Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010PC0076

    Πρόταση Αποφαση του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου και του Συμβούλιο σχετικά με τη θέσπιση δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς {SEC(2010) 197} {SEC(2010) 198}

    /* COM/2010/0076 τελικό - COD 2010/0044 */

    52010PC0076

    Πρόταση Αποφαση του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου και του Συμβούλιο σχετικά με τη θέσπιση δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς {SEC(2010) 197} {SEC(2010) 198} /* COM/2010/0076 τελικό - COD 2010/0044 */


    [pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

    Βρυξέλλες, 9.3.2010

    COM(2010) 76 τελικό

    2010/0044 (COD)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέσπιση δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

    {SEC(2010) 197}{SEC(2010) 198}

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Εισαγωγη

    Η παρούσα πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αφορά τη θέσπιση σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, με γενικούς στόχους την ενίσχυση της αίσθησης των ευρωπαίων πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει κοινών στοιχείων ιστορίας και κληρονομιάς, καθώς και την εκτίμηση της ποικιλομορφίας και την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Για το σκοπό αυτό, το σήμα επιδιώκει να αναβαθμίσει την αξία και τα γενικά χαρακτηριστικά των χώρων που έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ιστορία και στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να αναπτύξει τις γνώσεις των ευρωπαίων πολιτών για την οικοδόμηση της Ευρώπης, όπως και για την κοινή αλλά παράλληλα ποικιλόμορφη πολιτιστική τους κληρονομιά, ιδίως όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που στηρίζουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα συμβάλει επίσης ώστε οι πολίτες να προσεγγίσουν περισσότερο την Ευρώπη.

    Η προστιθέμενη αξία του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με άλλες πρωτοβουλίες του κλάδου της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο κατάλογος της «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» της ΟΥΝΕΣΚΟ και οι «Ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, έγκειται στα εξής στοιχεία: πρώτον, η πρωτοβουλία θα βασίζεται στο ευρωπαϊκό ιστορικό των εν λόγω χώρων και στο συμβολισμό τους για την Ευρώπη και όχι τόσο στην αισθητική τους. Δεύτερον, αντί να δοθεί έμφαση στη συντήρηση, θα δοθεί βαρύτητα στην προβολή των χώρων και στην προσβασιμότητα τους, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ολοκληρωμένων διευκρινήσεων για την ευρωπαϊκή σημασία των χώρων και της διοργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Τρίτον, θα δοθεί έμφαση στην προώθηση της δικτύωσης των χώρων που έχουν λάβει το σήμα για την από κοινού αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών και τη δρομολόγηση κοινών σχεδίων.

    Η πρόταση αποτελεί συνέχεια των συμπερασμάτων που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 Νοεμβρίου 2008 σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών «κατάλληλη πρόταση για τη δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός χαρακτηρισμού για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά διευκρινίζοντας παράλληλα τις πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού του σχεδίου».

    ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Η αρχική ιδέα του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς διατυπώθηκε το 2005 ως μία από τις απαντήσεις στο έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της. Το εν λόγω κενό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη γνώσεων για την ιστορία της Ευρώπης, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αξίες στις οποίες βασίζεται.

    Το σχέδιο εγκαινιάστηκε αρχικά από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη τον Απρίλιο του 2006 σε διακυβερνητικό επίπεδο. Στόχευε στην ενίσχυση του αισθήματος των ευρωπαίων πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρώπη και στην προβολή της ευρωπαϊκής ταυτότητας με την αναβάθμιση των γνώσεων για την κοινή ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης ιδίως για τους νέους. Μέχρι στιγμής, το σήμα έχει απονεμηθεί συνολικά σε 64 χώρους που βρίσκονται σε 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ελβετία. Ωστόσο, οι πρακτικές ρυθμίσεις για την εν λόγω πρωτοβουλία κατέδειξαν ορισμένες ανεπάρκειες και συνεπώς δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως οι σχετικές δυνατότητες. Γι' αυτόν το λόγο, με βάση το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας τα κράτη μέλη κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του Νοεμβρίου του 2008 να μετατρέψει το ισχύον διακυβερνητικό σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε επίσημη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας του.

    Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δράση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς αναμένεται να ενισχύσει το συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και, κατά συνέπεια, να συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ορθή εφαρμογή κοινών, σαφών και διαφανών κριτηρίων επιλογής, καθώς και νέων διαδικασιών επιλογής και παρακολούθησης για το σήμα εξασφαλίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη συνάφεια των χώρων με βάση τους καθορισμένους στόχους. Άλλα αναμενόμενα πλεονεκτήματα της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αύξηση του αριθμού των κρατών μελών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και η επίλυση των προβλημάτων της σημερινής κυλιόμενη γραμματείας.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την ανάπτυξη του σήματος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, πρώτον με το ψήφισμα του της 29ης Νοεμβρίου 2007 για μια ανανεωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό: προς μια ισχυρότερη εταιρική σχέση για τον ευρωπαϊκό τουρισμό (2006/2129 (INI)) στο πλαίσιο του οποίου προτείνει «να υποστηριχθεί η δημιουργία σήματος ευρωπαϊκής κληρονομιάς με σκοπό να προβληθεί η ευρωπαϊκή διάσταση των τοποθεσιών και των μνημείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και, στη συνέχεια, με το ψήφισμά του της 10ης Απριλίου 2008 για μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τον πολιτισμό σε έναν κόσμο παγκοσμιοποίησης (2007/2211 (INI)), στο πλαίσιο του οποίου τονίζει «ότι πρέπει να καθιερωθεί σήμα ευρωπαϊκής κληρονομιάς με σκοπό να δοθεί έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση πολιτιστικών αγαθών, μνημείων και τόπων μνήμης, που αποτελούν όλα μαρτυρίες της ευρωπαϊκής ιστορίας και κληρονομιάς».

    διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εκτιμηση επιπτωσεων

    Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου και σύμφωνα με τις διαδικασίες της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία εκτίμησης επιπτώσεων που περιελάμβανε δημόσια διαβούλευση. Ο στόχος της εν λόγω εκτίμησης επιπτώσεων ήταν να προσδιοριστεί εάν πράγματι αιτιολογείται δράση από την ΕΕ στον εν λόγω τομέα, και αν πράγματι θα προσέθετε αξία στο σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και, εφόσον ίσχυε αυτό, τη μορφή που θα λάμβανε η εν λόγω δράση. Το σχέδιο έκθεσης της εκτίμησης επιπτώσεων συζητήθηκε στο πλαίσιο της επιτροπής εκτίμησης επιπτώσεων στη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου 2009. Σε συνέχεια της εν λόγω συνεδρίασης και της γνωμοδότησης της επιτροπής εκτίμησης επιπτώσεων, πραγματοποιήθηκαν αρκετές αλλαγές στο πλαίσιο της έκθεσης. Η τελική έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων και η γνωμοδότηση της επιτροπής εκτίμησης επιπτώσεων δημοσιεύονται στη διεύθυνση[ http://ec.europa.eu/governance/impact/ia_carried_out/ia_carried_out_en.htm ].

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Η διαδικασία διαβούλευσης άρχισε το Μάρτιο του 2009 και πραγματοποιήθηκε σε διάφορα στάδια. Περιέλαβε διαδικτυακή διαβούλευση, συνεδρίαση διαβούλευσης ανοικτής στο ευρύ κοινό και στα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και συνεδρίαση με εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τα 27 κράτη μέλη. Τα αναλυτικά αποτελέσματα των διάφορων στοιχείων της διαβούλευσης περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της έκθεσης εκτίμησης επιπτώσεων και ελήφθησαν δεόντως υπόψη κατά την κατάρτιση της πρότασης.

    Αναμενόμενες επιπτώσεις

    Η ανάλυση των διάφορων επιπτώσεων κατέδειξε ότι τα βασικά άμεσα αποτελέσματα του σήματος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα είναι κοινωνικά ή θα αφορούν την κοινωνία. Τα εν λόγω αποτελέσματα περιλαμβάνουν την αυξημένη πρόσβαση σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως από νέους, το αυξημένο ενδιαφέρον και τις γνώσεις για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, την αυξημένη επίγνωση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ποικιλομορφίας, την επέκταση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την αυξημένη αίσθηση των πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μπορούν επίσης να αναμένονται οικονομικά οφέλη, καθώς το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να επηρεάσει θετικά την τοπική τουριστική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των απασχολούμενων ατόμων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον αριθμό των επισκεπτών ενός χώρου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την αξιοπιστία που θα αποκτήσει το σήμα και, κατά συνέπεια, από το κύρος που θα αποκτήσει με το πέρασμα των ετών.

    Επιλογή νομικού μέσου

    Στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, εξετάστηκαν τρεις πολιτικές επιλογές. Η πρώτη επιλογή αφορούσε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του σήματος ως διακυβερνητικής χωρίς καμία δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη επιλογή ήταν να συνεχιστεί η πρωτοβουλία του σήματος ως διακυβερνητική, αλλά με χρηματοδοτική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τρίτη επιλογή αφορούσε στη μετατροπή του σήματος σε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με βάση το παράδειγμα των ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτευουσών το 1999. Η εν λόγω τελευταία επιλογή περιελάμβανε τρεις επιμέρους επιλογές σύμφωνα με τις διάφορες διαδικασίες επιλογής: επιλογή από τα κράτη μέλη με βάση κοινά ευρωπαϊκά κριτήρια, επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποκλειστικά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εθνική προέλευση των χώρων και προεπιλογή σε εθνικό επίπεδο με τελική επιλογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Οι επιλογές που θα συνεπάγονταν σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση για την ανάπτυξη των χώρων αποκλείστηκαν, καθώς υπήρχε σαφής συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών, όπως και στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης, ότι η νέα πρωτοβουλία πρέπει να έχει περιορισμένο αντίκτυπο τόσο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

    Σύμφωνα με τη σύγκριση των τριών επιλογών, η μετατροπή του σήματος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα επιφέρει σαφή προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσει πλεονεκτήματα που δεν μπορούν να επιτευχθούν από τα κράτη μέλη από μόνα τους, ακόμα και με τη χρηματοδοτική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η προτιμώμενη διαδικασία επιλογής για τη χορήγηση του σήματος είναι η συνδυασμένη επιλογή σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    νομικά στοιχεία της πρότασης

    Νομική βάση

    Νομική βάση της παρούσας πρότασης αποτελεί το άρθρο 167 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω άρθρο χορηγεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την αρμοδιότητα να «συμβάλει στην ανάπτυξη των πολιτισμών των κρατών μελών και να σέβεται την εθνική και περιφερειακή ποικιλομορφία τους ενώ ταυτόχρονα προβάλλει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά». Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται επίσης να ενθαρρύνει «τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» στον τομέα του πολιτισμού και «εάν αυτό είναι αναγκαίο υποστηρίζει και συμπληρώνει τη δράση τους».

    Αρχή της επικουρικότητας

    Η παρούσα πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας. Η συμμετοχή των κρατών μελών θα είναι προαιρετική ενώ, σε πλήρη συμφωνία με το άρθρο 167 της Συνθήκης, η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα στοχεύσει να ενισχύσει το συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και να υποστηρίξει τη δράση τους συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ορθή εφαρμογή των νέων κοινών, σαφών και διαφανών κριτηρίων επιλογής, καθώς και νέων διαδικασιών επιλογής και παρακολούθησης. Η εκτίμηση επιπτώσεων κατέδειξε επίσης ότι η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παράσχει πλεονεκτήματα που δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν από τα κράτη μέλη μόνα τους.

    Αρχή της αναλογικότητας

    Η προτεινόμενη πορεία δράσης θα έχει ιδιαίτερα περιορισμένο αντίκτυπο τόσο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Δεν επιβάλλει κανέναν δυσανάλογο διαχειριστικό περιορισμό στις διοικητικές αρχές που θα την εφαρμόσουν.

    Γενική περιγραφή της πρότασης

    Στόχοι

    Το διακυβερνητικό σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σχεδιάστηκε ως συμβολή για να προσεγγίσουν οι πολίτες περισσότερο την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα ευρύ και σύνθετο θέμα που προσπαθούν να καλύψουν με συμπληρωματικούς τρόπους οι διάφορες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού ή της ιθαγένειας. Προκειμένου να προβληθεί η εν λόγω ευρύτερη διαδικασία, καθώς και η ιδιαίτερη συμβολή που μπορεί να έχει το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η Επιτροπή προτείνει τρία επίπεδα στόχων για το ανανεωμένο σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Στους γενικούς στόχους συγκαταλέγεται η ενίσχυση της αίσθησης των ευρωπαίων πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση κοινά στοιχεία ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η εκτίμηση της ποικιλομορφίας και η επέκταση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι εν λόγω στόχοι αντικατοπτρίζουν τη συνολική φιλοδοξία του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και το διασυνδέουν με τις ευρύτερες πολιτικές και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι ενδιάμεσοι στόχοι του σήματος θα συνίστανται στην αναβάθμιση της αξίας και των γενικών χαρακτηριστικών των χώρων που έχουν παίξει βασικό ρόλο στην ιστορία και στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αύξηση των γνώσεων των ευρωπαίων πολιτών για την οικοδόμηση της Ευρώπης, όπως και για την κοινή αλλά, παράλληλα, ποικιλόμορφη πολιτιστική τους κληρονομιά, ιδίως όσον αφορά τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που στηρίζουν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο αντίκτυπου που μπορεί να επιτύχει το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς από μόνο του.

    Σε γενικότερο επίπεδο, μια σειρά συγκεκριμένων στόχων θα αφορά τις άμεσες βελτιώσεις στις οποίες οι εν λόγω χώροι αναμένονται να συμβάλλουν, μεμονωμένα και συλλογικά, ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους στο πλαίσιο της απονομής του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς ή τις άμεσες βελτιώσεις που προβλέπεται να επιφέρουν οι νέες πρακτικές ρυθμίσεις.

    Συμμετοχή στη δράση

    Λόγω του χαρακτήρα του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και των στόχων του, η Επιτροπή προτείνει η δράση να αρχίσει με τα 27 κράτη μέλη. Η συμμετοχή των κρατών μελών θα πρέπει να είναι προαιρετική. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, στο πλαίσιο των μελλοντικών αξιολογήσεων του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσε να εξεταστεί η σκοπιμότητα της επέκτασης της πρωτοβουλίας στις τρίτες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Πολιτισμός».

    Διαδικασία επιλογής

    Στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς διαπιστώθηκε ότι μία από τις κύριες ανεπάρκειες της ισχύουσας διακυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι ότι οι χώροι επιλέγονται ανεξάρτητα από τις συμμετέχουσες χώρες χωρίς να έχει οριστεί εποπτικός φορέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εν λόγω διαδικασία αφήνει υπερβολικά περιθώρια για αποκλίνουσες ερμηνείες και, κατά συνέπεια, τα κριτήρια δεν έχουν εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο από τις χώρες, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται η συνολική συνεκτικότητα και ποιότητα του σήματος μέχρι στιγμής.

    Συνεπώς, απαιτείται μια νέα διαδικασία επιλογής που θα συνδυάζει το εθνικό και το ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή προτείνει ότι, κατά το πρώτο στάδιο, η προεπιλογή των χώρων θα πρέπει να πραγματοποιείται σε επίπεδο κράτους μέλους και, στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο η τελική επιλογή θα πρέπει να πραγματοποιείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί τόσο η ορθή εφαρμογή των κριτηρίων και η κατάλληλη προβολή της ευρωπαϊκής διάστασης, όσο και η διατήρηση της ισότιμης κατανομής των χώρων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων πρέπει να αποτελείται από 12 μέλη που διορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή σύμφωνα με το παράδειγμα της ομάδας επιλογής για τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες πρέπει να διαθέτουν ουσιαστική πείρα και εμπειρογνωμοσύνη στον κλάδο του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ευρωπαϊκής ιστορίας ή άλλων κλάδων που αφορούν τους στόχους του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η Επιτροπή προτείνει να δοθεί σε κάθε κράτος μέλος η δυνατότητα προεπιλογής μέγιστου αριθμού δύο χώρων κάθε έτος από τους οποίους θα επιλέγεται ο ένας. Έτσι ο αριθμός των χώρων θα είναι περιορισμένος και, παράλληλα, θα παρέχεται και κάποια ευελιξία στα κράτη μέλη, καθώς ορισμένα από αυτά διαθέτουν περισσότερους χώρους προς επιλογή σε σχέση με άλλα κράτη μέλη.

    Η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα πρέπει με τη σειρά της να διαθέτει τη δυνατότητα να επιλέγει από τους προεπιλεγμένους χώρους όχι περισσότερο από έναν χώρο ανά κράτος μέλος κάθε έτος. Προτείνεται να δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα σε χώρους με σημαντική διακρατική διάσταση. Έτσι θα διατηρηθεί ένα ορισμένο επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των χώρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμβάλει στην εξασφάλιση της γενικής ποιότητας των χώρων και κατά συνέπεια, στην αξιοπιστία και στο κύρος της πρωτοβουλίας.

    Τέλος, η Επιτροπή προτείνει ότι, μετά από τρία διαδοχικά έτη αφιερωμένα στην επιλογή των νέων χώρων, κάθε τέταρτο έτος θα πρέπει να επικεντρώνεται στη διαδικασία παρακολούθησης. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα διατηρείται σε λογικά επίπεδα ο διοικητικός φόρτος τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για την Επιτροπή. Το συνημμένο χρονοδιάγραμμα απεικονίζει την προτεινόμενη διαδικασία.

    Παρακολούθηση και ανάκληση του σήματος

    Το σήμα πρέπει να χορηγείται καταρχήν σε μόνιμη βάση, καθώς η συμβολική αξία των επιλεγμένων χώρων δεν θα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, και με σκοπό να ενθαρρύνονται οι χώροι να υιοθετούν μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση και να επενδύουν στην ανάπτυξή τους. Ωστόσο, με σκοπό να διατηρηθεί η ποιότητα και η αξιοπιστία μακροπρόθεσμα, απαιτείται ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι χώροι που έχουν λάβει το σήμα εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης. Η Επιτροπή προτείνει να υπάγεται η παρακολούθηση στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα οποία πρέπει να υποβάλουν σχετική έκθεση κάθε τέσσερα έτη στην ευρωπαϊκή ομάδα επιλογής. Στην περίπτωση που οι συγκεκριμένοι χώροι δεν τηρούν πλέον τις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να προβλέπεται δυνατότητα ανάκλησης του σήματος.

    Πρακτικές ρυθμίσεις

    Η Επιτροπή πρέπει να υποστηρίξει τη δράση με σκοπό να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα από αυτήν που επιτυγχάνεται με τις τωρινές ρυθμίσεις και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της εμπειρογνωμοσύνης. Η εν λόγω λύση καθιστά δυνατή την αξιοποίηση της υφιστάμενης εμπειρίας όπως αυτή που προέρχεται από τις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες ή το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά / βραβεία Europa Nostra. Ωστόσο, θα απαιτηθούν επιπρόσθετοι πόροι και οι οποίοι πρέπει να γίνουν διαθέσιμοι (ένας διοικητικός υπάλληλος και ένας βοηθός). Προκειμένου οι πρακτικές ρυθμίσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο απλές και ευέλικτες, ορισμένα διοικητικά καθήκοντα μπορούν να ανατεθούν σε εξωτερικούς φορείς με διαδικασίες διαγωνισμού.

    Αξιολόγηση

    Η τακτική αξιολόγηση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς έχει ζωτική σημασία για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας της πρωτοβουλίας. Η εν λόγω αξιολόγηση θα πρέπει να καλύπτει τόσο τις διαδικασίες που αφορούν την εκτέλεση της δράσης όσο και τον πραγματικό σωρευτικό αντίκτυπο του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς συνολικά. Θα πρέπει να προσδιοριστούν οι πτυχές για τις οποίες η δράση εκτελείται ικανοποιητικά, εάν πρέπει να συνεχιστεί, τα σημεία για τα οποία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και, κυρίως, η βέλτιστη μεθόδευση των εν λόγω βελτιώσεων στο μέλλον. Η προαναφερθείσα παρακολούθηση των χώρων που έχουν λάβει το σήμα ευνόητα θα τροφοδοτήσει την εν λόγω αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα υπάγεται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής και θα διεξάγεται ως εξωτερική αξιολόγηση κάθε 6 έτη.

    Μεταβατικές διατάξεις

    Πρέπει να ληφθούν μεταβατικά μέτρα για να προσδιοριστεί το καθεστώς των χώρων που έχουν λάβει ήδη το σήμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της διακυβερνητικής πρωτοβουλίας. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενική συνεκτικότητα της πρωτοβουλίας, οι εν λόγω χώροι θα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου με βάση τα νέα κριτήρια. Για λόγους ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών, η Επιτροπή προτείνει να δοθεί η ευκαιρία σε όσους δεν συμμετείχαν στη διακυβερνητική πρωτοβουλία, να προτείνουν ένα πρώτο σύνολο χώρων πριν από την έναρξη της κανονικής διαδικασίας επιλογής.

    πόροι

    Οι ετήσιες πιστώσεις για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι εν λόγω πιστώσεις θα πρέπει να καλύπτουν τις εξής δαπάνες: δαπάνες της ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων, προβολή της πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ορισμένες δραστηριότητες δικτύωσης για τους χώρους και τους απαιτούμενους ανθρώπινους πόρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη της δράσης. Το νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που επισυνάπτεται περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2011 και 31ης Δεκεμβρίου 2013, που εμπίπτει στο ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

    2010/0044 (COD)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέσπιση δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑ ΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 167,

    την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[1],

    μετά από διαβίβαση της πρότασης στα εθνικά Κοινοβούλια,

    αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1. Η Συνθήκη στοχεύει σε μια όλο και στενότερη συνένωση των λαών της Ευρώπης και το άρθρο 167 ειδικότερα αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το καθήκον να συμβάλλει στην ανάπτυξη των πολιτισμών των κρατών μελών και να σέβεται την εθνική και περιφερειακή πολυμορφία τους, και ταυτόχρονα να προβάλλει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά.

    2. Η καλύτερη κατανόηση και εκτίμηση της κοινής και παράλληλα ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς από τους νέους θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αίσθησης ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επέκταση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Συνεπώς, έχει σημασία η προώθηση της μεγαλύτερης πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά και η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής της διάστασης.

    3. Η Συνθήκη θεσπίζει επίσης την ιθαγένεια της Ένωσης, η οποία συμπληρώνει την εθνική ιθαγένεια των αντίστοιχων κρατών μελών, και η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διαφύλαξη και την ενίσχυση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προκειμένου να δώσουν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις κοινές τους αξίες, την ιστορία και τον πολιτισμό ως βασικά στοιχεία της συμμετοχής τους σε μια κοινωνία που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης.

    4. Το διακυβερνητικό σχέδιο του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς εγκαινιάστηκε στη Γρανάδα τον Απρίλιο του 2006 από διάφορα κράτη μέλη.

    5. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε συμπεράσματα στις 20 Νοεμβρίου 2008[2] με σκοπό τη μετατροπή του διακυβερνητικού σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας την Επιτροπή να του υποβάλει κατάλληλη πρόταση για τη δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Ένωση σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και να διευκρινίσει, παράλληλα, τις πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής του σχεδίου.

    6. Η δημόσια διαβούλευση και η εκτίμηση επιπτώσεων που πραγματοποίησε η Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι το διακυβερνητικό σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί πολύτιμη πρωτοβουλία, αλλά ότι η δράση πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και επιβεβαίωσε ότι η ένταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να παράσχει σαφή προστιθέμενη αξία στο σήμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και να προωθήσει την πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά την ποιότητα.

    7. Στο πλαίσιο του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να επιδιωχθεί η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα με άλλες πρωτοβουλίες όπως ο κατάλογος της «παγκόσμιας κληρονομιάς» της ΟΥΝΕΣΚΟ και οι «ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές». Η προστιθέμενη αξία του νέου σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να βασίζεται στη συμβολή των επιλεγμένων χώρων στην ευρωπαϊκή ιστορία και τον πολιτισμό, στη σαφή εκπαιδευτική διάσταση που αγγίζει τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των νέων, και στη δικτύωση μεταξύ των χώρων για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Η πρωτοβουλία πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στην προαγωγή και στην πρόσβαση των χώρων, καθώς και στην ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών και των προτεινόμενων δραστηριοτήτων, και όχι τόσο στη συντήρηση των χώρων, η οποία πρέπει να εξασφαλίζεται από τα υφιστάμενα πλαίσια προστασίας.

    8. Πέρα από την ενίσχυση της αίσθησης των ευρωπαίων πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διαλόγου, η δράση της Ένωσης για το σήμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην αναβάθμιση της αξίας και των γενικών χαρακτηριστικών της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αύξηση του ρόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών, συγκεκριμένα μέσω του πολιτιστικού τουρισμού, στην καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας και δημιουργικότητας, στη διευκόλυνση της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών ανά την Ευρώπη και, γενικότερα, στην προώθηση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    9. Οι εν λόγω στόχοι ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους στόχους της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον πολιτισμό που περιλαμβάνουν την καλλιέργεια της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου και την προώθηση του πολιτισμού ως καταλυτικού παράγοντα για τη δημιουργικότητα[3].

    10. Έχει ζωτική σημασία η απονομή του νέου σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς βάσει κοινών, σαφών και διαφανών κριτηρίων και διαδικασιών.

    11. Οι διοικητικές ρυθμίσεις για το σήμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να παραμείνουν απλές και ευέλικτες σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας.

    12. Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας απόφασης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και με βάση το γεγονός ότι, λόγω ανάγκης ειδικότερα για νέα κοινά, σαφή και διαφανή κριτήρια και διαδικασίες για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και για λόγους καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να εγκρίνει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο εν λόγω άρθρο, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Η παρούσα απόφαση θεσπίζει δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς».

    Άρθρο 2

    Ορισμός

    Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως «χώροι» νοούνται τα μνημεία, οι φυσικοί ή οι αστικοί χώροι, τα πολιτιστικά τοπία, οι τόποι μνήμης, τα πολιτιστικά αγαθά και αντικείμενα, η άυλη κληρονομιά ως συνδεόμενη με έναν τόπο, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Άρθρο 3

    Στόχοι

    1. Οι γενικοί στόχοι της δράσης θα συμβάλουν στα ακόλουθα :

    - ενίσχυση της αίσθησης των ευρωπαίων πολιτών ότι ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει κοινών στοιχείων ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και εκτίμηση της ποικιλομορφίας·

    - επέκταση του διαπολιτισμικού διαλόγου.

    2. Οι ενδιάμεσοι στόχοι της δράσης είναι οι ακόλουθοι :

    - αναβάθμιση της αξίας και των γενικών χαρακτηριστικών των χώρων που έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ιστορία και την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

    - ενίσχυση των γνώσεων των ευρωπαίων πολιτών για την οικοδόμηση της Ευρώπης και για την κοινή αλλά και ποικιλόμορφη πολιτιστική τους κληρονομιά, ιδίως σε σχέση με τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα που στηρίζουν τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    3. Οι ειδικότεροι στόχοι της δράσης είναι οι ακόλουθοι:

    - ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κύρους των χώρων·

    - ενίσχυση των γνώσεων των νέων για την κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά·

    - διευκόλυνση της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών ανά την Ευρώπη·

    - αύξηση της πρόσβασης σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για όλο το ευρύ κοινό, ιδίως τους νέους·

    - επέκταση του διαπολιτισμικού διαλόγου, ιδίως μεταξύ των νέων μέσω της καλλιτεχνικής, της πολιτιστικής και της ιστορικής εκπαίδευσης·

    - καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας και δημιουργικότητας·

    - συμβολή στην ελκυστικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών.

    Άρθρο 4

    Συμμετοχή στη δράση

    Η συμμετοχή στη δράση είναι ανοικτή στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή αυτή είναι προαιρετική.

    Άρθρο 5

    Συμπληρωματικότητα με άλλες πρωτοβουλίες

    Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη συμπληρωματικότητα του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς με άλλες πρωτοβουλίες στον κλάδο της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο κατάλογος της «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» της ΟΥΝΕΣΚΟ και οι «Ευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Άρθρο 6

    Πρόσβαση στη δράση

    Οι χώροι που καθορίζονται στο άρθρο 2 είναι επιλέξιμοι για την απονομή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Άρθρο 7

    Κριτήρια

    Η απονομή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς βασίζεται στα ακόλουθα κριτήρια:

    13. Οι υποψήφιοι χώροι για την απονομή του σήματος διαθέτουν συμβολική ευρωπαϊκή αξία και έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ιστορία και την οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, οι υποψήφιοι χώροι αιτιολογούν:

    14. το διασυνοριακό ή τον πανευρωπαϊκό χαρακτήρα τους: η παρελθοντική και η σημερινή επιρροή και ελκυστικότητα ενός υποψήφιου χώρου πρέπει να υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα ενός κράτους μέλους·

    15. και/ή την τοποθεσία και το ρόλο του χώρου στην ευρωπαϊκή ιστορία και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και τη σχέση του με σημαντικά ευρωπαϊκά γεγονότα ή προσωπικότητες, καθώς και με τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά, τεχνολογικά ή βιομηχανικά ρεύματα·

    16. και/ή την τοποθεσία και το ρόλο ενός χώρου στην ανάπτυξη και την προώθηση των κοινών αξιών που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η πολιτιστική ποικιλομορφία, η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη.

    17. Οι υποψήφιοι χώροι για την απονομή του σήματος πρέπει να υποβάλουν σχέδιο που προωθεί την ευρωπαϊκή τους διάσταση και τους δεσμεύει σε ό,τι αφορά τα ακόλουθα στοιχεία:

    18. αύξηση της προβολής της ευρωπαϊκής σημασίας του χώρου, ειδικότερα μέσω των κατάλληλων δραστηριοτήτων ενημέρωσης, σήμανσης και κατάρτισης του προσωπικού·

    19. διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ιδίως για τους νέους, που αυξάνουν την κατανόηση της κοινής ιστορίας της Ευρώπης, όπως και της κοινής αλλά και ποικιλόμορφης κληρονομιάς της και που ενισχύουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα κοινό χώρο·

    20. προώθηση της πολυγλωσσίας με τη χρήση αρκετών γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

    21. συμμετοχή στις δραστηριότητες δικτύων χώρων που έχουν λάβει το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τη δρομολόγηση κοινών σχεδίων·

    22. αναβάθμιση των χαρακτηριστικών και της ελκυστικότητας του χώρου σε ευρωπαϊκή κλίμακα, π.χ. με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας·

    23. διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (π.χ. εκδηλώσεις, φεστιβάλ, φιλοξενία καλλιτεχνών) που ενθαρρύνουν την κινητικότητα ευρωπαίων καλλιτεχνών και ευρωπαϊκών συλλογών, το διαπολιτισμικό διάλογο και τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία και τη δημιουργικότητα ως στοιχεία που επικροτούνται όταν η ιδιαιτερότητα του χώρου το επιτρέπει.

    24. Οι υποψήφιοι για το σήμα υποβάλλουν σχέδιο διαχείρισης που τους δεσμεύει σε ό,τι αφορά όλα τα ακόλουθα στοιχεία:

    25. εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης του χώρου·

    26. εξασφάλιση της προστασίας του χώρου και της παράδοσής του στις μελλοντικές γενεές σύμφωνα με τα σχετικά πλαίσια προστασίας·

    27. εξασφάλιση της ποιότητας των εγκαταστάσεων υποδοχής όσον αφορά στοιχεία όπως η ιστορική παρουσίαση, η ενημέρωση των επισκεπτών, η σήμανση, κ.λπ.·

    28. εξασφάλιση της πρόσβασης στο ευρύτερο δυνατό κοινό, π.χ. μέσω της προσαρμογής των χώρων ή της κατάρτισης του προσωπικού·

    29. ιδιαίτερη επικέντρωση στους νέους, συγκεκριμένα με τη δυνατότητα προνομιακής πρόσβασης στο χώρο·

    30. προβολή των χώρων ως τουριστικών προορισμών·

    31. ανάπτυξη μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής με έμφαση στην ευρωπαϊκή σημασία του χώρου·

    32. μέριμνα ώστε το σχέδιο διοίκησης να είναι όσο το δυνατόν φιλικότερο προς το περιβάλλον με σκοπό τον περιορισμό των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού.

    Άρθρο 8

    Ευρωπαϊκή ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων

    1. Συγκροτείται ευρωπαϊκή ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων (η «ευρωπαϊκή ομάδα») για τη διεξαγωγή των διαδικασιών επιλογής και παρακολούθησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ομάδα εξασφαλίζει την ομοιόμορφη εφαρμογή των κριτηρίων στα συμμετέχοντα κράτη μέλη.

    2. Η ευρωπαϊκή ομάδα αποτελείται από 12 μέλη. Τέσσερα από τα μέλη ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τέσσερα από το Συμβούλιο και τέσσερα από την Επιτροπή. Η ομάδα ορίζει τον πρόεδρό της.

    3 Τα μέλη της ευρωπαϊκής ομάδας είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Διαθέτουν ουσιαστική εμπειρία εμπειρογνωμοσύνης στον κλάδο του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ευρωπαϊκής ιστορίας, ή σε άλλους κλάδους που αφορούν τους στόχους του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    4. Τα μέλη της ευρωπαϊκής ομάδας ορίζονται για τρία έτη. Κατά παρέκκλιση, κατά το πρώτο έτος που τίθεται σε ισχύ η παρούσα απόφαση, τέσσερις εμπειρογνώμονες θα οριστούν από την Επιτροπή για ένα έτος, τέσσερις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δύο έτη και τέσσερις από το Συμβούλιο για τρία έτη.

    5. Σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ μέλους της ομάδας και ενός συγκεκριμένου χώρου, το μέλος της ομάδας δεν λαμβάνει μέρος στην αξιολόγηση του συγκεκριμένου χώρου.

    6. Όλες οι εκθέσεις, οι συστάσεις και οι ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής ομάδας δημοσιοποιούνται.

    Άρθρο 9

    Έντυπο υποψηφιότητας

    Προκειμένου οι διαδικασίες να είναι όσο το δυνατόν πιο γενικές και απλές, καταρτίζεται από την Επιτροπή ένα κοινό έντυπο αίτησης βάσει των κριτηρίων επιλογής, το οποίο χρησιμοποιείται από όλους τους υποψηφίους. Μόνον οι αιτήσεις που υποβάλλονται με το επίσημο έντυπο υποψηφιότητας λαμβάνονται υπόψη.

    Άρθρο 10

    Προεπιλογή σε εθνικό επίπεδο

    1. Η προεπιλογή των χώρων για την απονομή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς υπάγεται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

    2. Κάθε κράτος μέλος έχει τη δυνατότητα να προεπιλέξει μέγιστο αριθμό δύο χώρων ανά έτος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα. Δεν πραγματοποιείται διαδικασία επιλογής κατά τα έτη που επικεντρώνονται στη διαδικασία παρακολούθησης.

    3. Κάθε κράτος μέλος θεσπίζει τις διαδικασίες του και το χρονοδιάγραμμά του για την προεπιλογή των χώρων σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, εξασφαλίζοντας ότι οι διοικητικές ρυθμίσεις παραμένουν όσο το δυνατόν πιο απλές και ευέλικτες. Ωστόσο, ενημερώνει την Επιτροπή για τα αποτελέσματα της προεπιλογής το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου του έτους της διαδικασίας επιλογής.

    4. Η προεπιλογή βασίζεται στα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 7, ενώ χρησιμοποιείται το έντυπο αίτησης που αναφέρεται στο άρθρο 9.

    Άρθρο 11

    Τελική επιλογή σε επίπεδο Ένωσης

    1. Η τελική επιλογή των χώρων για την απονομή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς υπάγεται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής και πραγματοποιείται από την ευρωπαϊκή ομάδα.

    2. Η ευρωπαϊκή ομάδα αξιολογεί τις αιτήσεις των προεπιλεγμένων χώρων και επιλέγει ένα χώρο κατά ανώτατο όριο ανά κράτος μέλος. Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορούν να ζητηθούν συμπληρωματικές πληροφορίες, ενώ μπορούν και να διοργανωθούν επισκέψεις στους χώρους.

    3. Η τελική επιλογή βασίζεται στα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 7, ενώ χρησιμοποιείται το έντυπο αίτησης που αναφέρεται στο άρθρο 9.

    4. Η ευρωπαϊκή ομάδα καταρτίζει έκθεση για τους προεπιλεγμένους χώρους το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου του έτους της διαδικασίας επιλογής. Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει σύσταση για την απονομή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και αιτιολόγηση για τους χώρους που δεν επελέγησαν για τον τελικό κατάλογο.

    5. Οι υποψήφιοι που δεν επελέγησαν για τον τελικό κατάλογο μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για προεπιλογή σε εθνικό επίπεδο κατά τα επόμενα έτη.

    Άρθρο 12

    Διακρατικοί χώροι

    1. Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, ως «διακρατικοί χώροι» νοούνται οι ακόλουθοι:

    - διάφοροι χώροι που βρίσκονται στα διαφορετικά κράτη μέλη και οι οποίοι επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο θέμα με σκοπό την υποβολή μιας ενιαίας αίτησης·

    - ένας συγκεκριμένος χώρος που τοποθετείται γεωγραφικά στην επικράτεια τουλάχιστον δύο διαφορετικών κρατών μελών.

    2. Οι αιτήσεις για διακρατικούς χώρους τηρούν την ίδια διαδικασία με τις αιτήσεις για τους υπόλοιπους χώρους. Προεπιλέγονται από ένα από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη σύμφωνα με τον περιορισμό του μέγιστου αριθμού των δύο χώρων όπως ορίζεται στο άρθρο 10, και προτείνονται εξ ονόματος όλων των ενδιαφερόμενων κρατών μελών ύστερα από διαβούλευση και συμφωνία των εν λόγω κρατών μελών.

    3. Εάν ένας διακριτικός χώρος καλύπτει όλα τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 7, δίνεται προτεραιότητα στον εν λόγω χώρο κατά την τελική επιλογή.

    Άρθρο 13

    Χαρακτηρισμός

    1. Η Επιτροπή χαρακτηρίζει επίσημα τους χώρους που θα λάβουν το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς κατά το έτος που ακολουθεί τη διαδικασία επιλογής, λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση της ευρωπαϊκής ομάδας. Η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    2. Το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς απονέμεται στους χώρους καταρχήν σε μόνιμη βάση υπό τους όρους που καθορίζονται στα άρθρα 14 και 15 και με την επιφύλαξη της συνέχισης της δράσης.

    Άρθρο 14

    Παρακολούθηση

    1. Κάθε χώρος που λαμβάνει το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς παρακολουθείται σε τακτική βάση προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι εξακολουθεί να ικανοποιεί τα κριτήρια και ότι πληροί όλες τις δεσμεύσεις που διατύπωσε με την αίτησή του.

    2. Η παρακολούθηση όλων των χώρων που βρίσκονται στην επικράτεια ενός κράτους μέλους υπάγεται στην αρμοδιότητα του εν λόγω κράτους μέλους. Το κράτος μέλος συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και καταρτίζει αναλυτική έκθεση κάθε τέσσερα έτη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

    3. Η έκθεση διαβιβάζεται στην Επιτροπή και υποβάλλεται στην ευρωπαϊκή ομάδα για εξέταση το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου του έτους της διαδικασίας παρακολούθησης.

    4. Η ευρωπαϊκή ομάδα παρουσιάζει έκθεση σχετικά με την κατάσταση των χώρων στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη το αργότερο στις 31 Οκτωβρίου του έτους της διαδικασίας παρακολούθησης, η οποία περιλαμβάνει, εφόσον κριθεί απαραίτητο, τις συστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επόμενη περίοδο παρακολούθησης.

    5. Η Επιτροπή καταρτίζει κοινούς δείκτες για τα κράτη μέλη ώστε να εξασφαλιστεί συνεκτική προσέγγιση για τη διαδικασία παρακολούθησης.

    Άρθρο 15

    Ανάκληση του σήματος

    1. Εάν η ευρωπαϊκή ομάδα διαπιστώσει ότι ένας συγκεκριμένος χώρος δεν ικανοποιεί πλέον τα κριτήρια του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς ή ότι δεν τηρεί πλέον όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην αίτησή του, αρχίσει διάλογο με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος μέσω της Επιτροπής με σκοπό να παρασχεθεί η δυνατότητα για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο χώρο.

    2. Εάν ύστερα από περίοδο 18 μηνών από την έναρξη του διαλόγου δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο χώρο, η ευρωπαϊκή ομάδα ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή. Η εν λόγω ενημέρωση πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολόγηση, καθώς και συστάσεις για τους τρόπους βελτίωσης της κατάστασης.

    3. Εάν ύστερα από μια περίοδο 18 μηνών δεν έχουν εφαρμοστεί οι συστάσεις, η ευρωπαϊκή ομάδα εκδίδει σύσταση για την ανάκληση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς από το συγκεκριμένο χώρο.

    4. Η Επιτροπή λαμβάνει την τελική απόφαση για την ανάκληση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    5. Οι κοινοποιήσεις και οι συστάσεις της ευρωπαϊκής ομάδας δημοσιοποιούνται.

    Άρθρο 16

    Πρακτικές ρυθμίσεις

    1. Η Επιτροπή εφαρμόζει τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, έχει τα ακόλουθα καθήκοντα :

    - εξασφαλίζει τη γενική συνοχή και ποιότητα της δράσης·

    - εξασφαλίζει το συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και της ευρωπαϊκής ομάδας·

    - καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές για τις διαδικασίες επιλογής και παρακολούθησης, καθώς και για την αίτηση υποψηφιότητας·

    - παρέχει υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

    2. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για την επικοινωνία και την προβολή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς σε επίπεδο Ένωσης, συγκεκριμένα μέσω της δημιουργίας και της λειτουργίας ειδικού δικτυακού τόπου.

    3. Η Επιτροπή ενθαρρύνει δραστηριότητες δικτύωσης μεταξύ των χώρων που έχουν λάβει το σήμα.

    4. Οι δράσεις στο πλαίσιο των παραγράφων 2 και 3, καθώς και οι δαπάνες της ευρωπαϊκής ομάδας χρηματοδοτούνται από τη δέσμη χρηματοδότησης που προβλέπεται στο άρθρο 19.

    Άρθρο 17

    Αξιολόγηση

    1. Η Επιτροπή μεριμνά για την εξωτερική και ανεξάρτητη αξιολόγηση της δράσης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εν λόγω αξιολόγηση διεξάγεται κάθε έξι έτη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στο παράρτημα και εξετάζει όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών για την εκτέλεση της δράσης, του αριθμού των χώρων, του αντίκτυπου και των δυνατοτήτων βελτίωσης της δράσης, καθώς και της σκοπιμότητας συνέχισης της δράσης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    2. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση για τις εν λόγω αξιολογήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο εντός έξι μηνών από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων.

    Άρθρο 18

    Μεταβατικές διατάξεις

    1. Οι χώροι που έχουν ήδη λάβει το σήμα στο πλαίσιο του διακυβερνητικού σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και οι οποίοι βρίσκονται σε κράτη μέλη αξιολογούνται το [έτος μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης].

    Για τους εν λόγω χώρους υποβάλλεται νέα αίτηση βάσει των νέων κριτηρίων και διαδικασιών που ορίζονται στα άρθρα 6 έως 9, η οποία διαβιβάζεται στην Επιτροπή από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου [του εν λόγω έτους].

    Οι νέες αιτήσεις αξιολογούνται από την ευρωπαϊκή ομάδα.

    Εάν ένας από τους χώρους που προτείνεται από συγκεκριμένο κράτος μέλος δεν ικανοποιεί τα κριτήρια ή εάν απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες, η ευρωπαϊκή ομάδα αρχίζει διάλογο με το κράτος μέλος μέσω της Επιτροπής με σκοπό να εξετάσει εάν η αίτηση μπορεί να βελτιωθεί προτού ληφθεί τελική απόφαση. Εφόσον κριθεί σκόπιμο, μπορεί να διοργανωθεί επίσκεψη στο χώρο.

    Η ευρωπαϊκή ομάδα παρουσιάζει έκθεση για τους χώρους με σύσταση για την απονομή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέχρι το τέλος [του εν λόγω έτους] εκτός εάν απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις από το κράτος μέλος.

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή χαρακτηρίζει επίσημα τους χώρους.

    Το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς απονέμεται στους χώρους που καλύπτονται με την παρούσα παράγραφο καταρχήν σε μόνιμη βάση σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στα άρθρα 14 και 15 και με την επιφύλαξη της συνέχισης της δράσης.

    Οι υποψήφιοι που δεν συμπεριλήφθηκαν στον τελικό κατάλογο μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για την προεπιλογή σε εθνικό επίπεδο κατά τα επόμενα έτη.

    2. Τα κράτη μέλη που δεν συμμετείχαν στο πλαίσιο του διακυβερνητικού σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν μέγιστο αριθμό τεσσάρων χώρων για την απονομή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς το [δεύτερο έτος μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης].

    Η σχετική αίτηση για τους εν λόγω χώρους υποβάλλεται βάσει των κριτηρίων και των διαδικασιών που ορίζονται στα άρθρα 6 έως 9 και διαβιβάζεται στην Επιτροπή από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου [του εν λόγω έτους].

    Οι νέες αιτήσεις αξιολογούνται από την ευρωπαϊκή ομάδα. Εάν ένας από τους χώρους που προτείνει συγκεκριμένο κράτος μέλος δεν ικανοποιεί τα κριτήρια ή εάν απαιτούνται συμπληρωματικές πληροφορίες, η ευρωπαϊκή ομάδα αρχίζει διάλογο με το κράτος μέλος μέσω της Επιτροπής με σκοπό να εξετάσει εάν η αίτηση μπορεί να βελτιωθεί προτού ληφθεί η τελική απόφαση. Εάν κριθεί σκόπιμο, μπορεί να διοργανωθεί επίσκεψη στο χώρο.

    Η ευρωπαϊκή ομάδα παρουσιάζει έκθεση για τους χώρους με σύσταση για την απονομή του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέχρι το τέλος του [εν λόγω έτους], εκτός εάν απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις από το κράτος μέλος.

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή προβαίνει στον επίσημο χαρακτηρισμό των χώρων.

    Το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς απονέμεται στους χώρους που καλύπτονται από την παρούσα παράγραφο καταρχήν σε μόνιμη βάση σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στα άρθρα 14 και 15 και με την επιφύλαξη της συνέχισης της δράσης.

    Οι υποψήφιοι που δεν συμπεριλήφθηκαν στον τελικό κατάλογο μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για την προεπιλογή σε εθνικό επίπεδο κατά τα επόμενα έτη.

    3. Η διαδικασία επιλογής και παρακολούθησης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς όπως προβλέπεται στα άρθρα 6 έως 15 αρχίζει το [τρίτο έτος μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης].

    Άρθρο 19

    Δημοσιονομικές διατάξεις

    1. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εφαρμογή της δράσης για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 είναι 1.350.000 ευρώ.

    2. Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Άρθρο 20

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

    Βρυξέλλες, […]

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

    Χρονοδιάγραμμα για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

    [ Έτος ν ] | Έκδοση της απόφασης Προπαρασκευαστικές εργασίες |

    [ Έτος n+1 ] | Εκ νέου αξιολόγηση των χώρων που έχουν ήδη λάβει το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της διακυβερνητικής πρωτοβουλίας |

    [ Έτος n+2 ] | Πρώτη υποβολή αιτήσεων των χώρων από τα κράτη μέλη που δεν συμμετείχαν στη διακυβερνητική πρωτοβουλία |

    [ Έτος n+3 ] | Επιλογή |

    [ Έτος n+4 ] | Παρακολούθηση |

    [ Έτος n+5 ] | Επιλογή |

    [ Έτος n+6 ] | Επιλογή Αξιολόγηση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς |

    [ Έτος n+7 ] | Επιλογή |

    [ Έτος n+8 ] | Παρακολούθηση |

    [ Έτος n+9 ] | Επιλογή |

    [ Έτος n+10 ] | Επιλογή |

    [ Έτος n+11 ] | Επιλογή |

    [ Έτος n+12 ] | Παρακολούθηση Αξιολόγηση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς |

    ... | ... |

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

    Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπισης δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

    2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΒΔ / ΠΒΔ

    Τομέας πολιτικής: Εκπαίδευση και πολιτισμός

    Δραστηριότητα: Ανάπτυξη της πολιτιστικής συνεργασίας στην Ευρώπη

    3. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    3.1. Γραμμές προϋπολογισμού (επιχειρησιακές γραμμές και συναφείς γραμμές τεχνικής και διοικητικής βοήθειας (πρώην γραμμές B.A), συμπεριλαμβανομένων των ονομασιών τους:

    15 04 50 σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς

    3.2. Διάρκεια της δράσης και της δημοσιονομικής επίπτωσης:

    Η νομική βάση για το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς δεν έχει καθορισμένο χρονικό περιθώριο.

    Η πρόταση θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της ΕΕ από την 01.01.2011 έως τις 31.12. 2013.

    3.3. Δημοσιονομικά χαρακτηριστικά:

    Γραμμή προϋπολογισμού | Είδος δαπάνης | Νέα | Συμμετοχή ΕΖΕΣ | Συνεισφορές υποψήφιων χωρών | Τομέας δημοσιονομικών προοπτικών |

    15 04 50 | ΜΥΔ | Διαχ[4] | ΝΑΙ | ΟΧΙ | ΟΧΙ | Αριθ. 3β |

    4. ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    4.1. Δημοσιονομικοί πόροι

    4.1.1. Ανακεφαλαιωτικό των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) και των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ)

    εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

    Είδος δαπάνης | Τμήμα αριθ. | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | Σύνολο |

    Επιχειρησιακές δαπάνες[5] |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων (ΠΑΥ) | 8.1 | α | 0,350 | 1,000 | 1,350 |

    Πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ) | β | 0,250 | 0,800 | 0,300 | 1,350 |

    Διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς[6] |

    Τεχνική και διοικητική βοήθεια (ΜΔΠ) | 8.2.4 | γ |

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ |

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων | α+γ | 0,350 | 1,000 | 1,350 |

    Πιστώσεις πληρωμών | β+γ | 0,250 | 0,800 | 0,300 | 1,350 |

    Ανθρώπινοι πόροι και συναφείς δαπάνες (ΜΔΠ) | 8.2.5 | δ | 0,122 | 0,244 | 0,244 | 0,610 |

    Διοικητικές δαπάνες, εκτός ανθρώπινων πόρων και συναφών δαπανών, μη περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (ΜΔΠ) | 8.2.6 | ε | 0,003 | 0,006 | 0,006 | 0,015 |

    Συνολικές ενδεικτικές δαπάνες της παρέμβασης

    ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΥ, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | α+γ+δ+ε | 0,125 | 0,600 | 1,250 | 1,975 |

    TΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΠ, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για ανθρώπινους πόρους | β+γ+δ+ε | 0,125 | 0,500 | 1,050 | 0,300 | 1,975 |

    Λεπτομέρειες σχετικά με τη συγχρηματοδότηση

    Άνευ αντικειμένου

    4.1.2. Συμβατότητα με το δημοσιονομικό προγραμματισμό

    ( Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό.

    X Η πρόταση απαιτεί τον επαναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών.

    Ποσό ύψους 350000 ευρώ θα διατεθεί το 2012 με ανακατάταξη της χρηματοδότησης του προγράμματος «Πολιτισμός» (Τομέας 15 04 44 Πολιτισμός)

    ( Η πρόταση ενδέχεται να απαιτήσει την εφαρμογή των διατάξεων της διοργανικής συμφωνίας[7] (δηλ. μέσο ευελιξίας ή αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών).

    4.1.3. Δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

    X Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση στα έσοδα

    ( Η πρόταση έχει δημοσιονομική επίπτωση – οι επιπτώσεις επί των εσόδων είναι οι ακόλουθες:

    4.2. Ανθρώπινοι πόροι (FTE=ΙΠΑ) (συμπεριλαμβανομένων των μονίμων υπαλλήλων και του έκτακτου και εξωτερικού προσωπικού) – βλέπε λεπτομέρειες στο σημείο 8.2.1.

    Ετήσιες ανάγκες | 2011 | 2012 | 2013 |

    Σύνολο ανθρώπινων πόρων | 1 | 2 | 2 |

    5. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

    5.1. Ανάγκη υλοποίησης βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα

    Βλέπε τμήμα 1 της αιτιολογικής έκθεσης και τμήμα 2 της εκτίμησης επιπτώσεων.

    5.2. Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής συμμετοχής, συνεκτικότητα της πρότασης με άλλα δημοσιονομικά μέσα και δυνατή συνέργεια

    Βλέπε τμήμα 3.2 της αιτιολογικής έκθεσης και τμήμα 2.3 της εκτίμησης επιπτώσεων. Υπάρχει συνέργεια μεταξύ της πρότασης και του προγράμματος «Πολιτισμός».

    5.3. Στόχοι, αναμενόμενα αποτελέσματα και συναφείς δείκτες της πρότασης στο πλαίσιο της ΔΒΔ (διαχείρισης βάσει δραστηριοτήτων)

    Οι στόχοι του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς (βλ. άρθρο 3 της πρότασης απόφασης και τμήμα 3 της εκτίμησης επιπτώσεων) συνδέονται άμεσα με το στρατηγικό στόχο της Επιτροπής για αλληλεγγύη, ιδίως με τη συμβολή τους στην οικονομική και την κοινωνική συνοχή και στη διαφύλαξη και την ενίσχυση των κοινών μας αξιών. Το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς συνδέεται επίσης με το στρατηγικό στόχο της Επιτροπής για ευημερία μέσω του συγκεκριμένου της στόχου για συμβολή στην ελκυστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιφερειών.

    Σε ό,τι αφορά τη μέτρηση των αποτελεσμάτων του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, θα καθοριστούν βασικοί δείκτες στον κοινωνικό και στον οικονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα του περιβάλλοντος. Οι κοινωνικοί δείκτες μπορούν να αφορούν τα ακόλουθα:

    - αριθμητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά·

    - αριθμητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχει αυξηθεί η αναγνώριση της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας·

    - αριθμητικά στοιχεία για τις δραστηριότητες που διοργανώνουν οι χώροι για τους νέους·

    - σχέδια συνεργασίας μεταξύ των χώρων στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα·

    - αριθμητικά στοιχεία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που εγκαινιάστηκαν·

    - αριθμητικά στοιχεία των δραστηριοτήτων προβολής των δημοκρατικών αξιών/ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Οι οικονομικοί δείκτες μπορούν να αφορούν τα ακόλουθα:

    - αύξηση του αριθμού των επισκεπτών·

    - αριθμός θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν άμεσα ή έμμεσα·

    - αριθμός θέσεων εργασίας που διατηρήθηκαν·

    - αριθμός σχεδίων σύμπραξης μεταξύ των χώρων στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα και των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας·

    - αριθμός σχεδίων σύμπραξης μεταξύ των χώρων στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα και των τοπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων·

    - μοχλευτικό αποτέλεσμα των επενδύσεων πολιτιστικής κληρονομιάς στις ιδιωτικές και τις δημόσιες πηγές.

    Οι περιβαλλοντικοί δείκτες μπορούν να αφορούν τα ακόλουθα:

    - αριθμός σχεδίων βιώσιμης διαχείρισης που θεσπίστηκαν από τους χώρους·

    - βελτιωμένη πρόσβαση στους χώρους με βιώσιμες μεταφορές;

    - Φυσικά τοπία και συνθήκες ιστορικού περιβάλλοντος.

    5.4. Μέθοδος υλοποίησης (ενδεικτική)

    X Κεντρική διαχείριση

    X άμεσα από την Επιτροπή

    ( έμμεσα με ανάθεση σε:

    ( εκτελεστικούς οργανισμούς

    ( οργανισμούς που έχουν συσταθεί από τις Κοινότητες σύμφωνα με το άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού

    ( εθνικούς δημόσιους οργανισμούς / οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

    ( Επιμερισμένη ή αποκεντρωμένη διαχείριση

    ( με τα κράτη μέλη

    ( με τρίτες χώρες

    ( Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (διευκρινίστε)

    Σχετικές παρατηρήσεις:

    6. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    6.1. Σύστημα παρακολούθησης

    Το πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα περιλαμβάνει δύο στοιχεία που πρέπει να προσδιοριστούν ξεχωριστά: την παρακολούθηση των χώρων στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα και την αξιολόγηση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς συνολικά.

    Στόχος της παρακολούθησης των χώρων είναι να εξακριβωθεί ότι οι χώροι στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα τηρούν τις υποχρεώσεις που συμφώνησαν να αναλάβουν κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την επιλογή τους και συνεπώς μπορούν να συνεχίσουν να φέρουν το σήμα. Η Επιτροπή θα παράσχει ένα σύνολο δεικτών που θα ληφθούν υπόψη. Η εν λόγω παρακολούθηση θα υπάγεται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών που υποβάλλουν σχετική αίτηση στην ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία στη συνέχεια θα προβεί σε αξιολόγηση και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα προτείνει την ανάκληση του σήματος. Η παρακολούθηση των χώρων στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα θα τροφοδοτήσει την αξιολόγηση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς συνολικά. Για λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης, βλέπε άρθρα 14 και 15 της πρότασης απόφασης.

    6.2. Αξιολόγηση

    6.2.1. Εκ των προτέρων αξιολόγηση

    Βλέπε την εκτίμηση επιπτώσεων.

    6.2.2. Μέτρα που λήφθηκαν μετά από ενδιάμεση / εκ των υστέρων αξιολόγηση (διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες στο παρελθόν)

    Άνευ αντικειμένου

    6.2.3. Όροι και συχνότητα της μελλοντικής αξιολόγησης

    Η αξιολόγηση του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να συνδυάζει την εστίαση στην εξέταση τόσο των διαδικασιών που αφορούν την εκτέλεση της δράσης όσο και του πραγματικού σωρευτικού αντίκτυπου του σήματος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς συνολικά. Στόχος θα είναι να προσδιοριστούν οι πτυχές για τις οποίες η δράση εκτελείται ικανοποιητικά, εάν πρέπει να συνεχιστεί, τα σημεία για τα οποία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και, κυρίως, η βέλτιστη μεθόδευση των εν λόγω βελτιώσεων στο μέλλον.

    Σύμφωνα με το άρθρο 17 της πρότασης απόφασης, η αξιολόγηση θα υπάγεται στην αρμοδιότητα της Επιτροπής και θα διεξάγεται ως εξωτερική αξιολόγηση κάθε έξι έτη.

    7. Μετρα για την καταπολεμηση της απατης

    Κατά την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται δυνάμει της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων κατά της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, με τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων και με την ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς επίσης, σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρατυπίες, με την επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων, σύμφωνα με τους κανονισμούς (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 και (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου και τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    Για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, ως παρατυπία κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 2 του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 νοείται κάθε παραβίαση διάταξης του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάθε παραβίαση συμβατικής υποχρέωσης που προκύπτει από πράξη ή παράλειψη οικονομικού φορέα, η οποία έχει ή ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο γενικός προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι προϋπολογισμοί τους οποίους διαχειρίζεται, με αδικαιολόγητη δαπάνη.

    8. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΡΩΝ

    8.1. Στόχοι της πρότασης από πλευράς δημοσιονομικού κόστους

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

    (Ονομασίες στόχων, δράσεων και υλοποιήσεων) | Είδος υλοποίησης | Μέσο κόστος | 2012 | 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

    2011 | 2012 | 2013 |

    Μόνιμοι ή έκτακτοι υπάλληλοι[8] (15 01 01) | A*/AD | 1 | 1 | 1 |

    B*, C*/AST | 1 | 1 |

    Προσωπικό[9] που χρηματοδοτείται από το άρθρο 15 01 02 |

    Λοιπό προσωπικό[10] που χρηματοδοτείται από το άρθρο 15 01 04/05 |

    ΣΥΝΟΛΟ | 1 | 2 | 2 |

    8.2.2. Περιγραφή των καθηκόντων που απορρέουν από τη δράση

    AD: διαχείριση, παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής της δράσης· παροχή υποστήριξης στην ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων· διοργάνωση των συνεδριάσεων της ομάδας και εκπροσώπηση της Επιτροπής· ανάληψη καθηκόντων γραμματείας στις εν λόγω συνεδριάσεις· παρακολούθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων κατά την επιλογή και την παρακολούθηση των χώρων· δημιουργία και διατήρηση τακτικών επαφών και ανταλλαγών με άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, κράτη μέλη, χώρους στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα ή διεθνείς οργανισμούς· συντονισμός του δικτύου των χώρων στους οποίους έχει απονεμηθεί το σήμα· διοργάνωση των συνεδριάσεων του εν λόγω δικτύου και εκπροσώπηση της Επιτροπής· επικοινωνιακές δραστηριότητες για τη δράση· προκήρυξη, διαχείριση και παρακολούθηση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

    AST: παροχή λειτουργικής υποστήριξης στον υπάλληλο AD κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του· συνδρομή στην προετοιμασία επικοινωνιακών δραστηριοτήτων· συνδρομή στη διοργάνωση των συνεδριάσεων· συνδρομή στην εκπόνηση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων· παροχή υποστήριξης για τη διαχείριση των συμβάσεων.

    Η δράση θα πρέπει καταρχήν να εκπονηθεί το 2011 και να περιλαμβάνει ειδικότερα τη θέσπιση όλων των διοικητικών δομών (ευρωπαϊκή ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, εθνικοί συντονιστές κ.λπ.), την εκπόνηση των διαδικαστικών κανόνων, τις κατευθυντήριες γραμμές και τα έντυπα αίτησης, καθώς και την κατάρτιση των πρώτων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, με σκοπό να εγκαινιαστεί η αρχική διαδικασία επιλογής στις αρχές του 2012.

    8.2.3. Πηγές ανθρώπινων πόρων (κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης)

    ( Θέσεις που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση του προγράμματος και πρέπει να αντικατασταθούν ή να παραταθούν

    ( Θέσεις που έχουν διατεθεί εκ των προτέρων στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ (Ετήσιας Στρατηγικής Πολιτικής/Προσχεδίου Προϋπολογισμού) για το έτος n

    ( Θέσεις που θα ζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ

    X Θέσεις προς αναδιάταξη με χρησιμοποίηση υφιστάμενων πόρων στη σχετική υπηρεσία (εσωτερική αναδιάταξη)

    ( Θέσεις που απαιτούνται για το έτος n, αλλά δεν προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας ΕΣΠ/ΠΣΠ του σχετικού οικονομικού έτους

    8.2.4. Άλλες διοικητικές δαπάνες περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς (XX 01 04/05 – Δαπάνες διοικητικής διαχείρισης )

    Άνευ αντικειμένου

    8.2.5. Δημοσιονομικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

    Κατηγορία ανθρώπινων πόρων | 2011 | 2012 | 2013 |

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι (15 01 01) | 0,122 | 0,244 | 0,244 |

    Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο 15 01 02 (επικουρικοί υπάλληλοι, END(=ΑΕΕ), συμβασιούχοι υπάλληλοι, κλπ.) (να αναφερθεί η γραμμή του προϋπολογισμού) |

    Συνολικές δαπάνες για ανθρώπινους πόρους και συναφείς δαπάνες (ΜΗ περιλαμβανόμενες στο ποσό αναφοράς) | 0,122 | 0,244 | 0,244 |

    Υπολογισμός – Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    122.000 ευρώ ανά θέση ανά έτος (πάγιες δαπάνες ανά θέση εργασίας όπως προτείνονται στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών σύνταξης του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου)

    Υπολογισμός – Προσωπικό που χρηματοδοτείται από το άρθρο 15 01 02

    Άνευ αντικειμένου

    Οι ανάγκες για ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το κονδύλιο που έχει ήδη χορηγηθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή θα προκύψουν από αναδιάταξη εντός της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ανάλογα με την περίπτωση, από τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να παραχωρηθούν στη διαχειρίστρια ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών περιορισμών.

    8.2.6 Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    Εκατ. ευρώ (3 δεκαδικά ψηφία)

    2011 | 2012 | 2013 | ΣΥΝΟΛΟ |

    15 01 02 11 01 – Αποστολές | 0,003 | 0,006 | 0,006 | 0,015 |

    15 01 02 11 02 – Συνεδριάσεις και διασκέψεις |

    15 01 02 11 03 – Επιτροπές |

    15 01 02 11 04 – Μελέτες και διαβουλεύσεις |

    15 01 02 11 05 – Συστήματα πληροφοριών |

    2 Σύνολο άλλων δαπανών διαχείρισης (15 01 02 11) |

    3 Άλλες δαπάνες διοικητικής φύσης (να προσδιοριστούν και να αναφερθεί η σχετική γραμμή του προϋπολογισμού) |

    Σύνολο διοικητικών δαπανών εκτός των ανθρώπινων πόρων και των συναφών δαπανών (που ΔΕΝ περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς) | 0,003 | 0,006 | 0,006 | 0,015 |

    Υπολογισμός - Άλλες διοικητικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στο ποσό αναφοράς

    2011: 3 αποστολές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά έτος = 3 x 1000 ευρώ

    2012 και 2013: 6 αποστολές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά έτος = 6 x 1000 ευρώ

    Οι ανάγκες για διοικητικές πιστώσεις θα καλυφθούν από το κονδύλιο που έχει ήδη χορηγηθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή θα προκύψουν από αναδιάταξη εντός της ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ανάλογα με την περίπτωση, από τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να παραχωρηθούν στη διαχειρίστρια ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών περιορισμών.

    [1] ΕΕ C , , σ. .

    [2] ΕΕ C 319 της 13.12.2008, σ. 11-12.

    [3] COM(2007) 242 - έγγρ. 9496/07.

    [4] Διαχωριζόμενες πιστώσεις

    [5] Δαπάνες εκτός Κεφαλαίου 15 01 του σχετικού Τίτλου 15.

    [6] Δαπάνες του άρθρου 15 01 04 του Τίτλου 15.

    [7] Βλέπε σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

    [8] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

    [9] Των οποίων το κόστος ΔΕΝ καλύπτεται από το ποσό αναφοράς.

    [10] Των οποίων το κόστος περιλαμβάνεται στο ποσό αναφοράς.

    Top