Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0481

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με τον οποίο τροποποιείται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετιζόμενες με τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ή απειλούνται με σοβαρές δυσχέρειες σε σχέση με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα

/* COM/2011/0481 τελικό - 2011/0209 (COD) */

52011PC0481

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με τον οποίο τροποποιείται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετιζόμενες με τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ή απειλούνται με σοβαρές δυσχέρειες σε σχέση με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα /* COM/2011/0481 τελικό - 2011/0209 (COD) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

· Λόγοι και στόχοι της πρότασης

Η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση εντείνει την πίεση που ασκείται στους εθνικούς χρηματοδοτικούς πόρους, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους. Στο πλαίσιο αυτό, η διασφάλιση της ομαλής εκτέλεσης των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης έχει ιδιαίτερη σημασία ως εργαλείο για την διοχέτευση χρηματοδοτικών ενισχύσεων στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, η εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετωπίζει συχνά δυσχέρειες λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που απορρέουν από τους περιορισμούς του προϋπολογισμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος από το Μηχανισμό Στήριξης των Ισοζυγίων Πληρωμών (ΜΣΙΠ) για τις χώρες εκτός ευρωζώνης ή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (ΕΜΧΣ) για τις χώρες ευρώ. Μέχρι σήμερα, έξι χώρες έχουν ζητήσει χρηματοδοτική συνδρομή στο πλαίσιο αυτών των μηχανισμών και έχουν συμφωνήσει με την Επιτροπή πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής. Η Ουγγαρία έχει λάβει χρηματοδοτική συνδρομή από το 2009, αλλά εξήλθε από το μηχανισμό στήριξης το 2010. Οι υπόλοιπες πέντε χώρες είναι η Ρουμανία και η Λετονία, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης των Ισοζυγίων Πληρωμών (ΜΣΙΠ), και η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (ΕΜΧΣ), που θα αποκαλούνται εφεξής «χώρες προγράμματος».

Για να βοηθηθούν τα προαναφερόμενα κράτη μέλη να συνεχίσουν την επιτόπια εφαρμογή των προγραμμάτων και να εκταμιευθούν κεφάλαια για τα έργα, η παρούσα πρόταση περιέχει διατάξεις που παρέχουν τη δυνατότητα να αυξηθεί το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ που εφαρμόζεται για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης των εν λόγω κρατών μελών, κατ’ ανώτατο όριο, έως 95% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις επιλέξιμες για τον στόχο σύγκλισης περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα μικρά νησιά του Αιγαίου και έως 85% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις υπόλοιπες περιοχές, για όσο διάστημα εξακολουθούν να υπάγονται στους μηχανισμούς στήριξης. Με τον τρόπο αυτό θα χορηγηθούν επιπρόσθετοι χρηματοοικονομικοί πόροι στα κράτη μέλη και θα διευκολυνθεί η συνέχιση της επιτόπιας εκτέλεσης των προγραμμάτων.

· Γενικό πλαίσιο

Η επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε ορισμένα κράτη μέλη πλήττει χωρίς καμιά αμφιβολία σοβαρά την πραγματική οικονομία λόγω του ύψους του χρέους και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις να δανειστούν χρήματα από την αγορά.

Η Επιτροπή ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στο θέμα της υποβολής προτάσεων για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της. Στο πλαίσιο ιδίως του σχεδίου της για την ανάκαμψη της οικονομίας, η Επιτροπή πρότεινε, το Δεκέμβριο του 2008, ορισμένες αλλαγές στις κανονιστικές ρυθμίσεις, με σκοπό την αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ που εφαρμόζεται σε ορισμένες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης εντός του έτους 2009. Από τις χώρες που μνημονεύθηκαν προηγουμένως, η Ελλάδα, η Λετονία και η Ουγγαρία αξιοποίησαν αυτή τη διευκόλυνση.

· Υφιστάμενες διατάξεις πολιτικής στο πλαίσιο της πρότασης

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) καθορίζει τους κοινούς κανόνες που διέπουν τη διαδικασία προγραμματισμού, καθώς και τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση του προγράμματος, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των έργων.

Τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης επανεξετάζονται και, εάν χρειάζεται, αναπροσαρμόζονται για το υπόλοιπο της περιόδου προγραμματισμού, σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλισθεί η συνέπεια με τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές, το εθνικό σχέδιο στρατηγικής και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του εν λόγω κανονισμού.

Το άρθρο 26 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) 1290/2005 προβλέπει ότι οι ενδιάμεσες πληρωμές υπολογίζονται με εφαρμογή του ποσοστού συγχρηματοδότησης κάθε άξονα προτεραιότητας στις πιστοποιημένες δημόσιες δαπάνες για τον άξονα αυτό.

· Συνοχή με τις λοιπές πολιτικές και τους άλλους στόχους της Ένωσης

Άνευ αντικειμένου.

2.           ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΏΣΕΩΝ

· Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η πρόταση είναι συνεπής με τις άλλες προτάσεις και πρωτοβουλίες που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στην χρηματοπιστωτική κρίση.

· Προσφυγή σε εμπειρογνωμοσύνη και χρήση της

Δεν υπήρξε ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

· Εκτίμηση επιπτώσεων

Η πρόταση θα δώσει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να εγκρίνει υψηλότερα ποσοστά συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ για τις ενδιαφερόμενες χώρες, για το χρονικό διάστημα υπαγωγής τους στους μηχανισμούς στήριξης

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη πρόσθετου προϋπολογισμού, εφόσον δεν μεταβάλλεται το ύψος των συνολικών κονδυλίων από τα Ταμεία για τις χώρες και τα προγράμματα κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013.

3.           νομικες πτυχεσ της προτασησ

· Σύνοψη της πρότασης

· Προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 70 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου με σκοπό να αυξηθεί το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ που εφαρμόζεται για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης των εν λόγω κρατών μελών, κατ’ ανώτατο όριο, έως 95% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις επιλέξιμες για τον στόχο σύγκλισης περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα μικρά νησιά του Αιγαίου και έως 85% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις υπόλοιπες περιοχές, για όσο διάστημα εξακολουθούν να υπάγονται στους μηχανισμούς στήριξης.

Μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου για τη χορήγηση συνδρομής σε ένα κράτος μέλος στο πλαίσιο των μηχανισμών στήριξης, τα κράτη μέλη θα υποβάλουν στην Επιτροπή πρόταση τροποποίησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξής τους, βάσει της οποίας θα αυξάνονται τα ποσοστά συγχρηματοδότησης από το ΕΓΤΑΑ. Οι πληρωμές οι οποίες υποβάλλονται μετά την έγκριση της εν λόγω τροποποίησης, θα υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς της υψηλότερης στήριξης. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο, το οποίο θα τερματίζεται αμέσως μόλις το κράτος μέλος εγκαταλείψει το μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές που εφαρμόζονται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, το αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης επιτρέπεται να εφαρμοστεί μόνο για τις πληρωμές που θα γίνουν μετά από την έγκριση από την Επιτροπή των αντίστοιχων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των νέων χρηματοδοτικών σχεδίων.

· Νομική βάση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) καθορίζει τους κοινούς κανόνες που διέπουν τη διαδικασία προγραμματισμού, καθώς και τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση του προγράμματος, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των έργων. Η πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 πρέπει να βασιστεί στα άρθρα 42 και 43 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

· Αρχή της επικουρικότητας

Η πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας, στο βαθμό που επιδιώκει την παροχή αυξημένης στήριξης μέσω του ΕΓΤΑΑ σε ορισμένα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες ή απειλούνται από τέτοιες δυσχέρειες, ιδίως εξαιτίας των προβλημάτων στην οικονομική τους ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα, και με επιδείνωση της θέσης του ελλείμματος και του χρέους τους, εξαιτίας και των διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών περιστάσεων. Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αναγκαία η θέσπιση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός προσωρινού μηχανισμού που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα εξόφλησης των πιστοποιημένων δαπανών στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ, με χρήση υψηλότερων ποσοστών συγχρηματοδότησης.

· Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας:

Η παρούσα πρόταση είναι όντως αναλογική, καθόσον προχωρεί σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της παροχής αυξημένης στήριξης από το ΕΓΤΑΑ στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ή απειλούνται με σοβαρές δυσχέρειες οφειλόμενες σε έκτακτες περιστάσεις που διαφεύγουν του ελέγχου τους και εμπίπτουν στους όρους του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου (για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης), ή που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ή απειλούνται με σοβαρές δυσχέρειες όσον αφορά το ισοζύγιο πληρωμών τους και εμπίπτουν στους όρους του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου. Για την Ελλάδα, η Συμφωνία μεταξύ Πιστωτών η οποία συνήφθη από κοινού με τη Συμφωνία Δανειακής Διευκόλυνσης της Ευρωζώνης άρχισε να ισχύει στις 11 Μαΐου 2010. Όπως προβλέπει η Συμφωνία, η περίοδος διαθεσιμότητας θα λήξει κατά την τρίτη επέτειο από την ημερομηνία της συμφωνίας.

· Επιλογή μέσων

Προτεινόμενο μέσο: κανονισμός.

Άλλα μέσα δεν θα ήταν ενδεδειγμένα για τους εξής λόγους:

Η Επιτροπή έχει διερευνήσει τα περιθώρια ελιγμών που παρέχει το νομικό πλαίσιο και τα οποία θεωρεί αναγκαία, με βάση την πείρα που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να προτείνει τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον κανονισμό 1698/2005. Στόχος της παρούσας αναθεώρησης είναι να διευκολυνθεί περαιτέρω η συγχρηματοδότηση έργων, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους και να ενταθεί ο αντίκτυπος των επενδύσεων αυτών στην πραγματική οικονομία.

4.           Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Δεν υπάρχουν επιπτώσεις στις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, δεδομένου ότι δεν προτείνεται τροποποίηση των μέγιστων ορίων χρηματοδότησης του ΕΓΤΑΑ που διατίθενται για τα επιχειρησιακά προγράμματα που προβλέπονται κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013. Για την εξεταζόμενη περίοδο, η Επιτροπή θα εξοφλεί τις πιστοποιημένες δαπάνες με βάση υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο, με αποτέλεσμα συμπληρωματικές πληρωμές προς τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη για τις δαπάνες που έχουν δηλωθεί στην Επιτροπή από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού, μετά την αναθεώρηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Με βάση τις προβλέψεις δαπανών που έχουν διαβιβαστεί στην Επιτροπή μέχρι σήμερα από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, ενδέχεται να χρειαστεί η καταβολή επιπλέον ποσού 90 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011, εάν η πρόταση εγκριθεί εγκαίρως, και η καταβολή ποσού 470 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012, σε περίπτωση που τα κράτη μέλη αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το επιτρεπόμενο ποσοστό συγχρηματοδότησης στο έπακρο.

Υπό το πρίσμα των αιτημάτων των κρατών μελών να αξιοποιήσουν τη δράση και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σε σχέση με την υποβολή των αιτήσεων ενδιάμεσων πληρωμών, η Επιτροπή θα επανεξετάσει το 2012 την ανάγκη για πρόσθετες πιστώσεις πληρωμών και, ενδεχομένως, θα προτείνει τις σχετικές ενέργειες στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

2011/0209 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με τον οποίο τροποποιείται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες διατάξεις σχετιζόμενες με τη δημοσιονομική διαχείριση για ορισμένα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν δυσχέρειες ή απειλούνται με σοβαρές δυσχέρειες σε σχέση με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τα άρθρα 42, 43,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Αφού διαβίβασαν το σχέδιο νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[1],

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[2],

Αποφασίζοντας με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η πρωτοφανής παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική ύφεση έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουν προκαλέσει έντονη επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών συνθηκών σε αρκετά κράτη μέλη. Ορισμένα κράτη μέλη ιδίως αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες η απειλούνται από τέτοιες δυσχέρειες, παρουσιάζοντας κυρίως προβλήματα στην οικονομική τους ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα και αντιμετωπίζοντας την επιδείνωση της θέσης του ελλείμματος και του χρέους τους, επίσης εξαιτίας των διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

(2) Μολονότι έχουν ήδη αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και τροποποιήσεων του νομοθετικού πλαισίου, ο αντίκτυπος της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, στην αγορά εργασίας και τους πολίτες είναι ήδη ευρύτερα αισθητός. Η πίεση που ασκείται στους εθνικούς χρηματοδοτικούς πόρους αυξάνεται και πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ανακούφισης από τις πιέσεις, μέσω της μέγιστης και βέλτιστης χρήσης των χρηματοδοτικών πόρων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (εφεξής «ΕΓΤΑΑ»)

(3) Βασιζόμενος στη διάταξη του άρθρου 122 παράγραφος 2 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να χορηγείται χρηματοδοτική ενίσχυση σε κράτος μέλος που αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες οφειλόμενες σε έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν του ελέγχου του, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2010, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης[3], εγκαθίδρυσε μηχανισμό αυτού του τύπου, με σκοπό τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ένωσης.

(4) Με τις εκτελεστικές αποφάσεις του Συμβουλίου 2011/77/EΕ, της 7ης Δεκεμβρίου 2010[4] και 2011/344/EΕ, της 30ης Μαΐου 2011[5], δόθηκε χρηματοδοτική συνδρομή στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα ήδη πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 407/2010 και έλαβε χρηματοπιστωτική ενίσχυση, μεταξύ άλλων, από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

(5) Με τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών μελών[6] έχει συσταθεί ένας μηχανισμός που προβλέπει ότι το Συμβούλιο θα χορηγεί αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση δυσχερειών ή σοβαρής απειλής δυσχερειών στο ισοζύγιο πληρωμών ενός κράτους μέλους, το οποίο δεν έχει εισάγει το ευρώ.

(6) Με τις αποφάσεις 2009/102/ΕΚ, της 4ης Νοεμβρίου 2009[7], 2009/290/EΚ, της 20ής Ιανουαρίου 2009[8] και 2009/459/EΚ, της 26ης Ιουνίου 2009[9] χορηγήθηκε τέτοια χρηματοδοτική συνδρομή στην Ουγγαρία, στη Λετονία και στη Ρουμανία.

(7) Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι διαθέσιμη η συνδρομή για την Ιρλανδία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία καθορίζεται στις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου. Η συνδρομή προς την Ουγγαρία έληξε στις 4 Νοεμβρίου 2010.

(8) Για την Ελλάδα, η Συμφωνία μεταξύ Πιστωτών η οποία συνήφθη από κοινού με τη Συμφωνία Δανειακής Διευκόλυνσης της Ευρωζώνης άρχισε να ισχύει στις 11 Μαΐου 2010. Όπως προβλέπει η Συμφωνία, η περίοδος διαθεσιμότητας θα λήξει κατά την τρίτη επέτειο από την ημερομηνία της συμφωνίας.

(9) Στις 11 Ιουλίου 2011, οι υπουργοί οικονομικών των 17 κρατών μελών της ζώνης ευρώ υπέγραψαν τη συνθήκη για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Η Συνθήκη ακολουθεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2011. Όπως προβλέπεται, έως το έτος 2013 ο ΕΜΣ θα αναλάβει την εκπλήρωση της αποστολής που σήμερα διεκπεραιώνουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (ΕΜΧΣ).

(10) Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης και 24ης Ιουλίου 2011 χαιρετίζεται η πρόθεση της Επιτροπής να ενισχύσει τις συνέργιες μεταξύ του προγράμματος δανεισμού για την Ελλάδα και των ταμείων της Ένωσης, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ικανότητας της Ελλάδας να απορροφήσει πόρους της Ένωσης, προκειμένου να τονωθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση και εστιάζοντας την προσοχή εκ νέου στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Επίσης, τα συμπεράσματα χαιρετίζουν και υποστηρίζουν την κατάρτιση από την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, συνολικού προγράμματος για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ο παρών κανονισμός συμβάλλει στις προσπάθειες για να επιτευχθούν οι συνέργιες αυτές.

(11) Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση της χρηματοδότησης από την Ένωση, να υποστηριχθεί η επιτάχυνση των επενδύσεων στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και περιφέρειες και να ενισχυθεί ο αντίκτυπος της χρηματοδότησης για την οικονομία, είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ έως το 95% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις περιφέρειες που είναι επιλέξιμες βάσει του στόχου σύγκλισης και έως το 85% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις υπόλοιπες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες όσον αφορά την χρηματοοικονομική τους σταθερότητα.

(12) Σύμφωνα με τις γενικές αρχές που εφαρμόζονται βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, το αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης είναι δυνατόν να εφαρμόζεται μόνο για τις πληρωμές που θα γίνουν μετά από την έγκριση από την Επιτροπή των αντίστοιχων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων και των νέων χρηματοδοτικών σχεδίων. Συνεπώς, είναι επίσης απαραίτητο να καθοριστεί η διαδικασία βάσει της οποίας τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή καθώς και ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται αυτό.

(13) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2006, για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής (ΕΓΤΑΑ),[10] θα πρέπει συνεπώς να τροποποιηθεί αναλόγως.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Στο άρθρο 70 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 4γ μετά την παράγραφο 4β:

«4γ.        Κατά παρέκκλιση των ανώτατων ορίων που καθορίζονται στις παραγράφους 3, 4 και 5, το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ μπορεί να αυξηθεί , κατ’ ανώτατο όριο, έως 95% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις επιλέξιμες για τον στόχο σύγκλισης περιφέρειες, τις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα μικρά νησιά του Αιγαίου και έως 85% των επιλέξιμων δημόσιων δαπανών στις υπόλοιπες περιοχές. Τα ποσοστά αυτά εφαρμόζονται για τις επιλέξιμες δαπάνες που δηλώθηκαν πρόσφατα σε κάθε πιστοποιημένη δήλωση δαπάνης που υποβλήθηκε εντός του διαστήματος στη διάρκεια του οποίου το κράτος μέλος πληροί έναν από τους ακόλουθους όρους:

α)      η χρηματοοικονομική ενίσχυση τέθηκε στη διάθεση του κράτους μέλους σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2010 για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης* ή τέθηκε στη διάθεσή του από άλλα κράτη μέλη της ζώνης ευρώ πριν από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου κανονισμού·

β)      η μεσοπρόθεσμη χρηματοοικονομική συνδρομή τέθηκε στη διάθεσή του σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών των κρατών μελών**·

γ)      η χρηματοδοτική ενίσχυση τέθηκε στη διάθεσή του σύμφωνα με τη συνθήκη για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ένα κράτος μέλος που επιθυμεί να κάνει χρήση της παρέκκλισης που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο πρέπει να υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή προκειμένου να τροποποιήσει αναλόγως το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης του. Η παρέκκλιση ισχύει από την έγκριση, εκ μέρους της Επιτροπής, της τροποποίησης του προγράμματος, και παύει να ισχύει μόλις το κράτος μέλος δεν πληροί πλέον καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα σημεία α), β) ή γ) του πρώτου εδαφίου. Το κράτος μέλος διαβιβάζει τότε στην Επιτροπή πρόταση τροποποίησης του προγράμματος που περιλαμβάνει νέο σχέδιο χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα ανώτατα ποσοστά που ίσχυαν πριν από την παρέκκλιση.

Εάν ένα κράτος μέλος δεν έχει υποβάλει στην Επιτροπή πρόταση τροποποίησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σχεδίου χρηματοδότησης, κατά την ημερομηνία κατά την οποία δεν πληροί πλέον καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα σημεία α), β) ή γ) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, ή εάν το σχέδιο χρηματοδότησης που κοινοποιήθηκε δεν είναι σύμφωνο με τα ανώτατα ποσοστά που προβλέπονται στις παραγράφους 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου, τα ποσοστά αυτά εφαρμόζονται αυτόματα από την ημερομηνία εκείνη.

*          ΕΕ L 118 της 12.5.2010, σ. 1.

**        ΕΕ L 53 της 23.2.2002, σ. 1."

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ || AGRI/I1/Ares/2011/880294 Rev 1 (JGS/dz) 6.20.2011.6

|| ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/07/2011

1. || ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 05 04 05 01 || ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ 2011: ΠΑΥ: 14 407 971 311 ευρώ ΠΠ: 11 900 560 340 ευρώ

2. || ΤΙΤΛΟΣ: Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) όσον αφορά τη χρηματοδοτική συνεισφορά από το Ταμείο για ορισμένα κράτη μέλη

3. || ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ: -

4. || ΣΤΟΧΟΙ: Να τροποποιηθεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1698/2005, ώστε να επιτραπεί σε ορισμένα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες όσον αφορά την χρηματοοικονομική τους σταθερότητα να αυξήσουν το ποσοστό συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ κατ 'ανώτατο όριο σε 95% της επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης.

5. || ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ (1) || ΠΕΡΙΟΔΟΣ 12 ΜΗΝΩΝ (εκατ. ευρώ) || ΤΡΕΧΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ2011 (εκατ. ευρώ) || ΕΠΟΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ2012 (εκατ. ευρώ)

5.0 || ΔΑΠΑΝΕΣ - ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚ (τρέχουσες τιμές) - ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ -               ΑΛΛΕΣ || - || ΠΑΥ: - ΠΠ: + 90 || ΠΑΥ: - ΠΠ: + 470

5.1 || ΕΣΟΔΑ -               ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΚ (ΕΙΣΦΟΡΕΣ/ΔΑΣΜΟΙ) -               ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ || - || - || -

|| || 2011 || 2012 || 2013

5.0.1 || ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (τρέχουσες τιμές) ΠΑΥ ΠΠ || - +90 || - +470 || - -

5.1.1 || ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ || - || - || -

5.2 || ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:-

6.0 || ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ; || ΝΑΙ ΟΧΙ

6.1 || ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ; || ΝΑΙ ΟΧΙ

6.2 || ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ; || ΝΑΙ ΟΧΙ

6.3 || ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ; || ΝΑΙ ΟΧΙ

6.4 || ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ||

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: (1) Όσον αφορά τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων, η τροποποίηση του κανονισμού 1698/2005 δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι παραμένουν αμετάβλητα τόσο το συνολικό κονδύλιο για την αγροτική ανάπτυξη, όσο και η ετήσια κατανομή του. Όσον αφορά τις πληρωμές, η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες επιστροφές για τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη. Σε περίπτωση που η πρόταση εγκριθεί έγκαιρα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το νέο ποσοστό για τις αιτήσεις πληρωμής για το τρίτο τρίμηνο του 2011, οι πρόσθετες πιστώσεις πληρωμών που είναι αναγκαίες για το έτος αυτό μπορεί να υπολογιστούν σε 90 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2011, η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της διαδικασίας συνολικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τις συμπληρωματικές πληρωμές που πρέπει να γίνουν το 2012, το ποσό ανέρχεται σε 470 εκατομμύρια ευρώ. Υπό το πρίσμα των αιτημάτων των κρατών μελών να επωφεληθούν από τη δράση και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις όσον αφορά την υποβολή των ενδιάμεσων πληρωμών, η Επιτροπή θα επανεξετάσει το 2012 την ανάγκη για πρόσθετες πιστώσεις πληρωμών και, ενδεχομένως, θα προτείνει τις αντίστοιχες ενέργειες στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Δεν έχει γίνει ο υπολογισμός των εκτιμήσεων για το έτος 2013, δεδομένου ότι, σε περίπτωση που οι έκτακτες συνθήκες εξακολουθούν να δικαιολογούν τα αυξημένα ποσοστά συγχρηματοδότησης, οι συνέπειες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού. Δεδομένου ότι το συνολικό κονδύλιο του ΕΓΤΑΑ δεν μεταβάλλεται, οι συμπληρωματικές πληρωμές το 2011 και το 2012 θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση των πληρωμών στο τέλος της περιόδου

[1]               ΕΕ L , , σ. .

[2]               ΕΕ L , , σ. .

[3]               ΕΕ L 118, 12.5.2010, σ. 1.

[4]               ΕΕ L 30, 4.2.2011, σ. 34.

[5]               ΕΕ L 159, 176.2011, σ. 88.

[6]               ΕΕ L 53, 23.2.2002, σ. 1.

[7]               ΕΕ L 37, 6.2.2009, σ. 5.

[8]               ΕΕ L 79, 25.3.2009, σ. 39.

[9]               ΕΕ L 150, 13.6.2009, σ. 8.

[10]             ΕΕ L 210, 31.7.2006, σ. 25.

Top