EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005PC0088

Πρόταση Κανονισμου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί κοινοτικών στατιστικών για τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών

/* COM/2005/0088 τελικό - COD 2005/0016 */

52005PC0088

Πρόταση Κανονισμου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί κοινοτικών στατιστικών για τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών /* COM/2005/0088 τελικό - COD 2005/0016 */


Βρυξέλλες, 15.3.2005

COM(2005) 88 τελικό

2005/0016 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

περί κοινοτικών στατιστικών για τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Ιστορικό

H oικονοµική παγκοσµιοποίηση έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και οι στατιστικές είναι αναγκαίες τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο ΕE προκειμένου να διαμορφώνουν τις κατάλληλες πολιτικές όσο και για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αξιολογούν τις τρέχουσες εξελίξεις. Επιπλέον, οι στατιστικές είναι απαραίτητες για την υποστήριξη διαφόρων άλλων τοµέων πολιτικής όπως για παράδειγµα η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ή η εφαρµογή της GATS[1].

Από την προαιρετική συλλογή στοιχείων όσον αφορά τη δοµή και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών στα κράτη µέλη προκύπτει ότι η συλλογή στοιχείων είναι εφικτή. Στο πλαίσιο των στατιστικών διάρθρωσης επιχειρήσεων έχουν καταρτιστεί εμπορικές στατιστικές αλλοδαπών θυγατρικών εισαγωγής (inward Foreign Affiliates Trade Statistics - FATS εισαγωγής ), µέσω της κατανοµής των στατιστικών για τις επιχειρήσεις κατά ιθαγένεια των επιχειρήσεων που ασκούν τον έλεγχο από την αλλοδαπή. Επίσης έχουν καταρτιστεί FAΤS εισαγωγής στα πλαίσια των στατιστικών του ισοζυγίου πληρωµών, µέσω της παραγωγής στοιχείων για το υποσύνολο στο οποίο οι άµεσες ξένες επενδύσεις έχουν επιτύχει επίπεδο αντίστοιχο του ελέγχου από την αλλοδαπή. Στο πλαίσιο του ισοζυγίου πληρωµών συλλέγονται στοιχεία για τις FATS εξαγωγής (στατιστικές όσον αφορά τη δραστηριότητα των θυγατρικών στην αλλοδαπή) σε αυστηρά εθελοντική ßάση. Τα στοιχεία αυτά ßασίζονται, επίσης, σε επεκτάσεις των µεταßλητών που συλλέγονται για τις άµεσες ξένες επενδύσεις, για τις αλλοδαπές θυγατρικές που ελέγχονται από τον άµεσο επενδυτή.

Αν και όλα τα κράτη µέλη της ΕΕ15 παρείχαν στοιχεία για τις FATS εισαγωγής σε κάποιο στατιστικό πλαίσιο, η εξαγωγή συγκεντρωτικών µεγεθών για την ΕΕ-15 δεν κατέστη δυνατή επειδή οι εν λόγω συλλογές δεδοµένων διαφέρουν ως προς την κάλυψη, τις µεταßλητές και τη µεθοδολογία. Δεδοµένου ότι όλοι οι χρήστες εξαρτώνται από τη διαθεσιµότητα συγκεντρωτικών µεγεθών ΕΕ, κρίθηκε απαραίτητη η εναρµόνιση της συλλογής δεδοµένων FATS εισαγωγής προκειµένου να θεσπιστεί ένα κοινό πλαίσιο για την παραγωγή συνεκτικών FATS. Για τις FATS εξαγωγής, µόνο εννέα κράτη µέλη συλλέγουν στοιχεία σε εθελοντική ßάση.

Ο προτεινόµενος κανονισµός καθορίζει τα αναµενόµενα αποτελέσµατα και αφήνει στα κράτη μέλη την ελευθερία επιλογής του τρόπου επίτευξής τους.

Η πρόταση αποτελεί απόρροια πολυάριθμων διαβουλεύσεων και συναντήσεων με τα κράτη μέλη, τα οποία στη μεγάλη πλειονότητά τους την υποστηρίζουν.

2. Αντικείμενο του κανονισμού

Ο παρών κανονισµός περιέχει δύο κοινές ενότητες, για τις FATS εισαγωγής (παράρτηµα 1) και για τις FATS εξαγωγής (παράρτηµα 2).

Η κοινή ενότητα για τις FATS εισαγωγής (παράρτηµα 1) ßασίζεται κατά κύριο λόγο στα στοιχεία που συλλέγονται στα πλαίσια του κανονισµού του Συµßουλίου (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 58/97 σχετικά µε τις στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων (κανονισµός ΣΔΕ). Η συλλογή των χαρακτηριστικών επιτρέπει τη µέτρηση της έκτασης και της έντασης της παγκοσµιοποίησης στην εσωτερική αγορά και παρέχει πληροφορίες για τις κύριες κινήσεις κεφαλαίων, τις άµεσες επενδύσεις και την τεχνολογία. Η άµεση σύνδεση µε τις στατιστικές διάρθρωσης επιχειρήσεων επιτρέπει τη σύγκριση µεταξύ των επιχειρήσεων που ελέγχονται από την αλλοδαπή και των εθνικά ελεγχόµενων επιχειρήσεων, και κατά συνέπεια διευκολύνεται η ανάλυση των διαφορών στην παραγωγικότητα, στις επιδόσεις και στην κερδοφορία καθώς επίσης και η µέτρηση του αντικτύπου στις οικονοµικές επιδόσεις µε γνώµονα την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την έρευνα και ανάπτυξη.

Η κατανοµή κατά δραστηριότητα µε ßάση τη NACE [2] παρέχει πληροφορίες σχετικά µε την κατανοµή του ελέγχου από την αλλοδαπή στην οικονοµία της δηλούσας χώρας και την αντίστοιχη διεθνή ανταγωνιστικότητα ορισµένων τοµέων. Η κατανοµή κατά δηλούσα χώρα παρουσιάζει το ρόλο συγκεκριµένων ξένων χωρών στις οποίες έχουν την έδρα τους οι επιχειρήσεις που ελέγχουν θυγατρικές στα κράτη µέλη της ΕΕ καθώς και το ßαθµό προτίµησης επιµέρους κρατών µελών.

Η κοινή ενότητα για τις FATS εξαγωγής (παράρτηµα 2) περιλαµßάνει, επίσης, µια κατανοµή κατά χώρα γεωγραφικής θέσης και κατά δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών που ελέγχονται από την αλλοδαπή. Ο ßαθµός λεπτοµέρειας για τα προτεινόµενα χαρακτηριστικά είναι ο ίδιος µε αυτόν που χρησιµοποιείται για τις άµεσες ξένες επενδύσεις στο σχέδιο κανονισµού για τις στατιστικές για το ισοζύγιο πληρωµών. Όσον αφορά τις FATS εξαγωγής, λόγω της αντίθεσης των κρατών μελών σε προηγούµενη έκδοση που παρουσιάστηκε στην επιτροπή στατιστικού προγράµµατος τον Σεπτέµßριο του 2003, όλα τα χαρακτηριστικά για τις FATS εξαγωγής, όπως καθορίζονται στο παράρτηµα ΙΙ, θα αποτελέσουν αντικείµενο πιλοτικών µελετών.

Για τις FATS εισαγωγής, επειδή οι πληροφορίες που ζητούνται από τους χρήστες υπερßαίνουν το πεδίο εφαρµογής του σχεδίου κανονισµού, οι πιλοτικές µελέτες προßλέπεται να αξιολογήσουν το κατά πόσο είναι εφικτή η συλλογή δεδοµένων σε επιπλέον επίπεδο λεπτοµέρειας. Όσον αφορά τις FATS εξαγωγής, λόγω της αντίθεσης των κρατών μελών σε προηγούµενη έκδοση που υποßλήθηκε στην επιτροπή στατιστικού προγράµµατος τον Σεπτέµßριο του 2003, ολόκληρο το παράρτηµα 2 περιλαµßάνεται τώρα σε πιλοτικές µελέτες.

Ο κανονισµός έχει συζητηθεί εκτενώς µε τους αντιπροσώπους των κρατών µελών και των υποψηφίων χωρών στην κοινή οµάδα εργασίας των FATS. Η κοινή οµάδα εργασίας των FATS περιλαµßάνει και τις δύο οµάδες των παρόχων στοιχείων, δηλαδή τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες που συλλέγουν τα στοιχεία των FATS στα πλαίσια των στατιστικών διάρθρωσης επιχειρήσεων και τις κεντρικές τράπεζες που παρέχουν στοιχεία στο πλαίσιο του ισοζυγίου πληρωµών. Η πρόταση συζητήθηκε επίσης στην CMFB[3]και στην BSDG[4]µε τα κράτη µέλη και τις υποψήφιες χώρες και έτυχε γενικής υποστήριξης. Και οι δυο ενότητες καταρτίστηκαν ύστερα από εκτεταµένες διαßουλεύσεις µε τα κράτη µέλη, τα οποία υποστηρίζουν τόσο το περιεχόμενο όσο και αυτούς καθαυτούς τους καταλόγους.

2005/0016 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

περί κοινοτικών στατιστικών για τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 285 παράγραφος 1,

την πρόταση της Επιτροπής[5],

Έπειτα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος 4 της συνθήκης[6],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης[7],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η ύπαρξη τακτικών κοινοτικών στατιστικών καλής ποιότητας για τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών στο σύνολο της οικονοµίας είναι καθοριστική για την κατάλληλη αξιολόγηση του αντίκτυπου των επιχειρήσεων που ελέγχονται από ξένα συµφέροντα στην οικονοµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H ύπαρξη παρόµοιων στατιστικών θα διευκόλυνε, επίσης, τον έλεγχο της αποτελεσµατικότητας της εσωτερικής αγοράς και της ßαθµιαίας ολοκλήρωσης των οικονοµιών στα πλαίσια της παγκοσµιοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις διαδραµατίζουν προεξάρχοντα ρόλο, αλλά ο έλεγχος από την αλλοδαπή µπορεί να αφορά και τις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις.

(2) Η εφαρµογή και η αναθεώρηση της γενικής συµφωνίας εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών (GATS) και της συµφωνίας για τα δικαιώµατα διανοητικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPs) καθώς επίσης και οι τρέχουσες και µελλοντικές διαπραγµατεύσεις για περαιτέρω συµφωνίες επιßάλλουν τη διαθεσιµότητα κατάλληλων στατιστικών πληροφοριών για τη διευκόλυνση των διαπραγµατεύσεων.

(3) Για τη χάραξη πολιτικών στους τοµείς της οικονοµίας, του ανταγωνισµού, των επιχειρήσεων, της έρευνας, της τεχνικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας ελευθέρωσης, είναι αναγκαία η ύπαρξη στατιστικών σχετικά µε τις αλλοδαπές θυγατρικές µε σκοπό τη µέτρηση των άµεσων και έµµεσων αποτελεσµάτων του ελέγχου από την αλλοδαπή στην απασχόληση, στις αµοιßές και στην παραγωγικότητα σε συγκεκριµένες χώρες και τοµείς.

(4) Οι πληροφορίες που παρέχονται στο πλαίσιο της υπάρχουσας κοινοτικής νοµοθεσίας ή διατίθενται στα κράτη µέλη είναι ανεπαρκείς, ακατάλληλες ή ανεπαρκώς συγκρίσιµες ώστε να χρησιµεύσουν ως αξιόπιστη ßάση για το έργο της Επιτροπής.

(5) Ο κανονισµός (ΕΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοßουλίου και του Συµßουλίου αριθ..../…[8] θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο για τη συστηµατική παραγωγή κοινοτικών στατιστικών σχετικά µε το ισοζύγιο πληρωµών, το διεθνές εµπόριο υπηρεσιών και τις άµεσες ξένες επενδύσεις. Δεδοµένου ότι οι στατιστικές του ισοζυγίου πληρωµών καλύπτουν µόνο εν µέρει τα στοιχεία που περιλαµßάνονται στη συµφωνία GATS, η συστηματική παραγωγή λεπτοµερών στατιστικών γαι τις αλλοδαπές θυγατρικές έχει εξέχουσα σημασία.

(6) Ο κανονισµός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 58/97 του Συµßουλίου, της 20ής Δεκεµßρίου 1996, για τις στατιστικές διάρθρωσης επιχειρήσεων[9] και ο κανονισµός (ΕΟΚ) αριθ. 696/93, της 15ης Μαρτίου 1993, για τις στατιστικές μονάδες παρατήρησης και ανάλυσης του παραγωγικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα[10], θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο για τη συλλογή, την κατάρτιση, τη µεταßίßαση και την αξιολόγηση των κοινοτικών στατιστικών όσον αφορά τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Κοινότητα.

(7) Η κατάρτιση εθνικών λογαριασµών σύµφωνα µε τον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 2223/96 του Συµßουλίου[11], της 25ης Ιουνίου 1996, περί του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Κοινότητας, απαιτεί συγκρίσιµες, πλήρεις και αξιόπιστες στατιστικές επιχειρήσεων όσον αφορά τις αλλοδαπές θυγατρικές.

(8) Το εγχειρίδιο των Ηνωµένων Εθνών (ΟΗΕ) για τις στατιστικές του διεθνούς εµπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, το εγχειρίδιο του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου (ΔΝΤ) για το ισοζύγιο πληρωµών (5η έκδοση), ο καθορισµός συγκριτικής µέτρησης επιδόσεων στις άµεσες ξένες επενδύσεις και το εγχειρίδιο του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τους οικονοµικούς δείκτες παγκοσµιοποίησης καθορίζουν, από κοινού, τους γενικούς κανόνες για τη συγκέντρωση διεθνών συγκρίσιµων στατιστικών όσον αφορά τις αλλοδαπές θυγατρικές.

(9) Η παραγωγή συγκεκριµένων κοινοτικών στατιστικών διέπεται από τους κανόνες που καθορίζονται στον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 322 /97[12].

(10) Δεδομένου ότι ο στόχος της προβλεπόμενης δράσης, εν προκειμένω η κατάρτιση κοινών στατιστικών προτύπων για την παραγωγή συγκρίσιμων στατιστικών για τις αλλοδαπές θυγατρικές, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη και δύναται συνεπώς, λόγω των διαστάσεων ή των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης δράσης, να επιτευχθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα δύναται να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

(11) Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πρέπει να θεσπιστούν σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή[13].

(12) Ζητήθηκε η γνώμη της επιτροπής στατιστικού προγράμματος και της επιτροπής στατιστικών για θέματα νομισματικά, χρηματοπιστωτικά και ισοζυγίου πληρωμών,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισµός θεσπίζει ένα κοινό πλαίσιο για τη συστηµατική παραγωγή κοινοτικών στατιστικών όσον αφορά τη διάρθρωση και τη δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού νοούνται ως:

α) "Αλλοδαπή θυγατρική": µια επιχείρηση μόνιμος κάτοικος της δηλούσας χώρας, η οποία ελέγχεται από µια θεσµική µονάδα μη μόνιμο κάτοικο της δηλούσας χώρας, ή µια επιχείρηση μη μόνιμος κάτοικος της δηλούσας χώρας η οποία ελέγχεται από μια θεσµική μονάδα μόνιμο κάτοικο της δηλούσας χώρας.

β) "Έλεγχος": η ικανότητα καθορισμού της γενικής πολιτικής µιας επιχείρησης μέσω της επιλογής των κατάλληλων διευθυνόντων, κατά περίπτωση. Η επιχείρηση Α θεωρείται ότι ελέγχεται από µια θεσµική µονάδα Β όταν η Β ελέγχει - άµεσα ή έµµεσα – περισσότερες από τις µισές ψήφους των µετόχων ή περισσότερες από τις µισές µετοχές.

γ) "Έλεγχος από την αλλοδαπή": η ελέγχουσα θεσµική µονάδα είναι μόνιμος κάτοικος διαφορετικής χώρας από αυτήν της οποίας είναι μόνιμος κάτοικος η θεσµική µονάδα την οποία ελέγχει.

δ) “Κλάδοι”: τοπικές μονάδες χωρίς ανεξάρτητη νομική οντότητα που εξαρτώνται από επιχειρήσεις που ελέγχονται από την αλλοδαπή. Αντιμετωπίζονται ως οιονεί επιχειρήσεις.

ε) “Στατιστικές για τις αλλοδαπές θυγατρικές": στατιστικές που περιγράφουν τη συνολική δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών.

στ) «Στατιστικές εισαγωγής για τις αλλοδαπές θυγατρικές »: στατιστικές που περιγράφουν τη δραστηριότητα των αλλοδαπών θυγατρικών που που είναι μόνιμοι κάτοικοι της δηλούσας χώρας.

ζ) “Στατιστικές εξαγωγής για τις αλλοδαπές θυγατρικές”: στατιστικές που περιγράφουν τη δραστηριότητα στο εξωτερικό των αλλοδαπών θυγατρικών που ελέγχονται από την οικονομία της δηλούσας χώρας.

η) "Τελική θεσµική µονάδα που ελέγχει αλλοδαπή θυγατρική": η θεσµική µονάδα, που βρίσκεται στην κορυφή της αλυσίδας ελέγχου µιας αλλοδαπής θυγατρικής, η οποία δεν ελέγχεται από άλλη θεσµική µονάδα.

θ) Για τους όρους “επιχείρηση”, “τοπική μονάδα” και “θεσμική μονάδα” ισχύουν οι ορισμοί του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 696/93 της 15ης Mαρτίου 1993[14] για τις στατιστικές μονάδες παρατήρησης και ανάλυσης του παραγωγικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Άρθρο 3

Υποβολή στοιχείων

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, μέσω της Eurostat, στοιχεία για τις αλλοδαπές θυγατρικές όσον αφορά τα χαρακτηριστικά, τις οικονομικές δραστηριότητες και τη γεωγραφική κατανομή που αναφέρονται στα παραρτήματα I, II και III.

Άρθρο 4

Πηγές στοιχείων

1. Τα κράτη μέλη δύνανται για τη συλλογή των στοιχείων που απαιτούνται βάσει του παρόντος κανονισμού να χρησιμοποιούν, εφόσον τηρούν τους όρους ποιότητας που μνημονεύονται στο άρθρο 6, οιεσδήποτε πηγές θεωρούν κατάλληλες.

2. Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία διαβιβάζουν τις απαντήσεις τους εντός των χρονικών ορίων και σύμφωνα με τους ορισμούς που προβλέπουν οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη συλλογή των στοιχείων στο εσωτερικό των κρατών μελών σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

3. Σε περίπτωση αδυναμίας συλλογής των στοιχείων με λογικό κόστος, μπορούν να διαβιβάζονται οι καλύτερες δυνατές εκτιμήσεις.

Άρθρο 5

Πιλοτικές μελέτες

1. Η Επιτροπή εκπονεί πρόγραμμα πιλοτικών μελετών που θα διεξαγάγουν οι εθνικές αρχές κατά την έννοια του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σε προαιρετική βάση για τη διευρεύνηση της σκοπιμότητας και του κόστους συλλογής στοιχείων σχετικά με επιπλέον μεταβλητές και κατανομές για τις στατιστικές εισαγωγής για τις αλλοδαπές θυγατρικές και συλλογής στοιχείων για τις στατιστικές εξαγωγής για τις αλλοδαπές θυγατρικές.

2. Το πρόγραμμα της Επιτροπής για τις πιλοτικές μελέτες είναι σύμφωνο με τα παραρτήματα I και II.

3. Με βάση τα συμπεράσματα των μελετών αυτών, η Επιτροπή εγκρίνει τα απαραίτητα εκτελεστικά μέτρα σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού.

4. Οι πιλοτικές μελέτες διεξάγονται το αργότερο εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 6

Πρότυπα ποιότητας και εκθέσεις

1. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν την ποιότητα των διαβιαβαζόμενων στοιχείων σύμφωνα με τα κοινά πρότυπα ποιότητας.

2. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή, μέσω της Eurostat, έκθεση σχετικά με την ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων (στο εξής «εκθέσεις ποιότητας»).

3. Τα κοινά πρότυπα ποιότητας καθώς και το περιεχόμενο των εκθέσεων ποιότητας διευκρινίζονται από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 10 παράγραφος 2.

4. Η Επιτροπή αξιολογεί την ποιότητα των διαβιβαζόμενων στοιχείων με βάση τις εκθέσεις ποιότητας που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη και καθορίζει τη συχνότητα αυτής της διαδικασίας.

Άρθρο 7

Εγχειρίδιο συστάσεων

Η Επιτροπή δημοσιεύει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, εγχειρίδιο συστάσεων που περιέχει συμπληρωματικές οδηγίες για τις κοινοτικές στατιστικές που καταρτίζονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 8

Χρονοδιάγραμμα και παρεκκλίσεις

1. Τα κράτη μέλη συγκεντρώνουν τα στοιχεία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής που καθορίζεται στο παράρτημα Ι.

2. Προβλέπεται μεταβατική περίοδος που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα έτη αρχής γενομένης από το πρώτο έτος αναφοράς, κατά τη διάρκεια της οποίας η Επιτροπή δύναται να χορηγεί παρεκκλίσεις στα κράτη μέλη οσάκις τα οικεία εθνικά στατιστικά συστήματα χρήζουν σημαντικών προσαρμογών.

Άρθρο 9

Μέτρα εφαρμογής

Τα μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού αποφασίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 10 παράγραφος 2. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

α) ποσαρμογή στις οικονομικές και τεχνικές εξελίξεις που αφορούν τη συλλογή και τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων καθώς και την επεξεργασία και διαβίβαση των αποτελεσμάτων·

β) προσαρμογή των ορισμών, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις οικονομικές και μεθοδολογικές εξελίξεις·

γ) προσαρμογή του επιπέδου λεπτομέρειας που καθορίζεται στα παραρτήματα Ι, ΙΙ και ΙΙΙ·

δ) ορισμός των κατάλληλων κοινών προτύπων ποιότητας και περιεχόμενο των εκθέσεων ποιότητας·

ε) καθορισμός της κατάλληλης μορφής και διαδικασίας διαβίβασης των αποτελεσμάτων από τα κράτη μέλη·

στ) εφαρμογή των αποτελεσμάτων των πιλοτικών μελετών.

Άρθρο 10

Επιτροπή

1. Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή στατιστικού προγράμματος, που έχει συσταθεί βάσει της απόφασης 89/382/ΕΟΚ, Ευρατόμ[15].

2. Οσάκις γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η διαδικασία κανονιστικής επιτροπής που προβλέπεται στα άρθρα 5 και 7 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

Η περίοδος που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 6 της απόφασης 1999/468/ΕΚ είναι τρεις μήνες.

3. Η επιτροπή θεσπίζει τον εσωτερικό της κανονισμό.

4. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις της επιτροπής ως παρατηρητές.

Άρθρο 11

Συνεργασία με την επιτροπή στατιστικών για θέματα νομισματικά, χρηματοπιστωτικά και ισοζυγίου πληρωμών

Η Επιτροπή για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, συμβουλεύεται την επιτροπή στατιστικών για θέματα νομισματικά, χρηματοπιστωτικά και ισοζυγίου πληρωμών (CMFB), που συστάθηκε με την οδηγία 91/115/EΟΚ[16] του Συμβουλίου, για όλα τα θέματα που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιότητάς της, ιδίως δε για όλα τα μέτρα προσαρμογής στις οικονομικές και τεχνικές εξελίξεις σχετικά με τη συλλογή και στατιστική επεξεργασία των στοιχείων και την επεξεργασία και διαβίβαση των αποτελεσμάτων.

Άρθρο 12

Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή

Η Επιτροπή, εντός περιόδου πέντε ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του. Ειδικότερα, στην εν λόγω έκθεση:

α) αξιολογείται η ποιότητα των παραγόμενων στατιστικών·

β) αξιολογούνται τα οφέλη που προκύπτουν για την Κοινότητα, τα κράτη μέλη και τους προμηθευτές και χρήστες στατιστικών πληροφοριών από τις παραγόμενες στατιστικές με βάση το κόστος τους·

γ) αξιολογείται η πρόοδος των πιλοτικών μελετών και η εφαρμογή τους·

δ) εντοπίζονται τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και τροποποιήσεις που θεωρούνται αναγκαίες με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν και το σχετικό κόστος.

Άρθρο 13

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

ΚΟΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

Τμήμα 1

Στατιστική μονάδα

Στατιστικές μονάδες είναι οι επιχειρήσεις και όλοι οι κλάδοι που υπόκεινται σε έλεγχο από την αλλοδαπή σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 2.

Τμήμα 2

Χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με το παράρτημα του κανονισμού αριθ. 2700/98 της 17ης Δεκεμβρίου 1998 για τους ορισμούς των χαρακτηριστικών στις στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων[17],πρέπει να συγκεντρώνονται στοιχεία για τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :

Κωδικός | Τίτλος |

11 11 0 | Αριθμός επιχειρήσεων |

12 11 0 | Κύκλος εργασιών |

12 12 0 | Αξία παραγωγής |

12 15 0 | Προστιθέμενη αξία σε τιμές κόστους συντελεστών παραγωγής |

13 11 0 | Συνολικές αγορές αγαθών και υπηρεσιών |

13 12 0 | Αγορές αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζονται με σκοπό τη μεταπώληση στην κατάσταση στην οποία παραλήφθηκαν |

13 31 0 | Δαπάνες προσωπικού |

15 11 0 | Ακαθάριστες επενδύσεις σε υλικά αγαθά |

16 11 0 | Αριθμός απασχολούμενων ατόμων |

22 11 0 | Συνολικές δαπάνες Ε&Α στο εσωτερικό της επιχείρησης |

22 12 0 | Συνολικό προσωπικό Ε&Α |

Εάν ο αριθμός των απασχολουμένων ατόμων δεν είναι διαθέσιμος, πρέπει να συμπληρώνεται αντ’ αυτού ο αριθμός μισθωτών (κώδικός 16 13 0).

Οι μεταβλητές «συνολικές δαπάνες Ε&Α στο εσωτερικό της επιχείρησης» (κωδικός 22 110) και «συνολικό προσωπικό Ε&Α» (κωδικός 22 120) πρέπει να καταρτίζονται μόνο για τις δραστηριότητες των τίτλων Γ, Δ, Ε και ΣΤ της NACE.

Για τον τίτλο Ι της NACE πρέπει να συμπληρώνεται μόνο ο αριθμός επιχειρήσεων, ο κύκλος εργασιών (**) και ο αριθμός των απασχολουμένων ατόμων (ή αντ’ αυτού ο αριθμός μισθωτών).

Τμήμα 3

Επίπεδο λεπτομέρειας

Πρέπει να υποβάλλονται στοιχεία σύμφωνα με την έννοια «τελική ελέγχουσα θεσμική μονάδα» για το επίπεδο 2-IN της γεωγραφικής κατανομής σε συνδυασμό με το επίπεδο 3 της κατανομής κατά δραστηριότητα, όπως καθορίζεται στο παράρτημα ΙΙΙ, και το επίπεδο 3 της γεωγραφικής κατανομής σε συνδυασμό με τη συνολική δραστηριότητα.

Τμήμα 4

Πρώτο έτος αναφοράς και περιοδικότητα

1. Tο πρώτο έτος αναφοράς για το οποίο καταρτίζονται ετήσιες στατιστικές είναι το ημερολογιακό έτος έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

2. Εφεξής τα κράτη μέλη υποβάλλουν στοιχεία για κάθε ημερολογικό έτος.

Τμήμα 5

Διαβίβαση των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα διαβιβάζονται μέσα σε 20 μήνες από τη λήξη του έτους αναφοράς.

Τμήμα 6

Εκθέσεις και πιλοτικές μελέτες

1. Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με τον ορισμό, τη διάρθρωση και τη διαθεσιμότητα στατιστικών στοιχείων που πρέπει να συγκεντρώνονται για τους σκοπούς της παρούσας κοινής ενότητας.

2. Για το επίπεδο λεπτομέρειας που καλύπτεται από το παρόν παράρτημα, η Επιτροπή ορίζει τη διεξαγωγή πιλοτικών μελετών από τις εθνικές αρχές κατά την έννοια του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος κανονισμού.

3. Οι πιλοτικές μελέτες διεξάγονται με σκοπό την αξιολόγηση της σκοπιμότητας συγκέντρωσης στοιχείων, λαμβανομένων υπόψη των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα στοιχείων, σε σχέση με το κόστος της συλλογής τους και την επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις.

4. Πιλοτικές μελέτες διεξάγονται για τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Κωδικός | Τίτλος |

Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών |

Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών |

Εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών εντός του ομίλου |

Εισαγωγή αγαθών και υπηρεσιών εντός του ομίλου |

5. Πιλοτικές μελέτες διεξάγονται, επίσης, για την εξέταση της σκοπιμότητας της συλλογής στοιχείων για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στους τίτλους Μ, Ν και Ο της NACE καθώς και της κατάρτισης των μεταβλητών «συνολικές δαπάνες Ε&Α στο εσωτερικό της επιχείρησης» (κωδικός 22 11 0) και «συνολικό προσωπικό Ε&Α» (κωδικός 22 12 0) για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στους τίτλους Ζ, Η, Θ, Ι, Κ, Μ, Ν και O της NACE. Διεξάγονται επίσης πιλοτικές μελέτες για την αξιολόγηση της συνάφειας, της σκοπιμότητας και του κόστους της κατανομής των στοιχείων όπως καθορίζεται στο τμήμα 2 σε τάξεις μεγέθους που μετρώνται με βάση τον αριθμό των απασχολουμένων ατόμων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

ΚΟΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

Τμήμα 1

Στατιστικές μονάδες

Στατιστικές μονάδες είναι οι επιχειρήσεις και όλοι οι κλάδοι στην αλλοδαπή που ελέγχονται από μια θεσμική μονάδα που εδρεύει στη δηλούσα χώρα, σύμφωνα με τους ορισμούς που περιέχονται στο άρθρο 2.

Τμήμα 2

Πιλοτικές μελέτες

Όσον αφορά το επίπεδο λεπτομέρειας που καλύπτεται από το παρόν παράρτημα, η Επιτροπή θεσπίζει πιλοτικές μελέτες τη διεξαγωγή των οποίων αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές κατά την έννοια του άρθρου 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 322/97 του Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος κανονισμού.

Σκοπός της διεξαγωγής των πιλοτικών μελετών είναι η αξιολόγηση της καταλληλότητας και της σκοπιμότητας της συλλογής των στοιχείων, λαμβανομένων υπόψη των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των στοιχείων σε σχέση με το κόστος της συλλογής τους και με την επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις.

Τμήμα 3

Χαρακτηριστικά

Οι πιλοτικές μελέτες θα εξετάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, όπως καθορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού (EΚ) αριθ. 2700/98 της Επιτροπής της 17ης Δεκεμβρίου 1998 σχετικά με τους ορισμούς των χαρακτηριστικών για τις στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων[18]:

Κωδικός | Τίτλος |

12 11 0 | Κύκλος εργασιών |

16 130 | Αριθμός μισθωτών |

11 11 0 | Αριθμός επιχειρήσεων |

13 31 0 | Δαπάνες προσωπικού |

Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών |

Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών |

Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εντός του ομίλου |

Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο εσωτερικό του ομίλου |

12 15 0 | Προστιθέμενη αξία σε τιμές κόστους συντελεστών παραγωγής |

15 11 0 | Ακαθάριστες επενδύσεις σε υλικά αγαθά |

Τμήμα 4

Επίπεδο λεπτομέρειας

Τα στοιχεία υποβάλλονται σε επίπεδο χώρας γεωγραφικής θέσης και είδους δραστηριότητας της αλλοδαπής θυγατρικής, όπως καθορίζεται στο παράρτημα 3. Το επίπεδο λεπτομέρειας κατά χώρα γεωγραφικής θέσης και είδος δραστηριότητας θα συνδυάζεται ως εξής:

- Επίπεδο 1 της γεωγραφικής κατανομής σε συνδυασμό με το επίπεδο 2 της κατανομής κατά δραστηριότητα

- Επίπεδο 2-OUT της γεωγραφικής κατανομής σε συνδυασμό με το επίπεδο 1 της κατανομής κατά δραστηριότητα.

- Επίπεδο 3 της γεωγραφικής κατανομής σε συνδυασμό με στοιχεία για τη συνολική δραστηριότητα μόνο.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

επιπεδα ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΤα γεωγραφικη θεση και δραστηριοτητα

επιπεδα Γεωγραφικήσ κατανομήσ | Επίπεδο 1 | Επίπεδο 2-OUT (Επίπεδο 1 + 34 χώρες) |

D5 | Eκτός EUR25 | D5 | Eκτός EUR25 |

IS | Ισλανδία |

LI | Λιχτενστάιν |

NO | Νορβηγία |

CH | Ελβετία | CH | Ελβετία |

BG | Βουλγαρία |

HR | Κροατία |

RO | Ρουμανία |

RU | Ρωσική Ομοσπονδία | RU | Ρωσική Ομοσπονδία |

TR | Τουρκία |

EG | Αίγυπτος |

MA | Μαρόκο |

NG | Νιγηρία |

ZA | Νότια Αφρική |

CA | Καναδάς | CA | Καναδάς |

US | Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής | US | Ηνωμένες Πολιτείες |

MX | Μεξικό |

AR | Αργεντινή |

BR | Βραζιλία | BR | Βραζιλία |

CL | Χιλή |

UY | Ουρουγουάη |

VE | Βενεζουέλα |

IL | Ισραήλ |

CN | Κίνα | CN | Κίνα |

HK | Χονγκ Κονγκ | HK | Χονγκ Κονγκ |

IN | Ινδία | IN | Ινδία |

ID | Ινδονησία |

JP | Ιαπωνία | JP | Ιαπωνία |

KR | Νότια Κορέα |

MY | Mαλαισία |

PH | Φιλιππίνες |

SG | Σιγκαπούρη |

TW | Ταϊβάν |

TH | Ταϊλάνδη |

AU | Αυστραλία |

NZ | Νέα Ζηλανδία |

D6 | Υποψήφιες χώρες |

W5 | Eκτός EUR25 μ.κ. | W5 | Eκτός EUR25 μ.κ. |

C4 | Υπερπόντια Χρηματοπιστωτικά Κέντρα | C4 | Υπερπόντια Χρηματοπιστωτικά Κέντρα |

Επίπεδο 2-IN

A1 | Παγκόσμιο σύνολο (όλες οι μονάδες συμπεριλαμβανομένης της δηλούσας χώρας) |

Z9 | Υπόλοιπος κόσμος (εκτός δηλούσας χώρας) |

A2 | Που ελέγχεται από τη δηλούσα χώρα |

D3 | EU-25 (Εντός-EU-25) εκτός από τη δηλούσα χώρα |

BE | Βέλγιο |

CZ | Τσεχική Δημοκρατία |

DK | Δανία |

DE | Γερμανία |

EE | Εσθονία |

GR | Ελλάδα |

ES | Ισπανία |

FR | Γαλλία |

IE | Ιρλανδία |

IT | Ιταλία |

CY | Κύπρος |

LV | Λεττονία |

LT | Λιθουανία |

LU | Λουξεμβούργο |

HU | Ουγγαρία |

MT | Μάλτα |

NL | Κάτω Χώρες |

AT | Αυστρία |

PL | Πολωνία |

PT | Πορτογαλία |

SI | Σλοβενία |

SK | Σλοβακική Δημοκρατία |

FI | Φινλανδία |

SE | Σουηδία |

UK | Ηνωμένο Βασίλειο |

D5 | Eκτός EUR25 |

AU | Αυστραλία |

BG | Βουλγαρία |

CA | Καναδάς |

CH | Ελβετία |

CN | Κίνα |

HK | Χονγκ Κονγκ |

IL | Ισραήλ |

IS | Ισλανδία |

JP | Ιαπωνία |

LI | Λιχτενστάιν |

NO | Νορβηγία |

NZ | Νέα Ζηλανδία |

RO | Ρουμανία |

RU | Ρωσική Ομοσπονδία |

TR | Τουρκία |

US | Ηνωμένες Πολιτείες |

C4 | Υπερπόντια Χρηματοπιστωτικά Κέντρα |

W5 | Eκτός EUR25 μ.κ. |

Επίπεδο 3

AD | Ανδόρα | EE | Εσθονία* | KZ | Καζακστάν | QA | Κατάρ |

AE | Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα | EG | Αίγυπτος | LA | Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος | RO | Ρουμανία |

AF | Αφγανιστάν | ER | Ερυθραία | LB | Λίβανος | RU | Ρωσική Ομοσπονδία |

AG | Αντίγκουα και Μπαρμπούντα | ES | Ισπανία* | LC | Αγία Λουκία | RW | Ρουάντα |

AI | Ανγκουίλα | ET | Αιθιοπία | LI | Λιχτενστάιν | SA | Σαουδική Αραβία |

AL | Αλβανία | FI | Φινλανδία* | LK | Σρι Λάνκα | SB | Νήσοι Σολομώντος |

AM | Αρμενία | FJ | Φίτζι | LR | Λιβερία | SC | Σεϋχέλλες |

AN | Ολλανδικές Αντίλλες | FK | Νησιά Φόκλαντ (Mαλβίνες) | LS | Λεσόθο | SD | Σουδάν |

AO | Ανγκόλα | FM | Ομοσπονδία κρατών της Μικρονησίας | LT | Λιθουανία* | SE | Σουηδία |

AQ | Ανταρκτική | FO | Νήσοι Φερόε | LU | Λουξεμβούργο* | SG | Σιγκαπούρη |

AR | Αργεντινή | FR | Γαλλία* | LV | Λεττονία* | SH | Αγία Ελένη |

AS | Αμερικανική Σαμόα | GA | Γκαμπόν | LY | Αραβική Δημοκρατία της Λιβύης | SI | Σλοβενία* |

AT | Αυστρία* | GB | Ηνωμένο Βασίλειο* | MA | Μαρόκο | SK | Σλοβακία* |

AU | Αυστραλία | GD | Γρενάδα | MD | Δημοκρατία της Μολδαβίας | SL | Σιέρρα Λεόνε |

AW | Aρούμπα | GE | Γεωργία | MG | Μαδαγασκάρη | SM | Άγιος Μαρίνος |

AZ | Αζερμπαϊτζάν | GG | Γκέρνσεϋ (μη επίσημος κωδικός χώρας ISO 3166-1, κατ’εξαίρεση επιφυλασσόμενοι κωδικοί) | MH | Νησιά Μάρσαλ | SN | Σενεγάλη |

BA | Βοσνία-Ερζεγοβίνη | GH | Γκάνα | MK[19] | Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας | SO | Σομαλία |

BB | Μπαρμπάντος | GI | Γιβραλτάρ | ML | Mαλί | SR | Σουρινάμ |

BD | Μπαγκλαντές | GL | Γροιλανδία | MM | Μυανμάρ | ST | Σάο Τομέ και Πρίντσιπε |

BE | Βέλγιο* | GM | Γκάμπια | MN | Μογγολία | SV | Ελ Σαλβαδόρ |

BF | Μπουρκίνα Φάσο | GN | Γουϊνέα | MO | Μακάο | SY | Αραβική Δημοκρατία της Συρίας |

BG | Βουλγαρία | GQ | Ισημερινή Γουινέα | MP | Βόρειοι νήσοι Μαριάνα | SZ | Σουαζιλάνδη |

BH | Μπαχρέιν | GR | Ελλάδα* | MQ | Μαρτινίκα | TC | Νήσοι Τέρκς και Κάικος |

BI | Μπουρούντι | GS | Νότια Γεωργία και Νότιοι νήσοι Σάντουιτς | MR | Μαυριτανία | TD | Τσαντ |

BJ | Μπενίν | GT | Γουατεμάλα | MS | Mονσεράτ | TG | Τόγκο |

BM | Βερμούδα | GU | Γκουάμ | MT | Μάλτα* | TH | Ταϊλάνδη |

BN | Μπρουνέι Νταρουσαλάμ | GW | Γουινέα Μπισάου | MU | Μαυρίκιος | TJ | Τατζικιστάν |

BO | Βολιβία | GY | Γουιάνα | MV | Μαλδίβες | TK | Tοκελάου |

BR | Βραζιλία | HK | Χονγκ Κονγκ | MW | Μαλάουι | TM | Τουρκμενιστάν |

BS | Μπαχάμες | HM | Νήσοι Χερντ και Μακντόναλντ | MX | Μεξικό | TN | Τυνησία |

BT | Μπουτάν | HN | Ονδούρα | MY | Mαλαισία | TO | Τόνγκα |

BV | Νήσος Μπουβέ | HR | Κροατία | MZ | Μοζαμβίκη | TP | Ανατολικό Τιμόρ |

BW | Μποτσουάνα | HT | Αϊτή | NA | Ναμίμπια | TR | Τουρκία |

BY | Λευκορωσία | HU | Ουγγαρία* | NC | Νέα Καληδονία | TT | Τρινιδάδ και Τομπάγκο |

BZ | Μπελίζ | ID | Ινδονησία | NE | Νίγηρ | TV | Τουβαλού |

CA | Καναδάς | IE | Ιρλανδία* | NF | Νήσος Νόρφολκ | TW | Ταϊβάν, Επαρχία της Κίνας |

CC | Νήσοι Κόκος (Κίλινγκ) | IL | Ισραήλ | NG | Νιγηρία | TZ | Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας |

CD | Λαοκρατική Δημοκρατία του Κονγκό | IM | Νήσος Μαν (μη επίσημος κωδικός χώρας ISO 3166-1, κατ’εξαίρεση επιφυλασσόμενοι κωδικοί) | NI | Νικαράγουα | UA | Ουκρανία |

CF | Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής | IN | Ινδία | NL | Κάτω Χώρες* | UG | Ουγκάντα |

CG | Κονγκό | IO | Βρετανικά εδάφη του Ινδικού Ωκεανού | NO | Νορβηγία | UM | Μικρά απομονωμένα νησιά των Ηνωμένων Πολιτειών |

CH | Ελβετία | IQ | Ιράκ | NP | Νεπάλ | US | Ηνωμένες Πολιτείες |

CI | Ακτή Ελεφαντοστού | IR | Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν | NR | Ναούρου | UY | Ουρουγουάη |

CK | Νησιά Κουκ | IS | Ισλανδία | NU | Νίουε | UZ | Ουζμπεκιστάν |

CL | Χιλή | IT | Ιταλία* | NZ | Νέα Ζηλανδία | VA | Αγία Έδρα (Κράτος του Βατικανού) |

CM | Καμερούν | JE | Τζέρσευ (μη επίσημος κωδικός χώρας ISO 3166-1, κατ’εξαίρεση επιφυλασσόμενοι κωδικοί) | OM | Ομάν | VC | Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες |

CN | Κίνα | JM | Ιαμαϊκή | PA | Παναμάς | VE | Βενεζουέλα |

CO | Κολομβία | JO | Ιορδανία | PE | Περού | VG | Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι |

CR | Κόστα Ρίκα | JP | Ιαπωνία | PF | Γαλλική Πολυνησία | VI | Παρθένοι Νήσοι, ΗΠΑ |

CU | Κούβα | KE | Κένυα | PG | Παπουασία-Νέα Γουινέα | VN | Βιετνάμ |

CV | Πράσινο Ακρωτήριο | KG | Κιργιζία | PH | Φιλιππίνες | VU | Βανουάτου |

CX | Νήσοι Χριστουγέννων | KH | Καμπότζη (Kampuchea) | PK | Πακιστάν | WF | Γουάλις και Φουτούνα |

CY | Κύπρος* | KI | Kιριμπάτι | PL | Πολωνία* | WS | Σαμόα |

CZ | Τσεχική Δημοκρατία* | KM | Κομόρες | PN | Πίτκαιρν | YE | Υεμένη |

DE | Γερμανία* | KN | Άγιος Χριστόφορος και Νέβις | PR | Πόρτο Ρίκο | YT | Μαγιότ |

DJ | Τζιμπουτί | KP | Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας | PS | Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη | CS | Σερβία και Μαυροβούνιο |

DK | Δανία* | KR | Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα) | PT | Πορτογαλία* | ZA | Νότια Αφρική |

DM | Ντομινίκα | KW | Κουβέιτ | PW | Παλάου | ZM | Ζάμπια |

DO | Δομινικανή Δημοκρατία | KY | Νήσοι Κάυμαν | PY | Παραγουάη | ZW | Ζιμπάμπουε |

DZ | Αλγερία |

EC | Ισημερινός |

A2 | Υπό τον έλεγχο της δηλούσας χώρας | W5 | Eκτός EUR25 μ.κ. | * = Μόνο για τις στατιστικές εισαγωγής |

επιπεδα κατανομησ κατα δραστηριοτητα

Επίπεδο 1 | Επίπεδο 2 |

ICFA | NACE Αναθ.1.1[20] |

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ | Τίτλοι Γ έως O (πλην Ζ) |

ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΑ | ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΑ | Τίτλος Γ |

εκ των οποίων: |

Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου | Τμήμα 11 |

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝ. | ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ | Τίτλος Δ |

Βιομηχανία ειδών διατροφής | Υπότιτλος ΔΑ |

Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και προϊόντων ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ | Υπότιτλος ΔΒ |

Προϊόντα ξύλου, εκδοτικές και εκτυπωτικές δραστηριότητες | Υπότιτλοι ΔΔ και ΔΕ |

ΣΥΝΟΛΟ κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα + δραστηριότητες στον τομέα του ξύλου |

Προϊόντα διύλισης πετρελαίου και άλλα είδη επεξεργασίας | Τμήμα 23 |

Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων | Τμήμα 24 |

Προϊόντα από ελαστικό και πλαστικές ύλες | Τμήμα 25 |

Αρ.πετρ., χημ.ουσ., ελασ. πλ.ύλ. rubber, plastic prod. | ΣΥΝΟΛΟ αργό πετρέλαιο, χημικές ουσίες, προϊόντα από ελαστικό και πλαστικές ύλες |

Μεταλλικά προϊόντα | Υπότιτλος ΔΙ |

Μηχανήματα | Τμήμα 29 |

ΣΥΝΟΛΟ μεταλλικά προϊόντα και μηχανήματα |

Μηχανές γραφείου και ηλεκτρονικοί υπολογιστές | Τμήμα 30 |

Συσκευές ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών | Τμήμα 32 |

Μηχ. η/υ., συσ. ραδ/τηλ/επ. . | ΣΥΝΟΛΟ μηχανημάτων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκ. ραδιοφ/τηλ/επικ. |

Αυτοκίνητα οχήματα | Τμήμα 34 |

Λοιπός εξοπλισμός μεταφορών | Τμήμα 35 |

Οχήματα λοιπός εξοπλ μεταφ.. | ΣΥΝΟΛΟ οχήματα + λοιπός εξοπλισμός μεταφορών |

Βιομηχανίες κατασκευών π.δ.κ.α. |

ΗΛ. ΡΕΥΜΑ, ΦΥΣ.ΑΕΡ., ΝΕΡΟ | ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΝΕΡΟ | Τίτλος E |

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ | ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ | Τίτλος Στ |

ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ | ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ |

ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ | ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ | Τίτλος Ζ |

Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκ. οχημάτ. και μοτοσικλετ.·λιαν. πώληση καυσίμ. για αυτοκ. οχήματα | Τμήμα 50 |

Χονδρικό εμπόριο και εμπόριο με προμήθεια, εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών | Τμήμα 51 |

Λιαν. εμπόριο, εκτός από το εμπόρ. αυτοκιν. οχημ. και μοτοσικλ. ·επισκευή ειδών ατομ. και οικιακής χρήσης repair of personal and household goods | Τμήμα 52 |

ΞΕΝΟΔΟΧ. ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ | Τίτλος H |

ΜΕΤΑΦ., ΑΠΟΘΗΚ. ΚΑΙ ΕΠΙΚ. | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ | Τίτλος Θ |

Μεταφορές και αποθήκευση, | Τμήμα 60, 61, 62, 63 |

Χερσαίες μεταφορές· μεταφορές μέσω αγωγών | Τμήμα 60 |

Μεταφορές μέσω υδάτινων οδών | Τμήμα 61 |

Αεροπορικές μεταφορές | Τμήμα 62 |

Βοηθητικές και συναφείς προς τις μεταφορές δραστηριότητες· δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων activities of travel agencies | Τμήμα 63 |

Ταχυδρομεία και τηλεπικοινωνίες | Τμήμα 64 |

Ταχυδρομικές δραστηριότητες | Ομάδα 641 |

Τηλεπικοινωνίες | Ομάδα 642 |

ΕΝΔ. ΧΡΗΜΑΤ. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ | ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ | Τίτλος Ι |

Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία συντάξεων | Τμήμα 65 |

Ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση | Τμήμα 66 |

Δραστηριότητες συναφείς με τις δραστηριότητες ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών | Τμήμα 67 |

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | Τίτλος K, Τμήμα 70 |

ΕΚΜΙΣ. ΜΗΧΑΝ. ΚΑΙ ΕΞΟΠΛ. ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗ· ΕΚΜΙΣΘ. ΕΙΔΩΝ. ΑΤΟΜ. ΚΑΙ ΟΙΚ. ΧΡΗΣΗΣ | Τίτλος K, Τμήμα 71 |

ΠΛΗΡ. & ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΡΑΣΤ. | ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Τίτλος K, Τμήμα 72 |

ΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ | ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ | Τίτλος K, Τμήμα 73 |

ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡ. ΔΡΑΣΤΗΡ. | ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Τίτλος K, Τμήμα 74 |

Νοµικές δραστηριότητες· δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου· δραστηριότητες παροχής φορολογικών συµβουλών· έρευνα αγοράς και δηµοσκοπή- σεις της κοινής γνώµης· παροχή επιχειρη- µατικών και διαχειριστικών συµβουλών· ελέγχουσες εταιρείες | Ομάδα 741 |

Νομικές δραστηριότητες | Τάξη 7411 |

∆ραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και ελέγχου· δραστηριότητες παροχής φορολογικών συµβουλών. | Τάξη 7412 |

Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης | Τάξη 7413 |

Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών και διαχειριστικών συμβουλών | Τάξη 7414 |

Δραστηριότητες διαχείρισης ελεγχουσών εταιρειών | Τάξη 7415 |

∆ραστηριότητες αρχιτεκτόνων και µηχανικών και άλλες δραστηριότητες παροχής τεχνικών συµβουλών | Ομάδα 742 |

Διαφήμιση | Ομάδα 744 |

Άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες π.δ.κ.α. | Ομάδα 743, 745, 746, 747, 748 |

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | Τίτλος M |

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ | Τίτλος N |

ΔΙΑΘΕΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ υγιεινή και παρόµοιες δραστηριότητες | Τίτλος Ξ, Τμήμα 90 |

∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Π.Δ.Κ.Α. Π.∆.Κ.Α | Τίτλος Ξ, Τμήμα 91 |

ΨΥΧ., ΠΟΛ., ΑΘΛΗΤ. ΔΡΑΣΤ. | ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ | Τίτλος Ξ, Τμήμα 92 |

Κινηµατογραφικές, ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες | Ομάδα 921, 922, 923 |

Δραστηριότητες πρακτορείων ειδήσεων | Ομάδα 924 |

Υπηρεσίες βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων και άλλες πολιτιστικές υπηρεσίες | Ομάδα 925 |

Αθλητικές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες | Ομάδα 926, 927 |

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ | Τίτλος Ξ, Τμήμα 93 |

Χωρίς ταξινόμηση |

Επίπεδο 3 (NACE Αναθ. 1.1) |

Τμήμα | Απαιτούμενο επίπεδο λεπτομέρειας |

Συνολική δραστηριότητα | Τίτλοι Γ έως Θ |

Ορυχεία και λατομεία | Τίτλος Γ |

Μεταποιητικές βιομηχανίες | Τίτλος Δ Όλοι οι υπότιτλοι ΔA έως ΔΝ Όλα τα τμήματα 15 έως 37 |

Συγκεντρωτικά μεγέθη: |

Υψηλή-τεχνολογία (HIT) Μέση-υψηλή-τεχνολογία (MHT) Mέση-χαμηλή-τεχνολογία (MLT) Χαμηλή-τεχνολογία (LOT) | 24.4, 30, 32, 33, 35.3 24 εκτός από 24.4, 29, 31, 34, 35.2, 35.4, 35.5 23, 25-28, 35.1 15-22, 36, 37 |

Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού | Τίτλος Ε Όλα τα τμήματα (40 και 41) |

Κατασκευές | Τίτλος ΣΤ (Τμήμα 45) Όλες οι ομάδες (45.1 έως 45.5) |

Χονδρικό και λιανικό εμπόριο· επισκευή αυτοκινήτων οχημάτων, μοτοσικλετών και ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης | Τίτλος Ζ Όλες οι ομάδες (50 έως 52) Ομάδες 50.1+50.2+50.3, 50.4, 50.5, 51.1 έως 51.7 Ομάδες 52.1 έως 52.7 |

Ξενοδοχεία και εστιατόρια | Τίτλος Η (Τμήμα 55) Ομάδες 55.1 έως 55.5 |

Μεταφορές, αποθήκευση και επικοινωνίες | Τίτλος Θ Όλα τα τμήματα Ομάδες 60.1, 60.2, 60.3, 63.1+63.2, 63.3, 64.1, 64.2 |

Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί | Τίτλος Ι Όλα τα τμήματα |

Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, εκμίσθωση και επιχειρηματικές δραστηριότητες | Τίτλος Κ Τμήμα 70 Τμήμα 71, ομάδες 71.1+71.2, 71.3 και 71.4 Τμήμα 72, ομάδες 72.1 έως 72.6 Τμήμα 73 Τμήμα 74, συγκεντρωτικά μεγέθη 74.1 έως 74.4 και 74.5 έως 74.8 |

LEGISLATIVE FINANCIAL STATEMENT

Policy area(s): Statistics, Internal Market, Trade, Competition Activit(y/ies): Structural Business Statistics, Balance of Payments Statistics |

TITLE OF ACTION: PROPOSAL FOR A REGULATION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL (EC) NO ../.. ON COMMUNITY STATISTICS AND ACTIVITY OF FOREIGN AFFILIATES |

1. BUDGET LINE(S) + HEADING(S)

29 02 01 Statistical Information Policy

2. OVERALL FIGURES

2.1. Total allocation for action (Part B): € 2.150 million for the period 2005-2007

2.2. Period of application:

Yearly data collection and compilation starting from the year after entry into force of the regulation.

2.3. Overall multiannual estimate of expenditure:

(a) Schedule of commitment appropriations/payment appropriations (financial intervention) (see point 6.1.1)

€ million ( to three decimal places)

2005 | 2006 | 2007 | Total |

Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

Payments |

(b) Technical and administrative assistance and support expenditure is 0.

Subtotal a+b | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

Payments |

(c) Overall financial impact of human resources and other administrative expenditure (see points 7.2 and 7.3)

TOTAL a+b+c | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

Commitments | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

Payments |

2.4. Compatibility with financial programming and financial perspective

Proposal is compatible with existing financial programming.

2.5. Financial impact on revenue: [21]

Proposal has no financial implications (involves technical aspects regarding implementation of a measure)

3. BUDGET CHARACTERISTICS

Type of expenditure | New | EFTA contribution | Contributions form applicant countries | Heading in financial perspective |

Non-comp | Diff/ Non-diff | NO | YES | YES | No 3 Internal Policies |

4. LEGAL BASIS

- Council Regulation (EC) No. 322/97 on Community Statistics.

- Decision No. 2367/2002/EC of the European Parliament and of the Council of the 16 December 2002 on the Community Statistical Programme 2003 to 2007.

5. DESCRIPTION AND GROUNDS

5.1. Need for Community intervention [22]

5.1.1. Objectives pursued

This Council Regulation aims to make available harmonised statistical information on foreign-controlled affiliates in the reporting country (inward FATS). The feasibility of collecting harmonised statistical information on foreign affiliates controlled by the reporting country (outward FATS) will be tested in pilot studies. The information is needed for drawing up, monitoring and evaluating Community policies, in particular concerning the internal market as well as economic, trade, employment, research and development, competition and enterprise policies. Furthermore, international treaties such as that instituting the General Agreements on Trade in Services (GATS) require harmonised statistics in this area.

5.1.2. Measures taken in connection with ex ante evaluation

The feasibility of collecting the data, taking into account the benefits of the availability of the data in relation to the costs of collection and the burden of businesses was tested for the inward FATS part since reference year 1996 in yearly pilot studies on a voluntary basis.

The legal basis for the pilot studies was Annex 1 Section 10 of Council Regulation No 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics, also known as the SBS Regulation.[23] Up to now, 12 Member States participated and are participating in the project, providing data for several reference years (up to 2001). The scope of the pilot studies was extended over the years while introducing additional variables and increasing the level of country detail.

The pilot studies for inward FATS have proven that a breakdown of structural business statistics by ultimate controlling institutional unit of a foreign affiliate is possible. It has been shown convincingly that the data can be collected, that the statistics can be produced in a cost-effective way, and that the results are of great interest to users inside and outside the European Commission. It has been shown that it is possible accurately to compare the impact on foreign controlled affiliates not only with their nationally controlled counterparts, but also with the FATS of other countries.

Several publications presenting the results of the data collection so far have been produced. A publication and several Statistics in Focus on foreign-controlled enterprises have been published so far. Data are also available in Eurostat’s reference database, New Cronos, Theme 4, SBS Domain, FATS Collection.

The main limitation is the lack of coverage of all Member States. To evaluate the implementation of the GATS and the functioning of the Internal Market it is essential to have data for all EU Member States.

The benefits of the availability of the data have been measured against the costs of collection and the burden on businesses for the pilot studies. The burden on businesses was difficult to quantify, because there are not data existing in the Member States quantifying it. But it can be appreciated that it is not very heavy, because existing data are generally used for processing the FATS data sets and the data collection is based on already existing data collections. Therefore, the additional costs of FATS to business outside normal national statistics activity is restricted to occasional contact for clarification of ownership and control, or to a few additional questions on that theme in ongoing surveys.

The costs to the Member States of data collection and processing are also not very high, because existing registers are used and most of the data used to calculate FATS are available as part of the regular surveys. The only additional data collection necessary is for the allocation of control. Therefore, the costs to the Member States are restricted mainly to administrative and computer services expenses.

The implementation of new statistics always involves set-up costs as well as costs for the research and development of the data process in the implementation phase. If FATS can be produced automatically as part of an inquiry results process, for example, the costs will be restricted to register and inquiry analysis time. For the pilot studies the Commission contributed financial support to help cover the costs of the Member States.

The benefits of FATS are also difficult to quantify in figures. However, in the past few years the Member States and Eurostat have registered a growth in the number of requests for FATS-type statistics on both the services and manufacturing sectors from international organisations such as the OECD and UNCTAD as well as from economists, banks, foreign embassies, academics and other statistical offices.

5.1.3. Measures taken following ex post evaluation

According to article 12 of the proposed regulation it is envisaged that a report on the implementation of this regulation will be submitted within five years of the entry into force of the regulation, to the European Parliament and the Council. In particular, the report shall also assess the benefits accruing to the Community, the Member States, the providers and users of statistical information of the statistics produced in relation to the costs.

5.2. Action envisaged and budget intervention arrangements

The proposed Regulation describes the legal framework within which Member States’ National Statistical Offices or Central Banks will provide the FATS data. Both this regulation and future implementing regulations will be output measures, defining the statistical variables to be provided, but leaving Member States full flexibility in how to obtain the variables. In practice, many Member States will use existing data sources to obtain the results required.

The contribution from the Commission budget with respect to the work by the national statistical institutes or other national authorities responsible for Commission statistics represents only part of the total of the statistical work undertaken by the national authorities. In principle production and transmission of regular statistics, which form an integral part of the statistical programme, will be based on the subsidiarity principle, and the operational and administrative costs are borne by the national authorities. The regular data collection is based on existing administrative sources, but for pilot studies co-financing would be necessary to test the feasibility of the collection of the data requested by our main users but difficult to collect.

The Commission contribution will take the form of grants awarded on the basis of grant applications submitted by Member States in advance, which will include estimated cost statements. The pilot studies will be funded via the existing Community Statistical Programme 2003 to 2007. There will be no Community funding on the basis of the proposed Regulation after the year 2007. This funding only concerns co-financing of pilot studies. The population who should get budgetary help are the national authorities. According to Article 2 of Council Regulation (CE) No 322/97 on Community Statistics[24] national authorities shall mean national statistical institutes and other bodies responsible in each Member State for producing Community statistics. They should directly be given to the data processing institutes, namely statistical institutes and central banks.

Work by Eurostat to develop and document the Community methodology and to process, analyse and disseminate data will be covered in full. Additional costs are expected to be marginal.

Data will be provided annually. Eurostat will maintain a database for the data, and will publish FATS annually.

5.3. Methods of implementation

Management of the grants procedure and all data handling will be carried out by permanent Commission staff, with no externalisation.

6. FINANCIAL IMPACT

6.1. Total financial impact on Part B - (over the entire programming period)

(The method of calculating the total amounts set out in the table below must be explained by the breakdown in Table 6.2. )

6.1.1. Financial intervention

Commitments (in € million to three decimal places)

Breakdown | 2005 | 2006 | 2007 | Total |

Grants to national authorities for pilot studies | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

TOTAL | 0.450 | 0.850 | 0.850 | 2.150 |

7. IMPACT ON STAFF AND ADMINISTRATIVE EXPENDITURE

7.1. Impact on human resources

Types of post | Staff to be assigned to management of the action using existing resources | Total | Description of tasks deriving from the action |

Number of permanent posts | Number of temporary posts |

Officials or temporary staff | A B C | 2 3 | 1 | 2 4 | A-grades for implementation of the Regulation and methodological work, B-grades for data treatment and the maintenance of the informatics system. |

Other human resources |

Total | 5 | 6 |

7.2. Overall financial impact of human resources

Type of human resources | Amount (€) | Method of calculation * |

Officials Temporary staff | 648.000 | 6x108.000 |

Other human resources (specify budget line) |

Total | 648.000 |

Existing human resources will be reallocated for the management and the needs of the programme, no other resources are necessary.

7.3. Other administrative expenditure deriving from the action

No or only marginal increase in other administrative expenditure is foreseen. Expenditure on working groups and missions etc. are expected to continue at the current level.

8. FOLLOW-UP AND EVALUATION

8.1. Follow-up arrangements

The implementation of this Regulation will be treated in a comitology procedure. As specified in article 9 of this Regulation, Commission Regulations will be developed in relation to

- the adjustment to economic and technical developments in the collection and statistical processing of data, as well as the processing and transmission of results,

- the adjustment of the definitions, if necessary, according to economic and methodological developments,

- for adaptation of the level of detail listed in Annexes I, II and III of the proposed Regulation,

- for the definition of the proper common quality standards and the contents of the quality reports,

- to setting out the appropriate format and procedure for the transmission of results by Member States

- and to the implementation of the results of the pilot studies.

8.2. Arrangements and schedule for the planned evaluation

Each Member State will take all measures necessary to ensure the quality of the data transmitted according to common quality standards. Member States will supply the Commission with a report on the quality of the data transmitted. The common quality standards as well as the content of the quality reports will be specified by the Commission by comitology. The Commission shall assess the quality of the data transmitted on the basis of the quality reports transmitted by Member States, and shall define the periodicity of such exercise.

The Commission will, within five years of the entry into force of this Regulation, submit a report to the European Parliament and the Council on the implementation of this Regulation. In particular, this report will assess the quality of the statistics produced, assess the benefits accruing to the Community, the Member States, the providers and users of statistical information of the statistics produced in relation to the costs, assess the progress of the pilot studies and their implementation and identify areas for potential improvement and amendments considered necessary in light of the results obtained and the costs involved.

9. ANTI-FRAUD MEASURES

A revised system of internal management and control was put in place following the Commission’s Reform initiative on financial management. This system included a reinforced internal audit capacity.

Annual monitoring of progress with implementation of the Commission’s Internal Control Standards is designed to give assurance on the existence and functioning of procedures for prevention and detection of fraud and irregularities.

New rules and procedures have been adopted for the principal budgetary process: calls for tenders, grants, commitments, contracts and payments. The manual of procedures are made available to all those intervening in financial acts with a view to clarify responsibilities, simplify workflows and indicate key control points. Training on their use is provided. The manuals are subject to regular review and updating.

IMPACT ASSESSMENT FORMTHE IMPACT OF THE PROPOSAL ON BUSINESS WITH SPECIAL REFERENCE TO SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES( SMEs)

Title of proposal

Proposal for a regulation of the European Parliament and the Council on Community Statistics on the Structure and Activity of Foreign Affiliates.

DOCUMENT REFERENCE NUMBER

The proposal

1. Taking account of the principle of subsidiarity, why is Community legislation necessary in this area and what are its main aims?

Community legislation on statistics on the structure and activity of foreign affiliates is needed to set common statistical standards for data, with a high degree of comparability between data colleted in different Member States. Such comparability is requested by all users, not only at Community level, but also within Member States.

The aim of the proposed regulation is to establish common rules for the production of Community statistics on the structure and activity of foreign affiliates. The regulation defines a set of relevant statistical data, together with the most important definitions needed to ensure the comparability of the statistics. This is essential, for the calculation of EU aggregates, which are in great demand by users.

The impact on business

2. Who will be affected by the proposal?

- which sectors of business

NACE section C to K

- which sizes of business (what is the concentration of small and medium-sized firms)

As foreign control is exerted in general in big enterprises, the impact on small and medium-sized firms will be relatively small.

- are there particular geographical areas of the Community where these businesses are found

No.

3. What will business have to do to comply with the proposal?

In general, data for inward FATS can be collected from existing administrative sources, e.g. Structural Business Statistics, or statistical business registers in the Member States. Therefore the additional burden for businesses should be small.

For outward FATS, resident owners should supply information on the activity of their affiliates located in extra-EU countries. Additional variables should be supplied with respect to FDI surveys, although FATS only consider controlled affiliates while FDI considers affiliates with more than 10% of equity capital.

4. What economic effects is the proposal likely to have?

- on employment

None.

- on investment and the creation of new businesses

The statistics which will become available via this Regulation will assist enterprises in finding attractive destinations for setting-up foreign affiliates. This Regulation may therefore help businesses in investment decisions.

- on the competitiveness of businesses

The statistics which will become available via this Regulation will assist enterprises who wish to benchmark their operations against the industry average. This Regulation may therefore help to promote the competitiveness of businesses.

5. Does the proposal contain measures to take account of the specific situation of small and medium-sized firms (reduced or different requirements etc)?

Pilot studies have shown that foreign-controlled affiliates are rather big enterprises. Thus, small and medium-sized firms are less concerned by the data collection.

CONSULTATION

6. List the organisations which have been consulted about the proposal and outline their main views.

The National Statistical Offices, the National Central Banks and other competent national authorities responsible for data collections have been consulted on many occasions during the preparation of this text. A draft of a legal act was first presented to a FATS Task Force in September 2002 and was then presented and discussed at the meetings of the FATS Joint Working Group in January 2003, where both groups of data providers, National Statistical Institutes and Central Banks, were present. Based on the discussions in this working group meeting, a revised version was drafted and sent for written consultation to the FATS contacts in March 2003. The draft proposal was amended on the basis of written consultation and a revised version was presented to the BSDG and the CMFB in June 2003. There was general support in both groups for the regulation. The draft Regulation was discussed at the meeting of the SPC on 17 September 2003. Several delegations supported the proposal. The main areas of concern for some delegations were especially outward FATS, exchange of individual data and the level of detail requested. A series of consultations with Member States were conducted; specifically, discussions in the SBS Steering Group in November 2003 and in the CMFB in January 2004 and three written consultations of the members of the FATS Joint Working Group in November 2003, January and March 2004 and one written consultation. These resulted in revisions of the act, and finally the agreed text of the present proposal. In particular, the article on exchange of individual data has been deleted, outward FATS are now planned as pilot studies and the level of detail of inward FATS has been reduced. The draft Regulation was presented to the SPC for opinion in May 2004. The members of the SPC generally supported the proposal.

[1] Γενική συμφωνία για το εμπόριο στον τομέα των υπηρεσιών

[2] Στατιστική Ταξινόμηση των Οικονομικών Δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

[3] Επιτροπή στατιστικών για θέματα νομισματικά, χρηματοπιστωτικά και ισοζυγίου πληρωμών

[4] Ομάδα διευθυντών των στατιστικών για τις επιχειρήσεις

[5] ΕΕ C […], […], σ. […].

[6] ΕΕ C […], […], σ. […].

[7] ΕΕ C […], […], σ. […].

[8] ΕΕ C […], […], σ. […].

[9] ΕΕ L 14, 17.1.1997, σ.1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε την τελευταία φορά με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1670/2003 (ΕΕ L 244, 29.09.2003, σ. 74).

[10] ΕΕ L 76, 30.3.1993, σ. 1.

[11] ΕΕ L 310, 30.11.1996, σ. 1.

[12] ΕΕ L 52, 22.2.1997, σ.1.

[13] ΕΕ L 184, 17.7.1999, σ. 23. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 284, 31.10.2003, σ. 1).

[14] ΕΕ L 76, 30.3.1993, σ. 1.

[15] ΕΕ L 181, 28.6.1989, σ. 47.

[16] ΕΕ L 59, 6.3.1991, σ. 19. Απόφαση η οποία τροποποιήθηκε με την απόφαση 96/174/ΕΚ (ΕΕ L 51, 1.3.1996, σ. 48).

[17] ΕΕ L 344 της 18.12.1998. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε την τελευταία φορά με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1670/2003 (ΕΕ L 244, 29.09.2003, σ. 74).

(*) Για τις μεταβλητές 22 11 0 και 22 12 0 θα υποβάλλονται στοιχεία ανά διετία. Εάν το συνολικό ύψος του κύκλου εργασιών και ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων σε τμήμα των τίτλων Γ έως Ε της NACE αναθ. 1.1 αντιπροσωπεύουν σε ένα κράτος μέλος λιγότερο από το 1% του συνόλου της Κοινότητας, οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατάρτιση των στατιστικών για τα χαρακτηριστικά 22 11 0 και 22 12 0 μπορούν να μην συλλέγονται για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού. Εφόσον είναι απαραίτητο για λόγους χάραξης κοινοτικής πολιτικής, η Επιτροπή μπορεί, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, να ζητήσει ad hoc συλλογή στοιχείων.»

(**) Όσον αφορά τη NACE Αναθ. 1.1, ο κύκλος εργασιών του τμήματος 65 θα αντικατασταθεί από την αξία παραγωγής.

[18] ΕΕ L 344 της 18.12.1998.

[19] «Προσωρινός κωδικός που δεν επηρεάζει την οριστική ονομασία της χώρας που θα αποδοθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται προς το παρόν στα Ηνωμένα Έθνη»

[20] Κανονισμός (EΟΚ) αριθ. 3037 της 9ης Oκτωβρίου 1990 του Συμβουλίου για τη στατιστική ονοματολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και κανονισμός (EΚ) αριθ. 29/2002 της 19ης Δεκεμβρίου 2001 που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3037 του Συμβουλίου για τη στατιστική ονοματολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

[21] For further information, see separate explanatory note.

[22] For further information, see separate explanatory note.

[23] Council Regulation (EC, EURATOM) No. 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics (OJ No. L 14, 17.1.97)

[24] OJ L 52, 22.02.1997.

Top