Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024L0927

    Οδηγία (ΕΕ) 2024/927 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Μαρτίου 2024, για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη δανειοδότηση από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    PE/67/2023/REV/1

    ΕΕ L, 2024/927, 26.3.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/927/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/927/oj

    European flag

    Επίσημη Εφημερίδα
    της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    EL

    Σειρά L


    2024/927

    26.3.2024

    ΟΔΗΓΙΑ (ΕΕ) 2024/927 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 13ης Μαρτίου 2024

    για την τροποποίηση των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, την υποβολή εποπτικών αναφορών, την παροχή υπηρεσιών θεματοφύλακα και φύλαξης και τη δανειοδότηση από οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Σύμφωνα με την οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), η Επιτροπή επανεξέτασε την εφαρμογή και το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι της ολοκλήρωσης της ενωσιακής αγοράς οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΟΕΕ), της διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδυτών και της προστασίας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν επιτευχθεί ως επί το πλείστον. Ωστόσο, στην επανεξέτασή της, η Επιτροπή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για εναρμόνιση των κανόνων για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ) που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι δανειοδοτούν, καθώς και ανάγκη για αποσαφήνιση των προτύπων που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ που αναθέτουν τις λειτουργίες τους σε τρίτους, διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης των οντοτήτων που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης («φυλάσσοντες»), βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης σε υπηρεσίες θεματοφύλακα, βελτιστοποίηση της συλλογής εποπτικών δεδομένων και διευκόλυνση της χρήσης εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας σε ολόκληρη την Ένωση. Ως εκ τούτου, απαιτούνται τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν οι εν λόγω ανάγκες με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας της οδηγίας 2011/61/ΕΕ.

    (2)

    Ένα άρτιο καθεστώς ανάθεσης καθηκόντων, η ίση μεταχείριση των φυλασσόντων, η συνεκτική υποβολή εποπτικών εκθέσεων, ιδίως μέσω της εξάλειψης των επικαλύψεων και των περιττών απαιτήσεων, και η εναρμονισμένη προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας είναι εξίσου αναγκαία για τη διαχείριση οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ). Ως εκ τούτου, είναι επίσης σκόπιμο να τροποποιηθεί η οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3), η οποία θεσπίζει κανόνες σχετικά με τη χορήγηση άδειας και τη λειτουργία των ΟΣΕΚΑ και των εταιρειών διαχείρισής τους στους τομείς της ανάθεσης καθηκόντων, της φύλαξης περιουσιακών στοιχείων, της υποβολής εποπτικών εκθέσεων και της διαχείρισης του κινδύνου ρευστότητας.

    (3)

    Η ενωσιακή αγορά ΟΕΕ ανήλθε σε 6,8 τρισεκατομμύρια EUR σε καθαρή αξία ενεργητικού στο τέλος του 2022. Οι επαγγελματίες επενδυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 86 % της καθαρής αξίας ενεργητικού των ΟΕΕ που τελούν υπό τη διαχείριση ή εμπορική προώθηση αδειοδοτημένων ΔΟΕΕ και υποοριακών ΔΟΕΕ, δηλαδή των ΔΟΕΕ που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, στην Ένωση. Η ενωσιακή αγορά ΟΕΕ παρέχει ιδιωτικές πιστώσεις άνω των 250 δισεκατομμυρίων EUR σε επιχειρήσεις της Ένωσης, ενώ οι επενδυτές της Ένωσης ευθύνονται για το 30 % του συνολικού κεφαλαίου που διατίθεται σε ολόκληρο τον κλάδο. Το συνολικό μέγεθος της ενωσιακής αγοράς για ΟΕΕ συνέχισε να αυξάνεται, με ρυθμό άνω του 15 % μεταξύ 2020 και 2022, και οι ΟΕΕ αντιστοιχούσαν στο ένα τρίτο του κλάδου των οργανισμών επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στα τέλη του 2020. Ωστόσο, ο κλάδος μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, εάν εξασφαλιστούν περισσότερες επιλογές για τους θεσμικούς επενδυτές και ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ένωσης κεφαλαιαγορών.

    (4)

    Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων των ΔΟΕΕ, θα πρέπει να επεκταθεί ο κατάλογος των βοηθητικών υπηρεσιών που καθορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, ώστε να συμπεριλαμβάνει τα καθήκοντα που επιτελεί διαχειριστής σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) («διαχείριση δεικτών αναφοράς») και τις δραστηριότητες διαχείρισης πιστώσεων σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5). Για λόγους πληρότητας, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, όταν ο ΔΟΕΕ αναλαμβάνει καθήκοντα που επιτελεί διαχειριστής αυτού του είδους ή όταν παρέχει δραστηριότητες διαχείρισης πιστώσεων, θα πρέπει να υπόκειται στον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1011 και στην οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 αντίστοιχα.

    (5)

    Προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η διαχείριση των ΟΕΕ μπορεί να περιλαμβάνει επίσης τις δραστηριότητες δανειοδότησης για λογαριασμό ενός ΟΕΕ και της εξυπηρέτησης οντοτήτων ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση.

    (6)

    Προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου για τους ΔΟΕΕ και τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ όσον αφορά τις υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν σε τρίτους, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ΔΟΕΕ και οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ επιτρέπεται να εκτελούν προς όφελος τρίτων τις ίδιες λειτουργίες και δραστηριότητες που ήδη εκτελούν σε σχέση με τους ΟΕΕ και τους ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζονται, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται κατάλληλη διαχείριση κάθε ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτει από την παροχή της εν λόγω λειτουργίας ή δραστηριότητας σε τρίτους. Οι εν λόγω λειτουργίες και δραστηριότητες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, εταιρικές υπηρεσίες όπως το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνολογία πληροφοριών (ΤΠ), καθώς και υπηρεσίες ΤΠ για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου και για τη διαχείριση κινδύνων. Η δυνατότητα αυτή θα στηρίξει επίσης τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ΔΟΕΕ και των εταιρειών διαχείρισης ΟΣΕΚΑ της ΕΕ, επιτρέποντας οικονομίες κλίμακας, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων.

    (7)

    Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ΔΟΕΕ που παρέχουν βοηθητικές υπηρεσίες οι οποίες αφορούν χρηματοπιστωτικά μέσα υπόκεινται στους κανόνες της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6). Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν είναι χρηματοπιστωτικά μέσα, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2011/61/ΕΕ.

    (8)

    Για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των απαιτήσεων που ορίζονται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ όσον αφορά τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους των ΔΟΕΕ, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι, κατά τη στιγμή της αίτησης χορήγησης άδειας, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να παρέχουν στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση των λειτουργιών τους και, κατά περίπτωση, για την εποπτεία των αναδόχων τους. Για την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ΔΟΕΕ θα πρέπει να διορίζονται τουλάχιστον δύο φυσικά πρόσωπα τα οποία, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, είτε απασχολούνται από τον ΔΟΕΕ είτε είναι εκτελεστικά μέλη ή μέλη του διευθυντικού οργάνου του ΔΟΕΕ, και τα οποία έχουν την κατοικία τους, υπό την έννοια της συνήθους διαμονής τους, στην Ένωση. Ανεξάρτητα από αυτήν την ελάχιστη κανονιστική απαίτηση, ενδέχεται να απαιτούνται περισσότεροι πόροι ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του ΔΟΕΕ και των ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζεται.

    (9)

    Ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν απαιτήσεις σε επίπεδο εθνικού δικαίου ή κλαδικών προτύπων σχετικά με τον βαθμό ανεξαρτησίας ενός ή περισσότερων μελών του διευθυντικού οργάνου ενός ΔΟΕΕ ή του διοικητικού οργάνου μιας εταιρείας διαχείρισης ΟΣΕΚΑ ή μιας εταιρείας επενδύσεων. Είναι σκόπιμο να ενθαρρυνθούν οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ που προωθούνται εμπορικά σε ιδιώτες επενδυτές, καθώς και οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ και οι εταιρείες επενδύσεων, να διορίζουν ως μέλος του διευθυντικού ή του διοικητικού τους οργάνου τουλάχιστον έναν ανεξάρτητο ή μη εκτελεστικό διευθυντή, όπου είναι δυνατόν βάσει του εθνικού δικαίου ή βάσει των κλαδικών προτύπων του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ, της εταιρείας διαχείρισης ΟΣΕΚΑ ή της εταιρείας επενδύσεων, προκειμένου να προστατεύονται τα συμφέροντα των ΟΕΕ και του ΟΣΕΚΑ, καθώς και των επενδυτών που επενδύουν στους ΟΕΕ που διαχειρίζεται ο ΔΟΕΕ ή στον ΟΣΕΚΑ. Κατά τον διορισμό αυτό, ο ΔΟΕΕ, η εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ ή η εταιρεία επενδύσεων είναι ανάγκη να διασφαλίζουν ότι ο εν λόγω διευθυντής είναι ανεξάρτητος ως προς τον χαρακτήρα και την κρίση του και διαθέτει επαρκή εμπειρογνωσία και πείρα ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει κατά πόσον ο ΔΟΕΕ, η εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ ή η εταιρεία επενδύσεων διαχειρίζεται τους ΟΕΕ ή τον ΟΣΕΚΑ προς το βέλτιστο συμφέρον των επενδυτών.

    (10)

    Η εμπορική προώθηση ΟΕΕ δεν πραγματοποιείται πάντα απευθείας από τον ΔΟΕΕ αλλά από έναν ή περισσότερους διανομείς είτε για λογαριασμό του ΔΟΕΕ είτε για ίδιο λογαριασμό. Ειδικότερα, θα μπορούσαν να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες ένας ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος προωθεί εμπορικά έναν ΟΕΕ εν αγνοία του ΔΟΕΕ. Κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2014/65/ΕΕ ή της οδηγίας (EE) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7), οι περισσότεροι διανομείς οργανισμών επενδύσεων υπόκεινται σε ρυθμιστικές απαιτήσεις οι οποίες καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής και την έκταση των ευθυνών τους έναντι των πελατών τους. Κατά συνέπεια, η οδηγία 2011/61/ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίζει την ποικιλομορφία των ρυθμίσεων διανομής και να πραγματοποιεί διάκριση μεταξύ, αφενός, των ρυθμίσεων βάσει των οποίων ένας διανομέας ενεργεί εξ ονόματος του ΔΟΕΕ, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, και, αφετέρου, των ρυθμίσεων βάσει των οποίων ένας διανομέας ενεργεί για δικό του λογαριασμό όταν προωθεί εμπορικά τον ΟΕΕ βάσει της οδηγίας 2014/65/ΕΕ ή μέσω επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση ζωής σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2016/97, οπότε και δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 2011/61/ΕΕ σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία διανομής μεταξύ του ΔΟΕΕ και του διανομέα.

    (11)

    Η ανάθεση καθηκόντων μπορεί να επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων επενδύσεων και την εξασφάλιση της αναγκαίας εμπειρογνωσίας σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική αγορά ή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι εποπτικές αρχές να διαθέτουν επικαιροποιημένες πληροφορίες για τα κύρια στοιχεία των ρυθμίσεων σχετικά με την ανάθεση. Για τη διαμόρφωση αξιόπιστης συνολικής εικόνας των δραστηριοτήτων ανάθεσης καθηκόντων στην Ένωση, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να παρέχουν τακτικά στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες επί των ρυθμίσεων σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων που αφορούν την ανάθεση λειτουργιών συλλογικής ή διακριτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή λειτουργιών διαχείρισης κινδύνων. Οι ΔΟΕΕ θα πρέπει συνεπώς, σχετικά με κάθε ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζονται, να υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με τους αναδόχους, καθώς και κατάλογο και περιγραφή των ανατιθέμενων δραστηριοτήτων, το ποσό και το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων των υπό διαχείριση ΟΕΕ που υπόκεινται σε ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων όσον αφορά τη λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο ΔΟΕΕ επιβλέπει, παρακολουθεί και ελέγχει τον ανάδοχο, πληροφορίες για τις ρυθμίσεις σχετικά με την περαιτέρω ανάθεση και την ημερομηνία έναρξης και λήξης των ρυθμίσεων σχετικά με την ανάθεση και την περαιτέρω ανάθεση. Για λόγους σαφήνειας, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με το ποσό και το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων των υπό διαχείριση ΟΕΕ που υπόκεινται σε ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων όσον αφορά τη λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου αποσκοπούν στην παροχή καλύτερης συνολικής εικόνας της λειτουργίας της ανάθεσης και δεν αποτελούν από μόνα τους αποδεικτικό δείκτη για τον προσδιορισμό της επάρκειας των ρυθμίσεων σχετικά με την υπόσταση ή τη διαχείριση κινδύνων ή της αποτελεσματικότητας των ρυθμίσεων επίβλεψης ή ελέγχου στο επίπεδο του διαχειριστή. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να κοινοποιούνται στις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο του καθεστώτος υποβολής εποπτικών εκθέσεων που διέπεται από την οδηγία 2011/61/ΕΕ.

    (12)

    Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι κανόνες ανάθεσης που ορίζονται σε αυτήν εφαρμόζονται σε όλες τις λειτουργίες που απαριθμούνται στο παράρτημα I της εν λόγω οδηγίας και στον κατάλογο βοηθητικών υπηρεσιών που παρατίθεται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 της εν λόγω οδηγίας.

    (13)

    Οι οργανισμοί επενδύσεων που χορηγούν δάνεια μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία. Οι εν λόγω οργανισμοί επενδύσεων μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ένωσης, για τις οποίες η πρόσβαση σε παραδοσιακές πηγές δανεισμού είναι δυσκολότερη. Ωστόσο, οι αποκλίνουσες εθνικές ρυθμιστικές προσεγγίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ρυθμιστικό αρμπιτράζ και διαφορετικά επίπεδα προστασίας των επενδυτών, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής εσωτερικής αγοράς για τη δανειοδότηση από τους ΟΕΕ. Η οδηγία 2011/61/ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίζει το δικαίωμα των ΟΕΕ να δανειοδοτούν. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστούν κοινοί κανόνες για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής εσωτερικής αγοράς για τη δανειοδότηση από ΟΕΕ, για τη διασφάλιση ενιαίου επιπέδου προστασίας των επενδυτών στην Ένωση, για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των ΟΕΕ με τη δανειοδότηση σε όλα τα κράτη μέλη και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των εταιρειών της Ένωσης σε χρηματοδότηση, που αποτελεί βασικό στόχο της ένωσης κεφαλαιαγορών, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 24ης Σεπτεμβρίου 2020, με τίτλο «Ένωση Κεφαλαιαγορών για τα άτομα και τις επιχειρήσεις - νέο σχέδιο δράσης». Ωστόσο, δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης ιδιωτικής πιστωτικής αγοράς, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι πιθανοί μικροπροληπτικοί και μακροπροληπτικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και να διαδοθούν στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της δανειοδότησης από ΟΕΕ. Θα πρέπει να εναρμονιστούν οι κανόνες που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι δανειοδοτούν, προκειμένου να βελτιωθεί η διαχείριση κινδύνων σε ολόκληρη τη χρηματοπιστωτική αγορά και να αυξηθεί η διαφάνεια για τους επενδυτές. Για λόγους σαφήνειας, οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας που εφαρμόζονται σε ΔΟΕΕ οι οποίοι διαχειρίζονται ΟΕΕ που δανειοδοτούν δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τα κράτη μέλη να θεσπίζουν εθνικά πλαίσια προϊόντων που θα ορίζουν ορισμένες κατηγορίες ΟΕΕ με πιο περιοριστικούς κανόνες.

    (14)

    Η δανειοδότηση δεν πραγματοποιείται πάντοτε απευθείας από τον ΟΕΕ. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ένας ΟΕΕ χορηγεί δάνειο έμμεσα, μέσω τρίτου ή φορέα ειδικού σκοπού που χορηγεί το δάνειο για λογαριασμό ή εξ ονόματος του ΟΕΕ ή για λογαριασμό ή εξ ονόματος του ΔΟΕΕ σε σχέση με τον ΟΕΕ, πριν από την έκθεσή του στο δάνειο. Προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγηση της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, όταν ο εν λόγω ΟΕΕ ή ΔΟΕΕ συμμετέχει στη διάρθρωση του δανείου ή στον καθορισμό ή την προέγκριση των χαρακτηριστικών του, οι περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να θεωρούνται δραστηριότητες δανειοδότησης και θα πρέπει να υπόκεινται στην εν λόγω οδηγία.

    (15)

    Οι ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια σε καταναλωτές υπόκεινται στις απαιτήσεις άλλων πράξεων του ενωσιακού δικαίου που εφαρμόζονται στην καταναλωτική πίστη, συμπεριλαμβανομένων της οδηγίας 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) και της οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167. Οι εν λόγω πράξεις του ενωσιακού δικαίου προβλέπουν τη βασική προστασία των δανειοληπτών σε επίπεδο Ένωσης. Ωστόσο, για επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να απαγορεύουν τη δανειοδότηση από ΟΕΕ σε καταναλωτές στην επικράτειά τους.

    (16)

    Για τη στήριξη της επαγγελματικής διαχείρισης των ΟΕΕ και τον μετριασμό των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ οι οποίοι συμμετέχουν στη δανειοδότηση, ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω ΟΕΕ πληρούν τον ορισμό των δανειοδοτούντων ΟΕΕ, θα πρέπει να διαθέτουν αποτελεσματικές πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες για τη χορήγηση δανείων. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και τη διαχείριση και παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου πιστώσεών τους όταν οι ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται συμμετέχουν στη δανειοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες οι εν λόγω ΟΕΕ εκτίθενται σε δάνεια μέσω τρίτων. Οι εν λόγω πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες θα πρέπει να είναι αναλογικές προς την έκταση της δανειοδότησης και θα πρέπει να επανεξετάζονται τακτικά.

    (17)

    Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασύνδεσης μεταξύ δανειοδοτούντων ΟΕΕ και άλλων συμμετεχόντων στη χρηματοπιστωτική αγορά, οι ΔΟΕΕ των εν λόγω ΟΕΕ θα πρέπει, όταν ο δανειολήπτης είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, να υποχρεούνται να διαφοροποιούν τον κίνδυνο τους και να περιορίζουν την έκθεσή τους κάτω από συγκεκριμένα όρια.

    (18)

    Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να θεσπιστούν αναλογικές διασφαλίσεις, οι δανειοδοτούντες ΟΕΕ θα πρέπει να υπόκεινται σε όριο μόχλευσης που να ποικίλλει ανάλογα με το αν είναι οργανισμοί ανοικτού ή κλειστού τύπου. Ο κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι μεγαλύτερος για τους ΟΕΕ ανοικτού τύπου, οι οποίοι μπορεί να υπόκεινται σε υψηλά επίπεδα εξαγορών. Σε ευθυγράμμιση με τον στόχο της διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το όριο μόχλευσης δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το αν ένας δανειοδοτών ΟΕΕ προωθείται εμπορικά σε επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές ή μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές. Η μέθοδος βάσει των δεσμεύσεων παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πλαίσιο για τον υπολογισμό της μόχλευσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ιδίως προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη η σύνθετη μόχλευση που δημιουργούν τα παράγωγα. Τα εν λόγω όρια μόχλευσης δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ να επιβάλλουν αυστηρότερα όρια μόχλευσης, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ακεραιότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    (19)

    Προκειμένου να περιοριστούν οι συγκρούσεις συμφερόντων, οι ΔΟΕΕ και το προσωπικό τους δεν θα πρέπει να λαμβάνουν δάνεια από κανέναν ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζονται. Ομοίως, ο θεματοφύλακας του ΟΕΕ και ο ανάδοχος του θεματοφύλακα, ο ανάδοχος του ΔΟΕΕ και το προσωπικό του και οντότητες εντός του ίδιου ομίλου με τον ΔΟΕΕ θα πρέπει να απαγορεύεται να λαμβάνουν δάνεια από τον οικείο ΟΕΕ.

    (20)

    Για να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος και να διατηρηθεί η γενική πιστωτική ποιότητα των δανείων που δίνονται από ΟΕΕ, τα δάνεια αυτά θα πρέπει να υπόκεινται σε απαιτήσεις διατήρησης κινδύνου όταν μεταβιβάζονται σε τρίτους. Με τον ίδιο στόχο, θα πρέπει να απαγορεύεται στους ΔΟΕΕ να διαχειρίζονται ΟΕΕ που δανειοδοτεί μοναδικό σκοπό την πώληση των σχετικών δανείων σε τρίτους («στρατηγική χορήγησης προς διανομή»), ανεξάρτητα από το αν ο εν λόγω ΟΕΕ πληροί τον ορισμό του δανειοδοτούντος ΟΕΕ. Τα δάνεια θα πρέπει να χορηγούνται με αποκλειστικό σκοπό την επένδυση του κεφαλαίου που αντλεί ο ΟΕΕ σύμφωνα με την επενδυτική στρατηγική του και τους ρυθμιστικούς περιορισμούς του. Ωστόσο, ο ΔΟΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει την εν λόγω επενδυτική στρατηγική προς το βέλτιστο συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι παρεκκλίσεις από τους κανόνες διατήρησης κινδύνου είναι αναγκαίες και θα πρέπει να καλύπτουν περιπτώσεις στις οποίες η διατήρηση μέρους του δανείου δεν είναι συμβατή με την εφαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής του ΟΕΕ ή με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για τα προϊόντα, που επιβάλλονται στον ΟΕΕ και στον ΔΟΕΕ του. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται περιπτώσεις στις οποίες η διατήρηση μέρους του δανείου θα είχε ως αποτέλεσμα ο ΟΕΕ να υπερβεί τα επενδυτικά όρια ή τα όρια διαφοροποίησης ή να παραβεί ρυθμιστικές απαιτήσεις, όπως περιοριστικά μέτρα που θεσπίζονται δυνάμει του άρθρου 215 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), ή περιπτώσεις στις οποίες ο ΟΕΕ εισέρχεται σε εκκαθάριση ή περιπτώσεις στις οποίες έχει μεταβληθεί η κατάσταση του δανειολήπτη, για παράδειγμα σε περίπτωση συγχώνευσης ή αθέτησης υποχρεώσεων του δανειολήπτη, εάν η επενδυτική στρατηγική του ΟΕΕ δεν συνίσταται στη διαχείριση επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, ή περιπτώσεις στις οποίες η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΕ μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα ο ΟΕΕ να μην επιδιώκει πλέον έκθεση σε συγκεκριμένο τομέα ή σε συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ο ΔΟΕΕ θα πρέπει, κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους καταγωγής του, να αιτιολογεί την απόφασή του να κάνει χρήση της εν λόγω παρέκκλισης από τους κανόνες διατήρησης κινδύνου και θα πρέπει να υποχρεούται να συμμορφώνεται σε συνεχή βάση με τη γενική αρχή της απαγόρευσης των στρατηγικών χορήγησης προς διανομή.

    (21)

    Τα μακροπρόθεσμα, μη ρευστοποιήσιμα δάνεια που κατέχονται από ΟΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναντιστοιχίες ρευστότητας εάν η δομή ανοικτού τύπου του ΟΕΕ επιτρέπει στους επενδυτές να εξαργυρώνουν συχνά τα μερίδια ή τις μετοχές τους. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να μετριαστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μετατροπή ληκτότητας, με την επιβολή δομής κλειστού τύπου για τους δανειοδοτούντες ΟΕΕ. Ωστόσο, οι δανειοδοτούντες ΟΕΕ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως οργανισμοί ανοικτού τύπου, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος διαχείρισης ρευστότητας που ελαχιστοποιεί τις αναντιστοιχίες ρευστότητας, διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών και τελεί υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστούν συνεκτικά κριτήρια βάσει των οποίων οι αρμόδιες αρχές θα προσδιορίζουν κατά πόσον ένας δανειοδοτών ΟΕΕ μπορεί να διατηρεί μια δομή ανοικτού τύπου, η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) (ΕΑΚΑΑ) που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9) θα πρέπει να καταρτίσει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για τον καθορισμό των εν λόγω κριτηρίων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη φύση, το προφίλ ρευστότητας και την έκθεση των δανειοδοτούντων ΟΕΕ.

    (22)

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, όταν ένας ΟΕΕ που δανειοδοτεί ή ένας ΔΟΕΕ, σε σχέση με τις δανειοδοτικές δραστηριότητες του ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται, υπόκειται στις απαιτήσεις που ορίζονται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ και στις απαιτήσεις που ορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 345/2013 (10), (ΕΕ) αριθ. 346/2013 (11) και (ΕΕ) 2015/760 (12) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, οι ειδικές απαιτήσεις για τα προϊόντα οι οποίοι ορίζονται στο κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 345/2013, στο κεφάλαιο II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 346/2013 και στον κανονισμό (ΕΕ) 2015/760 θα πρέπει να υπερισχύουν των γενικότερων κανόνων που ορίζονται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ.

    (23)

    Λόγω του δυνητικά μη ρευστοποιήσιμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των περιουσιακών στοιχείων των ΟΕΕ που δανειοδοτούν, οι ΔΟΕΕ ενδέχεται να δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με τις αλλαγές στις ρυθμιστικές απαιτήσεις που εισάγονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται, χωρίς να επηρεαστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών τους. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν μεταβατικές διατάξεις σε ορισμένες απαιτήσεις για ΟΕΕ που συστάθηκαν πριν από την έκδοση της παρούσας οδηγίας. Ωστόσο, οι εν λόγω ΟΕΕ και ΔΟΕΕ θα πρέπει επίσης να μπορούν να επιλέξουν να υπαχθούν στους εν λόγω κανόνες, υπό την προϋπόθεση ότι ενημερώνονται σχετικά οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ. Επιπλέον, οι κανόνες που ισχύουν για τη δανειοδότηση και για τους δανειοδοτούντες ΟΕΕ, με εξαίρεση τα όρια μόχλευσης και επενδύσεων και την υποχρέωση των δανειοδοτούντων ΟΕΕ να λειτουργούν ως οργανισμοί κλειστού τύπου, θα πρέπει να ισχύουν μόνο για τα δάνεια που δίνονται μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.

    (24)

    Για τη στήριξη της παρακολούθησης της αγοράς από τις εποπτικές αρχές, θα πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή και η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της υποβολής εποπτικών αναφορών. Οι επικαλυπτόμενες απαιτήσεις υποβολής αναφορών που υφίστανται στο πλαίσιο του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου, ιδίως στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 600/2014 (13) και (ΕΕ) 2019/834 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14) και στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 (15) και (ΕΕ) αριθ. 1073/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (16), θα μπορούσαν να καταργηθούν ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για τους ΔΟΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) (ΕΑΤ) που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (17), η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (18), η ΕΑΚΑΑ (γνωστές συλλογικά ως «Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές» ή «ΕΕΑ») και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την υποστήριξη των αρμόδιων αρχών, κατά περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογούν τις ανάγκες των διάφορων εποπτικών αρχών για δεδομένα, ώστε να είναι αποτελεσματικές οι αλλαγές στο υπόδειγμα υποβολής εποπτικών αναφορών για τους ΔΟΕΕ.

    (25)

    Για να μειωθούν οι επικαλυπτόμενες αναφορές και οι σχετικές επιβαρύνσεις υποβολής αναφορών για τους ΔΟΕΕ και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων από τις αρχές, τα δεδομένα που υποβάλλουν οι ΔΟΕΕ στις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να τίθενται στη διάθεση άλλων σχετικών αρμόδιων αρχών, των ΕΕΑ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), όπως ορίζεται στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου της 7ης Δεκεμβρίου 2017 (19), όποτε αυτό είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς και στη διάθεση των μελών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

    (26)

    Κατά την προετοιμασία μελλοντικών αλλαγών στις υποχρεώσεις υποβολής εποπτικών εκθέσεων, θα πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των δεδομένων που μπορούν να ζητούνται από τους ΔΟΕΕ, με την άρση των περιορισμών του εν λόγω πεδίου εφαρμογής οι οποίοι επικεντρώνονται σε σημαντικές συναλλαγές και ανοίγματα ή αντισυμβαλλομένους και με την προσθήκη άλλων κατηγοριών δεδομένων που θα πρέπει να παρέχονται στις αρμόδιες αρχές. Εάν η ΕΑΚΑΑ κρίνει ότι απαιτείται πλήρης γνωστοποίηση χαρτοφυλακίου στις εποπτικές αρχές σε περιοδική βάση, οι διατάξεις της οδηγίας 2011/61/ΕΕ θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην αναγκαία διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της υποβολής αναφορών.

    (27)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση των υποχρεώσεων υποβολής εποπτικών αναφορών, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων κατά το άρθρο 290 ΣΛΕΕ σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, με σκοπό να ορίσει το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών αναφορών από τους ΔΟΕΕ, προς αντικατάσταση του υποδείγματος υποβολής εκθέσεων που ορίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, καθώς και για να ορίσει τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα υποβολής εκθέσεων. Όσον αφορά τις πληροφορίες που πρέπει να αναφέρονται για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων, τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να περιορίζονται στον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου τυποποίησης των πληροφοριών που πρέπει να αναφέρονται. Τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα δεν θα πρέπει να προσθέτουν στοιχεία που δεν προβλέπονται στην οδηγία 2011/61/ΕΕ.

    (28)

    Για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών εκθέσεων, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτείται να εγκρίνει εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΑΚΑΑ όσον αφορά τον μορφότυπο, τα πρότυπα δεδομένων και τις μεθόδους και ρυθμίσεις για την υποβολή εκθέσεων από τους ΔΟΕΕ. Η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει τα εν λόγω εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα μέσω εκτελεστικών πράξεων κατά το άρθρο 291 ΣΛΕΕ και σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

    (29)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πιέσεων ρευστότητας σε περιόδους ακραίων συνθηκών στην αγορά και να προστατευτούν καλύτερα οι επενδυτές, θα πρέπει να θεσπιστούν στην οδηγία 2011/61/ΕΕ κανόνες για την εφαρμογή της σύστασης του ΕΣΣΚ της 7ης Δεκεμβρίου 2017.

    (30)

    Για να μπορούν οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ ανοικτού τύπου με έδρα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις εξαγορών σε ακραίες συνθήκες αγοράς, θα πρέπει οι ΔΟΕΕ να υποχρεούνται να επιλέγουν και να συμπεριλαμβάνουν στον κανονισμό ή τα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ τουλάχιστον δύο εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας από τον εναρμονισμένο κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα V σημεία 2 έως 8 της οδηγίας 2011/61/ΕΕ. Κατά παρέκκλιση, όταν ένας ΔΟΕΕ διαχειρίζεται ΟΕΕ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας ως αμοιβαίο κεφάλαιο χρηματαγοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (20), θα πρέπει να παρέχεται στον ΔΟΕΕ η δυνατότητα να αποφασίσει να επιλέξει μόνο ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από τον εν λόγω κατάλογο. Τα εν λόγω εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας θα πρέπει να είναι κατάλληλα για την επενδυτική στρατηγική, το προφίλ ρευστότητας και την πολιτική εξαγορών του ΟΕΕ. Οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να ενεργοποιούν τα εν λόγω εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας όπου αυτό είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών του ΟΕΕ. Επιπλέον, οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ ανοικτού τύπου θα πρέπει πάντα να έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν προσωρινά τις εγγραφές, τις επαναγορές και τις εξαγορές ή να ενεργοποιούν παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets), σε εξαιρετικές περιστάσεις και όταν αυτό δικαιολογείται από τα συμφέροντα των επενδυτών του ΟΕΕ. Όταν ένας ΔΟΕΕ αποφασίζει να αναστείλει τις εγγραφές, τις επαναγορές και τις εξαγορές, θα πρέπει να ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του. Όταν ένας ΔΟΕΕ αποφασίζει να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια, θα πρέπει να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πριν από την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση του εν λόγω εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας. Ο ΔΟΕΕ θα πρέπει επίσης να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του όταν ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί οποιοδήποτε άλλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας κατά τρόπο που δεν περιλαμβάνεται στη συνήθη επιχειρηματική πρακτική, όπως προβλέπεται στον κανονισμό ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ. Έτσι οι εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις των εντάσεων ρευστότητας στην ευρύτερη αγορά.

    (31)

    Ειδικότερα, και για να ενισχυθεί η προστασία των επενδυτών, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η χρήση εξαγοράς σε είδος δεν είναι κατάλληλη για τους ιδιώτες επενδυτές και θα πρέπει επομένως να ενεργοποιείται μόνο για την ικανοποίηση αιτημάτων εξαγοράς εκ μέρους επαγγελματιών επενδυτών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι άνισης μεταχείρισης μεταξύ των επενδυτών που εξαργυρώνουν τους τίτλους τους και άλλων μεριδιούχων ή μετόχων.

    (32)

    Προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις σύμφωνα με τη διάθεση ανάληψης κινδύνων και τις ανάγκες ρευστότητας, οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους χρήσης των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας.

    (33)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας από τους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται οργανισμούς ανοικτού τύπου και να διευκολυνθεί η σύγκλιση των αγορών και η εποπτική σύγκλιση, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων κατά το άρθρο 290 ΣΛΕΕ σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, με σκοπό να καθορίσει τα χαρακτηριστικά των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα V της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ποικιλομορφία των επενδυτικών στρατηγικών και τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία των ΟΕΕ. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ και δεν θα πρέπει να περιορίζουν τη δυνατότητα των ΔΟΕΕ να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε κατάλληλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας για όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, περιοχές δικαιοδοσίας και συνθήκες της αγοράς. Προκειμένου να διασφαλιστεί ενιαίο επίπεδο προστασίας των επενδυτών στην Ένωση, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επιλογή και τη βαθμονόμηση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΔΟΕΕ. Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αναγνωρίζεται ότι οι ΔΟΕΕ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.

    (34)

    Οι θεματοφύλακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη των συμφερόντων των επενδυτών και θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα από το είδος του φυλάσσοντος που φυλάσσει τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΕΕ. Συνεπώς, όταν τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων (ΚΑΤ) παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σε ΟΕΕ, είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στην αλυσίδα φύλαξης, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριών μεταξύ του φυλάσσοντος τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΕΕ και του θεματοφύλακα. Για να αποφευχθεί περιττός όγκος εργασίας, οι θεματοφύλακες δεν θα πρέπει να ασκούν εκ των προτέρων δέουσα επιμέλεια όταν προτίθενται να αναθέσουν τη φύλαξη σε ΚΑΤ.

    (35)

    Προκειμένου να βελτιωθεί η εποπτική συνεργασία και αποτελεσματικότητα, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να απευθύνουν αιτιολογημένο αίτημα στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του εν λόγω ΔΟΕΕ για τη λήψη εποπτικών μέτρων έναντί του.

    (36)

    Για τη βελτίωση της εποπτικής συνεργασίας, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να μπορεί να ζητά από μια αρμόδια αρχή να παραπέμψει μια υπόθεση στην ΕΑΚΑΑ, όταν η υπόθεση έχει διασυνοριακές επιπτώσεις και ενδέχεται να επηρεάσει την προστασία των επενδυτών ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι αναλύσεις αυτών των υποθέσεων από την ΕΑΚΑΑ θα παρέχουν στις άλλες αρμόδιες αρχές καλύτερη κατανόηση των εξεταζόμενων θεμάτων και θα συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον και στην προστασία της ακεραιότητας της αγοράς ΟΕΕ.

    (37)

    Για τη στήριξη της εποπτικής σύγκλισης στον τομέα της ανάθεσης καθηκόντων, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να συγκεντρώσει πληρέστερα στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, μεταξύ άλλων στον τομέα της κατάλληλης εποπτείας και ελέγχου των ρυθμίσεων ανάθεσης καθηκόντων, σε όλα τα κράτη μέλη. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να βασίζεται στις υποχρεώσεις αναφοράς προς τις αρμόδιες αρχές και στην άσκηση των εξουσιών της σε σχέση με την εποπτική σύγκλιση, στον τομέα της ανάθεσης καθηκόντων, πριν πραγματοποιηθούν οι επόμενες επανεξετάσεις των οδηγιών 2009/65/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ. Η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στην οποία αναλύονται οι πρακτικές της αγοράς όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων και η συμμόρφωση με τους κανόνες ανάθεσης, καθώς και με τις απαιτήσεις υπόστασης, όπως εκείνες που αφορούν τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που χρησιμοποιούν οι ΔΟΕΕ, οι εταιρείες διαχείρισης και οι ανάδοχοί τους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    (38)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (21) καθορίζει εναρμονισμένους κανόνες για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους σχετικά με τη διαφάνεια όσον αφορά την ενσωμάτωση των κινδύνων βιωσιμότητας και την εξέταση των δυσμενών επιπτώσεων βιωσιμότητας στις διαδικασίες τους και την παροχή σχετικών με τη βιωσιμότητα πληροφοριών όσον αφορά χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια οριζόντια προσέγγιση όσον αφορά τους κανόνες διαφάνειας σχετικά με τη βιωσιμότητα για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Οι ΟΕΕ και οι ΟΣΕΚΑ μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της ένωσης κεφαλαιαγορών. Η ανάπτυξη της αγοράς ΟΕΕ και ΟΣΕΚΑ είναι αναγκαίο επίσης να συνάδει με άλλους στόχους της Ένωσης και θα πρέπει, επομένως, να κατευθυνθεί προς την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι ΔΟΕΕ και οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύουν ότι συμμορφώνονται σε συνεχή βάση με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088. Κατά συνέπεια, οι ΔΟΕΕ και οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να ενσωματώνουν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και σχετικές με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) παραμέτρους στους κανόνες διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Οι ΔΟΕΕ και οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουν κανόνες διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων στις επενδυτικές τους αποφάσεις και στην αξιολόγηση των σχετικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση κινδύνων. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν οι ΔΟΕΕ και οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ προβάλλουν αξιώσεις σχετικά με τις βιώσιμες επενδυτικές πολιτικές των ΟΣΕΚΑ τους οποίους διαχειρίζονται. Οι εν λόγω επενδυτικές αποφάσεις και εκτιμήσεις κινδύνου θα πρέπει να πραγματοποιούνται προς το βέλτιστο συμφέρον των επενδυτών των ΟΕΕ και των ΟΣΕΚΑ. Η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να επικαιροποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τις ορθές πολιτικές αποδοχών βάσει των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ όσον αφορά την ευθυγράμμιση των κινήτρων με τους κινδύνους ΠΚΔ στις πολιτικές αποδοχών.

    (39)

    Η εμπορική προώθηση ΟΣΕΚΑ δεν πραγματοποιείται πάντοτε απευθείας από την εταιρεία διαχείρισης, αλλά από έναν ή περισσότερους διανομείς είτε για λογαριασμό της εταιρείας διαχείρισης είτε για δικό τους λογαριασμό. Ειδικότερα, θα μπορούσαν να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες ένας ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός σύμβουλος προωθεί εμπορικά έναν ΟΣΕΚΑ εν αγνοία της εταιρείας διαχείρισης. Οι περισσότεροι διανομείς οργανισμών επενδύσεων υπόκεινται σε ρυθμιστικές απαιτήσεις δυνάμει της οδηγίας 2014/65/ΕΕ ή (ΕΕ) 2016/97, οι οποίες καθορίζουν το πεδίο εφαρμογής και την έκταση των ευθυνών τους έναντι των δικών τους πελατών. Κατά συνέπεια, η οδηγία 2009/65/ΕΚ θα πρέπει να αναγνωρίζει την ποικιλομορφία των ρυθμίσεων διανομής και να πραγματοποιεί διάκριση μεταξύ, αφενός, των ρυθμίσεων βάσει των οποίων ένας διανομέας ενεργεί εξ ονόματος της εταιρείας διαχείρισης, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων, και, αφετέρου, των ρυθμίσεων βάσει των οποίων ένας διανομέας ενεργεί για δικό του λογαριασμό όταν προωθεί εμπορικά τον ΟΣΕΚΑ βάσει της οδηγίας 2014/65/ΕΕ ή μέσω επενδυτικών προϊόντων βασισμένων σε ασφάλιση ζωής σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2016/97, οπότε και δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις της οδηγίας 2009/65/ΕΚ σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία διανομής μεταξύ της εταιρείας διαχείρισης και του διανομέα.

    (40)

    Ορισμένες συγκεντρωμένες αγορές δεν διαθέτουν ανταγωνιστική προσφορά υπηρεσιών θεματοφύλακα. Για να αντιμετωπιστεί η εν λόγω έλλειψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κόστος για τους ΔΟΕΕ και σε λιγότερο αποτελεσματική αγορά ΟΕΕ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές τους να δέχονται τον διορισμό θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία και με την προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων αρχών του ΟΕΕ. Δεδομένου ότι η απόφαση να επιτραπεί ο διορισμός θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος δεν θα πρέπει να είναι αυτόματη, ακόμη και όταν πληρούνται οι εν λόγω προϋποθέσεις, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν την απόφαση αυτή μόνο αφού προβούν σε κατά περίπτωση αξιολόγηση της έλλειψης σχετικών υπηρεσιών θεματοφύλακα στο κράτος μέλος καταγωγής του ΟΕΕ, λαμβανομένης υπόψη της επενδυτικής στρατηγικής του εν λόγω ΟΕΕ.

    (41)

    Στο πλαίσιο της επανεξέτασης της οδηγίας 2011/61/ΕΕ, η Επιτροπή θα πρέπει να διενεργήσει αξιολόγηση της λειτουργίας της παρέκκλισης που επιτρέπει τον διορισμό θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος και των δυνητικών οφελών και κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην προστασία των επενδυτών, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην εποπτική αποτελεσματικότητα και στη διαθεσιμότητα επιλογών της αγοράς, που συνεπάγεται η τροποποίηση του πεδίου εφαρμογής της εν λόγω παρέκκλισης, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της ένωσης κεφαλαιαγορών.

    (42)

    Το άνοιγμα της δυνατότητας διορισμού θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος θα πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένη εποπτική εμβέλεια. Ως εκ τούτου, ο θεματοφύλακας θα πρέπει να υποχρεούται να συνεργάζεται, πέραν των αρμόδιων αρχών του, και με τις αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ για τον οποίο διορίστηκε ο θεματοφύλακας, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον ΟΕΕ, εάν οι εν λόγω αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε διαφορετικό κράτος μέλος από εκείνο του θεματοφύλακα.

    (43)

    Για την καλύτερη προστασία των επενδυτών, θα πρέπει να αυξηθεί η ροή των πληροφοριών από τους ΔΟΕΕ προς τους επενδυτές ΟΕΕ. Για να μπορούν οι επενδυτές ΟΕΕ να παρακολουθούν καλύτερα τις δαπάνες του ΟΕΕ, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να προσδιορίζουν τις αμοιβές, χρεώσεις και δαπάνες που βαρύνουν τον ΔΟΕΕ και τις συνδεδεμένες με αυτόν επιχειρήσεις και στη συνέχεια αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στον ΟΕΕ ή σε οποιαδήποτε από τις επενδύσεις του. Οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να υποβάλλουν περιοδικά εκθέσεις σχετικά με όλες αυτές τις αμοιβές, χρεώσεις και δαπάνες. Επίσης, οι ΔΟΕΕ θα πρέπει να υποχρεούνται να αναφέρουν στους επενδυτές τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου δανείων που έχουν δοθεί.

    (44)

    Για να αυξηθεί η διαφάνεια της αγοράς και να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά τα διαθέσιμα δεδομένα της αγοράς ΟΕΕ, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κοινοποιεί τα δεδομένα της αγοράς που έχει στη διάθεσή της σε συγκεντρωτική ή συνοπτική μορφή, και επομένως θα πρέπει να χαλαρώσει το πρότυπο εμπιστευτικότητας, ώστε να επιτρέπεται η χρήση δεδομένων με αυτόν τον τρόπο.

    (45)

    Οι απαιτήσεις για οντότητες τρίτων χωρών με πρόσβαση στην εσωτερική αγορά θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα που ορίζονται στην οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (22). Θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα που καθορίζονται στην κοινή δράση των κρατών μελών όσον αφορά τις μη συνεργάσιμες περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας, τα οποία αντικατοπτρίζονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Ειδικότερα, οι ΟΕΕ εκτός ΕΕ, οι ΔΟΕΕ εκτός ΕΕ που δραστηριοποιούνται σε μεμονωμένα κράτη μέλη και οι θεματοφύλακες που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτη χώρα δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατ’ εφαρμογή της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849, ούτε σε τρίτη χώρα που θεωρείται μη συνεργάσιμη σε φορολογικά θέματα, με την επιφύλαξη, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιόδου χάριτος όταν μια χώρα προσδιορίζεται αργότερα ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά την εν λόγω οδηγία ή προστίθεται στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Οι απαιτήσεις θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν την κατάλληλη και αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, όπως αυτά που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο.

    (46)

    Η οδηγία 2009/65/ΕΚ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι συνθήκες για τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ είναι συγκρίσιμες με αυτές για τους ΔΟΕΕ, όταν δεν υπάρχει λόγος να διατηρηθούν οι ρυθμιστικές διαφορές για τους ΟΣΕΚΑ και τους ΔΟΕΕ. Αυτό θα ίσχυε για το καθεστώς ανάθεσης καθηκόντων, τη ρυθμιστική αντιμετώπιση των φυλασσόντων, τις απαιτήσεις υποβολής εποπτικών αναφορών και τη διαθεσιμότητα και χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας.

    (47)

    Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των απαιτήσεων υπόστασης για τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, κατά τη στιγμή της αίτησης χορήγησης άδειας, μια εταιρεία διαχείρισης θα πρέπει να παρέχει στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που χρησιμοποιεί για την εκτέλεση των λειτουργιών της και, κατά περίπτωση, για την εποπτεία των αναδόχων της. Για την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας διαχείρισης θα πρέπει να διορίζονται τουλάχιστον δύο φυσικά πρόσωπα τα οποία, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, είτε απασχολούνται από την εταιρεία διαχείρισης είτε είναι εκτελεστικά μέλη ή μέλη του διοικητικού οργάνου της εταιρείας διαχείρισης και τα οποία έχουν την κατοικία τους, υπό την έννοια της συνήθους διαμονής τους, στην Ένωση. Ανεξάρτητα από αυτήν την ελάχιστη κανονιστική απαίτηση, ενδέχεται να απαιτούνται περισσότεροι πόροι ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της εταιρείας διαχείρισης και του ΟΣΕΚΑ τον οποίο διαχειρίζεται.

    (48)

    Για να ευθυγραμμιστούν τα νομικά πλαίσια των οδηγιών 2009/65/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων, θα πρέπει να απαιτείται από τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ να αιτιολογούν στις αρμόδιες αρχές την ανάθεση των λειτουργιών τους και να παρέχουν αντικειμενικούς λόγους για την ανάθεση.

    (49)

    Η ανάθεση καθηκόντων μπορεί να επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων επενδύσεων και την εξασφάλιση της αναγκαίας εμπειρογνωσίας σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική αγορά ή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι εποπτικές αρχές να διαθέτουν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τα κύρια στοιχεία των ρυθμίσεων ανάθεσης. Για τη διαμόρφωση αξιόπιστης συνολικής εικόνας των δραστηριοτήτων ανάθεσης καθηκόντων στην Ένωση, οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να παρέχουν τακτικά στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων που αφορούν την ανάθεση λειτουργιών συλλογικής ή διακριτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή λειτουργιών διαχείρισης κινδύνων. Οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει συνεπώς, σχετικά με κάθε ΟΣΕΚΑ τον οποίο διαχειρίζονται, να υποβάλλουν πληροφορίες σχετικά με τους αναδόχους, καθώς και κατάλογο και περιγραφή των ανατιθέμενων δραστηριοτήτων, το ποσό και το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ που υπόκεινται σε ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων όσον αφορά τη λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία διαχείρισης επιβλέπει, παρακολουθεί και ελέγχει τον ανάδοχο, πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις υπεργολαβικής ανάθεσης και την ημερομηνία έναρξης και λήξης των ρυθμίσεων ανάθεσης και υπεργολαβικής ανάθεσης. Για λόγους σαφήνειας, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται σχετικά με το ποσό και το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων των υπό διαχείριση ΟΣΕΚΑ που υπόκεινται σε ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων όσον αφορά τη λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου αποσκοπούν στην παροχή καλύτερης συνολικής εικόνας της λειτουργίας της ανάθεσης και δεν αποτελούν από μόνα τους αποδεικτικό δείκτη για τον προσδιορισμό της επάρκειας των ρυθμίσεων σχετικά με την υπόσταση ή τη διαχείριση κινδύνων ή της αποτελεσματικότητας των ρυθμίσεων επίβλεψης ή ελέγχου στο επίπεδο του διαχειριστή. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να κοινοποιούνται στις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο του καθεστώτος υποβολής εποπτικών αναφορών που διέπεται από την οδηγία 2009/65/ΕΚ.

    (50)

    Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της οδηγίας 2009/65/ΕΚ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι κανόνες ανάθεσης που ορίζονται σε αυτήν εφαρμόζονται σε όλες τις λειτουργίες που απαριθμούνται στο παράρτημα II της εν λόγω οδηγίας και στον κατάλογο παρεπόμενων υπηρεσιών που παρατίθεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 της εν λόγω οδηγίας.

    (51)

    Προκειμένου να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω οι κανόνες ανάθεσης που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ και τους ΟΣΕΚΑ και να επιτευχθεί πιο ομοιόμορφη εφαρμογή των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ όσον αφορά τον καθορισμό των προϋποθέσεων για την ανάθεση σε τρίτο από εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες μια εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ μπορεί να θεωρηθεί οντότητα-γραμματοθυρίδα και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται διαχειριστής του ΟΣΕΚΑ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίες να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου (23). Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

    (52)

    Με την παρούσα οδηγία θα πρέπει να εφαρμοστεί η σύσταση του ΕΣΣΚ της 7ης Δεκεμβρίου 2017 για την εναρμόνιση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας και της χρήσης τους από τους διαχειριστές οργανισμών ανοικτού τύπου, συμπεριλαμβανομένων των ΟΣΕΚΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πιέσεων ρευστότητας σε περιόδους ακραίων συνθηκών στην αγορά και η καλύτερη προστασία των επενδυτών.

    (53)

    Για να μπορούν οι ΟΣΕΚΑ με έδρα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις εξαγορών σε ακραίες συνθήκες αγοράς, θα πρέπει να υποχρεούνται να επιλέγουν και να συμπεριλαμβάνουν στον κανονισμό τους ή τα καταστατικά έγγραφά τους τουλάχιστον δύο εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας από τον εναρμονισμένο κατάλογο που παρατίθεται στο παράρτημα IΙΑ σημεία 2 έως 8 της οδηγίας 2009/65/ΕΚ. Κατά παρέκκλιση, θα πρέπει να παρέχεται σε ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας ως αμοιβαίο κεφάλαιο χρηματαγοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1131 η δυνατότητα να αποφασίσει να επιλέξει μόνο ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από τον εν λόγω κατάλογο. Τα εν λόγω εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας θα πρέπει να είναι κατάλληλα για την επενδυτική στρατηγική, το προφίλ ρευστότητας και την πολιτική εξαγορών του ΟΣΕΚΑ. Οι ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να ενεργοποιούν τα εν λόγω εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας όπου αυτό είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών του ΟΣΕΚΑ. Επιπλέον, οι ΟΣΕΚΑ θα πρέπει πάντα να έχουν τη δυνατότητα να αναστέλλουν προσωρινά τις εγγραφές, τις επαναγορές και τις εξαγορές ή να ενεργοποιούν παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets), σε εξαιρετικές περιστάσεις και όταν αυτό δικαιολογείται από τα συμφέροντα των επενδυτών των ΟΣΕΚΑ. Όταν ένας ΟΣΕΚΑ αποφασίζει να αναστείλει τις εγγραφές, τις επαναγορές και τις εξαγορές, θα πρέπει να ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του. Όταν ένας ΟΣΕΚΑ αποφασίζει να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια, θα πρέπει να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος πριν από την ενεργοποίηση ή την απενεργοποίηση του εν λόγω εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας. Ο ΟΣΕΚΑ θα πρέπει επίσης να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του, όταν ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί οποιοδήποτε άλλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας κατά τρόπο που δεν περιλαμβάνεται στη συνήθη επιχειρηματική πρακτική, όπως προβλέπεται στον κανονισμό του οργανισμού ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΣΕΚΑ. Έτσι οι εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις των εντάσεων ρευστότητας στην ευρύτερη αγορά.

    (54)

    Ειδικότερα, και για να ενισχυθεί η προστασία των επενδυτών, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η χρήση εξαγοράς σε είδος δεν είναι κατάλληλη για τους ιδιώτες επενδυτές και θα πρέπει επομένως να ενεργοποιείται μόνο για την ικανοποίηση αιτημάτων εξαγοράς εκ μέρους επαγγελματιών επενδυτών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι άνισης μεταχείρισης μεταξύ των επενδυτών που εξαργυρώνουν τους τίτλους τους και άλλων μεριδιούχων.

    (55)

    Προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις σύμφωνα με τη διάθεση ανάληψης κινδύνων και τις ανάγκες ρευστότητας, οι επενδυτές των ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους χρήσης των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας.

    (56)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση στον τομέα της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας από τους ΟΣΕΚΑ και να διευκολυνθεί η σύγκλιση των αγορών και η εποπτική σύγκλιση, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων κατά το άρθρο 290 ΣΛΕΕ σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, με σκοπό να καθορίσει τα χαρακτηριστικά των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα IΙΑ της οδηγίας 2009/65/ΕΚ, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ποικιλομορφία των επενδυτικών στρατηγικών και τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία των ΟΣΕΚΑ. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ και δεν θα πρέπει να περιορίζουν τη δυνατότητα των ΟΣΕΚΑ να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε κατάλληλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας για όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, περιοχές δικαιοδοσίας και συνθήκες της αγοράς. Προκειμένου να διασφαλιστεί ενιαίο επίπεδο προστασίας των επενδυτών στην Ένωση, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επιλογή και τη βαθμονόμηση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τις εταιρείες διαχείρισης. Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αναγνωρίζεται ότι οι ΟΣΕΚΑ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.

    (57)

    Για τη στήριξη της παρακολούθησης της αγοράς από τις εποπτικές αρχές, θα πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της υποβολής εποπτικών εκθέσεων, με την υποβολή των ΟΣΕΚΑ σε υποχρεώσεις υποβολής εποπτικών εκθέσεων. Οι επικαλυπτόμενες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που υφίστανται στο πλαίσιο του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου, ιδίως στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 600/2014 και (ΕΕ) 2019/834, καθώς και στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 και (ΕΕ) αριθ. 1073/2013, θα μπορούσαν να καταργηθούν, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για τις εταιρείες διαχείρισης. Οι ΕΕΑ και η ΕΚΤ, με την υποστήριξη των αρμόδιων αρχών, κατά περίπτωση, θα πρέπει να αξιολογούν τις ανάγκες των διαφόρων εποπτικών αρχών για δεδομένα, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι επαρκείς οι πληροφορίες που πρέπει να αναφέρονται στο πλαίσιο του υποδείγματος υποβολής εποπτικών εκθέσεων για τους ΟΣΕΚΑ.

    (58)

    Για να μειωθούν οι επικαλυπτόμενες εκθέσεις και οι σχετικές επιβαρύνσεις υποβολής εκθέσεων για τους ΟΣΕΚΑ και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων από τις αρχές, τα δεδομένα που υποβάλλουν οι ΟΣΕΚΑ στις αρμόδιες αρχές θα πρέπει να τίθενται στη διάθεση άλλων σχετικών αρμόδιων αρχών, της ΕΑΚΑΑ, των λοιπών ΕΕΑ και του ΕΣΣΚ, όποτε αυτό είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς και στη διάθεση των μελών του ΕΣΚΤ μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

    (59)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεπής εναρμόνιση των υποχρεώσεων υποβολής εποπτικών αναφορών, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία να εγκρίνει ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων κατά το άρθρο 290 ΣΛΕΕ σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 και το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, με σκοπό να ορίσει το περιεχόμενο, τα έντυπα και τις διαδικασίες για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών εκθέσεων από τις εταιρείες διαχείρισης, καθώς και για να ορίσει τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα υποβολής εκθέσεων. Όσον αφορά τις πληροφορίες που πρέπει να αναφέρονται για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων, τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να περιορίζονται στον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου τυποποίησης των πληροφοριών που πρέπει να αναφέρονται. Τα εν λόγω ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα θα πρέπει να εγκρίνονται βάσει σχεδίου που θα καταρτίζει η ΕΑΚΑΑ. Τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα δεν θα πρέπει να προσθέτουν στοιχεία που δεν προβλέπονται στην οδηγία 2009/65/ΕΚ.

    (60)

    Για την τυποποίηση της διαδικασίας υποβολής εποπτικών αναφορών, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτείται να εγκρίνει εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΑΚΑΑ όσον αφορά τον μορφότυπο, τα πρότυπα δεδομένων, τις μεθόδους και τις ρυθμίσεις για την υποβολή εκθέσεων από τις εταιρείες διαχείρισης. Η Επιτροπή θα πρέπει να εγκρίνει τα εν λόγω εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα μέσω εκτελεστικών πράξεων κατά το άρθρο 291 ΣΛΕΕ και σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

    (61)

    Για να διασφαλιστεί η προστασία των επενδυτών, και ειδικότερα για να διασφαλιστεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριών μεταξύ του φυλάσσοντος τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΣΕΚΑ και του θεματοφύλακα, θα πρέπει να επεκταθεί το καθεστώς θεματοφύλακα, ώστε να συμπεριλαμβάνει στην αλυσίδα φύλαξης τα ΚΑΤ, όταν παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης σε ΟΣΕΚΑ. Για να αποφευχθεί περιττός όγκος εργασίας, οι θεματοφύλακες δεν θα πρέπει να ασκούν εκ των προτέρων δέουσα επιμέλεια όταν προτίθενται να αναθέσουν τη φύλαξη σε ΚΑΤ.

    (62)

    Προκειμένου να βελτιωθεί η εποπτική συνεργασία και αποτελεσματικότητα, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ θα πρέπει να είναι σε θέση να απευθύνουν αιτιολογημένο αίτημα στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ για τη λήψη εποπτικών μέτρων έναντι του εν λόγω ΟΣΕΚΑ.

    (63)

    Για τη βελτίωση της εποπτικής συνεργασίας, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να μπορεί να ζητά από μια αρμόδια αρχή να παραπέμψει μια υπόθεση στην ΕΑΚΑΑ, όταν η υπόθεση έχει διασυνοριακές επιπτώσεις και ενδέχεται να επηρεάσει την προστασία των επενδυτών ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι αναλύσεις αυτών των υποθέσεων από την ΕΑΚΑΑ θα παρέχουν στις άλλες αρμόδιες αρχές καλύτερη κατανόηση των εξεταζόμενων θεμάτων και θα συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον και στην προστασία της ακεραιότητας της αγοράς ΟΣΕΚΑ.

    (64)

    Οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των φορολογικών αρχών θα πρέπει να βελτιωθούν, κατά παρέκκλιση των κανόνων περί απορρήτου που ισχύουν επί του παρόντος. Οι ανταλλαγές αυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται με το εθνικό δίκαιο και, σε περίπτωση που οι πληροφορίες προέρχονται από άλλο κράτος μέλος, αυτές θα πρέπει να κοινοποιούνται μόνο με τη ρητή συμφωνία της αρμόδιας αρχής που τις έχει κοινοποιήσει.

    (65)

    Οι οδηγίες 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ απαιτούν από τους ΔΟΕΕ και τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ να ενεργούν με την αρμόζουσα ικανότητα, προσοχή και επιμέλεια προς το βέλτιστο συμφέρον των οργανισμών επενδύσεων που διαχειρίζονται και των επενδυτών τους. Κατά συνέπεια, τα κράτη μέλη θα πρέπει να απαιτούν από τους ΔΟΕΕ και τις εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ να ενεργούν με έντιμο και δίκαιο τρόπο όσον αφορά τα τέλη και τα έξοδα που χρεώνονται στους επενδυτές. Το 2020, η ΕΑΚΑΑ κατάρτισε μια εποπτική συνοπτική ενημέρωση με σκοπό να προωθηθεί η σύγκλιση όσον αφορά την εποπτεία των εξόδων στους ΟΕΕ και τους ΟΣΕΚΑ και να αναπτυχθεί ένα σύνολο κριτηρίων προς υποστήριξη των αρμόδιων αρχών όσον αφορά την αξιολόγηση της έννοιας των αδικαιολόγητων εξόδων και την εποπτεία της υποχρέωσης να αποτρέπεται η χρέωση αδικαιολόγητων εξόδων στους επενδυτές. Τα εν λόγω κριτήρια αποσκοπούν στην παροχή καθοδήγησης στις αρμόδιες αρχές, προωθώντας παράλληλα την εποπτική σύγκλιση στο πλαίσιο της ένωσης κεφαλαιαγορών. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται σαφής ορισμός των αδικαιολόγητων εξόδων, επί του παρόντος υπάρχουν αποκλίνουσες πρακτικές σε επίπεδο αγοράς και εποπτείας ως προς το τι θεωρούν αδικαιολόγητα έξοδα ο κλάδος και οι εποπτικές αρχές, και αποδεικνύεται ότι υπάρχουν διαφορές στα έξοδα που χρεώνονται στα διάφορα κράτη μέλη, καθώς και στα έξοδα που χρεώνονται στους ιδιώτες επενδυτές σε σύγκριση με τους επαγγελματίες επενδυτές. Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των οδηγιών 2011/61/ΕΕ και 2009/65/ΕΚ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ένωσης για τις λιανικές επενδύσεις, επιδιώκεται η αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, με τη θέσπιση υποχρέωσης των διαχειριστών οργανισμών επενδύσεων να καθιερώσουν μια χρηστή διαδικασία τιμολόγησης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον προσδιορισμό, την ανάλυση και την επανεξέταση των εξόδων που χρεώνονται, άμεσα ή έμμεσα, στους οργανισμούς επενδύσεων ή στους μεριδιούχους τους, και απαίτησης αποζημίωσης των επενδυτών σε περίπτωση χρέωσης αδικαιολόγητων εξόδων. Η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, στην οποία θα αξιολογεί το επίπεδο των εξόδων που χρεώνονται στους ιδιώτες επενδυτές, την αιτιολόγηση των χρεώσεων αυτών και τις διαφορές μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών που προκύπτουν από τη φύση των σχετικών ΟΕΕ και ΟΣΕΚΑ, και θα αναλύει εάν χρειάζεται να συμπληρωθούν τα κριτήρια που ορίζονται στην εποπτική συνοπτική ενημέρωσή της όσον αφορά την έννοια των αδικαιολόγητων εξόδων. Προκειμένου να υποστηριχθούν οι αρμόδιες αρχές στην εποπτεία των εξόδων και η ΕΑΚΑΑ στην ανάλυσή της για ζητήματα που σχετίζονται με τα έξοδα, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τα έξοδα, τα οποία κοινοποιούνται άπαξ στην ΕΑΚΑΑ. Η εν λόγω συλλογή δεδομένων θα ενισχύσει την εμπειρογνωσία της ΕΑΚΑΑ στον τομέα της υποβολής εκθέσεων για τα έξοδα, με σκοπό την παροχή τεχνικών συμβουλών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα έξοδα στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ένωσης για τις επενδύσεις λιανικής. Με βάση την εν λόγω έκθεση, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες δυνάμει του άρθρου 29 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη κοινής αντίληψης σχετικά με την έννοια των αδικαιολόγητων εξόδων.

    (66)

    Η επωνυμία ενός ΟΕΕ ή ενός ΟΣΕΚΑ αποτελεί διακριτικό στοιχείο που επηρεάζει τις επιλογές των επενδυτών και δίνει μια πρώτη εντύπωση για την επενδυτική στρατηγική και τους επενδυτικούς στόχους του οργανισμού. Μολονότι η επωνυμία ενός ΟΕΕ ή ενός ΟΣΕΚΑ αποτελεί ήδη μέρος των προσυμβατικών πληροφοριών που παρέχονται στους επενδυτές, είναι χρήσιμο να υπογραμμιστεί η σημασία της και να τονιστεί συγκεκριμένα ότι αυτή συνιστά ουσιώδη πληροφορία που παρέχεται πριν από τη σύναψη της σύμβασης στο πλαίσιο του εγγράφου βασικών πληροφοριών και του ενημερωτικού δελτίου του ΟΣΕΚΑ που θα πρέπει να παρέχονται στους επενδυτές πριν επενδύσουν στον εν λόγω ΟΣΕΚΑ. Σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/2261 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (24), από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι ΟΣΕΚΑ που προωθούνται εμπορικά σε ιδιώτες επενδυτές υπόκεινται στις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1286/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (25). Από την ημερομηνία αυτή, η υποχρέωση μιας εταιρείας διαχείρισης ΟΣΕΚΑ ή μιας εταιρείας επενδύσεων να καταρτίζει έγγραφο βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές αντικαταστάθηκε από την υποχρέωση κατάρτισης εγγράφου βασικών πληροφοριών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1286/2014. Επιπλέον, οι ΔΟΕΕ οι οποίοι διαχειρίζονται ΟΕΕ που προωθούνται εμπορικά σε ιδιώτες επενδυτές, υπόκεινται επίσης στις απαιτήσεις του εν λόγω κανονισμού. Επομένως, όταν ΟΕΕ και ΟΣΕΚΑ προωθούνται εμπορικά σε ιδιώτες επενδυτές, οι ΔΟΕΕ και οι εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στο έγγραφο βασικών πληροφοριών την επωνυμία του οργανισμού και να διασφαλίζουν ότι οι εν λόγω πληροφορίες είναι ακριβείς, θεμιτές και σαφείς και δεν μεταδίδουν παραπλανητικά ή συγκεχυμένα μηνύματα που θα παρέσυραν τους επενδυτές. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η επωνυμία ενός ΟΕΕ ή ΟΣΕΚΑ θεωρείται το ίδιο σημαντική με κάθε άλλο προσυμβατικό έγγραφο και υπόκειται στα ίδια πρότυπα δίκαιης μεταχείρισης και διαφάνειας. Προκειμένου να διασφαλιστεί υψηλό και ομοιόμορφο επίπεδο προστασίας των επενδυτών στην Ένωση, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να καταρτίσει κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό περιπτώσεων στις οποίες η επωνυμία ενός ΟΕΕ ή ΟΣΕΚΑ θα μπορούσε να είναι αθέμιτη, ασαφής ή παραπλανητική για τον επενδυτή. Η τομεακή νομοθεσία που καθορίζει πρότυπα για τις επωνυμίες των οργανισμών επενδύσεων ή την εμπορική προώθησή τους υπερισχύει των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών.

    (67)

    Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της βάσει των οδηγιών 2009/65/ΕΚ και 2011/61/ΕΕ, η ΕΑΚΑΑ θα πρέπει να ακολουθεί προσέγγιση που βασίζεται στους κινδύνους.

    (68)

    Στις 9 Αυγούστου 2022, η ΕΚΤ εξέδωσε γνωμοδότηση (26),

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1

    Τροποποιήσεις της οδηγίας 2011/61/ΕΕ

    Η οδηγία 2011/61/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Το άρθρο 4 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    το στοιχείο λγ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «λγ)

    ως “επαγγελματίας επενδυτής” νοείται κάθε επενδυτής που θεωρείται επαγγελματίας πελάτης ή μπορεί προαιρετικά να αντιμετωπίζεται ως επαγγελματίας πελάτης κατά την έννοια του παραρτήματος II της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1)·

    (*1)  Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349).»·"

    β)

    προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία:

    «μβ)

    ως “κεντρικό αποθετήριο τίτλων” νοείται ένα κεντρικό αποθετήριο τίτλων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*2)·

    μγ)

    ως “κεφάλαιο του ΟΕΕ” νοείται το σύνολο των εισφορών κεφαλαίου και του δεσμευμένου στον ΟΕΕ, μη καταβεβλημένου κεφαλαίου, υπολογιζόμενο με βάση το διαθέσιμο για επένδυση ποσό μετά την αφαίρεση όλων των σχετικών αμοιβών, χρεώσεων και δαπανών που βαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τους επενδυτές·

    μδ)

    ως “δανειοδότηση” νοείται η χορήγηση δανείου:

    i)

    απευθείας από ΟΕΕ ως αρχικό δανειοδότη· ή

    ii)

    έμμεσα μέσω τρίτου ή φορέα ειδικού σκοπού που δανειοδοτεί για λογαριασμό ή εξ ονόματος του ΟΕΕ, ή για λογαριασμό ή εξ ονόματος ενός ΔΟΕΕ σε σχέση με τον ΟΕΕ, όταν ο ΔΟΕΕ ή ο ΟΕΕ συμμετέχει στη διάρθρωση του δανείου ή στον καθορισμό ή την προέγκριση των χαρακτηριστικών του, πριν από την έκθεσή του στο δάνειο·

    με)

    ως “μετοχικό δάνειο” νοείται δάνειο που χορηγείται από ΟΕΕ σε επιχείρηση στην οποία κατέχει άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το 5 % του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου, και το οποίο δεν μπορεί να πωληθεί σε τρίτους ανεξάρτητα από τα κεφαλαιακά μέσα που κατέχει ο ΟΕΕ στην ίδια επιχείρηση·

    μστ)

    ως “δανειοδοτών ΟΕΕ” νοείται ένας ΟΕΕ:

    i)

    του οποίου η επενδυτική στρατηγική συνίσταται κυρίως στη δανειοδότηση· ή

    ii)

    του οποίου τα δοθέντα δάνεια έχουν ονομαστική αξία που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50 % της καθαρής αξίας ενεργητικού του·

    μζ)

    ως “μοχλευμένος ΟΕΕ” νοείται ένας ΟΕΕ του οποίου η έκθεση αυξάνεται από τον ΔΟΕΕ που τον διαχειρίζεται, είτε με δανεισμό μετρητών ή τίτλων, είτε με μόχλευση που ενσωματώνεται σε θέσεις παραγώγων ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο.

    (*2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και για την τροποποίηση των οδηγιών 98/26/ΕΚ και 2014/65/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 1).»."

    2)

    Το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 4 στοιχείο β), προστίθεται το ακόλουθο σημείο:

    «iv)

    κάθε άλλη λειτουργία ή δραστηριότητα που παρέχεται ήδη από τον ΔΟΕΕ σε σχέση με ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται σύμφωνα με το παρόν άρθρο, ή σε σχέση με υπηρεσίες που παρέχει σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται κατάλληλη διαχείριση κάθε ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων που δημιουργείται από την παροχή της εν λόγω λειτουργίας ή δραστηριότητας σε άλλα μέρη.»·

    β)

    στην παράγραφο 4, προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία:

    «γ)

    διαχείριση δεικτών αναφοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1011·

    δ)

    δραστηριότητες διαχείρισης πιστώσεων σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*3).

    (*3)  Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2021, για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ (ΕΕ L 438 της 8.12.2021, σ. 1).»·"

    γ)

    η παράγραφος 5 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    το στοιχείο β) διαγράφεται·

    ii)

    προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

    «ε)

    διαχείριση δεικτών αναφοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1011, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στους ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται.»·

    δ)

    η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.   Το άρθρο 15, το άρθρο 16, με εξαίρεση την παράγραφο 5 πρώτο εδάφιο, και τα άρθρα 23, 24 και 25 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ εφαρμόζονται όταν παρέχονται από ΔΟΕΕ οι υπηρεσίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, όσον αφορά ένα ή περισσότερα από τα μέσα που απαριθμούνται στο παράρτημα I τμήμα Γ της οδηγίας 2014/65/ΕΕ.»

    .

    3)

    Το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Τα κράτη μέλη ορίζουν ότι ο ΔΟΕΕ που αιτείται τη χορήγηση αδείας παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τον ΔΟΕΕ στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του:

    α)

    πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία πραγματικά διεξάγουν τις συναλλαγές του ΔΟΕΕ, και ειδικότερα όσον αφορά τις λειτουργίες που αναφέρονται στο παράρτημα I, μεταξύ άλλων:

    i)

    περιγραφή του ρόλου, του τίτλου και του βαθμού αρχαιότητάς των εν λόγω προσώπων·

    ii)

    περιγραφή των διαύλων αναφοράς και των αρμοδιοτήτων των εν λόγω προσώπων εντός και εκτός του ΔΟΕΕ·

    iii)

    επισκόπηση του χρόνου που αφιερώνει το καθένα από αυτά τα πρόσωπα σε κάθε αρμοδιότητα·

    iv)

    περιγραφή των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που υποστηρίζουν τις δραστηριότητες των εν λόγω προσώπων·

    αα)

    η επίσημη επωνυμία και ο σχετικός αναγνωριστικός κωδικός του ΔΟΕΕ·

    β)

    πληροφορίες σχετικά με τις ταυτότητες των μετόχων ή των μελών του ΔΟΕΕ, άμεσων ή έμμεσων, φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι έχουν ειδικές συμμετοχές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ποσά των εν λόγω συμμετοχών·

    γ)

    πρόγραμμα δραστηριοτήτων που καθορίζει την οργανωτική δομή του ΔΟΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ΔΟΕΕ σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του δυνάμει των κεφαλαίων ΙΙ, III, IV και, όποτε ενδείκνυται, των κεφαλαίων V έως VIII της παρούσας οδηγίας και με τις υποχρεώσεις του δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 1, του άρθρου 6 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 13 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*4), καθώς και λεπτομερή περιγραφή των κατάλληλων ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τον ΔΟΕΕ για τον σκοπό αυτό·

    δ)

    πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές και πρακτικές αμοιβών του ΔΟΕΕ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13·

    ε)

    πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις οι οποίες πραγματοποιούνται για την ανάθεση και τη δευτερεύουσα ανάθεση λειτουργιών σε τρίτους σύμφωνα με το άρθρο 20, στις οποίες περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα εξής:

    i)

    για κάθε ανάδοχο:

    η επίσημη επωνυμία του και ο σχετικός αναγνωριστικός κωδικός του,

    η δικαιοδοσία εγκατάστασής του, και

    κατά περίπτωση, η εποπτική αρχή του·

    ii)

    λεπτομερής περιγραφή των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που χρησιμοποιεί ο ΔΟΕΕ για:

    την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων εντός του ΔΟΕΕ, και

    την παρακολούθηση της ανατεθείσας δραστηριότητας·

    iii)

    όσον αφορά καθέναν από τους ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζεται ή προτίθεται να διαχειριστεί ο ΔΟΕΕ:

    σύντομη περιγραφή της ανατιθέμενης λειτουργίας διαχείρισης χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένου του αν μια τέτοια ανάθεση ισοδυναμεί με μερική ή πλήρη ανάθεση, και

    σύντομη περιγραφή της ανατιθέμενης λειτουργίας διαχείρισης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου του αν μια τέτοια ανάθεση ισοδυναμεί με μερική ή πλήρη ανάθεση·

    iv)

    περιγραφή των περιοδικών μέτρων δέουσας επιμέλειας που πρέπει να εφαρμόζει ο ΔΟΕΕ για την παρακολούθηση της ανατεθείσας δραστηριότητας.

    (*4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1).»·"

    β)

    η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «5.   Οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν την ΕΑΚΑΑ σε τριμηνιαία βάση για τις άδειες που χορηγήθηκαν ή ανακλήθηκαν σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο, καθώς και για τυχόν αλλαγές στον κατάλογο των ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται ή προωθούν εμπορικά στην Ένωση οι αδειοδοτημένοι ΔΟΕΕ.

    Η ΕΑΚΑΑ τηρεί κεντρικό δημόσιο μητρώο στο οποίο προσδιορίζονται οι ΔΟΕΕ που έχουν λάβει άδεια βάσει της παρούσας οδηγίας, οι αρμόδιες αρχές για καθέναν από τους εν λόγω ΔΟΕΕ και ένας κατάλογος των ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται ή προωθούν εμπορικά στην Ένωση οι εν λόγω ΔΟΕΕ. Το μητρώο διατίθεται στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή.»

    .

    γ)

    οι παράγραφοι 6 και 7 διαγράφονται·

    δ)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «8.   Έως τις 16 Απριλίου 2029, η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή έκθεση στην οποία αναλύονται οι πρακτικές της αγοράς όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων και τη συμμόρφωση με τις παραγράφους 1 έως 5 του παρόντος άρθρου και με το άρθρο 20, με βάση, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα που υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 2 στοιχείο δ) και την άσκηση των εξουσιών εποπτικής σύγκλισης της ΕΑΚΑΑ. Στην εν λόγω έκθεση αναλύεται επίσης η συμμόρφωση με τις ουσιαστικές απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.»

    .

    4)

    Στο άρθρο 8 παράγραφος 1, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)

    τα πρόσωπα που πραγματικά διεξάγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα ενός ΔΟΕΕ έχουν επαρκώς καλή φήμη και εμπειρία σε σχέση και με τις επενδυτικές στρατηγικές που ακολουθεί ο ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται ο ΔΟΕΕ, ενώ τα ονόματα των προσώπων αυτών και κάθε προσώπου που τα διαδέχεται στη θέση τους κοινοποιούνται αμέσως στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών καταγωγής του ΔΟΕΕ και η διεξαγωγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΔΟΕΕ αποφασίζεται από τουλάχιστον δύο φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές και τα οποία είτε απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης από τον εν λόγω ΔΟΕΕ είτε είναι εκτελεστικά μέλη ή μέλη του διευθυντικού οργάνου του ΔΟΕΕ που έχουν δεσμευθεί με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για να ασκούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του εν λόγω ΔΟΕΕ, και τα οποία έχουν την κατοικία τους στην Ένωση.».

    5)

    Στο άρθρο 12, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «4.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 πρώτο εδάφιο στοιχείο στ), έως τις 16 Οκτωβρίου 2025, η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, στην οποία αξιολογούνται τα έξοδα που χρεώνουν οι ΔΟΕΕ στους επενδυτές των ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται και εξηγούνται οι λόγοι για το επίπεδο των εν λόγω εξόδων και για τυχόν διαφορές μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών που προκύπτουν από τη φύση των σχετικών ΟΕΕ. Στην αξιολόγηση αυτή, η ΕΑΚΑΑ αναλύει, στο πλαίσιο του άρθρου 29 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα των κριτηρίων που ορίζονται στα εργαλεία σύγκλισης της ΕΑΚΑΑ σχετικά με την εποπτεία των εξόδων.

    Για τους σκοπούς της εν λόγω έκθεσης, και σύμφωνα με το άρθρο 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, οι αρμόδιες αρχές παρέχουν άπαξ στην ΕΑΚΑΑ δεδομένα σχετικά με έξοδα, συμπεριλαμβανομένων όλων των αμοιβών, χρεώσεων και δαπανών που βαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τους επενδυτές, ή τον ΔΟΕΕ σε σχέση με τις δραστηριότητες του ΟΕΕ, και οι οποίες αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στον ΟΕΕ. Οι αρμόδιες αρχές θέτουν τα εν λόγω δεδομένα στη διάθεση της ΕΑΚΑΑ στο πλαίσιο των εξουσιών τους, στις οποίες περιλαμβάνεται η εξουσία να απαιτούν από τους ΔΟΕΕ να παρέχουν πληροφορίες, όπως ορίζεται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 της παρούσας οδηγίας.»

    .

    6)

    Στο άρθρο 14, παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «2α.   Όταν ένας ΔΟΕΕ διαχειρίζεται ή προτίθεται να διαχειριστεί ΟΕΕ με πρωτοβουλία τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες ένας ΟΕΕ χρησιμοποιεί το όνομα τρίτου φορέα πρωτοβουλίας ή στις οποίες ένας ΔΟΕΕ ορίζει τρίτο φορέα πρωτοβουλίας ως ανάδοχο σύμφωνα με το άρθρο 20, ο ΔΟΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων, υποβάλλει λεπτομερείς εξηγήσεις και αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωσή του με τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του. Ειδικότερα, ο ΔΟΕΕ προσδιορίζει τα εύλογα μέτρα που έχει λάβει για την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν από τη σχέση με το τρίτο μέρος ή, όταν οι εν λόγω συγκρούσεις συμφερόντων δεν μπορούν να προληφθούν, τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζει, διαχειρίζεται, παρακολουθεί και, κατά περίπτωση, γνωστοποιεί τις εν λόγω συγκρούσεις συμφερόντων, προκειμένου αυτές να μην επηρεάζουν δυσμενώς τα συμφέροντα του ΟΕΕ και των επενδυτών του.»

    .

    7)

    Το άρθρο 15 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

    «δ)

    για δραστηριότητες δανειοδότησης, να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες για τη χορήγηση δανείων.»·

    ii)

    προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

    «Για του σκοπούς του πρώτου εδαφίου στοιχείο δ), όταν οι ΔΟΕΕ διαχειρίζονται ΟΕΕ που συμμετέχουν σε δανειοδότηση, μεταξύ άλλων όταν οι εν λόγω ΟΕΕ εκτίθενται σε δάνεια μέσω τρίτων, εφαρμόζουν επίσης αποτελεσματικές πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και τη διαχείριση και παρακολούθηση του πιστωτικού τους χαρτοφυλακίου, τηρούν ενήμερες και αποτελεσματικές τις εν λόγω πολιτικές, διαδικασίες και διεργασίες και τις επανεξετάζουν τακτικά και τουλάχιστον μία φορά ετησίως.

    Με την επιφύλαξη του άρθρου 12 παράγραφος 1 στοιχείο β), οι απαιτήσεις που ορίζονται στο στοιχείο δ) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου και στο δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται στη δανειοδότηση που αφορά μετοχικά δάνεια όταν η ονομαστική αξία των δανείων αυτών δεν υπερβαίνει συνολικά το 150 % του κεφαλαίου του ΟΕΕ.»·

    β)

    παρεμβάλλονται οι ακόλουθες παράγραφοι:

    «4α.   Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι, όταν ένας ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται δανειοδοτεί, η ονομαστική αξία των δανείων που δίνονται σε οποιονδήποτε μεμονωμένο δανειολήπτη από τον εν λόγω ΟΕΕ δεν υπερβαίνει συνολικά το 20 % του κεφαλαίου του ΟΕΕ, όταν ο δανειολήπτης είναι ένα από τα ακόλουθα:

    α)

    χρηματοπιστωτική επιχείρηση, όπως ορίζεται στο άρθρο 13 σημείο 25) της οδηγίας 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*5)·

    β)

    ΟΕΕ· ή

    γ)

    ΟΣΕΚΑ.

    Ο περιορισμός που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου δεν θίγει τα όρια, τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 345/2013 (*6), (ΕΕ) αριθ. 346/2013 (*7) και (ΕΕ) 2015/760 (*8) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    4β.   Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι η μόχλευση ενός δανειοδοτούντος ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται δεν υπερβαίνει:

    α)

    το 175 %, όταν ο εν λόγω ΟΕΕ είναι ανοικτού τύπου·

    β)

    το 300 %, όταν ο εν λόγω ΟΕΕ είναι κλειστού τύπου.

    Η μόχλευση ενός δανειοδοτούντος ΟΕΕ εκφράζεται ως ο λόγος της έκθεσης του εν λόγω ΟΕΕ, που υπολογίζεται σύμφωνα με τη μέθοδο βάσει των δεσμεύσεων, όπως ορίζεται στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 3, προς την καθαρή αξία ενεργητικού του.

    Οι συμφωνίες δανεισμού που καλύπτονται πλήρως από συμβατικές κεφαλαιακές δεσμεύσεις από επενδυτές του δανειοδοτούντος ΟΕΕ, δεν θεωρούνται έκθεση για τους σκοπούς του υπολογισμού του λόγου που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο.

    Σε περίπτωση που ένας δανειοδοτών ΟΕΕ παραβιάζει τις απαιτήσεις της παρούσας παραγράφου και η παράβαση εκφεύγει του ελέγχου του ΔΟΕΕ που τον διαχειρίζεται, ο ΔΟΕΕ λαμβάνει, εντός κατάλληλου χρονικού διαστήματος, τα αναγκαία μέτρα για τη διόρθωση της θέσης, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα συμφέροντα των επενδυτών του δανειοδοτούντος ΟΕΕ.

    Με την επιφύλαξη των εξουσιών των αρμόδιων αρχών που αναφέρονται στο άρθρο 25 παράγραφος 3, οι απαιτήσεις που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται σε δανειοδοτούντα ΟΕΕ του οποίου οι δανειοδοτικές δραστηριότητες συνίστανται αποκλειστικά στη δανειοδότηση που αφορά μετοχικά δάνεια, υπό την προϋπόθεση ότι η ονομαστική αξία των δανείων αυτών δεν υπερβαίνει συνολικά το 150 % του κεφαλαίου του ΟΕΕ.

    4γ.   Το επενδυτικό όριο του 20 % που προβλέπεται στην παράγραφο 4α:

    α)

    τίθεται σε εφαρμογή έως την ημερομηνία που προσδιορίζεται στον κανονισμό, τα καταστατικά έγγραφα ή το ενημερωτικό δελτίο του ΟΕΕ, το αργότερο 24 μήνες από την ημερομηνία της πρώτης εγγραφής για μερίδια ή μετοχές του ΟΕΕ·

    β)

    παύει να ισχύει μόλις ο ΔΟΕΕ αρχίσει να πωλεί περιουσιακά στοιχεία του ΟΕΕ προκειμένου να εξαγοράσει μερίδια ή μετοχές στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του ΟΕΕ· και

    γ)

    αναστέλλεται προσωρινά σε περίπτωση αύξησης ή μείωσης του κεφαλαίου του ΟΕΕ.

    Η αναστολή που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο γ) περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των συμφερόντων των επενδυτών του ΟΕΕ, και, σε κάθε περίπτωση, δεν διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες.

    4δ.   Η ημερομηνία εφαρμογής που αναφέρεται στην παράγραφο 4γ πρώτο εδάφιο στοιχείο α) λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να επενδυθούν από τον ΟΕΕ. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, οι αρμόδιες αρχές για τον ΔΟΕΕ, κατόπιν υποβολής δεόντως αιτιολογημένου επενδυτικού σχεδίου, μπορούν να εγκρίνουν την παράταση της προθεσμίας αυτής έως το πολύ 12 μήνες ακόμα.

    4ε.   Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι ένας ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται δεν χορηγεί δάνεια στις ακόλουθες οντότητες:

    α)

    στον ΔΟΕΕ ή στο προσωπικό του εν λόγω ΔΟΕΕ·

    β)

    στον θεματοφύλακα του ΟΕΕ ή στις οντότητες στις οποίες ο θεματοφύλακας έχει αναθέσει λειτουργίες σε σχέση με τον ΟΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 21·

    γ)

    σε οντότητα στην οποία ο ΔΟΕΕ έχει αναθέσει λειτουργίες σύμφωνα με το άρθρο 20 ή στο προσωπικό της εν λόγω οντότητας·

    δ)

    σε οντότητα εντός του ίδιου ομίλου με τον ΔΟΕΕ, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 σημείο 11) της οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*9), εκτός εάν η εν λόγω οντότητα είναι χρηματοπιστωτική επιχείρηση που χρηματοδοτεί αποκλειστικά δανειολήπτες οι οποίοι δεν αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και γ) της παρούσας παραγράφου.

    4στ.   Όταν ένας ΟΕΕ δανειοδοτεί, τα έσοδα από τα δάνεια, μείον τυχόν επιτρεπόμενες αμοιβές για τη διαχείρισή τους, αποδίδονται εξολοκλήρου στον εν λόγω ΟΕΕ. Όλα τα έξοδα και οι δαπάνες που συνδέονται με τη διαχείριση των δανείων δημοσιοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 23.

    4ζ.   Με την επιφύλαξη άλλων πράξεων του ενωσιακού δικαίου, ένα κράτος μέλος μπορεί να απαγορεύει στους ΟΕΕ που δανειοδοτούν να χορηγούν δάνεια σε καταναλωτές, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 στοιχείο α) της οδηγίας 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*10), στην επικράτειά του και μπορεί να απαγορεύει στους ΟΕΕ να διαχειρίζονται πιστώσεις που χορηγούνται στους εν λόγω καταναλωτές στην επικράτειά του. Η απαγόρευση αυτή δεν επηρεάζει την εμπορική προώθηση, εντός της Ένωσης, των ΟΕΕ που χορηγούν δάνεια σε καταναλωτές ή διαχειρίζονται πιστώσεις που χορηγούνται σε καταναλωτές.

    4η.   Τα κράτη μέλη απαγορεύουν στους ΔΟΕΕ να διαχειρίζονται ΟΕΕ που συμμετέχουν στη δανειοδότηση, όταν το σύνολο ή μέρος της επενδυτικής στρατηγικής των εν λόγω ΟΕΕ συνίσταται στη δανειοδότηση με μοναδικό σκοπό τη μεταβίβαση των εν λόγω δανείων ή εκθέσεων σε τρίτους.

    4θ.   Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι ο ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται διατηρεί το 5 % της ονομαστικής αξίας κάθε δανείου που ο ΟΕΕ έχει δώσει και στη συνέχεια έχει μεταβιβάσει σε τρίτους. Το εν λόγω ποσοστό κάθε δανείου διατηρείται:

    α)

    μέχρι τη λήξη, για δάνεια με διάρκεια έως οκτώ έτη, ή για δάνεια που χορηγούνται σε καταναλωτές ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους· και

    β)

    για περίοδο τουλάχιστον οκτώ ετών για άλλα δάνεια.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, η απαίτηση που ορίζεται σε αυτό δεν ισχύει όταν:

    α)

    ο ΔΟΕΕ αρχίζει να πωλεί περιουσιακά στοιχεία του ΟΕΕ προκειμένου να εξαγοράσει μερίδια ή μετοχές στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του ΟΕΕ·

    β)

    οι εκποιήσεις είναι αναγκαίες για τους σκοπούς της συμμόρφωσης με περιοριστικά μέτρα που εγκρίνονται δυνάμει του άρθρου 215 ΣΛΕΕ, ή με απαιτήσεις για τα προϊόντα·

    γ)

    η πώληση του δανείου είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο ΔΟΕΕ να εφαρμόσει την επενδυτική στρατηγική του ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται προς το βέλτιστο συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ· ή

    δ)

    η πώληση του δανείου οφείλεται σε επιδείνωση του κινδύνου που συνδέεται με το δάνειο, η οποία εντοπίστηκε από τον ΔΟΕΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας δέουσας επιμέλειας και διαχείρισης κινδύνων που αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 3, και ο αγοραστής ενημερώνεται για την επιδείνωση αυτή κατά την αγορά του δανείου.

    Κατόπιν αιτήματος των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους καταγωγής του, ο ΔΟΕΕ αποδεικνύει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της σχετικής παρέκκλισης που ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο.

    (*5)  Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II) (ΕΕ L 335 της 17.12.2009, σ. 1)."

    (*6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 345/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 1)."

    (*7)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 346/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 18)."

    (*8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 98)."

    (*9)  Οδηγία 2013/34/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 182 της 29.6.2013, σ. 19)."

    (*10)  Οδηγία 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, για τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης και την κατάργηση της οδηγίας 87/102/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 133 της 22.5.2008, σ. 66).»."

    8)

    Στο άρθρο 16, παρεμβάλλονται οι ακόλουθες παράγραφοι:

    «2α.   Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι ο δανειοδοτών ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται είναι κλειστού τύπου.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, ένας δανειοδοτών ΟΕΕ μπορεί να είναι ανοικτού τύπου, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΔΟΕΕ που τον διαχειρίζεται είναι σε θέση να αποδείξει στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ ότι το σύστημα διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας του ΟΕΕ είναι συμβατό με την επενδυτική στρατηγική του και την πολιτική εξαγορών του.

    Η απαίτηση που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου δεν θίγει τα όρια, τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 345/2013, (ΕΕ) αριθ. 346/2013 και (ΕΕ) 2015/760.

    2β.   Προκειμένου να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή του με τις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, ο ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται ΟΕΕ ανοικτού τύπου επιλέγει τουλάχιστον δύο κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας από αυτά που αναφέρονται στο παράρτημα V σημεία 2 έως 8, αφού αξιολογήσει την καταλληλότητα των εν λόγω εργαλείων σε σχέση με την επιδιωκόμενη επενδυτική στρατηγική, το προφίλ ρευστότητας και την πολιτική εξαγορών του ΟΕΕ. Ο ΔΟΕΕ περιλαμβάνει τα εργαλεία αυτά στον κανονισμό ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ για πιθανή χρήση προς το συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ. Η επιλογή αυτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τα εργαλεία που αναφέρονται στο παράρτημα V σημεία 5 και 6.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, ο ΔΟΕΕ μπορεί να αποφασίσει να επιλέξει μόνο ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από αυτά που αναφέρονται στο παράρτημα V σημεία 2 έως 8, για έναν ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται, εάν ο εν λόγω ΟΕΕ έχει λάβει άδεια ως αμοιβαίο κεφάλαιο της χρηματαγοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*11).

    Ο ΔΟΕΕ εφαρμόζει λεπτομερείς πολιτικές και διαδικασίες για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση κάθε επιλεγμένου εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας και τις λειτουργικές και διοικητικές ρυθμίσεις για τη χρήση του εν λόγω εργαλείου. Η επιλογή που αναφέρεται στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο και οι λεπτομερείς πολιτικές και διαδικασίες για την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση κοινοποιούνται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ.

    Η εξαγορά σε είδος όπως αναφέρεται στο παράρτημα V σημείο 8 ενεργοποιείται μόνο για την κάλυψη εξαγορών που ζητούνται από επαγγελματίες επενδυτές και εφόσον η εξαγορά σε είδος αντιστοιχεί σε αναλογικό μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει ο ΟΕΕ.

    Κατά παρέκκλιση από το τέταρτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, η εξαγορά σε είδος δεν είναι απαραίτητο να αντιστοιχεί σε αναλογικό μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει ο ΟΕΕ, εάν ο εν λόγω ΟΕΕ προωθείται εμπορικά μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές, ή εάν ο σκοπός της επενδυτικής πολιτικής του εν λόγω ΟΕΕ συνίσταται στην αναπαραγωγή της σύνθεσης συγκεκριμένου χρηματιστηριακού δείκτη μετοχών ή ομολογιών και ο εν λόγω ΟΕΕ είναι διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 46) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ.

    2γ.   Ο ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται ΟΕΕ ανοικτού τύπου μπορεί, προς το συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ, να αναστέλλει προσωρινά την εγγραφή, επαναγορά και εξαγορά των μεριδίων ή μετοχών του ΟΕΕ όπως αναφέρεται στο παράρτημα V σημείο 1, ή, όταν τα εργαλεία αυτά περιλαμβάνονται στον κανονισμό ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ, να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί άλλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που επιλέγονται από το παράρτημα V σημεία 2 έως 8, σύμφωνα με την παράγραφο 2β του παρόντος άρθρου. Ο ΔΟΕΕ μπορεί επίσης, προς το συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ, να ενεργοποιεί παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets) όπως αναφέρονται στο παράρτημα V σημείο 9.

    Ο ΔΟΕΕ μπορεί να χρησιμοποιεί αναστολή εγγραφών, επαναγορών και εξαγορών ή παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets) όπως αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις και όταν αυτό είναι δικαιολογημένο λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των επενδυτών του ΟΕΕ.

    2δ.   Ο ΔΟΕΕ ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    όταν ο ΔΟΕΕ ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα V σημείο 1·

    β)

    όταν ο ΔΟΕΕ ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί οποιοδήποτε από τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρονται στο παράρτημα V σημεία 2 έως 8, κατά τρόπο που δεν περιλαμβάνεται στη συνήθη επιχειρηματική πρακτική, όπως προβλέπεται στον κανονισμό ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΕΕ.

    Ο ΔΟΕΕ, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος προτού ενεργοποιήσει ή απενεργοποιήσει το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα V σημείο 9, ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του σχετικά με την εν λόγω ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση.

    Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ ενημερώνουν, χωρίς καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1092/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*12), σχετικά με κάθε γνωστοποίηση που λαμβάνουν σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο. Η ΕΑΚΑΑ έχει την εξουσία να κοινοποιεί στις αρμόδιες αρχές τις πληροφορίες που λαμβάνει δυνάμει της παρούσας παραγράφου.

    2ε.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα V είναι διαθέσιμα σε ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ ανοικτού τύπου.

    2στ.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων για τον καθορισμό των απαιτήσεων προς τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι δανειοδοτούντες ΟΕΕ προκειμένου να διατηρούν μια δομή ανοικτού τύπου. Στις εν λόγω απαιτήσεις περιλαμβάνονται ένα υγιές σύστημα διαχείρισης ρευστότητας, η διαθεσιμότητα ρευστών περιουσιακών στοιχείων και η διενέργεια προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, καθώς και μια κατάλληλη πολιτική εξαγορών που λαμβάνει υπόψη το προφίλ ρευστότητας των δανειοδοτούντων ΟΕΕ. Στις εν λόγω απαιτήσεις λαμβάνονται επίσης δεόντως υπόψη τα υποκείμενα πιστωτικά ανοίγματα, ο μέσος χρόνος αποπληρωμής των δανείων και η συνολική ανάλυση και σύνθεση των χαρτοφυλακίων των δανειοδοτούντων ΟΕΕ.

    2ζ.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να διευκρινίσει τα χαρακτηριστικά των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα V.

    Κατά την ανάπτυξη των εν λόγω σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων, η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των επενδυτικών στρατηγικών και των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων των ΟΕΕ. Τα εν λόγω πρότυπα δεν περιορίζουν τη δυνατότητα των ΔΟΕΕ να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε κατάλληλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας για όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, περιοχές δικαιοδοσίας και συνθήκες της αγοράς.

    2η.   Έως τις 16 Απριλίου 2025, η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επιλογή και τη βαθμονόμηση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΔΟΕΕ για τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας και για τον μετριασμό των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζεται ότι οι ΔΟΕΕ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας. Περιλαμβάνουν ενδείξεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets), όπως αναφέρονται στο παράρτημα V σημείο 9. Παρέχουν επαρκή χρόνο για προσαρμογή πριν από την εφαρμογή τους, ιδίως για τους υφιστάμενους ΟΕΕ.

    2θ.   Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στις παραγράφους 2στ και 2ζ του παρόντος άρθρου το αργότερο έως τις 16 Απριλίου 2025.

    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώνει την παρούσα οδηγία εγκρίνοντας τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στις παραγράφους 2στ και 2ζ σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

    (*11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΕΕ L 169 της 30.6.2017, σ. 8)."

    (*12)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1092/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη μακροπροληπτική επίβλεψη του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 1).»."

    9)

    Το άρθρο 20 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 1, το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ως εξής:

    i)

    η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Οι ΔΟΕΕ οι οποίοι σκοπεύουν να αναθέσουν σε τρίτα μέρη το καθήκον εκτέλεσης, εκ μέρους τους, μίας ή περισσότερων από τις λειτουργίες που αναφέρονται στο παράρτημα I ή τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής τους πριν να τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση. Πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:»·

    ii)

    το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «στ)

    ο ΔΟΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι ο ανάδοχος είναι εξειδικευμένος και ικανός για την ανάληψη των εν λόγω λειτουργιών και την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών, ότι η επιλογή του πραγματοποιήθηκε με τη δέουσα προσοχή και ότι ο ΔΟΕΕ είναι σε θέση να παρακολουθεί αποτελεσματικά ανά πάσα στιγμή την ανατεθείσα δραστηριότητα, να παρέχει ανά πάσα στιγμή περαιτέρω οδηγίες στον ανάδοχο και να ανακαλεί την ανάθεση με άμεση ισχύ, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επενδυτών.»·

    β)

    η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.   Η ευθύνη του ΔΟΕΕ απέναντι στους πελάτες, στον ΟΕΕ και τους επενδυτές του δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο ΔΟΕΕ έχει αναθέσει λειτουργίες ή υπηρεσίες σε ένα τρίτο μέρος, ούτε και από καμία περαιτέρω υπεργολαβική ανάθεση. Ο ΔΟΕΕ δεν αναθέτει τις λειτουργίες ή τις υπηρεσίες του σε τέτοιο βαθμό ώστε, κατ’ ουσίαν, να μην μπορεί πλέον να θεωρείται ο διαχειριστής του ΟΕΕ ή ο πάροχος των υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4, ούτε και σε τέτοιο βαθμό ώστε να μετατρέπεται σε οντότητα-γραμματοθυρίδα.

    3α.   Ο ΔΟΕΕ διασφαλίζει ότι η εκτέλεση των λειτουργιών που αναφέρονται στο παράρτημα I και η παροχή των υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 είναι σύμφωνες με την παρούσα οδηγία. Η εν λόγω υποχρέωση ισχύει ανεξάρτητα από το ρυθμιστικό καθεστώς ή τον τόπο εγκατάστασης οποιουδήποτε αναδόχου ή υπεργολαβικά αναδόχου.»

    ·

    γ)

    στην παράγραφο 4, η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Το τρίτο μέρος δύναται να πραγματοποιεί περαιτέρω ανάθεση οποιασδήποτε από τις λειτουργίες ή υπηρεσίες που του έχουν ανατεθεί, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:»·

    δ)

    η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.   Όταν ένας υπεργολαβικά ανάδοχος αναθέτει περαιτέρω κάποιες από τις λειτουργίες ή υπηρεσίες που του έχουν ανατεθεί, εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, οι όροι της παραγράφου 4.

    6α.   Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 έως 6 του παρόντος άρθρου, όταν η λειτουργία εμπορικής προώθησης που αναφέρεται στο παράρτημα I σημείο 2 στοιχείο β) εκτελείται από έναν ή περισσότερους διανομείς που ενεργούν για δικό τους λογαριασμό και οι οποίοι προωθούν εμπορικά τον ΟΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 2014/65/ΕΕ ή μέσω επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*13), η εν λόγω λειτουργία δεν θεωρείται ανάθεση που υπόκειται στις απαιτήσεις των παραγράφων 1 έως 6 του παρόντος άρθρου, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία διανομής μεταξύ του ΔΟΕΕ και του διανομέα.

    (*13)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2016, σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (ΕΕ L 26 της 2.2.2016, σ. 19).»."

    10)

    Το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «5α.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 5 στοιχείο α), το κράτος μέλος καταγωγής ενός ΟΕΕ της ΕΕ μπορεί να δίνει το δικαίωμα στις αρμόδιες αρχές του να επιτρέπουν σε ίδρυμα που αναφέρεται στην παράγραφο 3 πρώτο εδάφιο στοιχείο α) και είναι εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος, να διοριστεί ως θεματοφύλακας, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει αιτιολογημένο αίτημα από τον ΔΟΕΕ με το οποίο ζητείται να επιτραπεί ο διορισμός θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος, και στο αίτημα αυτό αποδεικνύεται η έλλειψη υπηρεσιών θεματοφύλακα στο κράτος μέλος καταγωγής του ΟΕΕ που να είναι σε θέση να καλύψουν αποτελεσματικά τις ανάγκες του ΟΕΕ, λαμβανομένης υπόψη της επενδυτικής στρατηγικής του· και

    β)

    το συνολικό ποσό, στην εθνική αγορά θεματοφυλάκων του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΕΕ, των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δοθεί προς φύλαξη, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 8 του παρόντος άρθρου, για λογαριασμό ΟΕΕ της ΕΕ που έχει λάβει άδεια ή έχει καταχωριστεί σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο σε συμφωνία με το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ια) σημείο i) και τελεί υπό τη διαχείριση ΔΟΕΕ της ΕΕ, δεν υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια EUR ή το αντίστοιχο ποσό σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

    Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δοθεί προς φύλαξη από θεματοφύλακες που ενεργούν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 παράγραφος 1 στοιχείο α) και τα ίδια περιουσιακά στοιχεία των θεματοφυλάκων δεν λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούται η προϋπόθεση που ορίζεται στο στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.

    Ανεξάρτητα από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο, οι αρμόδιες αρχές επιτρέπουν τον διορισμό θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος μόνο αφού προβούν σε κατά περίπτωση αξιολόγηση της έλλειψης σχετικών υπηρεσιών θεματοφύλακα στο κράτος μέλος καταγωγής του ΟΕΕ, λαμβανομένης υπόψη της επενδυτικής στρατηγικής του ΟΕΕ.

    Όταν οι αρμόδιες αρχές επιτρέπουν τον διορισμό θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος, ενημερώνουν σχετικά την ΕΑΚΑΑ.

    Η παρούσα παράγραφος δεν θίγει την εφαρμογή των άλλων παραγράφων του παρόντος άρθρου, με εξαίρεση την παράγραφο 5 στοιχείο α).»

    ·

    β)

    η παράγραφος 6 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    στο πρώτο εδάφιο, τα στοιχεία γ) και δ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο θεματοφύλακας δεν επισημαίνεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*14)·

    δ)

    τα κράτη μέλη στα οποία πρόκειται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του ΟΕΕ εκτός ΕΕ και οι αντίστοιχες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ, εφόσον αυτό είναι διαφορετικό, έχουν υπογράψει συμφωνία με την τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο θεματοφύλακας, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η εν λόγω τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.

    (*14)  Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2015, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση της οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 2006/70/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 141 της 5.6.2015, σ. 73).»·"

    ii)

    μετά το πρώτο εδάφιο παρεμβάλλεται το ακόλουθο εδάφιο:

    «Κατά παρέκκλιση από την εισαγωγική φράση του πρώτου εδαφίου, οι προϋποθέσεις των στοιχείων γ) και δ) του εν λόγω εδαφίου εφαρμόζονται κατά τον διορισμό του θεματοφύλακα. Εάν τρίτη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος θεματοφύλακας επισημαίνεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο γ), ή προστεθεί στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο δ), μετά τον διορισμό του θεματοφύλακα, διορίζεται νέος θεματοφύλακας εντός κατάλληλου χρονικού διαστήματος, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των συμφερόντων των επενδυτών. Το διάστημα αυτό δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.»·

    γ)

    η παράγραφος 11 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    στο δεύτερο εδάφιο, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)

    ο θεματοφύλακας έχει επιδείξει κάθε αρμόζουσα ικανότητα, προσοχή και επιμέλεια για την επιλογή και τον διορισμό κάθε τρίτου στον οποίο προτίθεται να αναθέσει μέρος των καθηκόντων του, εκτός αν ο τρίτος είναι κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ επενδυτή, όπως ορίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 29 παράγραφος 3 και του άρθρου 48 παράγραφος 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, και συνεχίζει να επιδεικνύει κάθε αρμόζουσα ικανότητα, προσοχή και επιμέλεια για την περιοδική επανεξέταση και τον συνεχή έλεγχο κάθε τρίτου στον οποίο έχει αναθέσει μέρος των καθηκόντων του και των ρυθμίσεων εκ μέρους του τρίτου σε σχέση με τα ζητήματα που του έχουν ανατεθεί.»·

    ii)

    το πέμπτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η παροχή των υπηρεσιών από κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ εκδότη, όπως ορίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 29 παράγραφος 3 και του άρθρου 48 παράγραφος 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, δεν θεωρείται ανάθεση λειτουργιών φύλαξης. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η παροχή των υπηρεσιών από κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ επενδυτή, όπως ορίζεται στην εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, θεωρείται ανάθεση λειτουργιών φύλαξης.»·

    δ)

    η παράγραφος 16 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «16.   Κατόπιν αιτήματος, ο θεματοφύλακας θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών του, των αρμόδιων αρχών του ΟΕΕ και των αρμόδιων αρχών του ΔΟΕΕ κάθε πληροφορία που απέκτησε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων του.

    Εάν οι αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ ή του ΔΟΕΕ είναι διαφορετικές από εκείνες του θεματοφύλακα:

    α)

    οι αρμόδιες αρχές του θεματοφύλακα ανταλλάσσουν χωρίς καθυστέρηση με τις αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ και του ΔΟΕΕ κάθε πληροφορία σχετική με την άσκηση των εποπτικών εξουσιών των εν λόγω αρχών· και

    β)

    οι αρμόδιες αρχές του ΟΕΕ ή του ΔΟΕΕ ανταλλάσσουν χωρίς καθυστέρηση με τις αρμόδιες αρχές του θεματοφύλακα κάθε πληροφορία σχετική με την άσκηση των εποπτικών εξουσιών των εν λόγω αρχών.»

    ·

    ε)

    στην παράγραφο 17, το στοιχείο γ) σημείο ii) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ii)

    οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο θεματοφύλακας μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα φύλαξης χρηματοοικονομικών μέσων καταχωρισμένων σε κεντρικό αποθετήριο τίτλων· και».

    11)

    Το άρθρο 23 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    την επωνυμία του ΟΕΕ, περιγραφή της επενδυτικής στρατηγικής και των στόχων του ΟΕΕ, πληροφορίες σχετικά με τον τόπο σύστασης κύριου ΟΕΕ και τον τόπο σύστασης των υποκείμενων κεφαλαίων, αν ο ΟΕΕ είναι αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε αμοιβαία κεφάλαια, περιγραφή των τύπων των περιουσιακών στοιχείων στα οποία μπορεί να επενδύσει ο ΟΕΕ, τις τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει και όλους τους παρεπόμενους κινδύνους, οποιουσδήποτε επιβαλλόμενους επενδυτικούς περιορισμούς, τις περιστάσεις στις οποίες ο ΟΕΕ μπορεί να κάνει χρήση της μόχλευσης, τους τύπους και τις πηγές μόχλευσης που επιτρέπονται και τους παρεπόμενους κινδύνους, κάθε περιορισμό σχετικά με τη χρήση μόχλευσης και τυχόν πρόσθετες ασφάλειες και ρυθμίσεις επαναχρησιμοποίησης κεφαλαίων, καθώς και το μέγιστο επίπεδο μόχλευσης που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ο ΔΟΕΕ εξ ονόματος του ΟΕΕ·»·

    ii)

    το στοιχείο η) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «η)

    περιγραφή της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας του ΟΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων εξαγοράς, τόσο υπό κανονικές όσο και σε έκτακτες περιστάσεις, των υφιστάμενων διακανονισμών εξαγοράς με τους επενδυτές, και της δυνατότητας και των προϋποθέσεων για τη χρήση εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που έχουν επιλεγεί σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 2β·»·

    iii)

    παρεμβάλλεται το ακόλουθο στοιχείο:

    «θα)

    κατάλογο των αμοιβών, χρεώσεων και δαπανών που βαρύνουν τον ΔΟΕΕ σε σχέση με τη λειτουργία του ΟΕΕ και οι οποίες πρέπει να αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στον ΟΕΕ·»·

    β)

    στην παράγραφο 4), προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία:

    «δ)

    τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου δοθέντων δανείων·

    ε)

    σε ετήσια βάση, όλες τις αμοιβές, χρεώσεις και δαπάνες που βαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τους επενδυτές·

    στ)

    σε ετήσια βάση, κάθε μητρική επιχείρηση, θυγατρική επιχείρηση ή φορέας ειδικού σκοπού που χρησιμοποιείται σε σχέση με τις επενδύσεις του ΟΕΕ ή εξ ονόματος του ΔΟΕΕ.»·

    γ)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «7.   Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων σε σχέση με την επωνυμία του ΟΕΕ, η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει έως τις 16 Απριλίου 2026 κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό των περιστάσεων υπό τις οποίες η επωνυμία ενός ΟΕΕ είναι αθέμιτη, ασαφής ή παραπλανητική. Στο πλαίσιο των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών λαμβάνεται υπόψη η σχετική τομεακή νομοθεσία. Η τομεακή νομοθεσία που καθορίζει πρότυπα για τις επωνυμίες των οργανισμών επενδύσεων ή την εμπορική προώθησή τους υπερισχύει των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών.»

    .

    12)

    Το άρθρο 24 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Ο ΔΟΕΕ υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του σχετικά με τις αγορές και τα μέσα στα οποία πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές εκ μέρους του ΟΕΕ που διαχειρίζεται.

    Ο ΔΟΕΕ, σε σχέση με κάθε ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέσα στα οποία πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές, σχετικά με τις αγορές των οποίων είναι μέλος ή στις οποίες πραγματοποιεί ενεργά εμπορικές συναλλαγές και σχετικά με τις εκθέσεις σε κινδύνους και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε ΟΕΕ. Στις εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνονται οι αναγνωριστικοί κωδικοί που είναι απαραίτητοι για τη σύνδεση των δεδομένων που παρέχονται σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία, τους ΟΕΕ και τους ΔΟΕΕ με άλλες πηγές εποπτικών ή δημόσια διαθέσιμων δεδομένων.»

    ·

    β)

    η παράγραφος 2 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    τα στοιχεία γ) και δ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)

    το τρέχον προφίλ κινδύνου του ΟΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του κινδύνου αγοράς, του κινδύνου ρευστότητας, του κινδύνου αντισυμβαλλομένων και άλλων κινδύνων, περιλαμβανομένου του λειτουργικού κινδύνου, και το συνολικό ποσό μόχλευσης που χρησιμοποιεί ο ΟΕΕ·

    δ)

    πληροφορίες σχετικά με ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων που αφορούν λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων, ως εξής:

    i)

    πληροφορίες σχετικά με τους αναδόχους, στις οποίες προσδιορίζονται η επωνυμία και ο τόπος κατοικίας τους ή η καταστατική έδρα ή το υποκατάστημά τους, κατά πόσον έχουν στενούς δεσμούς με τον ΔΟΕΕ, εάν είναι αδειοδοτημένες ή ρυθμιζόμενες οντότητες για τους σκοπούς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, και η εποπτική αρχή τους, κατά περίπτωση, και στις οποίες περιλαμβάνονται οι αναγνωριστικοί κωδικοί των αναδόχων που είναι απαραίτητοι για τη σύνδεση των παρεχόμενων πληροφοριών με άλλες πηγές εποπτικών ή δημόσια διαθέσιμων δεδομένων·

    ii)

    τον αριθμό, σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, του ανθρώπινου δυναμικού που χρησιμοποιεί ο ΔΟΕΕ για την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων εντός του εν λόγω ΔΟΕΕ·

    iii)

    κατάλογο και περιγραφή των ανατιθέμενων δραστηριοτήτων σχετικά με τις λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνων·

    iv)

    όταν ανατίθεται η λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, το ποσό και το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων του ΟΕΕ που υπόκεινται σε ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων όσον αφορά τη λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου·

    v)

    τον αριθμό, σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, του ανθρώπινου δυναμικού που χρησιμοποιεί ο ΔΟΕΕ για την παρακολούθηση των ρυθμίσεων ανάθεσης καθηκόντων·

    vi)

    τον αριθμό και τις ημερομηνίες των περιοδικών ελέγχων δέουσας επιμέλειας που διενεργούνται από τον ΔΟΕΕ για την παρακολούθηση της ανατεθείσας δραστηριότητας, κατάλογο των ζητημάτων που εντοπίστηκαν και, κατά περίπτωση, των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των εν λόγω ζητημάτων, και την ημερομηνία έως την οποία πρόκειται να εφαρμοστούν τα εν λόγω μέτρα·

    vii)

    όταν υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικά με την περαιτέρω ανάθεση, τις πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει των σημείων i), iii) και iv) όσον αφορά τους υπεργολαβικά αναδόχους και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνων που έχουν ανατεθεί με περαιτέρω ανάθεση·

    viii)

    τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των ρυθμίσεων σχετικά με την ανάθεση και την περαιτέρω ανάθεση.»·

    ii)

    προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

    «στ)

    τον κατάλογο των κρατών μελών στα οποία όντως προωθούνται εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του ΟΕΕ από τον ΔΟΕΕ ή από διανομέα ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του συγκεκριμένου ΔΟΕΕ.»·

    γ)

    στην παράγραφο 5, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Σε εξαιρετικές περιστάσεις, και όταν αυτό απαιτείται προκειμένου να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η ακεραιότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος ή να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση, η ΕΑΚΑΑ μπορεί, κατόπιν διαβούλευσης με το ΕΣΣΚ, να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ να επιβάλουν πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.»·

    δ)

    προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

    «5α.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που καθορίζουν τα εξής:

    α)

    τις λεπτομέρειες των πληροφοριών που πρέπει να αναφέρονται στην έκθεση σύμφωνα με την παράγραφο 1 και την παράγραφο 2 στοιχεία α), β), γ), ε) και στ)·

    β)

    το κατάλληλο επίπεδο τυποποίησης των πληροφοριών που πρέπει να αναφέρονται στην έκθεση σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο δ)·

    γ)

    τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα υποβολής της έκθεσης.

    Κατά την κατάρτιση των σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο β), η ΕΑΚΑΑ δεν θεσπίζει υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων επιπλέον εκείνων που ορίζονται στην παράγραφο 2 στοιχείο δ).

    Κατά την κατάρτιση των σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και β), η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη άλλες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στις οποίες υπόκεινται οι ΔΟΕΕ, τις διεθνείς εξελίξεις και τα διεθνή πρότυπα, καθώς και τα πορίσματα της έκθεσης που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 69-α παράγραφος 2.

    Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις 16 Απριλίου 2027.

    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώσει την παρούσα οδηγία εγκρίνοντας τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τη διαδικασία των άρθρων 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

    5β.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που καθορίζουν τα εξής:

    α)

    τον μορφότυπο και τα πρότυπα δεδομένων για τις εκθέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2·

    β)

    τους αναγνωριστικούς κωδικούς που είναι απαραίτητοι για τη σύνδεση των δεδομένων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία, τους ΔΟΕΕ και τους ΟΕΕ στις εκθέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 με άλλες πηγές εποπτικών ή δημόσια διαθέσιμων δεδομένων·

    γ)

    τις μεθόδους και τις ρυθμίσεις για την υποβολή των εκθέσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων και ρυθμίσεων ώστε να βελτιωθούν η τυποποίηση των δεδομένων και η αποδοτική ανταλλαγή και χρήση δεδομένων που έχουν ήδη υποβληθεί εντός οποιουδήποτε ενωσιακού πλαισίου υποβολής εκθέσεων από οποιαδήποτε σχετική αρμόδια αρχή, σε ενωσιακό ή σε εθνικό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη των πορισμάτων της έκθεσης που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 69-α παράγραφος 2·

    δ)

    το υπόδειγμα, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων πρόσθετων απαιτήσεων υποβολής αναφορών, που πρέπει να χρησιμοποιείται από τους ΔΟΕΕ σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 5 δεύτερο εδάφιο.

    Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις 16 Απριλίου 2027.

    Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.»

    ·

    ε)

    η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.   Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 56 και με την επιφύλαξη των όρων των άρθρων 57 και 58 για να συμπληρώσει την παρούσα οδηγία, προσδιορίζοντας πότε θεωρείται ότι ασκείται σημαντική μόχλευση για τους σκοπούς της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.»

    .

    13)

    Το άρθρο 25 παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ διασφαλίζουν ότι όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 σχετικά με όλους τους ΔΟΕΕ που επιτηρούν, καθώς και οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7, τίθενται στη διάθεση άλλων σχετικών αρμόδιων αρχών, της ΕΑΚΑΑ, της ΕΑΤ, της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*15) (γνωστές συλλογικά ως “Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές” ή “ΕΕΑ”) και του ΕΣΣΚ, όποτε αυτό είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, μέσω των διαδικασιών που περιγράφονται στο άρθρο 50.

    Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ διασφαλίζουν ότι όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 σχετικά με όλους τους ΔΟΕΕ τους οποίους επιτηρούν, τίθενται στη διάθεση του ΕΣΚΤ, για στατιστικούς σκοπούς μόνο, μέσω των διαδικασιών που περιγράφονται στο άρθρο 50.

    Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ παρέχουν, χωρίς καθυστέρηση, πληροφορίες μέσω των διαδικασιών που περιγράφονται στο άρθρο 50, και διμερώς στις αρμόδιες αρχές άλλων άμεσα ενδιαφερόμενων κρατών μελών, εάν ένας ΔΟΕΕ για τον οποίο είναι υπεύθυνες, ή ένας ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται ο εν λόγω ΔΟΕΕ, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί σημαντική πηγή κινδύνου αντισυμβαλλομένων για ένα πιστωτικό ίδρυμα ή για άλλα συστημικώς σχετικά ιδρύματα σε άλλα κράτη μέλη, ή για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος σε άλλο κράτος μέλος.

    (*15)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/79/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 48).»."

    14)

    Στο άρθρο 35 παράγραφος 2, τα στοιχεία β) και γ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ δεν επισημαίνεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·

    γ)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος καταγωγής του εξουσιοδοτημένου ΔΟΕΕ και με κάθε άλλο κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του εκτός ΕΕ ΟΕΕ, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η εν λόγω τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.».

    15)

    Το άρθρο 36 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ δεν επισημαίνεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·

    δ)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος καταγωγής του εξουσιοδοτημένου ΔΟΕΕ και με κάθε άλλο κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του εκτός ΕΕ ΟΕΕ, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η εν λόγω τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.».

    16)

    Το άρθρο 37 παράγραφος 7 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στο πρώτο εδάφιο, τα στοιχεία ε) και στ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ε)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ δεν επισημαίνεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·

    στ)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος αναφοράς, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η εν λόγω τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.»·

    β)

    προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

    «Εάν η τρίτη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ επισημανθεί ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο ε), ή προστεθεί στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, όπως αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο στ), μετά την αδειοδότηση του εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ, ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ λαμβάνει, εντός κατάλληλου χρονικού διαστήματος, τα αναγκαία μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης σε σχέση τον ΟΕΕ τον οποίο διαχειρίζεται, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα συμφέροντα των επενδυτών. Το εν λόγω διάστημα δεν υπερβαίνει τα δύο έτη.».

    17)

    Στο άρθρο 40 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο, τα στοιχεία β) και γ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    η τρίτη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ δεν επισημαίνεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·

    γ)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος αναφοράς και με κάθε άλλο κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του εκτός ΕΕ ΟΕΕ, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η εν λόγω τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.».

    18)

    Στο άρθρο 42 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ ή ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ δεν επισημαίνεται ως τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου κατά το άρθρο 9 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849·

    δ)

    η τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος ο εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ ή ο εκτός ΕΕ ΟΕΕ έχει υπογράψει συμφωνία με το κράτος μέλος όπου σχεδιάζεται να προωθηθούν εμπορικά τα μερίδια ή οι μετοχές του εκτός ΕΕ ΟΕΕ, η οποία συμμορφώνεται πλήρως με τα πρότυπα που ορίζονται στο άρθρο 26 του υποδείγματος φορολογικής σύμβασης του ΟΟΣΑ σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζει αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων, εάν υπάρχουν, των πολυμερών φορολογικών συμφωνιών, και η εν λόγω τρίτη χώρα δεν μνημονεύεται στο παράρτημα I των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τον αναθεωρημένο ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας.».

    19)

    Στο άρθρο 43, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «3.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι ένας αδειοδοτημένος ΔΟΕΕ της ΕΕ είναι σε θέση να προωθεί εμπορικά τα μερίδια ή τις μετοχές ενός ΟΕΕ της ΕΕ που επενδύει κυρίως σε μετοχές συγκεκριμένης εταιρείας, σε εργαζομένους της εν λόγω εταιρείας ή των συνδεδεμένων με αυτήν οντοτήτων στο πλαίσιο καθεστώτων αποταμίευσης εργαζομένων ή καθεστώτων συμμετοχής εργαζομένων, σε εγχώρια ή διασυνοριακή βάση.

    Όταν ο εν λόγω ΟΕΕ προωθείται εμπορικά σε εργαζομένους σε διασυνοριακή βάση, το κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιείται η εμπορική προώθηση δεν επιβάλλει απαιτήσεις επιπλέον εκείνων που ισχύουν στο κράτος μέλος καταγωγής του ΟΕΕ.»

    .

    20)

    Στο άρθρο 46 παράγραφος 2, το στοιχείο ι) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ι)

    προς το συμφέρον των επενδυτών, σε εξαιρετικές περιστάσεις και κατόπιν διαβούλευσης με τον ΔΟΕΕ, να απαιτούν από τους ΔΟΕΕ να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα V σημείο 1, όταν υπάρχουν κίνδυνοι για την προστασία των επενδυτών ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα οι οποίοι, υπό το πρίσμα εύλογης και ισορροπημένης εκτίμησης, καθιστούν αναγκαία την εν λόγω ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση.».

    21)

    Το άρθρο 47 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Η υποχρέωση επαγγελματικού απορρήτου ισχύει για όλα τα πρόσωπα που εργάζονται ή εργάσθηκαν για την ΕΑΚΑΑ, για τις αρμόδιες αρχές ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο οποίο η ΕΑΚΑΑ έχει αναθέσει καθήκοντα, περιλαμβανομένων των ελεγκτών και των εμπειρογνωμόνων που προσλαμβάνονται από την ΕΑΚΑΑ. Οι πληροφορίες που διέπονται από το επαγγελματικό απόρρητο δεν κοινοποιούνται σε άλλο πρόσωπο ή αρχή, εκτός εάν η εν λόγω κοινοποίηση απαιτείται στο πλαίσιο νομικών διαδικασιών ή για περιπτώσεις που εμπίπτουν στο φορολογικό δίκαιο.»

    ·

    β)

    η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.   Όλες οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται δυνάμει της παρούσας οδηγίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών, των ΕΕΑ και του ΕΣΣΚ θεωρούνται εμπιστευτικές, εκτός εάν:

    α)

    η ΕΑΚΑΑ ή η οικεία αρμόδια αρχή ή άλλη ενδιαφερόμενη αρχή ή φορέας δηλώνει κατά την επικοινωνία ότι οι πληροφορίες αυτές δύνανται να κοινοποιούνται·

    β)

    απαιτείται κοινοποίηση για λόγους νομικών διαδικασιών· ή

    γ)

    οι κοινοποιούμενες πληροφορίες χρησιμοποιούνται σε συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή στην οποία δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση μεμονωμένων συμμετεχόντων στις χρηματοοικονομικές αγορές.

    Η παράγραφος 2 και το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου δεν εμποδίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αρμόδιων αρχών και φορολογικών αρχών που βρίσκονται στο ίδιο κράτος μέλος. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες προέρχονται από άλλο κράτος μέλος, κοινοποιούνται μόνο σύμφωνα με την πρώτη περίοδο του παρόντος εδαφίου με τη ρητή συμφωνία των αρμόδιων αρχών που τις κοινοποίησαν.»

    ·

    γ)

    στην παράγραφο 4, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

    «δ)

    προς το συμφέρον των επενδυτών, σε εξαιρετικές περιστάσεις και κατόπιν διαβούλευσης με τον ΔΟΕΕ, να απαιτούν από τους εκτός ΕΕ ΔΟΕΕ που προωθούν εμπορικά στην Ένωση ΟΕΕ τους οποίους διαχειρίζονται ή από τους ΔΟΕΕ της ΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ εκτός ΕΕ να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα V σημείο 1, όταν υπάρχουν κίνδυνοι για την προστασία των επενδυτών ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα οι οποίοι, υπό το πρίσμα εύλογης και ισορροπημένης εκτίμησης, καθιστούν αναγκαία την εν λόγω ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση.».

    22)

    Το άρθρο 50 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «5.   Εάν οι αρμόδιες αρχές κράτους μέλους έχουν βάσιμους λόγους να υποπτεύονται ότι πράξεις αντίθετες προς την παρούσα οδηγία διαπράττονται ή έχουν διαπραχθεί από έναν ΔΟΕΕ που δεν υπόκειται στην εποπτεία των εν λόγω αρμόδιων αρχών, απευθύνουν σχετική κοινοποίηση στην ΕΑΚΑΑ και στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής και του κράτους μέλους υποδοχής του εν λόγω ΔΟΕΕ με τον λεπτομερέστερο δυνατό τρόπο. Οι παραλήπτριες αρμόδιες αρχές λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα και ενημερώνουν την ΕΑΚΑΑ και τις αρμόδιες αρχές που διαβίβασαν την πληροφορία για το αποτέλεσμα των μέτρων και, εάν είναι δυνατόν, για τις κυριότερες ενδιάμεσες εξελίξεις. Η παρούσα παράγραφος ισχύει υπό την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της αρμόδιας αρχής που διαβίβασε την πληροφορία.

    5α.   Όταν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ενός ΔΟΕΕ ασκούν εξουσίες δυνάμει του άρθρου 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι), ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ.

    5β.   Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής ενός ΔΟΕΕ μπορούν να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ να ασκήσει τις εξουσίες δυνάμει του άρθρου 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι), προσδιορίζοντας τους λόγους του αιτήματος και ενημερώνοντας σχετικά την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ.

    5γ.   Όταν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ δεν συμφωνούν με το αίτημα που αναφέρεται στην παράγραφο 5β, ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, την ΕΑΚΑΑ και, εάν το ΕΣΣΚ είχε ενημερωθεί σχετικά με το αίτημα αυτό σύμφωνα με την παράγραφο 5β, το ΕΣΣΚ, αναφέροντας τους λόγους της διαφωνίας.

    5δ.   Βάσει των πληροφοριών που αποκτώνται δυνάμει των παραγράφων 5β και 5γ, η ΕΑΚΑΑ εκδίδει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, γνωμοδότηση προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ σχετικά με την άσκηση των εξουσιών δυνάμει του άρθρου 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι). Η ΕΑΚΑΑ κοινοποιεί τη γνωμοδότηση αυτή στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ.

    5ε.   Εάν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΑΚΑΑ που αναφέρεται στην παράγραφο 5δ ή δεν προτίθενται να συμμορφωθούν με την εν λόγω γνωμοδότηση, ενημερώνουν σχετικά την ΕΑΚΑΑ και τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους δεν συμμορφώθηκαν ή δεν προτίθενται να συμμορφωθούν. Σε περίπτωση σοβαρής απειλής για την προστασία των επενδυτών, την εύρυθμη λειτουργία και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή τη σταθερότητα του συνόλου ή μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ένωση, και εάν η δημοσιοποίηση αυτή δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα έννομα συμφέροντα των μεριδιούχων ή των μετόχων του ΟΕΕ ή του κοινού, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ δεν συμμορφώνονται ή δεν προτίθενται να συμμορφωθούν με τη γνωμοδότησή της, μαζί με τους λόγους που προβάλλουν οι εν λόγω αρμόδιες αρχές για το γεγονός ότι δεν συμμορφώθηκαν ή δεν προτίθενται να συμμορφωθούν. Η ΕΑΚΑΑ αναλύει κατά πόσον τα οφέλη της δημοσιοποίησης υπερτερούν της ενίσχυσης των απειλών για την προστασία των επενδυτών, την εύρυθμη λειτουργία και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή τη σταθερότητα του συνόλου ή μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ένωση που προκύπτει από την εν λόγω δημοσιοποίηση, και ενημερώνει εκ των προτέρων τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ για τη δημοσιοποίηση αυτή.

    5στ.   Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής ενός ΔΟΕΕ μπορούν, εάν έχουν βάσιμους λόγους για αυτό, να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ να ασκήσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις εξουσίες δυνάμει του άρθρου 46 παράγραφος 2, εκτός του στοιχείου ι) της εν λόγω παραγράφου, προσδιορίζοντας τους λόγους του αιτήματός τους με τον λεπτομερέστερο δυνατό τρόπο και ενημερώνοντας σχετικά την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ.

    Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ ενημερώνουν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΔΟΕΕ, την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ, σχετικά με τις εξουσίες που ασκούνται και τα πορίσματά τους.

    5ζ.   Όταν ένα κράτος μέλος έχει κάνει χρήση της παρέκκλισης που επιτρέπει τον διορισμό θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος, όπως ορίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 5α, και όταν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής ενός ΟΕΕ ή, σε περίπτωση που ο ΟΕΕ δεν υπόκειται σε ρυθμιστικό πλαίσιο, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ που διαχειρίζεται τον ΟΕΕ έχουν βάσιμους λόγους να υποπτεύονται ότι θεματοφύλακας που δεν υπόκειται στην εποπτεία των εν λόγω αρμόδιων αρχών διενεργεί ή έχει διενεργήσει πράξεις αντίθετες προς την παρούσα οδηγία, οι εν λόγω αρμόδιες αρχές ενημερώνουν χωρίς καθυστέρηση την ΕΑΚΑΑ και τις αρμόδιες αρχές του οικείου θεματοφύλακα με όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένο τρόπο. Οι παραλήπτριες αρμόδιες αρχές λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα και ενημερώνουν την ΕΑΚΑΑ και τις αρμόδιες αρχές που διαβίβασαν την πληροφορία για το αποτέλεσμα των μέτρων. Η παρούσα παράγραφος ισχύει υπό την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων των αρμόδιων αρχών που διαβίβασαν την πληροφορία.

    5η.   Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να της υποβάλουν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, διευκρινίσεις σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την προστασία των επενδυτών, την εύρυθμη λειτουργία και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή τη σταθερότητα του συνόλου ή μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ένωση.»

    ·

    β)

    στην παράγραφο 6, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της παρούσας οδηγίας όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να καθοριστούν οι διαδικασίες για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των σχετικών αρμόδιων αρχών, των ΕΕΑ, του ΕΣΣΚ και των μελών του ΕΣΚΤ, με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων διατάξεων της παρούσας οδηγίας.»·

    γ)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «7.   Έως τις 16 Απριλίου 2026, η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές που παρέχουν ενδείξεις για την καθοδήγηση των αρμόδιων αρχών κατά την άσκηση των εξουσιών τους που ορίζονται στο άρθρο 46 παράγραφος 2 στοιχείο ι), καθώς και ενδείξεις σχετικά με τις καταστάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στην υποβολή των αιτημάτων που αναφέρονται στις παραγράφους 5β και 5στ. Κατά την κατάρτιση των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών, η ΕΑΚΑΑ εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της εν λόγω εποπτικής παρέμβασης για την προστασία των επενδυτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε άλλο κράτος μέλος ή στην Ένωση. Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζεται ότι οι ΔΟΕΕ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.»

    .

    23)

    Το άρθρο 60 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 60

    Κοινοποίηση των παρεκκλίσεων

    Όταν κράτος μέλος χρησιμοποιεί παρέκκλιση ή επιλογή που προβλέπεται στο άρθρο 6 ή 9, στο άρθρο 15 παράγραφος 4ζ ή στο άρθρο 21, 22, 28 ή 43, ενημερώνει την Επιτροπή για το γεγονός αυτό, καθώς και για κάθε τυχόν μεταγενέστερη αλλαγή. Η Επιτροπή δημοσιοποιεί την πληροφορία αυτή σε ιστότοπο ή σε άλλο μέσο στο οποίο υπάρχει εύκολη πρόσβαση.».

    24)

    Το άρθρο 61 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 5 διαγράφεται·

    β)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «6.   Οι ΔΟΕΕ οι οποίοι διαχειρίζονται ΟΕΕ που δανειοδοτούν και έχουν συσταθεί πριν από τις 15 Απριλίου 2024 θεωρείται ότι συμμορφώνονται με το άρθρο 15 παράγραφοι 4α έως 4δ και με το άρθρο 16 παράγραφος 2α έως τις 16 Απριλίου 2029.

    Έως τις 16 Απριλίου 2029, όταν η ονομαστική αξία των δανείων που δίνονται από έναν ΟΕΕ σε οποιονδήποτε μεμονωμένο δανειολήπτη ή η μόχλευση ενός ΟΕΕ υπερβαίνει τα όρια που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφοι 4α και 4β αντίστοιχα, οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται τους εν λόγω ΟΕΕ δεν αυξάνουν την εν λόγω αξία ή μόχλευση. Όταν η ονομαστική αξία των δανείων που δίνονται από έναν ΟΕΕ σε οποιονδήποτε μεμονωμένο δανειολήπτη ή η μόχλευση ενός ΟΕΕ είναι κάτω από τα όρια που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφοι 4α και 4β αντίστοιχα, οι ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται τους εν λόγω ΟΕΕ δεν αυξάνουν την εν λόγω αξία ή μόχλευση πάνω από τα εν λόγω όρια.

    Οι ΔΟΕΕ οι οποίοι διαχειρίζονται ΟΕΕ που δανειοδοτούν και έχουν συσταθεί πριν από τις 15 Απριλίου 2024 και δεν συγκεντρώνουν πρόσθετα κεφάλαια μετά τις 15 Απριλίου 2024 θεωρείται ότι συμμορφώνονται με το άρθρο 15 παράγραφοι 4α έως 4δ και το άρθρο 16 παράγραφος 2α σε σχέση με τους εν λόγω ΟΕΕ.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, ένας ΔΟΕΕ ο οποίος διαχειρίζεται ΟΕΕ που δανειοδοτούν και έχουν συσταθεί πριν από τις 15 Απριλίου 2024 μπορεί να επιλέξει να υπαχθεί στο άρθρο 15 παράγραφοι 4α έως 4δ και στο άρθρο 16 παράγραφος 2α, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΔΟΕΕ.

    Σε περίπτωση που οι ΟΕΕ δανειοδοτούν πριν από τις 15 Απριλίου 2024, οι ΔΟΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τους εν λόγω ΟΕΕ χωρίς να συμμορφώνονται με το άρθρο 15 παράγραφος 3 στοιχείο δ) και το άρθρο 15 παράγραφοι 4ε, 4στ, 4ζ, 4η και 4θ σε σχέση με τα δάνεια αυτά.»

    .

    25)

    Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

    «Άρθρο 69α

    Άλλη επανεξέταση

    1.   Έως τις 16 Απριλίου 2029 και σε συνέχεια της έκθεσης που συντάσσει η ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 8, η Επιτροπή δρομολογεί επανεξέταση της λειτουργίας των κανόνων που ορίζονται στην παρούσα οδηγία και της πείρας που αποκτήθηκε από την εφαρμογή τους. Στην εν λόγω επανεξέταση περιλαμβάνεται αξιολόγηση των ακόλουθων πτυχών:

    α)

    του αντικτύπου στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της διαθεσιμότητας και της ενεργοποίησης εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΔΟΕΕ·

    β)

    της αποτελεσματικότητας των απαιτήσεων αδειοδότησης ΔΟΕΕ που προβλέπονται στα άρθρα 7 και 8 σε σχέση με το καθεστώς ανάθεσης που προβλέπεται στο άρθρο 20 της παρούσας οδηγίας, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη της δημιουργίας οντοτήτων-γραμματοθυρίδων στην Ένωση·

    γ)

    της καταλληλότητας των απαιτήσεων που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ οι οποίοι διαχειρίζονται ΟΕΕ που δανειοδοτούν, όπως ορίζονται στο άρθρο 15 και στο άρθρο 16 παράγραφοι 2α και 2στ·

    δ)

    της λειτουργίας της παρέκκλισης που επιτρέπει τον διορισμό θεματοφύλακα εγκατεστημένου σε άλλο κράτος μέλος, όπως ορίζεται στο άρθρο 21 παράγραφος 5α, και των δυνητικών οφελών και κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στην προστασία των επενδυτών, στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην εποπτική αποτελεσματικότητα και στη διαθεσιμότητα επιλογών της αγοράς, τους οποίους συνεπάγεται η τροποποίηση του πεδίου εφαρμογής της εν λόγω παρέκκλισης, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της ένωσης κεφαλαιαγορών·

    ε)

    της καταλληλότητας των απαιτήσεων που ισχύουν για τους ΔΟΕΕ που διαχειρίζονται ΟΕΕ με πρωτοβουλία τρίτου, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2α, και της ανάγκης πρόσθετων διασφαλίσεων για την πρόληψη της καταστρατήγησης των εν λόγω απαιτήσεων, και ιδίως του κατά πόσον οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων είναι αποτελεσματικές και κατάλληλες για τον εντοπισμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και, κατά περίπτωση, τη γνωστοποίηση συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν από τη σχέση μεταξύ του ΔΟΕΕ και του τρίτου φορέα πρωτοβουλίας·

    στ)

    της καταλληλότητας και του αντικτύπου, στην προστασία των επενδυτών, του διορισμού τουλάχιστον ενός μη εκτελεστικού ή ανεξάρτητου διευθυντή στο διευθυντικό όργανο του ΔΟΕΕ, όταν ο ΔΟΕΕ διαχειρίζεται ΟΕΕ που προωθούνται εμπορικά σε ιδιώτες επενδυτές.

    2.   Έως τις 16 Απριλίου 2026, η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου τρόπου συλλογής εποπτικών δεδομένων, η οποία επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο:

    α)

    θα μειωθούν οι τομείς που παρουσιάζουν αλληλεπικάλυψη και ασυνέπειες μεταξύ των πλαισίων υποβολής εκθέσεων στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και σε άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου· και

    β)

    θα βελτιωθεί η τυποποίηση των δεδομένων και η αποτελεσματική ανταλλαγή και χρήση των δεδομένων που έχουν ήδη υποβληθεί σε οποιοδήποτε ενωσιακό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων από οποιαδήποτε σχετική αρμόδια αρχή, σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο.

    3.   Κατά την εκπόνηση της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 2, η ΕΑΚΑΑ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις άλλες ΕΕΑ και με τις αρμόδιες αρχές.

    4.   Σε συνέχεια της επανεξέτασης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και αφού ζητήσει τη γνώμη της ΕΑΚΑΑ, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της εν λόγω επανεξέτασης.»

    .

    26)

    Το παράρτημα I τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I της παρούσας οδηγίας.

    27)

    Το κείμενο που παρατίθεται στο παράρτημα II της παρούσας οδηγίας προστίθεται ως παράρτημα V.

    Άρθρο 2

    Τροποποιήσεις της οδηγίας 2009/65/ΕΚ

    Η οδηγία 2009/65/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στο άρθρο 2 παράγραφος 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

    «κα)

    “κεντρικό αποθετήριο τίτλων”: κεντρικό αποθετήριο τίτλων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*16).

    (*16)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 909/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τη βελτίωση του διακανονισμού αξιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων και για την τροποποίηση των οδηγιών 98/26/ΕΚ και 2014/65/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 236/2012 (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 1).»."

    2)

    Το άρθρο 6 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 3 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    στο πρώτο εδάφιο στοιχείο β), προστίθενται τα ακόλουθα σημεία:

    «iii)

    λήψη και διαβίβαση εντολών σχετικών με χρηματοπιστωτικά μέσα·

    iv)

    κάθε άλλη λειτουργία ή δραστηριότητα που παρέχεται ήδη από την εταιρεία διαχείρισης σε σχέση με ΟΣΕΚΑ τον οποίο διαχειρίζεται σύμφωνα με το παρόν άρθρο, ή σε σχέση με υπηρεσίες που παρέχει σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται κατάλληλη διαχείριση κάθε ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων που δημιουργείται από την παροχή της εν λόγω λειτουργίας ή δραστηριότητας σε άλλα μέρη.»·

    ii)

    στο πρώτο εδάφιο προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

    «γ)

    διαχείριση δεικτών αναφοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1011·»·

    iii)

    το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Οι εταιρείες διαχείρισης δεν λαμβάνουν άδεια, βάσει της παρούσας οδηγίας, για την παροχή μόνο των υπηρεσιών που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο. Οι εταιρείες διαχείρισης δεν λαμβάνουν άδεια για την παροχή των υπηρεσιών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο γ), οι οποίες χρησιμοποιούνται στους ΟΣΕΚΑ τους οποίους διαχειρίζονται.»·

    β)

    η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «4.   Το άρθρο 15, το άρθρο 16, με εξαίρεση την παράγραφο 5 πρώτο εδάφιο, και τα άρθρα 23, 24 και 25 της οδηγίας 2014/65/ΕΕ εφαρμόζονται όταν παρέχονται από εταιρείες διαχείρισης οι υπηρεσίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.»

    .

    3)

    Το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 1, το πρώτο εδάφιο τροποποιείται ως εξής:

    i)

    τα στοιχεία β) και γ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    τα πρόσωπα που όντως διευθύνουν τις δραστηριότητες της εταιρείας διαχείρισης παρέχουν επαρκώς τα απαιτούμενα εχέγγυα ήθους και πείρας επίσης και σε σχέση και με το είδος των ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται η εταιρεία διαχείρισης, ενώ τα ονόματα των εν λόγω προσώπων και κάθε προσώπου που τα διαδέχεται στη θέση τους κοινοποιούνται αμέσως στις αρμόδιες αρχές και η διεύθυνση της δραστηριότητας της εταιρείας διαχείρισης αποφασίζεται από τουλάχιστον δύο φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις εν λόγω προϋποθέσεις και τα οποία είτε απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης από την εν λόγω εταιρεία διαχείρισης είτε είναι εκτελεστικά μέλη ή μέλη του διοικητικού οργάνου της εταιρείας διαχείρισης που έχουν δεσμευθεί με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για να διευθύνουν τις δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας διαχείρισης, και τα οποία έχουν την κατοικία τους στην Ένωση ·

    γ)

    η αίτηση άδειας λειτουργίας συνοδεύεται από πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο οποίο καθορίζεται, τουλάχιστον, η οργανωτική δομή της εταιρείας διαχείρισης, και προσδιορίζονται οι ανθρώπινοι και τεχνικοί πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για τη διεύθυνση των δραστηριοτήτων της εταιρείας διαχείρισης, και πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα που όντως διεξάγουν τις συναλλαγές της εν λόγω εταιρείας διαχείρισης, περιλαμβανομένων:

    i)

    της περιγραφής του ρόλου, του τίτλου και του βαθμού αρχαιότητάς των εν λόγω προσώπων·

    ii)

    της περιγραφής των διαύλων αναφοράς και των αρμοδιοτήτων των εν λόγω προσώπων εντός και εκτός της εταιρείας διαχείρισης·

    iii)

    της επισκόπησης του χρόνου που αφιερώνει το καθένα από αυτά τα πρόσωπα σε κάθε αρμοδιότητα·

    iv)

    των πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία διαχείρισης σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της δυνάμει της παρούσας οδηγίας και με τις υποχρεώσεις της δυνάμει του άρθρου 3 παράγραφος 1, του άρθρου 6 παράγραφος 1 στοιχείο α) και του άρθρου 13 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*17), καθώς και λεπτομερούς περιγραφής των κατάλληλων ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία διαχείρισης για τον σκοπό αυτό.

    (*17)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1).»·"

    ii)

    προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

    «ε)

    η εταιρεία διαχείρισης παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την ανάθεση και την περαιτέρω ανάθεση λειτουργιών σε τρίτους σύμφωνα με το άρθρο 13, στις οποίες περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα εξής:

    i)

    η επίσημη επωνυμία και ο σχετικός αναγνωριστικός κωδικός της εταιρείας διαχείρισης·

    ii)

    για κάθε ανάδοχο:

    η επίσημη επωνυμία του και ο σχετικός αναγνωριστικός κωδικός του,

    η δικαιοδοσία εγκατάστασής του, και

    κατά περίπτωση, η εποπτική αρχή του·

    iii)

    λεπτομερής περιγραφή των ανθρώπινων και τεχνικών πόρων που χρησιμοποιεί η εταιρεία διαχείρισης για:

    την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων εντός της εταιρείας διαχείρισης, και

    την παρακολούθηση της ανατεθείσας δραστηριότητας·

    iv)

    όσον αφορά καθέναν από τους ΟΣΕΚΑ τους οποίους διαχειρίζεται ή προτίθεται να διαχειριστεί:

    σύντομη περιγραφή της ανατιθέμενης λειτουργίας διαχείρισης χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένου του αν μια τέτοια ανάθεση ισοδυναμεί με μερική ή πλήρη ανάθεση, και

    σύντομη περιγραφή της ανατιθέμενης λειτουργίας διαχείρισης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου του αν μια τέτοια ανάθεση ισοδυναμεί με μερική ή πλήρη ανάθεση·

    v)

    περιγραφή των περιοδικών μέτρων δέουσας επιμέλειας που πρέπει να εφαρμόζει η εταιρεία διαχείρισης για την παρακολούθηση της ανατεθείσας δραστηριότητας.»·

    β)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «7.   Τα κράτη μέλη απαιτούν από τις εταιρείες διαχείρισης να γνωστοποιήσουν, πριν από την εφαρμογή, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής τους, κάθε ουσιαστική αλλαγή στις προϋποθέσεις για την αρχική άδεια, και ιδίως τις ουσιαστικές αλλαγές στις πληροφορίες που παρέχονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο.»

    .

    4)

    Το άρθρο 13 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

    i)

    η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Οι εταιρείες διαχείρισης οι οποίες σκοπεύουν να αναθέσουν σε τρίτα μέρη το καθήκον εκτέλεσης, εκ μέρους τους, μίας ή περισσότερων από τις λειτουργίες που αναφέρονται στο παράρτημα II ή τις υπηρεσίες που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής τους πριν να τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση. Πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:»·

    ii)

    το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    η εντολή δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα της εποπτείας της εταιρείας διαχείρισης, και συγκεκριμένα δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην άσκηση δραστηριότητας της εταιρείας διαχείρισης, ή της διαχείρισης του ΟΣΕΚΑ, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των επενδυτών και των πελατών·»·

    iii)

    τα στοιχεία ζ), η) και θ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ζ)

    η εντολή δεν εμποδίζει τους διευθύνοντες την εταιρεία διαχείρισης να δίνουν ανά πάσα στιγμή περαιτέρω οδηγίες στην επιχείρηση στην οποία ανατίθενται καθήκοντα ή παροχή υπηρεσιών ή να ανακαλούν την εντολή με άμεση ισχύ, όταν αυτό είναι προς το συμφέρον των επενδυτών και των πελατών·

    η)

    λαμβανομένης υπόψη της φύσης των λειτουργιών και της παροχής των υπηρεσιών που ανατίθενται, η επιχείρηση προς την οποία πρόκειται να ανατεθούν λειτουργίες ή παροχή υπηρεσιών πρέπει να διαθέτει τα προσόντα και τις ικανότητες που απαιτούνται για την ανάληψη των εν λόγω λειτουργιών ή την εκτέλεση των εν λόγω υπηρεσιών·

    θ)

    τα ενημερωτικά δελτία των ΟΣΕΚΑ αναφέρουν τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες που επετράπη στην εταιρεία διαχείρισης να αναθέσει σύμφωνα με το παρόν άρθρο· και

    ι)

    η εταιρεία διαχείρισης πρέπει να είναι σε θέση να αιτιολογεί ολόκληρη τη δομή ανάθεσης με αντικειμενικούς λόγους.»·

    β)

    η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Οι ευθύνες της εταιρείας διαχείρισης ή του θεματοφύλακα δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι η εταιρεία διαχείρισης έχει αναθέσει λειτουργίες ή υπηρεσίες σε τρίτο. Η εταιρεία διαχείρισης απαγορεύεται να αναθέσει λειτουργίες ή υπηρεσίες της σε τέτοιο βαθμό ώστε, κατ’ ουσίαν, να μην μπορεί πλέον να θεωρείται ο διαχειριστής του ΟΣΕΚΑ ή ο πάροχος των υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3, ούτε και σε τέτοιο βαθμό που να την καθιστά εταιρεία χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα.

    3.   Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 έως 2 του παρόντος άρθρου, όταν η λειτουργία εμπορικής προώθησης που αναφέρεται στο παράρτημα II τρίτη περίπτωση εκτελείται από έναν ή περισσότερους διανομείς που ενεργούν για δικό τους λογαριασμό και οι οποίοι προωθούν εμπορικά τον ΟΣΕΚΑ δυνάμει της οδηγίας 2014/65/ΕΕ ή μέσω επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων σε ασφάλιση σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*18), η εν λόγω λειτουργία δεν θεωρείται ανάθεση που υπόκειται στις απαιτήσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συμφωνία διανομής μεταξύ της εταιρείας διαχείρισης και του διανομέα.

    4.   Η εταιρεία διαχείρισης εξασφαλίζει ότι η εκτέλεση των λειτουργιών που αναφέρονται στο παράρτημα II και η παροχή των υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 είναι σύμφωνες με την παρούσα οδηγία. Η εν λόγω υποχρέωση ισχύει ανεξάρτητα από το ρυθμιστικό καθεστώς ή τον τόπο εγκατάστασης οποιουδήποτε αναδόχου ή υπεργολαβικά αναδόχου.

    5.   Η Επιτροπή θεσπίζει, μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 112α, μέτρα στα οποία καθορίζονται:

    α)

    οι προϋποθέσεις εκπλήρωσης των απαιτήσεων που παρατίθενται στην παράγραφο 1·

    β)

    οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εταιρεία διαχείρισης θεωρείται ότι έχει αναθέσει τις λειτουργίες της σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει μετατραπεί σε εταιρεία χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα και να μην μπορεί πλέον να θεωρείται ότι είναι ο διαχειριστής του ΟΣΕΚΑ ή ο πάροχος των υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 3, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 2.

    6.   Έως τις 16 Απριλίου 2029, η ΕΑΚΑΑ παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή έκθεση στην οποία αναλύονται οι πρακτικές της αγοράς όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων και τη συμμόρφωση με το άρθρο 7 και με τις παραγράφους 1 έως 5 του παρόντος άρθρου, με βάση, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα που υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με το άρθρο 20α παράγραφος 2 στοιχείο δ), και την άσκηση των εξουσιών εποπτικής σύγκλισης της ΕΑΚΑΑ. Στην εν λόγω έκθεση αναλύεται επίσης η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υπόστασης της παρούσας οδηγίας.

    (*18)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2016, σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (ΕΕ L 26 της 2.2.2016, σ. 19).»."

    5)

    Το άρθρο 14 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «2α.   Όταν μια εταιρεία διαχείρισης διαχειρίζεται ή προτίθεται να διαχειριστεί ΟΣΕΚΑ με πρωτοβουλία τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες ο εν λόγω ΟΣΕΚΑ χρησιμοποιεί το όνομα τρίτου φορέα πρωτοβουλίας ή στις οποίες μια εταιρεία διαχείρισης ορίζει τρίτο φορέα πρωτοβουλίας ως ανάδοχο σύμφωνα με το άρθρο 13, η εταιρεία διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων, υποβάλλει λεπτομερείς εξηγήσεις και αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμόρφωσή της με το στοιχείο δ) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του. Ειδικότερα, η εταιρεία διαχείρισης προσδιορίζει τα εύλογα μέτρα που έχει λάβει για την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν από τη σχέση με το τρίτο μέρος ή, όταν οι οι εν λόγω συγκρούσεις συμφερόντων δεν μπορούν να προληφθούν, τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζει, διαχειρίζεται, παρακολουθεί και, κατά περίπτωση, γνωστοποιεί τις εν λόγω συγκρούσεις συμφερόντων, προκειμένου αυτές να μην επηρεάζουν δυσμενώς τα συμφέροντα του ΟΣΕΚΑ και των επενδυτών του.»

    ·

    β)

    προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «4.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο α), έως τις 16 Οκτωβρίου 2025, η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, στην οποία αξιολογούνται τα έξοδα που χρεώνουν οι ΟΣΕΚΑ και οι εταιρείες διαχείρισης στους επενδυτές και εξηγούνται οι λόγοι για το επίπεδο των εν λόγω εξόδων και για τυχόν διαφορές μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών που προκύπτουν από τη φύση των σχετικών ΟΣΕΚΑ. Στην αξιολόγηση αυτή, η ΕΑΚΑΑ αναλύει, στο πλαίσιο του άρθρου 29 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα των κριτηρίων που ορίζονται στα εργαλεία σύγκλισης της ΕΑΚΑΑ σχετικά με την εποπτεία των εξόδων.

    Για τους σκοπούς της εν λόγω έκθεσης, και σύμφωνα με το άρθρο 35 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010, οι αρμόδιες αρχές παρέχουν άπαξ στην ΕΑΚΑΑ δεδομένα σχετικά με έξοδα, συμπεριλαμβανομένων όλων των αμοιβών, χρεώσεων και δαπανών που βαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τους επενδυτές, ή την εταιρεία διαχείρισης σε σχέση με τις δραστηριότητες του ΟΣΕΚΑ, και οι οποίες αποδίδονται άμεσα ή έμμεσα στον ΟΣΕΚΑ. Οι αρμόδιες αρχές θέτουν τα εν λόγω δεδομένα στη διάθεση της ΕΑΚΑΑ στο πλαίσιο των εξουσιών τους, στις οποίες περιλαμβάνεται η εξουσία να απαιτούν από τις εταιρείες διαχείρισης να παρέχουν πληροφορίες, όπως ορίζεται στο άρθρο 98 παράγραφος 2 της παρούσας οδηγίας.»

    .

    6)

    Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

    «Άρθρο 18α

    1.   Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα IΙΑ είναι διαθέσιμα σε ΟΣΕΚΑ.

    2.   Ο ΟΣΕΚΑ επιλέγει τουλάχιστον δύο κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας από αυτά που αναφέρονται στο παράρτημα IΙΑ σημεία 2 έως 8, αφού αξιολογήσει την καταλληλότητα των εν λόγω εργαλείων σε σχέση με την επιδιωκόμενη επενδυτική στρατηγική του, το προφίλ ρευστότητάς του και την πολιτική εξαγορών του. Ο ΟΣΕΚΑ περιλαμβάνει τα εργαλεία αυτά στον κανονισμό του οργανισμού ή στα καταστατικά έγγραφά του για πιθανή χρήση προς το συμφέρον των επενδυτών του ΟΣΕΚΑ. Η επιλογή αυτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τα εργαλεία που αναφέρονται στο παράρτημα IΙΑ σημεία 5 και 6.

    Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, ο ΟΣΕΚΑ μπορεί να αποφασίσει να επιλέξει μόνο ένα εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας από αυτά που αναφέρονται στο παράρτημα IΙΑ σημεία 2 έως 8, εάν ο εν λόγω ΟΣΕΚΑ έχει λάβει άδεια ως αμοιβαίο κεφάλαιο χρηματαγοράς σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*19).

    Ο ΟΣΕΚΑ εφαρμόζει λεπτομερείς πολιτικές και διαδικασίες για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση κάθε επιλεγμένου εργαλείου διαχείρισης ρευστότητας και τις λειτουργικές και διοικητικές ρυθμίσεις για τη χρήση του εν λόγω εργαλείου. Η επιλογή που αναφέρεται στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο και οι λεπτομερείς πολιτικές και διαδικασίες για την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση κοινοποιούνται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ.

    Η εξαγορά σε είδος, όπως αναφέρεται στο παράρτημα IΙΑ σημείο 8, ενεργοποιείται μόνο για την κάλυψη εξαγορών που ζητούνται από επαγγελματίες επενδυτές και εφόσον η εξαγορά σε είδος αντιστοιχεί σε αναλογικό μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει ο ΟΣΕΚΑ.

    Κατά παρέκκλιση από το τέταρτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου, η εξαγορά σε είδος μπορεί να μην αντιστοιχεί σε αναλογικό μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει ο ΟΣΕΚΑ, εάν ο εν λόγω ΟΣΕΚΑ προωθείται εμπορικά μόνο σε επαγγελματίες επενδυτές, ή εάν ο σκοπός της επενδυτικής πολιτικής του εν λόγω ΟΣΕΚΑ συνίσταται στην αναπαραγωγή της σύνθεσης συγκεκριμένου χρηματιστηριακού δείκτη μετοχών ή ομολογιών, και ο εν λόγω ΟΣΕΚΑ είναι διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 σημείο 46) της οδηγίας 2014/65/ΕΕ.

    3.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων προκειμένου να διευκρινίσει τα χαρακτηριστικά των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας που ορίζονται στο παράρτημα IIA.

    Κατά την ανάπτυξη των εν λόγω σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων, η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των επενδυτικών στρατηγικών και των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων των ΟΣΕΚΑ. Τα εν λόγω πρότυπα δεν περιορίζουν τη δυνατότητα των ΟΣΕΚΑ να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε κατάλληλο εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας για όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, περιοχές δικαιοδοσίας και συνθήκες της αγοράς.

    4.   Έως τις 16 Απριλίου 2025, η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επιλογή και τη βαθμονόμηση των εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας από τους ΟΣΕΚΑ για τη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας και για τον μετριασμό των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζεται ότι οι ΟΣΕΚΑ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας. Περιλαμβάνουν ενδείξεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side pockets), όπως αναφέρονται στο παράρτημα IIA σημείο 9. Προβλέπουν επαρκή χρόνο για προσαρμογή πριν από την εφαρμογή τους, ιδίως για τους υφιστάμενους ΟΣΕΚΑ.

    5.   Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή τα σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου το αργότερο έως τις 16 Απριλίου 2025.

    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώσει την παρούσα οδηγία εγκρίνοντας τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

    (*19)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΕΕ L 169 της 30.6.2017, σ. 8).»."

    7)

    Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα:

    «Άρθρο 20α

    1.   Η εταιρεία διαχείρισης υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ σχετικά με τις αγορές και τα μέσα στα οποία πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές εκ μέρους των ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται.

    Η εταιρεία διαχείρισης, σε σχέση με κάθε ΟΣΕΚΑ τον οποίο διαχειρίζεται, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέσα στα οποία πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές, σχετικά με τις αγορές των οποίων είναι μέλος ή στις οποίες πραγματοποιεί ενεργά εμπορικές συναλλαγές και σχετικά με τις εκθέσεις σε κινδύνους και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε ΟΣΕΚΑ. Στις εν λόγω πληροφορίες περιλαμβάνονται οι αναγνωριστικοί κωδικοί που είναι απαραίτητοι για τη σύνδεση των δεδομένων που παρέχονται σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία, τους ΟΣΕΚΑ και τις εταιρείες διαχείρισης με άλλες πηγές εποπτικών ή δημόσια διαθέσιμων δεδομένων.

    2.   Η εταιρεία διαχείρισης παρέχει, για καθέναν από τους ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται, τα ακόλουθα στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ:

    α)

    τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση της ρευστότητας του ΟΣΕΚΑ, συμπεριλαμβανομένων της τρέχουσας επιλογής εργαλείων διαχείρισης ρευστότητας και κάθε ενεργοποίησης ή απενεργοποίησής τους·

    β)

    το τρέχον προφίλ κινδύνου του ΟΣΕΚΑ, συμπεριλαμβανομένων του κινδύνου αγοράς, του κινδύνου ρευστότητας, του κινδύνου αντισυμβαλλομένου και άλλων κινδύνων, περιλαμβανομένου του λειτουργικού κινδύνου, και το συνολικό ποσό μόχλευσης που χρησιμοποιεί ο ΟΣΕΚΑ·

    γ)

    τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων που έχουν διενεργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1·

    δ)

    πληροφορίες σχετικά με ρυθμίσεις ανάθεσης καθηκόντων που αφορούν λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων, ως εξής:

    i)

    πληροφορίες σχετικά με τους αναδόχους, στις οποίες προσδιορίζονται η επωνυμία και ο τόπος κατοικίας τους ή η καταστατική έδρα ή το υποκατάστημά τους, κατά πόσον έχουν στενούς δεσμούς με την εταιρεία διαχείρισης, εάν είναι αδειοδοτημένες ή ρυθμιζόμενες οντότητες για τους σκοπούς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, και η εποπτική αρχή τους, κατά περίπτωση, και στις οποίες περιλαμβάνονται οι αναγνωριστικοί κωδικοί των αναδόχων που είναι απαραίτητοι για τη σύνδεση των πληροφοριών που παρέχονται με άλλες πηγές εποπτικών ή δημόσια διαθέσιμων δεδομένων·

    ii)

    τον αριθμό, σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, του ανθρώπινου δυναμικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία διαχείρισης για την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή διαχείρισης κινδύνων εντός της εν λόγω εταιρείας διαχείρισης·

    iii)

    κατάλογο και περιγραφή των ανατιθέμενων δραστηριοτήτων σχετικά με τις λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνων·

    iv)

    όταν ανατίθεται η λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, το ποσό και το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων του ΟΣΕΚΑ που υπόκεινται σε ρυθμίσεις σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων όσον αφορά τη λειτουργία διαχείρισης χαρτοφυλακίου·

    v)

    τον αριθμό, σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, του ανθρώπινου δυναμικού που χρησιμοποιεί η εταιρεία διαχείρισης για την παρακολούθηση των ρυθμίσεων σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων·

    vi)

    τον αριθμό και τις ημερομηνίες των περιοδικών ελέγχων δέουσας επιμέλειας που διενεργούνται από την εταιρεία διαχείρισης για την παρακολούθηση της ανατεθείσας δραστηριότητας, κατάλογο των ζητημάτων που εντοπίστηκαν και, κατά περίπτωση, των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των εν λόγω ζητημάτων, και την ημερομηνία έως την οποία πρόκειται να εφαρμοστούν τα εν λόγω μέτρα·

    vii)

    όταν υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικές με περαιτέρω ανάθεση, τις πληροφορίες που απαιτούνται δυνάμει των σημείων i), iii) και iv) όσον αφορά τους υπεργολαβικά αναδόχους και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και διαχείρισης κινδύνων που έχουν ανατεθεί με περαιτέρω ανάθεση·

    viii)

    τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των ρυθμίσεων για την ανάθεση και την υπεργολαβική ανάθεση·

    ε)

    τον κατάλογο των κρατών μελών στα οποία όντως προωθούνται εμπορικά τα μερίδια του ΟΣΕΚΑ από την εταιρεία διαχείρισής του ή από διανομέα ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας διαχείρισης.

    3.   Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ διασφαλίζουν ότι όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται δυνάμει του παρόντος άρθρου σχετικά με όλους τους ΟΣΕΚΑ τους οποίους εποπτεύουν, καθώς και οι πληροφορίες που συλλέγονται δυνάμει του άρθρου 7, τίθενται στη διάθεση άλλων σχετικών αρμόδιων αρχών, της ΕΑΚΑΑ, της ΕΑΤ, της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων) που συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*20) (γνωστές συλλογικά ως “Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές” ή “ΕΕΑ”) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), όποτε αυτό είναι αναγκαίο για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, μέσω των διαδικασιών που ορίζονται στο άρθρο 101.

    Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ διασφαλίζουν ότι όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος άρθρου σχετικά με όλους τους ΟΣΕΚΑ τους οποίους εποπτεύουν τίθενται στη διάθεση του ΕΣΚΤ, για στατιστικούς σκοπούς μόνο, μέσω των διαδικασιών που ορίζονται στο άρθρο 101.

    Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ παρέχουν, χωρίς καθυστέρηση, πληροφορίες μέσω των διαδικασιών που ορίζονται στο άρθρο 101, και διμερώς στις αρμόδιες αρχές άλλων άμεσα ενδιαφερομένων κρατών μελών, εάν μια εταιρεία διαχείρισης που τελεί υπό την ευθύνη τους ή ένας ΟΣΕΚΑ τον οποίο διαχειρίζεται η εν λόγω εταιρεία διαχείρισης, θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει σημαντική πηγή κινδύνου αντισυμβαλλομένου για ένα πιστωτικό ίδρυμα ή για άλλα συστημικά σημαντικά ιδρύματα σε άλλα κράτη μέλη, ή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε άλλο κράτος μέλος.

    4.   Εφόσον απαιτείται για την αποτελεσματική παρακολούθηση του συστημικού κινδύνου, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ είναι δυνατόν να ζητούν πληροφορίες επιπλέον αυτών που περιγράφονται στην παράγραφο 1, σε περιοδική ή σε ad hoc βάση. Οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν την ΕΑΚΑΑ σχετικά με οποιεσδήποτε πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων αυτού του είδους.

    Σε εξαιρετικές περιστάσεις, και όταν αυτό απαιτείται προκειμένου να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση, η ΕΑΚΑΑ μπορεί, κατόπιν διαβούλευσης με το ΕΣΣΚ, να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ να επιβάλουν πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

    5.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που καθορίζουν τα εξής:

    α)

    τις λεπτομέρειες των πληροφοριών που πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 1, την παράγραφο 2 στοιχεία α), β), γ) και ε) και την παράγραφο 4·

    β)

    το κατάλληλο επίπεδο τυποποίησης των πληροφοριών που πρέπει να υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχείο δ)·

    γ)

    τη συχνότητα και το χρονοδιάγραμμα υποβολής εκθέσεων.

    Κατά την κατάρτιση των σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο β), η ΕΑΚΑΑ δεν θεσπίζει υποχρεώσεις υποβολής αναφορών επιπλέον εκείνων που ορίζονται στην παράγραφο 2 στοιχείο δ).

    Κατά την κατάρτιση των σχεδίων ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχεία α) και β), η ΕΑΚΑΑ λαμβάνει υπόψη άλλες απαιτήσεις υποβολής αναφορών στις οποίες υπόκεινται οι εταιρείες διαχείρισης, τις διεθνείς εξελίξεις και τα διεθνή πρότυπα, καθώς και τα πορίσματα της έκθεσης που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 20β.

    Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις 16 Απριλίου 2027.

    Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να συμπληρώσει την παρούσα οδηγία εγκρίνοντας τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με τα άρθρα 10 έως 14 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

    6.   Η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων που καθορίζουν:

    α)

    τον μορφότυπο και τα πρότυπα δεδομένων για τις εκθέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 4·

    β)

    τους αναγνωριστικούς κωδικούς που είναι απαραίτητοι για τη σύνδεση των δεδομένων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία, τους ΟΣΕΚΑ και τις εταιρείες διαχείρισης στις εκθέσεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 4 με άλλες πηγές εποπτικών ή δημόσια διαθέσιμων δεδομένων·

    γ)

    τις μεθόδους και τις ρυθμίσεις για την υποβολή των εκθέσεων που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων και ρυθμίσεων ώστε να βελτιωθούν η τυποποίηση των δεδομένων και η αποδοτική ανταλλαγή και χρήση δεδομένων που έχουν ήδη υποβληθεί εντός οποιουδήποτε ενωσιακού πλαισίου υποβολής εκθέσεων από οποιαδήποτε σχετική αρμόδια αρχή, σε ενωσιακό ή σε εθνικό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη των πορισμάτων της έκθεσης που εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 20β·

    δ)

    το υπόδειγμα, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων πρόσθετων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων, που πρέπει να χρησιμοποιείται από τις εταιρείες διαχείρισης σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4.

    Η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει τα εν λόγω σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων στην Επιτροπή έως τις 16 Απριλίου 2027.

    Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εγκρίνει τα εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1095/2010.

    Άρθρο 20β

    1.   Έως τις 16 Απριλίου 2026, η ΕΑΚΑΑ υποβάλλει στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου τρόπου συλλογής εποπτικών δεδομένων, η οποία επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο:

    α)

    θα μειωθούν οι τομείς που παρουσιάζουν αλληλεπικάλυψη και ασυνέπειες μεταξύ των πλαισίων υποβολής εκθέσεων στον τομέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και σε άλλους τομείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου· και

    β)

    θα βελτιωθεί η τυποποίηση των δεδομένων και η αποτελεσματική ανταλλαγή και χρήση των στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί σε οποιοδήποτε ενωσιακό πλαίσιο υποβολής εκθέσεων από οποιαδήποτε σχετική αρμόδια αρχή, σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο.

    Στην εν λόγω έκθεση, η ΕΑΚΑΑ πραγματοποιεί επίσης σύγκριση των βέλτιστων πρακτικών συλλογής δεδομένων στην Ένωση και σε άλλες αγορές για επενδυτικούς οργανισμούς για ιδιώτες επενδυτές.

    2.   Κατά την εκπόνηση της έκθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, η ΕΑΚΑΑ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις άλλες ΕΕΑ και με τις αρμόδιες αρχές.

    (*20)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/79/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 48).»."

    8)

    Το άρθρο 22α τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 2, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «γ)

    ο θεματοφύλακας έχει επιδείξει τη δέουσα ικανότητα, φροντίδα και επιμέλεια κατά την επιλογή και τον ορισμό κάθε τρίτου στον οποίο προτίθεται να αναθέσει μέρος των καθηκόντων του, εκτός αν ο τρίτος είναι κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ επενδυτή, όπως ορίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 29 παράγραφος 3 και του άρθρου 48 παράγραφος 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, συνεχίζει δε να επιδεικνύει τη δέουσα ικανότητα, φροντίδα και επιμέλεια για την περιοδική επανεξέταση και τον συνεχή έλεγχο κάθε τρίτου στον οποίο έχει αναθέσει μέρος των καθηκόντων του και των διευθετήσεων στις οποίες έχει προβεί ο τρίτος σε σχέση με τα θέματα που του έχουν ανατεθεί.»·

    β)

    η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «4.   Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η παροχή των υπηρεσιών από κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ εκδότη, όπως ορίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 29 παράγραφος 3 και του άρθρου 48 παράγραφος 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 909/2014, δεν θεωρείται ανάθεση των λειτουργιών φύλαξης του θεματοφύλακα. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, η παροχή των υπηρεσιών από κεντρικό αποθετήριο τίτλων που ενεργεί υπό την ιδιότητα ΚΑΤ επενδυτή, όπως ορίζεται στην εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, θεωρείται ανάθεση των λειτουργιών φύλαξης του θεματοφύλακα.»

    .

    9)

    Στο άρθρο 29 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    οι διευθύνοντες την εταιρεία επενδύσεων πρέπει να παρέχουν τα απαιτούμενα εχέγγυα ήθους και πείρας επίσης και σε σχέση με το είδος των δραστηριοτήτων που ασκεί η εταιρεία επενδύσεων Και, για τον σκοπό αυτόν: τα ονόματα των διευθυνόντων, καθώς και κάθε διαδόχου τους, κοινοποιούνται πάραυτα στις αρμόδιες αρχές· οι εργασίες της εταιρείας επενδύσεων διευθύνονται από δύο τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές και τα οποία είτε απασχολούνται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης από την εν λόγω εταιρεία επενδύσεων είτε είναι εκτελεστικά μέλη ή μέλη του διοικητικού οργάνου της εταιρείας επενδύσεων που έχουν δεσμευθεί με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για να ασκούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας επενδύσεων, και τα οποία έχουν την κατοικία τους στην Ένωση· και ως “διευθύνοντες” νοούνται τα πρόσωπα τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο ή το καταστατικό, εκπροσωπούν την εταιρεία επενδύσεων ή τα οποία πράγματι καθορίζουν την πολιτική της.».

    10)

    Στο άρθρο 57, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «3.   Όταν ένας ΟΣΕΚΑ ενεργοποιεί παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets), όπως αναφέρονται στο άρθρο 84 παράγραφος 2 στοιχείο α), μέσω διαχωρισμού των περιουσιακών στοιχείων, τα διαχωρισμένα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των ορίων που καθορίζονται στο παρόν κεφάλαιο.»

    .

    11)

    Στο άρθρο 69, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «6.   Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων σε σχέση με την επωνυμία των ΟΣΕΚΑ, η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει έως τις 16 Απριλίου 2026 κατευθυντήριες γραμμές για τον προσδιορισμό των περιστάσεων υπό τις οποίες η επωνυμία ενός ΟΣΕΚΑ είναι αθέμιτη, ασαφής ή παραπλανητική. Στο πλαίσιο των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών λαμβάνεται υπόψη η σχετική τομεακή νομοθεσία. Η τομεακή νομοθεσία που καθορίζει πρότυπα για τις επωνυμίες των οργανισμών επενδύσεων ή την εμπορική προώθησή τους υπερισχύει των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών.»

    .

    12)

    Στο άρθρο 79, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Οι βασικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της επωνυμίας του ΟΣΕΚΑ, είναι πληροφορίες που παρέχονται πριν από τη σύναψη της σύμβασης. Είναι ακριβείς, σαφείς και μη παραπλανητικές. Το περιεχόμενό τους έχει συνέπεια με τα αντίστοιχα μέρη του ενημερωτικού δελτίου.»

    .

    13)

    Στο άρθρο 84, οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1:

    α)

    ο ΟΣΕΚΑ μπορεί, προς το συμφέρον των μεριδιούχων του, να αναστείλει προσωρινά την εγγραφή, επαναγορά και εξαγορά των μεριδίων του, όπως αναφέρεται στο παράρτημα IIA σημείο 1, ή να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει άλλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που έχουν επιλεγεί από τα σημεία 2 έως 8 του εν λόγω παραρτήματος σύμφωνα με το άρθρο 18α παράγραφος 2. Ο ΟΣΕΚΑ μπορεί επίσης, προς το συμφέρον των μεριδιούχων του, να ενεργοποιεί παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets) όπως αναφέρονται στο παράρτημα IIA σημείο 9·

    β)

    προς το συμφέρον των επενδυτών, σε εξαιρετικές περιστάσεις και κατόπιν διαβούλευσης με τον ΟΣΕΚΑ, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ μπορούν να απαιτούν από έναν ΟΣΕΚΑ να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα IIA σημείο 1, όταν υπάρχουν κίνδυνοι για την προστασία των επενδυτών ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα οι οποίοι, υπό το πρίσμα εύλογης και ισορροπημένης εκτίμησης, καθιστούν αναγκαία την εν λόγω ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση.

    Ο ΟΣΕΚΑ μπορεί να χρησιμοποιεί αναστολή εγγραφών, επαναγορών και εξαγορών ή παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets) όπως αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο στοιχείο α), σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις και αυτό είναι προς το συμφέρον των μεριδιούχων του.

    3.   Ο ΟΣΕΚΑ ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    όταν ο ΟΣΕΚΑ ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα IIA σημείο 1·

    β)

    όταν ο ΟΣΕΚΑ ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί οποιοδήποτε από τα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρονται στο παράρτημα IIA σημεία 2 έως 8, κατά τρόπο που δεν περιλαμβάνεται στη συνήθη επιχειρηματική πρακτική, όπως προβλέπεται στον κανονισμό του οργανισμού ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΣΕΚΑ.

    Ο ΟΣΕΚΑ, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος προτού ενεργοποιήσει ή απενεργοποιήσει το εργαλείο διαχείρισης ρευστότητας που αναφέρεται στο παράρτημα IIA σημείο 9, ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του σχετικά με την εν λόγω ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση.

    Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ ενημερώνουν, χωρίς καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της εταιρείας διαχείρισης, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ, την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ, σχετικά με κάθε γνωστοποίηση που λαμβάνουν σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο. Η ΕΑΚΑΑ έχει την εξουσία να κοινοποιεί στις αρμόδιες αρχές τις πληροφορίες που λαμβάνει δυνάμει της παρούσας παραγράφου.

    3α.   Όταν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ ασκούν εξουσίες δυνάμει της παραγράφου 2 στοιχείο β), ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της εταιρείας διαχείρισης, την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ.

    3β.   Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ ή οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της εταιρείας διαχείρισης μπορούν να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ να ασκήσει τις εξουσίες δυνάμει της παραγράφου 2 στοιχείο β), προσδιορίζοντας τους λόγους του αιτήματος και ενημερώνοντας σχετικά την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ.

    3γ.   Όταν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ δεν συμφωνούν με το αίτημα της παραγράφου 3β, ενημερώνουν σχετικά τις αιτούσες αρμόδιες αρχές, την ΕΑΚΑΑ και, εάν το ΕΣΣΚ είχε ενημερωθεί σχετικά με το αίτημα αυτό κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3β, το ΕΣΣΚ, αναφέροντας τους λόγους της διαφωνίας.

    3δ.   Βάσει των πληροφοριών που αποκτώνται δυνάμει των παραγράφων 3β και 3γ, η ΕΑΚΑΑ εκδίδει, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, γνωμοδότηση προς τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ σχετικά με την άσκηση των εξουσιών δυνάμει της παραγράφου 2 στοιχείο β). Η ΕΑΚΑΑ κοινοποιεί τη γνωμοδότηση αυτή στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ.

    3ε.   Εάν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΕΑΚΑΑ που αναφέρεται στην παράγραφο 3δ ή δεν προτίθενται να συμμορφωθούν με την εν λόγω γνωμοδότηση, ενημερώνουν σχετικά την ΕΑΚΑΑ και τις αιτούσες αρμόδιες αρχές, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους δεν συμμορφώθηκαν ή δεν προτίθενται να συμμορφωθούν. Σε περίπτωση σοβαρής απειλής για την προστασία των επενδυτών, την εύρυθμη λειτουργία και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή τη σταθερότητα του συνόλου ή μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ένωση, και εάν η δημοσιοποίηση αυτή δεν έρχεται σε σύγκρουση με τα έννομα συμφέροντα των μεριδιούχων του ΟΣΕΚΑ ή του κοινού, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ δεν συμμορφώνονται ή δεν προτίθενται να συμμορφωθούν με τη γνωμοδότησή της, καθώς και τους λόγους που προβάλλουν οι εν λόγω αρμόδιες αρχές για το γεγονός ότι δεν συμμορφώθηκαν ή δεν προτίθενται να συμμορφωθούν. Η ΕΑΚΑΑ αναλύει κατά πόσον τα οφέλη της δημοσιοποίησης υπερτερούν της ενίσχυσης των απειλών για την προστασία των επενδυτών, την εύρυθμη λειτουργία και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή τη σταθερότητα του συνόλου ή μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ένωση που προκύπτει από την εν λόγω δημοσιοποίηση, και ενημερώνει εκ των προτέρων τις αρμόδιες αρχές για τη δημοσιοποίηση αυτή.

    3στ.   Έως τις 16 Απριλίου 2026, η ΕΑΚΑΑ καταρτίζει κατευθυντήριες γραμμές που παρέχουν ενδείξεις για την καθοδήγηση των αρμόδιων αρχών κατά την άσκηση των εξουσιών τους που ορίζονται στην παράγραφο 2 στοιχείο β), καθώς και ενδείξεις σχετικά με τις καταστάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στην υποβολή των αιτημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 3β του παρόντος άρθρου και στο άρθρο 98 παράγραφος 3. Κατά την κατάρτιση των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών, η ΕΑΚΑΑ εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις της εν λόγω εποπτικής παρέμβασης για την προστασία των επενδυτών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε άλλο κράτος μέλος ή στην Ένωση. Στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζεται ότι οι ΟΣΕΚΑ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.»

    .

    14)

    Στο άρθρο 98, προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι:

    «3.   Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ μπορούν, εάν έχουν βάσιμους λόγους για αυτό, να ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ να ασκήσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις εξουσίες δυνάμει της παραγράφου 2, εκτός του στοιχείου ι) της εν λόγω παραγράφου, προσδιορίζοντας τους λόγους του αιτήματός τους με τον λεπτομερέστερο δυνατό τρόπο και ενημερώνοντας σχετικά την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ.

    Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ ενημερώνουν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής του ΟΣΕΚΑ, την ΕΑΚΑΑ και, εάν συντρέχουν πιθανοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ΕΣΣΚ, σχετικά με τις εξουσίες που ασκούνται και τα πορίσματά τους.

    4.   Η ΕΑΚΑΑ μπορεί να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές να της υποβάλουν, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, διευκρινίσεις σε σχέση με συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την προστασία των επενδυτών, την εύρυθμη λειτουργία και την ακεραιότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών ή τη σταθερότητα του συνόλου ή μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ένωση.»

    .

    15)

    Το άρθρο 101 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 1, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών συνεργάζονται μεταξύ τους και με την ΕΑΚΑΑ και το ΕΣΣΚ εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους βάσει της παρούσας οδηγίας ή για την άσκηση των εξουσιών τους βάσει της παρούσας οδηγίας ή βάσει του εθνικού δικαίου.»·

    β)

    στην παράγραφο 9, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Για να διασφαλιστούν ομοιόμορφες συνθήκες εφαρμογής του παρόντος άρθρου και του άρθρου 20α, η ΕΑΚΑΑ μπορεί να καταρτίζει σχέδια εκτελεστικών τεχνικών προτύπων για τη θέσπιση κοινών διαδικασιών προκειμένου οι αρμόδιες αρχές:

    α)

    να συνεργάζονται στη διενέργεια επιτόπιων επαληθεύσεων και ερευνών κατά τις παραγράφους 4 και 5· και

    β)

    να καθορίζουν τις διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών, των ΕΕΑ, του ΕΣΣΚ και των μελών του ΕΣΚΤ, με την επιφύλαξη των εφαρμοστέων διατάξεων της παρούσας οδηγίας.».

    16)

    Το άρθρο 102 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 1, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Τα κράτη μέλη προβλέπουν ότι όλα τα πρόσωπα που ασκούν ή έχουν ασκήσει δραστηριότητες για λογαριασμό των αρμόδιων αρχών, καθώς και οι εντεταλμένοι από τις αρμόδιες αρχές ελεγκτές λογαριασμών και εμπειρογνώμονες, υποχρεούνται στην τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου. Η υποχρέωση αυτή συνεπάγεται ότι οι εμπιστευτικές πληροφορίες τις οποίες τα πρόσωπα αυτά δέχονται, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν κοινολογούνται σε κανένα απολύτως πρόσωπο ή αρχή, παρά μόνον υπό συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή, μη επιτρέπουσα τον προσδιορισμό της ταυτότητας μεμονωμένων ΟΣΕΚΑ, εταιρειών διαχείρισης και θεματοφυλάκων (επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην επιχειρηματική δραστηριότητά του ΟΣΕΚΑ), με την επιφύλαξη των περιπτώσεων που εμπίπτουν στο ποινικό ή φορολογικό δίκαιο.»·

    β)

    στην παράγραφο 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

    «Η παράγραφος 1 και το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρούσας παραγράφου δεν εμποδίζουν τη διαβίβαση πληροφοριών μεταξύ αρμόδιων αρχών και φορολογικών αρχών που βρίσκονται στο ίδιο κράτος μέλος. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες προέρχονται από άλλο κράτος μέλος, κοινοποιούνται μόνο σύμφωνα με την πρώτη περίοδο του παρόντος εδαφίου με τη ρητή συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών που τις κοινοποίησαν.».

    17)

    Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο:

    «Άρθρο 110α

    Έως τις 16 Απριλίου 2029 και σε συνέχεια της έκθεσης που συντάσσει η ΕΑΚΑΑ σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 6, η Επιτροπή δρομολογεί επανεξέταση της λειτουργίας των κανόνων που ορίζονται στην παρούσα οδηγία και της πείρας που αποκτήθηκε από την εφαρμογή τους. Στο πλαίσιο της επανεξέτασης αυτής αξιολογούνται οι ακόλουθες πτυχές:

    α)

    η αποτελεσματικότητα των απαιτήσεων αδειοδότησης που προβλέπονται στα άρθρα 7 και 8 σε σχέση με το καθεστώς ανάθεσης που προβλέπεται στο άρθρο 13 της παρούσας οδηγίας, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη της δημιουργίας εταιρειών χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα στην Ένωση·

    β)

    η καταλληλότητα και ο αντίκτυπος, στην προστασία των επενδυτών, του διορισμού τουλάχιστον ενός μη εκτελεστικού ή ανεξάρτητου διευθυντή στο διοικητικό όργανο των εταιρειών διαχείρισης ΟΣΕΚΑ ή των εταιρειών επενδύσεων·

    γ)

    η καταλληλότητα των απαιτήσεων που ισχύουν για τις εταιρείες διαχείρισης που διαχειρίζονται ΟΣΕΚΑ με πρωτοβουλία τρίτου, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 2α, και η ανάγκη πρόσθετων διασφαλίσεων για την πρόληψη της καταστρατήγησης των εν λόγω απαιτήσεων, και ιδίως το κατά πόσον οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων είναι αποτελεσματικές και κατάλληλες για τον εντοπισμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και, κατά περίπτωση, τη γνωστοποίηση συγκρούσεων συμφερόντων που προκύπτουν από τη σχέση μεταξύ της εταιρείας διαχείρισης και του τρίτου φορέα πρωτοβουλίας.».

    18)

    Το άρθρο 112α τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο 2, μετά το πρώτο εδάφιο παρεμβάλλεται το ακόλουθο εδάφιο:

    «Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων κατά το άρθρο 13 ανατίθεται στην Επιτροπή για περίοδο τεσσάρων ετών από τις 15 Απριλίου 2024.»·

    β)

    η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.   Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στα άρθρα 12, 13, 14, 26β, 43, 50α, 51, 60, 61, 62, 64, 75, 78, 81, 95 και 111 μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτή. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.»

    ·

    γ)

    η παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «5.   Κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει των άρθρων 12, 13, 14, 26β, 43, 50α, 51, 60, 61, 62, 64, 75, 78, 81, 95 και 111 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός τριών μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά τρεις μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.»

    .

    19)

    Το παράρτημα I τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα III της παρούσας οδηγίας.

    20)

    Το κείμενο που παρατίθεται στο παράρτημα IV της παρούσας οδηγίας παρεμβάλλεται ως παράρτημα IIA.

    Άρθρο 3

    Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

    1.   Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, το αργότερο έως τις 16 Απριλίου 2026, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

    Εφαρμόζουν τις εν λόγω διατάξεις από τις 16 Απριλίου 2026, με εξαίρεση τις διατάξεις για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του άρθρου 1 παράγραφος 12, καθώς και εκείνες για τη μεταφορά του άρθρου 2 παράγραφος, όσον αφορά το άρθρο 20α της οδηγίας 2009/65/ΕΚ, τις οποίες εφαρμόζουν από τις 16 Απριλίου 2027.

    Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις εν λόγω διατάξεις, αυτές περιέχουν παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από παρόμοια παραπομπή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος πραγματοποίησης αυτής της παραπομπής καθορίζεται από τα κράτη μέλη.

    2.   Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπει η παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 4

    Έναρξη ισχύος

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 5

    Αποδέκτες

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Στρασβούργο, 13 Μαρτίου 2024.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    H Πρόεδρος

    R. METSOLA

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    H. LAHBIB


    (1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2024.

    (2)  Οδηγία 2011/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2011, σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και για την τροποποίηση των οδηγιών 2003/41/ΕΚ και 2009/65/ΕΚ και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 (ΕΕ L 174 της 1.7.2011, σ. 1).

    (3)  Οδηγία 2009/65/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009, για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (ΕΕ L 302 της 17.11.2009, σ. 32).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, σχετικά με τους δείκτες που χρησιμοποιούνται ως δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ή για τη μέτρηση της απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων, και για την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 (ΕΕ L 171 της 29.6.2016, σ. 1).

    (5)  Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2021, για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2014/17/ΕΕ (ΕΕ L 438 της 8.12.2021, σ. 1).

    (6)  Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 349).

    (7)  Οδηγία (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2016, σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (ΕΕ L 26 της 2.2.2016, σ. 19).

    (8)  Οδηγία 2008/48/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, για τις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης και την κατάργηση της οδηγίας 87/102/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 133 της 22.5.2008, σ. 66).

    (9)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/77/ΕΚ (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 84).

    (10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 345/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 1).

    (11)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 346/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2013, σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΕ L 115 της 25.4.2013, σ. 18).

    (12)  Κανονισμός (ΕΕ) 2015/760 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 98).

    (13)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 600/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 173 της 12.6.2014, σ. 84).

    (14)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/834 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 σε σχέση με την υποχρέωση εκκαθάρισης, την αναστολή της υποχρέωσης εκκαθάρισης, τις απαιτήσεις αναφοράς, τις τεχνικές μείωσης κινδύνου για συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών παραγώγων που δεν εκκαθαρίζονται από κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, την καταχώριση και την εποπτεία των αρχείων καταγραφής συναλλαγών και τις απαιτήσεις για αρχεία καταγραφής συναλλαγών (ΕΕ L 141 της 28.5.2019, σ. 42).

    (15)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1011/2012 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 17ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία για τις διακρατήσεις τίτλων (ΕΕ L 305 της 1.11.2012, σ. 6).

    (16)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1073/2013 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 18ης Οκτωβρίου 2013, σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού των επενδυτικών οργανισμών (ΕΕ L 297 της 7.11.2013, σ. 73).

    (17)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1093/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/78/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 12).

    (18)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων), την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 716/2009/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2009/79/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 48).

    (19)  Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της 7ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τους κινδύνους ρευστότητας και μόχλευσης των επενδυτικών οργανισμών (ΕΣΣΚ/2017/6) (ΕΕ C 151 της 30.4.2018, σ. 1).

    (20)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1131 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2017, για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς (ΕΕ L 169 της 30.6.2017, σ. 8).

    (21)  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2088 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2019, περί γνωστοποιήσεων αειφορίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (ΕΕ L 317 της 9.12.2019, σ. 1).

    (22)  Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2015, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και την κατάργηση της οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και της οδηγίας 2006/70/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 141 της 5.6.2015, σ. 73).

    (23)   ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.

    (24)  Οδηγία (ΕΕ) 2021/2261 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2021, για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ όσον αφορά τη χρήση των εγγράφων βασικών πληροφοριών από εταιρείες διαχείρισης ορισμένων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) (ΕΕ L 455 της 20.12.2021, σ. 15).

    (25)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1286/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με τα έγγραφα βασικών πληροφοριών που αφορούν συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (PRIIP) (ΕΕ L 352 της 9.12.2014, σ. 1).

    (26)   ΕΕ C 379 της 3.10.2022, σ. 1.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Στο παράρτημα I σημείο 2, προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία:

    «δ)

    Δανειοδότηση για λογαριασμό ΟΕΕ·

    ε)

    Εξυπηρέτηση οντοτήτων ειδικού σκοπού για τιτλοποίηση.».


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

    ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΕ ΔΟΕΕ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΕΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    1.   

    Αναστολή εγγραφών, επαναγορών και εξαγορών: ως αναστολή εγγραφών, επαναγορών και εξαγορών νοείται η προσωρινή απαγόρευση εγγραφής, επαναγοράς και εξαγοράς μεριδίων ή μετοχών του οργανισμού.

    2.   

    Όριο εξαγοράς: ως όριο εξαγοράς νοείται ο προσωρινός και μερικός περιορισμός του δικαιώματος των μεριδιούχων ή των μετόχων να εξαργυρώσουν τα μερίδια ή τις μετοχές τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μπορούν να εξαργυρώσουν μόνο ένα συγκεκριμένο ποσοστό των μεριδίων ή των μετοχών τους.

    3.   

    Παράταση των περιόδων προειδοποίησης: ως παράταση των περιόδων προειδοποίησης νοείται η παράταση της περιόδου προειδοποίησης που πρέπει να παρέχουν οι μεριδιούχοι ή οι μέτοχοι στους διαχειριστές οργανισμών, πέραν μιας ελάχιστης περιόδου που ενδείκνυται για τον οργανισμό, κατά την εξαργύρωση των μεριδίων ή των μετοχών τους.

    4.   

    Τέλος εξαγοράς: ως τέλος εξαγοράς νοείται ένα τέλος, εντός προκαθορισμένου εύρους που λαμβάνει υπόψη το κόστος ρευστότητας, το οποίο καταβάλλεται στον οργανισμό από τους μεριδιούχους ή τους μετόχους κατά την εξαγορά μεριδίων ή μετοχών και το οποίο διασφαλίζει ότι οι μεριδιούχοι ή οι μέτοχοι που παραμένουν στον οργανισμό δεν βρίσκονται σε αθέμιτα μειονεκτική θέση.

    5.   

    Προσαρμοζόμενη τιμολόγηση: ως προσαρμοζόμενη τιμολόγηση νοείται προκαθορισμένος μηχανισμός μέσω του οποίου η καθαρή αξία ενεργητικού των μεριδίων ή των μετοχών ενός επενδυτικού οργανισμού προσαρμόζεται με την εφαρμογή ενός συντελεστή (“συντελεστής προσαρμογής”) που αντικατοπτρίζει το κόστος ρευστότητας.

    6.   

    Διπλή τιμολόγηση: ως διπλή τιμολόγηση νοείται προκαθορισμένος μηχανισμός μέσω του οποίου οι τιμές εγγραφής, επαναγοράς και εξαγοράς των μεριδίων ή των μετοχών ενός επενδυτικού οργανισμού καθορίζονται με την προσαρμογή της καθαρής αξίας ενεργητικού ανά μονάδα ή μετοχή βάσει συντελεστή που αντικατοπτρίζει το κόστος ρευστότητας.

    7.   

    Εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας: ως εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας νοείται τέλος που καταβάλλεται στον οργανισμό από μεριδιούχο ή μέτοχο κατά τον χρόνο εγγραφής, επαναγοράς ή εξαγοράς μεριδίων ή μετοχών, και η οποία αντισταθμίζει το κόστος ρευστότητας που προκύπτει από το μέγεθος της εν λόγω συναλλαγής και διασφαλίζει ότι οι άλλοι μεριδιούχοι ή μέτοχοι δεν βρίσκονται σε αθέμιτα μειονεκτική θέση.

    8.   

    Εξαγορά σε είδος: ως εξαγορά σε είδος νοείται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που κατέχει ο οργανισμός, αντί μετρητών, για την ικανοποίηση αιτημάτων εξαγοράς εκ μέρους μεριδιούχων ή μετόχων.

    9.   

    Παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets): ως παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets) νοείται ο διαχωρισμός ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, των οποίων τα οικονομικά ή νομικά χαρακτηριστικά έχουν μεταβληθεί σημαντικά ή έχουν καταστεί αβέβαια λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, από τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού.

    »

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    Στο παράρτημα I σχέδιο Α, το σημείο 1.13 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.13.

    Τεχνικές λεπτομέρειες και όροι επαναγοράς και εξαγοράς των μεριδίων και περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να ανασταλεί η εγγραφή, η επαναγορά και η εξαγορά ή να ενεργοποιηθούν άλλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας.

     

    1.13.

    Τεχνικές λεπτομέρειες και όροι επαναγοράς και εξαγοράς των μεριδίων και περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να ανασταλεί η εγγραφή, η επαναγορά και η εξαγορά ή να ενεργοποιηθούν άλλα εργαλεία διαχείρισης ρευστότητας. Στην περίπτωση εταιρειών επενδύσεων που έχουν διαφορετικά τμήματα επενδύσεων, πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα των μεριδιούχων να περνούν από το ένα τμήμα στο άλλο και τη σχετική επιβάρυνση στις περιπτώσεις αυτές.»


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IIA

    ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΕ ΟΣΕΚΑ

    1.   

    Αναστολή εγγραφών, επαναγορών και εξαγορών: ως αναστολή εγγραφών, επαναγορών και εξαγορών νοείται η προσωρινή απαγόρευση εγγραφής, επαναγοράς και εξαγοράς μεριδίων ή μετοχών του οργανισμού.

    2.   

    Όριο εξαγοράς: ως όριο εξαγοράς νοείται ο προσωρινός και μερικός περιορισμός του δικαιώματος των μεριδιούχων ή των μετόχων να εξαργυρώσουν τα μερίδια ή τις μετοχές τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μπορούν να εξαργυρώσουν μόνο ένα συγκεκριμένο ποσοστό των μεριδίων ή των μετοχών τους.

    3.   

    Παράταση των περιόδων προειδοποίησης: ως παράταση των περιόδων προειδοποίησης νοείται η παράταση της περιόδου προειδοποίησης που πρέπει να παρέχουν οι μεριδιούχοι ή οι μέτοχοι στους διαχειριστές οργανισμών, πέραν μιας ελάχιστης περιόδου που ενδείκνυται για τον οργανισμό, κατά την εξαργύρωση των μεριδίων ή των μετοχών τους.

    4.   

    Τέλος εξαγοράς: ως τέλος εξαγοράς νοείται ένα τέλος, εντός προκαθορισμένου εύρους που λαμβάνει υπόψη το κόστος ρευστότητας, το οποίο καταβάλλεται στον οργανισμό από τους μεριδιούχους ή τους μετόχους κατά την εξαγορά μεριδίων ή μετοχών, και το οποίο διασφαλίζει ότι οι μεριδιούχοι ή οι μέτοχοι που παραμένουν στον οργανισμό δεν βρίσκονται σε αθέμιτα μειονεκτική θέση.

    5.   

    Προσαρμοζόμενη τιμολόγηση: ως προσαρμοζόμενη τιμολόγηση νοείται προκαθορισμένος μηχανισμός μέσω του οποίου η καθαρή αξία ενεργητικού των μεριδίων ή των μετοχών ενός επενδυτικού οργανισμού προσαρμόζεται με την εφαρμογή ενός συντελεστή (“συντελεστής προσαρμογής”) που αντικατοπτρίζει το κόστος ρευστότητας.

    6.   

    Διπλή τιμολόγηση: ως διπλή τιμολόγηση νοείται προκαθορισμένος μηχανισμός μέσω του οποίου οι τιμές εγγραφής, επαναγοράς και εξαγοράς των μεριδίων ή των μετοχών ενός επενδυτικού οργανισμού καθορίζονται με την προσαρμογή της καθαρής αξίας ενεργητικού ανά μονάδα ή μετοχή βάσει συντελεστή που αντικατοπτρίζει το κόστος ρευστότητας.

    7.   

    Εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας: ως εισφορά για την αποτροπή της απομείωσης αξίας νοείται τέλος που καταβάλλεται στον οργανισμό από μεριδιούχο ή μέτοχο κατά τον χρόνο εγγραφής, επαναγοράς ή εξαγοράς μεριδίων ή μετοχών, και η οποία αντισταθμίζει το κόστος ρευστότητας που προκύπτει από το μέγεθος της εν λόγω συναλλαγής και διασφαλίζει ότι οι άλλοι μεριδιούχοι ή μέτοχοι δεν βρίσκονται σε αθέμιτα μειονεκτική θέση.

    8.   

    Εξαγορά σε είδος: ως εξαγορά σε είδος νοείται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων που κατέχει ο οργανισμός, αντί μετρητών, για την ικανοποίηση αιτημάτων εξαγοράς εκ μέρους μεριδιούχων ή μετόχων.

    9.   

    Παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets): ως παράπλευρα ανεξάρτητα χαρτοφυλάκια (side-pockets) νοείται ο διαχωρισμός ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, των οποίων τα οικονομικά ή νομικά χαρακτηριστικά έχουν μεταβληθεί σημαντικά ή έχουν καταστεί αβέβαια λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, από τα άλλα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού.

    ».

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2024/927/oj

    ISSN 1977-0669 (electronic edition)


    Top