Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011DC0616

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την υλοποίηση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του χώρου ανωτάτου επιπέδου «.eu»

/* COM/2011/0616 τελικό */

52011DC0616

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την υλοποίηση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του χώρου ανωτάτου επιπέδου «.eu» /* COM/2011/0616 τελικό */


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με την υλοποίηση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του χώρου ανωτάτου επιπέδου «.eu»

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Ιστορικό

Τον Απρίλιο του 2011, ο χώρος ανωτάτου επιπέδου (Top Level Domain, TLD) «.eu» συμπλήρωσε μια πενταετία. Κατά τη διάρκεια των πέντε αυτών ετών ο TLD «.eu» κατέστη ο ένατος μεγαλύτερος TLD και ο πέμπτος κωδικός χώρας (εθνικός κωδικός) TLD παγκοσμίως. Διαθέτοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια εγγραφές, ο TLD «.eu» αποτελεί πλέον πολύτιμη δυνατότητα για τους Ευρωπαίους, όταν επιλέγουν όνομα χώρου για τη διαδικτυακή τους παρουσία.

Η παρούσα έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αφορά την υλοποίηση, την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία του TLD «.eu» κατά την προηγούμενη διετία. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 733/2002 για την υλοποίηση του χώρου ανωτάτου επιπέδου «.eu», η Επιτροπή απαιτείται να υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ένα έτος μετά την έκδοση του κανονισμού και, εν συνεχεία, ανά διετία.

Η παρούσα έκθεση είναι συνέχεια των εκθέσεων του 2007[1] και του 2009[2], καλύπτοντας τις εξελίξεις του TLD «.eu» από την 1η Απριλίου 2009 έως την 31η Μαρτίου 2011. Μεταξύ άλλων, εστιάζει στην εισαγωγή των διεθνοποιημένων ονομάτων χώρου.

Το νομικό πλαίσιο και η βασική αρχή του «.EU»

Tο TLD «.eu» καθιερώθηκε με τις ακόλουθες νομικές πράξεις:

- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 733/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Απριλίου 2002, για την υλοποίηση του .eu τομέα ανωτάτου επιπέδου (όπως τροποποιήθηκε)[3] ( κανονισμός πλαίσιο )·

- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 874/2004 της Επιτροπής, της 28ης Απριλίου 2004, για τη θέσπιση κανόνων δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την υλοποίηση και τις λειτουργίες του .eu τομέα ανωτάτου επιπέδου και τις αρχές που διέπουν την καταχώριση (όπως τροποποιήθηκε)[4] ( κανονισμός κανόνων δημοσίου συμφέροντος ).

Κατά την περίοδο αναφοράς, τροποποιήθηκε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 874/2004 της Επιτροπής ώστε να γίνει δυνατή η εισαγωγή διεθνοποιημένων ονομάτων χώρου (IDN) στον TLD «.eu». Ο τροποποιητικός κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 560/2009 εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου 2009[5].

Το μητρώο που επελέγη από την Επιτροπή[6], ο όμιλος EURid (European Registry for Internet Domains), έχει την ευθύνη της οργάνωσης, διαχείρισης και διοίκησης του τομέα ανωτάτου επιπέδου TLD «.eu». Πρόκειται για ανεξάρτητο οργανισμό που λαμβάνει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις αυτόνομα, σύμφωνα με τον κανονισμό πλαίσιο[7]. Η Επιτροπή εποπτεύει τις εργασίες του μητρώου χωρίς να αναμιγνύεται στην καθημερινή του λειτουργία. Το συγκεκριμένο μοντέλο διαχωρισμού καθηκόντων ανταποκρίνεται στις αρχές της μη επέμβασης, της αυτοδιαχείρισης και της αυτορύθμισης, οι οποίες αποτελούν τη βάση του διαδικτύου[8].

Εισαγωγή διεθνοποιημένων ονομάτων χώρου (IDN)

IDN στον χώρο ανωτάτου επιπέδου «.eu»

Το νομικό πλαίσιο για το TLD «.eu» προβλέπει ότι το μητρώο πρέπει να καταχωρίζει ονόματα χώρου σε όλους τους αλφαβητικούς χαρακτήρες των επισήμων γλωσσών της ΕΕ (που αποτελείται από λατινικά, κυριλλικά και ελληνικά γράμματα) όταν καταστούν διαθέσιμα τα κατάλληλα διεθνή πρότυπα[9].

Αρχικά, τα ονόματα χώρου θα μπορούν να περιλαμβάνουν μόνο χαρακτήρες από ένα περιορισμένο σύνολο, βάσει του αγγλικού αλφαβήτου (συνήθως a-z, 0-9 και ‘-’). Δεν θα είναι δυνατή η καταχώριση ονομάτων χώρου που περιέχουν ειδικούς λατινικούς χαρακτήρες ορισμένων γλωσσών της ΕΕ ή μη λατινικά γράμματα (βουλγαρικό κυριλλικό και ελληνικό αλφάβητο).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η διεθνής διαδικτυακή κοινότητα εργάστηκε επί σειρά ετών για την εκπόνηση των διεθνοποιημένων ονομάτων χώρου (IDN), που καθιστούν δυνατή τη χρήση πολύ ευρύτερου φάσματος ειδικών χαρακτήρων και μη λατινικών γραμμάτων (π.χ. χαρακτήρων με διακριτικά σημεία όπως «é», «ö», «ç» ή «č» και των περισσότερων μη λατινικών γραμμάτων).

Στις 26 Ιουνίου 2009, η Επιτροπή εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 560/2009 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 ενόψει της εισαγωγής των IDN για τον TLD «.eu»[10].

Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, ο EURid άρχισε την καταχώριση IDN. Τα ονόματα χώρου είναι έκτοτε διαθέσιμα και στις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως την τελευταία τελεία (dot) οποιασδήποτε διεύθυνσης «.eu» (δηλ. σε λατινικό, κυριλλικό και ελληνικό αλφάβητο).

Η εισαγωγή των IDN εξαρχής προσέλκυσε εξαρχής το ενδιαφέρον. Την πρώτη ώρα λειτουργίας της καταχωρίστηκαν 38 172 IDN στον TLD «.eu». Στο τέλος Μαρτίου 2011, είχαν καταχωριστεί 56 961 ονόματα χώρου με χρήση IDN.

IDN στο χώρο ανωτάτου επιπέδου «.eu»

Η εισαγωγή IDN στο ανώτατο επίπεδο, δηλ. δεξιά από την τελευταία τελεία ενός ονόματος χώρου, αποτελεί θέμα που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ICANN[11]. Στις 16 Νοεμβρίου 2009, το ICANN δρομολόγησε την ταχεία διαδικασία (Fast Track Process)[12] για εκχώρηση διεθνοποιημένου (IDN) για εθνικούς TLD (κωδικού χώρας), ώστε να διευκολυνθεί η εισαγωγή επεκτάσεων TLD στο διαδίκτυο που αντιστοιχούν σε κωδικούς χώρας (π.χ. «.gr», «.bg», «.eu») και χρησιμοποιούν μη λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. κυριλλικούς, ελληνικούς, αραβικούς και κινεζικούς). Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια: (i) το μητρώο μιας χώρας αιτείται τη χρήση «συμβολοσειράς» IDN (η συγκεκριμένη εκδοχή του κωδικού της χώρας (cc) TLD, σε κάποια άλλη αλφάβητο), διαθέτοντας την υποστήριξη της διαδικτυακής κοινότητας στην επικράτειά του («υποστήριξη της κοινότητας») και αιτιολόγηση της επιλογής του (κριτήριο «του ευλόγου»)· (ii) στη συνέχεια, η αιτούμενη συμβολοσειρά αξιολογείται από το ICANN, που ακολούθως την παραπέμπει σε ανεξάρτητη επιτροπή για να ελέγξει πιθανή ασυμβατότητα με υπάρχουσες σειρές TLD (κριτήριο «ενδεχόμενου σύγχυσης»)· (iii) μετά την έγκρισή της, η νέα συμβολοσειρά εκχωρείται στο μητρώο («ανάθεση»).

Το Δεκέμβριο του 2010, το ICANN παρέλαβε συνολικά 35 αιτήσεις από 22 χώρες. Έως σήμερα έχουν εισαχθεί ρωσικοί, κινεζικοί και αραβικοί χαρακτήρες στο ανώτατο επίπεδο των αντίστοιχων εθνικών κωδικών («. РФ» για τη Ρωσία, «.مصر» για την Αίγυπτο, «.لسعودية» για τη Σαουδική Αραβία, κλπ.).

Στις 5 Μαΐου 2010, ο EURid υπέβαλε αίτηση στο ICANN για έναρξη καταχώρισης για κυριλλικές και ελληνικές εκδοχές του TLD «.eu». Η αίτησή του βασίζεται σε υποβολή στην Επιτροπή, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας[13], της μορφής που επέλεξε κάθε χώρα για το επίθημα .eu (.ευ στο ελληνικό αλφάβητο και .ею στο κυριλλικό).

Κατά τη συνεδρίασή του στη Σιγκαπούρη, το ICANN αναγνώρισε την εκπλήρωση των δύο πρώτων κριτηρίων (υποστήριξη της κοινότητας και δηλωτικότητα/εύλογο του αιτήματος) και το επιβεβαίωσε σε επιστολή προς την Επιτροπή. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της τρίτης φάσης εξέτασης από το ICANN - εξέταση των αιτούμενων συμβολοσειρών ως προς «το ενδεχόμενο σύγχυσης ».

Καταχώριση και χρήση των ονομάτων χώρου «.EU»

Κατά την περίοδο αναφοράς, ο TLD «.eu» συνέχισε να αναπτύσσεται, παράλληλα με τους άλλους ευρωπαϊκούς κωδικούς χωρών TLD (+6 % το 2010 και +5 % το 2009). Πραγματοποιήθηκαν 3,4 εκατ. καταχωρίσεις, καθιστώντας τον τομέα τον ένατο μεγαλύτερο TLD παγκοσμίως και τέταρτο δημοφιλέστερο εθνικό κωδικό TLD στην Ευρώπη. Tούτο καταδεικνύει ότι ο TLD «.eu» συνιστά πολύτιμο και προσιτό εργαλείο για εταιρείες, ΜΚΟ και ιδιώτες που επιθυμούν να εκφράσουν διαδικτυακά την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Στην Ευρώπη, μόνο τρείς εθνικοί κωδικοί TLD παραμένουν σε ισχυρότερη θέση ως προς τον αριθμό καταχωρίσεων: «.de» (Γερμανία), «.uk» (ΗΒ) και «.nl» (Κάτω Χώρες). Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο τέσσερις TLD γενικής εφαρμογής («.com», «.net», «.org» και «.info») και ένας TLD χώρας («.cn» για την Κίνα) παρουσιάζουν περισσότερες καταχωρίσεις. Οι μεγαλύτερες αγορές για χώρους «.eu» είναι η Γερμανία με 31 %, οι Κάτω Χώρες (13 %), το Ηνωμένο Βασίλειο (10 %), η Γαλλία (9 %) και η Πολωνία (6 %).

Έπειτα από μιαν αρχική περίοδο ταχείας ανάπτυξης, το μητρώο έχει φτάσει σε σταθεροποίηση. Απώτερος στόχος του μητρώου είναι να καταστεί ο υπ’ αριθμόν 3 χώρος στις χώρες της ΕΕ και να εδραιώσει τη θέση στα πεδία όπου κατέχει ήδη τη 2η ή 3η θέση. Με δεδομένη την ιστορική πορεία και την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, στόχος του EURid είναι να διατηρηθεί σταθερός ρυθμός ανάπτυξης στις καταχωρίσεις, της τάξης του 5-8% ετησίως. Το μητρώο καθιέρωσε μια δέσμη στόχων μάρκετινγκ και επικοινωνίας για την επίτευξη αυτών των στόχων (π.χ. να στηριχτεί σε ένα μόνο μήνυμα: το «.eu» δείχνει ότι είσαστε Ευρωπαίοι , να γίνει εισαγωγή πολυετών καταχωρίσεων, να αναπτυχθεί περαιτέρω η εξυπηρέτηση των πελατών).

Λειτουργία του μητρώοY

Tο μητρώο

Το EURid ορίστηκε από την Επιτροπή ως μητρώο «.eu» το 2003[14], έπειτα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος [15].

Στις 12 Οκτωβρίου 2004, η Επιτροπή και το EURid συνήψαν σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών αρχικώς για περίοδο πέντε ετών, με δυνατότητα ανανέωσης[16]. Το 2009, η σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών παρατάθηκε έως τις 12 Οκτωβρίου 2014[17].

Το EURid είναι πανευρωπαϊκός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στο Diegem (Βέλγιο) και περιφερειακά γραφεία στη Στοκχόλμη, την Πράγα και την Πίζα. Αποτελείται από τρία ιδρυτικά μέλη: το DNS Βelgium (μητρώο «.be»), το Istituto di Informatica e Telematica (μητρώο «.it»), και το Stiftelsen för Internetinfrastruktur (μητρώο «.se»), καθώς και τέσσερα συνδεδεμένα μέλη: το Arnes (μητρώο «.si»), CZ. NIC (μητρώο «.cz»), το ISOC-ECC (European Chapters Coordinating Council of the Internet Society, συντονιστικό συμβούλιο του ευρωπαϊκού τμήματος της Internet Society) και την Businesseurope (συνομοσπονδία 39 κλαδικών ομοσπονδιών από 33 χώρες). Οι κύριοι εξυπηρετητές βρίσκονται στο Βέλγιο (Βρυξέλλες) και στην Ολλανδία (Άμστερνταμ).

Σχέσεις με καταχωριστές

Σύμφωνα με το νόμο, το μητρώο «.eu» παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε περίπου 1000 διαπιστευμένους καταχωριστές[18]. Το EURid αξιολογεί σε τακτική βάση την ικανοποίηση των πελατών του «.eu». Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα ικανοποίησης των καταχωριστών για τον χώρο «.eu» που διεξήχθη το 4ο τρίμηνο του 2010, το 34% των ερωτηθέντων έδωσε την πιο υψηλή βαθμολογία ως προς την αξιοπιστία. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 4% ως προς το 2009. Ποσοστό 45% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι είναι καλή επένδυση. Το 82% πιστεύει ότι ο χώρος «.eu» προσδίδει προστιθέμενη αξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο, το 62% θα συνιστούσε τον TLD «.eu» στους καταναλωτές. Το EURid παρέχει στις οικείες υπηρεσίες καταχώρισης εικοσιτετράωρη υπηρεσία υποστήριξης. Οι καταχωριστές, ειδικά στο εξωτερικό, είναι ικανοποιημένοι από την υπηρεσία, η οποία τον προηγούμενο χρόνο παρουσίασε σημαντική βελτίωση από άποψη ταχύτητας ανταπόκρισης, ποιότητας της εξυπηρέτησης των πελατών και ευκολίας επικοινωνίας με το προσωπικό εφημερίας του EURid.

Οικονομική κατάσταση

Η οικονομική κατάσταση του μητρώου. eu παρέμεινε σταθερή κατά την περίοδο αναφοράς.

Η οικονομική ευρωστία του μητρώου αποτελεί βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας του χώρου «.eu». Η Επιτροπή εξετάζει εκ του σύνεγγυς την οικονομική κατάσταση του μητρώου, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομικού πλαισίου και της σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών. Το μητρώο είναι εξωτερικός οργανισμός, οι αποφάσεις του οποίου λαμβάνονται αυτόνομα. Ανεξάρτητος οικονομικός ελεγκτής διενεργεί πλήρεις επιτόπιους λογιστικούς ελέγχους. Ο εποπτικός ρόλος της Επιτροπής ασκείται μέσω των διαφόρων εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των παρατηρήσεων των ελεγκτών, τριμηνιαίων και ετήσιων οικονομικών εκθέσεων, τριμηνιαίων εκθέσεων προόδου, προτάσεων του προϋπολογισμού, και σχεδίων στρατηγικής και μάρκετινγκ. Τα χρηματοοικονομικά θέματα συζητούνται τακτικά με το μητρώο, στο πλαίσιο τριμηνιαίων συνεδριάσεων, καθώς και συνεδριάσεων υπηρεσιακού επιπέδου.

Κατά την έναρξη λειτουργίας του TLD «.eu», τα έσοδα από τον μεγάλο αριθμό καταχωρίσεων χώρων ήταν σημαντικά υψηλότερα από το κόστος του μητρώου. Τα επακόλουθη ετήσια πλεονάσματα μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Για να περιοριστούν τα πλεονάσματα και ως αναγνώριση της μείωσης του κόστους ανά όνομα χώρου εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού καταχωρίσεων, το μητρώο μείωσε, σταδιακά, τα τέλη εγγραφής των καταχωριστών στο EURid, από 10 ευρώ στα σημερινά 4 ευρώ ανά όνομα χώρου.

Τα βασικά οικονομικά στοιχεία του μητρώου παρέμειναν σταθερά το 2009 και το 2010. Τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα του μητρώου ήταν γύρω στα 12 εκατ. ευρώ για τα δύο έτη. Ως εκ τούτου, το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα ήταν πιο ισορροπημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια· το πλεόνασμα, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκε το 2009 στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το 2010, το πλεόνασμα θα ανέλθει σε 400.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό και το πραγματικό κόστος του μητρώου εξετάστηκαν λεπτομερώς από την Επιτροπή, ιδίως τα έξοδα που αφορούν το μάρκετινγκ (2,5 εκατ. ευρώ το 2009 και 3,2 το 2010) και τους ανθρώπινους πόρους (3,7 εκατ. ευρώ το 2009 και 4,3 το 2010). Η αύξηση του κόστους αιτιολογήθηκε από την ανάγκη για βελτιωμένη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των DNSSEC (επεκτάσεις ασφάλειας των ονομάτων χώρου), η επέκταση σε ιστότοπους-καθρέφτες και η εισαγωγή των IDN.

Το μητρώο διατηρεί τέσσερις τύπους αποθεματικών: αποσβέσεις, επενδύσεις, κοινωνικοασφαλιστικές υποχρεώσεις και νομική ευθύνη. Κατά την περίοδο αναφοράς, το συνολικό επίπεδο των αποθεμάτων παρέμεινε σταθερό: 6 εκατ. ευρώ το 2009 και 5,5 εκατ. το 2010. Στο τέλος του 2010 το ποσό αυτό διαιρέθηκε μεταξύ των αποθεματικών για αποσβέσεις (1,6 εκατ. ευρώ), του αποθεματικού για επενδύσεις (0,8 εκατ. ευρώ), του αποθεματικού για κοινωνικοασφαλιστικές υποχρεώσεις (2,3 εκατ. ευρώ) και του αποθεματικού για νομικές υποχρεώσεις (0,8 εκατ. ευρώ).

Επιχειρησιακή συνέχεια και ανθεκτικότητα

Επιχειρησιακή συνέχεια

Όπως απαιτείται από τη σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών, το μητρώο λειτουργεί σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας, το οποίο καλύπτει τις βασικές λειτουργίες του μητρώου, συναφείς κινδύνους και αντίμετρα.

Στις 25 Απριλίου 2009, το EURid διεξήγαγε δοκιμασία των συστημάτων του, ως μέρος του σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειάς του, προσομοιώνοντας ένα ατύχημα και παρακολουθώντας την πορεία αποκατάστασης. Η δοκιμασία τέθηκε υπό τον έλεγχο τρίτου μέρους (PricewaterhouseCoopers). Τα αποτελέσματα της δοκιμασίας, μαζί με τις αντιδράσεις από την κοινότητα του χώρου, απέδειξαν ότι το EURid τηρεί τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται στο πεδίο αυτό[19]. Η δεύτερη άσκηση, για τον έλεγχο της επιχειρησιακής συνέχειας είχε προγραμματιστεί για το 2010, αλλά χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω καθυστέρησης στη μεταφορά του ιστότοπου-καθρέφτη[20] από την Πράγα στο Άμστερνταμ. Η άσκηση έχει τώρα προγραμματιστεί για το 3ο τρίμηνο του 2011.

Το EURid υπέγραψε επίσης συμφωνία για τυχαία μονοεκπομπή (anycasting) του συστήματος ονομάτων χώρου του TLD «.eu» με την Netnod (Αύγουστος 2010). Το anycasting είναι μια μέθοδος δρομολόγησης στο διαδίκτυο που παρέχει προσβασιμότητα προς μια επιγραμμική υπηρεσία από πολλές διαφορετικές θέσεις ανά την υδρόγειο, χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικτυακή διεύθυνση (IP). Με την υπογραφή της συμφωνίας, βελτιώθηκε η ευρωστία και η ανθεκτικότητα της υποδομής του εξυπηρετητή ονομάτων «.eu» και συντομεύτηκε ο χρόνος απόκρισης για τη συναγωγή (μετάφραση) ονομάτων χώρου.

Ασφάλεια

Τον Σεπτέμβριο του 2010, το EURid ολοκλήρωσε την υλοποίηση του πρωτοκόλλου για τις επεκτάσεις ασφάλειας του συστήματος των ονομάτων χώρου (DNSSEC) για τον TLD «.eu». Το DNSSEC είναι πρωτόκολλο για την επαλήθευση της αυθεντικότητας των απαντήσεων των εμφανιζόμενων ονομάτων του εξυπηρετητή (ιστότοπων) έως τη ζώνη ρίζας του διαδικτύου, στην αποκαλούμενη «αλυσίδα εμπιστοσύνης»[21]. Οι DNSSEC έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου από πλαστά δεδομένα στο DNS. Οι DNSSEC μπορεί να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους μόνον εάν όλες οι ζώνες στο ιεραρχικό δέντρο του DNS είναι υπογεγραμμένες. Το EURid απλοποιεί τη διαδικασία υπογραφής ονόματος χώρου «.eu» με την εισαγωγή μιας υπηρεσίας υπογραφής. Διοργανώνει σεμινάρια κατάρτισης[22] για καταχωριστές «.eu» με σκοπό να τους ενθαρρύνει να προωθήσουν το DNSSEC στους πελάτες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους διαδίδουν το πρωτόκολλο στους συντελεστές του διαδικτύου (ISP, webmasters, κ.α.).

Ηλεκτρονικό «ψάρεμα» και άλλες κακόβουλες δραστηριότητες

Το μητρώο εφαρμόζει μέτρα για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) και άλλων μορφών κακόβουλης επιγραμμικής συμπεριφοράς[23] σε καθημερινή βάση. Ιδίως τα ονόματα χώρου ελέγχονται ως προς τη συμμόρφωσή τους με τα κριτήρια επιλεξιμότητας,[24] ενώ οι νέες καταχωρίσεις ελέγχονται ως προς ύποπτα μοντέλα ή άλλες ανωμαλίες, σε καθημερινή βάση.

Επίσης σε καθημερινή βάση, το μητρώο ενημερώνεται σχετικά με υποψίες ή αποδεδειγμένα παράπτωμα εκ μέρους ιδιωτικών οργανισμών ασφάλισης ή από τις δημόσιες αρχές [25].

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να ανακληθεί ένα ύποπτο όνομα χώρου. Κατά την περίοδο αναφοράς, ο αριθμός των ύποπτων ονομάτων χώρου που αποσύρθηκαν μειώθηκε εντυπωσιακά: από 81 τον Ιανουάριο του 2010 σε 2 τον Ιανουάριο του 2011 και 0 Μάρτιο του 2011[26].

Tο προφίλ του χρήστη «.eu»

Οι καταναλωτές καταχωρίζουν τον χώρο «.eu» για πολλούς λόγους (επιχειρήσεις, κοινωνικές δραστηριότητες, παρουσία θεσμικών οργάνων στο διαδίκτυο, κλπ). Από ανάλυση[27] που εκπονήθηκε από το EURid σχετικά με τη χρήση των ιστότοπων με TLD «.eu» προκύπτει ότι περίπου το 36,3% σχετίζονται με επιχειρήσεις. Κατά τη σύγκριση με τις κύριες συμβολοσειρές γενικής εφαρμογής (κοινόχρηστων) TLD (gTLD) («.com», «.net», «.org», «.info», «.biz», «.mobi» και «.pro»), ο TLD «. eu» ξεχωρίζει από την άποψη της χρήσης για επιχειρηματικούς σκοπούς (27,3%).

Ωστόσο, κατά την εξέταση ιστότοπων ηλ-εμπορίου (με βάση το μοντέλο πληρωμής ανά επίσκεψη, pay-per-click[28]), ο TLD «.eu» εμφανίζει μόνο το 14,5% των ιστότοπων, σε αντίθεση με τους gTLD, που κυμαίνονται από 22% έως 29%.

Νομικές διαδικασίες και διενέξεις όσον αφορά ονόματα χώρου

Υποθέσεις ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Τα τελευταία δύο χρόνια τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια αποφάνθηκαν σε δύο υποθέσεις που αφορούν τη χρήση του «.eu». Και στις δύο υποθέσεις, οι αποφάσεις ήταν σύμφωνες με τους λόγους που επικαλέστηκε η Επιτροπή.

Στην πρώτη υπόθεση, της 15ης Δεκεμβρίου 2009 — Inet Hellas T-107/06 — το Δικαστήριο επιβεβαίωσε το διαχωρισμό καθηκόντων μεταξύ της Επιτροπής και του μητρώου όσον αφορά την καταχώριση ονομάτων χώρου στο πλαίσιο του TLD «.eu». Το Δικαστήριο έκρινε ότι η επιστολή της Επιτροπής προς τον προσφεύγοντα, όπου εξηγούσε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει ως όργανο προσφυγής όσον αφορά την απόφαση του ανεξάρτητου μητρώου «.eu», δεν περιείχε καμία απόφαση που θα μπορούσε να προσβληθεί στο Δικαστήριο, και απέρριψε την καταγγελία ως απαράδεκτη.

Στη δεύτερη υπόθεση, της 3ης Ιουνίου 2010 — Oberster Gerichtshof C-569/08 — Το Συνέδριο ανέλυσε τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν την ανάκληση ενός ονόματος χώρου που έχει καταχωριστεί για κερδοσκοπικούς ή καταχρηστικούς λόγους. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο κατάλογος των περιστάσεων «κακής πίστης» του άρθρου 21 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 της Επιτροπής δεν είναι εξαντλητική, και εξήγησε τις περιστάσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαπίστωση «κακής πίστης».

Διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών

Τυχόν διαφορές μεταξύ κατόχων ονομάτων τομέα «.eu», ή αξιώσεις κατά αποφάσεων του μητρώου «.eu» μπορούν να υποβάλλονται στον πάροχο εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ADR)[29] – στο διαιτητικό δικαστήριο που εδρεύει στην Πράγα (διαιτητικό δικαστήριο της Τσεχίας ή CAC)[30].

Η διαδικασία ADR εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των δικαστικών διαδικασιών. Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά σε οποιαδήποτε από τις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Οι καταγγελίες αφορούν ως επί το πλείστον κατόχους ονομάτων χώρου «.eu». Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε μέρος μπορεί να κινήσει διαδικασία ADR εναντίον του κατόχου του ονόματος χώρου και να ισχυριστεί ότι η καταχώριση είναι κερδοσκοπική ή καταχρηστική σύμφωνα με το άρθρο 21 του κανονισμού αριθ. 874/2004.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας κατατέθηκαν κατά μέσο όρο 13 υποθέσεις ανά τρίμηνο[31]. Στην πλειονότητα των υποθέσεων που δημοσιεύτηκαν από το CAC κατά την περίοδο από το 2ο τρίμηνο του 2009 έως το 4ο τρίμηνο του 2010, η επιτροπή αποφάσισε να μεταβιβάσει το όνομα χώρου στον ενάγοντα[32]. Οι επιτροπές του CAC λαμβάνουν απόφαση στο πλαίσιο διαδικασιών ΑDR κατά μέσο όρο εντός 4μήνου από την παραλαβή της καταγγελίας. Αν μια απόφαση εκδοθεί υπέρ του καταγγέλλοντος, το επίδικο όνομα χώρου «.eu» συνήθως μεταβιβάζεται σε αυτόν εντός περίπου 30 ημερών ύστερα από την απόφαση της επιτροπής, έπειτα από την εκπνοή του δικαιώματος προσφυγής εκ μέρους του ηττηθέντος διαδίκου.

Τα τέλη για διαδικασίες ADR βασίζονται στην αρχή ανάκτησης του κόστους[33]. Τα τέλη για ADR, αρχικά ύψους 1990 ευρώ, έχουν μειωθεί πολλές φορές από το 2006 και σήμερα ξεκινούν από 1300 ευρώ. Τούτο είναι συγκρίσιμο με τα τέλη που χρεώνουν παρόμοιοι φορείς διαιτησίας, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι δεν παρέχουν μεταφράσεις των καταγγελιών.

Στο σημερινό σύστημα, οι ιδιώτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ δεν αξιοποιούν πλήρως το μηχανισμό ADR δεδομένου του υψηλού κόστους εισόδου. Έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011, κατόπιν αιτήματος του EURid, διατυπώθηκε μια σειρά συστάσεων σχετικά με τρόπους για τη βελτίωσής του[34]. Μια σύσταση αφορά την εξέταση ταχείας διαδικασίας («μηχανισμός αναστολής ονόματος χώρου») για κατόχους προηγούμενων δικαιωμάτων που επιθυμούν άμεση επέμβαση κατά σαφώς καταχρηστικών καταχωρίσεων ονομάτων χώρου, π.χ. όταν προσφέρεται ακατάλληλο περιεχόμενο ή προϊόντα απομίμησης/παραποίησης μέσω του ιστότοπου του κατόχου του ονόματος χώρου. Αυτό θα εφαρμόζεται αυτομάτως σε οποιαδήποτε απάντηση εκ μέρους του εναγομένου. Ως εκ τούτου, η απόφαση για ανάκληση ή μεταβίβαση που ονομάτων χώρου κατέχονται καταχρηστικώς θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς να απαιτείται σύγκληση επιτροπής. Τούτο συνεπάγεται μείωση του κόστους της διαδικασίας.

Μια άλλη σύσταση των ελεγκτών αφορά την οικονομική συμμετοχή του μητρώου «.eu» (EURid) στις διαδικασίες ADR, επιστρέφοντας στον δικαιωθέντα διάδικο τα τέλη για την ADR. Οι συστάσεις αυτές αναλύονται από το EURid και την Επιτροπή, που θα εξετάσουν τρόπους βελτίωσης της προσβασιμότητας στην ADR, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Δικαστικές διαδικασίες

Κατά την περίοδο αναφοράς το EURid ήταν διάδικος σε δύο μεγάλες δικαστικές υποθέσεις — Ovidio [35] και Zheng [36]. Η διαδικασία αυτή αφορά τη νομιμότητα των ενεργειών του EURid για την καταπολέμηση πρακτικών αποθήκευσης/δέσμευσης και κυβερνοσφετερισμού.

Στην υπόθεση Ovidio , το Εφετείο των Βρυξελλών έκανε αποδεκτή ένσταση του EURid και τον απήλλαξε από την καταβολή των κυρώσεων που είχαν προηγουμένως οριστεί σε δύο εντολές πληρωμής. Οι εντολές είχαν εκδοθεί κατά του EURid σε αντίδραση στις ενέργειές του για την καταπολέμηση πρακτικών αποθήκευσης/δέσμευσης (Ιούλιος 2009).

Στην υπόθεση Zheng , το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών συμφώνησε με το EURid ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών του όσον αφορά την καταπολέμηση πρακτικών κυβερνοσφετερισμού. Η απόφαση αυτή ενισχύει το EURid στις προσπάθειές του για καταπολέμηση του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» και άλλων κακόβουλων δραστηριοτήτων[37] (Σεπτέμβριος 2009).

Συμπεράσματα

Tο μοντέλο TLD «.eu» υλοποιήθηκε επιτυχώς και λειτουργεί αποτελεσματικά.

Κατά την τελευταία διετία, ο TLD «.eu» ενίσχυσε τη θέση του ανάμεσα στους μεγαλύτερους και πιο δημοφιλείς χώρους ανωτάτου επιπέδου στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παραμένει επιτυχής, παρά την συνεχιζόμενη ανάπτυξη των 27 εθνικών κωδικών χώρας των TLD στα κράτη μέλη και την ύπαρξη των TLD γενικής εφαρμογής (κοινόχρηστων), όπως «.com» και «.org».

Έως το 2009 το μητρώο «.eu» εισήγαγε IDN στο πλαίσιο του TLD «.eu» ώστε να καταστεί δυνατή η καταχώριση ονομάτων χώρου «.eu» στο δεύτερο επίπεδο, σε κυριλλικό και ελληνικό αλφάβητο. Ως εκ τούτου, από το 2009 τα ονόματα χώρου που καταχωρίζονται στον TLD «.eu» ήταν διαθέσιμα και στις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και στα αντίστοιχα αλφάβητα/συμβολοσειρές).

Ωστόσο, ενάμισυ χρόνο μετά την αίτηση του EURid, το ICANN δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την ταχεία διαδικασία, που επιτρέπει την εισαγωγή IDN στο ανώτατο επίπεδο «.eu» («.ευ» στα ελληνικά και «.ею» στα βουλγαρικά). Η Επιτροπή απηύθυνε έκκληση προς τον ICANN, έως το τέλος του 2011 το αργότερο να έχει ολοκληρώσει την εξέτασή του. Κατέστησε σαφές ότι οι μελλοντικοί κανόνες για τη θέσπιση «μόνιμης» διαδικασίας υποβολής αίτησης για IDN πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Αυτό είναι ένα από τα θέματα δημόσιας πολιτικής που η Επιτροπή θα συνεχίσει να θέτει στη συμβουλευτική επιτροπή των κυβερνήσεων, η οποία παρέχει συμβουλές στον ICANN.

Κατά το 2010, το μητρώο «.eu» αναβάθμισε τα τεχνικά συστήματά του, υλοποιώντας πλήρως την «αλυσίδας εμπιστοσύνης» του DNSSEC όσον αφορά τα ονόματα χώρου που καταχωρίζονται στον TLD «.eu».

Η οικονομική κατάσταση του μητρώου παρέμεινε σταθερή το 2009 και το 2010.

Το σύστημα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών που παρέχεται από το τσεχικό διαιτητικό δικαστήριο επιτρέπει την προστασία των δικαιωμάτων των καταχωριζόντων και στις 23 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επιτροπή παρακολουθεί την πραγματική χρήση του συστήματος. Έπειτα από συστάσεις ελεγκτών, η Επιτροπή, μαζί με το EURid, θα εξετάσει λύσεις για την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε διαδικασίες εναλλακτικής επίλυσης διαφορών εκ μέρους ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν λόγους να πιστεύουν ότι τα ονόματά τους «.eu» έχουν καταχωριστεί καταχρηστικά από τρίτους.

Στα επόμενα χρόνια, το μητρώο πρέπει να εργαστεί για την ενίσχυση και την βελτίωση της προβολής του TLD «.eu» σε διαφορετικές ομάδες στόχευσης, προκειμένου να επεκταθεί η διείσδυσή του στην ευρωπαϊκή αγορά ονομάτων χώρου και στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το TLD. Η σταθερότητα και η ασφάλεια των συναφών υπηρεσιών TLD πρέπει να εξασφαλίζονται σύμφωνα με τα καλύτερα πρότυπα στο πεδίο. Με δεδομένο τον δυναμικό χαρακτήρα του περιβάλλοντος TLD, το μητρώο πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί και να επεκτείνει τον διάλογο και τις ανταλλαγές με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή διαδικτυακή κοινότητα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το μητρώο, όπως ορίζεται στους όρους του νομικού πλαισίου.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: Οι δέκα δημοφιλέστεροι TLD παγκοσμίως στις 31 Δεκεμβρίου 2010

[pic]Πηγή: τριμηνιαία έκθεση προόδου του EURid, 4ο τρίμηνο 2010

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Επισκόπηση των αποφάσεων του τσεχικού διαιτητικού δικαστηρίου σε υποθέσεις «.eu»

Απόφαση | πλήθος | % |

Απορριφθείσες καταγγελίες | 82 | 16,53% |

Μεταβιβάσεις ονομάτων χώρου | 360 | 72,58% |

Ανακλήσεις ονομάτων χώρου | 40 | 8,06% |

Διακανονισμοί | 13 | 2,62% |

Δικαστικές αποφάσεις | 1 | 0,20% |

Σύνολο | 496 | 100,00% |

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3: Συνολικός αριθμός ονομάτων χώρου «.eu» ανά χώρα καταχωριστή

[pic]

[pic]

Πηγή: τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου του EUR.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4: Δημοφιλία του «.eu» στις 31 Δεκεμβρίου 2010

[pic]

[pic]

Πηγή: τριμηνιαία έκθεση προόδου του EURid, 4ο τρίμηνο 2010.

[1] COM(2007) 385 τελικό, ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - Έκθεση σχετικά με την υλοποίηση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του «.eu» TLD (6 Ιουλίου 2007).

[2] COM(2009) 303 τελικό, Έκθεση της Επιτροπης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του χώρου ανώτατου επίπεδου (TLD) «.eu» (26 Ιουνίου 2009).

[3] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1137/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2008 , για την προσαρμογή στην απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου ορισμένων πράξεων που υπόκεινται στη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης, όσον αφορά την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο — Προσαρμογή στην κανονιστική διαδικασία με έλεγχο — Μέρος (ΕΕ L 311 της 21.11.2008, σ. 1).

[4] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1654/2005 της Επιτροπής, της 10ης Οκτωβρίου 2005, (ΕΕ L 266 της 11.10.2005, σ. 35) και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1255/2007 της Επιτροπής, της 25ης Οκτωβρίου 2007 (ΕΕ L 282 της 26.10.2007, σ. 16).

[5] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 560/2009 της Επιτροπής, της 26ης Ιουνίου 2009, περί τροποποίησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 (ΕΕ L 166 της 27.6.2009, σ. 3).

[6] Απόφαση της Επιτροπής, της 21ης Μαΐου 2003, για τον ορισμό του μητρώου ανωτάτου επιπέδου .eu

[7] Βλ. αιτιολογική σκέψη 12, άρθρα 2 στοιχείο α), 3 παράγραφος 1 στοιχείο γ), 3 παράγραφος 2 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 733/2002.

[8] Βλ. αιτιολογική σκέψη 9 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 733/2002.

[9] Bάσει του άρθρου 6 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 874/2004 «Το μητρώο διενεργεί την καταχώριση των ονομάτων τομέα χρησιμοποιώντας όλους τους αλφαβητικούς χαρακτήρες των επισήμων γλωσσών, εφόσον διατίθενται τα κατάλληλα διεθνή πρότυπα».

[10] Η τροπολογία αυτή απέβλεπε στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την εισαγωγή των IDN και την ενημέρωση του καταλόγου των ονομάτων στο παράρτημα του κανονισμού.

[11] Το ICANN (Σώμα του Ίντερνετ για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) είναι μη κερδοσκοπικό σώμα του ιδιωτικού τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες βλ.: http://www.icann.org/.

[12] Για περισσότερα σχετικά με την ταχεία διαδικασία βλ: http://www.icann.org/en/topics/idn/fast-track/.

[13] Κύπρος και Ελλάδα - Oκτώβριος 2008, Bουλγαρία - Φεβρουάριος 2009.

[14] Βλ. υποσημείωση 6.

[15] Βλ. αιτιολογική σκέψη 13, άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (EΚ) αριθ. 733/2002.

[16] Βλ. αιτιολογική σκέψη 12, άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (EΚ) αριθ. 733/2002. Σύμφωνα με το άρθρο I.2 της σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών μεταξύ του EURid και της Επιτροπής, «Η σύμβαση συνάπτεται για αρχική περίοδο πέντε ετών [..] [και] μπορεί να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη υπό μορφή συμπληρωματικής σύμβασης».

[17] Στις 12 Δεκεμβρίου 2008, η Επιτροπή και το EURid υπέγραψαν συμπληρωματική σύμβαση για την ανανέωση της αρχικής σύμβασης για μία ακόμα πενταετία. Η συμπληρωματική σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 12 Οκτωβρίου 2009.

[18] Βλ. άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 733/2002, και αιτιολογικές σκέψεις 2, 3, 4 και άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004.

[19] Η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών καταχώρισης από τον κύριο ιστότοπο .eu σε ιστότοπο-καθρέφτη ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από τρεις ώρες. Όλες οι λειτουργίες των ιστοτόπων .eu παρέμειναν διαθέσιμες και προσβάσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών.

[20] Σε ιστότοπο-καθρέφτη παρέχεται αντίγραφο του κύριου ιστότοπου, ώστε να πολλαπλασιάζονται οι πηγές πρόσβασης στις ίδιες πληροφορίες.

[21] Με την επικύρωση σε κάθε ιεραρχικό επίπεδο δημιουργείται «αλυσίδα εμπιστοσύνης». Το DNSSEC εμποδίζει την ανάσχεση της κυκλοφορίας στον ιστό από τους εισβολείς και την ανακατεύθυνσή της σε πλασματικούς ιστότοπους όπου είναι δυνατόν να παραπλανήσουν τους χρήστες να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία.

[22] Έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τρία σεμινάρια τον Μάιο και τον Ιούνιο: 11 Μαΐου (Βρυξέλλες), 13 Μαΐου (Αθήνα), 6 Ιουνίου (Βαρσοβία).

[23] Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phishing) είναι η απόκτηση πληροφοριών προσωπικoύ και οικονομικού χαρακτήρα (ονόματα χρήστη, κωδικοί πρόσβασης, κ.λπ.) μέσω δόλιων μέσων, όπως παραπλανητικών ηλε-μηνυμάτων ή αντιγράφων γνήσιων νόμιμων ιστοτόπων.Η αποθήκευση/δέσμευση (warehousing) είναι η πρακτική «κατακράτησης» ονομάτων χώρου για μεταπώλησή τους σε υψηλότερη τιμή.

Ο κυβερνοσφετερισμός (cyber-squatting) είναι η κακόβουλη καταχώριση, διακίνηση ή χρήση εμπορικού σήματος άλλων σε όνομα χώρου, με σκοπό οικονομικό όφελος από το κύρος του εμπορικού σήματος που ανήκει σε άλλους. Οι κυβερνοσφετεριστές μεταπωλούν το συγκεκριμένο όνομα χώρου στον δικαιούχο του σήματος σε αυξημένη τιμή. « Domainers » είναι όρος της αγοράς για τους κερδοσκόπους στα ονόματα χώρου.

[24] Για τα κριτήρια επιλεξιμότητας βλ. άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού 733/2002. Το μητρώο έχει το δικαίωμα να ελέγχει την εγκυρότητα μιας καταχώρισης (άρθρο 3 του κανονισμού 874/2004). Η πολιτική καταχώρισης απαιτεί από τον καταχωρίζοντα να τηρεί πλήρη και ακριβή τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και να διαθέτει λειτουργούσα ηλε-διεύθυνση για επικοινωνία με το μητρώο, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει το όνομα χώρου μιας μη λειτουργούσας διεύθυνσης.

[25] Παραδείγματος χάρη των Internet Identity, Arbor Network, MarkMonitor, της ομοσπονδιακής μονάδας ηλεκτρονικού εγκλήματος (FCCU) στο Βέλγιο, της Internal Revenue Service (IRS) του Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ.

[26] Βλ. την έκθεση Q1 του EURid, στη διεύθυνση: http://www.eurid.eu/en/about/facts-figures/reports.

[27] ‘What is in a domain-name extension’ — μελέτη κατάταξης ιστοτόπων (Ιούνιος 2010). Το EUrid σύστησε εργαστήριο δοκιμών όπου αξιολογείται οπτικά τυχαίο δείγμα ιστότοπων κάθε διεύθυνσης χώρου. Επιπλέον, εφαρμόστηκαν στατιστικές μέθοδοι για να εκτιμηθεί το περιθώριο λάθους και χρησιμοποιήθηκε αυτοματοποιημένη σάρωση για να επιβεβαιωθούν ορισμένοι από τους αριθμούς. Συνολικά, αξιολογήθηκαν περίπου 5000 ονόματα χώρου για καθέναν από τους επιλεγμένους TLD. Για περισσότερες πληροφορίες βλ.: http://www.eurid.eu/files/eu_insights_2.pdf.

[28] Το «Pay-per-click» είναι ιστότοπος που περιέχει κυρίως συνδέσμους διαφήμισης.

[29] Βλ. άρθρο 4 παράγραφος 2 δ) του κανονισμού (EΚ) αριθ. 733/2002 και αιτιολογική σκέψη 15, άρθρα 22 και 23 του κανονισμού 874/2004 της Επιτροπής.

[30] Μνημόνιο συμφωνίας (2005) μεταξύ EURid του Τσεχικού Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας και το Γεωργικό Επιμελητήριο της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

[31] Κατά την περίοδο αναφοράς, ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν ως εξής (ανά τρίμηνο, Q): 11 το Q2 του 2009, 11 το Q3 του 2009, 14 το Q4 του 2009, 15 το Q1 του 2010, 14 το Q2 του 2010, 11 το Q3 του 2010, 18 το Q4 του 2010, 12 το Q1 του 2011. Ο αριθμός υποθέσεων ADR που υποβλήθηκαν στο CAC παρουσίασε σημαντική μείωση ύστερα από το 2006, από περίπου 200 ανά τρίμηνο στο σημερινό επίπεδο.

[32] Για λεπτομερέστερες πληροφορίες βλ. παράρτημα 2.

[33] Βλ. άρθρο 4 παράγραφος 2 δ) του κανονισμού (EΚ) 733/2002.

[34] Η έκθεση ελέγχου δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στο κοινό.

[35] Απόφαση Ovidio κατά EURID , Πρωτοδικείο Βρυξελλών, 8 Ιουλίου 2009.

[36] Απόφαση EURID κατά Zheng Qingying , Πρωτοδικείο Βρυξελλών, 10 Σεπτεμβρίου 2009.

[37] Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό ψάρεμα και παρόμοιες δραστηριότητες βλ. σημείο 5.4.3 παραπάνω.

Top