Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0288

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ανάθεση στο Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) ορισμένων καθηκόντων συναφών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποίησης και Πειρατείας με εκπροσώπους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα

/* COM/2011/0288 τελικό - 2011/0135 (COD) */

52011PC0288

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την ανάθεση στο Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) ορισμένων καθηκόντων συναφών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποίησης και Πειρατείας με εκπροσώπους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα /* COM/2011/0288 τελικό - 2011/0135 (COD) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η δημιουργικότητα, η γνώση και η καινοτομία είναι καθοριστικοί παράγοντες της μελλοντικής μας ανάπτυξης. Γι αυτό, η στρατηγική «Ευρώπη 2020»[1] επεσήμανε την έξυπνη ανάπτυξη ως μία από τις τρεις προτεραιότητες για τη χάραξη της μελλοντικής πολιτικής της Επιτροπής. Τόνισε επίσης την ανάγκη να ενισχυθούν οι επιδόσεις της Ευρώπης στον τομέα της έρευνας, να προωθηθεί η καινοτομία και η μεταφορά γνώσεων και να εξασφαλιστεί ότι οι καινοτόμες ιδέες μπορούν να μετατραπούν σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες που δημιουργούν ανάπτυξη και υψηλής ποιότητας θέσεις απασχόλησης.

Η Επιτροπή δεσμεύθηκε να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους με τη διαμόρφωση κλίματος υψηλών προδιαγραφών όσον αφορά τη διανοητική ιδιοκτησία (ΔΙ)[2]. Μια απειλή για την επιτυχημένη πολιτική ΔΙ, και επομένως για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, έγκειται στην αύξηση των παραβιάσεων της διανοητικής ιδιοκτησίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Το 2009, π.χ., ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι το διεθνές εμπόριο προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας ανερχόταν σε 250 δισ. USD το 2007, ποσό μεγαλύτερο από το σύνολο των ΑΕΠ 150 εθνικών οικονομιών[3]. Επίσης, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ εμφανίζουν σαφή αύξηση της τελωνειακής δραστηριότητας, με άνοδο των καταγεγραμμένων υποθέσεων, από 26.704 το 2005 σε 43.572 το 2009, δηλαδή άνοδο κατά περίπου 60 % σε 5 έτη[4]. Όσον αφορά την πειρατεία (ή τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων δημιουργού μέσω διαδικτύου), η οικονομική επίπτωση είναι λιγότερο σαφής στο παρόν στάδιο, λόγω του ιδιαίτερα πρόσφατου χαρακτήρα του φαινομένου αυτού. Ωστόσο, η πλέον πρόσφατη κλαδική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε το 2010 από το γραφείο συμβούλων του Παρισιού «TERA Consultants» κατόπιν ανάθεσης από την πρωτοβουλία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου «Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy» (BASCAP), αναφέρει ότι το 2008 στην ΕΕ σημειώθηκε απώλεια άνω των 10 δισ. ευρώ και άνω των 185.000 θέσεων απασχόλησης, λόγω της πειρατείας στους κλάδους της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του λογισμικού[5].

Διάφορες μελέτες που δημοσιεύθηκαν από κλαδικές και διεθνείς οργανώσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή αύξηση του εμπορίου προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας και συμπεραίνουν ότι το εμπόριο αυτό:

- μειώνει σημαντικά τις επενδύσεις σε καινοτομία και καταστρέφει θέσεις απασχόλησης[6]·

- απειλεί την υγεία και την ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών[7]·

- δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις ΜΜΕ της Ευρώπης[8]·

- έχει ως αποτέλεσμα απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω της μείωσης των δηλούμενων πωλήσεων[9]·

- προσελκύει το οργανωμένο έγκλημα[10].

Μια από τις κυριότερες πρωτοβουλίες, την οποία ανέλαβαν το Συμβούλιο[11] και η Επιτροπή το 2009[12] για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής, ήταν η ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποίησης και Πειρατείας («το Παρατηρητήριο») με σκοπό τη βελτίωση της κατανόησης των θεμάτων που αφορούν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ).

Σύμφωνα με το αίτημα του Συμβουλίου του 2008, το Παρατηρητήριο στη σημερινή μορφή του αποτελεί ένα κέντρο εμπειρογνωμοσύνης χωρίς νομική προσωπικότητα, τη διαχείριση του οποίου έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες της Επιτροπής. Ο ρόλος του είναι διττός: i) να χρησιμεύσει ως κεντρικό σημείο αναφοράς για τη συγκέντρωση, την παρακολούθηση και την αναφορά πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με την προσβολή όλων των ΔΔΙ και ii) να χρησιμοποιείται ως βάση για τη συνεργασία μεταξύ εκπροσώπων των εθνικών αρχών και των ενδιαφερόμενων φορέων με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και ειδικών γνώσεων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, τη χάραξη κοινών στρατηγικών επιβολής και τη διατύπωση συστάσεων προς τα όργανα χάραξης πολιτικής. Η διαχείριση του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνει μια σειρά καθηκόντων και δραστηριοτήτων υπό την ευθύνη των υπηρεσιών της Επιτροπής.

Το Παρατηρητήριο απασχολεί σήμερα τρεις υπαλλήλους της Επιτροπής (δύο υπαλλήλους διοικήσεως και έναν βοηθό), οι οποίοι επιπλέον εκτελούν και όλες τις εργασίες χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με το Παρατηρητήριο.

Το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με το Παρατηρητήριο προσέθεσε περαιτέρω αρμοδιότητες, καλώντας το να εκτιμήσει τις ανάγκες υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης σε επίπεδο ΕΕ για όσους εμπλέκονται στην καταπολέμηση της παραποίησης και της πειρατείας[13]. Με ψήφισμα που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε επιπλέον το Παρατηρητήριο να συγκεντρώσει δεδομένα επιστημονικών ερευνών για την παραποίηση και τις ρυθμίσεις στον τομέα των ΔΔΙ[14]. Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και είχε ανατεθεί από τη Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Επιτροπής, συνιστά να καταστεί το Παρατηρητήριο ενιαίο κέντρο εξυπηρέτησης εντός της Επιτροπής για τους τρίτους, καθώς και διεθνές κέντρο δημιουργίας και διάδοσης βέλτιστης πρακτικής[15].

Ενώ η σημερινή κατάσταση του Παρατηρητηρίου ήταν κατάλληλη για την αρχική φάση του έργου, κατά την οποία διαμορφώθηκε το θεσμικό του πλαίσιο μέσω διαβουλεύσεων και συνεδριάσεων, δεν υπάρχει περιθώριο για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Παρατηρητηρίου και επέκταση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του, καθώς αμφότερες απαιτούν σταθερή υποδομή από την άποψη των ανθρώπινων πόρων, της χρηματοδότησης και του εξοπλισμού πληροφορικής, καθώς και πρόσβαση στην αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη.

- Συνέπεια με τις λοιπές πολιτικές και τους λοιπούς στόχους της Ένωσης

Οι στόχοι της πρότασης συνάδουν με τις υφιστάμενες ενωσιακές πολιτικές και στρατηγικές, όπως η «Ευρώπη 2020»[16]. Συμβαδίζουν επίσης με τις κύριες προτεραιότητες και προτάσεις της Επιτροπής όσον αφορά τη στρατηγική ΔΔΙ για την Ευρώπη[17].

2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

- Διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Από τη στιγμή της αρχικής σύλληψης, η διάρθρωση και η χρηματοδότηση του Παρατηρητηρίου συζητήθηκαν τακτικά, τόσο στις τέσσερις συνεδριάσεις του Παρατηρητηρίου[18] που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής όσο και σε συνεδριάσεις υποομάδων ειδικών, στις οποίες παρέστησαν, από τον Σεπτέμβριο του 2009, εκπρόσωποι μιας σειράς οργανώσεων του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο.

Τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τηρούνται ενήμερα σχετικά με τις εργασίες και τις εξελίξεις που αφορούν το Παρατηρητήριο και, δύο φορές στη διάρκεια του 2010, το Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παραποίηση, το λαθρεμπόριο και το οργανωμένο έγκλημα συζήτησε ανοικτά το μέλλον του Παρατηρητηρίου και, ειδικότερα, την πιθανότητα μεταφοράς του Παρατηρητηρίου στο Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ).

Σε πολιτικό επίπεδο, επίσης, το Συμβούλιο, απαντώντας στις δύο ανακοινώσεις της Επιτροπής σχετικά με το Παρατηρητήριο[19], εξέδωσε δύο ψηφίσματα[20] με τα οποία χαιρέτιζε τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου και ζητούσε από την Επιτροπή να εξειδικεύσει τον ρόλο και τα καθήκοντά του. Στη συνέχεια, στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση σχετική με την ανακοίνωση της Επιτροπής του 2009, στην οποία συνηγορούσε υπέρ της μεγαλύτερης ανάμειξης του ΓΕΕΑ σε θέματα σχετικά με την επιβολή της νομοθεσίας[21].

Η ιδέα της ανάθεσης ορισμένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την επιβολή της νομοθεσίας στο ΓΕΕΑ έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από χρήστες του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορικών σημάτων, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαβούλευση στο πλαίσιο της γενικότερης αξιολόγησης του συστήματος εμπορικών σημάτων στην Ευρώπη[22]. Στη διάρκεια περαιτέρω συζητήσεων σε ειδική ημερίδα κατά την πανευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη διανοητική ιδιοκτησία του 2010, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2010[23], η ιδέα έτυχε ευρείας υποστήριξης. Επίσης, η πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά από τα διευθυντικά όργανα του ΓΕΕΑ, ήτοι το Διοικητικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Προϋπολογισμού[24], κατά τις συνεδριάσεις τους τον Νοέμβριο του 2010.

Λαμβανομένης υπόψη αυτής της ειδικής, στοχοθετημένης και συνεχούς διαδικασίας διαβουλεύσεων, κρίθηκε ότι δεν υπήρχε ανάγκη να διοργανωθεί μια συμπληρωματική, τυπική διαδικασία διαβούλευσης.

- Εκτίμηση επιπτώσεων

Η εκτίμηση επιπτώσεων εξέτασε τρεις διαφορετικές επιλογές, καθεμία με σειρά δευτερευουσών επιλογών.

Βάσει της επιλογής αριθ. 1, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα εξακολουθούσαν να διοικούν το Παρατηρητήριο, αλλά οι πόροι τους θα αυξάνονταν σημαντικά. Βάσει της δευτερεύουσας επιλογής 1α, οι εργασίες θα γίνονται εξ ολοκλήρου ή σε πολύ μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό του οργάνου, ενώ βάσει της δευτερεύουσας επιλογής 1β θα ανατίθενται σε μεγάλο βαθμό σε εξωτερικούς συνεργάτες. Η δεύτερη επιλογή που εξετάστηκε συνεπάγεται την υπαγωγή του Παρατηρητηρίου σε μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα (δευτερεύουσα επιλογή 2α), με επιχορήγηση της Επιτροπής (δευτερεύουσα επιλογή 2β) ή μέσω σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ, δευτερεύουσα επιλογή 2γ). Η τρίτη επιλογή που αναλύθηκε στην εκτίμηση επιπτώσεων συνίσταται στην ανάθεση του Παρατηρητηρίου είτε σε αποκεντρωμένο οργανισμό της ΕΕ που θα δημιουργηθεί προς τούτο (δευτερεύουσα επιλογή 3α) είτε σε ήδη υφιστάμενο οργανισμό, και ειδικότερα στο Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) στο Αλικάντε.

Η επιλογή 1α (αύξηση του προσωπικού στη ΓΔ MARKT) κρίθηκε ανέφικτη υπό τη σημερινή πολιτική της Επιτροπής για «μηδενική αύξηση»[25]. Ούτε η επιλογή 2α κρίθηκε ρεαλιστική, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιδιωτικός τομέας θα είναι πρόθυμος να αναλάβει παρόμοια δέσμευση. Οι επιλογές 1β (ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες σε εμπορική βάση) και 2β (εκτέλεση των καθηκόντων από πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του κλάδου) κρίθηκαν εφικτές, αλλά όχι κατάλληλες λύσεις, καθόσον πιθανότατα δεν θα επέτρεπαν πρόσβαση σε δεδομένα που θεωρούνται ευαίσθητα από τις αρχές των κρατών μελών και από τους ενδιαφερόμενους φορείς του ιδιωτικού τομέα και, στην περίπτωση της επιλογής 2β, ο κίνδυνος της ανισότητας (ή και του αποκλεισμού) διαφόρων ενδιαφερομένων θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα ως προς την επίτευξη των συνολικών στόχων του Παρατηρητηρίου. Τα μειονεκτήματα αυτά θα μπορούσαν εν μέρει να αποφευχθούν στην επιλογή 2γ (ΣΔΙΤ), η οποία όμως θα επέβαλε στον προϋπολογισμό της ΕΕ ετήσιες δαπάνες μεταξύ 2,41 εκατ. ευρώ και 2,98 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία και μεταξύ 2,61 εκατ. ευρώ και 3,07 εκατ. ευρώ από το τρίτο έτος και εξής, ανάλογα με τον σχεδιασμό των πληροφοριακών συστημάτων που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Η επιλογή 3α (νέος ενωσιακός οργανισμός), σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων, θα προσφέρει την κατάλληλη λύση για να τεθεί το Παρατηρητήριο σε λειτουργία. Ωστόσο, η επιλογή αυτή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ με σημαντικές δαπάνες - μεταξύ 4,33 εκατ. ευρώ και 5,33 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία και μεταξύ 5,5 εκατ. ευρώ και 6,28 εκατ. ευρώ από το τρίτο έτος και εξής - και επιπλέον προκαλεί σημαντική χρονική καθυστέρηση μέχρις ότου ιδρυθεί και αρχίσει να λειτουργεί ο οργανισμός.

Η επιλογή 3β (ανάθεση των καθηκόντων σε υφιστάμενο ενωσιακό οργανισμό, κατά προτίμηση στο ΓΕΕΑ) επιτρέπει στο Παρατηρητήριο να έχει πρόσβαση σε εμπειρογνωμοσύνη, πόρους και χρηματοδότηση και να τεθεί γρήγορα σε λειτουργία. Σε δημοσιονομικούς όρους προσφέρει μια οικονομική λύση (με συνολικό κόστος μεταξύ 3,3 εκατ. ευρώ και 4,3 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία και μεταξύ 4,74 εκατ. ευρώ και 5,52 εκατ. ευρώ από το τρίτο έτος και εξής) και επιτρέπει την κάλυψη των δαπανών από χρηματικούς πόρους εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η εκτίμηση επιπτώσεων κατέληξε ότι η μεταφορά του Παρατηρητηρίου στο ΓΕΕΑ είναι η προτιμητέα επιλογή, δεδομένου ότι το τελευταίο έχει κατάλληλη χρηματοδότηση και δομές και θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους του Παρατηρητηρίου, αρκεί προηγουμένως να τροποποιηθεί ο βασικός κανονισμός του.

3. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

- Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης

Προτείνεται να ανατεθούν στο Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς τα καθήκοντα και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποίησης και Πειρατείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τα δικαιώματα του δημιουργού, τα συγγενικά προς το δικαίωμα του δημιουργού δικαιώματα και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Τα καθήκοντα αυτά θα πρέπει, στο μέλλον, να περιλαμβάνουν:

- την παροχή ανεξάρτητων δεδομένων και εκτιμήσεων σχετικά με το εύρος και την κλίμακα της παραποίησης και της πειρατείας στην εσωτερική αγορά·

- την ανταλλαγή και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών σε σχέση με τις δημόσιες αρχές·

- τη διάδοση βέλτιστων στρατηγικών του ιδιωτικού τομέα·

- την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης·

- την αξιολόγηση των αναγκών και τον σχεδιασμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης για τις αρχές που εμπλέκονται στην προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και όργανα·

- τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τεχνικά εργαλεία αποτροπής της παραποίησης και της πειρατείας και

- την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και την παροχή τεχνικής βοήθειας σε αρχές τρίτων χωρών.

Οι δραστηριότητες που αναλαμβάνονται για την εκπλήρωση αυτών των καθηκόντων πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

- διοργάνωση συνεδριάσεων των εκπροσώπων που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο και στις ομάδες εργασίας του·

- διοργάνωση συνεδριάσεων άλλων εμπειρογνωμόνων·

- καταλογογράφηση και διοργάνωση σεμιναρίων και κύκλων κατάρτισης σχετικά με τις παραβιάσεις των ΔΔΙ και τις μεθόδους καταπολέμησης των παραβιάσεων αυτών·

- εκπόνηση μελετών σχετικά με το εύρος και τις επιπτώσεις της παραποίησης και της πειρατείας και σύνταξη ετήσιων εκθέσεων σχετικά με τις εξελίξεις και τις τάσεις, καθώς και κλαδικών εκθέσεων, στις οποίες αναλύεται η κατάσταση στους διάφορους βιομηχανικούς κλάδους και προϊόντα·

- διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τεχνικά εργαλεία αποτροπής της παραποίησης και της πειρατείας·

- ανάπτυξη βάσεων δεδομένων για την αποθήκευση και ανάλυση των δεδομένων σχετικά με το εύρος και τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των ΔΔΙ, της εθνικής νομολογίας σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και των υφισταμένων μέτρων κατάρτισης, καθώς και συστημάτων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των δημοσίων αρχών και των ενδιαφερόμενων φορέων του ιδιωτικού τομέα στις πληροφορίες και της ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ αυτών.

- Νομική βάση

Το άρθρο 114 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) είναι η ειδική βάση για τη δημιουργία και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Τα καθήκοντα που ανατίθενται στο ΓΕΕΑ βάσει του παρόντος κανονισμού σχετίζονται με την επιβολή και των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία των κρατών μελών και μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικά μέτρα της ενωσιακής νομοθεσίας στον τομέα αυτόν. Το άρθρο 118 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ προβλέπει εξουσίες έκδοσης κοινοτικών μέτρων για τη δημιουργία ευρωπαϊκών τίτλων, ώστε να εξασφαλισθεί ενιαία προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στο εσωτερικό της ΕΕ, και για τη δημιουργία κεντρικών καθεστώτων έγκρισης, συντονισμού και ελέγχου στο επίπεδο της Ένωσης. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός του άρθρου 114 και του άρθρου 118 παράγραφος 1 συνιστά την κατάλληλη νομική βάση για την παρούσα πρόταση.

- Αρχή της επικουρικότητας

Πολλές από τις δραστηριότητες που ανατίθενται στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας είναι διασυνοριακού χαρακτήρα, αφορούν και τα 27 κράτη μέλη και επομένως δεν μπορούν να υλοποιηθούν αποτελεσματικά από μεμονωμένα κράτη μέλη. Εφόσον υπάρχει ανάγκη διμερούς συνεργασίας μεταξύ δύο κρατών μελών, σε μεμονωμένες περιπτώσεις θεωρητικά θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο αυτό. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα εργαλεία και οι μέθοδοι που χρειάζονται στην περίπτωση αυτή θα ήταν παρόμοια για όλα τα κράτη μέλη, φαίνεται αποτελεσματικότερο να αναπτυχθούν σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι λύσεις δεν προσαρμόζονται στις απαιτήσεις μεμονωμένων κρατών μελών, αλλά είναι επωφελείς για όλα τα κράτη μέλη. Επιπλέον, όσον αφορά τις σχέσεις με τρίτες χώρες, ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και με τους άλλους ενωσιακούς και διεθνείς οργανισμούς πρέπει να πραγματοποιείται σε επίπεδο ΕΕ.

Τέλος, όπως αποδεικνύεται στην εκτίμηση επιπτώσεων, η ανάθεση των καθηκόντων αυτών σε υφιστάμενο ενωσιακό οργανισμό, και πιο συγκεκριμένα στο ΓΕΕΑ, δίνει τη δυνατότητα συνέργειας με δραστηριότητες που έχουν ήδη αναληφθεί. Επιτρέπει επίσης την αξιοποίηση της εμπειρογνωμοσύνης που ήδη υπάρχει στο ΓΕΕΑ όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και τα δικαιώματα επί σχεδίων, καθώς και των σχέσεων συνεργασίας που έχει καθιερώσει το ΓΕΕΑ με τις εθνικές υπηρεσίες ΔΙ. Αυτές οι σχέσεις συνεργασίας θα δώσουν τη δυνατότητα στο ΓΕΕΑ να συγκεντρώσει τους εμπειρογνώμονες που χρειάζεται για την επιτυχή εκπλήρωση των νέων καθηκόντων του.

4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν προκαλεί δαπάνες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αντίθετα, θα καταστήσει δυνατή την εξοικονόμηση περίπου 40.000 ευρώ, καθώς ορισμένες δαπάνες που βαρύνουν σήμερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα βαρύνουν στο μέλλον τον προϋπολογισμό του ΓΕΕΑ.

5. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

Άρθρο 1

Το άρθρο αυτό περιγράφει το αντικείμενο της πρότασης, το οποίο αφορά τη διεύρυνση της σφαίρας αρμοδιοτήτων του Γραφείου Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), αναθέτοντας σε αυτό τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποίησης και Πειρατείας ως κέντρου εμπειρογνωμοσύνης για συγκεκριμένα καθήκοντα και δραστηριότητες.

Άρθρο 2

Το άρθρο αυτό ορίζει τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες που θα πρέπει να εκτελεί το Γραφείο σε σχέση με το Παρατηρητήριο και που μπορούν να ενταχθούν σε έξι βασικές κατηγορίες:

- βελτίωση της κατανόησης σχετικά με το εύρος και τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς και των γνώσεων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ως προς την καταπολέμηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

- ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

- επαύξηση της εμπειρογνωμοσύνης των προσώπων που εμπλέκονται στην επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

- διεύρυνση των γνώσεων σχετικά με τα τεχνικά εργαλεία πρόληψης και καταπολέμησης της παραποίησης και της πειρατείας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων παρακολούθησης και εντοπισμού·

- βελτίωση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής, μεταξύ των αρχών των κρατών μελών που εμπλέκονται στην προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, πληροφοριών σχετικών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και προώθηση της συνεργασίας με τις κεντρικές υπηρεσίες βιομηχανικής ιδιοκτησίας των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Μπενελούξ·

- προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

Άρθρο 3

Το άρθρο αυτό διευκρινίζει ότι το Γραφείο εκτελεί τις δραστηριότητες για την εκπλήρωση των καθηκόντων που ορίζονται στο άρθρο 2 χρησιμοποιώντας τους δικούς του δημοσιονομικούς πόρους.

Άρθρο 4

Το άρθρο αυτό καλύπτει τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Παρατηρητηρίου, καθώς και την οργάνωσή τους. Προβλέπει ότι το Γραφείο πρέπει να καλεί εμπειρογνώμονες από τις δημόσιες διοικήσεις, τους φορείς και τους οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, από τον ιδιωτικό τομέα, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή. Οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να καλύπτουν τους οικονομικούς κλάδους που πλήττονται αμεσότερα από την παραποίηση. Επομένως, θα πρέπει να περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας. Άρα, θα πρέπει να εκπροσωπούνται οι κάτοχοι δικαιωμάτων, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, θα πρέπει να περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι των καταναλωτών. Το άρθρο, επιπλέον, προβλέπει τη δυνατότητα διοργάνωσης συνεδριάσεων ομάδων εργασίας του Παρατηρητηρίου.

Άρθρο 5

Το άρθρο επιβάλλει την υποχρέωση στους εκπροσώπους των κρατών μελών και του ιδιωτικού τομέα να ανταλλάσσουν, στο πλαίσιο της εφαρμοστέας νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, στατιστικά και νομολογιακά στοιχεία με το Γραφείο σχετικά με τις εργασίες του Παρατηρητηρίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 1ης Μαρτίου 2010, και να το ενημερώνουν σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούν στον τομέα αυτό.

Άρθρο 6

Το άρθρο αυτό προβλέπει την υποχρέωση του Γραφείου να εκδίδει τις εσωτερικές διοικητικές εντολές του Παρατηρητηρίου και να δημοσιεύει τις ανακοινώσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση όλων των καθηκόντων που ανατίθενται στο Γραφείο με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 7

Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του Γραφείου πρέπει να περιλαμβάνει έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες του Γραφείου βάσει του παρόντος κανονισμού. Καθορίζει τα κύρια στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στην έκθεση, ιδίως επισκόπηση των κυριοτέρων δραστηριοτήτων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του έτους, τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, συνολική αξιολόγηση των εργασιών του Γραφείου βάσει του παρόντος κανονισμού, πληροφορίες για τις προγραμματισμένες μελλοντικές εργασίες του Παρατηρητηρίου και συστάσεις για τις μελλοντικές πολιτικές στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Άρθρο 8

Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει τους κανόνες για την αξιολόγηση του κανονισμού, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή, σχετικά με την επίδοση του Γραφείου ως προς εφαρμογή του κανονισμού στην πράξη, δηλ. ιδίως την εκπλήρωση των καθηκόντων που ορίζονται στο άρθρο 2, και σχετικά με την επίπτωση των εργασιών αυτών στην προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ. Η Επιτροπή πρέπει να διαβουλεύεται, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, με το Παρατηρητήριο και να διαβιβάσει την οριστική έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο. Η Επιτροπή θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσει σε ευρεία διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με την έκθεση αξιολόγησης, διαβούλευση την οποία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν προτάσεις τροποποίησης του κανονισμού, εάν χρειάζεται.

Άρθρο 9

Το άρθρο αυτό διαλαμβάνει την έναρξη ισχύος και τα αποτελέσματα του προτεινόμενου κανονισμού.

2011/0135 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την ανάθεση στο Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) ορισμένων καθηκόντων συναφών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποίησης και Πειρατείας με εκπροσώπους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114 και το άρθρο 118 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[26],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1. Η οικονομική ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής «η Ένωση») στηρίζεται στη σταθερή δημιουργικότητα και καινοτομία. Επομένως, για να εξασφαλιστεί η μελλοντική της ευημερία είναι απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία τους.

2. Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας αποτελούν ζωτικά περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων, τα οποία συμβάλλουν στην εξασφάλιση δίκαιης αμοιβής για το έργο των φορέων καινοτομίας και των δημιουργών και στην προστασία των επενδύσεών τους σε έρευνα και νέες ιδέες.

3. Μια υγιής, εναρμονισμένη και προοδευτική προσέγγιση στα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδους σημασίας στην προσπάθεια εκπλήρωσης των φιλόδοξων στόχων της στρατηγικής Ευρώπη 2020[27].

4. Η σταθερή αύξηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας αποτελεί πραγματική απειλή όχι μόνο για την οικονομία της Ένωσης, αλλά και για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών της. Ως εκ τούτου, χρειάζονται αποτελεσματικές, άμεσες και συντονισμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την επιτυχή καταπολέμηση του φαινομένου αυτού.

5. Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, η οποία προβλέπεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου, της 25ης Σεπτεμβρίου 2008, για ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας[28], το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να δημιουργήσει Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας (στο εξής «το Παρατηρητήριο»). Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή διαμόρφωσε ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και περιέγραψε τα καθήκοντά του στην ανακοίνωση με τίτλο «Ενίσχυση της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά»[29].

6. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το Παρατηρητήριο προορίζεται να χρησιμεύσει ως κεντρικό σημείο αναφοράς για τη συγκέντρωση, την παρακολούθηση και την αναφορά πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με την προσβολή όλων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση για τη συνεργασία μεταξύ εκπροσώπων των εθνικών αρχών και των ενδιαφερόμενων φορέων με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και ειδικών γνώσεων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, τη χάραξη κοινών στρατηγικών επιβολής και τη διατύπωση συστάσεων προς τα όργανα χάραξης πολιτικής. Η ανακοίνωση προέβλεπε ότι το Παρατηρητήριο θα φιλοξενείται τις υπηρεσίες της Επιτροπής, οι οποίες και θα αναλάβουν τη διαχείρισή του.

7. Στο ψήφισμά του για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά, της 1ης Μαρτίου 2010[30], το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τον οικείο κλάδο να διαβιβάζουν στο Παρατηρητήριο τα διαθέσιμα αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με την παραποίηση/απομίμηση και την πειρατεία και να αναπτύξουν και να συμφωνήσουν από κοινού, στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου, σχέδια συλλογής περαιτέρω πληροφοριών. Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης το Παρατηρητήριο να δημοσιεύει ετησίως συνολική έκθεση η οποία θα καλύπτει το εύρος, την κλίμακα και τα βασικά χαρακτηριστικά της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην εσωτερική αγορά. Η εν λόγω ετήσια έκθεση θα πρέπει να εκπονείται βάσει των πληροφοριών που θα παρέχουν οι αρχές των κρατών μελών, η Επιτροπή και ο ιδιωτικός τομέας, εντός των ορίων της νομοθεσίας περί προστασίας των δεδομένων, σχετικά με το εύρος, την κλίμακα και τα βασικά χαρακτηριστικά της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας καθώς και τις επιπτώσεις τους στην εσωτερική αγορά.

8. Στα συμπεράσματά του της 25ης Μαΐου 2010[31], το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να καθορίσει τη νομική βάση για τη συμμετοχή του Γραφείου Εναρμόνισης στην Εσωτερική Αγορά (στο εξής «το Γραφείο») σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιβολή της νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της παραποίησης/απομίμησης, ιδίως μέσω της ενδυνάμωσης της συνεργασίας του με τα εθνικά γραφεία σημάτων και με το Παρατηρητήριο.

9. Η οδηγία 2004/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας[32] προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ κρατών μελών, καθώς και μεταξύ κρατών μελών και Επιτροπής.

10. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμά του της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά[33], κάλεσε τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να επεκτείνουν τη συνεργασία μεταξύ του Γραφείου και των εθνικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη πνευματική ιδιοκτησία, ώστε να καλύπτουν επίσης την καταπολέμηση παραβιάσεων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

11. Ενόψει του φάσματος καθηκόντων που ανατίθενται στο Παρατηρητήριο, χρειάζεται η εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την ύπαρξη κατάλληλης και διατηρήσιμης υποδομής για την εκπλήρωση των καθηκόντων του Παρατηρητηρίου.

12. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 207/2009 του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2009, για το κοινοτικό σήμα[34] προβλέπει τη διοικητική συνεργασία μεταξύ του Γραφείου και των δικαστηρίων ή αρχών των κρατών μελών, καθώς και την ανταλλαγή δημοσιεύσεων μεταξύ του Γραφείου και των κεντρικών υπηρεσιών βιομηχανικής ιδιοκτησίας των κρατών μελών. Στη βάση αυτή, το Γραφείο έχει καθιερώσει συνεργασία με τις εθνικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Κατά συνέπεια, το Γραφείο διαθέτει ήδη, σε σημαντικό βαθμό, την αναγκαία πείρα και εμπειρογνωμοσύνη για την παροχή κατάλληλης και βιώσιμης υποδομής στον τομέα των καθηκόντων του Παρατηρητηρίου.

13. Επομένως, το Γραφείο είναι κατάλληλο για να αναλάβει την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων.

14. Τα καθήκοντα αυτά θα πρέπει να αφορούν όλα τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που καλύπτονται από το ενωσιακό δίκαιο ή από το εθνικό δίκαιο του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις η παραβίαση αφορά περισσότερα αλληλένδετα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, χρειάζονται δεδομένα και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για ολόκληρο το φάσμα των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, ώστε να σχηματίζεται πλήρης εικόνα της κατάστασης και να είναι δυνατή η κατάρτιση συνολικών στρατηγικών για τη μείωση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Στο πλαίσιο των καθηκόντων αυτών η εντολή του Γραφείου θα πρέπει, επομένως, να διευρυνθεί, ώστε να καλύπτει την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, των δικαιωμάτων δημιουργού και των συγγενικών δικαιωμάτων, καθώς και των γεωγραφικών ενδείξεων.

15. Τα καθήκοντα που θα πρέπει να εκτελεί το Γραφείο μπορούν να συνδεθούν με τα μέτρα επιβολής και υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται από την οδηγία 2004/48/ΕΚ. Έτσι, το Γραφείο θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στις εθνικές αρχές ή στους εθνικούς φορείς, οι οποίοι επηρεάζουν, ιδίως, την ομοιογενή εφαρμογή της οδηγίας και οι οποίοι είναι πιθανόν να διευκολύνουν την εφαρμογή της. Τα καθήκοντα του Γραφείου, επομένως, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν άμεση σχέση με τα θέματα που αφορούν οι πράξεις προσέγγισης των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών.

16. Το Παρατηρητήριο, συγκαλούμενο από το Γραφείο, θα πρέπει να καταστεί κέντρο αριστείας όσον αφορά τις πληροφορίες και τα δεδομένα που αφορούν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, επωφελούμενο από την εμπειρογνωμοσύνη, την πείρα και τους πόρους του Γραφείου.

17. Το Γραφείο θα πρέπει να αποτελεί το βήμα, όπου συναντώνται δημόσιες αρχές και ο ιδιωτικός τομέας, εξασφαλίζοντας τη συλλογή, την ανάλυση και τη διάδοση σημαντικών αντικειμενικών, συγκρίσιμων και αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με την αξία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τις παραβιάσεις τους, την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών και στρατηγικών για την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, το Γραφείο θα πρέπει να εκτελεί συμπληρωματικά καθήκοντα, όπως η βελτίωση της κατανόησης της αξίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, η επαύξηση της εμπειρογνωμοσύνης των προσώπων που εμπλέκονται στην επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας μέσω των κατάλληλων μέτρων κατάρτισης, η διεύρυνση των γνώσεων σχετικά με τις τεχνικές πρόληψης των παραποιήσεων και η βελτίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

18. Όσον αφορά τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, το Γραφείο θα πρέπει, κατά τη σύγκληση του Παρατηρητηρίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, να προβαίνει σε αντιπροσωπευτική επιλογή των οικονομικών κλάδων που ενδιαφέρονται αμεσότερα και διαθέτουν τη μεγαλύτερη πείρα στην καταπολέμηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, και ειδικότερα να καλεί εκπροσώπους των κατόχων δικαιωμάτων και των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλίζεται η προσήκουσα εκπροσώπηση των καταναλωτών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

19. Το Γραφείο θα πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες που συνδέονται με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας χρησιμοποιώντας τους δικούς του δημοσιονομικούς πόρους,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1 Αντικείμενο

Με τον παρόντα κανονισμό ανατίθενται στο Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (στο εξής «το Γραφείο») ορισμένα καθήκοντα συναφή με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων αυτών, το Γραφείο καλεί τακτικά εμπειρογνώμονες, αρχές και ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι συνέρχονται υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας» (στο εξής «το Παρατηρητήριο»).

Άρθρο 2Καθήκοντα και δραστηριότητες

20. Το Γραφείο αναλαμβάνει τα ακόλουθα καθήκοντα:

α) βελτίωση της κατανόησης του εύρους και των επιπτώσεων των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, τα οποία προστατεύονται βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της εθνικής νομοθεσίας των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, των δικαιωμάτων δημιουργού και των συγγενικών προς το δικαίωμα δημιουργού δικαιωμάτων·

β) βελτίωση της κατανόησης της αξίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

γ) διεύρυνση των γνώσεων σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

δ) ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

ε) επαύξηση της εμπειρογνωμοσύνης των προσώπων που εμπλέκονται στην επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

στ) διεύρυνση των γνώσεων σχετικά με τα τεχνικά εργαλεία πρόληψης και καταπολέμησης της παραποίησης και της πειρατείας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων παρακολούθησης και εντοπισμού·

ζ) βελτίωση της ηλεκτρονικής ανταλλαγής, μεταξύ των αρχών των κρατών μελών που εμπλέκονται στην προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, πληροφοριών σχετικών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και προώθηση της συνεργασίας με τις κεντρικές υπηρεσίες βιομηχανικής ιδιοκτησίας των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Μπενελούξ·

η) προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με τις υπηρεσίες διανοητικής ιδιοκτησίας τρίτων χωρών με στόχο την κατάρτιση στρατηγικών και την ανάπτυξη τεχνικών προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, δεξιοτήτων και εργαλείων.

21. Για την εκπλήρωση των καθηκόντων που ορίζονται στην παράγραφο 1, το Γραφείο εκτελεί τις ακόλουθες δραστηριότητες:

α) συγκαλεί, σύμφωνα με το άρθρο 4, το Παρατηρητήριο σε τακτά διαστήματα·

β) καθορίζει την μεθοδολογία συλλογής, ανάλυσης και υποβολής ανεξάρτητων, αντικειμενικών, συγκρίσιμων και αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

γ) συλλέγει, αναλύει και διαδίδει σημαντικά αντικειμενικά, συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

δ) συλλέγει, αναλύει και διαδίδει σημαντικά αντικειμενικά, συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την οικονομική αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας και τη συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την πολιτιστική πολυμορφία, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης υψηλής ποιότητας και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στο εσωτερικό της Ένωσης·

ε) εκπονεί τακτικές αξιολογήσεις και ειδικές εκθέσεις ανά οικονομικό τομέα, γεωγραφική περιοχή και τύπο δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας που παραβιάζεται, με τις οποίες αξιολογούνται, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην κοινωνία, την οικονομία, την υγεία, το περιβάλλον, την ασφάλεια, καθώς και η σχέση των παραβιάσεων αυτών με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία·

στ) συλλέγει, αναλύει και διαδίδει πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές μεταξύ των εκπροσώπων που συνέρχονται στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου και καταρτίζει στρατηγικές με βάση τις εν λόγω πρακτικές·

ζ) συντάσσει εκθέσεις και δημοσιεύσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ένωσης σχετικά με τις επιπτώσεις των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και διοργανώνει συνέδρια, εκστρατείες με ηλεκτρονικά και λοιπά μέσα, εκδηλώσεις και συνεδριάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο·

η) εκπονεί και διοργανώνει προγράμματα κατάρτισης είτε επιγραμμικά είτε με άλλα μέσα για τους εθνικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στην προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

θ) διοργανώνει ειδικές συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων για την υποστήριξη των εργασιών του στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού·

ι) διεξάγει τη σχετική έρευνα, αξιολογεί και προωθεί τεχνικά εργαλεία για επαγγελματίες και τεχνικές συγκριτικής αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων παρακολούθησης και εντοπισμού, που βοηθούν στη διάκριση μεταξύ γνήσιων προϊόντων και προϊόντων παραποίησης/απομίμησης·

ια) συνεργάζεται με τις εθνικές αρχές για την ανάπτυξη επιγραμμικού δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιήσεων σε πραγματικό χρόνο και των πληροφοριών για παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, μεταξύ διοικήσεων, φορέων και οργανισμών των κρατών μελών που ασχολούνται με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

ιβ) εκπονεί στρατηγικές σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες βιομηχανικής ιδιοκτησίας των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Μπενελούξ, και αναπτύσσει τεχνικές, δεξιότητες και εργαλεία σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κατάρτισης και των εκστρατειών ευαισθητοποίησης·

ιγ) καταρτίζει προγράμματα τεχνικής βοήθειας για τρίτες χώρες και αναπτύσσει και παραδίδει ειδικά προγράμματα και εκδηλώσεις κατάρτισης για υπαλλήλους τρίτων χωρών που εμπλέκονται στην προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

ιδ) υποβάλλει συστάσεις στην Επιτροπή για ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού· οι συστάσεις αυτές μπορούν να υποβληθούν και κατόπιν αιτήσεως της Επιτροπής·

ιε) καταρτίζει ετήσιο πρόγραμμα εργασιών για τις συνεδριάσεις που αναφέρονται στο στοιχείο α), το οποίο συμβαδίζει με τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Ένωσης στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

ιστ) εκτελεί παρόμοιες δραστηριότητες που είναι αναγκαίες για την εκ μέρους του εκπλήρωση των καθηκόντων που ορίζονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 3Χρηματοδότηση

Το Γραφείο διασφαλίζει ανά πάσα στιγμή ότι οι δραστηριότητες που του ανατίθενται με τον παρόντα κανονισμό εκτελούνται με τους δικούς του δημοσιονομικούς πόρους.

Άρθρο 4Συνεδριάσεις του Παρατηρητηρίου

22. Το Γραφείο καλεί στις συνεδριάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α) εκπροσώπους δημοσίων διοικήσεων, φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

23. Οι εκπρόσωποι που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Παρατηρητηρίου και καλούνται από τον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνουν ευρύ και αντιπροσωπευτικό φάσμα ενωσιακών και εθνικών φορέων, οι οποίοι εκπροσωπούν τους διάφορους οικονομικούς κλάδους που ενδιαφέρονται αμεσότερα και διαθέτουν τη μεγαλύτερη πείρα στην καταπολέμηση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Οι οργανώσεις καταναλωτών και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν την προσήκουσα εκπροσώπηση.

24. Το Γραφείο καλεί έναν εθνικό εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, καθώς και πέντε εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πέντε της Επιτροπής.

25. Τα ονόματα των εκπροσώπων, η ημερήσια διάταξη και τα πρακτικά των συνεδριάσεων δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Γραφείου.

26. Οι συνεδριάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α) μπορούν επίσης να οργανώνονται για ομάδες εργασίας στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου. Έως δύο εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έως δύο εκπρόσωποι της Επιτροπής καλούνται στις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας ως παρατηρητές.

Άρθρο 5Υποχρεώσεις πληροφόρησης

Με την επιφύλαξη της νομοθεσίας που διέπει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα κράτη μέλη και οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Παρατηρητηρίου:

α) ενημερώνουν το Γραφείο για τις πολιτικές και στρατηγικές τους σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τις τυχόν σχετικές μεταβολές·

β) παρέχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·

γ) ενημερώνουν το Γραφείο για τη σχετική νομολογία.

Άρθρο 6Εσωτερικές διοικητικές εντολές και ανακοινώσεις

Στηριζόμενος στις εξουσίες που ανατίθενται σε αυτόν με το άρθρο 124 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 207/2009, ο πρόεδρος του Γραφείου εκδίδει τις εσωτερικές διοικητικές εντολές και δημοσιεύει τις ανακοινώσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση όλων των καθηκόντων που ανατίθενται στο Γραφείο με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 7Περιεχόμενο της έκθεσης δραστηριοτήτων

Η έκθεση δραστηριοτήτων που προβλέπεται στο άρθρο 124 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 207/2009 περιέχει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες του Γραφείου βάσει του παρόντος κανονισμού:

α) επισκόπηση των κύριων δραστηριοτήτων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους·

β) τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, συνοδευόμενα, εάν χρειάζεται, από τομεακές εκθέσεις στις οποίες αναλύεται η κατάσταση στους διάφορους τομείς βιομηχανιών και προϊόντων·

γ) συνολική αξιολόγηση της εκπλήρωσης των καθηκόντων του Γραφείου που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό·

δ) επισκόπηση των δραστηριοτήτων που προτίθεται να αναλάβει το Γραφείο στο μέλλον·

ε) συστάσεις για τις μελλοντικές πολιτικές στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων διεύρυνσης της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών.

Άρθρο 8Αξιολόγηση

27. Εντός πενταετίας από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η Επιτροπή συντάσσει έκθεση για την αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

28. Η έκθεση αξιολόγησης αξιολογεί την επίδοση του Γραφείου ως προς την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, και ιδίως όσον αφορά την επίπτωσή του στην προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά.

29. Κατά τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, η Επιτροπή διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Παρατηρητηρίου επί των θεμάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 2.

30. Η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση αξιολόγησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο και προχωρεί σε ευρεία διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με την έκθεση αξιολόγησης.

Άρθρο 9Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την [εικοστή] ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1. Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.2. Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

1.3. Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας: Νομοθετική πρόταση

1.4. Στόχος(οι)

1.5. Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.6. Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

1.7. Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης

2. MEΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1. Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

2.2. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.3. Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1. Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

3.2. Εκτιμώμενη επίπτωση στις δαπάνες

3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες

3.2.2. Εκτιμώμενη επίπτωση στις επιχειρησιακές πιστώσεις

3.2.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

3.3. Εκτιμώμενη επίπτωση στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ανάθεση στο Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) ορισμένων καθηκόντων συναφών με την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποίησης και Πειρατείας με εκπροσώπους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα

Σχετικός(οί) τομέας(είς) πολιτικής που αφορά(ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[35]

Εσωτερική αγορά – οικονομία της γνώσης – επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/ προπαρασκευαστική δράση[36]

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

( Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη προς νέα δράση

Στόχοι

Ο(Οι) πολυετής(είς) στρατηγικός(οί) στόχος(οι) της Επιτροπής που αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Ο γενικότερος στόχος είναι η αποτελεσματικότερη επιβολή της νομοθεσίας για τα ΔΔΙ, προκειμένου να αποφευχθεί σημαντική ζημία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και της υγείας και της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών, από την παραποίηση και την πειρατεία. Ο στόχος αυτός συμβαδίζει με τις υφισταμένες πολιτικές και στρατηγικές της ΕΕ, όπως Ευρώπη 2020[37]. Συμβαδίζουν επίσης με τις κύριες προτεραιότητες και προτάσεις της Επιτροπής όσον αφορά τη στρατηγική ΔΔΙ για την Ευρώπη[38].

Κατά την τελευταία δεκαετία οι παραβιάσεις των ΔΔΙ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2009, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι το διεθνές εμπόριο προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας ανερχόταν σε 250 δισ. USD το 2007, ποσό μεγαλύτερο από το εθνικό ΑΕΠ 150 οικονομιών[39]. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ εμφανίζουν σαφή αύξηση της τελωνειακής δραστηριότητας, με άνοδο των καταγεγραμμένων υποθέσεων από 4.694 το 1999 σε 43.572 το 2009, δηλαδή άνοδο κατά περίπου 920% σε 10 έτη. Όσον αφορά την πειρατεία στο Διαδίκτυο, η πλέον πρόσφατη κλαδική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε το 2010 από το γραφείο συμβούλων του Παρισιού «TERA Consultants» και ανατέθηκε από την πρωτοβουλία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου «Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy» (BASCAP), αναφέρει ότι το 2008 στην ΕΕ σημειώθηκε απώλεια 10 δισ. ευρώ και άνω των 185.000 θέσεων απασχόλησης, λόγω της πειρατείας στους κλάδους της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του λογισμικού[40].

Σε επίπεδο ΕΕ, η πρωταρχική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας («το Παρατηρητήριο»), τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Επιτροπής (ΓΔ MARKT).

Ειδικός(-οί) στόχος(-οι) και δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικός στόχος:

Την τελευταία διετία, διαμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο του Παρατηρητηρίου. Η φάση ίδρυσης του Παρατηρητηρίου έχει ολοκληρωθεί και αποδεικνύεται ότι, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ανθρώπινων πόρων, ικανοτήτων πληροφορικής και συνεδριάσεων και της αναγκαίας εμπειρογνωμοσύνης, το Παρατηρητήριο με τη σημερινή υποδομή του δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους του στο μέλλον και ότι η ανάληψη πρόσθετων καθηκόντων με τη σημερινή μορφή του πρέπει να αποκλειστεί.

Ο ειδικός στόχος, επομένως, είναι να διασφαλιστεί ότι το Παρατηρητήριο διαθέτει την αναγκαία υποδομή για την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων του, το συντομότερο δυνατό και χωρίς κόστος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τη διεύρυνση της επίγνωσης δημοσίων αρχών και ενδιαφερόμενων φορέων του ιδιωτικού τομέα σχετικά με το εύρος, τις επιπτώσεις και τις τάσεις που παρατηρούνται όσον αφορά την παραποίηση και την πειρατεία και σχετικά με αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισης του προβλήματος, βελτίωσης της καθημερινής συνεργασίας, και ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που σχετίζονται με την παραποίηση και την πειρατεία, καθώς και βελτίωσης του συντονισμού των ενεργειών που απευθύνονται σε τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, τη διαχείριση του Παρατηρητηρίου θα αναλάβει ένας υφιστάμενος οργανισμός, ήτοι το Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ). Αυτό θα επέτρεπε στο Παρατηρητήριο να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες διοικητικές δομές (π.χ. ανθρώπινους πόρους και χρηματοδότηση). Το ΓΕΕΑ είναι ο ενωσιακός οργανισμός που είναι αρμόδιος για την καταχώρηση των κοινοτικών εμπορικών σημάτων και σχεδίων, με ισχύ και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Δεδομένης της σαφούς σχέσης μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων ΔΙ και της επιβολής τους, η εμπειρογνωμοσύνη που υπάρχει ήδη στο ΓΕΕΑ φαίνεται ιδιαίτερα κατάλληλη για την ανάληψη των καθηκόντων του Παρατηρητηρίου.

Σχετική(-ές) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ:

Πολιτική για την εσωτερική αγορά.

Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(-τα) και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(ες) δικαιούχους/ομάδες.

Εάν δεν αναληφθεί περισσότερο συντονισμένη και σταθερή δράση για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ΔΔΙ, η ΕΕ αντιμετωπίζει μια επιβλαβή τάση, η οποία θα έχει αισθητό αντίκτυπο στην οικονομική της ανάκαμψη, την ευημερία και την απασχόληση. Η τάση αυτή περιλαμβάνει αύξηση των προϊόντων που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στους καταναλωτές, όπως πλαστά φάρμακα, προϊόντα διατροφής, καλλυντικά και απομιμήσεις προϊόντων οικιακού εξοπλισμού.

Το Παρατηρητήριο θα βελτιώσει σημαντικά την επιβολή, με την παροχή αξιόπιστων, αντικειμενικών δεδομένων με στόχο τον προσδιορισμό τάσεων και απειλών, με τη βελτίωση του συντονισμού και των ανταλλαγών μεταξύ αρμοδίων αρχών των κρατών μελών σχετικά με τη βέλτιστη πρακτική, με την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων για συγκεκριμένα προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις επιτυχείς στρατηγικές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την κατάρτιση των αρχών επιβολής της νομοθεσίας, την κατάρτιση των αρχών ευαίσθητων τρίτων χωρών στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, ώστε να καταπολεμηθεί η παραποίηση και η πειρατεία.

Εκτός από την εξοικονόμηση πόρων σε σύγκριση με την παρούσα κατάσταση, η οποία αποδεικνύεται στην εκτίμηση επιπτώσεων, η πρωτοβουλία αυτή θα έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι θα δώσει τη δυνατότητα στο Παρατηρητήριο να τεθεί γρήγορα σε λειτουργία. Το Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) είναι ο μόνος οργανισμός της ΕΕ που ασχολείται με τα εμπορικά σήματα και τα σχέδια και θα είναι κατάλληλος για να υποδεχθεί το Παρατηρητήριο. Έχει ήδη δημιουργήσει μια βάση εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της επιβολής των εμπορικών σημάτων και σχεδίων, μέσω των σεμιναρίων και των δραστηριοτήτων κατάρτισης, και προγραμματίζει να αναπτύξει περαιτέρω σχέδια επιβολής, όπως ένα πληροφοριακό σύστημα για τα κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα και σχέδια. Επιπλέον, οι συνεργίες μεταξύ των καθηκόντων του Παρατηρητηρίου και εκείνων που ήδη εκτελούνται από το ΓΕΕΑ θα περιορίσουν σημαντικά το απαιτούμενο πρόσθετο προσωπικό.

Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

Έγκαιρη συγκέντρωση στοιχείων και δημοσίευση εκθέσεων για την παραποίηση/απομίμηση και την πειρατεία από το Γραφείο, έρευνα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, ανάπτυξη και παράδοση πακέτων εργαλείων σχετικά με την ευαισθητοποίηση, παράδοση και συντήρηση βάσεων δεδομένων. Ποιότητα των εκθέσεων και της έρευνας (ακρίβεια και χρησιμότητα), ποιότητα και θετικός αντίκτυπος των στρατηγικών που θα αναπτυχθούν στους τομείς της ευαισθητοποίησης του κοινού, της έρευνας και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού, της επίπτωσης και της επιρροής των εκστρατειών που θα πραγματοποιηθούν με επιτυχία, του αριθμού των ατόμων που θα συμμετάσχουν σε κύκλους κατάρτισης και της δυνατότητας πρόσβασης στα δεδομένα.

Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Λόγω της ανάγκης να διευρυνθούν γρήγορα οι δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου, βραχυπρόθεσμα, η Επιτροπή αποφάσισε να εστιαστεί το Παρατηρητήριο στη συγκέντρωση δεδομένων, σε μέτρα ευαισθητοποίησης του κοινού και κατάρτισης, στον προσδιορισμό και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στη βελτίωση της καθημερινής συνεργασίας, στην έρευνα σχετικά με τεχνικά εργαλεία πρόληψης της παραποίησης και της πειρατείας και στη διεθνή τεχνική βοήθεια.

Προστιθέμενη αξία παρέμβασης της ΕΕ

Πολλές από τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας είναι διασυνοριακού χαρακτήρα, βασιζόμενες στη συνεργασία και τον συντονισμό. Για να είναι πλήρως αποτελεσματικές, απαιτείται η δέσμευση και η συμμετοχή και των 27 κρατών μελών. Επομένως, είναι ουσιώδες να αναπτυχθούν εργαλεία και δομές σε επίπεδο ΕΕ, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορούν να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα.

Διδάγματα που αποκομίστηκαν από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Το 2009, ο ΟΟΣΑ και άλλοι οργανισμοί περιέγραψαν σε γενικές γραμμές τους βασικούς λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία την αποτροπή της εξάπλωσης της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας· αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των επενδύσεων και απώλεια θέσεων εργασίας[41]· αυξανόμενη απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών[42]· σοβαρά προβλήματα για τις ΜΜΕ της Ευρώπης[43], απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω της μείωσης των δηλούμενων πωλήσεων και την εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος.

Συνέπεια και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα συναφή μέσα

Η πρόταση στηρίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του 2009[44], στην οποία ορίζονται τα καθήκοντα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραποίησης και Πειρατείας. Οι στόχοι της συνάδουν με τις υφιστάμενες ενωσιακές πολιτικές και στρατηγικές, όπως «Ευρώπη 2020»[45]. Συμβαδίζουν επίσης με τις κύριες προτεραιότητες και προτάσεις της Επιτροπής όσον αφορά τη στρατηγική ΔΔΙ για την Ευρώπη[46].

Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

( Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

- ( Ισχύουσα πρόταση/πρωτοβουλία από την [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ μέχρι την [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

- ( Δημοσιονομική επίπτωση από το ΕΕΕΕ μέχρι το ΕΕΕΕ

( Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

- Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το 2012 έως το 2013 (με την προϋπόθεση ότι ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει στη διάρκεια του 2012),

- και στη συνέχεια λειτουργία με κανονικό ρυθμό.

Προβλεπόμενος(οι) τρόπος(οι) διαχείρισης[47]

( Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

( Κεντρική έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης σε:

- ( εκτελεστικούς οργανισμούς

- ( οργανισμούς που έχουν συστήσει οι Κοινότητες[48]

- ( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/ οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

- ( πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων δυνάμει του τίτλου V της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 49 του δημοσιονομικού κανονισμού.

( Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

( Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (να προσδιοριστεί)

Αν αναφέρονται περισσότεροι τρόποι διαχείρισης, παρακαλείσθε να τους διευκρινίσετε στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

Προτείνεται να ανατεθούν τα καθήκοντα σε ήδη υφιστάμενο οργανισμό, ήτοι στο Γραφείο Εναρμόνισης στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ).

MEΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι των διατάξεων αυτών.

Ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει ότι, εντός πενταετίας από την έναρξη της ισχύος του, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την επίδοση του Γραφείου ως προς την εφαρμογή του κανονισμού, και ιδίως όσον αφορά την επίπτωσή του στην προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής σχετικά με τις δραστηριότητες που θα αναλάβει το Γραφείο βάσει του προτεινόμενου κανονισμού θα περιλαμβάνει: Αποτίμηση των αποτελεσμάτων που θα δημοσιεύονται από το Παρατηρητήριο σε τριμηνιαίες συνοπτικές εκθέσεις και στην ετήσια έκθεσή του, με βάση πλήρη, αντικειμενικά δεδομένα· Τις τυχόν εκθέσεις ελέγχων που θα έχουν διενεργηθεί από το ΓΕΕΑ σχετικά με τις εργασίες του Παρατηρητηρίου· Επισκόπηση των απόψεων των ενδιαφερόμενων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με το έργο του Γραφείου, από άποψη πληρότητας, αξιοπιστίας, ακρίβειας, χρησιμότητας, αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας των αποτελεσμάτων του. Τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων του μέτρου θα είναι ειδικότερα: Η πρόοδος που σημειώνεται στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Παρατηρητηρίου· Η επιτυχία της στρατηγικής του Παρατηρητηρίου· Η αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων· Οι επιπτώσεις και οι συνέπειες για τους ενδιαφερόμενους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τα ακόλουθα θα χρησιμεύουν ως οι βασικοί δείκτες παρακολούθησης: Έγκαιρη συγκέντρωση στοιχείων και δημοσίευση εκθέσεων, έρευνα σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, ανάπτυξη και παράδοση πακέτων εργαλείων σχετικά με την ευαισθητοποίηση, καθώς και παράδοση και συντήρηση βάσεων δεδομένων. Ποιότητα των εκθέσεων και της έρευνας (ακρίβεια και χρησιμότητα), ποιότητα και θετικός αντίκτυπος των στρατηγικών που θα αναπτυχθούν στους τομείς της ευαισθητοποίησης του κοινού, της έρευνας και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού, του αντίκτυπου και της επιρροής των εκστρατειών που θα πραγματοποιηθούν με επιτυχία, του αριθμού των ατόμων που θα συμμετάσχουν σε κύκλους κατάρτισης και της δυνατότητας πρόσβασης στα δεδομένα. |

Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

Κίνδυνος(-οι) που έχει(-ουν) επισημανθεί

- - Τα νέα καθήκοντα του Γραφείου θα χρησιμεύσουν επίσης για την αξιολόγηση, σε επίπεδο Επιτροπής, κατά πόσο χρειάζονται συμπληρωματικές δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ και ποιες θα πρέπει να είναι οι δραστηριότητες αυτές. Επομένως, χρειάζεται να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα εργασίας και οι προτεραιότητες που καθορίζονται από το Γραφείο συνάδουν με τις ανάγκες ενημέρωσης της Επιτροπής. Η ανάθεση των καθηκόντων στον οργανισμό αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να μην τηρείται στην πράξη η ευθυγράμμιση αυτή.

- Η σημερινή έμφαση του Γραφείου στα εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα δημιουργεί τον κίνδυνο να μην έχουν τα πνευματικά δικαιώματα και οι λοιποί τίτλοι διανοητικής ιδιοκτησίας την ίδια προτεραιότητα με τα πρώτα.

Θα εκπονηθεί πλήρης εκτίμηση επικινδυνότητας με βάση τα ανωτέρω κριτήρια.

Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) ελέγχου

Θα διενεργούνται τακτικές εκτιμήσεις επικινδυνότητας και θα συντάσσονται εκθέσεις επανεξέτασης με βάση τις ετήσιες εκθέσεις του Γραφείου και την αξιολόγηση που θα διενεργηθεί από την Επιτροπή.

Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Το ΓΕΕΑ διαθέτει ήδη αυστηρές πολιτικές και διαδικασίες στον τομέα αυτό.

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Τομέας(είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

- Υφιστάμενες γραμμές προϋπολογισμού για δαπάνες

Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Συμμετοχή |

Αριθμός [Περιγραφή…...….] | ΔΠ/ΜΔΠ ([49]) | χωρών ΕΖΕΣ[50] | υποψήφιων χωρών[51] | τρίτων χωρών | κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού |

12 01 01 Δαπάνες σχετικές με το εν ενεργεία προσωπικό του τομέα πολιτικής «Εσωτερική αγορά» | ΜΔΠ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ |

12 01 01 Δαπάνες σχετικές με τον εξοπλισμό, τα έπιπλα και τις υπηρεσίες του τομέα πολιτικής «Εσωτερική αγορά» | ΜΔΠ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ |

- Η προτεινόμενη πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε οικονομίες για αυτές τις γραμμές του προϋπολογισμού.

- Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου | Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Συμμετοχή |

Αριθμός [Ονομασία…...…………………………….] | ΔΠ/ΜΔΠ | χωρών ΕΖΕΣ | υποψήφιων χωρών | τρίτων χωρών | κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού |

[XX.YY.YY.YY] | ΝΑΙ/ΟΧΙ | ΝΑΙ/ΟΧΙ | ΝΑΙ/ΟΧΙ | ΝΑΙ/ΟΧΙ |

Εκτιμώμενη επίπτωση στις δαπάνες

Συνοπτική παρουσίαση της εκτιμώμενης επίπτωσης στις δαπάνες

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: | Αριθμός | Πολιτικές για την εσωτερική αγορά |

σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα που απελευθερώνονται

- (σε εκατ. ευρώ)

Είδος δαπάνης | Άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα που απελευθερώνονται |

από το 2013 |

12 01 02 11 02 – Διασκέψεις και συνεδριάσεις | 0,040 |

ΣΥΝΟΛΟ δαπανών διοικητικού χαρακτήρα που απελευθερώνονται | 0,040 |

Οι δαπάνες των συνεδριάσεων του Παρατηρητηρίου δεν θα χρειάζεται να καλύπτονται πλέον από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεδομένου ότι οι δαπάνες αυτές θα χρηματοδοτούνται από τον χωριστό προϋπολογισμό του ΓΕΕΑ.

Βάσει των δαπανών του 2010, θα απελευθερωθούν 40.000 ευρώ.

Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να διατυπωθεί σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

Έτος Ν | Έτος Ν+1 | Έτος Ν+2 | Έτος Ν+3 | …να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να αντικατοπτρίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) |

( Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) |

XX 01 01 01 (στην έδρα ή στα γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) |

XX 01 01 02 (σε αντιπροσωπεία) |

XX 01 05 01 (Έμμεση έρευνα) |

10 01 05 01 (Άμεση έρευνα) |

( Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ)[59] |

XX 01 02 01 (CA, INT, SNE από το «συνολικό κονδύλιο») |

XX 01 02 02 (CA, INT, JED, LA και SNE στις αντιπροσωπείες) |

10 01 05 02 (CA, INT, SNE – Άμεση έρευνα) |

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν) |

ΣΥΝΟΛΟ |

XX είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί στη διαχείριση της δράσης ή/και που έχει ανακατανεμηθεί στο πλαίσιο της ίδιας ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης και με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι |

Εξωτερικό προσωπικό |

Αριθμός και είδος ανθρώπινων πόρων που απελευθερώνονται

Κατηγορία θέσεων απασχόλησης | Ανθρώπινοι πόροι που απελευθερώνονται και θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες (με αναδιάταξη σε άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής) |

2013 |

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι | AD | 0 |

AST | 0 |

Σύνολο θέσεων | 0 |

Εξωτερικό προσωπικό | Συμβασιούχοι υπάλληλοι | 0 |

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες |

Σύνολο εξωτερικού προσωπικού | 0 |

ΣΥΝΟΛΟ μονάδων ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) | 0 |

Ένα μέλος του προσωπικού κατηγορίας AST ασχολείται επί του παρόντος με την οργάνωση του Παρατηρητηρίου με απόσπαση από το ΓΕΕΑ. Η βοήθεια του στο μέλλον δεν θα χρειάζεται πλέον στην Επιτροπή και η θέση θα επιστραφεί στο Γραφείο.

Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός με τον προσδιορισμό των σχετικών γραμμών του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων ποσών.

- ( Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί εφαρμογή του μέσου ευελιξίας ή αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου[62].

Να εξηγηθεί η ανάγκη με τον προσδιορισμό των σχετικών τομέων και γραμμών του προϋπολογισμού, καθώς και των αντίστοιχων ποσών.

Συμμετοχή τρίτων μερών στη χρηματοδότηση

- Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη

- Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη χρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω:

Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία))

Έτος Ν | Έτος Ν+1 | Έτος Ν+2 | Έτος Ν+3 | …να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να αντικατοπτρίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) | Σύνολο |

Έτος Ν | Έτος Ν+1 | Έτος Ν+2 | Έτος Ν+3 | …να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να αντικατοπτρίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) |

Άρθρο …………. | | | | | | | | | |Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(ούν) η(οι) γραμμή(ές) δαπανών του προϋπολογισμού που έχει(ουν) επηρεαστεί.

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

[1] Ανακοίνωση της Επιτροπής: «Ευρώπη 2020: Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», της 3ης Μαρτίου 2010, COM(2010) 2020.

[2] Βλέπε ιδιαίτερα την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 16ης Ιουλίου 2008, με τίτλο: «Μια στρατηγική για την Ευρώπη στον τομέα των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας» - COM(2008) 465.

[3] ΟΟΣΑ, Magnitude of counterfeiting and piracy of tangible products – ενημέρωση Νοεμβρίου 2009, http://www.oecd.org/document/23/0,3343.

[4] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, «Έκθεση σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της ΕΕ – 2009»,http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm.

[5] http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

[6] TERA Consultants, 'Building a Digital Economy: Μάρτιος 2010, http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

[7] «Έκθεση σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της ΕΕ», βλ. υποσημείωση 4.

[8] Technopolis (2007), ‘Effects of counterfeiting on EU SMEs’,http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/industry/doc/Counterfeiting_Main%20Report_Final.pdf

[9] Frontier Economics, (Μάιος 2009), ‘The impact of counterfeiting on Governments and Consumers’: http://www.iccwbo.org/uploadedFiles/BASCAP/Pages/Impact%20of%20Counterfeiting%20on%20Governments%20and%20Consumers%20-%0Final%20doc.pdf.

[10] UNICRI, ‘Counterfeiting: a global spread’, 2008, http://counterfeiting.unicri.it/report2008.php.

[11] Ψήφισμα του Συμβουλίου της 25.9.2008 (ΕΕ C 253 της 4.10.2008, σ. 1).

[12] Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 11ης Σεπτεμβρίου 2009: «Ενίσχυση της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά» - COM(2009) 467.

[13] Ψήφισμα του Συμβουλίου, της 1ης Μαρτίου 2010, για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά (ΕΕ C 56 της 6.3.2010, σ. 1).

[14] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, 2009/2178(INI).

[15] ADE, 'Evaluation of the Intellectual Property Rights Enforcement Strategy in Third Countries', Νοέμβριος 2010, http://trade.ec.europa.eu/doclib/cfm/doclib_section.cfm?sec=180&langId=en .

[16] COM(2010) 2020.

[17] COM(2008) 465· βλ. επίσης την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 27ης Οκτωβρίου 2010: «Προς μια πράξη για την ενιαία αγορά - Για μια κοινωνική οικονομία της αγοράς με υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας» - COM(2010) 608.

[18] Οι συνεδριάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, στις 14 Δεκεμβρίου 2009, στις 16 Φεβρουαρίου 2010 και στις 10 Ιουνίου 2010.

[19] Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 16ης Ιουλίου 2008: «Μια στρατηγική για την Ευρώπη στον τομέα των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας» - COM(2008) 465 και COM(2009) 467.

[20] Ψηφίσματα του Συμβουλίου της 25ης Σεπτεμβρίου 2008 και της 1ης Μαρτίου 2010.

[21] Ψήφισμα της 22ας Σεπτεμβρίου 2010 για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά (2009/2178(INI)), A7-0175/2010.

[22] Για τις λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στο κείμενο της μελέτης που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Max Planck για τη διανοητική ιδιοκτησία, τον ανταγωνισμό και το φορολογικό δίκαιο, το οποίο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση:http://ec.europa.eu/internal_market/indprop/tm/index_en.htm.

[23] http://www.premiercercle.com/sites/ip2010/overview.php.

[24] Και τα δύο όργανα απαρτίζονται από εκπροσώπους των κρατών μελών και της Επιτροπής.

[25] Βλ. έγγραφο SEC(2007) 530.

[26] ΕΕ C της , σ. .

[27] Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 3ης Μαρτίου 2010: «Ευρώπη 2020: Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» - COM(2010) 2020.

[28] ΕΕ C 253 της 4.10.2008, σ. 1.

[29] COM (2009) 467 της 14.9.2009.

[30] Ψήφισμα του Συμβουλίου, της 1ης Μαρτίου 2010, για την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην εσωτερική αγορά (ΕΕ C 56 της 6.3.2010, σ. 1).

[31] Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2010, σχετικά με τη μελλοντική αναθεώρηση του συστήματος εμπορικών σημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ C 140 της 29.5.2010, σ. 22).

[32] ΕΕ L 195 της 2.6.2004, σ. 16.

[33] Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, 2009/2178(INI).

[34] ΕΕ L 78 της 24.3.2009, σ. 1.

[35] ΔΒΔ: Διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων. – ΠΒΔ: Προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

[36] Όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχεία α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

[37] COM(2010) 2020.

[38] COM(2008) 465.

[39] ΟΟΣΑ, Magnitude of counterfeiting and piracy of tangible products – ενημέρωση Νοεμβρίου 2009, http://www.oecd.org/document/23/0,3343.

[40] http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

[41] TERA Consultants, 'Building a Digital Economy: Μάρτιος 2010, http://www.iccwbo.org/bascap/id35360/index.html.

[42] Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, «Έκθεση σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας από τα τελωνεία της ΕΕ – 2009»,http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm.

[43] Technopolis (2007), 'Effects of counterfeiting on EU SMEs',http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/industry/doc/Counterfeiting_Main%20Report_Final.pdf.

[44] COM(2009) 467.

[45] COM(2010) 2020.

[46] COM(2008) 465· βλ. επίσης την ανακοίνωση της Επιτροπής της 27ης Οκτωβρίου 2010: «Προς μια πράξη για την ενιαία αγορά - Για μια κοινωνική οικονομία της αγοράς με υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας» - COM(2010) 608.

[47] Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[48] Όπως προβλέπεται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού.

[49] ΔΠ= Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.

[50] ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών

[51] Υποψήφιες χώρες και, ενδεχομένως, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

[52] Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[53] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[54] Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[55] Τα αποτελέσματα αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που χρηματοδοτήθηκαν, αριθμός χλμ οδών που κατασκευάστηκαν, κ.λπ.).

[56] Όπως περιγράφεται στο Τμήμα 1.4.2. «Ειδικός(οι) στόχος (οι)…»

[57] Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[58] Τεχνική ή/και διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων ή/και δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[59] CA = Συμβασιούχος υπάλληλος, INT = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»), JED= « Jeune Expert en Délégation » (Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία), LA = προσωρινός υπάλληλος, SNE = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας.

[60] Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA»)

[61] Κυρίως για τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

[62] Βλ. σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

[63] Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης) τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25% για έξοδα είσπραξης.

Top