Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0155

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - Κανονιστικες ρυθμισεις και αγορες στις Ευρωπαϊκες ηλεκτρονικες επικοινωνιες κατα το 2006 (12η Εκθεση) {SEC(2007) 403}

    /* COM/2007/0155 τελικό */

    52007DC0155

    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - Κανονιστικες ρυθμισεις και αγορες στις Ευρωπαϊκες ηλεκτρονικες επικοινωνιες κατα το 2006 (12η Εκθεση) {SEC(2007) 403} /* COM/2007/0155 τελικό */


    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 29.3.2007

    COM(2007) 155 τελικό

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 2006 (12 η ΕΚΘΕΣΗ) {SEC(2007) 403}

    1. Εισαγωγή

    H ολοκληρωμένη πρωτοβουλία της Επιτροπής για τις πολιτικές όσον αφορά την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας i2010[1] αντιμετωπίζει την πρόκληση της ταχείας σύγκλισης και της ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, το οποίο προωθεί τον ανταγωνισμό, τις επενδύσεις, την καινοτομία, την ενιαία αγορά και τα οφέλη για τους καταναλωτές.

    Ωστόσο, για την πραγμάτωση του πλήρους δυναμικού της εσωτερικής αγοράς, χρειάζεται συνεκτικότερη εφαρμογή του πλαισίου στο σύνολο της ΕΕ και η ενίσχυσή του σε τομείς όπως η διαχείριση του ραδιοφάσματος. Η Επιτροπή επί του παρόντος αναθεωρεί το εν λόγω πλαίσιο και θα υποβάλει προτάσεις στα μέσα του 2007.

    Η παρούσα ανακοίνωση εξετάζει τις εξελίξεις στην αγορά, τις εξελίξεις από πλευράς κανονιστικών ρυθμίσεων και καταναλωτών στον τομέα κατά το 2006, και συμπληρώνει την ετήσια έκθεση i2010[2] καθώς και την επικείμενη έκθεση με αντικείμενο την ανασκόπηση της αγοράς. Βασίζεται σε έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που εγκρίθηκε παράλληλα.

    Η κατάσταση από πλευράς κανονιστικών ρυθμίσεων είναι αυτή που υπήρχε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Τα δεδομένα που αφορούν την αγορά καλύπτουν την περίοδο έως την 1η Οκτωβρίου 2006, εκτός εάν υπάρχει διαφορετική ένδειξη.

    2. Εξελίξεις στην αγορά

    Επισκόπηση

    Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του συνόλου του κλάδου των ΤΠΕ (Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών), αντιπροσωπεύοντας περίπου το 44,5%[3], ποσοστό σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Από τα συνολικά έσοδα του κλάδου το 2006, ύψους 649 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ3, 289 δισεκατομμύρια ευρώ3 προήλθαν από τη σταθερή τηλεφωνία, την κινητή τηλεφωνία, τις σταθερές υπηρεσίες ανταλλαγής δεδομένων και την καλωδιακή.

    Η συνολική αύξηση των εσόδων εκτιμάται σε 2,3%[4], και άρα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2005 (3,8%-4,7%)· ο όγκος της κίνησης αυξήθηκε σε όλα τα τμήματα.

    Ο τομέας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δυναμικός. Στην αγορά της τηλεφωνίας βάσει πρωτοκόλλου Ίντερνετ εισέρχονται νέοι φορείς εκμετάλλευσης, όπως οι διαδικτυακές εταιρείες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το μεγάλο πελατολόγιό τους προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ασκούν έτσι πίεση στους παραδοσιακούς παρόχους σταθερών και κινητών υπηρεσιών, ωθώντας τους να αναπτύξουν νέες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στα ευρυζωνικά δίκτυα και στα δίκτυα της επόμενης γενιάς, ώστε να δημιουργήσουν νέες, περισσότερο κερδοφόρες ροές εσόδων, επί παραδείγματι από υπηρεσίες περιεχομένου.

    Η σταθερή φωνητική τηλεφωνία συνέχισε να παρακμάζει, παραμένει όμως ακόμη η σημαντικότερη πηγή εσόδων στην αγορά σταθερών υπηρεσιών. Πρωταρχικοί παράγοντες αυτής της παρακμής είναι η εντατικοποίηση του ανταγωνισμού και η υποκατάσταση των υπηρεσιών αυτών από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας (και σε μικρότερο βαθμό από τις φωνητικές υπηρεσίες μέσω πρωτοκόλλου Ίντερνετ (VoIP/ Voice over Internet Protocol). Κατά τις εκτιμήσεις, η πτώση των εσόδων από τις σταθερές υπηρεσίες το 2006 κυμαίνεται μεταξύ 4,5%[5] και 5,1%3.

    Η ευρυζωνικότητα αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα· παρουσιάζει αύξηση εσόδων η οποία, κατά τις εκτιμήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 7,8%5 και 8,5%3, συντελώντας στην αντιστάθμιση της μείωσης των εσόδων από τη φωνητική τηλεφωνία. Το 2006 διατέθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρυζωνικές γραμμές, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση της τάξεως του 39% σε σχέση με το 2005. Ο ανταγωνισμός με βάση τις υποδομές και η αποτελεσματική κανονιστική ρύθμιση εξακολουθούν να αποτελούν τους κύριους μοχλούς της αγοράς.

    Τα έσοδα από τις κινητές υπηρεσίες σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 4,6%3, δηλαδή μικρότερη σε σύγκριση με το 2005. Μολονότι η αγορά και η χρήση κινητών τηλεφώνων συνέχισαν να αυξάνονται, η αγορά κινητής φωνητικής τηλεφωνίας παρουσιάζει σημάδια ωρίμανσης. Η πτώση των τιμών συνεχίστηκε ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης του ανταγωνισμού: τα καλάθια τιμών των εγχώριων κινητών υπηρεσιών του ΟΟΣΑ για τα τυπικά μοντέλα κατανάλωσης δείχνουν πτώση έως και κατά 13,9% σε ολόκληρη την ΕΕ, μεταξύ 2005 και 2006.

    Χρηματοδότηση του κλάδου, επενδύσεις

    Το 2006, οι επενδύσεις στον κλάδο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μετρούμενες σε κεφαλαιουχικές δαπάνες, εκτιμάται ότι αυξήθηκαν σε πάνω από 47 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 5% σε σχέση με το 2005. Ήταν το τέταρτο διαδοχικό έτος αύξησης του επιπέδου των επενδύσεων από έτος σε έτος μετά το 2003.[6]

    Το 2006, ο τυπικός κατεστημένος φορέας εκμετάλλευσης σταθερής τηλεφωνίας επένδυσε περίπου το 13,3% των εσόδων του, ενώ ο τυπικός φορέας εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών με ηγετική θέση στην αγορά επένδυσε κατά προσέγγιση το 12,7% των εσόδων του. Οι πέντε μεγαλύτερες αγορές αντιπροσώπευαν περίπου το 70% των συνολικών επενδύσεων στην ΕΕ των 25[7].

    Οι σχετικές επενδύσεις της Ευρώπης υπερβαίνουν, σε απόλυτες τιμές, εκείνες των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Το 2006, η Ευρώπη παρουσίασε επίσης δυναμικότερη ανάπτυξη[8].

    Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών παρέμεινε σημαντική. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2006 οι συνολικές συναλλαγές στην ΕΕ σημείωσαν ελαφρά κάμψη σε σχέση με τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ του προηγούμενου έτους[9]. Οι κλασικοί παράγοντες που επηρέασαν τις συναλλαγές ήταν η ανάγκη επέκτασης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, η μετατόπιση της ενδιαφέροντος από τη φωνητική τηλεφωνία στις υπηρεσίες δεδομένων και η αδιάλειπτη εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων από ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια που επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια.

    Διασυνοριακές δραστηριότητες

    Κατά μέσο όρο, το ένα τρίτο των εσόδων προέρχονται από δραστηριότητα που ασκείται σε κράτος μέλος διαφορετικό από τη χώρα προέλευσης του φορέα εκμετάλλευσης. Η εξέλιξη αυτή μεταβάλλει τον επιχειρηματικό προσανατολισμό και τον στρατηγικό σχεδιασμό των σχετικών φορέων εκμετάλλευσης.

    Ο τομέας των κινητών επικοινωνιών είναι αυτός που γνωρίζει τη μεγαλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση εντός της ΕΕ. Ο μέσος Ευρωπαίος κατεστημένος φορέας εκμετάλλευσης σταθερών υπηρεσιών παρέμεινε το 2006 προσηλωμένος κυρίως στην εγχώρια αγορά του· οι ευρωπαϊκές επιχειρηματικές δραστηριότητες των σουηδικών, ισπανικών και γαλλικών κατεστημένων φορέων ήταν αυτές που διαφοροποιήθηκαν περισσότερο από αυτό το μέτρο (περίπου το 41% ή περισσότερο των δραστηριοτήτων τους πραγματοποιήθηκαν εκτός της χώρας τους, στην ΕΕ).

    Συνεπώς, μολονότι ο ευρωπαϊκός κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλους, υπάρχει εν προκειμένω σημαντικό περιθώριο ενίσχυσης της εσωτερικής αγοράς.

    Μετά το 2005 που ήταν μια δύσκολη χρονιά, οι οικονομικές προοπτικές για τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών επικοινωνιών σημείωσαν το 2006 ελαφρά βελτίωση. Σύμφωνα με μετρήσεις του δείκτη Dow Jones Euro Stoxx Telecoms Index, η αξία του κλάδου αυξήθηκε κατά 11,53% το 2006· επί συνόλου τριών ετών, η αύξηση ήταν 23,84%[10].

    Σχεδιάγραμμα 1:

    [pic]Ένας από τους λόγους της κυμαινόμενης απόδοσης του κλάδου από το 2003 είναι ίσως η αβεβαιότητα που εμπνέουν τα μελλοντικά μοντέλα επιχείρησης. Οι κατεστημένοι φορείς της ΕΕ εξαρτώνται ακόμη, για το 60% περίπου των ΚΠΦΤΑ τους[11], από τις παραδοσιακές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες φωνητικής τηλεφωνίας και πρόσβασης στα δίκτυα.

    Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, αξιόλογες ροές εσόδων από τις υπηρεσίες της επόμενης γενιάς διαμορφώνονται σήμερα με αργούς όμως ρυθμούς. Μολαταύτα, παρά το γεγονός ότι στα μέσα του 2006 τα έσοδα των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης από άλλες πηγές εκτός της φωνητικής τηλεφωνίας (κυρίως από SMS (υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων)) υπολογίστηκαν σε 17,1%, το ποσοστό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των ΗΠΑ[12].

    Σύγκλιση

    Οι περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας εκσυγχρονίζουν σταδιακά τις υφιστάμενες υποδομές, ώστε να επιτύχουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και σύγκλιση υπηρεσιών.

    Τα δίκτυα της επόμενης γενιάς θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη παροχή πολλαπλών υπηρεσιών με χρήση της ίδιας υποδομής. Το περιεχόμενο μετατρέπεται σε παράγοντα αυξανόμενης σημασίας, με την ανάπτυξη υπηρεσιών όπως η τηλεόραση μέσω πρωτοκόλλου Ίντερνετ (IP-TV) και η κινητή τηλεόραση, επιτρέποντας στους φορείς της αγοράς να διαφοροποιούν τις προσφορές τους.

    Υπάρχει σαφής τάση δεσμοποίησης προϊόντων, με τους φορείς εκμετάλλευσης να προσφέρουν ποικιλία υπηρεσιών σε μια ενιαία κατ' αποκοπή τιμή. Μια έρευνα[13] που διεξήχθη σε επίπεδο ΕΕ δείχνει ότι το 19% των νοικοκυριών είναι συνδρομητές σε μία τουλάχιστον δεσμοποιημένη υπηρεσία και ότι το συχνότερα αγοραζόμενο πακέτο υπηρεσιών είναι η προσφορά "δύο σε ένα" όπου συνδυάζεται η σταθερή φωνητική τηλεφωνία και το Ίντερνετ.

    Σχεδιάγραμμα 2:

    [pic]

    Κινητές υπηρεσίες

    Η συνολική αξία της αγοράς κινητών υπηρεσιών στην ΕΕ υπολογίζεται σε 133 δισεκατομμύρια ευρώ[14]. Το ποσοστό διείσδυσης αυτή τη στιγμή υπερβαίνει το θεωρητικό όριο του 100% και ανέρχεται σε 103%, έναντι 95% το προηγούμενο έτος. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ αριθμεί 478,4 εκατομμύρια χρήστες κινητών υπηρεσιών.

    Σχεδιάγραμμα 3:

    [pic]

    Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με ποσοστό 171% (συμπεριλαμβανομένων των καθημερινώς μετακινούμενων ατόμων, για λόγους εργασίας, από γειτονικά κράτη μέλη), ακολουθούμενο από την Ιταλία με 134% και τη Λιθουανία με 133%. Ωστόσο, σημείωσε μικρότερη ανάπτυξη εν συγκρίσει με αυτή του 2005, γεγονός που υποδηλώνει ωρίμανση της αγοράς.

    Ο αριθμός των παρόχων κινητών υπηρεσιών, ήτοι ο αριθμός των MVNOs (Mobile Virtual Network Operators/Φορείς Εκμετάλλευσης Κινητών Ιδεατών Δικτύων), των παρόχων βελτιωμένων υπηρεσιών (ESP - Enhanced Service Providers) και των απλών μεταπωλητών, συνέχισε να αυξάνεται, με τον υψηλότερο αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο (70) και στις Κάτω Χώρες (60). Ο συνολικός αριθμός παρόχων αυξήθηκε κατά 76 εντός του έτους, και ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 290.

    Μολονότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, η αύξηση του ανταγωνισμού έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Οι μέσες απλές τιμές ανά μήνα για ένα καλάθι μέσης χρήσης εθνικών φωνητικών κλήσεων/SMSs[15] δείχνουν την ακόλουθη τάση:

    Σχεδιάγραμμα 4:

    [pic]

    Τρίτη γενιά (3G)

    Διακρίνονται σημάδια αυξημένης χρήσης της 3G: στην Ιταλία, παραδείγματος χάριν, η ρυθμιστική αρχή εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 12 εκατομ. συνδρομητές 3G, εν συγκρίσει με 2,6 εκατομ στα τέλη του 2004. Το 10% έως και 15% των Ευρωπαίων συνδρομητών κινητών υπηρεσιών διαθέτει τηλέφωνο 3G.

    Περιαγωγή

    Οι μέσες τιμές λιανικής των κλήσεων που πραγματοποιούνται με περιαγωγή εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των εθνικών κλήσεων μέσω κινητού, παρά τις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της διαφάνειας των τιμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός ιστοτόπου καταναλωτών. Οι διαφορές αυτές στις τιμές δεν μπορούν να εξηγηθούν από τις διαφορές του κόστους που βαρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι της άποψης, άποψη που επιβεβαιώθηκε από τα συμπεράσματα του τελευταίου εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι τα οφέλη της μείωσης των τιμών περιαγωγής για τους καταναλωτές, τις ΜΜΕ και τους επιχειρηματικούς χρήστες θα επηρεάσουν θετικά ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ. Πρότεινε συνεπώς, τον Ιούλιο του 2006, ένα μέτρο στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς, υπό μορφή κανονισμού, σχετικά με την περιαγωγή εντός της Κοινότητας. Η εν λόγω πρόταση αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο εξέτασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, και αναμένεται να εγκριθεί έως το καλοκαίρι του 2007.

    Σταθερή φωνητική τηλεφωνία

    Η συνολική αξία της σταθερής φωνητικής τηλεφωνίας στην ΕΕ υπολογίζεται σε 83 δισεκατομμύρια ευρώ[16].

    Ο ανταγωνισμός στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας εξακολούθησε να εντείνεται κατά τη διάρκεια του έτους, με τις τιμές των εθνικών και διεθνών κλήσεων να σημειώνουν περαιτέρω πτώση. Η φορητότητα των σταθερών αριθμών εξακολουθεί να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

    Σχεδιάγραμμα 5:

    [pic]Οι κατεστημένοι φορείς εκμετάλλευσης εξακολουθούν να χάνουν μερίδια αγοράς στις εγχώριες αγορές τους, ενώ ορισμένοι νέοι φορείς εκμετάλλευσης έχουν αρχίσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ισχυρότερος ανταγωνισμός προέρχεται από τους μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης, όπως οι BT, Deutsche Telekom, France Telecom, Telefónica και Telecom Italia, οι οποίοι εξακολουθούν να εγκαθίστανται και να ενισχύουν την παρουσία τους σε άλλα κράτη μέλη εκτός της εγχώριας αγοράς τους.

    Σχεδιάγραμμα 6:

    [pic]

    Ευρυζωνικότητα

    Η συνολική αξία της αγοράς σταθερών υπηρεσιών μεταφοράς δεδομένων στην ΕΕ ανέρχεται σε 58,5 δισεκατομμύρια ευρώ[17]. Η ευρεία ζώνη εξακολουθεί να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη: από τον Οκτώβριο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2006 προστέθηκαν πάνω από 20 εκατομμύρια γραμμές.

    Το ποσοστό διείσδυσης έφτασε στο 15,7% του πληθυσμού της ΕΕ (περίπου 73 εκατομ. γραμμές), έναντι 11,4% το προηγούμενο έτος.

    Σχεδιάγραμμα 7:

    [pic]

    Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών με τις καλύτερες επιδόσεις και των υπολοίπων εξακολουθεί να βαθαίνει, καθώς τα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης γνωρίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη. Σε οκτώ κράτη μέλη το ποσοστό διείσδυσης είναι μικρότερο του 10%.

    Σύγκριση σε διεθνές επίπεδο

    Οι χώρες της ΕΕ με τις βέλτιστες επιδόσεις έχουν το προβάδισμα στην παγκόσμια αγορά: σε έξι κράτη μέλη το ποσοστό διείσδυσης υπερβαίνει το 20% του πληθυσμού και αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα.

    Σχεδιάγραμμα 8:

    [pic]

    Τα στατιστικά δεδομένα για την Αυστρία αφορούν στοιχεία μέχρι τον Ιούλιο 2006. Οι εκτιμήσεις της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Αυστρίας για τον Οκτώμβριο 2006 είναι 16,42%.

    Οι ταχύτητες μετάδοσης των ευρυζωνικών δικτύων ποικίλλουν εντός της ΕΕ, υστερούν όμως ακόμη κατά μέσο όρο έναντι αυτών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κορέας[18]. Σε κάποιο βαθμό η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας, καθώς και από την ύπαρξη καλωδιακών δικτύων μεγαλύτερης χωρητικότητας στις ΗΠΑ εν συγκρίσει με αρκετές μεγάλες χώρες της ΕΕ. Το χάσμα αυτό θα μπορούσε να μειωθεί στο βαθμό που η αυξημένη πίεση του ανταγωνισμού εντός της ΕΕ ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε υψηλών ταχυτήτων δίκτυα.

    Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας

    Κατά μέσο όρο, οι νεοεισερχόμενοι κατέχουν αυτή τη στιγμή το 52% της αγοράς, έναντι 49,8% το προηγούμενο έτος (εξαιρουμένων των προϊόντων μεταπώλησης, το μερίδιο αγοράς των νεοεισερχομένων είναι 40,7%). Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο ανταγωνισμός αποτελεί μείζονα μοχλό για την ανάπτυξη της ευρείας ζώνης. Τα κράτη μέλη με τις βέλτιστες επιδόσεις φαίνεται ότι είναι εκείνα στα οποία υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ υποδομών, όπως οι Κάτω Χώρες και η Δανία. Οι αποτελεσματικές κανονιστικές ρυθμίσεις της αγοράς οι οποίες επιτρέπουν την πρόσβαση στην υποδομή του κατεστημένου φορέα εκμετάλλευσης τονώνουν επίσης τον ανταγωνισμό· για παράδειγμα, η αποφασιστική δράση κανονιστικής ρύθμισης στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε σαφώς σημαντικό ρόλο.

    Μια αποτελεσματική ρυθμιστική πολιτική όχι μόνο βελτιώνει τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και επιτρέπει στους νεοεισερχόμενους φορείς εκμετάλλευσης να περάσουν σταδιακά από τον ανταγωνισμό σε επίπεδο υπηρεσιών στον ανταγωνισμό σε επίπεδο υποδομών. Αντιθέτως, παρατηρείται χάσμα επιδόσεων στα κράτη μέλη στα οποία η ανεπαρκής ρυθμιστική πολιτική συνδυάζεται με απουσία ανταγωνισμού σε επίπεδο υποδομών.

    Τα επίπεδα τιμών, τόσο για την πλήρως αδεσμοποίητη όσο και για την μεριζόμενη πρόσβαση εξακολουθούν να σημειώνουν πτώση σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και η πτώση είναι λιγότερο έντονη για την πλήρως αδεσμοποίητη πρόσβαση. Μολονότι είναι αληθές ότι η αύξηση που σημειώθηκε όσον αφορά τους διακανονισμούς μεταπώλησης ευρυζωνικών γραμμών ήταν ιδιαιτέρως υψηλή το 2006 (άνοδος σε ποσοστό 124%), οι άλλοι πάροχοι εκτός του κατεστημένου φορέα εξακολούθησαν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους, με περισσότερους από 4,1 εκατομ. νέους πλήρως αδεσμοποίητους τοπικούς βρόχους (άνοδος σε ποσοστό 79%), γεγονός που οδήγησε σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέες υποδομές.

    Σε ορισμένα κράτη μέλη πραγματοποιήθηκαν το 2006 δημοπρασίες για άδειες WiMAX, CDMA, UMTS, HSDPA και LMDS. Οι δημοπρασίες αυτές θα ενισχύσουν τη διείσδυση της ευρείας ζώνης και θα επιταχύνουν τη διαδικασία ανάκτησης της καθυστέρησης των απομακρυσμένων ή αραιοκατοικημένων περιοχών και των νέων κρατών μελών.

    3. Ρυθμιστικό πλαισιο

    Εθνική νομοθεσία

    Η μεταφορά του ρυθμιστικού πλαισίου στο εθνικό δίκαιο των 25 κρατών μελών ολοκληρώθηκε το 2006 με την έγκριση της πρωτογενούς νομοθεσίας από την Ελλάδα. Τα δύο νέα κράτη μέλη κοινοποίησαν επίσης την πρωτογενή τους νομοθεσία, η οποία στην περίπτωση της Ρουμανίας αφορά ολόκληρο το πλαίσιο και στην περίπτωση της Βουλγαρίας καλύπτει μέρος αυτού.

    Έγιναν επίσης βελτιώσεις της εθνικής νομοθεσίας, κυρίως στη Δανία (διαδικασίες προσφυγής), στις Κάτω Χώρες (δικαιώματα διέλευσης), στη Γαλλία και στην Ισπανία (προστασία καταναλωτών).

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τις ανησυχίες της διότι με την τροποποίηση του γερμανικού νόμου περί τηλεπικοινωνιών θα εξαιρούνται οι νέες αγορές από τις κανονιστικές ρυθμίσεις και θα υπόκεινται σε όρους λιγότερο επαχθείς από τους όρους που προβλέπονται από το κοινοτικό δίκαιο.

    Απορρύθμιση

    Σε ορισμένες χώρες, οι εθελοντικές δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από τους φορείς εκμετάλλευσης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά έγιναν δεκτές από τη ρυθμιστική αρχή ως εναλλακτική λύση έναντι της πλήρους ρύθμισης (Ηνωμένο Βασίλειο), ή σε άλλες θεσπίστηκε νομοθεσία ώστε να καταστεί δυνατή η εκπλήρωση των εν λόγω δεσμεύσεων (Ιταλία). Επίσης, σκοπός του λειτουργικού διαχωρισμού του δικτύου πρόσβασης του κατεστημένου φορέα σταθερής τηλεφωνίας από τη δραστηριότητά του λιανικής πώλησης και τις άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες ήταν η ευελιξία, όπως στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου ή όπως είναι υπό μελέτη σε άλλα κράτη μέλη.

    Παρά το γεγονός ότι η εξέταση πολλών σχετικών αγορών οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο στον πρώτο γύρο της εξέτασης, στην επιβολή υποχρεώσεων στους φορείς εκμετάλλευσης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, προσδιορίστηκε ένας πυρήνας αγορών στις οποίες η απορρύθμιση κατέστη δυνατή.

    Πρόκειται για ορισμένα κράτη μέλη στα οποία ήρθησαν οι σχετικές υποχρεώσεις συνεπεία της διαπίστωσης ότι οι αγορές κινητής πρόσβασης και διεθνών κλήσεων ήταν ανοικτές στον ανταγωνισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις μειώθηκε ο διοικητικός φόρτος προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς, επί παραδείγματι στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες, για την αγορά οικιστικής σταθερής τηλεφωνίας.

    Οι ΕΡΑ

    Ανεξαρτησία

    Σε γενικές γραμμές, οι ΕΡΑ (Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές) εδραίωσαν τις εξουσίες και την ανεξαρτησία τους. Ωστόσο, εκφράστηκαν αμφιβολίες στην περίπτωση της Σλοβακίας όσον αφορά τον διαχωρισμό των ρυθμιστικών λειτουργιών και τον έλεγχο της ιδιοκτησίας των φορέων της αγοράς από το κράτος. Στην Πολωνία εκφράστηκαν προσφάτως ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της νέας ΕΡΑ, λόγω της κατάργησης του προκατόχου της και του εύρους των εξουσιών της κυβέρνησης σε θέματα απολύσεων. Το εύρος της πολιτικής επιρροής στις καθημερινές ρυθμιστικές αποφάσεις σε ορισμένα κράτη μέλη αποτελεί ζήτημα που χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Η είσοδος νέων φορέων εκμετάλλευσης και οι διασυνοριακές επενδύσεις θα αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους μόνο αν η αγορά μπορέσει να βασιστεί στην ανεξαρτησία και την αμεροληψία της ρυθμιστικής αρχής.

    Επισκόπηση της αγοράς

    Η διαδικασία κοινοποίησης και διαβουλεύσεων της Επιτροπής και άλλων ΕΡΑ δυνάμει του άρθρου 7 της οδηγίας πλαισίου αποτελεί καίριας σημασίας μέσο προκειμένου να διασφαλισθεί ότι όλοι οι Ευρωπαίοι χρήστες θα δρέψουν τα οφέλη μιας συνεκτικής ρυθμιστικής πολιτικής.

    Οι περισσότερες ΕΡΑ έχουν αυτή τη στιγμή ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο ανάλυσης της αγοράς και κοινοποίησαν τα αποτελέσματα στην Επιτροπή και στις άλλες ΕΡΑ. Ωστόσο, σε ορισμένα κράτη μέλη σημειώνονται καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διορθωτικών μέτρων, είτε για λόγους που αφορούν διαδικαστικά θέματα όπως οι προσφυγές, είτε λόγω του γεγονότος ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται διορθωτικά μέτρα μόνο κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη διαπίστωση της σημαντικής ισχύος στην αγορά (παραδείγματος χάριν στη Γερμανία), είτε γιατί τα εν λόγω διορθωτικά μέτρα δεν είναι αρκούντως λεπτομερή προκειμένου να παραχθεί άμεσο αποτέλεσμα στην αγορά.

    Επιπροσθέτως, έχουν διαπιστωθεί ασυνέπειες μεταξύ των διορθωτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για μια συγκεκριμένη κατάσταση της αγοράς από διαφορετικές ΕΡΑ. Επί παραδείγματι, οι προσφορές χονδρικών υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης δεν διατίθενται ακόμη σε συνεκτική βάση στο σύνολο της ΕΕ και τα τέλη τερματισμού κλήσης εξακολουθούν να αποκλίνουν. Δεδομένου ότι περίπου το ένα τρίτο των εσόδων των φορέων της αγοράς παράγεται σε κράτη μέλη εκτός του κράτους μέλους προέλευσης, η περαιτέρω διασυνοριακή ανάπτυξη θα ενισχυθεί εάν επιτευχθεί μεγαλύτερη συνοχή.

    Η Επιτροπή θα μελετήσει καθένα από τα ζητήματα που θίγονται εδώ όσον αφορά την ανεξαρτησία, τις διαδικασίες και τη συνοχή των κανονιστικών ρυθμίσεων κατά την επανεξέταση του υφιστάμενου πλαισίου.

    Προσφυγές

    Το δικαίωμα άσκησης προσφυγής κατά των αποφάσεων της ΕΡΑ αποτελεί θεμελιώδη αρχή του ρυθμιστικού πλαισίου. Ωστόσο, η διάρκεια της διαδικασίας προσφυγής αποτελεί πρόβλημα σε ορισμένα κράτη μέλη, για παράδειγμα στην Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου οι διαδικασίες μπορούν να διαρκέσουν από τέσσερα έως έξι έτη, και στην Ελλάδα, όπου το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο δεν έχει ακόμη εκδώσει αποφάσεις παρά το γεγονός ότι ορισμένες υποθέσεις εκκρεμούν από το 2001.

    Σε ορισμένες χώρες (Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Σλοβακία, Σουηδία), ασκούνται συστηματικά προσφυγές κατά των αποφάσεων που λαμβάνονται συνεπεία της επισκόπησης της αγοράς και ενδεχομένως να καταστεί αναγκαία η λήψη μέτρων προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι φορείς της αγοράς να υιοθετήσουν μια ορθολογικότερη προσέγγιση.

    Θέματα σχετικά με το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων

    Η συνολική αξία των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών που εξαρτώνται από τη χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας την αποτελεσματική διαχείριση του ραδιοφάσματος κρίσιμης σημασίας παράγοντα για την επιτυχία της οικονομίας της ΕΕ. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι η αποτελεσματική διαχείριση του ραδιοφάσματος σε όλα τα κράτη μέλη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση έως και 0,1% του ΑΕΠ[19].

    Ορισμένα κράτη μέλη επιχείρησαν μια πιο ευέλικτη και φιλελεύθερη διαχείριση του ραδιοφάσματος, όσον αφορά την ουδέτερη χρήση τεχνολογίας και υπηρεσιών, τις δημοπρασίες, την κοινή χρήση ραδιοφάσματος και τη γενική αδειοδότηση. Σε άλλα κράτη μέλη δημιουργήθηκε μια δευτερογενής αγορά. Ωστόσο, τα κράτη μέλη εξακολουθούν να ακολουθούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις για καθένα από τα εν λόγω ζητήματα.

    Επιπροσθέτως, μένει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή ορισμένων αποφάσεων της Επιτροπής για την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος, παραδείγματος χάριν για τον εξοπλισμό των αυτοκινήτων με ραντάρ μικρής εμβέλειας και για τα συστήματα ασύρματης πρόσβασης.

    Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τις εν λόγω ελλείψεις στο πλαίσιο της επισκόπησης, προκειμένου να ενισχύσει το δυναμικό της εσωτερικής αγοράς.

    Ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές

    Στα περισσότερα κράτη μέλη, τα επίγεια δίκτυα παραμένουν ο κύριος μηχανισμός λήψης τηλεοπτικού περιεχομένου (πάνω από το 50% των νοικοκυριών στην ΕΕ), και έπονται η καλωδιακή και η δορυφορική λήψη. Η τηλεόραση μέσω πρωτοκόλλου Ίντερνετ (IP-TV), η οποία αποτελεί ακόμη μικρό κομμάτι της αγοράς, αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες το 2006.

    Η μετάβαση από την αναλογική στη ψηφιακή επίγεια μετάδοση έχει πλέον καθορισθεί στα περισσότερα κράτη μέλη εντός της προθεσμίας την οποία συνιστά η Επιτροπή (2012), μολονότι ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την πραγματοποίηση της εν λόγω μετάβασης.

    Τα διορθωτικά μέτρα που επιβάλλονται από τις ΕΡΑ συχνά στοχεύουν στις επίγειες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μεταδόσεις, εκτός από τις χώρες με υψηλό βαθμό καλωδιακής διείσδυσης. Η ανάλυση των αγορών υπηρεσιών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών μεταδόσεων, με την οποία πολλές ΕΡΑ δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

    Αριθμοδότηση για υπηρεσίες VoIP

    Τα καθεστώτα αριθμοδότησης που διατίθενται για τις υπηρεσίες VoIP (φωνητική τηλεφωνία μέσω πρωτοκόλλου Ίντερνετ) ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Ορισμένα κράτη μέλη (Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο) επιτρέπουν στους παρόχους VoIP να προσφέρουν τόσο γεωγραφικούς, όσο και μη γεωγραφικούς αριθμούς. Άλλα κράτη μέλη περιορίζουν τη διαθεσιμότητα των γεωγραφικών αριθμών σε ορισμένους τύπους υπηρεσιών VoIP.

    Οι εν λόγω ελλείψεις περιορίζουν τη δυνατότητα των φορέων της αγοράς να προσφέρουν πανευρωπαϊκές υπηρεσίες· η Επιτροπή θα επιδιώξει να εξεύρει τρόπους αντιμετώπισης των συγκεκριμένων προβλημάτων, καθώς και άλλων προβλημάτων αριθμοδότησης κατά την επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου.

    Παρακολούθηση και επιβολή της νομοθεσίας

    Κατά τη διάρκεια του 2006, η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει λόγω κυρίως της μη διαθεσιμότητας πληροφοριών για τον εντοπισμό της θέσης του καλούντος από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όσον αφορά κλήσεις στον αριθμό 112 και λόγω της παράλειψης ορισμένων ΕΡΑ να διασφαλίσουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της επισκόπησης της αγοράς.

    Συγχρόνως, η Επιτροπή μπόρεσε να κλείσει ορισμένες διαδικασίες έπειτα από τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη σε σχέση ιδίως με την ανεξαρτησία της ΕΡΑ, την εφαρμογή διαδικασιών επισκόπησης της αγοράς, το ανασταλτικό αποτέλεσμα των προσφυγών και τον μηχανισμό καθορισμού του παρόχου καθολικής υπηρεσίας, καθώς και ζητήματα καταναλωτών όπως οι υπηρεσίες τηλεφωνικού καταλόγου, η φορητότητα αριθμού και ο εντοπισμός της θέσης του καλούντος σε ορισμένες περιπτώσεις.

    4. Εξελίξεις που αφορουν τους καταναλωτέσ

    Καθολική υπηρεσία

    Το 2006, αρκετά κράτη μέλη όρισαν τους παρόχους καθολικής υπηρεσίας. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία και η Πολωνία χρησιμοποίησαν διαδικασίες ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προσφορών, ενώ η Ιρλανδία και η Σλοβακία επέλεξαν τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Και οι δύο προσεγγίσεις φαίνεται ότι προωθούν τη διαφάνεια και την αποφυγή διακρίσεων.

    Παρά το γεγονός ότι οι συχνότερα οριζόμενοι πάροχοι εξακολουθούν να είναι οι κατεστημένοι φορείς εκμετάλλευσης, η διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών στην Εσθονία οδήγησε στον ορισμό ενός νεοεισερχόμενου, ενώ στο Βέλγιο και στην Τσεχική Δημοκρατία ορισμένα στοιχεία της καθολικής υπηρεσίας παρέχονται από νεοεισερχόμενους παράλληλα με τον κατεστημένο φορέα.

    Ειδικές κοινωνικές ανάγκες

    Δεδομένου ότι το υφιστάμενο πλαίσιο παρέχει μεγάλη ευχέρεια στα κράτη μέλη όσον αφορά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες και των ατόμων χαμηλού εισοδήματος, η Επιτροπή έχει δώσει έμφαση στην ενθάρρυνση των βέλτιστων πρακτικών στα κράτη μέλη.

    Στην Ιρλανδία, η ρυθμιστική αρχή έχει δημιουργία ένα βήμα συζήτησης με σκοπό την προώθηση των αναγκών των χρηστών με αναπηρίες. Στη Σουηδία, η ΕΡΑ εκτός από την ενθάρρυνση των φορέων της αγοράς να προσφέρουν υπηρεσίες προσαρμοσμένες στους χρήστες με ειδικές ανάγκες, παρέχει οκτώ ειδικές υπηρεσίες που απευθύνονται στους εν λόγω χρήστες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η μετάφραση στη νοηματική γλώσσα χάρη στις κλήσεις βίντεο 3G.

    Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης - 112

    Τρία κράτη μέλη (Σουηδία, Δανία και Κάτω Χώρες) έχουν ήδη ορίσει τον αριθμό 112 ως τον μοναδικό αριθμό κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

    Ωστόσο, η παροχή πληροφοριών για τον εντοπισμό της θέσης του καλούντος παραμένει πρόβλημα και το 2006 η Επιτροπή κίνησε σχετικές διαδικασίες επί παραβάσει κατά 13 κρατών μελών.

    Τα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν μια σειρά μεθόδων προκειμένου να κάνουν γνωστό τον αριθμό 112 στους πολίτες και να τους ενημερώσουν για τη χρήση του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ενδείξεις στους τηλεφωνικούς θαλάμους, στους τηλεφωνικούς καταλόγους, στους λογαριασμούς, στις ανακοινώσεις της αστυνομίας και στις εφημερίδες, καθώς και στο πλαίσιο ειδικών διαφημιστικών εκστρατειών, σε ιστοτόπους, ραδιοφωνικές διαφημίσεις και τηλεοπτικά κλιπ. Στη Σουηδία, πληροφορίες για τον αριθμό 112 παρέχονται στις συσκευασίες γάλακτος, ενώ στη Λετονία και στην Tσεχική Δημοκρατία τα τηλεοπτικά προγράμματα κάνουν γνωστό το 112 στο ευρύ κοινό.

    Παρόλο που η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της βασικής υπηρεσίας φαίνεται αυτή τη στιγμή να διασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό, οι εξουσίες της Επιτροπής εν προκειμένω περιορίζονται βάσει του υφιστάμενου πλαισίου. Οιαδήποτε βελτίωση θα εξαρτηθεί από την ισχυρή στήριξη, ιδίως εκ μέρους των συννομοθετών, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεξέτασης του ρυθμιστικού πλαισίου.

    Τιμολογιακή διαφάνεια

    Ορισμένα κρατά μέλη άρχισαν να υιοθετούν μια περισσότερο προενεργό προσέγγιση της τιμολογιακής διαφάνειας. Παραδείγματος χάριν, στη Δανία, στην Εσθονία, στην Πορτογαλία και στη Σουηδία διατίθενται στο διαδίκτυο συγκρίσεις τιμών ή κατάλογοι τιμών, ενώ η βελγική ρυθμιστική αρχή ασχολείται με τη δημιουργία ενός προσομοιωτή τιμών. Οι ιρλανδικές, ουγγρικές και σλοβενικές ρυθμιστικές αρχές έχουν επεκτείνει το πεδίο των τιμολογιακών τους συγκρίσεων κατά τρόπο ώστε αυτό να συμπεριλάβει τις σταθερές, τις κινητές και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Οι εν λόγω δημόσιες υπηρεσίες συμπληρώνονται σε ορισμένα κράτη μέλη από τις ίδιες τις προσφορές υπηρεσιών των φορέων της αγοράς με στόχο τη διαφάνεια.

    Από την άλλη πλευρά, καταγράφονται καταγγελίες όσον αφορά τη διαφάνεια των τιμών σε ορισμένα κράτη μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Αυστρία και η Λιθουανία, καθώς και μεγάλη δυσαρέσκεια των καταναλωτών όσον αφορά τις τιμές περιαγωγής.

    Προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (e-Privacy)/ Ασφάλεια

    Η οδηγία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες έχει πλέον μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο όλων των κρατών μελών. Των 2006 εγκρίθηκε μια χωριστή οδηγία για τη διατήρηση των δεδομένων κίνησης με σκοπό την επιβολή του νόμου, η οποία θα πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών το 2007.

    Η ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το κατασκοπευτικό λογισμικό και από άλλα λογισμικά με κακή πρόθεση (κακόβουλα λογισμικά) αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Δεδομένου ότι τα ανεπίκλητα ενοχλητικά μηνύματα και τα κακόβουλα λογισμικά χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό ολοένα και περισσότερο με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου κέρδους, τα μέτρα καταστολής πρέπει να λαμβάνονται συνδυαστικά για τους δύο τομείς. Λόγω των σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των παράνομων δραστηριοτήτων στον εν λόγω τομέα, χρειάζεται να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, μεταξύ άλλων για τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των χρηστών[20].

    Φορητότητα αριθμού

    Τα κράτη μέλη αναφέρουν αυξημένη χρήση της φορητότητας αριθμού από τους συνδρομητές· στη Δανία, στην Ισπανία, στη Σουηδία και στη Φιλανδία, οι αριθμοί κινητού τηλεφώνου που μεταφέρθηκαν υπερέβησαν το 20% του συνολικού αριθμού συνδρομητών. Σημαντική αύξηση της μεταφοράς αριθμών κινητού τηλεφώνου αναφέρθηκε στην Εσθονία, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία, στη Λιθουανία και στο Λουξεμβούργο, και αριθμών σταθερού τηλεφώνου στη Γαλλία, στη Σουηδία και στις Κάτω Χώρες. Η φορητότητα αριθμού εξακολουθεί να αποτελεί ένα καίριο στοιχείο του ανταγωνισμού σε όλα τα κράτη μέλη.

    5. Συμπεράσματα

    Η εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου σημειώνει συνολικά πρόοδο, εισάγοντας τον ανταγωνισμό στις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με επακόλουθα οφέλη για τους καταναλωτές από πλευράς τιμών και σύγκλισης καινοτόμων υπηρεσιών. Κάθε κράτος μέλος έχει να δείξει παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής για όλες τις πτυχές της κανονιστικής ρύθμισης και της λειτουργίας των αγορών.

    Μολαταύτα, παραμένουν ορισμένοι τομείς στους οποίους δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια ενιαία αγορά για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών βάσει του υφιστάμενου πλαισίου. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει διαθέσιμο το πλήρες φάσμα των μέσων για τη διασφάλιση της συνεκτικής ρύθμισης στο σύνολο της ενιαίας αγοράς και η Επιτροπή θα εξετάσει τα θεσμικά ζητήματα, τα ζητήματα που αφορούν την αριθμοδότηση και το ραδιοφάσμα ιδίως στο πλαίσιο των προτάσεών της για ένα αναθεωρημένο πλαίσιο. Όσον αφορά τις τιμές περιαγωγής την Κοινότητα, η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την τροποποίηση του πλαισίου.

    Θα μελετηθούν επίσης διεξοδικότερες τροποποιήσεις εκεί όπου εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα τα οποία συνδέονται επί παραδείγματι με την επιβολή των αποφάσεων της ΕΡΑ, τις διαδικασίες προσφυγής, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια, τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό κλήσεων έκτακτης ανάγκης 112 και την παροχή υπηρεσιών σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.

    [1] COM (2005) 229

    [2] i2010 – Ετήσια έκθεση για την κοινωνία της πληροφορίας 2007

    [3] EITO (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τεχνολογίας Πληροφοριών), 2006

    [4] EITO (Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τεχνολογίας Πληροφοριών), 2006 και IDATE, 2006

    [5] IDATE, 2006

    [6] Εκτιμήσεις της Επιτροπής με βάση στοιχεία των Goldman Sachs, ETNO, Cable Europe και ECTA. Τα αριθμητικά στοιχεία των επενδύσεων αφορούν μόνο κεφαλαιουχικές δαπάνες (συντήρηση και επέκταση).

    [7] Goldman Sachs

    [8] Οι επενδύσεις στην ΕΕ σε απόλυτες τιμές υπερέβησαν τις επενδύσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας το 2005· επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανάπτυξη στην ΕΕ κατά το 2006 ήταν μεγαλύτερη (πηγή: Infonetics Research, Νοέμβριος 2006)

    [9] Εκτίμηση της Επιτροπής· Morgan Stanley· ING

    [10] Ο δείκτης Dow Jones Euro Stoxx Telecommunications Index (SXKE) πέρασε από τις 378,4 μονάδες (τέλη 2003) στις 468,6 μονάδες (τέλη 2006), ενώ ο δείκτης Dow Jones Euro Stoxx 50 Index πέρασε από τις 2.760,66 στις 4.119,94 μονάδες κατά την ίδια περίοδο.

    [11] Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων.

    [12] Merrill Lynch, 24 Ιουνίου 2006

    [13] Έρευνα στα νοικοκυριά με αντικείμενο τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (Μάρτιος 2007), Ειδικό Ευρωβαρόμετρο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    [14] EITO ((Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τεχνολογίας Πληροφοριών), 2006

    [15] Μέθοδος ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία λαμβάνονται υπόψη οι δύο μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης κάθε κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους μηνιαίας μίσθωσης.

    [16] EITO, 2006 και IDATE, 2006

    [17] EITO, 2006

    [18] Η πλέον καθιερωμένη ταχύτητα στις ΗΠΑ είναι 2.5 Mbps - 10 Mbps, έναντι 512 kbps - 2 Mbps στην ΕΕ ( πηγές : IDATE, FCC)

    [19] Benchmarking Impacts of EU Policy - Options for Economically Efficient Management of Radio Spectrum, SCF Associates, Δεκέμβριος 2006, μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

    [20] Βλέπε την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την καταπολέμηση των ανεπίκλητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, του κατασκοπευτικού και του κακόβουλου λογισμικού, COM(2006)688

    Top