Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0933

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2022/933 της Επιτροπής της 13ης Ιουνίου 2022 σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη Συνδυασμένη Ονοματολογία

    C/2022/4107

    ΕΕ L 162 της 17.6.2022, p. 23–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/933/oj

    17.6.2022   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 162/23


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/933 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 13ης Ιουνίου 2022

    σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων εμπορευμάτων στη Συνδυασμένη Ονοματολογία

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως το άρθρο 57 παράγραφος 4 και το άρθρο 58 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Για να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή της Συνδυασμένης Ονοματολογίας που προσαρτάται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου (2), είναι αναγκαίο να θεσπιστούν μέτρα όσον αφορά την κατάταξη των εμπορευμάτων που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    (2)

    Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 προβλέπει τους γενικούς κανόνες για την ερμηνεία της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (ΣΟ). Οι εν λόγω κανόνες ισχύουν επίσης και για κάθε άλλη ονοματολογία η οποία βασίζεται εν όλω ή εν μέρει στη ΣΟ ή προσθέτει σε αυτήν οποιαδήποτε νέα υποδιαίρεση και θεσπίζεται με ειδικές διατάξεις της Ένωσης με σκοπό την εφαρμογή δασμολογικών και άλλων μέτρων σχετικά με τις εμπορευματικές συναλλαγές.

    (3)

    Κατ’ εφαρμογή αυτών των γενικών κανόνων, τα εμπορεύματα που περιγράφονται στη στήλη (1) του πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα θα πρέπει να καταταγούν στους κωδικούς ΣΟ που εμφαίνονται στη στήλη (2), για τους λόγους που αναφέρονται στη στήλη (3) του εν λόγω πίνακα.

    (4)

    Είναι σκόπιμο να προβλεφθεί ότι ο δικαιούχος των δεσμευτικών δασμολογικών πληροφοριών, οι οποίες έχουν εκδοθεί σχετικά με τα εμπορεύματα που αφορά ο παρών κανονισμός και δεν είναι σύμφωνες με τον παρόντα κανονισμό, μπορεί να συνεχίσει να τις επικαλείται επί μια ορισμένη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Η περίοδος αυτή θα πρέπει να είναι τρίμηνη.

    (5)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της Επιτροπής Τελωνειακού Κώδικα,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Τα εμπορεύματα που περιγράφονται στη στήλη (1) του πίνακα που περιλαμβάνεται στο παράρτημα κατατάσσονται στη Συνδυασμένη Ονοματολογία στους κωδικούς ΣΟ που αναφέρονται στη στήλη (2) του εν λόγω πίνακα.

    Άρθρο 2

    Οι δεσμευτικές δασμολογικές πληροφορίες που δεν είναι σύμφωνες με τον παρόντα κανονισμό μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν αντικείμενο επίκλησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 παράγραφος 9 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 13 Ιουνίου 2022.

    Για την Επιτροπή

    Gerassimos THOMAS

    Γενικός Διευθυντής

    Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης


    (1)  ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο (ΕΕ L 256 της 7.9.1987, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Περιγραφή των εμπορευμάτων

    Κατάταξη

    (Κωδικός ΣΟ)

    Αιτιολογία

    (1)

    (2)

    (3)

    Τρία είδη που παρουσιάζονται μαζί συσκευασμένα για τη λιανική πώληση και περιλαμβάνουν:

    α)

    πλεκτό ένδυμα χωρίς μανίκια (αποκαλούμενο «γιλέκο τρεξίματος») (93 % συνθετικές ίνες και 7 % ελαστάνη) που καλύπτει το άνω μέρος του σώματος και φτάνει έως τη μέση. Το μπροστινό μέρος έχει λαιμόκοψη σε σχήμα «V» και ανοίγει μπροστά εντελώς με φερμουάρ, χωρίς κανένα επιπλέον κάλυμμα. Στο μπροστινό μέρος του ενδύματος υπάρχουν δύο ορθογώνιες ανοικτές τσέπες στήθους, διαστάσεων περίπου 19 cm × 8 cm, και δύο ορθογώνιες ανοικτές τσέπες μέσης, διαστάσεων περίπου 12 cm × 14 cm.

    Στο πίσω μέρος υπάρχει μία τσέπη με λουρίδες από καουτσούκ που έχουν σχεδιαστεί για να προσαρτούν, για παράδειγμα, πτυσσόμενες ράβδους (μπαστούνια).

    β)

    δύο μαλακές φιάλες, με επίπεδο πυθμένα, όγκου 500 ml η καθεμία, οι οποίες τοποθετούνται στις τσέπες στήθους του μπροστινού μέρους, κατασκευασμένες από πολυουρεθάνη και με πλαστικό κάλυμμα με στόμιο που ανοίγει με τράβηγμα.

    (Βλέπε εικόνες)  (*)

     

    Η κατάταξη καθορίζεται από τους γενικούς κανόνες 1 και 6 για την ερμηνεία της Συνδυασμένης Ονοματολογίας.

    Τα τρία είδη, όπως παρουσιάζονται μαζί, αποτελούν τρία χωριστά είδη. Δεν πρόκειται για σύνθετα είδη, διότι δεν σχηματίζουν μαζί ένα σύνολο, το οποίο κανονικά δεν θα προσφερόταν προς πώληση σε χωριστά μέρη. Δεν πρόκειται για εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, κατά την έννοια του γενικού κανόνα 3 στοιχείο β), διότι δεν παρουσιάζονται μαζί συσκευασμένα για την κάλυψη συγκεκριμένης ανάγκης ή για την άσκηση συγκεκριμένης δραστηριότητας, ιδίως επειδή ο σχεδιασμός των τσεπών δεν περιορίζει τη χρήση τους στη μεταφορά συγκεκριμένων προϊόντων για συγκεκριμένες ανάγκες ή δραστηριότητες. Πρόκειται για μεμονωμένα είδη που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Οι δραστηριότητες της χρήσης ενδύματος και της πόσης διαφέρουν και δεν ανταποκρίνονται στην ίδια συγκεκριμένη ανάγκη (το ένδυμα καλύπτει το άνω μέρος του σώματος και οι φιάλες προορίζονται για υγρά προς πόση).

    Αν ένα ή περισσότερα είδη του «συνόλου» δεν εξυπηρετούν την ίδια συγκεκριμένη ανάγκη ή δεν έχουν σχεδιαστεί για την άσκηση της ίδιας συγκεκριμένης δραστηριότητας, κάθε είδος πρέπει να κατατάσσεται χωριστά [βλέπε επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατάταξη στη Συνδυασμένη Ονοματολογία εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, μέρος Β (II) σημείο 1] (1).

    Κατά συνέπεια, τα είδη πρέπει να καταταχθούν χωριστά.

    Τα επιμέρους είδη, όπως αναφέρονται στην περιγραφή των εμπορευμάτων, πρέπει να καταταχθούν ως εξής:

     

    6110 30 99

    α)

    Η κατάταξη καθορίζεται από τη σημείωση 9 δεύτερο εδάφιο του κεφαλαίου 61 και από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 6110 , 6110 30 και 6110 30 99 .

     

     

    Βάσει των αντικειμενικών του χαρακτηριστικών, το γιλέκο αποτελεί ένδυμα της κλάσης 6110 . Η εν λόγω κλάση καλύπτει μια κατηγορία ειδών από πλεκτό σχεδιασμένα για να καλύψουν το άνω μέρος του σώματος (σαντάιγ, πουλόβερ, κάρντιγκαν, γιλέκα και παρόμοια είδη) (βλέπε επίσης τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις του Εναρμονισμένου Συστήματος για την κλάση 6110 , πρώτη παράγραφος).

    Τα ενδύματα της εν λόγω κλάσης προορίζονται να καλύψουν το επάνω μέρος του σώματος, με ή χωρίς μανίκια, με λαιμόκοψη κάθε είδους, με ή χωρίς γιακά, με ή χωρίς τσέπες. Είναι δυνατό να κατασκευάζονται με υφαντικές ύλες κάθε είδους και από πλεκτά κάθε τύπου, έστω και ελαφρά ή λεπτοπλεγμένα (με λεπτές θηλιές) (βλέπε επίσης τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας για την κλάση 6110 ).

    Το γιλέκο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ως σχεδιασμένο για το ένα ή το άλλο φύλο. Το γιλέκο πρέπει να καταταχθεί ως σαντάιγ, πουλόβερ, κάρντιγκαν, γιλέκο και παρόμοιο είδος, από πλεκτό, από συνθετικές ή τεχνητές ίνες, για γυναίκες ή κορίτσια.

     

    3924 90 00

    β)

    Η κατάταξη καθορίζεται από το κείμενο των κωδικών ΣΟ 3924 και 3924 90 00 .

    Οι φιάλες πρέπει να καταταχθούν ως άλλα είδη νοικοκυριού ή οικιακής οικονομίας και είδη υγιεινής ή καλλωπισμού, από πλαστικές ύλες.

    Image 1L1622022EL3110120220613EL0006.0001331342ΣΧΕΔΙΟΣΥΣΤΑΣΗ αριθ. 1/2022 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΕ-Αιγύπτουτης …σχετικά με τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου 2021-2027ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΕ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ,Έχοντας υπόψη την ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αφετέρου,Εκτιμώντας τα ακόλουθα:(1)Η ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, αφετέρου (συμφωνία), υπεγράφη στις 25 Ιουνίου 2001 και άρχισε να ισχύει την 1η Ιουνίου 2004.(2)Το άρθρο 76 της συμφωνίας εξουσιοδοτεί το συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου να λαμβάνει αποφάσεις για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας και να διατυπώνει κατάλληλες συστάσεις.(3)Δυνάμει του άρθρου 86 της συμφωνίας, τα μέρη πρέπει να λαμβάνουν κάθε γενικό ή ειδικό μέτρο που απαιτείται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους βάσει της εν λόγω συμφωνίας και να φροντίζουν για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται σε αυτήν.(4)Στην επανεξέταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας προτάθηκε η έναρξη μιας νέας φάσης συνεργασίας με τους εταίρους, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης και από τις δύο πλευρές.(5)Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει να παγιώσουν την εταιρική σχέση τους με την επίτευξη συμφωνίας επί δέσμης προτεραιοτήτων για την περίοδο 2021-2027 (προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου 2021-2027) με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της Ένωσης και της Αιγύπτου και την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων τους.(6)Τα μέρη της συμφωνίας κατέληξαν σε συμφωνία επί του κειμένου των προτεραιοτήτων της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου 2021-2027, μέσω των οποίων θα υποστηριχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας, θέτοντας στο επίκεντρο τη συνεργασία σχετικά με κοινά συμφέροντα που έχουν καθοριστεί και από τις δύο πλευρές,ΣΥΝΙΣΤΑ:Άρθρο 1Το συμβούλιο σύνδεσης συνιστά στα μέρη της συμφωνίας να εφαρμόσουν τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου 2021-2027 όπως καθορίζονται στο παράρτημα της παρούσας σύστασηςΑντιπροσωπείες: βλέπε έγγραφο ST 8663/2022 ADD1..Άρθρο 2Οι προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου 2021-2027 αντικαθιστούν τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου, η εφαρμογή των οποίων αποτέλεσε αντικείμενο της σύστασης αριθ. 1/2017 του συμβουλίου σύνδεσηςΣύσταση αριθ. 1/2017 του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ–Αιγύπτου, της 25ης Ιουλίου 2017, για τη συμφωνία σχετικά με τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ–Αιγύπτου (ΕΕ L 255 της 3.10.2017, σ. 26)..Άρθρο 3Η παρούσα σύσταση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της έκδοσής της.…, ….Για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-ΑιγύπτουΟ/Η πρόεδρος


    (1)  ΕΕ C 105 της 11.4.2013, σ. 1.

    (*)  Οι εικόνες έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό σκοπό.


    Top