Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0223

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το συμβουλιο και την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη - Για την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος βελτίωσης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ: περαιτέρω επιτευχθείσα πρόοδος κατά το 2006 και τα επόμενα βήματα για την υποβολή πρότασης για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των επιχειρήσεων (ΚΕΒΦΕ)

    /* COM/2007/0223 τελικό */

    52007DC0223

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το συμβουλιο και την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη - Για την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος βελτίωσης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ: περαιτέρω επιτευχθείσα πρόοδος κατά το 2006 και τα επόμενα βήματα για την υποβολή πρότασης για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των επιχειρήσεων (ΚΕΒΦΕ) /* COM/2007/0223 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 2.5.2007

    COM(2007) 223 τελικό

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Για την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος βελτίωσης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ: περαιτέρω επιτευχθείσα πρόοδος κατά το 2006 και τα επόμενα βήματα για την υποβολή πρότασης για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας των επιχειρήσεων (ΚΕΒΦΕ)

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

    1. Ιστορικó 3

    2. Η πρόοδος μέχρι στιγμής 4

    2.1. Δραστηριότητες της ομάδας εργασίας για τη μελέτη εφαρμογής της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων (ΟΕ ΚΕΒΦΕ) 4

    2.2. Πρόοδος που επιτεύχθηκε εκτός της ομάδας εργασίας – Ανάλυση των επιπτώσεων 5

    3. Τα επόμενα βήματα 6

    4. Συμπεράσματα 8

    Παράρτημα 1 10

    Ορισμένες ειδικές πτυχές τεχνικής φύσεως που εξετάστηκαν κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας ΚΕΒΦΕ που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2006 10

    Παράρτημα 2 11

    Ορισμένα λεπτομερή ζητήματα τεχνικής φύσεως, τα οποία έχουν εξεταστεί στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας ΚΕΒΦΕ και τα οποία μελετά ακόμα η Επιτροπή 11

    1. Ιστορικο

    Στην παρούσα ανακοίνωση περιγράφεται συνοπτικά η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την ΚΕΒΦΕ στο πλαίσιο του καταρτισθέντος το 2004 σχεδίου προγράμματος εργασίας. Επικεντρώνεται στο έργο που παρήχθη κατά το 2006, προβάλλοντας ορισμένα από τα πλέον αξιοσημείωτα ζητήματα που ανέκυψαν και ανακεφαλαιώνοντας ορισμένα από τα βασικά στρατηγικά θέματα που αφορούν την ΚΕΒΦΕ.

    Στην ανακοίνωση του 2006[1] επεξηγούνταν το πλαίσιο και οι στόχοι της ΚΕΒΦΕ, ενώ εξαγγέλλετο ότι το 2007 θα υποβληθεί προφορική έκθεση προόδου. Οι εν λόγω στόχοι εξακολουθούν να ισχύουν, δεδομένου ότι έκτοτε σημειώθηκαν ελάχιστες αποφασιστικές εξελίξεις για την άρση των φορολογικών εμποδίων στην εσωτερική αγορά.

    Το Συμβούλιο εξέτασε την ανακοίνωση τον Ιούνιο του 2006, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε συμπεράσματα. Το Δεκέμβριο του 2006, η Επιτροπή υπέβαλε επίσης προφορική έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο. Η ΚΕΒΦΕ αποτελεί έναν φιλόδοξο στόχο που συνεπάγεται ορισμένα τεχνικά προβλήματα για τα κράτη μέλη. Για να επιτευχθεί συναίνεση απαιτείται να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες. Σε ορισμένους ιδιαίτερα ειδικούς τομείς παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος, όπως για παράδειγμα η έγκριση κώδικα δεοντολογίας σχετικά με την τεκμηρίωση για τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης[2], καθώς και κατευθυντήριων οδηγιών για τις συμφωνίες προκαθορισμένων τιμών στην ΕΕ[3], ενώ η Επιτροπή εξέδωσε, το Δεκέμβριο του 2006, τρεις ανακοινώσεις[4] σχετικά με την αναγκαιότητα αυξημένου συντονισμού μεταξύ κρατών μελών όσον αφορά τα φορολογικά τους συστήματα και μία σχετικά με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων υπέρ της έρευνας και ανάπτυξης[5]. Εντούτοις, η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι, παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω στοχοθετημένα μέτρα θα περιορίσουν κάπως ορισμένα από τα εμπόδια, μια σφαιρική προσέγγιση μέσω της θέσπισης της ΚΕΒΦΕ θα μπορέσει να μεγιστοποιήσει τα συνολικά οφέλη όσον αφορά τη φορολογία των κερδών των εταιριών στην εσωτερική αγορά. Εντούτοις, απαιτείται προσεκτική προετοιμασία.

    Η υλοποίηση της ΚΕΒΦΕ θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική συμβολή στην επιτυχία της εσωτερικής αγοράς, στη βελτίωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ στον κόσμο, σύμφωνα με την ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας[6]. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να καταστεί ελκυστικότερη αγορά για επενδύσεις και τούτο θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων εντός της ΕΕ, καθώς και των άμεσων ξένων επενδύσεων.

    Οι στόχοι της παρούσας ανακοίνωσης είναι:

    - η σχετική με την επιτευχθείσα πρόοδο ενημέρωση του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, καθώς και του ευρέος κοινού,

    - η συνοπτική παρουσίαση των σχεδίων για την συνέχιση του έργου, και

    - η ανακεφαλαίωση και η προβολή ορισμένων ειδικών τεχνικών πτυχών που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς και διαφόρων ιδιαίτερα σημαντικών θεμάτων που έχουν περισσότερο στρατηγική διάσταση.

    2. Η προοδοσ μεχρι στιγμησ

    2.1. Δραστηριότητες της ομάδας εργασίας για τη μελέτη εφαρμογής της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων (ΟΕ ΚΕΒΦΕ)

    Η ομάδα εργασίας ΚΕΒΦΕ εξακολούθησε να συνεδριάζει σε τριμηνιαία βάση. Εκτός από τις πρώτες τέσσερις υποομάδες (στοιχεία του ενεργητικού και αποσβέσεις, προβλέψεις και αποθεματικά, φορολογητέο εισόδημα, διεθνείς πτυχές), έχουν συσταθεί και άλλες δύο υποομάδες, επιφορτισμένες με τη μελέτη της φορολόγησης ομίλων του μηχανισμού επιμερισμού. Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας (εκτός από τις εκθέσεις των υποομάδων) ανακεφαλαιώνονται στο έγγραφο εργασίας[7] που υποβλήθηκε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2006.

    Η εν λόγω συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, το Δεκέμβριο του 2006, πραγματοποιήθηκε εν μέρει με διευρυμένη σύνθεση, με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που συμμετείχαν στη συζήτηση για την ΚΕΒΦΕ. Ακολούθησε, το 2005, ανάλογη διευρυμένη συνεδρίαση. Τον Ιούνιο του 2006 πραγματοποιήθηκε μια διευρυμένη συνεδρίαση με περισσότερο εξειδικευμένο αντικείμενο, στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του χρηματοοικονομικού τομέα, προκειμένου να συζητήσουν τις ιδιαιτερότητες του εν λόγω τομέα. Σκοπός των συνεδριάσεων αυτών ήταν να διασφαλιστεί η επαρκής διαβούλευση και να παρασχεθεί στους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής και των κρατών μελών η δυνατότητα να επωφεληθούν από την συλλογική εμπειρογνωμοσύνη των επιχειρηματιών και των ακαδημαϊκών εμπειρογνωμόνων.

    Όπως επεξηγείτο και στην ανακοίνωση του 2006, οι συνεδριάσεις των υποομάδων ή της ομάδας εργασίας δεν αποσκοπούν στην επίτευξη επίσημης συμφωνίας επί συγκεκριμένων θεμάτων, είναι όμως δυνατόν να εντοπιστούν τα ζητήματα εκείνα στα οποία υπάρχουν εύλογες προοπτικές κοινής συμφωνίας, καθώς και εκείνα για τα οποία θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις όταν η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τη νομοθετική της πρόταση. Για τα τελευταία αυτά ζητήματα, ιδιαίτερα χρήσιμες μπορεί να αποβούν οι συμπληρωματικές γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων εκτός της Επιτροπής και των διοικήσεων των κρατών μελών.

    Το έγγραφο εργασίας περιλάμβανε εκθέσεις προόδου σχετικά με το φορολογητέο εισόδημα, τις διεθνείς πτυχές, το προσωπικό πεδίο εφαρμογής, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την ενοποίηση και το διοικητικό πλαίσιο. Επισημάνθηκαν ορισμένες ειδικές πτυχές τεχνικής φύσεως σχετικά με κάθε ζήτημα, προκειμένου να δοθεί στη συνέχεια ιδιαίτερη προσοχή. Ορισμένες από τις εν λόγω τεχνικές πτυχές αναφέρονται συνοπτικά στο παράρτημα Ι. Λεπτομερή στοιχεία διατίθενται στις σχετικές ιστοσελίδες.

    Για να ενοποιηθεί η φορολογική βάση πρέπει να συμφωνηθεί μια μέθοδος επιμερισμού. Το θέμα εθίγη για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2006, ενώ οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν μόλις πρόσφατα. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο μηχανισμός παράγει δίκαια και θεμιτά αποτελέσματα.

    2.2. Πρόοδος που επιτεύχθηκε εκτός της ομάδας εργασίας – Ανάλυση των επιπτώσεων

    Σύμφωνα με την συνήθη πρακτική, η νομοθετική πρόταση θα συνοδεύεται από ανάλυση των επιπτώσεων που θα συνταχθεί με βάση τα κύρια αναλυτικά στάδια των κατευθυντήριων οδηγιών ανάλυσης των επιπτώσεων[8]. Στην ανάλυση των επιπτώσεων θα περιγράφονται τα φορολογικά εμπόδια που αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις της ΕΕ να εκμεταλλευτούν όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να έχουν στην εσωτερική αγορά, κατά την άσκηση των ενδοκοινοτικών διασυνοριακών δραστηριοτήτων τους· θα περιγράφονται επίσης οι δυνατότητες φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής τις οποίες το ισχύον σύστημα παρέχει στις επιχειρήσεις. Ένα από τα στοιχεία της ανάλυσης θα είναι η διαφορά μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολυεθνικών εταιρειών από άποψη κόστους συμμόρφωσης. Θα καθορίζει τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, από το γενικό στόχο να καταστούν απλούστερα και αποτελεσματικότερα τα συστήματα φορολόγησης των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, έως τους ειδικούς και επιχειρησιακούς στόχους, όπως είναι ο περιορισμός του κόστους συμμόρφωσης / διοικητικού κόστους της φορολογίας επιχειρήσεων για εταιρείες και φορολογικές αρχές, η ενθάρρυνση νέων διασυνοριακών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της φορολογικής ουδετερότητας για καθαρά εθνικές επενδύσεις και εκείνες που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ελαχιστοποίηση των στρεβλώσεων λόγω κατανομής των επενδύσεων σε διεθνή κλίμακα και διαφορετικής βάσης φορολογίας.

    Θα εντοπιστούν ορισμένες εναλλακτικές πολιτικές επιλογές και θα εξεταστούν διεξοδικά οι αντίστοιχες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις με ποιοτικούς και, εάν είναι δυνατόν, με ποσοτικούς όρους. Οι εναλλακτικές λύσεις θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια εκδοχή "χωρίς αλλαγές", μια κοινή βάση χωρίς ενοποίηση και μια κοινή ενοποιημένη βάση. Στόχος θα είναι η αξιολόγηση των πλέον σχετικών μακροοικονομικών και μικροοικονομικών επιπτώσεων, καθώς και των επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα, στο πλαίσιο των εναλλακτικών επιλογών. Με βάση μια αξιολόγηση των βασικών συνιστωσών, θα εκτιμηθούν διάφορες πιθανές μέθοδοι για την επίτευξη της ΚΕΒΦΕ. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή ότι κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της ΚΕΒΦΕ πρέπει να έχει δίκαιες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών και να οδηγεί σε πιθανή συνολική αύξηση των εσόδων, αντικατοπτρίζοντας τον ενισχυμένο δυναμισμό της οικονομίας της ΕΕ.

    Οι σχετικές εργασίες άρχισαν το 2006 και η τελική ανάλυση των επιπτώσεων θα δημοσιευθεί κατά την υποβολή της πρότασης. Ο βαθμός πληρότητας της ποσοτικής αξιολόγησης θα εξαρτηθεί, μέχρις ενός ορίου, από το μέγεθος των ποσοτικών στοιχείων τα οποία οι διοικήσεις των κρατών μελών και οι επιχειρήσεις θα θελήσουν και θα είναι σε θέση να παράσχουν εγκαίρως.

    3. Τα επομενα βηματα

    Εκτός από το έργο που υλοποιείται επί του παρόντος και αφορά τα διάφορα βασικά στοιχεία της φορολογικής βάσης, την ενοποίηση και το μηχανισμό επιμερισμού, το επόμενο στάδιο θα μπορούσε να συνίσταται στη σύνθεση όλων των εν λόγω διαφορετικών τομέων προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι διαφορετικοί αυτοί τομείς μπορούν να συνδυαστούν. Ο δεύτερος αυτός «κύκλος εργασιών» θα αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν ανακολουθίες και ότι η φορολογική βάση που θα διαμορφωθεί θα μπορέσει να αποτελέσει βιώσιμη πρόταση, κατάλληλη για το σκοπό αυτό.

    Σύμφωνα με την ανάλυση την οποία περιελάμβανε η ανακοίνωση του 2006, η δημιουργία μιας ενιαίας φορολογικής βάσης θα οδηγήσει αναπόδραστα σε διαφορές μεταξύ της εν λόγω νέας φορολογικής βάσης και των διαφόρων βάσεων φορολογίας που ισχύουν επί του παρόντος. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι η ΚΕΒΦΕ δεν είναι δυνατόν να αναπαράγει όλα τα χαρακτηριστικά όλων των φορολογικών βάσεων που ισχύουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα προταθεί, για συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετική αντιμετώπιση από εκείνη που προκύπτει από την ισχύουσα βάση φορολογίας τους.

    Για πολλά από τα λεπτομερή ζητήματα τεχνικής φύσεως η Επιτροπή θα πρέπει να επιλέξει σαφώς μεταξύ των συγκεκριμένων δυνατοτήτων, βασιζόμενη στο έργο που επιτελείται το πλαίσιο της ομάδας εργασίας, στην εσωτερική έρευνα και στη διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το παράρτημα 2 περιλαμβάνει ορισμένα λεπτομερή ζητήματα τεχνικής φύσεως, τα οποία έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας και τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού στην Επιτροπή.

    Υπάρχει επίσης μια δεύτερη κατηγορία επιλογών στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Επιτροπή σε περίπτωση που είναι σαφές ότι η επιλογή μιας προσέγγισης έχει περισσότερο «πολιτική» διάσταση. Βασικά στοιχεία των εν λόγω αποφάσεων θα είναι τόσο η γενική οικονομική πολιτική όσο και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ιδίως όσον αφορά το πρόγραμμα για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σταθερή ανάπτυξη των δημόσιων οικονομικών. Ορισμένες από τις επιλογές περιγράφονται συνοπτικά στην ανακοίνωση του 2006 και η Επιτροπή διευκρίνιζε τη θέση της επεξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο είχε εξαγάγει τα συμπεράσματά της. Ορισμένα από τα βασικά αιτήματα που εθίγησαν ήταν:

    - η κοινή βάση φορολογίας των επιχειρήσεων πρέπει να συνοδεύεται από ενοποίηση έτσι ώστε να επιτυγχάνονται πλήρως τα οφέλη της εν λόγω διαδικασίας,

    - η ΚΕΒΦΕ πρέπει να είναι προαιρετική (οι εταιρείες πρέπει να εξακολουθούν να υπόκεινται στους ισχύοντες κανόνες, εφόσον οι κανόνες αυτοί διατηρούνται μαζί με την ΚΕΒΦΕ από τα κράτη μέλη, ή να επιλέγουν την ΚΕΒΦΕ, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες οι σχετικοί με τις κρατικές ενισχύσεις).

    Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να διευρύνει τις εργασίες σχετικά με τη φορολογική βάση προκειμένου να συμπεριλάβει το φορολογικό συντελεστή και διατηρεί την αρχική της απόφαση. Επισήμανε επίσης ότι, κατά την άποψή της, η ΚΕΒΦΕ θα πρέπει να είναι ενιαία και σε γενικές γραμμές να απλουστεύει και να διευρύνει τη βάση φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Η ομοιομορφία και η απλούστευση αποτελούν επομένως τις κατευθυντήριες αρχές του έργου που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, ενώ η νέα φορολογική βάση πρέπει να είναι περισσότερο «ευρεία» παρά «περιορισμένη».

    Πολλοί οικονομολόγοι δέχονται κατά κανόνα ότι μια ευρεία φορολογική βάση με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές είναι η αποτελεσματικότερη οικονομικά λύση δεδομένου ότι δυνητικά οδηγεί σε περιορισμένες και ολιγάριθμες στρεβλώσεις. Οι πρακτικές συνέπειες της προσέγγισης αυτής είναι ότι θα υπάρχουν λιγότερα κίνητρα και απαλλαγές, λόγω ιδίως του γεγονότος ότι η δυνατότητα διασυνοριακής ενοποίησης θα οδηγήσει σε ελαφρά μείωση του μεγέθους της φορολογικής βάσης, δεδομένου ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις για ζημίες προβλέπονται ορθολογικότερα και ταχύτερα σε σχέση με το παρόν. Κατά συνέπεια, οι ειδικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα αναμένεται να μειωθούν αριθμητικά, ενώ θα επικεντρώνονται κατάλληλα και θα αιτιολογούνται δεόντως. Οι εν λόγω ελαφρύνσεις και τα κίνητρα, όπως είναι τα φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας. Δεν θα εκπίπτουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται ως κυρώσεις.

    Δύο βασικά πολιτικά ζητήματα ανέκυψαν κατά το 2006 όσον αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα και το διοικητικό πλαίσιο για την ΚΕΒΦΕ. Όσον αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα, στη διευρυμένη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες του εν λόγω τομέα και η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2006, επιβεβαιώθηκε ότι υποστηρίζεται σε κάποιο βαθμό η ιδέα να συμπεριληφθεί ο τομέας αυτός στην ΚΕΒΦΕ. Η εναλλακτική λύση ενός χωριστού συστήματος ή πλήρους αποκλεισμού, δεν βρίσκει επί του παρόντος μεγάλη υποστήριξη. Εντούτοις, υπάρχει μικρότερος βαθμός συναίνεσης όσον αφορά τη φύση των ειδικών κανόνων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ΚΕΒΦΕ προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά του χρηματοοικονομικού τομέα. Το ζήτημα αυτό πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. Ειδικότερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανότατα θα χρειαστεί επίσης να τροποποιηθεί κάθε γενική μέθοδος που χρησιμοποιείται για το μηχανισμό επιμερισμού, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του εν λόγω τομέα.

    Όσον αφορά το διοικητικό πλαίσιο, οι σχετικές εργασίες βρίσκονται σε σχετικά πρώιμο στάδιο. Στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας διεξήχθησαν ορισμένες συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές μεθόδους που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ορισμένοι φορείς του επιχειρηματικού κόσμου υποστήριξαν ένθερμα μια μορφή ενιαίου φορέα που θα επιτρέπει στους ομίλους επιχειρήσεων της ΕΕ να απευθύνονται άμεσα σε μια διοικητική αρχή. Στις διάφορες υποομάδες εθίγη το ζήτημα της αρχής που θα πρέπει να είναι αρμόδια για κάθε επιμέρους πτυχή των φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ κατά το 2007 θα συνεχιστούν οι σχετικές εργασίες. Τα δύο αυτά ζητήματα θα επηρεάσουν σημαντικά τη μορφή της πρότασης και η Επιτροπή θα καταβάλει επομένως προσπάθειες για να εξαγάγει συμπεράσματα όσον αφορά:

    - το βαθμό στον οποίο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο ο χρηματοοικονομικός τομέας πρέπει να ενσωματωθεί στην ΚΕΒΦΕ από τη στιγμή της καθιέρωσής της,

    - το διοικητικό πλαίσιο της ΚΕΒΦΕ, ιδίως τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία και η αμοιβαία βοήθεια, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο δύναται να θεσπιστούν σε κοινοτική κλίμακα οι νέες μέθοδοι που απαιτούνται.

    Η πρόταση που θα υποβληθεί το 2008 θα αντικατοπτρίζει τα συμπεράσματα στα οποία θα έχει καταλήξει η Επιτροπή επί των εν λόγω θεμάτων, με βάση το επιτελούμενο έργο.

    4. Συμπερασματα

    Η ομάδα εργασίας ΚΕΒΦΕ έχει συσταθεί και παρέχει τους αναγκαίους μηχανισμούς για τη διεξαγωγή συζητήσεων με εμπειρογνώμονες από τις διοικήσεις των κρατών μελών, τον επιχειρηματικό κόσμο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Επιπλέον, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να ζητά τη γνώμη εξωτερικών εμπειρογνωμόνων σε βάση ad hoc προκειμένου να σημειώσουν πρόοδο οι σχετικές εργασίες. Όπως ήδη επισημάνθηκε κατά το 2006, οι εργασίες αυτές απαιτούν σημαντικούς ανθρώπινους πόρους τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από τα κράτη μέλη. Η απαίτηση αυτή εξακολουθεί να ισχύει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως εξακολουθεί να προτιμά τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη στις τεχνικές εργασίες.

    Ανακεφαλαιώνοντας:

    - Η ΚΕΒΦΕ εξακολουθεί να είναι αναγκαία, τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου το κόστος συμμόρφωσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όσο και για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Η Επιτροπή δεσμεύεται να επιτύχει ταχεία πρόοδο προς την κατεύθυνση της κατάργησης των φορολογικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις στην εσωτερική αγορά, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς των ενδιαφερομένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία και εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για την υποβολή νομοθετικής πρότασης κατά το 2008.

    - Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται, επί τεχνικών θεμάτων, με την ομάδα εργασίας και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να επιλύσει τα εν λόγω ειδικά ζητήματα και να καταλήξει σε μια ισορροπημένη πρόταση. Πολλά από τα εν λόγω ειδικά ζητήματα που τονίζονται ανωτέρω, περιλαμβάνονται επίσης στο έγγραφο εργασίας CCCTB/WP/046 20 του Νοεμβρίου 2006, με τίτλο «η πρόοδος μέχρι στιγμής και μελλοντικά σχέδια για την ΚΕΒΦΕ».

    - Η Επιτροπή θα επιθυμούσε να επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στα κυριότερα γενικά στοιχεία της ΚΕΒΦΕ και ιδίως στα ακόλουθα, όπως περιγράφονται στην παρούσα ανακοίνωση:

    - τη συνιστώσα της ενοποίησης της ΚΕΒΦΕ και τον απαραίτητο δίκαιο και εύλογο μηχανισμό επιμερισμού και στις επιπτώσεις του στα έσοδα των κρατών μελών,

    - τον προαιρετικό χαρακτήρα της ΚΕΒΦΕ,

    - την αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού τομέα,

    - το διοικητικό και δικαστικό πλαίσιο της ΚΕΒΦΕ.

    Θα είναι επίσης ευπρόσδεκτες οι τυχόν περαιτέρω παρατηρήσεις των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δύνανται να ληφθούν αποτελεσματικότερα υπόψη οι προβληματισμοί τους στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη δημιουργία της ΚΕΒΦΕ.

    Η τελική πρόταση θα αντικατοπτρίζει διάφορες αποφάσεις σχετικά με τη σφαιρική προσέγγιση της ΚΕΒΦΕ και στην παρούσα φάση είναι σημαντική η υποβολή παρατηρήσεων. Εντούτοις, η Επιτροπή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν προτίθεται να διευρύνει τις σχετικές εργασίες για να καλυφθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    Παραρτημα 1

    Ορισμενεσ ειδικεσ πτυχεσ τεχνικησ φυσεωσ που εξεταστηκαν κατά τη διευρυμενη συνεδριαση της ομαδασ εργασιασ κεβφε που πραγματοποιηθηκε το δεκεμβριο του 2006

    Η φορολογική έκπτωση ορισμένων στοιχείων που συνδέονται με εθνικές ιδιαιτερότητες, όπως των κοινωνικών εισφορών και των λοιπών φόρων εκτός των φόρων επί των κερδών των εταιρειών. Δεδομένου ότι η φορολογική βάση θα είναι ενοποιημένη και κατανεμημένη μεταξύ των κρατών μελών, το ερώτημα είναι εάν οι εν λόγω ειδικές πτυχές θα πρέπει να εκπίπτουν από την ενοποιημένη φορολογική βάση και συνεπώς να κατανέμονται ή να εκπίπτουν μόνο από τα αντίστοιχα μερίδια των κρατών μελών.

    Η βασική αρχή για τη φορολόγηση των κατοίκων ημεδαπής (δυνατότητα εφαρμογής σε παγκόσμια κλίμακα ή εδαφική εφαρμογή), και η μέθοδος που πρέπει να εφαρμοστεί για την αποφυγή διπλής φορολόγησης (έκπτωση ή απαλλαγή). Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν έχουν επί του παρόντος κοινή προσέγγιση, πρέπει να επινοηθεί μια μέθοδος που να παρέχει τον απαιτούμενο βαθμό ενοποίησης προκειμένου να διασφαλιστεί η ενιαία φορολογική βάση, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη το υφιστάμενο δίκτυο διμερών συμβάσεων τις οποίες τα κράτη μέλη έχουν συνάψει με τρίτες χώρες.

    Ο ορισμός της έννοιας του ομίλου εταιρειών στο πλαίσιο της ΚΕΒΦΕ και ο μηχανισμός για την ενοποίηση του ομίλου εταιρειών. Ποιες εταιρείες πρέπει να επιτρέπεται και/ή να απαιτείται να ενοποιούν τις ζημίες και τα κέρδη τους; Με ποιο τρόπο πρέπει να αποκλειστούν οι πράξεις στο πλαίσιο ομίλων έτσι ώστε να αποφευχθούν περίπλοκες καταστάσεις που συνδέονται με τον καθορισμό των τιμών υπό συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού;

    Παραρτημα 2

    ορισμενα λεπτομερη ζητηματα τεχνικησ φυσεωσ, τα οποια εχουν εξεταστει στο πλαισιο της ομαδασ εργασιασ κεβφε και τα οπόια μελετα ακομα η επιτροπη

    Ζητήματα που συζητήθηκαν κατά το 2005:

    Πάγια στοιχεία ενεργητικού και απόσβεση. Τα μη άμεσα εκμεταλλεύσιμα περιουσιακά στοιχεία δύνανται να αποσβένονται είτε μεμονωμένα, γεγονός που θα προϋπέθετε η ωφέλιμη διάρκεια ζωής καθενός μεμονωμένου πάγιου στοιχείου να υπολογίζεται όταν αποκτάται (βάσει κοινών κανόνων που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ) και να αποσβένονται μεμονωμένα κατά την ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους, είτε τα μη άμεσα εκμεταλλεύσιμα περιουσιακά στοιχεία δύνανται να αποσβένονται σε μια ή περισσότερες «ομάδες» με κοινά καθορισμένη ωφέλιμη διάρκεια ζωής. Κατά την άποψη της Επιτροπής, η μέθοδος της ομαδοποίησης στο πλαίσιο της ΚΕΒΦΕ παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα.

    Φορολογική έκπτωση των προβλέψεων. Οι προβλέψεις δύνανται κατά κανόνα να μην είναι εκπτώσιμες από το φόρο, με κατάλογο εκπιπτωμένων εξαιρέσεων, ή οι προβλέψεις δύνανται κατά κανόνα να είναι εκπτώσιμες, με κατάλογο μη εκπιπτωμένων εξαιρέσεων. Κατά την άποψη της Επιτροπής, οι προβλέψεις που είναι φορολογικά εκπτώσιμες θα πρέπει να καθορίζονται και να συνοδεύονται από κατάλογο μη εκπιπτωμένων εξαιρέσεων.

    Γενική μεθοδολογία . Το αρχικό σημείο προσέγγισης για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης μιας εταιρείας μπορεί να καθοριστεί βάσει αναφοράς στη σύγκριση μεταξύ των ισολογισμών ανοίγματος και κλεισίματος ή με αναφορά στο λογαριασμό κερδών και ζημιών της εταιρείας. Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται ένας «φορολογικός ισολογισμός» με βάση κοινά καθορισμένους κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού κερδών και ζημιών. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται μόνο να είναι κοινά καθορισμένος ο λογαριασμός κερδών και ζημιών στη νομοθεσία τη σχετική με την ΚΕΒΦΕ· ο ισολογισμός τέλους χρήσεως μπορεί να ελέγχεται με αναφορά στους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς. Κατά την άποψη της Επιτροπής, ο φορολογικός ισολογισμός δεν είναι απαραίτητος και αποτελεί συμπληρωματικό διοικητικό φόρτο.

    Συζητήθηκαν κατά το 2006:

    Τοπικοί φόροι . Σε ορισμένα κράτη μέλη υπάρχουν τοπικοί φόροι που καθορίζονται σε σχετικά υψηλό επίπεδο. Οι φόροι αυτοί μπορούν είτε να είναι εκπτώσιμοι σε σχέση με την ενοποιημένη φορολογική βάση και επομένως περιλαμβάνονται στο μηχανισμό επιμερισμού είτε να κατακρατούνται σε εθνική κλίμακα και να εκπίπτουν μόνο σε σχέση με το μερίδιο της ενοποιημένης φορολογικής βάσης του συγκεκριμένου κράτους μέλους. Κατά την άποψη της Επιτροπής, είναι κατά κανόνα προτιμότερο να προβλέπεται ένα σύνολο κανόνων όσο το δυνατόν πληρέστερων, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν τις εθνικές «παρεκκλίσεις» ή επιπρόσθετους φόρους. Εντούτοις, απαιτείται διεξοδικότερη εξέταση όλων των επιπτώσεων, δεδομένου ότι ενδέχεται να προκύψουν ανακολουθίες λόγω του «επιμερισμού» των φορολογικών εκπτώσεων που αφορούν τους τοπικούς φόρους στην ΕΕ, όχι όμως του «επιμερισμού» των εθνικών φόρων που εισπράττονται στο πλαίσιο της φορολογικής βάσης.

    Εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης. Τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης μπορούν είτε να αποκλειστούν πλήρως από την ΚΕΒΦΕ, είτε να ενσωματωθούν στην ΚΕΒΦΕ· μπορεί να επινοηθεί μια μέθοδος για να συμπεριληφθούν στο μηχανισμό ενοποίησης και επιμερισμού. Το ζήτημα αυτό τίθεται διότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές μέθοδοι αποφυγής της διπλής φορολογίας, τις οποίες εφαρμόζουν τα κράτη μέλη βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τους και των διμερών συνθηκών που έχουν συναφθεί με τρίτες χώρες. Κατά την άποψη της Επιτροπής, είναι προτιμότερο να προβλεφθεί μια μέθοδος που θα ενσωματώνει τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης στην ΚΕΒΦΕ, προβλέποντας επιπλέον, εφόσον είναι αναγκαίο, ένα είδος φορολογικών ελαφρύνσεων για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Η Επιτροπή εξακολουθεί να εξετάζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την εν λόγω ελάφρυνση.

    Ορισμός του ομίλου. Θα απαιτηθεί λεπτομερής ορισμός της έννοιας του ομίλου εταιρειών. Εκτός από τον ορισμό ενός κοινά αποδεκτού επιπέδου ιδιοκτησίας, το φάσμα των πιθανών δομών ιδιοκτησίας δημιουργεί προβλήματα. Εφόσον, για παράδειγμα, μια αλλοδαπή εταιρεία κατέχει μια σειρά από εταιρείες της ΕΕ και η ίδια εταιρεία ανήκει σε μια εταιρεία της ΕΕ, φαίνεται προτιμότερο να είναι ενοποιημένες όλες οι εταιρείες της ΕΕ στον όμιλο. Εντούτοις, ορισμένοι εμπειρογνώμονες προτιμούν να διατηρούνται χωριστά οι εταιρείες της ΕΕ όταν η αλυσίδα της ιδιοκτησίας διακόπτεται από μια αλλοδαπή οντότητα και ότι θα πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος αυτού.

    Πράξεις στο πλαίσιο του ομίλου. Σημαντικό πλεονέκτημα της ενοποίησης είναι η αποφυγή προβλημάτων καθορισμού των τιμών μεταβίβασης. Εντούτοις, υπάρχουν αρκετοί τρόποι περιορισμού των πράξεων στο πλαίσιο ομίλων κατά την ενοποίηση της φορολογικής βάσης. Οι πράξεις αυτές θα μπορούσαν να μη λαμβάνονται υπόψη, ή να υπολογίζονται στην τρέχουσα τιμή που καθορίζεται σύμφωνα με την αρχή του πλήρους ανταγωνισμού. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει ποια μέθοδος είναι προτιμότερη ή εάν θα ήταν δυνατόν να παρασχεθεί η δυνατότητα σε κάθε όμιλο να επιλέξει μεθόδους.

    Μηχανισμός επιμερισμού . Εκτός από το βασικό ερώτημα εάν θα πρέπει να υιοθετηθεί μια προσέγγιση με βάση μακροοικονομικά στοιχεία, την προστιθέμενη αξία, την εφαρμογή ενός τύπου, ή μικτή προσέγγιση, τίθενται πολλά συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με ορισμούς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την προσέγγιση που βασίζεται στην εφαρμογή ενός τύπου, οι σταθμίσεις κάθε παράγοντα πρέπει να εξεταστούν λεπτομερέστερα πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Ακόμα και ο φαινομενικά 'απλός' παράγοντας του εργατικού δυναμικού δημιουργεί ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος αντιμετώπισης του 'εξωτερικού' εργατικού δυναμικού (με σύμβαση έργου) και το κράτος μέλος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση απασχολούμενων που εργάζονται σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη.

    [1] Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισσαβώνας: Επιτελεσθείσα πρόοδος και επόμενα βήματα προς μία κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση για τις δραστηριότητες των εταιρειών (CCCTB), COM(2006) 157.

    [2] Κώδικας δεοντολογίας όσον αφορά την τεκμηρίωση σχετικά με τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στην ΕΕ (EUTPD), που δημοσιεύθηκε με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις εργασίες του κοινού φόρουμ της ΕΕ για τις τιμές μεταβίβασης όσον αφορά την τεκμηρίωση σχετικά με τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης των συνδεδεμένων επιχειρήσεων [COM(2005) 543, 7 Nοεμβρίου 2005, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου 2006].

    [3] Ανακοίνωση σχετικά με το έργο του κοινού φόρουμ της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης στον τομέα των διαδικασιών αποφυγής και επίλυσης αντιδικιών και σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά τις συμφωνίες προκαθορισμένων τιμών εντός της ΕΕ, COM(2007) 71.

    [4] COM(2006) 823, COM(2006) 824 και COM(2006) 825, 19 Δεκεμβρίου 2006.

    [5] COM(2006) 728, 22 Νοεμβρίου 2006.

    [6] Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισαβόνας – Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Η συμβολή των φορολογικών και τελωνειακών πολιτικών στη στρατηγική της Λισαβόνας, COM(2005) 532, 25.11.2005.

    [7] CCCTB/WP/046 20 Nοεμβρίου 2006 'Η πρόοδος μέχρις στιγμής και μελλοντικά σχέδια για την CCCTB'· που διατίθεται στην ακόλουθη ιστοσελίδα:

    http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/company_tax/common_tax_base/article_3147_en.htm.

    [8] SEC(2005) 791 της 15ης Ιουνίου 2005, με την ενημέρωση του Μαρτίου 2006.

    Top