Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0773

    Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διάθεση στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί εντός ορισμένων ορίων τάσης

    /* COM/2011/0773 τελικό - 2011/0357 (COD) */

    52011PC0773

    Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διάθεση στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί εντός ορισμένων ορίων τάσης /* COM/2011/0773 τελικό - 2011/0357 (COD) */


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. Πλαίσιο της πρότασης

    Γενικό πλαίσιο, αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Η παρούσα πρόταση υποβάλλεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της «δέσμης νομοθετικών πράξεων για τα προϊόντα» που εγκρίθηκε το 2008. Αποτελεί τμήμα μιας δέσμης προτάσεων με τις οποίες ευθυγραμμίζονται δέκα οδηγίες περί προϊόντων με την απόφαση αριθ. 768/2008/EK για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων.

    Η ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης που εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων έχει συμβάλει σημαντικά στην ολοκλήρωση και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Βασίζεται σε υψηλό επίπεδο προστασίας και παρέχει στους οικονομικούς φορείς τα μέσα για την απόδειξη της συμμόρφωσης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία χάρη στην εμπιστοσύνη στα προϊόντα.

    Η οδηγία 2006/95/ΕΚ είναι ένα παράδειγμα της εν λόγω νομοθεσίας εναρμόνισης της Ένωσης και εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του ηλεκτρολογικού υλικού. Καθορίζει τις απαιτήσεις ασφάλειας τις οποίες πρέπει να πληροί το ηλεκτρολογικό υλικό προκειμένου να διατίθεται στην αγορά της ΕΕ. Οι κατασκευαστές πρέπει να αποδείξουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας και να τοποθετήσουν τη σήμανση CE.

    Η εμπειρία από την εφαρμογή της νομοθεσίας εναρμόνισης της Ένωσης έχει αναδείξει –σε διατομεακή κλίμακα– ορισμένες αδυναμίες και ασυνέπειες στην εφαρμογή και επιβολή της συγκεκριμένης νομοθεσίας, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα:

    – την παρουσία μη συμμορφούμενων ή επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά και, κατά συνέπεια, την έλλειψη εμπιστοσύνης στη σήμανση CE

    – ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για τους οικονομικούς φορείς που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, σε αντίθεση με αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες

    – άνιση μεταχείριση στην περίπτωση μη συμμορφούμενων προϊόντων και στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ οικονομικών φορέων λόγω διαφορετικών πρακτικών ως προς την επιβολή της νομοθεσίας

    – διαφορετικές πρακτικές για τον καθορισμό των φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης από τις εθνικές αρχές

    Επιπλέον, το κανονιστικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο, διότι ένα και μόνο προϊόν υπόκειται σε διάφορες νομοθετικές πράξεις. Τυχόν ασυνέπειες μεταξύ των διαφόρων νομοθετικών πράξεων καθιστούν όλο και πιο δύσκολη τη σωστή ερμηνεία και εφαρμογή από τους οικονομικούς φορείς και τις αρχές.

    Για την αποκατάσταση αυτών των οριζόντιων αδυναμιών της νομοθεσίας εναρμόνισης της Ένωσης που παρατηρούνται σε ορισμένους βιομηχανικούς τομείς, το «νέο νομοθετικό πλαίσιο» θεσπίστηκε το 2008 ως μέρος της δέσμης νομοθετικών πράξεων για τα προϊόντα. Στόχος του είναι να ενισχύσει και να συμπληρώσει τους υφιστάμενους κανόνες και να βελτιώσει τις πρακτικές πτυχές της εφαρμογής και της επιβολής τους. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο συνίσταται σε δύο πράξεις που αλληλοσυμπληρώνονται, τον κανονισμό (EK) αριθ. 765/2008 για τη διαπίστευση και εποπτεία της αγοράς και την απόφαση αριθ. 768/2008/ΕΚ για ένα κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων.

    Ο κανονισμός του νέου νομοθετικού πλαισίου εισάγει κανόνες για τη διαπίστευση (ένα εργαλείο για την αξιολόγηση της επάρκειας των φορέων αξιολόγησης της συμμόρφωσης) και απαιτήσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία της εποπτείας της αγοράς και των ελέγχων των προϊόντων από τρίτες χώρες. Από την 1η Ιανουαρίου 2010 οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη.

    Η απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο για την ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης σχετικά με τα προϊόντα. Το εν λόγω πλαίσιο συνίσταται σε διατάξεις που χρησιμοποιούνται από κοινού στη νομοθεσία της ΕΕ για τα προϊόντα (π.χ. ορισμοί, υποχρεώσεις των οικονομικών φορέων, μηχανισμοί διασφάλισης κ.λπ). Οι εν λόγω κοινές διατάξεις έχουν ενισχυθεί για να εξασφαλιστεί ότι οι οδηγίες μπορούν να εφαρμόζονται και να ελέγχεται η εφαρμογή τους πιο αποτελεσματικά στην πράξη. Έχουν εισαχθεί και νέα στοιχεία, όπως οι υποχρεώσεις των εισαγωγέων, που είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων στην αγορά.

    Οι διατάξεις της απόφασης του νέου νομοθετικού πλαισίου και οι διατάξεις του κανονισμού του νέου νομοθετικού πλαισίου αλληλοσυμπληρώνονται και είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου περιέχει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις για τους οικονομικούς φορείς που δίνουν τη δυνατότητα στις αρχές που είναι αρμόδιες για την εποπτεία της αγοράς να εκτελούν σωστά τα καθήκοντα που τους επιβάλλονται βάσει του κανονισμού του νέου νομοθετικού πλαισίου και να εξασφαλίζουν αποτελεσματική και συνεκτική επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα προϊόντα.

    Ωστόσο, οι διατάξεις της απόφασης του νέου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι άμεσα εφαρμοστέες, σε αντίθεση με αυτές του κανονισμού. Για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι οικονομικοί φορείς που υπόκεινται στην ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης ωφελούνται από τις βελτιώσεις του νέου νομοθετικού πλαισίου, οι διατάξεις της απόφασης του νέου νομοθετικού πλαισίου πρέπει να ενσωματωθούν στην υφιστάμενη νομοθεσία για τα προϊόντα.

    Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μετά την έκδοση της δέσμης για τα προϊόντα το 2008 έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας εναρμόνισης της Ένωσης για τα προϊόντα επρόκειτο να τροποποιηθεί στα επόμενα τρία χρόνια, όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί σε όλους τους τομείς αλλά και για λόγους που αφορούσαν ειδικούς τομείς. Μια τέτοια αναθεώρηση θα συμπεριλάμβανε αυτομάτως ευθυγράμμιση της σχετικής νομοθεσίας με την απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου αφού το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιούν τις διατάξεις του νέου νομοθετικού πλαισίου όσο το δυνατόν περισσότερο στη μελλοντική νομοθεσία για τα προϊόντα, ώστε να ενισχυθεί τα μέγιστα η συνοχή του κανονιστικού πλαισίου.

    Για ορισμένες άλλες οδηγίες εναρμόνισης της Ένωσης, και μεταξύ αυτών και για την οδηγία 2006/95/ΕΚ, δεν είχε προβλεφθεί στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναθεώρηση για προβλήματα που αφορούσαν τον ειδικό τομέα. Για να εξασφαλιστεί ότι τα προβλήματα που αφορούν τη μη συμμόρφωση αντιμετωπίζονται, ωστόσο, στους εν λόγω τομείς, και προς όφελος της συνεκτικότητας όλου του κανονιστικού πλαισίου για τα προϊόντα, αποφασίστηκε να ευθυγραμμιστούν οι οδηγίες αυτές, στην ίδια δέσμη, προς τις διατάξεις της απόφασης του νέου νομοθετικού πλαισίου.

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

    Η παρούσα πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με την Πράξη για την Ενιαία Αγορά[1], στην οποία τονίστηκε η ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά και τονίστηκε, επίσης, η σημασία που έχει η ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς.

    Επιπλέον, η παρούσα πρωτοβουλία στηρίζει την πολιτική της Επιτροπής για βελτίωση της νομοθεσίας και απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος.

    2. Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εκτίμηση επιπτώσεων

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Η ευθυγράμμιση της οδηγίας 2006/95/ΕΚ με την απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου έχει συζητηθεί με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας, με την ομάδα διοικητικής συνεργασίας, καθώς και σε διμερείς συνεδριάσεις με τις οργανώσεις του κλάδου.

    Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2010 πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους στην πρωτοβουλία. Η διαβούλευση πραγματοποιήθηκε βάσει τεσσάρων στοχοθετημένων ερωτηματολογίων προς τους οικονομικούς φορείς, τις αρχές, τους κοινοποιημένους οργανισμούς και τους χρήστες και οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν 300 απαντήσεις. Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα:

    http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/regulatory-policies-common-rules-for-products/new-legislative-framework/index_en.htm

    Εκτός από τη γενική διαβούλευση, πραγματοποιήθηκε και ειδική διαβούλευση με τις ΜΜΕ. Ζητήθηκε η γνώμη 603 ΜΜΕ μέσω του δικτύου «Enterprise Europe Network» τον Μάιο/Ιούνιο του 2010. Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/single-market-goods/files/new-legislative-framework/smes_statistics_en.pdf

    Από τη διαβούλευση φάνηκε ότι η πρωτοβουλία έχει ευρεία υποστήριξη. Διαπιστώνεται ομοφωνία σχετικά με την ανάγκη βελτίωσης της εποπτείας της αγοράς και του συστήματος για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των κοινοποιημένων οργανισμών. Οι αρχές υποστηρίζουν πλήρως την πρωτοβουλία της αναδιατύπωσης, διότι θα ενισχύσει το υπάρχον σύστημα και θα βελτιώσει τη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ. Ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας προσδοκά ότι θα δημιουργηθεί ένα πιο ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού χάρη στις αποτελεσματικότερες ενέργειες για τα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και χάρη στην απλούστευση της νομοθεσίας που θα προέλθει από την ευθυγράμμιση των διατάξεων. Έχουν εκφραστεί ορισμένες ανησυχίες για μερικές υποχρεώσεις οι οποίες, όμως, είναι απολύτως αναγκαίες για την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς. Τα εν λόγω μέτρα δεν θα επιφέρουν σημαντικό κόστος για τη βιομηχανία και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη βελτιωμένη εποπτεία της αγοράς αναμένεται να υπερκεράσουν κατά πολύ το κόστος.

    Συγκέντρωση και αξιοποίηση εμπειρογνωμοσύνης

    Η εκτίμηση επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη δέσμη νομοθετικών μέτρων εφαρμογής βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην εκτίμηση επιπτώσεων που διεξήχθη για το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Επιπροσθέτως της εμπειρογνωμοσύνης που συγκεντρώθηκε και αναλύθηκε στο εν λόγω πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε περαιτέρω διαβούλευση με ειδικούς του συγκεκριμένου τομέα και ομάδες συμφερόντων, καθώς και με οριζόντιους εμπειρογνώμονες που είναι εξοικειωμένοι με τον τομέα της τεχνικής εναρμόνισης, της αξιολόγησης της συμμόρφωσης, της διαπίστευσης και της εποπτείας της αγοράς.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Βάσει των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί, η Επιτροπή διεξήγαγε εκτίμηση επιπτώσεων στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν και συγκρίθηκαν τρεις επιλογές.

    Επιλογή 1 – Καμία αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση

    Η επιλογή αυτή δεν προτείνει αλλαγές στην υφιστάμενη οδηγία και βασίζεται αποκλειστικά σε ορισμένες βελτιώσεις που μπορεί να αναμένονται από τον κανονισμό του νέου νομοθετικού πλαισίου.

    Επιλογή 2 – Ευθυγράμμιση με την απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου μέσω μη νομοθετικών μέτρων

    Η επιλογή 2 εξετάζει αν είναι δυνατόν να ενθαρρυνθεί μια εθελοντική ευθυγράμμιση με τις διατάξεις που καθορίζονται στην απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου, μέσω – για παράδειγμα - της παρουσίασής τους ως βέλτιστων πρακτικών σε έγγραφα κατευθυντήριων οδηγιών.

    Επιλογή 3 – Ευθυγράμμιση με την απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου μέσω νομοθετικών μέτρων

    Η επιλογή αυτή συνίσταται στην ενσωμάτωση των διατάξεων της απόφασης του νέου νομοθετικού πλαισίου στις υπάρχουσες οδηγίες.

    Η επιλογή 3 ήταν αυτή που προτιμήθηκε διότι:

    – Θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών που παίρνουν σοβαρά τις υποχρεώσεις τους, σε αντίθεση με όσους εξαπατούν το σύστημα·

    – θα βελτιώσει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς καθώς θα διασφαλίσει την ίση μεταχείριση όλων των οικονομικών φορέων, ιδίως εισαγωγέων και διανομέων·

    – δεν θα έχει σημαντικό κόστος για τους οικονομικούς φορείς και τους κοινοποιημένους οργανισμούς· για όσους ήδη λειτουργούν υπεύθυνα, το επιπλέον κόστος θα είναι μηδενικό ή ελάχιστο·

    – η επιλογή αυτή θεωρήθηκε πιο αποτελεσματική από την επιλογή 2: λόγω της έλλειψης δυνατότητας επιβολής, είναι αμφισβητήσιμο εάν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα σε περίπτωση που ακολουθηθεί η επιλογή 2·

    – οι επιλογές 1 και 2 δεν δίνουν απαντήσεις στο πρόβλημα των ασυνεπειών του κανονιστικού πλαισίου και, συνεπώς, δεν έχουν θετικό αντίκτυπο στην απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος.

    3. Βασικά στοιχεία της πρότασης 3.1. Οριζόντιοι ορισμοί

    Με την πρόταση εισάγονται εναρμονισμένοι ορισμοί για τους όρους που χρησιμοποιούνται σε όλη την ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης και, συνεπώς, πρέπει να υπάρχει συνέπεια ως προς τη σημασία τους σε όλη τη νομοθεσία.

    3.2. Υποχρεώσεις των οικονομικών φορέων και απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας

    Στην πρόταση διευκρινίζονται οι υποχρεώσεις των κατασκευαστών και των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων και εισάγονται υποχρεώσεις για τους εισαγωγείς και τους διανομείς. Οι εισαγωγείς πρέπει να επαληθεύουν ότι ο κατασκευαστής έχει προβεί στην εφαρμοστέα διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης και ότι έχει καταρτίσει τον τεχνικό φάκελο. Πρέπει επίσης να εξακριβώνουν με τον κατασκευαστή ότι ο εν λόγω τεχνικός φάκελος βρίσκεται στη διάθεση των αρχών, όταν αυτές το ζητήσουν. Επιπλέον, οι εισαγωγείς πρέπει να επαληθεύουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό έχει σωστή σήμανση και συνοδεύεται από τις απαιτούμενες πληροφορίες ασφάλειας. Οι εισαγωγείς πρέπει να φυλάσσουν αντίγραφο της δήλωσης συμμόρφωσης και να σημειώνουν το όνομα και τη διεύθυνσή τους στο προϊόν ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, στη συσκευασία του ή σε έγγραφο που το συνοδεύει. Οι διανομείς πρέπει να επαληθεύουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό φέρει σήμανση CE, το όνομα του κατασκευαστή και του εισαγωγέα, αν υπάρχει, και ότι συνοδεύεται από την απαιτούμενη τεκμηρίωση και οδηγίες.

    Οι εισαγωγείς και οι διανομείς πρέπει να συνεργάζονται με τις αρχές εποπτείας της αγοράς και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που έχουν προμηθεύσει μη συμμορφούμενο ηλεκτρολογικό υλικό.

    Επιβάλλονται ενισχυμένες υποχρεώσεις ιχνηλασιμότητας σε όλους τους οικονομικούς φορείς. Το ηλεκτρολογικό υλικό πρέπει να φέρει το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή καθώς και αριθμό με τον οποίο καθίσταται δυνατή η ταυτοποίηση και η σύνδεση του ηλεκτρολογικού υλικού με τον τεχνικό του φάκελο. Σε περίπτωση εισαγόμενου ηλεκτρολογικού υλικού, το εν λόγω υλικό πρέπει επίσης να φέρει το όνομα και τη διεύθυνση του εισαγωγέα. Επιπλέον, κάθε οικονομικός φορέας πρέπει να είναι σε θέση να ταυτοποιεί στις αρχές τον οικονομικό φορέα ο οποίος του έχει προμηθεύσει ηλεκτρολογικό υλικό ή στον οποίο έχει ο ίδιος προμηθεύσει ηλεκτρολογικό υλικό.

    3.3. Εναρμονισμένα πρότυπα

    Η συμμόρφωση με τα εναρμονισμένα πρότυπα παρέχει το τεκμήριο της συμμόρφωσης με τις ουσιώδεις απαιτήσεις. Την 1η Ιουνίου 2011 η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση κανονισμού σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση[2] η οποία θέτει ένα οριζόντιο νομικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή τυποποίηση. Η πρόταση κανονισμού περιέχει μεταξύ άλλων διατάξεις για αιτήσεις τυποποίησης από την Επιτροπή προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης, για τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων κατά εναρμονισμένων προτύπων και για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στις τυποποιητικές εργασίες. Κατά συνέπεια, οι διατάξεις της οδηγίας 2006/95/ΕΚ που καλύπτουν τις ίδιες πτυχές διαγράφηκαν από την παρούσα πρόταση για λόγους ασφάλειας του δικαίου.

    Η διάταξη με την οποία παρέχεται το τεκμήριο της συμμόρφωσης με εναρμονισμένα πρότυπα τροποποιήθηκε για να αποσαφηνιστεί το εύρος του τεκμηρίου συμμόρφωσης όταν τα πρότυπα καλύπτουν μόνο εν μέρει τις ουσιώδεις απαιτήσεις.

    3.4. Αξιολόγηση της συμμόρφωσης και σήμανση CE

    Στην οδηγία 2006/95/ΕΚ έχει επιλεγεί η κατάλληλη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης την οποία πρέπει να εφαρμόζουν οι κατασκευαστές προκειμένου να αποδείξουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό τους συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις ασφάλειας. Στην παρούσα πρόταση οι διαδικασίες αυτές ευθυγραμμίζονται με τις επικαιροποιημένες εκδόσεις της απόφασης του νέου νομοθετικού πλαισίου. Η πρόταση θεσπίζει επίσης υπόδειγμα της δήλωσης συμμόρφωσης ΕΕ.

    Οι γενικές αρχές της σήμανσης CE καθορίζονται στο άρθρο 30 του κανονισμού 765/2008, ενώ στην παρούσα πρόταση έχουν συμπεριληφθεί λεπτομερέστερες διατάξεις για την τοποθέτηση της σήμανσης CE στο ηλεκτρολογικό υλικό.

    3.5. Εποπτεία της αγοράς και διαδικασία ρήτρας διασφάλισης

    Με την πρόταση αναθεωρείται η υφιστάμενη διαδικασία της ρήτρας διασφάλισης. Εισάγεται ένα στάδιο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και προσδιορίζονται τα βήματα που πρέπει να γίνουν από τις ενδιαφερόμενες αρχές σε περίπτωση εύρεσης μη συμμορφούμενου ηλεκτρολογικού υλικού. Η πραγματική διαδικασία της ρήτρας διασφάλισης –που καταλήγει σε απόφαση σε επίπεδο Επιτροπής σχετικά με το αν ένα μέτρο είναι δικαιολογημένο ή όχι- ενεργοποιείται μόνον όταν ένα άλλο κράτος μέλος διατυπώνει ένσταση για μέτρο που έχει ληφθεί κατά συγκεκριμένου ηλεκτρολογικού υλικού. Όταν δεν υπάρχει διαφωνία για το περιοριστικό μέτρο που έχει ληφθεί, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες στην επικράτειά τους.

    4. Νομικά στοιχεία της πρότασης

    Νομική βάση

    Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 114 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αρχή της επικουρικότητας

    Η εσωτερική αγορά ανήκει από κοινού στην αρμοδιότητα της Ένωσης και των κρατών μελών της. Επίκληση της αρχής της επικουρικότητας γίνεται ιδίως όσον αφορά τις διατάξεις που προστέθηκαν πρόσφατα για τη βελτίωση της αποτελεσματικής επιβολής της οδηγίας 2006/95/ΕΚ, συγκεκριμένα τις υποχρεώσεις του εισαγωγέα και του διανομέα, τις διατάξεις περί ιχνηλασιμότητας, τις διατάξεις για την αξιολόγηση και τις υποχρεώσεις ενισχυμένης συνεργασίας στο πλαίσιο των αναθεωρημένων διαδικασιών για την εποπτεία της αγοράς και τη διασφάλιση.

    Η εμπειρία από την επιβολή της νομοθεσίας έχει δείξει ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο οδήγησαν σε διαφορετικές προσεγγίσεις και σε διαφορετική μεταχείριση των οικονομικών φορέων εντός της ΕΕ, γεγονός που υπονομεύει τον σκοπό της παρούσας οδηγίας. Εάν λαμβάνονται μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών. Επιπλέον, τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο περιορίζονται στην αρμοδιότητα που έχει κάθε κράτος μέλος επί της επικράτειάς του. Ενόψει της αυξανόμενης διεθνοποίησης του εμπορίου, ο αριθμός διασυνοριακών υποθέσεων αυξάνεται σταθερά. Με τη συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι που έχουν τεθεί και, ειδικότερα, να γίνει αποτελεσματικότερη η εποπτεία της αγοράς. Είναι, συνεπώς, καταλληλότερο να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ.

    Όσον αφορά το πρόβλημα των ασυνεπειών μεταξύ των οδηγιών, πρόκειται για πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από τον νομοθέτη της ΕΕ.

    Αναλογικότητα

    Βάσει της αρχής της αναλογικότητας, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν υπερβαίνουν ό,τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη των οριζόμενων στόχων.

    Οι νέες ή τροποποιημένες υποχρεώσεις δεν επιβάλλουν περιττές επιβαρύνσεις και δαπάνες στον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας -ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- ή στις διοικήσεις. Όπου έχει εξακριβωθεί ότι οι τροποποιήσεις έχουν αρνητικές συνέπειες, η ανάλυση των επιπτώσεων κάθε επιμέρους επιλογής οδηγεί στην εξεύρεση της πλέον ενδεδειγμένης λύσης στα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί. Μια σειρά τροποποιήσεων αφορά τη βελτίωση της σαφήνειας της ισχύουσας οδηγίας, χωρίς την εισαγωγή σημαντικών νέων απαιτήσεων που θα είχαν ως αποτέλεσμα επιπλέον δαπάνες.

    Χρησιμοποιηθείσα νομοθετική τεχνική

    Η ευθυγράμμιση με την απόφαση του νέου νομοθετικού πλαισίου απαιτεί ορισμένες ουσιαστικές τροποποιήσεις των διατάξεων της οδηγίας 2006/95/ΕΚ. Για να εξασφαλιστεί το ευανάγνωστο του τροποποιημένου κειμένου επιλέχθηκε η τεχνική της αναδιατύπωσης σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία της 28ης Νοεμβρίου 2001 για μια πλέον συστηματοποιημένη χρήση της τεχνικής της αναδιατύπωσης των νομικών πράξεων[3].

    Οι αλλαγές που έχουν γίνει στις διατάξεις της οδηγίας 2006/95/ΕΚ αφορούν: τους ορισμούς, τις υποχρεώσεις των οικονομικών φορέων, το τεκμήριο της συμμόρφωσης που προβλέπεται από τα εναρμονισμένα πρότυπα, τη δήλωση συμμόρφωσης, τη σήμανση CE, τη διαδικασία της ρήτρας διασφάλισης και τις διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

    Η πρόταση δεν επιφέρει αλλαγές στο πεδίο εφαρμογής και στους στόχους περί ασφάλειας της οδηγίας 2006/95.

    5. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

    Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    6. Πρόσθετες πληροφορίες

    Κατάργηση ισχύουσας νομοθεσίας

    Η έγκριση της πρότασης θα οδηγήσει στην κατάργηση της οδηγίας 2006/95/ΕΚ.

    Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος

    Η πρόταση παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ και πρέπει, κατά συνέπεια, να επεκταθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    2011/0357 (COD)

    Πρόταση

    ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Ö για την προσέγγιση Õ περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών Ö σχετικά με Õ των αναφερομένων Öτη διάθεση στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικούÕ στο ηλεκτρολογικό υλικό που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί εντός ορισμένων ορίων Ö τάσης Õ τάσεως

    (Αναδιατύπωση)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Ö για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Õ , και ιδίως το άρθρο 95 Ö 114 Õ,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[4],

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    ò νέο

    (1) Πρόκειται να γίνουν αρκετές ουσιαστικές αλλαγές στην οδηγία 2006/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στο ηλεκτρολογικό υλικό που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί εντός ορισμένων ορίων τάσεως[5]. Για λόγους σαφήνειας, είναι σκόπιμη η αναδιατύπωση της εν λόγω οδηγίας.

    (2) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 339/93[6] ορίζει τους κανόνες διαπίστευσης των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, παρέχει το πλαίσιο για την εποπτεία της αγοράς προϊόντων και για τη διενέργεια ελέγχων σε προϊόντα από τρίτες χώρες και ορίζει τις γενικές αρχές που διέπουν τη σήμανση CE.

    (3) Η απόφαση αριθ. 768/2008/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων και για την κατάργηση της απόφασης 93/465/ΕΟΚ του Συμβουλίου[7] καθορίζει ένα πλαίσιο κοινών αρχών και διατάξεων αναφοράς που θα εφαρμόζονται σε όλη τη νομοθεσία εναρμόνισης των προϋποθέσεων εμπορίας των προϊόντων, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται μια συνεκτική βάση για την αναθεώρηση ή την αναδιατύπωση της εν λόγω νομοθεσίας. Συνεπώς, η οδηγία 2006/95/ΕΚ θα πρέπει να προσαρμοστεί στην εν λόγω απόφαση.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 1 (προσαρμοσμένο)

    Η οδηγία 73/23/EOK του Συμβουλίου, της 19ης Φεβρουαρίου 1973, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στο ηλεκτρολογικό υλικό που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί εντός ορισμένων ορίων τάσεως[8], έχει τροποποιηθεί ουσιαστικά[9]. Είναι, ως εκ τούτου, σκόπιμη, για λόγους σαφήνειας και ορθολογισμού, η κωδικοποίηση της εν λόγω οδηγίας.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 2

    Οι ισχύουσες στα κράτη μέλη διατάξεις περί ασφαλείας κατά τη χρησιμοποίηση του ηλεκτρολογικού υλικού, που προορίζεται για ορισμένα όρια τάσεως, ενδέχεται να διαφέρουν, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζει τις συναλλαγές.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 3

    Σε ορισμένα κράτη μέλη και για ορισμένα ηλεκτρολογικά υλικά, η νομοθεσία περί ασφαλείας προσλαμβάνει τη μορφή προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, μέσω διατάξεων αναγκαστικού χαρακτήρα.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 4

    Σε άλλα κράτη μέλη, για να επιτευχθεί ο ίδιος σκοπός, η νομοθεσία περί ασφαλείας παραπέμπει σε τεχνικά πρότυπα επεξεργασμένα από Οργανισμούς Τυποποιήσεως. Το σύστημα τούτο παρουσιάζει το πλεονέκτημα ταχείας προσαρμογής στην τεχνική πρόοδο, χωρίς εξ αυτού να παραμελούνται οι απαιτήσεις της ασφαλείας.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 5

    Ορισμένα κράτη μέλη προβαίνουν σ' ενέργειες διοικητικής φύσεως για την έγκριση των εν λόγω προτύπων. Η έγκριση αυτή ουδόλως επηρεάζει το τεχνικό περιεχόμενο των προτύπων, ούτε περιορίζει τους όρους χρήσεώς τους. Η έγκριση αυτού του είδους δεν δύναται να τροποποιήσει τα αποτελέσματα που συνεπάγεται, από κοινοτικής απόψεως, ένα εναρμονισμένο και δημοσιευμένο πρότυπο.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 6

    Εντός της Κοινότητας, η ελεύθερη διακίνηση του ηλεκτρολογικού υλικού θα πρέπει να γίνεται εφόσον το υλικό αυτό ανταποκρίνεται σε ορισμένες απαιτήσεις περί ασφαλείας, αναγνωρισμένες σ' όλα τα κράτη μέλη. Με την επιφύλαξη οιασδήποτε άλλης μορφής απόδειξης, η απόδειξη της τηρήσεως των απαιτήσεων αυτών δύναται να καθορισθεί με παραπομπή σε εναρμονισμένα πρότυπα, που τις ενσωματώνουν. Τα εναρμονισμένα αυτά πρότυπα θα πρέπει να καθιερωθούν με κοινή συμφωνία από οργανισμούς, που θα γνωστοποιηθούν από κάθε κράτος μέλος στα άλλα κράτη μέλη και την Επιτροπή και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μεγάλης δημοσιότητας. Η εναρμόνιση αυτή θα πρέπει να επιτρέπει την εξάλειψη των δυσχερειών που προκύπτουν στις συναλλαγές από τις διαφορές μεταξύ των εθνικών προτύπων.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 7

    Με την επιφύλαξη οιασδήποτε άλλης μορφής απόδειξης, η προσαρμογή του ηλεκτρολογικού υλικού στα εναρμονισμένα αυτά πρότυπα δύναται να θεωρηθεί ως δεδομένη από το γεγονός της επισήμανσης ή της έκδοσης από τους αρμόδιους οργανισμούς σημάτων ή πιστοποιητικών ή, ελλείψει αυτών, από τη δήλωση πιστότητας του κατασκευαστή. Τα κράτη μέλη θα πρέπει, για να διευκολύνουν την εξάλειψη των εμποδίων στις συναλλαγές, να αναγνωρίζουν τα εν λόγω σήματα ή πιστοποιητικά ή την ως άνω δήλωση ως αποδεικτικά στοιχεία. Για τον σκοπό αυτό, τα εν λόγω σήματα ή πιστοποιητικά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δημοσίευσης, ιδίως δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ò νέο

    (4) Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να φέρουν την ευθύνη για τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού, σε σχέση με τον ρόλο που διαδραματίζουν αντιστοίχως στην αλυσίδα εφοδιασμού, ούτως ώστε να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας των δημόσιων συμφερόντων, όπως η υγεία και η ασφάλεια, και την προστασία των καταναλωτών και να εγγυώνται θεμιτό ανταγωνισμό στην αγορά της Ένωσης.

    (5) Όλοι οι οικονομικοί φορείς που παρεμβαίνουν στην αλυσίδα προσφοράς και διανομής θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίζουν ότι καθιστούν διαθέσιμα στην αγορά μόνο προϊόντα που είναι σύμφωνα με την παρούσα οδηγία. Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί σαφής και αναλογική κατανομή των υποχρεώσεων, που να ανταποκρίνεται στο ρόλο κάθε οικονομικού φορέα στη διαδικασία προσφοράς και διανομής.

    (6) Ο κατασκευαστής, ο οποίος γνωρίζει λεπτομερώς τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής, βρίσκεται σε καταλληλότερη θέση για να διενεργεί ολόκληρη τη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης όσον αφορά το ηλεκτρολογικό υλικό. Η αξιολόγηση της συμμόρφωσης θα πρέπει, συνεπώς, να παραμείνει υποχρέωση του κατασκευαστή και μόνο.

    (7) Παρόλο που η αξιολόγηση της συμμόρφωσης θα πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα του κατασκευαστή χωρίς να χρειάζεται συμμετοχή ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης της συμμόρφωσης, για να διευκολύνεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης της συμμόρφωσης θα πρέπει να επιτρέπεται στους κατασκευαστές να ζητούν τη συνδρομή ανεξάρτητου εργαστηρίου αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

    (8) Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα από τρίτες χώρες που εισέρχονται στην αγορά της Ένωσης συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας και, ιδίως, ότι οι κατασκευαστές έχουν διενεργήσει τις κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης όσον αφορά το εν λόγω ηλεκτρολογικό υλικό. Θα πρέπει, επομένως, να προβλεφθεί ότι οι εισαγωγείς είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό που διαθέτουν στην αγορά συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας και ότι δεν διαθέτουν στην αγορά ηλεκτρολογικό υλικό που δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις αυτές ή ενέχει κίνδυνο. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί ότι οι εισαγωγείς είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν ότι έχουν διενεργηθεί οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης και ότι η σήμανση των προϊόντων και τα έγγραφα που καταρτίζουν οι κατασκευαστές είναι στη διάθεση των εποπτικών αρχών για λόγους ελέγχου.

    (9) Ο διανομέας καθιστά το ηλεκτρολογικό υλικό διαθέσιμο στην αγορά αφού πρώτα το υλικό αυτό έχει διατεθεί στην αγορά από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα και πρέπει να ενεργεί με τη δέουσα προσοχή ώστε να εξασφαλίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το ηλεκτρολογικό υλικό δεν επηρεάζει αρνητικά τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού.

    (10) Κατά τη διάθεση ηλεκτρολογικού υλικού στην αγορά, οι εισαγωγείς θα πρέπει να σημειώνουν επί του ηλεκτρολογικού υλικού το όνομά και την διεύθυνσή τους. Θα πρέπει να προβλέπονται εξαιρέσεις όταν δεν το επιτρέπει το μέγεθος ή η φύση του ηλεκτρολογικού υλικού. Τούτο περιλαμβάνει την περίπτωση κατά την οποία ο εισαγωγέας θα πρέπει να ανοίξει τη συσκευασία για να θέσει το όνομα και τη διεύθυνσή του επί του προϊόντος.

    (11) Οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας διαθέτει ηλεκτρολογικό υλικό στην αγορά με τη δική του επωνυμία ή εμπορικό σήμα ή τροποποιεί ηλεκτρολογικό υλικό κατά τρόπον ώστε να επηρεαστεί η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι ο κατασκευαστής και, ως εκ τούτου, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του κατασκευαστή.

    (12) Οι διανομείς και οι εισαγωγείς, επειδή βρίσκονται κοντά στην αγορά, θα πρέπει να συμμετέχουν σε καθήκοντα εποπτείας της αγοράς που εκτελούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν ενεργά με την προσκόμιση στις εν λόγω αρχές όλων των αναγκαίων πληροφοριών που αφορούν το οικείο ηλεκτρολογικό υλικό.

    (13) Η διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του ηλεκτρολογικού υλικού σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού συμβάλλει στη διαμόρφωση απλούστερης και αποτελεσματικότερης εποπτείας της αγοράς. Εάν το σύστημα ιχνηλασιμότητας είναι αποτελεσματικό, διευκολύνεται το έργο των αρμόδιων για την εποπτεία της αγοράς αρχών όσον αφορά τον εντοπισμό του οικονομικού φορέα που κατέστησε διαθέσιμα στην αγορά μη συμμορφούμενα προϊόντα.

    (14) Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να περιορίζεται στη διατύπωση των στόχων ασφαλείας. Για να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους εν λόγω στόχους είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι υπάρχει τεκμήριο συμμόρφωσης για ηλεκτρολογικό υλικό το οποίο συμμορφώνεται με εναρμονισμένα πρότυπα τα οποία εκδίδονται σύμφωνα με τον κανονισμό (EΕ) αριθ. [../..] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της […..], για την ευρωπαϊκή τυποποίηση και για την τροποποίηση των οδηγιών 89/686/EΟΚ και 93/15/EΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 94/9/EΚ, 94/25/EΚ, 95/16/EΚ, 97/23/EΚ, 98/34/EΚ, 2004/22/EΚ, 2007/23/EΚ, 2009/105/EΚ και 2009/23/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με σκοπό τη διατύπωση λεπτομερών τεχνικών προδιαγραφών των εν λόγω στόχων.

    (15) Ο κανονισμός (EΕ) αριθ. [../..] [για την ευρωπαϊκή τυποποίηση] προβλέπει διαδικασία ένστασης σχετικά με εναρμονισμένα πρότυπα, εάν τα πρότυπα αυτά δεν ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 8 (προσαρμοσμένο)

    ð νέο

    (16) Ως μεταβατικό μέτρο, η Η ελεύθερη κυκλοφορία ηλεκτρολογικού υλικού, για το οποίο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής εναρμονισμένα πρότυπα, δύναται θα πρέπει να εξασφαλισθεί με εφαρμογή προτύπων ή διατάξεων περί ασφαλείας που ð έχει καταρτίσει η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή ïεπεξεργάσθηκαν ήδη άλλοι διεθνείς οργανισμοί ή οργανισμοί, που καθορίζουν εναρμονισμένα πρότυπα Ö ή με εφαρμογή εθνικών προτύπων Õ.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 9

    Είναι δυνατόν ηλεκτρολογικό υλικό να τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να ανταποκρίνεται στις περί ασφαλείας απαιτήσεις και, ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να θεσπισθούν κατάλληλες διατάξεις για τον περιορισμό του εν λόγω κινδύνου.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 10 (νέο)

    Η απόφαση 93/465/ΕΟΚ του Συμβουλίου[10] καθορίζει τις ενότητες που αφορούν τις διάφορες φάσεις των διαδικασιών εκτίμησης της πιστότητας οι οποίες προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στις οδηγίες τεχνικής εναρμόνισης.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 11

    Η επιλογή των διαδικασιών δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε πτώση του επιπέδου ασφάλειας του ηλεκτρολογικού υλικού που έχει ήδη θεσπισθεί στο σύνολο της Κοινότητας.

    ò νέο

    (17) Για να δοθεί η δυνατότητα στους οικονομικούς φορείς να αποδείξουν, και στις αρμόδιες αρχές να εξασφαλίσουν, ότι το ηλεκτρολογικό υλικό που είναι διαθέσιμο στην αγορά συμμορφώνεται με τους στόχους ασφάλειας, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Με την απόφαση αριθ. 768/2008/EΚ θεσπίζονται ενότητες για τις διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης που περιλαμβάνουν από τη λιγότερο αυστηρή έως την περισσότερο αυστηρή διαδικασία, ανάλογα με το επίπεδο του υφιστάμενου κινδύνου και το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας. Για να εξασφαλιστεί η διατομεακή συνοχή και να αποφευχθούν οι ad hoc παραλλαγές, οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης θα πρέπει να επιλέγονται από τις ενότητες αυτές.

    (18) Οι κατασκευαστές θα πρέπει να καταρτίζουν δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ με την οποία να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού προς τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας και άλλης συναφούς ενωσιακής νομοθεσίας εναρμόνισης.

    (19) Η σήμανση CE, που δηλώνει τη συμμόρφωση ηλεκτρολογικού υλικού, είναι η ορατή συνέπεια ολόκληρης διαδικασίας η οποία συμπεριλαμβάνει την αξιολόγηση της συμμόρφωσης υπό ευρεία έννοια. Οι γενικές αρχές που διέπουν τη σήμανση CE διατυπώνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008. Οι κανόνες που διέπουν την τοποθέτηση της σήμανσης CE θα πρέπει να καθοριστούν από την παρούσα οδηγία.

    (20) Για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι κανόνες για την εποπτεία της ενωσιακής αγοράς και για τον έλεγχο των προϊόντων που εισέρχονται στην ενωσιακή αγορά, οι οποίοι προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008, ισχύουν και για το ηλεκτρολογικό υλικό. Η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τη δυνατότητα των κρατών μελών να επιλέγουν τις αρμόδιες αρχές που θα εκτελούν αυτά τα καθήκοντα.

    (21) Η οδηγία 2006/95/ΕΚ προβλέπει ήδη μια διαδικασία διασφάλισης που ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των κρατών μελών ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται από κράτος μέλος. Για να αυξηθεί η διαφάνεια και να μειωθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης, είναι ανάγκη να βελτιωθεί η ισχύουσα διαδικασία ρητρών διασφάλισης έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να αξιοποιηθεί η πείρα που έχει συγκεντρωθεί στα κράτη μέλη.

    (22) Το ισχύον σύστημα θα πρέπει να συμπληρωθεί με μια διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη να ενημερωθούν για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν σχετικά με τα προϊόντα που παρουσιάζουν κίνδυνο όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των προσώπων ή άλλα ζητήματα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Θα πρέπει επίσης να δίνει τη δυνατότητα στις αρχές εποπτείας της αγοράς, σε συνεργασία με τους σχετικούς οικονομικούς φορείς, να ενεργούν σε πρωιμότερο στάδιο σε σχέση με τέτοιου είδους προϊόντα.

    (23) Εφόσον τα κράτη μέλη και η Επιτροπή συμφωνήσουν ότι είναι δικαιολογημένο το μέτρο που λαμβάνει ένα κράτος μέλος, δεν θα απαιτείται περαιτέρω ανάμειξη της Επιτροπής, εκτός αν η μη συμμόρφωση μπορεί να αποδοθεί σε ελλείψεις του εναρμονισμένου προτύπου.

    (24) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κανόνες για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παράβασης των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται κατ’ εφαρμογήν της παρούσας οδηγίας και να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να εξασφαλίζεται η εφαρμογή τους. Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

    (25) Είναι απαραίτητο να προβλεφθούν μεταβατικές διευθετήσεις που να επιτρέπουν τη διαθεσιμότητα στην αγορά και τη θέση σε λειτουργία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που έχει ήδη διατεθεί στην αγορά σύμφωνα με την οδηγία 2006/95/EΚ.

    (26) Δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσας οδηγίας, δηλαδή η επιδίωξή της να εξασφαλίσει ότι το ηλεκτρολογικό υλικό που κυκλοφορεί στην αγορά πληροί τις απαιτήσεις που εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και ασφάλειας και άλλων δημόσιων συμφερόντων, με ταυτόχρονη κατοχύρωση της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, είναι αδύνατον να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και δύναται συνεπώς, λόγω του εύρους και των επιπτώσεών του, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση δύναται να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που καθορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που καθορίζεται στο προαναφερόμενο άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

    (27) Η υποχρέωση μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο πρέπει να περιοριστεί στις διατάξεις που συνιστούν τροποποιήσεις ουσίας της οδηγίας 2006/95/ΕΚ. Η υποχρέωση μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων που δεν τροποποιούνται απορρέει από την προηγούμενη οδηγία.

    ê 2006/95 αιτιολογική σκέψη 12 (προσαρμοσμένο)

    (28) Η παρούσα οδηγία δεν θα πρέπει να θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά Ö τις Õ στις προθεσμίες μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής των οδηγιών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα V, μέρος Β του παραρτήματος V της οδηγίας 2006/95/ΕΚ,

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Κεφάλαιο 1

    Ö Γενικές διατάξεις Õ

    Άρθρο 1

    Ö Πεδίο εφαρμογής Õ

    Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, Ö Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στο Õ ως «ηλεκτρολογικό υλικό» νοείται κάθε υλικό προοριζόμενο που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε ονομαστική τάση περιλαμβανόμενη μεταξύ 50 και 1000 V για το εναλλασσόμενο ρεύμα και μεταξύ 75 και 1500 V για το συνεχές ρεύμα, εξαιρέσει των υλικών και των φαινομένων τα οποία περιλαμβάνονται στο παράρτημα II.

    ò νέο

    Άρθρο 2 [Άρθρο R1 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    (1) «διάθεση στην αγορά»: η πρώτη φορά κατά την οποία ηλεκτρολογικό υλικό καθίσταται διαθέσιμο στην ενωσιακή αγορά·

    (2) «διαθεσιμότητα στην αγορά»: κάθε προσφορά ηλεκτρολογικού υλικού για διανομή, κατανάλωση ή χρήση στην ενωσιακή αγορά στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας, είτε έναντι αντιτίμου είτε δωρεάν·

    (3) «κατασκευαστής»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατασκευάζει ηλεκτρολογικό υλικό ή που αναθέτει σε άλλους τον σχεδιασμό ή την κατασκευή ηλεκτρολογικού υλικού και διοχετεύει στην αγορά αυτό το υλικό υπό την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του·

    (4) «εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στην Ένωση, που έχει λάβει γραπτή εντολή από κατασκευαστή να ενεργεί εξ ονόματός του για την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων·

    (5) «εισαγωγέας»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Ένωση που διαθέτει ηλεκτρολογικό υλικό τρίτης χώρας στην ενωσιακή αγορά·

    (6) «διανομέας»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αλυσίδα εφοδιασμού, άλλο από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα, το οποίο καθιστά διαθέσιμο ηλεκτρολογικό υλικό στην αγορά·

    (7) «οικονομικοί φορείς»: ο κατασκευαστής, ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος, ο εισαγωγέας και ο διανομέας·

    (8) «τεχνική προδιαγραφή»: έγγραφο με το οποίο ορίζονται τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά του ηλεκτρολογικού υλικού·

    (9) «εναρμονισμένο πρότυπο»: εναρμονισμένο πρότυπο όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [../..] [για την ευρωπαϊκή τυποποίηση]·

    (10) «αξιολόγηση της συμμόρφωσης»: η διεργασία αξιολόγησης με την οποία αποδεικνύεται κατά πόσον πληρούνται οι απαιτήσεις ασφάλειας που αφορούν ηλεκτρολογικό υλικό·

    (11) «ανάκληση»: κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην επιστροφή ηλεκτρολογικού υλικού που έχει ήδη τεθεί στη διάθεση του τελικού χρήστη·

    (12) «απόσυρση»: κάθε μέτρο που αποσκοπεί να αποτρέψει τη διαθεσιμότητα στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού που βρίσκεται στην αλυσίδα εφοδιασμού·

    (13) «σήμανση CE»: σήμανση με την οποία ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται προς τις ισχύουσες απαιτήσεις της νομοθεσίας εναρμόνισης της Ένωσης που προβλέπει την τοποθέτηση της σήμανσης·

    (14) «ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης»: κάθε νομοθεσία της Ένωσης η οποία εναρμονίζει τους όρους εμπορίας των προϊόντων.

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    ð νέο

    Άρθρο 32

    Ö Διαθεσιμότητα στην αγορά και στόχοι ασφάλειας Õ

    1. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε τΤο ηλεκτρολογικό υλικό να δύναται να ð είναι διαθέσιμο ï διατεθεί στην αγορά μόνον εάν, εφόσον έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με την ορθή μηχανολογική πρακτική για θέματα ασφαλείας που ισχύει εντός της Κοινότητος Ö στην Ένωση Õ, δεν θέτει σε κίνδυνο, την ασφάλεια των προσώπων, των κατοικιδίων Ö κατοικίδιων Õ ζώων και της ιδιοκτησίας, όταν εγκαθίσταται και συντηρείται ορθά και χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον προορισμό του.

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    2. Το παράρτημα I παραθέτει τα κυριότερα στοιχεία των στόχων Ö ασφάλειας Õασφαλείας της παραγράφου 1.

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    Άρθρο 43

    Ö Ελεύθερη κυκλοφορία Õ

    Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην παρεμποδίζεται, για λόγους ασφαλείας, Ö όσον αφορά τα ζητήματα που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία, Õ η ελεύθερη κυκλοφορία του ηλεκτρολογικού υλικού εντός της Κοινότητας Ö Ένωσης, Õ εάν η φύση του υλικού αυτού συνάδει με τις διατάξεις του άρθρου 2, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 5, 6, 7 ή 8 Ö την παρούσα οδηγία. Õ

    Άρθρο 54

    Ö Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας Õ

    Όσον αφορά το ηλεκτρολογικό υλικό, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι επιχειρήσεις διανομής ηλεκτρισμού να μην εξαρτούν τη σύνδεση στο δίκτυο και την ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, από απαιτήσεις περί ασφαλείας αυστηρότερες από τις απαιτήσεις του άρθρου 2 3 Ö και του παραρτήματος Ι Õ.

    Κεφάλαιο 2

    Ö Υποχρεώσεις των οικονομικών φορέων Õ

    ê 2006/95

    Άρθρο 5

    Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι αρμόδιες διοικητικές αρχές τους να θεωρούν, για τη διάθεση στην αγορά, του άρθρου 2 ή την ελεύθερη κυκλοφορία, του άρθρου 3, ως ανταποκρινόμενο στις διατάξεις του άρθρου 2, ιδίως το ηλεκτρολογικό υλικό, που είναι σύμφωνο με τις διατάξεις περί ασφαλείας των εναρμονισμένων προτύπων.

    Τα πρότυπα θεωρούνται εναρμονισμένα ευθύς ως καθιερωθούν με κοινή συμφωνία από τους γνωστοποιηθέντες από τα κράτη μέλη οργανισμούς σύμφωνα με το άρθρο 11, πρώτη παράγραφος, στοιχείο (α), και δημοσιευθούν σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες. Τα πρότυπα αυτά πρέπει να προσαρμοσθούν αναλόγως προς την τεχνολογική πρόοδο και την εξέλιξη των κανόνων ασφαλείας.

    Οι κατάλογοι των εναρμονιζομένων προτύπων και των σχετικών πηγών τους δημοσιεύονται, προς ενημέρωση, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ò νέο

    Άρθρο 6 [Άρθρο R2 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Υποχρεώσεις των κατασκευαστών

    1. Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι, κατά τη διάθεση του ηλεκτρολογικού υλικού τους στην αγορά, αυτό είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 και του παραρτήματος Ι.

    2. Οι κατασκευαστές καταρτίζουν τον τεχνικό φάκελο που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ και διενεργούν ή αναθέτουν τη διενέργεια της διαδικασίας αξιολόγησης της συμμόρφωσης που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙΙ.

    Όταν η συμμόρφωση ηλεκτρολογικού υλικού με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αποδεικνύεται με τη διαδικασία του πρώτου εδαφίου, οι κατασκευαστές καταρτίζουν δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ και τοποθετούν τη σήμανση CE.

    3. Οι κατασκευαστές φυλάσσουν τον τεχνικό φάκελο και τη δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ επί δέκα έτη από τη διάθεση του ηλεκτρολογικού υλικού στην αγορά.

    4. Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται διαδικασίες ώστε να διατηρείται η συμμόρφωση της εν σειρά παραγωγής. Οι αλλαγές στο σχεδιασμό ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και οι αλλαγές στα εναρμονισμένα πρότυπα ή τις τεχνικές προδιαγραφές με βάση τα οποία δηλώνεται η συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού λαμβάνονται δεόντως υπόψη.

    Όταν κρίνεται σκόπιμο όσον αφορά τους κινδύνους που παρουσιάζει ηλεκτρολογικό υλικό, οι κατασκευαστές διενεργούν, για την προστασία της ασφάλειας των καταναλωτών, δοκιμές με δειγματοληψία στο ηλεκτρολογικό υλικό που έχει διατεθεί στην αγορά, ερευνούν τις σχετικές καταγγελίες και διατηρούν, εφόσον απαιτείται, αρχείο με τις καταγγελίες και τις ανακλήσεις μη συμμορφούμενου ηλεκτρολογικού υλικού, και τηρούν ενήμερους τους διανομείς για τις έρευνές τους.

    5. Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό τους φέρει αριθμό τύπου, παρτίδας ή σειράς ή άλλο στοιχείο που να επιτρέπει την ταυτοποίησή του ή, όταν δεν το επιτρέπει το μέγεθος ή η φύση του ηλεκτρολογικού υλικού, εξασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές αναγράφονται στη συσκευασία ή σε έγγραφο που συνοδεύει το ηλεκτρολογικό υλικό.

    6. Οι κατασκευαστές σημειώνουν το όνομα, την καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία τους ή το καταχωρισμένο εμπορικό σήμα τους και τη διεύθυνσή τους στο ηλεκτρολογικό υλικό ή, όταν δεν είναι δυνατόν, στη συσκευασία του ή σε έγγραφο που συνοδεύει το ηλεκτρολογικό υλικό. Η διεύθυνση πρέπει να υποδεικνύει ένα μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τον κατασκευαστή.

    7. Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό συνοδεύεται από οδηγίες ασφάλειας σε γλώσσα ευκόλως κατανοητή από τους καταναλωτές και άλλους τελικούς χρήστες, όπως έχει αποφασίσει το οικείο κράτος μέλος.

    8. Οι κατασκευαστές που θεωρούν ή έχουν λόγο να πιστεύουν ότι ηλεκτρολογικό υλικό που έχουν διαθέσει στην αγορά δεν συμμορφώνεται με την παρούσα οδηγία λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού, το αποσύρουν ή το ανακαλούν, κατά περίπτωση. Πέραν τούτου, όταν το ηλεκτρολογικό υλικό παρουσιάζει κίνδυνο, οι κατασκευαστές ενημερώνουν αμέσως σχετικά με το θέμα αυτό τις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών μελών στα οποία καθιστούν διαθέσιμο το ηλεκτρολογικό υλικό και παραθέτουν λεπτομέρειες, συγκεκριμένα, για τη μη συμμόρφωση και τα τυχόν διορθωτικά μέτρα που έλαβαν.

    9. Οι κατασκευαστές παρέχουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των αρχών αυτών, όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού, σε γλώσσα ευκόλως κατανοητή από τις εν λόγω αρχές. Συνεργάζονται με τις αρχές αυτές κατόπιν αιτήματος των τελευταίων, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από το ηλεκτρολογικό υλικό που έχουν διαθέσει στην αγορά.

    Άρθρο 7 [Άρθρο R3 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι

    1. Οι κατασκευαστές μπορούν να διορίζουν, με γραπτή εντολή, εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο.

    Οι υποχρεώσεις βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 1 και η κατάρτιση του τεχνικού φακέλου δεν ανατίθενται σε εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο.

    2. Οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι ασκούν τα καθήκοντα που προσδιορίζονται στην εντολή την οποία έλαβαν από τον κατασκευαστή. Η εντολή πρέπει τουλάχιστον να επιτρέπει στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο:

    α)      να διατηρεί τη δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ και τον τεχνικό φάκελο και να τα θέτει στη διάθεση των εθνικών αρχών εποπτείας επί 10 έτη από τη διάθεση του ηλεκτρολογικού υλικού στην αγορά·

    β)      να παρέχει στις αρμόδιες εθνικές αρχές, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των αρχών αυτών, όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού·

    γ)       να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές, κατόπιν αιτήματος των τελευταίων, για τυχόν ενέργειες που πρέπει να γίνουν προς αποσόβηση των κινδύνων που ενέχει το ηλεκτρολογικό υλικό που καλύπτει η εντολή του.

    Άρθρο 8 [Άρθρο R4 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Υποχρεώσεις των εισαγωγέων

    1. Οι εισαγωγείς διαθέτουν στην αγορά μόνο συμμορφούμενο ηλεκτρολογικό υλικό.

    2. Προτού διαθέσουν ηλεκτρολογικό υλικό στην αγορά οι εισαγωγείς διασφαλίζουν ότι ο κατασκευαστής έχει διενεργήσει την κατάλληλη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Διασφαλίζουν ότι ο κατασκευαστής έχει καταρτίσει τον τεχνικό φάκελο, ότι το ηλεκτρολογικό υλικό φέρει τη σήμανση CE και συνοδεύεται από τα απαιτούμενα έγγραφα και ότι ο κατασκευαστής έχει τηρήσει τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφοι 5 και 6.

    Εφόσον εισαγωγέας θεωρεί ή έχει λόγους να πιστεύει ότι το ηλεκτρολογικό υλικό δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του άρθρου 3 και του παραρτήματος Ι, δεν διαθέτει το ηλεκτρολογικό υλικό στην αγορά έως ότου το ηλεκτρολογικό υλικό συμμορφωθεί. Επίσης, ο εισαγωγέας ενημερώνει σχετικά τον κατασκευαστή καθώς και τις αρχές εποπτείας της αγοράς όταν το ηλεκτρολογικό υλικό παρουσιάζει κίνδυνο.

    3. Οι εισαγωγείς σημειώνουν το όνομα, την καταχωρισμένη εμπορική επωνυμία τους ή το καταχωρισμένο εμπορικό σήμα τους και τη διεύθυνσή τους στο ηλεκτρολογικό υλικό ή, όταν δεν είναι δυνατόν, στη συσκευασία του ή σε έγγραφο που συνοδεύει το ηλεκτρολογικό υλικό.

    4. Οι εισαγωγείς εξασφαλίζουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό συνοδεύεται από οδηγίες ασφάλειας σε γλώσσα ευκόλως κατανοητή από τους καταναλωτές και άλλους τελικούς χρήστες, όπως έχει αποφασίσει το οικείο κράτος μέλος.

    5. Οι εισαγωγείς εξασφαλίζουν ότι, ενόσω το ηλεκτρολογικό υλικό βρίσκεται υπό την ευθύνη τους, οι συνθήκες αποθήκευσης ή μεταφοράς δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συμμόρφωσή του με τους στόχους ασφάλειας που καθορίζονται στο άρθρο 3 και στο παράρτημα Ι.

    6. Όταν κρίνεται σκόπιμο λόγω των κινδύνων που παρουσιάζει το ηλεκτρολογικό υλικό, οι εισαγωγείς διενεργούν, για την προστασία της ασφάλειας των καταναλωτών, δοκιμές με δειγματοληψία στο ηλεκτρολογικό υλικό που έχει καταστεί διαθέσιμο στην αγορά, ερευνούν τις σχετικές καταγγελίες και διατηρούν, εφόσον απαιτείται, αρχείο με τις καταγγελίες, το μη συμμορφούμενο ηλεκτρολογικό υλικό και τις ανακλήσεις ηλεκτρολογικού υλικού, και τηρούν ενήμερους τους διανομείς για τις έρευνές τους.

    7. Οι εισαγωγείς που θεωρούν ή έχουν λόγο να πιστεύουν ότι ηλεκτρολογικό υλικό το οποίο έχουν διαθέσει στην αγορά δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού, το αποσύρουν ή το ανακαλούν, κατά περίπτωση. Πέραν τούτου, όταν το ηλεκτρολογικό υλικό παρουσιάζει κίνδυνο, οι εισαγωγείς ενημερώνουν αμέσως σχετικά με το θέμα αυτό τις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών μελών στα οποία καθιστούν διαθέσιμο το ηλεκτρολογικό υλικό και παραθέτουν λεπτομέρειες, συγκεκριμένα, για τη μη συμμόρφωση και τα τυχόν διορθωτικά μέτρα που έλαβαν.

    8. Οι εισαγωγείς τηρούν, επί 10 έτη μετά τη διάθεση του ηλεκτρολογικού υλικού στην αγορά, αντίγραφο της δήλωσης συμμόρφωσης ΕΕ στη διάθεση των αρχών που είναι αρμόδιες για την εποπτεία της αγοράς και εξασφαλίζουν ότι ο τεχνικός φάκελος μπορεί να τεθεί στη διάθεση των εν λόγω αρχών, κατόπιν αιτήματός τους.

    9. Οι εισαγωγείς παρέχουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των αρχών αυτών, όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού, σε γλώσσα ευκόλως κατανοητή από τις εν λόγω αρχές. Συνεργάζονται με τις αρχές αυτές κατόπιν αιτήματος των τελευταίων, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από το ηλεκτρολογικό υλικό που έχουν διαθέσει στην αγορά.

    Άρθρο 9 [Άρθρο R5 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Υποχρεώσεις των διανομέων

    1. Όταν οι διανομείς καθιστούν διαθέσιμο ηλεκτρολογικό υλικό στην αγορά ενεργούν με τη δέουσα προσοχή σε σχέση με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

    2. Οι διανομείς, προτού καταστήσουν ηλεκτρολογικό υλικό διαθέσιμο στην αγορά, επαληθεύουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό φέρει τη σήμανση CE, ότι συνοδεύεται από τις οδηγίες ασφάλειας σε γλώσσα ευκόλως κατανοητή από τους καταναλωτές και άλλους τελικούς χρήστες στο κράτος μέλος στην αγορά του οποίου πρόκειται να καταστεί διαθέσιμο και ότι ο κατασκευαστής και ο εισαγωγέας έχουν τηρήσει τις απαιτήσεις του άρθρου 6 παράγραφοι 5 και 6 και του άρθρου 8 παράγραφος 3.

    Εφόσον διανομέας θεωρεί ή έχει λόγους να πιστεύει ότι συγκεκριμένο ηλεκτρολογικό υλικό δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 και του παραρτήματος Ι, δεν καθιστά διαθέσιμο το ηλεκτρολογικό υλικό στην αγορά έως ότου αυτό συμμορφωθεί. Ο διανομέας ενημερώνει επίσης τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα καθώς και τις αρχές εποπτείας της αγοράς, όταν το ηλεκτρολογικό υλικό παρουσιάζει κίνδυνο.

    3. Οι διανομείς εξασφαλίζουν ότι, ενόσω το ηλεκτρολογικό υλικό βρίσκεται υπό την ευθύνη τους, οι συνθήκες αποθήκευσης ή μεταφοράς δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συμμόρφωσή του με τις απαιτήσεις του άρθρου 3 και του παραρτήματος Ι.

    4. Οι διανομείς που θεωρούν ή έχουν λόγο να πιστεύουν ότι ηλεκτρολογικό υλικό που έχουν καταστήσει διαθέσιμο στην αγορά δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας φροντίζουν αμέσως να ληφθούν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού, το αποσύρουν ή το ανακαλούν, κατά περίπτωση. Πέραν τούτου, όταν το ηλεκτρολογικό υλικό παρουσιάζει κίνδυνο, οι διανομείς ενημερώνουν αμέσως σχετικά με το θέμα αυτό τις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών μελών στα οποία καθιστούν διαθέσιμο το ηλεκτρολογικό υλικό και παραθέτουν λεπτομέρειες, συγκεκριμένα, για τη μη συμμόρφωση και τα τυχόν διορθωτικά μέτρα που έλαβαν.

    5. Οι διανομείς παρέχουν στις αρμόδιες εθνικές αρχές, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των αρχών αυτών, όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού. Συνεργάζονται με τις αρχές αυτές, κατόπιν αιτήματος των τελευταίων, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από το ηλεκτρολογικό υλικό που έχουν καταστήσει διαθέσιμο στην αγορά.

    Άρθρο 10 [Άρθρο R6 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Περιπτώσεις στις οποίες οι υποχρεώσεις των κατασκευαστών εφαρμόζονται στους εισαγωγείς και στους διανομείς

    Ένας εισαγωγέας ή διανομέας θεωρείται κατασκευαστής για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας και υπόκειται στις υποχρεώσεις του κατασκευαστή σύμφωνα με το άρθρο 6, όταν διαθέτει ηλεκτρολογικό υλικό στην αγορά με το όνομα ή το εμπορικό σήμα του ή τροποποιεί ηλεκτρολογικό υλικό που έχει ήδη διατεθεί στην αγορά κατά τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

    Άρθρο 11 [Άρθρο R7 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Ταυτοποίηση των οικονομικών φορέων

    Οι οικονομικοί φορείς αναφέρουν, εάν ζητηθεί, στις αρχές εποπτείας της αγοράς, τα ακόλουθα:

    α)         κάθε οικονομικό φορέα ο οποίος τους έχει προμηθεύσει ηλεκτρολογικό υλικό·

    β)         κάθε οικονομικό φορέα στον οποίο έχουν προμηθεύσει ηλεκτρολογικό υλικό.

    Οι οικονομικοί φορείς πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που έχουν προμηθευτεί το ηλεκτρολογικό υλικό και για περίοδο 10 ετών από τη στιγμή που έχουν προμηθεύσει οι ίδιοι το ηλεκτρολογικό υλικό.

    Κεφάλαιο 3

    Συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού

    Άρθρο 12 [Άρθρο R8 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Τεκμήριο συμμόρφωσης προς τα εναρμονισμένα πρότυπα

    Το ηλεκτρολογικό υλικό το οποίο συμμορφώνεται με εναρμονισμένα πρότυπα ή μέρη αυτών, τα στοιχεία αναφοράς των οποίων έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τεκμαίρεται ότι συμμορφώνεται προς τους στόχους ασφάλειας που αφορούν τα εν λόγω πρότυπα ή μέρη τους, όπως προβλέπονται στο άρθρο 3 και στο παράρτημα Ι.

    [Όταν ένα εναρμονισμένο πρότυπο πληροί τις απαιτήσεις που αφορά και οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 3 και στο παράρτημα Ι, η Επιτροπή δημοσιεύει τα στοιχεία αναφοράς αυτών των προτύπων στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.]

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    ð νέο

    Άρθρο 136

    Ö Τεκμήριο συμμόρφωσης προς τα διεθνή πρότυπα Õ

    1. Εφόσον τα εναρμονισμένα κατά την έννοια του άρθρου 5 πρότυπα Ö πρότυπα που αναφέρονται στο άρθρο 12 Õ δεν έχουν εισέτι καταρτισθεί και δημοσιευθεί, τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε οι αρμόδιες διοικητικές αρχές τους να θεωρούν, εν όψει της διάθεσης ð διαθεσιμότητας ï στην αγορά του άρθρου 23 ή της ελεύθερης κυκλοφορίας του άρθρου 34, ως επίσης ανταποκρινόμενο προς τις διατάξεις του άρθρου το άρθρο 32 Ö και το παράρτημα Ι Õ, το ηλεκτρολογικό υλικό, που συνάδει με τις διατάξεις περί ασφαλείας Ö για την ασφάλεια Õ της Διεθνούς Επιτροπής Κανονισμών Εγκρίσεως Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού (CEE) ή της Διεθνούς Ηλεκτροτεχνικής Επιτροπής (IEC), ως προς τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία δημοσίευσης των άρθρων 3 και 23.

    2. Οι διατάξεις περί ασφαλείας Ö για την ασφάλεια Õ της παραγράφου 1 κοινοποιούνται στα κράτη μέλη από την Επιτροπή από της ενάρξεως της ισχύος της παρούσας οδηγίας και, στη συνέχεια, από της δημοσιεύσεώς τους. Η Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεως διαβούλευσης με τα κράτη μέλη, υποδεικνύει τις διατάξεις και ιδίως τις παραλλαγές των οποίων συνιστά τη δημοσίευση.

    3. Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή, εντός προθεσμίας τριών μηνών, τις τυχόν αντιρρήσεις ενστάσεις τους ως προς τις διατάξεις που έχουν κοινοποιηθεί κατά τον τρόπο αυτό, Ö σύμφωνα με την παράγραφο 2 Õ, επισημαίνοντας τους λόγους Ö ασφάλειας Õασφαλείας, οι οποίοι αντιτίθενται στην αποδοχή της μιας ή της άλλης σχετικής διατάξεως Ö διάταξης. Õ

    Οι διατάξεις Ö για την ασφάλεια Õ περί ασφαλείας, ως προς τις οποίες δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση ένσταση, δημοσιεύονται, προς ενημέρωση, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 147

    Ö Τεκμήριο συμμόρφωσης προς τα εθνικά πρότυπα Õ

    Εφόσον δεν υπάρχουν εισέτι Öακόμη τα Õ εναρμονισμένα πρότυπα κατά την έννοια του άρθρου Ö που αναφέρονται στο άρθρο Õ 5 12 ή οι διατάξεις περί Ö ασφάλειας Õ ασφαλείας δημοσιευθείσες σύμφωνα με το Ö που αναφέρονται στο Õ άρθρο 613, τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε οι αρμόδιες διοικητικές αρχές τους να θεωρούν, εν όψει της διαθέσεως ð διαθεσιμότητας ï στην αγορά του άρθρου 23 ή της ελεύθερης κυκλοφορίας του άρθρου 34, ως εξ ίσου ανταποκρινόμενο προς τις διατάξεις του άρθρου 23 Ö και του παραρτήματος Ι Õ, το ηλεκτρολογικό υλικό που έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με τις διατάξεις Ö για την ασφάλεια Õ περί ασφαλείας των προτύπων, που εφαρμόζονται εντός του κράτους μέλους της κατασκευής, εάν εξασφαλίζει επίπεδο Ö ασφάλειας Õ ασφαλείας αντίστοιχο με το απαιτούμενο στο δικό τους έδαφος.

    ê 2006/95

    Άρθρο 8

    1. Πριν από τη διάθεσή του στην αγορά, το ηλεκτρολογικό υλικό πρέπει να φέρει την προβλεπόμενη στο άρθρο 10 σήμανση «CE» που υποδηλώνει την πιστότητά του προς το σύνολο των διατάξεων της παρούσας οδηγίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας για την εκτίμηση της πιστότητας του παραρτήματος IV.

    2. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας δύναται να υποβάλει έκθεση, συντεταγμένη από έναν εκ των γνωστοποιηθέντων οργανισμών σύμφωνα με το άρθρο 11, πρώτη παράγραφος, στοιχείο (β), σχετικά με τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού προς τις διατάξεις του άρθρου 2.

    3. Όταν το ηλεκτρολογικό υλικό καλύπτεται από άλλες οδηγίες οι οποίες αφορούν άλλα θέματα και προβλέπουν σήμανση «CE», η σήμανση αυτή υποδηλώνει την πιστότητα του εν λόγω υλικού προς τις διατάξεις των οδηγιών αυτών.

    Eάν, ωστόσο, μία ή περισσότερες από τις οδηγίες αυτές επιτρέπουν στον κατασκευαστή να επιλέξει, στη διάρκεια μεταβατικής περιόδου, το σύστημα που θα εφαρμόζει, η σήμανση «CE» υποδηλώνει την πιστότητα μόνο προς τις διατάξεις των οδηγιών που εφαρμόζει ο κατασκευαστής. Στην περίπτωση αυτή, τα στοιχεία των εν λόγω οδηγιών, όπως έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αναγράφονται στα έγγραφα, φύλλα ή οδηγίες που απαιτούνται από τις συγκεκριμένες οδηγίες και συνοδεύουν το ηλεκτρολογικό αυτό υλικό.

    Άρθρο 9

    1. Εάν, για λόγους ασφαλείας, ένα κράτος μέλος απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά οποιουδήποτε ηλεκτρολογικού υλικού ή δημιουργεί εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία του, ενημερώνει αμέσως περί αυτού τα λοιπά ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και την Επιτροπή, αιτιολογώντας επαρκώς την απόφασή του και διασαφηνίζοντας ιδίως:

                  εάν η μη συμμόρφωση προς το άρθρο 2 οφείλεται σε ελλείψεις των εναρμονισμένων προτύπων, του άρθρου 5, των διατάξεων του άρθρου 6 ή των προτύπων του άρθρου 7·

                  εάν η μη συμμόρφωση προς το άρθρο 2 οφείλεται στην κακή εφαρμογή των εν λόγω προτύπων ή δημοσιεύσεων ή στη μη τήρηση των κανόνων, του άρθρου αυτού.

    2. Εάν άλλα κράτη μέλη διατυπώνουν αντιρρήσεις εναντίον της αποφάσεως της παραγράφου 1, η Επιτροπή προβαίνει αμέσως σε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

    3. Εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία της ενημέρωσης που προβλέπεται στη παράγραφο 1, εάν δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, η Επιτροπή λαμβάνει τη γνώμη ενός εκ των οργανισμών που έχουν γνωστοποιηθεί σύμφωνα με το άρθρο 11, πρώτη παράγραφος, στοιχείο (β), ο οποίος έχει την έδρα του εκτός του εδάφους των ενδιαφερομένων κρατών μελών και ο οποίος δεν έχει παρέμβει στην διαδικασία του άρθρου 8. Η γνώμη αυτή προσδιορίζει μέχρι ποίου σημείου δεν εγένοντο σεβαστές οι διατάξεις του άρθρου 2.

    4. Η Επιτροπή ανακοινώνει τη γνώμη του οργανισμού της παραγράφου 3 σ' όλα τα κράτη μέλη, τα οποία δύνανται, εντός προθεσμίας ενός μηνός, να της γνωστοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους. Η Επιτροπή λαμβάνει συγχρόνως γνώση των παρατηρήσεων των ενδιαφερομένων μερών των σχετικών με τη γνώμη αυτή.

    5. Αφού λάβει γνώση των παρατηρήσεων αυτών, η Επιτροπή διατυπώνει, ενδεχομένως, τις κατάλληλες συστάσεις ή τη γνώμη της.

    Άρθρο 10

    1. Η αναφερόμενη στο παράρτημα ΙΙΙ σήμανση «CE» τίθεται από τον κατασκευαστή ή τον εγκατεστημένο στην Κοινότητα εκπρόσωπό του επί του ηλεκτρολογικού υλικού ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, επί της συσκευασίας του, των οδηγιών χρήσεως ή του δελτίου εγγυήσεως, κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο.

    2. Απαγορεύεται η επίθεση σε ηλεκτρολογικό υλικό σημάνσεων που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους τρίτους ως προς τη σημασία και τη γραφική απεικόνιση της σήμανσης «CE». Οποιαδήποτε άλλη σήμανση επιτρέπεται να τίθεται σε ηλεκτρολογικό υλικό, ή στη συσκευασία του, στις οδηγίες χρήσεως ή στα δελτία εγγυήσεως, υπό τον όρο ότι δεν καθιστά λιγότερο ευδιάκριτη και ευανάγνωστη τη σήμανση «CE».

    3. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 9:

                  κάθε αντικανονική επίθεση της σήμανσης «CE» που διαπιστώνεται από κράτος μέλος συνεπάγεται την υποχρέωση για τον κατασκευαστή ή τον εγκατεστημένο στην Κοινότητα εκπρόσωπό του να μεριμνήσει για την πιστότητα του σχετικού προϊόντος προς τις προδιαγραφές για τη σήμανση «CE» και την παύση της παράβασης υπό τους όρους που επιβάλλει το εν λόγω κράτος μέλος·

                  αν το προϊόν εξακολουθεί να μην είναι σύμφωνο προς τις σχετικές προδιαγραφές, το κράτος μέλος λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να περιορισθεί ή να απαγορευθεί η διάθεση στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος ή να εξασφαλισθεί η απόσυρσή του από την αγορά, σύμφωνα με το άρθρο 9.

    Άρθρο 11

    Κάθε Κράτος μέλος ανακοινώνει στα λοιπά Κράτη μέλη και την Επιτροπή:

                  τον κατάλογο των οργανισμών του άρθρου 5, δεύτερη παράγραφος·

                  τον κατάλογο των οργανισμών, που συντάσσουν έκθεση σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφος 2, ή γνωμοδοτούν σύμφωνα με το άρθρο 9·

                  τα στοιχεία της δημοσίευσης, του άρθρου 5, δεύτερη παράγραφος.

    Κάθε Κράτος μέλος ανακοινώνει στα άλλα Κράτη μέλη και την Επιτροπή κάθε τροποποίηση των ως άνω στοιχείων.

    Άρθρο 12

    Η παρούσα οδηγία δεν εφαρμόζεται, προκειμένου περί ηλεκτρολογικού υλικού, που προορίζεται να εξαχθεί σε τρίτες χώρες.

    ò νέο

    Άρθρο 15 [Άρθρο R10 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ

    1. Με τη δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ δηλώνεται ότι πληρούνται αποδεδειγμένα οι στόχοι ασφάλειας που ορίζονται στο άρθρο 3 και στο παράρτημα Ι.

    2. Η δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ έχει τη δομή που ορίζει το παράρτημα IV της παρούσας απόφασης, περιλαμβάνει τα στοιχεία που προσδιορίζονται στην ενότητα Α όπως ορίζονται στο παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας οδηγίας και προσαρμόζεται συνεχώς στα τελευταία δεδομένα. Μεταφράζεται στη γλώσσα ή στις γλώσσες που απαιτεί το κράτος μέλος στην αγορά του οποίου διατίθεται ή υπάρχει διαθέσιμο το ηλεκτρολογικό υλικό.

    3. Όταν το ηλεκτρολογικό υλικό διέπεται από περισσότερες πράξεις της Ένωσης βάσει των οποίων απαιτείται δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ, καταρτίζεται μία ενιαία δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ για όλες τις εν λόγω πράξεις της Ένωσης. Η δήλωση αυτή περιέχει την ταυτότητα των οικείων πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων δημοσίευσής τους.

    4. Με την κατάρτιση της δήλωσης συμμόρφωσης ΕΕ, ο κατασκευαστής αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού.

    Άρθρο 16 [Άρθρο R11 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Γενικές αρχές της σήμανσης CE

    H σήμανση CE υπόκειται στις γενικές αρχές του άρθρου 30 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008.

    Άρθρο 17 [Άρθρο R12 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Κανόνες και όροι για τη θέση της σήμανσης CE

    1. Η σήμανση CE τοποθετείται κατά τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο στο ηλεκτρολογικό υλικό ή στην πινακίδα με τα στοιχεία του. Όταν η φύση του ηλεκτρολογικού υλικού δεν το επιτρέπει ή δεν το δικαιολογεί, η σήμανση CE τοποθετείται στη συσκευασία του ηλεκτρολογικού υλικού και στα συνοδευτικά έγγραφα.

    2. Η σήμανση CE τοποθετείται προτού διατεθεί το ηλεκτρολογικό υλικό στην αγορά.

    Κεφάλαιο 4

    Εποπτεία της ενωσιακής αγοράς, έλεγχος των προϊόντων που εισέρχονται στην ενωσιακή αγορά και διαδικασίες διασφάλισης

    Άρθρο 18

    Εποπτεία της ενωσιακής αγοράς και έλεγχος των προϊόντων που εισέρχονται στην ενωσιακή αγορά

    Το άρθρο 15 παράγραφος 3 και τα άρθρα 16 έως 29 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 εφαρμόζονται στο ηλεκτρολογικό υλικό.

    Άρθρο 19 [Άρθρο R31 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Διαδικασία αντιμετώπισης του ηλεκτρολογικού υλικού που παρουσιάζει κίνδυνο σε εθνικό επίπεδο

    1. Εάν οι αρχές εποπτείας της αγοράς ενός κράτους μέλους έχουν ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 20 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 ή όταν έχουν επαρκείς λόγους να πιστεύουν ότι ηλεκτρολογικό υλικό που καλύπτεται από την παρούσα οδηγία παρουσιάζει κίνδυνο για την ασφάλεια των προσώπων, των κατοικίδιων ζώων ή της ιδιοκτησίας, διενεργούν αξιολόγηση για το εν λόγω ηλεκτρολογικό υλικό που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς συνεργάζονται κατά οποιονδήποτε αναγκαίο τρόπο με τις αρχές εποπτείας της αγοράς.

    Εάν, κατά την εν λόγω αξιολόγηση, οι αρχές εποπτείας της αγοράς διαπιστώσουν ότι το ηλεκτρολογικό υλικό δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, ζητούν αμέσως από τον οικείο οικονομικό φορέα να λάβει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για να θέσει το ηλεκτρολογικό υλικό σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ή να αποσύρει το ηλεκτρολογικό υλικό από την αγορά ή να το ανακαλέσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ανάλογου προς τη φύση του κινδύνου, το οποίο αυτές ορίζουν.

    Το άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 ισχύει για τα προαναφερθέντα στο δεύτερο εδάφιο μέτρα.

    2. Εάν οι αρχές εποπτείας της αγοράς θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση δεν περιορίζεται στην εθνική επικράτεια, ενημερώνουν την Επιτροπή και άλλα κράτη μέλη για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τα μέτρα που ζήτησαν να λάβει ο οικονομικός φορέας.

    3. Ο οικονομικός φορέας εξασφαλίζει ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα διορθωτικά μέτρα για όλο το ηλεκτρολογικό υλικό που έχει καταστήσει διαθέσιμο στην αγορά σε όλη την Ένωση.

    4. Εάν ο οικείος οικονομικός φορέας, εντός του χρονικού διαστήματος στο οποίο αναφέρεται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1, δεν λάβει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, οι αρχές εποπτείας της αγοράς λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα προσωρινά μέτρα για να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη διαθεσιμότητα του ηλεκτρολογικού υλικού στην εθνική αγορά ή να αποσύρουν το ηλεκτρολογικό υλικό από την αγορά ή να το ανακαλέσουν.

    Οι αρχές εποπτείας της αγοράς ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για τα μέτρα αυτά.

    5. Στις κατά την παράγραφο 4 πληροφορίες περιλαμβάνονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ιδίως τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίηση του μη συμμορφούμενου ηλεκτρολογικού υλικού, την καταγωγή του ηλεκτρολογικού υλικού, τη φύση της τυχόν μη συμμόρφωσης και του σχετικού κινδύνου, τη φύση και τη διάρκεια των εθνικών μέτρων που ελήφθησαν, καθώς και τα επιχειρήματα που προβάλλει ο σχετικός οικονομικός φορέας. Συγκεκριμένα, οι αρχές εποπτείας της αγοράς αναφέρουν σε ποιους από τους κατωτέρω λόγους οφείλεται η μη συμμόρφωση:

    α) το ηλεκτρολογικό υλικό δεν πληροί τις απαιτήσεις που αφορούν την ασφάλεια των προσώπων, των κατοικίδιων ζώων ή της ιδιοκτησίας·

    β) υπάρχουν ελλείψεις στα εναρμονισμένα πρότυπα που αναφέρονται στο άρθρο 12 και στα οποία βασίζεται το τεκμήριο της συμμόρφωσης.

    6. Τα κράτη μέλη πλην του κράτους μέλους που κίνησε τη διαδικασία ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για τα μέτρα που έλαβαν και παρέχουν τυχόν άλλες πρόσθετες πληροφορίες που έχουν όσον αφορά τη μη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού και, σε περίπτωση διαφωνίας με κοινοποιηθέν εθνικό μέτρο, για τις τυχόν ενστάσεις τους.

    7. Εάν εντός δύο μηνών από τη λήψη των κατά την παράγραφο 4 πληροφοριών δεν έχει διατυπωθεί ένσταση από κράτος μέλος ή την Επιτροπή σε σχέση με προσωρινό μέτρο που έχει λάβει κράτος μέλος, το μέτρο θεωρείται δικαιολογημένο.

    8. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι λαμβάνονται αμέσως τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά το σχετικό ηλεκτρολογικό υλικό.

    Άρθρο 20 [Άρθρο R32 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Ενωσιακή διαδικασία διασφάλισης

    1. Εάν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 19 παράγραφοι 3 και 4, διατυπωθούν ενστάσεις για μέτρο που έχει λάβει κράτος μέλος ή εάν η Επιτροπή θεωρήσει το εθνικό μέτρο ως αντίθετο με τη νομοθεσία της Ένωσης, η Επιτροπή διαβουλεύεται αμέσως με τα κράτη μέλη και τον σχετικό οικονομικό φορέα ή φορείς και διενεργεί αξιολόγηση του εθνικού μέτρου. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης, η Επιτροπή αποφασίζει αν το εθνικό μέτρο είναι δικαιολογημένο.

    Η Επιτροπή απευθύνει την απόφασή της σε όλα τα κράτη μέλη και την ανακοινώνει αμέσως σε αυτά και στον σχετικό οικονομικό φορέα (ή φορείς).

    2. Εάν το εθνικό μέτρο θεωρηθεί δικαιολογημένο, όλα τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι το μη συμμορφούμενο ηλεκτρολογικό υλικό αποσύρεται από τις αγορές τους. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά. Εάν το εθνικό μέτρο δεν θεωρηθεί δικαιολογημένο, το οικείο κράτος μέλος ανακαλεί το μέτρο.

    3. Εάν το εθνικό μέτρο θεωρηθεί δικαιολογημένο και η μη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού αποδοθεί σε ελλείψεις του εναρμονισμένου προτύπου, κατά το άρθρο 19 παράγραφος 5 στοιχείο β) της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή εφαρμόζει τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [../..] [για την ευρωπαϊκή τυποποίηση].

    Άρθρο 21 [Άρθρο R33 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Συμμορφούμενο ηλεκτρολογικό υλικό που παρουσιάζει κίνδυνο για την ασφάλεια

    1. Όταν ένα κράτος μέλος διαπιστώσει, αφού έχει διενεργήσει αξιολόγηση βάσει του άρθρου 19 παράγραφος 1, ότι συγκεκριμένο ηλεκτρολογικό υλικό, μολονότι συμμορφώνεται με την παρούσα οδηγία, παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια των προσώπων, απαιτεί από το σχετικό οικονομικό φορέα να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι το συγκεκριμένο ηλεκτρολογικό υλικό, όταν διατεθεί στην αγορά, δεν παρουσιάζει πλέον τον εν λόγω κίνδυνο ή για να αποσύρει το ηλεκτρολογικό υλικό από την αγορά ή να το ανακαλέσει εντός εύλογης περιόδου που το κράτος μέλος ορίζει, ανάλογης με τη φύση του κινδύνου.

    2. Ο οικονομικός φορέας εξασφαλίζει ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα διορθωτικά μέτρα για όλο το ηλεκτρολογικό υλικό που έχει καταστήσει διαθέσιμο στην αγορά σε όλη την Ένωση.

    3. Το οικείο κράτος μέλος ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για τα διορθωτικά μέτρα που έλαβε. Στις κατά την παράγραφο 4 πληροφορίες περιλαμβάνονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ιδίως τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτοποίηση του συγκεκριμένου ηλεκτρολογικού υλικού, την καταγωγή και την αλυσίδα εφοδιασμού του ηλεκτρολογικού υλικού, τη φύση του σχετικού κινδύνου, καθώς και τη φύση και τη διάρκεια των εθνικών μέτρων που ελήφθησαν.

    4. Η Επιτροπή διαβουλεύεται αμέσως με τα κράτη μέλη και τον σχετικό οικονομικό φορέα ή φορείς και διενεργεί αξιολόγηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης, η Επιτροπή αποφασίζει αν το εθνικό μέτρο είναι δικαιολογημένο και, κατά περίπτωση, προτείνει κατάλληλα μέτρα.

    5. Η Επιτροπή απευθύνει την απόφασή της σε όλα τα κράτη μέλη και την ανακοινώνει αμέσως σε αυτά και στο σχετικό οικονομικό φορέα (ή φορείς).

    Άρθρο 22 [Άρθρο R34 της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Τυπική μη συμμόρφωση

    1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 19, όταν ένα κράτος μέλος προβεί σε μία από τις κατωτέρω διαπιστώσεις, απαιτεί από τον οικείο οικονομικό φορέα να θέσει τέλος στη μη συμμόρφωση:

    α) η σήμανση CE έχει τοποθετηθεί κατά παράβαση του άρθρου 30 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 765/2008 ή του άρθρου 17 της παρούσας οδηγίας·

    β) δεν έχει τοποθετηθεί η σήμανση CE·

    γ) δεν έχει καταρτιστεί δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ·

    δ) η δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ δεν έχει καταρτιστεί σωστά·

    ε) ο τεχνικός φάκελος είτε δεν είναι διαθέσιμος είτε δεν είναι πλήρης.

    2. Εάν η μη συμμόρφωση της παραγράφου 1 εξακολουθήσει να υφίσταται, το οικείο κράτος μέλος λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα για να περιορίσει ή να απαγορεύσει τη διαθεσιμότητα στην αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού ή για να εξασφαλίσει ότι αυτό ανακαλείται ή αποσύρεται από την αγορά.

    Κεφάλαιο 5

    Μεταβατικές και τελικές διατάξεις

    Άρθρο 23

    Κυρώσεις

    Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κανόνες για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους οικονομικούς φορείς σε περιπτώσεις παράβασης των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται κατ’ εφαρμογήν της παρούσας οδηγίας και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να εξασφαλίζεται η επιβολή τους.

    Οι κυρώσεις αυτές είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

    Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις εν λόγω διατάξεις στην Επιτροπή το αργότερο έως [ημερομηνία - την ημερομηνία που προσδιορίζεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 25 παράγραφος 1] και κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους.

    Άρθρο 24

    Μεταβατικές διατάξεις

    Τα κράτη μέλη δεν εμποδίζουν τη διαθεσιμότητα στην αγορά του ηλεκτρολογικού υλικού που καλύπτεται από την οδηγία 2006/95/ΕΚ, το οποίο συμμορφώνεται με τις διατάξεις της οδηγίας αυτής και το οποίο διατέθηκε στην αγορά πριν από [την ημερομηνία που προσδιορίζεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 25 παράγραφος 1].

    ê

    Άρθρο 25

    Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

    1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, πριν από τις [ημερομηνία - 2 έτη μετά τη θέσπιση] το αργότερο, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με το άρθρο 2, το άρθρο 3 παράγραφος 1, τα άρθρα 6, 7, 8, 9, 10, 11 ,12, το άρθρο 13 παράγραφος 1, τα άρθρα 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 και 24 και τα παραρτήματα III και IV. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών των διατάξεων και των διατάξεων της παρούσας οδηγίας.

    Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την [ημέρα μετά την ημερομηνία που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο].

    Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι εν λόγω διατάξεις περιλαμβάνουν επίσης δήλωση που διευκρινίζει ότι οι αναφορές στην οδηγία που καταργείται από την παρούσα οδηγία, οι οποίες περιέχονται σε ισχύουσες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις, θεωρούνται ότι γίνονται στην παρούσα οδηγία. Ο τρόπος της αναφοράς και ο τρόπος διατύπωσης της δήλωσης αποφασίζονται από τα κράτη μέλη.

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    Άρθρο 13

    2. Τα κράτη μέλη γνωστοποιούνανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιαστικώνουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου πουτις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 1426

    Ö Κατάργηση Õ

    Η οδηγία 73/23/EΟΚ2006/95/EΚ καταργείται με την παρούσα οδηγία Ö από [την ημερομηνία που ορίζεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της παρούσας οδηγίας], Õ με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών όσον αφορά στις προθεσμίες ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής των οδηγιών που αναφέρονται στο μέρος Β του παραρτήματος V, μέρος Β της οδηγίας 2006/95/ΕΚ.

    Οι αναφορές στην καταργούμενη οδηγία θεωρούνται Ö αναφορές Õ ότι γίνονται στην παρούσα οδηγία και θα πρέπει να διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος Vπαραρτήματος VI.

    Άρθρο 2715

    Ö Έναρξη ισχύος Õ

    ê 2006/95

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ê

    Το άρθρο 1, το άρθρο 3 παράγραφος 2, το άρθρο 4, το άρθρο 5, το άρθρο 13 παράγραφοι 2 και 3 και τα παραρτήματα I, II και V εφαρμόζονται από [την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο].

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    Άρθρο 2816

    Ö Aποδέκτες Õ

    ê 2006/95

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    [Τόπος],

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

    Κυρια στοιχεια των στοχων ασφαλειασ σχετικα με το ηλεκτρολογικο υλικο που προοριζεται να χρησιμοποιηθει εντοσ ορισμενων οριων τασεωσ

    1. Γενικοί όροι

    α) Tτα βασικά χαρακτηριστικά, η γνώση και η τήρηση των οποίων διασφαλίζουν τη σύμφωνη με τον προορισμό χρήση και την ακίνδυνη λειτουργία, αναγράφονται επί του ηλεκτρολογικού υλικού ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, Ö σε σημείωση Õ επί σημειώσεως η οποία το συνοδεύει.·

    β) Το βιομηχανικό ή το εμπορικό σήμα θα πρέπει να τοποθετείται εμφανώς επί του ηλεκτρολογικού υλικού ή, εάν αυτό δεν είναι δυνατό, επί της συσκευασίας.

    γ)β) Tτο ηλεκτρολογικό υλικό, καθώς και τα συστατικά στοιχεία του, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να δύνανται να συναρμολογηθούν και να συνδεθούν κατά τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό.·

    δ)γ) Tτο ηλεκτρολογικό υλικό σχεδιάζεται και κατασκευάζεται θα πρέπει να έχει σχεδιασθεί και κατασκευασθεί κατά τρόπο ώστε η προστασία εναντίον των κινδύνων, οι οποίοι αριθμούνται στα σημεία 2 και 3 του παρόντος παραρτήματος, να διασφαλίζεται υπό την επιφύλαξη της σύμφωνης προς τον προορισμόν του Ö χρήσης Õ χρήσεως και της ορθής συντήρησης συντηρήσεως.

    2. Προστασία εναντίον των κινδύνων οι οποίοι δύνανται να προέλθουν Ö από το ηλεκτρολογικό υλικόÕ εκ του ηλεκτρολογικού υλικού.

    Μέτρα τεχνικής φύσεως θα πρέπει να θεσπισθούν Θεσπίζονται μέτρα τεχνικής φύσης σύμφωνα με το σημείο 1 ώστε να:

                  α) προστατεύονται οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα κατά τρόπο αποτελεσματικό εναντίον των κινδύνων τραυματισμού ή άλλων βλαβών, που θα ήταν δυνατόν να προξενηθούν από άμεσες ή έμμεσες επαφές·

                  β) μην δημιουργούνται θερμοκρασίες, τόξα ή ακτινοβολίες που θα προκαλούσαν οποιοδήποτε κίνδυνο·

                  γ) προστατεύονται επαρκώς οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα και η ιδιοκτησία εναντίον των κινδύνων μη ηλεκτρικής Ö φύσης Õφύσεως, που προέρχονται από το ηλεκτρολογικό υλικό και προκύπτουν από την εμπειρία·

                  δ) προσαρμοσθεί η μόνωση προς τις προβλέψιμες συνθήκες.

    3. Προστασία εναντίον των κινδύνων που μπορούν να προξενηθούν από εξωτερικές επιδράσεις επί του ηλεκτρολογικού υλικού

    Προβλέπονται μέτρα τεχνικής Ö φύσης Õ φύσεως σύμφωνα με το σημείο 1 ώστε:

                  α) το ηλεκτρολογικό υλικό να ανταποκρίνεται προς τις προβλεπόμενες μηχανικές απαιτήσεις κατά τρόπο ώστε οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα και η ιδιοκτησία να μην εκτίθενται σε κίνδυνο·

                  β) το ηλεκτρολογικό υλικό να αντέχει στις μη μηχανικές επιδράσεις εντός των Ö προβλεπόμενων Õπροβλεπομένων συνθηκών περιβάλλοντος, κατά τρόπο ώστε οι άνθρωποι, τα κατοικίδια ζώα και η ιδιοκτησία να μην εκτίθενται σε κίνδυνο·

                  γ) το ηλεκτρολογικό υλικό να μην εκθέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα και την ιδιοκτησία εντός των προβλέψιμων συνθηκών Ö υπερφόρτισης Õ υπερφορτίσεως.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Υλικα και φαινομενα μη συμπεριλαμβανομενα στο πεδιο εφαρμογησ τησ παρουσασ οδηγιασ

    Ηλεκτρολογικό υλικό προοριζόμενο να χρησιμοποιηθεί εντός εκρηκτικής ατμόσφαιρας·

    Υλικό ηλεκτροραδιολογίας και ηλεκτρισμού για ιατρική χρήση·

    Ηλεκτρολογικά μέρη ανελκυστήρων και ανυψωτικών μηχανημάτων·

    Μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος·

    Ρευματολήπτες (υποδοχές και βύσματα) για οικιακή χρήση·

    Συστήματα ελέγχου ηλεκτρικών περιφράξεων·

    Ραδιοηλεκτρικά παράσιτα·

    Ειδικό ηλεκτρολογικό υλικό, προοριζόμενο να χρησιμοποιηθεί εντός πλοίων ή αεροπλάνων ή σιδηροδρόμων, ανταποκρινόμενο προς τις διατάξεις ασφαλείας που έχουν εκδοθεί από διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουν τα κράτη μέλη.

    ê 2006/95

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    σημανση πιστοτητας «CE» και Δηλωση Πιστοτητας CE

    Σήμανση «CE» πιστότητας

    Η σήμανση πιστότητας «ΕΚ» αποτελείται από το ακρωνύμιο «CE» με την ακόλουθη γραφική απεικόνιση:

    – Σε περίπτωση σμίκρυνσης ή μεγέθυνσης της σήμανσης, πρέπει να διατηρούνται οι αναλογίες που προκύπτουν από την παραπάνω βαθμολογημένη γραφική απεικόνιση.

    – Τα διάφορα στοιχεία της σήμανσης «CE» πρέπει να έχουν την ίδια κατακόρυφη διάσταση, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 5 mm.

    Δήλωση συμμόρφωσης "CΕ"

    Η δήλωση πιστότητας ΕΚ πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

    – επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εγκατεστημένου στην Κοινότητα εκπροσώπου του,

    – περιγραφή του ηλεκτρολογικού υλικού,

    – παραπομπή σε εναρμονισμένα πρότυπα,

    – κατά περίπτωση, παραπομπή στις προδιαγραφές προς τις οποίες δηλώνεται η πιστότητα,

    – ταυτότητα του υπογράφοντος που έχει εξουσιοδοτηθεί να δεσμεύει τον κατασκευαστή ή τον εγκατεστημένο στην Κοινότητα εκπρόσωπό του,

    – τα δύο τελευταία ψηφία του έτους επίθεσης της σήμανσης «CE».

    ò νέο

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III [Παράρτημα II, ενότητα A, της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    Ενότητα Α

    Εσωτερικός έλεγχος παραγωγής

    1. Ο εσωτερικός έλεγχος της παραγωγής είναι η διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης με την οποία ο κατασκευαστής εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στα σημεία 2, 3 και 4, και βεβαιώνει και δηλώνει με αποκλειστική του ευθύνη ότι το οικείο ηλεκτρολογικό υλικό πληροί τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

    2. Τεχνικός φάκελος

    Ο κατασκευαστής καταρτίζει τον τεχνικό φάκελο. Ο τεχνικός φάκελος δίνει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί η συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού με τις σχετικές απαιτήσεις και περιλαμβάνει επαρκή ανάλυση και εκτίμηση του (των) κινδύνου(-ων). Ο τεχνικός φάκελος προσδιορίζει τις ισχύουσες απαιτήσεις και καλύπτει –στο βαθμό που αυτό απαιτείται για την αξιολόγηση– τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του ηλεκτρολογικού υλικού. Ο τεχνικός φάκελος περιέχει, κατά περίπτωση, τουλάχιστον τα εξής:

    - τη γενική περιγραφή του ηλεκτρολογικού υλικού,

    - σχέδια αρχικής σύλληψης και κατασκευής, καθώς και διαγράμματα συστατικών μερών, υποσυγκροτημάτων, κυκλωμάτων κ.λπ.,

    - τις περιγραφές και εξηγήσεις που είναι αναγκαίες για την κατανόηση των εν λόγω σχεδίων και διαγραμμάτων και της λειτουργίας του ηλεκτρολογικού υλικού,

    - πίνακα των εναρμονισμένων προτύπων και/ή άλλων σχετικών τεχνικών προδιαγραφών των οποίων τα στοιχεία έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία εφαρμόζονται πλήρως ή εν μέρει, καθώς και περιγραφές των λύσεων που εφαρμόζονται για την τήρηση των απαιτήσεων ασφάλειας της παρούσας οδηγίας εφόσον δεν έχουν εφαρμοστεί τα εν λόγω εναρμονισμένα πρότυπα Σε περίπτωση μερικώς εφαρμοζόμενων εναρμονισμένων προτύπων, ο τεχνικός φάκελος προσδιορίζει τα μέρη που έχουν εφαρμοστεί,

    - τα αποτελέσματα των υπολογισμών σχεδιασμού, των ελέγχων που διενεργήθηκαν κ.λπ., και

    - τις εκθέσεις δοκιμών.

    3. Κατασκευή

    Ο κατασκευαστής λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η διαδικασία κατασκευής και η παρακολούθησή της να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού προς τον τεχνικό φάκελο στον οποίο αναφέρεται το σημείο 2 και προς τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

    4. Σήμανση CE και δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ

    4.1. Ο κατασκευαστής τοποθετεί τη σήμανση CE σε κάθε ηλεκτρολογικό υλικό που ικανοποιεί τις ισχύουσες απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

    4.2. Ο κατασκευαστής συντάσσει γραπτή δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ για κάθε μοντέλο προϊόντος και τη θέτει, μαζί με τον τεχνικό φάκελο, στη διάθεση των εθνικών αρχών επί δέκα έτη από τη διάθεση του ηλεκτρολογικού υλικού στην αγορά. Η δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ αναφέρει το ηλεκτρολογικό υλικό για το οποίο έχει συνταχθεί.

    Στις αρμόδιες αρχές, εφόσον το ζητήσουν, διατίθεται αντίγραφο της δήλωσης συμμόρφωσης ΕΕ.

    5. Εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος

    Οι υποχρεώσεις του κατασκευαστή που καθορίζονται στο σημείο 4 είναι δυνατόν να εκπληρώνονται από τον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του, εξ ονόματός του και υπό την ευθύνη του, υπό την προϋπόθεση ότι ορίζονται λεπτομερώς στην εντολή.

    ê 2006/95

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV

    ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

    1. Εσωτερικός έλεγχος της κατασκευής είναι η διαδικασία με την οποία ο κατασκευαστής, ή ο εγκατεστημένος στην Κοινότητα εκπρόσωπός του, ο οποίος τηρεί τις υποχρεώσεις της παραγράφου 2, διασφαλίζει και δηλώνει ότι το ηλεκτρολογικό υλικό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας που ισχύουν γι' αυτό. Ο κατασκευαστής ή ο εγκατεστημένος στην Κοινότητα εκπρόσωπος του θέτει τη σήμανση «CE» σε κάθε προϊόν και συντάσσει έγγραφη δήλωση πιστότητας.

    2. Ο κατασκευαστής συντάσσει τον τεχνικό φάκελο που περιγράφεται στην παράγραφο 3 και διατηρεί, ο ίδιος ή ο εγκατεστημένος στην Κοινότητα εκπρόσωπος του, τον φάκελο αυτόν στο έδαφος της Κοινότητας στη διάθεση των αρμόδιων εθνικών αρχών για σκοπούς επιθεώρησης επί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών από την τελευταία ημερομηνία κατασκευής του προϊόντος.

    Όταν ούτε ο κατασκευαστής ούτε ο εκπρόσωπός του είναι εγκατεστημένοι στην Κοινότητα, η υποχρέωση αυτή βαρύνει τον υπεύθυνο για τη διάθεση του ηλεκτρολογικού υλικού στην κοινοτική αγορά.

    3. Ο τεχνικός φάκελος πρέπει να επιτρέπει την εκτίμηση της πιστότητας του ηλεκτρολογικού υλικού προς τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας. Πρέπει να καλύπτει, στον βαθμό που αυτό απαιτείται για την εκτίμηση, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του ηλεκτρολογικού υλικού. Ο φάκελος αυτός περιέχει:

    –          γενική περιγραφή του ηλεκτρολογικού υλικού,

    –          σχέδια αρχικής σύλληψης και κατασκευής, καθώς και διαγράμματα συστατικών μερών, υποσυγκροτημάτων, κυκλωμάτων, κ.λπ.,

    –          τις περιγραφές και εξηγήσεις που είναι αναγκαίες για την κατανόηση των προαναφερόμενων σχεδίων και διαγραμμάτων και της λειτουργίας του προϊόντος,

    –          κατάλογο των προτύπων που εφαρμόζονται πλήρως ή εν μέρει, καθώς και περιγραφές των λύσεων που υιοθετούνται για την κάλυψη των απαιτήσεων ασφάλειας της παρούσας οδηγίας, όταν δεν εφαρμόζονται τα πρότυπα,

    –          τα αποτελέσματα των υπολογισμών σχεδιασμού, των διενεργηθέντων ελέγχων, κλπ.,

    –          τις εκθέσεις δοκιμών.

    4. Μαζί με τον τεχνικό φάκελο, ο κατασκευαστής ή ο εκπρόσωπός του φυλάσσει αντίγραφο της δήλωσης πιστότητας.

    5. Ο κατασκευαστής λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η διαδικασία κατασκευής να εξασφαλίζει την πιστότητα των κατασκευαζόμενων προϊόντων προς τον τεχνικό φάκελο που αναφέρεται στην παράγραφο 2 και προς τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας που ισχύουν γι' αυτά.

    ò νέο

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV [Παράρτημα III της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ]

    ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΕ

    1.           Αριθ. xxxxxx (αποκλειστικό στοιχείο ταυτοποίησης του ηλεκτρολογικού υλικού)

    2.           Επωνυμία και διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του:

    3.           Η παρούσα δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ εκδίδεται με αποκλειστική ευθύνη του κατασκευαστή:

    4.           Στόχος της δήλωσης (ταυτοποίηση ηλεκτρολογικού υλικού που καθιστά δυνατή την ιχνηλασιμότητα. Περιλαμβάνει έγχρωμη εικόνα επαρκούς διαύγειας για να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του ηλεκτρολογικού υλικού).

    5.           Ο στόχος της δήλωσης που περιγράφεται παραπάνω είναι σύμφωνος προς την σχετική ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης…….…

    6.           Μνεία των σχετικών εναρμονισμένων προτύπων που χρησιμοποιούνται ή μνεία των προδιαγραφών σε σχέση με τις οποίες δηλώνεται η συμμόρφωση:

    7.           Πρόσθετες πληροφορίες:

    Υπογραφή για και εξ ονόματος:………………………….

    (τόπος και ημερομηνία έκδοσης)

    (όνομα, θέση) (υπογραφή)

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

    Μέρος Α

    Καταργούμενη οδηγία με την τροποποίησή της

    Οδηγία 73/23/ΕΟΚ του Συμβουλίου Οδηγία 93/68/ΕΟΚ του Συμβουλίου μόνον το άρθρο 1, σημείο 12 και το άρθρο 13 || (EE L 77, 26.3.1973, σ. 29) (EE L 220, 30.08.1993, σ. 1)

    Mέρος Β

    Κατάλογος προθεσμιών μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής

    (που αναφέρονται στο άρθρο 14)

    Οδηγία || Λήξη προθεσμίας μεταφοράς στο εθνικό δίκτυο || Ημερομηνία εφαρμογής

    73/23/ΕΟΚ 93/68/ΕΟΚ || 21 Aυγούστου 1974[11] 1η Ιουλίου 1994 || - 1η Ιανουαρίου 1995[12]

    ê 2006/95 (προσαρμοσμένο)

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

    Πίνακας αντιστοιχίας

    Οδηγία 73/23/EΟΚ Ö 2006/95/EΚ Õ || Παρούσα οδηγία ||

    Άρθρα 1 έως 7 Άρθρο 8, παράγραφος 1 Άρθρο 8, παράγραφος 2 Αρθρο 8, παράγραφος 3, στοιχείο (α) Αρθρο 8, παράγραφος 3, στοιχείο (β) Άρθρο 9, παράγραφος 1, πρώτη περίπτωση Άρθρο 9, παράγραφος 1, δεύτερη περίπτωση Αρθρο 9, παράγραφοι 2 έως 5 Άρθρο 10 Άρθρο 11, πρώτη περίπτωση Άρθρο 11, δεύτερη περίπτωση Άρθρο 11, τρίτη περίπτωση Άρθρο 12 Άρθρο 13, παράγραφος 1 Άρθρο 13, παράγραφος 2 — — Άρθρο 14 Παραρτήματα I έως IV — — || Άρθρα 1 έως 7 Άρθρο 8, παράγραφος 1 Άρθρο 8, παράγραφος 2 Αρθρο 8, παράγραφος 3, πρώτο εδάφιο Αρθρο 8, παράγραφος 3, δεύτερο εδάφιο Αρθρο 9, παράγραφος 1, στοιχείο (α) Αρθρο 9, παράγραφος 1, στοιχείο (β) Αρθρο 9, παράγραφοι 2 έως 5 Άρθρο 10 Άρθρο 11, στοιχείο (α) Άρθρο 11, στοιχείο (β) Άρθρο 11, στοιχείο (γ) Άρθρο 12 — Άρθρο 13 Άρθρο 14 Άρθρο 15 Άρθρο 16 Παραρτήματα I έως IV Παράρτημα V Παράρτημα VI ||

    ÖΆρθρο 1 Άρθρο 2 Άρθρο 3 Άρθρο 4 Άρθρο 5 Άρθρο 6 Άρθρο 7 Άρθρο 8 παράγραφος 1 Άρθρο 8 παράγραφος 2 Άρθρο 8 παράγραφος 3 Άρθρο 9 Άρθρο 10 Άρθρο 11 Άρθρο 12 Άρθρο 13 Άρθρο 14 Άρθρο 15 Παράρτημα I Παράρτημα II Παράρτημα III Παράρτημα IV Παράρτημα VÕ || ÖΆρθρο 1 Άρθρο 3 Άρθρο 4 Άρθρο 5 Άρθρο 12 Άρθρο 13 Άρθρο 14 Άρθρο 16 - - Άρθρα 18 έως 20 Άρθρα 16 και 17 - - Άρθρο 25 παράγραφος 2 Άρθρο 26 Άρθρο 27 Παράρτημα I Παράρτημα II Άρθρα 15 και 16 και παράρτημα IV Παράρτημα III -Õ

    [1]               Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, COM (2011) 206 τελικό.

    [2]               COM(2011) 315 τελικό, Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση και την τροποποίηση των οδηγιών 89/686/ΕΟΚ και 93/15/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 94/9/ΕΚ, 94/25/ΕΚ, 95/16/ΕΚ, 97/23/ΕΚ, 98/34/ΕΚ, 2004/22/ΕΚ, 2007/23/ΕΚ, 2009/105/ΕΚ και 2009/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    [3]               EE L 77 της 28.3.2002, σ. 1.

    [4]               ΕΕ C […] της […], σ. […].

    [5]               EE L 374 της 27.12.2006, σ. 10.

    [6]               EE L 218 της 13.8.2008, σ. 30.

    [7]               EE L 218 της 13.8.2008, σ. 82.

    [8]               ΕΕ L 77 της 26.3.1973, σ. 29.Οδηγία όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 93/68/EΟΚ (ΕΕ L 220 της 30.08.1993, σ. 1).

    [9]               Βλ. παράρτημα V, Μέρος A.

    [10]             Απόφαση 93/465/EΟΚ του Συμβουλίου,της 22ας Ιουλίου 1993, για τις ενότητες που αφορούν τις διάφορες φάσεις της αξιολόγησης της πιστότητας και τους κανόνες επίθεσης και χρήσης της σήμανσης πιστότητας «CE» που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στις οδηγίες τεχνικής εναρμόνισης (ΕΕ L 220 της 30.8.1993, σ. 23).

    [11]             Στην περίπτωση της Δανίας, η προθεσμία είχε παραταθεί κατά πέντε έτη, ήτοι έως την 21η Φεβρουαρίου 1978. Βλ. άρθρο 13, παράγραφος 1, της οδηγίας 73/23/ΕΟΚ.

    [12]             Mέχρι την 1η Ιανουαρίου 1997, τα κράτη μέλη επέτρεπαν τη διάθεση στην αγορά και τη λειτουργία των προϊόντων που ήταν σύμφωνα με το καθεστώς σήμανσης που ίσχυε πριν από την 1η Ιανουαρίου 1995. Βλ. άρθρο 14, παράγραφος 2, της οδηγίας 93/68/ΕΟΚ.

    Top