Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42012Y1219(03)

    Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2012 , σχετικά με την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας (HEPA)

    ΕΕ C 393 της 19.12.2012, p. 22–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.12.2012   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 393/22


    Συμπεράσματα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2012, σχετικά με την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας (HEPA)

    2012/C 393/07

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ,

    1.   ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

    1.

    Το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αθλητισμό για την περίοδο 2011-2014 (1), που εγκρίθηκε στις 20 Μαΐου 2011, το οποίο έθεσε τη σωματική δραστηριότητα για τη βελτίωση της υγείας (HEPA) ως προτεραιότητα στο πλαίσιο της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα του αθλητισμού και συγκρότησε Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον Αθλητισμό, την Υγεία και τη Συμμετοχή, εντεταλμένη να διερευνήσει τρόπους προαγωγής της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας και της άθλησης σε ερασιτεχνικό επίπεδο,

    2.

    Τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής της 7ης Ιουλίου 2007 (2) για τον αθλητισμό, στην οποία τονίζεται η σπουδαιότητα της σωματικής δραστηριότητας και περιλαμβάνεται σχέδιο για την κατάρτιση από την Επιτροπή κατευθυντήριων γραμμών για τη σωματική δραστηριότητα πριν από το τέλος του 2008, και την ανακοίνωση της Επιτροπής για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης στον αθλητισμό της 18ης Ιανουαρίου 2011 (3), στην οποία αναγνωρίζεται ότι ο αθλητισμός αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο κάθε προσέγγισης δημόσιας πολιτικής για τη βελτίωση της σωματικής δραστηριότητας και η οποία καλεί σε συνέχιση των εργασιών για τη θέσπιση εθνικών κατευθυντηρίων γραμμών, συμπεριλαμβανομένης διαδικασίας επανεξέτασης και συντονισμού,

    2.   ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ:

    1.

    Τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σωματική δραστηριότητα, οι οποίες έγιναν δεκτές με ικανοποίηση στα Συμπεράσματα της Προεδρίας κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2008 και με τις οποίες ενθαρρύνεται η εφαρμογή διατομεακών πολιτικών για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, ηλικίας, φύλου, φυλής, εθνότητας και σωματικών ικανοτήτων (4).

    3.   ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΟΤΙ:

    1.

    Η ΠΟΥ χαρακτήρισε πρόσφατα την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα ως τον τέταρτο κυριότερο παράγοντα κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας και ασθενειών παγκοσμίως (5).

    2.

    Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης των μη μεταδοτικών ασθενειών και καταπολέμησης της παχυσαρκίας (6). Επίσης, προκύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν θετική σχέση μεταξύ σωματικής άσκησης, ψυχικής υγείας και γνωστικών διεργασιών (7). Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχει ζημιογόνες επιπτώσεις όχι μόνο για την ατομική υγεία, αλλά και για τα συστήματα υγείας και την οικονομία γενικότερα, λόγω του σημαντικού άμεσου και έμμεσου οικονομικού κόστους που απορρέει από τη σωματική αδράνεια (8). Η σωματική δραστηριότητα, μέσα από τη θετική συμβολή της στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας και της αποκατάστασης, ωφελεί κάθε ηλικία και έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης και της διατήρησης υψηλού βιοτικού επιπέδου σε όλες τις ηλικίες.

    3.

    Λόγω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας δια βίου, η προώθηση της σωματικής δραστηριότητας ενισχύθηκε σε διάφορα επίπεδα και μέσω διαφορετικών στρατηγικών, πολιτικών και προγραμμάτων. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να γίνουν περισσότερο δραστήριοι σωματικά. Η ευαισθητοποίηση για την προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας, με τη συμμετοχή του τομέα του αθλητισμού, μπορεί να συμβάλει στη συνειδητοποίηση των πολιτών.

    4.

    Συνολικά, το ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που επιτυγχάνει τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας δεν αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Σε ορισμένες χώρες, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειώνονται (9). Τα σημερινά υψηλά ποσοστά σωματικής αδράνειας προκαλούν μείζονα ανησυχία στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, τόσο από κοινωνική και οικονομική άποψη, όσο και από άποψη υγείας.

    5.

    Η αποτελεσματική προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας για την αύξηση των ποσοστών σωματικής δραστηριότητας πρέπει να περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως ορίζει κατωτέρω η παράγραφος 6, μεταξύ των οποίων και ο τομέας του αθλητισμού, δεδομένου ότι η άθληση και ο αθλητισμός για όλους αποτελούν κύριες πηγές σωματικής δραστηριότητας.

    6.

    Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σωματική δραστηριότητα συνιστούν μια καλή βάση για την ενθάρρυνση διατομεακών πολιτικών που αποσκοπούν στην προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας, ιδίως στους τομείς του αθλητισμού, της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, της πολεοδομίας και των μεταφορών, καθοδηγώντας τα κράτη μέλη στη χάραξη των εθνικών στρατηγικών για τη σωματική δραστηριότητα για τη βελτίωση της υγείας (HEPA).

    7.

    Ορισμένα κράτη μέλη ήδη εφαρμόζουν τις κατευθυντήριες γραμμές ή ορισμένες βασικές τους αρχές στο πλαίσιο των οικείων εθνικών πολιτικών και στρατηγικών. Ωστόσο, υπάρχουν γενικά μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προσεγγίσεων των κρατών μελών, ενώ η εφαρμογή των πολιτικών σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας (HEPA), όπως προβλέπονται από τις κατευθυντήριες γραμμές, θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω.

    8.

    Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον Αθλητισμό, την Υγεία και τη Συμμετοχή, ενεργώντας σύμφωνα με την εντολή της, προσδιόρισε ένα σύνολο συνιστώμενων μέτρων που αφορούν συγκεκριμένες πτυχές της αποτελεσματικότερης προαγωγής της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας (HEPA) και συγκεκριμένα (10):

    συμβολή στην ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΕΕ για περαιτέρω υλοποίηση των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για τη σωματική δραστηριότητα στα κράτη μέλη, μέσω απλού προγράμματος παρακολούθησης,

    καθοδήγηση για την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των τομέων του αθλητισμού και της υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη μέλη,

    δέσμη αρχών σχετικά με τη συμβολή της σωματικής δραστηριότητας στην ενεργό γήρανση στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

    4.   ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ:

    1.

    Να συνεχίσουν να διαμορφώνουν και να υλοποιούν στρατηγικές και διατομεακές πολιτικές που αποσκοπούν στην προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σωματική δραστηριότητα ή τις βασικές τους αρχές.

    2.

    Να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες στο κατάλληλο επίπεδο με σκοπό την προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας στον τομέα του αθλητισμού, όπως, για παράδειγμα, ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για καλύτερες προσφορές σωματικής δραστηριότητας σε τοπικούς αθλητικούς συλλόγους, ειδικά προγράμματα που καταρτίζονται από αθλητικές οργανώσεις στο πλαίσιο συγκεκριμένου αθλήματος και προγραμμάτων αθλητισμού για όλους ή ειδικές δράσεις σε γυμναστήρια, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από το αθλητικό κίνημα και τον κλάδο των γυμναστηρίων και να διευκολύνουν τη συνεργασία με άλλους τομείς, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

    3.

    Να ενθαρρύνουν τη συμπερίληψη της σωματικής δραστηριότητας προς όφελος της ενεργού γήρανσης στις εθνικές πολιτικές και σε προγράμματα χρηματοδότησης για τον αθλητισμό και, συνεπώς, να εξετάσουν σχέδια που αποσκοπούν στην προώθηση της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας (HEPA) στους ηλικιωμένους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα λειτουργικής ικανότητας.

    4.

    Ανάλογα με την περίπτωση και σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, να προάγουν τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των τομέων του αθλητισμού, της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων τομέων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε ορισμένα κράτη μέλη.

    5.

    Να εξετάσουν τη διοργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης και την παροχή πληροφόρησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για την υιοθέτηση ενός περισσότερο δραστήριου τρόπου ζωής.

    5.   ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ:

    1.

    Να εντείνουν τη συνεργασία στους τομείς πολιτικής που, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σωματική δραστηριότητα, είναι κατάλληλοι για την προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας, ιδίως στους τομείς του αθλητισμού, της υγείας, της παιδείας, του περιβάλλοντος, της πολεοδομίας και των μεταφορών.

    2.

    Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (2012), να εξασφαλίσουν ότι οι αρχές της σωματικής δραστηριότητας προς στήριξη της ενεργού γήρανσης, οι οποίες διαμορφώθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον αθλητισμό, την υγεία και τη συμμετοχή, λαμβάνονται υπόψη, όπου απαιτείται, στην πολιτική συνέχεια του εν λόγω Έτους και στις εθνικές πολιτικές αθλητισμού για όλους.

    3.

    Να βελτιώσουν τη βάση τεκμηρίωσης των πολιτικών προώθησης της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση της υγείας (HEPA) και της συμμετοχής στον αθλητισμό στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, συμπεριλαμβάνοντας, για παράδειγμα, τη σωματική δραστηριότητα στο ευρωπαϊκό στατιστικό πρόγραμμα 2013-2017.

    6.   ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

    1.

    Βάσει του έργου που έχει προηγηθεί στον τομέα αυτό, ιδίως βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τη σωματική δραστηριότητα, να υποβάλει πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα για τη βελτίωση της υγείας (HEPA) και να εξετάσει την συμπερίληψη απλού πλαισίου παρακολούθησης στην αξιολόγηση της προόδου βάσει περιορισμένου συνόλου δεικτών, που να βασίζεται, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, στις διαθέσιμες πηγές δεδομένων, όπως τις προσδιόρισε η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον αθλητισμό, την υγεία και τη συμμετοχή.

    2.

    Να δημοσιεύει τακτικά μελέτες σχετικά με το αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα και να λάβει υπόψη την έρευνα σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα για τη βελτίωση της υγείας (HEPA) σε μελλοντικό ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ.

    3.

    Να προωθήσει και να υποστηρίξει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στην ΕΕ όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα για τη βελτίωση της υγείας (HEPA) και τη συμμετοχή στον αθλητισμό, μεταξύ άλλων, στηρίζοντας σχέδια και διαδίδοντας τα αποτελέσματά τους στο πλαίσιο των σχετικών μηχανισμών χρηματοδότησης και προγραμμάτων της ΕΕ. Η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μπορεί να αφορά:

    την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα,

    τη συνεργασία μεταξύ σχετικών τομέων πολιτικής και τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση των υφιστάμενων κατευθυντηρίων γραμμών,

    τον ρόλο του αθλητικού κινήματος, ιδίως των συλλόγων, και των σωματείων αθλητισμού για όλους,

    τις επιτυχείς στρατηγικές, πολιτικές και προγράμματα, περιλαμβανομένων των αποτελεσμάτων αξιολόγησης,

    πιθανά μέτρα πολιτικής και νομοθετικά μέτρα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της σωματικής αδράνειας στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

    4.

    Να εξετάσει την καθιέρωση ετήσιας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού (συνεκτιμώντας τις χρηματοοικονομικές και οργανωτικές πτυχές της) ως μέσου για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και της συμμετοχής στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψη παρόμοιες εθνικές πρωτοβουλίες και ενεργώντας από κοινού με τις αρμόδιες αθλητικές οργανώσεις. Η εν λόγω Εβδομάδα πρέπει να στηριχθεί σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματά τους και προσδίδοντάς τους αξία, ενώ επίσης πρέπει να αξιοποιήσει την κληρονομιά σχετικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της προπαρασκευαστικής δράσης για το 2009 στον τομέα του αθλητισμού, καθώς και τα αποτελέσματα των έργων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της σχετικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής δράσης για το 2012 για την κάλυψη δράσεων ευαισθητοποίησης στον τομέα του αθλητισμού.


    (1)  ΕΕ C 162 της 1.6.2011, σ. 1.

    (2)  Έγγρ. 11811/07 — COM(2007) 391 final.

    (3)  Έγγρ. 5597/11 — COM(2011) 12 final.

    (4)  Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σωματική δραστηριότητα: http://ec.europa.eu/sport/library/documents/c1/eu-physical-activity-guidelines-2008_en.pdf. Συμπεράσματα για τον αθλητισμό και την υγεία της γαλλικής Προεδρίας: http://ec.europa.eu/sport/library/documents/b21/ue08pfue_conclusions_presidence_definitives_en.pdf

    (5)  Παγκόσμιες συστάσεις σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα για την Υγεία (ΠΟΥ) 2010.

    (6)  http://www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/global_health_risks/en/index.html

    (7)  http://www.health.gov/paguidelines/Report/pdf/CommitteeReport.pdf

    (8)  ΠΟΥ Ευρώπη (2007): Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία.

    (9)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ειδικό Ευρωβαρόμετρο 183-6 (Δεκέμβριος 2003), 246 (Νοέμβριος 2006), 213 (Νοέμβριος 2004) και 334 (Μάρτιος 2010).

    (10)  http://ec.europa.eu/sport/news/20120803-eu-xg-shp-fin-rpt_en.htm


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 1ης και 2ας Δεκεμβρίου 2011 για την κάλυψη των ελλείψεων στον τομέα της υγείας στην ΕΕ μέσω εναρμονισμένης δράσης για την προαγωγή συμπεριφορών που εντάσσονται σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής (1),

    Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη Διατροφή, το Υπερβολικό Βάρος και την Παχυσαρκία (2),

    Απόφαση αριθ. 940/2011/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Σεπτεμβρίου 2011, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών (2012) (3), περιλαμβανομένου του ρόλου της σωματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο αυτό.


    (1)  Έγγρ. 16708/11.

    (2)  Έγγρ. 9838/07 - COM(2007) 279 final.

    (3)  ΕΕ L 246 της 23.9.2011, σ. 5.


    Top