Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0853

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 98/34/ΕΚ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΕΩΣ ΤΟ 2010

    /* COM/2011/0853 τελικό */

    52011PC0853




    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    Συνοπτική περιγραφή 3

    ΜΕΡΟΣ I: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ 4

    1. Εισαγωγή 4

    2. Ενημερωτικη διαδικασια 4

    2.1. Εφαρμογή της διαδικασίας κατά την περίοδο 2009-2010 4

    2.2. Συμπέρασμα 6

    3. Εντολεσ 6

    3.1. Εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής εντολών κατά την περίοδο 2009-2010 6

    3.2. Τάσεις που σημειώθηκαν στις εντολές 7

    3.3. Συμπέρασμα 8

    4. Επισημεσ αντιρρησεισ 9

    4.1. Εφαρμογή της διαδικασίας κατά την περίοδο 2009-2010 10

    4.2. Συμπέρασμα 10

    ΜΕΡΟΣ II: ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11

    1. Εξελιξεις κατα τα ετη 2009 και 2010 11

    1.1. Χρήση της διαδικασίας στο πλαίσιο της «βελτίωσης της νομοθεσίας» 12

    1.2. Βελτιώσεις στη διαχείριση της διαδικασίας της οδηγίας 98/34 12

    2. Εφαρμογη της διαδικασιασ της οδηγιασ 98/34 13

    2.1. Αποτελεσματικότητα: γενική επισκόπηση 13

    2.2. Χρήση της επείγουσας διαδικασίας 16

    2.3. Συνέχεια που δόθηκε στις αντιδράσεις της Επιτροπής 16

    2.4. Διάλογος με τα κράτη μέλη 17

    2.5. Παραβάσεις της οδηγίας 18

    2.6. Συμπέρασμα 18

    Συνοπτική περιγραφή

    Στην παρούσα έκθεση αναλύεται η εφαρμογή κατά την περίοδο 2009-2010 των διαδικασιών που θεσπίστηκαν με την οδηγία 98/34/EΚ[1] για την τυποποίηση και τους τεχνικούς κανονισμούς. Επισημαίνει τη σημαντική συμβολή της τυποποίησης και της διαδικασίας κοινοποίησης για τεχνικούς κανονισμούς στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και στην εφαρμογή της πολιτικής εφαρμογή της πολιτικής για τη «Βελτίωση της νομοθεσίας»[2].

    Το σκέλος της τυποποίησης συνίσταται στη διαδικασία πληροφόρησης για τα πρότυπα, στην υποβολή αιτημάτων εκ μέρους της Επιτροπής προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)[3] για εργασίες τυποποίησης («εντολές») και στη διατύπωση επίσημων αντιρρήσεων κατά προτύπων. Κάθε μία από τις δραστηριότητες αυτές αποδείχθηκε σημαντική για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η διαδικασία πληροφόρησης προσέδωσε διαφάνεια στη διαδικασία τυποποίησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενθάρρυνε τους εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ) να εξακολουθήσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθώντας κατά τον τρόπο αυτό την ευρωπαϊκή εναρμόνιση. Η διατύπωση επίσημων αντιρρήσεων επέτρεψε στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι τα πρότυπα έχουν ρυθμιστικό αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της νομοθεσίας της «νέας προσέγγισης». Οι εντολές αποτέλεσαν το μέσο για τον καθορισμό της σχέσης μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των φορέων τυποποίησης, τη διεπαφή μεταξύ επιπέδου πολιτικής και της τεχνικής έκφρασής του.

    Όσον αφορά τους τεχνικούς κανονισμούς, η κοινοποίηση στην Επιτροπή των εθνικών τεχνικών κανονισμών πριν από την έκδοσή τους αποδείχθηκε αποτελεσματικό μέσο για την αποφυγή επιβολής εμποδίων στις συναλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών και μεταξύ των ίδιων των κρατών μελών καθώς και για τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία κοινοποίησης αποδείχθηκε σημαντικό μέσο για την καθοδήγηση της εθνικής ρυθμιστικής δραστηριότητας σε ορισμένους αναδυόμενους τομείς και για τη βελτίωση της ποιότητας των εθνικών τεχνικών κανονισμών - όσον αφορά την ύπαρξη μεγαλύτερης διαφάνειας, αναγνωσιμότητας και αποτελεσματικότητας – σε μη εναρμονισμένους ή μερικώς εναρμονισμένους τομείς. Η μεγαλύτερη σαφήνεια του νομοθετικού πλαισίου των κρατών μελών διευκόλυνε τους οικονομικούς φορείς να περιορίσουν το κόστος της πρόσβασης στους κανονισμούς και να τους εφαρμόσουν σωστά.

    ΜΕΡΟΣ I: ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ

    Εισαγωγή

    Στο παρόν τμήμα περιγράφεται η λειτουργία του μέρους τυποποίησης της οδηγίας 98/34/EΚ που καλύπτει τρεις κύριες δραστηριότητες: τη διαδικασία πληροφόρησης για τα πρότυπα, την υποβολή αιτημάτων εκ μέρους της Επιτροπής στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης για εργασίες τυποποίησης (εντολές[4]) και στη διατύπωση επίσημων αντιρρήσεων κατά προτύπων υποστηρίζοντας της οδηγίες της «νέας προσέγγισης». Παρέχει στατιστικές συνοδευόμενες από επεξηγήσεις για την περίοδο 2009-2010.

    Ενημερωτικη διαδικασια

    Η ενημερωτική διαδικασία στον τομέα των προτύπων είναι σχεδιασμένη ώστε να καταγράφει τις νέες δραστηριότητες τυποποίησης που θεσπίστηκαν από τους ΕΟΤ (εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης) (όπως αναγνωρίζονται σύμφωνα με την οδηγία) Το σύστημα κοινοποίησης σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να μπορούν και άλλοι οργανισμοί να διατυπώνουν παρατηρήσεις, να συμμετέχουν στις εργασίες ή να υποβάλλουν αιτήματα για την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο (βλέπε παράρτημα 1).

    Εφαρμογή της διαδικασίας κατά την περίοδο 2009-2010

    Από το 2009 έως το 2010 συνεχίστηκε η επιτυχής εφαρμογή της διαδικασίας. Από τις ετήσιες εκθέσεις των επιτροπών τυποποίησης CEN και CENELEC προκύπτει ότι ο ετήσιος μέσος όρος των κοινοποιούμενων εθνικών μέτρων αυξήθηκε σημαντικά κατά το 2010. Η εν λόγω αύξηση αποδίδεται κυρίως στον EΛOT[5] που πέρασε από ετήσιο μέσο όρο κοινοποιήσεων 1,25 κατά την περίοδο 2006-2009 σε 464 κατά το 2010 και στον UNI[6] που κατά το 2010 διπλασίασε τον συνήθη αριθμό κοινοποιήσεων του. Το παράρτημα 2 παρέχει μια κατανομή των κοινοποιήσεων κατά κράτος.

    Με εξαίρεση τον ατυπικό αριθμό κοινοποιήσεων που έγιναν από τον EΛOT κατά το 2010 και συγκρίνοντας τις στατιστικές της περιόδου 2009-2010 με εκείνες της προηγούμενης περιόδου, ο αριθμός κοινοποιήσεων που έγιναν από τις χώρες EΕ-15 είναι σταθερός στις 1500 περίπου κοινοποίησεις ετησίως και ο αριθμός των κοινοποιήσεων από τις χώρες EΕ-12 έπεσε από 400 στις 230 (βλέπε παράρτημα 3).

    Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός κοινοποιήσεων που έγιναν από τον EΛOT οφείλεται σε απόφαση του ελληνικού υπουργείου Δημοσίων Έργων για αλλαγή του καθεστώτος περίπου 460 τεχνικών προδιαγραφών (δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα) στις εθνικές τεχνικές προδιαγραφές. Ως συνέπεια τούτου, ο EΛOT ανέλαβε ένα μείζον έργο ανασύνταξης των υφιστάμενων κειμένων σύμφωνα με την ενδεδειγμένη μορφή των εθνικών τεχνικών προδιαγραφών και ελέγχου και επικαιροποίησης όλων των παραπομπών στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο EΛOT ανακοίνωσε την ενέργεια αυτή μέσω των διαδικασιών της οδηγίας 98/34/EΚ.

    Η αύξηση των κοινοποιήσεων του UNI κατά το 2010 οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των μεθόδων εκπόνησης και δημοσίευσης προτύπων του UNI. Αυτή η ανοδική τάση επέτρεψε στον UNI την καλύτερη διαχείριση της αναθεώρησης των υφιστάμενων εθνικών προτύπων, τα οποία επίσης υπόκεινται στην κοινοποίηση. Όντως, κατά το 2010 πάνω από το 60% των κοινοποιήσεων του UNI αποτελούσαν αναθεωρήσεις των υφιστάμενων ιταλικών προτύπων.

    Η τομεακή κατανομή (παράρτημα 4) δείχνει ότι ο κατασκευαστικός τομέας, με την ευρύτερη έννοιά του, κυριαρχεί στις εθνικές κοινοποιήσεις, με τις κατασκευές και την πυροπροστασία επικεφαλής. Τα τρόφιμα καταλαμβάνουν επίσης σημαντικό χώρο.

    Η πληροφόρηση που δημοσιοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής εξακολουθεί να δημιουργεί την ανάγκη για περαιτέρω πληροφορίες εκ μέρους των υπηρεσιών της Επιτροπής, καθώς και για ερωτήματα που αφορούν την ισχύουσα κατάσταση (άρθρο 7), που προέρχονται είτε από τις κοινοποιήσεις είτε από άλλες πηγές.

    Εκτός από την έκτακτη κατάσταση του 2010, ο αριθμός κοινοποιήσεων μειώνεται συνεχώς από το 2006. Οι χώρες EΕ-12 μείωσαν τον αριθμό κοινοποιήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2010, πράγμα που θα μπορούσαν να ερμηνευθεί ως ένδειξη καλής ενσωμάτωσης στο σύστημα, καθώς αναπτύσσονται περισσότερα ευρωπαϊκά πρότυπα σε σύγκριση με τα εθνικά. Γενικά, η διαδικασία εφαρμόζεται ορθά και λειτουργεί σωστά. Η αλλαγή της τάσης κατά το 2010 δεν αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2011, καθώς συνδέεται με συγκεκριμένα γεγονότα.

    Συμπέρασμα

    Η διαδικασία ενημέρωσης εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση των εθνικών οργανισμών τυποποίησης, ώστε να προβάλουν τις πρωτοβουλίες τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό την ενιαία αγορά και την ευρωπαϊκή εναρμόνιση. Οι κοινοποιήσεις από νέα κράτη μέλη είναι σταθερές, πράγμα που δύναται να θεωρηθεί ως θετική ένδειξη αναφορικά με την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα.

    Εντολεσ

    Οι «εντολές» τυποποίησης αποτελούν παγιωμένο μέσο της Επιτροπής για την εκπόνηση τεχνικών προδιαγραφών που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και/ή την ευρωπαϊκή πολιτική. Αποτελούν υποβολή αιτήματος στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ) για εργασίες τυποποίησης και τη δημιουργία ενός πλαισίου αναφοράς για τις εν λόγω εργασίες (βλέπε παράρτημα 1). Είναι αναγκαίες εφόσον πρόκειται για πρότυπα που υποστηρίζουν νομοθετικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα στο πλαίσιο των οδηγιών της «νέας προσέγγισης».

    Εφαρμογή της διαδικασίας υποβολής εντολών κατά την περίοδο 2009-2010

    Κατά την περίοδο που αφορά η έκθεση, εκδόθηκε ένα σύνολο 41 εντολών προς τους εθνικούς φορείς τυποποίησης (ΕΟΤ) με 4 εντολές τροποποίησης. Η αναλογία τροποποιήσεων είναι παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων ετών (βλ. παράρτημα 5). Ο αριθμός των εντολών που αφορούσαν τις οδηγίες της νέας προσέγγισης (9, συν τις 4 τροποποιήσεις) μειώθηκε συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο.

    Η διαδικασία έκδοσης εντολής εφαρμόζεται ικανοποιητικά. Η ανεπίσημη διαδικασία διαβούλευσης των ενδιαφερόμενων μερών που διεξάγεται πριν διανεμηθούν τα σχετικά έγγραφα στα μέλη της επιτροπής σκοπό έχει να επιτύχει συναίνεση για την εντολή πριν από την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαβούλευσης.

    Οι ευρωπαϊκοί φορείς τυποποίησης-ANEC (Ευρωπαϊκή Ένωση για το Συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Τυποποίηση), ECOS (Ευρωπαϊκός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Πολιτών για την Τυποποίηση), NORMAPME (Ευρωπαϊκό Γραφείο Τυποποίησης για τη Χειροτεχνία και τις ΜΜΕ) και ETUI-REHS (Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ίδρυμα – Έρευνα, Εκπαίδευση, Υγεία και Ασφάλεια) είχαν ενσωματωθεί πλήρως στην ανεπίσημη διαδικασία διαβουλεύσεων πριν λήξει η περίοδος αναφοράς. Κατά τον τρόπο αυτό αυξήθηκε η διαφάνεια της εν λόγω διαδικασίας.

    Βάση δεδομένων για εντολές

    Για να αυξηθεί περαιτέρω η διαφάνεια, η ΓΔ Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Επιτροπής ανέπτυξε μια βάση δεδομένων για εντολές. Η βάση αυτή περιέχει τις εντολές κατ’ αύξοντα αριθμό σειράς M/xxx. Η πρόσβαση στη βάση δεδομένων ήταν ανοικτή στο κοινό το 2005 μέσω ίντερνετ στη διεύθυνση:

    http://ec.europa.eu/enterprise/standards_policy/action_plan/index.htm

    Η πρακτική της παρακολούθησης όλων των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται με την επιτροπή για θέματα εντολών συνεχίστηκε καθόλη την υπό εξέταση περίοδο μέσω της κατάρτισης επικαιροποιημένου καταλόγου.

    Παραγωγή ευρωπαϊκών προτύπων

    Το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 98/34/EΚ και της παρούσας έκθεσης περιορίζεται στις εντολές και δεν καλύπτει την διαδικασία παραγωγής προτύπων καθαυτή. Πάντως, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το όλο σύστημα στηρίζεται στην ικανότητα των ΕΟΤ να παράγουν έγκαιρα πρότυπα υψηλής ποιότητας, που συγκεντρώνουν ευρεία συναίνεση.

    Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια «δέσμη τυποποίησης»[7] που αποτελούνταν από μια νομοθετική πρόταση, μια στρατηγική ανακοίνωση και μια αξιολόγηση αντικτύπου. Ένας από τους σκοπούς είναι ο εκσυγχρονισμός του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης ώστε αυτό να καταστεί ταχύτερο, αποτελεσματικότερο, περιεκτικό και ανοικτό. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τους ΕΟΤ κατά τα πρόσφατα έτη, η Επιτροπή έθεσε στόχο τη σύμπτυξη του χρόνου ανάπτυξης κατά 50% έως το 2020. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι, κατά το 2005, ο μέσος όρος του χρόνου κατάρτισης ενός προτύπου ήταν 6,20 έτη για τη CEN, 3,45 έτη για τη CENELEC και μόνο 1,08 για το ETSI. Η κατάσταση κατά το 2009 ήταν 2,.42 έτη για τη CEN, 2,34 έτη για τη CENELEC και 1,79 έτη για το ETSI.

    Με στόχο την επίτευξη πιο έγκαιρης διαθεσιμότητας των προτύπων για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή, η Επιτροπή αναθεωρεί τις εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να καταστήσει τη διαδικασία εντολοδότησης ταχύτερη και περισσότερο διαφανή κατά τρόπο ώστε οι ΕΟΤ, μαζί με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, να δύναται να προβλέπει τη μελλοντική εργασία τυποποίησης. Για να ενθαρρυνθούν οι ΕΟΤ, ώστε να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για βελτίωση των διαδικασιών τους, η Επιτροπή διαπραγματεύεται μαζί τους αναφορικά με δείκτες επιδόσεων όπως «έγκαιρη ανάπτυξη», «συνολικότητα» και «ποιότητα» που θα συνδέονται με μελλοντική χρηματοδοτική υποστήριξη η οποία θα παρέχεται από την Επιτροπή. Η Επιτροπή θα προβεί επίσης στην εκτέλεση ανεξάρτητης ανασκόπησης του συστήματος τυποποίησης για να αξιολογήσει την πρόοδο ως προς τους στρατηγικούς στόχους και να εκτιμήσει τις επιδόσεις της τρέχουσας διακυβέρνησης στο ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης το 2013 το αργότερο.

    Τάσεις που σημειώθηκαν στις εντολές

    Το αντικείμενο των εντολών εξακολουθεί να διευρύνεται. Το ποσοστό των εντολών που αφορούσαν τις οδηγίες της «νέας προσέγγισης» είναι 31%, αριθμός που δεν απέχει πολύ από τον αντίστοιχο της προηγούμενης περιόδου αναφοράς. Οι εντολές σε άλλους τομείς πολιτικής εξακολουθούν να είναι πολυάριθμες, ιδίως στην προστασία των καταναλωτών, το περιβάλλον και την ενέργεια.

    Πρότυπα στη στήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων

    Κατά την περίοδο αναφοράς, εκδόθηκαν εντολές στη στήριξη ευρέος φάσματος νομοθεσίας. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν: νομοθεσία σχετικά με κατασκευαστικά προϊόντα, οικολογικό σχεδιασμό, γενική ασφάλεια προϊόντων ή προϊόντα χαμηλής τάσης. Το εύρος των νομοθετικών τομέων δείχνει τη σημασία που αποδίδεται στο μοντέλο.

    Ο αριθμός των εντολών που στηρίζουν νέους τομείς ευρωπαϊκής πολιτικής διπλασιάστηκε συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς. Οι εντολές σχετικά με τους φορτιστές κινητών τηλεφώνων ή τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των εντολών πολιτικής για την προώθηση της διαλειτουργικότητας .

    Ο αριθμός των εντολών για τη στήριξη νομοθεσίας εκτός της «Νέας προσέγγισης» (βλέπε παράρτημα 5) αυξήθηκε σημαντικά κατά μέσον όρο ετησίως σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (από 35% σε 54%) και δείχνει ότι αυτό το μοντέλο από κοινού ρύθμισης εξακολουθεί να υιοθετείται από ευρεία δέσμη υπηρεσιών της Επιτροπής. Οι εντολές για την υποστήριξη της οδηγίας περί οικολογικού σχεδιασμού είναι αυτές που συνέβαλαν περισσότερο στην εν λόγω αύξηση.

    Συνολικά, εκδόθηκαν εννέα εντολές[8] κατά την περίοδο 2009–2010 για την στήριξη της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό. Οι εν λόγω εντολές στοχεύουν σε προϊόντα όπως πλυντήρια πιάτων, ψυκτικές συσκευές οικιακής χρήσης, κυκλοφορητές και ηλεκτροκινητήρες.

    Κατά την εν λόγω περίοδο δεν εκδόθηκε εντολή για τυποποίηση στον τομέα υπηρεσιών.

    Η εν λόγω τάση στη χρήση των εντολών για τη στήριξη της νομοθεσίας σε τομείς εκτός της «Νέας προσέγγισης» και σε νέους τομείς πολιτικής αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή τυποποίηση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη στήριξη της βελτίωσης της ρυθμιστικής πολιτικής. Πράγματι, η εξέλιξη αυτή αναγνωρίστηκε και ενθαρρύνθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής του 2004 σχετικά με το ρόλο της ευρωπαϊκής τυποποίησης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής και νομοθεσίας[9].

    Συμπέρασμα

    Η διαδικασία έκδοσης εντολών είναι παγιωμένη, πρέπει, όμως, να δίνεται προσοχή στην ορθή εφαρμογή της. Για το σκοπό αυτό, έχει ουσιώδη σημασία και θα πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση με τους ΕΟΤ και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές πριν από τη διαβούλευση με την επιτροπή, ιδιαίτερα με τους ευρωπαίους ενδιαφερόμενους παράγοντες που αντιπροσωπεύουν τους χρήστες μελλοντικών προτύπων.

    Για να βελτιωθεί η διαφάνεια της λειτουργίας της επιτροπής, οι υπηρεσίες της Επιτροπής προσκαλούν από το 2006 και μετά τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται για θέματα τυποποίησης, ANEC, ECOS, ETUI-REHS και NORMAPME, στη διευρυμένη συνεδρίασή του.

    Για λόγους διαφάνειας και χάρη στα τεχνολογικά πλεονεκτήματα που θα ενσωματωθούν στο σύστημα CIRCA[10], οι υπηρεσίες της Επιτροπής, στο μέλλον, θα εξετάζουν τη δυνατότητα διοργάνωσης γραπτής διαδικασίας εμπνευσμένης από τα φόρουμ συζητήσεων στο διαδίκτυο. Στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι όλα τα μέλη της επιτροπής μπορούν να διαβάζουν τις παρατηρήσεις των άλλων μελών, καθιστώντας αυτού του είδους τη διαβούλευση παρόμοια με εκείνη που διεξάγεται κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

    Η διαδικασία έκδοσης εντολών αποδείχθηκε καθοριστική για τη διεύρυνση του ρόλου της τυποποίησης σε νέους τομείς της νομοθεσίας και της πολιτικής της ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης και στο γεγονός ότι ορισμένες νέες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ αναφέρονται στην οδηγία.

    Για να καταστεί δυνατή η ευρύτερη και αποτελεσματικότερη χρήση των εντολών ως εργαλείου πολιτικής, η διαδικασία εντολοδότησης θα πρέπει να ανταποκρίνεται ταχύτερα – οι ΕΟΤ θα πρέπει να απαντούν νωρίτερα αν τα ζητούμενα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι κατάλληλα για την αγορά, αν αποδέχονται μια εντολή και υπό ποιες προϋποθέσεις την αποδέχονται. Επομένως, οι μελλοντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία εντολοδότησης θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον ορισμό σαφών προθεσμιών για απαντήσεις από τους ΕΟΤ, ώστε οι υπηρεσίες της Επιτροπής να διαθέτουν τον χρόνο για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις αν οι ΕΟΤ δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να αναπτύξουν ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Εγχειρίδιο για την ευρωπαϊκή τυποποίηση

    Στο Εγχειρίδιο για την ευρωπαϊκή τυποποίηση περιέχονται η διαδικασία χειρισμού των εντολών, η διατύπωση επίσημων αντιρρήσεων κατά των εναρμονισμένων προτύπων και η δημοσιοποίηση των στοιχείων αναφοράς των εναρμονισμένων προτύπων, σε συνδυασμό με άλλα συναφή έγγραφα.

    Πριν από την έκδοση του Εγχειριδίου η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη της επιτροπής καθώς και της γνώμης άλλων ενδιαφερομένων μερών.

    Ο Οδηγός δημοσιεύεται στον ισότοπο Europa στη διεύθυνση:

    http://ec.europa.eu/enterprise/standards_policy/action_plan/index.htm

    Επισημεσ αντιρρησεισ

    Οι οδηγίες της νέας προσέγγισης περιέχουν διασφαλίσεις για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ένα εναρμονισμένο πρότυπο δεν δύναται να επιτρέπει στα προϊόντα να ικανοποιούν τις βασικές απαιτήσεις των σχετικών οδηγιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα κράτη μέλη ή η Επιτροπή μπορούν να διατυπώνουν επίσημη αντίρρηση για το εν λόγω πρότυπο για το οποίο έχει ζητηθεί η γνώμη της επιτροπής (βλέπε παράρτημα 1 για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας).

    Εφαρμογή της διαδικασίας κατά την περίοδο 2009-2010

    Ο αριθμός των αντιρρήσεων που διατυπώθηκαν ως προς τις αποφάσεις της Επιτροπής κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ήταν ως προς τον ετήσιο μέσο όρο ανάλογος προς εκείνου της προηγούμενης περιόδου φθάνοντας τις 7. Σε τρεις περιπτώσεις, η απόφαση διατήρησε το τεκμήριο συμμόρφωσης, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις, το τεκμήριο συμμόρφωσης περιορίστηκε ή ανακλήθηκε (βλέπε Παράρτημα 6).

    Συμπέρασμα

    Παρόλο που η διαδικασία, από την υποβολή της αντίρρησης έως την έκδοση απόφασης, είναι αρκετά χρονοβόρα, εν γένει η διαδικασία εφαρμόστηκε ικανοποιητικά.

    Κατ’αναλογία προς τις εντολές και για λόγους διαφάνειας, η Επιτροπή θα προβεί στη δημοσιοποίηση των αποφάσεων για τις επίσημες αντιρρήσεις με ενοποιημένο τρόπο και θα υποβάλλει σε κάθε συνεδρίαση της επιτροπής επικαιροποιημένο πίνακα των ενεργειών που αφορούν τη διατύπωση επίσημων αντιρρήσεων.

    ΜΕΡΟΣ II: ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

    Εξελιξεις κατα τα ετη 2009 και 2010

    Η διαδικασία κοινοποίησης των εθνικών τεχνικών κανονισμών (στο εξής «η διαδικασία») παρέχει τη δυνατότητα στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη της ΕΕ να εξετάζουν εκ των προτέρων τους τεχνικούς κανονισμούς που σκοπεύουν να εισαγάγουν τα κράτη μέλη για τα προϊόντα (της βιομηχανίας, της γεωργίας και της αλιείας) και για τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας (βλέπε παράρτημα 7). Εφαρμόζεται, σε απλουστευμένη μορφή, στα κράτη μέλη της ΕΖΕΣ που υπέγραψαν τη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και στην Ελβετία και στην Τουρκία (βλέπε παράρτημα 10).

    Τα κυριότερα οφέλη της διαδικασίας

    - Παρέχει τη δυνατότητα να ανιχνεύονται οι νέοι φραγμοί στην εσωτερική αγορά πριν ακόμη παραγάγουν αρνητικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η κίνηση χρονοβόρων και δαπανηρών διαδικασιών παράβασης.

    - Καθιστά δυνατό τον εντοπισμό μέτρων προστατευτισμού που, ενδεχομένως, σχεδιάζουν κάποια κράτη μέλη όταν συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες, όπως π.χ. μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

    - Παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να διαπιστώνουν το βαθμό συμβατότητας των κοινοποιημένων σχεδίων τους με την κοινοτική νομοθεσία.

    - Καθιστά δυνατό τον αποτελεσματικό διάλογο μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής κατά την αξιολόγηση των κοινοποιηθέντων σχεδίων.

    - Αποτελεί ένα εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης που επιτρέπει στα κράτη μέλη να επωφελούνται των ιδεών των εταίρων τους, ώστε να επιλύουν κοινά προβλήματα αναφερόμενα στους τεχνικούς κανονισμούς.

    - Παρέχει στους οικονομικούς παράγοντες ένα μέσο για να ακουστούν οι απόψεις τους και για να προσαρμόσουν εγκαίρως τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τους μελλοντικούς τεχνικούς κανονισμούς. Αυτό το δικαίωμα ελέγχου χρησιμοποιείται ευρέως από τους οικονομικούς φορείς, βοηθώντας την Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να εντοπίζουν τυχόν φραγμούς στις συναλλαγές.

    - Συμβάλλει στην εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας.

    - Αποτελεί ένα ρυθμιστικό μέσο το οποίο δύναται να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό τομέων, απαιτείται εναρμόνιση.

    - Αποτελεί ένα μέσο βιομηχανικής πολιτικής

    Χρήση της διαδικασίας στο πλαίσιο της «βελτίωσης της νομοθεσίας»

    Στην ανακοίνωσή της «Βελτίωση της νομοθεσίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» [11] η Επιτροπή τονίζει ότι ο μηχανισμός προληπτικού ελέγχου που θεσπίστηκε με την οδηγία 98/34/EΚ έχει κρίσιμη σημασία για τη βελτίωση των εθνικών κανονισμών αναφορικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών.

    Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την απλοποίηση και τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος[12], τα κράτη μέλη κλήθηκαν να υποβάλλουν μελέτες αντίκτυπου (ή τα συμπεράσματα αυτών) μαζί με κοινοποιηθέντα σχέδια, όπου παρόμοιες μελέτες έχουν εκτελεστεί εσωτερικά. Η ανάλυση των εν λόγω μελετών αντίκτυπου ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προβλέπουν το πλέον ενδεδειγμένο μέσο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και επιτρέπει στην Επιτροπή να ελέγχει την αναγκαιότητα και αναλογικότητα των προτεινόμενων μέτρων.

    Η συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοποίησης της οδηγίας 98/34/EΚ συμβάλλει στη βελτίωση της σαφήνειας και της συνέπειας των κοινοποιηθέντων σχεδίων εθνικής νομοθεσίας. Η εν λόγω συνεργασία πρόκειται να ενταθεί με σκοπό την εξασφάλιση σαφούς και κατανοητού κανονιστικού πλαισίου για τους οικονομικούς οικονομικούς φορείς, ενώ συγχρόνως θα εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας για τη δημόσια υγεία, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

    Οι εθνικές αρχές ενθαρρύνθηκαν να εξετάσουν ειδικότερα τις ακόλουθες πτυχές :

    - τη διατύπωση των σχεδίων: τη σαφήνεια, τη διαφάνεια και την ασφάλεια του δικαίου κατά την εφαρμογή των κειμένων·

    - τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους κανονισμούς ενός ορισμένου τομέα μέσω της δημοσίευσης των ενοποιημένων εκδόσεων των κειμένων τόσο σε έντυπη μορφή όσο και επιγραμμικά·

    - τον εντοπισμό διαδικασιών που επιβάλλουν άσκοπα περίπλοκες και δαπανηρές διοικητικές εργασίες σε οικονομικούς φορείς, ιδίως κατά τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά.

    Βελτιώσεις στη διαχείριση της διαδικασίας της οδηγίας 98/34

    Η Επιτροπή διεξήγαγε διάφορες εκστρατείες την περίοδο 2009-2010 για την αύξηση της διαφάνειας και του διαλόγου με τις εθνικές αρχές. Η λειτουργία της βάσης δεδομένων TRIS («Σύστημα πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προτύπων») βελτιώνεται διαρκώς και μια νέα έκδοση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2010 το αργότερο, χάρη στην οποία θα μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης των κοινοποιήσεων και θα καταστεί δυνατή η επικοινωνία μεταξύ της TRIS και των εθνικών βάσεων δεδομένων.

    Η Επιτροπή εξασφαλίζει πρόσβαση του κοινού στα κοινοποιημένα σχέδια, στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και στις ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με τη διεξαγωγή της διαδικασίας μέσα από το δικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/enterprise/tris. Παρατηρήθηκε σταθερή αύξηση του αριθμού των επιγραμμικών επισκέψεων: από το 2009 έως το 2010 ο αριθμός των αναζητήσεων αυξήθηκε κατά 23,4%, προσεγγίζοντας έτσι τις 192.000 αναζητήσεις το 2010 (βλ. παράρτημα 11).

    Εφαρμογη της διαδικασιασ της οδηγιασ 98/34

    Αποτελεσματικότητα: γενική επισκόπηση

    ► Αριθμός κοινοποιήσεων και σχετικοί τομείς

    Κατά το 2009 και το 2010 ο συνολικός αριθμός των κοινοποιηθέντων σχεδίων αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (1.525 κοινοποιήσεις για το 2009 και 2010 σε σύγκριση με 1.979 κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008).

    Ο κατασκευαστικός τομέας και πάλι εμφάνισε τον υψηλότερο αριθμό κοινοποιήσεων κατά την περίοδο αναφοράς. Πολλά μέτρα σχετιζόμενα με την ενεργειακή επάρκεια των κτιρίων και την επισήμανση των προϊόντων κατασκευών και διακόσμησης ως προς τις εκπομπές τους πτητικών ρυπαντών. Τον κατασκευαστικό τομέα ακολούθησαν τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα. Στον εν λόγω τομέα, πολυάριθμα μέτρα αφορούσαν την υγιεινή των τροφίμων, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τη σύνθεση και την επισήμανση τροφίμων και των ποτών. Οι κοινοποιήσεις αυξήθηκαν σημαντικά στον τομέα των μεταφορών όπου πολλές κοινοποιήσεις αφορούσαν την οδική σηματοδότηση, την ασφάλεια των οχημάτων, ελκυστήρες και διατάξεις μηχανοκίνητων οχημάτων. Πολυάριθμες κοινοποιήσεις ελήφθησαν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, που αφορούσαν κυρίως ραδιοεπαφές , καθώς και στον τομέα του περιβάλλοντος (οικολογική συμβολή σχετικά με πλαστικές σακούλες, διαχείριση άχρηστων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και επισήμανση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών ποτών) (βλ. παραρτήματα 9.3).

    ► Θέματα που εξετάστηκαν

    Στους μη εναρμονισμένους τομείς που υπόκεινται στην τήρηση των άρθρων 34 έως 36 (ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων) και 49 και 56 (δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και ελευθερία παροχής υπηρεσιών) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αντιδράσεις της Επιτροπής αποσκοπούσαν να προειδοποιήσουν τα κράτη μέλη σχετικά με την πιθανότητα να δημιουργηθούν φραγμοί στο εμπόριο από κάποιο περιττό μέτρο, δυσανάλογο προς τον επιδιωκόμενο στόχο. Με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή εξασφάλισε τη συμμόρφωση προς τις εν λόγω αρχές και επιπλέον εξακολούθησε να καλεί τα κράτη μέλη να εισάγουν ρήτρες αμοιβαίας αναγνώρισης σε κάθε σχέδιο τεχνικού κανονισμού που εμπίπτει εκτός των εναρμονισμένων τομέων.

    Στους εναρμονισμένους τομείς , οι αντιδράσεις αποσκοπούσαν να εξασφαλίσουν ότι τα εθνικά μέτρα ήταν αναγκαία, δικαιολογημένα και συμβιβάζονταν με το παράγωγο δίκαιο της ΕΕ.

    - Από το 2009, τα κράτη μέλη έχουν κοινοποιήσει μεγάλο αριθμό σχεδίων τεχνικών κανονισμών τον τομέα των κατασκευών . Τα εν λόγω σχέδια αφορούσαν όλους τους τύπους προϊόντων κατασκευών (επικίνδυνες ουσίες, ξύλινα είδη, εξοπλισμούς πυρόσβεσης, δομές στήριξης από σκυρόδεμα, οπλισμένο σκυρόδεμα, γεννήτριες θερμότητας, κ.λπ.), τις ιδιότητές τους (μηχανική αντοχή και σταθερότητα, αντιπυρική αντοχή, μονωτικές ιδιότητες κ.λπ.) και την επισήμανσή τους (ειδικότερα, επισήμανση σχετικά με εκπομπές πτητικών ρυπαντών). Οι εν λόγω κοινοποιήσεις αναλύθηκαν κυρίως υπό το πρίσμα της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ[13] για τα προϊόντα του τομέα των κατασκευών και των εναρμονισμένων προτύπων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο αυτής της οδηγίας καθώς και της οδηγίας 2002/91/ΕΚ[14] για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που καταργήθηκε με την οδηγία 2010/31/EΕ[15].

    Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέδωσε αναλυτικές γνώμες και σχόλια σχετικά με τα σχέδια τεχνικών κανονισμών που αφορούν την επισήμανση των προϊόντων κατασκευών και διακόσμησης όσον αφορά τις εκπομπές τους πτητικών ρυπαντών. Τα κοινοποιηθέντα σχέδια εξετάσθηκαν υπό το φως της οδηγίας 1999/45/EΚ[16] σχετικά με την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων παρασκευασμάτων και του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1272/2008[17] για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία ουσιών και μειγμάτων.

    Τα εν λόγω σχέδια προκάλεσαν αριθμό αντιδράσεων από διάφορα κράτη μέλη, τα οποία εξέδωσαν αναλυτικές γνώμες προβάλλοντας το θέμα της συμβατότητας των μέτρων που κοινοποιήθηκαν με τις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά.

    - Τα κράτη μέλη κοινοποίησαν διάφορα σχέδια που αφορούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Οι κοινοποιήσεις αφορούσαν ειδικότερα το δικαίωμα διάθεσης ΓΤΟ στην αγορά, την απαγόρευση ή τον περιορισμό της καλλιέργειάς τους και τη διασπορά τους στο περιβάλλον. Αυτές αναλύθηκαν υπό το φως της οδηγίας 2001/18/EΚ[18] σχετικά με την σκόπιμη ελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον, του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1829/2003[19] για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές και του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1830/2003[20] σχετικά με την ιχνηλασιμότητα γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ καθώς και της σύστασης της Επιτροπής σχετικά με τα μέτρα συνύπαρξης (2010/C 200/01)[21].

    - Κατά τα έτη 2009 και 2010, τα κράτη μέλη κοινοποίησαν σχέδια που αφορούσαν συμπληρώματα διατροφής, υλικά προοριζόμενα να έλθουν σε επαφή με τρόφιμα (δοχεία, συσκευασίες και σκεύη κατασκευασμένα από ανοξείδωτους χάλυβες, επισήμανση επίχρυσων, επάργυρων και παρόμοιων ειδών), μεταλλικό, πηγαίο και πόσιμο νερό, εξοπλισμό για την επεξεργασία νερού για ανθρώπινη κατανάλωση, υγιεινή τροφίμων. Ορισμένα κράτη μέλη κοινοποίησαν σχέδια κανονισμών για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της χρήσης δισφαινόλης Α σε φιάλες διατροφής βρεφών (μπιμπερό) και υλικών και αντικειμένων τα οποία είναι σχεδιασμένα ή προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα. Ως προς τούτο, θα πρέπει να τονισθεί ότι η οδηγία 2011/8/EΕ[22] που τροποποιεί την οδηγία 2002/72/EΚ[23] όσον αφορά τον περιορισμό της χρήσης της δισφαινόλης Α σε πλαστικές φιάλες διατροφής βρεφών (μπιμπερό) εγκρίθηκε τον Ιανουάριο 2011 και προβλέπει την απαγόρευση από 1ης Μαρτίου 2011 της κατασκευής και από 1ης Ιουνίου 2011 της διάθεσης στην αγορά και της εισαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλαστικών φιαλών διατροφής βρεφών (μπιμπερό).

    - Στον τομέα υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών πολυάριθμες ήταν οι κοινοποιήσεις σχετικά με τις ραδιοεπαφές, ενώ άλλες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τα επιγραμμικά (on-line) τυχερά παιχνίδια, την τιμολόγηση των ψηφιακών βιβλίων, τα ηλεκτρονικά φορολογικά μητρώα, τα συστήματα ηλεκτρονικών σημείων πώλησης (EpoS) και τις συσκευές ηλεκτρονικής υπογραφής, καθώς και την διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών.

    - Στον τομέα του περιβάλλοντος, η Επιτροπή εξέτασε ειδικότερα σχέδια κανονισμών που αφορούν την επισήμανση συσκευασιών ποτών, την επισήμανση ηλεκτρικών στηλών, την επισήμανση πλαστικών σάκων και συσκευασίες από PVC. Οι εν λόγω κοινοποιήσεις αναλύθηκαν υπό το φως της οδηγίας 94/62/EΚ[24] σχετικά με τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας και της οδηγίας 2006/66/EΚ[25] σχετικά με τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών.

    - Η διαδικασία κατέστησε επίσης δυνατή την παρέμβαση στους τομείς όπου προβλεπόταν εναρμόνιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέτρεψε τα κράτη μέλη από την θέσπιση αποκλινόντων εθνικών μέτρων, όπως στην περίπτωση της προαγωγής της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υγρή βιομάζα, της υποχρεωτικής αναφοράς της καταγωγής του τροφίμου στην επισήμανση, της εισαγωγής και διαμετακόμισης προϊόντων με βάση τις φώκιες, της έγκρισης προτύπων για εξοπλισμό χώρου δοκιμών για διάταξη πέδησης με κυλίνδρους για οχήματα συνολικής μάζας που υπερβαίνει τους 3,5 τόνους, την επισήμανση και παρουσίαση τροφίμων, της ποιότητας των επιτραπέζιων σταφυλιών, της ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών μολύβδου-οξέος, της παραγωγής αλκοολούχων ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση, εκτός μπίρας και κρασιού, καθώς και μονάδων καύσης και σταθμών παραγωγής ενέργειας τηλεθέρμανσης.

    ► Αντιδράσεις

    Η Επιτροπή εξέδωσε 105 εμπεριστατωμένες γνώμες, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 7% επί του συνολικού αριθμού σχεδίων που κοινοποιήθηκαν από τα 27 κράτη-μέλη κατά την περίοδο αναφοράς . Ο αριθμός αυτός δείχνει μείωση του αριθμού εμπεριστατωμένων γνωμών που εξέδωσε η Επιτροπή σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο αναφοράς, πράγμα που υποδεικνύει ότι τα κράτη μέλη νομοθετούν όλο και περισσότερο έχοντας υπόψη τη νομοθεσία και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις μιας αποτελεσματικά λειτουργούσας εσωτερικής αγοράς. Από την πλευρά τους, τα κράτη μέλη εξέδωσαν 130 εμπεριστατωμένες γνώμες. Από τις 616 παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς, οι 262 υποβλήθηκαν από την Επιτροπή και οι 354 από τα κράτη μέλη (βλ. παραρτήματα 9.4 και 9.6).

    Σε 11 περιπτώσεις, η Επιτροπή κάλεσε τα οικεία κράτη μέλη να αναβάλουν την έκδοση των κοινοποιημένων κανονισμών για ένα έτος από την ημερομηνία παραλαβής τους, ώστε να μη διακυβευθεί το έργο εναρμόνισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρισκόταν σε εξέλιξη στο συγκεκριμένο τομέα (βλέπε παραρτήματα 9.5).

    Επίσης, η Επιτροπή επέστησε την προσοχή των κρατών μελών στην ανάγκη να διασφαλίζεται η συμβατότητα με τους κανόνες της συμφωνίας σχετικά με τα τεχνικά εμπόδια στις συναλλαγές όταν τα σχετικά μέτρα κοινοποιούνται επίσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Χρήση της επείγουσας διαδικασίας

    Σε σύνολο 1525 κοινοποιήσεων, τα κράτη μέλη υπέβαλαν 52 αιτήσεις εφαρμογής της επείγουσας διαδικασίας για κοινοποιημένα σχέδια. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη στενή ερμηνεία της όσον αφορά τις εξαιρετικές συνθήκες που απαιτούνται, συγκεκριμένα σοβαρή και απρόβλεπτη κατάσταση που αφορά ειδικότερα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, η εφαρμογή της επείγουσας διαδικασίας απορρίφθηκε στις περιπτώσεις που η αιτιολόγηση βασιζόταν απλώς σε οικονομικούς λόγους ή πήγαζε από την ανάγκη κάλυψης καθυστερήσεων σε εθνικό διοικητικό επίπεδο. Η επείγουσα διαδικασία κρίθηκε δικαιολογημένη σε 29 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως ψυχοτρόπους ουσίες, έλεγχο ναρκωτικών, ρυπογόνες ουσίες, τυχερά παιχνίδια, σάκους ασφαλείας και τον ιδιωτικό τομέα ασφάλειας (μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, όπλων, χρηματοκιβωτίων, συστημάτων συναγερμού, χρημάτων και πολύτιμων ειδών) (βλέπε παράρτημα 9.7).

    Συνέχεια που δόθηκε στις αντιδράσεις της Επιτροπής

    Κατά την περίοδο 2009-2010 η αναλογία του αριθμού των απαντήσεων που έδωσαν τα κράτη μέλη προς τον αριθμό των εμπεριστατωμένων γνωμών που εξέδωσε η Επιτροπή ήταν ικανοποιητική (κατά μέσο όρο 89,5% σε όλη την περίοδο). Το ποσοστό αυτό είναι ο βασικός δείκτης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της δέσμευσης των κρατών μελών να τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει της διαδικασίας. Η Επιτροπή παρατηρεί ότι ο αριθμός των ικανοποιητικών απαντήσεων δεν ήταν υψηλός (32,5% κατά μέσον όρο για όλη την περίοδο) (βλ. παράρτημα 9.8).

    Διάλογος με τα κράτη μέλη

    Οι τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Προτύπων και Τεχνικών Κανονισμών έδωσαν την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με σημεία γενικού ενδιαφέροντος και επίσης σχετικά με ειδικές πτυχές της διαδικασίας.

    Οι συζητήσεις αφορούσαν ειδικότερα την ανάπτυξη της νέας βάσης δεδομένων TRIS, την ποιότητα της μετάφρασης των κοινοποιηθέντων κειμένων, τα φορολογικά μέτρα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που κοινοποιούνται βάσει της οδηγίας 98/34/EΚ, το ζήτημα της εμπιστευτικότητας ορισμένων κοινοποιηθέντων σχεδίων, τις σχέσεις μεταξύ του κανονισμού (EΚ) αριθ. 764/2008[26] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Ιουλίου 2008 που θεσπίζει διαδικασίες για την εφαρμογή ορισμένων εθνικών τεχνικών κανόνων σε προϊόντα που διατίθενται νομίμως στην αγορά σε άλλο κράτος μέλος και της οδηγίας 98/34/EΚ.

    Η Επιτροπή παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν αντίστοιχα, την εμπλοκή που προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφοι 3 και 4 και την επείγουσα διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 7 της οδηγίας 98/34/EΚ.

    Περαιτέρω, η Επιτροπή προέβη σε παρουσίαση της νέας βάσης δεδομένων TRIS v2.0, της «θυρίδας ενιαίας εξυπηρέτησης» (ενιαίο σημείο εισαγωγής για κοινοποιήσεις από κράτη μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία υποχρεούνται να κοινοποιούν έγγραφα σύμφωνα με άλλες πράξεις της ΕΕ) και του οδηγού για την εφαρμογή των διατάξεων της συνθήκης που διέπουν την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων.

    Επίσης, στα κράτη μέλη διεξήχθησαν σεμινάρια, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα άμεσου διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής και των εθνικών αρχών που συμμετείχαν στη διαδικασία και συμβάλλοντας στην εξοικείωση των τελευταίων με τις διάφορες πτυχές της διαδικασίας, που συχνά έχουν ιδιαίτερα τεχνικό χαρακτήρα.

    Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2008 με την ευκαιρία της 25ης επετείου της οδηγίας 98/34/EΚ, διατυπώθηκαν προτάσεις και ιδέες από κράτη μέλη και από οικονομικούς φορείς σχετικά με τη λειτουργία της διαδικασίας κοινοποίησης. Με βάση τα ανωτέρω, αποφασίστηκε, με πρωτοβουλία της Επιτροπής, η συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας σχετικά με τη λειτουργία της οδηγίας 98/34/EΚ.

    Η εν λόγω ομάδα εργασίας εξετάζει την μέχρι τούδε εφαρμογή της διαδικασίας κοινοποίησης και κατά πόσον και με ποιο τρόπο η λειτουργία της δύναται να βελτιωθεί μέσω διοικητικών ρυθμίσεων ή, αν χρειάζεται, μέσω της εισαγωγής αλλαγών στην ισχύουσα οδηγία.

    Η ομάδα περιλαμβάνει εκπροσώπους δώδεκα κρατών μελών (τα σημεία επαφής της οδηγίας 98/34/ΕΚ της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και του Ηνωμένου Βασιλείου) και η προεδρία της ομάδας ασκείται από την υπηρεσία της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της διαδικασίας κοινοποίησης της οδηγίας 98/34/ΕΚ.

    Η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας έγινε στις 12 Απριλίου 2010 και σε αυτή συζητήθηκαν προβλήματα σχετικά, αφενός, με την τρίμηνη περίοδο status quo των κοινοποιηθέντων σχεδίων κανονισμών και την ενδεχόμενη μείωσή της και, αφετέρου, με τις συνέπειες της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου « CIA Security and Unilever» (αδυναμία εφαρμογής μη κοινοποιηθέντων κανονισμών) αναφορικά με εθνικά κείμενα τα οποία συμμορφώνονται στην ουσία τους με τη νομοθεσία της ΕΕ, αλλά τα οποία εγκρίθηκαν χωρίς να κοινοποιηθούν βάσει της διαδικασίας της οδηγίας 98/34/EΕ ή εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου status quo ή τροποποιήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της περιόδου status quo .

    Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης, που έλαβε χώρα στις 29 Ιουνίου 2010, η ομάδα εργασίας ασχολήθηκε με την επέκταση της αρχικής περιόδου status quo κατά τρεις επιπλέον μήνες (ένα μήνα για τις υπηρεσίες της κοινωνίας των πληροφοριών) μόνο όταν η Επιτροπή (και όχι άλλα κράτη μέλη) εκδίδει εμπεριστατωμένη γνώμη. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα παροχής μιας ελάχιστης περιόδου status quo που θα εφαρμόζεται για φορολογικά, χρηματοοικονομικά και επείγοντα μέτρα, ώστε να διατίθεται χρόνος για την ενδεδειγμένη εξέτασή τους.

    Η τρίτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2010 και εστιάστηκε στο ζήτημα της δημόσιας πρόσβασης σε έγγραφα που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο της διαδικασίας 98/34/EΚ και στην ανάπτυξη της λειτουργίας της «θυρίδας ενιαίας εξυπηρέτησης» της οδηγίας 98/34/EΚ.

    Παραβάσεις της οδηγίας

    Ο αριθμός των διαδικασιών παράβασης (άρθρο 258 της Συνθήκης ΕΚ) που κινήθηκαν κατά κρατών μελών και αφορούσαν παραβάσεις των υποχρεώσεών τους βάσει της οδηγίας παρέμεινε χαμηλός κατά την υπό εξέταση περίοδο: τρεις το 2009 και επτά το 2010.

    Συμπέρασμα

    Κατά το 2009 και το 2010 η χρησιμότητα της διαδικασίας επιβεβαιώθηκε και πάλι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη διοικητική συνεργασία.

    Η προσέγγιση της διαδικασίας της οδηγίας 98/34 για πρόληψη και δικτύωση εξασφάλισε ότι οι εθνικές κανονιστικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν χωρίς να δημιουργήσουν τεχνικούς φραγμούς στο εμπόριο και ότι η εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επήλθε μόνο όπου πραγματικά χρειαζόταν, αυστηρή συμμόρφωση προς την αρχή της επικουρικότητας. Το γεγονός ότι ο αριθμός των διαδικασιών για παράβαση παρέμεινε χαμηλός κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς δείχνει ότι η οδηγία 98/34/EΚ αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά την εφαρμογή της οδηγίας 98/34/ΕΚ η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να επαγρυπνεί σε σχέση με τις αρχές βελτίωσης της νομοθεσίας και την ανάγκη διατήρησης ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα κοινοποιηθέντα σχέδια εξακολουθούν να διατίθενται ηλεκτρονικώς, δωρεάν και σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, παρέχοντας τον τρόπο αυτό την ευκαιρία για τους οικονομικούς επιχειρηματικούς παράγοντες να προβαίνουν σε σχόλια επ' αυτών.

    Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, ώστε να εξασφαλιστεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο για τους οικονομικούς οικονομικούς φορείς με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην ΕΕ και εκτός αυτής, λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις μεταξύ της διαδικασίας 98/34 και της κίνησης που εγκαθιδρύθηκε με τη Συμφωνία για τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο (TΕΕ) στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). [pic][pic][pic][pic][pic][pic]

    [1] Οδηγία 98/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Ιουνίου 1998, για την καθιέρωση μιας διαδικασίας πληροφόρησης στον τομέα των τεχνικών προτύπων και κανονισμών και των κανόνων σχετικά με τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας (ΕΕ L 204 της 21.07.1998), όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 98/48/1998 ΕΚ (ΕΕ L 217 της 5.8.1998).

    [2] Βλέπε σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος COM(2002) 278 τελικό. Βλέπε επίσης «Βελτίωση της νομοθεσίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» , COM(2005) 97 τελικό «Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας: Στρατηγική για την απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος: πρωτοβουλία για τη βελτίωση της νομοθεσίας», COM(2005) 535 τελικό « Στρατηγική επισκόπηση του προγράμματος για τη βελτίωση της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» , COM(2006) 689 «Δεύτερη στρατηγική επισκόπηση της διαδικασίας βελτίωσης της νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» , COM(2008) 32 και «Τρίτη στρατηγική επισκόπηση για τη βελτίωση, COM(2009) 15.

    [3] CEN (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης), CENELEC (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης) και ETSI (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων).

    [4] Οι εντολές αντιπροσωπεύουν αιτήματα προς τους ΕΟΤ που μπορούν να γίνουν δεκτά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    [5] ΕΛΟΤ-Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης

    [6] UNI (Ente Nazionale Italiano di Unificazione)

    [7] COM(2011) 311 τελικό της 1.6.2011, COM(2011) 315 τελικό της 1.6.2011, SEC(2011) 671 τελικό της 1.6.2011

    [8] Οι εντολές M450 M451, M458, M459, M462, M469, M470, M476 και M477 παραπέμπουν στην οδηγία 2005/32/ΕΚ

    [9] COM(2004) 674 τελικό, της 18.10.2004.

    [10] Το σύστημα CIRCA είναι συνεργατικός χώρος εργασίας με τους εταίρους των Ευρωπαϊκών Οργάνων. Περισσότερες πληροφορίες παρατίθενται στην εξής διεύθυνση URL: http://circa.europa.eu/

    [11] Βλέπε παραπάνω , υποσημείωση 2.

    [12] Βλέπε παραπάνω , υποσημείωση 2.

    [13] Οδηγία 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 1988, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών όσον αφορά τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών, (ΕΕ L 40 της 11.2.1989), σ. 12-26.

    [14] Οδηγία 2002/91/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (ΕΕ L 1 της 4.1.2003 σ. 65–71).

    [15] Οδηγία 2010/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2010, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (ΕΕ L 153 της 18.6.2010, σ. 13-35).

    [16] Οδηγία 1999/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαΐου 1999, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που αφορούν την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων παρασκευασμάτων (ΕΕ L 200 της 30.7.1999, σ. 1-68).

    [17] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/EΟΚ και 1999/45/EΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1907/2006 (ΕΕ L 353 της 31.12.2008, σ. 1-1355).

    [18] Οδηγία 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Μαρτίου 2001, για τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον και την κατάργηση της οδηγίας 90/220/ΕΟΚ του Συμβουλίου - Δήλωση της Επιτροπής (ΕΕ L 106 της 17.4.2001, σ. 1-39)

    [19] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1829/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, για τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές (ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 1-23).

    [20] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1830/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών και την ιχνηλασιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς και για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ (ΕΕ L 268 της 18.10.2003, σ. 24-28)

    [21] Σύσταση της Επιτροπής, της 13ης Ιουλίου 2010, σχετικά με κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη εθνικών μέτρων συνύπαρξης για την αποφυγή της ακούσιας παρουσίας ΓΤΟ σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες (ΕΕ C 200/1 της 2.7.2010).

    [22] Οδηγία 2011/8/ΕΕ της Επιτροπής της 28 Ιανουαρίου 2011 που τροποποιεί την οδηγία 2002/72/ΕΚ για την τροποποίηση του κανονισμού (EE) αριθ. 10/2011 όσον αφορά τον περιορισμό της χρήσης της Bisphenol Α (Δισφαινόλης Α) στα πλαστικά βρεφικά μπιμπερό (ΕΕ L 26 της 29.1.2011, σ. 11-14)

    [23] Οδηγία 2002/72/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2002 σχετικά με τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (ΕΕ L 220 της 15.8.2002, σ. 18-58).

    [24] Οδηγία 94/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 1994 για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, (ΕΕ L 365 της 31.12.1994, σ. 10-23).

    [25] Οδηγία 2006/66/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Σεπτεμβρίου.2006 σχετικά με τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και με την κατάργηση της οδηγίας 91/157/EΟΚ, (ΕΕ L 266 της 26.9.2006, σ.1-14).

    [26] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 764/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τη θέσπιση διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων εθνικών τεχνικών κανόνων στα προϊόντα που κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά άλλου κράτους μέλους και για την κατάργηση της Απόφασης αριθ. 3052/95/ΕΚ, (ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 21-29).

    Top