EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0628

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη του Πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας για την επέκταση τη συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας

/* COM/2010/0628 τελικό - NLE 2010/0308 */

52010PC0628

/* COM/2010/0628 τελικό - NLE 2010/0308 */ Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη του Πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας για την επέκταση τη συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας


[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 10.11.2010

COM(2010) 628 τελικό

2010/0308 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη σύναψη του Πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας για την επέκταση τη συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η συνημμένη πρόταση απόφασης του Συμβουλίου αποτελεί το νομικό μέσο για τη σύναψη πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας για την επέκταση της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας της 28ης Ιουνίου 1990 στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας[1].

Ο κοινοτικός τελωνειακός κώδικας[2] και οι διατάξεις εφαρμογής του[3], που καθορίζουν τους κανόνες σχετικά με την τελωνειακή μεταχείριση των εμπορευμάτων που εισάγονται ή πρόκειται να εξαχθούν, τροποποιήθηκαν, αντίστοιχα, το 2005[4] και το 2006[5] ώστε να συμπεριληφθούν τελωνειακά μέτρα ασφάλειας. Μεταξύ άλλων μέτρων, αυτές οι διατάξεις ασφάλειας προβλέπουν κυρίως την υποβολή από τους επιχειρηματίες ορισμένων δεδομένων πριν από την εισαγωγή και την εξαγωγή των εμπορευμάτων, πράγμα το οποίο καθιστά δυνατή την ανάλυση των κινδύνων που συνδέονται με αυτές τις πράξεις πριν από την είσοδο ή την έξοδο των εν λόγω αποστολών φορτίου.

Καταρχήν, αυτά τα μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται στις συναλλαγές με όλες τις τρίτες χώρες. Όμως, ο κοινοτικός τελωνειακός κώδικας προβλέπει ότι μπορούν να καθορίζονται διαφορετικοί κανόνες όσον αφορά την υποχρέωση παροχής των εν λόγω πληροφοριών πριν από την άφιξη ή την αναχώρηση των εμπορευμάτων, όταν μια διεθνής συμφωνία προβλέπει ειδικές διατάξεις στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε ότι είναι απαραίτητο και προς το αμοιβαίο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις των τελωνειακών κανόνων ασφάλειας για τις μεταξύ τους διμερείς συναλλαγές εμπορευμάτων. Λαμβανομένων υπόψη της γεωγραφικής θέσης του Πριγκιπάτου της Ανδόρας καθώς και των ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό μορφή τελωνειακής ένωσης, οι τροποποιήσεις αυτές επιβάλλονται, κυρίως, για την εξασφάλιση της ομαλής ροής των συναλλαγών και παράλληλα τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας.

Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ρύθμιση που συνίσταται στην κατάργηση της υποχρέωσης διασάφησης πριν από τις συναλλαγές εμπορευμάτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας. Η κατάργηση αυτή υπόκειται στον όρο ότι τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να εξασφαλίζουν ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας στο αντίστοιχο τελωνειακό τους έδαφος σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός από τις διατάξεις σχετικά με τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας, η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης ένα σύνολο κανόνων οι οποίοι επιτρέπουν, αφενός μεν, να εξασφαλίζουν ότι η συμφωνία εξελίσσεται παράλληλα με το κοινοτικό κεκτημένο, αφετέρου δε, προβλέπουν ότι σε περίπτωση που δεν θα εξασφαλίζεται πλέον η ισοδυναμία των αντίστοιχων μέτρων ασφάλειας, κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα μπορεί να λάβει μέτρα επανεξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της εφαρμογής του σχετικού τίτλου της συμφωνίας.

Τέλος, ενσωματώθηκε ένα νέο άρθρο 12η σχετικά με την προστασία του επαγγελματικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων. Η ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν καθιερωθεί διέπεται από τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001[6] όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την οδηγία 95/46/ΕΚ[7] όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων που πραγματοποιούν τα κράτη μέλη. Η επεξεργασία δεδομένων που πραγματοποιείται από το Πριγκιπάτο της Ανδόρας υπόκειται στην εθνική νομοθεσία σε θέματα προστασίας των δεδομένων. Το Πριγκιπάτο επικύρωσε τη σύμβαση αριθ. 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης περί προστασίας των προσώπων έναντι της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και διαθέτει επίπεδο προστασίας που είναι σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή σε αντιδιαστολή με την τελωνειακή ένωση εφαρμόζεται επίσης στα γεωργικά προϊόντα.

Συνοψίζοντας, στόχος της παρούσας πρότασης είναι η σύναψη πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας της 28ης Ιουνίου 1990 προκειμένου να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό, θα προστεθεί στη συμφωνία του 1990 ένας νέος τίτλος IIα με τίτλο «Ρύθμιση σχετικά με τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας». Παράλληλα, υποβάλλεται χωριστά πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή του εν λόγω πρωτοκόλλου.

Η παρούσα πρόταση δεν έχει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2010/0308 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την σύναψη του Πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας για την επέκταση τη συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 6 στοιχείο α) και παράγραφος 7,

την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1. Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή στις 16 Φεβρουαρίου 2009 να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Πριγκιπάτο της Ανδόρας προκειμένου να διαπραγματευτεί συμφωνία για την επέκταση της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας της 28ης Ιουνίου 1990 στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας.

2. Η Επιτροπή και το Πριγκιπάτο της Ανδόρας συνήψαν τις διαπραγματεύσεις που αναφέρονται ανωτέρω.

3. Σύμφωνα με την απόφαση (…/…) του Συμβουλίου της …, και με την επιφύλαξη της έγκρισής της σε μεταγενέστερο στάδιο, το πρωτόκολλο υπεγράφη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ….

4. Είναι συνεπώς σκόπιμο να εγκριθεί το πρωτόκολλο που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Το πρωτόκολλο για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας εγκρίνεται.

Το κείμενο του πρωτοκόλλου επισυνάπτεται ως παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου εξουσιοδοτείται να ορίσει το(α) πρόσωπο(α) που είναι αρμόδιο(α) να κοινοποιήσει(ουν) στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας τα μέσα αποδοχής του πρωτοκόλλου, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 3

Η θέση που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής σχετικά με θέματα που αφορούν τον τίτλο ΙΙα της συμφωνίας προσδιορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άρθρο 4

Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του άρθρου 12θ παράγραφος 1 της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποιεί στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας το σχέδιο των ενωσιακών πράξεων που αποτελούν ανάπτυξη του ενωσιακού δικαίου στον τομέα των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας που αναφέρονται στο άρθρο 12β της συμφωνίας.

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 12ια της συμφωνίας, ώστε να εξασφαλίσει την ισοδυναμία των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας των συμβαλλόμενων μερών.

Εάν, την ημερομηνία εφαρμογής της εν λόγω ενωσιακής νομοθεσίας, το Πριγκιπάτο της Ανδόρας δεν έχει θεσπίσει τις νέες διατάξεις και εάν η προσωρινή εφαρμογή των διατάξεων αυτών δεν είναι δυνατή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να κοινοποιήσει στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας την αναστολή του τίτλου ΙΙα της συμφωνίας βάσει του άρθρου 12ια παράγραφος 2 αυτής.

Άρθρο 5

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της. Δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Τόπος, ημερομηνία)

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑ ΡΑΡΤΗΜΑ

Πρωτόκολλο για την επέκταση της συμφωνίας υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

αφενός, και

ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΝΔΟΡΑΣ

αφετέρου,

εφεξής «η Ένωση» και «το Πριγκιπάτο της Ανδόρας» αντιστοίχως, και από κοινού «τα συμβαλλόμενα μέρη»,

Έχοντας υπόψη τη συμφωνία υπό μορφή ανταλλαγής επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας που υπεγράφη στο Λουξεμβούργο στις 28 Ιουνίου 1990 (εφεξής «η συμφωνία»),

Εκτιμώντας ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί το υφιστάμενο επίπεδο διευκόλυνσης των ελέγχων και των διατυπώσεων κατά τη διέλευση των εμπορευμάτων από τα σύνορα μεταξύ της Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας και να εξασφαλιστεί έτσι η ομαλή ροή των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο μερών,

Εκτιμώντας ότι τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να εξασφαλίσουν ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας στο αντίστοιχο έδαφός τους, σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία στο πλαίσιο της Ένωσης,

Εκτιμώντας ότι είναι ευκταίο να ζητείται η γνώμη της Ανδόρας σχετικά με την κατάρτιση των κανόνων της Ένωσης όσον αφορά τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας, να συμμετέχει στις εργασίες της επιτροπής τελωνειακού κώδικα για το εν λόγω θέμα και να ενημερώνεται σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων αυτών,

Εκτιμώντας ότι τα συμβαλλόμενα μέρη είναι αποφασισμένα να βελτιώσουν την ασφάλεια όσον αφορά τις συναλλαγές εμπορευμάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται από το έδαφός τους χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή ροή των συναλλαγών αυτών,

Εκτιμώντας ότι, προς το συμφέρον των συμβαλλόμενων μερών, πρέπει να θεσπιστούν τελωνειακά μέτρα ασφάλειας ισοδύναμα με εκείνα κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων που προέρχονται από ή προορίζονται για τρίτες χώρες,

Εκτιμώντας ότι, σε αντιδιαστολή με την ίδια τη συμφωνία, το εδαφικό πεδίο εφαρμογής των εν λόγω τελωνειακών μέτρων ασφάλειας πρέπει να καθοριστεί με αναφορά στα αντίστοιχα τελωνειακά εδάφη των συμβαλλόμενων μερών,

Εκτιμώντας ότι τα εν λόγω τελωνειακά μέτρα ασφάλειας πρέπει να εφαρμόζονται επίσης στα γεωργικά προϊόντα (κεφάλαια 1 έως 24 του εναρμονισμένου συστήματος) τα οποία εξαιρούνται από την τελωνειακή ένωση που θεσπίζεται μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών,

Εκτιμώντας ότι αυτά τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας αφορούν τη δήλωση των δεδομένων ασφάλειας σχετικά με τα εμπορεύματα πριν από την είσοδο και την έξοδό τους, τη διαχείριση των κινδύνων στον τομέα της ασφάλειας και τους σχετικούς τελωνειακούς ελέγχους καθώς και τη χορήγηση αμοιβαία αναγνωρισμένου καθεστώτος εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα στον τομέα της ασφάλειας,

Εκτιμώντας ότι το Πριγκιπάτο της Ανδόρας διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα,

Εκτιμώντας ότι, δεδομένου ότι πρόκειται για τελωνειακά μέτρα ασφάλειας, πρέπει να προβλεφθούν κατάλληλα μέτρα επανεξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των σχετικών διατάξεων, για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εξασφαλίζεται πλέον η ισοδυναμία των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας,

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ:

Άρθρο 1

Για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας στα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας, προστίθεται ο ακόλουθος νέος τίτλος ΙΙα:

«Τίτλος IIα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

Τελωνειακά μέτρα ασφάλειας και παρακολούθηση της εφαρμογής τους

Άρθρο 12a

Εδάφη εφαρμογής

Ο παρών τίτλος εφαρμόζεται, αφενός, στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και, αφετέρου, στο τελωνειακό έδαφος του Πριγκιπάτου της Ανδόρας.

Άρθρο 12β

Θέσπιση του κοινοτικού κεκτημένου

1. Το Πριγκιπάτο της Ανδόρας θεσπίζει τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται από την Ένωση. Ως «τελωνειακά μέτρα ασφάλειας» νοούνται οι διατάξεις σχετικά με τη διασάφηση των εμπορευμάτων πριν από την είσοδό τους στο τελωνειακό έδαφος ή την έξοδό τους από αυτό, τους εξουσιοδοτημένους οικονομικούς φορείς, καθώς και τους τελωνειακούς ελέγχους ασφάλειας και τη διαχείριση των κινδύνων σε θέματα ασφάλειας, οι οποίες εφαρμόζονται σύμφωνα με τη σχετική τελωνειακή νομοθεσία που ισχύει ανά πάσα στιγμή στην Ένωση. Ο λεπτομερής κατάλογος των σχετικών διατάξεων καθορίζεται από τη μικτή επιτροπή που προβλέπεται στο άρθρο 17.

2. Παρά την εξαίρεσή τους από την τελωνειακή ένωση μεταξύ της Ένωσης και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας δυνάμει του άρθρου 2, τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται επίσης στα γεωργικά προϊόντα που εμπίπτουν στα κεφάλαια 1 έως 24 του εναρμονισμένου συστήματος.

Άρθρο 12γ

Γενικές αρχές

1. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να εφαρμόσουν στις μεταφορές εμπορευμάτων που προέρχονται από ή προορίζονται για τρίτες χώρες τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας που προβλέπονται στο άρθρο 12β παράγραφος 1 και να εξασφαλίσουν έτσι στα εξωτερικά τους σύνορα ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας.

2. Τα συμβαλλόμενα μέρη παραιτούνται από την εφαρμογή των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας που προβλέπονται στο άρθρο 12β παράγραφος 1 κατά τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ των τελωνειακών εδαφών τους.

3. Τα συμβαλλόμενα μέρη διεξάγουν μεταξύ τους διαβουλεύσεις πριν από τη σύναψη κάθε συμφωνίας με τρίτη χώρα στον τομέα των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας, ώστε να εξασφαλίσουν τη συνοχή με την παρούσα ρύθμιση, ιδιαίτερα εάν η προβλεπόμενη συμφωνία περιέχει διατάξεις που παρεκκλίνουν από τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας που ορίζονται στον παρόντα τίτλο.

Άρθρο 12δ

Τόπος κατάθεσης της διασάφησης πριν από την είσοδο ήτην έξοδο των εμπορευμάτων

1. Η διασάφηση πριν από την είσοδο των εμπορευμάτων κατατίθεται στην αρμόδια αρχή του συμβαλλόμενου μέρους στο τελωνειακό έδαφος του οποίου εισέρχονται τα εμπορεύματα που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η αρχή αυτή προβαίνει στην ανάλυση των κινδύνων με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στη διασάφηση αυτή και στους τελωνειακούς ελέγχους που κρίνονται αναγκαίοι στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και όταν τα εμπορεύματα αυτά προορίζονται για το άλλο συμβαλλόμενο μέρος.

2. Η διασάφηση πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων κατατίθεται στην αρμόδια αρχή του συμβαλλόμενου μέρους στο τελωνειακό έδαφος του οποίου πραγματοποιούνται οι διατυπώσεις εξαγωγής ή, κατά περίπτωση, εξόδου με προορισμό τρίτες χώρες. Η αρμόδια αρχή προβαίνει στην ανάλυση των κινδύνων με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στη διασάφηση αυτή και στους τελωνειακούς ελέγχους που κρίνονται αναγκαίοι στον τομέα της ασφάλειας.

3. Όταν τα εμπορεύματα εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος ενός συμβαλλόμενου μέρους με προορισμό τρίτη χώρα διερχόμενα από το τελωνειακό έδαφος του άλλου συμβαλλόμενου μέρους, η διασάφηση πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων κατατίθεται αποκλειστικά στην αρμόδια αρχή του εν λόγω δεύτερου μέρους.

Άρθρο 12ε

Τελωνειακοί έλεγχοι ασφάλειας και διαχείριση των κινδύνων στον τομέα της ασφάλειας

1. Για τους σκοπούς των τελωνειακών ελέγχων ασφάλειας, κάθε συμβαλλόμενο μέρος ορίζει ένα πλαίσιο διαχείρισης των κινδύνων, κριτήρια κινδύνων καθώς και τους τομείς τελωνειακών ελέγχων προτεραιότητας στον τομέα της ασφάλειας.

2. Τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ισοδυναμία των συστημάτων διαχείρισης των κινδύνων που διαθέτουν στον τομέα της ασφάλειας.

3. Τα συμβαλλόμενα μέρη συνεργάζονται με σκοπό:

- την ανταλλαγή πληροφοριών για τη βελτίωση και την ενίσχυση της ανάλυσης των κινδύνων και της αποτελεσματικότητας των τελωνειακών ελέγχων στον τομέα της ασφάλειας και

- τον καθορισμό, εντός των ενδεδειγμένων προθεσμιών, κοινού πλαισίου διαχείρισης των κινδύνων, κοινών κριτηρίων κινδύνου, καθώς και κοινών τομέων τελωνειακών ελέγχων προτεραιότητας και την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος γι’ αυτή την κοινή διαχείριση των κινδύνων.

4. Η μικτή επιτροπή εγκρίνει κάθε άλλη διάταξη που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 12στ

Παρακολούθηση της εφαρμογής των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας

1. Η μικτή επιτροπή καθορίζει τις λεπτομέρειες σύμφωνα με τις οποίες τα συμβαλλόμενα μέρη προτίθενται να εξασφαλίσουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του παρόντος τίτλου και να εξακριβώσουν την τήρηση των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας.

2. Η παρακολούθηση αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί κυρίως

- με την περιοδική αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντος τίτλου, ιδιαίτερα της ισοδυναμίας των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας,

- με την εξέταση που αποσκοπεί στη βελτίωση της εφαρμογής ή στην τροποποίηση των διατάξεων, ώστε να καλύψουν καλύτερα τους στόχους της,

- με την οργάνωση θεματικών συνεδριάσεων μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δύο μερών και λογιστικών ελέγχων των διοικητικών διαδικασιών, καθώς και με επισκέψεις επί τόπου.

3. Η μικτή επιτροπή μεριμνά ώστε τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατ’εφαρμογή του παρόντος άρθρου να σέβονται τα δικαιώματα των εν λόγω οικονομικών φορέων.

Άρθρο 12ζ

Ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τους εξουσιοδοτημένους οικονομικούς φορείς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αρμόδια αρχή της Ανδόρας ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες για την ταυτότητα των εξουσιοδοτημένων οικονομικών φορέων τους στον τομέα της ασφάλειας συμπεριλαμβάνοντας τα εξής στοιχεία:

α) τον αριθμό αναγνώρισης συναλλασσόμενου (TIN – Trader Identification Number σε μορφότυπο συμβατό με τη νομοθεσία EORI - Economic Operator Registration and Identification)·

β) το όνομα και τη διεύθυνση του εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα·

γ) τον αριθμό του εγγράφου με το οποίο χορηγήθηκε το καθεστώς εξουσιοδοτημένου οικονομικού φορέα·

δ) το τρέχον καθεστώς (που ισχύει, που έχει ανασταλεί, που έχει ανακληθεί)·

ε) τις περιόδους τροποποίησης του καθεστώτος·

στ) την ημερομηνία από την οποία το πιστοποιητικό αρχίζει να ισχύει·

ζ) την αρχή που έχει εκδώσει το πιστοποιητικό.

Άρθρο 12η

Προστασία του επαγγελματικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων

Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται από τα συμβαλλόμενα μέρη στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν καθιερωθεί από τον παρόντα τίτλο χαίρουν προστασίας όσον αφορά το επαγγελματικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα όπως ορίζονται από τους νόμους που εφαρμόζονται στον τομέα αυτό στο έδαφος του συμβαλλόμενου μέρους που είναι αποδέκτης τους.

Ιδιαίτερα, οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να διαβιβαστούν σε άλλα πρόσωπα εκτός από τα αρμόδια όργανα στο ενδιαφερόμενο συμβαλλόμενο μέρος ούτε να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς του μέρους αυτού για άλλους λόγους από αυτούς που προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ

Διαχείριση της ρύθμισης

Άρθρο 12θ

Ανάπτυξη του δικαίου

1. Η Ένωση, μόλις εκπονήσει νέα νομοθεσία στον τομέα των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας, ζητεί άτυπα τη γνώμη εμπειρογνωμόνων της Ανδόρας.

2. Η Ένωση εξασφαλίζει τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων της Ανδόρας με την ιδιότητα του παρατηρητή και για τα σημεία που τους αφορούν, στις συνεδριάσεις της επιτροπής τελωνειακού κώδικα που επικουρεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την άσκηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων της στους τομείς που καλύπτονται από τον τίτλο IΙα. Οι διατάξεις που προβλέπονται στα άρθρα 66 έως 68 της απόφασης αριθ. 1/2003 της μικτής επιτροπής ΕΚ-Ανδόρας[8] εφαρμόζονται τηρουμένων των αναλογιών.

3. Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβιβάζει την πρόταση πράξης της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και/ή στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το σχέδιο εκτελεστικών μέτρων στα κράτη μέλη, αποστέλλει επίσης αντίγραφο στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας

Εφόσον το ζητήσει ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, πραγματοποιείται προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής.

4. Τα συμβαλλόμενα μέρη διαβουλεύονται εκ νέου, μετά από αίτημα ενός εξ αυτών, στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής κατά το στάδιο που προηγείται της θέσπισης της νέας ενωσιακής νομοθεσίας σε μια συνεχή διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης.

5. Τα συμβαλλόμενα μέρη συνεργάζονται κατά τη διάρκεια του σταδίου ενημέρωσης και διαβούλευσης ώστε να διευκολύνεται, στο τέλος της διαδικασίας, η ταυτόχρονη εφαρμογή από τα συμβαλλόμενα μέρη της νέας νομοθεσίας που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 12ι

Συμφωνίες με τρίτες χώρες

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί από ένα εξ αυτών με τρίτη χώρα σε τομέα που καλύπτεται από τον τίτλο IIα δεν μπορούν να δημιουργήσουν υποχρεώσεις για το άλλο μέρος, εκτός αν αποφασίσει άλλως η μικτή επιτροπή.

Άρθρο 12ια

Μέτρα επανεξισορρόπησης

1. Ένα συμβαλλόμενο μέρος μπορεί, μετά από διαβούλευση στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής, να λάβει κατάλληλα μέτρα επανεξισορρόπησης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της εφαρμογής των διατάξεων του τίτλου IIα, εφόσον διαπιστώσει ότι το άλλο μέρος δεν τηρεί τους όρους ή εφόσον δεν εξασφαλίζεται πλέον η ισοδυναμία των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας των συμβαλλόμενων μερών.

Όταν καθυστέρηση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας, μπορούν να λαμβάνονται κατάλληλα προσωρινά συντηρητικά μέτρα, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, υπό την προϋπόθεση ότι, αμέσως μετά τη λήψη αυτών των μέτρων, διεξάγονται διαβουλεύσεις.

2. Εάν η ισοδυναμία των τελωνειακών μέτρων ασφάλειας των συμβαλλόμενων μερών δεν εξασφαλίζεται πλέον διότι η νέα νομοθεσία που προβλέπεται στο άρθρο 12θ δεν έχει θεσπιστεί από το Πριγκιπάτο της Ανδόρας, η Ένωση μπορεί να αναστείλει την εφαρμογή των διατάξεων του τίτλου IIα, εκτός εάν η μικτή επιτροπή, αφού εξετάσει τα μέσα διατήρησης της εφαρμογής του, αποφασίσει διαφορετικά.

3. Το πεδίο εφαρμογής και η διάρκεια των προαναφερθέντων μέτρων πρέπει να περιοριστούν σε ό,τι είναι αναγκαίο για να ρυθμιστεί η κατάσταση και να εξασφαλιστεί η ορθή ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα τίτλο. Ένα συμβαλλόμενο μέρος μπορεί να ζητήσει από τη μικτή επιτροπή να προβεί σε διαβουλεύσεις όσον αφορά την αναλογικότητα αυτών των μέτρων. Αν η μικτή επιτροπή δεν καταφέρει να ρυθμίσει τη διαφορά, μπορεί, ενδεχομένως, να αποφασίσει να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2. Κανένα θέμα ερμηνείας των σχετικών διατάξεων του ενωσιακού δικαίου δεν μπορεί να ρυθμιστεί στο πλαίσιο αυτό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

Διάφορες διατάξεις όσον αφορά τη ρύθμιση σχετικά με τα τελωνειακά μέτρα ασφάλειας

Άρθρο 12ιβ

Αναθεώρηση

Εάν ένα συμβαλλόμενο μέρος επιθυμεί αναθεώρηση της ρύθμισης, υποβάλλει πρόταση για τον σκοπό αυτό στο άλλο μέρος. Η αναθεώρηση θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών των συμβαλλόμενων μερών.»

Άρθρο 2

Το παρόν πρωτόκολλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας.

Άρθρο 3

1. Το παρόν πρωτόκολλο εγκρίνεται από τα συμβαλλόμενα μέρη με βάση τις οικείες διαδικασίες τους. Τίθεται σε ισχύ την […], με την επιφύλαξη ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για το σκοπό αυτό έχει γνωστοποιηθεί στα συμβαλλόμενα μέρη πριν από την ημερομηνία αυτή.

2. Εάν το παρόν πρωτόκολλο δεν έχει τεθεί σε ισχύ την […], θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα που ακολουθεί την ημερομηνία κατά την οποία έχει γνωστοποιηθεί στα συμβαλλόμενα μέρη η ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.

3. Eν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2, τα συμβαλλόμενα μέρη εφαρμόζουν προσωρινά το παρόν πρωτόκολλο από την 1η Ιανουαρίου 2011 ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

Άρθρο 4

Γλώσσες

Το παρόν πρωτόκολλο συντάσσεται σε δύο αντίτυπα στην αγγλική, βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, ελληνική, εσθονική, ισπανική, ιταλική, λετονική, λιθουανική, μαλτέζικη, ολλανδική, ουγγρική, πολωνική, πορτογαλική, ρουμανική, σλοβακική, σλοβενική, σουηδική, τσεχική, φινλανδική και καταλανική γλώσσα, και κάθε κείμενο θεωρείται εξίσου αυθεντικό.

…(τόπος)…, …(ημερομηνία)…

Για το Πριγκιπάτο της Ανδόρας

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση

[1] ΕΕ L 374 της 31.12.1990, σ. 16.

[2] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 302 της 19.10.1992, σ. 1).

[3] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1).

[4] Κανονισμός (EΚ) αριθ. 648/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Απριλίου 2005, για τροποποίηση του κανονισμού (EΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 117 της 4.5.2005, σ. 13).

[5] Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1875/2006 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 360 της 19.12.2006, σ. 64).

[6] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 45/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2000, σχετικά με την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας και σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 8 της 12.1.2001, σ. 1).

[7] Οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31).

[8] ΕΕ L 253 της 7.10.2003, σ. 3.

Top