Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0452

    γνωμη τησ Επιτροπησ σύμφωνα με το άρθρο 251 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο γ) της συνθήκης ΕΚ, επί των τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση για ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβούλιο για την απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλικού υδραργύρου και την ασφαλή αποθήκευσή του περι τροποποιησεως της προτασης της επιτροπης σύμφωνα με το άρθρο 250 παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ

    /* COM/2008/0452 τελικό - COD 2006/0206 */

    52008PC0452

    γνωμη τησ Επιτροπησ σύμφωνα με το άρθρο 251 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο γ) της συνθήκης ΕΚ, επί των τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση για ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβούλιο για την απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλικού υδραργύρου και την ασφαλή αποθήκευσή του περι τροποποιησεως της προτασης της επιτροπης σύμφωνα με το άρθρο 250 παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ /* COM/2008/0452 τελικό - COD 2006/0206 */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 8.7.2008

    COM(2008) 452 τελικό

    2006/0206 (COD)

    ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    σύμφωνα με το άρθρο 251 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο γ) της συνθήκης ΕΚ, επί των τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση γιαΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥγια την απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλικού υδραργύρου και την ασφαλή αποθήκευσή του

    ΠΕΡΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σύμφωνα με το άρθρο 250 παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ

    2006/0206 (COD)

    ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    σύμφωνα με το άρθρο 251 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο στοιχείο γ) της συνθήκης ΕΚ, επί των τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση για ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλικού υδραργύρου και την ασφαλή αποθήκευσή του

    1. Ιστορική αναδρομή

    Διαδικασία

    Στις 26 Οκτωβρίου 2006 η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλικού υδραργύρου και την ασφαλή αποθήκευσή του, προς έγκριση με την διαδικασία συναπόφασης όπως ορίζεται στο άρθρο 251 της συνθήκης ΕΚ.

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέδωσε τη γνώμη της στις 25 Απριλίου 2007.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθόρισε τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση στις 20 Ιουνίου 2007.

    Το Συμβούλιο καθόρισε την κοινή θέση του στις 20 Δεκεμβρίου 2007. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθόρισε τη θέση του σε δεύτερη ανάγνωση στις 21 Μαΐου 2008.

    2. Αντικείμενο τησ πρότασης της Επιτροπής

    Στις 28 Ιανουαρίου 2005, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κοινοτική στρατηγική για τον υδράργυρο (COM(2005)20 τελικό).

    Σύμφωνα με τη δράση 5, « ως προκαταληπτική συμβολή υπέρ της πρότασης σχετικά με μια οργανωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο προσπάθεια για τον σταδιακό τερματισμό της πρωτογενούς παραγωγής του υδραργύρου και με παράλληλο στόχο να σταματήσει η είσοδος των πλεονασμάτων στην αγορά…, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 304/2003 για το σταδιακό τερματισμό των εξαγωγών υδραργύρου από την Κοινότητα το αργότερο έως το 2011 .»

    Σύμφωνα με τη δράση 9, « Η Επιτροπή θα αναλάβει δράση ώστε να επιτευχθεί η προσωρινή αποθήκευση υδραργύρου από τη βιομηχανία παραγωγής χλωριούχων αλκαλίων, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα το οποίο εναρμονίζεται προς τον προβλεπόμενο σταδιακό τερματισμό των εξαγωγών υδραργύρου έως το 2011. Κατ’ αρχήν η Επιτροπή θα εξετάσει τις δυνατότητες συμφωνίας με τη βιομηχανία. »

    Στις 24 Ιουνίου 2005, το Συμβούλιο εξέδωσε τα συμπεράσματά του σχετικά με τη στρατηγική για τον υδράργυρο. Επικρότησε την ανακοίνωση της Επιτροπής και τόνισε « τη σημασία της πρότασης για τον σταδιακό τερματισμό των εξαγωγών υδραργύρου από την Κοινότητα ». Κάλεσε επίσης την Επιτροπή « να αναλάβει δράση το ταχύτερο δυνατόν… να υποβάλει κατάλληλες προτάσεις » για τον « σταδιακό τερματισμό των εξαγωγών υδραργύρου από την Κοινότητα και ανάληψη δράσης για την επίλυση του προβλήματος της ασφαλούς αποθήκευσης ή διάθεσης του υδραργύρου που προέρχεται, μεταξύ άλλων, από τη βιομηχανία χλωρίου-αλκαλίων εντός χρονοδιαγράμματος που θα συνάδει με τον σκοπούμενο σταδιακό τερματισμό των εξαγωγών υδραργύρου ».

    Στις 14 Μαρτίου 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο επικροτεί τη στρατηγική και υπογραμμίζει « τη σημασία της προορατικής πρότασης της Επιτροπής για τη σταδιακή κατάργηση των εξαγωγών μεταλλικού υδραργύρου … από την Κοινότητα » και ζητεί από την Επιτροπή να λάβει μέτρα « για να εξασφαλίσει ότι ο υδράργυρος που προέρχεται από τη βιομηχανία των χλωριούχων αλκαλίων θα αποθηκεύεται ασφαλώς ».

    Συνεπώς, στόχος της παρούσας πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου είναι να εφαρμοσθούν οι δράσεις 5 και 9 της στρατηγικής, με την απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλικού υδραργύρου από την Κοινότητα, καθώς και να εξασφαλισθεί ότι ο υδράργυρος αυτός δεν θα επανεισέρχεται στην αγορά και ότι θα αποθηκεύεται με ασφαλή τρόπο. Βασικός στόχος είναι να περιορισθεί η προσθήκη νέων ποσοτήτων στο «παγκόσμιο απόθεμα» του ήδη διαφυγόντος υδραργύρου.

    3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    3.1 Γενικά

    Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 ενέκρινε συμβιβαστική δέσμη 22 τροπολογιών που είχαν προσυμφωνηθεί με το Συμβούλιο με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη δεύτερη ανάγνωση.

    Αυτές οι τροπολογίες αφορούν κυρίως:

    - το πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης εξαγωγών (το οποίο επεκτείνεται σε δύο ενώσεις και μείγματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, προκειμένου να αποτραπεί η παράκαμψη της απαγόρευσης εξαγωγής μεταλλικού υδραργύρου)

    - την ημερομηνία ενάρξεως εφαρμογής της απαγόρευσης εξαγωγών (15 Μαρτίου 2011 αντί 1 Ιουλίου 2011)

    - τη σύνδεση ανταλλαγής πληροφοριών και έκθεσης σχετικά με τις επιλογές ασφαλούς διάθεσης (σταθεροποίηση) για την θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων αποδοχής στο πλαίσιο της διαδικασίας της επιτροπολογίας

    - διευρυμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και

    - εκτεταμένη ρήτρα αναθεώρησης.

    Η Επιτροπή δέχεται όλες τις τροπολογίες επειδή ευθυγραμμίζονται με τον συνολικό στόχο και τα γενικά χαρακτηριστικά της πρότασης.

    3.2 Τροποποιημένη πρόταση

    Σύμφωνα με το άρθρο 250 παράγραφος 2 της συνθήκης ΕΚ, η Επιτροπή τροποποιεί την πρότασή της όπως ανωτέρω.

    Top