Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0918(03)

    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    ΕΕ C 252 της 18.9.2010, p. 12–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.9.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 252/12


    Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

    2010/C 252/05

    Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

    ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    «FAGIOLO CUNEO»

    Αριθ. ΕΚ: IT-PGI-0005-0775-18.05.2009

    ΠΓΕ ( X ) ΠΟΠ ( )

    1.   Ονομασία:

    «Fagiolo Cuneo»

    2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

    Ιταλία

    3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

    3.1.   Τύπος προϊόντος:

    Κλάση 1.6.

    Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα

    3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

    Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) «Fagiolo Cuneo» καλύπτει τους λοβούς (χέδρωπες) σε κηρώδη κατάσταση προς εκκοκκισμό και τα ξηρά σπέρματα που λαμβάνονται από τους οικότυπους Bianco di Bagnasco, Vedetta και από τις ποικιλίες Billò, Corona, Stregonta, Bingo, Rossano, Barbarossa, Solista και Millenium, που ανήκουν στα είδη αναρριχώμενου φασίολου Phaseolus vulgaris L. και Phaseolus coccineus.

    α)

    Ο λοβός σε κηρώδη κατάσταση προς εκκοκκισμό πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    να ανήκει στον οικότυπο Vedetta και στις ποικιλίες Stregonta, Bingo, Rossano, Solista και Millenium, Barbarossa·

    το μήκος του λοβού σε κηρώδη κατάσταση για τον οικότυπο Vedetta και τις ποικιλίες Stregonta, Bingo, Rossano, Solista και Millenium να ανέρχεται σε 15 έως 28 mm· για την ποικιλία Barbarossa να ανέρχεται σε 12 έως 22 mm·

    να φέρει έντονες ερυθρές γραμμώσεις

    Τα σπέρματα στο εσωτερικό των λοβών σε κηρώδη κατάσταση πρέπει:

    να εμφανίζουν ρόδινες-ερυθρές γραμμώσεις σε υπόλευκο φόντο·

    να έχουν ελάχιστη κάθετη και οριζόντια διάμετρο 9 και 15 mm αντιστοίχως·

    να είναι απαλλαγμένα από προσβολές παρασίτων ή ασθένειες, με μέγιστη ανοχή 1 % προϊόντος με ορατές αλλοιώσεις.

    β)

    Τα ξηρά σπέρματα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

    να ανήκουν στον οικότυπο Bianco di Bagnasco ή στις ποικιλίες Billò, Corona·

    η μέγιστη επιτρεπόμενη υγρασία του σπέρματος να είναι 15 %·

    η ελάχιστη κάθετη και οριζόντια διάμετρος του κόκκου δεν μπορούν να είναι, αντιστοίχως, μικρότερες από 9 και 14 mm για την ποικιλία Billò, 13 και 20 mm για την ποικιλία Corona, 8 και 14 mm για την ποικιλία Bianco di Bagnasco·

    το χρώμα τους πρέπει να εμφανίζει καστανές-ιώδεις γραμμώσεις σε υπόλευκο φόντο για την ποικιλία Billò και να είναι λευκό για τις ποικιλίες Corona και Bianco di Bagnasco.

    τα ξηρά σπέρματα δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρώματος και της εξωτερικής όψης τέτοιες που να αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά τους, με μέγιστη συνολική ανοχή 1,5 % προσμείξεων, όπως σπέρματα θραυσμένα, κηλιδωμένα, προσβεβλημένα από κάνθαρο ή με αλλοιωμένο χρώμα. Επιπλέον επιτρέπονται, σε μέγιστο ποσοστό 1,5 %, τα ξηρά φασόλια εκτός των ορίων μεγέθους.

    περιεκτικότητα σε σίδηρο που φθάνει σε τιμές 80 έως 105 ppm για την ποικιλία Billò και 65 έως 75 ppm για την ποικιλία Corona και Bianco di Bagnasco·

    περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 23 έως 30 (% πρωτεΐνης επί ξηρού).

    3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

    3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

    3.5.   Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

    Όλες οι φάσεις της παραγωγής, από τη σπορά έως τη συγκομιδή των φασολιών, πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής.

    3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

    Το προϊόν «Fagiolo Cuneo» ΠΓΕ, στον τύπο «σε κηρώδη κατάσταση προς εκκοκκισμό», διατίθεται στην κατανάλωση σε κατάλληλες συσκευασίες χονδρικής από πλαστικό ή χαρτόνι ή σε σφραγισμένες συσκευασίες λιανικής (σκαφίδια, χαρτόκουτα, σακουλάκια και παρεμφερή), από υλικά κατάλληλα για χρήση σε τρόφιμα, με σφραγίδα γνησιότητας μιας χρήσης, χωρητικότητας 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 και 15 kg.

    Το προϊόν «Fagiolo Cuneo» ΠΓΕ, στον τύπο «ξηρός κόκκος», διατίθεται στην κατανάλωση σε κατάλληλες συσκευασίες χονδρικής ή σε συσκευασίες λιανικής από υλικά κατάλληλα για χρήση σε τρόφιμα, με σφραγίδα γνησιότητας μιας χρήσης, χωρητικότητας 0,100, 0,200, 0,300, 0,400, 0,500, 0,800, 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15, 25 kg.

    3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

    Οι συσκευασίες λιανικής και χονδρικής πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν στην ετικέτα, με ευκρινή και ευανάγνωστα τυπογραφικά στοιχεία, επιπλέον του κοινοτικού γραφικού συμβόλου και των υποχρεωτικών βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας πληροφορικών στοιχείων, την ένδειξη «IGP Fagiolo Cuneo» με τον λογότυπο που περιγράφεται ακολούθως.

    Ο λογότυπος, σε κυκλικό σχήμα, παρουσιάζει στο φόντο την οροσειρά των Άλπεων (Alpi marittime), της οποίας υπέρκειται ο λοβός του φασολιού σε υπόλευκο χρώμα με ερυθρές γραμμώσεις. Όλα τα χρώματα του λογότυπου λαμβάνονται με την τεχνική της τετραχρωμίας με διάφορες αποχρώσεις.

    Στο λογότυπο περιλαμβάνεται με πολύ εμφανή τρόπο η ένδειξη «Fagiolo Cuneo I.G.P.», ενώ κατά μήκος του περιγράμματος του λογότυπου είναι παρούσα η ένδειξη «Indicazione Geografica Protetta».

    Image

    4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

    Η περιοχή παραγωγής των φασολιών με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Fagiolo Cuneo», περιλαμβάνει και τις 183 κοινότητες της επαρχίας Cuneo. Η περιοχή είναι αποκλειστικά ημιορεινή, με υψόμετρο 200 έως 800 μέτρων, και περιβάλλεται από το παραθαλάσσιο τμήμα της οροσειράς των Άλπεων (Alpi Marittime).

    5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

    5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

    Η περιοχή παραγωγής είναι η μοναδική εκτεταμένη περιοχή της Ιταλίας και της Ευρώπης (περίπου 4 000 εκτάρια) στην οποία καλλιεργείται ο αναρριχώμενος φασίολος.

    Αυτό οφείλεται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες που είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια αυτή καθώς και σε ιστορικούς και κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι, πριν από έναν αιώνα και πλέον, καθόρισαν την διάδοση της καλλιέργειας του φασολιού «Fagiolo Cuneo».

    Σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από δροσερό κλίμα με μεγάλο αριθμό ημερών ηλιοφάνειας, με ήπιους ανέμους, χωρίς καύσωνα και αχλύ κατά τη θερινή περίοδο και χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, οι εκτάσεις καλλιέργειας του φασολιού «Fagiolo Cuneo» είναι πολύ εκτεταμένες και παράγουν φασόλια εξαιρετικής ποιότητας. Οι ημερήσιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την έντονη φωτεινότητα του περιβάλλοντος προσδίδουν στους λοβούς εντονότερο χρώμα και καλύτερη σύσταση. Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες στο τέλος της χειμερινής περιόδου καθυστερούν σημαντικά τη φάση της σποράς και της άνθισης, γεγονός που παρατείνει την περίοδο ωρίμασης και εμπορίας σε σχέση με άλλες ιταλικές περιοχές παραγωγής φασολιών.

    5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

    Το προϊόν «Fagiolo Cuneo» παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τα άλλα φασόλια. Πράγματι, τόσο τα ξηρά σπέρματα όσο και οι λοβοί σε κηρώδη κατάσταση έχουν εξαιρετική σύσταση. Ο ξηρός καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνες που φθάνουν, αντιστοίχως, σε τιμές από 80 έως 105 ppm για την ποικιλία Billò και από 65 έως 75 ppm για την ποικιλία Corona και Bianco di Bagnasco, και από 23 έως 30 (% πρωτεΐνης επί ξηρού) για όλους τους τύπους.

    Ο λοβός σε κηρώδη κατάσταση χαρακτηρίζεται αντιθέτως από έντονο χρωματισμό του λοβού ή και των σπερμάτων που περιέχει.

    5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

    Η αίτηση αναγνώρισης του προϊόντος «Fagiolo Cuneo» ως ΠΓΕ αιτιολογείται από τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος. Η φήμη του προϊόντος «Fagiolo Cuneo» αποδεικνύεται από την ογκώδη βιβλιογραφία που πιστοποιεί τη φήμη των προϊόντων της φασολιάς αυτής.

    Ορισμένα αγορανομικά δελτία που βρέθηκαν στην κοινότητα Centallo μαρτυρούν την εμπορία αυτών των φασολιών ήδη από το 1823. Από έναν κανονισμό σχετικά με την κατοχή δημόσιας γης που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Cuneo το 1894, συνάγεται η θέση μιας αγοράς αφιερωμένης ειδικά στα φασόλια τα οποία, όπως συμπεραίνεται από τιμολόγια του 1901, λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ήδη πωλούνταν σε υψηλότερη τιμή από αυτή για τα κοινά φασόλια.

    Την τελευταία 50ετία, η παραγωγή φασολιών, τόσο φρέσκων όσο και ξηρών, εξελισσόταν συνεχώς, λόγω της καλής απόδοσης, τόσο ποιοτικής όσο και ποσοτικής, των χρησιμοποιούμενων στην περιοχή γενότυπων. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν τη σημασία των εδαφοκλιματικών ιδιοτήτων της επαρχίας Cuneo, που παρουσιάζει όλα τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για την παραγωγή ενός προϊόντος διαφορετικού από τα άλλα. Το «Fagiolo Cuneo» πράγματι διακρίνεται λόγω του χρώματος του λοβού σε κηρώδη κατάσταση και των περιεχόμενων σπερμάτων, το οποίο οφείλεται στις ημερήσιες διαφορές θερμοκρασίας οι οποίες συνοδεύονται από έντονη φωτεινότητα του περιβάλλοντος ευνοώντας τη σύνθεση ανθοκυανών και λόγω των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών. Συνεπώς, με την αύξηση της απόδοσης και της παραγωγής, οι καλλιεργητές άρχισαν να προσφεύγουν, ολοένα και περισσότερο, στην εμπορία των φασολιών τους σε αγορές ειδικά διαμορφωμένες για τον σκοπό αυτό.

    Η καλλιέργεια του προϊόντος «Fagiolo Cuneo» επηρεάστηκε στο παρελθόν και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις σημαντικές αυτές αγορές για την παραγωγή που διοργανώνονται στο Caraglio (CN), Boves (CN), Centallo (CN) και Castelletto Stura (CN), Valgrana (CN) και Roccavione (CN), μερικές από τις οποίες ξεκίνησαν την δραστηριότητά τους κατά τη δεκαετία 1960-1970, όπως προκύπτει από τα δημοτικά αρχεία. Η σχέση του τοπικού πληθυσμού με το προϊόν «Fagiolo Cuneo» αποδεικνύεται επίσης από ένα αξιοσημείωτο συμβάν: Στο Καρναβάλι του Cuneo του 1982, το άρμα που συμβόλιζε αλληγορικά την κοινότητα Castelletto Stura ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο προϊόν «Fagiolo Cuneo».

    Σημαντικοί είναι επίσης οι ανθρώπινοι παράγοντες που έχουν βαθιές ρίζες στην περιοχή, όπως για παράδειγμα η παράδοση της καλλιέργειας του «Fagiolo Cuneo» που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Καθώς πρόκειται για αναρριχώμενο φασόλι, η καλλιέργειά του απαιτεί σημαντική τεχνογνωσία και εκτελείται κυρίως σε οικογενειακό πλαίσιο στην περιοχή παραγωγής. Η παράδοση αυτή ανέκαθεν διατηρεί τον δεσμό των ανθρώπων με την καλλιέργεια: για παράδειγμα μπορούν να αναφερθούν οι «οικογενειακές συγκεντρώσεις», κατά τη διάρκεια των οποίων οι γονείς και οι φίλοι προσφέρουν τη βοήθειά τους στα μέλη της οικογένειας του παραγωγού για τη συγκομιδή των φασολιών, μόλις αυτά ξηρανθούν πάνω στο φυτό και πριν το αλώνισμα, καθώς και για τη σπορά και την τοποθέτηση των στηριγμάτων. Αυτή η εργασία εκτελείται με μια ιδιαίτερη τεχνική που υπάρχει μόνον και αποκλειστικά στην περιοχή του Cuneo και με την οποία οι παραγωγοί είναι ιδιαιτέρως δεμένοι. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, οι παραγωγοί δένουν μαζί από το άκρο τους τέσσερα καλάμια ώστε να σχηματιστεί ένα είδος ινδιάνικης σκηνής. Αυτή η τεχνική έχει σκοπό να σταθεροποιηθούν καλύτερα τα στηρίγματα ώστε να είναι ανθεκτικότερα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στο βάρος του φυτού.

    Στην οργανοληπτική και διατροφική ιδιαιτερότητα του προϊόντος αυτού ακόμη και η RAI (ιταλική ραδιοτηλεόραση) αφιέρωσε στο «Occhio alla spesa» μεγάλο τμήμα της εκπομπής «Occhio alla spesa» της 15ης Οκτωβρίου 2003.

    Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

    Η εθνική διαδικασία ένστασης ενεργοποιήθηκε με τη δημοσίευση της πρότασης αναγνώρισης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «Fagiolo Cuneo» στην Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana αριθ. 52 της 4ης Μαρτίου 2009.

    Το κείμενο των προδιαγραφών μπορεί να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο:

    στην ιστοσελίδα: http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

    ή

    απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του υπουργείου (http://www.politicheagricole.it) — επιλογή «Prodotti di Qualità» (στα αριστερά της οθόνης) και κατόπιν «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE [regolamento (CE) n. 510/2006]».


    (1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


    Top