Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D0117

    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2023/117 της Επιτροπής της 13ης Ιανουαρίου 2023 σχετικά με τις απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών για τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεί ο eu-LISA όσον αφορά το σύστημα e-CODEX (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2023/197

    ΕΕ L 15 της 17.1.2023, p. 17–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2023/117/oj

    17.1.2023   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 15/17


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2023/117 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 13ης Ιανουαρίου 2023

    σχετικά με τις απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών για τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεί ο eu-LISA όσον αφορά το σύστημα e-CODEX

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/850 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2022, σχετικά με ένα μηχανοργανωμένο σύστημα για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις (σύστημα e-CODEX), και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 (1), και ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Είναι αναγκαίο να καθοριστούν οι απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών για τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεί ο eu-LISA όσον αφορά το σύστημα e-CODEX και άλλες αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές για τις εν λόγω δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ανταποκριτών e-CODEX.

    (2)

    Οι απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών για τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεί ο eu-LISA όσον αφορά το σύστημα e-CODEX θα πρέπει να καλύπτουν τα καθήκοντα που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2022/850.

    (3)

    Ο ανταποκριτής e-CODEX είναι φυσικό πρόσωπο που ορίζεται από κράτος μέλος ή την Επιτροπή, το οποίο μπορεί να ζητήσει και να λάβει τεχνική υποστήριξη από τον eu-LISA σχετικά με όλες τις συνιστώσες του συστήματος e-CODEX.

    (4)

    Ο αριθμός των ανταποκριτών e-CODEX στα κράτη μέλη και στην Επιτροπή θα πρέπει να καθορίζεται κατ’ αναλογία προς τον αριθμό των εγκεκριμένων σημείων πρόσβασης e-CODEX και τον αριθμό των ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων που εφαρμόζουν.

    (5)

    Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανία δεν συμμετείχε στη θέσπιση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 και, κατά συνέπεια, δεν δεσμεύεται από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης ούτε υπόκειται σ’ αυτήν.

    (6)

    Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 και το άρθρο 4α παράγραφος 1 του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την επιφύλαξη του άρθρου 4 του εν λόγω πρωτοκόλλου, η Ιρλανδία δεν συμμετείχε στη θέσπιση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 και, κατά συνέπεια, δεν δεσμεύεται από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης ούτε υπόκειται σ’ αυτήν.

    (7)

    Ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), ο οποίος γνωμοδότησε στις 24 Νοεμβρίου 2022.

    (8)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 19 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Οι απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών για τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεί ο eu-LISA, οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 και άλλες αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές για τις εν λόγω δραστηριότητες καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 2

    Ο αριθμός των ανταποκριτών e-CODEX που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 καθορίζεται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 13 Ιανουαρίου 2023.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 150 της 1.6.2022, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών για τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεί ο eu-LISA όσον αφορά το σύστημα e-CODEX

    1.   ΕΙΣΑΓΩΓΉ

    Το παρόν παράρτημα καθορίζει τις απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών για τις δραστηριότητες που πρέπει να εκτελεί ο eu-LISA, οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (1), και άλλες αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές για τις εν λόγω δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ανταποκριτών e-CODEX.

    Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι δραστηριότητες έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την παροχή οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας οι οποίες είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος e-CODEX και της διακυβέρνησής του.

    Για τον σκοπό αυτόν, το παρόν παράρτημα καθορίζει τους δείκτες που θα χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τους ελάχιστους επιδιωκόμενους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν.

    Το παρόν παράρτημα προσδιορίζει επίσης τον αριθμό των ανταποκριτών e-CODEX που δικαιούνται να ζητούν και να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη από τον eu-LISA.

    2.   ΟΡΙΣΜΟΊ

    2.1.

    Ισχύουν οι ορισμοί και η σύνθεση του συστήματος e-CODEX που διατυπώνονται στα άρθρα 3 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 και στο παράρτημά του.

    2.2.

    Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, ισχύουν επίσης οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α)

    «υποστηριζόμενη ρύθμιση του πακέτου e-CODEX»: ο συνδυασμός μεταξύ εκδόσεων του συνδέσμου και της πύλης που υποβλήθηκαν σε δοκιμή και συνιστώνται από τον eu-LISA για την ορθή λειτουργία ενός σημείου πρόσβασης·

    β)

    «εργάσιμες ημέρες»: οι κανονικές εργάσιμες ημέρες των ευρωπαϊκών θεσμικών και λοιπών οργάνων, και οργανισμών, εξαιρουμένων των αργιών, όπως καθορίζονται για κάθε ημερολογιακό έτος σύμφωνα με το άρθρο 61 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό της Ένωσης, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου (2)·

    γ)

    «εργάσιμες ώρες»: ώρες εργασίας τις εργάσιμες ημέρες μεταξύ 09:00 – 17:00 (EET/EEST)·

    δ)

    «ITSM» ή «διαχείριση υπηρεσιών ΤΠ»: οι δραστηριότητες που εκτελούνται από τον eu-LISA για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την παροχή, τη λειτουργία και τον έλεγχο υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ)·

    ε)

    «σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας»: η διαδικασία δημιουργίας συστημάτων πρόληψης και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση δυνητικών απειλών κατά του e-CODEX. Εκτός από την πρόληψη, στόχος του σχεδίου επιχειρηματικής συνέχειας είναι να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας πριν και κατά τη διάρκεια καταστροφών·

    στ)

    «διαδικασία διαχείρισης της ζήτησης»: διαδικασία που έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα αιτήματα αλλαγών καταγράφονται, αξιολογούνται και, εάν εγκριθούν, μετατρέπονται σε απαιτήσεις για περαιτέρω διεκπεραίωση μέσω μιας ελεγχόμενης διαδικασίας διαχείρισης προϊόντος, προγράμματος ή έργου στον eu-LISΑ·

    ζ)

    «διαδικασία διαχείρισης λειτουργικών αλλαγών»: διαδικασία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πραγματοποίησης τεχνικών λειτουργικών αλλαγών, με ελεγχόμενο τρόπο και με περιορισμένους και αποδεκτούς κινδύνους, μεγιστοποιώντας την προστιθέμενη αξία και μειώνοντας ή αποφεύγοντας διαταραχές και επανάληψη εργασιών·

    η)

    «έκδοση»: δέσμη νέων και/ή επικαιροποιημένων αλλαγών, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί αρχικά και εγκριθεί·

    θ)

    «διαδικασία διαχείρισης εκδόσεων»: διαδικασία που αποσκοπεί στην κυκλοφορία νέων εκδόσεων με δομημένο τρόπο, καλύπτοντας τον ορισμό και τη συμφωνία για τα σχέδια έκδοσης και εγκατάστασης και διασφαλίζοντας ότι κάθε πακέτο έκδοσης αποτελείται από ένα σύνολο σχετικών στοιχείων και συνιστωσών της υπηρεσίας που είναι συμβατά μεταξύ τους.

    3.   ΚΑΘΉΚΟΝΤΑ ΤΟΥ eu-LISA

    3.1.   Καθήκοντα του eu-LISA δυνάμει του άρθρου 7 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850

    3.1.1.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (ανάπτυξη, συντήρηση, διόρθωση σφαλμάτων και επικαιροποίηση, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ασφάλεια, προϊόντων λογισμικού και άλλων στοιχείων και διανομή τους στις οντότητες που χειρίζονται εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODΕΧ), ο eu-LISA είναι υπεύθυνος για όλες τις πτυχές του κύκλου ανάπτυξης του λογισμικού όσον αφορά την ανάπτυξη και τη συντήρηση των συνιστωσών του e-CODEX.

    Ο eu-LISA διατηρεί αποθετήριο στο οποίο αποθηκεύονται τα σχέδια των συνιστωσών του e-CODEX και τίθενται στη διάθεση των οντοτήτων που χειρίζονται εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODΕΧ. Οι συνιστώσες του συστήματος e-CODEX που καλύπτονται από την άδεια δημόσιας χρήσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποιούνται.

    3.1.2.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (προετοιμασία, συντήρηση και επικαιροποίηση της τεκμηρίωσης σχετικά με τις συνιστώσες του συστήματος e-CODEX, τα οικεία υποστηρικτικά προϊόντα λογισμικού και άλλα υποστηρικτικά στοιχεία και διανομή της εν λόγω τεκμηρίωσης στις οντότητες που χειρίζονται εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODΕΧ), τα αποτελέσματα τεκμηρίωσης τίθενται στη διάθεση των οντοτήτων που χειρίζονται εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODEX στο αποθετήριο δεδομένων που παρέχεται από τον eu-LISA. Ο eu-LISA καθορίζει την κατάλληλη διαδικασία διαχείρισης εκδόσεων.

    3.1.3.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (ανάπτυξη, διατήρηση και επικαιροποίηση αρχείου διαμόρφωσης που περιέχει εξαντλητικό κατάλογο των εγκεκριμένων σημείων πρόσβασης e-CODEX, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων που εφαρμόζει καθένα από τα εν λόγω εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODEX, και διανομή του στις οντότητες που χειρίζονται εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODΕΧ), λόγω της κρισιμότητας της υπηρεσίας αρχείων διαμόρφωσης, ο eu-LISA αναπτύσσει και διατηρεί το εργαλείο διαχείρισης ρυθμίσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαθεσιμότητας που ορίζονται κατωτέρω. Το εργαλείο αυτό είναι ένα προϊόν λογισμικού που χρησιμοποιείται για την υποβοήθηση της εκτέλεσης των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1.

    3.1.4.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (πραγματοποίηση τεχνικών αλλαγών και προσθήκη νέων χαρακτηριστικών, που δημοσιεύονται ως νέες εκδόσεις λογισμικού, στο σύστημα e-CODEX, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αναδυόμενες απαιτήσεις, όπως αυτές που απορρέουν από τις εκτελεστικές πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, ή όταν ζητείται από τη συμβουλευτική ομάδα e-CODΕΧ), οι νέες κυκλοφορίες του λογισμικού παίρνουν τη μορφή εκδόσεων. Ο eu-LISA είναι υπεύθυνος για τη συνεχή εξέλιξη των συνιστωσών λογισμικού που απαρτίζουν το σύστημα e-CODEX, προκειμένου να ανταποκρίνεται σε αναδυόμενες επιχειρηματικές και τεχνικές απαιτήσεις.

    Το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA, αφού λάβει υπόψη τη γνώμη της συμβουλευτικής ομάδας e-CODEX, εγκρίνει τη διαδικασία διαχείρισης της ζήτησης του eu-LISA και τη διαδικασία διαχείρισης λειτουργικών αλλαγών.

    3.1.5.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (υποστήριξη και συντονισμός δοκιμαστικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της συνδεσιμότητας, που αφορούν τα εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODΕΧ), ο eu-LISA παρέχει υποστήριξη και συντονίζει τις δοκιμαστικές δραστηριότητες που αφορούν τα εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODEX. Στο πλαίσιο αυτό, ο eu-LISA καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές, τα σχέδια δοκιμών, τα σενάρια δοκιμών και τις περιπτώσεις δοκιμών, καθώς και τις εκθέσεις δοκιμών/συμμόρφωσης.

    3.1.6.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο στ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (παροχή τεχνικής υποστήριξης για τους ανταποκριτές του e-CODEX σε σχέση με το σύστημα e-CODΕΧ), ο eu-LISA παρέχει τεχνική υποστήριξη στους ανταποκριτές e-CODEX σε σχέση με το σύστημα e-CODEX. Για τον σκοπό αυτό, ο eu-LISA διαθέτει συνεχώς πόρους κατά τις εργάσιμες ώρες ώστε να παρέχει στους ανταποκριτές e-CODEX ένα ενιαίο σημείο επαφής για τεχνική υποστήριξη, μεταξύ άλλων για την πύλη (υπηρεσία «helpdesk»). Ο eu-LISA δίνει συνέχεια σε αιτήματα πύλης όσον αφορά την ορθή λειτουργία τους με τον σύνδεσμο, στο πλαίσιο υποστηριζόμενης ρύθμισης του πακέτου e-CODEX.

    Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήστη του e-CODEX.

    Κατά την εξέταση αιτημάτων τεχνικής υποστήριξης και συμβάντων, ο eu-LISA παρέχει υποστήριξη στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στον μέγιστο δυνατό βαθμό, εκτός εάν τα αιτήματα και τα συμβάντα σχετίζονται αποκλειστικά με περιστάσεις που αφορούν την υποδομή των οντοτήτων που χειρίζονται εγκεκριμένο σημείο πρόσβασης e-CODEX.

    3.1.7.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ζ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (ανάπτυξη, εγκατάσταση, συντήρηση και επικαιροποίηση των ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων και διανομή τους στις οντότητες που χειρίζονται εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODΕΧ), ο eu-LISA είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη, τη συντήρηση, την επικαιροποίηση και την εγκατάσταση ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων, τα οποία εγκρίνονται μέσω εκτελεστικών πράξεων είτε δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (άρθρο 6 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού), είτε βάσει άλλων νομικών πράξεων της Ένωσης στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις, είτε δυνάμει εκείνων που καταρτίζονται από τη συμβουλευτική ομάδα e-CODEX [άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850].

    Ο eu-LISA είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της εγκατάστασης νέων και/ή επικαιροποιημένων ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων μέσω της διανομής τους στις σχετικές οντότητες που χειρίζονται εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODEX.

    3.1.8.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο η) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (δημοσίευση στον οικείο δικτυακό τόπο καταλόγου των εγκεκριμένων σημείων πρόσβασης e-CODEX τα οποία του έχουν κοινοποιηθεί καθώς και των ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων που εφαρμόζει καθένα από τα εν λόγω εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODΕΧ), ο κατάλογος των εγκεκριμένων σημείων πρόσβασης αναφέρει την ονομασία των οντοτήτων που τα χειρίζονται και δημοσιεύεται στον ειδικό δικτυακό τόπο του eu-LISA για το e-CODEX.

    3.1.9.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο θ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (ανταπόκριση σε αιτήματα για τεχνικές συμβουλές και υποστήριξη από τις υπηρεσίες της Επιτροπής στο πλαίσιο της εκπόνησης των εκτελεστικών πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2), ο eu-LISA παρέχει τεχνική συνδρομή και εμπειρογνωσία στην Επιτροπή για την εκπόνηση νέων ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων, συμπεριλαμβανομένης, ιδίως, της προετοιμασίας του τεχνικού ιστορικού και των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και συνδρομή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας έως την έκδοση των εκτελεστικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε συνεδριάσεις.

    3.1.10.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ι) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (αξιολόγηση της ανάγκης, καθώς και εκτίμηση και εκπόνηση, νέων διαδικαστικών προτύπων, μεταξύ άλλων μέσω της οργάνωσης και διευκόλυνσης εργαστηρίων με τους ανταποκριτές e-CODΕΧ), ο eu-LISA αξιολογεί την ανάγκη, εκτιμά και εκπονεί νέα ψηφιακά διαδικαστικά πρότυπα. Το εν λόγω καθήκον ανατίθεται, ειδικότερα, στη συμβουλευτική ομάδα e-CODEX [άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού]. Για την αξιολόγηση της ανάγκης για νέα διαδικαστικά πρότυπα, ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιείται είναι η διοργάνωση και διευκόλυνση εργαστηρίων με τους ανταποκριτές e-CODEX.

    3.1.11.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ια) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (ανάπτυξη, συντήρηση και επικαιροποίηση του βασικού λεξιλογίου της ΕΕ για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη στο οποίο βασίζονται τα ψηφιακά διαδικαστικά πρότυπα), ο eu-LISA αναπτύσσει, συντηρεί και επικαιροποιεί το βασικό λεξιλόγιο της ΕΕ για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη στο οποίο βασίζονται τα ψηφιακά διαδικαστικά πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό λεξιλόγιο της ΕΕ για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη διατηρείται στο πλαίσιο της διαδικασίας διαχείρισης της ζήτησης και αποθηκεύεται ως μέρος του αποθετηρίου δεδομένων που παρέχεται και φιλοξενείται από τον eu-LISA.

    3.1.12.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ιβ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850, ο eu-LISA είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και διανομή λειτουργικών προτύπων ασφαλείας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850.

    3.1.13.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 1 στοιχείο ιγ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (παροχή κατάρτισης, μεταξύ άλλων σε όλους τους συμφεροντούχους, όσον αφορά την τεχνική χρήση του συστήματος e-CODEX σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1726 (3), συμπεριλαμβανομένης της παροχής διαδικτυακού εκπαιδευτικού υλικού), ο eu-LISA παρέχει σχέδιο κατάρτισης για το σύστημα e-CODEX με βάση την ανάλυση των αναγκών των συμφεροντούχων.

    3.2.   Καθήκοντα του eu-LISA δυνάμει του άρθρου 7 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850

    3.2.1.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (παροχή, λειτουργία και συντήρηση της υποδομής ΤΠ υλισμικού και λογισμικού στις τεχνικές εγκαταστάσεις του που είναι αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων του), ο eu-LISA παρέχει, θέτει σε λειτουργία και συντηρεί στις τεχνικές εγκαταστάσεις του όλες τις απαιτούμενες υποδομές ΤΠ υλισμικού και λογισμικού που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση των καθηκόντων του eu-LISA όσον αφορά το σύστημα e-CODEX. Ο eu-LISA επικαιροποιεί τις σχετικές διαδικασίες του, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου επιχειρηματικής συνέχειας, ώστε να περιέχονται όλες οι συνιστώσες του συστήματος e-CODEX.

    3.2.2.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (παροχή, λειτουργία και συντήρηση κεντρικής πλατφόρμας δοκιμών, με παράλληλη διασφάλιση της ακεραιότητας και της διαθεσιμότητας του υπόλοιπου συστήματος e-CODΕΧ), ο eu-LISA παρέχει, λειτουργεί και συντηρεί την κεντρική πλατφόρμα δοκιμών e-CODEX σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαθεσιμότητας που ορίζονται κατωτέρω. Τυχόν συντήρηση που αφορά δοκιμαστικές δραστηριότητες που διεξάγονται στην κεντρική πλατφόρμα δοκιμών δεν επηρεάζει αρνητικά την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα του υπόλοιπου συστήματος e-CODEX.

    3.2.3.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850 (ενημέρωση του ευρέος κοινού σχετικά με το σύστημα e-CODEX, μέσω μιας σειράς διαύλων επικοινωνίας μεγάλης κλίμακας, όπως, μεταξύ άλλων δικτυακών τόπων ή πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης), ο eu-LISA είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση του ευρέος κοινού σχετικά με το σύστημα e-CODEX και τυχόν σημαντικές εξελίξεις. Αυτό γίνεται μέσω ενός συνόλου διαύλων επικοινωνίας μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων δικτυακών τόπων ή πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850, κατά τον καθορισμό και την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του στο πλαίσιο αυτό, ο eu-LISA λαμβάνει υπόψη τη συμβολή της συμβουλευτικής ομάδας e-CODEX.

    3.2.4.

    Όσον αφορά το άρθρο 7 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850, ο eu-LISA είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση, επικαιροποίηση και διαδικτυακή διανομή μη τεχνικών πληροφοριών σχετικών με το σύστημα e-CODEX και τις δραστηριότητες που εκτελεί.

    4.   Ο ΡΌΛΟΣ ΤΟΥ eu-LISA ΌΣΟΝ ΑΦΟΡΆ ΤΗΝ ΠΎΛΗ

    Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850, ο eu-LISA διαθέτει πόρους σε επιφυλακή κατά τις εργάσιμες ώρες ώστε να παρέχει στους ανταποκριτές e-CODEX ενιαίο σημείο επαφής για τεχνική υποστήριξη, καθώς και για την πύλη.

    Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850, ο eu-LISA είναι υπεύθυνος για τις συνιστώσες του συστήματος e-CODEX, με εξαίρεση την πύλη, δεδομένου ότι επί του παρόντος βασίζεται σε δομικό στοιχείο γνωστό ως «eDelivery», το οποίο διατηρείται από την Επιτροπή και παρέχεται σε διατομεακή βάση. Ο eu-LISA αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τη διαχείριση του συνδέσμου και των ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων από την οντότητα που διαχειρίζεται το σύστημα e-CODEX. Δεδομένου ότι η πύλη και ο σύνδεσμος αποτελούν αναπόσπαστες συνιστώσες του συστήματος e-CODEX, ο eu-LISA θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο σύνδεσμος είναι συμβατός με την τελευταία έκδοση της πύλης.

    Ο eu-LISA παρακολουθεί τα ζητήματα που αφορούν την πύλη ως προς την ορθή λειτουργία της με τον σύνδεσμο, στο πλαίσιο της υποστηριζόμενης ρύθμισης του πακέτου e-CODEX.

    Για ζητήματα τεχνικής υποστήριξης στο πλαίσιο υποστηριζόμενης ρύθμισης του πακέτου e-CODEX, τα οποία αφορούν την πύλη και για τα οποία η υπηρεσία εξυπηρέτησης του eu-LISA δεν μπορεί από μόνη της να παράσχει λύση, ο eu-LISA έρχεται σε επαφή με την οντότητα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της πύλης. Η διαδικασία αυτή είναι διαφανής για τους ανταποκριτές e-CODEX.

    Παρόλο που ο eu-LISA εφαρμόζει προσέγγιση «βέλτιστης προσπάθειας» για την επίλυσή των εν λόγω ζητημάτων, αυτή μπορεί τελικά να εξαρτηθεί από τη συνδρομή των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την πύλη. Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών δεν έχουν εφαρμογή σε περιπτώσεις στις οποίες ο eu-LISA ενδέχεται να χρειαστεί συνδρομή από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την πύλη.

     

    Χρήστες της εφαρμογής eDelivery της Επιτροπής

    Χρήστες άλλης εφαρμογής εκτός του eDelivery

    Προδιαγραφές API

    Περιλαμβάνονται

    Περιλαμβάνονται

    Υλοποίηση και διαμόρφωση

    Περιλαμβάνονται

    Δεν περιλαμβάνονται

    Πιστοποιητικά

    Περιλαμβάνονται

    Περιλαμβάνονται

    Υποστήριξη δοκιμών συνδεσιμότητας

    Περιλαμβάνονται

    Περιλαμβάνονται

    Υποστήριξη δοκιμών διασύνδεσης

    Περιλαμβάνεται

    Περιλαμβάνεται

    Επίλυση προβλημάτων

    Περιλαμβάνεται

    Δεν περιλαμβάνεται

    5.   ΥΠΟΒΟΛΉ ΕΚΘΈΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΟΜΆΔΑ

    Προκειμένου να μπορεί η συμβουλευτική ομάδα να παρακολουθεί τη συμμόρφωση του eu-LISA με τις απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850, ο eu-LISA ενημερώνει τακτικά τη συμβουλευτική ομάδα e-CODEX σχετικά με όλες τις δραστηριότητες επιχειρησιακής διαχείρισης που διεξάγονται σε σχέση με το σύστημα e-CODEX. Ειδικότερα, ο eu-LISA διατηρεί και κοινοποιεί τακτικά στη συμβουλευτική ομάδα e-CODEX:

    α)

    κάθε πληροφορία για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών που καθορίζονται στην παρούσα εκτελεστική απόφαση·

    β)

    χρονοδιαγράμματα και έργα σχεδιασμού για την υλοποίηση αιτημάτων αλλαγής και για νέες εκδόσεις λογισμικού.

    Η συμβουλευτική ομάδα e-CODEX καθορίζει την ακριβή δομή, το περιεχόμενο και τις παραμέτρους της εν λόγω υποβολής εκθέσεων, καθώς και τις ακριβείς λεπτομέρειες και τη συχνότητά της.

    6.   ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΧΡΉΣΤΗ e-CODEX

    Ο eu-LISA παρέχει το εγχειρίδιο χρήστη e-CODEX, το οποίο αποτελεί το έγγραφο αναφοράς για τη λειτουργική διαχείριση των συστημάτων για τους ανταποκριτές e-CODEX και την υπηρεσία εξυπηρέτησης του eu-LISA. Περιγράφει όλες τις πιθανές αλληλεπιδράσεις σε σχέση με τη διαχείριση υπηρεσιών ΤΠ.

    Το εγχειρίδιο χρήστη e-CODEX αποτελεί έγγραφο περιορισμένης ανάγκης γνώσης, το οποίο παρέχεται από την υπηρεσία εξυπηρέτησης του eu-LISA σε όλους τους ανταποκριτές στην τελευταία εγκεκριμένη έκδοσή του. Οι ανταποκριτές μπορούν να κοινοποιούν το εγχειρίδιο χρήστη e-CODEX μόνον εφόσον τους επιτρέπεται να το πράξουν.

    Το εγχειρίδιο χειριστή e-CODEX περιλαμβάνει ειδικότερα τα εξής:

    α)

    επικοινωνιακή προσέγγιση και διαύλους επικοινωνίας·

    β)

    απαιτήσεις επιχειρησιακής ρύθμισης με καθορισμένες υπηρεσίες και στόχους σε επίπεδο υπηρεσιών·

    γ)

    διαδικασία διαχείρισης/κλιμάκωσης συμβάντων, συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησης και της ιεράρχησης·

    δ)

    διαδικασίες για τη διαχείριση της εκτέλεσης αιτημάτων και για την τεχνική βοήθεια·

    ε)

    διαχείριση συντήρησης·

    στ)

    τυχόν εφαρμοστέα παραρτήματα.

    Το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA εγκρίνει το εγχειρίδιο χρήστη e-CODEX, αφού λάβει υπόψη τη γνώμη της συμβουλευτικής ομάδας e-CODEX.

    7.   ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΈΣ e-CODEX

    Σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 5 και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, αντίστοιχα, ορίζουν έναν αριθμό ανταποκριτών e-CODEX ανάλογα με τον αριθμό των σημείων πρόσβασης e-CODEX που έχουν εγκρίνει και τον αριθμό των ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων που εφαρμόζουν τα εν λόγω εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODEX. Κοινοποιούν στον eu-LISA κατάλογο των ανταποκριτών e-CODEX που έχουν ορίσει και τυχόν αλλαγές σε αυτόν.

    Σε κάθε εγκεκριμένο σημείο πρόσβασης e-CODEX ορίζονται τουλάχιστον δύο ανταποκριτές e-CODEX. Μπορούν να οριστούν περισσότεροι από δύο ανταποκριτές σε ένα εγκεκριμένο σημείο πρόσβασης e-CODEX, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ψηφιακών διαδικαστικών προτύπων που εφαρμόζει.

    Κατόπιν πρότασης του συμβουλίου διαχείρισης προγράμματος e-CODEX, το διοικητικό συμβούλιο του eu-LISA καθορίζει και επανεξετάζει ετησίως τον συνολικό αριθμό των ανταποκριτών e-CODEX και τα αντικειμενικά κριτήρια που επιτρέπουν τον ορισμό περισσότερων από δύο ανταποκριτών σε εγκεκριμένο σημείο πρόσβασης e-CODEX, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εγκεκριμένων σημείων πρόσβασης e-CODEX και λαμβάνοντας υπόψη τους διαθέσιμους πόρους του eu-LISA.

    Η συμβουλευτική ομάδα e-CODEX, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της συμμόρφωσης του eu-LISA με τις απαιτήσεις σε επίπεδο υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2022/850, παρακολουθεί την ανάγκη αλλαγής του συνολικού αριθμού ανταποκριτών e-CODEX.

    8.   ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΌΜΕΝΟΙ ΣΤΌΧΟΙ

    8.1.   Αρχές

    Οι οντότητες που χειρίζονται τα εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODEX φέρουν την ευθύνη για την ασφαλή εγκατάσταση και λειτουργία των εγκεκριμένων σημείων πρόσβασης e-CODEX. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανταποκριτές e-CODEX παρέχουν αρχική υποστήριξη χρήστη, όσον αφορά την ανάπτυξη εγκεκριμένων σημείων πρόσβασης e-CODEX τα οποία βρίσκονται υπό την ευθύνη τους.

    Ο eu-LISA παρέχει τεχνική υποστήριξη στους ανταποκριτές e-CODEX όσον αφορά την παροχή απάντησης και επίλυσης, όπως ορίζεται στο εγχειρίδιο χρήστη e-CODEX.

    Ο eu-LISA δημιουργεί υπηρεσία εξυπηρέτησης, η οποία αποτελεί το ενιαίο σημείο επαφής για τεχνική υποστήριξη. Οι ανταποκριτές e-CODEX ανοίγουν δελτία σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήστη e-CODEX, τα οποία αναλύονται από τον eu-LISA κατά τη δημιουργία τους. Ο ανταποκριτής e-CODEX αρχικά εντοπίζει και κατηγοριοποιεί τα αιτήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του εγχειριδίου χρήστη. Ο eu-LISA μπορεί να αναταξινομήσει ένα αίτημα με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου ανταποκριτή e-CODEX.

    Οι αλλαγές θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της διαδικασίας διαχείρισης της ζήτησης. Ο eu-LISA τις κοινοποιεί τακτικά σε πλήρη και σύνθετη μορφή στις οντότητες που χειρίζονται εγκεκριμένα σημεία πρόσβασης e-CODEX και στη συμβουλευτική ομάδα e-CODEX.

    Η υπηρεσία εξυπηρέτησης του eu-LISA είναι διαθέσιμη κατά τις εργάσιμες ώρες.

    8.2.   Συνιστώσες στο πλαίσιο της διαχείρισης υπηρεσιών ΤΠ:

    α)

    λογισμικό συνδέσμων·

    β)

    κεντρική πλατφόρμα δοκιμών·

    γ)

    εργαλείο διαχείρισης ρυθμίσεων·

    δ)

    αποθετήριο δεδομένων e-CODEΧ·

    ε)

    ψηφιακά διαδικαστικά πρότυπα.

    Στο εγχειρίδιο χρήστη προσδιορίζονται οι σχετικές υπηρεσίες και οι στόχοι σε επίπεδο υπηρεσιών που θα πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιο της διαχείρισης της επίλυσης συμβάντων και της διαθεσιμότητας, όσον αφορά τις εν λόγω συνιστώσες.

    8.3.   Διαθεσιμότητα

    Η διαθεσιμότητα των συνιστωσών e-CODEX υπολογίζεται κατά την περίοδο αναφοράς που θα καθοριστεί στο εγχειρίδιο χρήστη e-CODEX. Οι προγραμματισμένες περίοδοι μη διαθεσιμότητας δεν θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της διαθεσιμότητας.

    Συνιστώσα

    Διαθεσιμότητα

    Αποθετήριο δεδομένων

    95  %

    CMT

    98  %

    Κεντρική πλατφόρμα δοκιμών

    90  %

    Εργαλείο ITSM

    95  %


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) 2022/850 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2022, σχετικά με ένα μηχανοργανωμένο σύστημα για τη διασυνοριακή ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και ποινικές υποθέσεις (σύστημα e-CODEX), και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1726 (ΕΕ L 150 της 1.6.2022, σ. 1).

    (2)  ΕΕ L 56 της 4.3.1968, σ. 1.

    (3)  Κανονισμός (EE) 2018/1726 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργική διαχείριση συστημάτων ΤΠ μεγάλης κλίμακας στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης (eu-LISA), και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1987/2006 και της απόφασης 2007/533/ΔΕΥ του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1077/2011 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 99).


    Top