Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0810

Πρόταση οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) (Αναδιατύπωση) {SEC(2008) 2933} {SEC(2008) 2934}

/* COM/2008/0810 τελικό - COD 2008/0241 */

52008PC0810




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 3.12.2008

COM(2008) 810 τελικό

2008/0241 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)

(Αναδιατύπωση)

{SEC(2008) 2933}{SEC(2008) 2934}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Πλαίσιο της πρότασης

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η οδηγία 2002/96/ΕΚ σχετικά με τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (AHHE) εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2003 και άρχισε να ισχύει στις 13 Φεβρουαρίου 2003. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν στο εσωτερικό τους δίκαιο τις απαιτήσεις της οδηγίας το αργότερο στις 13 Αυγούστου 2004. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της οδηγίας δεν άλλαξαν τα κίνητρα ούτε και το σκεπτικό της ρύθμισης της συλλογής και ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ.

Η πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ υπαγορεύθηκε από τους εξής λόγους:

- Η πείρα από τα πρώτα έτη εφαρμογής της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ δείχνει ότι ανέκυψαν τεχνικά, νομικά και διοικητικά προβλήματα που οδηγούν, ακούσια, σε δαπανηρές προσπάθειες των παραγόντων της αγοράς και των διοικητικών υπηρεσιών, στη συνέχιση της βλάβης του περιβάλλοντος, σε χαμηλό βαθμό καινοτομίας όσον αφορά τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων, σε άνισους όρους, ή ακόμη και στρέβλωση, του ανταγωνισμού και σε άσκοπη διοικητική επιβάρυνση.

- Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να διαμορφώσει ένα βελτιωμένο ρυθμιστικό περιβάλλον, που θα είναι απλό, κατανοητό, αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο. Η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισσαβόνας, που τιτλοφορείται «Στρατηγική για την απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος», προβλέπει την αναθεώρηση της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ το 2008.

- Η ίδια η οδηγία για τα ΑΗΗΕ προβλέπει τη δυνατότητα αναθεώρησής της με βάση την πείρα από την εφαρμογή της. Η οδηγία ορίζει επίσης ότι, το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2008, η Επιτροπή πρέπει να προτείνει νέους, υποχρεωτικούς στόχους για τη συλλογή των ΑΗΗΕ, καθώς και νέους στόχους για την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης ολόκληρων συσκευών, όπου ενδείκνυται, και για τα προϊόντα που υπάγονται στην κατηγορία 8 του παραρτήματος Ι Α.

Η αναθεώρηση της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ έχει, συνεπώς, τους ακόλουθους ειδικούς στόχους:

- Να μειωθούν οι διοικητικές δαπάνες με την άρση όλων των άσκοπων διοικητικών επιβαρύνσεων, χωρίς να υποβαθμιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

- Να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα και η εφαρμογή της οδηγίας, με την πληρέστερη συμμόρφωση και τον περιορισμό του φαινομένου των "λαθρεπιβατών".

- Να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συλλογής, επεξεργασίας και ανάκτησης των ΑΗΗΕ σε επίπεδα που αποφέρουν το μέγιστο καθαρό όφελος για την κοινωνία.

Γενικό πλαίσιο

Με την εμπεριστατωμένη ανάλυση που διεξήχθη στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ, εντοπίστηκαν τα ακόλουθα προβλήματα στην εφαρμογή της οδηγίας:

- ασάφεια όσον αφορά τα προϊόντα που καλύπτει η ισχύουσα οδηγία για τα ΑΗΗΕ και την κατάταξή τους σε κατηγορίες, με αποτέλεσμα αποκλίνουσες ερμηνείες των κειμένων διατάξεων από τα διάφορα κράτη μέλη και ενδιαφερόμενα μέρη·

- σήμερα, ενώ συλλέγεται χωριστά περίπου το 65% του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΗΗΕ) που διατίθεται στην αγορά, λιγότερο από το μισό της ποσότητας αυτής υποβάλλεται σε επεξεργασία και δηλώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας. Το υπόλοιπο καταλήγει πιθανώς σε επεξεργασία που δεν πληροί τα πρότυπα και εξάγεται παράνομα σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται την απώλεια πολύτιμων δευτερογενών πρώτων υλών και αυξάνει τον κίνδυνο ελευθέρωσης επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ουσίες με υψηλό δυναμικό καταστροφής του όζοντος (ODP) και πλανητικής υπερθέρμανσης (GWP)[1]. Επιπλέον, η σημερινή αναλογία συλλογής ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης, 4kg ανά κάτοικο ετησίως (ενιαία για όλους), δεν αντιστοιχεί στην οικονομία των επιμέρους κρατών μελών, με αποτέλεσμα οι στόχοι να είναι υποδεέστεροι για κάποιες χώρες και υπερβολικά φιλόδοξοι για άλλες·

- η οδηγία 2002/96/EΚ δεν ορίζει, επί του παρόντος, στόχους για την επαναχρησιμοποίηση ολόκληρων συσκευών·

- η οδηγία 2002/96/EΚ δεν περιλαμβάνει λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με την επιβολή της, με αποτέλεσμα η επιβολή της στα κράτη μέλη να είναι ελλιπής·

- παρατηρούνται αποκλίσεις μεταξύ των απαιτήσεων των κρατών μελών όσον αφορά την καταχώριση των παραγωγών, οι οποίες συνεπάγονται ότι οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με 27 διαφορετικά συστήματα καταχώρισης των παραγωγών, γεγονός που επιβαρύνει άσκοπα τον διοικητικό φόρτο·

- υπάρχουν ενδείξεις για επεξεργασία των ΑΗΗΕ στην ΕΕ χωρίς να τηρούνται τα σχετικά πρότυπα και για παράνομες εξαγωγές ΑΗΗΕ εκτός ΕΕ.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τα ανωτέρω προβλήματα θα συνεχιστούν.

Ισχύουσες διατάξεις στον τομέα που καλύπτει η πρόταση

Η παρούσα πρόταση αφορά την οδηγία 2002/96/EΚ καθεαυτή (όπως έχει τροποποιηθεί) και τις σχετικές με αυτή αποφάσεις που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

Συνέπεια με τις λοιπές πολιτικές και τους λοιπούς στόχους της Ένωσης

Οι στόχοι της αναθεωρημένης οδηγίας συνάδουν πλήρως με τις γενικές κοινοτικές στρατηγικές, στις οποίες συγκαταλέγονται η στρατηγική της Λισσαβόνας, η στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη, η δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια, το 6ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον και η ενδιάμεση επανεξέτασή του, η ολοκληρωμένη πολιτική για τα προϊόντα, οι θεματικές στρατηγικές για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και για την πρόληψη και ανακύκλωση των αποβλήτων, η δέσμη μέτρων για την εμπορία των προϊόντων, καθώς και με την πρόσφατη πρωτοβουλία της Επιτροπής για πρωτοπόρους αγορές στην Ευρώπη και την προτεινόμενη αναδιατύπωση του κανονισμού για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη και εκτίμηση των επιπτώσεων

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Μέθοδοι διαβούλευσης, κύριοι κλάδοι-στόχοι και γενικά χαρακτηριστικά των συνομιλητών

Για την αναθεώρηση της οδηγίας ΑΗΗΕ διεξήχθησαν διεξοδική συλλογή δεδομένων και μελέτες. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης, ανταλλάσσονταν συνεχώς πληροφορίες με τα ενδιαφερόμενα μέρη, συγκροτήθηκε ομάδα από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και οργανώθηκε δημόσιος διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω του Διαδικτύου. Οι εν λόγω διαβουλεύσεις και μελέτες συνέβαλαν στον καθορισμό και την ανάλυση διαφόρων επιλογών άσκησης πολιτικής.

Συνομιλητές κατά τις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης ήταν, μεταξύ άλλων, τα κράτη μέλη, μη κυβερνητικές οργανώσεις, παραγωγοί ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καταναλωτές, έμποροι λιανικής και διανομείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις επεξεργασίας, ανακύκλωσης και ανάκτησης, οργανώσεις ευθύνης των παραγωγών και φορείς διαχείρισης εθνικών μητρώων παραγωγών.

Σύνοψη των απαντήσεων και τρόπος με τον οποίο ελήφθησαν υπόψη

Ζητήθηκε η γνώμη των ενδιαφερομένων μερών για τις προτεινόμενες επιλογές που αφορούν τη διασαφήνιση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ, την αναθεώρηση του στόχου συλλογής και του στόχου επαναχρησιμοποίησης/ανάκτησης και ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ, την καταχώριση των παραγωγών και τις απαιτήσεις επεξεργασίας. Δημοσιοποιήθηκαν τόσο το έγγραφο που αποτέλεσε το αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, όσο και σύνοψη των απόψεων που διατυπώθηκαν. Δεδομένου ότι οι απόψεις αυτές αφορούν τα προτεινόμενα μέτρα, ελήφθησαν πλήρως υπόψη.

Από 11/04/2008 έως 05/06/2008 πραγματοποιήθηκε ανοικτή διαδικτυακή διαβούλευση. Η Επιτροπή έλαβε 168 απαντήσεις. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση http://circa.europa.eu/Public/irc/env/weee_2008_review/library.

Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

Σχετικοί επιστημονικοί τομείς/τομείς εμπειρογνωμοσύνης

1. Συγκέντρωση πληροφοριών από την εταιρεία μελετών και αναλύσεων Bio Intelligence Service. Το έργο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αξιολογηθούν περίπου 132 έγγραφα αναφοράς σχετικά με τα ΑΗΗΕ, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο μαζί με συνοπτική έκθεση. Η έκθεση αυτή παρέχει συστηματική γενική παρουσίαση του περιεχομένου των εν λόγω εγγράφων αναφοράς, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί τις πιθανές αλληλεπικαλύψεις, αντιφάσεις και ελλείψεις των γνώσεων που σχετίζονται με τις αναγκαίες για την αναθεώρηση πληροφορίες. Το πόρισμα χρησιμοποιήθηκε άμεσα ως βάση από τους αναδόχους των ερευνητικών μελετών και είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://circa.europa.eu/Public/irc/env/weee_2008/library.

2. Εκπονήθηκαν τέσσερις ερευνητικές μελέτες για να τροφοδοτήσουν την αναθεώρηση. Οι μελέτες αυτές βοήθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κατανοήσει πλήρως τα θέματα εφαρμογής της οδηγίας, να προσδιορίσει τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλύσει η αναθεώρηση και να συμπληρώσει τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ανάλυση των επιλογών άσκησης πολιτικής, ιδίως όσον αφορά την εξέλιξη και απλούστευση της οδηγίας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ανακοίνωσης για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Τα ζητήματα που καλύφθηκαν είναι οι σχετικές με την ευθύνη του παραγωγού υποχρεώσεις, η διαχείριση των ΑΗΗΕ και ο αντίκτυπος στην καινοτομία και τον ανταγωνισμό. Περισσότερες πληροφορίες για τις μελέτες (τίτλος της μελέτης, ανάδοχος και ημερομηνία) διατίθενται στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/environment/waste/weee/studies_weee_en.htm .

3. Στις 15 Μαρτίου 2007, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης ανάθεσης μελέτης, διοργανώθηκε ημερίδα με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων ενδιαφερομένων. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, καθώς και οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα CIRCA http://circa.europa.eu/Public/irc/env/weee_2008_ws/home

Χρησιμοποιηθείσα μεθοδολογία

Η εταιρεία Bio Intelligence Service συγκέντρωσε πληροφορίες με συστηματικό έλεγχο της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, ο οποίος κατέληξε στη σύνταξη συνοπτικής έκθεσης. Οι υπόλοιπες μελέτες (εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών, το ινστιτούτο Ökopol και την εταιρεία συμβούλων Arcadis Ecolas) ήταν ερευνητικές. Η ερευνητική μελέτη του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών περιελάμβανε ημερίδα εργασίας εμπειρογνωμόνων και ομάδα ΜΜΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Πληροφόρησης.

Κύριοι οργανισμοί/εμπειρογνώμονες που γνωμοδότησαν

AEA Technology, Bio Intelligence Service, Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών και υπεργολάβοι, Ökopol και υπεργολάβοι, Ecolas και υπεργολάβοι.

Σύνοψη των συμβουλών που ελήφθησαν και αξιοποιήθηκαν

Δεν αναφέρθηκαν ενδεχόμενοι σοβαροί κίνδυνοι με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Οι συμβουλές που διατυπώθηκαν στις ανωτέρω μελέτες συνοψίζονται στις περιλήψεις των μελετών και χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της εκτίμησης των επιπτώσεων των επιλογών πολιτικής. Ως εκ τούτου, το κείμενο της εκτίμησης επιπτώσεων παραπέμπει στην αντίστοιχη μελέτη.

Χρησιμοποιηθέντα μέσα για τη δημοσιοποίηση των συμβουλών των εμπειρογνωμόνων

Δημοσίευση των γνωμών στον ανοικτό δικτυακό τόπο http://circa.europa.eu/Public/irc/env/weee_2008_review/library.

230

Εκτίμηση επιπτώσεων

Για την αναθεώρηση της οδηγίας αξιολογήθηκα διάφορες επιλογές άσκησης πολιτικής, μεταξύ των οποίων το να μη ληφθεί κανένα μέτρο. Οι επιλογές αυτές αξιολογήθηκαν με βάση τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, καθώς και τον βαθμό συμβολής τους στην απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Οι επιλογές που εξετάστηκαν αφορούν δύο πεδία: τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ και τη βελτίωση της απόδοσής της.

- Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οδηγίας εξετάστηκαν οι ακόλουθες επιλογές: ελάχιστες απαιτήσεις επιθεώρησης και επιβολής για την επεξεργασία και τις μεταφορές αποβλήτων· καθορισμός στόχου συλλογής για τους παραγωγούς σε ποσοστό 85% των παραγόμενων ΑΗΗΕ (το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με το 65% του διατιθέμενου στην αγορά ΗΗΕ που ήδη συλλέγεται χωριστά), στο οποίο συνυπολογίζονται τα ΑΗΗΕ που προέρχονται από επιχειρήσεις· συλλογή όλων των ροών αποβλήτων που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για το περιβάλλον· έκφραση των ποσοστών συλλογής συναρτήσει των ειδών ΗΗΕ που διατίθενται στην αγορά. Διαπιστώθηκε ότι από τις επιλογές που συνίστανται σε ελάχιστες απαιτήσεις επιθεώρησης και στον καθορισμό στόχου συλλογής για τους παραγωγούς σε ποσοστό 65% του ΗΗΕ που έχει διατεθεί στην αγορά το προηγούμενο έτος προκύπτει η βέλτιστη από περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική άποψη λύση στον συγκεκριμένο τομέα. Η εκτίμηση επιπτώσεων καταδεικνύει ότι το ποσοστό 65% απηχεί την πραγματικότητα, δεδομένου ότι πρόκειται για τη μέση ποσότητα που ήδη συλλέγεται χωριστά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το εν λόγω ποσοστό θα περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των ΑΗΗΕ μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, των οποίων η συλλογή συμφέρει οικονομικά. Τα δεδομένα παρέχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν μεταβάλλεται το κόστος συλλογής ανά συλλεγόμενη μονάδα και αυξάνονται τα περιβαλλοντικά οφέλη, επειδή θα υποβάλλεται σε κατάλληλη επεξεργασία μεγαλύτερο μέρος των ΑΗΗΕ που συλλέγονται χωριστά.

- Για τη βελτίωση της απόδοσης της οδηγίας εξετάστηκαν οι ακόλουθες επιλογές: διασαφήνιση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας με τη χρήση καθορισμένου καταλόγου προϊόντων στα οποία θα εφαρμόζεται· ορισμός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών, ενώ η οδηγία για τα ΑΗΗΕ θα παραπέμπει στον ορισμό αυτό βάσει του άρθρου 175 της Συνθήκης· καθορισμός δύο κατηγοριών εξοπλισμού – οικιακής προέλευσης (B2C) και προερχόμενος από άλλους χρήστες πλην των οικιακών (B2B). Η εκτίμηση επιπτώσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το να μη ληφθούν μέτρα στο συγκεκριμένο πεδίο δεν είναι βιώσιμη επιλογή πολιτικής και ότι ο καλύτερος τρόπος διασαφήνισης του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ είναι ο συνδυασμός των δύο τελευταίων επιλογών. Αυτό, αφενός θα έχει θετικές περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις και, αφετέρου, θα προσδώσει σαφήνεια για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να περιοριστεί το φαινόμενο των "λαθρεπιβατών" στην αγορά.

- Εναρμόνιση της καταχώρισης των παραγωγών και μείωση της άσκοπης διοικητικής επιβάρυνσης, με τη δημιουργία διαλειτουργικών μεταξύ των κρατών μελών μητρώων ή μητρώου της ΕΕ και με την εναρμόνιση των απαιτήσεων καταχώρισης και υποβολής εκθέσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκύπτουσες δαπάνες και τη σημαντική μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, διαπιστώθηκε ότι οι πλέον βιώσιμες επιλογές είναι η δημιουργία διαλειτουργικών εθνικών μητρώων και η εναρμόνιση των απαιτήσεων καταχώρισης.

- Εξετάστηκε επίσης το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στον στόχο ανακύκλωσης η επαναχρησιμοποίηση ολόκληρων συσκευών και να καθοριστεί νέος στόχος για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η εκτίμηση επιπτώσεων απέδειξε ότι και οι δύο αυτές επιλογές είναι βιώσιμες.

Η πρόταση αποτέλεσε το αντικείμενο εκτίμησης επιπτώσεων που περιλαμβάνεται στο νομοθετικό πρόγραμμα και πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση ……

Νομικά στοιχεία της πρότασης

Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης

Για την αναθεώρηση της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ προτείνονται οι ακόλουθες ενέργειες:

Πεδίο εφαρμογής της οδηγίας: Το παράρτημα Ι Α και Ι Β της οδηγίας 2002/96/EΚ, που περιγράφει το πεδίο εφαρμογής τόσο της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ όσο και της οδηγίας για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών, προτείνεται να ενταχθεί στη δεύτερη οδηγία, η οποία βασίζεται στο άρθρο 95 της Συνθήκης. Η οδηγία για τα ΑΗΗΕ, που βασίζεται στο άρθρο 175 της Συνθήκης, θα παραπέμπει σε αυτό το πεδίο εφαρμογής.

Διασαφήνιση των ορισμών: Προτείνεται να διασαφηνιστεί η διάκριση μεταξύ των ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης και των ΑΗΗΕ που δεν προέρχονται από νοικοκυριά με την ταξινόμηση του εξοπλισμού ως B2C ή B2B με διαδικασία επιτροπής. Χάρη στα μέτρα αυτά, θα διευκρινιστεί περαιτέρω, αφενός ποια προϊόντα εμπίπτουν στην οδηγία για τα ΑΗΗΕ και, αφετέρου, ποιες υποχρεώσεις υπέχουν οι διάφοροι παραγωγοί εξοπλισμού, γεγονός που θα συμβάλλει στην καθιέρωση ίσων όρων ανταγωνισμού.

Στόχος για τη συλλογή: προτείνεται ποσοστό συλλογής ΑΗΗΕ 65% (συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού Β2Β), το οποίο καθορίζεται συναρτήσει της μέσης ποσότητας ΗΗΕ που έχει διατεθεί στην αγορά την προηγούμενη διετία. Ο στόχος αυτός αντιστοιχεί στις ποσότητες ΑΗΗΕ που ήδη συλλέγονται χωριστά στα κράτη μέλη και λαμβάνει υπόψη τις μεταξύ τους διαφορές ως προς την κατανάλωση ΗΗΕ. Κατά συνέπεια, θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη βέλτιστη χωριστή συλλογή ΑΗΗΕ. Το προτεινόμενο ποσοστό συλλογής πρέπει να επιτυγχάνεται σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από το 2016. Προτείνονται διάφορα περιθώρια ευελιξίας: δυνατότητα εφαρμογής μεταβατικών μέτρων σε κράτη μέλη και επανεξέταση του εν λόγω ποσοστού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με βάση πρόταση της Επιτροπής, το 2012.

Στόχοι για την ανακύκλωση: Προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επαναχρησιμοποίηση ολόκληρων ΑΗΗΕ, προτείνεται να συμπεριληφθεί η επαναχρησιμοποίηση ολόκληρων συσκευών στον αυξημένο (κατά 5%) στόχο για τον συνδυασμό ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Ο στόχος για την ανακύκλωση ιατροτεχνολογικών προϊόντων (εξοπλισμός της κατηγορίας 8) προτείνεται να καθοριστεί στο ίδιο επίπεδο όπως για τα όργανα παρακολούθησης και ελέγχου (εξοπλισμός της κατηγορίας 9).

Καταχώριση των παραγωγών: Προκειμένου να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση που συνδέεται με την εφαρμογή της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ, προτείνεται να εναρμονιστούν τα εθνικά μητρώα παραγωγών όσον αφορά τις υποχρεώσεις καταχώρισης και υποβολής εκθέσεων που επιβάλλονται στους παραγωγούς και να καταστούν τα μητρώα αυτά διαλειτουργικά.

Επιβολή: Προκειμένου να συμπληρωθούν οι ελλείψεις της εφαρμογής, προτείνεται ο καθορισμός ελάχιστων απαιτήσεων για τη διενέργεια επιθεωρήσεων από τα κράτη μέλη, ώστε να ενισχυθεί η επιβολή της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ. Προτείνονται ελάχιστες απαιτήσεις για την παρακολούθηση των εξαγωγών ΑΗΗΕ.

Νομική βάση

Άρθρο 175 της Συνθήκης.

Αρχή της επικουρικότητας

Εφόσον η πρόταση δεν υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κοινότητας, εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

Οι στόχοι της πρότασης δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη για τον ή τους λόγους που εκτίθενται στη συνέχεια.

Για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος η Κοινότητα και τα κράτη μέλη είναι συναρμόδια. Η ρύπανση την οποία προκαλεί η διαχείριση των ΑΗΗΕ έχει διασυνοριακό χαρακτήρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας ή των υδάτων και του εδάφους που οφείλεται στην αποτέφρωση, στην υγειονομική ταφή και στην ακατάλληλη ανακύκλωση των ΑΗΗΕ. Συνεπώς, ο στόχος της βελτίωσης της διαχείρισης των ΑΗΗΕ είναι αδύνατον να επιτευχθεί αποτελεσματικά με μονομερή δράση των κρατών μελών, αλλά απαιτεί κοινοτική δράση. Επιπλέον, η άσκηση διαφορετικών εθνικών πολιτικών διαχείρισης των ΑΗΗΕ καθιστά αναποτελεσματικές τις πολιτικές ανακύκλωσης. Επίσης, οι διαφορετικές εθνικές απαιτήσεις καταχώρισης και υποβολής εκθέσεων που ισχύουν για τους παραγωγούς προκαλούν άσκοπη διοικητική επιβάρυνση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αναληφθεί δράση σε κοινοτικό επίπεδο.

Η μονομερής δράση των κρατών μελών θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος και την αύξηση της οικονομικής και διοικητικής επιβάρυνσης των οικονομικών φορέων.

Με την κοινοτική δράση οι στόχοι της πρότασης θα επιτευχθούν καλύτερα για τον ή τους λόγους που εκτίθενται στη συνέχεια.

Λόγω του διασυνοριακού χαρακτήρα τους, τα προβλήματα που συνδέονται με την αναθεώρηση της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ ενδείκνυται να ρυθμιστούν σε επίπεδο ΕΕ. Με την εναρμόνιση των υποχρεώσεων των κατασκευαστών και των αρμοδίων αρχών ανά την ΕΕ θα βελτιωθεί η σχέση κόστους-απόδοσης, θα προαχθεί η απλούστευση και θα επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος σε όλη την ΕΕ.

Δείκτες:

4. αποφυγή προβλημάτων στην εσωτερική αγορά με την εξασφάλιση βεβαιότητας για τους καλυπτόμενους από την οδηγία για τα ΑΗΗΕ οικονομικούς φορείς, όσον αφορά την έννοια των ορισμών της και το πεδίο εφαρμογής της·

5. επίτευξη των βέλτιστων περιβαλλοντικών αποτελεσμάτων με τον καθορισμό ελάχιστων στόχων συλλογής και ανακύκλωσης στο κατάλληλο επίπεδο για το σύνολο της ΕΕ·

6. μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης με την απλούστευση των διαδικασιών καταχώρισης και υποβολής εκθέσεων για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη·

7. αποτελεσματικότερη εφαρμογή της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ με την ενίσχυση της επιβολής της και της παρακολούθησης των παραγωγών και της συμμόρφωσης της διαχείρισης των αποβλήτων σε επίπεδο ΕΕ.

Στην οδηγία 2002/96/EΚ, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν την αναθεώρηση των στόχων για τη συλλογή των ΑΗΗΕ, καθώς και τον καθορισμό στόχων για την ανακύκλωση και ανάκτησή τους, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης ολόκληρων συσκευών, όπου ενδείκνυται, και στόχων για τα προϊόντα που υπάγονται στην κατηγορία 8 (ιατροτεχνολογικά). Η παρούσα αναθεώρηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βελτίωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην ΕΕ. Η διασαφήνιση του πεδίου εφαρμογής και ορισμένων διατάξεων της οδηγίας, ο καθορισμός στόχων και η πρόοδος προς τη συγκρότηση διαλειτουργικών συστημάτων καταχώρισης των παραγωγών δεν αναμένεται να επιτευχθούν αποτελεσματικά με μονομερή δράση των κρατών μελών.

Κατά συνέπεια, η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της επικουρικότητας.

Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας για τον ή τους λόγους που εκτίθενται στη συνέχεια.

Η προτεινόμενη πράξη επιβάλλει νομικές απαιτήσεις για μια εναρμονισμένη κοινοτική στρατηγική συλλογής και ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ, αφήνοντας ταυτόχρονα στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών την επιλογή των πιο ενδεδειγμένων εθνικών μέτρων για την επίτευξη του στόχου. Δεδομένου ότι βασίζεται στο άρθρο 175 της Συνθήκης, η οδηγία παρέχει τη δυνατότητα θέσπισης περαιτέρω εθνικών μέτρων. Τα μέτρα που περιλαμβάνει η προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ καλύπτουν τα προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή της οδηγίας 2002/96/EΚ και τα προς αναθεώρηση σημεία που υποδεικνύονται ρητά από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

Μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης:

- μικρότερη διοικητική επιβάρυνση των παραγωγών που εμπορεύονται προϊόντα σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη για καταχώριση και υποβολή εκθέσεων·

- η συνολική εξοικονόμηση χάρη στην εναρμονισμένη καταχώριση και υποβολή εκθέσεων ανέρχεται σε 66,3 εκατομ. ευρώ.

Επιλογή μέσων

Προτεινόμενα μέσα: οδηγία

Η χρήση άλλου μέσου δεν ενδείκνυται για τον ή τους λόγους που εκτίθενται στη συνέχεια.

Δεδομένου ότι πρόσφατες ερευνητικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αλλάξει τα κίνητρα ούτε και το σκεπτικό της ρύθμισης της συλλογής και ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ, το προτεινόμενο μέτρο είναι αναθεώρηση της ισχύουσας οδηγίας.

Δημοσιονομικές επιπτωσεισ

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Απλούστευση

Η πρόταση προβλέπει την απλούστευση, αφενός της νομοθεσίας και, αφετέρου, των διοικητικών διαδικασιών για τους ιδιώτες με:

- τη διασαφήνιση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ και της οδηγίας για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών, οι οποίες καλύπτουν το ίδιο είδος εξοπλισμού,

- την εναρμόνιση του μορφότυπου και της συχνότητας καταχώρισης και υποβολής εκθέσεων από τους παραγωγούς.

Η πρόταση περιλαμβάνεται στο κυλιόμενο πρόγραμμα της Επιτροπής για την επικαιροποίηση και απλούστευση του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς και στο πρόγραμμα εργασίας και νομοθετικό πρόγραμμα της Επιτροπής με στοιχεία αναφοράς 2008/ENV/002.

Ρήτρα επανεξέτασης/αναθεώρησης/λήξης ισχύος

Η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα επανεξέτασης.

Αναδιατύπωση

Η πρόταση αφορά αναδιατύπωση.

Πίνακας αντιστοιχίας

Τα κράτη μέλη οφείλουν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή το κείμενο των εθνικών διατάξεων μεταφοράς της οδηγίας στο οικείο δίκαιο, καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών και των διατάξεων της παρούσας οδηγίας.

Λεπτομερής επεξήγηση της πρότασης

Οι προτάσεις αναδιατύπωσης της οδηγίας 2002/96/EΚ αφορούν κυρίως τα εξής:

Άρθρο 2: Το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας παραπέμπει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών. Διευκρινίζεται ποια είδη εξοπλισμού εξαιρούνται από την οδηγία.

Άρθρο 3: Αναπροσαρμόζονται ισχύοντες ορισμοί και προστίθενται νέοι ώστε να ενισχυθούν η ασφάλεια του δικαίου και η συνέπεια με άλλα κοινοτικά νομοθετήματα.

Άρθρο 7: Ποσοστό συλλογής ΑΗΗΕ 65%, το οποίο καθορίζεται συναρτήσει της ποσότητας ΗΗΕ που έχει διατεθεί στην αγορά την προηγούμενη διετία. Οι παραγωγοί οφείλουν να επιτυγχάνουν το εν λόγω ποσοστό συλλογής σε ετήσια βάση και για πρώτη φορά το 2016. Επιτρέπεται η έγκριση μεταβατικών ρυθμίσεων, με διαδικασία επιτροπής, για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη του ποσοστού συλλογής, λόγω ειδικών εθνικών περιστάσεων. Προτείνεται να επανεξεταστεί το εν λόγω ποσοστό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2012, κατόπιν έκθεσης της Επιτροπής, με προοπτική και τον πιθανό καθορισμό ποσοστού για τη χωριστή συλλογή αποβλήτων εξοπλισμού ψύξης και κατάψυξης.

Άρθρο 11: Τροποποιούνται οι στόχοι όσον αφορά την ανάκτηση και την ανακύκλωση, ώστε να συμπεριληφθούν η επαναχρησιμοποίηση ολόκληρων συσκευών και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Άρθρο 12: Όπου ενδείκνυται, τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου τη δαπάνη που συνεπάγονται για τις εγκαταστάσεις συλλογής τα ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης.

Άρθρο 14: Επιτρέπεται η επιβολή δημοσιοποιημένων τελών για όλα τα προϊόντα, χωρίς χρονικό περιορισμό, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής.

Άρθρο 16: Προκειμένου να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση, προστίθεται νέα διάταξη που αποσκοπεί στην εναρμόνιση της καταχώρισης των παραγωγών και της υποβολής εκθέσεων από αυτούς στην ΕΕ, μεταξύ άλλων με το να καταστούν διαλειτουργικά τα εθνικά μητρώα.

Άρθρο 20: Προστίθενται ελάχιστες απαιτήσεις επιθεώρησης με σκοπό να βελτιωθεί η εφαρμογή της οδηγίας για τα ΑΗΗΕ σε επίπεδο ΕΕ.

Διαγράφεται το παράρτημα Ι της οδηγίας 2002/96/EΚ και προστίθεται νέο παράρτημα, το οποίο επιβάλλει ελάχιστες απαιτήσεις για την παρακολούθηση των μεταφορών ΑΗΗΕ.

Τα παραρτήματα II, III και IV της οδηγίας 2002/96/EΚ παραμένουν αμετάβλητα, δεδομένου ότι θα επικαιροποιούνται τακτικά με διαδικασία επιτροπής, ανάλογα με τη συντελούμενη τεχνική και επιστημονική πρόοδο.

2008/0241 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)

(Αναδιατύπωση)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 175 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής[2],

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[3],

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών[4],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης, υπό το πρίσμα του κοινού σχεδίου που εγκρίθηκε από την επιτροπή συνδιαλλαγής στις 8 Νοεμβρίου 2002,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

ò νέο

(1) Η οδηγία 2002/96/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιανουαρίου 2003, σχετικά με τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)[5] πρέπει να τροποποιηθεί ουσιωδώς. Για λόγους σαφήνειας, είναι σκόπιμη η αναδιατύπωση της εν λόγω οδηγίας.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

(2)(1) Η πολιτικής της Κοινότητας στον τομέα του περιβάλλοντος αποσκοπεί ιδίως στη διατήρηση, την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, στην προστασία της υγείας του ανθρώπου και στη συνετή και ορθολογική χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων. Η πολιτική αυτή στηρίζεται στην αρχή της προφύλαξης και στις αρχές της προληπτικής δράσης, της επανόρθωσης των Ö ζημιών Õ καταστροφών στο περιβάλλον, κατά προτεραιότητα στην πηγή, καθώς και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

(3)(2) Το κοινοτικό πρόγραμμα πολιτικής και δράσης για το περιβάλλον και την Ö αειφόρο Õ βιώσιμη ανάπτυξη («πέμπτο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον»)[6] ορίζει ότι, προκειμένου να επιτευχθεί Ö αειφόρος Õ βιώσιμη ανάπτυξη, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές των υφιστάμενων προτύπων ανάπτυξης, παραγωγής, κατανάλωσης και συμπεριφοράς και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τη μείωση της σπατάλης των φυσικών πόρων και την πρόληψη της ρύπανσης. Το πρόγραμμα αυτό αναφέρει τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) ως έναν από τους τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους πρέπει να επιτευχθεί κανονιστική ρύθμιση, βάσει της εφαρμογής των αρχών της πρόληψης, της Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης και της ασφαλούς διάθεσης των αποβλήτων.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

(3) Η ανακοίνωση της Επιτροπής, της 30ής Ιουλίου 1996, για την επανεξέταση της κοινοτικής στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων, αναφέρει ότι, όπου είναι αδύνατον να αποφευχθεί η παραγωγή αποβλήτων, τα απόβλητα θα πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακτώνται για τα υλικά ή το ενεργειακό τους περιεχόμενο.

(4) Το Συμβούλιο, στο ψήφισμά του, της 24ης Φεβρουαρίου 1997, για την κοινοτική στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων[7], επέμεινε στην ανάγκη να προαχθεί η αξιοποίηση των αποβλήτων, με σκοπό τη μείωση της ποσότητας των προς διάθεση αποβλήτων και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, ιδίως με την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, τη λιπασματοποίηση και την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα, και αναγνώρισε ότι η επιλογή μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά ότι μέχρις ότου σημειωθεί επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος και αναπτυχθούν περαιτέρω οι αναλύσεις του κύκλου ζωής, η επαναχρησιμοποίηση και η ανάκτηση υλικών θα πρέπει να προτιμώνται, όπου και στο βαθμό που είναι οι περιβαλλοντικώς άριστες επιλογές. Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Επιτροπή να αναπτύξει, το ταχύτερο δυνατό, κατάλληλη παρακολούθηση για τα έργα του προγράμματος για τα ρεύματα αποβλήτων προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΑΗΗΕ.

(5) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμά του της 14ης Νοεμβρίου 1996[8], κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για οδηγίες σχετικά με ορισμένα ρεύματα αποβλήτων προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, και να βασίσει τις προτάσεις αυτές στην αρχή της ευθύνης του παραγωγού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το ίδιο ψήφισμα, κάλεσε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις για τον περιορισμό του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων

ò νέο

(4) Η παρούσα οδηγία συμπληρώνει τη γενική νομοθεσία της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, όπως είναι η οδηγία 2008/xx/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα απόβλητα[9]. Παραπέμπει στους ορισμούς που διατυπώνονται στην οδηγία αυτή, μεταξύ άλλων στους ορισμούς των αποβλήτων και της γενικής διαχείρισης αποβλήτων. Ο ορισμός της συλλογής κατά την οδηγία 2008/xx/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα απόβλητα καλύπτει την προκαταρκτική διαλογή και την προκαταρκτική αποθήκευση αποβλήτων με σκοπό τη μεταφορά τους σε εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων. Με την οδηγία 2005/32/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Ιουλίου 2005[10], θεσπίστηκε πλαίσιο για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια και κατέστη δυνατή η θέσπιση ειδικών απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού για προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια και μπορεί να καλύπτονται και από την παρούσα οδηγία. Η οδηγία 2005/32/EΚ και τα εκτελεστικά μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει αυτής ισχύουν με την επιφύλαξη της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση αποβλήτων. Η οδηγία 2002/95/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού[11] επιβάλλει την υποκατάσταση απαγορευμένων ουσιών σε όλα τα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

(56) Η οδηγία 75/442/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 1975, περί των στερεών αποβλήτων,[12] Ö 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2006 περί των στερεών αποβλήτων[13] Õ προβλέπει τη δυνατότητα θέσπισης, με χωριστές οδηγίες, ειδικών επιμέρους διατάξεων ή διατάξεων συμπληρωματικών τηςκανόνων για ιδιαίτερες περιπτώσεις ή για τη συμπλήρωση των οριζομένων στην οδηγίας Ö 2006/12/EΚ Õ 75/442/ΕΟΚ σε ό,τι όσον αφορά τη διαχείριση ορισμένωνεπιμέρους κατηγοριών αποβλήτων μέσω ειδικών οδηγιών.

(67) Η ποσότητα των ΑΗΗΕ που παράγεται στην Κοινότητα αυξάνεται ταχέως. ð Λόγω της συνεχούς επέκτασης της αγοράς και συντόμευσης των κύκλων καινοτομίας, η αντικατάσταση του εξοπλισμού επιταχύνεται, καθιστώντας τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (AHHE) ταχέως αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων. Μολονότι η οδηγία 2002/95/ΕΚ σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση των επικίνδυνων ουσιών που περιέχονται στον νέο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, θα συνεχιστεί για πολλά έτη η παρουσία στα ΑΗΗΕ επικίνδυνων ουσιών, όπως είναι ο υδράργυρος, το κάδμιο, ο μόλυβδος, το εξασθενές χρώμιο και τα πολυχλωροδιφαινύλια (PCB), καθώς και οι ουσίες που καταστρέφουν το όζον[14]. ï Η περιεκτικότητα των ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΗΗΕ) σε επικίνδυνα συστατικά προκαλεί μείζονα προβληματισμό κατά το στάδιο της διαχείρισης των αποβλήτων και η ανακύκλωση των ΑΗΗΕ δεν πραγματοποιείται σε επαρκή κλίμακα. ð Η απουσία ανακύκλωσης θα οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμων πόρων. ï

(8) Ο στόχος της βελτίωσης της διαχείρισης των ΑΗΗΕ είναι αδύνατον να επιτευχθεί ουσιαστικά με την ανάληψη χωριστής δράσης εκ μέρους των κρατών μελών. Ειδικότερα, η διαφορετική εφαρμογή, σε εθνικό επίπεδο, της αρχής της ευθύνης του παραγωγού ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές αποκλίσεις όσον αφορά τη χρηματοοικονομική επιβάρυνση των φορέων εκμετάλλευσης. Η άσκηση διαφορετικών εθνικών πολιτικών διαχείρισης ΑΗΗΕ υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών ανακύκλωσης. Για τον λόγο αυτό, τα βασικά κριτήρια θα πρέπει να καθοριστούν σε κοινοτικό επίπεδο.

ò νέο

(7) Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι να συμβάλει στην αειφόρο παραγωγή και κατανάλωση, κατά πρώτη προτεραιότητα με την πρόληψη της παράγωγης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (AHHE) και, επιπροσθέτως, με την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και άλλες μορφές ανάκτησης των εν λόγω αποβλήτων, ώστε να μειωθεί η ποσότητα των αποβλήτων προς τελική διάθεση και να υποβοηθηθεί η αποδοτική χρήση των πόρων. Παράλληλα, με την οδηγία επιδιώκεται η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων όλων των φορέων που εμπλέκονται στον κύκλο ζωής του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, π.χ. παραγωγών, διανομέων και καταναλωτών, ιδίως εκείνων που μετέχουν άμεσα στη συλλογή και επεξεργασία αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Ειδικότερα, η διαφορετική εφαρμογή της αρχής της ευθύνης του παραγωγού μεταξύ κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές αποκλίσεις όσον αφορά τη χρηματοοικονομική επιβάρυνση των οικονομικών φορέων. Η άσκηση διαφορετικών εθνικών πολιτικών διαχείρισης ΑΗΗΕ υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών ανακύκλωσης. Για τον λόγο αυτό, τα βασικά κριτήρια πρέπει να καθοριστούν σε κοινοτικό επίπεδο.

(8) Δεδομένου ότι οι στόχοι της δράσης που πρέπει να αναληφθεί είναι αδύνατον να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και ότι, επομένως, λόγω της κλίμακας του προβλήματος, είναι δυνατόν να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, που διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου μέτρα.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

(9) Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε προϊόντα και παραγωγούς ανεξαρτήτως της τεχνικής πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ö τηλεπωλήσεων Õ πωλήσεων εξ αποστάσεως και των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Εν προκειμένω, οι υποχρεώσεις των παραγωγών και διανομέων που χρησιμοποιούν κυκλώματα Ö τηλεπωλήσεων Õ πωλήσεων εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικών πωλήσεων θα πρέπει, εφόσον είναι εφικτό, να είναι ενιαίες ομοιόμορφες και να επιβάλλονται με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να αποφεύγεται η επιβάρυνση άλλων κυκλωμάτων διανομής με το κόστος των διατάξεων της παρούσας οδηγίας για ΑΗΗΕ προερχόμενα από εξοπλισμό των οποίων που πωλήθηκε με Ö τηλεπώληση Õ μέσω πώλησης εξ αποστάσεως ή ηλεκτρονικά πώληση.

(10) Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές, καθώς και τα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που προορίζονται για επαγγελματική χρήση. Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της κοινοτικής νομοθεσίας για τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας που προστατεύει όλους τους συντελεστές οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τα ΑΗΗΕ, καθώς και της ειδικής κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων, ιδίως της οδηγίας Ö 2006/66/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, σχετικά με τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές και τα απόβλητα ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών[15] Õ 91/157/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 18ης Μαρτίου 1991, για τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές που περιέχουν ορισμένες επικίνδυνες ουσίες[16] ð , και της κοινοτικής νομοθεσίας για τον σχεδιασμό των προϊόντων, ιδίως της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια και για τροποποίηση της οδηγίας 92/42/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 96/57/ΕΚ και 2000/55/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. ï

(11) Η οδηγία 91/157/ΕΟΚ πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο δυνατό, ιδίως σε συνάρτηση με την παρούσα οδηγία.

(11)(12) Η καθιέρωση, με την παρούσα οδηγία, της ευθύνης του παραγωγού είναι ένα από τα μέσα ενθάρρυνσης του σχεδιασμού και της παραγωγής ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που λαμβάνουν πλήρως υπόψη και διευκολύνουν την επισκευή, την πιθανή αναβάθμιση, την επαναχρησιμοποίηση, την αποσυναρμολόγηση και την ανακύκλωσή τους.

(12)(13) Προκειμένου να προστατεύεται η ασφάλεια και η υγεία του προσωπικού των διανομέων που μετέχει στην Ö επιστροφή Õ παραλαβή και στο χειρισμό των ΑΗΗΕ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίζουν, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική Ö νομοθεσία για τις απαιτήσεις Õ πρότυπα υγείας και ασφάλειας, τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι διανομείς μπορούν να απορρίπτουν τις επιστροφές.

( 14 ) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν το σχεδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που λαμβάνει υπόψη και διευκολύνει τη διάλυση και ανάκτηση, και ιδίως την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των ΑΗΗΕ, των κατασκευαστικών στοιχείων τους και των υλικών τους. Οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να εμποδίζουν, με ειδικά χαρακτηριστικά σχεδίασης ή διαδικασίες κατασκευής, την επαναχρησιμοποίηση των ΑΗΗΕ, εκτός εάν αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά σχεδίασης ή οι διαδικασίες κατασκευής παρουσιάζουν πλεονεκτήματα υπέρτερης σημασίας, παραδείγματος χάριν ως προς την προστασία του περιβάλλοντος ή/και τις απαιτήσεις ασφαλείας.

(1315) Η χωριστή συλλογή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλισθεί η ειδική επεξεργασία και ανακύκλωση των ΑΗΗΕ και είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί το επιλεγέν επίπεδο προστασίας, εντός της Κοινότητας, τόσο της υγείας του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος. Οι καταναλωτές υποχρεούνται να συμβάλλουν ενεργώς στην επιτυχία της ως άνω συλλογής και θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να επιστρέφουν τα ΑΗΗΕ. Προς τούτο, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προσήκουσες εγκαταστάσεις για την επιστροφή των ΑΗΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων σημείων συλλογής, για την τουλάχιστον Ö δωρεάν Õ άνευ επιβαρύνσεως επιστροφή αναλόγων αποβλήτων εκ μέρους των οικιακών χρηστών. ð Για την επιτυχία της συλλογής των ΑΗΗΕ σημαντικός θα είναι ο ρόλος των διανομέων. ï

(1416) Προκειμένου να επιτευχθεί το επιλεγέν επίπεδο προστασίας και εναρμονισμένων περιβαλλοντικών στόχων της Κοινότητας, τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της διάθεσης των ΑΗΗΕ ως αδιαχώριστωνσυμμείκτων αστικών αποβλήτων, καθώς και για την επίτευξη υψηλού επιπέδου χωριστής συλλογής των ΑΗΗΕ. Προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι τα κράτη μέλη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καθιέρωση αποτελεσματικών συστημάτων συλλογής, θα πρέπει να έχουν την υποχρέωση να επιτυγχάνουν υψηλό ποσοστό συλλογής ΑΗΗΕ ð , ιδίως αποβλήτων εξοπλισμού ψύξης και κατάψυξης ο οποίος περιέχει ουσίες που καταστρέφουν το όζον και φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου, λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων και λαμβανομένων υπόψη των υποχρεώσεων που επιβάλλουν οι κανονισμοί (EΚ) αριθ. 2037/2000 και (EΚ) αριθ. 842/2006[17] ï από τα νοικοκυριά. ð Από δεδομένα που περιλαμβάνονται στην εκτίμηση επιπτώσεων προκύπτει ότι, ήδη σήμερα, συλλέγεται χωριστά περίπου το 65% του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΗΗΕ) που διατίθεται στην αγορά, αλλά περισσότερο από το μισό της ποσότητας αυτής καταλήγει πιθανώς σε ακατάλληλη επεξεργασία και παράνομες εξαγωγές. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων δευτερογενών πρώτων υλών και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και, για να αποφευχθεί, είναι απαραίτητο να καθοριστεί φιλόδοξος στόχος όσον αφορά τη συλλογή. ï

(1517) Επιβάλλεται η εξειδικευμένη επεξεργασία των ΑΗΗΕ προκειμένου να αποφευχθεί η διάχυση ρύπων στα ανακυκλωμένα υλικά ή στις Ö ροές Õ ρεύματα αποβλήτων. Η επεξεργασία αυτή είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης προς το επιλεγέν επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος της Κοινότητας. Κάθε οργανισμός ή επιχείρηση που εκτελεί εργασίεςαναλαμβάνει διαδικασίες ð συλλογής, ï ανακύκλωσης και επεξεργασίας θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε ελάχιστα πρότυπα ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον που σχετίζονται με την επεξεργασία των ΑΗΗΕ. Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές επεξεργασίας, Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης και ανακύκλωσης θα υπό τον όρο ότι εξασφαλίζουν την προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και μια υψηλού επιπέδου προστασία του περιβάλλοντος. Οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές επεξεργασίας, Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης και ανακύκλωσης μπορεί να καθοριστούν περαιτέρω σύμφωνα με τις διαδικασίες της οδηγίας Ö 2008/1/EΚ Õ 96/61/ΕΚ[18].

(1618) Όταν κρίνεται σκόπιμο, θα πρέπει να δίδεται προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση των ΑΗΗΕ καθώς και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, των συναρμολογημένων μερών τους και των αναλωσίμων. Όπου δεν είναι προτιμητέα η επαναχρησιμοποίηση, όλα τα ΑΗΗΕ που συλλέγονται ξεχωριστά θα πρέπει να υποβάλλονται σε Ö ανάκτηση Õ αξιοποίηση, με στην οποία θα πρέπει να επιτυγχάνεται υψηλός βαθμόςεπίπεδο ανακύκλωσης και ανάκτησης. Επίσης, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί ώστε να ενσωματώνουν τα προϊόντα της ανακύκλωσης Ö στον νέο εξοπλισμό Õ στη νέα παραγωγή.

ò νέο

(17) Η ανάκτηση, η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση του εξοπλισμού μπορούν να συνυπολογίζονται στους στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 7 της παρούσας οδηγίας, μόνον εφόσον η εν λόγω ανάκτηση, προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση δεν αντίκειται σε άλλες, ισχύουσες για τον εξοπλισμό νομοθετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών μελών.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

(1819) Επιβάλλεται να καθιερωθούν βασικές αρχές για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης των ΑΗΗΕ σε κοινοτικό επίπεδο και τα χρηματοδοτικά προγράμματα πρέπει να συμβάλλουν σε υψηλά ποσοστά μεγάλο βαθμό στη συλλογής των αποβλήτων, καθώς επίσης και στην εφαρμογή της αρχής της ευθύνης του παραγωγού.

(1920) Οι οικιακοί χρήστες ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν τα ΑΗΗΕ τουλάχιστον δωρεάν. Κατά συνέπεια, Οι παραγωγοί θα πρέπει να χρηματοδοτούν τη αποκομιδή από τις εγκαταστάσεις συλλογής, καθώς και την επεξεργασία, την Ö ανάκτηση Õ αξιοποίηση και τη διάθεση των ΑΗΗΕ. ð Τα κράτη μέλη πρέπει να ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να αναλαμβάνουν πλήρως τη συλλογή των ΑΗΗΕ, ιδίως χρηματοδοτώντας τη συλλογή τους από ολόκληρη την αλυσίδα αποβλήτων , συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, ώστε να αποτραπεί η διοχέτευση χωριστά συλλεγόμενων ΑΗΗΕ σε επεξεργασία κατώτερη της βέλτιστης και σε παράνομες εξαγωγές, να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού με την εναρμόνιση ανά την ΕΕ της εκ μέρους των παραγωγών χρηματοδότησης και να μετακυλιστεί η δαπάνη για τη συλλογή των συγκεκριμένων αποβλήτων από τους φορολογούμενους στους καταναλωτές ΗΗΕ σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». ï Προκειμένου να αποκομισθούν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από την αρχή της ευθύνης του παραγωγού, κάθε παραγωγός θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση Ö της διαχείρισης Õ των αποβλήτων που προέρχονται από τα δικά του προϊόντα. Ο παραγωγός θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει εάν θα εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή ατομικά ή με το να ενταχθεί σε ένα συλλογικό σύστημα. Κάθε παραγωγός θα, όταν διαθέτει ένα προϊόν στην αγορά, πρέπει να παρέχει οικονομική εγγύηση ώστε το κόστος της διαχείρισης των ΑΗΗΕ από ορφανά προϊόντα να μην επιβαρύνει την κοινωνία ή τους υπόλοιπους εναπομένοντες παραγωγούς. Την ευθύνη για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης των ιστορικών αποβλήτων θα πρέπει να μοιράζονται όλοι οι παραγωγοί στο πλαίσιο συλλογικών συστημάτων χρηματοδότησης, στα οποία συνεισφέρουν αναλογικά όλοι οι παραγωγοί που είναι ενεργοί στην αγορά όταν ανακύπτει το κόστος. Η εφαρμογή συλλογικών συστημάτων χρηματοδότησης δεν θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των παραγωγών, των εισαγωγέων και των νεοεισερχομένων στην αγορά προϊόντων υψηλής ειδίκευσης και περιορισμένου όγκου παραγωγής. Για ορισμένη μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να επιτρέπεται στους παραγωγούς να ενημερώνουν τους αγοραστές, σε προαιρετική βάση κατά την πώληση νέων προϊόντων, σχετικά με το κόστος συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των ιστορικών αποβλήτων κατά τρόπο περιβαλλοντικώς συμβατό. Οι παραγωγοί που κάνουν χρήση της εν λόγω διάταξης θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το αναφερόμενο κόστος δεν υπερβαίνει το πραγματικό κόστος.

(20) ð Πρέπει να επιτρέπεται στους παραγωγούς να ενημερώνουν τους αγοραστές, σε προαιρετική βάση κατά την πώληση νέων προϊόντων, σχετικά με το κόστος συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των ΑΗΗΕ κατά τρόπο περιβαλλοντικώς αβλαβή. Αυτό συνάδει με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή και τη βιώσιμη βιομηχανική πολιτική, ιδίως όσον αφορά την ευφυέστερη κατανάλωση και τις οικολογικές («πράσινες») δημόσιες συμβάσεις. ï

(21) Η ενημέρωση των χρηστών σχετικά με την υποχρέωση να μην διατίθενται πλέον τα ΑΗΗΕ ως αδιαχώριστασύμμεικτα αστικά απόβλητα, αλλά να αποκομίζονται ξεχωριστά, καθώς επίσης σχετικά με τα συστήματα συλλογής και τον ρόλο που διαδραματίζουν κατά τη διαχείριση των ΑΗΗΕ, είναι απαραίτητη για την επιτυχία της συλλογής των ΑΗΗΕ. Η ενημέρωση αυτή προϋποθέτει τη δέουσα σήμανση των ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που ειδάλλως θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κάδους Ö απορριμμάτων Õ αχρήστων ή ανάλογα μέσα συλλογής αστικών αποβλήτων.

(22) Η ενημέρωση για την αναγνώριση των κατασκευαστικών στοιχείων και των υλικών που παρέχεται εκ μέρους των παραγωγών είναι σημαντική προκειμένου να διευκολύνεται η διαχείριση, και ιδίως η επεξεργασία και η Ö ανάκτηση Õ ή αξιοποίηση/ ανακύκλωση των ΑΗΗΕ.

(23) Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διεξασφαλίσουν ότι η υποδομή για τις επιθεωρήσεις και την παρακολούθησηεποπτεία επιτρέπει την επαλήθευση της ορθής εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τη σύσταση 2001/331/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Απριλίου 2001, σχετικά με ελάχιστα κριτήρια για τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στα κράτη μέλη[19].

(24) Οι πληροφορίες σχετικά με το βάρος ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, σχετικά με τον αριθμό των ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διατίθενται στην αγορά της Κοινότητας καθώς και σχετικά με τα ποσοστά συλλογής, επαναχρησιμοποίησης (συμπεριλαμβανομένης, κατά το δυνατόν, της επαναχρησιμοποίησης ολόκληρων συσκευών), Ö ανάκτησης Õ ή αξιοποίησης/ανακύκλωσης και εξαγωγής των ΑΗΗΕ που συλλέγονται σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της επίτευξης των στόχων της παρούσας οδηγίας.

(25) Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόζουν ορισμένες διατάξεις της παρούσας οδηγίας μέσω συμφωνιών μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των οικείων οικονομικών κλάδων, υπό τον όρο ότι τηρούνται οι ειδικές προϋποθέσεις.

(26) Η προσαρμογή στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο ορισμένων διατάξεων της παρούσας οδηγίας, ο κατάλογος προϊόντων που υπάγονται στις κατηγορίες τις εκτιθέμενες στο παράρτημα Ι Α, της επιλεκτικής επεξεργασίας υλικών και κατασκευαστικών στοιχείων των ΑΗΗΕ, των τεχνικών απαιτήσεων για ð τη συλλογή, ï την αποθήκευση και την επεξεργασία των ΑΗΗΕ και του συμβόλου σήμανσης του ΗΗΕ, θα πρέπει να πραγματοποιείται από την Επιτροπή στο πλαίσιο διαδικασίας επιτροπής.

(27) Τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας θα πρέπει να θεσπισθούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή[20]. ðΠρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να προσαρμόζει τα παραρτήματα και να θεσπίζει κανόνες για τον έλεγχο της συμμόρφωσης. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά είναι γενικής εμβέλειας και έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της οδηγίας 2002/96/EΚ, μεταξύ άλλων με τη συμπλήρωσή της με την προσθήκη νέων, μη ουσιωδών στοιχείων, πρέπει να θεσπιστούν με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται από το άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ. ï

ò νέο

(28) Η υποχρέωση μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο πρέπει να περιοριστεί στις διατάξεις που συνιστούν τροποποιήσεις ουσίας των προϋπαρχουσών οδηγιών. Η υποχρέωση μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων που δεν τροποποιούνται απορρέει από τις προϋπάρχουσες οδηγίες.

(29) Η παρούσα οδηγία δεν πρέπει να θίγει τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις προθεσμίες μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής των οδηγιών που παρατίθενται στο παράρτημα V, μέρος Β.

ê 2002/96/EΚ

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

ê 2002/96/EΚ

Άρθρο 1

ò νέο

Αντικείμενο

Η παρούσα οδηγία ορίζει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας με την πρόληψη ή μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της παραγωγής και της διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και με τον περιορισμό των συνολικών επιπτώσεων της χρήσης των πόρων και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της.

ê 2002/96/EΚ

ð νέο

Στόχοι

Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι, ως πρώτη προτεραιότητα, η πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (AHHE), και επιπλέον η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και άλλες μορφές αξιοποίησης των αποβλήτων αυτών ώστε να μειωθεί η ποσότητα των αποβλήτων προς διάθεση. Παράλληλα επιδιώκεται η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων όλων των φορέων που συμμετέχουν στον κύκλο ζωής του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παραδείγματος χάριν, παραγωγών, διανομέων και καταναλωτών, και ιδίως των φορέων που σχετίζονται άμεσα με την επεξεργασία των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής

1. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που υπάγεται στις κατηγορίες του παραρτήματος Ι Α, ð της οδηγίας 20xx/xx/EΚ (περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών). ï εφόσον ο εν λόγω εξοπλισμός δεν αποτελεί τμήμα άλλου τύπου εξοπλισμού ο οποίος δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας. Στο παράρτημα Ι Β περιέχεται κατάλογος προϊόντων που εμπίπτουν στις κατηγορίες του παραρτήματος Ι Α.

2. Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται με την επιφύλαξη ð των απαιτήσεων ï της κοινοτικής νομοθεσίας για την σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας και την υγείας ð και για τα χημικά προϊόντα, ειδικότερα του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1907/2006, ï καθώς και της ειδικής κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση αποβλήτων ð και τον σχεδιασμό προϊόντων ï.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

3. Ö Η παρούσα οδηγία δεν εφαρμόζεται σε κανένα από τα ακόλουθα είδη εξοπλισμού: Õ

α) εξοπλισμός που ð απαραίτητος για ï συνδέεται με την προστασία των ζωτικώνουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας των κρατών μελών, στον οποίο περιλαμβάνονται τα όπλα, τα πυρομαχικά και το πολεμικό υλικό, εξαιρούνται από την παρούσα οδηγία. Ωστόσο, η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για προϊόντα που δεν προορίζονται για αμιγώς στρατιωτικούς σκοπούς·

Ö β) εξοπλισμός ειδικά σχεδιασμένος ως τμήμα άλλου τύπου εξοπλισμού μη υπαγόμενου στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας Õ ð , ο οποίος μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία του μόνο εάν αποτελεί τμήμα του εν λόγω άλλου εξοπλισμού· ï

ò νέο

ð γ) εξοπλισμός που δεν προορίζεται να διατεθεί στην αγορά ως ενιαία λειτουργική ή εμπορική μονάδα. ï

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

Ö δ) λαμπτήρες πυράκτωσης· Õ

Ö ε) εμφυτευμένα και μολυσμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Õ

ò νέο

4. Τα ΑΗΗΕ ταξινομούνται ως απόβλητα οικιακής προέλευσης ή ως απόβλητα από άλλους χρήστες πλην των οικιακών. Θεσπίζεται η κατάταξη των ΑΗΗΕ στις κατηγορίες αυτές. Το μέτρο αυτό, που έχει ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζεται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3. Η εν λόγω κατάταξη βασίζεται, μεταξύ άλλων, στο μερίδιο των πωλήσεων εξοπλισμού που αντιστοιχεί στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 3

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) «Ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός» ή «ΗΗΕ»: ο εξοπλισμός η ορθή λειτουργία του οποίου εξαρτάται από ηλεκτρικά ρεύματα ή ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ο εξοπλισμός για την παραγωγή, τη μεταφορά και τη μέτρηση των ρευμάτων και πεδίων αυτών, ο οποίος υπάγεται στις κατηγορίες του παραρτήματος Ι Α ð της οδηγίας 20xx/xx/EΚ (περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών) ï και ο οποίος έχει σχεδιασθεί για να λειτουργεί υπό ονομαστική τάση έως 1000 V εναλλασσομένου ρεύματος ήκαι έως 1500 V συνεχούς ρεύματος.

β) «Απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού» ή «ΑΗΗΕ»: ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός που θεωρείται απόβλητο κατά την έννοια του άρθρου Ö 3 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα Õ 1 στοιχείο α) της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ, συμπεριλαμβανομένων όλων των κατασκευαστικών στοιχείων, των συναρμολογημένων μερών και των αναλωσίμων, που συνιστούν τμήμα του προϊόντος κατά τον χρόνο απόρριψής του.

γ) «Πρόληψη»: ð η πρόληψη κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 12 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα. ï τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της ποσότητας των ΑΗΗΕ, καθώς και των υλικών και των ουσιών που περιέχουν, και στον περιορισμό των κινδύνων που συνεπάγονται για το περιβάλλον.

δ) «Επαναχρησιμοποίηση»: ð η επαναχρησιμοποίηση κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 13 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα ï οιαδήποτε ενέργεια χάρη στην οποία τα ΑΗΗΕ ή τα κατασκευαστικά τους μέρη χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς που σχεδιάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης της χρήσης του εξοπλισμού ή των κατασκευαστικών τους μερών που επιστρέφονται στα σημεία συλλογής ή στους διανομείς, τους ανακυκλωτές ή τους παραγωγούς.

ò νέο

ε) «Προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση»: η προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 16 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

στε)«Ανακύκλωση»: η ð ανακύκλωση κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 17 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα ï επανεπεξεργασία, στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας, των αποβλήτων υλικών, για τους σκοπούς που αρχικά είχαν σχεδιασθεί ή για άλλους σκοπούς, εξαιρουμένης, εντούτοις, της ανάκτησης ενεργείας, η οποία συνίσταται στη χρήση καυσίμων αποβλήτων ως μέσων παραγωγής ενέργειας με άμεση καύση με ή χωρίς άλλα απόβλητα, αλλά με ανάκτηση της θερμότητας.

ζστ)«Ö Ανάκτηση Õ Αξιοποίηση»: ð η ανάκτηση κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 15 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα ï οιαδήποτε εφαρμόσιμη ενέργεια που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ Β της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ.

ηζ) «Διάθεση»: ð η διάθεση κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 19 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα ï οιαδήποτε εφαρμόσιμη ενέργεια που αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ Α της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ.

θη) «Επεξεργασία»: ð η επεξεργασία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 14 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα ï οιαδήποτε δραστηριότητα μετά την παράδοση των ΑΗΗΕ σε μονάδα απορρύπανσης, αποσυναρμολόγησης, τεμαχισμού, αξιοποίησης ή προετοιμασίας για διάθεση, καθώς και οιαδήποτε άλλη ενέργεια εκτελείται για την αξιοποίηση ή/και τη διάθεση των ΗΗΕ.

ιθ) «Παραγωγός»: οιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το ποια τεχνική πωλήσεων χρησιμοποιεί, συμπεριλαμβανομένης της εξ αποστάσεως επικοινωνίας σύμφωνα με την οδηγία 97/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 1997, για την προστασία των καταναλωτών κατά τις εξ αποστάσεως συμβάσεις[21], το οποίο:

i) κατασκευάζει και πωλεί ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ð την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του ή αναθέτει τον σχεδιασμό ή την κατασκευή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τον οποίο εμπορεύεται με την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα ï τη μάρκα του,

ii) μεταπωλεί με Ö την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα Õ τη μάρκα του εξοπλισμό παραγόμενο από άλλους προμηθευτές, όπου ο μεταπωλητής δεν θεωρείται «παραγωγός» εφόσον η μάρκα του παραγωγού αναγράφεται στον εξοπλισμό σύμφωνα με το σημείο i), ή

iii) ð είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα και διαθέτει ï εισάγει ή εξάγει κατ’ επάγγελμα ð στην κοινοτική αγορά ï ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ð προερχόμενο από τρίτη χώρα ï σε ένα κράτος μέλος.

Όποιος παρέχει αποκλειστικά χρηματοδότηση στο πλαίσιο ή βάσει χρηματοδοτικής συμφωνίας χρηματοδότησης, δεν θεωρείται «παραγωγός», εκτός εάν ενεργεί επίσης ως παραγωγός κατά την έννοια των σημείων i) έως iii).

ιαι) «Διανομέας»: ð κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην αλυσίδα εφοδιασμού, το οποίο καθιστά ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό διαθέσιμο στην αγορά ï οιοσδήποτε παρέχει ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό, επί εμπορικής βάσεως, σε εκείνον που πρόκειται να τον χρησιμοποιήσει.

ιβια) «ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης»: τα ΑΗΗΕ που προέρχονται από νοικοκυριά και από εμπορικές, βιομηχανικές, ιδρυματικές και άλλες πηγές, η φύση και η ποσότητα των οποίων είναι παρόμοιες με των προερχόμενων από νοικοκυριά.

ò νέο

ιγ) «Επικίνδυνα απόβλητα»: τα επικίνδυνα απόβλητα κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

ιβ) «Επικίνδυνες ουσίες ή παρασκευάσματα»: κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που πρέπει να θεωρείται επικίνδυνο δυνάμει της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου[22] ή της οδηγίας 1999/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[23].

(ιδιγ) «Χρηματοδοτική συμφωνία»: οποιαδήποτε συμφωνία ή διακανονισμόςρύθμιση δανειοδότησης, Ö εκμίσθωσης, Õ μίσθωσης, ενοικίασης ή μελλοντικής πώλησης εξοπλισμού, ανεξάρτητα από το αν οι όροι της εν λόγω συμφωνίας ή διακανονισμούτης ρύθμισης ή οιασδήποτε συνοδευτικής συμφωνίας ή διακανονισμούρύθμισης προβλέπουν ή επιτρέπουν τη μεταβίβαση της Ö κυριότητας Õ ιδιοκτησίας του εξοπλισμού.

ò νέο

ιε) «Κυκλοφορία στην αγορά»: κάθε προσφορά προϊόντος για διανομή, κατανάλωση ή χρήση στην κοινοτική αγορά στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας, είτε επί πληρωμή είτε δωρεάν.

ιστ) «Διάθεση στην αγορά»: η πρώτη φορά κατά την οποία ένα προϊόν κυκλοφορεί στην κοινοτική αγορά.

ιζ) «Αφαίρεση»: ο χειρωνακτικός, μηχανικός, χημικός ή μεταλλουργικός χειρισμός που έχει ως αποτέλεσμα, στο τέλος της διεργασίας επεξεργασίας, να περιορίζονται σε κλειστό περιβάλλον οι επικίνδυνες ουσίες, παρασκευάσματα και συστατικά ως αναγνωρίσιμη ροή ή αναγνωρίσιμο τμήμα ροής. Μια ουσία, ένα παρασκεύασμα ή ένα συστατικό είναι αναγνωρίσιμο εάν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησής του για να αποδειχθεί η ασφαλής για το περιβάλλον επεξεργασία.

ιη) «Συλλογή»: η συλλογή κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 10 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα.

ιθ) «Χωριστή συλλογή»: η χωριστή συλλογή κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 11 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 4

Σχεδιασμός προϊόντων

ð Τηρώντας τις κατευθύνσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για τα προϊόντα, ï τΤα κράτη μέλη ενθαρρύνουν ð τη λήψη μέτρων που προάγουν ï τον σχεδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ð με κύριο σκοπό να διευκολυνθούν ï που λαμβάνει υπόψη και διευκολύνει Ö η επαναχρησιμοποίηση, Õ η αποσυναρμολόγηση και Ö η ανάκτηση Õ αξιοποίηση, και ιδίως την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των ΑΗΗΕ, των κατασκευαστικών τους στοιχείων και των υλικών τους. ð Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι σύμφωνα με τη εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. ï Εν προκειμένω, τα κράτη μέλη λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε οι παραγωγοί να μην εμποδίζουν, με ειδικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού ή διεργασίες διαδικασίες κατασκευής, την επαναχρησιμοποίηση των ΑΗΗΕ, εκτός εάν αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού ή διεργασίες διαδικασίες κατασκευής παρουσιάζουν πλεονεκτήματα υπέρτερης σημασίας, παραδείγματος χάριν ως προς την προστασία του περιβάλλοντος ή/και τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Άρθρο 5

Χωριστή συλλογή

1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της διάθεσης των ΑΗΗΕ ως αδιαχώριστων αστικών αποβλήτων και για την επίτευξη υψηλού βαθμούεπιπέδου χωριστής συλλογής των ΑΗΗΕ ð , κυρίως, και κατά προτεραιότητα, αποβλήτων εξοπλισμού ψύξης και κατάψυξης ο οποίος περιέχει ουσίες που καταστρέφουν το όζον και φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ï.

2. Για τα ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε στις 13 Αυγούστου 2005:

α) να συγκροτηθούνέχουν δημιουργηθεί συστήματα τα οποία να επιτρέπουν στους τελικούς κατόχους και τους διανομείς να επιστρέφουν τα απόβλητα αυτά τουλάχιστον δωρεάν. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των απαραίτητων εγκαταστάσεων συλλογής, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την πληθυσμιακή πυκνότητα·

β) οι διανομείς, κατά την παροχή νέου προϊόντος, να είναι υπεύθυνοι να εξασφαλίζουν ότι, όταν προσφέρουν νέο προϊόν, τα απόβλητα αυτά μπορούν να τους επιστρέφονται στο διανομέα τουλάχιστον δωρεάν, με αντιστοιχία ένα προς ένα, εφόσον ο εξοπλισμός αυτός είναι ισοδύναμου τύπου και επιτελείεκπληρώνει τις ίδιες λειτουργίες με τον προσφερόμενο παρεχόμενο εξοπλισμό. Τα κράτη μέλη μπορούν να μην εφαρμόζουν αποκλίνουν από την παρούσα διάταξη, εφόσον διασφαλίσουν ότι τούτο δεν καθιστά δυσχερέστερη για τον τελικό κάτοχο την επιστροφή των ΑΗΗΕ και με την προϋπόθεση ότι αυτά τα συστήματα εξακολουθούν συνεχίζονται να παρέχονται δωρεάν στον τελικό κάτοχο. Τα κράτη μέλη που κάνουν χρήση της παρούσας διάταξης ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά·

γ) με την επιφύλαξη των διατάξεων των στοιχείων α) και β), να επιτρέπεται στους παραγωγούς η συγκρότηση και θέση σε λειτουργία ατομικών ή/και συλλογικών συστημάτων επιστροφής για ΑΗΗΕ Ö οικιακής προέλευσης Õ που προέρχονται από τα νοικοκυριά, υπό τον όρο ότι αυτά είναι σύμφωνα με τους στόχους της παρούσας οδηγίας·

δ) λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά και κοινοτικά πρότυπα υγείας και ασφάλειας, να είναι δυνατή η άρνηση παραλαβής επιστρεφόμενωνπροκειμένου για επιστροφή δυνάμει των στοιχείων α) και β) ΑΗΗΕ που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού λόγω μόλυνσης. Τα κράτη μέλη προβαίνουν σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα εν λόγω ΑΗΗΕ.

Τα κράτη μέλη μπορούν να προβλέπουν ειδικές ρυθμίσεις για τη σύμφωνα με τα στοιχεία α) και β) επιστροφή των ΑΗΗΕ, αν ο εξοπλισμός δεν περιλαμβάνει τα ουσιώδη κατασκευαστικά στοιχεία ή αν περιέχει άλλα απόβλητα εκτός των ΑΗΗΕ.

3. Όσον αφορά τα ΑΗΗΕ από άλλους χρήστες εκτός των οικιακώνμη οικιακής προέλευσης, και με την επιφύλαξη του άρθρου 139, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί ή τρίτοι οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό τους μεριμνούν για τη συλλογή των αποβλήτων αυτών.

4. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι όλα τα ΑΗΗΕ που συλλέγονται σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2 και 3, μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας εγκεκριμένες δυνάμει του άρθρου 6, εκτός αν οι συσκευές επαναχρησιμοποιούνται ως σύνολα. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η σχεδιαζόμενη επαναχρησιμοποίηση να μην οδηγεί σε καταστρατήγηση της παρούσας οδηγίας, και ιδίως των άρθρων 6 και 7. Η συλλογή και η μεταφορά χωριστά συλλεγόμενων ΑΗΗΕ εκτελείται κατά τρόπο που να βελτιστοποιεί την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των κατασκευαστικών στοιχείων ή ολόκληρων των συσκευών που είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

ò νέο

Άρθρο 6

Διάθεση και μεταφορά των συλλεγόμενων ΑΗΗΕ

1. Τα κράτη μέλη απαγορεύουν τη διάθεση ανεπεξέργαστων ΑΗΗΕ που έχουν συλλεχθεί χωριστά.

2 Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη συλλογή και την αποκομιδή των χωριστά συλλεγόμενων ΑΗΗΕ κατά τρόπο που βελτιστοποιεί την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, καθώς και τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών σε κλειστό περιβάλλον.

ò νέο

Άρθρο 7

Ποσοστό συλλογής

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 5 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι παραγωγοί, ή τρίτοι που ενεργούν για λογαριασμό τους, επιτυγχάνουν ελάχιστο ποσοστό συλλογής 65%. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται με βάση το συνολικό βάρος των ΑΗΗΕ που συλλέχθηκαν στη διάρκεια δεδομένου έτους στο κράτος μέλος σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6, εκφραζόμενο ως επί τοις εκατό ποσοστό του μέσου βάρους του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διατέθηκε στην αγορά κατά την προηγούμενη διετία στο εν λόγω κράτος μέλος. Το εν λόγω ποσοστό συλλογής επιτυγχάνεται σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από το 2016.

2. Για την αντιμετώπιση δυσχερειών που αντιμετωπίζει κάποιο κράτος μέλος όσον αφορά την τήρηση των απαιτήσεων αυτών λόγω εθνικών ειδικών περιστάσεων, είναι δυνατόν να θεσπίζονται μεταβατικές ρυθμίσεις με τη διαδικασία του άρθρου 18 παράγραφος 2.

3. Καθορίζεται κοινή μεθοδολογία για τον υπολογισμό του συνολικού βάρους του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διατίθεται στην εθνική αγορά.

Το μέτρο αυτό, που έχει ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζεται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3.

4. Το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2012, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο επανεξετάζουν, με βάση έκθεση της Επιτροπής συνοδευόμενη, εφόσον ενδείκνυται, από πρόταση, το ποσοστό συλλογής και την καταληκτική ημερομηνία που αναφέρονται στην παράγραφο 1, αποβλέποντας και στον πιθανό καθορισμό στόχου για τη χωριστή συλλογή αποβλήτων εξοπλισμού ψύξης και κατάψυξης.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

5. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006, θα έχει επιτευχθεί χωριστή συλλογή τουλάχιστον τεσσάρων χιλιογράμμων ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης κατά μέσο όρο, ανά κάτοικο και ανά έτος.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, βάσει προτάσεως της Επιτροπής και λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική και οικονομική πείρα των κρατών μελών, καθορίζουν νέο υποχρεωτικό στόχο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Ο στόχος αυτός μπορεί να διατυπώνεται ως ποσοστό των ποσοτήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που έχουν πωληθεί κατά τα προηγούμενα έτη για οικιακή χρήση.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 86

Επεξεργασία

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε ð όλα τα ΑΗΗΕ που συλλέγονται χωριστά να υποβάλλονται σε επεξεργασία ï.

Ö 2. Η επεξεργασία Õ ð , πλην της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση ï Ö περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την αφαίρεση όλων των ρευστών και την επιλεκτική επεξεργασία σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ της παρούσας οδηγίας.

3. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι παραγωγοί ή οι τρίτοι οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό τους να συγκροτούνδημιουργούν συστήματα Õ ð ανάκτησης ï Ö των ΑΗΗΕ με χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών. Τα συστήματα επιτρέπεται να συγκροτούνταιμπορούν να δημιουργούνται από τους παραγωγούς σε ατομική ή/και συλλογική βάση. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε κάθε εγκατάσταση ή επιχείρηση που εκτελεί εργασίες συλλογής ή επεξεργασίας να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται τα ΑΗΗΕ σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις του παραρτήματος ΙΙΙ. Õοι παραγωγοί ή οι τρίτοι οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό τους, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, να δημιουργούν συστήματα επεξεργασίας των ΑΗΗΕ εφαρμόζοντας τις βέλτιστες δυνατές τεχνικές επεξεργασίας, αξιοποίησης και ανακύκλωσης. Τα συστήματα μπορούν να δημιουργούνται από τους παραγωγούς σε ατομική ή/και συλλογική βάση. Για να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση με το άρθρο 4 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ, η επεξεργασία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την αφαίρεση όλων των ρευστών και την επιλεκτική επεξεργασία σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ της παρούσας οδηγίας.

ê 2008/34/ΕΚ, άρθρο 1 παρ. 1 (προσαρμοσμένο)

4. Το παράρτημα ΙΙ μπορεί να τροποποιηθεί, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό και άλλες τεχνολογίες επεξεργασίας που διασφαλίζουν τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 184 παράγραφος 3. Ö Η Επιτροπή αξιολογεί κατά προτεραιότητα το κατά πόσον πρέπει να τροποποιηθούν οι καταχωρίσεις που αφορούν τις πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων για κινητά τηλέφωνα και τις οθόνες με υγρών κρυστάλλων. Õ

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

5. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για την επεξεργασία των συλλεγόμενων ΑΗΗΕ.

Τα κράτη μέλη που ορίζουν παρόμοια πρότυπα ποιότητας ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή, η οποία τα δημοσιεύει.

Ö 6. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν όσες εγκαταστάσεις ή επιχειρήσεις προβαίνουν σε επεξεργασία να καθιερώνουν εισάγουν πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. Õ Ö xx/20xx Õ761/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2001, περί της εκούσιας συμμετοχής οργανισμών σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (ΕΜΑS).

Ö Άρθρο 9 Õ

Ö Άδειες και επιθεωρήσεις Õ

ê 2002/96/ΕΚ, άρθρο 6 (προσαρμοσμένο)

21. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε κάθε εγκατάσταση ή επιχείρηση που εκτελεί εργασίες επεξεργασίας να λαμβάνει άδεια από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με Ö το άρθρο 23 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα Õτα άρθρα 9 και 10 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ.

2. Η παρέκκλιση από την απαίτηση για την έκδοση άδειας, που αναφέρεται στο άρθρο Ö 24 στοιχείο β) της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα Õ 11 παράγραφος 1 στοιχείο β) της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ, μπορεί να ισχύει για τις εργασίες Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης ΑΗΗΕ, εφόσον, πριν από την καταχώριση, οι αρμόδιες αρχές διενεργήσουν επιθεώρηση για να εξακριβώσουν τη συμμόρφωση προς το άρθρο 13 Ö της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα Õ4 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ.

Κατά την επιθεώρηση εξακριβώνονται τα ακόλουθα:

α) το είδος και οι ποσότητες των προς επεξεργασία αποβλήτων·

β) οι γενικές τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται·

γ) τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται.

Η επιθεώρηση διενεργείται τουλάχιστον μία φορά ετησίως το χρόνο και τα αποτελέσματά της ανακοινώνονται από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή.

3. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε κάθε εγκατάσταση ή επιχείρηση που εκτελεί εργασίες επεξεργασίας να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται τα ΑΗΗΕ σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις του παραρτήματος ΙΙΙ.

43. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η αναφερόμενη στις παραγράφους Ö 1 και Õ 2 άδεια ή καταχώριση να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την τήρηση των απαιτήσεων Ö του άρθρου 8 παράγραφοι 2, 3 και 5 Õ των παραγράφων 1 και 3 και για την επίτευξη των στόχων Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης του άρθρου 117.

Ö Άρθρο 10 Õ

Ö Μεταφορές ΑΗΗΕ Õ

ê 2002/96/ΕΚ, άρθρο 6 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

15. Η επεξεργασία μπορεί επίσης να εκτελείται διενεργείται εκτός του αντιστοίχου κράτους μέλους ή της Κοινότητας, υπό την προϋπόθεση ότι τα ΑΗΗΕ μεταφέρονται σύμφωνα με τον κανονισμό Ö (EK) αριθ. 1013/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2006, για τις μεταφορές αποβλήτων[24] Õ (ΕΟΚ) αριθ. 259/93 του Συμβουλίου, της 1ης Φεβρουαρίου 1993, σχετικά με την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μεταφορών αποβλήτων στο εσωτερικό της Κοινότητας καθώς και κατά την είσοδο και έξοδό τους[25].

2. ΑΗΗΕ που εξάγονται από την Κοινότητα σύμφωνα με τον κανονισμό Ö (EK) αριθ. 1013/2006 για τις μεταφορές αποβλήτων Õ(ΕΟΚ) αριθ. 259/93, Ö και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1418/2007 της Επιτροπής, της 29ης Νοεμβρίου 2007, σχετικά με την εξαγωγή για αξιοποίηση ορισμένων αποβλήτων που περιέχονται στο παράρτημα ΙΙΙ ή ΙΙΙΑ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προς ορισμένες χώρες στις οποίες δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΟΟΣΑ για τον έλεγχο των διασυνοριακών διακινήσεων αποβλήτων[26] Õ τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1420/1999 του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 1999, περί των κοινών κανόνων και διαδικασιών για τις μεταφορές ορισμένων αποβλήτων προς ορισμένες χώρες εκτός ΟΟΣΑ[27] και με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1547/1999 της Επιτροπής, της 12ης Ιουλίου 1999, για τον καθορισμό των διαδικασιών ελέγχου στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 259/93 του Συμβουλίου που εφαρμόζονται στις αποστολές ορισμένων αποβλήτων προς ορισμένες χώρες για τις οποίες δεν ισχύει η απόφαση C(92)39 τελικό του ΟΟΣΑ[28], υπολογίζονται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και των στόχων του άρθρου 117 παράγραφοι 1 και 2 της παρούσας οδηγίας μόνον εφόσον ο εξαγωγέας μπορεί να αποδείξει ότι η ð επεξεργασία ï ενέργεια της αξιοποίησης, επαναχρησιμοποίησης ή/και ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες εν γένει ισοδύναμες με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

6. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν όσες εγκαταστάσεις ή επιχειρήσεις προβαίνουν σε επεξεργασία να εισάγουν πιστοποιημένα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 761/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2001, για την εκούσια συμμετοχή οργανισμών σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (ΕΜΑS)[29].

ò νέο

3. Θεσπίζονται λεπτομερείς κανόνες εφαρμογής των παραγράφων 1 και 2, και ειδικότερα, κριτήρια για την αξιολόγηση των ισοδυνάμων συνθηκών.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζονται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 117

Αξιοποίηση Ö Στόχοι ανάκτησης Õ

1. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι παραγωγοί ή οι τρίτοι οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό τους, δημιουργούν συστήματα, είτε επί ατομικής είτε επί συλλογικής βάσεως, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, για την αξιοποίηση των ΑΗΗΕ που συλλέγονται χωριστά, σύμφωνα με το άρθρο 5. Τα κράτη μέλη δίνουν προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση ολόκληρων συσκευών. Έως την ημερομηνία που προβλέπεται στην παράγραφο 4, οι συσκευές αυτές δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των στόχων της παραγράφου 2.

12. Όσον αφορά ð όλα ï τα ΑΗΗΕ που ð συλλέγονται χωριστά και ï αποστέλλονται για επεξεργασία σύμφωνα με τα άρθρα 68, 9 και 10 ð ή για προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, ï τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι, έως τις 31 Δεκεμβρίου ð 2011 ï 2006, οι παραγωγοί επιτυγχάνουν τους ακόλουθους ð ελάχιστους ï στόχους:

α) για τα ΑΗΗΕ των κατηγοριών 1 και 10 του παραρτήματος Ι Α ð της οδηγίας 20xx/xx/EΚ (περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών) ï,

8. ð ανάκτηση σε ποσοστό 85% ï ο βαθμός αξιοποίησης πρέπει να αυξηθεί στο 80 % τουλάχιστον του μέσου βάρους ανά συσκευή, και

9. ð προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σε ποσοστό 80%· ï η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των κατασκευαστικών στοιχείων, των υλικών και των ουσιών πρέπει να αυξηθεί στο 75 % τουλάχιστον του μέσου βάρους ανά συσκευή·

β) για τα ΑΗΗΕ των κατηγοριών 3 και 4 του παραρτήματος Ι Α ð της οδηγίας 20xx/xx/EΚ (περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών) ï,

10. ð ανάκτηση σε ποσοστό 80% ï ο βαθμός αξιοποίησης πρέπει να αυξηθεί στο 75 % τουλάχιστον του μέσου βάρους ανά συσκευή,και

11. ð προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σε ποσοστό 70%· ïη επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των κατασκευαστικών στοιχείων, των υλικών και των ουσιών πρέπει να αυξηθεί στο 65 % τουλάχιστον του μέσου βάρους ανά συσκευή·

γ) για τα ΑΗΗΕ των κατηγοριών 2, 5, 6, 7 ð , 8 ï και 9 του παραρτήματος Ι Α ð της οδηγίας 20xx/xx/EΚ (περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών) ï,

12. ð ανάκτηση σε ποσοστό 75% ï ο βαθμός αξιοποίησης πρέπει να αυξηθεί στο 70 % τουλάχιστον του μέσου βάρους ανά συσκευή,και

13. ð προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σε ποσοστό 55%· ï η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των κατασκευαστικών στοιχείων, των υλικών και των ουσιών πρέπει να αυξηθεί στο 50 % τουλάχιστον του μέσου βάρους ανά συσκευή·

δ) για τους λαμπτήρες εκκενώσεως αερίου, ð προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σε ποσοστό 85%. ï ο βαθμός επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των κατασκευαστικών στοιχείων, των υλικών και των ουσιών πρέπει να ανέρχεται στο 80 % τουλάχιστον του βάρους των λαμπτήρων

ò νέο

2. Οι στόχοι αυτοί υπολογίζονται σε κατά βάρος εκατοστιαία αναλογία των χωριστά συλλεγόμενων ΑΗΗΕ που αποστέλλονται σε εγκαταστάσεις ανάκτησης.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

3. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, για τον υπολογισμό των εν λόγω στόχων, οι παραγωγοί ή οι ενεργούντες για λογαριασμό τους τρίτοι να τηρούν αρχεία κρατούν στοιχεία σχετικά με τη μάζα των ΑΗΗΕ, των κατασκευαστικών τους στοιχείων, υλικών και ουσιών κατά την είσοδο και έξοδο από την εγκατάσταση επεξεργασίας ή/και κατά την είσοδο στην εγκατάσταση Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης ή ανακύκλωσης.

ê2008/34/ΕΚ, άρθρο 1 παρ. 2

Θεσπίζονται λεπτομερείς κανόνες για την παρακολούθηση της τήρησης, από τα κράτη μέλη, των στόχων που καθορίζονται στην παράγραφο 2, συμπεριλαμβανομένων των προδιαγραφών για τα υλικά. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας δια συμπληρώσεώς της, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 14 παράγραφος 3.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

4. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καθορίζουν, βάσει προτάσεως της Επιτροπής, νέους στόχους για την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης ολόκληρων συσκευών, όπου ενδείκνυται, και για τα προϊόντα που υπάγονται στην κατηγορία 8 του παραρτήματος Ι Α, το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου 2008. Τούτο υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούνται, όπως η βελτιωμένη ενεργειακή αποδοτικότητα χάρη στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στους τομείς των υλικών και της τεχνολογίας. Λαμβάνονται επίσης υπόψη η τεχνική πρόοδος στην επαναχρησιμοποίηση, αξιοποίηση και ανακύκλωση, και στα προϊόντα και τα υλικά, καθώς επίσης η πείρα που έχουν αποκτήσει τα κράτη μέλη και η βιομηχανία.

45. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης, ανακύκλωσης και επεξεργασίας.

Άρθρο 128

Χρηματοδότηση ως προς τα AHHE οικιακής προέλευσης

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, το αργότερο έως τις 13 Αυγούστου 2005, οι παραγωγοί να εξασφαλίζουν τουλάχιστον τη χρηματοδότηση της συλλογής, της επεξεργασίας, της Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης και της περιβαλλοντικώς αβλαβούς διάθεσης των ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης, που παραδίδονται στις εγκαταστάσεις συλλογής, οι οποίες δημιουργούνται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 2. Όπου ενδείκνυται, τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου τη δαπάνη που συνεπάγονται για τις εγκαταστάσεις συλλογής τα ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης.

2. Για τα προϊόντα που διατέθηκανδιατίθενται στην αγορά Ö μετά Õ το αργότερο στις 13 Αυγούστου 2005, κάθε παραγωγός είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση των εργασιώνενεργειών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 όσον αφορά τα απόβλητα των δικών του προϊόντων. Ο παραγωγός μπορεί να επιλέξει την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής είτε ατομικά είτε με το να ενταχθεί σε συλλογικό σύστημα.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, αφενός κάθε παραγωγός να παρέχει εγγύηση όταν διαθέτει ένα προϊόν στην αγορά, η οποία βεβαιώνεικαταδεικνύοντας τη χρηματοδότηση της διαχείρισης όλων των ΑΗΗΕ, και αφετέρου,ώστε οι παραγωγοί να επισημαίνουν ευκρινώς τα προϊόντα τους σύμφωνα με το άρθρο 151 παράγραφος 2. Η εγγύηση αυτή εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των εργασιώνενεργειών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 όσον αφορά το εν λόγω προϊόν. Η εγγύηση μπορεί να λαμβάνει τη μορφή συμμετοχής του παραγωγού σε κατάλληλα συστήματα για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης ΑΗΗΕ, μιας ασφάλισης της ανακύκλωσης ή ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού.

Το κόστος συλλογής, επεξεργασίας και περιβαλλοντικώς ενδεδειγμένης διάθεσης δεν επιδεικνύεται ξεχωριστά στους αγοραστές κατά την πώληση νέων προϊόντων.

3. Η ευθύνη για τη χρηματοδότηση του κόστους της διαχείρισης των ΑΗΗΕ των προερχόμενων από προϊόντα που είχαν διατεθεί στην αγορά πριν από τις 13 Αυγούστου 2005 την ημερομηνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1 («ιστορικά απόβλητα») ανατίθεται σε ένα ή περισσότερα συστήματα, στα οποία συνεισφέρουν αναλογικά όλοι οι υφιστάμενοι στην αγορά όταν ανακύπτειτον καιρό που ανέκυψε το σχετικό κόστος παραγωγοί, π.χ. ανάλογα με το αντίστοιχο μερίδιό τους στην αγορά ανά τύπο εξοπλισμού.

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι, για μια μεταβατική περίοδο οκτώ ετών (δέκα ετών για την κατηγορία 1 του παραρτήματος Ι Α) μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, θα παρέχεται στους παραγωγούς η δυνατότητα να ενημερώνουν τους αγοραστές κατά τη στιγμή της πώλησης νέων προϊόντων σχετικά με το κόστος συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης κατά τρόπο περιβαλλοντικώς ενδεδειγμένο. Το αναφερόμενο κόστος δεν υπερβαίνει το πραγματικό κόστος.

4. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε και οι παραγωγοί που προμηθεύουν ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό χρησιμοποιώντας επικοινωνία εξ αποστάσεως, να συμμορφώνονται επίσης με τις απαιτήσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο για τον εξοπλισμό που προμηθεύουν στο κράτος μέλος όπου κατοικεί ο αγοραστής του εξοπλισμού.

ê2003/108/ΕΚ, άρθρο 1

Άρθρο 139

Χρηματοδότηση ως προς τα των ΑΗΗΕ από άλλους χρήστες, πλην των οικιακών ιδιωτικών νοικοκυριών

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, έως τις 13 Αυγούστου 2005, για προϊόντα που διατέθηκαν στην αγορά μετά τις 13 Αυγούστου 2005, οι δαπάνεςη χρηματοδότηση των δαπανών για τη συλλογή, την επεξεργασία, την ανάκτηση και την περιβαλλοντικώς αβλαβή διάθεση των ΑΗΗΕ που προέρχονται από άλλους χρήστες πλην των οικιακών ιδιωτικών νοικοκυριών, να χρηματοδοτούνταιπαρέχεται από τους παραγωγούς.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε, έως τις 13 Αυγούστου 2005, η χρηματοδότηση των δαπανών διαχείρισης για τα ΑΗΗΕ από προϊόντα που διατίθενται στην αγορά πριν από τις 13 Αυγούστου 2005 (ιστορικά απόβλητα), να διέπεται από τα οριζόμενα στο τρίτο και τέταρτο εδάφιο.

Για τα ιστορικά απόβλητα που αντικαθίστανται από νέα ισοδύναμα προϊόντα ή από νέα προϊόντα που επιτελούνκαλύπτουν την ίδια λειτουργία, η χρηματοδότηση των δαπανών επιβαρύνει τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων, όταν τα προσφέρουνκατά την παροχή τους. Τα κράτη μέλη δύνανται, εναλλακτικώς, να προβλέπουν ότι οι άλλοι χρήστες πλην των οικιακών ιδιωτικών νοικοκυριών, μπορούν επίσης να καθίστανται, εν μέρει ή πλήρως, υπεύθυνοι για τη χρηματοδότηση αυτή.

Για τα λοιπά ιστορικά απόβλητα, η χρηματοδότηση των δαπανών επιβαρύνει τους χρήστες, πλην των οικιακών ιδιωτικών νοικοκυριών.

2. Οι παραγωγοί και οι χρήστες, πλην των οικιακών ιδιωτικών νοικοκυριών, δύνανται, υπό την επιφύλαξη της παρούσας οδηγίας, να συνάπτουν συμφωνίες που να προβλέπουν άλλες μεθόδους χρηματοδότησης.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 1410

Ενημέρωση των χρηστών

1. ð Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι επιτρέπεται στους παραγωγούς να ενημερώνουν τους αγοραστές, κατά την πώληση νέων προϊόντων, σχετικά με το κόστος συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης των ΑΗΗΕ κατά τρόπο περιβαλλοντικώς αβλαβή. Το αναφερόμενο κόστος δεν υπερβαίνει το πραγματικό. ï

21. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι οικιακοί χρήστες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού οικιακής χρήσης ενημερώνονται δεόντως σχετικά με:

α) την απαίτηση υποχρέωση να μην διατίθενται πλέον τα ΑΗΗΕ Ö ως Õ μαζί με αδιαχώριστα αστικά απόβλητα, αλλά να συλλέγονται αποκομίζονται χωριστά·

β) τα συστήματα επιστροφής και συλλογής στα οποία έχουν πρόσβαση·

γ) το ρόλο τους στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τις άλλες μορφές Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης των ΑΗΗΕ·

δ) τις δυνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα της παρουσίας επικίνδυνων ουσιών στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό·

ε) την έννοια του συμβόλου που παρατίθεται στο παράρτημα ΙV.

32. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν κατάλληλα μέτρα προκειμένου οι καταναλωτές να συμμετέχουν στη συλλογή των AHHE και να ενθαρρύνονται να διευκολύνουν τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης, επεξεργασίας και Ö ανάκτησης Õ αξιοποίησης.

43. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η διάθεση των AHHE ως αδιαχώριστωνσυμμείκτων αστικών αποβλήτωναπορριμμάτων και να διευκολυνθεί η χωριστή συλλογή τους, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι παραγωγοί να σημαίνουν δεόντως με το σύμβολο που παρατίθεται στο παράρτημα ΙV ð – σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 50419[30] – ïτον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διατίθεται στην αγορά μετά τις 13 Αυγούστου 2005. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν είναι αναγκαίο λόγω του μεγέθους ή της λειτουργίας του προϊόντος, το σύμβολο τυπώνεται στη συσκευασία, τις οδηγίες χρήσης και την εγγύηση του συγκεκριμένου ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

54. Τα κράτη μέλη μπορούν να απαιτούν να παρέχονται διατίθενται ορισμένες ή όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται στις παραγράφους 21 έως 43 από τους παραγωγούς ή/και τους διανομείς, π.χ. μέσω των οδηγιών χρήσης ή στο σημείο πώλησης.

Άρθρο 1511

Ö Ενημέρωση Õ Πληροφορίες σχετικά με των εγκαταστάσεων επεξεργασίας

1. Προκειμένου να διευκολυνθεί η ð προετοιμασία για ï επαναχρησιμοποίηση και η ορθή και περιβαλλοντικά αβλαβήςεύστοχη επεξεργασία των ΑΗΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης, αναβάθμισης, ανακαίνισηςανακατασκευής και ανακύκλωσης, τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι παραγωγοί παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την επαναχρησιμοποίησης και επεξεργασίας για κάθε τύπο νέου ΗΗΕ που διατίθεται στην αγορά, εντός ενός έτους από τη διάθεση του εξοπλισμού στην αγορά. Οι πληροφορίες αυτές προσδιορίζουναναφέρουν, στο μέτρο που τούτο απαιτείται από τα κέντρα επαναχρησιμοποίησης και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ανακύκλωσης προκειμένου να τηρούνται οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας, τα διάφορα συστατικά και υλικά των ΗΗΕ καθώς και τη θέση των επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων στον ΗΗΕ. Οι εν λόγω πληροφορίες τίθενται στη διάθεση των κέντρων επαναχρησιμοποίησης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και ανακύκλωσης από τους παραγωγούς ΗΗΕ με τη μορφή εγχειριδίων ή με ηλεκτρονικά μέσα (π.χ. CD-ROM, διαδικτυακές υπηρεσίες).

2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οιοσδήποτε παραγωγός ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που διατίθενται στην αγορά μετά τις 13 Αυγούστου 2005 ταυτοποιείταιγίνεται σαφώς αναγνωρίσιμος από τη σήμανση της συσκευής. Επιπλέον, προκειμένου να καθίσταται δυνατός ο αδιαμφισβήτητος προσδιορισμός της ημερομηνίας διάθεσης της συσκευής στην αγορά, σήμανση στη συσκευή προσδιορίζει ότι η συσκευή διατέθηκε στην αγορά μετά τις 13 Αυγούστου 2005. Ö Προς τούτο εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 50419 Õ Η Επιτροπή προωθεί την κατάρτιση ευρωπαϊκών προτύπων προς το σκοπό αυτό.

Άρθρο 1612

ð Καταχώριση ï Ενημέρωση και υποβολή πληροφοριών και εκθέσεων

ò νέο

1. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν μητρώο παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών που προμηθεύουν ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό χρησιμοποιώντας επικοινωνία εξ αποστάσεως, σύμφωνα με την παράγραφο 2.

Το μητρώο αυτό χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων χρηματοδότησης βάσει των άρθρων 12 και 13.

2. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι κάθε παραγωγός στην επικράτειά τους μπορεί να καταχωρίζει στο οικείο εθνικό μητρώο όλες τις σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και των τελών, για τις δραστηριότητές του σε όλα τα κράτη μέλη.

Τα μητρώα είναι διαλειτουργικά ώστε να επιτρέπουν την ανταλλαγή των εν λόγω πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις ποσότητες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διατίθενται στην εθνική αγορά και τις μεταφορές χρηματικών ποσών που συνδέονται με τις ενδοκοινοτικές μεταβιβάσεις προϊόντων ή ΑΗΗΕ.

3. Καθορίζεται μορφότυπος για την καταχώριση και την υποβολή εκθέσεων, καθώς και η συχνότητα υποβολής τους. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζονται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3.

4. Ή λειτουργία του μητρώου είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται από τα συλλογικά συστήματα ευθύνης του παραγωγού που συγκροτούνται βάσει του άρθρου 12 παράγραφος 2.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

51. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν μητρώο παραγωγών και συγκεντρώνουν ετησίωςσυλλέγουν πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωμένων εκτιμήσεων, σχετικά με τις ποσότητες και τις κατηγορίες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διατίθενται στην αγορά τους, συλλέγονται με οποιοδήποτε τρόπο, επαναχρησιμοποιούνται, ανακυκλώνονται και ανακτώνται εντός των κρατών μελών, καθώς και σχετικά με τα Ö χωριστά Õ συλλεγόμενα ΑΗΗΕ που εξάγονταισυλλεγέντα απόβλητα που έχουν εξαχθεί, κατά βάρος, ή, αν αυτό είναι αδύνατο, κατά αριθμό τεμαχίων.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι παραγωγοί που προμηθεύουν ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό χρησιμοποιώντας επικοινωνία εξ αποστάσεως, να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα με τις απαιτήσεις του άρθρου 8 παράγραφος 4 και τις ποσότητες και τις κατηγορίες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που διατίθενται στην αγορά του κράτους μέλους όπου κατοικεί ο αγοραστής του εξοπλισμού.

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι απαιτούμενες πληροφορίες να διαβιβάζονται στην Επιτροπή ανά διετία εντός 18 μηνών μετά τη λήξη της καλυπτόμενης περιόδου. Η πρώτη δέσμη πληροφοριών καλύπτει τα έτη 2005 και 2006. Οι πληροφορίες παρέχονται υπό τη μορφή που καθορίζεται εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 14 παράγραφος 2 με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για τα ΑΗΗΕ και την επεξεργασία τους.

Τα κράτη μέλη παρέχουν τη δυνατότητα επαρκούς ανταλλαγής πληροφοριών για να συμμορφώνονται με την παρούσα παράγραφο, ιδίως όσον αφορά τις κατά το άρθρο 6 παράγραφος 5 επεξεργασίες.

62. Με την επιφύλαξη των απαιτήσεων της παραγράφου 1,Ττα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, ανά τριετία, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας ð και με τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 5 ï . Η έκθεση εφαρμογής συντάσσεται βάσει ερωτηματολογίου Ö , το οποίο ορίζεται από τις αποφάσεις 2004/249/EΚ[31] και 2005/369/EΚ[32] της Επιτροπής Õή σχεδιαγράμματος το οποίο εκπονεί η Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 της οδηγίας 91/692/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 23ης Δεκεμβρίου 1991, για την τυποποίηση και τον εξορθολογισμό των εκθέσεων που αφορούν την εφαρμογή ορισμένων οδηγιών για το περιβάλλον[33]. Το ερωτηματολόγιο ή το σχεδιάγραμμα αποστέλλεται στα κράτη μέλη έξι μήνες πριν από την έναρξη της περιόδου που καλύπτει η εκάστοτε έκθεση. Η έκθεση τίθεται στη διάθεση της Επιτροπής εντός εννέα μηνών από το τέλος της αντίστοιχης τριετούς περιόδου που καλύπτει.

Η πρώτη τριετής έκθεση καλύπτει την περίοδο από το 20xx04 έως το 20xx06.

Εντός εννέα μηνών από την παραλαβή των εκθέσεων των κρατών μελών, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.

ê 2008/34/ΕΚ, άρθρο 1 παρ. 3 (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 1713

Προσαρμογή στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο

Εγκρίνονται τυχόν ð Είναι δυνατόν να επέλθουν ï τροποποιήσεις ð , εάν κριθούν ï που είναι αναγκαίες για την προσαρμογή του άρθρου ð 16 παράγραφος 6 ï 7 παράγραφος 3 του παραρτήματος ΙΒ (ιδίως προκειμένου να προστεθούν, ενδεχομένως, τα οικιακά φωτιστικά, οι λαμπτήρες πυράκτωσης και τα φωτοβολταϊκά προϊόντα, ήτοι οι ηλιακές γεννήτριες ηλεκτρισμού), του παραρτήματος ΙΙ (ιδίως προκειμένου να ληφθούν υπόψη νέες εξελίξεις της τεχνικής επεξεργασίας ΑΗΗΕ), και των παραρτημάτων ΙΙΙ και IV στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στην οποία παραπέμπει στο άρθρο 184 παράγραφος 3.

Πριν από κάθε τροποποίηση των παραρτημάτων, η Επιτροπή συμβουλεύεται, μεταξύ άλλων, τους παραγωγούς ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τους ανακυκλωτές, τις επιχειρήσεις τους υπεύθυνους επεξεργασίας, και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις ενώσεις Ö εργαζομένων Õ εργοδοτών και καταναλωτών.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

Άρθρο 1814

Διαδικασία επιτροπής

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή η οποία έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου Ö 39 της οδηγίας 2008/xx/EΚ Õ18 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ.

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται τα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένου του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ ορίζεται τρίμηνη.

ê2008/34/ΕΚ, άρθρο 1 παρ. 4

3. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσας παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 5α παράγραφοι 1 έως 4 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της ίδιας απόφασης.

ê 2002/96/EΚ

Άρθρο 1915

Κυρώσεις

Τα κράτη μέλη καθορίζουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβάσεις των εθνικών διατάξεων που θεσπίζονται δυνάμει της παρούσας οδηγίας. Οι κυρώσεις αυτές πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.

ò νέο

Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τους κανόνες σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για παραβάσεις των εθνικών διατάξεων οι οποίες έχουν θεσπιστεί κατ’ εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή τους. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις σχετικές διατάξεις στην Επιτροπή, το αργότερο έως την ημερομηνία που καθορίζεται στο άρθρο 21, και της γνωστοποιούν αμέσως κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους

ê 2002/96/EΚ

Άρθρο 2016

Επιθεώρηση και παρακολούθηση

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι η επιθεώρηση και η εποπτεία καθιστούν δυνατή την επαλήθευση της ορθής εφαρμογής της παρούσας οδηγίας.

ò νέο

1. Τα κράτη μέλη διενεργούν τις ενδεδειγμένες επιθεωρήσεις και παρακολούθηση για να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή της παρούσας οδηγίας.

Οι επιθεωρήσεις αυτές καλύπτουν τουλάχιστον τις εξαγωγές ΑΗΗΕ εκτός Κοινότητας σύμφωνα με τον κανονισμό για τις μεταφορές αποβλήτων, καθώς και τις εργασίες που εκτελούνται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμφωνα με την οδηγία 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα και με το παράρτημα ΙΙ της παρούσας οδηγίας.

2. Η παρακολούθηση των μεταφορών ΑΗΗΕ από τα κράτη μέλη διενεργείται σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις παρακολούθησης του παραρτήματος Ι.

3. Είναι δυνατόν να θεσπιστούν πρόσθετοι κανόνες για τις επιθεωρήσεως και την παρακολούθηση.

Τα μέτρα αυτά, που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων της παρούσας οδηγίας με τη συμπλήρωσή της, θεσπίζονται με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 3.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ð νέο

Άρθρο 2117

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1. Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να συμμορφωθούν ð με τα άρθρα 2, 3, 5, 6, 7, 11, 14, 16, 19 και 20 και με το παράρτημα Ι το αργότερο στις [18 μήνες από την ημερομηνία δημόσίευσης της παρούσας οδηγίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης] ï προς την παρούσα οδηγία έως τις 13 Αυγούστου 2004. ð Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών και των διατάξεων της παρούσας οδηγίας. ï Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιλαμβάνουν αναφορά αναφέρονται στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από τηνπαρόμοια αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Οι λεπτομερείς διατάξεις της αναφοράς αυτής καθορίζονται από τα κράτη μέλη. ð Οι εν λόγω διατάξεις περιλαμβάνουν επίσης δήλωση που διευκρινίζει ότι οι παραπομπές στις οδηγίες που καταργούνται από την παρούσα οδηγία, οι οποίες περιέχονται στις ισχύουσες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις, θεωρούνται ότι γίνονται στην παρούσα οδηγία. Ο τρόπος πραγματοποίησης αυτής της παραπομπής και η διατύπωση αυτής της δήλωσης καθορίζονται από τα κράτη μέλη. ï

2. Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο όλων των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που ð το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου τις οποίες ï θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

3. Με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι που τίθενται στην παρούσα οδηγία, τα κράτη μέλη μπορούν να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τις διατάξεις του άρθρου 86 παράγραφος 6, του άρθρου 1410 παράγραφος 21 και του άρθρου 1511, μέσω συμφωνιών μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των οικείων οικονομικών κλάδων. Οι συμφωνίες αυτές πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσειςπροϋποθέσεις:

α) να μπορεί να επιβληθεί η τήρησή τους·

β) να προσδιορίζουν στόχους και τις αντίστοιχες προθεσμίες·

γ) να δημοσιεύονται στην εθνική οικεία επίσημη εφημερίδα ή σε επίσημο έγγραφο εξίσου προσιτό στο κοινό και να διαβιβάζονται στην Επιτροπή·

δ) τα επιτυγχανόμενα αποτελέσματα να παρακολουθούνται τακτικά, να αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και στην Επιτροπή και να καθίστανται διαθέσιμα στο κοινό υπό τους όρους τηςπου ορίζονται στη συμφωνίας·

ε) οι αρμόδιες αρχές να εξασφαλίζουν ότι εξετάζεται η επιτελούμενη στα πλαίσια της συμφωνίας πρόοδος·

στ) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη συμφωνία, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τις αντίστοιχεςοικείες διατάξεις της παρούσας οδηγίας με νομοθετικά, κανονιστικά ή διοικητικά μέτρα.

4. α) Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι οποίες γενικά λόγω:

14. της ανεπαρκούς ανακυκλωτικής τους υποδομής,

15. των γεωγραφικών τους συνθηκών, όπως πολυπληθή μικρά νησιά και αγροτικές και ορεινές περιοχές,

16. της χαμηλής τους πυκνότητας πληθυσμού, και

17. του χαμηλού επιπέδου κατανάλωσης ΗΗΕ,

δεν είναι σε θέση να επιτύχουν είτε το στόχο συλλογής που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 5 πρώτο εδάφιο είτε τους στόχους αξιοποίησης που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, και οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο της οδηγίας 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου, της 26ης Απριλίου 1999, περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων[34], μπορούν να αιτούνται την παράταση της προθεσμίας που μνημονεύεται στο ανωτέρω άρθρο,

μπορούν να παρατείνουν κατά 24 το πολύ μήνες τις προθεσμίες που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 5 και στο άρθρο 7 παράγραφος 2 της παρούσας οδηγίας.

Τα εν λόγω κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή για τις αποφάσεις τους, το αργότερο κατά τη χρονική στιγμή της μεταφοράς της παρούσας οδηγίας στο εσωτερικό τους δίκαιο.

β) Η Επιτροπή ενημερώνει τα άλλα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις αποφάσεις αυτές.

5. Εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η οποία βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ιδίως όσον αφορά τα χωριστά συστήματα συλλογής, επεξεργασίας, αξιοποίησης και χρηματοδότησης. Περαιτέρω, η έκθεση πρέπει να βασίζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις, την κτηθείσα πείρα, τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Η έκθεση συνοδεύεται, εφόσον χρειάζεται, από προτάσεις αναθεώρησης των οικείων διατάξεων της παρούσας οδηγίας.

ò νέο

Άρθρο 22

Κατάργηση

Η οδηγία 2002/96/EΚ, όπως τροποποιήθηκε με τις οδηγίες που εμφαίνονται στο παράρτημα V μέρος A, καταργείται από την επομένη της ημερομηνίας που αναφέρεται στο άρθρο 21, με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων των κρατών μελών όσον αφορά τις προθεσμίες μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο και εφαρμογής της οδηγίας που εμφαίνεται στο παράρτημα V μέρος B.

Οι παραπομπές στις καταργούμενες οδηγίες νοούνται ως παραπομπές στην παρούσα οδηγία και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος VI.

ê 2002/96/EΚ

ð νέο

Άρθρο 2318

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την ð εικοστή ï ημέρα ð από ï της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Άρθρο 2419

Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I A

Κατηγορίες ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία

1. Μεγάλες οικιακές συσκευές

2. Μικρές οικιακές συσκευές

3. Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών

4. Καταναλωτικά είδη

5. Φωτιστικά είδη

6. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (εξαιρουμένων των μεγάλης κλίμακας σταθερών βιομηχανικών εργαλείων)

7. Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού

8. Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (εξαιρουμένων των εμφυτεύσιμων και μολυσμένων)

9. Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου

10. Συσκευές αυτόματης διανομής

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I B

Κατάλογος προϊόντων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας και υπάγονται στις κατηγορίες του παραρτήματος Ι Α

1. Μεγάλες οικιακές συσκευές

Μεγάλες συσκευές ψύξης

Ψυγεία

Καταψύκτες

Άλλες μεγάλες συσκευές χρησιμοποιούμενες για ψύξη, διατήρηση και αποθήκευση τροφίμων

Πλυντήρια ρούχων

Στεγνωτήρια ρούχων

Πλυντήρια πιάτων

Συσκευές μαγειρικής

Ηλεκτρικές κουζίνες

Ηλεκτρικά μάτια

Φούρνοι μικροκυμάτων

Άλλες μεγάλες συσκευές χρησιμοποιούμενες για μαγείρεμα και άλλες επεξεργασίες τροφίμων

Ηλεκτρικές θερμάστρες

Ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ)

Άλλες μεγάλες συσκευές χρησιμοποιούμενες για θέρμανση χώρων, κρεβατιών, καθισμάτων

Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες

Συσκευές κλιματισμού

Άλλα είδη εξοπλισμού αερισμού, απαγωγής αερίων και κλιματισμού

2. Μικρές οικιακές συσκευές

Ηλεκτρικές σκούπες

Σκούπες χαλιών

Άλλες συσκευές καθαριότητας

Συσκευές χρησιμοποιούμενες για ράψιμο, πλέξιμο, ύφανση και άλλες κλωστοϋφαντουργικές εργασίες

Ηλεκτρικά σίδερα και άλλες συσκευές για το σιδέρωμα, το μαγγάνισμα και εν γένει τη φροντίδα των ρούχων

Φρυγανιέρες

Συσκευές τηγανίσματος (φριτέζες)

Μύλοι, καφετιέρες και συσκευές ανοίγματος ή σφραγίσματος περιεκτών ή συσκευασιών

Ηλεκτρικά μαχαίρια

Συσκευές κοπής και στεγνώματος μαλλιών, βουρτσίσματος δοντιών, ξυρίσματος, μασάζ και άλλες συσκευές περιποίησης του σώματος

Ρολόγια και εξοπλισμός μέτρησης, αναγραφής ή καταγραφής χρόνου

Ζυγαριές

3. Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών

Συγκεντρωτική επεξεργασία δεδομένων:

Μεγάλοι υπολογιστές (mainframes)

Μεσαίοι υπολογιστές (mini computers)

Μονάδες εκτύπωσης

Συστήματα προσωπικών υπολογιστών:

Προσωπικοί υπολογιστές [συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας (CPU), των ποντικιών, των οθονών και των πληκτρολογίων]

Φορητοί υπολογιστές (lap-top) (συμπεριλαμβανομένων των CPU, των ποντικιών, των οθονών και των πληκτρολογίων)

Υπολογιστές τσέπης (notebook)

Υπολογιστές χειρός (notepad)

Εκτυπωτές

Φωτοαντιγραφικά μηχανήματα

Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές γραφομηχανές

Αριθμομηχανές τσέπης και επιτραπέζιες

και άλλα προϊόντα και είδη εξοπλισμού για τη συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία, παρουσίαση ή διαβίβαση πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα

Τερματικά και συστήματα χρηστών

Συσκευές τηλεομοιοτυπίας (φαξ)

Τηλέτυπα

Τηλέφωνα

Τηλεφωνικές συσκευές επί πληρωμή

Ασύρματα τηλέφωνα

Κινητά τηλέφωνα

Συστήματα τηλεφωνητών

και άλλα προϊόντα και είδη εξοπλισμού για τη μετάδοση ήχου, εικόνων ή άλλων πληροφοριών με τηλεπικοινωνιακά μέσα

4. Καταναλωτικά είδη

Ραδιόφωνα

Τηλεοράσεις

Κάμερες μαγνητοσκόπησης (βιντεοκάμερες)

Μαγνητοσκόπια (συσκευές αναπαραγωγής εικόνας)

Συσκευές ηχογράφησης υψηλής πιστότητας

Ενισχυτές ήχου

Μουσικά όργανα

και άλλα προϊόντα και είδη εξοπλισμού για την εγγραφή ή αναπαραγωγή ήχου ή εικόνων, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων ή άλλων τεχνολογιών διανομής ήχου και εικόνας με άλλα πλην των τηλεπικοινωνιακών μέσα

5. Φωτιστικά είδη

Φωτιστικά για λαμπτήρες φθορισμού πλην των οικιακών φωτιστικών σωμάτων

Ευθείς λαμπτήρες φθορισμού

Λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων

Λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής έντασης, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου υψηλής πίεσης και των λαμπτήρων αλογονούχων μετάλλων

Λαμπτήρες νατρίου χαμηλής πίεσης

Άλλος φωτιστικός εξοπλισμός και εξοπλισμός προβολής ή ελέγχου του φωτός πλην των λαμπτήρων πυράκτωσης

6. Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (εξαιρουμένων των μεγάλης κλίμακας σταθερών βιομηχανικών εργαλείων)

Τρυπάνια

Πριόνια

Ραπτομηχανές

Εξοπλισμός για την τόρνευση, τη λείανση, την επίστρωση, το τρόχισμα, το πριόνισμα, το κόψιμο, τον τεμαχισμό, τη διάτμηση, τη διάτρηση, τη διάνοιξη οπών, τη μορφοποίηση, την κύρτωση και άλλες παρόμοιες επεξεργασίες ξύλου, μετάλλου και άλλων υλικών

Εργαλεία για τη στερέωση με βίδες, καρφιά ή κοινωμάτια και την αφαίρεσή τους και για παρόμοιες χρήσεις

Εργαλεία για συγκολλήσεις εν γένει και παρόμοιες χρήσεις

Εξοπλισμός ψεκασμού, επάλειψης, διασποράς ή άλλης επεξεργασίας υγρών ή αέριων ουσιών με άλλα μέσα

Εργαλεία κοπής χόρτου ή άλλων εργασιών κηπουρικής

7. Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού

Ηλεκτρικά τραίνα ή αυτοκινητοδρόμια

Φορητές κονσόλες βίντεο παιχνιδιών

Βιντεοπαιχνίδια

Υπολογιστές για ποδηλασία, καταδύσεις, τρέξιμο, κωπηλασία κ.λπ.

Αθλητικός εξοπλισμός με ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά κατασκευαστικά στοιχεία

Κερματοδέκτες τυχερών παιχνιδιών

8. Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (εξαιρουμένων των εμφυτεύσιμων και μολυσμένων)

Ακτινοθεραπευτικός εξοπλισμός

Καρδιολογικός εξοπλισμός

Συσκευές αιμοκάθαρσης

Συσκευές πνευμονικής οξυγόνωσης

Εξοπλισμός πυρηνικής ιατρικής

Ιατρικός εξοπλισμός για in-vitro διάγνωση

Συσκευές ανάλυσης

Καταψύκτες

Τεστ γονιμοποίησης

Άλλες συσκευές για την ανίχνευση, την πρόληψη, την παρακολούθηση, την αντιμετώπιση ή την ανακούφιση ασθενειών, σωματικών βλαβών και αναπηριών

9. Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου

Ανιχνευτές καπνού

Συσκευές θερμορύθμισης

Θερμοστάτες

Συσκευές μέτρησης, ζύγισης ή προσαρμογής για οικιακή η εργαστηριακή χρήση

Άλλα όργανα παρακολούθησης και ελέγχου χρησιμοποιούμενα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις (π.χ. σε ταμπλώ ελέγχου)

10. Συσκευές αυτόματης διανομής

Συσκευές αυτόματης διανομής θερμών ποτών

Συσκευές αυτόματης διανομής θερμών ή ψυχρών φιαλών ή μεταλλικών δοχείων

Συσκευές αυτόματης διανομής στερεών προϊόντων

Συσκευές αυτόματης διανομής χρημάτων

Κάθε είδους συσκευές αυτόματης διανομής οποιουδήποτε προϊόντος

ò νέο

Παράρτημα Ι

Ελάχιστες απαιτήσεις για την παρακολούθηση των εξαγωγών ΑΗΗΕ

1. Για να διακρίνεται ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός από τα ΑΗΗΕ, στις περιπτώσεις που ο κάτοχος του αντικειμένου ισχυρίζεται ότι προτίθεται να αποστείλει ή αποστέλλει μεταχειρισμένο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό και όχι ΑΗΕΕ, οι αρχές των κρατών μελών ζητούν τα ακόλουθα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση του ισχυρισμού αυτού:

α) αντίγραφο του τιμολογίου και της σύμβασης που αφορούν την πώληση ή/και τη μεταβίβαση της κυριότητας του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπου αναφέρεται ότι ο εξοπλισμός προορίζεται να επαναχρησιμοποιηθεί άμεσα και λειτουργεί πλήρως·

β) αποδεικτικό αξιολόγησης ή δοκιμής υπό μορφή αντιγράφου των αρχείων (πιστοποιητικό δοκιμής, αποδεικτικό λειτουργικότητας) για κάθε αντικείμενο του φορτίου και πρωτόκολλο που περιέχει όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία που προβλέπονται στο σημείο 2·

γ) δήλωση του κατόχου που προβαίνει στις διευθετήσεις για τη μεταφορά του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, στην οποία βεβαιώνει ότι κανένα από τα υλικά ή τον εξοπλισμό του φορτίου δεν είναι απόβλητο κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/xx/EΚ για τα απόβλητα, και

δ) επαρκή συσκευασία για την προστασία των μεταφερόμενων προϊόντων από ζημίες κατά τη μεταφορά, τη φόρτωση και την εκφόρτωση.

2. Για να αποδεικνύεται ότι τα μεταφερόμενα αντικείμενα είναι μεταχειρισμένος ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός και όχι ΑΗΗΕ, τα κράτη μέλη απαιτούν τα ακόλουθα στάδια διεξαγωγής δοκιμών και τήρησης αρχείου για τον μεταχειρισμένο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό:

Στάδιο 1: Διεξαγωγή δοκιμών

α) Πρέπει να ελέγχεται η λειτουργικότητα και να αξιολογούνται οι επικίνδυνες ουσίες. Οι προς διεξαγωγή δοκιμές εξαρτώνται από το είδος του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Για τα περισσότερα είδη μεταχειρισμένου ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αρκεί η δοκιμή λειτουργικότητας για τις βασικές λειτουργίες.

β) Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και των δοκιμών πρέπει να καταγράφονται σε αρχείο.

Στάδιο 2: Αρχείο

α) Το αρχείο πρέπει να είναι στερεωμένο σταθερά, άλλα όχι μόνιμα, είτε στον ίδιο τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό (εφόσον αυτός είναι ασυσκεύαστος) ή στη συσκευασία του, ώστε να μπορεί να αναγνωστεί χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί η συσκευασία του εξοπλισμού.

β) Το αρχείο περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία:

- ονομασία του αντικειμένου (ονομασία και κατηγορία του εξοπλισμού σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙ και το παράρτημα Ι, αντιστοίχως, της οδηγίας 20xx/xx/EΚ (περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών),

- αναγνωριστικός αριθμός του αντικειμένου (αριθ. τύπου),

- έτος παραγωγής (εάν είναι γνωστό),

- επωνυμία και διεύθυνση της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την απόδειξη της λειτουργικότητας,

- αποτελέσματα των δοκιμών που περιγράφονται στο στάδιο 1,

- είδος των δοκιμών που διεξήχθησαν.

3. Επιπλέον του εγγράφου που απαιτείται κατά το σημείο 1, κάθε φορτίο (π.χ. εμπορευματοκιβωτίου, φορτηγού) μεταχειρισμένου ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής:

α) έγγραφο CMR (σύμβαση οδικής εμπορευματικής μεταφοράς),

β) δήλωση του υπευθύνου προσώπου σχετικά με την ευθύνη του.

4. Εάν δεν υπάρχουν τα δέοντα έγγραφα που απαιτούνται κατά τα σημεία 1 και 3 και η δέουσα συσκευασία, οι αρχές των κρατών μελών τεκμαίρουν ότι το αντικείμενο είναι επικίνδυνο ΑΗΗΕ και ότι το φορτίο εμπεριέχει παράνομη μεταφορά. Υπό τις περιστάσεις αυτές, ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές και το φορτίο αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 25 του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι για τη μεταφορά υποχρεούνται να επιστρέψουν τα απόβλητα στη χώρα αποστολής με δικά τους έξοδα, χωρίς να αποκλείονται οι ποινικές κυρώσεις. Στα κράτη μέλη όπου το βάρος της απόδειξης του ότι πρόκειται για ΑΗΗΕ και όχι για ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό φέρουν οι δημόσιες αρχές, η απουσία των δεόντων εγγράφων και συσκευασίας είναι δυνατόν να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στη συνέχιση της μεταφοράς των αποβλήτων, όσο διαρκούν οι αναγκαίες έρευνες για να διαπιστωθεί η ιδιότητα των μεταφερόμενων αντικειμένων.

ê 2002/96/EΚ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Επιλεκτική επεξεργασία υλικών και κατασκευαστικών στοιχείων των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η οποία αναφέρεταισύμφωνα με στο άρθρο 86 παράγραφος 21

1. Από τα ΑΗΕΕ που συλλέγονται χωριστά πρέπει να αφαιρούνται Ττουλάχιστον οι ακόλουθες ουσίες, παρασκευάσματα και κατασκευαστικά στοιχεία: πρέπει να αφαιρούνται από τα ΑΗΕΕ που συλλέγονται χωριστά.

- Πυκνωτές που περιέχουν πολυχλωροδιφαινύλια (PCB) σύμφωνα με την οδηγία 96/59/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 1996, για τη διάθεση των πολυχλωροδιφαινυλίων και των πολυχλωροτριφαινυλίων (PCB/PCT)[35]

- Κατασκευαστικά στοιχεία που περιέχουν υδράργυρο, όπως διακόπτες και λαμπτήρες οπισθοφωτισμούλυχνίες

- Μπαταρίες

- Πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων από κινητά τηλέφωνα εν γένει και από άλλες συσκευές, αν η επιφάνεια της πλακέτας υπερβαίνει τα 10 τετραγωνικά εκατοστά

- Δοχεία υγρών ή κολλωδών μελανιών καθώς και έγχρωμων

- Πλαστικά υλικά που περιέχουν βρωμιούχους φλογοεπιβραδυντές

- Αμιαντούχα απόβλητα και κατασκευαστικά στοιχεία που περιέχουν αμίαντο

- Καθοδικές λυχνίες

- Χλωροφθοράνθρακες (CFC), υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) ή υδροφθοράνθρακες (HFC), υδρογονάνθρακες (HC)

- Λαμπτήρες εκκένωσης αερίων

- Οθόνες υγρών κρυστάλλων (μαζί με το περίβλημά τους, οσάκις ενδείκνυται), η επιφάνεια των οποίων υπερβαίνει τα 100 τετραγωνικά εκατοστά, καθώς και οθόνες οπισθοφωτιζόμενες από το πίσω μέρος τους με λαμπτήρες εκκένωσης αερίων

- Εξωτερικά ηλεκτρικά καλώδια

- Κατασκευαστικά στοιχεία με πυρίμαχες κεραμικές ίνες, όπως περιγράφονται στην οδηγία 97/69/ΕΚ της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 1997, για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου που αφορά την ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικίνδυνων ουσιών[36]

- Κατασκευαστικά στοιχεία με ραδιενεργές ουσίες, εξαιρουμένων των κατασκευαστικών στοιχείων που δεν υπερβαίνουνκείνται κάτω τα κατώφλια εξαίρεσης που ορίζονται στο άρθρο 3 και στο παράρτημα Ι της οδηγίας 96/29/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 31ης Μαΐου 1996, για τον καθορισμό των βασικών κανόνων ασφάλειας για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του πληθυσμού από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιονίζουσες ακτινοβολίες[37]

- Οι ηΗλεκτρολυτικοί πυκνωτές που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες (ύψος > 25 mm, διάμετρος > 25 mm ή ανάλογος όγκος).

Οι ως άνω ουσίες, παρασκευάσματα και κατασκευαστικά στοιχεία διατίθενται ή ανακτώνται σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 75/442/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

2. Τα παρακάτω κατασκευαστικά στοιχεία των ΑΗΗΕ τα οποία συλλέγονται χωριστά πρέπει να υποβάλλονται στην ακόλουθη επεξεργασία:

- Καθοδικές λυχνίες: πρέπει να αφαιρείται το φθορίζον επίχρισμα.

- Εξοπλισμός που περιέχει αέρια τα οποία καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος ή παρουσιάζουν δυναμικό αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP) άνω του 15, όπως τα αέρια που περιέχονται στο μονωτικό αφρό και στα ψυκτικά κυκλώματα:. τα αέρια πρέπει να αφαιρούνται καταλλήλως και να υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία. Τα αέρια που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2037/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου 2000, για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος[38].

- Λαμπτήρες εκκένωσης αερίων: αφαιρείται ο υδράργυρος.

3. Λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών μελημάτων και της σκοπιμότητας της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, οι παράγραφοι 1 και 2 εφαρμόζονται κατά τρόπον ώστε να μην παρεμποδίζεται η περιβαλλοντικώς αβλαβήςορθή επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση κατασκευαστικών στοιχείων ή ολόκληρων συσκευών.

ê 2008/34/ΕΚ, άρθρο 1 παρ. 5 (προσαρμοσμένο)

4. Ενεργώντας σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία παραπέμπει το άρθρο 14 παράγραφος 3, η Επιτροπή αξιολογεί κατά προτεραιότητα κατά πόσον πρέπει να τροποποιηθούν οι καταχωρίσεις που αφορούν τις πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων για κινητά τηλέφωνα και τις οθόνες με υγρούς κρυστάλλους.

ê 2002/96/EΚ (προσαρμοσμένο)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Τεχνικές απαιτήσεις αναφερόμενεςσύμφωνα με στο άρθρο 86 παράγραφος 3

1. ΧώροιΤόποι αποθήκευσης (ακόμη καιμεταξύ άλλων, προσωρινής) των ΑΗΗΕ πριν από την επεξεργασία τους (με την επιφύλαξη των απαιτήσεων της οδηγίας 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου):.

18. ΣτεγανέςΑδιάβροχες επιφάνειες στα κατάλληλα σημείαόπου δει, με πρόβλεψη εγκαταστάσεων συλλογής υπερχειλιζόντων, καθώς και, οσάκις ενδείκνυται, διαχωριστών, εγκαταστάσεων καθαρισμού και συστημάτων καθαρισμού-απολίπανσης

19. Κάλυψη των κατάλληλων σημείων για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, όπου δει

2. ΧώροιΤόποι επεξεργασίας των ΑΗΗΕ:.

20. Ζυγοί για τη μέτρηση του βάρους των αποβλήτων που υποβάλλονται σε επεξεργασία

21. ΣτεγανέςΑδιάβροχες επιφάνειες στα κατάλληλα σημεία και κάλυψή τους για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, όπου δει, με πρόβλεψη εγκαταστάσεων συλλογής υπερχειλιζόντων, καθώς και, οσάκις ενδείκνυται, διαχωριστών, εγκαταστάσεων καθαρισμού και συστημάτων καθαρισμού-απολίπανσης

22. Κατάλληλη αποθήκευση των αποσυναρμολογημένων ανταλλακτικών

23. Κατάλληλα δοχεία για την αποθήκευση μπαταριών, πυκνωτών που περιέχουν PCB/PCT και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων, όπως τα ραδιενεργά απόβλητα

24. Εξοπλισμός για την επεξεργασία του νερού σύμφωνα με τους κανονισμούς για την υγεία και το περιβάλλον

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Σύμβολο σήμανσης του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Το σύμβολο που αναφέρεται στη χωριστή συλλογή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αποτελείται από διαγραμμένο Ö τροχήλατο Õ τροχοφόρο κάδο απορριμμάτων, όπως αναπαριστάται κατωτέρω. Το σύμβολο πρέπει να τυπώνεται κατά τρόπο ώστε να είναι ευκρινές, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο.

[pic]

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Μέρος Α

Καταργούμενη οδηγία με τις διαδοχικές τροποποιήσεις της

(αναφερόμενες στο άρθρο 22)

Οδηγία 2002/96/EΚ σχετικά με τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) | (ΕΕ L 37 της 13.2.2003, σ. 24) |

Οδηγία 2003/108/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου | (ΕΕ L 345 της 31.12.2003, σ. 106) |

Οδηγία 2008/34/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου | (ΕΕ L 81 της 20.3.2008, σ. 65) |

Μέρος Β

Κατάλογος των προθεσμιών μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο

(κατά το άρθρο 22)

Οδηγία | Προθεσμία μεταφοράς |

2002/96/EΚ | 13 Αυγούστου 2004 |

2003/108/EΚ | 13 Αυγούστου 2004 |

2008/34/EΚ | - |

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

Πίνακας αντιστοιχίας

Οδηγία 2002/96/EΚ | Παρούσα οδηγία |

Άρθρο 1 | - |

- | Άρθρο 1 |

Άρθρο 2 παράγραφος 1 | Άρθρο 2 παράγραφος 1 |

Άρθρο 2 παράγραφος 2 | Άρθρο 2 παράγραφος 2 |

- | Άρθρο 2 παράγραφος 3, εισαγωγική φράση |

Άρθρο 2 παράγραφος 3 | Άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο α) |

Άρθρο 2 παράγραφος 1, εν μέρει | Άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο β) |

- | Άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο γ) |

Παράρτημα Ι Β σημείο 5 | Άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο δ) |

Παράρτημα Ι Β σημείο 8 | Άρθρο 2 παράγραφος 3 στοιχείο ε) |

- | Άρθρο 2 παράγραφος 4 |

Άρθρο 3 στοιχεία α) έως δ) | Άρθρο 3 στοιχεία α) έως δ) |

- | Άρθρο 3 στοιχείο ε) |

Άρθρο 3 στοιχείο ε) | Άρθρο 3 στοιχείο στ) |

Άρθρο 3 στοιχείο στ) | Άρθρο 3 στοιχείο ζ) |

Άρθρο 3 στοιχείο ζ) | Άρθρο 3 στοιχείο η) |

Άρθρο 3 στοιχείο η) | Άρθρο 3 στοιχείο θ) |

Άρθρο 3 στοιχείο θ) | Άρθρο 3 στοιχείο ι) |

Άρθρο 3 στοιχείο ι) | Άρθρο 3 στοιχείο ια) |

Άρθρο 3 στοιχείο ια) | Άρθρο 3 στοιχείο ιβ) |

Άρθρο 3 στοιχείο ιβ) | - |

- | Άρθρο 3 στοιχείο ιγ) |

Άρθρο 3 στοιχείο ιγ) | Άρθρο 3 στοιχείο ιδ) |

- | Άρθρο 3 στοιχεία ιε) έως ιθ) |

Άρθρο 4 | Άρθρο 4 |

Άρθρο 5 παράγραφοι 1 έως 3 | Άρθρο 5 παράγραφοι 1 έως 3 |

- | Άρθρο 6 παράγραφος 1 |

Άρθρο 5 παράγραφος 4 | Άρθρο 6 παράγραφος 2 |

Άρθρο 5 παράγραφος 5 | - |

- | Άρθρο 7 |

- | Άρθρο 8 παράγραφος 1 |

Άρθρο 6 παράγραφος 1 πρώτο και δεύτερο εδάφιο και παράγραφος 3 | Άρθρο 8 παράγραφοι 2 και 3 και παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο και δεύτερο εδάφιο πρώτη φράση |

Παράρτημα ΙΙ σημείο 4 | Άρθρο 8 παράγραφος 4 δεύτερο εδάφιο δεύτερη φράση |

Άρθρο 6 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο | Άρθρο 8 παράγραφος 5 |

Άρθρο 6 παράγραφος 6 | Άρθρο 8 παράγραφος 6 |

Άρθρο 6 παράγραφος 2 | Άρθρο 9 παράγραφοι 1 και 2 |

Άρθρο 6 παράγραφος 4 | Άρθρο 9 παράγραφος 3 |

Άρθρο 6 παράγραφος 5 | Άρθρο 10 παράγραφοι 1 και 2 |

- | Άρθρο 10 παράγραφος 3 |

Άρθρο 7 παράγραφος 1 | - |

Άρθρο 7 παράγραφος 2 | Άρθρο 11 παράγραφος 1 |

- | Άρθρο 11 παράγραφος 2 |

Άρθρο 7 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο | Άρθρο 11 παράγραφος 3 |

Άρθρο 7 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο | - |

Άρθρο 7 παράγραφος 4 | - |

Άρθρο 7 παράγραφος 5 | Άρθρο 11 παράγραφος 4 |

Άρθρο 8 παράγραφος 1 | Άρθρο 12 παράγραφος 1 |

Άρθρο 8 παράγραφος 2 πρώτο και δεύτερο εδάφιο | Άρθρο 12 παράγραφος 2 πρώτο και δεύτερο εδάφιο |

Άρθρο 8 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο | - |

Άρθρο 8 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο | Άρθρο 12 παράγραφος 3 πρώτο εδάφιο |

Άρθρο 8 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο | - |

Άρθρο 8 παράγραφος 4 | - |

Άρθρο 9 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο | Άρθρο 13 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο |

Άρθρο 9 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο | - |

Άρθρο 9 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο | Άρθρο 13 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο |

Άρθρο 9 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο | Άρθρο 13 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο |

Άρθρο 9 παράγραφος 2 | Άρθρο 13 παράγραφος 2 |

- | Άρθρο 14 παράγραφος 1 |

Άρθρο 10 παράγραφος 1 | Άρθρο 14 παράγραφος 2 |

Άρθρο 10 παράγραφος 2 | Άρθρο 14 παράγραφος 3 |

Άρθρο 10 παράγραφος 3 | Άρθρο 14 παράγραφος 4 |

Άρθρο 10 παράγραφος 4 | Άρθρο 14 παράγραφος 5 |

Άρθρο 11 | Άρθρο 15 |

- | Άρθρο 16 παράγραφοι 1 έως 4 |

Άρθρο 12 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο | Άρθρο 16 παράγραφος 5 |

Άρθρο 12 παράγραφος 1 δεύτερο, τρίτο και τέταρτο εδάφιο | - |

Άρθρο 12 παράγραφος 2 | Άρθρο 16 παράγραφος 6 |

Άρθρο 13 | Άρθρο 17 |

Άρθρο 14 | Άρθρο 18 |

Άρθρο 15 | Άρθρο 19 |

Άρθρο 16 | Άρθρο 20 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο |

- | Άρθρο 20 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο |

- | Άρθρο 20 παράγραφοι 2 και 3 |

Άρθρο 17 παράγραφοι 1 έως 3 | Άρθρο 21 παράγραφοι 1 έως 3 |

Άρθρο 17 παράγραφος 4 | - |

- | Άρθρο 22 |

Άρθρο 18 | Άρθρο 23 |

Άρθρο 19 | Άρθρο 24 |

Παράρτημα IA | - |

Παράρτημα IB | - |

- | Παράρτημα Ι |

Παραρτήματα II έως IV | Παραρτήματα II έως IV |

- | Παράρτημα V |

- | Παράρτημα VI |

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:

Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) που καταργεί την οδηγία 2002/96/ΕΚ

2. ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ:

Κεφάλαιο και άρθρο:

Ποσό εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό για το εξεταζόμενο έτος:

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

( Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.

( Η πρόταση δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στις δαπάνες αλλά έχει τις ακόλουθες δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα:

(εκατ. ευρώ με 1 δεκαδικό ψηφίο)

Γραμμή προϋπολογισμού | Έσοδα[39] | Περίοδος 12 μηνών που αρχίζει στις ηη/μμ/εεεε | [Έτος ν] |

Άρθρο … | Επίπτωση στους ιδίους πόρους |

Άρθρο … | Επίπτωση στους ιδίους πόρους |

Κατάσταση μετά τη δράση |

[ν+1] | [ν+2] | [ν+3] | [ν+4] | [ν+5] |

Άρθρο … |

Άρθρο … |

4. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

5. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

[1] COM(2008)505 και SEC(2008)2367

[2] ΕΕ C 365 E της 19.12.2000, σ. 184 και ΕΕ C 240 E της 28.8.2001, σ. 298. Ö ΕΕ C της , σ. Õ

[3] ΕΕ C 116 της 20.4.2001, σ. 38. Ö ΕΕ C της , σ. Õ

[4] ΕΕ C 148 της 18.5.2001, σ. 1. Ö ΕΕ C της , σ. Õ

[5] ΕΕ L 37 της 13.2.2003, σ. 24

[6] ΕΕ C 138 της 17.5.1993, σ. 5

[7] ΕΕ C 76 της 11.3.1997, σ. 1.

[8] ΕΕ C 362 της 2.12.1996, σ. 241.

[9] ΕΕ C της , σ.

[10] ΕΕ L 191 της 22.7.2005, σ. 29-58

[11] OJ L 37 της 13.2.2003, σ. 19-23

[12] ΕΕ L 194 της 25.7.1975, σ. 47· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την απόφαση 96/350/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 135 της 6.6.1996, σ. 32).

[13] ΕΕ L 114 της 27.4.2006, σ. 9

[14] COM(2008)505 και SEC(2008)2367

[15] OJ L 266 της 26.9.2006, σ. 1-14. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2008/12/EΚ (ΕΕ L 76 της 19.3.2008, σ. 39).

[16] ΕΕ L 78 της 26.3.1991, σ. 38· οδηγία όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 98/101/ΕΚ) της Επιτροπής (ΕΕ L 1 της 5.1.1999, σ. 1).

[17] COM(2008)505 και SEC(2008)2367

[18] ΕΕ L 24 της 29.1.2008, σ. 8 ΕΕ L 257 της 10.10.1996, σ.26-40

[19] ΕΕ L 118 της 27.4.2001, σ. 41

[20] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23

[21] ΕΕ L 144 της 4.6.1997, σ. 19

[22] ΕΕ L 196 της 16.8.1967, σ. 1· οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 2001/59/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 225 της 21.8.2001, σ. 1).

[23] ΕΕ L 200 της 30.7.1999, σ. 1· οδηγία όπως τροποποιήθηκε από την οδηγία 2001/60/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 226 της 22.8.2001, σ. 5).

[24] OJ L 190 της 12.7.2006, σ. 1-98. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1379/2007 της Επιτροπής (ΕΕ L 309 της 27.11.2007, σ. 7).

[25] ΕΕ L 30 της , 6.2.1993, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2557/2001 της Επιτροπής (ΕΕ L 349 της 31.12.2001, σ. 1).

[26] ΕΕ L 316 της 4.12.2007, σ. 6

[27] ΕΕ L 166 της 1.7.1999, σ. 6· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2243/2001 της Επιτροπής (ΕΕ L 303 της 20.11.2001, σ. 11).

[28] ΕΕ L 185 της 17.7.1999, σ. 1· κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2243/2001.

[29] ΕΕ L 114 της 24.4.2001, σ. 1.

[30] Εκδόθηκε από τη CENELEC τον Μάρτιο του 2006.

[31] ΕΕ L 78 της 16.3.2004, σ. 56

[32] ΕΕ L 119 της 11.5.2005, σ. 13

[33] ΕΕ L 377 της 31.12.1991, σ. 48.

[34] ΕΕ L 182 της 16.7.1999, σ. 1.

[35] ΕΕ L 243 της 24.9.1996, σ. 31

[36] ΕΕ L 343 της 13.12.1997, σ. 19

[37] ΕΕ L 159 της 29.6.1996, σ. 1

[38] ΕΕ L 244 της 29.9.2000, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2039/2000 (ΕΕ L 244 της 29.9.2000, σ. 26).

[39] Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (γεωργικές εισφορές, εισφορές ζάχαρης, δασμοί), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση των εξόδων είσπραξης, που ανέρχονται σε ποσοστό 25%.

Top