EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0827

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου ".EU" στο Διαδίκτυο (Internet)

/* COM/2000/0827 τελικό - COD 2000/0328 */

ΕΕ C 96E της 27.3.2001, p. 333–335 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52000PC0827

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου ".EU" στο Διαδίκτυο (Internet) /* COM/2000/0827 τελικό - COD 2000/0328 */

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 096 E της 27/03/2001 σ. 0333 - 0335


Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου ".EU" στο Διαδίκτυο (Internet)

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Εισαγωγή

Τον Φεβρουάριο του 2000, η Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τη δημιουργία του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU (Top Level Domain - TLD) στο Διαδίκτυο (Internet). Η Επιτροπή δημοσίευσε τα συμπεράσματά της σχετικά με τα αποτελέσματα της εν λόγω διαβούλευσης τον Ιούλιο του 2000 [1] ("ανακοίνωση του Ιουλίου του 2000"). Δεδομένης της εξαιρετικά θετικής ανταπόκρισης που συνάντησε, η Επιτροπή, με επιστολή της στις 6 Ιουλίου 2000, ζήτησε από το ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - Σώμα του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών) την εκπροσώπηση του τομέα .EU. Το ICANN απάντησε στις 10 Αυγούστου του 2000 και οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ICANN και της Επιτροπής συνεχίζονται.

[1] COM(2000) 421, 5 Ιουλίου 2000.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2000, το διοικητικό συμβούλιο του ICANN ενέκρινε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο οι διγράμματοι κωδικοί ISO (Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης), όπως ο EU, οι οποίοι προορίζονταν για χρήση για οιαδήποτε εφαρμογή η οποία σχετίζεται με τον κωδικό, είναι δυνατόν να εκχωρηθούν ως ccTLDs (country code Top Level Domains -κωδικοί χώρας τομέα ανωτάτου επιπέδου), υπό τον όρο επίτευξης κατάλληλων συμφωνιών μεταξύ του ICANN και του μητρώου [2]. Η εν λόγω απόφαση αρχής έγινε δεκτή με ικανοποίηση και επιτρέπει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στον ευρωπαϊκό ιδιωτικό τομέα να προωθήσουν την πρόταση, αναμένοντας ασφαλώς την έγκαιρη επίτευξη των αναγκαίων τεχνικών και νομικών συμφωνιών.

[2] Βλέπε: http://www.icann.org/minutes/prelim-report-25sep00.htm

Εν τω μεταξύ, όπως αναγγέλθηκε στην ανακοίνωση του Ιουλίου του 2000, η Επιτροπή και οι φορείς του Διαδικτύου στην Ευρώπη έχουν προχωρήσει σε λεπτομερείς τεχνικές και πολιτικές προετοιμασίες. Αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της υφιστάμενης Ομάδας Συμμετεχόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (European Community Panel of Participants - EC-POP), η οποία συγκρότησε την Προσωρινή Καθοδηγητική Ομάδα (Interim Steering Group - ISG) που εργάστηκε επί του εν λόγω θέματος κατά την περίοδο από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο του 2000. Για τις εν λόγω εργασίες υπάρχει έκθεση, η οποία έχει δημοσιευθεί προκειμένου να διατυπωθούν παρατηρήσεις [3]. Πράγματι, είναι προς το συμφέρον της Κοινότητας να επωφεληθεί από τη διαθέσιμη εμπειρογνωσία εκείνων των ομάδων που συμμετέχουν με τον πιο ενεργό τρόπο στην ανάπτυξη του Διαδικτύου στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο έργο της Προσωρινής Καθοδηγητικής Ομάδας, όπως παραδείγματος χάριν στην ανάλυσή της όσον αφορά τα ενδεχόμενα λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του μητρώου, στις συμβατικές σχέσεις μεταξύ της Επιτροπής και του μητρώου και στις επιλογές όσον αφορά τη μορφή που θα μπορούσε να έχει ο εν λόγω οργανισμός. Τα μέλη της Προσωρινής Καθοδηγητικής Ομάδας αναγνωρίζουν ότι το έργο τους στον συγκεκριμένο τομέα είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα.

[3] Πρόταση για το μητρώο .EU, έκθεση της Προσωρινής Καθοδηγητικής Ομάδας (ISG) © ec-pop.org, Σεπτέμβριος, 2000. < http://www.ec-pop.org/1009prop/index.htm >.

Στην ανακοίνωση του Ιουλίου του 2000 αναφέρεται ότι:

"η Επιτροπή θα καταλήξει σε συμπεράσματα για το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ορισμού του φορέα ο οποίος θα επιφορτισθεί με τη λειτουργία του μητρώου .EU και των κατευθυντήριων γραμμών για την πολιτική καταχώρισης που αυτός θα ακολουθήσει, η οποία περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπικής και καταχρηστικής καταχώρισης ονομάτων. Τα εν λόγω συμπεράσματα θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενης ανακοίνωσης."

Έχοντας αξιολογήσει το θέμα, η Επιτροπή κατέληξε ότι δεν είναι αναγκαία κάποια επόμενη ανακοίνωση και θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να προτείνει άμεσα το μέσο υλοποίησης του τομέα .EU. Η Επιτροπή προτείνει τώρα το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφασίσουν, με την έκδοση του παρόντος κανονισμού, να επιφορτίσουν την Επιτροπή με την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU το συντομότερο δυνατόν. Ο προτεινόμενος κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προσδιορίζει ως εκ τούτου τους κανόνες και τις αρχές βάσει των οποίων θα λειτουργήσει το μητρώο και ορίζει το πλαίσιο δημόσιας πολιτικής και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε σχέση με θέματα δημόσιας πολιτικής. Οι άλλες πτυχές των πολιτικών του μητρώου θα αποφασιστούν από το ίδιο το μητρώο, κατόπιν κατάλληλων διαβουλεύσεων με την Επιτροπή και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Επιτροπή συνεπικουρείται στα καθήκοντά της από μια συμβουλευτική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών.

2. Ο οργανισμός μητρώου

Το μητρώο είναι ο φορέας ο οποίος θα επιφορτισθεί με την οργάνωση, τη διοίκηση και διαχείριση του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU.

Το μητρώο θα επιτελεί τρεις βασικές λειτουργίες:

(α) Θα αποτελεί το νομικό πρόσωπο που θα είναι υπεύθυνο για το μητρώο.

(β) Θα υλοποιεί τους κανόνες δημόσιας πολιτικής, τις πολιτικές και τις διαδικασίες σχετικά με τον τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU που περιλαμβάνονται στον κανονισμό ή έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία διαβούλευσης που προβλέπει ο κανονισμός.

(γ) Θα οργανώνει, θα διοικεί και θα διαχειρίζεται τον τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών τήρησης των βάσεων δεδομένων, της καταχώρισης των ονομάτων τομέα, της λειτουργίας των εξυπηρετητών ονομάτων και της διάδοσης των αρχείων ζώνης του τομέα ανωτάτου επιπέδου.

Με βάση την έκβαση της δημόσιας διαβούλευσης, το μητρώο θα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος θα λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον αποτελεί πράγματι μια σαφώς εκφρασθείσα αρχή που ισχύει για τα μητρώα των κωδικών χώρας τομέα ανωτάτου επιπέδου, όπως διατυπώνεται στα σχετικά έγγραφα του ICANN και της IANA (Internet Assigned Numbers Authority - IANA - Αρχή του

Διαδικτύου για την εκχώρηση αριθμών), κυρίως στο έγγραφο RFC 1591 (Request for Comments - έκκληση για διατύπωση παρατηρήσεων 1591) [4].

[4] Στην έκκληση για διατύπωση παρατηρήσεων (RFC) 1591 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: "Οι εν λόγω διορισμένες αρχές είναι οι διαχειριστές του εκχωρούμενου τομέα και έχουν καθήκον να υπηρετούν την κοινότητα ... τόσο το έθνος στην περίπτωση του κωδικού χώρας, όσο και την παγκόσμια κοινότητα του Διαδικτύου. Οι προβληματισμοί σχετικά με τα «δικαιώματα» και την «ιδιοκτησία» των τομέων δεν αρμόζουν. Είναι σκόπιμο να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τις «ευθύνες» και την «υπηρεσία» προς την κοινότητα. Ο διοριζόμενος ως διαχειριστής πρέπει να είναι δίκαιος ως προς όλες τις ομάδες του τομέα που υποβάλλουν αίτηση για ονόματα τομέα. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες για όλες τις αιτήσεις, ότι όλες οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται με αμερόληπτο τρόπο και ότι οι χρήστες από τον πανεπιστημιακό και τον εμπορικό χώρο (καθώς και οι λοιποί χρήστες) χαίρουν ίσης μεταχείρισης. Δεν πρέπει να επιδεικνύεται προτίμηση σε αιτήσεις που μπορεί να προέρχονται από πελάτες κάποιας άλλης επιχείρησης που διατηρεί σχέσεις με τον διαχειριστή - π.χ. καμία προνομιακή παροχή υπηρεσίας σε πελάτες ενός συγκεκριμένου παρόχου δεδομένων δικτύου. Δεν επιτρέπεται να απαιτείται η χρήση ενός ειδικού συστήματος ταχυδρομείου (ή άλλης εφαρμογής), πρωτοκόλλου ή προϊόντος». IANA, Μάρτιος 1994.

Ο οργανισμός μητρώου ορίζεται από την Επιτροπή. Η έκθεση της Προσωρινής Καθοδηγητικής Ομάδας περιγράφει τις εναλλακτικές προτάσεις για τη διάρθρωση και τη σύνθεση του μελλοντικού μητρώου, χωρίς να καταλήγει σε οιεσδήποτε τελικές επιλογές ή απόφαση. Η έκθεση συνιστά μετ' επιτάσεως ότι το μητρώο πρέπει να αποτελεί έναν συγκεντρωτικό και αντιπροσωπευτικό οργανισμό, ο οποίος θα έχει την όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών. Ο οργανισμός μητρώου πρέπει να διευκολύνει τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών για την επίτευξη ευρείας συναίνεσης των φορέων εκμετάλλευσης του Διαδικτύου και των χρηστών σε ολόκληρη την Κοινότητα.

Ο κανονισμός προσδιορίζει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους το μητρώο οργανώνει, διοικεί και διαχειρίζεται τον τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU. Οι συμβατικές διευθετήσεις μεταξύ της Επιτροπής και του μητρώου διασφαλίσουν ότι το μητρώο ανταποκρίνεται στις ευθύνες του σύμφωνα με τον κανονισμό και ιδίως ότι οι όροι υλοποίησης του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU πληρούνται στην πράξη επί μονίμου βάσεως. Εν προκειμένω, η Επιτροπή, ενεργώντας εξ ονόματος της Κοινότητας, διατηρεί όλα τα δικαιώματα του κωδικού .EU, επαρκή δικαιώματα επί όλων των βάσεων δεδομένων ώστε να μπορεί να διορίζει άλλο μητρώο εάν παραστεί ανάγκη στο μέλλον, καθώς και άλλες διασφαλίσεις τεχνικής φύσεως. Όσον αφορά τον τρόπο εκχώρησης των επιχειρησιακών λειτουργιών του μητρώου στον οργανισμό μητρώου, θα ληφθεί υπόψη ο χαρακτήρας του ονόματος τομέα .EU ως δημοσίου πόρου και ως προς τη λειτουργία του θα τηρείται αποτελεσματικά η πολιτική του μη κερδοσκοπικού φορέα. Η σύμβαση θα απαλλάσσει την Ευρωπαϊκή Κοινότητα από τη νομική και εμπορική ευθύνη που προκύπτει από την οργάνωση, τη διοίκηση και τη διαχείριση του μητρώου.

Θα συναφθεί συμφωνία μεταξύ του ICANN/της IANA και του μητρώου όσον αφορά τις τεχνικές και οργανωτικές πτυχές της υλοποίησης του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η συναίνεση της Επιτροπής.

3. το πλαίσιο πολιτικής

Οι κανόνες δημόσιας πολιτικής σχετικά με την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στον κανονισμό, εγκρίνονται από την Επιτροπή σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 5, μετά από διαβούλευση με το μητρώο.

Προκειμένου να προληφθούν και να επιλυθούν διαφορές όσον αφορά την καταχώριση ονομάτων τομέα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον κανονισμό, θα εγκρίνει πολιτική πρόληψης της κερδοσκοπικής και καταχρηστικής καταχώρισης των ονομάτων τομέα και πολιτική εξωδικαστικής διευθέτησης των διαφορών, η οποία θα συμμορφούται με τις βέλτιστες πρακτικές, μεταξύ των οποίων με τις συστάσεις της ΠΟΔΙ (Παγκόσμια Οργάνωση Διανοητικής Ιδιοκτησίας).

Η Επιτροπή θα δρομολογήσει δημόσια διαβούλευση [5] βάσει του σχεδίου αρχών για την πρόληψη της κερδοσκοπικής και καταχρηστικής καταχώρισης ονομάτων και θα προτείνει έναν κώδικα δεοντολογίας με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την ΠΟΔΙ και με το ICANN/την GAC [6] επί του εν λόγω θέματος.

[5] [Η εν λόγω δημόσια διαβούλευση έχει δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

[6] Κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή του ICANN (ICANN-GAC).

Υπό την επιφύλαξη ορισμένων διασφαλίσεων, η διεξοδική πολιτική καταχώρισης ορίζεται από το μητρώο, κατόπιν διαβουλεύσεων με την Επιτροπή και σύμφωνα με τις συμβατικές διευθετήσεις. Οι σχετικές διασφαλίσεις περιλαμβάνουν επί παραδείγματι το σεβασμό του ισχύοντος κοινοτικού και εθνικού δικαίου και της τεχνικής και επιχειρησιακής «βέλτιστης πρακτικής», όπως έχουν κατά καιρούς οριστεί από το ICANN και την IANA. Οι επιλογές που υπάρχουν για την πολιτική καταχώρισης του μητρώου αναπτύσσονται στην έκθεση της Προσωρινής Καθοδηγητικής Ομάδας, όπου περιλαμβάνεται συζήτηση των επιλογών για τη δημιουργία τομέων δευτέρου επιπέδου γενικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά τις πολιτικές καταχώρισης που πρέπει να εγκριθούν από το μητρώο, η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος τα ακόλουθα θέματα:

*ορισμός του χώρου ονοματοθεσίας που προορίζεται για χρήση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ενδεχομένως από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών

*ορισμός του χώρου ονοματοθεσίας που προορίζεται ειδικά για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς του δημοσίου τομέα, για τα διασυνοριακά έργα συνεργασίας και για παρόμοιες οντότητες

*κράτηση των ονομάτων που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις αντίστοιχες γλώσσες.

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και οι λοιποί οργανισμοί και φορείς της ΕΕ, καλούνται να προσδιορίσουν τις απαιτήσεις τους εν προκειμένω και να τις κοινοποιήσουν στη «Διοργανική Εκδοτική Επιτροπή για το Διαδίκτυο» ("Comitι Editorial Inter-Institutionel Internet (CEiii)" [7].

[7] Η Ceiii είναι η διοργανική επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση του Europa και των λοιπών πτυχών της παρουσίας της ΕΕ στον Παγκόσμιο Ιστό, όπως το σύστημα ονομάτων τομέα (domain name system - DNS).

Μεταξύ των ενδίκων μέσων που διαθέτουν τα τρίτα μέρη περιλαμβάνονται τα συνήθη μέσα, όπως ακύρωση των πράξεων της Επιτροπής, δυνάμει του άρθρου 230 (πρώην άρθρο 173), προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε περίπτωση πράξεων δημόσιας πολιτικής του μητρώου, υπό την επιφύλαξη του ελέγχου της Επιτροπής και προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένο το μητρώο για εμπορικές και διοικητικές πράξεις του μητρώου.

Συμπεράσματα:

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται να εγκρίνουν τον επισυναπτόμενο κανονισμό και να επιφορτίσουν την Επιτροπή με την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, τον ορισμό του μητρώου και τη θέσπιση των κανόνων δημόσιας πολιτικής σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο κανονισμός.

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου ".EU" στο Διαδίκτυο (Internet)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ιδίως το άρθρο 156,

την πρόταση της Επιτροπής [8],

[8] ΕΕ C , , σελ. .

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [9],

[9] ΕΕ C , , σελ. .

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [10],

[10] ΕΕ C , , σελ. .

ενεργώντας σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 251 της συνθήκης.

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Η δημιουργία του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU (Top Level Domain - TLD) αποτελεί έναν από τους στόχους της πρωτοβουλίας για την ηλεκτρονική Ευρώπη (eEurope), η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδό του στη Λισαβόνα στις 23 και 24 Μαρτίου 2000, με σκοπό την επίσπευση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

(2) Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβoύλιο για την "Οργάνωση και διαχείριση του Διαδικτύου" [11] αναφέρεται στη δημιουργία του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU και το ψήφισμα του Συμβουλίου επί της ανακοίνωσης [12] επιφορτίζει την Επιτροπή να ενθαρρύνει τον συντονισμό των πολιτικών που έχουν σχέση με τη διαχείριση του Διαδικτύου.

[11] COM(2000) 202.

[12] [.....]

(3) Οι τομείς ανωτάτου επιπέδου του Διαδικτύου αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της υποδομής του Διαδικτύου. Αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της καθολικής διαλειτουργικότητας του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web - "WWW" ή "the Web"). Η ανάθεση των ονομάτων τομέα και των σχετικών διευθύνσεων επιτρέπει την πραγματοποίηση συνδέσεων και ερευνών, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εντοπίζουν υπολογιστές και ιστοθέσεις στον Παγκόσμιο Ιστό. Οι τομείς ανωτάτου επιπέδου αποτελούν επίσης αναπόσπαστο τμήμα οιασδήποτε διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Διαδίκτυο.

(4) Ο τομέας ανωτάτου επιπέδου .EU θα προωθήσει την ευκολότερη πρόσβαση στα δίκτυα του Διαδικτύου και στην εικονική αγορά που βασίζεται στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με το άρθρο 154 παράγραφος 2 της Συνθήκης, παρέχοντας έναν επιπλέον εναλλακτικό τομέα καταχώρισης σε σχέση με τους υφιστάμενους κωδικούς χώρας των τομέων ανωτάτου επιπέδου (ccTLDs - country code Top Level Domains) ή την παγκόσμια καταχώριση στους τομείς ανωτάτου επιπέδου γενικού χαρακτήρα (generic Top Level Domains gTLDs) και θα αυξήσει κατά συνέπεια τις επιλογές και τον ανταγωνισμό.

(5) Ο τομέας ανωτάτου επιπέδου .EU θα βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα των διευρωπαϊκών δικτύων, σύμφωνα με τα άρθρα 154 και 155 της Συνθήκης, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα των εξυπηρετητών ονομάτων .EU στην Κοινότητα. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην τοπολογία και την τεχνική υποδομή του Διαδικτύου στην Ευρώπη, η οποία θα επωφεληθεί από έναν επιπλέον αριθμό εξυπηρετητών ονομάτων στην Κοινότητα.

(6) Μέσω του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, η εσωτερική αγορά θα αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή στην εικονική αγορά η οποία βασίζεται στο Διαδίκτυο. Ο τομέας ανωτάτου επιπέδου .EU θα παράσχει μια σαφώς αναγνωρίσιμη σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το σχετικό νομικό πλαίσιο και την ευρωπαϊκή αγορά. Θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις, στους οργανισμούς και τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται εντός της Κοινότητας να καταχωρισθούν σε έναν ειδικό τομέα ο οποίος θα καθιστά την εν λόγω σύνδεση εμφανή. Ως τέτοιος, ο τομέας ανωτάτου επιπέδου .EU όχι μόνο θα αποτελέσει το κύριο δομικό στοιχείο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, αλλά θα υποστηρίξει επίσης τους στόχους του άρθρου 14 της Συνθήκης.

(7) Ο τομέας ανωτάτου επιπέδου .EU πρέπει να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις σχετικές αρχές που έχουν εγκριθεί από την Κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή (Governmental Advisory Committee - GAC) του ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - Σώμα του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών). Σύμφωνα με τις εν λόγω αρχές, ορίζεται ειδικότερα ότι το σύστημα ονοματοθεσίας και διευθυνσιοδότησης του Διαδικτύου αποτελεί δημόσιο πόρο, του οποίου η διαχείριση πρέπει να πραγματοποιείται προς το συμφέρον της παγκόσμιας κοινότητας φορέων του Διαδικτύου και ότι η λειτουργία των κωδικών χώρας των τομέων ανωτάτου επιπέδου έχει ανατεθεί στα μητρώα προς το δημόσιο συμφέρον, καθώς και προς το συμφέρον της κοινότητας φορέων του Διαδικτύου, εξ ονόματος των σχετικών δημοσίων αρχών, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων οι οποίες έχουν εντέλει αρμοδιότητα για τη δημόσια πολιτική ως προς τους οικείους κωδικούς χώρας των τομέων ανωτάτου επιπέδου (ccTLDs), σύμφωνα με την καθολική διασυνδεσιμότητα του Διαδικτύου.

(8) Η Επιτροπή, ενεργώντας εξ ονόματος της Κοινότητας, έχει ζητήσει την εκχώρηση του κωδικού EU με σκοπό τη δημιουργία ενός τομέα ανωτάτου επιπέδου στο Διαδίκτυο. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2000, το ICANN εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι "οι κωδικοί άλφα-2 (...) είναι μεταβιβάσιμοι ως ccTLDs, μόνο σε περιπτώσεις όπου η Υπηρεσία Διατήρησης του προτύπου ISO 3166 έχει πραγματοποιήσει κράτηση του κωδικού στον κατάλογο των κατ' εξαίρεση κρατήσεων, κωδικός ο οποίος καλύπτει οιεσδήποτε εφαρμογές σύμφωνα με το ISO 3166-1 οι οποίες απαιτούν κωδικοποιημένη παρουσίαση της ενδιαφερόμενης χώρας, εδαφικής επικράτειας ή περιοχής". Ο κωδικός EU πληροί τις εν λόγω προϋποθέσεις και συνεπώς είναι «μεταβιβάσιμος» στην Κοινότητα.

(9) Η Κοινότητα πρέπει να καθορίσει τους όρους υλοποίησης του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, ώστε να είναι σε θέση να ορίσει το μητρώο και να θεσπίσει το πλαίσιο δημόσιας πολιτικής εντός του οποίου θα λειτουργήσει το μητρώο.

(10) Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, όπως ορίζονται στο άρθρο 5 της Συνθήκης, οι στόχοι της προτεινόμενης δράσης για την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και ως εκ τούτου είναι προτιμότερο, λόγω της κλίμακας και των επιπτώσεων της δράσης, να αναλάβει την επίτευξή τους η Κοινότητα. Ο παρών κανονισμός περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να επιτύχει τους εν λόγω στόχους και δεν προχωρεί πέρα από ό,τι χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.

(11) Σύμφωνα με το άρθρο 2 της απόφασης 1999/468/EΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [13], τα μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πρέπει να εγκριθούν σύμφωνα με τη διαδικασία συμβουλευτικής επιτροπής που προβλέπει το άρθρο 3 της εν λόγω απόφασης.

[13] ΕΕ L 184, 17.7.1999, σελ. 23.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός επιφορτίζει την Επιτροπή να υλοποιήσει τον τομέα ανωτάτου επιπέδου (TLD) .EU, καθιερώνει του όρους της εν λόγω υλοποίησης, μεταξύ των οποίων ο ορισμός του μητρώου και καθιερώνει το πλαίσιο δημόσιας πολιτικής εντός του οποίου θα λειτουργήσει το μητρώο.

Άρθρο 2

Χαρακτηριστικά του μητρώου

1. Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ως «μητρώο» νοείται ο φορέας ο οποίος επιφορτίζεται με την οργάνωση, τη διοίκηση και τη διαχείριση του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των σχετικών βάσεων δεδομένων, της καταχώρισης των ονομάτων τομέα, της λειτουργίας των εξυπηρετητών ονομάτων του μητρώου του τομέα ανωτάτου επιπέδου και της διάδοσης των αρχείων ζώνης του τομέα ανωτάτου επιπέδου.

2. Το μητρώο ορίζεται από την Επιτροπή. Η Επιτροπή θα συνάψει με το μητρώο σύμβαση περιορισμένου χρόνου, με δυνατότητα ανανέωσης. Η σύμβαση θα προσδιορίζει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους η Επιτροπή εποπτεύει την οργάνωση, τη διοίκηση και τη διαχείριση από το μητρώο του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU.

3. Το μητρώο είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας ο οποίος συγκροτείται σύμφωνα με τη νομοθεσία του οικείου κράτους μέλους και έχει την καταστατική του έδρα, την κεντρική του διοίκηση και την κύρια εγκατάστασή του εντός της Κοινότητας.

4. Το μητρώο θα συνάψει σύμβαση με το ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - Σώμα του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών),αφού προηγουμένως εξασφαλίσει την συναίνεση της Επιτροπής. Η εν λόγω σύμβαση θα είναι σύμφωνη με τις σχετικές αρχές τις οποίες συνιστά η Κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή (Governmental Advisory Committee - GAC) του ICANN.

Άρθρο 3

Υποχρεώσεις του μητρώου

1. Το μητρώο τηρεί τους κανόνες, τις πολιτικές και τις διαδικασίες που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό και έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή σύμφωνα με αυτόν.

2. Το μητρώο:

α) οργανώνει, διοικεί και διαχειρίζεται τον τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU βάσει των αρχών της ποιότητας, της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της προσβασιμότητας.

β) τηρεί τους ισχύοντες κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων και εν πάση περιπτώσει τηρεί διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες.

γ) καταχωρίζει τα ονόματα τομέα στον τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU κατόπιν αιτήσεως από:

(i) οιαδήποτε επιχείρηση η οποία έχει την καταστατική της έδρα, την κεντρική της διοίκηση ή την κύρια εγκατάστασή της εντός της Κοινότητας, ή

(ii) οιονδήποτε οργανισμό ο οποίος είναι εγκατεστημένος εντός της Κοινότητας, ή

(iii) οιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοικος της Κοινότητας.

δ) επιβάλλει προσιτά ετήσια τέλη, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το κόστος που ανακύπτει.

3. Οιεσδήποτε πτυχές της πολιτικής καταχώρισης για την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, εκτός αυτών που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, καθορίζονται από το μητρώο κατόπιν διαβουλεύσεων με την Επιτροπή και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και σύμφωνα με τη σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ της Επιτροπής και του μητρώου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2.

4. Οιαδήποτε απόφαση την οποία λαμβάνει το μητρώο υπόκειται στη δικαιοδοσία του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένο το μητρώο.

Άρθρο 4

Πλαίσιο δημόσιας πολιτικής

1. Η Επιτροπή εγκρίνει τους κανόνες δημόσιας πολιτικής σχετικά με την υλοποίηση του τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2, κατόπιν διαβουλεύσεων με το μητρώο.

2. Προκειμένου να προλαμβάνονται και να επιλύονται οι διαφορές που προκύπτουν όσον αφορά τις καταχωρίσεις ονόματος τομέα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και λαμβάνοντας υπόψη το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή, κατόπιν διαβουλεύσεων με το μητρώο και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2:

α) θα εγκρίνει πολιτική και διαδικασία πρόληψης της κερδοσκοπικής και καταχρηστικής καταχώρισης ονομάτων τομέα, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, όπως οι συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ).

β) θα θεσπίσει πολιτική και διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης των διαφορών, για την ταχεία επίλυση των διαφορών όσον αφορά τα ονόματα τομέα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές, όπως οι συστάσεις της ΠΟΔΙ. Η εν λόγω πολιτική θα παράσχει στα ενδιαφερόμενα μέρη τις κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις και θα εφαρμοστεί χωρίς να θίγεται το δικαίωμα οιασδήποτε δικαστικής προσφυγής.

Άρθρο 5

Επιτροπή

1. Η Επιτροπή θα συνεπικουρείται από επιτροπή η οποία συγκροτείται δυνάμει του [Σχεδίου] οδηγίας XX/XX/EΚ σχετικά με το κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών [14].

[14] Πρόταση οδηγίας σχετικά με το κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών - COM(2000) 393.

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, θα εφαρμόζεται η διαδικασία συμβουλευτικής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 3 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, σύμφωνα με το άρθρο 7 και το άρθρο 8 αυτής.

Άρθρο 6

Κατοχύρωση δικαιωμάτων

Η Κοινότητα διατηρεί όλα τα δικαιώματα σχετικά με τον τομέα ανωτάτου επιπέδου .EU, μεταξύ των οποίων ειδικότερα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα λοιπά δικαιώματα σχετικά με τις βάσεις δεδομένων του μητρώου, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, καθώς και το δικαίωμα ορισμού νέου μητρώου.

Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Για το Συμβούλιο H Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1 Τίτλος της δράσης

Υλοποίηση (δημιουργία, λειτουργία και εποπτεία) του τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu στο Διαδίκτυο

2 Σχετικο κονδυλιο του προϋπολογισμου

B5-302

3 Νομική βάση

Άρθρο 156 της Συνθήκης

4 Περιγραφη τησ δρασησ

4.1 Γενικός στόχος: Δημιουργία του συστήματος και των μέσων για την καταχώριση ονομάτων τομέα στον τομέα ανωτάτου επιπέδου'.EU', με σκοπό τον εντοπισμό και τη διευθυνσιοδότηση στο Διαδίκτυο.

Η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θεσπίσουν κανονισμό ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να ορίσει τον οργανισμό ο οποίος θα επιτελεί λειτουργίες μητρώου για τα ονόματα του τομέα'.EU'.

Στο παρόν δημοσιονομικό δελτίο αναφέρονται οι πιστώσεις οι οποίες απαιτούνται προκειμένου να μπορέσει η Επιτροπή να αναπτύξει πολιτική για το μητρώο και να διατηρήσει τον έλεγχο επ' αυτού, όπως η απασχόληση εμπειρογνωμόνων για την διεξαγωγή της αξιολόγησης, την παροχή συμβουλών στην Επιτροπή, τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου και την επανεξέταση.

Το μητρώο θα δημιουργήσει και θα θέσει σε λειτουργία όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά συστήματα και μέσα. Το μητρώο εξουσιοδοτεί τους υπευθύνους τήρησης μητρώου ή τους εμπορικούς φορείς για την εκτέλεση της πραγματικής καταχώρισης ονομάτων τομέα στον τομέα'.EU', επί εμπορικής και ανταγωνιστικής βάσεως. Θα θεσπιστούν ειδικές διευθετήσεις για τις καταχωρίσεις που σχετίζονται με δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μητρώο θα επιβάλει στους υπευθύνους τήρησης μητρώου ένα σταθερό τέλος για κάθε καταχώριση προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες του και θα λειτουργεί σε μια αειφόρο, μη κερδοσκοπική βάση ανάκτησης του κόστους.

Οι επενδύσεις και οι δαπάνες του μητρώου αναμένεται να αναληφθούν από το μητρώο, εν αναμονή πραγματοποίησης εσόδων που θα προέλθουν από τις καταχωρίσεις. Το ύψος του τέλους καταχώρισης καθορίζεται με σκοπό την κάλυψη των δαπανών του μητρώου. Δεν υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθεί το μητρώο για τη δημιουργία εισοδήματος. Εντούτοις, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις για το πρώτο έτος, εάν καταγραφεί πλεόνασμα κατά τη λήξη του πρώτου έτους, το εν λόγω πλεόνασμα μεταφέρεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ενώ κανονικά τα εν λόγω κεφάλαια θεωρούνται γενικά έσοδα του προϋπολογισμού της Κοινότητας, είναι ίσως χρήσιμο, ως μέτρο πρόληψης, να αποτελέσουν προσωρινά ένα απόθεμα, το οποίο μπορεί να διατεθεί για παρέμβαση σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (σε περίπτωση απωλειών ή μεγάλου προβλήματος με το μητρώο).

4.2 Καλυπτόμενη περίοδος και ρυθμίσεις για την ανανέωση της δράσης

Η περίοδος 2001 - 2005, με δυνατότητα ανανέωσης βάσει της έκθεσης επί των επιτευγμάτων και της εκτίμησης των μελλοντικών απαιτήσεων.

5 κατάταξη των δαπανών/εσοδων

5.1 Μη υποχρεωτικές δαπάνες

5.2 Διαχωριζόμενες πιστώσεις

5.3 Είδος των εσόδων

Τα έσοδα θα περιλαμβάνουν τα τέλη καταχώρισης που εισπράττονται από τους υπευθύνους τήρησης μητρώου. Το εν λόγω εισόδημα θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των επενδύσεων και των τρεχουσών δαπανών του μητρώου που προκύπτουν από την εκτέλεση των συμβατικών του υποχρεώσεων.

6 Ειδοσ των δαπανων/εσοδων

Οι δαπάνες της Επιτροπής σχετίζονται με τις ακόλουθες λειτουργίες:

*Διαβούλευση με τους συμμετέχοντες του ιδιωτικού τομέα, π.χ. κόστος εμπειρογνωμόνων και συνεδριάσεων.

*Διαβούλευση με τα κράτη μέλη, π.χ. συμβουλευτική επιτροπή και άλλες συνεδριάσεις.

*Δημοσιεύσεις στο πλαίσιο της παρούσας πρωτοβουλίας.

7 Δημοσιονομικές επιπτώσεις

7.1 Μέθοδος υπολογισμού του συνολικού κόστους λειτουργίας (σχέση μεταξύ μεμονωμένου και συνολικού κόστους)

Οι πιστώσεις που χρειάζονται είναι αυτές που θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να διατηρήσει τον πολιτικό έλεγχο επί του μητρώου.

7.2 Κατανομή ανά στοιχείο της ενέργειας

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.3 Λειτουργικές δαπάνες για μελέτες, εμπειρογνώμονες, κλπ, που περιλαμβάνονται στο Μέρος ΒΑ του προϋπολογισμού

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε ευρώ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8 Μέτρα καταπολέμησης της απάτης

Η σύμβαση για τη λειτουργία του μητρώου θα περιλαμβάνει την απαίτηση τήρησης των κανόνων παροχής δημόσιας υπηρεσίας όσον αφορά τη διαφάνεια στην πρόσληψη προσωπικού, στις δαπάνες και στις συμβάσεις. Οι λογαριασμοί του συμβαλλόμενου οργανισμού υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής και των άλλων αρμόδιων θεσμικών οργάνων. Η Επιτροπή έχει δικαίωμα εποπτείας επί των κυριοτέρων στοιχείων δαπανών.

Τρία έτη μετά από την έναρξη λειτουργίας του, οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θα αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της δράσης και θα υποβάλουν συστάσεις ως προς τις ενδεδειγμένες συνθήκες για τη συνέχιση λειτουργίας του μητρώου.

9 στοιχεία ανάλυσης κοστουσ/αποτελεσματικότητας

Δεδομένης της απαίτησης η ίδια η Επιτροπή να αποκτήσει και να διατηρήσει διαρκή ρόλο εποπτείας επί του μητρώου όσον αφορά τη δημόσια πολιτική και δεδομένου ότι αυτή η απαίτηση συμπεριλαμβάνει την ευθύνη σχετικά με τις αποφάσεις δημόσιας πολιτικής όσον αφορά τις λειτουργίες του μητρώου, απαιτείται ένας μικρός αριθμός μόνιμου προσωπικού και οι αντίστοιχοι πόροι. Η εν λόγω απαίτηση αναμένεται αν είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή κατά τη διάρκεια της περιόδου πριν από την έναρξη λειτουργίας, κατά την οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί η ουσιαστική εκπόνηση πολιτικής, πριν από τη συγκρότηση και τον ορισμό του ίδιου του μητρώου. Το απαιτούμενο προσωπικό και οι πόροι του προϋπολογισμού είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης.

9.1 Ειδικοί και ποσοτικοί στόχοι. πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η δράση

9.1.1 Όσον αφορά το ρόλο της Επιτροπής, ένα πιθανό σενάριο θα περιελάμβανε, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου:

*Συμβουλευτική επιτροπή των κρατών μελών: ανά τρίμηνο, με συμμετοχή 20-25 ατόμων.

*Συνεδριάσεις της συμβουλευτικής ομάδας: αρχικά μηνιαίες, με συμμετοχή 15-20 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών και των ημερήσιων δαπανών.

*Διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα: μια φορά ανά τρίμηνο, με συμμετοχή 100-150 ατόμων (οι ταξιδιωτικές και ημερήσιες δαπάνες αποδίδονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

*Διεθνείς σχέσεις: τρεις ή τέσσερεις συνεδριάσεις ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Κάποιες από τις εν λόγω δαπάνες αναμένεται να έχουν φθίνουσα τάση, στο βαθμό που οι βασικές αποφάσεις πολιτικής έχουν ληφθεί και οι σχέσεις του μητρώου με την Κοινότητα έχουν σταθεροποιηθεί.

9.1.2 Όσον αφορά το ίδιο το μητρώο: δεν είναι δυνατόν να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις, διότι το σύνολο της αγοράς αναπτύσσεται με εξαιρετική ταχύτητα και ο αριθμός των καταχωρίσεων θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την αρχική πολιτική καταχώρισης. Επί παραδείγματι, λαμβάνοντας ως μέτρο σύγκρισης τα υφιστάμενα μητρώα μεσαίου μεγέθους, θα μπορούσε κανείς να προβλέψει περίπου ένα εκατομμύριο καταχωρίσεις κατά το πρώτο έτος λειτουργίας και ακόμη ένα εκατομμύριο κατά τα επόμενα δύο έτη. Υποθέτοντας ότι καταβάλλεται στο μητρώο ετήσιο τέλος της τάξεως των 40 ευρώ ανά όνομα τομέα, μπορούν να εισπραχθούν συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο έτος. Μάλλον δεν συνιστάται ένα χαμηλότερο αρχικό τέλος καταχώρισης, δεδομένου ότι εκκρεμεί η λύση του προβλήματος των μαζικών καταχωρίσεων με κερδοσκοπικό σκοπό και της σχετικής παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των άλλων δικαιωμάτων.

Οι δαπάνες εξοπλισμού και διασυνδεσιμότητας μπορούν να σχετίζονται άμεσα με τον ρυθμό στον οποίο γίνονται αποδεκτές και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας οι νέες καταχωρίσεις. εντούτοις, οι δαπάνες προσωπικού είναι πιο στενά συνδεδεμένες με την πολιτική καταχώρισης.

Οι απαιτήσεις όσον αφορά το προσωπικό του μητρώου περιλαμβάνουν τις τεχνικές και εμπορικές λειτουργίες, τις σχέσεις με τους πελάτες, τις προμήθειες, την παροχή νομικών υπηρεσιών και τη διαχείριση. Ο απόλυτος αριθμός του απαιτούμενου αρχικού προσωπικού εξαρτάται, όπως σημειώνεται ανωτέρω, από τα λεπτομερή χαρακτηριστικά της πολιτικής καταχώρισης (π.χ. πολυγλωσσικές καταχωρίσεις) και πρέπει πρωτίστως να βασίζεται στην αξιολόγηση των προτάσεων που λαμβάνονται.

9.2 Αιτιολόγηση της δράσης

Μετά από την καθιέρωση της διευθυνσιοδότησης στο Διαδίκτυο - οι τομείς ανωτάτου επιπέδου βασίζονται σε γράμματα, π.χ. .int, .com, αντί στις αντίστοιχες ψηφιακές διευθύνσεις - έχουν καταχωριστεί περίπου 20 εκατομμύρια διευθύνσεις στους παγκόσμιους τομείς'.com','.net' και'.org'. Προσφάτως αναγγέλθηκαν επτά νέοι τομείς, καταγράφεται δε σημαντική χρήση του κωδικού χώρας τομέων, όπως ο'.de' (3 εκατομμύρια ονόματα) και ο'.uk' (πάνω από 2 εκατομμύρια ονόματα). Υπάρχει ζήτηση για δημιουργία του τομέα'.eu', ώστε να καταδεικνύεται την ευρωπαϊκή ταυτότητα και νομική βάση. Θεωρείται σκόπιμο να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ανώτατη εξουσία επί του τομέα, όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα με τις εθνικές κυβερνήσεις όσον αφορά τους κωδικούς χώρας των τομέων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα εκχωρήσει την καθημερινή διαχείριση στον οργανισμό με τον οποίο θα συμβληθεί, με βάση την ανάκτηση του κόστους, αλλά θα διατηρήσει τον έλεγχο επί της πολιτικής.

9.3 Παρακολούθηση και αξιολόγηση της δράσης

Μετά από τρία έτη, οι ανεξάρτητοι αξιολογητές θα εκπονήσουν έκθεση για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί. Θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της δράσης, η αποτελεσματικότητα ως προς το κόστος για τους χρήστες, ο βαθμός ικανοποίησης των χρηστών και η σκοπιμότητα της εμπορικής εταιρικής σχέσης. Βάσει της εν λόγω έκθεσης, θα υποβληθεί πρόταση συνέχισης, διακοπής ή τροποποίησης της δράσης.

10. Διοικητικές δαπάνες

Οι απαιτήσεις όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό. Οι διοικητικοί πόροι θα καλυφθούν το 2001 από τα κονδύλια που ζητήθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού για το 2001, εκτός εάν μπορεί να διατεθούν πόροι μελλοντικά.

10.1 Επιπτώσεις επί του αριθμού των θέσεων

Για τη διαχείριση της δράσης απαιτείται προσωπικό έξι ατόμων (3 A, 1 B, 2Γ), συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της αρμόζουσας παρουσίας στα βήματα συζήτησης της ΕΕ και στα διεθνή βήματα συζήτησης.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

10.2 Συνολικές οικονομικές επιπτώσεις επί των ανθρωπίνων πόρων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

10.3 Αύξηση άλλων διοικητικών δαπανών ως αποτέλεσμα της δράσης

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Top