Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0436

    Πρόταση Αποφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση

    /* COM/2009/0436 τελικό - CNS 2009/0120 */

    52009PC0436

    Πρόταση Αποφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση /* COM/2009/0436 τελικό - CNS 2009/0120 */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 27.8.2009

    COM(2009) 436 τελικό

    2009/0120 (CNS)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι συμβαλλόμενο μέρος περιφερειακών συμφωνιών για τη θαλάσσια ρύπανση, όπως της συμφωνίας της Βόννης, της σύμβασης της Βαρκελώνης και της σύμβασης του Ελσίνκι, οι οποίες διευκολύνουν την αμοιβαία συνδρομή και συνεργασία μεταξύ κρατών μελών στον εν λόγω τομέα στη Βόρειο Θάλασσα, στη Μεσόγειο και στη Βαλτική Θάλασσα. Μετά τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το δεξαμενόπλοιο Aragon στα ανοικτά των ακτών της Μαδέρας το 1990, η Πορτογαλία δρομολόγησε τη συμφωνία συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση (συμφωνία της Λισαβόνας), η οποία δημιουργεί ένα μηχανισμό για τη διασφάλιση της συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών σε περίπτωση ρυπογόνων ατυχημάτων και τα υποχρεώνει να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν οικείες δομές και οικεία σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η συμφωνία ισχύει για τη βορειοανατολική περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, η οποία οριοθετείται από το εξωτερικό όριο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης εκάστου συμβαλλομένου κράτους και από τα όρια άλλων περιφερειακών συμφωνιών, όπως η συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από το πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες (συμφωνία της Βόννης) και η σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης από τη ρύπανση (σύμβαση της Βαρκελώνης).

    2. Η συμφωνία της Λισαβόνας υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου 1990 από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαρόκο και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Μολονότι κυρώθηκε στη συνέχεια από την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η πολιτική διαφωνία για τα σύνορα της Δυτικής Σαχάρας δεν επέτρεψε την κύρωση της συμφωνίας από την Ισπανία και το Μαρόκο, εξαιτίας του άρθρου 3 στοιχείο γ) περί του γεωγραφικού εύρους της συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε τα εξής: «προς νότον, από το νότιο όριο των υδάτων που είναι υπό την κυριαρχία ή τη δικαιοδοσία του Βασιλείου του Μαρόκου».

    3. Μετά την επίτευξη συμφωνίας επί του πρόσθετου πρωτοκόλλου το οποίο τροποποιεί το άρθρο 3 στοιχείο γ) της συμφωνίας της Λισαβόνας, το πρωτόκολλο υπεγράφη από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Μαρόκο στις 20 Μαΐου 2008 στη Λισαβόνα. Η Κοινότητα κλήθηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο μαζί με τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη. Η απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση εκδόθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2008. Το πρόσθετο πρωτόκολλο συνυπέγραψαν, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η Τσεχική Προεδρία και ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πορτογαλία, στις 25 Μαρτίου 2009.

    4. Κατόπιν τούτου, κρίνεται σκόπιμο να συνάψει η Κοινότητα το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση.

    2009/0120 (CNS)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 175 παράγραφος 1, σε συνδυασμό με το άρθρο 300 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο πρώτη πρόταση και παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο,

    την πρόταση της Επιτροπής,

    τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Η Κοινότητα είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση (η συμφωνία της Λισαβόνας), η οποία εγκρίθηκε με την απόφαση 93/550/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 20ής Οκτωβρίου 1993[1].

    (2) Η πολιτική διαφωνία για τα σύνορα της Δυτικής Σαχάρας δεν επέτρεψε την κύρωση της συμφωνίας της Λισαβόνας από την Ισπανία και το Μαρόκο. Η διαφωνία αυτή έχει πλέον επιλυθεί μέσω του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας της Λισαβόνας, το οποίο τροποποιεί το άρθρο 3 στοιχείο γ) της συμφωνίας.

    (3) Μετά την έκδοση, στις 12 Δεκεμβρίου 2008, της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση, το πρόσθετο πρωτόκολλο υπογράφηκε από την Κοινότητα στις 25 Μαρτίου 2009.

    (4) Το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας της Λισαβόνας είναι ανοικτό προς επικύρωση, αποδοχή ή έγκριση από τα συμβαλλόμενα μέρη. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν ταυτόχρονη κατάθεση των εγγράφων κύρωσης, αποδοχής ή έγκρισης.

    (5) Κρίνεται σκόπιμο, συνεπώς, να συνάψει η Κοινότητα το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση,

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

    Άρθρο 1

    Εγκρίνεται, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση.

    Το κείμενο του πρόσθετου πρωτοκόλλου παρατίθεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 2

    1. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξουσιοδοτείται να ορίσει το(τα) πρόσωπο(-α) που είναι αρμόδιο(-α) να καταθέσει(-ουν), εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το έγγραφο έγκρισης στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, σύμφωνα το άρθρο 3 παράγραφος 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου.

    2. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη που είναι μέρη της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση επιδιώκουν την κατά το δυνατόν ταυτόχρονη κατάθεση των οικείων εγγράφων κύρωσης, αποδοχής ή έγκρισης του πρόσθετου πρωτοκόλλου.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες,

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση

    Η Πορτογαλική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Ισπανίας, η Γαλλική Δημοκρατία, το Βασίλειο του Μαρόκου και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, εφεξής αποκαλούμενα «τα μέρη»,

    Συνειδητοποιώντας την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος γενικά και του θαλασσίου περιβάλλοντος ιδιαίτερα,

    Αναγνωρίζοντας ότι η ρύπανση του Βορειοανατολικού Ατλαντικού ωκεανού από υδρογονάνθρακες και άλλες επιβλαβείς ουσίες ενδέχεται να απειλήσει το θαλάσσιο περιβάλλον και τα συμφέροντα των παράκτιων κρατών,

    Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προώθησης της σύντομης έναρξης ισχύος της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση, η οποία συνήφθη στη Λισαβόνα, στις 17 Οκτωβρίου 1990, εφεξής αποκαλούμενη «η συμφωνία της Λισαβόνας»,

    Συμφώνησαν στις ακόλουθες διατάξεις:

    Άρθρο 1

    Τροποποίηση της συμφωνίας της Λισαβόνας

    Το άρθρο 3 στοιχείο γ) της συμφωνίας συνεργασίας για την προστασία των ακτών και των υδάτων του Βορειοανατολικού Ατλαντικού από τη ρύπανση, η οποία συνήφθη στη Λισαβόνα, στις 17 Οκτωβρίου 1990 («η συμφωνία της Λισαβόνας»), τροποποιείται ως εξής:

    «γ) προς νότον, από το νότιο όριο των υδάτων που υπάγονται στην κυριαρχία ή στη δικαιοδοσία οποιουδήποτε συμβαλλόμενου μέρους.»

    Άρθρο 2

    Σχέση μεταξύ της συμφωνίας της Λισαβόνας και του πρόσθετου πρωτοκόλλου

    Το παρόν πρωτόκολλο τροποποιεί τη συμφωνία της Λισαβόνας σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγουμένου άρθρου· τα μέρη του πρωτοκόλλου πρέπει να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν τη συμφωνία και το πρόσθετο πρωτόκολλο μαζί, ως μία και ενιαία νομική πράξη.

    Άρθρο 3

    Συναίνεση για δέσμευση από το πρωτόκολλο και έναρξη ισχύος

    1. Το παρόν πρωτόκολλο υποβάλλεται για κύρωση, αποδοχή ή έγκριση από τα μέρη και τα σχετικά έγγραφα πρέπει να κατατίθενται στην κυβέρνηση της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

    2. Το παρόν πρωτόκολλο αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία παραλαβής από την κυβέρνηση της Πορτογαλικής Δημοκρατίας του τελευταίου εγγράφου κύρωσης, αποδοχής ή έγκρισης.

    3. Κανένα μέρος δεν επιτρέπεται να εκφράσει τη συναίνεσή του για δέσμευση από τον παρόν πρωτόκολλο χωρίς προηγουμένως ή συγχρόνως να εκφράσει τη συναίνεσή του για δέσμευση από τη συμφωνία της Λισαβόνας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22.

    4. Μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου, κάθε προσχώρηση στη συμφωνία της Λισαβόνας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 23 και 24, συνεπάγεται επίσης τη συναίνεση για δέσμευση από το παρόν πρωτόκολλο, δεδομένου ότι τα μέρη δεσμεύονται από τη συμφωνία της Λισαβόνας όπως αυτή τροποποιήθηκε από το άρθρο 1 του παρόντος πρωτοκόλλου.

    Σε πίστωση των ανωτέρω, οι υπογράφοντες, δεόντως εξουσιοδοτημένοι, έθεσαν την υπογραφή τους κάτω από το παρόν πρωτόκολλο.

    Έγινε στη Λισαβόνα, στις είκοσι Μαΐου 2008, στην αραβική, ισπανική, γαλλική και πορτογαλική γλώσσα· σε περίπτωση διαφωνίας αυθεντικό θεωρείται το γαλλικό κείμενο.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    [1] ΕΕ L 267 της 28.10.1993, σ. 20

    Top