EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000PC0283

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με κοινοτική θέση που αφορά την τροποποίηση του πρωτοκόλλου αριθ. 3 για τον καθορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας

/* COM/2000/0283 τελικό - ACC 2000/0126 */

52000PC0283

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με κοινοτική θέση που αφορά την τροποποίηση του πρωτοκόλλου αριθ. 3 για τον καθορισμό της έννοιας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας /* COM/2000/0283 τελικό - ACC 2000/0126 */


Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με κοινοτική θέση που αφορά την τροποποίηση του πρωτοκόλλου αριθ. 3 για τον καθορισμό της έννοιας "καταγόμενα προϊόντα" ή "προϊόντα καταγωγής" και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Οι κανόνες καταγωγής αποτελούν το αναγκαίο μέσο για την ορθή λειτουργία των συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών που έχει συνάψει η Κοινότητα με τους εμπορικούς εταίρους της. Οι κανόνες καταγωγής δεν αποτελούν αμετάβλητο νόμο, αλλά πρέπει να προσαρμόζονται στις πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις της ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στην οποία εφαρμόζονται.

2. Το συνημμένο πρωτόκολλο καταγωγής της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης που συνήφθη με την ΟΑΠ προβλέπει την εφαρμογή διατάξεων για την απαγόρευση της επιστροφής δασμών από την 1η Ιανουαρίου 2000.

3. Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε να της παραχωρηθεί η δυνατότητα να παρατείνει κατά έξι έτη την προθεσμία αναστολής της θέσης σε εφαρμογή των διατάξεων για την απαγόρευση της επιστροφής δασμών.

4. Λαμβανομένης υπόψη της ιδιάζουσας πολιτικής κατάστασης της Παλαιστίνης και της οικονομικής κατάστασής της, η θέση σε εφαρμογή των διατάξεων για την απαγόρευση της επιστροφής δασμών θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές της. Πρέπει, εξάλλου, να υπογραμμιστεί ότι οι άλλες αραβικές χώρες που την περιβάλλουν δεν πρέπει να εφαρμόσουν ακόμη αυτές τις διατάξεις [1]. Πρόκειται λοιπόν πράγματι για παραχώρηση στην Παλαιστίνη μεταχείρισης παρόμοιας με αυτή των λοιπών αραβικών χωρών της εν λόγω ζώνης.

[1] Η Ιορδανία υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την Κοινότητα το Νοέμβριο 1997, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις για την απαγόρευση της επιστροφής θα εφαρμοστούν 4 έτη μετά τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας. Στη συμφωνία σύνδεσης που πρέπει να υπογράψει η Κοινότητα με την Αίγυπτο, προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων αυτών μετά 6 έτη και η ολοκληρωμένη εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων θα πραγματοποιηθεί μετά από επιπλέον διάστημα 6 ετών.

5. Είναι συνεπώς μάλλον σκόπιμο να χορηγηθεί από την 1.1.2000 παράταση της προθεσμίας αναστολής για την εφαρμογή του κανόνα για την απαγόρευση της επιστροφής που θα ισχύσει μέχρι την 1.1.2006, όπως ζήτησε η Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Επιτροπή ζητεί λοιπόν από το Συμβούλιο να καθορίσει την κοινή θέση που θα παρουσιάσει στη μεικτή επιτροπή που προβλέπεται στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης.

2000/0126 (ACC)

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με κοινοτική θέση που αφορά την τροποποίηση του πρωτοκόλλου αριθ. 3 για τον καθορισμό της έννοιας "καταγόμενα προϊόντα" ή "προϊόντα καταγωγής" και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 133,

την πρόταση της Επιτροπής,

την ευρωμεσογειακή ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου [2]

[2] ΕΕ L 187 της 16.7.1997, σ. 3.

Εκτιμώντας ότι το άρθρο 37 του πρωτοκόλλου αριθ. 3 της συγκεκριμένης συμφωνίας σύνδεσης προβλέπει ότι η μεικτή επιτροπή μπορεί να αποφασίζει την τροποποίηση των διατάξεων του εν λόγω πρωτοκόλλου.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Η θέση που θα υιοθετήσει η Κοινότητα στο πλαίσιο της μεικτής επιτροπής που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 63 της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου, όσον αφορά την τροποποίηση του πρωτοκόλλου αριθ. 3 για τον ορισμό της έννοιας "καταγόμενα προϊόντα" ή "προϊόντα καταγωγής" και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της εν λόγω συμφωνίας βασίζεται σε σχέδιο απόφασης της μεικτής επιτροπής που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Βρυξέλλες, [...]

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου

Σχέδιο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ. ..... ΤΗΣ ΜΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ......

που τροποποιεί το πρωτόκολλο αριθ. 3 για τον ορισμό της εννοίας «καταγόμενα προϊόντα» ή «προϊόντα καταγωγής» και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας

Η ΜΕΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη

την ευρωμεσογειακή ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης για το εμπόριο και τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, αφενός, και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αφετέρου, που υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 24 Φεβρουαρίου 1997 και ιδίως το άρθρο 37 του πρωτοκόλλου αριθ. 3,

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του πρωτοκόλλου αριθ. 3, οι μη καταγόμενες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων καταγωγής Κοινότητας ή Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας δεν αποτελούν αντικείμενο επιστροφής δασμών ή απαλλαγής από δασμούς οποιουδήποτε είδους από την 1η Ιανουαρίου 2000.

(2) η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε, την παράταση κατά 6 έτη της αναστολής θέσης σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του πρωτοκόλλου 3.

(3) οι δυσκολίες οικονομικής ανάπτυξης που αντιμετωπίζουν η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας καθώς και η ανάγκη για εντατικοποίηση των υφισταμένων προσπαθειών για την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης στα εν λόγω εδάφη δικαιολογούν αυτό το αίτημα.

(4) καταβάλλεται προσπάθεια για μη διακριτική μεταχείριση της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας σε σχέση με τις αραβικές χώρες που τις περιβάλλουν.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Το πρωτόκολλο αριθ. 3 για τον ορισμό της έννοιας "καταγόμενα προϊόντα" ή "προϊόντα καταγωγής" και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας τροποποιείται ως εξής:

Το άρθρο 14 σημείο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο :

"6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2006 και είναι δυνατό να αναθεωρηθούν με κοινή συμφωνία."

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2000.

Βρυξέλλες, [...]

Για τη Μεικτή Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Πρόταση τροποποίησης του πρωτοκόλλου αριθ. 3 για τον ορισμό της έννοιας "καταγόμενα προϊόντα" ή "προϊόντα καταγωγής" και τις μεθόδους διοικητικής συνεργασίας της ευρωμεσογειακής ενδιάμεσης συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της ΟΑΠ.

2. ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

[κεφάλαιο 12, άρθρο 120]

3. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

άρθρο 133 της συνθήκης

4. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

4.1 Γενικός στόχος της δράσης

Να επιτραπεί στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας να διατηρήσουν την αναστολή των διατάξεων σχετικά με την απαγόρευση της επιστροφής δασμών ή της απαλλαγής από δασμούς.

5. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όσον αφορά την Κοινότητα, η διατήρηση της αναστολής των διατάξεων σχετικά με την απαγόρευση επιστροφής συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να εισπράττονται δασμοί επί υλών τρίτων χωρών που χρησιμοποιούνται στην Κοινότητα για την κατασκευή τελικών προϊόντων που θα εξαχθούν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου θα υποβληθούν σε προτιμησιακή μεταχείριση. (Ισχύει και το αντίθετο αλλά χωρίς συνέπειες για τους ιδίους πόρους).

Το συνολικό ποσό των κοινοτικών εξαγωγών προς τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ανερχόταν σε 67 421 050 ECU για το έτος 1998 και σε 61 515 750 EUR για το 1999.

Τα εμπορεύματα που αποτελούν το αντικείμενο των κύριων εξαγωγών είναι οι μηχανές του κεφαλαίου 84 και τα οχήματα του κεφαλαίου 87 για 23 187 000 και 19 804 000 ECU το 1998 και 15 226 140 και 25 211 470 EUR το 1999 αντίστοιχα.

Οι κανόνες καταγωγής που εφαρμόζονται στους δύο αυτούς τύπους προϊόντων επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται ύλες τρίτων χωρών εντός μέγιστου ορίου 40% της αξίας του τελικού προϊόντος.

Οι δασμοί που εισπράττονται για προϊόντα τρίτων χωρών (40%) που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων που υπάγονται στα εν λόγω κεφάλαια ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2% για το κεφάλαιο 84 και σε 6% για τα προϊόντα του κεφαλαίου 87.

Η απώλεια σε ιδίους πόρους αφορά ουσιαστικά τα προϊόντα που υπάγονται στα κεφάλαια 84 και 87 και θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως εξής:

Έτος 1998:

- 185 496 ECU [2% του (40% του 23 187 000)]

- 475 296 ECU [6% του (40% του 19 804 000)]

Έτος 1999:

- 121 809 EUR [2% του (40% του 15 226 140)]

- 605 075 EUR [6% του (40% του 25 211 470)]

Συνάγεται λοιπόν το συμπέρασμα ότι η απώλεια σε ιδίους πόρους για κάθε ένα από τα έξι επόμενα έτη θα είναι της τάξης των 1.000.000 Euros.

Top