Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006PC0093

    Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων

    /* COM/2006/0093 τελικό - COD 2006/0031 */

    52006PC0093




    [pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

    Βρυξέλλες, 2.3.2006

    COM(2006) 93 τελικό

    2006/0031 (COD)

    Πρόταση

    ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων

    (υποβληθείσα από την Επιτροπή)

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Πλαισιο της προτασης

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Η Επιτροπή, εξ ονόματος της Κοινότητας (και με την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου 2001[1], υπέγραψε το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της παράνομης παρασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών ("πρωτόκολλο για τα πυροβόλα όπλα", εφεξής «πρωτόκολλο»), που επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος[2]. Η εισαγωγή μιας ρήτρας αποσύνδεσης επέτρεψε να διατηρηθεί η κοινοτική αρμοδιότητα στη σύναψη του εν λόγω διεθνούς μέσου.

    Το εν λόγω πρωτόκολλο έχει ως στόχο «την προώθηση, τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών προκειμένου να προληφθεί, να καταπολεμηθεί και να εξαλειφθεί η παράνομη κατασκευή και διακίνηση πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών» (άρθρο 2). Περιλαμβάνει έναν ορισμένο αριθμό άρθρων (21) τα οποία αποσκοπούν ουσιαστικά στην "πρόληψη της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών". Εντούτοις, ορισμένες διατάξεις του πρωτοκόλλου προβλέπουν κάποιες περιορισμένες και τεχνικές τροποποιήσεις, όσον αφορά ειδικότερα την οδηγία του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 1991 σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων, μολονότι ο προσανατολισμός του πρωτοκόλλου είναι σαφώς διαφορετικός από εκείνον της οδηγίας, η οποία εφαρμόζεται μόνο στο νόμιμο εμπόριο ορισμένων ειδών όπλων (μη συμπεριλαμβανομένων, π.χ., των πολεμικών όπλων), και μόνο στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς.

    Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση δεν αφορά τις πτυχές του πρωτοκόλλου που είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας 91/477, όπως, π.χ., τα καθεστώτα εισαγωγής/εξαγωγής που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Γενικό πλαίσιο

    Θα πρέπει, κατ’ αρχάς να διευκρινισθούν οι ίδιες οι έννοιες της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, συμπεριλαμβάνοντας στην οδηγία τους ορισμούς των εν λόγω δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο –άρθρο 3–, μεριμνώντας, φυσικά, ώστε να υπάρχει νομική σαφήνεια, ασφάλεια δικαίου και συνοχή.

    Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος καθιστά επίσης την παρακολούθηση της διακίνησης των πυροβόλων όπλων ιδιαίτερα σημαντική. Οι τεχνικές τροποποιήσεις που παρατίθενται παρακάτω αποσκοπούν στο να καταστήσουν ευκολότερη την παρακολούθηση της εν λόγω διακίνησης, στο πλαίσιο της οδηγίας 91/477 και για τα όπλα τα οποία καλύπτει η οδηγία αυτή.

    Συνεπώς, η αρχή της επισήμανσης κατά την κατασκευή των όπλων – για εκείνα, φυσικά, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας – δεν εμφαίνεται παρά μόνον με έμμεσο τρόπο στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 4 της οδηγίας 91/477, με την αναφορά στην υποχρέωση καταγραφής των στοιχείων που επιτρέπουν τον προσδιορισμό των όπλων στα βιβλία εισόδου και εξόδου των όπλων τα οποία τηρούν οι οπλοπώλες. Αντίθετα, το πρωτόκολλο προβλέπει σαφώς, στο άρθρο 8.1. α) ("σήμανση των πυροβόλων όπλων, κατασκευή") την υποχρέωση σήμανσης. Μπορεί να συμπεριληφθεί αυτούσια στην οδηγία.

    Κρίνεται επίσης σκόπιμο να συμπεριληφθεί στο ίδιο άρθρο της οδηγίας η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 8.1.γ) του πρωτοκόλλου με την οποία προβλέπεται επίσης υποχρέωση σήμανσης στο πλαίσιο της μεταφοράς όπλων κρατικών αποθεμάτων με σκοπό τη μόνιμη χρήση από τους πολίτες.

    Το ίδιο άρθρο 4 της οδηγίας 91/477 προβλέπει για τους οπλοπώλες (οι οποίοι ορίζονται στην οδηγία ως "κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του οποίου η επαγγελματική δραστηριότητα συνίσταται καθ’ ολοκληρία ή εν μέρει στην κατασκευή, εμπορία, ανταλλαγή, ενοικίαση, επισκευή ή μεταποίηση πυροβόλων όπλων" - άρθρο 1, παράγραφος 2 -) την υποχρέωση να τηρούν, για περίοδο πέντε ετών, βιβλίο εισόδου και εξόδου των πυροβόλων όπλων. Προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια της ασφάλειας της οδηγίας, θα πρέπει να προβλεφθεί ελάχιστη περίοδος 10 ετών για την τήρηση των αρχείων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο (άρθρο 7). Επιπλέον, πρέπει να διευκρινισθεί ότι οι δραστηριότητες των μεσαζόντων και οι μεσιτικές δραστηριότητες, όπως αναφέρονται στο άρθρο 15 του πρωτοκόλλου, εμπίπτουν στον ορισμό του οπλοπώλη που προβλέπει η οδηγία.

    Το άρθρο 5 του πρωτοκόλλου προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα νομοθετικά και άλλα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προσδώσουν το χαρακτήρα ποινικού αδικήματος· προβλέπονται οι εκούσιες πράξεις, ιδίως όσον αφορά την παράνομη κατασκευή και διακίνηση πυροβόλων όπλων. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διατύπωση των κυρώσεων που εφαρμόζονται ενδεχομένως στην οδηγία προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά της.

    Επιπλέον, το παράρτημα I της οδηγίας 91/477 (σημείο III, α)) διευκρινίζει τα αντικείμενα που ανταποκρίνονται στον ορισμό των πυροβόλων όπλων αλλά τα οποία έχουν γίνει οριστικά ακατάλληλα για χρήση με την εφαρμογή ορισμένων τεχνικών μεθόδων δεν θεωρούνται όπλα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Το πρωτόκολλο όμως προβλέπει, στο άρθρο 9, ορισμένες πληρέστερες γενικές αρχές με βάση τις οποίες καθίστανται τα όπλα ακατάλληλα για χρήση, οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν στην τροποποιημένη οδηγία.

    Φύση των προτεινόμενων τροποποιήσεων

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν προσεγγίζουν νέα προβλήματα σε σχέση με τη γενική οικονομία της οδηγίας. Απλώς προσαρμόζουν τις διατάξεις της οδηγίας στο νέο κανονιστικό πλαίσιο που προκύπτει με την προσχώρηση της Κοινότητας στο Πρωτόκολλο.

    Συνοχή με τις υπόλοιπες πολιτικές και τους στόχους της Ένωσης

    Η πρόταση συνάδει, ιδιαίτερα, με την πολιτική της Ένωσης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Επιτροπής «για μέτρα που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά τα εκρηκτικά, τους πυροκροτητές, τον εξοπλισμό κατασκευής βομβών και τα πυροβόλα όπλα» – COM(2005) 329 τελικό – η οποία προβλέπει ότι: «η Επιτροπή θα προτείνει κατά το 2005 την τεχνική τροποποίηση της οδηγίας 91/477, για να ενσωματωθούν σε αυτήν οι κατάλληλες διατάξεις που απαιτούνται από το πρωτόκολλο όσον αφορά τις ενδοκοινοτικές μεταφορές όπλων στις οποίες αναφέρεται η οδηγία».

    Διαβουλευσεις με τους ενδιαφερομενους και αναλυσεις αντικτυπου

    Διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερομένους

    Οι διαβουλεύσεις είναι εν προκειμένω απαραίτητες δεδομένου ότι πρόκειται για νομοθεσία που αφορά διεθνή υποχρέωση της Κοινότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση δεν αφορά τις τεχνικές πτυχές της οδηγίας· ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων κατάρτισε σχετική τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τις διατυπωθείσες προτάσεις, όπως αναφέρεται παρακάτω.

    Λήψη και χρήση πραγματογνωμοσύνης

    Επιστημονικοί τομείς/τομείς τους οποίους αφορά η πραγματογνωμοσύνη

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις εγκρίθηκαν ήδη στο επίπεδο της Ένωσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του πρωτοκόλλου. Πρόκειται για μικτή συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο συντονισμού μεταξύ όλων των κρατών μελών και της Επιτροπής. Τα εν λόγω μέρη απλώς διατυπώνουν εκ νέου τις θέσεις με βάσει εκείνες σύμφωνα με τις οποίες συνήφθη το πρωτόκολλο.

    Χρησιμοποιηθείσα μεθοδολογία

    Συνεδρίαση άτυπης ομάδας εθνικών εμπειρογνωμόνων σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 91/477, στις 23 Μαΐου 2005, προκειμένου να συζητηθούν οι συνέπειες της προσχώρησης στο Πρωτόκολλο για τη σύνταξη της οδηγίας.

    Κύριοι οργανισμοί/εμπειρογνώμονες οι οποίοι γνωμοδότησαν

    Αντιπρόσωποι των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας.

    Σύνθεση των γνωμών που λήφθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν

    Η ομάδα εκτιμά ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις και, ακόμη περισσότερο, λόγω του γεγονότος ότι απορρέουν από μια συμφωνία (το πρωτόκολλο) η οποία έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και συνήφθη.

    Μέσα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να διατεθούν τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης στο κοινό

    Το πρωτόκολλο δημοσιεύθηκε τακτικά (βλ. σχετικές παραπομπές) και τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν διατύπωσαν επιφυλάξεις.

    Ανάλυση αντικτύπου

    Δεν απαιτείται ανάλυση αντικτύπου δεδομένου ότι πρόκειται για απλές τεχνικές τροποποιήσεις που απορρέουν από διεθνείς υποχρεώσεις της Κοινότητας, όπως προκύπτει από το έγγραφο «Κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση αντικτύπου» (SEC(2005) 791 της 15ης Ιουνίου 2005).

    Η μη ενσωμάτωση των εν λόγω τροποποιήσεων θα συνεπαγόταν, κυρίως, έλλειψη ασφάλειας δικαίου για τους οικονομικούς παράγοντες και παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της Κοινότητας.

    Νομικα στοιχεια της προτασης

    Περίληψη των προτεινόμενων μέτρων

    Ορισμός, στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, των εννοιών της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, επιβεβαίωση της ανάγκης σήμανσής τους, αύξηση της διάρκειας τήρησης των αρχείων που προβλέπει η οδηγία, αποσαφήνιση των εφαρμοστέων κυρώσεων και θέσπιση των γενικών αρχών με βάση τις οποίες καθίστανται τα όπλα ακατάλληλα για χρήση, τις οποίες ορίζει το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών.

    Νομική βάση

    Άρθρο 95 της συνθήκης ΕΚ

    Αρχή της επικουρικότητας

    Η δράση της Επιτροπής αιτιολογείται από την υπογραφή του πρωτοκόλλου το οποίο συνεπάγεται διεθνείς υποχρεώσεις τις οποίες οφείλει να θεσμοθετήσει.

    Αρχή της αναλογικότητας

    Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιορίζονται στην ενσωμάτωση των ίδιων των διατάξεων του πρωτοκόλλου στην οδηγία.

    Η σχετική οικονομική και διοικητική επιβάρυνση λόγω των τεχνικών τροποποιήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

    Συνεπώς, η σήμανση των εν λόγω όπλων εξασφαλίζεται ήδη στην πράξη από τους οικονομικούς παράγοντες και την τήρηση αρχείων κυρίως σε ηλεκτρονική μορφή· οι γενικές αρχές απενεργοποίησης προσφέρουν μεγάλη επιλογή όσον αφορά τις εφαρμοστέες τεχνικές και ο καθορισμός των εφαρμοστέων κυρώσεων δεν έχει οικονομική επίπτωση.

    Επιλογή των μέσων

    Προτεινόμενο μέσο: οδηγία

    Δεδομένου ότι το αρχικό τροποποιούμενο νομοθετικό μέσο είναι οδηγία, το κατάλληλο νομοθετικό μέσο είναι, συνεπώς, μια άλλη οδηγία, τηρώντας τον παραλληλισμό των μορφών.

    Η επιλογή άλλου κοινοτικού μέσου ή η ανάθεση των προβλεπόμενων αναπροσαρμογών στις εθνικές νομοθεσίες θα αφαιρούσε από την οδηγία μέρος της ουσίας της και θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνοχή και την αξιοπιστία της.

    Επιπλέον, θα ήταν αδικαιολόγητο να μην προβεί η Κοινότητα, η οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος του πρωτοκόλλου, στις ανάλογες διευθετήσεις όσον αφορά την εσωτερική της έννομη τάξη.

    Δημοσιονομικες επιπτωσεις

    Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Κοινότητας.

    Συμπληρωματικες πληροφοριες

    Απλούστευση

    Οι δημόσιες αρχές στο επίπεδο της Ένωσης μπορούν, ειδικότερα, να παρακολουθούν ευκολότερα τη διακίνηση των όπλων τα οποία προβλέπονται από την οδηγία, με την εγγύηση μιας επαρκούς σήμανσης και μιας ελάχιστης διάρκειας η οποία θα προβλέπεται για την τήρηση των αρχείων.

    Κατάργηση ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων

    Δεν υπάρχει άλλη ισχύουσα νομοθετική διάταξη προς κατάργηση.

    Λεπτομερής επεξήγηση της πρότασης, ανά κεφάλαιο ή ανά άρθρο

    Βρίσκεται στο μέρος 3) "Νομικά στοιχεία της πρότασης, περίληψη των προτεινόμενων μέτρων".

    2006/0031 (COD)

    Πρόταση

    ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95, παράγραφος 1,

    την πρόταση της Επιτροπής[3],

    τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [4],

    Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης[5],

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Η οδηγία 91/477/CEE του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 1991 σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων[6] θέσπισε ένα συνοδευτικό μέτρο της εσωτερικής αγοράς. Καθιερώνει μια ισορροπία μεταξύ της υποχρέωσης να εξασφαλισθεί κάποια ελευθερία κυκλοφορίας για ορισμένα πυροβόλα όπλα εντός του ενδοκοινοτικού χώρου και την ανάγκη πλαισίωσης της εν λόγω ελευθερίας από ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας, προσαρμοσμένες σ’αυτό το είδος προϊόντων.

    (2) Σύμφωνα με την απόφαση 2001/748/ΕΚ του Συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου 2001 για την εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας υπογραφή του πρωτοκόλλου που επισυνάπτεται στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών[7], η Επιτροπή υπέγραψε, εξ ονόματος της Κοινότητας, το εν λόγω πρωτόκολλο (εφεξής « πρωτόκολλο »).

    (3) Η προσχώρηση της Κοινότητας στο πρωτόκολλο καθιστά αναγκαία την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων της οδηγίας 91/477/ΕΟΚ. Πρέπει πράγματι να εξασφαλισθεί η συνεκτική, αποτελεσματική και ταχεία εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αντίκτυπο στην οδηγία.

    (4) Σ’αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αποσαφηνισθούν οι έννοιες της παράνομης κατασκευής και διακίνησης πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών, για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας.

    (5) Επιπλέον, το πρωτόκολλο θεσπίζει υποχρέωση σήμανσης των όπλων κατά την κατασκευή τους και κατά τη μεταβίβαση κρατικών αποθεμάτων με σκοπό τη μόνιμη χρήση από πολίτες, ενώ η οδηγία 91/477 κάνει απλώς μια έμμεση νύξη στην υποχρέωση σήμανσης.

    (6) Από την άλλη πλευρά, η διάρκεια τήρησης αρχείων με πληροφορίες σχετικά με τα όπλα πρέπει να γίνει τουλάχιστον δέκα έτη όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

    (7) Πρέπει επίσης να διευκρινισθεί ότι οι δραστηριότητες μεσαζόντων και μεσιτείας, όπως αναφέρονται στο άρθρο 15 του πρωτοκόλλου, εμπίπτουν στον ορισμό του οπλοπώλη ο οποίος προβλέπεται από την οδηγία.

    (8) Το πρωτόκολλο απαιτεί, σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, την εφαρμογή ποινικών κυρώσεων και την κατάσχεση των όπλων. Οι κυρώσεις που προβλέπονται στην οδηγία πρέπει, ως εκ τούτου, να ενισχυθούν.

    (9) Όσον αφορά τις ενέργειες προκειμένου να καθίστανται τα πυροβόλα όπλα ακατάλληλα για χρήση, το σημείο III α) του παραρτήματος I της οδηγίας παραπέμπει απλώς στις εθνικές νομοθεσίες. Το πρωτόκολλο προβλέπει πιο συγκεκριμένες γενικές αρχές με βάση τις οποίες καθίστανται τα όπλα ακατάλληλα για χρήση. Το παράρτημα I της οδηγίας πρέπει, ως εκ τούτου, να συμπληρωθεί.

    (10) Συνεπώς, πρέπει να τροποποιηθεί η οδηγία 91/477/ΕΟΚ,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο ένα

    Η οδηγία 91/477/ΕΟΚ τροποποιείται ως εξής :

    1) Στο άρθρο 1, μετά την παράγραφο 2, προστίθενται οι ακόλουθες δύο νέες παράγραφοι:

    «3. Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας ως «παράνομη κατασκευή» νοείται η κατασκευή ή η συναρμολόγηση πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους ή των πυρομαχικών:

    - από εξαρτήματα και μέρη που αποτέλεσαν αντικείμενο παράνομης διακίνησης·

    - χωρίς άδεια ή εξουσιοδότηση, η οποία να έχει χορηγηθεί σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο, από αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο πραγματοποιήθηκε η κατασκευή ή συναρμολόγηση, ή

    - χωρίς σήμανση των πυροβόλων όπλων τη στιγμή της κατασκευής τους σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1.

    4. Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας ως «παράνομη διακίνηση» νοείται η αγορά, η πώληση, η παράδοση, η μεταφορά ή η μετακίνηση πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών από την επικράτεια ενός κράτους μέλους ή μέσω αυτής προς την επικράτεια άλλου κράτους μέλους εάν ένα από τα εν λόγω κράτη μέλη δεν την επιτρέπει σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας οδηγίας ή εάν τα πυροβόλα όπλα δεν είναι καταγεγραμμένα σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1.»

    2) Το άρθρο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1. Για τους σκοπούς της αναγνώρισης και της παρακολούθησης της διακίνησης κάθε πυροβόλου όπλου, τα κράτη μέλη, τη στιγμή της κατασκευής κάθε πυροβόλου όπλου, είτε απαιτούν ενιαία σήμανση στην οποία εμφαίνεται το όνομα του κατασκευαστή, η χώρα ή ο τόπος κατασκευής και ο αριθμός σειράς, είτε διατηρούν οποιαδήποτε ενιαία και εύχρηστη σήμανση η οποία φέρει συνδυασμό απλών γεωμετρικών συμβόλων σε αριθμητικό ή αλφαριθμητικό κωδικό, που επιτρέπει σε όλα τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν εύκολα τη χώρα κατασκευής.

    Επιπλέον, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε σε περίπτωση μεταβίβασης ενός πυροβόλου όπλου από τα κρατικά τους αποθέματα με σκοπό τη μόνιμη χρήση από πολίτες, το εν λόγω όπλο να διαθέτει ενιαία κατάλληλη σήμανση που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν εύκολα τη χώρα της εν λόγω μεταφοράς.

    2. Τουλάχιστον για τις κατηγορίες A και B, τα κράτη μέλη υποβάλλουν σε έγκριση την άσκηση της δραστηριότητας του οπλοπώλη στο έδαφός τους, βάσει τουλάχιστον ελέγχου όσον αφορά την εντιμότητα και την επαγγελματική ικανότητα του οπλοπώλη. Εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, ο έλεγχος αφορά το πρόσωπο που διευθύνει την επιχείρηση. Για τις κατηγορίες Γ και Δ, τα κράτη μέλη που δεν υποβάλλουν σε έγκριση την άσκηση της δραστηριότητας του οπλοπώλη υποβάλλουν τη δραστηριότητα αυτή σε δήλωση.

    3. Οι οπλοπώλες υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο εισόδου και εξόδου των πυροβόλων όπλων των κατηγοριών Α, Β και Γ, με τα στοιχεία που επιτρέπουν τον προσδιορισμό του όπλου, ιδίως τον τύπο, τη μάρκα, το μοντέλο, το διαμέτρημα και τον αριθμό κατασκευής, καθώς και το όνομα και τη διεύθυνση του προμηθευτή και του αγοραστή. Το βιβλίο αυτό φυλάσσεται από τον οπλοπώλη για περίοδο πέντε ετών, ακόμα και μετά την παύση της δραστηριότητάς του. Κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει τη διατήρηση των εν λόγω πληροφοριών για ελάχιστη περίοδο δέκα ετών.»

    3) Το άρθρο 16 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    « 1. Τα κράτη μέλη καθορίζουν το καθεστώς των κυρώσεων που επιβάλλονται για τη μη εφαρμογή των διατάξεων που θεσπίζονται κατ’ εφαρμογή της παρούσας οδηγίας και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Οι εν λόγω προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, ανάλογες προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και αποτρεπτικές.

    Τα κράτη μέλη μεριμνούν, στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας, ώστε να χαρακτηρίζουν ποινικό αδίκημα κάθε εκούσια πράξη που αποσκοπεί:

    - στην παράνομη κατασκευή πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών·

    - στην παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων, των εξαρτημάτων τους, των μερών τους και των πυρομαχικών·

    - στην παραχάραξη ή στη διαγραφή, στην αφαίρεση ή στην αλλοίωση, με παράνομο τρόπο, της σήμανσης που προβλέπεται στο άρθρο 4, παράγραφος 1.

    Η διενέργεια τέτοιων πράξεων, η συμμετοχή και η παρότρυνση σε αυτές, πρέπει να θεωρούνται επίσης ποινικά αδικήματα όταν πραγματοποιούνται εκούσια.

    Τα εν λόγω αδικήματα πρέπει να τιμωρούνται με κατάσχεση όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 της απόφασης-πλαισίου 2005/212/JAI του Συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου 2005 σχετικά με την κατάσχεση των προϊόντων, των μέσων και των αγαθών σε σχέση με το έγκλημα.

    2. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τις διατάξεις που προβλέπονται στην παράγραφο 1 το αργότερο [ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 2 της παρούσας οδηγίας] και κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση που τους αφορά το συντομότερο δυνατόν.»

    4) Το παράρτημα I τροποποιείται ως εξής:

    α) Το σημείο III α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    « α) έχουν γίνει οριστικά ακατάλληλα για χρήση με την εφαρμογή τεχνικών μεθόδων οι οποίες εξασφαλίζουν ότι όλα τα βασικά μέρη του πυροβόλου όπλου κατέστησαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και μη δυνάμενα να αφαιρεθούν, να αντικατασταθούν ή να τροποποιηθούν με σκοπό οποιαδήποτε επανενεργοποίηση»·

    β) Το ακόλουθο εδάφιο προστίθεται μετά το πρώτο εδάφιο:

    « Τα κράτη μέλη θεσπίζουν διατάξεις που αποσκοπούν στην επαλήθευση των μέτρων επανενεργοποίησης που προβλέπονται στο σημείο α) από αρμόδια αρχή, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι οι τροποποιήσεις που πραγματοποιούνται σε ένα πυροβόλο όπλο το καθιστούν οριστικά ακατάλληλο για χρήση. Τα κράτη μέλη προβλέπουν, στο πλαίσιο της εν λόγω επαλήθευσης, τη χορήγηση πιστοποιητικού ή εγγράφου που επιβεβαιώνει ότι το πυροβόλο όπλο έχει καταστεί ακατάλληλο για χρήση, ή την εν προκειμένω σήμανση του όπλου με σχετικό ευδιάκριτο σήμα.

    Άρθρο 2

    1. Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο μέχρι τις […]. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο αυτών των διατάξεων καθώς και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών και της παρούσας οδηγίας.

    Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από σχετική παραπομπή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους.

    2. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εσωτερικού δικαίου που θεσπίζουν στο πεδίο που καλύπτει η παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος [pic][pic][pic]

    [1] Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L280 της 24ης Οκτωβρίου 2001

    [2] http://untreaty.un.org/English/TreatyEvent2003/index.htm

    [3] ΕΕ C της , σ. .

    [4] ΕΕ C της , σ. .

    [5] ΕΕ C της , σ. .

    [6] ΕΕ L 256 της 13.9.1991, σ. 51.

    [7] ΕΕ L 280 της 24.10.2001, σ. 5.

    Top