Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001PC0775

    Πρόταση για απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1254/96/ΕΚ για καθορισμό συνόλου προσανατολισμών σχετικά με τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας

    /* COM/2001/0775 τελικό */

    ΕΕ C 151E της 25.6.2002, p. 207–220 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001PC0775

    Πρόταση για απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1254/96/ΕΚ για καθορισμό συνόλου προσανατολισμών σχετικά με τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας /* COM/2001/0775 τελικό */

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 151 E της 25/06/2002 σ. 0207 - 0220


    Πρόταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1254/96/ΕΚ για καθορισμό συνόλου προσανατολισμών σχετικά με τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας

    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    1. Η παρούσα πρόταση αναθεώρησης των προσανατολισμών για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΔ - Ενέργειας) στηρίζεται στην αξιολόγηση της λειτουργίας των προσανατολισμών που ισχύουν σήμερα για τα ΔΕΔ Ενέργειας (βλ. Έκθεση σχετικά με την υλοποίηση των προσανατολισμών για τα δίκτυα στον τομέα της ενέργειας την περίοδο 1996-2001, που υποβάλλεται μαζί με την παρούσα πρόταση).

    Στην παρούσα πρόταση λαμβάνονται υπόψη οι εξελίξεις που σημειώθηκαν από το 1996 στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συγκεκριμένα η εφαρμογή των οδηγιών για την ελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η τάση προς αύξηση της εξάρτησης από εκτός Κοινότητας ενεργειακές πηγές (ιδίως για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο), καθώς και ο καθορισμός υψηλότερων στόχων διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Η παρούσα πρόταση εντάσσεται στα μέτρα που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης υπό τον στόχο αξιοποίησης του δυναμικού της εσωτερικής αγοράς και συγκεκριμένα τη δημιουργία πλαισίου για να συγκροτηθούν αποδοτικές διασυνοριακές αγορές που να στηρίζονται στην κατάλληλης δυναμικότητας υποδομής.

    Εξάλλου, η παρούσα πρόταση ενισχύει τις προτάσεις που ενέκρινε η Επιτροπή το Μάρτιο του 2001 για το πλήρες και υπό ρυθμίσεις άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς και τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στην παρούσα πρόταση λαμβάνεται υπόψη το πρόγραμμα δράσης σχετικά με την Βόρεια Διάσταση που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα τον Ιούνιο του 2000 και αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει η διαδικασία διεύρυνσης και δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις γραμμές διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με τις υποψήφιες για προσχώρηση χώρες.

    2. Ο κύριος σκοπός της παρούσας πρότασης είναι να τροποποιηθούν οι προσανατολισμοί για τα ΔΕΔ-Ενέργειας ούτως ώστε μεταξύ των έργων κοινού ενδιαφέροντος να προσδιορισθούν τα έργα προτεραιότητας.

    Τα έργα κοινού ενδιαφέροντος είναι εκείνα τα οποία ανταποκρίνονται στα κριτήρια και τους στόχους που καθορίστηκαν από τους προσανατολισμούς για την ανάπτυξη των ΔΕΔ-Ενέργειας. Ο ισχύων κατάλογος έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ως παράρτημα της απόφασης με την οποία καθορίστηκε το σύνολο των προσανατολισμών σχετικά με τα ΔΕΔ-Ενέργειας το 1996, και συμπληρώθηκε το 1997 και το 1999. Στην παρούσα πρόταση προβλέπεται η επικαιροποίηση του πίνακα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (βλ. παραρτήματα II και III). Για τα έργα κοινού ενδιαφέροντος είναι δυνατό να χορηγηθεί χρηματοδοτική ενίσχυση μέχρι ανώτατο ποσοστό 10% του κόστους επένδυσης, με βάση τον κανονισμό για την χρηματοδοτική ενίσχυση των ΔΕΔ.

    Προτείνεται λοιπόν, μεταξύ των έργων κοινού ενδιαφέροντος, να χαρακτηρισθούν ως ιδιαίτερη κατηγορία "έργα προτεραιότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος". Η κατηγορία αυτή θα περιλαμβάνει περιορισμένο πλήθος έργων των δικτύων ενέργειας που έχουν σημαντικότατη επίδραση από την άποψη των βασικών κριτηρίων της ενεργειακής πολιτικής, δηλαδή για την υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού (βλ. παράρτημα I).

    Τα έργα προτεραιότητας θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής στήριξης και ιδιαίτερης προσοχής εκ μέρους των κρατών μελών και της Επιτροπής.

    Η Επιτροπή προτείνει να εστιασθούν στα έργα προτεραιότητας τα μέσα ενίσχυσης που είναι διαθέσιμα με βάση την πολιτική των ΔΕΔ. Συγκεκριμένα, προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα προτεραιότητας όταν λαμβάνονται αποφάσεις για τη χρηματοδότηση με βάση τον κανονισμό για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των ΔΕΔ.

    Προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική ενίσχυση των έργων που εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τη χρηματοδοτική ενίσχυση, η Επιτροπή θεωρεί απαραίτητο να προβλεφθεί για τα έργα προτεραιότητας η δυνατότητα να αυξηθεί από 10% σε 20% το μέγιστο ποσοστό χρηματοδότησης με βάση τον κανονισμό χρηματοδοτικής ενίσχυσης των ΔΕΔ. Η Επιτροπή θα επιφέρει αυτή την τροποποίηση κατά την υπό εξέλιξη αναθεώρηση του κανονισμού για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των ΔΕΔ.

    Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι, όταν λαμβάνονται αποφάσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης με βάση τον κανονισμό των ΔΕΔ, η προτεραιότητα θα πρέπει να δίδεται στη φάση της ανάπτυξης (που έπεται της φάσης των αρχικών μελετών), καθώς και στην άρση των εμποδίων για την εκτέλεση των έργων, ενώ, κατά τα προηγούμενα έτη, το βάρος είχε δοθεί στη φάση αρχικής κατάστρωσης και τις αρχικές μελέτες σκοπιμότητας. Το θέμα αυτό θα πρέπει επίσης να ρυθμιστεί στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη αναθεώρησης του κανονισμού χρηματοδοτικής ενίσχυσης των ΔΕΔ.

    3. Στην παρούσα πρόταση προβλέπεται επίσης η τροποποίηση των προσανατολισμών ΔΕΔ-Ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες πτυχές:

    * αναπροσανατολισμός των προτεραιοτήτων της πολιτικής για τα ΔΕΔ-Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις που σημειώθηκαν από το 1996.

    * διευρυμένος ορισμός των έργων κοινού ενδιαφέροντος για τα ΔΕΔ-Ενέργειας (προσδιορισμός 10 θεματικών έργων αντί των 90 λεπτομερών έργων που προβλέπονται σήμερα).

    * ενσωμάτωση λεπτομερών περιγραφών των έργων στις εξειδικεύσεις των έργων, που ήδη προβλέπονται στους προσανατολισμούς.

    * διευκρίνηση ότι ο προσδιορισμός των έργων δεν προδικάζει την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

    * επικαιροποίηση των διατάξεων περί επιτροπολογίας, δίχως ουσιαστική τροποποίησή τους.

    * παράταση από 2 σε 4 έτη της περιοδικότητας υποβολής των εκθέσεων εφαρμογής των προσανατολισμών, λαμβάνοντας υπόψη την υποβολή ενιαίας ετήσιας έκθεσης για τους τρεις τομείς των ΔΕΔ.

    Τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με την ενημέρωση του κοινού και τις διαβουλεύσεις με το κοινό στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

    2. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

    Προτείνεται να προβληθούν στους προσανατολισμούς για τα ΔΕΔ-Ενέργειας τα έργα τα οποία θεωρούνται σημαντικότατα από την άποψη της εύρυθμης λειτουργίας του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ή από την άποψη της ενίσχυσης της ασφάλειας του εφοδιασμού.

    Προς το σκοπό αυτό έχουν εντοπισθεί οι άξονες προτεραιότητας για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και θεωρούνται ως έργα προτεραιότητας τα έργα κοινού ενδιαφέροντος που ευρίσκονται επί αυτών των αξόνων. Αυτά τα έργα προτεραιότητας χαρακτηρίζονται ως "έργα προτεραιότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος", υπέρ των οποίων αναμένεται ότι θα κινητοποιηθούν ιδιαιτέρως τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και η Επιτροπή.

    Αυτό αποτελεί το αντικείμενο του άρθρου 1 παράγραφος 2 της πρότασης απόφασης.

    Οι άξονες προτεραιότητας επί των οποίων ευρίσκονται τα έργα προτεραιότητας απεικονίζονται στο παράρτημα Ι της πρότασης απόφασης.

    Η σχηματική απεικόνιση των αξόνων προτεραιότητας παρέχεται σε δύο χάρτες, ο ένας για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ο άλλος για τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου, που συνάπτονται στην παρούσα αιτιολογική έκθεση.

    Δεδομένου ότι η εσωτερική αγορά αφορά μόνο τα κράτη μέλη, δεν είναι επί του παρόντος δυνατό να χαρακτηρισθούν άξονες προτεραιότητας στις υποψήφιες για προσχώρηση χώρες. Είναι εν γνώσει της Επιτροπής ότι, στο μέλλον, με την διεύρυνση, οι νέες χώρες θα ενσωματωθούν στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Το αργότερο το 2004, η Επιτροπή θα προτείνει αναθεώρηση των προσανατολισμών για τα ΔΕΔ-Ενέργειας, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι άξονες προτεραιότητας για τις συνδέσεις με τα μελλοντικά νέα κράτη μέλη και μεταξύ αυτών.

    Αναμένεται επαρκής ενίσχυση εκ μέρους των κρατών μελών και της Επιτροπής για τα έργα προτεραιότητας. συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσει κατά προτεραιότητα τους ανθρώπινους και χρηματοδοτικούς πόρους που διαθέτει υπέρ των έργων προτεραιότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όποτε καταστεί αναγκαίο.

    3. Αναπροσανατολισμοσ των προτεραιοτητων για τα δεδ ενεργειασ

    Ο αναπροσανατολισμός των πολιτικών προτεραιοτήτων αποσκοπεί στην καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των κυρίων κριτηρίων της πολιτικής για τα ΔΕΔ-Ενέργειας και των πραγματικών αναγκών στο θέμα των δικτύων. Προς το σκοπό αυτό προτείνεται:

    * να εισαχθούν δύο νέες προτεραιότητες πολιτικής, ήτοι:

    - συνοδευτικά μέτρα για την συγκρότηση της εσωτερικής αγοράς, με συμπλήρωση των ζεύξεων που ακόμη λείπουν, με αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερφόρτωσης μέσω της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων διαχείρισης καθώς και, εάν παραστεί ανάγκη, μέσω της αύξησης της φυσικής δυναμικότητας και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την ελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

    - τη σύνδεση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα διασυνδεδεμένα ενεργειακά δίκτυα.

    * να επιβεβαιωθούν οι προτεραιότητες πολιτικής σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, τη διεύρυνση και τη συνοχή, ήτοι:

    - διαλειτουργικότητα των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα ηπείρου, δίδοντας έμφαση στις διασυνδέσεις με τις τρίτες χώρες οι οποίες τελούν υπό το καθεστώς υποψηφίων για προσχώρηση.

    - ανάπτυξη των έργων υποδομής στον τομέα του φυσικού αερίου με σκοπό τον εφοδιασμό των καταναλωτών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

    - διασύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών, με την προσθήκη της κατηγορίας της άκρως απομακρυσμένης περιφέρειας

    Ο προτεινόμενος αναπροσανατολισμός των προτεραιοτήτων αποτελεί το αντικείμενο του άρθρου 1 παράγραφος 1 της πρότασης απόφασης.

    Με τον αναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων πολιτικής προβάλλεται η άμεση συμβολή που είναι δυνατόν να επιφέρουν τα ΔΕΔ-Ενέργειας για την ανάπτυξη της ενεργειακής πολιτικής και την υλοποίηση των πολιτικών για την αειφόρο ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη και την διεύρυνση.

    4. Διευρυμενοσ ορισμοσ των εργων κοινου ενδιαφεροντοσ

    Προτείνεται η αντικατάσταση του υφιστάμενου καταλόγου με νέο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος των οποίων ο ορισμός θα είναι διευρυμένος.

    Ο νέος κατάλογος έργων κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει 10 έργα κοινού ενδιαφέροντος (5 έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και 5 έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τα δίκτυα φυσικού αερίου), αντί των 90 έργων που προβλέπονται σήμερα.

    Η εισαγωγή νέου καταλόγου έργων κοινού ενδιαφέροντος είναι το αντικείμενο του άρθρου 1 παράγραφος 7 της πρότασης απόφασης.

    Ο νέος κατάλογος έργων κοινού ενδιαφέροντος συνάπτεται ως παράρτημα ΙΙ της πρότασης απόφασης.

    Οι ευρύτεροι ορισμοί των έργων κοινού ενδιαφέροντος προσφέρουν την ευελιξία που είναι απαραίτητη για την εναρμονισμένη εφαρμογή της πολιτικής και του προγράμματος για τα ΔΕΔ-Ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι διευρυμένοι ορισμοί παρέχουν τη δυνατότητα:

    - να αναθεωρούνται όχι τόσο συχνά οι προσανατολισμοί για τα ΔΕΔ Ενέργειας, οι οποίοι χρειάστηκε ήδη να τροποποιηθούν δύο φορές από την έγκρισή τους, το 1996, ώστε να επικαιροποιηθεί ο (λεπτομερής) κατάλογος των έργων κοινού ενδιαφέροντος.

    - να παρέχεται γρήγορα υποστήριξη για νέα ενδιαφέροντα έργα. Ως υπόμνηση, υπό την σημερινή κατάσταση, παρέρχονται 1 μέχρι 2 έτη μέχρις ότου ένα νέο σχέδιο έργου που έχει υποβληθεί στην Επιτροπή καταστεί επιλέξιμο για ενδεχόμενη χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα ΔΕΔ-Ενέργειας, κατόπιν διαδικασίας συναπόφασης.

    - να λαμβάνονται υπόψη, κατά την εφαρμογή της πολιτικής και του προγράμματος ΔΕΔ-Ενέργειας, ενδιαφέροντα σχέδια έργων από νέα κράτη μέλη, από τον πρώτο μήνα που θα ακολουθήσει την προσχώρησή του, υπό τον όρο ότι τα σχέδια έργων πληρούν τις προτεραιότητες και τα κριτήρια που καθορίζονται στους προσανατολισμούς καθώς και στους διευρυμένους ορισμούς των έργων κοινού ενδιαφέροντος.

    5. Ενσωματωση λεπτομερων περιγραφων των εργων στισ εξειδικευσεισ

    Προτείνεται η ενσωμάτωση λεπτομερών περιγραφών των έργων στις εξειδικεύσεις των έργων κοινού ενδιαφέροντος που ήδη προβλέπονται στους προσανατολισμούς.

    Αυτό αποτελεί το αντικείμενο του άρθρου 1 παράγραφος 3 της πρότασης απόφασης.

    Οι νέες εξειδικεύσεις συνάπτονται ως παράρτημα ΙΙΙ της πρότασης απόφασης.

    Σε αυτές τις εξειδικεύσεις λαμβάνονται υπόψη η εξέλιξη των έργων που έχουν ήδη προσδιορισθεί καθώς και νέα έργα που έχουν τεθεί υπόψη των υπηρεσιών της Επιτροπής.

    Αυτές οι εξειδικεύσεις περιλαμβάνουν λεπτομερή σχέδια έργων τα οποία έχουν προοδεύσει επαρκώς ώστε να αναμένονται οι εργασίες εκτέλεσής τους ή μελέτες κατά τα επόμενα πέντε έτη.

    Εάν χρειαστεί, θα είναι δυνατόν να επικαιροποιηθούν από την Επιτροπή οι εξειδικεύσεις σύμφωνα με την διαδικασία επιτροπολογίας που προβλέπεται ήδη στους προσανατολισμούς.

    Η σχηματική απεικόνιση των αξόνων προτεραιότητας παρέχεται σε δύο χάρτες, ο ένας για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ο άλλος για τα διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου, που συνάπτονται στην παρούσα αιτιολογική έκθεση.

    6. Περιορισμοσ τησ εμβελειασ των προσανατολισμων

    Προτείνεται να εισαχθεί στον κορμό του κειμένου των προσανατολισμών ο περιορισμός που παρατίθεται σήμερα ως υποσημείωση στο παράρτημα της απόφασης σχετικά με τους προσανατολισμούς, όπου διευκρινίζεται ότι η απόφαση σχετικά με τους προσανατολισμούς (όπως και οι αποφάσεις για τις εξειδικεύσεις) δεν προδικάζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων.

    Αυτό αποτελεί το αντικείμενο του άρθρου 1 παράγραφος 4 της πρότασης απόφασης.

    Η εισαγωγή αυτού του περιορισμού στον κορμό του κειμένου των προσανατολισμών ανταποκρίνεται στους διευρυμένους ορισμούς των έργων κοινού ενδιαφέροντος και υπογραμμίζει τον πρώιμο χαρακτήρα των δράσεων που εκτελούνται με βάση την πολιτική και το πρόγραμμα των ΔΕΔ-Ενέργειας.

    Μέσω του προγράμματος ΔΕΔ-Ενέργειας συγχρηματοδοτούνται συχνά οι μελέτες αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων που έχουν προβλεφθεί στους προσανατολισμούς.

    7. Επικαιροποιηση των διαταξεων περι επιτροπολογιασ

    Προτείνεται η επικαιροποίηση των διατάξεων περί επιτροπολογίας, με βάση τη διοργανική συμφωνία που συνήφθη επί του θέματος το 1999.

    Αυτό αποτελεί το αντικείμενο του άρθρου 1 παράγραφος 5 της πρότασης απόφασης.

    Ως διαδικασία επιτροπολογίας προτείνεται να συνεχισθεί να εφαρμόζεται η διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής.

    8. Περιοδικοτητα των εκθεσεων

    Προτείνεται να καθορισθεί σε 4 έτη (αντί της διετίας που ισχύει σήμερα) η περιοδικότητα των εκθέσεων που υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.

    Αυτό αποτελεί το αντικείμενο του άρθρου 1 παράγραφος 6 της πρότασης απόφασης.

    Αυτή η παράταση της προθεσμίας προτείνεται λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Επιτροπή υποβάλλει από το 1995 ετήσια έκθεση σχετικά με τα ΔΕΔ (ενιαία έκθεση για τους τρεις τομείς, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια) στα ίδια θεσμικά όργανα της Κοινότητας.

    Στην ετήσια έκθεση ΔΕΔ παρουσιάζονται οι κύριες εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικής και έργων προτεραιότητας ΔΕΔ, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις υπέρ των ΔΕΔ στους τρεις τομείς.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 χάρτες.

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

    >ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΗΚΟ>

    2001/0311(COD)

    Πρόταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1254/96/ΕΚ για καθορισμό συνόλου προσανατολισμών σχετικά με τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 156, πρώτο εδάφιο,

    την πρόταση της Επιτροπής [1],

    [1] ΕΕ C

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [2],

    [2] ΕΕ C

    τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [3],

    [3] ΕΕ C

    Αποφασίζοντας, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης [4],

    [4] ΕΕ C

    Εκτιμώντας τα εξής:

    (1) Μετά την θέσπιση της απόφασης αριθ. 1254/96/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 1996 για τον καθορισμό των κοινοτικών προσανατολισμών στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας [5], προέκυψε ανάγκη να εισαχθούν ορισμένες νέες προτεραιότητες, να προβληθούν έργα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά, να επικαιροποιηθεί ο κατάλογος έργων και να αναπροσαρμοσθεί η διαδικασία για τον προσδιορισμό των έργων.

    [5] ΕΕ L 161, 29.6.1996, σ. 147. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση αριθ. 1741/1999/ΕΚ (ΕΕ L 207, 6.8.1999, σ. 1).

    (2) Οι νέες αυτές προτεραιότητες προκύπτουν, αφενός, λόγω της συγκρότησης μιας περισσότερο ανοιχτής και ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της οδηγίας 96/92/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 1996 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας [6] και της οδηγίας 98/30/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Ιουνίου 1998 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου [7]. Οι προτεραιότητες είναι σύμφωνες με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Στοκχόλμης του Μαρτίου 2001 σχετικά με την ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, και συνάδουν με τον στόχο για μεγαλύτερη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συμβάλλουν στην πολιτική της αειφόρου ανάπτυξης.

    [6] ΕΕ L 27, 30.1.1997, σ. 20.

    [7] ΕΕ L 204, 21.7.1998, σ. 1.

    (3) Οι νέες αυτές προτεραιότητες προκύπτουν, αφετέρου, λόγω της αναβαθμιζόμενης σημασίας της εξωτερικής διάστασης των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, με σκοπό τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Κοινότητας με φυσικό αέριο, για την ενσωμάτωση των ενεργειακών δικτύων των υποψηφίων για προσχώρηση χωρών και για τη διασφάλιση της συντονισμένης λειτουργίας των ηλεκτρικών δικτύων της Ευρώπης και των λεκανών της Μεσογείου και του Ευξείνου Πόντου.

    (4) Είναι αναγκαίο να προβληθούν, μεταξύ των έργων που αφορούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, τα έργα προτεραιότητας που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

    (5) Η αναπροσαρμογή της διαδικασίας προσδιορισμού των έργων που αφορούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας είναι απαραίτητη για την εναρμονισμένη εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2236/95 του Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 1995 περί καθορισμού των γενικών κανόνων για τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων [8].

    [8] ΕΕ L 228, 23.9.1995, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1655/1999 (ΕΕ L 197, 29.7.1999, σ. 1).

    (6) Η αναπροσαρμογή της διαδικασίας προσδιορισμού των έργων που αφορούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας θα πρέπει να επιτυγχάνεται με ενέργειες σε δύο επίπεδα: σε πρώτο επίπεδο θα προσδιορίζεται θεματικώς περιορισμένος αριθμός έργων κοινού ενδιαφέροντος και σε δεύτερο επίπεδο, την εξειδίκευση, θα περιγράφονται λεπτομερώς τα έργα.

    (7) Εφόσον οι εξειδικεύσεις των έργων ενδέχεται να μεταβληθούν δίνονται ενδεικτικώς. Η Επιτροπή θα πρέπει ως εκ τούτου να συνεχίσει να διαθέτει την εξουσία επικαιροποίησής των.

    (8) Οι διατάξεις της απόφασης αριθ. 1254/96/ΕΚ σχετικά με την διαδικασία επιτροπής θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ληφθεί υπόψη η απόφαση αριθ. 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, περί καθορισμού των όρων άσκησης των αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [9].

    [9] ΕΕ L 184, 17.7.1999, σ. 23.

    (9) Τα έργα κοινού ενδιαφέροντος, οι εξειδικεύσεις τους και τα έργα προτεραιότητας θα πρέπει να προσδιορίζονται με την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων, των σχεδίων ή προγραμμάτων.

    (10) Είναι σκόπιμο να παραταθεί η περιοδικότητα της υποβολής, από την Επιτροπή, των εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των προσανατολισμών βάσει της απόφασης αριθ. 1254/96/ΕΚ, δεδομένου ότι η Επιτροπή υποβάλλει ετησίως εκθέσεις δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2936/95 οι οποίες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των έργων και ιδιαίτερα των έργων προτεραιότητας.

    (11) Είναι σκόπιμο ως εκ τούτου να τροποποιηθεί η απόφαση αριθ. 1254/96/ΕΚ ανάλογα,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η απόφαση αριθ. 1254/96 τροποποιείται ως εξής:

    1) Το άρθρο 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 4

    Προτεραιότητες

    Οι προτεραιότητες κοινοτικής δράσης στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να εξασφαλισθεί η αειφόρος ανάπτυξη, είναι οι εξής:

    (α) η προσαρμογή και η ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας για την στήριξη της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, συγκεκριμένα η επίλυση των προβλημάτων στα διασυνοριακά σημεία συμφόρησης και υπερφόρτωσης και των ελλιπουσών ζεύξεων, καθώς και ο συνυπολογισμός των νέων αναγκών που προκύπτουν από την ελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου,

    (β) η σύνδεση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,

    (γ) η δημιουργία ενεργειακών δικτύων σε νησιωτικές, απομονωμένες, περιφερειακές και άκρως περιφερειακές περιοχές, με την προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και κατά περίπτωση τη σύνδεση των δικτύων αυτών,

    (δ) η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρικών δικτύων της Κοινότητας με τα αντίστοιχα των υποψηφίων χωρών καθώς και των άλλων χωρών της Ευρώπης και της Λεκάνης της Μεσογείου και της Λεκάνης του Ευξείνου Πόντου,

    (ε) η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Κοινότητα, η ρύθμιση των συστημάτων φυσικού αερίου και η διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού του φυσικού αερίου.»

    2) Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του άρθρου 6 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2. Τα έργα κοινού ενδιαφέροντος παρατίθενται στο παράρτημα II.

    3. Κάθε τροποποίηση με την οποία αλλάζει η περιγραφή έργου το οποίο περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ εγκρίνεται σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 251 της Συνθήκης.

    4. Οι ενδεικτικές εξειδικεύσεις των έργων, οι οποίες περιλαμβάνουν την λεπτομερή περιγραφή των έργων καθώς και, κατά περίπτωση, τον γεωγραφικό καθορισμό τους, περιλαμβάνονται στο παράρτημα ΙΙΙ.

    Οι εξειδικεύσεις αυτές επικαιροποιούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 9, παράγραφος 2.»

    3) Παρεμβάλλεται το εξής νέο άρθρο 6α:

    «Άρθρο 6α

    Έργα προτεραιότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

    1. Θεωρούνται έργα προτεραιότητας για την ανάπτυξη των δικτύων τα έργα που συμβιβάζονται με την αρχή της αειφόρου ανάπτυξης και πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    α) έχουν σημαντική επίδραση για την ανταγωνιστική και εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ή/και

    β) ενισχύουν την ασφάλεια του εφοδιασμού της Κοινότητας.

    Ο κατάλογος των αξόνων προτεραιότητας που πληρούν αυτά τα κριτήρια παρατίθεται στο παράρτημα Ι.

    2. Τα έργα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν προσδιοριστεί σύμφωνα με την παρούσα απόφαση και ευρίσκονται επί των αξόνων προτεραιότητας χαρακτηρίζονται ως "έργα προτεραιότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος".

    3. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και η Επιτροπή δραστηριοποιούνται στα αντίστοιχα πεδία αρμοδιοτήτων τους προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος για την εκτέλεση των έργων προτεραιότητας ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.»

    4) Τα άρθρα 8, 9 και 10 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 8

    Περιορισμοί

    1. Η παρούσα απόφαση δεν προδικάζει την ανάληψη χρηματοδοτικής δέσμευσης από κράτος μέλος ή την Κοινότητα.

    2. Η παρούσα απόφαση δεν προδικάζει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων, σχεδίων ή προγραμμάτων με τα οποία καθορίζεται το πλαίσιο για τη μελλοντική έγκριση των εν λόγω έργων. Λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    Άρθρο 9

    Επιτροπή

    1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή, καλούμενη ΔΕΔ-Ενέργειας, την οποία αποτελούν αντιπρόσωποι των κρατών μελών και της οποίας προεδρεύει ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής.

    2. Όταν γίνεται παραπομπή στη παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται η διαδικασία της κανονιστικής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 5 της απόφασης αριθ. 1999/468/ΕΚ, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7 και του άρθρου 8 της εν λόγω απόφασης.

    3. Η προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 5, παράγραφος 6 της απόφασης αριθ. 1999/468/ΕΚ καθορίζεται σε τρεις μήνες.

    Άρθρο 10

    Έκθεση

    Η Επιτροπή συντάσσει ανά τετραετία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, την οποία υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.»

    5) Το παράρτημα αντικαθίσταται από το κείμενο που παρατίθεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    «Παράρτημα Ι ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Έργα κοινού ενδιαφέροντος Άξονες προτεραιότητας

    ΔΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    EL 1. Γαλλία - Βέλγιο - Κάτω Χώρες - Γερμανία: ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας όπου απαιτείται για την επίλυση των συχνών προβλημάτων υπερφόρτωσης μέσω των χωρών Benelux.

    EL.2. Σύνορα της Ιταλίας με τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία: αύξηση της δυναμικότητας διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    EL.3. Γαλλία - Ισπανία - Πορτογαλία : αύξηση της δυναμικότητας διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών αυτών και για την Ιβηρική χερσόνησο.

    EL.4. Ελλάδα - Βαλκανικές χώρες - Σύστημα UCTE: ανάπτυξη της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύνδεση της Ελλάδας στο σύστημα UCTE.

    EL.5. Ηνωμένο Βασίλειο - Ηπειρωτική Ευρώπη και Βόρεια Ευρώπη: δημιουργία / αύξηση της δυναμικότητας διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    EL.6. Ιρλανδία - Βόρεια Ιρλανδία - Ηνωμένο Βασίλειο: αύξηση της δυναμικότητας διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    EL.7. Δανία - Γερμανία: αύξηση της δυναμικότητας διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    ΔΙΚΤΥΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    NG.1. Ηνωμένο Βασίλειο - Κάτω Χώρες - Γερμανία - Ρωσία: σύνδεση των κύριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης ώστε να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα των δικτύων και να αναβαθμιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.

    NG.2. Αλγερία - Ισπανία - Γαλλία: κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου από την Αλγερία προς την Ισπανία και τη Γαλλία και αύξηση της δυναμικότητας των δικτύων στην Ισπανία και τη Γαλλία.

    NG.3. Χώρες της Κασπίας Θάλασσας - Μέση Ανατολή - Ευρωπαϊκή Ένωση: νέα δίκτυα αγωγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από νέα κοιτάσματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας και Ιταλίας - Ελλάδας.

    NG.4. Tερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία: διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και των σημείων εισόδου.

    NG.5. Υπόγειες αποθήκες στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα: αύξηση της χωρητικότητας στην Ισπανία και κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων αποθήκευσης στην Πορτογαλία και την Ελλάδα.

    Παράρτημα ΙΙ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Έργα κοινού ενδιαφέροντος

    ΔΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    α) Ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις νησιωτικές, μεσόγειες, απομακρυσμένες και άκρως απομακρυσμένες περιοχές, με προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, καθώς και, κατά περίπτωση, την σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας αυτών των περιοχών.

    β) Ανάπτυξη των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών, που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ή για την εξασφάλιση της αξιόπιστης και ασφαλούς λειτουργίας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    γ) Ανάπτυξη των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας εντός των κρατών μελών, που είναι αναγκαίες για την αξιοποίηση των συνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών, για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ή για τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    δ) Ανάπτυξη των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας με τις τρίτες χώρες, ιδίως με τις υποψήφιες για προσχώρηση χώρες, που συμβάλλουν στη διαλειτουργικότητα, στην αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ή στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με ηλεκτρική ενέργεια.

    μ) Δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας των διασυνδεδεμένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς και, ιδίως, δράσεις που αποσκοπούν στον εντοπισμό των σημείων συμφόρησης και των ελλιπουσών ζεύξεων, στην εκπόνηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερφόρτωσης και την προσαρμογή των μεθόδων πρόβλεψης και εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    ΔΙΚΤΥΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    ε) Εισαγωγή της χρήσης του φυσικού αερίου για πρώτη φορά σε περιοχές, ιδίως στις νησιωτικές, μεσόγειες, απομακρυσμένες και άκρως απομακρυσμένες, και ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου σε αυτές τις περιοχές.

    στ) Ανάπτυξη των συνδέσεων φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ή για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, όπου περιλαμβάνεται η σύνδεση των απομονωμένων δικτύων φυσικού αερίου.

    ζ) Αύξηση της δυναμικότητας παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου, που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης και για τη ρύθμιση των συστημάτων φυσικού αερίου, καθώς και για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

    η) Ανάπτυξη της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου (αγωγοί προσαγωγής φυσικού αερίου), που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης καθώς και για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές και των οδεύσεων εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

    ν) Δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας των διασυνδεδεμένων δικτύων φυσικού αερίου στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς και, ιδίως, δράσεις που αποσκοπούν στον εντοπισμό των σημείων συμφόρησης και των ελλιπουσών ζεύξεων, στην εκπόνηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερφόρτωσης και την προσαρμογή των μεθόδων πρόβλεψης και εκμετάλλευσης των δικτύων φυσικού αερίου.

    Παράρτημα ΙΙΙ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Εξειδικεύσεις έργων κοινού ενδιαφέροντος [10]

    [10] Ο πίνακας αυτός καταρτίστηκε με βάση τα έργα που κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και φορείς εκμετάλλευσης.

    ΔΙΚΤΥΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Έργα (α) Ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις νησιωτικές, μεσόγειες, απομακρυσμένες και άκρως απομακρυσμένες περιοχές, με προώθηση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, καθώς και, κατά περίπτωση, την σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας αυτών των περιοχών.

    Εξειδικεύσεις:

    α02 ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Ουαλία)

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ του δικτύου της Ιρλανδίας και του δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου (Ουαλία).

    α04 ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ του δικτύου της Ελλάδας και μεταξύ του δικτύου της Ιταλίας:

    Ζεύξη Ηπείρου - Απουλίας (ενίσχυση της υπάρχουσας σύνδεσης)

    α09 ΕΛΛΑΔΑ

    Συνδέσεις μεταξύ των νησιών καθώς και μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής Ελλάδας:

    Σύνδεση των νοτίων Κυκλάδων.

    α10: ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Συνδέσεις σε άκρως απομακρυσμένες περιοχές.

    α11 ΙΤΑΛΙΑ (Σαρδηνία) - ΓΑΛΛΙΑ (Κορσική) - ΙΤΑΛΙΑ(ηπειρωτική)

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ του δικτύου της Σαρδηνίας και του δικτύου της ηπειρωτικής Ιταλίας.

    Ενίσχυση της σύνδεσης με την Κορσική.

    Έργα (β) Ανάπτυξη των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών μελών, που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ή για την εξασφάλιση της αξιόπιστης και ασφαλούς λειτουργίας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Εξειδικεύσεις:

    β04 ΓΑΛΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ - ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Γραμμή Moulaine (F) - Aubange (B).

    β05 ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Γραμμή Vigy (F) - Marlenheim (F).

    Γραμμή Vigy (F) - Uchtelfangen (D).

    β06 ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ

    Γραμμή Grξle - Piossasco.

    Ρυθμιστής φάσης La Praz (F).

    β07 ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ

    Γραμμή Cazaril - Aragσn ή εναλλακτική όδευση/χάραξη, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τη γραμμή Sallente - Sentmenat.

    Μετασχηματιστής φάσης Pragneres (F).

    Σύνδεση Ανατολικών Πυρηναίων.

    β10 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ

    Συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών μέσω των περιοχών της νότιας Πορτογαλίας και της νοτιοδυτικής Ισπανίας.

    Νέα σύνδεση μέσω της περιοχής της νότιας Πορτογαλίας και της νοτιοδυτικής Ισπανίας:

    Γραμμή Balboa-Alqueva-Sines.

    β11 ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ

    Συνδέσεις βορείως του Κόλπου της Βοθνίας: νέες γραμμές παραλλήλως των υφισταμένων.

    β12 ΑΥΣΤΡΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ

    Γραμμή Lienz - Cordignano.

    β13 ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Βόρεια Ιρλανδία)

    β14 ΑΥΣΤΡΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Γραμμή St Peter - Isar.

    β15 ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ νοτιοδυτικής Αγγλίας και κεντρικών Κάτω Χωρών

    (περιοχή Ρότερνταμ).

    β16 ΔΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Εναέριες συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών: γραμμή Kasso - Flensburg.

    Έργα (γ) Ανάπτυξη των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας εντός των κρατών μελών, που είναι αναγκαίες για την αξιοποίηση των συνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών, για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ή για τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Εξειδικεύσεις:

    γ02 ΔΑΝΙΑ

    Συνδέσεις στον άξονα Βορρά-Νότου.

    Συνδέσεις στον άξονα Ανατολή-Δύση:

    Συνδέσεις με υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ του δυτικού (UCTE) και του ανατολικού (NORDEL) δικτύου της χώρας: ζεύξη Fyn - Sjζllκαι.

    γ04 ΓΑΛΛΙΑ

    Συνδέσεις στη βόρεια Γαλλία που σχετίζονται με την επέκταση των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας εντός της Κοινότητας:

    Γραμμή Dunkerque - Lille.

    Γραμμή Amiens - Lille.

    Συνδέσεις στον άξονα Βορρά-Νότου: γραμμή Sierrentz - Mulbach.

    γ05 ΙΤΑΛΙΑ

    Συνδέσεις στον άξονα Ανατολή-Δύση:

    Γραμμή Vado Ligure - Morigallo.

    Γραμμή Turbigo - Rho.

    Γραμμή Turbigo - Baggio.

    Γραμμή Gorlago - San Fiorano.

    Γραμμή Turbigo - Piedilago.

    Αντλιοστάσιο Piedilago.

    Γραμμή Chivasso - Magenta.

    Γραμμή Colunga - Calenzano.

    Συνδέσεις στον άξονα Βορρά-Νότου:

    Γραμμή Pietrafitta - Santa Barbara.

    Γραμμή Santa Barbara - Tavarnuzze.

    Γραμμή Matera - Santa Sofia.

    Γραμμή Pian della Speranza/Roma Nord - Montalto/Suvereto.

    Γραμμή Pietrafitta - Villavalle.

    Γραμμή Laino - Rizziconi.

    γ06 ΙΣΠΑΝΙΑ

    Συνδέσεις στους εξής άξονες:

    Βόρειος άξονας.

    Άξονας Μεσογείου.

    Άξονας Γαλικία - Κεντρική Ισπανία.

    Άξονας Κεντρική Ισπανία -Aragon.

    Άξονας Aragon - Levante.

    Συνδέσεις στην Ανδαλουσία.

    Συνδέσεις στις Βαλεαρίδες Νήσους.

    γ07 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.

    Συνδέσεις που χρειάζονται για τη διασύνδεση με την Ισπανία:

    στην κεντρική Πορτογαλία: γραμμή Pego - Rio Maior II.

    στη βόρεια Πορτογαλία: γραμμή Recarei - Pocinho - Aldeadαvila.

    γ08 ΕΛΛΑΔΑ

    Υποσταθμοί Θεσσαλονίκης, Λαμίας και Πάτρας και γραμμές σύνδεσης.

    γ09 ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Συνδέσεις στη βορειοδυτική Ιρλανδία:

    Γραμμή Tynagh - Cashla. Γραμμή Flagford - East Sligo.

    γ10 ΙΣΠΑΝΙΑ

    Συνδέσεις στη βορειοανατολική και δυτική Ισπανία, συγκεκριμένα για τη σύνδεση της δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια:

    Συνδέσεις στη βορειοανατολική Ισπανία: στη Χώρα των Βάσκων, στην Αραγονία και τη Ναβάρα.

    Συνδέσεις στη δυτική Ισπανία: στη Γαλικία.

    γ11 ΣΟΥΗΔΙΑ

    Συνδέσεις στην κεντρική Σουηδία.

    Συνδέσεις στην νότια Σουηδία.

    γ12 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Συνδέσεις στη βόρεια Γερμανία:

    Γραμμή Lόbeck/Siems - Gφrries.

    Γραμμή Lόbeck/Siems - Krόmmel.

    γ13 ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

    Συνδέσεις στη Βόρειο Ιρλανδία, σχετιζόμενες με τις διασυνδέσεις με την Ιρλανδία:

    Συνδέσεις στα βορειοδυτικά.

    Συνδέσεις στη Σκωτία και την Αγγλία, ώστε να αξιοποιηθούν ευρύτερα οι ανανεώσιμες πηγές για την ηλεκτροπαραγωγή.

    Έργα (δ) Ανάπτυξη των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας με τις τρίτες χώρες, ιδίως με τις υποψήφιες για προσχώρηση χώρες, που συμβάλλουν στη διαλειτουργικότητα, στην αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ή στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με ηλεκτρική ενέργεια.

    Εξειδικεύσεις:

    δ02 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ

    Γραμμή Neuenhagen (D) - Vierraden (D) - Krajnik (PL).

    δ03 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ βόρειας Γερμανίας (UCTE) και νότιας Νορβηγίας (NORDEL): ζεύξη Brunsbόttel - νότιας Νορβηγίας.

    δ05 ΙΤΑΛΙΑ- ΕΛΒΕΤΙΑ

    Γραμμή S. Fiorano - Robbia.

    Γραμμή Piedilago - Airolo.

    δ08 ΕΛΛΑΔΑ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ:

    Γραμμή Φίλιπποι (Ελλάδα) - Maritsa 3 (Βουλγαρία).

    Γραμμή Αμύνταιο (Ελλάδα) - Bitola (ΠΓΔΜ).

    Γραμμή Καρδιά (Ελλάδα) - Ελβασάν (Αλβανία).

    Σύνδεση της Ελλάδας προς το σύστημα UCTE:

    Γραμμή Ελβασάν (Αλβανία) - Ποντγκόριτσα (Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας).

    Υποσταθμός και γραμμές σύνδεσης Μόσταρ (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

    Υποσταθμός και γραμμές σύνδεσης Ernestinovo (Κροατία).

    δ09 ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών μέσω της βορειοανατολικής Ελλάδας:

    Γραμμή Φίλιπποι - Hamidabad.

    δ10 ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ βορειοανατολικής / ανατολικής Αγγλίας και νότιας Νορβηγίας (NORDEL).

    δ11 ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ βορειοανατολικών Κάτω Χωρών (UCTE) και νότιας Νορβηγίας (NORDEL): ζεύξη Eemshaven - Feda.

    δ13 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ νότιας Ισπανίας και Μαρόκου (ενίσχυση υπάρχουσας σύνδεσης).

    14 ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΔΑΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ:

    Συνδέσεις μεταξύ των δικτύων αυτών των χωρών με εναέριες γραμμές ή/και μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων:

    Ζεύξεις νότιας Φινλανδίας - Ρωσίας.

    Ζεύξη Γερμανίας - Πολωνίας - Λιθουανίας - Λευκορωσίας - Ρωσίας (υψηλής τάσης ζεύξη Ανατολή- Δύση).

    Ζεύξη Πολωνίας - Λιθουανίας.

    Ζεύξη Φινλανδίας - Εσθονίας (μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου).

    δ15 ΣΟΥΗΔΙΑ - ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Γραμμές βόρεια Σουηδία - βόρεια Νορβηγία.

    Γραμμές Κεντρική Σουηδία - Κεντρική Νορβηγία.

    Γραμμή Borgvik (Σουηδία) - Hoesle (Νορβηγία) - περιοχή Όσλο.

    δ16 ΕΕ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Συνδέσεις και διεπαφή μεταξύ του (επεκταθέντος) δικτύου UCTE και των δικτύων τρίτων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης:

    Συνδέσεις μεταξύ των συστημάτων UCTE και CENTREL.

    Συνδέσεις μεταξύ του συστήματος UCTE / CENTREL και των Βαλκανικών χωρών.

    Συνδέσεις και διεπαφή μεταξύ του επεκταθέντος συστήματος UCTE και Λευκορωσίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και μετατόπιση των σταθμών μετατροπής συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης που λειτουργούσαν προγενέστερα μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας, Αυστρίας και Τσεχικής Δημοκρατίας καθώς και μεταξύ Γερμανίας και Τσεχικής Δημοκρατίας.

    δ17: ΠΑΡΑΕΥΞΕΙΝΙΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ

    Συνδέσεις στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου με σκοπό τη διαλειτουργικότητα του επεκτεθέντος συστήματος UCTE με τα δίκτυα των αντιστοίχων χωρών.

    δ18: ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ - ΑΛΓΕΡΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ - ΛΙΒΥΗ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ

    Συνδέσεις στην περιοχή της Μεσογείου με σκοπό τη διαλειτουργικότητα του επεκτεθέντος συστήματος UCTE με τα δίκτυα των αντιστοίχων χωρών:

    Σύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ νότιας Ισπανίας και βορειοδυτικής Αλγερίας.

    δ19: ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ

    Συνδέσεις στην περιοχή της Θάλασσας του Μπάρεντ.

    δ20 ΙΤΑΛΙΑ- ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Εγκατάσταση ευέλικτων εναλλακτικών συστημάτων μεταφοράς.

    Έργα (μ) Δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας των διασυνδεδεμένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς και, ιδίως, δράσεις που αποσκοπούν στον εντοπισμό των σημείων συμφόρησης και των ελλιπουσών ζεύξεων, στην εκπόνηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερφόρτωσης και στην προσαρμογή των μεθόδων πρόβλεψης και εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Εξειδικεύσεις:

    μ1: ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΟΥΣΕΣ ΖΕΥΞΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Εντοπισμός σημείων συμφόρησης και ελλιπουσών ζεύξεων, ιδίως διασυνοριακών, των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Ανάπτυξη λύσεων για τη διαχείριση των ροών ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υπερφόρτωσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

    μ2 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Προσαρμογή των μεθόδων πρόβλεψης και εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και για την αξιοποίηση υψηλού ποσοστού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    ΔΙΚΤΥΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Έργα (ε) Εισαγωγή της χρήσης του φυσικού αερίου για πρώτη φορά σε περιοχές, ιδίως στις νησιωτικές, μεσόγειες, απομακρυσμένες και άκρως απομακρυσμένες, και ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου σε αυτές τις περιοχές.

    Εξειδικεύσεις:

    ε01: ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (Βόρεια Ιρλανδία) - ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου από το Belfast προς τη βορειοδυτική περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας και, εάν χρειάζεται, προς τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας.

    ε04 ΙΣΠΑΝΙΑ

    Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, περιλαμβανομένων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), σε περιοχές της ηπειρωτικής Ισπανίας και νησιωτικές όπου δεν υπάρχουν:

    ΥΦΑ στη Huelva (επέκταση υπάρχοντος τερματικού σταθμού).

    ΥΦΑ στην Cartagena (επέκταση υπάρχοντος τερματικού σταθμού).

    ΥΦΑ στη Γαλικία (νέος τερματικός σταθμός).

    ΥΦΑ στο Μπιλμπάο (νέος τερματικός σταθμός).

    ΥΦΑ στην περιοχή της Βαλένθια (νέος τερματικός σταθμός).

    Σύνδεση μεταξύ των Βαλεαρίδων Νήσων και της ηπειρωτικής Ισπανίας.

    ε05 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.

    Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα, περιλαμβανομένου τερματικού σταθμού ΥΦΑ:

    ΥΦΑ σε Sines (νέος τερματικός σταθμός).

    ε06 ΕΛΛΑΔΑ

    Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα, περιλαμβανομένων τερματικών σταθμών ΥΦΑ και εγκαταστάσεων αποθήκευσης:

    Κλάδος υψηλής πίεσης προς Θράκη.

    Κλάδος υψηλής πίεσης προς Κόρινθο.

    Κλάδος υψηλής πίεσης προς τη βορειοδυτική Ελλάδα.

    Σταθμός συμπίεσης στον κεντρικό αγωγό.

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Νότια Καβάλα (μετατροπή εξαντληθέντος υπεράκτιου κοιτάσματος αερίου).

    ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα (επέκταση υπάρχοντος τερματικού σταθμού).

    Κατασκευή δευτέρου τερματικού σταθμού ΥΦΑ.

    ε07: ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Εισαγωγή της χρήσης φυσικού αερίου στις άκρως απομακρυσμένες περιοχές.

    Έργα (στ) Ανάπτυξη των συνδέσεων φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ή για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, όπου περιλαμβάνεται η σύνδεση των απομονωμένων δικτύων φυσικού αερίου.

    Εξειδικεύσεις:

    στ01 ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

    Πρόσθετος αγωγός φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Ιρλανδίας και Σκωτίας.

    Διασύνδεση Βορρά- Νότου, όπου συμπεριλαμβάνεται αγωγός Δουβλίνο - Μπέλφαστ.

    στ05 ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ

    Διασύνδεση μέσω των δυτικών συνόρων.

    Σταθμός συμπίεσης στον αγωγό Lumbier - Calahorra.

    Αγωγός Perpignan - Βαρκελώνη.

    στ06 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ.

    Αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των αγωγών φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της Πορτογαλίας μέσω νότιας Ισπανίας και τον εφοδιασμό της Γαλικίας και της Asturias μέσω Πορτογαλίας.

    στ08 ΑΥΣΤΡΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αγωγός Purchkirchen - Burghausen.

    Αγωγός Andorf - Simbach.

    στ09 ΑΥΣΤΡΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Αγωγός Wiener Neustadt - Sopron.

    στ11 ΑΥΣΤΡΙΑ

    Σύνδεση μεταξύ των αγωγών φυσικού αερίου για τη ζεύξη της Αυστρίας με τη Γερμανία και την Ιταλία:

    Αγωγός Bad Leonfelden - Linz.

    Σύνδεση απομονωμένων δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου

    στ12 ΕΛΛΑΔΑ - ALBANIA

    Αγωγός βορειοδυτική Ελλάδα - Ελβασάν.

    στ13 ΙΤΑΛΙΑ- ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΛΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Αγωγός διασύνδεσης, κατ'αρχάς για τον εφοδιασμό της Ελλάδας και άλλων Βαλκανικών χωρών μέσω νότιας Ιταλίας.

    στ14 ΑΥΣΤΡΙΑ - ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Σύνδεση μεταξύ των δικτύων των δύο χωρών.

    στ17 ΑΥΣΤΡΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ

    Διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών.

    στ18: ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αγωγοί διασύνδεσης για τη ζεύξη των κυρίων πηγών της βορειοδυτικής Ευρώπης.

    στ19: ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ

    Σύνδεση μεταξύ βορειοανατολικής Γερμανίας (περιοχή Βερολίνου) και βορειοδυτικής Πολωνίας (περιοχή Szczecin). Κλάδος από Schmφlln προς Lubmin (περιοχή Greifswald ).

    f 20 ΔΑΝΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

    Σύνδεση μεταξύ υπεράκτιων εγκαταστάσεων στη Βόρεια Θάλασσα.

    Έργα (ζ) Αύξηση της δυναμικότητας παραλαβής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) και της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου, που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης και για τη ρύθμιση των συστημάτων φυσικού αερίου, καθώς και για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

    Εξειδικεύσεις :

    ζ01 ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

    ζ03 ΓΑΛΛΙΑ

    Ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΥΦΑ:

    ΥΦΑ σε Le Verdon-sur-mer (νέος τερματικός σταθμός) και αγωγός προς την εγκατάσταση αποθήκευσης Lussagnet.

    ΥΦΑ σε Fos-sur-mer (επέκταση υπάρχοντος τερματικού σταθμού).

    ζ07 ΓΑΛΛΙΑ

    Ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου:

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Lussagnet (επέκταση υπάρχουσας εγκατάστασης).

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Pecorade (μετατροπή εξαντληθέντος υπεράκτιου κοιτάσματος πετρελαίου).

    ζ08 ΙΣΠΑΝΙΑ

    Ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου:

    Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στον άξονα Βορρά-Νότου(νέες εγκαταστάσεις) στις περιφέρειες: Cantabria, Αραγονία, Castilla y Leσn, Castilla - La Mancha, Ανδαλουσία.

    Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στον άξονα Μεσογείου (νέες εγκαταστάσεις) στις περιφέρειες: Καταλονία, Αυτόνομη Κοινότητα της Βαλένθια, Murcia.

    ζ09 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.

    Ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου:

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Carriηo (νέα εγκατάσταση).

    ζ11 ΒΕΛΓΙΟ

    Ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου:

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Loenhout (επέκταση υπάρχουσας εγκατάστασης).

    ζ12 ΔΑΝΙΑ

    Ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου:

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Stenlille (επέκταση υπάρχουσας εγκατάστασης).

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Toender (νέα εγκατάσταση, πλησιέστερα στα σύνορα με τη Γερμανία).

    ζ13 ΑΥΣΤΡΙΑ

    Ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου:

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Purchkirchen (επέκταση υπάρχουσας εγκατάστασης), συμπεριλαμβανομένου αγωγού προς το σύστημα Penta West κοντά στο Andorf.

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Baumgarten (νέα εγκατάσταση).

    Εγκατάσταση αποθήκευσης Haidach (νέα εγκατάσταση), συμπεριλαμβανομένου αγωγού προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

    ζ14 ΙΤΑΛΙΑ

    Ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΥΦΑ:

    Υπεράκτιος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη βόρεια Αδριατική (νέος τερματικός σταθμός).

    ΥΦΑ στην ακτή της νότιας Αδριατικής (νέος τερματικός σταθμός).

    ζ16: ΒΕΛΓΙΟ

    Ανάπτυξη εγκαταστάσεων ΥΦΑ:

    ΥΦΑ Zeebrugge/Dudzele (επέκταση υπάρχοντος τερματικού σταθμού)

    ζ17 ΙΤΑΛΙΑ

    Ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου.

    Έργα (η) Ανάπτυξη της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου (αγωγοί προσαγωγής φυσικού αερίου), που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης καθώς και για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές και των οδεύσεων εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

    Εξειδικεύσεις:

    η03 ΒΟΡΕΙΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΛΕΓΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΔΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ - ΠΟΛΩΝΙΑ

    Δημιουργία και ανάπτυξη συνδέσεων μεταξύ των δικτύων αυτών των χωρών ώστε να συσταθεί ολοκληρωμένο δίκτυο φυσικού αερίου:

    Αγωγός φυσικού αερίου διασύνδεσης Βαλτικής: Γερμανία, Δανία, Σουηδία.

    Αγωγός φυσικού αερίου Mid-Nordic: Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία.

    Αγωγός φυσικού αερίου Nybro - Dragor, όπου περιλαμβάνεται ο αγωγός διασύνδεσης προς την εγκατάσταση αποθήκευσης Stenlille: Δανία.

    Αγωγός φυσικού αερίου Βόρειας Ευρώπης: Ρωσία, Βαλτική Θάλασσα, Γερμανία.

    Αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, μέσω Λετονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, όπου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Λετονία.

    η04 ΑΛΓΕΡΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.

    Ανάπτυξη αγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία στην Ισπανία και τη Γαλλία και αντίστοιχη αύξηση της δυναμικότητας των εσωτερικών δικτύων των χωρών αυτών:

    - Αγωγός Αλγερία - Μαρόκο - Ισπανία (μέχρι την Κόρδοβα): αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς.

    - Επέκταση προς τη βορειοανατολική Ισπανία:

    Κόρδοβα - Ciudad Real.

    Ciudad Real - Μαδρίτη.

    Ciudad Real - ακτές Μεσογείου.

    Κλάδοι σε Castilla - La Mancha.

    - Επέκταση προς τη βορειοδυτική Ισπανία: δυτικός αγωγός μεταφοράς.

    - Υποθαλάσσιος αγωγός Αλγερία - Ισπανία και αγωγοί σύνδεσης προς Γαλλία.

    η06 ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΕ

    Αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς από ρωσικά κοιτάσματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Ουκρανίας, Σλοβακίας και Τσεχικής Δημοκρατίας:

    Τμήματα στην Τσεχική Δημοκρατία και την Σλοβακία.

    Τμήματα στην Αυστρία και την Ιταλία.

    η07 ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΕΕ.

    Αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς από ρωσικά κοιτάσματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας:

    Τμήμα στην Γερμανία:

    Αγωγός φυσικού αερίου Yagal Sud (μεταξύ του αγωγού STEGAL που κατευθύνεται στο τριεθνές τρίγωνο Γερμανίας, Γαλλίας και Ελβετίας).

    Αγωγός φυσικού αερίου SUDAL East(μεταξύ του αγωγού MIDAL πλησίον Heppenheim προς τη σύνδεση Burghausen με τον αγωγό PENTA στην Αυστρία)

    η09: ΛΙΒΥΗ - ΙΤΑΛΙΑ

    Δίκτυο φυσικού αερίου από κοιτάσματα της Λιβύης προς την Ιταλία.

    η10 ΧΩΡΕΣ ΚΑΣΠΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ - ΕΕ

    Δίκτυο φυσικού αερίου από κοιτάσματα των χωρών της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση:

    Αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδα - Τουρκία.

    η11 ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΛΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς από ρωσικά κοιτάσματα προς την Ελλάδα και άλλες Βαλκανικές χώρες, μέσω Ουκρανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας:

    Τμήμα στη Ρουμανία.

    Τμήμα στην Βουλγαρία: Αγωγός φυσικού αερίου St. Zagora - Ihtiman.

    η13 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ

    Συνδετήριοι αγωγοί μεταξύ των δικτύων φυσικού αερίου της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας.

    η14 ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ

    Αγωγός φυσικού αερίου από ρωσικά κοιτάσματα προς την Ιταλία, μέσω Ουκρανίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας.

    η15 ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ

    Αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς του διευρωπαϊκού αγωγού φυσικού αερίου TENP από τις Κάτω Χώρες μέσω Γερμανίας προς την Ιταλία.

    η16 ΒΕΛΓΙΟ - ΓΑΛΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ

    Αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς από τη βορειοδυτική Ευρώπη μέσω Γαλλίας προς την Ιταλία:

    Αγωγός φυσικού αερίου Taisnieres (F) - Oltingue (CH).

    η17 ΔΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ

    Αγωγός φυσικού αερίου από τη Δανία προς την Πολωνία: υποθαλάσσιος αγωγός Δανία - Πολωνία.

    η18: ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΕΕ

    Δίκτυο φυσικού αερίου από κοιτάσματα στη Θάλασσα του Μπάρεντ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Σουηδίας και Φινλανδίας.

    η19: ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Αγωγός φυσικού αερίου από το κοίτασμα Corrib(υπεράκτιου).

    η20: ΑΛΓΕΡΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.

    Αγωγός φυσικού αερίου από κοιτάσματα της Αλγερίας προς την Ιταλία, μέσω Σαρδηνίας. Κλάδος προς την Κορσική.

    η21: ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΕ

    Δίκτυο φυσικού αερίου από κοιτάσματα στη Μέση Ανατολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Έργα (ν) Δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας των διασυνδεδεμένων δικτύων φυσικού αερίου στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς και, ιδίως, δράσεις που αποσκοπούν στον εντοπισμό των σημείων συμφόρησης και των ελλιπουσών ζεύξεων, στην εκπόνηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπερφόρτωσης και στην προσαρμογή των μεθόδων πρόβλεψης και εκμετάλλευσης των δικτύων φυσικού αερίου.

    Εξειδικεύσεις:

    ν1 ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΟΥΣΕΣ ΖΕΥΞΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Εντοπισμός σημείων συμφόρησης και ελλιπουσών ζεύξεων, ιδίως διασυνοριακών, των δικτύων φυσικού αερίου.

    Ανάπτυξη λύσεων για τη διαχείριση των ροών φυσικού αερίου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υπερφόρτωσης των δικτύων φυσικού αερίου

    ν2 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Προσαρμογή των μεθόδων πρόβλεψης και εκμετάλλευσης των δικτύων φυσικού αερίου, που απαιτούνται για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς

    Top