Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42014Y0614(01)

    Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014 , σχετικά με την επισκόπηση της διαδικασίας του διαρθρωμένου διαλόγου όπου συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική ενσωμάτωση των νέων

    ΕΕ C 183 της 14.6.2014, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.6.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 183/1


    Ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2014, σχετικά με την επισκόπηση της διαδικασίας του διαρθρωμένου διαλόγου όπου συμπεριλαμβάνεται η κοινωνική ενσωμάτωση των νέων

    2014/C 183/01

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ,

    I.   ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ

    1.

    Το ψήφισμα του Συμβουλίου για ένα ανανεωμένο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας (2010-2018) (1) αναγνώρισε το γεγονός ότι όλοι οι νέοι αποτελούν κεφάλαιο για την κοινωνία και τόνισε πόσο σημαντική είναι η προάσπιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στη χάραξη πολιτικών που τους αφορούν, μέσω διαρκούς διαρθρωμένου διαλόγου με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας.

    2.

    Το ψήφισμα της 27ης Νοεμβρίου 2012 (2) του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, συνελθόντων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, σχετικά με την επισκόπηση του διαρθρωμένου διαλόγου με τους νέους για τη συμμετοχή των νέων στον δημοκρατικό βίο στην Ευρώπη, ανέφερε πως γενική θεματική προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας για τον τρίτο δεκαοκτάμηνο κύκλο εργασιών (1 Ιανουαρίου 2013 έως 30 Ιουνίου 2014) είναι η κοινωνική ενσωμάτωση.

    II.   ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ

    3.

    Ο διαρθρωμένος διάλογος είναι συμμετοχική διαδικασία και τα αποτελέσματα του τρίτου δεκαοκτάμηνου κύκλου εργασιών βασίζονται στα αποτελέσματα των εθνικών διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής, της Λιθουανικής και της Ελληνικής Προεδρίας, καθώς και των Διασκέψεων της ΕΕ για τη Νεολαία στο Δουβλίνο τον Μάρτιο του 2013, στο Βίλνιους τον Σεπτέμβριο του 2013 και στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2014.

    4.

    Τα κοινά συμπεράσματα της Διάσκεψης του Δουβλίνου για τη Νεολαία εστίασαν στις ακόλουθες προτεραιότητες: απασχόληση, συμμετοχή, πρόνοια, μέσα στήριξης (κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες για τη νεολαία), οργανώσεις της νεολαίας και ποιοτικές κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους, οι οποίες παρουσιάστηκαν στους Υπουργούς Νεολαίας στο Συμβούλιο «Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός», τον Μάιο του 2013 (3).

    5.

    Τα κοινά συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βίλνιους για τη Νεολαία εστίασαν στις ακόλουθες προτεραιότητες: εκπαίδευση, καθοδήγηση, μετάβαση από την εκπαίδευση στην απασχόληση, συνθήκες αγοράς εργασίας, αυτονομία, ρόλος των οργανώσεων της νεολαίας και διατομεακή συνεργασία, οι οποίες παρουσιάστηκαν στους Υπουργούς Νεολαίας στο Συμβούλιο «Παιδεία, Νεολαία, Πολιτισμός και Αθλητισμός», τον Νοέμβριο του 2013 (4).

    6.

    Οι κοινές συστάσεις της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης για τη Νεολαία εστίασαν στις ακόλουθες προτεραιότητες: εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, μετάβαση υψηλής ποιότητας, θέσεις απασχόλησης υψηλής ποιότητας, διάλογος και μάθηση μεταξύ των γενεών, ενεργός ένταξη, επιχειρηματικότητα των νέων και κοινωνική επιχειρηματικότητα (5).

    7.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ παρέχεται πληθώρα ευκαιριών χρηματοδότησης για τη στήριξη του διαρθρωμένου διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων άμεσων ετήσιων επιχορηγήσεων στις εθνικές Ομάδες Εργασίας.

    8.

    Η Κοινή Έκθεση της ΕΕ για τη Νεολαία, της 27ης Νοεμβρίου 2012 (6), περιείχε αξιολόγηση του διαρθρωμένου διαλόγου και πρότεινε την ενδεχόμενη περαιτέρω διαμόρφωση της διαδικασίας μέσω εκτενέστερης αξιολόγησης της διαδικασίας και του αποτελέσματος του διαρθρωμένου διαλόγου, διεύρυνσης του συμμετοχικού χαρακτήρα των εθνικών Ομάδων Εργασίας συμπεριλαμβάνοντας νέους από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και ενθάρρυνσης των υπευθύνων λήψης αποφάσεων να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τις συστάσεις των νέων.

    9.

    Η αξιολόγηση του διαρθρωμένου διαλόγου πρέπει να ενσωματωθεί στην επικείμενη δεύτερη Έκθεση της ΕΕ για τη Νεολαία και να περιέχει επισκόπηση της εξέτασης των αποτελεσμάτων του διαρθρωμένου διαλόγου σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

    III.   ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΡΘΡΩΜΕΝΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ:

    10.

    Ο διαρθρωμένος διάλογος και οι σχετικές διαβουλεύσεις πρέπει να εστιάζουν στη γενική θεματική προτεραιότητα που συζητείται από κοινού από τους νέους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ορίζεται από το Συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια συνεκτική και δυναμικού χαρακτήρα διαδικασία σε όλη τη διάρκεια κάθε κύκλου εργασιών.

    11.

    Πρέπει να καθοριστεί μια απλοποιημένη και σαφής δομή για τον κύκλο του διαρθρωμένου διαλόγου, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια του γενικού θέματος και να είναι δυνατή η καλύτερη διαχείριση του χρόνου στις διαβουλεύσεις με τους νέους.

    Στην πρώτη φάση κάθε κύκλου πρέπει να αναπτύσσεται από όλους τους ενδιαφερόμενους κοινή αντίληψη και προσέγγιση από τη βάση της γενικής θεματικής προτεραιότητας που ορίζει το Συμβούλιο, οι οποίες πρέπει να αποτελούν πλαίσιο καθοδήγησης για τον διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες φάσεις.

    Στη δεύτερη φάση πρέπει να λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις και να οδηγούν σε πιθανές λύσεις, στις οποίες πρέπει να εφιστάται η προσοχή του Συμβουλίου, και να ολοκληρώνονται με συστάσεις σχετικά με τη γενική θεματική προτεραιότητα.

    Στην τρίτη φάση, κύριος στόχος πρέπει να είναι η διαμόρφωση συγκεκριμένων δράσεων που θα υποβάλλονται στο Συμβούλιο για περαιτέρω εξέταση.

    12.

    Για την ευρύτερη προβολή του διαρθρωμένου διαλόγου, οι εθνικές Ομάδες Εργασίας, επικουρούμενες από ερευνητές για θέματα νεολαίας και όσους ασχολούνται με κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για νέους, και όπου κρίνεται σκόπιμο σε διαβούλευση με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, πρέπει να επιδιώξουν την ενεργό συμμετοχή των νέων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στον διαρθρωμένο διάλογο. Θα μπορούσαν να προσκληθούν δίκτυα πληροφόρησης για τους νέους και δίκτυα όσων ασχολούνται με τις κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους προς στήριξη των προσπαθειών των εθνικών Ομάδων Εργασίας να προσεγγίσουν περισσότερους νέους, όπου απαιτείται.

    13.

    Προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του αποτελέσματος των Διασκέψεων της Προεδρίας της ΕΕ για τη Νεολαία, πρέπει να αξιολογηθούν και να αναθεωρηθούν οι μέθοδοι εργασίας και η διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Διασκέψεις για τη Νεολαία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις εθνικές αρμοδιότητες, θα μπορούσαν να εξετάσουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στους νέους να πληροφορούνται τη δυνατότητα υλοποίησης των συστάσεων που προκύπτουν από τη διαδικασία διαρθρωμένου διαλόγου. Οι συστάσεις θα μπορούσαν να λαμβάνονται υπόψη, κατά περίπτωση, ως βοήθεια κατά τη χάραξη πολιτικής και προκειμένου να επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα για τους νέους.

    14.

    Πρέπει να δρομολογηθεί μια δημιουργική και συμμετοχική διαδικασία για την κοινή και βελτιωμένη προβολή του διαρθρωμένου διαλόγου στην Ευρώπη, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία «οπτικής ταυτότητας» σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την ενότητα «Διαρθρωμένος Διάλογος» στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας.

    IV.   ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΟΤΙ

    15.

    Γενική θεματική προτεραιότητα του διαρθρωμένου διαλόγου με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας για τον επόμενο κύκλο εργασιών (1 Ιουλίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2015) είναι η ενίσχυση της θέσης των νέων, όπως αναφέρεται στο Παράρτημα ΙΙ.

    16.

    Οι επιλεγόμενοι τομείς προτεραιότητας μπορούν να συμπληρώνονται από κάθε Προεδρία βάσει πιθανών νέων εξελίξεων.

    17.

    Οι τομείς προτεραιότητας για τον κύκλο της επόμενης Ομαδικής Προεδρίας (1 Ιανουαρίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2017) πρέπει να καθοριστούν πριν από την έναρξη της θητείας της.


    (1)  ΕΕ C 311 της 19.12.2009, σ. 1.

    (2)  ΕΕ C 380 της 11.12.2012, σ. 1.

    (3)  Έγγρ. 7808/13.

    (4)  Έγγρ. 14177/13.

    (5)  Έγγρ. 7862/1/14 REV 1.

    (6)  ΕΕ C 394 της 20.12.2012, σ. 15.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

    Οι ακόλουθοι τομείς προτεραιότητας προέκυψαν από τον διαρθρωμένο διάλογο και τις Διασκέψεις για τη Νεολαία στο Δουβλίνο, στο Βίλνιους και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βελτιωθεί η κοινωνική ένταξη όλων των νέων στην Ευρώπη:

    Προώθηση ίσων ευκαιριών για όλους τους νέους, μεταξύ άλλων μέσω της επικύρωσης της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, ώστε να ενισχυθεί η θέση τους προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στη διά βίου μάθηση και να βελτιωθεί η απασχολησιμότητά τους.

    Προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικές αρχές, οργανώσεις των νέων και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της άτυπης και μη τυπικής μάθησης και της τυπικής εκπαίδευσης, προκειμένου να ενισχυθούν οι βασικές ικανότητες των νέων για τη ζωή και να προαχθεί η ενεργός συμμετοχή τους στην κοινωνία.

    Προώθηση της ίσης πρόσβασης των νέων σε δικαιώματα και ευκαιρίες ώστε να τους επιτραπεί να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινωνία.

    Ενίσχυση της διατομεακής συνεργασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και μεταξύ αυτών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων και να εξασφαλιστούν συνεκτικές πολιτικές κοινωνικής ένταξης.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

    Προτεραιότητες της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο από 1 Ιουλίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2015

    Γενική προτεραιότητα — (Ενίσχυση της θέσης των νέων)

    Ο τομέας της νεολαίας χαρακτηρίζεται από την πάγια πρακτική της συνεργασίας της Προεδρίας στο πλαίσιο του διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ των δημόσιων αρχών και των νέων. Η ενίσχυση της θέσης των νέων θα αποτελέσει τη γενική θεματική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας κατά την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2015. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει τον κοινό άξονα που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια και τη συνοχή του έργου των τριών Προεδριών. Στο πλαίσιο του θέματος της ενίσχυσης της θέσης των νέων, θα εξεταστεί η πρόσβαση σε δικαιώματα και η σημασία της πολιτικής συμμετοχής των νέων.


    Top