωρηθούν ομάδες εργασίας με ειδικό σκοπό, αντίστοιχα, την εξεύρεση των βέλτιστων πρακτικών αποκάλυψης ευκαιριών με στόχο τη βελτίωση και το συντονισμό και καθοδήγηση των δραστηριοτήτων του προγράμματος σε μια ορισμένη περιοχή.

    · Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών, το νέο πρόγραμμα ορίζει τα «στοιχεία της Ένωσης» ως τα περιουσιακά στοιχεία και τις υπηρεσίες ΤΠ που αφορούν μερικά ή όλα τα κράτη μέλη και ανήκουν στην Επιτροπή ή αγοράζονται από την Επιτροπή. Τα εν λόγω στοιχεία της Ένωσης περιγράφονται στο σημείο 2 του παραρτήματος της προτεινόμενης νομοθετικής πράξης. Τα «εθνικά στοιχεία» είναι όλα τα στοιχεία τα οποία δεν είναι «στοιχεία της Ένωσης». Αναπτύσσονται, εγκαθίστανται και τίθενται σε λειτουργία από τα κράτη μέλη και, επομένως, χρηματοδοτούνται και υπάγονται στην ευθύνη των κρατών μελών.

    Ο επανακαθορισμός των στοιχείων της Ένωσης πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα της μεταβαλλόμενης πρακτικής στην ανάπτυξη συστημάτων ΤΠ. Επί του παρόντος, κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση των εθνικών συστημάτων του σύμφωνα με κοινές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα 27 αναπτύξεις για κάθε σύστημα, 27 διεπαφές για τις επιχειρήσεις, 27 χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης, 27 σύνολα δυσκολιών που σχετίζονται με έργα ή επιχειρησιακών δυσκολιών κ.λπ. Υπό το πρίσμα, ειδικότερα, της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ανάπτυξη συστημάτων ΤΠ θα πρέπει να γίνει με πιο αποδοτικό τρόπο, μεταξύ άλλων με την αύξηση του αριθμού των κεντρικών πόρων και την αύξηση της συμμετοχής των κρατών μελών σε κοινά σχέδια.

    Στόχος αυτής της εξέλιξης είναι να μειωθεί το συνολικό κόστος ΤΠ και να βελτιωθεί η συνεκτικότητα των δεδομένων και η εφαρμογή των κανόνων, με τη σταδιακή μετατόπιση προς την από κοινού ανάπτυξη ΤΠ (γνώσεις, δεδομένα, στοιχεία ΤΠ). Αυτό θα βελτιώσει τις μεθόδους εργασίας, για παράδειγμα, μέσω μοντελοποίησης επιχειρηματικών διαδικασιών, καλύτερων προδιαγραφών ποιότητας, και θα επιφέρει επίσης μεγαλύτερη τυποποίηση, για παράδειγμα, όσον αφορά την εναρμόνιση των διεπαφών για τις επιχειρήσεις. Η νέα προσέγγιση όσον αφορά τα στοιχεία της Ένωσης θα περιορίσει τον κίνδυνο αποκλινόντων σχεδίων ανάπτυξης και εφαρμογής. Παρέχει επίσης πρόσθετα μέσα για τον έλεγχο της οριστικοποίησης του σχεδίου, καθώς τα κοινά σχέδια δεν επιτρέπουν στο πιο αργό μέλος στην αλυσίδα ανάπτυξης να καθορίσει τη θέση σε λειτουργία ολόκληρου του έργου.

    5.1.3.     Κεφάλαιο IV: Εφαρμογή

    Προκειμένου να διασφαλισθούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Έτσι, θα εγκριθεί ένα ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που προβλέπεται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή[11].

    5.2.        Απλούστευση

    5.2.1.     Με ποιόν τρόπο συμβάλλει η πρόταση στην απλούστευση;

    α)      Συνεκτικότητα με τον δημοσιονομικό κανονισμό

    Η πρόταση προγράμματος είναι απολύτως συνεκτική με τον δημοσιονομικό κανονισμό και τις εκτελεστικές διατάξεις του. Οι επιχορηγήσεις και η σύναψη συμβάσεων είναι τα δύο κύρια χρηματοδοτικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή του προγράμματος. Το πρόγραμμα ενσωματώνει τα μέτρα απλούστευσης που προτείνονται στην πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού, και ειδικότερα τη χρήση εφάπαξ ποσών, κατ’ αποκοπή τιμών και μοναδιαίου κόστους. Λόγω της σημασίας της επεξεργασίας των εξόδων διαμονής και ταξιδίου που καταβάλλονται στο πλαίσιο του προγράμματος, το πρόγραμμα θα καθιερώσει μέτρα απλούστευσης, τα οποία προβλέπονται από τον νέο δημοσιονομικό κανονισμό για τον συγκεκριμένο τομέα.

    β)      Συνεκτικότητα μεταξύ των προγραμμάτων Τελωνεία και Fiscalis 2013

    Η διαχείριση των προηγούμενων προγραμμάτων Τελωνεία και Fiscalis είχε εναρμονισθεί πλήρως βάσει ίδιων κανόνων ανάθεσης συμβάσεων και μοντέλων επιχορηγήσεων, κοινών οδηγών διαχείρισης και συστημάτων ΤΠ. Το μοντέλο διαχείρισης περιλαμβάνει σαφείς και απλές διαδικασίες για την οργάνωση των δραστηριοτήτων του προγράμματος. Η ομάδα διαχείρισης προγράμματος της Επιτροπής επικουρείται από ομάδες διαχείρισης προγράμματος στις διάφορες τελωνειακές και φορολογικές διοικήσεις, οι οποίες ενεργούν ως διαμεσολαβητές και πρώτο σημείο επαφής για τους τελωνειακούς, και αντίστοιχα τους φορολογικούς, υπαλλήλους στα κράτη μέλη. Το μοντέλο διαχείρισης επιτρέπει την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρινόμενο ταχέως σε νεοεμφανιζόμενες ανάγκες, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη συνεκτικότητα μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων. Τα κράτη μέλη δήλωσαν ικανοποιημένα με το μοντέλο διαχείρισης του προγράμματος στην ενδιάμεση αξιολόγηση.

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη στενή εναρμόνιση μεταξύ των δύο προγραμμάτων, και το στόχο απλούστευσης της πρότασης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020[12], η επιτροπή αρχικά πρότεινε μόνο το πρόγραμμα Fiscus ως διάδοχο των προγραμμάτων Τελωνεία και Fiscalis 2013[13]. Δεδομένης της ομοφωνίας των κρατών μελών υπέρ της διάσπασης του προγράμματος, η Επιτροπή, ενώ παρέμενε αντίθετη σε αυτή τη διάσπαση, καταθέτει μια τροποποιημένη πρόταση με δύο νομοθετικά κείμενα αντίστοιχα για κάθε ένα από τα προγράμματα Τελωνεία και Fiscalis 2020. Παρά την εισαγωγή των δύο αυτών χωριστών νομοθετικών κειμένων, η εναρμόνιση μεταξύ των δύο προγραμμάτων θα αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή, και όπου απαιτείται, θα επιδιώκεται περαιτέρω εναρμόνιση κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων Τελωνεία και Fiscalis 2020.

    γ)      Εξέτασε το πρόγραμμα το ενδεχόμενο εξωπορισμού;

    Το ενδεχόμενο εφαρμογής του μελλοντικού προγράμματος μέσω εκτελεστικού οργανισμού εξετάσθηκε. Ένας οργανισμός θα μπορούσε να εξουσιοδοτηθεί να εκτελεί καθήκοντα, όπως η επιλογή των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος, η διοικητική προετοιμασία και η συνέχεια των δραστηριοτήτων, η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων, οι επιχορηγήσεις και η προμήθεια συστημάτων ΤΠ. Ωστόσο, ένας τέτοιος εκτελεστικός οργανισμός θα προσέθετε ένα επιπλέον επίπεδο στη δομή διακυβέρνησης, αυξάνοντας το κόστος του συντονισμού και των ελέγχων, περιπλέκοντας και επιβραδύνοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προσθέτοντας νέες διοικητικές διαδικασίες. Επίσης, θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο τεχνογνωσίας εντός της Επιτροπής και θα αύξανε τον κίνδυνο κατακερματισμού του περιεχομένου έναντι των διοικητικών πτυχών. Η επιλογή αυτή δεν θα απέφερε τα προσδοκώμενα επιχειρηματικά πλεονεκτήματα και, ως εκ τούτου, απορρίφθηκε.

    Στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού σεναρίου, εξετάσθηκε επίσης το ενδεχόμενο μεταβίβασης όλων των σχετικών δραστηριοτήτων ΤΠ στις εθνικές διοικήσεις, με εξαίρεση το Κοινό Δίκτυο Επικοινωνιών/Κοινή Διεπαφή Συστημάτων (CCN/CSI) και τις σχετικές υπηρεσίες του. Στο σενάριο αυτό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστεί αναγκαία η εγκαθίδρυση περισσότερων δομών κεντρικής διακυβέρνησης. Ο επακόλουθος αντίκτυπος θα ήταν παρόμοιος με τις συνέπειες της διακοπής του προγράμματος, πράγμα που θα έθετε σε κίνδυνο την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών διοικήσεων, θα κλόνιζε την ομοιομορφία της τελωνειακής ένωσης, και επομένως, της ίσης μεταχείρισης των εμπόρων. Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές συνέπειες στα αποτελέσματα και στις επιδόσεις, το σενάριο αυτό απορρίφθηκε επίσης.

    δ)      Χρησιμοποιεί το πρόγραμμα κοινά εργαλεία ΤΠ ώστε να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους δικαιούχους και τους αναδόχους;

    Τα προγράμματα Τελωνεία 2013 και Fiscalis 2013 εφαρμόζουν ήδη εργαλεία για τη διευκόλυνση της διαχείρισης των δραστηριοτήτων του προγράμματος και των σχετικών δαπανών μέσω ενός κοινού εργαλείου για την έκθεση δραστηριοτήτων (Activity Reporting Tool - ART). Αυτό θα συνεχισθεί.

    5.2.2.     Μέτρηση των επιδόσεων της πρότασης

    Οι επιδόσεις του προγράμματος θα μετρηθούν χρησιμοποιώντας ένα συνεκτικό σύνολο δεκτών επιδόσεων, αντικτύπου, αποτελεσμάτων και εκροών, οι οποίοι θα συνδέονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους και προτεραιότητες του προγράμματος, αξιοποιώντας τον δεσμό με το σχέδιο διαχείρισης της Επιτροπής. Ο λεπτομερής κατάλογος των δεικτών αντικτύπου, αποτελεσμάτων και εκροών είναι διαθέσιμος στις εκτιμήσεις επιπτώσεων. Η Επιτροπή εντόπισε στόχους για ορισμένα επιδιωκόμενα αποτελέσματα του προγράμματος, ενώ άλλα θα συμπληρωθούν μέσω των δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Τελωνεία 2013. Οι στόχοι όλων των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων θα προσδιορισθούν από την Επιτροπή πριν από την έναρξη του προγράμματος Τελωνεία 2020 και θα υποβληθούν για έγκριση στην επιτροπή προγράμματος.

    5.2.3.     Είναι η πρόταση προγράμματος συνεκτική με τη συνολική πολιτική της Επιτροπής;

    Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, ενισχύοντας την ενιαία αγορά, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, στηρίζοντας την τεχνική πρόοδο και την καινοτομία στις διοικήσεις και προωθώντας την απασχόληση. Θα στηρίξει εμβληματικές πρωτοβουλίες σχετικές με το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη[14] και την εμβληματική πρωτοβουλία σχετικά με την Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας[15] και την εμβληματική πρωτοβουλία για μια βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης[16]. Το πρόγραμμα θα στηρίξει επίσης την Πράξη για την Ενιαία αγορά[17] και θα προωθήσει την ανάπτυξη και την καινοτομία, επιβάλλοντας τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στα σύνορα σύμφωνα με την πρόσφατη συνολική στρατηγική για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας[18]. Όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών, το πρόγραμμα θα στηρίξει την είσπραξη δασμών και διαφόρων αμοιβών στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς και τις συνεργατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της απάτης. Η τελωνειακή ένωση είναι το επιχειρησιακό σκέλος της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ και, επομένως, το πρόγραμμα θα συμβάλει στην εφαρμογή διμερών και πολυμερών εμπορικών συμφωνιών, στην είσπραξη δασμών και στην εφαρμογή εμπορικών μέτρων (όπως οι κανόνες προέλευσης), εμπορικών αποκλεισμών και άλλων περιορισμών σύμφωνα με την εμπορική στρατηγική της ΕΕ[19]. Πιο πρόσφατα, ανατέθηκε στα τελωνεία ο ρόλος της προστασίας του περιβάλλοντος (όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τις παράνομες εξαγωγές αποβλήτων, τις χημικές ουσίες, τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, την παράνομη υλοτομία και τη Σύμβαση CITES). Τέλος, η δράση των τελωνείων και η συνεργασία μεταξύ τελωνείων, αστυνομίας και άλλων αρχών επιβολής του νόμου συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στην εσωτερική ασφάλεια της Ένωσης, όπως φαίνεται στο σχέδιο δράσης για τη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας[20] και στο Σχέδιο δράσης του προγράμματος της Στοκχόλμης[21].

    2011/0341/a (COD)

    Τροποποιημένη πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Τελωνεία 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τo άρθρo 33,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)       Τo πολυετές πρόγραμμα δράσης για τα τελωνεία τo οποίο εφαρμόσθηκε πριν από το 2014 συνέβαλε σημαντικά στη διευκόλυνση και στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ τελωνειακών αρχών στην Ένωση. Κάποιες από τις δραστηριότητες στον τομέα των τελωνείων είναι διακρατικής φύσης, εμπλέκουν και επηρεάζουν και τα 27 κράτη μέλη, και επομένως δεν μπορούν να εκτελεστούν αποδοτικά και αποτελεσματικά μεμονωμένα από κάθε κράτος μέλος. Το πρόγραμμα Τελωνεία 2020, που εφαρμόζεται από την Επιτροπή, προσφέρει στα κράτη μέλη ένα ενωτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων συνεργασίας, το οποίο είναι πιο αποδοτικό οικονομικά σε σχέση με το να διαμόρφωνε κάθε κράτος μέλος το δικό του πλαίσιο σε διμερή ή πολυμερή βάση. Επομένως, ενδείκνυται να διασφαλισθεί η συνέχιση του εν λόγω προγράμματος, με τη θέσπιση ενός νέου προγράμματος στον ίδιο τομέα.

    (2)       Οι δραστηριότητες του προγράμματος, δηλαδή τα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών, οι κοινές δράσεις για τελωνειακούς υπαλλήλους και οι κοινές πρωτοβουλίες κατάρτισης, αναμένεται να συμβάλουν στην υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη[22]. Παρέχοντας ένα πλαίσιο για δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν σε πιο αποδοτικές τελωνειακές αρχές, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, προωθούν την απασχόληση και συμβάλλουν στην προστασία των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, το πρόγραμμα θα ενισχύσει ενεργά τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης.

    (3)       Προκειμένου να στηριχθεί η διαδικασία προσχώρησης και σύνδεσης τρίτων χωρών, στο πρόγραμμα θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν οι προσχωρούσες χώρες και οι υποψήφιες χώρες, καθώς και οι δυνάμει υποψήφιες χώρες και οι χώρες εταίροι της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας[23], εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη διασυνδεσιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας, το πρόγραμμα συνεχίζει να παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, όπως υπαλλήλων τρίτων χωρών, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών ή οικονομικών παραγόντων, σε ορισμένες δραστηριότητες. Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υπό την εποπτεία του Υψηλού Εκπροσώπου Αντιπροέδρου (HRVP) μπορεί να διευκολύνει το συντονισμό και τη συνεκτικότητα στον τομέα, που αποτελούν μέρος των εξωτερικών στρατηγικών και δραστηριοτήτων της Ένωσης, τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή βάση.

    (4)       Οι στόχοι του προγράμματος λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα και τις προκλήσεις που επισημάνθηκαν για τα τελωνεία κατά την επόμενη δεκαετία. Το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο σε ζωτικής σημασίας τομείς, όπως η συνεκτική εφαρμογή του τελωνειακού και συναφούς δικαίου της ΕΕ. Περαιτέρω, ο κύριος στόχος του προγράμματος θα είναι η προστασία των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, η κατοχύρωση της ασφάλειας, η διευκόλυνση του εμπορίου, μεταξύ άλλων μέσω συντονισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση της απάτης, και η βελτίωση των διοικητικών ικανοτήτων των τελωνειακών αρχών.

    (5)       Τα εργαλεία του προγράμματος τα οποία εφαρμόσθηκαν πριν από το 2014 αποδείχθηκαν κατάλληλα και, ως εκ τούτου, διατηρήθηκαν. Λόγω της αναγκαιότητας εργαλείων που επιτρέπουν πιο διαρθρωμένη επιχειρησιακή συνεργασία, προστέθηκαν επιπλέον εργαλεία, όπως οι ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίες απαρτίζονται από εμπειρογνώμονες της Ένωσης και των κρατών μελών, για την από κοινού εκτέλεση καθηκόντων σε συγκεκριμένους τομείς και ανάπτυξη ικανοτήτων δημόσιας διοίκησης, δραστηριότητες που πρέπει να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στις χώρες που συμμετέχουν και χρειάζονται ανάπτυξη ικανοτήτων δημόσιας διοίκησης.

    (6)       Τα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην ενίσχυση των τελωνειακών συστημάτων στην Ένωση και θα πρέπει, επομένως, να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος. Επιπλέον, θα πρέπει να καταστεί εφικτή η συμπερίληψη στο πρόγραμμα νέων συστημάτων πληροφοριών σχετικών με τα τελωνεία, τα οποία καθιερώνονται βάσει της νομοθεσίας της Ένωσης. Τα ευρωπαϊκά πληροφοριακά συστήματα θα πρέπει, όπου αρμόζει, να βασίζονται σε μοντέλα επιμερισμένης ανάπτυξης και στην αρχιτεκτονική ΤΠ.

    (7)       Η ανάπτυξη των ικανοτήτων των ανθρώπινων πόρων με τη μορφή κοινής κατάρτισης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επίσης μέσω του προγράμματος. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Ένωσης. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι καθοριστικό για την ενίσχυση των ικανοτήτων των ανθρώπινων πόρων, μέσω βελτιωμένης στήριξης για την κατάρτιση η οποία απευθύνεται σε τελωνειακούς και φορολογικούς υπαλλήλους, καθώς και οικονομικούς παράγοντες. Για το σκοπό αυτό, η τρέχουσα προσέγγιση της Ένωσης για την κατάρτιση, η οποία βασίσθηκε κυρίως σε κεντρική ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μάθησης, θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα στήριξης της κατάρτισης για την Ένωση.

    (8)       Το πρόγραμμα θα πρέπει να καλύψει περίοδο επτά ετών, προκειμένου να εναρμονισθεί η διάρκειά του με εκείνη του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. xxx του Συμβουλίου, της xxx, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020[24].

    (9)       Για ολόκληρη τη διάρκεια του προγράμματος, θα πρέπει να προβλεφθεί ένα δημοσιονομικό κονδύλιο το οποίο αποτελεί την προνομιακή αναφορά, κατά την έννοια του σημείου [17] της διοργανικής συμφωνίας της XX/YY/201Z μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, για την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή κατά την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

    (10)     Σύμφωνα με τη δέσμευση της Επιτροπής για τη συνεκτικότητα και την απλούστευση των προγραμμάτων χρηματοδότησης, η οποία περιγράφεται στην ανακοίνωση του 2010 για την επανεξέταση του προϋπολογισμού της ΕΕ[25], οι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από κοινού με άλλα χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης, εάν οι προβλεπόμενες δραστηριότητες του προγράμματος αποσκοπούν στην επίτευξη στόχων οι οποίοι είναι κοινοί σε διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, εξαιρουμένης ωστόσο της διπλής χρηματοδότησης. Οι δράσεις στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνεκτικότητα στη χρήση των πόρων της Ένωσης που στηρίζουν τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης.

    (11)     Τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θεσπίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. xxx/20xx του Συμβουλίου, της xxx, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. xxx/20xx της Επιτροπής, της xxx, για τη θέσπιση των κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. xxx/20xx του Συμβουλίου, της xxx (θα προστεθούν παραπομπές στον νέο δημοσιονομικό κανονισμό και στην εκτελεστική πράξη).

    (12)     Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης θα πρέπει να προστατεύονται μέσω κατάλληλων μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, του εντοπισμού και της διερεύνησης των παρατυπιών, της ανάκτησης απολεσθέντων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή μη ορθώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων, και, εφόσον χρειάζεται, της επιβολής κυρώσεων.

    (13)     Προκειμένου να διασφαλισθούν ενιαίες προϋποθέσεις για την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή σχετικά με την εγκαθίδρυση των ετησίων προγραμμάτων εργασίας. Οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή[26].

    (14)     Δεδομένου ότι οι στόχοι της προβλεπόμενης δράσης, και συγκεκριμένα η θέσπιση ενός πολυετούς προγράμματος για τη βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων φορολόγησης στην εσωτερική αγορά και της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, τα οποία δεν μπορούν να υλοποιήσουν αποδοτικά τη συνεργασία και το συντονισμό που απαιτούνται για την εκτέλεση του προγράμματος, και μπορούν, επομένως, λόγω των αποτελεσμάτων του προγράμματος, να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης, η Ένωση μπορεί να λάβει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που διατυπώνεται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών.

    (15)     Για την εφαρμογή του προγράμματος, η Επιτροπή θα πρέπει να επικουρείται από την επιτροπή του προγράμματος Τελωνεία 2020.

    (16)     Η οδηγία 95/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 1995 σχετικά με την προστασία των ατόμων ως προς την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και σχετικά με την ελεύθερη μεταφορά τέτοιων δεδομένων, διέπει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο αυτού του κανονισμού και υπό την εποπτεία των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών, ειδικότερα των ανεξάρτητων δημοσίων αρχών των κρατών μελών. Ο κανονισμός 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2000 σχετικά με την προστασία των ατόμων σε σχέση με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ, και σχετικά με την ελέυθερη μεταφορά τέτοιων δεδομένων, διέπει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την Επιτροπή στο πλαίσιο αυτού του κανονισμού και υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Κάθε ανταλλαγή ή μετάδοση πληροφοριών από αρμόδιες αρχές πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων που αναφέρονται στην οδηγία 95/46/EΚ και κάθε ανταλλαγή ή μετάδοση πληροφοριών από την Επιτροπή πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανόνες για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων που αναφέρονται στον κανονισμό (EK) αριθ. 45/2001.

    (17)     Ο παρών κανονισμός θα πρέπει να αντικαταστήσει την απόφαση αριθ. 624/2007/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Μαΐου 2007, σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Κοινότητα (Τελωνεία 2013)[27]. Επομένως, η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να καταργηθεί.

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Κεφάλαιο I Γενικές διατάξεις

    Άρθρο 1 Αντικείμενο

    1.           Θεσπίζεται πολυετές πρόγραμμα δράσης «Τελωνεία 2020» (στο εξής το «πρόγραμμα») για τη στήριξη της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης.

    2.           Το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

    Άρθρο 2 Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    (1) «τελωνειακές αρχές»: οι αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή κανόνων σχετικά με τα τελωνεία·

    (2) «εξωτερικοί εμπειρογνώμονες»:

    α)      εκπρόσωποι κρατικών αρχών, μεταξύ άλλων και από χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα σύμφωνα με το άρθρο 3 (2) 1 και 3 (2) 2,

    β)      οικονομικοί παράγοντες και οι οργανώσεις τους,

    γ)       εκπρόσωποι διεθνών και άλλων σχετικών οργανισμών.

    Άρθρο 3 Συμμετοχή στο πρόγραμμα

    1.           Συμμετέχουσες χώρες είναι τα κράτη μέλη και οι χώρες που αναφέρονται στην παράγραφο 2, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο.

    2.           Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν:

    (1) προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για τις οποίες έχει χαραχθεί προενταξιακή στρατηγική, σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εν λόγω χωρών σε προγράμματα της Ένωσης, όπως ορίζονται στη σχετική συμφωνία-πλαίσιο, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Σύνδεσης ή σε παρόμοιες συμφωνίες·

    (2) χώρες εταίροι της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, υπό τον όρο ότι οι χώρες αυτές έχουν φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο προσέγγισης των σχετικών νομοθετικών διατάξεων και των διοικητικών μεθόδων με εκείνες της Ένωσης. Οι οικείες χώρες εταίροι συμμετέχουν στο πρόγραμμα σύμφωνα με τις διατάξεις που θα καθοριστούν με τις εν λόγω χώρες μετά τη θέσπιση συμφωνιών-πλαισίων σχετικά με τη συμμετοχή τους σε προγράμματα της Ένωσης.

    Άρθρο 4 Συμμετοχή στις δραστηριότητες του προγράμματος

    Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες μπορούν να κληθούν να λάβουν μέρος σε επιλεγμένες δραστηριότητες που οργανώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος, οσάκις αυτό είναι σκόπιμο για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 5. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες επιλέγονται από την Επιτροπή βάσει των δεξιοτήτων, της εμπειρίας και των γνώσεών τους σε σχέση με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

    Άρθρο 5 Γενικός στόχος και ειδικός στόχος

    1.           Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς μέσω μιας αποδοτικής και αποτελεσματικής τελωνειακής ένωσης.

    2.           Ο ειδικός στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης, ιδίως μέσω της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, των τελωνειακών αρχών τους, των άλλων αρμοδίων αρχών, των υπαλλήλων και των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων τους.

    3.           Η επίτευξη του στόχου αυτού μετράται μέσω των ακόλουθων δεικτών:

    (1) της διαθεσιμότητας του κοινού πληροφοριακού δικτύου για τα ευρωπαϊκά πληροφοριακά συστήματα

    (2) των σχολίων των συμμετεχόντων στις δράσεις του προγράμματος και των χρηστών του προγράμματος.

    Άρθρο 6 Προτεραιότητες

    Οι προτεραιότητες του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:

    (1) στήριξη της κατάρτισης, της συνεκτικής εφαρμογής και της αποτελεσματικής υλοποίησης του δικαίου της Ένωσης με σκοπό την ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ομοιομορφίας,

    (2) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, μέσω της διευκόλυνσης του θεμιτού εμπορίου, της μείωσης του κόστους συμμόρφωσης και του διοικητικού φόρτου και της προστασίας έναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό,

    (3) στήριξη των τελωνείων στην προστασία των πολιτών και της οικονομίας όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος,

    (4) προστασία των δημοσιονομικών και οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της,

    (5) συμβολή στην αποδοτική λειτουργία των τελωνειακών αρχών, βελτιώνοντας τις διοικητικές τους ικανότητες,

    (6) εξάλειψη της απάτης και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας, ενισχύοντας τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, τρίτες χώρες, άλλες κρατικές αρχές, οικονομικούς παράγοντες και τις οργανώσεις τους.

    Κεφάλαιο II Επιλέξιμες δράσεις

    Άρθρο 7 Επιλέξιμες δράσεις

    Το πρόγραμμα παρέχει, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας που αναφέρεται στο άρθρο 14, χρηματοδοτική στήριξη στους ακόλουθους τύπους δράσεων:

    (1) Κοινές δράσεις:

    α)      σεμινάρια και σύνοδοι εργασίας,

    β)      ομάδες έργου, απαρτιζόμενες μερικώς από περιορισμένο αριθμό χωρών, οι οποίες λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα για την επιδίωξη ενός προκαθορισμένου στόχου με σαφώς καθορισμένο αποτέλεσμα,

    γ)       επισκέψεις εργασίας, οι οποίες οργανώνονται από τις συμμετέχουσες χώρες ή τρίτη χώρα, με σκοπό να παράσχουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να αποκτήσουν ή να αυξήσουν την εμπειρογνωμοσύνη ή τις γνώσεις τους σε τελωνειακά θέματα· για τις επισκέψεις εργασίας οι οποίες οργανώνονται σε τρίτες χώρες μόνον τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής (στέγαση και ημερήσια αποζημίωση) είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος,

    δ)      επίβλεψη δραστηριοτήτων που διενεργούνται από κοινές ομάδες, οι οποίες απαρτίζονται από υπαλλήλους της Επιτροπής και υπαλλήλους των χωρών που συμμετέχουν, προκειμένου να αναλύσουν τελωνειακές πρακτικές, να εντοπίσουν τυχόν δυσκολίες στην εφαρμογή των κανόνων, και όπου απαιτείται, να διατυπώσουν προτάσεις για την υιοθέτηση κοινοτικών κανόνων και μεθόδων εργασίας,

    ε)       ομάδες εμπειρογνωμόνων, οι οποίες αποτελούν δομημένες μορφές συνεργασίας, με μη μόνιμο ή μόνιμο χαρακτήρα, που συγκεντρώνουν εμπειρογνωμοσύνη για την άσκηση καθηκόντων σε συγκεκριμένους τομείς ή την εκτέλεση επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, ενδεχομένως με τη στήριξη επιγραμμικών υπηρεσιών συνεργασίας, διοικητικής βοήθειας και διευκολύνσεων υποδομών και εξοπλισμού,

    στ)     ανάπτυξη των ικανοτήτων της δημόσιας διοίκησης και υποστηρικτικές δράσεις,

    ζ)       μελέτες,

    η)      έργα επικοινωνίας,

    θ)      κάθε άλλη δραστηριότητα στήριξης του ειδικού στόχου και των προτεραιοτήτων που περιγράφονται στα άρθρα 5 και 6·

    (2) Ανάπτυξη ικανοτήτων ΤΠ, δημιουργία, συντήρηση, λειτουργία και έλεγχος ποιότητας των περιεχομένων των ευρωπαϊκών πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία προβλέπονται στο σημείο 1 του παραρτήματος και των νέων ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών, τα οποία καθιερώνονται βάσει της νομοθεσίας της Ένωσης·

    (3) Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινων πόρων: κοινές δράσεις κατάρτισης για τη στήριξη των αναγκαίων επαγγελματικών δεξιοτήτων και γνώσεων, οι οποίες σχετίζονται με τα τελωνεία.

    Άρθρο 8 Ειδικές διατάξεις υλοποίησης για τις κοινές δράσεις

    1.           Οι συμμετέχουσες χώρες μεριμνούν ώστε να ορισθούν για συμμετοχή στις κοινές δράσεις υπάλληλοι οι οποίοι διαθέτουν το κατάλληλο προφίλ και τα κατάλληλα προσόντα.

    2.           Οι συμμετέχουσες χώρες λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή των κοινών δράσεων, ιδίως παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με τις εν λόγω δράσεις και διασφαλίζοντας βέλτιστη χρήση των παραγόμενων αποτελεσμάτων.

    Άρθρο 9 Ειδικές διατάξεις υλοποίησης για τα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών

    1.           Η Επιτροπή και οι συμμετέχουσες χώρες διασφαλίζουν την ανάπτυξη, τη λειτουργία και την κατάλληλη συντήρηση των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών, τα οποία αναφέρονται στο σημείο 1 του παραρτήματος.

    2.           Η Επιτροπή συντονίζει, σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες, τις πτυχές της εγκατάστασης και της λειτουργίας των στοιχείων της Ένωσης και των εθνικών στοιχείων των συστημάτων και των υποδομών που αναφέρονται στα σημεία 1 και 2 του παραρτήματος, οι οποίες είναι αναγκαίες για να διασφαλισθεί η λειτουργικότητα, η διασυνδεσιμότητα και η συνεχής βελτίωσή τους.

    Άρθρο 10 Ειδικές διατάξεις υλοποίησης για την κοινή κατάρτιση

    1.           Οι συμμετέχουσες χώρες, όπου απαιτείται, ενσωματώνουν στα εθνικά τους προγράμματα κατάρτισης περιεχόμενο κατάρτισης το οποίο αναπτύσσουν από κοινού, συμπεριλαμβανομένων ενοτήτων ηλεκτρονικής μάθησης, προγραμμάτων κατάρτισης και από κοινού συμφωνηθέντων προτύπων κατάρτισης.

    2.           Οι συμμετέχουσες χώρες μεριμνούν ώστε οι υπάλληλοί τους να λαμβάνουν την αρχική και τη συνεχή κατάρτιση που απαιτείται για την απόκτηση κοινών επαγγελματικών δεξιοτήτων και γνώσεων, σύμφωνα με τα προγράμματα κατάρτισης.

    3.           Οι συμμετέχουσες χώρες παρέχουν την αναγκαία γλωσσική κατάρτιση στους υπαλλήλους, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκές επίπεδο γλωσσικών γνώσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

    Κεφάλαιο III Δημοσιονομικό πλαίσιο

    Άρθρο 11 Δημοσιονομικό πλαίσιο

    1.           Το δημοσιονομικό κονδύλιο για την υλοποίηση του προγράμματος ορίζεται σε 548.080.000 ευρώ (σε τρέχουσες τιμές).

    2.           Η χρηματοδότηση του προγράμματος μπορεί επίσης να καλύπτει δαπάνες που σχετίζονται με δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, οι οποίες απαιτούνται για τη διαχείριση του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του, και ειδικότερα δαπάνες για μελέτες, συσκέψεις εμπειρογνωμόνων, δράσεις πληροφόρησης και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης θεσμικής επικοινωνίας σχετικά με τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον βαθμό που σχετίζονται με τους στόχους του παρόντος κανονισμού, δαπάνες που σχετίζονται με δίκτυα ΤΠ τα οποία επικεντρώνονται στην επεξεργασία και στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και κάθε άλλη δαπάνη τεχνικής και διοικητικής βοήθειας που πραγματοποιείται από την Επιτροπή για τη διαχείριση του προγράμματος.

    Άρθρο 12 Τύποι παρέμβασης

    1.           Η Επιτροπή υλοποιεί το πρόγραμμα σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανονισμό.

    2.           Η χρηματοδοτική στήριξη της Ένωσης για τις δραστηριότητες που προβλέπονται στο άρθρο 7 λαμβάνει τη μορφή:

    (1) επιχορηγήσεων,

    (2) δημόσιων συμβάσεων,

    (3) επιστροφής εξόδων που πραγματοποιήθηκαν από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο 4.

    3.           Το ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις επιχορηγήσεις μπορεί να ανέρχεται σε 100 % των επιλέξιμων εξόδων, εάν αυτά είναι έξοδα ταξιδίου και διαμονής, έξοδα τα οποία συνδέονται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερήσιες αποζημιώσεις. Το ποσοστό αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις επιλέξιμες δράσεις, εκτός των ομάδων εμπειρογνωμόνων. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιλέξιμων δράσεων, το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας θα προσδιορίζει το εφαρμοστέο ποσοστό συγχρηματοδότησης, όταν για τις εν λόγω δράσεις απαιτείται η χορήγηση επιχορηγήσεων.

    Άρθρο 13 Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

    1.           Η Επιτροπή λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζει ότι, κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει του παρόντος κανονισμού, τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης προστατεύονται με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και, σε περίπτωση που εντοπίζονται παρατυπίες, με την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και, ανάλογα με την περίπτωση, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων.

    2.           Η Επιτροπή ή οι εκπρόσωποί της και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν την εξουσία του λογιστικού ελέγχου, βάσει εγγράφων και επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, η οποία ασκείται σε όλους τους δικαιούχους επιχορηγήσεων, αντισυμβαλλομένους και υπεργολάβους, που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ένωση.

    3.           Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δύναται να διενεργεί έρευνες που περιλαμβάνουν επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1073/99 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 1999, και στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες[28], με στόχο τη διαπίστωση απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας, η οποία θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδεόμενης με συμφωνία επιχορήγησης ή απόφαση επιχορήγησης ή με σύμβαση ενωσιακής χρηματοδότησης.

    Κεφάλαιο IV Εκτελεστικές εξουσίες

    Άρθρο 14 Πρόγραμμα εργασίας

    1.           Η Επιτροπή προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα υιοθετεί ετήσια προγράμματα εργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τη μέθοδο εφαρμογής και το συνολικό τους κόστος. Επίσης περιέχουν μια περιγραφή των χρηματοδοτούμενων δράσεων, του ποσού που διατίθεται για κάθε είδος δράσης και ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Τα προγράμματα εργασίας θα περιέχουν τις προτεραιότητες, τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης και το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις επιχορηγήσεις. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εγκρίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2.

    2.           Κατά την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος εργασίας, η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την κοινή προσέγγιση όσον αφορά την τελωνειακή πολιτική. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να αναθεωρείται τακτικά και να εφαρμόζεται με συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στην Ομάδα Τελωνειακής Πολιτικής, η οποία απαρτίζεται από τους επικεφαλής των τελωνειακών διοικήσεων και στα κράτη μέλη ή τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή.

    Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά την Ομάδα Τελωνειακής Πολιτικής για τα μέτρα που σχετίζονται με την υλοποίηση του τομέα του προγράμματος που αφορά τα τελωνεία.

    Άρθρο 15 Διαδικασία επιτροπής

    1.           Η Επιτροπή επικουρείται από μια επιτροπή. Πρόκειται για επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    2.           Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    Κεφάλαιο V Παρακολούθηση και αξιολόγηση

    Άρθρο 16 Παρακολούθηση των δράσεων του προγράμματος

    Η Επιτροπή επιβλέπει, σε συνεργασία με τις συμμετέχουσες χώρες, το πρόγραμμα και τις δράσεις του, προκειμένου να παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων που εκτελούνται.

    Άρθρο 17 Αξιολόγηση

    1.           Η Επιτροπή μεριμνά για τη διενέργεια ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης του προγράμματος σχετικά με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 2 και 3, με επικέντρωση σε συναφή ζητήματα αξιολόγησης, εγκαίρως ώστε τα αποτελέσματά τους να ενσωματώνονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα αποτελέσματα ενσωματώνονται στις αποφάσεις σχετικά με ενδεχόμενη ανανέωση, τροποποίηση ή αναστολή επακόλουθων προγραμμάτων. Οι εν λόγω αξιολογήσεις διενεργούνται από ανεξάρτητο εξωτερικό αξιολογητή.

    2.           Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση ενδιάμεσης αξιολόγησης σχετικά με την επίτευξη των στόχων των δράσεων του προγράμματος, την αποδοτικότητα της χρήσης των πόρων και την ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία του προγράμματος το αργότερο έως τα μέσα του 2018. Στην εν λόγω έκθεση εξετάζονται επιπλέον η απλούστευση, η συνεχιζόμενη συνάφεια των στόχων, καθώς και η συμβολή του προγράμματος στις προτεραιότητες της Ένωσης περί έξυπνης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

    3.           Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση τελικής αξιολόγησης σχετικά με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 καθώς και τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του προγράμματος το αργότερο έως τα τέλη του 2021.

    4.           Οι συμμετέχουσες χώρες παρέχουν, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, κάθε συναφές στοιχείο και πληροφορία προκειμένου να συμβάλουν στη σύνταξη της ενδιάμεσης και της τελικής έκθεσης αξιολόγησης της Επιτροπής.

    Κεφάλαιο VI Τελικές διατάξεις

    Άρθρο 18 Κατάργηση

    Η απόφαση αριθ. 624/2007/ΕΚ καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

    Ωστόσο, οι οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίες σχετίζονται με δράσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω απόφασης εξακολουθούν να διέπονται από την εν λόγω απόφαση έως την ολοκλήρωσή τους.

    Άρθρο 19 Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Τα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών και τα στοιχεία της Ένωσης που τα απαρτίζουν

    1.           Τα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών είναι τα ακόλουθα:

    (1) το κοινό δίκτυο επικοινωνιών/κοινή διεπαφή συστημάτων (CCN/CSI-CCN2), το CCN mail3, η γέφυρα CSI, η γέφυρα http, το LDAP (ελαφρύ πρωτόκολλο πρόσβασης σε καταλόγους) CCN και τα σχετικά εργαλεία, η δικτυακή πύλη CCN, η παρακολούθηση CCN·

    (2) συστήματα υποστήριξης, και ιδίως το εργαλείο διαμόρφωσης εφαρμογής για το CCN, το εργαλείο για την έκθεση δραστηριοτήτων (ART2), η επιγραμμική ηλεκτρονική διαχείριση έργων Taxud (TEMPO), το εργαλείο διαχείρισης υπηρεσιών (SMT), το σύστημα διαχείρισης χρηστών (UM), το σύστημα διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών, ο πίνακας διαθεσιμότητας και το AvDB, η πύλη διαχείρισης υπηρεσιών ΤΠ, η διαχείριση καταλόγων και πρόσβασης χρηστών·

    (3) ο χώρος πληροφοριών και επικοινωνιών του προγράμματος.

    (4) τα συστήματα τελωνειακής διακίνησης, και ιδίως το (νέο) μηχανογραφημένο σύστημα διαμετακόμισης ((Ν)ΜΣΔ), το ΝΜΣΔ TIR για τη Ρωσία, το σύστημα ελέγχου εξαγωγών (ECS) και το σύστημα ελέγχου εισαγωγών (ICS). Οι ακόλουθες εφαρμογές/στοιχεία υποστηρίζουν τα ως άνω συστήματα: το σύστημα ανταλλαγής δεδομένων με τρίτες χώρες (γέφυρα SPEED), ο κόμβος μετατροπής Edifact του SPEED (SPEED-ECN), η τυποποιημένη εφαρμογή δοκιμής SPEED (SSTA), η τυποποιημένη εφαρμογή δοκιμής διαμετακόμισης (STTA), η εφαρμογή δοκιμής διαμετακόμισης (TTA), τα δεδομένα αναφοράς κεντρικών υπηρεσιών (CSRD2), το σύστημα διαχείρισης πληροφοριών κεντρικών υπηρεσιών (CS/MIS)·

    (5) το κοινοτικό σύστημα διαχείρισης κινδύνων (CRMS), το οποίο καλύπτει τους λειτουργικούς τομείς των εντύπων πληροφοριών για κινδύνους (RIF) και των κοινών προφίλ CPCA·

    (6) το σύστημα οικονομικών παραγόντων (EOS), το οποίο καλύπτει τους λειτουργικούς τομείς της καταχώρισης και της αναγνώρισης οικονομικών φορέων (EORI), τους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς (AEO), τις τακτικές γραμμές πλοίων (RSS) και την αμοιβαία αναγνώριση με χώρες εταίρους. Η γενική υπηρεσία δικτύου είναι υποστηρικτικό στοιχείο του παρόντος συστήματος·

    (7) το σύστημα του δασμολογίου (TARIC3), το οποίο είναι ένα σύστημα δεδομένων αναφοράς για άλλες εφαρμογές, όπως το σύστημα διαχείρισης ποσοστώσεων (QUOTA2), το εποπτικό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης (SURV2), το ευρωπαϊκό σύστημα δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών (EBTI3), το ευρωπαϊκό τελωνειακό ευρετήριο χημικών ουσιών (ECICS2). Η συνδυασμένη ονοματολογία (ΣΟ) και οι εφαρμογές αναστολής (Αναστολές) διαχειρίζονται νομικές πληροφορίες με άμεση σύνδεση με το σύστημα του δασμολογίου·

    (8) οι εφαρμογές για σκοπούς ελέγχου, και ιδίως το σύστημα διαχείρισης δειγμάτων (SMS) και το μηχανογραφικό σύστημα διαχείρισης διαδικασιών (ISPP)·

    (9) το σύστημα κατά της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας (COPIS)·

    (10) το σύστημα διάδοσης δεδομένων (DDS2), το οποίο διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες στις οποίες έχει πρόσβαση το κοινό μέσω του Διαδικτύου·

    (11) το σύστημα πληροφοριών κατά της απάτης (AFIS)

    2.           Τα στοιχεία της Ένωσης στα ευρωπαϊκά συστήματα πληροφοριών είναι τα ακόλουθα:

    (1) περιουσιακά στοιχεία ΤΠ, όπως το υλισμικό, το λογισμικό και οι συνδέσεις δικτύου των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών υποδομών δεδομένων·

    (2) υπηρεσίες ΤΠ αναγκαίες για τη στήριξη της ανάπτυξης, της συντήρησης, της βελτίωσης και της λειτουργίας των συστημάτων· και

    (3) κάθε άλλο στοιχείο το οποίο, για λόγους αποδοτικότητας, ασφάλειας και εξορθολογισμού, προσδιορίζεται από την Επιτροπή ως κοινό στις συμμετέχουσες χώρες.

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

                  1.1.    Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

                  1.2.    Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

                  1.3.    Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

                  1.4.    Στόχος(οι)

                  1.5.    Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

                  1.6.    Διάρκεια και δημοσιονομικός αντίκτυπος

                  1.7.    Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης

    2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

                  2.1.    Κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς

                  2.2.    Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

                  2.3.    Μέτρα πρόληψης περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

                  3.1.    Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

                  3.2.    Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις δαπάνες

                  3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση του εκτιμώμενου αντικτύπου στις δαπάνες

                  3.2.2. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις επιχειρησιακές πιστώσεις

                  3.2.3. Εκτιμώμενος αντίκτυπος στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

                  3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

                  3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

                  3.3.    Εκτιμώμενος αντίκτυπος στα έσοδα

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.        Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Πρόταση για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος δράσης για τα τελωνεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2014-2020 (Τελωνεία 2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 624/2007/ΕΚ.

    1.2.        Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[29]

    1404 Τελωνειακή πολιτική

    1.3.        Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    ¨ Η πρόταση αφορά νέα δράση

    ¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/ προπαρασκευαστική δράση[30]

    X Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

    ¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση αναπροσανατολισμένη προς νέα δράση

    1.4.        Στόχοι

    1.4.1.     Ο πολυετής στρατηγικός στόχος της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

    Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα συμβάλει στη Στρατηγική Ευρώπη 2020 για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη[31] 1) ενισχύοντας τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, 2) παρέχοντας ένα πλαίσιο για τη στήριξη δραστηριοτήτων με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, και 3) προωθώντας την τεχνική πρόοδο και την καινοτομία στις ευρωπαϊκές τελωνειακές διοικήσεις.

    Η τελωνειακή ένωση είναι θεμελιώδους σημασίας για την εσωτερική αγορά. Η εσωτερική αγορά χωρίς σύνορα για τα εμπορεύματα απαιτεί τη συμμόρφωση των εμπορευμάτων που προέρχονται από τρίτες χώρες με διατυπώσεις και άλλες απαιτήσεις κατά την είσοδο ή τη διάθεσή τους στην αγορά της ΕΕ· στη συνέχεια, επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία τους εντός των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η τελωνειακή πολιτική στηρίζει την ανάπτυξη δίκαιων, ανταγωνιστικών συνθηκών στην εσωτερική αγορά μέσω της ομοιόμορφης εφαρμογής κοινών κανόνων και κανονισμών. Στηρίζει την ανάπτυξη και την καινοτομία στην εσωτερική αγορά, για παράδειγμα, επιβάλλοντας τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στα σύνορα (βλέπε επίσης το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας[32] και τη νέα στρατηγική για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας στην ενιαία αγορά, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή). Οι απαντήσεις σε πρόσφατη δημόσια διαβούλευση[33] σχετικά με το μέλλον της εσωτερικής αγοράς υποδηλώνουν υψηλές προσδοκίες από τις ομοσπονδίες της βιομηχανίας όσον αφορά την περαιτέρω δράση της ΕΕ κατά της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας. Τα τελωνεία μπορούν να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στην αποτελεσματική επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως επιβεβαιώνεται από στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες των τελωνείων σε θέματα δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας[34]. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα στηρίξει μεγάλη ποικιλία μέτρων πολιτικής στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης, όπως για παράδειγμα, την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών, μέσω της είσπραξης δασμών και διάφορων αμοιβών και φόρων στις εμπορικές συναλλαγές, και τις συνεργατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της απάτης. Το 2010, περίπου 12,3 % (15,7 δισεκατομμύρια ευρώ) του προϋπολογισμού της ΕΕ αντιστοιχούσε σε παραδοσιακούς ίδιους πόρους[35]. Η τελωνειακή ένωση είναι το επιχειρησιακό σκέλος της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, μέσω της εφαρμογής διμερών και πολυμερών εμπορικών συμφωνιών, της είσπραξης δασμών και της εφαρμογής εμπορικών μέτρων (όπως οι κανόνες προέλευσης), εμπορικών αποκλεισμών και άλλων περιορισμών. Στο έγγραφο προβληματισμού με τίτλο Εμπόριο, ανάπτυξη και παγκόσμιες υποθέσεις: Η εμπορική πολιτική ως βασική συνιστώσα της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της ΕΕ[36], το οποίο δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2010, περιγράφεται το πρόγραμμα για τη διεθνή τελωνειακή συνεργασία στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων. Τονίζεται ότι οι αποδοτικές τελωνειακές διαδικασίες μειώνουν το κόστος συμμόρφωσης για τους εμπόρους, διευκολύνουν τις νόμιμες εμπορικές συναλλαγές και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων κινδύνων για την προστασία και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Ο ρόλος της τελωνειακής ένωσης όσον αφορά τη συμβολή στην εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ έγινε ολοένα και σημαντικότερος και θα εξακολουθήσει να διογκώνεται, όπως φαίνεται στο σχέδιο δράσης για τη στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας[37] και στο σχέδιο δράσης του προγράμματος της Στοκχόλμης[38]. Επιπλέον, η δράση των τελωνείων και η συνεργασία μεταξύ τελωνείων, αστυνομίας και άλλων αρχών επιβολής του νόμου συμβάλλει στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων ασφάλειας, όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οργανωμένη διασυνοριακή εγκληματικότητα και η τρομοκρατία.

    1.4.2.     Ειδικοί στόχοι και σχετικές δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

    Ειδικοί στόχοι και σχετικές δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

    Η σχετική δραστηριότητα ΠΒΔ είναι η τελωνειακή πολιτική (1404). Ο ειδικός στόχος του προγράμματος θα είναι ο ακόλουθος:

    στήριξη της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης, ιδίως μέσω της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, των τελωνειακών αρχών τους, άλλων αρμοδίων αρχών, των υπαλλήλων και των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων τους.

    1.4.3.     Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(-τα) και αντίκτυπος

    Να προσδιορισθούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(ες) δικαιούχους/ομάδες.

    Όσον αφορά τα τελωνεία, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες τους στην ΕΕ –δεδομένου ότι η τελωνειακή ένωση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ– τα κράτη μέλη συμφώνησαν εκ των πραγμάτων ότι τα μέτρα στον τομέα των τελωνείων θα εφαρμόζονται καλύτερα σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ δεν διασφαλίζει επαρκώς από μόνο του την κατάλληλη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης. Απαιτούνται συνοδευτικά υποστηρικτικά μέτρα, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα Τελωνεία, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η τελωνειακή νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται με συγκλίνοντα και εναρμονισμένο τρόπο, έτσι ώστε η μεταχείριση των εμπόρων, η πρόληψη της απάτης και οι νομικές υποχρεώσεις να μην διαφοροποιούνται.

    Επιπλέον, πολλές από τις δραστηριότητες στον τομέα των τελωνείων είναι διασυνοριακής φύσης, εμπλέκοντας και επηρεάζοντας και τα 27 κράτη μέλη, και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να υλοποιηθούν αποτελεσματικά και αποδοτικά από τα επιμέρους κράτη μέλη. Η λήψη μέτρων από την ΕΕ είναι απαραίτητη για να θεμελιωθεί η ευρωπαϊκή διάσταση του έργου των τελωνείων, να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και να στηριχθεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Η αλληλεγγύη και ο επιμερισμός των ευθυνών είναι οι αρχές στις οποίες βασίζεται η χρηματοδότηση για την τελωνειακή ένωση. Καταστάσεις στις οποίες η ανάγκη αποτελεσματικών μέτρων υπερβαίνει την ικανότητα συγκεκριμένων κρατών μελών να λάβουν τα εν λόγω μέτρα, είναι επιζήμιες για την ένωση στο σύνολό της. Απαιτείται παρέμβαση της ΕΕ για να διαφυλαχθεί το δημόσιο αγαθό της ΕΕ, εκεί όπου η ζήτηση της ΕΕ (π.χ. για ασφάλεια) δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί κατάλληλα από την προσφορά συγκεκριμένων κρατών μελών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η δράση της ΕΕ λαμβάνει τη μορφή από κοινού χρηματοδότησης της ανάπτυξης τεχνικών ικανοτήτων για την ικανοποίηση της ζήτησης για αποτελεσματικό έλεγχο, παρά την περιορισμένη ικανότητα προσφοράς συγκεκριμένων κρατών μελών.

    1.4.4.     Δείκτες αποτελεσμάτων και αντικτύπου

    Να προσδιορισθούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

    Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα παρακολουθούνται προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι κανόνες και οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος εφαρμόσθηκαν ορθά και να επαληθευθεί η επιτυχία του προγράμματος όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του. Θα καθιερωθεί ένα πλαίσιο παρακολούθησης, το οποίο θα περιλαμβάνει: μια λογική παρέμβασης, ένα περιεκτικό σύνολο δεικτών, μεθόδους μέτρησης, ένα σχέδιο συλλογής δεδομένων, μια σαφή και δομημένη διαδικασία υποβολής εκθέσεων και παρακολούθησης, καθώς και ενδιάμεση και τελική αξιολόγηση.

    Οι επιδόσεις του προγράμματος θα μετρηθούν χρησιμοποιώντας ένα συνεκτικό σύνολο δεικτών επιδόσεων, αντικτύπου, αποτελεσμάτων και εκροών που θα συνδέονται με τους γενικούς και ειδικούς στόχους και προτεραιότητες του προγράμματος, αξιοποιώντας τον δεσμό με το σχέδιο διαχείρισης της Επιτροπής. Ο λεπτομερής κατάλογος των δεικτών αντικτύπου, αποτελεσμάτων και εκροών είναι διαθέσιμος στις εκτιμήσεις επιπτώσεων. Η ΓΔ TAXUD εντόπισε στόχους για ορισμένα προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος. Ωστόσο, για μερικούς άλλους αυτό δεν μπορεί να γίνει επί του παρόντος. Οι στόχοι των εν λόγω προσδοκώμενων αποτελεσμάτων θα προσδιορισθούν πριν από την έναρξη του προγράμματος Τελωνεία 2020 από τη ΓΔ TAXUD και θα υποβληθούν για έγκριση στην επιτροπή προγράμματος στο πλαίσιο της διαδικασίας του ετήσιου προγράμματος εργασίας.

    Ο γενικός στόχος και οι ειδικοί στόχοι θα μετρηθούν ως η διαθεσιμότητα του κοινού δικτύου επικοινωνίας για τα ευρωπαϊκά πληροφοριακά συστήματα και θα έχουν ως στόχο διαθεσιμότητα 97%.

    1.5.        Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.1.     Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

    Η πρόταση συμβάλλει στη στρατηγική Ευρώπη 2020 και στην εφαρμογή διαφόρων άλλων νομοθεσιών της Ένωσης, όπως περιγράφεται αναλυτικότερα στην ενότητα 1.4.1.

    1.5.2.     Προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της ΕΕ

    Είναι επωφελέστερο να δρομολογηθούν δράσεις στο επίπεδο της Ένωσης παρά στο επίπεδο 27 κρατών μελών, όπως περιγράφεται αναλυτικότερα στην ενότητα 3.2 της αιτιολογικής έκθεσης.

    1.5.3.     Κυριότερα διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Από οικονομική άποψη, η λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ είναι πολύ πιο αποδοτική. Η τελωνειακή συνεργασία στηρίζεται σε ένα εξαιρετικά ασφαλές ειδικό δίκτυο επικοινωνίας, το οποίο λειτουργεί από τα πρώτα προγράμματα τελωνειακής συνεργασίας που εγκρίθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτό διασυνδέει τις εθνικές τελωνειακές διοικήσεις σε περίπου 5 000[39] σημεία σύνδεσης. Το κοινό αυτό δίκτυο ΤΠ διασφαλίζει ότι κάθε εθνική διοίκηση χρειάζεται μόνον να συνδεθεί μία φορά με την κοινή αυτή υποδομή για να μπορέσει να ανταλλάξει κάθε είδους πληροφορίες. Εν απουσία μιας τέτοιας υποδομής, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να συνδεθεί 26 φορές στα εθνικά συστήματα καθενός από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

    Άλλοι ακρογωνιαίοι λίθοι του προγράμματος είναι οι δραστηριότητες οι οποίες φέρνουν σε επαφή τελωνειακούς υπαλλήλους, με σκοπό, για παράδειγμα, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την αμοιβαία μάθηση, την ανάλυση ενός προβλήματος ή την κατάρτιση ενός οδηγού. Εάν τα κράτη μέλη έπρεπε να διδαχθούν το ένα από το άλλο αναπτύσσοντας δικές τους δραστηριότητες εκτός του πλαισίου του προγράμματος, θα ανέπτυσσαν όλα το δικό τους σύνολο εργαλείων και τον δικό τους τρόπο εργασίας. Δεν θα υπήρχαν συνέργειες μεταξύ δραστηριοτήτων και δεν θα υλοποιούνταν συστηματικά κοινές δραστηριότητες στο επίπεδο των 27 κρατών μελών. Είναι πολύ πιο αποδοτικό να ενεργεί η Επιτροπή, με τη στήριξη του προγράμματος, ως μεσάζων δραστηριοτήτων μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.

    Μια άλλη σημαντική προστιθέμενη αξία έχει άυλο χαρακτήρα. Το πρόγραμμα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αισθήματος κοινού ενδιαφέροντος, τονώνοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλλιεργώντας πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής στον τομέα των τελωνείων.

    1.5.4.     Συνέπεια και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα συναφή μέσα

    Η διαχείριση των προγραμμάτων Fiscalis 2020 και Τελωνεία 2020 θα εναρμονίζεται όπου είναι δυνατό. Τα προγράμματα μοιράζονται ένα κοινό δίκτυο για την εφαρμογή ευρωπαϊκών συστημάτων ΠΔ, ενός κοινού επιγραμμικού χώρου συνεργασίας (PICS) και ενός κοινού εργαλείου για την έκθεση δραστηριοτήτων (ART2). Οι μεθοδολογίες που εφαρμόζονται για την ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων είναι επίσης κοινές στα δύο προγράμματα.

    Ένα από τα σενάρια πολιτικής που αναπτύχθηκαν για τον τομέα των τελωνείων προβλέπει τη χρηματοδοτική στήριξη των τελωνειακών αρχών των κρατών μελών για την αγορά εξοπλισμού και την αναβάθμιση των τεχνικών τους ικανοτήτων. Αντί να επεξεργασθούν ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος Τελωνεία 2020, τα κράτη μέλη μπορούν να απευθυνθούν σε άλλα προγράμματα συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη της συγκεκριμένης ανάγκης.

    Η ενδιάμεση αξιολόγηση των προγραμμάτων της ΓΔ HOME για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας (ISEC) και για την πρόληψη, την ετοιμότητα και τη διαχείριση των συνεπειών της τρομοκρατίας και άλλων κινδύνων που συνδέονται με την ασφάλεια (CIPS)[40], θεωρεί ότι το μοντέλο διαχείρισης του προγράμματος Τελωνεία και Fiscalis 2013 παρέχει τις πιο ευνοϊκές προοπτικές για τη βελτίωση της διαχείρισης των ISEC/CIPS, καθώς επιτρέπει την ταχεία και ευέλικτη απόκριση σε επιχειρησιακές ανάγκες.

    Τα διευρωπαϊκά συστήματα ΤΠ στηρίζονται στο δίκτυο CCN/CSI, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από την OLAF για την ανταλλαγή (και την αποθήκευση) πληροφοριών σχετικά με παρατυπίες και κρούσματα απάτης. Έτσι, αμφότερες οι ΓΔ επωφελούνται οικονομιών κλίμακας.

    1.6.        Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    X Πρόταση /πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

    – ¨  Πρόταση /πρωτοβουλία από την 01/01/2014 έως την 31/12/2020

    – Χ Δημοσιονομικός αντίκτυπος από το 2014 έως το 2023 (από το 2021 έως το 2023 μόνον για πιστώσεις πληρωμών)

    ¨ Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

    – Εκτέλεση με περίοδο έναρξης από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

    – και στη συνέχεια λειτουργία με κανονικό ρυθμό.

    1.7.        Προβλεπόμενος (οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[41]

    X Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    ¨ Κεντρική έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων υλοποίησης σε:

    ¨         εκτελεστικούς οργανισμούς

    ¨         οργανισμούς που έχουν συστήσει οι Κοινότητες[42]

    ¨         εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/ οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

    ¨         πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων δυνάμει του τίτλου V της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 49 του δημοσιονομικού κανονισμού

    ¨ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

    ¨ Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

    ¨ Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (να προσδιορισθεί)

    Αν αναφέρονται περισσότεροι τρόποι διαχείρισης, παρακαλείσθε να τους διευκρινίσετε στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

    Παρατηρήσεις

    /

    2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.        Κανόνες παρακολούθησης και αναφοράς

    Να προσδιορισθούν η συχνότητα και οι όροι.

    Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα παρακολουθούνται προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι κανόνες και οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος εφαρμόσθηκαν ορθά (λειτουργία ελέγχου). Οι προτάσεις που αφορούν δραστηριότητες κοινών δράσεων παρακολουθούνται σε μόνιμη βάση μέσω επιγραμμικής βάσης δεδομένων, του εργαλείου για την έκθεση δραστηριοτήτων (ART2), η οποία περιέχει τις προτάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητές τους. Το ίδιο εργαλείο επιτρέπει στους δικαιούχους των επιχορηγήσεων που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος, και συγκεκριμένα στις τελωνειακές/φορολογικές διοικήσεις των κρατών μελών, να αναφέρουν επιγραμμικά τις δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από την επιχορήγηση για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες της κοινής δράσης. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να αποστέλλουν σε ετήσια βάση οικονομική έκθεση στην Επιτροπή χρησιμοποιώντας το εργαλείο για την έκθεση δραστηριοτήτων.

    Για τις δραστηριότητες ΤΠ και κατάρτισης για την ανάπτυξη ικανοτήτων, οι οποίες χρηματοδοτούνται μέσω ανάθεσης σύμβασης, ισχύουν οι συνήθεις κανόνες υποβολής εκθέσεων και παρακολούθησης.

    Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί δύο φορές. Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμα έως τα μέσα του 2018 και εκείνα της τελικής αξιολόγησης του προγράμματος προς τα τέλη του 2021. Τα κράτη μέλη, ως κύριοι δικαιούχοι του προγράμματος, θα αναλάβουν σημαντικό μέρος της συλλογής δεδομένων, παρέχοντας πληροφορίες στο επίπεδο των επιμέρους εργαλείων (κυρίως μέσω του ART2) ή σχετικά με τον ευρύτερο αντίκτυπο του προγράμματος (συμμετέχοντας σε μετρήσεις αντίληψης ή μέσω της έκδοσης εκθέσεων).

    Έως τώρα, οι αξιολογήσεις των υφιστάμενων προγραμμάτων εξέταζαν κυρίως τους πρωταρχικούς ενδιαφερομένους του προγράμματος, και συγκεκριμένα τις τελωνειακές αρχές και τους εμπειρογνώμονές τους, οι οποίοι αποτελούν το κοινό στο οποίο στοχεύει το πρόγραμμα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των εξωτερικών ενδιαφερομένων του προγράμματος (δηλαδή οικονομικών παραγόντων) σχετικά με τον αντίκτυπο του προγράμματος σε αυτούς και σχετικά με το βαθμό στον οποίο ωφελούνται, για παράδειγμα, από την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τελωνειακών διοικήσεων, η συγκεκριμένη διάσταση του έμμεσου αντικτύπου θα περιληφθεί στις αξιολογήσεις του μελλοντικού προγράμματος.

    2.2.        Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1.     Κίνδυνος(-οι) που έχει(-ουν) επισημανθεί

    Οι δυνητικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση των επιχορηγήσεων συνδέονται με τα ακόλουθα:

    – Μη ορθή εκτέλεση της συμφωνίας επιχορήγησης που θα υπογραφεί με τη σύμπραξη των κρατών μελών και των υποψήφιων χωρών. Το επίπεδο κινδύνου θεωρείται χαμηλό, καθώς οι δικαιούχοι είναι δημόσιες διοικήσεις των συμμετεχουσών χωρών.

    – Τα κράτη μέλη δηλώνουν δαπάνες για δραστηριότητα η οποία δεν εγκρίθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος.

    – Τα κράτη μέλη δηλώνουν δύο φορές τις ίδιες δαπάνες.

    Οι δυνητικοί κίνδυνοι από την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων που θα υπογραφούν στο πλαίσιο του προγράμματος συνδέονται με τα ακόλουθα:

    – Μη τήρηση των κανόνων ανάθεσης συμβάσεων.

    – Πληρωμή τιμολογίου για ανύπαρκτο παραδοτέο.

    2.2.2.     Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) ελέγχου

    Τα κύρια στοιχεία της εφαρμοζόμενης στρατηγικής ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

    1. Οικονομικοί έλεγχοι κοινοί για όλες τις κατηγορίες δαπανών

    Εκ των προτέρων επαλήθευση δεσμεύσεων:

    Όλες οι δεσμεύσεις στην ΓΔ TAXUD επαληθεύονται από τον επικεφαλής του τομέα ανθρωπίνων πόρων και της μονάδας χρηματοδότησης. Επομένως, το 100% των δεσμευμένων ποσών καλύπτεται από την εκ των προτέρων επαλήθευση. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει σε υψηλό επίπεδο την νομιμότητα και κανονικότητα των συναλλαγών.

    Εκ των προτέρων επαλήθευση πληρωμών:

    Όλες οι πληρωμές επαληθεύονται εκ των προτέρων σύμφωνα με τους κανονισμούς για τη χρηματοδότηση και τις καθορισμένες διαδικασίες. Αυτός ο εις βάθος έλεγχος διενεργείται από έναν οικονομικό επαληθευτή και έναν εξουσιοδοτούντα υπάλληλο.

    Επιπρόσθετα, τουλάχιστον μία πληρωμή (από όλες τις κατηγορίες δαπανών) ανά εβδομάδα επιλέγεται τυχαίως για εκ των προτέρων εις βάθος επαλήθευση από τον επικεφαλής του τομέα ανθρωπίνων πόρων και της μονάδας χρηματοδότησης. Δεν υφίσταται στόχος σχετικά με την κάλυψη, καθώς ο σκοπός αυτής της επαλήθευσης είναι ο «τυχαίος» έλεγχος πληρωμών προκειμένου να επαληθευτεί ότι όλες οι πληρωμές έγιναν σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις. Οι λοιπές πληρωμές ελέγχονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες σε ημερήσια βάση.

    Διευκρινίσεις για το AOSD:

    Όλοι οι εξουσιοδοτούντες υπάλληλοι μέσω υπο-ανάθεσης αρμοδιοτήτων, υπογράφουν διευκρινήσεις για τη στήριξη της Ετήσιας Έκθεσης Δραστηριοτήτων για το εκάστοτε έτος. Αυτές οι διευκρινήσεις καλύπτουν τις εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος. Το AOSD δηλώνει ότι οι εργασίες σχετικά με την εφαρμογή του προϋπολογισμού εκτελέστηκαν σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, ότι τα συστήματα που εφαρμόζονται για τη διαχείριση και τον έλεγχο παρείχαν επαρκή διασφάλιση σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των συναλλαγών, ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις εργασίες έχουν προσδιοριστεί δεόντως και ότι εφαρμόσθηκαν ενέργειες άμβλυνσης.

    2. Επιπλέον έλεγχοι για τη σύναψη συμβάσεων:

    Εφαρμόζονται οι διαδικασίες ελέγχου για την ανάθεση συμβάσεων οι οποίες προσδιορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό. Κάθε σύμβαση συνάπτεται εφαρμόζοντας την καθιερωμένη διαδικασία επαλήθευσης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής για την πληρωμή, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβατικές υποχρεώσεις και τη χρηστή δημοσιονομική και γενική διαχείριση. Προβλέπονται μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης (έλεγχοι, εκθέσεις κ.λπ.) σε όλες τις συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής και των δικαιούχων. Καταρτίζεται λεπτομερής συγγραφή υποχρεώσεων, η οποία αποτελεί τη βάση κάθε συγκεκριμένης σύμβασης. Η διαδικασία αποδοχής εφαρμόζει αυστηρά τη μέθοδο TEMPO της ΓΔ TAXUD: τα παραδοτέα εξετάζονται, τροποποιούνται, εφόσον απαιτείται, και τελικά γίνονται ρητώς αποδεκτά (ή απορρίπτονται). Κανένα τιμολόγιο δεν πληρώνεται χωρίς «επιστολή αποδοχής».

    Η διαδικασία παραγγελίας και αποδοχής παραδοτέων καλύπτει και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Κάθε περιουσιακό στοιχείο παραγγέλλεται και στη συνέχεια γίνεται αποδεκτό και κωδικοποιείται στο εργαλείο ΠΔ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ABAC) βάσει της αξίας απόκτησής του. Η απόσβεση πραγματοποιείται αυτόματα βάσει των λογιστικών κανόνων της Επιτροπής.

    Τεχνική επαλήθευση για την ανάθεση συμβάσεων

    Η ΓΔ TAXUD διενεργεί ελέγχους των παραδοτέων και επιβλέπει τις εργασίες και τις υπηρεσίες που εκτελούνται από αναδόχους. Διενεργεί επίσης ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας στους αναδόχους σε τακτική βάση. Οι έλεγχοι ποιότητας επαληθεύουν τη συμμόρφωση των πραγματικών διεργασιών των αναδοχών προς τους κανόνες και τις διαδικασίες που καθορίζονται στα σχέδια ποιότητας που υπέβαλαν. Οι έλεγχοι ασφάλειας επικεντρώνονται στις συγκεκριμένες διεργασίες, διαδικασίες και εγκαταστάσεις.

    Εκ των υστέρων διοικητικός έλεγχος από λειτουργικής και οικονομικής πλευράς.

    Στη λήξη κάθε σύμβασης όλος ο φάκελος επαληθεύεται από λειτουργικές και οικονομικές μονάδες πριν κλείσει επισήμως.

    3. Πρόσθετοι έλεγχοι για τις επιχορηγήσεις

    Η συμφωνία επιχορήγησης, η οποία υπογράφεται από τους δικαιούχους του προγράμματος (τελωνειακές διοικήσεις στα κράτη μέλη και στις υποψήφιες χώρες), καθορίζει τις προϋποθέσεις που εφαρμόζονται στη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη χρηματοδότηση και περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο σχετικό με τις μεθόδους ελέγχου. Όλες οι συμμετέχουσες διοικήσεις δεσμεύονται να τηρούν τους οικονομικούς και διοικητικούς κανόνες της Επιτροπής σχετικά με τις δαπάνες.

    Οι δραστηριότητες για τις οποίες οι δικαιούχοι επιχορηγήσεων μπορούν να χρηματοδοτήσουν συμμετοχή από τις επιχορηγήσεις προσδιορίζονται σε επιγραμμική βάση δεδομένων (εργαλείο για την έκθεση δραστηριοτήτων ART2). Τα κράτη μέλη αναφέρουν τις δαπάνες τους στην ίδια βάση δεδομένων, η οποία διαθέτει ορισμένες ενσωματωμένες διατάξεις ελέγχου για τον περιορισμό των σφαλμάτων. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη μπορούν να αναφέρουν δαπάνες μόνον για δραστηριότητες στις οποίες προσκλήθηκαν, και τούτο μόνον μία φορά.

    Επιπλέον των διατάξεων ελέγχου που είναι ενσωματωμένες στο σύστημα αναφοράς, η ΓΔ TAXUD διενεργεί ελέγχους βάσει εγγράφων και επιτόπιους ελέγχους σε δειγματοληπτική βάση. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται εκ των υστέρων και βασίζονται σε δειγματοληψία βάσει κινδύνου.

    Η συγκεκριμένη στρατηγική ελέγχου επιτρέπει να διατηρείται ο διοικητικός φόρτος για τους δικαιούχους των επιχορηγήσεων όσο το δυνατόν πιο περιορισμένος και αναλογικός προς τον προϋπολογισμό που διατίθεται και τους θεωρούμενους κινδύνους.

    Το αποτέλεσμα των μέτρων απλοποίησης, όπως η αντικατάσταση των πραγματικών δαπανών με εφάπαξ ποσά, είναι πιθανόν να είναι οριακό όσον αφορά τα κέρδη του προϋπολογισμού. Το κύριο όφελος θα είναι σε επίπεδο αποδοτικότητας και μειωμένου διοικητικού φόρτου τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην επιτροπή.

    4. Κόστη και οφέλη των ελέγχων

    Οι έλεγχοι που έχουν θεσπισθεί επιτρέπουν στη ΓΔ TAXUD να εξασφαλίζει επαρκή βεβαιότητα σχετικά με την ποιότητα και την κανονικότητα των δαπανών και μειώνουν τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης. Το βάθος της αξιολόγησης φθάνει στο επίπεδο τρία[43] για τις κοινές δράσης και στο επίπεδο τέσσερα[44] για τις δημόσιες συμβάσεις. Το όφελος των ως άνω μέτρων στρατηγικής ελέγχου είναι η μείωση των δυνητικών κινδύνων κάτω από 2% του συνολικού προϋπολογισμού και εκτείνεται σε όλους τους δικαιούχους. Τυχόν πρόσθετα μέτρα για περαιτέρω μείωση των κινδύνων θα έχουν ως αποτέλεσμα δυσανάλογα υψηλό κόστος και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπονται. Η ΓΔ TAXUD θεωρεί ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ του παρόντος και του τρέχοντος προγράμματος από άποψη ελέγχου, και θα εφαρμόσει την ίδια στρατηγική ελέγχου στο πρόγραμμα 2020. Το κόστος υλοποίησης της ως άνω στρατηγικής ελέγχου περιορίζεται στο 2,60 %[45] του προϋπολογισμού και αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο ποσοστό.

    Η στρατηγική ελέγχου του προγράμματος θεωρείται αποτελεσματική ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο της μη συμμόρφωσης σε επίπεδο κάτω του 2%, καθώς και ανάλογη προς τους ενεχόμενους κινδύνους.

    2.3.        Μέτρα για την πρόληψη απάτης και παρατυπιών

    Να προσδιορισθούν υπάρχοντα ή προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

    Επιπλέον της εφαρμογής όλων των κανονιστικών μηχανισμών ελέγχου, η ΓΔ TAXUD θα αναπτύξει μια στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης, σε συμφωνία προς τη νέα στρατηγική της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης, η οποία εγκρίθηκε στις 24 Ιουνίου 2011, προκειμένου να διασφαλισθεί, μεταξύ άλλων, ότι οι εσωτερικοί έλεγχοί της οι οποίοι σχετίζονται με την καταπολέμηση της απάτης είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τη στρατηγική της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης και ότι η προσέγγισή της για τη διαχείριση του κινδύνου απάτης είναι προσανατολισμένη στον εντοπισμό των τομέων στους οποίους υπάρχει κίνδυνος απάτης και σε κατάλληλες αποκρίσεις. Εφόσον απαιτείται, θα συσταθούν ομάδες δικτύωσης και θα παρασχεθούν κατάλληλα εργαλεία ΤΠ ειδικά για την ανάλυση περιπτώσεων απάτης που σχετίζονται με το πρόγραμμα Τελωνεία 2020.

    3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.        Τομέας (-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή (-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    · Υφιστάμενες γραμμές προϋπολογισμού για δαπάνες

    Κατά σειρά τομέων πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

    Τομέας του πολυετούς δημοσ/κού πλαισίου || Γραμμή του προϋπολογισμού || Είδος δαπάνης || Συνεισφορά

    Αριθμός [Περιγραφή ………………………...……….] || ΔΠ/ΜΔΠ ([46]) || χωρών ΕΖΕΣ [47] || υποψήφιων χωρών [48] || τρίτων χωρών || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού

    || || || || || ||

    · Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

    Κατά σειρά τομέων πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

    Τομέας του πολυετούς δημοσ/κού πλαισίου || Γραμμή του προϋπολογισμού || Είδος δαπάνης || Συνεισφορά

    Αριθμός [Τομέας……………………………………..] || ΔΠ/ΜΔΠ || χωρών ΕΖΕΣ || υποψήφιων χωρών || τρίτων χωρών || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού

    1 || 14.04.03 – Τελωνεία 2020 || ΔΠ || ΟΧΙ || ΝΑΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ

    1 || 14.01.04.05 Τελωνεία 2020 – Δαπάνες για διοικητική διαχείριση || ΜΔΠ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ

    3.2.        Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες[49]

    3.2.1.     Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 1 || Έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη

    ΓΔ TAXUD || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021-2023 || ΣΥΝΟΛΟ

    Ÿ Επιχειρησιακές πιστώσεις || ||

    14.0403- Τελωνεία 2020 || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (1) || 71.740 || 73.860 || 75.970 || 78.080 || 80.300 || 82.610 || 84.820 || || 547.380

    Πληρωμές || (2) || 14.348 || 47.055 || 62.779 || 68.162 || 70.083 || 72.072 || 74.103 || 138.778 || 547.380

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από το κονδύλιο για τα ειδικά προγράμματα [50] || ||

    14.010405 || || (3) || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || || 0.700

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τη ΓΔ TAXUD || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =1+1(α)+3 || 71.840 || 73.960 || 76.070 || 78.180 || 80.400 || 82.710 || 84.920 || || 548.080

    Πληρωμές || =2+2(α)+3 || 14.448 || 47.155 || 62.879 || 68.262 || 70.183 || 72.172 || 74.203 || 138.778 || 548.080

    Ÿ ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || 71.740 || 73.860 || 75.970 || 78.080 || 80.300 || 82.610 || 84.820 || || 547.380

    Πληρωμές || (5) || 14.348 || 47.055 || 62.779 || 68.162 || 70.083 || 72.072 || 74.103 || 138.778 || 547.380

    Ÿ ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα που χρηματοδοτούνται από το κονδύλιο για τα ειδικά προγράμματα || (6) || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.100 || 0.700

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 1 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =4+ 6 || 71.840 || 73.960 || 76.070 || 78.180 || 80.400 || 82.710 || 84.920 || || 548.080

    Πληρωμές || =5+ 6 || 14.448 || 47.155 || 62.879 || 68.262 || 70.183 || 72.172 || 74.203 || 138.778 || 548.080

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 5 || «Διοικητικές δαπάνες»

    εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

    ΓΔ: TAXUD ||

    Ÿ Ανθρώπινοι πόροι || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 70.672

    Ÿ Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 2.730

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ TAXUD || || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 73.402

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων του ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 73.402

    || || || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || Έτος 2021-2023 || ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || 82.326 || 84.446 || 86.556 || 88.666 || 90.886 || 93.196 || 95.406 || || 621.482

    Πληρωμές || 24.934 || 57.641 || 73.365 || 78.748 || 80.669 || 82.658 || 84.689 || 138.778 || 621.482

    Εκτιμώμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    – X  Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Αναγράφονται οι στόχοι και οι υλοποιήσεις ò || || || 2014 || 2015 || 2016 || 2017 || 2018 || 2019 || 2020 || ΣΥΝΟΛΟ ||

    ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ||

    Είδος υλοποίησης[51] || Μέσο κόστος υλοποίησης || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Αριθμός υλοποιήσεων || Κόστος || Συνολικός αριθμός υλοποιήσεων || Σύνολο κόστους ||

    Ειδικός στόχος: Στήριξη της τελωνειακής ένωσης, ιδίως μέσω της συνεργασίας μεταξύ συμμετεχουσών χωρών, των τελωνειακών τους διοικήσεων, των υπαλλήλων τους και εξωτερικών εμπειρογνωμόνων. ||

    Τομέας τελωνείων || || || || || || || || || || || || || || || || ||

    Ανάπτυξη ικανοτήτων ΤΠ || Αριθμός συμβάσεων ΤΟ || || Περίπου 30 ||  57.360 || || 59.470 || || 61.580 || || 63.700 || || 65.910 || || 68.220 || || 70.440 || ||  446.680 ||

    Κοινές δράσεις || Αριθμός οργανωθεισών εκδηλώσεων || || Περίπου 450 ||  11.570 || || 11.570 || || 11.570 || || 11.570 || || 11.570 || || 11.570 || || 11.570 || ||  80.990 ||

    Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού || Αριθμός καταρτίσεων || || θ.σ. || 2.810 || ||  2.820 || ||  2.820 || ||  2.810 || ||  2.820 || ||  2.820 || ||  2.810 || ||  19.710 ||

    || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ || ||  71.740 104.400 || || 73.860 || || 75.970 || || 78.080 || || 80.300 || || 82.610 || || 84.820 || || 547.380 ||

    3.2.2.     Εκτιμώμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικής φύσεως

    3.2.2.1.  Εκτενής περίληψη

    – Η πρόταση συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

    || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020 || ΣΥΝΟΛΟ

    ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

    Ανθρώπινοι πόροι || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 10.096 || 70.672

    Άλλες διοικητικές δαπάνες || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 0.390 || 2.730

    Υποσύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 73.402

    Εκτός ΤΟΜΕΑ 5[52] του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

    Ανθρώπινοι πόροι || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    Υποσύνολο εκτός ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    ΣΥΝΟΛΟ || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 10.486 || 73.402

    3.2.2.2.  Εκτιμώμενες απαιτήσεις ανθρωπίνων πόρων

    – Η πρόταση απαιτεί τη χρήση ανθρωπίνων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Η εκτίμηση εκφράζεται σε ακέραια ποσά (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

    || Έτος 2014 || Έτος 2015 || Έτος 2016 || Έτος 2017 || Έτος 2018 || Έτος 2019 || Έτος 2020

    Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

    14 01 01 01 (Έδρα και γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) || 65 || 65 || 65 || 65 || 65 || 65 || 65

    14 01 01 02 (σε αντιπροσωπείες) || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    14 01 05 01 (Έμμεση έρευνα) || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    10 01 05 01 (Άμεση έρευνα) || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης : FTE)[53]

    14 01 02 01 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ από το «συνολικό κονδύλιο») || 17 || 17 || 17 || 17 || 17 || 17 || 17

    14 01 02 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΝΕΑ, TΥ και ΑΕΕ στις αντιπροσωπείες) || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    14 01 04 05 [54] || - στην έδρα [55] || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    - σε αντιπροσωπείες || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    14 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ – Έμμεση έρευνα) || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    10 01 05 02 (ΣΥ, ΠΠ, ΑΕΕ – Άμεση έρευνα) || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    Άλλη γραμμή του προϋπολογισμού (να προσδιοριστεί) || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ. || π.υ.

    ΣΥΝΟΛΟ || 82 || 82 || 82 || 82 || 82 || 82 || 82

    14 είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης ή/και που έχει ανακατανεμηθεί στο πλαίσιο της ίδιας της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης της ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης και με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

    Περιγραφή των καθηκόντων προς εκτέλεση:

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι || Δραστηριότητες διαχείρισης προγράμματος, υπό τη στενή έννοια[56], και δραστηριότητες υλοποίησης προγράμματος, όπως μελέτες, ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ευρωπαϊκών συστημάτων ΤΠ.

    Εξωτερικό προσωπικό || Συνδρομή σε δραστηριότητες υλοποίησης προγράμματος, όπως μελέτες, ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ευρωπαϊκών συστημάτων ΤΠ.

    3.2.3.     Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    – Η πρόταση είναι συμβατή με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2020.

    3.2.4.     Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    – Η πρόταση δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους.

    3.2.5.     Εκτιμώμενη επίπτωση στα έσοδα

    – Η πρόταση έχει πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο στα έσοδα.

    · Οι επιπτώσεις του προγράμματος μπορεί έμμεσα να επηρεάσουν τα έσοδα της ΕΕ καθώς αναμένεται να επικρατήσουν βελτιωμένοι και πιο αποτελεσματικοί τελωνειακοί δασμοί, ώστε, μεταξύ άλλων, να εισπραχθούν περισσότεροι δασμοί. Το αποτέλεσμα αυτό ωστόσο δεν είναι υπολογίσιμο.

    · Σε περίπτωση που οι κυρώσεις (που αναφέρονται στο άρθρο 13) τεθούν σε εφαρμογή, θα ενταχθούν στα γενικά έσοδα του προϋπολογισμού της ΕΕ.

    [1]               COM(2011) 500 τελικό της 29ης Ιουνίου 2011, Προϋπολογισμός για την «Ευρώπη 2020».

    [2]               COM(2010) 2020 τελικό της 3ης Μαρτίου 2010: Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

    [3]               Το 2010, περίπου 12,3 % (15,7 δισεκατομμύρια ευρώ) του προϋπολογισμού της ΕΕ αντιστοιχούσε σε παραδοσιακούς ίδιους πόρους. Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού, Thematic Report on the customs control strategy in the Member States — Control of traditional own resources (Θεματική έκθεση σχετικά με τη στρατηγική τελωνειακού ελέγχου στα κράτη μέλη – Έλεγχος παραδοσιακών ιδίων πόρων), σ. 3.

    [4]               Ενδιάμεση αξιολόγηση Τελωνεία 2013: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/common/publications/studies/customs2013_mid_term_report_en.pdf.

    [5]               DELOITTE, The future business architecture for the Customs Union and Cooperative Model in the Taxation Area in Europe (Η μελλοντική επιχειρηματική αρχιτεκτονική της τελωνειακής ένωσης και του συνεργατικού μοντέλου στον τομέα της φορολογίας στην Ευρώπη).

    [6]               Πρακτικά της 9ης συνεδρίασης της Επιτροπής Τελωνεία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2011.

    [7]               Πρόταση για έναν κανονισμό που θα περιέχει τον Κώδικα Τελωνειακής Ένωσης, απόφαση 64 της Επιτροπής της 20 Φεβρουαρίου 2012.

    [8]               Τα σημεία σύνδεσης τελωνειακών και φορολογικών αρχών λαμβάνονται υπόψη από κοινού.

    [9]               COM(2012) 388 τελικό.

    [10]             Προηγουμένως ονομάζονταν διευρωπαϊκά συστήματα ΤΠ.

    [11]             ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13.

    [12]             COM(2011), 398 τελικό της 29ης Ιουνίου 2011.

    [13]             COM(2011), 706 τελικό της 9ης Νοεμβρίου 2011.

    [14]             COM(2010) 245 τελικό/2, Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη.

    [15]             COM(2010) 682 της 23ης Νοεμβρίου 2010, Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας.

    [16]             COM(2011) τελικό.

    [17]             COM(2011) 287, Η ενιαία αγορά για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας – Τόνωση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης, θέσεων απασχόλησης υψηλής ποιότητας και έξοχων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρώπη..

    [18]             Το πρόγραμμα αυτό θα είναι συμπληρωματικό του προγράμματος Hercule ΙΙΙ (2014-2020) COM(2011)914, τελικό, ένα πρόγραμμα αφιερωμένο ειδικά στην καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

    [19]             COM (2010) 612. Εμπόριο, ανάπτυξη και παγκόσμιες υποθέσεις: Η εμπορική πολιτική ως βασική συνιστώσα της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της ΕΕ.

    [20]             COM(2010) 673 τελικό, Βρυξέλλες, 22.11.2010, Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο – Η στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της EE στην πράξη: πέντε βήματα για μια ασφαλέστερη Ευρώπη.

    [21]             COM(2010) 171 τελικό, Βρυξέλλες, 20.4.2010, Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Για ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία των πολιτών της Ευρώπης – Σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης.

    [22]             COM(2010) 2020.

    [23]             COM(2004) 373.

    [24]             Θα συμπληρωθεί.

    [25]             COM(2010) 700.

    [26]             ΕΕ 28.2.2011 L 55-13.

    [27]             ΕΕ L 154 της 14.6.2007, σ. 25.

    [28]             ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2.

    [29]             ΔΒΔ: διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων· ΠΒΔ: προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

    [30]             Όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχείο α) ή β) του Δημοσιονομικού Κανονισμού.

    [31]             COM(2010) 2020 τελικό της 3ης Μαρτίου 2010, Ευρώπη 2020: Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

    [32]             Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο το 2008 (2008/C 253/01).

    [33]             SEC(2011) 467 τελικό, 13.4.2011. Επισκόπηση των απαντήσεων στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ανακοίνωση με τίτλο «Προς μια Πράξη για την Ενιαία αγορά».

    [34]             http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/ statistics/statistics_2010.pdf.

    [35]             Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού, Thematic Report on the customs control strategy in the Member States — Control of traditional own resources (Θεματική έκθεση σχετικά με τη στρατηγική τελωνειακού ελέγχου στα κράτη μέλη – Έλεγχος παραδοσιακών ιδίων πόρων), σ. 3.

    [36]             COM (2010) 612, Εμπόριο, ανάπτυξη και παγκόσμιες υποθέσεις, σ. 12.

    [37]             COM(2010) 673 τελικό, Βρυξέλλες, 22.11.2010, Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο – Η στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας της EE στην πράξη: πέντε βήματα για μια ασφαλέστερη Ευρώπη.

    [38]             COM(2010) 171 τελικό, Βρυξέλλες, 20.4.2010, Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Για ένα χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία των πολιτών της Ευρώπης – Σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του προγράμματος της Στοκχόλμης.

    [39]             Τα σημεία σύνδεσης των τελωνειακών και φορολογικών αρχών λαμβάνονται υπόψη από κοινού.

    [40]             COM(2005) 124 της 6ης Απριλίου 2005. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 745 εκατομμύρια ευρώ στο δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013.

    [41]             Αναλυτικά στοιχεία για τους τρόπους διαχείρισης και παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html.

    [42]             Όπως αναφέρεται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού.

    [43]             Βάθος των ελέγχων – επίπεδο τρία: έλεγχος με παραπομπή σε πλήρως ανεξάρτητες αποδεικτικές πληροφορίες.

    [44]             Βάθος των ελέγχων – επίπεδο τέσσερα: έλεγχος με παραπομπή και πρόσβαση στην υποκείμενη τεκμηρίωση, η οποία είναι διαθέσιμη στο στάδιο της εν λόγω διαδικασίας.

    [45]             Το κόστος υπολογίζεται από τον αριθμό των FTE που διενεργούν τους ελέγχους πολλαπλασιαζόμενο με το μέσο κόστος προσωπικού. Δαπάνη σχετική με τους εξωτερικούς λογιστικούς ελέγχους, δαπάνη σχετική με τη συντήρηση του συστήματος ART.

    [46]             ΔΠ= Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.

    [47]             ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.

    [48]             Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    [49]             Οι δαπάνες είναι εκπεφρασμένες σε τρέχουσες τιμές.

    [50]             Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες για τη στήριξη της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «ΒΑ»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

    [51]             Οι υλοποιήσεις αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ. αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που χρηματοδοτήθηκαν, χιλιόμετρα δρόμων που κατασκευάστηκαν κ.λπ.).

    [52]             Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες για τη στήριξη της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «ΒΑ»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

    [53]             ΣΥ = Συμβασιούχος υπάλληλος· ΠΠ = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»), ΝΕΑ = Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία («Jeune Expert en Délégation»), ΤΥ = Τοπικός υπάλληλος, ΑΕΕ = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας.

    [54]             Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA).

    [55]             Κυρίως για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

    [56]             Ο αριθμός των θέσεων προσωπικού που ασχολείται με δραστηριότητες διαχείρισης του προγράμματος υπό τη στενή έννοια περιορίζεται σε 18.

    Top