Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DC0070

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «EU PILOT»

    /* COM/2010/0070 τελικό */

    52010DC0070




    [pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

    Βρυξέλλες, 3.3.2010

    COM(2010) 70 τελικό

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «EU PILOT»

    {SEC(2010) 182}

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ «EU PILOT»

    Εισαγωγή

    Σύμφωνα με τις συνθήκες, η εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί βασική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Η Επιτροπή, διαδραματίζοντας τον ρόλο της ως θεματοφύλακα των συνθηκών, διαθέτει την εξουσία και την αρμοδιότητα για να διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας. Δεδομένου του πεδίου εφαρμογής του κεκτημένου της ΕΕ και των διαστάσεων της ΕΕ, πολλά είναι τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που θέτουν οι πολίτες, οι εκπρόσωποι συμφερόντων της κοινωνίας των πολιτών και οι επιχειρήσεις. Για την ορθή κατανόηση και για την εφαρμογή της νομοθεσίας, είναι αναγκαίο να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς αυτούς και επίσης να επιλυθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα που συνδέεται με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.

    Αυτό το έργο που συνίσταται στη διασφάλιση της ορθής κατανόησης και εφαρμογής της νομοθεσίας απαιτούσε πάντοτε κοινή προσπάθεια εκ μέρους των υπηρεσιών της Επιτροπής και των αρχών των κρατών μελών ώστε να προσδιοριστούν τα διακυβεύματα, να αποσαφηνιστεί η νομική και πραγματική κατάσταση, να εξευρεθούν λύσεις και να απαντηθούν τα ερωτήματα. Για τον σκοπό αυτόν κατά τα προηγούμενα έτη χρησιμοποιήθηκαν διάφορα μέσα επικοινωνίας. Δεν δημιουργήθηκε, ωστόσο, καμία συνολική δομή για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων και της προόδου των σχετικών εργασιών, και δεν υπάρχει συστηματική δέσμευση ούτε μέσα για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού.

    Στην ανακοίνωσή της «Μια Ευρώπη αποτελεσμάτων – Εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου»[1], η Επιτροπή πρότεινε τη δρομολόγηση ενός σχεδίου με το οποίο θα επιχειρείται η ενίσχυση της δέσμευσης, της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών για την πραγματοποίηση αυτού του έργου. Στο σχέδιο προτείνεται νέα κοινή δέσμευση της Επιτροπής και των αρχών των κρατών μελών προκειμένου να εκτιμήσουν τη δυνατότητα στενότερης και συνεκτικότερης συνεργασίας για την παροχή ταχύτερων και καλύτερων απαντήσεων στα ερωτήματα, καθώς και λύσεων στα προβλήματα. Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος εργασίας για την επανόρθωση σε πρώιμο στάδιο παραβάσεων του δικαίου της ΕΕ, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να απαιτείται προσφυγή σε διαδικασίες παράβασης. Δεν υπήρχε, ωστόσο, πρόθεση να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω μέθοδος για τη διαχείριση θεμάτων για τα οποία έχει κινηθεί διαδικασία παράβασης, μέσω της έκδοσης προειδοποιητικής επιστολής, βάσει του άρθρου 258 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης (ΣΛΕΕ – πρώην άρθρο 226 της συνθήκης ΕΚ), ούτε για τη συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την ύπαρξη παράβασης.

    Δημιουργήθηκε μια εμπιστευτική βάση δεδομένων που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των αρχών των κρατών μελών. Συγκροτήθηκε δίκτυο υπεύθυνων επικοινωνίας για τη λειτουργία του συστήματος, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαβιβαζόμενοι φάκελοι φθάνουν στον ορθό προορισμό τους, καθώς και για να παρακολουθείται η πρόοδος των διαδικασιών και να προωθείται η ορθολογική και εποικοδομητική χρήση του συστήματος. Τα μέσα αυτά θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστούν και να επιβεβαιωθούν όλες οι πτυχές της νομικής και πραγματικής κατάστασης σε επίπεδο ΕΕ και κράτους μέλους, να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα, να ενημερωθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις και να εξευρεθούν λύσεις στα διαπιστωθέντα προβλήματα, διασφαλίζοντας την τήρηση της νομοθεσίας της ΕΕ.

    Το σχέδιο αυτό, το οποίο ονομάστηκε «EU Pilot», λειτουργεί από τα μέσα Απριλίου 2008 με δεκαπέντε κράτη μέλη που συμμετέχουν σε εθελοντική βάση: Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η Επιτροπή πρότεινε την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του σχεδίου μετά το πρώτο έτος λειτουργίας. Το παρόν έγγραφο περιλαμβάνει την έκθεση αξιολόγησης της λειτουργίας του συστήματος μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2010.

    Πληροφορίες σχετικα με τη λειτουργια της πρωτοβουλιασ «EU PILOT»

    Στις αρχές Φεβρουαρίου 2010, υποβλήθηκαν στο σύστημα EU Pilot 723 φάκελοι και 424 από αυτούς ακολούθησαν ολόκληρη τη διαδικασία EU Pilot. Οι φάκελοι αυτοί συνιστούν επαρκή βάση για μια πρώτη αξιολόγηση της λειτουργίας του σχεδίου.

    Πάνω από το 60% των φακέλων αφορά καταγγελίες, ενώ πάνω από το 20% αφορά αιτήσεις και περίπου το 20% αποτελείται από φακέλους που καταρτίστηκαν από την Επιτροπή με δική της πρωτοβουλία. Μεταξύ των καταγγελιών και αιτήσεων για πληροφορίες, το 43% των φακέλων προέρχονται από πολίτες και το 36% από επιχειρήσεις ή φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Το αντικείμενο των φακέλων επιβεβαιώνει την υπάρχουσα εμπειρία σχετικά με τον όγκο των ερωτήσεων και των προβλημάτων που τίθενται στους διάφορους τομείς του δικαίου της ΕΕ. 36% αφορούν το περιβάλλον, 21% την εσωτερική αγορά, 8% τη φορολογία, 7% την απασχόληση, το εργατικό δίκαιο και την κοινωνική ασφάλιση, 6% τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια, 5% τις επιχειρήσεις, 4% την προστασία της υγείας και την προστασία των καταναλωτών και 4% τη γεωργία.

    Είναι σαφές ότι τα μεγαλύτερα κράτη μέλη έχουν την τάση να λαμβάνουν περισσότερους φακέλους δεδομένου ότι έχουν περισσότερους πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της κοινωνίας των πολιτών. Ορισμένα κράτη μέλη είχαν μικρό αριθμό φακέλων να διαχειριστούν μέχρι σήμερα. Στο παρόν στάδιο, τα στοιχεία που αφορούν την εμπειρία των κρατών μελών ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικά. Τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ιδιαίτερα τη συνεισφορά που μπορεί να έχει το EU Pilot στη βελτίωση της επικοινωνίας με την Επιτροπή, οδηγώντας έτσι σε ταχύτερες και καλύτερες απαντήσεις στις αιτήσεις και τις καταγγελίες. Τόνισαν, παράλληλα, την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της συγκεκριμένης βελτίωσης του συστήματος (π.χ. με την αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής του και των κανόνων διαχείρισης των φακέλων από την Επιτροπή).

    Σύμφωνα με τη συνολική αξιολόγηση της Επιτροπής, στη συντριπτική πλειονότητα των φακέλων τα θέματα που θίγονται έχουν συναφές περιεχόμενο και αξίζει να απαντηθούν. Η αρχική αξιολόγηση του ποσοστού επιτυχίας ήταν υψηλή, αφού οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτίμησαν ότι το 85% των απαντήσεων που παρέσχον τα κράτη μέλη ήταν αποδεκτές και επέτρεπαν την περαίωση του φακέλου. Ορισμένοι φάκελοι κατέληξαν στη διαδικασία παράβασης, με αποτέλεσμα, στις αρχές Φεβρουαρίου 2010, για 40 παραβάσεις να έχει ήδη κινηθεί ή να προετοιμάζεται η διαδικασία κατόπιν επεξεργασίας στο EU Pilot. Όσον αφορά τη διαχείριση των φακέλων, το ποσοστό άρνησης φακέλων εκ μέρους των κρατών μελών είναι πολύ χαμηλό (3%) και συνδεόταν κυρίως με την ανεπάρκεια των πληροφοριών που διαβίβαζε ο καταγγέλλων. Σχεδόν το 67% των φακέλων έλαβαν απάντηση από το κράτος μέλος εντός δέκα εβδομάδων, και ο μέσος όρος ήταν 73 ημέρες. Δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για την παρακολούθηση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής των απαντήσεων που έδωσαν τα κράτη μέλη, αλλά σε ποσοστό 40% περίπου ολοκληρώθηκε εντός περαιτέρω προθεσμίας δέκα εβδομάδων, με μέσο όρο 109 ημέρες.

    Η πρώτη εντύπωση της Επιτροπής σχετικά με την λειτουργία του EU Pilot και τον τρόπο διαχείρισης των περισσότερων φακέλων είναι θετική. Το EU Pilot άρχισε να συμβάλει θετικά στη συνεργασία μεταξύ Επιτροπής και κρατών μελών για την παραγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με θέματα εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ εντός εύλογων χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα, μπορεί ακόμη να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος με την ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας στους επιμέρους φακέλους, καθώς και στη συντόμευση του μέσου χρόνου που απαιτείται για την επεξεργασία των φακέλων.

    Περαιτέρω αναπτυξη και αναλυση του EU PILOT

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής και οι αρχές των κρατών μελών έχουν πλέον κατανοήσει σαφώς τις τεχνικές πτυχές του συστήματος και τις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες πτυχές που μπορούν να αποσαφηνιστούν και να βελτιωθούν, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση του. Έχουν ήδη προβλεφθεί πολλές προσαρμογές .

    Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι ο χαρακτήρας των φακέλων που εισάγονται στο EU Pilot είναι συναφής με το πεδίο εφαρμογής του EU Pilot και ότι τα ζητήματα που θίγονται απαιτούν τη δέουσα προσοχή. Στην αρχή δεν ήταν σαφές για ορισμένα κράτη μέλη ότι το σχέδιο θα κάλυπτε τους φακέλους που εισάγονταν με πρωτοβουλία των υπηρεσιών της Επιτροπής δεδομένου ότι ο βασικός σκοπός του σχεδίου ήταν να πραγματεύεται τα ζητήματα που έθεταν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι εκπρόσωποι συμφερόντων της κοινωνίας των πολιτών. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό εξετάστηκε και επιτεύχθηκε ευρεία συμφωνία όσον αφορά τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χρήση του συστήματος για όλα αυτά τα είδη επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των αρχών των κρατών μελών. Για τις ιδιαιτέρως σύνθετες υποθέσεις, οι ανταλλαγές μέσω EU Pilot μπορούσαν να συμπληρώνονται με συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων.

    Έχει επιβεβαιωθεί η αξία της συστηματικότερης χρήσης του EU Pilot από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Με την επιφύλαξη της χρήσης άλλων μηχανισμών που θεσπίζει το δίκαιο της ΕΕ, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φάκελοι θα πρέπει να εισάγονται στο EU Pilot ούτως ώστε να μπορεί να αποσαφηνιστεί η πραγματική ή η νομική κατάσταση. Μπορούν, ωστόσο, να επιτρέπονται εξαιρέσεις, σε περίπτωση πού ένα κατεπείγον ζήτημα ή άλλο ύψιστο συμφέρον απαιτεί την άμεση κίνηση διαδικασίας παραβάσεως. Σε πολλές υποθέσεις διασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο η απάντηση σε ερωτήματα ή εξεύρεση λύσης σε κάποιο πρόβλημα ταχύτερα παρά μέσω της προσφυγής στη διαδικασία παράβασης , πράγμα που εξασφαλίζει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και παρακολούθηση των φακέλων. Σε περίπτωση, όπως συμβαίνει σήμερα, που η υπηρεσία της Επιτροπής κρίνει σκόπιμη την αποστολή διοικητικής επιστολής πριν από οποιοδήποτε επίσημο διάβημα, θα παρέχεται στο EU Pilot ένα έντυπο προς συμπλήρωση το οποίο θα αποστέλλεται μέσω του συστήματος ως αποκλειστικό μέσο κοινοποίησης της εν λόγω πληροφορίας. Η πρακτική αυτή θα αντικαθιστούσε την τακτική πρακτική των υπηρεσιών της Επιτροπής να αποστέλλουν διοικητικές επιστολές και να εξασφαλίζουν μια πιο σημαντική και γενική πρακτική προσφυγής στο EU Pilot. Θα εξασφάλιζε τουλάχιστον μια σύντομη περίοδο διαβουλεύσεων με τις αρχές του κράτους μέλους για την εξεύρεση εποικοδομητικής λύσης ταχύτερα παρά μέσω της προσφυγής στη διαδικασία παραβάσεως. Η χρησιμοποίηση του EU Pilot δεν αποκλείει την ευχέρεια όσον αφορά τη χρήση συμπληρωματικών επαφών που θα διασφαλίζουν την περαιτέρω παρακολούθηση των φακέλων στο EU Pilot. Αποτελεί εγγύηση το ό,τι τα κράτη μέλη θα ενημερώνονται συστηματικά τουλάχιστον για το ενδεχόμενο κίνησης της διαδικασίας παραβάσεως χωρίς να απαιτείται καμία παράταση όσον αφορά την κίνηση της εν λόγω διαδικασίας. Η πρακτική αυτή θα ακολουθείται σε κάθε υπόθεση, εκτός από τις κατεπείγουσες περιπτώσεις που απαιτούν την ανάληψη επίσημης δράσης, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαρκή αμοιβαία δέσμευση για επιδίωξη της ταχύτερης δυνατής επίλυσης όλων των ζητημάτων ανεξάρτητα από το στάδιο της διαδικασίας στο οποίο βρίσκονται, με σκοπό την ενίσχυση της ορθής εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ. Η πρακτική αυτή θα απέφερε οφέλη στους πολίτες, καθώς και συνοχή και αποτελεσματικότητα στην οργάνωση της εργασίας αυτής τόσο για τις αρχές των κρατών μελών όσο και για τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής μεριμνούν επίσης ώστε τα προβλήματα που εγείρονται στο πλαίσιο του συστήματος EU Pilot να εισάγονται πάντοτε με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο, πράγμα που αποδεικνύει το ενδιαφέρον και τη σημασία που αποδίδει η Επιτροπή στα θέματα που εγείρουν οι πολίτες και διευκολύνει το έργο των αρχών των κρατών μελών να διασφαλίζουν ότι οι απαντήσεις τους παρέχουν επίσης σαφείς επεξηγήσεις και λύσεις στα βασικά ζητήματα. Οι αρχές των κρατών μελών μεριμνούν ώστε οι απαντήσεις να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στα ερωτήματα που τίθενται.

    Έχει ανακύψει το ερώτημα σχετικά με τις γλώσσες που πρέπει να χρησιμοποιούνται για τα μηνύματα από και προς τα κράτη μέλη και προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις ή τους εκπροσώπους ομάδας συμφερόντων της κοινωνίας των πολιτών. Είναι κατανοητό ότι σε κάποια στιγμή της διαδικασίας μπορεί να απαιτηθεί μετάφραση των κειμένων. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς κανόνες και διαδικασίες, καθώς και τη χρήση της γλώσσας που αρμόζει περισσότερο σε συνάρτηση με το διοικητικό πλαίσιο. Θα μεριμνά για την πραγματοποίηση μεταφράσεων που θα καλύπτουν τις δικές της ανάγκες και, αν υπάρχει ανάγκη, για τη στήριξη των εργασιών των κρατών μελών.

    Στο πλαίσιο του EU Pilot προβλέπεται άμεση διαβίβαση των απαντήσεων της αρχής ενός κράτους μέλους στον τελικό παραλήπτη όταν κρίνεται σκόπιμο ότι αυτό επιτρέπει να απλουστεύεται και να συντομεύεται ο χρόνος επεξεργασίας των φακέλων σε συνάρτηση με το συγκεκριμένο πλαίσιο και τα θιγόμενα ζητήματα. Επιπρόσθετα, ορισμένα κράτη μέλη εκτιμούν ότι είναι εν γένει προτιμότερο να απαντάει η Επιτροπή σε αλληλογραφία η οποία απευθύνεται καταρχάς στην ίδια. Αυτό διασφαλίζει επίσης ότι ο αποστολέας λαμβάνει ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία της απάντησης, δηλαδή εκείνα που του διαβιβάζουν οι υπηρεσίες της Επιτροπής, καθώς και τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι αρχές του κράτους μέλους. Επομένως η απάντηση μπορεί να αποσταλεί μέσω των υπηρεσιών της Επιτροπής, εκτός εάν το κράτος μέλος κρίνει πλέον ενδεδειγμένο να απαντήσει απευθείας. Σε κάθε περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει πάντοτε αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής της απάντησης της αρχής του κράτους μέλους.

    Κατά την πρώτη άσκηση αξιολόγησης της λειτουργίας του EU Pilot επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να ταξινομηθούν οι φάκελοι ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Ο στόχος είναι η προσπάθεια να προσδιοριστεί αν διαφορετικές κατηγορίες φακέλων απαιτούν διαφορετική επεξεργασία και να εξεταστεί η δυνατότητα κατάρτισης μιας τυποποιημένης μεθόδου που θα επιτρέπει να αξιολογείται ο χρόνος που κρίνεται ενδεδειγμένος για την επεξεργασία διαφόρων ειδών προβλημάτων. Η περαιτέρω εξέταση αυτού του ζητήματος θα ενταχθεί στο πλαίσιο των εργασιών που αφορούν το σχέδιο. Αυτή η κατά προσέγγιση κατανομή των φακέλων παρέχει τα ακόλουθα ποσοστά: περίπου το 60% αφορούν πιθανό πρακτικό πρόβλημα που εγείρει ένας πολίτης ή μια επιχείρηση στο πλαίσιο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ, 25% αφορούν ενδεχόμενη παράβαση του δικαίου της ΕΕ, 15% αφορούν ζητήματα που συνδέονται με την άσκηση δικαιωμάτων βάσει του δικαίου της ΕΕ και 2% συνίστανται σε απλές αιτήσεις παροχής πληροφοριών ή επεξηγήσεων.

    Αναγνωρίζεται ότι η ενδεικτική προθεσμία δέκα εβδομάδων που ορίστηκε για τις απαντήσεις στο EU Pilot παρέχει μια γενική αναφορά για την επεξεργασία των απαντήσεων από τις αρχές των κρατών μελών. Τούτο συμβαίνει διότι ο χαρακτήρας του προβλήματος που τίθεται και τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, όπως μαρτυρούν οι πολύ διαφορετικές προθεσμίες επεξεργασίας των διαφόρων φακέλων που υποβάλλονται. Πολλά ζητήματα μπορούν ενδεχομένως να λάβουν απάντηση πολύ ταχύτερα από δέκα εβδομάδες, ενώ άλλα μπορεί να απαιτούν περισσότερο χρόνο. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζητούν μερικές φορές απάντηση σε διάστημα μικρότερο των δέκα εβδομάδων, για λόγους που επεξηγούνται στην αίτηση. Η συνολική ταχύτητα της διαδικασίας αξιολογείται σε σχέση με την προθεσμία των δέκα εβδομάδων. Ο χρόνος που χρειάζονται οι υπηρεσίες της Επιτροπής για να αξιολογήσουν τις απαντήσεις και να ενημερώσουν τον τελικό παραλήπτη για τα εξαχθέντα συμπεράσματα συνιστά σαφώς σημαντικό στοιχείο για την ταχύτητα επεξεργασίας των φακέλων, ιδίως όταν η απάντηση του κράτους μέλους και η αξιολόγηση των υπηρεσιών της Επιτροπής κοινοποιούνται στον τελικό παραλήπτη από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Αναγνωρίζεται επομένως ότι η ενδεικτική προθεσμία δέκα εβδομάδων συνιστά ένα γενικό σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής των απαντήσεων των κρατών μελών στην ίδια βάση που περιγράφεται ανωτέρω για τα κράτη μέλη. Η τήρηση των ενδεικτικών αυτών προθεσμιών θα διασφαλίσει ότι το πρώτο επίσημο στάδιο στη διεκπεραίωση των φακέλων αυτών, δηλαδή είτε η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής είτε η περαίωση του φακέλου, μπορεί συχνά να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες, πολύ νωρίτερα από τους δώδεκα μήνες που αποτελούν τον σημερινό στόχο για την αρχική επεξεργασία των καταγγελιών η οποία οδηγεί στην αποστολή προειδοποιητικής επιστολής ή στην περαίωση του φακέλου.

    Οι αρχές των κρατών μελών και οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν συνολικά αφιερώσει σημαντικό χρόνο και προσπάθειες για την κατάρτιση αυτού του σχεδίου και τη διασφάλιση της αρχικής του λειτουργίας. Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των αρχών των κρατών μελών υπήρξε πολύ καλή τόσο σε διμερές όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην εξέταση της προόδου και περαίωσης των φακέλων, καθώς και στη γενική λειτουργία του συστήματος. Υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συνέχιση της χρήσης και της ανάπτυξης αυτής της μεθόδου εργασίας, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή εκ μέρους και άλλων κρατών μελών.

    Γενικά συμπεράσματα

    Η αξιολόγηση από την Επιτροπή της λειτουργίας του EU Pilot έδειξε μέχρι σήμερα ότι:

    - Η εκκίνηση του EU Pilot ολοκληρώθηκε επιτυχώς και το σχέδιο συμβάλλει πλέον θετικά στη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των συμμετεχόντων κρατών μελών όσον αφορά την απάντηση στις αιτήσεις των πολιτών, των επιχειρήσεων και των εκπροσώπων συμφερόντων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στην επίλυση των προβλημάτων τους·

    - Σημαντικό επίτευγμα του EU Pilot είναι η δημιουργία ενός ενεργού δικτύου σημείων επαφής στους κόλπους των υπηρεσιών της Επιτροπής και των εθνικών αρχών. Αυτό ενισχύει την παρακολούθηση της διεκπεραίωσης των φακέλων που αφορούν επίσης και καταγγελίες και βελτιώνει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών·

    - Οι υπηρεσίες της Επιτροπής και οι αρχές των συμμετεχόντων κρατών μελών συνεργάστηκαν για την κατάστρωση του σχεδίου και την έγκαιρη δρομολόγησή του με ανοικτό πνεύμα και διάθεση συνεργασίας·

    - Το σύστημα άρχισε ήδη να παράγει θετικά αποτελέσματα, παρότι υπάρχουν επίσης πολλές πτυχές που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος, να ενισχυθεί η κατανόηση μεταξύ των υπηρεσιών της Επιτροπής και των συμμετεχόντων κρατών μελών και να βελτιωθεί η ταχύτητα επεξεργασίας των φακέλων και επίτευξης αποτελεσμάτων·

    - Η Επιτροπή και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη δεσμεύονται να συνεχίσουν τις εργασίες για τη βελτίωση της επεξεργασίας των φακέλων μέσω του EU Pilot και τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του συστήματος· και

    - Το EU Pilot θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται και να αναπτύσσεται με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή κρατών μελών ώστε να διευρυνθεί και να ενισχυθεί η εφαρμογή του.

    Η Επιτροπή προτίθεται να απευθύνει πρόσκληση στα κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν ακόμη στο EU Pilot να ενταχθούν στο σχέδιο, να διευρύνουν την εφαρμογή του, να επεκτείνουν το πεδίο του και να ενισχύσουν την περαιτέρω ανάπτυξή του.

    Η περαιτέρω αξιολόγηση της λειτουργίας του EU Pilot έχει προγραμματιστεί για το 2011.

    [1] COM(2007) 502, τμήμα 2.2 «Βελτίωση μεθόδων εργασίας», σ. 8.

    Top