Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0607

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την ίδρυση Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων βάσει της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

/* COM/2003/0607 τελικό - CNS 2003/0238 */

52003PC0607

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την ίδρυση Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων βάσει της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής /* COM/2003/0607 τελικό - CNS 2003/0238 */


Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ίδρυση Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων βάσει της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με στόχο τη βελτίωση της διακυβέρνησης εντός της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), έγινε πρόβλεψη, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, για περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια, ειδικότερα στα άρθρα 31 και 32 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου, για τη διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Το άρθρο 32 αναφέρει συγκεκριμένα ότι το Συμβούλιο αποφασίζει για την ίδρυση περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου. Τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια προσφέρουν την ευκαιρία ανταπόκρισης στα αιτήματα των εμπλεκόμενων φορέων για αμεσότερη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της ΚΑΠ.

Το άρθρο 31 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου καθορίζει ορισμένες αρχές, οι οποίες απαιτούν περαιτέρω ανάπτυξη, προκειμένου να προσφέρουν το γενικό εκείνο πλαίσιο το οποίο θα χρησιμεύει ως βάση για τη διαμόρφωση των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων εκ μέρους των ενδιαφερομένων μερών. Ακόμη και αν οι φορείς συμφερόντων θα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, είναι αναγκαίο να συμμορφώνονται οι ίδιοι με αυτό το γενικό πλαίσιο, κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται μια συνεκτική και ισόρροπη προσέγγιση μεταξύ των διαφόρων περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων.

Η Απόφαση εστιάζεται στις κύριες πτυχές που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν σε κοινοτικό επίπεδο: τον ορισμό των προς κάλυψη περιοχών, τη βασική διάρθρωση των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, τη σύνθεσή τους, τη λειτουργία τους, τη διαδικασία διορισμού και τη χρηματοδότησή τους. Με βάση τα κριτήρια που θεσπίζονται στην απόφαση αυτή, οι φορείς συμφερόντων θα υποβάλουν αίτηση για την εγκαθίδρυση ενός περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου στα ενδιαφερόμενα από το συμβούλιο αυτό κράτη μέλη και στην Επιτροπή, προς επαλήθευση και έγκριση.

Τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια, για να προσφέρουν αξιόλογες συμβουλές στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη, θα πρέπει να είναι αρκετά πολυμελή ώστε να καλύπτουν μονάδες διαχείρισης βασιζόμενες σε βιολογικά κριτήρια. Στο παράρτημα Ι της απόφασης και σε συμφωνία με την προσέγγιση αυτή, παρατίθεται κατάλογος των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων των οποίων η Επιτροπή προτείνει την ίδρυση. Με μια τέτοια προσέγγιση θα εξασφαλιστεί ότι όλοι οι τύποι αλιείας θα καλύπτονται από ένα περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο και επίσης θα αποφεύγεται η αλληλεπικάλυψη διαφόρων τύπων αλιείας από διαφορετικά περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια. Ο αριθμός των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων θα πρέπει, για λόγους οργανωτικούς και χρηματοδοτικούς, να είναι περιορισμένος. Παράλληλα, η Απόφαση αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα δημιουργίας επιμέρους τμημάτων, εντός του περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου για την κάλυψη ειδικών τύπων αλιείας.

Από τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια αναμένεται επίσης να ενισχύσουν το διάλογο μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων στην ΚΑΠ συμφερόντων. Η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ επιστημόνων και αλιέων θα συμβάλει οπωσδήποτε στη βελτίωση της διαφάνειας των παρεχομένων επιστημονικών συμβουλών. Για τον προσδιορισμό της διάρθρωσης των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, είναι αναγκαίο να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας των συζητήσεων και συμμετοχής σε αυτά όλων των μερών με πραγματικό ενδιαφέρον. Η Επιτροπή προτείνει τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια να συντίθενται από μια γενική συνέλευση, η οποία να διορίζει μια εκτελεστική επιτροπή περιορισμένου μεγέθους αλλά με ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των συμφερόντων που θίγονται από την ΚΑΠ. Τα κράτη μέλη είναι τα πλέον ενδεδειγμένα να διορίζουν τους αντιπροσώπους των διαφόρων συμφερόντων, οι οποίοι θα αποτελούν μέλη της γενικής συνέλευσης. Οι συμμετέχοντες σε περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο θα διακρίνονται ως μέλη, παρατηρητές ή εμπειρογνώμονες. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι ότι ορισμένες συνεδριάσεις θα είναι ανοικτές στο κοινό.

Προκειμένου να αποφεύγεται ο αναδιπλασιασμός των εργασιών με άλλα υφιστάμενα γνωμοδοτικά όργανα όπως η συμβουλευτική επιτροπή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (ΣΕΑΥ), είναι ουσιώδες να αποκατασταθούν οι κατάλληλοι μεταξύ τους σύνδεσμοι. Τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια θα πρέπει να εκπονούν μια ετήσια έκθεση η οποία θα πρέπει να διαβιβάζεται στη ΣΕΑΥ. Επίσης, η ΣΕΑΥ θα μπορεί να πέμπει αντιπροσώπό της στις συνεδριάσεις των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων. Παράλληλα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος σε πλείονα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια, ο συντονισμός των εργασιών των εν λόγω περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων θα πρέπει να γίνεται προς τη κατεύθυνση της έγκρισης κοινών συστάσεων.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, ο στόχος είναι να γίνουν μακροπρόθεσμα αυτοχρηματοδοτούμενοι οργανισμοί. Πάντως, για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία αυτής της νέας διάρθρωσης, θα πρέπει να χορηγηθεί στα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια επαρκής δημόσια χρηματοδότηση, ιδιαίτερα κατά το εναρκτήριο στάδιο της λειτουργίας τους.

Τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια θα πρέπει να θεωρούνται ότι αποτελούν μια εξελικτική δομή η οποία θα διαμορφώνεται συν τω χρόνω, με βάση την αποκτώμενη εμπειρία. Η Επιτροπή προτείνει μια διαδικασία επανεξέτασης αξιολόγησης που θα διενεργηθεί τρία χρόνια μετά την ίδρυσή τους και επίσης να προτείνει τότε, εφόσον χρειάζεται βελτιώσεις στη λειτουργία της.

2003/0238 (CNS)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ίδρυση Περιφερειακών Γνωμοδοτικών Συμβουλίων βάσει της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 37,

την πρόταση της Επιτροπής [1],

[1] ΕΕ C ..., ..., σ. ...

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [2],

[2] ΕΕ C ..., ..., σ. ...

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2002, για τη διατήρηση και τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής [3] και ιδίως τα άρθρα 31 και 32, προβλέπουν νέες μορφές συμμετοχής των φορέων συμφερόντων στην κοινή αλιευτική πολιτική, με την ίδρυση περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων.

[3] ΕΕ L 358, 31.12.2002, σ. 59.

(2) Η συνεκτική προσέγγιση της ίδρυσης των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων απαιτεί τα τελευταία αυτά να αντιστοιχούν προς μονάδες διαχείρισης βασιζόμενες σε βιολογικά κριτήρια, και να είναι περιορισμένα σε αριθμό ώστε να προσφέρουν αξιόλογες συμβουλές.

(3) Στο μέτρο που τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια αποτελούν οργανισμούς έκφρασης συμφερόντων, θα πρέπει να προσαρμόζουν τη διάρθρωσή τους στα ειδικά χαρακτηριστικά των σχετικών τύπων αλιείας και περιφερειών. Είναι πάντως αναγκαία η κατάστρωση ενός γενικού πλαισίου για την ίδρυση των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων.

(4) Για τους σκοπούς της αποτελεσματικότητας είναι αναγκαίο να περιορίζεται ο αριθμός των μελών των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, ενώ παράλληλα να διασφαλίζεται η συμμετοχή σ'αυτά όλων των συμφερόντων που θίγονται από την κοινή αλιευτική πολιτική.

(5) Προκειμένου να αποφεύγεται η αλληλεπικάλυψη σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος πλειόνων περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, είναι ουσιώδες να αποκαθίστανται σύνδεσμοι μεταξύ των διαφόρων αυτών συμβουλίων.

(6) Λαμβανομένων υπόψη των καθηκόντων της συμβουλευτικής επιτροπής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, όπως επικυρώθηκαν με την απόφαση 1999/478/EΚ [4] της Επιτροπής, η οποία συγκροτείται από αντιπροσώπους ενός ευρέος φάσματος ευρωπαϊκών οργανισμών και συμφερόντων, οι εργασίες των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων θα πρέπει να συντονίζονται με αυτές της συμβουλευτικής επιτροπής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

[4] ΕΕ L 187, 20.7.1999, σ. 70.

(7) Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εγκαθίδρυση των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, είναι ουσιώδες να υπάρξει συνεισφορά δημοσίων πόρων για την αντιμετώπιση των εξόδων τους κατά το εναρκτήριο στάδιο της λειτουργίας τους,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1 Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται οι ακόλουθοι ορισμοί:

(1) "Ενδιαφερόμενο κράτος μέλος": κράτος μέλος που διαθέτει αλιευτικά δικαιώματα για είδη τα οποία υπάγονται σε ρυθμίσεις για την περιοχή ή για τον τύπο αλιείας που καλύπτεται από περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο.

(2) "Κλάδος αλιείας": ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, περιορισμένης κλίμακας αλιείς, μισθωτοί αλιείς, οργανώσεις παραγωγών, μεταποιητές και εμπορευόμενοι, άλλες οργανώσεις της αγοράς και γυναικείες οργανώσεις.

(3) "Λοιπές ομάδες συμφερόντων": περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες, παραγωγοί του τομέα υδατοκαλλιέργειας, καταναλωτές και σύνδεσμοι ερασιτεχνών αλιέων.

(4) "Τομέας αλίευσης": ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, περιορισμένης κλίμακας αλιείς, μισθωτοί αλιείς και οργανώσεις παραγωγών.

Άρθρο 2

Ίδρυση περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων

Για καθεμία από τις παρακάτω περιοχές ή τομείς ιδρύεται ένα περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο:

(α) Βαλτική Θάλασσα

(β) Μεσόγειος Θάλασσα

(γ) Βόρειος Θάλασσα

(δ) Βορειοδυτικά ύδατα

(ε) Νοτιοδυτικά ύδατα

(στ) Πελαγικά αποθέματα

Οι καλυπτόμενες από κάθε περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο γεωγραφικές περιοχές εμφαίνονται στο παράρτημα Ι.

Κάθε περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο δύναται να δημιουργεί επιμέρους υποδιαιρέσεις ασχολούμενες με ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένους τύπους αλιείας και βιολογικές περιοχές.

Άρθρο 3

Διαδικασία

1. Αντιπρόσωποι του κλάδου αλιείας και άλλες ομάδες συμφερόντων που έχουν ενδιαφέρον για ένα από τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια υποβάλλουν αίτημα σχετικά με τη λειτουργία του εν λόγω περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και στην Επιτροπή. Η αίτηση αυτή συμπεριλαμβάνει:

(α) δήλωση επιδιωκόμενων στόχων,

(β) αρχές λειτουργίας,

(γ) διαδικαστικούς κανόνες,

(δ) εκτίμηση προϋπολογισμού.

2. Tα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη επαληθεύουν κατά πόσον η αίτηση συμφωνεί με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης και διαβιβάζουν στην Επιτροπή σύσταση σχετική με το εν λόγω περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο.

3. Μετά από αξιολόγηση της σύστασης και πιθανές τροποποιήσεις του περιεχομένου της, η Επιτροπή εκδίδει απόφαση που αναφέρει την ημερομηνία κατά την οποία είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας του περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Διάρθρωση

1. Κάθε περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο συντίθεται από μια γενική συνέλευση και από μια εκτελεστική επιτροπή.

2. Η γενική συνέλευση συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο και εξετάζει τις εργασίες του περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου.

3. Η γενική συνέλευση διορίζει μια εκτελεστική επιτροπή με δώδεκα έως δεκαοκτώ μέλη. Η εκτελεστική επιτροπή διαχειρίζεται τις εργασίες του περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου και εγκρίνει τις συστάσεις και υποδείξεις του.

Άρθρο 5

Μέλη

1. Τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια απαρτίζονται από αντιπροσώπους του κλάδου της αλιείας και από άλλες ομάδες συμφερόντων που θίγονται από την κοινή αλιευτική πολιτική.

2. Τα μέλη της γενικής συνέλευσης διορίζονται κατόπιν κοινής συμφωνίας των ενδιαφερομένων κρατών μελών. Οργανώσεις ευρωπαϊκού και εθνικού επιπέδου που αντιπροσωπεύουν τον κλάδο της αλιείας καθώς και άλλες ομάδες συμφερόντων μπορούν να προτείνουν μέλη στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη.

3. Στη γενική συνέλευση και στην εκτελεστική επιτροπή τα δύο τρίτα των εδρών καταλαμβάνουν οι αντιπρόσωποι του κλάδου της αλιείας και το ένα τρίτο αντιπρόσωποι των άλλων ομάδων συμφερόντων που θίγονται από την κοινή αλιευτική πολιτική.

4. Ένας τουλάχιστον αντιπρόσωπος του αλιευτικού τομέα από κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος συνεδριάζει στην εκτελεστική επιτροπή.

Άρθρο 6

Συμμετοχή

1. Επιστήμονες από ιδρύματα των ενδιαφερομένων κρατών μελών ή από διεθνείς οργανισμούς καλούνται να συμμετέχουν ως εμπειρογνώμονες στις εργασίες των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων.

2. Οι εθνικές και περιφερειακές διοικήσεις των ενδιαφερομένων κρατών μελών μπορούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις ως παρατηρητές, για να εκφράζουν τις απόψεις τους επί των συστάσεων ή υποδείξεων που θα εγκριθούν από ένα περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο.

Μπορούν επίσης να συμμετέχουν ως παρατηρητές τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν αλιευτικά δικαιώματα στη συγκεκριμένη περιοχή για είδη που υπόκεινται σε ρύθμιση, ή τύποι αλιείας που καλύπτονται από περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο και οι οποίοι δηλώνουν σχετικό αλιευτικό ενδιαφέρον.

3. Η Επιτροπή δύναται να είναι παρούσα σε οποιαδήποτε συνεδρίαση περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου.

4. Αντιπρόσωπος της συμβουλευτικής επιτροπής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δύναται να συμμετέχει ως παρατηρητής στα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια.

5. Αντιπρόσωποι τρίτων χωρών με αλιευτικό ενδιαφέρον στην περιοχή ή στους τύπους αλιείας που καλύπτονται από περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο δύνανται να συμμετέχουν στο εν λόγω συμβούλιο ως παρατηρητές όταν συζητούνται θέματα που τις αφορούν.

6. Οι συνεδριάσεις της γενικής συνέλευσης και της εκτελεστικής επιτροπής είναι δημόσιες.

Άρθρο 7

Λειτουργία

1. Τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια εγκρίνουν τα αναγκαία οργανωτικά τους μέτρα.

2. Τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής εγκρίνουν τις συστάσεις και τις υποδείξεις με ομοφωνία, εφόσον είναι δυνατόν. Εάν υπάρχουν διαφωνίες από ένα ή περισσότερα μέλη, αυτές καταχωρούνται στις συστάσεις και υποδείξεις που εγκρίνονται από την πλειοψηφία των μελών που είναι παρόντα και ψηφίζουν.

3. Κάθε περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο ορίζει ένα πρόεδρο με συναινετική διαδικασία. Ο πρόεδρος ενεργεί με αμεροληψία.

4. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη παρέχουν κάθε αναγκαία υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της υλικοτεχνικής, ώστε να διευκολύνουν τη λειτουργία του περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου.

Άρθρο 8

Συντονισμός μεταξύ περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων

Εάν ένα ζήτημα είναι κοινού ενδιαφέροντος δύο ή περισσότερων περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, αυτά συντονίζουν τις θέσεις τους με στόχο να εγκρίνουν κοινές συστάσεις επί του ζητήματος αυτού.

Άρθρο 9

Χρηματοδότηση

1. Τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια που έχουν αποκτήσει νομική προσωπικότητα μπορούν να ζητήσουν την οικονομική βοήθεια της Κοινότητας.

2. Η κοινοτική βοήθεια μπορεί να χορηγηθεί για την κάλυψη δαπανών κατά το εναρκτήριο στάδιο της λειτουργίας ενός περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου, στο διάστημα των πρώτων τριών ετών, σύμφωνα με τους παρατιθέμενους στο παράρτημα ΙΙ, Μέρος 1, όρους.

3. Κοινοτική ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί για την κάλυψη εξόδων μετάφρασης και διερμηνείας των συνεδριάσεων των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, όπως αναφέρεται στο παράρτημα ΙΙ, Μέρος 2.

Άρθρο 10

Ετήσια έκθεση και λογιστικός έλεγχος

1. Κάθε περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο διαβιβάζει ετήσια έκθεση των δραστηριοτήτων του στην Επιτροπή, στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και στη συμβουλευτική επιτροπή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, πριν την 31η Μαρτίου του έτους που έπεται αυτού στο οποίο αναφέρεται η έκθεση.

2. Η Επιτροπή ή το Ελεγκτικό Συνέδριο δύνανται, οποτεδήποτε, να διοργανώνουν λογιστικό έλεγχο ο οποίος να διενεργείται είτε από ανεξάρτητο οργανισμός της επιλογής τους είτε από τις ίδιες τις υπηρεσίες της Επιτροπής ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

3. Κάθε περιφερειακό γνωμοδοτικό συμβούλιο διορίζει ορκωτό λογιστή για την περίοδο στη διάρκεια της οποίας λαμβάνει χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Άρθρο 11

Επανεξέταση

Μετά από διάστημα τριών ετών που έπονται της ιδρύσεως των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, η Επιτροπή απευθύνει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, σχετικά με την εγκαθίδρυση και λειτουργία τ εν λόγω περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων.

Άρθρο 12

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια όπως αναφέρονται στο άρθρο 2

Επωνυμία του περιφερειακού γνωμοδοτικού συμβουλίου // Περιοχές ICES, ζώνες CECAF και GFCM

Βαλτική Θάλασσα // IIIb, IIIc και IIId

Μεσόγειος Θάλασσα // κοινοτικά ύδατα

Βόρειος Θάλασσα // IV, IIIa, VIId (Ανατολική Μάγχη)

Βορειοδυτικά ύδατα // V (εξαιρούμενης της διαίρεσης Va και μόνο τα κοινοτικά ύδατα της Vb), VI, VII (εξαιρουμένων των VIId και VIIe)

Νοτιοδυτικά ύδατα // VIIe (Δυτική Μάγχη), VIII, IX και X (ύδατα γύρω από τις Αζόρες) και ζώνη CECAF 34.1.2 (ύδατα γύρω από τη Μαδέρα και τις Καναρίους Νήσους)

Πελαγικά αποθέματα (προσφυγάκι, σκουμπρί, σαυρίδι, ατλαντοσκανδιναβική ρέγγα) // Όλες οι περιοχές

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Δαπάνες των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων

Μέρος 1. Συμμετοχή στις δαπάνες κατά το εναρκτήριο στάδιο λειτουργίας των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων (ΠΓΣ)

Από το πρώτο έτος της ίδρυσής τους, η Κοινότητα θα συμβάλλει για την κάλυψη μέρους των εξόδων λειτουργίας τους, και εντός των ορίων διαστήματος τριών ετών. Το χορηγούμενο για τα έξοδα λειτουργίας ποσό θα ανέρχεται, για κάθε ΠΓΣ, στο 85%, κατ'ανώτατο όριο, του προϋπολογισμού λειτουργίας για το πρώτο έτος, και δεν θα δύναται να υπερβαίνει τα 100.000 EUR. Για τα δύο επόμενα έτη, η χρηματοδοτική συμμετοχή θα ειναι φθίνουσα και θα αποτελεί συνάρτηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Η Επιτροπή θα υπογράφει για κάθε ΠΓΣ και για κάθε έτος μια "Σύμβαση επιδότησης της λειτουργίας" με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι ακριβείς προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες χορήγησης της εν λόγω χρηματοδότησης.

Επιλέξιμα στοιχεία κόστους είναι τα έξοδα εκείνα που είναι αναγκαία για να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των ΠΓΣ, η οποία τους επιτρέπει να επιδιώκουν και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Επιλέξιμες είναι οι παρακάτω άμεσες δαπάνες:

- έξοδα προσωπικού (κόστος του απασχολούμενου προσωπικού ανά ημέρα εργασίας για το σχετικό έργο),

- εξοπλισμός (καινουργής ή μεταχειρισμένος),

- δαπάνες για υλικό και προμήθειες,

- έξοδα επικοινωνίας και πληροφόρησης των μελών,

- έξοδα ταξιδίου και καταλύματος των επιστημονικών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των επιτροπών (σε συνάρτηση με τους πίνακες τιμών ή τους κανόνες που έχουν οριστεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής),

- λογιστικοί έλεγχοι,

- ορισμένο "ποσό για απρόβλεπτα", με ανώτατο όριο το 5% των επιλέξιμων άμεσων δαπανών.

Μέρος 2. Ανάληψη των δαπανών διερμηνείας συνεδριάσεων και μετάφρασης.

Με κάθε ΠΓΣ, και για κάθε έτος, η Επιτροπή θα υπογράφει μια "Σύμβαση επιδότησης της δράσης" με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι ακριβείς προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες χορήγησης της χρηματοδότησης αυτής.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Τομέας (είς) πολιτικής: ΑΛΙΕΙΑ

Δραστηριότητα (ες): 1104 : ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ

Ονομασία της δράσης: Συμμετοχή στις δαπάνες λειτουργίας των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων και ανάληψη μέρους των εξόδων τους διερμηνείας και μετάφρασης

1. ΓΡΑΜΜΗ(ΕΣ) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ + ΟΝΟΜΑΣΙΑ

B2-903 (110401)

Ενίσχυση του διαλόγου με τον κλάδο και τους ενδιαφερόμενους από την κοινή αλιευτική πολιτική κύκλους.

2. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

2.1 Συνολικό κονδύλιο της δράσης (μέρος Β): Eκτίμηση των δαπανών για την περίοδο 2004-2009 = 2.278 εκατ. EUR στην ΕΚ

2.2 Περίοδος υλοποίησης:

Ετήσια δράση

2.3 Συνολική πολυετής εκτίμηση των δαπανών:

α) Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων (ΠΑΥ)/των πιστώσεων πληρωμών (ΠΠ) (δημοσιονομική παρέμβαση) (πρβλ. σημείο 6.1.1)

εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

β) Τεχνική και διοικητική συνδρομή (ΤΔΣ) και δαπάνες στήριξης (ΔΣ) (πρβλ. σ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

ημείο 6.1.2)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

γ) Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων και των άλλων δαπανών διοικητικής λειτουργίας (πρβλ. σημεία 7.2 και 7.3)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4 Συμβατότητα με τον δημοσιονομικό προγραμματισμό και με τις δημοσιονομικές προοπτικές

|X| Πρόταση συμβατή με τον ισχύοντα δημοσιονομικό προγραμματισμό

| | Η πρόταση αυτή απαιτεί επαναπρογραμματισμό του αντίστοιχου τομέα των δημοσιονομικών προοπτικών,

| | συμπεριλαμβανομένης, εφόσον συντρέχει περίπτωση, προσφυγής στις διατάξεις της διοργανικής συμφωνίας.

2.5 Δημοσιονομικές επιπτώσεις επί των εσόδων

|X| Ουδεμία δημοσιονομική επίπτωση (αφορά τεχνικές πτυχές της εφαρμογής ενός μέτρου)

Ή

| | Δημοσιονομική επίπτωση - Η επίδραση επί των εσόδων έχει ως εξής:

- Σημείωση: Όλες οι διευκρινίσεις και παρατηρήσεις που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού της επίδρασης επί των εσόδων πρέπει να περιλαμβάνονται σε χωριστό φύλλο, επισυναπτόμενο στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο ...

εκατ. EUR (μέχρι πρώτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

(Να περιγραφεί κάθε εμπλεκόμενη γραμμή του προϋπολογισμού, με προσθήκη του ενδεδειγμένου αριθμού γραμμών στον πίνακα, εφόσον η δράση επιδρά σε πλείονες γραμμές του προϋπολογισμού)

3. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 37 της συνθήκης ΕΚ

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

5.1 Αναγκαιότητα κοινοτικής παρέμβασης

5.1.1 Επιδιωκόμενοι στόχοι

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑΠ) είναι να εξασφαλιστεί η στενότερη συμμετοχή των παραγόντων χάραξης και εφαρμογής της πολιτικής αυτής, συμπεριλαμβανομένης της περιφερειακής και της τοπικής διάστασής της.

Με την προοπτική αυτή ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 του Συμβουλίου, στα άρθρα 31 και 32, προβλέπει την ίδρυση των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων (ΠΓΣ), τα οποία θα έχουν ως κύρια αποστολή να συμβουλεύουν την Επιτροπή σε θέματα διαχείρισης των πόρων.

Ειδικότερα, τα συμβούλια αυτά θα υποβάλουν συστάσεις/υποδείξεις/γνώμες στην Επιτροπή και/ή στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, όσον αφορά διάφορες προτάσεις μέτρων όπως τα σχέδια ανασύστασης των αποθεμάτων, ορισμένα τεχνικά μέτρα ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο που θα αφορά τις σχετικές αλιευτικές ζώνες.

Για να είναι σε θέση τα συμβούλια αυτά να ασκούν τον συμβουλευτικό ρόλο τους και να ανταποκρίνονται έτσι στις ανάγκες της Επιτροπής, φαίνεται απαραίτητη η χρηματοδότησή τους από δημόσιους πόρους, ελλείψει των οποίων τα συμβούλια αυτά ενδεχομένως δεν θα ιδρυθούν ή δεν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Προβλέπεται συνεπώς, αφενός, η συγχρηματοδότηση των δαπανών λειτουργίας των ΠΓΣ υπό τη μορφή φθίνουσας ενίσχυσης στο εναρκτήριο στάδιο λειτουργίας τους και επί διάστημα τριών ετών, και, αφετέρου, η ανάληψη του βάρους των εξόδων τους για διερμηνεία και μετάφραση, λαμβανομένου υπόψη του πολυγλωσσικού χαρακτήρα των συμβουλίων αυτών.

5.1.2 Μέτρα σχετικά με την εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγηση

Το Πράσινο Βιβλίο, σχετικά με το μέλλον της κοινής αλιευτικής πολιτικής έκανε ανάγλυφο το αίσθημα των ενδιαφερομένων μερών ότι δεν εμπλέκονται επαρκώς στην ανάπτυξη της ΚΑΠ, ενώ η κατάσταση αυτή δημιουργούσε αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά την τήρηση της νομοθεσίας.

Η κατάσταση αυτή αφορά όχι μόνο τους πλοιοκτήτες, τους εργαζόμενους του κλάδου, τις οργανώσεις παραγωγών, τους μεταποιητές και τους παράγοντες της αγοράς, αλλά επίσης τις περιβαλλοντικές ενώσεις, τη ψυχαγωγική αλιεία, τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, τους καταναλωτές καθόσο και τα δίκτυα γυναικών.

Όλες αυτές οι κατηγορίες είναι λίγο ή πολύ άμεσα ενδιαφερόμενες από την ανάπτυξη και τη θέση σε εφαρμογή της ΚΑΠ. Είναι λοιπόν σημαντικό να ακουστεί η άποψή τους και να ληφθεί υπόψη κατά την επεξεργασία των γνωμών που καλούνται να διατυπώνουν τα ΠΓΣ.

Οι γενικοί στόχοι στην επίτευξη των οποίων θα πρέπει να συμβάλουν τα ΠΓΣ αφορούν την αειφόρο διαχείριση των αλιευτικών πόρων, η οποία υιοθετεί μια προσέγγιση βασιζόμενη στα οικοσυστήματα και στην αρχή της πρόληψης.

Πέραν από τους ειδικούς στόχους των ΠΓΣ που έχουν ήδη αναφερθεί στο σημείο 5.1.1., είναι σκόπιμο να τονιστεί η ανάγκη να βελτιωθεί η διαφάνεια των επιστημονικών γνωμών, ευνοώντας τον διάλογο μεταξύ επιστημονικών εμπειρογνωμόνων και αλιέων.

Βραχυπρόθεσμα, ο κύριος επιχειρησιακός στόχος είναι να ιδρυθούν ΠΓΣ που να διαθέτουν διαφανείς κανόνες λειτουργίας. Η σύνθεσή τους πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική του συνόλου των ενδιαφερομένων μερών και κατόπιν να καλύπτει όλες τις περιοχές αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπάγονται στη δικαιοδοσία δύο τουλάχιστον κρατών μελών. Η Επιτροπή θα υποβάλει στα ΠΓΣ προτάσεις μέτρων τα οποία προτίθεται να εκδώσει και τα οποία αφορούν τις αλιευτικές ζώνες της αρμοδιότητάς τους. Τα ΠΓΣ καλούνται να διατυπώσουν γνώμες τις οποίες η Επιτροπή θα εξετάζει κατά την οριστικοποίηση της σχετικής προτάσεως. ανάλογα με την περίπτωση, η Επιτροπή θα αιτιολογεί την άρνησή της να λαμβάνει υπόψη της τις γνώμες αυτές.

Η Επιτροπή περιμένει επίσης ότι τα ΠΓΣ θα διατυπώνουν ορισμένες συστάσεις/υποδείξεις, με δική τους πρωτοβουλία, σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση των πόρων της περιοχής την οποία αυτά καλύπτουν.

Ο ρόλος τους θα είναι να ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με προβλήματα συνδεόμενα με τη θέση σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και να υποβάλλουν σχετικές συστάσεις και υποδείξεις.

Έχουν επισημανθεί ορισμένοι δείκτες συνδεόμενοι με τους ανωτέρω επιδιωκόμενους στόχους:

- Ο αριθμός των αλιευτικών ζωνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τη δικαιοδοσία τουλάχιστον δύο κρατών μελών που καλύπτονται από επιχειρησιακά ΠΓΣ.

- Η σύνθεση των τελευταίων, σε σχέση με την γεωγραφική και τομεακή αντιπροσωπευτικότητά τους.

- Το ποσοστό συμμετοχής των διαφόρων παραγόντων, και ειδικότερα των επιστημόνων, στις ομάδες εργασίας των ΠΓΣ.

- Το ποσοστό των γνωμών που λαμβάνονται σε σχέση με τις υποβαλλόμενες για διαβούλευση προτάσεις, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό εφόσον ανέρχεται στο 80%. ο ενδεχόμενος αριθμός των συστάσεων και υποδείξεων που διατυπώνονται με πρωτοβουλία των συμβουλίων αυτών.

- Ο αριθμός των συνεδριάσεων κατ'έτος, τρεις συνεδριάσεις τουλάχιστον κατ'έτος φαίνεται να είναι απαραίτητες.

- Η ποιότητα των υποβαλλομένων γνωμών.

- Το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών λειτουργίας κατ'έτος, σε διάστημα τριών ετών από την ίδρυσή τους.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών έχουν προβλεφθεί διάφορα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβαμένου του εγκεκριμένου ρόλου και καθηκόντων της συμβουλευτικής επιτροπής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Εντούτοις, η επιτροπή αυτή ασχολείται με ζητήματα αρκετά γενικού χαρακτήρα και δύσκολα μπορεί να λαμβάνει υπόψη της συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ορισμένων αλιευτικών ζωνών και/ή αποθεμάτων ψαριών, όπως επίσης να αντιπροσωπεύει τους τοπικούς/περιφερειακούς παράγοντες οι οποίοι θα έχουν τη θέση τους εντός των ΠΓΣ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στον ευρωπαϊκό κλάδο της αλιείας, τα ΠΓΣ θα συμβάλλουν στην αύξηση της ποιότητας της διαδικασίας διαβούλευσης, λόγω της υπερεθνικής διάστασής τους.

Από την άποψη σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας, τα ΠΓΣ αποτελούν ένα νέο μέσο, του οποίου τα προεξοφλούμενα αποτελέσματα δεν φαίνεται να μπορούν να ληφθούν με μικρότερο κόστος. Αφετέρου, η ενίσχυση στην έναρξη λειτουργίας τους είναι φθίνουσα και καλύπτει τριετή περίοδο, στο πέρας της οποίας τα ΠΓΣ θα πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

5.1.3 Μέτρα μετά την εκ των υστέρων (ex post) αξιολόγηση

/

5.2 Σχεδιαζόμενες δράσεις και λεπτομέρειες υλοποίησης της δημοσιονομικής παρέμβασης

Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός θα κατανεμηθεί για τη χρηματοδότηση δύο δράσεων, μια συνεισφορά στις δαπάνες έναρξης λειτουργίας και μια χρηματοδότηση των εξόδων για διερμηνεία και μετάφραση.

Ο υπολογισμός των ετήσιων ποσών βασίζεται στην εκτίμηση ότι το 2004 θα έχουν ιδρυθεί τρία ΠΓΣ, δύο το 2005 και ένα το 2006 (βλ. παράρτημα).

5.2.1. Συμμετοχή στις δαπάνες έναρξης λειτουργίας των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων

Από το πρώτο έτος της ίδρυσής τους, η Κοινότητα θα συμβάλει για την κάλυψη μέρους των εξόδων λειτουργίας τους, και εντός των ορίων διαστήματος τριών ετών. Το χορηγούμενο για τα έξοδα λειτουργίας ποσό θα ανέρχεται, για κάθε ΠΓΣ στο 85%, κατ'ανώτατο όριο, του προϋπολογισμού λειτουργίας για το πρώτο έτος, και δεν θα δύναται να υπερβαίνει τα 100.000 EUR. Για τα δύο επόμενα έτη, η χρηματοδοτική συμμετοχή θα ειναι φθίνουσα και θα αποτελεί συνάρτηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Η Επιτροπή θα υπογράφει για κάθε ΠΓΣ και για κάθε έτος μια "Σύμβαση επιδότησης της λειτουργίας" με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι ακριβείς προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες χορήγησης της εν λόγω χρηματοδότησης.

Επιλέξιμα στοιχεία κόστους είναι τα έξοδα εκείνα που είναι αναγκαία για να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των ΠΓΣ.

Επιλέξιμες είναι οι παρακάτω άμεσες δαπάνες:

- έξοδα προσωπικού (κόστος του απασχολούμενου προσωπικού ανά ημέρα εργασίας για το σχετικό έργο),

- εξοπλισμός (καινουργής ή μεταχειρισμένος),

- δαπάνες για υλικό και προμήθειες,

- έξοδα επικοινωνίας και πληροφόρησης των μελών,

- έξοδα ταξιδίου και καταλύματος των επιστημονικών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των επιτροπών (σε συνάρτηση με τους πίνακες τιμών ή τους κανόνες που έχουν οριστεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής),

- λογιστικοί έλεγχοι,

- ορισμένο "ποσό για απρόβλεπτα", με ανώτατο όριο το 5% των επιλέξιμων άμεσων δαπανών.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες σε θέματα επιδοτήσεων στην έναρξη λειτουργίας, τα περιφερειακά γνωμοδοτικά συμβούλια οφείλουν να υποβάλουν την αίτησή τους στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου κάθε χρήσης τους.

5.2.2. Ανάληψη του βάρους των εξόδων διερμηνείας και μετάφρασης.

Λαμβανομένου υπόψη του πολυγλωσσικού χαρακτήρα των περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων, και φροντίζοντας για μια αποτελεσματική συμβολή στις ανάγκες συνεννόησης και επικοινωνίας των μελών τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει τα έξοδα διερμηνείας και μετάφρασης ως εξής:

Συνολική ετήσια πίστωση, που προβλέπεται για τη δράση αυτή και εκτιμάται ως εξής: 100.000 EUR για το 2004, 166.665 EUR για το 2005 και 200.000 EUR για τα επόμενα έτη (βλ. παράρτημα).

Με κάθε ΠΓΣ, και για κάθε έτος, η Επιτροπή θα υπογράφει μια "Σύμβαση επιδότησης της δράσης" με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι ακριβείς προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες χορήγησης της εν λόγω χρηματοδότησης.

5.3 Οι λεπτομέρειες υλοποίησης

Η θέση σε εφαρμογή των δράσεων αυτών υπάγεται στην αποκλειστική ευθύνη της Επιτροπής.

6. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

6.1 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στο Μέρος Β (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

(Ο τρόπος υπολογισμού των συνολικών ποσών που εμφαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί πρέπει να επεξηγηθεί με την κατανομή που γίνεται στον πίνακα 6.2.)

6.1.1 Δημοσιονομική παρέμβαση ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6.2. Υπολογισμός του κόστους ανά σχεδιαζόμενο μέτρο στο Μέρος B (για ολόκληρη την περίοδο προγραμματισμού)

(Στην περίπτωση πλειόνων δράσεων, πρέπει να δίδονται, για τα συγκεκριμένα μέτρα κάθε δράσης, οι διευκρινίσεις που είναι αναγκαίες για την εκτίμηση του όγκου και του κόστους των αποτελεσμάτων (outputs).)

ΠΑΥ σε εκατ. EUR (μέχρι τρίτου δεκαδικού)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Εάν απαιτείται, να επεξηγηθεί ο τρόπος υπολογισμού.

7. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

7

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

.1. Επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

7.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των ανθρώπινων πόρων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

7.3 Άλλες δαπάνες διοικητικής λειτουργίας που απορρέουν από τη δράση

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Τα ποσά αντιστοιχούν στις συνολικές δαπάνες για 12 μήνες.

(1) Να προσδιορισθεί το είδος κάθε επιτροπής καθώς και η ομάδα στην οποία ανήκει.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους θα καλύπτονται από τις δημοσιονομικές πιστώσεις της ΓΔ διαχείρισης της δράσης, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής.

8. ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

8.1 Επακόλουθα μέτρα

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα εξειδικεύουν, στο πλαίσιο των συμβάσεων επιδότησης στη λειτουργία, ότι για κάθε ΠΓΣ απαιτείται η υποβολή ετήσιας έκθεσης, έκθεσης κατά τα άλλα απαραίτητης για τη διενέργεια της τελικής ετήσιας πληρωμής και για την ανανέωση της επιδότησης για το επόμενο έτος. Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνεται ένα υπόδειγμα πίνακα, που θα έχει προηγουμένως συντάξει η Επιτροπή, στο οποίο θα αναφέρονται ορισμένοι από τους δείκτες του ανωτέρω σημείου 5.1.2.

Από την ποιότητα των υποβαλλομένων από τα ΠΓΣ γνωμών και από τη συμμετοχή των υπαλλήλων της ΓΔ FISH -ως παρατηρητών- στις συνεδριάσεις των ΠΓΣ, θα πιστοποιείται η καλή λειτουργία τους και η ποιότητα των παρεχομένων συμβουλών.

8.2 Λεπτομέρειες πραγματοποίησης και περιοδικότητα της προβλεπόμενης αξιολόγησης

Όπως προβλέπεται από το άρθρο 11 της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή θα εκπονήσει μια έκθεση της λειτουργίας κάθε ΠΓΣ τρία έτη μετά την ίδρυσή του.

Για τα επόμενα έτη, η ΓΔ FISH δεσμεύεται να συντάσσει ανά τριετία έκθεση για τη λειτουργία κάθε ΠΓΣ.

9. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Για την πρόληψη των κινδύνων απάτης, κάθε ΠΓΣ θα οφείλει να διορίζει έναν ορκωτό λογιστή. Εξάλλου, η Επιτροπή μπορεί οποτεδήποτε να απαιτεί τη διενέργεια λογιστικού έργου σε όποιο ΠΓΣ.

Παράρτημα στο δημοσιονομικό δελτίο (προσομοίωση)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Top