Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0484

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ τροποποιητικός του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετιζόμενες με τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα

    /* COM/2011/0484 τελικό - 2011/0212 (COD) */

    52011PC0484




    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ιστορικο της προτασησ

    - Λόγοι και στόχοι της πρότασης

    Η συνεχιζόμενη πιστωτική και οικονομική κρίση εντείνει την πίεση που ασκείται στους εθνικούς δημοσιονομικούς πόρους, καθώς τα κράτη μέλη μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η εξασφάλιση της ομαλής εκτέλεσης των προγραμμάτων συνοχής έχει ιδιαίτερη σημασία ως εργαλείο για τη διοχέτευση κεφαλαίων στην οικονομία.

    Ωστόσο, συχνά η εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετωπίζει δυσχέρειες λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που απορρέουν από δημοσιονομικού χαρακτήρα περιορισμούς. Αυτό συμβαίνει ιδιαιτέρως στην περίπτωση των κρατών μελών που έχουν περισσότερο πληγεί από την κρίση και έχουν λάβει οικονομική βοήθεια, στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSM) για τις χώρες ευρώ ή από το Μηχανισμό Στήριξης των Ισοζυγίων Πληρωμών (BoP) για τις χώρες εκτός ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα έξι χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας που έλαβε οικονομική βοήθεια από τον EFSM – έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο αυτών των μηχανισμών και έχουν συμφωνήσει με την Επιτροπή πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Αυτές οι χώρες είναι η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που θα αποκαλούνται εφεξής «χώρες προγράμματος». Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία, η οποία εισήλθε στο μηχανισμό BoP το έτος 2008 εξήλθε ήδη το 2010.

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑλ) από αυτά τα κράτη μέλη και να εκταμιευθούν κεφάλαια για τα έργα, η παρούσα πρόταση περιέχει διατάξεις που παρέχουν στην Επιτροπή τη δυνατότητα να εκτελεί αυξημένες πληρωμές προς αυτές τις χώρες, κατά το χρονικό διάστημα της υπαγωγής τους στους μηχανισμούς στήριξης. Έτσι θα χορηγηθούν επιπρόσθετοι χρηματοοικονομικοί πόροι στα κράτη μέλη και θα διευκολυνθεί η συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων.

    - Γενικό πλαίσιο

    Χωρίς αμφιβολία, η επέκταση της οικονομικής κρίσης σε βάθος σε ορισμένα από τα κράτη μέλη πλήττει σοβαρά την πραγματική οικονομία λόγω του ύψους του χρέους και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις στο δανεισμό τους από την αγορά.

    Το έτος 2008 το Συμβούλιο εξέδωσε (με βάση πρόταση της Επιτροπής) κανονισμό, ως απόκριση στην κρίση και στις κοινωνικοοικονομικές της συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμης, ο κανονισμός προβλέπει ορισμένο πλήθος ρυθμιστικών αλλαγών με σκοπό τη χορήγηση πρόσθετης προχρηματοδότησης μέσω προκαταβολών σε προγράμματα του ΕΤΑλ. Με την πληρωμή πρόσθετων προκαταβολών στα κράτη μέλη σημειώθηκε άμεση εισροή μετρητών ύψους 293 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του συνολικού κονδυλίου που συμφωνήθηκε για κάθε κράτος μέλος για το χρονικό διάστημα 2007-2013. Το σύνολο των προκαταβολών ανέρχεται σε 586,4 εκατ. ευρώ.

    - Οι ισχύουσες διατάξεις στον τομέα της πρότασης

    Το άρθρο 76 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου προβλέπει δύο δυνατότητες υπολογισμού των ενδιάμεσων πληρωμών. Η παράγραφος 1 προβλέπει, ως γενικό κανόνα, ότι οι ενδιάμεσες πληρωμές υπολογίζονται με την εφαρμογή, στη δημόσια συνεισφορά που δηλώνεται στη δήλωση δαπανών η οποία πιστοποιείται από την αρχή πιστοποίησης για κάθε άξονα προτεραιότητας και στο πλαίσιο κάθε στόχου σύγκλισης/στόχου εκτός σύγκλισης, του ποσοστού συγχρηματοδότησης το οποίο καθορίζεται δυνάμει του τρέχοντος σχεδίου χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο άξονα προτεραιότητας και για το συγκεκριμένο στόχο. Η παράγραφος 2 επιτρέπει, σε συνέχεια συγκεκριμένου και δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος του κράτους μέλους, να υπολογίζονται οι ενδιάμεσες πληρωμές ως το καταβληθέν ή το οφειλόμενο στους δικαιούχους ποσό ενωσιακής συνδρομής για τον άξονα προτεραιότητας και τους στόχους.

    Το άρθρο 77 του κανονισμού (ΕΚ) 1198/2006 του Συμβουλίου προβλέπει ότι η πληρωμή του υπολοίπου περιορίζεται στο μικρότερο από τα ακόλουθα ποσά: α) το ποσό το οποίο υπολογίζεται με την εφαρμογή, στη δημόσια συνεισφορά που δηλώνεται στην τελική δήλωση δαπανών η οποία πιστοποιείται από την αρχή πιστοποίησης για κάθε στόχο σύγκλισης/στόχο εκτός σύγκλισης, του ποσοστού ενωσιακής συγχρηματοδότησης το οποίο καθορίζεται δυνάμει του τρέχοντος σχεδίου χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο άξονα προτεραιότητας και για το συγκεκριμένο στόχο ή β) το ποσό της ενωσιακής συνδρομής που καταβλήθηκε η οφείλεται στους δικαιούχους για κάθε άξονα προτεραιότητας και για κάθε στόχο. Το τελευταίο αυτό ποσό πρέπει να προσδιορίζεται από το κράτος μέλος στην τελευταία δήλωση δαπανών η οποία πιστοποιείται από την αρχή πιστοποίησης για κάθε άξονα προτεραιότητας και για κάθε στόχο.

    - Συνοχή με τις λοιπές πολιτικές και τους λοιπούς στόχους της Ένωσης

    Η πρόταση είναι συνεπής με τις άλλες προτάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απόκριση στην οικονομική κρίση.

    2. ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΏΣΕΩΝ

    - Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Δεν έχει πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τρίτους συμφεροντούχους

    - Προσφυγή σε εμπειρογνωμοσύνη και χρήση της

    Δεν υπήρξε ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

    - Εκτίμηση επιπτώσεων

    Αναμένεται ότι η πρόταση θα δώσει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να αυξήσει τις πληρωμές στις ενδιαφερόμενες χώρες, για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στους μηχανισμούς στήριξης. Η αύξηση θα συνίσταται σε ποσό υπολογιζόμενο με την εφαρμογή επί πλέον ποσοστού δέκα εκατοστιαίων μονάδων στους συντελεστές συγχρηματοδότησης που εφαρμόζονται για τον άξονα προτεραιότητας των προγραμμάτων στις νέες πιστοποιούμενες δαπάνες που υποβάλλονται κατά τη διάρκεια του εν λόγω χρονικού διαστήματος. Με την εφαρμογή του συμπληρωματικού ποσοστού, ο συντελεστής συγχρηματοδότησης του προγράμματος δεν δύναται να υπερβεί κατά πλέον των 10 εκατοστιαίων μονάδων τα ανώτατα όρια του άρθρου 53 παράγραφος 3 του κανονισμού για το ΕΤΑλ. Σε κάθε περίπτωση, η συνεισφορά της ΕΕ στα επιχειρησιακά προγράμματα και τους άξονες προτεραιότητας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που θα αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής.

    Αυτό δεν επιβάλλει πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις στο συνολικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι δεν θα μεταβληθούν τα συνολικά κονδύλια για το υπόψη χρονικό διάστημα προς τις εν λόγω χώρες και για τα εν λόγω προγράμματα.

    3. Νομικά στοιχεια της προτασης

    - Σύνοψη των προτεινόμενων μέτρων

    Προτείνεται η τροποποίηση των άρθρων 76 και 77 του κανονισμού για το ΕΤΑλ, ώστε να έχει η Επιτροπή τη δυνατότητα να αποδώσει τις τελευταία δηλωθείσες δαπάνες για το υπόψη χρονικό διάστημα και τις ενδιαφερόμενες χώρες με αύξηση του ποσού που υπολογίζεται με εφαρμογή 10 επί πλέον εκατοστιαίων μονάδων στους συντελεστές συγχρηματοδότησης για τον άξονα προτεραιότητας.

    Με την εφαρμογή του πρόσθετου ποσοστού, ο συντελεστής συγχρηματοδότησης του προγράμματος δεν δύναται να υπερβαίνει κατά πλέον των 10 εκατοστιαίων μονάδων τα ανώτατα όρια του άρθρου 53 παράγραφος 3 του κανονισμού για το ΕΤΑλ. Σε κάθε περίπτωση, η συνεισφορά του ταμείου για τον οικείο άξονα προτεραιότητας δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό που θα αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής.

    Μετά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου για την παροχή συνδρομής σε κράτος μέλος βάσει του μηχανισμού στήριξης, η Επιτροπή θα εφαρμόζει τον προαναφερόμενο υπολογισμό σε κάθε νέα δηλούμενη δαπάνη στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος για το οικείο κράτος μέλος.

    Αυτό θα αποτελεί προσωρινό μέτρο το οποίο θα τερματίζεται αμέσως μετά την έξοδο του κράτους μέλους από το μηχανισμό στήριξης.

    - Νομική βάση

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 2006, που καθορίζει γενικές διατάξεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, ορίζει το πλαίσιο ενωσιακής στήριξης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αλιευτικού κλάδου, των περιοχών αλιείας και της αλιείας εσωτερικών υδάτων. Βασιζόμενος στην αρχή της από κοινού διαχείρισης μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, ο παρών κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία προγραμματισμού καθώς και ρυθμίσεις για τη διαχείριση (μεταξύ άλλων οικονομική) του προγράμματος, την παρακολούθηση, το δημοσιονομικό έλεγχο και την αξιολόγηση των έργων.

    - Αρχή της επικουρικότητας

    Η πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας στο βαθμό που επιδιώκει την παροχή αυξημένης στήριξης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας σε ορισμένα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες [ή απειλούνται από δυσχέρειες αυτού του είδους], κυρίως με προβλήματα στην οικονομική τους ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα και με υποβάθμιση της θέσης τους από άποψη ελλείμματος και χρέους, λόγω και του διεθνούς οικονομικού και πιστωτικού περιβάλλοντος. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αναγκαία η θέσπιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός προσωρινού μηχανισμού που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα αύξησης των επιστροφών έναντι των πιστοποιημένων δαπανών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας.

    - Αρχή της αναλογικότητας

    Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας:

    Η παρούσα πρόταση είναι όντως αναλογική, επειδή προχωρεί πολύ προς την κατεύθυνση της παροχής αυξημένης στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες οφειλόμενες σε εξαιρετικού χαρακτήρα γεγονότα τα οποία εκφεύγουν του ελέγχου τους και εμπίπτουν στους όρους του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου (για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης), ή που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά το ισοζύγιο πληρωμών τους και εμπίπτουν στους όρους του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου, καθώς και προς την Ελλάδα, την περίπτωση της οποίας αφορά η απόφαση 2010/320/ΕΕ η οποία, απευθυνόμενη προς την Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση και εμβάθυνση της χρηματοοικονομικής εποπτείας, την ειδοποιεί να λάβει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος που κρίνονται αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος.

    - Επιλογή νομικών μέσων

    Προτεινόμενο μέσο: κανονισμός.

    Άλλος τύπος νομοθετικής πράξης δεν θα ήταν ενδεδειγμένος για τους εξής λόγους:

    Η Επιτροπή εξέτασε, με βάση την κτηθείσα μέχρι τώρα πείρα, τα περιθώρια ελιγμών που παρέχει το νομικό πλαίσιο και τα οποία θεωρεί αναγκαία, προκειμένου να προτείνει τροποποιήσεις του Γενικού Κανονισμού. Ο στόχος της παρούσας αναθεώρησης είναι να διευκολυνθεί περαιτέρω η συγχρηματοδότηση έργων, ώστε να επιταχυνθεί με αυτό τον τρόπο η υλοποίησή τους και να ενταθεί ο αντίκτυπος των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

    4. Δημοσιονομικές επιπτώσεις

    Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, δεδομένου ότι δεν προτείνεται τροποποίηση των μέγιστων ορίων ποσών χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας που διατίθενται για επιχειρησιακά προγράμματα όσον αφορά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013.

    Η πρόταση καταδεικνύει την προθυμία της Επιτροπής να συμβάλει στις προσπάθειες των κρατών μελών να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση. Η τροποποίηση θα εφοδιάσει τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη με τα αναγκαία κεφάλαια για τη στήριξη έργων και την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Όσον αφορά τις πιστώσεις πληρωμών του έτους 2012, η πρόταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση υψηλότερων ποσών στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Οι πρόσθετες πιστώσεις πληρωμών γι’ αυτή την πρόταση θα επιφέρουν αύξηση των πιστώσεων πληρωμών (για το έτος 2012 κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ) οι οποίες θα αντισταθμιστούν μέχρι τη λήξη της περιόδου προγραμματισμού. Συνεπώς, οι συνολικές πιστώσεις πληρωμών για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού παραμένουν αμετάβλητες.

    Με βάση αιτήματα κρατών μελών να υπαχθούν σε αυτή τη δράση και συνεκτιμώντας τον τρόπο εξέλιξης των αιτήσεων για ενδιάμεσες πληρωμές, το 2012 η Επιτροπή θα επανεξετάσει την ανάγκη πρόσθετων πιστώσεων πληρωμών και, εάν είναι αναγκαίο, θα προτείνει την ανάληψη κατάλληλων δράσεων στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

    2011/0212 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    τροποποιητικός του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετιζόμενες με τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[1],

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[2],

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1. Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και πτωτική στροφή της οικονομίας έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και έχουν προκαλέσει έντονη υποβάθμιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών συνθηκών σε αρκετά κράτη μέλη. Ειδικότερα, ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες η απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες, ιδίως με προβλήματα στην οικονομική τους ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα και με επιδείνωση της κατάστασης του ελλείμματος και του χρέους τους, λόγω και του διεθνούς οικονομικού και πιστωτικού περιβάλλοντος.

    2. Μολονότι έχουν ήδη ληφθεί σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και τροποποιήσεων του νομοθετικού πλαισίου, οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, στην αγορά εργασίας και στους πολίτες ήδη γίνονται ευρέως αισθητές. Η πίεση που ασκείται στους εθνικούς χρηματοδοτικούς πόρους αυξάνεται και πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ανακούφισης μέσω της μέγιστης και βέλτιστης χρήσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας.

    3. Βασιζόμενος στη διάταξη του άρθρου 122 παράγραφος 2 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση σε κράτος μέλος που αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες οφειλόμενες σε έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2010, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης[3], εγκαθίδρυσε μηχανισμό αυτού του τύπου με σκοπό τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ένωσης.

    4. Με τις εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου 2011/77/EΕ, της 7ης Δεκεμβρίου 2010[4], και 2011/344/EΕ, της 30ης Μαΐου 2011[5], χορηγήθηκε χρηματοδοτική ενίσχυση στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.

    5. Η Ελλάδα αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα ήδη πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010. Συνεπώς η χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να βασιστεί στον εν λόγω κανονισμό.

    6. Η Συμφωνία μεταξύ Πιστωτών και η Συμφωνία Δανειακής Διευκόλυνσης που συνήφθησαν για την Ελλάδα στις 8 Μαΐου 2011 άρχισαν να ισχύουν στις 11 Μαΐου 2010. Προβλέπουν ότι, εφόσον εκκρεμούν ποσά βάσει της Συμφωνίας Δανειακής Διευκόλυνσης, η Συμφωνία μεταξύ Πιστωτών παραμένει σε πλήρη ισχύ και εφαρμόζεται επί τριετή περίοδο προγραμματισμού.

    7. Με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου, της 18 Φεβρουαρίου 2002, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών μελών[6], έχει συσταθεί μέσο που προβλέπει ότι το Συμβούλιο θα χορηγεί αμοιβαία συνδρομή στις περιπτώσεις στις οποίες ένα κράτος μέλος το οποίο δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά το ισοζύγιο πληρωμών του.

    8. Με τις αποφάσεις 2009/102/ΕΚ, της 4ης Νοεμβρίου 2009[7], 2009/290/EΚ, της 20ής Ιανουαρίου 2009[8] και 2009/459/EΚ, της 26ης Ιουνίου 2009[9], χορηγήθηκε τέτοια χρηματοδοτική συνδρομή στην Ουγγαρία, στη Λετονία και στη Ρουμανία.

    9. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι διαθέσιμη η ενίσχυση ή συνδρομή με βάση τους κανονισμούς αριθ. 407/2010 και αριθ. 332/2002 ορίζεται στις αντίστοιχες εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου. Η ισχύς της απόφασης του Συμβουλίου με την οποία χορηγείται συνδρομή στην Ουγγαρία έληξε στις 4 Νοεμβρίου του 2010.

    10. Στις 11 Ιουλίου 2011, οι υπουργοί οικονομικών των 17 κρατών μελών της ζώνης ευρώ υπέγραψαν τη συνθήκη για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Προβλέπεται ότι μέχρι το έτος 2013 ο ΕΜΣ θα αναλάβει την εξυπηρέτηση των σκοπών που σήμερα εκπληρώνουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (EFSM).

    11. Για να διευκολυνθεί η διαχείριση της ενωσιακής χρηματοδότησης, για να βοηθηθεί η επιτάχυνση των επενδύσεων σε κράτη μέλη και περιφέρειες και για να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα κεφαλαίων για την οικονομία, είναι αναγκαίο να επιτραπεί η προσαύξηση των ενδιάμεσων πληρωμών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας κατά ποσό αντίστοιχο δέκα εκατοστιαίων μονάδων άνω του πραγματικού συντελεστή συγχρηματοδότησης για κάθε άξονα προτεραιότητας, για εκείνα τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα.

    12. Είναι σκόπιμο να αναθεωρηθούν αναλόγως οι κανόνες υπολογισμού ενδιάμεσων πληρωμών και των πληρωμών του τελικού υπολοίπου για επιχειρησιακά προγράμματα κατά το χρονικό διάστημα εντός του οποίου χορηγείται στα κράτη μέλη χρηματοδοτική ενίσχυση για την αντιμετώπιση σοβαρών δυσκολιών όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα.

    13. Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου παρέμενε διαθέσιμη η χρηματοδοτική ενίσχυση ή συνδρομή, ενδέχεται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 2 να καταδεικνύουν την ανάγκη να εκτιμηθεί, μεταξύ άλλων, κατά πόσον η μείωση της εθνικής συγχρηματοδότησης δεν συνεπάγεται σημαντική απόκλιση από τους αρχικά τεθέντες στόχους. Αυτή η αξιολόγηση ενδέχεται να έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος.

    14. Συνεπώς πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 2006, με τον οποίο θεσπίζονται γενικές διατάξεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας[10].

    15. Επειδή η άνευ προηγουμένου κρίση που σοβεί στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και η πτωτική στροφή της οικονομίας που έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομική σταθερότητα αρκετών κρατών μελών απαιτούν ταχεία απόκριση για την αναστροφή των επιπτώσεων στην οικονομία ως σύνολο, ο παρών κανονισμός πρέπει να τεθεί σε ισχύ το ταχύτερο δυνατόν με αναδρομική εφαρμογή για τις περιόδους κατά τις οποίες τα κράτη μέλη λάμβαναν χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση ή ενίσχυση από άλλα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1. Τα άρθρα 76 και 77 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 76

    Κανόνες υπολογισμού των ενδιάμεσων πληρωμών

    1. Οι ενδιάμεσες πληρωμές υπολογίζονται με την εφαρμογή, στη δημόσια συνεισφορά που δηλώνεται στη δήλωση δαπανών η οποία πιστοποιείται από την αρχή πιστοποίησης για κάθε άξονα προτεραιότητας και στο πλαίσιο κάθε στόχου σύγκλισης/στόχου εκτός σύγκλισης, του ποσοστού συγχρηματοδότησης το οποίο καθορίζεται δυνάμει του τρέχοντος σχεδίου χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο άξονα προτεραιότητας και για το συγκεκριμένο στόχο.

    2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παραγράφου 1, σε συνέχεια συγκεκριμένου και δεόντως αιτιολογημένου αιτήματος του κράτους μέλους, μια ενδιάμεση πληρωμή είναι το καταβληθέν ή το οφειλόμενο στους δικαιούχους ποσό ενωσιακής συνδρομής για τον άξονα προτεραιότητας και το στόχο. Το ποσό αυτό πρέπει να προσδιορίζεται από το κράτος μέλος στη δήλωση δαπανών.

    3. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 53 παράγραφος 3, σε συνέχεια αιτήματος του κράτους μέλους, οι ενδιάμεσες πληρωμές είναι δυνατόν να αυξάνονται κατά ποσό που αντιστοιχεί στο συντελεστή συγχρηματοδότησης ο οποίος ισχύει για κάθε άξονα προτεραιότητας, προσαυξημένο κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες, με εφαρμογή του στο ποσό της επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης που δηλώθηκε τελευταία σε κάθε πιστοποιημένη δήλωση δαπάνης που υποβλήθηκε εντός του διαστήματος στη διάρκεια του οποίου το κράτος μέλος πληροί έναν από τους ακόλουθους όρους:

    α) η χρηματοοικονομική ενίσχυση τέθηκε στη διάθεση του κράτους μέλους σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης*, ή τέθηκε στη διάθεσή του από άλλα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ πριν από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου κανονισμού·

    β) η μεσοπρόθεσμη χρηματοοικονομική συνδρομή τέθηκε στη διάθεσή του σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 332/2002** του Συμβουλίου·

    γ) η χρηματοοικονομική ενίσχυση τέθηκε στη διάθεσή του σύμφωνα με τη συνθήκη για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που υπογράφτηκε στις 11 Ιουλίου 2011.

    4. Για τον υπολογισμό των ενδιάμεσων πληρωμών οι οποίες υποβάλλονται αφού το κράτος μέλος έχει παύσει να δικαιούται τη χρηματοδοτική ενίσχυση ή συνδρομή που αναφέρεται στην παράγραφο 3, η Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη τα αυξημένα ποσά που καταβλήθηκαν με βάση τις διατάξεις της εν λόγω παραγράφου.

    Εντούτοις, αυτά τα ποσά λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό για την εφαρμογή του άρθρου 79 παράγραφος 1.

    * ΕΕ L 118 της 12.05.2010, σ. 1.

    ** ΕΕ L 53 της 23.02.2002, σ. 1.»

    Άρθρο 77

    Κανόνες υπολογισμού των πληρωμών υπολοίπου

    1. Η πληρωμή υπολοίπου περιορίζεται στο μικρότερο από τα ακόλουθα δύο ποσά:

    α) το ποσό το οποίο υπολογίζεται με την εφαρμογή, στη δημόσια συνεισφορά που δηλώνεται στην τελική δήλωση δαπανών η οποία πιστοποιείται από την αρχή πιστοποίησης για κάθε στόχο σύγκλισης/στόχο εκτός σύγκλισης, του ποσοστού συγχρηματοδότησης το οποίο καθορίζεται δυνάμει του τρέχοντος σχεδίου χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο άξονα προτεραιότητας και για το συγκεκριμένο στόχο·

    β) το καταβληθέν ή το οφειλόμενο στους δικαιούχους ποσό ενωσιακής συνδρομής για κάθε άξονα προτεραιότητας και για κάθε στόχο. Αυτό το ποσό πρέπει να εξειδικεύεται από το κράτος μέλος στην τελευταία δήλωση δαπανών η οποία πιστοποιείται από την αρχή πιστοποίησης για κάθε άξονα προτεραιότητας και για κάθε στόχο.

    2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 53 παράγραφος 3, σε συνέχεια αιτήματος του κράτους μέλους, οι ενδιάμεσες πληρωμές είναι δυνατόν να αυξάνονται κατά ποσό που αντιστοιχεί στο συντελεστή συγχρηματοδότησης ο οποίος ισχύει για κάθε άξονα προτεραιότητας, προσαυξημένο κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες, με εφαρμογή του στο ποσό της επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης που δηλώθηκε τελευταία σε κάθε πιστοποιημένη δήλωση δαπάνης που υποβλήθηκε εντός του διαστήματος στη διάρκεια του οποίου το κράτος μέλος πληροί έναν από τους ακόλουθους όρους:

    α) η χρηματοδοτική ενίσχυση τέθηκε στη διάθεση του κράτους μέλους σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης*, ή του διατέθηκε από άλλα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ πριν από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου κανονισμού·

    β) η μεσοπρόθεσμη χρηματοδοτική συνδρομή τέθηκε στη διάθεσή του σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 332/2002** του Συμβουλίου·

    γ) η χρηματοδοτική ενίσχυση τέθηκε στη διάθεσή του σύμφωνα με τη συνθήκη για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που υπογράφτηκε στις 11 Ιουλίου 2011.

    3. Για τον υπολογισμό των πληρωμών υπολοίπου οι οποίες υποβάλλονται αφού το κράτος μέλος έχει παύσει να δικαιούται τη χρηματοδοτική ενίσχυση ή συνδρομή που αναφέρεται στο άρθρο 76 παράγραφος 3, η Επιτροπή δεν λαμβάνει υπόψη τα αυξημένα ποσά που καταβλήθηκαν με βάση τις διατάξεις της εν λόγω παραγράφου.

    2. Παρεμβάλλεται το άρθρο 77 α:

    «Άρθρο 77 α

    Όριο της συνεισφοράς της Ένωσης μέσω ενδιάμεσων πληρωμών και πληρωμών υπολοίπου

    Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 76 παράγραφος 3 και του άρθρου 77 παράγραφος 2, η ενωσιακή συνεισφορά μέσω ενδιάμεσων πληρωμών και πληρωμών του τελικού υπολοίπου δεν δύναται να υπερβαίνει τη δημόσια συνεισφορά και το ανώτατο ποσό συμμετοχής του Ταμείου για κάθε άξονα προτεραιότητας και για κάθε στόχο, όπως αυτό ορίζεται στην απόφαση της Επιτροπής με την οποία εγκρίνεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα.»

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Πάντως, για τα ακόλουθα κράτη μέλη εφαρμόζεται αναδρομικά από την ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε στη διάθεση αυτών των κρατών μελών η χρηματοδοτική ενίσχυση ή συνδρομή.

    α) Ιρλανδία από τις 10 Δεκεμβρίου 2010·

    β) Ελλάδα από τις 11 Μαΐου 2010·

    γ) Λετονία από τις 23 Ιανουαρίου 2009·

    δ) Ουγγαρία από τις 5 Νοεμβρίου 2008·

    ε) Πορτογαλία από τις 24 Μαΐου 2011·

    στ) Ρουμανία από τις 11Μαΐου 2009.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. …/2011 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ τροποποιητικού του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1198/2006 του Συμβουλίου, όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετιζόμενες με τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα

    2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ/ΠΒΔ

    Τομέας(-είς) πολιτικής και σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες):

    Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας· δραστηριότητα ΠΒΔ 11.06

    3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    3.1. Γραμμές προϋπολογισμού (επιχειρησιακές γραμμές και συναφείς γραμμές τεχνικής και διοικητικής βοήθειας (πρώην γραμμές Β.Α)):

    Η νέα προτεινόμενη δράση θα υλοποιηθεί βάσει των ακόλουθων γραμμών του προϋπολογισμού:

    - 11.0612 Σύγκλιση (ΕΤΑλ)

    - 11.0613 δεν αφορά σύγκλιση (ΕΤΑλ)

    3.2. Διάρκεια της ενέργειας και των δημοσιονομικών επιπτώσεων:

    3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά:

    Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Νέα | Συνεισφορά ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψηφίων χωρών | Τομέας δημοσιονομικών προοπτικών |

    11.0612 | ΜΥΔ | Διαχ. | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | Αριθ.2 |

    11.0613 | ΜΥΔ | Διαχ. | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | Αριθ.2 |

    4. ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

    4.1.1. Συγκεφαλαιωτικός πίνακας των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

    Στους ακόλουθους πίνακες απεικονίζεται η αναμενόμενη επίπτωση των προτεινόμενων μέτρων για το 2011 και το 2013. Εφόσον δεν προτείνονται νέοι δημοσιονομικοί πόροι, στους πίνακες δεν αναγράφονται αριθμητικά στοιχεία αλλά η ένδειξη χ.α. (χωρίς αντικείμενο).

    Όσον αφορά τις πιστώσεις πληρωμών το έτος 2012, η πρόταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση για τα οικεία κράτη μέλη. Οι επιπρόσθετες πιστώσεις πληρωμών γι’ αυτή την πρόταση θα επιφέρουν αύξηση των πιστώσεων πληρωμών (για το έτος 2012 περίπου 20 εκατ. ευρώ) οι οποίες θα αντισταθμιστούν μέχρι τη λήξη της περιόδου προγραμματισμού. Συνεπώς, οι συνολικές πιστώσεις πληρωμών για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού παραμένουν αμετάβλητες.

    Με βάση το αίτημα του κράτους μέλους να επωφεληθεί από τη δράση και από τη συνεκτίμηση της εξέλιξης όσον αφορά τις αιτήσεις ενδιάμεσων πληρωμών, η Επιτροπή θα επανεξετάσει το 2012 την ανάγκη πρόσθετων πιστώσεων πληρωμών και, εάν είναι αναγκαίο, θα προτείνει την ανάληψη κατάλληλων δράσεων στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Είδος δαπάνης | Τμήμα αριθ. | Έτος ν | ν + 1 | ν + 2 | ν + 3 | ν + 4 | ν + 5 και επ. | Σύνολο |

    Επιχειρησιακές δαπάνες[11] |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1 | α | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | β | χ.α. | 20 | χ.α. | χ.α. | -20 | χ.α. | χ.α. |

    Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[12] |

    Τεχνική και διοικητική βοήθεια – ΤΔΒ (ΜΔΠ) | 8.2.4 | γ | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | 0,000 |

    Διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[13] |

    Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5 | δ | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6 | ε | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Συνολικό ενδεικτικό ποσό παρέμβασης

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, περιλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Λεπτομέρειες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Συγχρηματοδότης οργανισμός | Έτος ν | ν + 1 | ν + 2 | ν + 3 | ν + 4 | ν + 5 και επ. | Σύνολο |

    …………………… | στ | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ με συγχρηματοδότηση | α+γ+δ+ε+στ | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    4.1.2. Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό

    ( Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    ( Η πρόταση απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

    ( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της Διοργανικής Συμφωνίας[14] (σχετικά με το μέσο ευελιξίας ή με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

    4.1.3. Δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

    ( Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα

    ( Η πρόταση έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις - οι επιπτώσεις στα έσοδα είναι οι ακόλουθες:

    σε εκατ. ευρώ (με ένα δεκαδικό ψηφίο)

    Πριν δράσης [έτος ν-1] | Κατάσταση μετά τη δράση |

    Σύνολο ανθρώπινων πόρων | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

    5.1. Ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

    Η συνεχιζόμενη πιστωτική και οικονομική κρίση εντείνει την πίεση στους εθνικούς δημοσιονομικούς πόρους, καθώς τα κράτη μέλη μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση αναμένεται ότι θα δώσει στα εν λόγω κράτη μέλη τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκτέλεση των προγραμμάτων, επιτρέποντάς τους τη χρήση υψηλότερου συντελεστή συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και χαμηλότερου από εθνικούς πόρους.

    5.2. Προστιθέμενη αξία της κοινοτικής συμμετοχής, συνέπεια της πρότασης με άλλα δημοσιονομικά μέσα και δυνατότητα συνέργειας

    Η πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η εκτέλεση των προγραμμάτων με τη διοχέτευση χρημάτων στην οικονομία, ενώ ταυτοχρόνως θα συμβάλει στη μείωση του βάρους στις δημόσιες δαπάνες.

    5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων)

    Ο στόχος είναι να βοηθηθούν ακριβώς τα κράτη μέλη τα οποία έχουν περισσότερο πληγεί από την οικονομική κρίση ώστε να είναι ικανά να συνεχίσουν τη φυσική εκτέλεση των προγραμμάτων, διοχετεύοντες με αυτό τον τρόπο κεφάλαια στην οικονομία.

    5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

    Αναφέρετε κατωτέρω τη μέθοδο ή τις μεθόδους που επιλέχθηκε(-αν) για την υλοποίηση της δράσης.

    - Με τα κράτη μέλη

    6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    6.1. Σύστημα παρακολούθησης

    Δεν απαιτείται, εμπίπτει στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας.

    6.2. Αξιολόγηση

    6.2.1. Εκ των προτέρων αξιολόγηση

    Η παρούσα πρόταση συντάχθηκε μετά από αίτημα του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής.

    6.2.2. Μέτρα που λήφθηκαν μετά από ενδιάμεση/εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από παρόμοιες εμπειρίες κατά το παρελθόν)

    Χ/Α

    6.2.3. Όροι και συχνότητα των μελλοντικών αξιολογήσεων

    Χ/Α

    7. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

    Ανευ αντικειμένου

    8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος ν | Έτος ν+1 | Έτος ν+2 | Έτος ν+3 | Έτος ν+4 | Έτος ν+5 |

    Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι (11 01 01) | A*/AD | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    B*, C*/AST | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο 11 01 02 | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Λοιπό προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο 11 01 04/05 | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    ΣΥΝΟΛΟ | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

    Χ/Α

    8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (Κανονισμός Υπηρεσιακής Κατάστασης)

    (Εάν αναφέρονται περισσότερες της μιας πηγές ανθρώπινων πόρων, διευκρινίστε τον αριθμό θέσεων που προέρχονται από καθεμία από τις πηγές αυτές)

    ( Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

    ( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ για το έτος ν

    ( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

    ( Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση των υφιστάμενων πόρων της διαχειρίστριας υπηρεσίας (εσωτερική αναδιάταξη)

    ( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος ν αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

    8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (11 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης)

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή προϋπολογισμού (αριθμός και ονομασία) | Έτος ν | Έτος ν+1 | Έτος ν+2 | Έτος ν+3 | Έτος ν+4 | Έτος ν+5 και επ. | ΣΥΝΟΛΟ |

    Άλλη τεχνική και διοικητική βοήθεια | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    - εσωτερική (intra muros) | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    - εξωτερική (extra muros) | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Σύνολο τεχνικής και διοικητικής βοήθειας | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | Έτος ν | Έτος ν+1 | Έτος ν+2 | Έτος ν+3 | Έτος ν+4 | Έτος ν+5 και επ. |

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (11 01 01) | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο 11 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, αποσπασμένοι εθνικοί υπάλληλοι, συμβασιούχοι κ.λπ.) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Υπολογισμός– Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Να γίνει παραπομπή στο σημείο 8.2.1, κατά περίπτωση

    χ.α.

    Υπολογισμός– Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο 11 01 02

    Να γίνει παραπομπή στο σημείο 8.2.1, κατά περίπτωση

    χ.α.

    8.2.6. Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία) |

    Έτος ν | Έτος ν+1 | Έτος ν+2 | Έτος ν+3 | Έτος ν+4 | Έτος ν+5 και επ. | ΣΥΝΟΛΟ |

    11 01 02 11 01– Αποστολές | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    11 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    11 01 02 11 03 – Επιτροπές | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    11 01 02 11 04 – Μελέτες και παροχή συμβουλών | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    11 01 02 11 05 – Πληροφορικά συστήματα | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    2 Σύνολο λοιπών δαπανών διαχείρισης (11 01 02 11) | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. | χ.α. |

    Υπολογισμός – Άλλες διοικητικές δαπάνες μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς

    χ.α.

    [1] ΕΕ L της…, σ..

    [2] ΕΕ L της…, σ..

    [3] ΕΕ L 118 της 12.05.2010, σ. 1.

    [4] ΕΕ L 30 της 04.02.2011, σ. 34.

    [5] ΕΕ L 159 της 17.06.2011, σ. 88.

    [6] ΕΕ L 53 της 23.02.2002, σ. 1.

    [7] ΕΕ L 37 της 06.02.2009, σ. 5.

    [8] ΕΕ L 79 της 25.03.2009, σ. 39.

    [9] ΕΕ L 150 της 13.06.2009, σ. 8.

    [10] ΕΕ L 223 της 15.08.2006, σ. 1.

    [11] Δαπάνες εκτός κεφαλαίου 11 01 του σχετικού Τίτλου 11.

    [12] Δαπάνες εντός κεφαλαίου 11 01.04 του Τίτλου 11.

    [13] Δαπάνες του κεφαλαίου 11 01 εκτός των δαπανών των άρθρων 11 01 04 ή 11 01 05.

    [14] Βλ. Σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

    Top