Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1296

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/1296 της Επιτροπής της 4ης Αυγούστου 2021 σχετικά με την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 όσον αφορά τις απαιτήσεις για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση καυσίμων/ενέργειας και όσον αφορά τις απαιτήσεις για τα υποστηρικτικά προγράμματα, την ψυχολογική αξιολόγηση των πληρωμάτων πτήσης, καθώς και τον έλεγχο ψυχοτρόπων ουσιών (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2021/5713

    ΕΕ L 282 της 5.8.2021, p. 5–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1296/oj

    5.8.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 282/5


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1296 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 4ης Αυγούστου 2021

    σχετικά με την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 όσον αφορά τις απαιτήσεις για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση καυσίμων/ενέργειας και όσον αφορά τις απαιτήσεις για τα υποστηρικτικά προγράμματα, την ψυχολογική αξιολόγηση των πληρωμάτων πτήσης, καθώς και τον έλεγχο ψυχοτρόπων ουσιών

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2018, για τη θέσπιση κοινών κανόνων στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και την ίδρυση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2111/2005, (ΕΚ) αριθ. 1008/2008, (ΕΕ) αριθ. 996/2010, (ΕΕ) αριθ. 376/2014 και των οδηγιών 2014/30/ΕΕ και 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 552/2004 και (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3922/91 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 31,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής (2) καθορίζει λεπτομερείς κανόνες για τις πτητικές λειτουργίες και κυρίως για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση καυσίμων. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία κινητήρων και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των πτητικών λειτουργιών και να λαμβάνουν υπόψη την πείρα που έχει αποκτηθεί στον τομέα της αεροπορίας παγκοσμίως, καθώς και την επιστημονική και τεχνική πρόοδο στις πτητικές λειτουργίες.

    (2)

    Οι πλέον πρόσφατες τροποποιήσεις σχετικά με τα καύσιμα στο παράρτημα 6 της σύμβασης για τη διεθνή πολιτική αεροπορία (ICAO), δηλαδή το πρώτο μέρος (11η έκδοση), το τρίτο μέρος (9η έκδοση) και το νέο έγγραφο καθοδήγησης 9976 του ICAO «Fuel planning manual» (Εγχειρίδιο σχεδιασμού καυσίμων) θα πρέπει να ενσωματωθούν στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012, πλην ορισμένων απαιτήσεων που εφαρμόζονται στα ελικόπτερα, όπου ο EASA εξετάζει άλλες λύσεις ως προς το να πληρούν το απαιτούμενο επίπεδο ασφάλειας.

    (3)

    Οι νέοι κανόνες για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση καυσίμων/ενέργειας θα πρέπει να καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της εσωτερικής αγοράς αερομεταφορών και να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα του αεροπορικού κλάδου της Ένωσης.

    (4)

    Οι νέες απαιτήσεις σχεδιασμού και διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας θα πρέπει να υποστηρίζουν την καινοτομία και να καθιστούν εφικτή την ομαλή ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον τομέα των πτητικών λειτουργιών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «καύσιμα/ενέργεια» αντί του όρου «καύσιμα», όπου χρειάζεται, ώστε να καλύπτονται πτητικές λειτουργίες με αεροσκάφη που χρησιμοποιούν πηγές ενέργειας διαφορετικές από τα συμβατικά καύσιμα με βάση υδρογονάνθρακες.

    (5)

    Οι απαιτήσεις που σχετίζονται με τους διάφορους τύπους πτητικών λειτουργιών θα πρέπει να είναι αναλογικές ως προς την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των εν λόγω πτητικών λειτουργιών, καθώς και ως προς τους κινδύνους που ενέχουν οι εν λόγω πτητικές λειτουργίες.

    (6)

    Οι αερομεταφορείς θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν διαδικασίες σχεδιασμού και διαχείρισης βάσει επιδόσεων που βελτιώνουν την επιχειρησιακή αποδοτικότητα δημιουργώντας οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και, παράλληλα, διατηρώντας ή ακόμη και βελτιώνοντας το επίπεδο ασφάλειας. Επομένως, οι νέες απαιτήσεις για αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται σε εμπορικές αερομεταφορές (στο εξής: CAT) θα πρέπει να εισαγάγουν ολοκληρωμένο σύστημα καυσίμων το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις βασικές πολιτικές σχετικές με τα καύσιμα: σχεδιασμό καυσίμων/ενέργειας, επιλογή αεροδρομίου και διαχείριση καυσίμων και ενέργειας κατά την πτήση. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον αερομεταφορέα να διαχειρίζεται τους κινδύνους με μεγαλύτερη ευελιξία, οδηγώντας σε πιθανή ενίσχυση της αποδοτικότητας.

    (7)

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγει ο EASA σχετικά με την ασφάλεια, θα πρέπει να θεσπιστούν νέες απαιτήσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με τον ανεφοδιασμό, και ειδικότερα τον ανεφοδιασμό ενώ οι επιβάτες είναι επιβιβασμένοι, αποβιβάζονται ή επιβιβάζονται, και τον ανεφοδιασμό ελικοπτέρου με τους στροφείς σε λειτουργία.

    (8)

    Η αξιολόγηση σύνθετων συστημάτων καυσίμων/ενέργειας προϋποθέτει ενισχυμένες ικανότητες των αρμόδιων αρχών, επομένως, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν κριτήρια για την καθοδήγηση των αρμόδιων αρχών κατά τη διενέργεια επιχειρησιακών εκτιμήσεων των κινδύνων ασφάλειας, με σκοπό τη στήριξη της εφαρμογής συστημάτων καυσίμων/ενέργειας τα οποία βασίζονται πλήρως στις επιδόσεις.

    (9)

    Σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της βελτίωσης της νομοθεσίας, οι απαιτήσεις σχετικά με τα καύσιμα και την ενέργεια για μη εμπορικές πτητικές λειτουργίες με σύνθετα μηχανοκίνητα αεροσκάφη (NCC) και για ειδικευμένες πτητικές λειτουργίες (SPO) θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τις απαιτήσεις για τις πτητικές λειτουργίες CAT. Από την άλλη πλευρά, οι απαιτήσεις σχετικά με τα καύσιμα και την ενέργεια για μη εμπορικούς φορείς εκμετάλλευσης μηχανοκίνητων αεροσκαφών πλην των συνθέτων, θα πρέπει να βασίζονται σε στόχους ασφάλειας και να καθιστούν δυνατή μια προσέγγιση βάσει επιδόσεων. Οι νέες απαιτήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και τη διαχείριση καυσίμων και ενέργειας θα πρέπει να μειώσουν τον κανονιστικό φόρτο, να βελτιώσουν τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και, με ορισμένες εξαιρέσεις, να οδηγήσουν σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις που ορίζει ο ICAO.

    (10)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1042 της Επιτροπής (3) πρόσθεσε στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012 απαιτήσεις για υποστηρικτικά προγράμματα, την ψυχολογική αξιολόγηση των πληρωμάτων πτήσης, καθώς και τον συστηματικό και τον δειγματοληπτικό έλεγχο ψυχοτρόπων ουσιών, ώστε να διασφαλίζεται η καλή κατάσταση της υγείας των μελών των πληρωμάτων πτήσης και των μελών των πληρωμάτων θαλάμου επιβατών. Οι εν λόγω απαιτήσεις τέθηκαν σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2021. Ο Οργανισμός εξουσιοδοτήθηκε να αξιολογεί συνεχώς την αποτελεσματικότητα των νέων διατάξεων και να συντάξει την πρώτη έκθεση αξιολόγησης έως τον Αύγουστο του 2022. Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην αεροπορία, κρίνεται σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος στον Οργανισμό για να συλλέξει τα σχετικά δεδομένα για την αξιολόγηση. Επομένως, είναι απαραίτητο να μετατεθεί η προθεσμία για την ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης στις 14 Αυγούστου 2023.

    (11)

    Με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1042 εισήχθη στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 το σημείο 98α. το οποίο καθόρισε τον όρο «ψυχοτρόποι ουσίες». Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2036 (4) της Επιτροπής, ο οποίος, στη συνέχεια, τροποποίησε το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012, αντικατέστησε εκ παραδρομής το σημείο 98α με νέο κείμενο, προσθέτοντας τον ορισμό του όρου «ικανός» και διαγράφοντας τον ορισμό του όρου «ψυχοτρόποι ουσίες». Ο ορισμός αυτός είναι απαραίτητος για τη συνεπή ερμηνεία των διατάξεων που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1042 και κυρίως για τον σαφή προσδιορισμό των ουσιών που υπόκεινται στις εν λόγω διατάξεις. Επομένως, προκειμένου να διασφαλιστούν οι νόμιμες προσδοκίες των προσώπων που υπάγονται σε αυτές τις διατάξεις, ο εν λόγω ορισμός θα πρέπει να εισαχθεί εκ νέου στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 με ισχύ από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών αλλαγών που εισήχθησαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1042, δηλαδή από τις 14 Φεβρουαρίου 2021.

    (12)

    Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας έχει καταρτίσει σχέδιο εκτελεστικών κανόνων και το υπέβαλε με τη γνώμη αριθ. 2/2020 (5), σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφος 2 στοιχεία β) και γ) και το άρθρο 76 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139.

    (13)

    Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 θα πρέπει να τροποποιηθεί και να διορθωθεί αναλόγως.

    (14)

    Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στα κράτη μέλη και στα επηρεαζόμενα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να προσαρμόσουν τις διαδικασίες τους στις νέες απαιτήσεις που θεσπίζονται με τον παρόντα κανονισμό. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή του θα πρέπει να αναβληθεί.

    (15)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 127 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012

    Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    στο άρθρο 9β, η δεύτερη παράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Ο Οργανισμός επανεξετάζει διαρκώς την αποτελεσματικότητα των διατάξεων που αφορούν τα υποστηρικτικά προγράμματα, την ψυχολογική αξιολόγηση των πληρωμάτων πτήσης και τον συστηματικό και τον δειγματοληπτικό έλεγχο ψυχοτρόπων ουσιών, ώστε να διασφαλίζεται η καλή κατάσταση της υγείας των μελών των πληρωμάτων πτήσης και των μελών των πληρωμάτων θαλάμου επιβατών όπως ορίζεται στα παραρτήματα II και IV. Το αργότερο στις 14 Αυγούστου 2023, ο Οργανισμός συντάσσει την πρώτη έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της επανεξέτασης αυτής.

    Η επανεξέταση περιλαμβάνει σχετική εμπειρογνωσία και βασίζεται στα συλλεγόμενα δεδομένα, με τη συνδρομή των κρατών μελών και του Οργανισμού, σε μακροπρόθεσμη βάση.»·

    2)

    τα παραρτήματα I, II, III, IV, V, VI, VII και VIII τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012

    Το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 διορθώνεται σύμφωνα με το παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 3

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από τις 30 Οκτωβρίου 2022.

    Ωστόσο, το παράρτημα II εφαρμόζεται από τις 14 Φεβρουαρίου 2021.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και εφαρμόζεται άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 4 Αυγούστου 2021.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 212 της 22.8.2018, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής, της 5ης Οκτωβρίου 2012, για καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και διοικητικών διαδικασιών όσον αφορά τις πτητικές λειτουργίες δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 216/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 296 της 25.10.2012, σ. 1).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1042 της Επιτροπής, της 23ης Ιουλίου 2018, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012, όσον αφορά τις τεχνικές απαιτήσεις και τις διοικητικές διαδικασίες σχετικά με την εισαγωγή υποστηρικτικών προγραμμάτων, την ψυχολογική αξιολόγηση πληρωμάτων πτήσης, καθώς και τον συστηματικό και τον δειγματοληπτικό έλεγχο ψυχοτρόπων ουσιών, για να διασφαλίζεται η καλή κατάσταση της υγείας των μελών πληρωμάτων πτήσης και των μελών πληρωμάτων θαλάμου επιβατών και όσον αφορά τον εξοπλισμό νεότευκτων αεροπλάνων με στροβιλοκινητήρα, μέγιστης πιστοποιημένης μάζας απογείωσης έως 5 700 kg και εγκεκριμένων να μεταφέρουν έξι έως εννέα επιβάτες, με σύστημα προειδοποίησης γειτνίασης εδάφους (ΕΕ L 188 της 25.7.2018, σ. 3).

    (4)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/2036 της Επιτροπής, της 9ης Δεκεμβρίου 2020, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 όσον αφορά τις απαιτήσεις για τις ικανότητες και τις μεθόδους εκπαίδευσης του πληρώματος πτήσης και τη μετάθεση των ημερομηνιών εφαρμογής ορισμένων μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 (ΕΕ L 416 της 11.12.2020, σ. 24).

    (5)  https://www.easa.europa.eu/document-library/opinions


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Τα παραρτήματα I, II, III, IV, V, VI, VII και VIII του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 τροποποιούνται ως εξής:

    1)

    Το παράρτημα I τροποποιείται ως εξής:

    α)

    παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 8γ.:

    «8γ.

    “Εναλλακτικό αεροδρόμιο”: κατάλληλο αεροδρόμιο στο οποίο μπορεί να κατευθυνθεί αεροσκάφος όταν είναι αδύνατον ή μη ενδεδειγμένο να προσεγγίσει ή να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο όπου σκόπευε να προσγειωθεί, το οποίο διαθέτει τις αναγκαίες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, επιτρέπει την τήρηση των απαιτήσεων επιδόσεων του αεροσκάφους και είναι σε λειτουργία κατά την αναμενόμενη ώρα χρήσης του· στον όρο “εναλλακτικό αεροδρόμιο” συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

    α)

    “εναλλακτικό αεροδρόμιο απογείωσης”: εναλλακτικό αεροδρόμιο στο οποίο θα μπορέσει να προσγειωθεί αεροσκάφος εάν καταστεί αναγκαίο λίγο μετά την απογείωσή του και εάν δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο αναχώρησής του·

    β)

    “εναλλακτικό αεροδρόμιο κατά τη διαδρομή (ERA)”: εναλλακτικό αεροδρόμιο στο οποίο θα μπορέσει να προσγειωθεί αεροσκάφος εάν καταστεί αναγκαία η αλλαγή προορισμού κατά τη διαδρομή·

    γ)

    “εναλλακτικό αεροδρόμιο κατά τη διαδρομή για καύσιμα/ενέργεια (ERA καυσίμων/ενέργειας)”: αεροδρόμιο ERA το οποίο απαιτείται κατά τον σχεδιασμό της πτήσης για χρήση στον υπολογισμό των καυσίμων/της ενέργειας·

    δ)

    “εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού”: εναλλακτικό αεροδρόμιο στο οποίο θα μπορέσει να προσγειωθεί αεροσκάφος εάν καταστεί αδύνατον ή μη ενδεδειγμένο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο στο οποίο επρόκειτο να προσγειωθεί·»·

    β)

    το σημείο 26 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «26.

    “Καύσιμα/ενέργεια έκτακτης κατάστασης”: τα καύσιμα/η ενέργεια που απαιτούνται για να αντισταθμιστούν απρόβλεπτοι παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατανάλωση καυσίμων/ενέργειας μέχρι το αεροδρόμιο προορισμού·»·

    γ)

    παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 31α:

    «31α.

    “Τρέχον σύστημα καυσίμων/ενέργειας”: το εγκεκριμένο σύστημα καυσίμων/ενέργειας το οποίο χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον αερομεταφορέα·»·

    δ)

    το σημείο 46 απαλείφεται·

    ε)

    παρεμβάλλονται τα ακόλουθα σημεία 49δ. και 49ε.:

    «49δ.

    “ακολούθηση πτήσης”: η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των μηνυμάτων αναχώρησης και άφιξης από επιχειρησιακό προσωπικό για να διασφαλίζεται ότι η πτήση εκτελείται και έχει αφιχθεί στο αεροδρόμιο προορισμού ή σε εναλλακτικό αεροδρόμιο·

    49ε.

    “παρακολούθηση πτήσης”: εκτός από τις απαιτήσεις που ορίζονται για την ακολούθηση πτήσης:

    α)

    επιχειρησιακή παρακολούθηση πτήσεων από κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό επιχειρησιακού ελέγχου από την αναχώρηση και καθ’ όλες τις φάσεις της πτήσης·

    β)

    διαβίβαση όλων των διαθέσιμων και συναφών πληροφοριών ασφάλειας μεταξύ του προσωπικού επιχειρησιακού ελέγχου στο έδαφος και των μελών του πληρώματος πτήσης· και

    γ)

    συνδρομή καθοριστικής σημασίας στο πλήρωμα πτήσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ζητήματος ασφάλειας κατά την πτήση ή κατόπιν αιτήματος του πληρώματος πτήσης·»·

    στ)

    παρεμβάλλονται τα ακόλουθα σημεία 50α. και 50β.:

    «50α.

    “Χρόνος πτήσης”:

    α)

    για αεροπλάνα, ο συνολικός χρόνος από τη στιγμή που το αεροπλάνο κινείται με σκοπό την απογείωση μέχρι τη στιγμή που το αεροπλάνο τελικά ακινητοποιείται στο τέλος της πτήσης·

    β)

    για ελικόπτερα, ο συνολικός χρόνος από τη στιγμή που τα πτερύγια του στροφείου του ελικοπτέρου αρχίζουν να γυρίζουν με σκοπό την απογείωση μέχρι τη στιγμή που τελικά το ελικόπτερο ακινητοποιείται στο τέλος της πτήσης και τα πτερύγια του στροφείου σταματούν·

    50β)

    “Επαγρύπνηση πτήσης”: εκτός από όλα τα στοιχεία που ορίζονται για την “παρακολούθηση πτήσης”, η ενεργή ιχνηλάτηση πτήσης από κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό επιχειρησιακού ελέγχου καθ’ όλες τις φάσεις της πτήσης για να διασφαλίζεται ότι η πτήση ακολουθεί την καθορισμένη διαδρομή της χωρίς απρόβλεπτες παρεκκλίσεις, εκτροπές ή καθυστερήσεις·»·

    ζ)

    το σημείο 51 απαλείφεται·

    η)

    το σημείο 73 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «73.

    “Τοπική μεταφορά με ελικόπτερο (LHO)”: εμπορική αερομεταφορά με ελικόπτερα μέγιστης πιστοποιημένης μάζας απογείωσης (MCTOM) άνω των 3 175 kg και μέγιστης εγκεκριμένης διαμόρφωσης θέσεων επιβατών (MOPSC) για έως εννέα άτομα, την ημέρα, σε διαδρομές στις οποίες η πλοήγηση δεν διεξάγεται με βάση ευδιάκριτα χαρακτηριστικά σημεία του εδάφους και εκτελείται εντός τοπικής και καθορισμένης γεωγραφικής περιοχής που προσδιορίζεται στο εγχειρίδιο λειτουργίας·»·

    θ)

    παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 104α.:

    «104α.

    “Ασφαλής προσγείωση”: στο πλαίσιο της πολιτικής καυσίμων/ενέργειας ή των συστημάτων καυσίμων/ενέργειας, προσγείωση σε κατάλληλο αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία με εναπομένον τουλάχιστον το τελικό εφεδρικό καύσιμο/ενέργεια και σύμφωνα με τις εφαρμοστέες επιχειρησιακές διαδικασίες και τα επιχειρησιακά ελάχιστα αεροδρομίου.».

    2)

    Το παράρτημα II τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος ARO.OPS.225 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ARO.OPS.225 Έγκριση συστημάτων καυσίμων/ενέργειας

    α)

    Η αρμόδια αρχή εγκρίνει το σύστημα καυσίμων/ενέργειας που προτείνει φορέας εκμετάλλευσης εμπορικών αερομεταφορών, εφόσον ο φορέας εκμετάλλευσης αποδείξει τη συμμόρφωσή του με όλες τις εφαρμοστέες απαιτήσεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό σχετικά με τα καύσιμα/την ενέργεια για αεροπλάνα ή ελικόπτερα που εμπλέκονται σε CAT.

    β)

    Η αρμόδια αρχή αξιολογεί και επιβλέπει τον σχεδιασμό καυσίμων/ενέργειας και τον ανασχεδιασμό κατά την πτήση, την επιλογή αεροδρομίου και τις πολιτικές διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση που σχετίζονται με τα συστήματα καυσίμων/ενέργειας, καθώς και τις διαδικασίες που υποστηρίζουν την εφαρμογή των εν λόγω συστημάτων καυσίμων/ενέργειας.

    γ)

    Εκτός από τα στοιχεία α) και β), κατά την έγκριση μεμονωμένων συστημάτων καυσίμων/ενέργειας, η αρμόδια αρχή:

    1)

    επαληθεύει ότι ο αερομεταφορέας έχει αποδείξει τη βασική επίδοση ασφάλειας του τρέχοντος συστήματος καυσίμων/ενέργειας·

    2)

    αξιολογεί την ικανότητα του αερομεταφορέα να υποστηρίζει την εφαρμογή του προτεινόμενου μεμονωμένου συστήματος καυσίμων/ενέργειας· η αξιολόγηση αφορά τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

    i)

    το σύστημα διαχείρισης του αερομεταφορέα,

    ii)

    τις επιχειρησιακές ικανότητες του αερομεταφορέα·

    3)

    επαληθεύει ότι η εκτίμηση κινδύνου ασφάλειας του αερομεταφορέα που υποστηρίζει το προτεινόμενο μεμονωμένο σύστημα καυσίμων/ενέργειας επιτυγχάνει ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας με εκείνο του τρέχοντος συστήματος καυσίμων/ενέργειας· και

    4)

    καταρτίζει σχέδιο εποπτείας για τη διεξαγωγή περιοδικών αξιολογήσεων του εγκεκριμένου μεμονωμένου συστήματος καυσίμων/ενέργειας προκειμένου να επαληθεύεται η συμμόρφωση του συστήματος ή να αποφασίζεται αν το σύστημα θα πρέπει να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί.

    δ)

    Η έγκριση που αναφέρεται στην παράγραφο CAT.OP.MPA.182 στοιχείο δ) σημείο 2 περιλαμβάνει κατάλογο των απομονωμένων αεροδρομίων που καθορίζει ο αερομεταφορέας για κάθε τύπο αεροσκάφους τον οποίον αφορά η έγκριση.

    ε)

    Με την επιφύλαξη της παραγράφου ARO.GEN.120 στοιχεία δ) και ε), η αρμόδια αρχή ενημερώνει τον Οργανισμό σχετικά με την έναρξη της αξιολόγησης εναλλακτικών μέσων συμμόρφωσης που σχετίζονται με τα συστήματα καυσίμων/ενέργειας.»·

    3)

    Στο παράρτημα III, το προσάρτημα I αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    ««Προσάρτημα I

    ΔΗΛΩΣΗ

    σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 965/2012 της Επιτροπής για τις πτητικές λειτουργίες

    Αερομεταφορέας

    Ονομασία:

    Τόπος στον οποίο ο αερομεταφορέας έχει την κύρια επιχειρηματική έδρα του ή, εάν ο αερομεταφορέας δεν έχει κύρια επιχειρηματική έδρα, τον τόπο εγκατάστασής του ή διαμονής του από τον οποίο διευθύνονται οι λειτουργίες:

    Ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας του υπόλογου διευθυντή:

    Πτητική λειτουργία αεροσκάφους

    Ημερομηνία έναρξης της πτητικής λειτουργίας και ημερομηνία εφαρμογής της αλλαγής:

    Πληροφορίες για το αεροσκάφος, τη λειτουργία και τον φορέα διαχείρισης της διαρκούς αξιοπλοΐας(1):

    Τύπος/-οι αεροσκάφους, νηολόγηση (νηολογήσεις) και κύρια/-ες βάση/-εις:

    MSN (αριθ. σειράς κατασκευής) του αεροσκάφους(2)

    Τύπος αεροσκάφους

    Αριθμός νηολογίου του αεροσκάφους(3)

    Κύρια βάση

    Τύπος/-οι πτητικής λειτουργίας(4)

    Φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση της διαρκούς αξιοπλοΐας(5)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ο αερομεταφορέας λαμβάνει προηγούμενη έγκριση(6) ή ειδική έγκριση(7) για ορισμένες πτητικές λειτουργίες πριν από τη διεξαγωγή των εν λόγω λειτουργιών.

    Κατά περίπτωση, στοιχεία των εγκρίσεων των οποίων είναι κάτοχος (επισυνάπτεται κατάλογος των ειδικών εγκρίσεων, καθώς και των ειδικών εγκρίσεων που έχουν χορηγηθεί από τρίτη χώρα, κατά περίπτωση).

    Κατά περίπτωση, στοιχεία των εξουσιοδοτήσεων ειδικευμένων πτητικών λειτουργιών των οποίων είναι κάτοχος (επισυνάπτεται/-ονται η/οι εξουσιοδότηση/εξουσιοδοτήσεις).

    Κατά περίπτωση, κατάλογος των εναλλακτικών μέσων συμμόρφωσης (AltMoC) με παραπομπές στα αποδεκτά μέσα συμμόρφωσης (AMC) που αντικαθιστούν (επισυνάπτονται τα AltMoC).

    Δηλώσεις

    Ο αερομεταφορέας συμμορφώνεται και θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις βασικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012.

    Η τεκμηρίωση του διοικητικού συστήματος, καθώς και του εγχειριδίου πτητικών λειτουργιών, πληρούν τις απαιτήσεις του παραρτήματος III (Μέρος-ORO), του παραρτήματος V (Μέρος-SpA), του παραρτήματος VI (Μέρος-NCC) ή του παραρτήματος VIII (Μέρος-SPO) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 και όλες οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του εγχειριδίου πτητικών λειτουργιών όπως απαιτείται κατά την ORO.GEN.110 στοιχείο β) του παραρτήματος III (Μέρος-ORO).

    Όλα τα υπό εκμετάλλευση αεροσκάφη διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 748/2012 της Επιτροπής ή πληρούν τις ειδικές απαιτήσεις αξιοπλοΐας που εφαρμόζονται σε αεροσκάφη νηολογημένα σε τρίτη χώρα που αποτελούν το αντικείμενο συμφωνίας μίσθωσης.

    Όλα τα μέλη του πληρώματος πτήσης είναι κάτοχοι πτυχίου σύμφωνα με το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1178/2011 της Επιτροπής, όπως απαιτείται κατά την ORO.FC.100 στοιχείο γ) του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 και τα μέλη του πληρώματος του θαλάμου επιβατών, κατά περίπτωση, εκπαιδεύονται σύμφωνα με το τμήμα CC του παραρτήματος III (Μέρος-ORO).

    Κατά περίπτωση, ο αερομεταφορέας εφαρμόζει και αποδεικνύει συμμόρφωση με αναγνωρισμένο βιομηχανικό πρότυπο.

    Στοιχεία αναφοράς του προτύπου:

    Οργανισμός πιστοποίησης:

    Ημερομηνία του τελευταίου ελέγχου της συμμόρφωσης:

    Ο αερομεταφορέας κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή κάθε μεταβολή των περιστάσεων που επηρεάζει τη συμμόρφωσή του με τις βασικές απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα V του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 και με τις απαιτήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012, όπως δηλώνεται στην αρμόδια αρχή με την παρούσα δήλωση, καθώς και κάθε μεταβολή των πληροφοριών και των καταλόγων εναλλακτικών μέσων συμμόρφωσης (AltMoC) που έχουν περιληφθεί και επισυναφθεί στην παρούσα δήλωση, όπως απαιτείται βάσει της ORO.GEN.120 στοιχείο α) του παραρτήματος III (Μέρος-ORO).

    Ο αερομεταφορέας βεβαιώνει ότι οι πληροφορίες της παρούσας δήλωσης είναι ορθές.

    Ημερομηνία, ονοματεπώνυμο και υπογραφή του υπόλογου διευθυντή»

    1)

    Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την αναγραφή των απαιτούμενων πληροφοριών στη δήλωση, οι πληροφορίες επισυνάπτονται χωριστά. Το συνημμένο φέρει ημερομηνία και υπογραφή.

    2)

    Αύξων αριθμός κατασκευής.

    3)

    Εάν το αεροσκάφος έχει επίσης νηολογηθεί με κάτοχο πιστοποιητικού αερομεταφορέα (AOC), προσδιορίζεται ο αριθμός του AOC του κατόχου του AOC.

    4)

    Ως “τύπος/-οι πτητικής λειτουργίας” νοείται/-ούνται ο/-οι τύπος/-οι πτητικής λειτουργίας που εκτελείται/-ούνται με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, π.χ. μη εμπορικές πτητικές λειτουργίες ή ειδικευμένες πτητικές λειτουργίες, π.χ. πτήσεις αεροφωτογραφίας, εναέριες διαφημίσεις, πτήσεις μαζικών μέσων ενημέρωσης, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές πτήσεις, λειτουργίες αλεξίπτωτου, πτήσεις ελεύθερης πτώσης, πτήσεις ελέγχου της συντήρησης.

    5)

    Στις πληροφορίες σχετικά με τον φορέα που είναι υπεύθυνος διαχείρισης της διαρκούς αξιοπλοΐας περιλαμβάνονται η ονομασία του φορέα, η διεύθυνσή του και τα στοιχεία αναφοράς της έγκρισής του.

    5)

    α)

    πτητικές λειτουργίες με οποιοδήποτε ελαττωματικό όργανο ή εξάρτημα εξοπλισμού ή στοιχείο ή λειτουργία, σύμφωνα με τον κατάλογο ελάχιστου εξοπλισμού (MEL) (παράγραφος ORO.MLR.105 στοιχεία β), στ), και ι), παράγραφοι NCC.IDE.A.105, NCC.IDE.H.105, SPO.IDE.A.105 και SPO.IDE.H.105).

    β)

    πτητικές λειτουργίες που απαιτούν προηγούμενη εξουσιοδότηση ή έγκριση, συμπεριλαμβανομένων όλων των ακόλουθων:

    για ειδικευμένες πτητικές λειτουργίες, πλήρης μίσθωση και μίσθωση χωρίς το πλήρωμα αεροσκαφών νηολογημένων σε τρίτη χώρα [παράγραφος ORO.SPO.100 στοιχείο γ)]·

    εμπορικές ειδικευμένες πτητικές λειτουργίες υψηλού κινδύνου (παράγραφος ORO.SPO.110)·

    μη εμπορικές πτητικές λειτουργίες με αεροσκάφη με μέγιστη MOPSC άνω των 19 θέσεων που εκτελούνται χωρίς μέλος του πληρώματος του θαλάμου επιβατών [παράγραφος ORO.CC.100 στοιχείο δ)]·

    χρήση επιχειρησιακών ελαχίστων ενόργανων πτήσεων (IFR), τα οποία είναι χαμηλότερα από αυτά που δημοσιεύονται από το κράτος (παράγραφοι NCC.OP.110 και SPO.OP.110)·

    ανεφοδιασμός με κινητήρα/-ες και/ή τους στροφείς σε λειτουργία (παράγραφος NCC.OP.157)

    ειδικευμένες πτητικές λειτουργίες (SPO) χωρίς οξυγόνο άνω των 10 000 ft (παράγραφος SPO.OP.195).

    7)

    Πτητικές λειτουργίες σύμφωνα με το παράρτημα V (Μέρος-SpA) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων Β “ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ (PBN)”, Γ “ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ (MNPS)”, Δ “ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΚΑΘΕΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (RVSM)", Ε “ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ (LVO)", Ζ “ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ", ΙΑ “ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΠΤΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ", και ΙΓ “ΣΥΣΤΗΜΑ EFB (ELECTRONIC FLIGHT BAGS/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ ΠΤΗΣΗΣ)".

    »·

    4)

    το παράρτημα IV τροποποιείται ως εξής:

    α)

    στην παράγραφο CAT.OP.MPA.100 στοιχείο β), το σημείο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.100 Χρήση υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας

    «3.

    τοπικές πτητικές λειτουργίες ελικοπτέρων (LHO),»·

    β)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.106 απαλείφεται·

    γ)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.150 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.150

    ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΚΕΝΟ»·

    δ)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.151 απαλείφεται·

    ε)

    στην παράγραφο CAT.OP.MPA.175 στοιχείο β), το σημείο 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «7.

    είναι εφικτή, για τη σχεδιαζόμενη πτήση, η συμμόρφωση προς τις διατάξεις του εγχειριδίου πτητικής λειτουργίας όσον αφορά τα καύσιμα/την ενέργεια, τα λιπαντικά και το οξυγόνο, τα ελάχιστα απόλυτα ύψη ασφαλείας, τα επιχειρησιακά ελάχιστα αεροδρομίων και η διαθεσιμότητα εναλλακτικών αεροδρομίων, όπου απαιτείται·»·

    στ)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος CAT.OP.MPA.177:

    «CAT.OP.MPA.177 Υποβολή σχεδίου πτήσης υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας (ATS)

    α)

    Εάν δεν υποβληθεί σχέδιο πτήσης υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας (ATS) επειδή δεν απαιτείται από τους κανόνες αέρα, κατατίθενται επαρκείς πληροφορίες που επιτρέπουν την ενεργοποίηση των υπηρεσιών συναγερμού εάν χρειαστεί.

    β)

    Σε περίπτωση πτητικής λειτουργίας από χώρο από τον οποίον δεν είναι δυνατή η κατάθεση σχεδίου πτήσης υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας (ATS), ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης ή ο αερομεταφορέας διαβιβάζει το εν λόγω σχέδιο πτήσης το συντομότερο δυνατόν μετά την απογείωση.»·

    ζ)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.180 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.180 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — αεροπλάνα

    α)

    Ο αερομεταφορέας καθιερώνει, εφαρμόζει και διατηρεί σύστημα καυσίμων/ενέργειας, το οποίο:

    1)

    είναι κατάλληλο για τον/τους τύπο/-ους πτητικής λειτουργίας που εκτελείται/-ούνται·

    2)

    αντιστοιχεί στην ικανότητα του αερομεταφορέα να υποστηρίζει την εφαρμογή του· και

    3)

    είναι ή:

    i)

    ένα βασικό σύστημα καυσίμων/ενέργειας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για ένα βασικό σύστημα καυσίμων/ενέργειας με παραλλαγές και ένα μεμονωμένο σύστημα καυσίμων/ενέργειας· το βασικό σύστημα καυσίμων/ενέργειας προκύπτει από μεγάλης κλίμακας ανάλυση των δεδομένων ασφάλειας και των επιχειρησιακών δεδομένων από προηγούμενες επιδόσεις και την πείρα του κλάδου, με εφαρμογή επιστημονικών αρχών· το βασικό σύστημα καυσίμων/ενέργειας διασφαλίζει, με τη σειρά αυτή, την ασφαλή, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του αεροσκάφους· ή

    ii)

    ένα βασικό σύστημα καυσίμων/ενέργειας με παραλλαγές, το οποίο είναι ένα βασικό σύστημα καυσίμων/ενέργειας όπου η ανάλυση που αναφέρεται στο σημείο i) χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό μιας παραλλαγής του βασικού συστήματος καυσίμων/ενέργειας η οποία διασφαλίζει, με τη σειρά αυτή, την ασφαλή, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του αεροσκάφους· ή

    iii)

    ένα μεμονωμένο σύστημα καυσίμων/ενέργειας, το οποίο προκύπτει από συγκριτική ανάλυση των δεδομένων ασφάλειας και των επιχειρησιακών δεδομένων του αερομεταφορέα, με εφαρμογή επιστημονικών αρχών· η ανάλυση χρησιμοποιείται για τον καθορισμό ενός συστήματος καυσίμων/ενέργειας με υψηλότερο ή ισοδύναμο επίπεδο ασφάλειας με εκείνο του βασικού συστήματος καυσίμων/ενέργειας το οποίο διασφαλίζει, με τη σειρά αυτή, την ασφαλή, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του αεροσκάφους.

    β)

    Όλα τα συστήματα καυσίμων/ενέργειας περιλαμβάνουν:

    1)

    πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση·

    2)

    πολιτική επιλογής αεροδρομίου· και

    3)

    πολιτική διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση.

    γ)

    Η πολιτική καυσίμων/ενέργειας και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια αρχή.

    δ)

    Όταν ο αερομεταφορέας προτίθεται να υποβάλει αίτηση για μεμονωμένο σύστημα καυσίμων/ενέργειας:

    1)

    καθορίζει μια βασική επίδοση ασφάλειας του οικείου τρέχοντος συστήματος καυσίμων/ενέργειας·

    2)

    αποδεικνύει την ικανότητά του να υποστηρίζει την εφαρμογή του προτεινόμενου μεμονωμένου συστήματος καυσίμων/ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας άσκησης επαρκούς επιχειρησιακού ελέγχου, καθώς και να διασφαλίζει την ανταλλαγή των συναφών πληροφοριών ασφάλειας μεταξύ του προσωπικού επιχειρησιακού ελέγχου και του πληρώματος πτήσης· και

    3)

    προβαίνει σε εκτίμηση των κινδύνων ασφαλείας που αποδεικνύει τον τρόπο επίτευξης ισοδύναμου επιπέδου ασφάλειας με εκείνο του τρέχοντος συστήματος καυσίμων/ενέργειας.»·

    η)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.181 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.181 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση — αεροπλάνα

    α)

    Ο αερομεταφορέας:

    (1)

    καθορίζει πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση, ως μέρος του συστήματος καυσίμων/ενέργειας·

    (2)

    διασφαλίζει ότι το αεροπλάνο διαθέτει επαρκή ποσότητα χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας για να ολοκληρώσει με ασφάλεια τη σχεδιαζόμενη πτήση και να καλύπτει το περιθώριο παρεκκλίσεων από τη σχεδιαζόμενη πτητική λειτουργία·

    (3)

    αναπτύσσει διαδικασίες για την πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση, οι οποίες περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο πτητικών λειτουργιών·

    (4)

    διασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός καυσίμων/ενέργειας της πτήσης βασίζεται:

    (i)

    σε τρέχοντα συγκεκριμένα δεδομένα αεροσκάφους που προκύπτουν από σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης καυσίμων/ενέργειας ή, εάν δεν διατίθενται,

    (ii)

    σε δεδομένα που παρέχει ο κατασκευαστής του αεροσκάφους·

    β)

    Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός των πτήσεων περιλαμβάνει τις επιχειρησιακές συνθήκες υπό τις οποίες πρόκειται να διεξαχθεί η πτήση· οι επιχειρησιακές συνθήκες περιλαμβάνουν τουλάχιστον:

    (1)

    δεδομένα κατανάλωσης καυσίμων/ενέργειας του αεροσκάφους·

    (2)

    τις αναμενόμενες μάζες·

    (3)

    τις αναμενόμενες μετεωρολογικές συνθήκες·

    (4)

    τις επιπτώσεις των αναβαλλόμενων στοιχείων συντήρησης και/ή των παρεκκλίσεων από τη διαμόρφωση·

    (5)

    την αναμενόμενη διαδρομή και τους αναμενόμενους διαδρόμους αναχώρησης και άφιξης· και

    (6)

    τις αναμενόμενες καθυστερήσεις.

    γ)

    Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο προ πτήσης υπολογισμός των/της χρησιμοποιήσιμων/-ης καυσίμων/ενέργειας που απαιτούνται/-είται για μια πτήση περιλαμβάνει:

    1)

    καύσιμα/ενέργεια τροχοδρόμησης, τα οποία δεν πρέπει να είναι λιγότερα από την ποσότητα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί πριν από την απογείωση·

    2)

    καύσιμα/ενέργεια ταξιδιού τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για να μπορεί το αεροπλάνο να πετάξει από την απογείωση, ή από το σημείο ανασχεδιασμού κατά την πτήση, έως την προσγείωση στο αεροδρόμιο προορισμού·

    3)

    καύσιμα/ενέργεια έκτακτης κατάστασης τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για την αντιστάθμιση απρόβλεπτων παραγόντων·

    4)

    καύσιμα/ενέργεια εναλλακτικού προορισμού:

    i)

    όταν εκτελείται πτήση με τουλάχιστον ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού, πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για την πτήση από το αεροδρόμιο προορισμού έως το εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού· ή

    ii)

    όταν εκτελείται πτήση χωρίς εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού, πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται να διαθέτει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο προορισμού, η οποία ταυτόχρονα επιτρέπει στο αεροπλάνο να πραγματοποιήσει ασφαλή προσγείωση και να καλύψει το περιθώριο παρεκκλίσεων από τη σχεδιαζόμενη πτητική λειτουργία· κατ’ ελάχιστο, η ποσότητα αυτή είναι καύσιμα/ενέργεια 15 λεπτών με ταχύτητα κράτησης στα 1 500 ft (450 m) άνω του υψόμετρου αεροδρομίου υπό κανονικές συνθήκες, υπολογιζόμενη σύμφωνα με την εκτιμώμενη μάζα του αεροπλάνου κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο προορισμού·

    5)

    τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας η οποία υπολογίζεται με ταχύτητα κράτησης στα 1 500 ft (450 m) άνω του υψόμετρου αεροδρομίου υπό κανονικές συνθήκες σύμφωνα με την εκτιμώμενη μάζα του αεροπλάνου κατά την άφιξη στο εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού ή στο αεροδρόμιο προορισμού όταν δεν απαιτείται εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού, και δεν πρέπει να είναι μικρότερη από:

    i)

    τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται/-είται για πτήση 45 λεπτών, για αεροπλάνα με παλινδρομικούς κινητήρες· ή

    ii)

    τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται/-είται για πτήση 30 λεπτών, για αεροπλάνα με στροβιλοκινητήρες·

    6)

    συμπληρωματικά καύσιμα/συμπληρωματική ενέργεια, εάν απαιτείται από τον τύπο της πτητικής λειτουργίας· πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που επιτρέπει στο αεροπλάνο να προσγειωθεί σε εναλλακτικό αεροδρόμιο κατά τη διαδρομή για καύσιμα/ενέργεια (κρίσιμο σενάριο αεροδρομίου ERA για καύσιμα/ενέργεια) σε περίπτωση βλάβης του αεροσκάφους η οποία αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων/ενέργειας στο πλέον κρίσιμο σημείο της διαδρομής· τα εν λόγω συμπληρωματικά καύσιμα/η εν λόγω συμπληρωματική ενέργεια απαιτούνται/-είται μόνο εάν η ελάχιστη ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που υπολογίζεται σύμφωνα με το στοιχείο γ) σημεία 2 έως 5 δεν επαρκεί για μια τέτοια περίπτωση·

    7)

    πρόσθετα καύσιμα/ενέργεια ώστε να λαμβάνονται υπόψη αναμενόμενες καθυστερήσεις ή ειδικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί· και

    8)

    προαιρετικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται από τον κυβερνήτη εμπορικής πτήσης.

    δ)

    Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες ανασχεδιασμού κατά την πτήση για τον υπολογισμό των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας, όταν μια πτήση εκτελείται κατά μήκος διαδρομής ή προς αεροδρόμιο προορισμού διαφορετικό από εκείνο που σχεδιάστηκε αρχικά, περιλαμβάνουν το στοιχείο γ) σημεία 2 έως 7.»·

    θ)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.182 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.182 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — πολιτική επιλογής αεροδρομίου — αεροπλάνα

    α)

    Κατά τον σχεδιασμό της πτήσης, ο αερομεταφορέας διασφαλίζει ότι μόλις αρχίσει η πτήση, υπάρχει εύλογη βεβαιότητα ότι θα είναι διαθέσιμο αεροδρόμιο στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση κατά τον εκτιμώμενο χρόνο χρήσης του εν λόγω αεροδρομίου.

    β)

    Κατά τον σχεδιασμό της πτήσης, για να είναι δυνατή η ασφαλής προσγείωση σε περίπτωση ασυνήθους κατάστασης ή κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά την απογείωση, ο αερομεταφορέας επιλέγει και προσδιορίζει στο επιχειρησιακό σχέδιο πτήσης εναλλακτικό αεροδρόμιο απογείωσης, εάν:

    1)

    οι μετεωρολογικές συνθήκες στο αεροδρόμιο αναχώρησης είναι χαμηλότερες από τα ελάχιστα προσγείωσης του αεροδρομίου που καθορίζονται για τη συγκεκριμένη πτητική λειτουργία από τον αερομεταφορέα· ή

    2)

    είναι αδύνατο να επιστρέψει στο αεροδρόμιο αναχώρησης για άλλους λόγους.

    γ)

    Το εναλλακτικό αεροδρόμιο απογείωσης απέχει από το αεροδρόμιο αναχώρησης τόσο ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης σε πιθανές ασυνήθεις καταστάσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κατά την επιλογή του εναλλακτικού αεροδρομίου απογείωσης, ο αερομεταφορέας λαμβάνει υπόψη τουλάχιστον τα ακόλουθα:

    1)

    τις επικρατούσες και τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες·

    2)

    τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των υποδομών του αεροδρομίου·

    3)

    τις δυνατότητες πλοήγησης και προσγείωσης του αεροσκάφους σε ασυνήθεις συνθήκες ή σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, λαμβάνοντας υπόψη την εφεδρεία κρίσιμων συστημάτων· και

    4)

    εγκρίσεις που κατέχονται [π.χ. πτητικές λειτουργίες μεγάλων αποστάσεων δικινητήριων αεροπλάνων (ETOPS), πτητικές λειτουργίες χαμηλής ορατότητας (LVO) κ.λπ.].

    δ)

    Κατά τον σχεδιασμό της πτήσης, για κάθε πτήση με κανόνες ενόργανης πτήσης (IFR), ο αερομεταφορέας επιλέγει και καθορίζει στα επιχειρησιακά σχέδια πτήσης και στα σχέδια πτήσης υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας (ATS) ένα ή περισσότερα αεροδρόμια, έτσι ώστε να διατίθενται δύο επιλογές ασφαλούς προσγείωσης κατά τη διάρκεια κανονικής πτητικής λειτουργίας όταν:

    1)

    φτάνει στο αεροδρόμιο προορισμού· ή

    2)

    φτάνει στο σημείο μη επιστροφής, σε οποιοδήποτε διαθέσιμο αεροδρόμιο ERA για καύσιμα/ενέργεια κατά τη διάρκεια πτητικών λειτουργιών απομονωμένου αεροδρομίου· η πτήση προς απομονωμένο αεροδρόμιο δεν συνεχίζεται μετά το σημείο μη επιστροφής, εκτός εάν τρέχουσα αξιολόγηση των μετεωρολογικών συνθηκών, της κυκλοφορίας και άλλων επιχειρησιακών συνθηκών υποδεικνύει ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση στο αεροδρόμιο προορισμού κατά τον εκτιμώμενο χρόνο χρήσης.

    Ο αερομεταφορέας λαμβάνει προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια αρχή για τη χρήση απομονωμένου αεροδρομίου ως αεροδρόμιο προορισμού.

    ε)

    Ο αερομεταφορέας παρέχει τα κατάλληλα περιθώρια ασφάλειας στον σχεδιασμό των πτήσεων προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο επιδείνωσης των διαθέσιμων προγνώσεων των μετεωρολογικών συνθηκών κατά τον εκτιμώμενο χρόνο προσγείωσης.

    στ)

    Για κάθε πτήση IFR, ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι διατίθενται επαρκή μέσα για την πλοήγηση προς και την προσγείωση στο αεροδρόμιο προορισμού ή σε οιοδήποτε εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού σε περίπτωση απώλειας ικανότητας για τη σκοπούμενη λειτουργία προσέγγισης και προσγείωσης.».

    ι)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.185 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.185 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — πολιτική διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση — αεροπλάνα

    α)

    Ο αερομεταφορέας καταρτίζει διαδικασίες για τη διαχείριση των καυσίμων/της ενέργειας κατά την πτήση οι οποίες διασφαλίζουν:

    1)

    τη συνεχή εγκυρότητα των εκτιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τον σχεδιασμό της πτήσης (ανασχεδιασμός πριν από την πτήση ή κατά την πτήση ή και τα δύο)·

    2)

    την εκ νέου ανάλυση και προσαρμογή, εάν είναι απαραίτητο·

    3)

    ότι η ποσότητα των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας που παραμένει επί του αεροσκάφους είναι προστατευμένη και δεν είναι μικρότερη από τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται για τη μετάβαση σε αεροδρόμιο στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση· και

    4)

    ότι καταγράφονται συναφή δεδομένα καυσίμων/ενέργειας για τους σκοπούς των σημείων 1, 2 και 3.

    β)

    Ο αερομεταφορέας διαθέτει διαδικασίες για να απαιτήσει από τον κυβερνήτη εμπορικής πτήσης να λάβει πληροφορίες καθυστέρησης από αξιόπιστη πηγή, όταν απρόβλεπτες περιστάσεις ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα την προσγείωση στο αεροδρόμιο προορισμού με λιγότερα από τα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια συν τυχόν:

    1)

    καύσιμα/ενέργεια για μετάβαση σε εναλλακτικό αεροδρόμιο, εφόσον απαιτείται· ή

    2)

    καύσιμα/ενέργεια που απαιτούνται για μετάβαση σε απομονωμένο αεροδρόμιο.

    γ)

    Ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης ενημερώνει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας (ATC) σχετικά με κατάσταση “ελάχιστων καυσίμων/ενέργειας” με τη δήλωση “MINIMUM FUEL” όταν ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης:

    1)

    δεσμεύεται να προσγειωθεί σε συγκεκριμένο αεροδρόμιο· και

    2)

    έχει υπολογίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην υπάρχουσα εξουσιοδότηση για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο μπορεί να οδηγήσει σε προσγείωση με λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.

    δ)

    Ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης δηλώνει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης καυσίμων/ενέργειας” με τη μετάδοση του σήματος “MAYDAY MAYDAY MAYDAY FUEL” όταν τα χρησιμοποιήσιμα καύσιμα/ενέργεια που υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμα κατά την προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο στο οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση είναι λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.»·

    ια)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.186 απαλείφεται·

    ιβ)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.190 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.190 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — ελικόπτερα

    α)

    Ο αερομεταφορέας καθιερώνει, εφαρμόζει και διατηρεί σύστημα καυσίμων/ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει:

    1)

    πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση· και

    2)

    πολιτική διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση.

    β)

    Το σύστημα καυσίμων/ενέργειας:

    1)

    είναι κατάλληλο για τον/τους τύπο/-ους πτητικής λειτουργίας που εκτελείται/-ούνται· και

    2)

    αντιστοιχεί στην ικανότητα του αερομεταφορέα να υποστηρίζει την εφαρμογή του.

    γ)

    Το σύστημα καυσίμων/ενέργειας και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτό υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια αρχή.»·

    ιγ)

    παρεμβάλλονται οι ακόλουθες παράγραφοι CAT.OP.MPA.191 και CAT.OP.MPA.192:

    «CAT.OP.MPA.191 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — Πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση — ελικόπτερα

    α)

    Ως μέρος του συστήματος καυσίμων/ενέργειας, ο αερομεταφορέας καταρτίζει πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση για να διασφαλίζει ότι το αεροσκάφος διαθέτει επαρκή ποσότητα χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας προκειμένου να ολοκληρώσει με ασφάλεια τη σχεδιαζόμενη πτήση και να καλύψει το περιθώριο παρεκκλίσεων από τη σχεδιαζόμενη πτητική λειτουργία.

    β)

    Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός καυσίμων/ενέργειας των πτήσεων βασίζεται τουλάχιστον στα ακόλουθα στοιχεία:

    1)

    σε διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας καθώς και:

    i)

    σε τρέχοντα συγκεκριμένα δεδομένα αεροσκάφους που προκύπτουν από σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης καυσίμων/ενέργειας· ή

    ii)

    σε δεδομένα που παρέχει ο κατασκευαστής του αεροσκάφους· και

    2)

    στις επιχειρησιακές συνθήκες υπό τις οποίες πρόκειται να διεξαχθεί η πτήση, συμπεριλαμβανομένων:

    i)

    δεδομένων κατανάλωσης καυσίμων/ενέργειας του αεροσκάφους·

    ii)

    των αναμενόμενων μαζών·

    iii)

    των αναμενόμενων μετεωρολογικών συνθηκών·

    iv)

    των επιπτώσεων των αναβαλλόμενων στοιχείων συντήρησης ή των παρεκκλίσεων από τη διαμόρφωση ή και των δύο· και

    v)

    των διαδικασιών και περιορισμών που ορίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

    γ)

    Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο προ πτήσης υπολογισμός των/της χρησιμοποιήσιμων/-ης καυσίμων/ενέργειας που απαιτούνται/-είται για μια πτήση περιλαμβάνει:

    1)

    καύσιμα/ενέργεια τροχοδρόμησης, τα οποία δεν πρέπει να είναι λιγότερα από εκείνα που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πριν από την απογείωση·

    2)

    καύσιμα/ενέργεια ταξιδιού·

    3)

    καύσιμα/ενέργεια έκτακτης κατάστασης·

    4)

    καύσιμα/ενέργεια εναλλακτικού προορισμού, εάν απαιτείται εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού·

    5)

    τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια, τα οποία δεν πρέπει να είναι λιγότερα από:

    i)

    καύσιμα/ενέργεια για πτήση 20 λεπτών με ταχύτητα μέγιστης εμβέλειας, εάν πρόκειται για πτήση σύμφωνα με τους κανόνες πτήσης εξ όψεως (VFR) και αεροναυτιλία που διεξάγεται την ημέρα με αναφορά σε ευδιάκριτα χαρακτηριστικά σημεία του εδάφους· ή

    ii)

    καύσιμα/ενέργεια για πτήση 30 λεπτών με ταχύτητα μέγιστης εμβέλειας, εάν πρόκειται για πτήση με κανόνες VFR και αεροναυτιλία που διεξάγεται τη νύχτα ή με μέσα εκτός της αναφοράς σε ευδιάκριτα χαρακτηριστικά σημεία του εδάφους· ή

    iii)

    εάν πρόκειται για πτήση με κανόνες ενόργανης πτήσης (IFR), καύσιμα/ενέργεια για πτήση 30 λεπτών με ταχύτητα κράτησης στα 1 500 ft (450 m) άνω του υψόμετρου αεροδρομίου υπό κανονικές συνθήκες, υπολογιζόμενα σύμφωνα με την εκτιμώμενη μάζα του ελικοπτέρου κατά την άφιξη στο εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού ή στο αεροδρόμιο προορισμού, όταν δεν απαιτείται εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού·

    6)

    πρόσθετα καύσιμα/ενέργεια ώστε να λαμβάνονται υπόψη αναμενόμενες καθυστερήσεις ή ειδικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί· και

    7)

    προαιρετικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται από τον κυβερνήτη εμπορικής πτήσης.

    δ)

    Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι, αν μια πτήση πρέπει να εκτελεστεί κατά μήκος διαδρομής ή προς αεροδρόμιο προορισμού διαφορετικό από εκείνο που είχε αρχικά σχεδιαστεί, οι διαδικασίες ανασχεδιασμού κατά την πτήση για τον υπολογισμό των απαιτούμενων χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας περιλαμβάνουν:

    1)

    τα καύσιμα/την ενέργεια ταξιδιού για το υπόλοιπο της πτήσης·

    2)

    τα εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια, που συνίστανται σε:

    i)

    καύσιμα/ενέργεια έκτακτης κατάστασης·

    ii)

    εναλλακτικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού·

    iii)

    τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια· και

    iv)

    συμπληρωματικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται από τον τύπο της πτητικής λειτουργίας·

    3)

    πρόσθετα καύσιμα/ενέργεια ώστε να λαμβάνονται υπόψη αναμενόμενες καθυστερήσεις ή ειδικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί· και

    4)

    προαιρετικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται από τον κυβερνήτη εμπορικής πτήσης.

    ε)

    Εναλλακτικά προς τα στοιχεία β) έως δ), για ελικόπτερα με μέγιστη πιστοποιημένη μάζα απογείωσης (MCTOM) έως 3 175 kg, για πτητικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε διαδρομές όπου η αεροναυτιλία διεξάγεται με αναφορά σε ευδιάκριτα χαρακτηριστικά σημεία του εδάφους ή για τοπικές πτητικές λειτουργίες ελικοπτέρων, η πολιτική καυσίμων/ενέργειας εξασφαλίζει ότι, μετά την ολοκλήρωση της πτήσης, ή σειράς πτήσεων, τα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια θα είναι επαρκή για:

    1)

    χρόνο πτήσης 30 λεπτών με ταχύτητα μέγιστης εμβέλειας· ή

    2)

    χρόνο πτήσης 20 λεπτών με ταχύτητα μέγιστης εμβέλειας, σε περίπτωση πτητικής λειτουργίας εντός περιοχής που παρέχει συνεχείς και κατάλληλες επιχειρησιακές τοποθεσίες».

    CAT.OP.MPA.192 Επιλογή αεροδρομίων και επιχειρησιακών τοποθεσιών — ελικόπτερα

    α)

    Για πτήσεις υπό μετεωρολογικές συνθήκες ενόργανης πτήσης (IMC), ο αερομεταφορέας επιλέγει εναλλακτικό αεροδρόμιο απογείωσης εντός χρόνου πτήσης 1 ώρας σε κανονική ταχύτητα πλεύσης, στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η επιστροφή στον χώρο αναχώρησης για λόγους καιρικών συνθηκών.

    β)

    Κατά τον σχεδιασμό της πτήσης, για κάθε πτήση με κανόνες ενόργανης πτήσης (IFR), ο αερομεταφορέας επιλέγει και καθορίζει στα επιχειρησιακά σχέδια πτήσης και στα σχέδια πτήσης υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας (ATS) ένα ή περισσότερα αεροδρόμια ή επιχειρησιακές τοποθεσίες, έτσι ώστε να διατίθενται δύο επιλογές ασφαλούς προσγείωσης κατά τη διάρκεια κανονικής πτητικής λειτουργίας, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπονται από τη SpA.HOFO.120 στοιχείο β).

    γ)

    Ο αερομεταφορέας εφαρμόζει τα κατάλληλα περιθώρια ασφάλειας στον σχεδιασμό των πτήσεων προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο επιδείνωσης των διαθέσιμων προγνώσεων των μετεωρολογικών συνθηκών κατά τον εκτιμώμενο χρόνο προσγείωσης.

    δ)

    Για κάθε πτήση IFR, ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι διατίθενται επαρκή μέσα για την πλοήγηση προς και την προσγείωση στο αεροδρόμιο προορισμού ή σε οιοδήποτε εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού σε περίπτωση απώλειας ικανότητας για τη σκοπούμενη λειτουργία προσέγγισης και προσγείωσης.»·

    ιδ)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.195 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.195 σχέδιο καυσίμων/ενέργειας — πολιτική διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση — ελικόπτερα

    α)

    Ο αερομεταφορέας καθιερώνει διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζεται ότι εκτελούνται έλεγχοι και διαχείριση καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση.

    β)

    Ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης παρακολουθεί την ποσότητα των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας που παραμένει επί του αεροσκάφους για να εξασφαλίζει ότι είναι προστατευμένη και δεν είναι μικρότερη από τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται για τη μετάβαση σε αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση·

    γ)

    Ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης ενημερώνει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας (ATC) σχετικά με κατάσταση “ελάχιστων καυσίμων/ενέργειας” με τη δήλωση “MINIMUM FUEL” όταν ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης:

    (1)

    δεσμεύεται να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία· και

    (2)

    έχει υπολογίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην υπάρχουσα εξουσιοδότηση για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ή τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή τοποθεσία, ή άλλες καθυστερήσεις λόγω εναέριας κυκλοφορίας μπορούν να οδηγήσουν σε προσγείωση με λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.

    δ)

    Ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης δηλώνει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης καυσίμων/ενέργειας” με τη μετάδοση του σήματος “MAYDAY MAYDAY MAYDAY FUEL” όταν τα χρησιμοποιήσιμα καύσιμα/ενέργεια που εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα κατά την προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση είναι λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.»·

    ιε)

    η ακόλουθη παράγραφος CAT.OP.MPA.200 αντικαθίσταται:

    «CAT.OP.MPA.200 Ειδικός ανεφοδιασμός ή αφαίρεση καυσίμων του αεροσκάφους

    α)

    Ο ειδικός ανεφοδιασμός ή η αφαίρεση καυσίμων πραγματοποιείται μόνο εάν ο αερομεταφορέας:

    (1)

    έχει διενεργήσει αξιολόγηση κινδύνων·

    (2)

    έχει αναπτύξει διαδικασίες· και

    (3)

    έχει καταρτίσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσωπικό του που συμμετέχει σε τέτοιες πτητικές λειτουργίες.

    β)

    Ο ειδικός ανεφοδιασμός ή η αφαίρεση καυσίμων εφαρμόζεται σε περίπτωση:

    (1)

    ανεφοδιασμού με κινητήρα σε λειτουργία ή με στροφείς σε λειτουργία·

    (2)

    ανεφοδιασμού/αφαίρεσης καυσίμων κατά την επιβίβαση, μετά την επιβίβαση ή μετά την αποβίβαση των επιβατών· και

    (3)

    ανεφοδιασμού/αφαίρεσης καυσίμων ευρέως κλάσματος.

    γ)

    Για αεροπλάνα, κάθε διαδικασία ειδικού ανεφοδιασμού ή αφαίρεσης καυσίμων και κάθε αλλαγή στις διαδικασίες αυτές απαιτεί προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια αρχή.

    δ)

    Για ελικόπτερα, οι διαδικασίες ανεφοδιασμού με στροφείς σε λειτουργία και κάθε αλλαγή στις διαδικασίες αυτές απαιτεί προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια αρχή.»·

    ιστ)

    στην παράγραφο CAT.OP.MPA.245 στοιχείο α), το σημείο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.

    αρχίζει την πτήση· ή»·

    ιζ)

    στην παράγραφο CAT.OP.MPA.246, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    του σημείου απόφασης όταν κάνει χρήση της διαδικασίας μειωμένων καυσίμων/μειωμένης ενέργειας έκτακτης κατάστασης· ή»·

    ιη)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.260 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.260 Εφοδιασμός με καύσιμα/ενέργεια και λιπαντικά

    Ο κυβερνήτης εμπορικής πτήσης δεν αρχίζει πτήση ούτε συνεχίζει σε περίπτωση ανασχεδιασμού κατά την πτήση, εκτός εάν έχει βεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος διαθέτει τουλάχιστον την ποσότητα χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας και λιπαντικών που έχει υπολογισθεί ότι απαιτείται για να ολοκληρώσει με ασφάλεια την πτήση, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες επιχειρησιακές συνθήκες.»·

    ιθ)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.280 «Διαχείριση καυσίμων κατά την πτήση — αεροπλάνα» αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «CAT.OP.MPA.280

    [ΑΦΗΝΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΚΕΝΟ].»·

    κ)

    η παράγραφος CAT.OP.MPA.281 απαλείφεται·

    κα)

    στην παράγραφο CAT.POL.A.220, το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «στ)

    Η αναμενόμενη μάζα του αεροπλάνου, στο σημείο όπου θεωρείται ότι υπέστησαν βλάβη οι δύο κινητήρες, δεν είναι μικρότερη από εκείνη που θα περιλάμβανε επαρκή καύσιμα/ενέργεια για την προσέγγιση προς αεροδρόμιο στο οποίο θεωρείται ότι θα πραγματοποιηθεί η προσγείωση, και να αφιχθεί εκεί σε απόλυτο ύψος τουλάχιστον 1 500 ft (450 m) επάνω ακριβώς από την περιοχή προσγείωσης και, στη συνέχεια, να εκτελέσει οριζόντια πτήση 15 λεπτών, με ισχύ ή ώση πλεύσης, κατά περίπτωση.»·

    κβ)

    στην παράγραφο CAT.POL.A.420, το στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «δ)

    Η αναμενόμενη μάζα του αεροπλάνου, στο σημείο όπου θεωρείται ότι υπέστησαν βλάβη οι δύο κινητήρες, δεν είναι μικρότερη από εκείνη που θα περιλάμβανε επαρκή καύσιμα/ενέργεια για την προσέγγιση προς αεροδρόμιο στο οποίο θεωρείται ότι θα πραγματοποιηθεί η προσγείωση, και να αφιχθεί εκεί σε απόλυτο ύψος τουλάχιστον 1 500 ft (450 m) επάνω ακριβώς από την περιοχή προσγείωσης και, στη συνέχεια, να εκτελέσει οριζόντια πτήση 15 λεπτών, με ισχύ ή ώση πλεύσης, κατά περίπτωση.»·

    κγ)

    στην παράγραφο CAT.IDE.A.195, το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ε)

    Οι απαιτήσεις που ισχύουν για τη λογική έναρξης και παύσης της καταγραφής από τον καταγραφέα επικοινωνιών ζεύξης δεδομένων είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για την έναρξη και παύση της καταγραφής από τον καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης (CVR) και περιλαμβάνονται στην παράγραφο CAT.IDE.A.185.»·

    5)

    Το παράρτημα V τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος SpA.HEMS.150 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «SpA.HEMS.150 Εφοδιασμός με καύσιμα/ενέργεια — ελάφρυνση

    Εναλλακτικά προς την παράγραφο CAT.OP.MPA.191 στοιχεία β), γ) και δ), όταν η αποστολή ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ελικοπτέρων (HEMS) διεξάγεται σύμφωνα με τους κανόνες πτήσης εξ όψεως (VFR) σε τοπική και καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, η πολιτική για τα καύσιμα/την ενέργεια διασφαλίζει ότι κατά την ολοκλήρωση της αποστολής, τα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια επαρκούν για:

    α)

    χρόνο πτήσης 30 λεπτών με ταχύτητα μέγιστης εμβέλειας· ή

    β)

    χρόνο πτήσης 20 λεπτών με ταχύτητα μέγιστης εμβέλειας την ημέρα, σε περίπτωση πτητικής λειτουργίας εντός περιοχής που παρέχει συνεχείς και κατάλληλες επιχειρησιακές τοποθεσίες.»·

    β)

    η παράγραφος SpA.HEMS.155 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «SpA.HEMS.155 Ανεφοδιασμός ενώ οι επιβάτες είναι επιβιβασμένοι

    Προβλέπεται διαδικασία ανεφοδιασμού με στροφείς είτε σταματημένους είτε σε λειτουργία, σύμφωνα με την παράγραφο CAT.OP.MPA.200 “Ειδικός ανεφοδιασμός ή αφαίρεση καυσίμων του αεροσκάφους”.»·

    γ)

    στην παράγραφο SpA.HOFO.120, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «α)

    Εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού στην ξηρά. Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους CAT.OP.MPA.192, NCC.OP.152 και SPO.OP.151, ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης/κυβερνήτης εμπορικής πτήσης δεν υποχρεούται να καθορίσει εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού στο επιχειρησιακό σχέδιο πτήσης στην περίπτωση πτήσεων που πραγματοποιούνται από υπεράκτια εγκατάσταση σε χερσαίο αεροδρόμιο, εφόσον:

    1)

    το αεροδρόμιο προορισμού ορίζεται ως παράκτιο αεροδρόμιο, ή

    2)

    πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

    i)

    το αεροδρόμιο προορισμού διαθέτει δημοσιευμένες διαδικασίες ενόργανης προσέγγισης·

    ii)

    ο χρόνος πτήσης δεν υπερβαίνει τις 3 ώρες· και

    iii)

    η δημοσιευμένη πρόγνωση καιρού που ισχύει 1 ώρα πριν και 1 ώρα μετά την αναμενόμενη ώρα προσγείωσης αναφέρει ότι:

    (Α)

    η βάση νεφών είναι τουλάχιστον 700 πόδια επάνω από την ελάχιστη οριζόμενη για τη διαδικασία ενόργανης προσέγγισης ή 1 000 πόδια επάνω από το αεροδρόμιο προορισμού, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο· και

    (B)

    η ορατότητα είναι τουλάχιστον 2 500 μέτρα.»·

    δ)

    στην παράγραφο SpA.SET-IMC.110, το στοιχείο ιβ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ιβ)

    συσκευή ελέγχου της ισχύος βοηθητικού κινητήρα που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του κινητήρα σε επαρκή περιοχή ισχύος για την ασφαλή ολοκλήρωση της πτήσης σε περίπτωση εύλογα πιθανής βλάβης της μονάδας ελέγχου καυσίμου/ενέργειας.»

    6)

    το παράρτημα VI τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος NCC.OP.105 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «NCC.OP.105 Προσδιορισμός απομονωμένων αεροδρομίων — αεροπλάνα

    Για την επιλογή εναλλακτικών αεροδρομίων και την πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση, ο αερομεταφορέας δεν θεωρεί ένα αεροδρόμιο απομονωμένο εκτός εάν ο χρόνος πτήσης έως το πλησιέστερο αποδεκτό λόγω καιρού εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού υπερβαίνει:

    α)

    για αεροπλάνα με παλινδρομικούς κινητήρες, τα 60 λεπτά· ή

    β)

    για αεροπλάνα με στροβιλοκινητήρες, τα 90 λεπτά.»·

    β)

    οι παράγραφοι NCC.OP.130 και NCC.OP.131 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «NCC.OP.130 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — αεροπλάνα και ελικόπτερα

    α)

    Ο αερομεταφορέας καθιερώνει, εφαρμόζει και διατηρεί σύστημα καυσίμων/ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει:

    1)

    πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση· και

    2)

    πολιτική διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση.

    β)

    Το σύστημα καυσίμων/ενέργειας:

    1)

    είναι κατάλληλο για τον/τους τύπο/-ους πτητικής λειτουργίας που εκτελείται/-ούνται· και

    2)

    αντιστοιχεί στην ικανότητα του αερομεταφορέα να υποστηρίζει την εφαρμογή του.

    NCC.OP.131 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση — αεροπλάνα και ελικόπτερα

    α)

    Ως μέρος του συστήματος καυσίμων/ενέργειας, ο αερομεταφορέας καταρτίζει πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση για να διασφαλίζει ότι το αεροσκάφος διαθέτει επαρκή ποσότητα χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας προκειμένου να ολοκληρώσει με ασφάλεια τη σχεδιαζόμενη πτήση και να καλύψει το περιθώριο παρεκκλίσεων από τη σχεδιαζόμενη πτητική λειτουργία.

    β)

    Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός καυσίμων/ενέργειας των πτήσεων βασίζεται τουλάχιστον στα ακόλουθα στοιχεία:

    1)

    σε διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας καθώς και:

    i)

    σε τρέχοντα συγκεκριμένα δεδομένα αεροσκάφους που προκύπτουν από σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης καυσίμων/ενέργειας ή, εάν δεν διατίθενται,

    ii)

    σε δεδομένα που παρέχει ο κατασκευαστής του αεροσκάφους· και

    2)

    στις επιχειρησιακές συνθήκες υπό τις οποίες πρόκειται να διεξαχθεί η πτήση, συμπεριλαμβανομένων:

    i)

    δεδομένων κατανάλωσης καυσίμων/ενέργειας του αεροσκάφους·

    ii)

    των αναμενόμενων μαζών·

    iii)

    των αναμενόμενων μετεωρολογικών συνθηκών·

    iv)

    των επιπτώσεων των αναβαλλόμενων στοιχείων συντήρησης ή των παρεκκλίσεων από τη διαμόρφωση ή και των δύο· και

    v)

    των αναμενόμενων καθυστερήσεων.

    γ)

    Για αεροπλάνα, ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο προ πτήσης υπολογισμός των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας που απαιτούνται για μια πτήση περιλαμβάνει:

    1)

    καύσιμα/ενέργεια τροχοδρόμησης, τα οποία δεν πρέπει να είναι λιγότερα από την ποσότητα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί πριν από την απογείωση·

    2)

    καύσιμα/ενέργεια ταξιδιού τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για να μπορεί το αεροπλάνο να πετάξει από την απογείωση, ή από το σημείο ανασχεδιασμού κατά την πτήση, έως την προσγείωση στο αεροδρόμιο προορισμού·

    3)

    καύσιμα/ενέργεια έκτακτης κατάστασης τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για την αντιστάθμιση απρόβλεπτων παραγόντων·

    4)

    καύσιμα/ενέργεια εναλλακτικού προορισμού:

    i)

    όταν εκτελείται πτήση με τουλάχιστον ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού, πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για την πτήση από το αεροδρόμιο προορισμού έως το εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού· ή

    ii)

    όταν εκτελείται πτήση χωρίς εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού, πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται να διαθέτει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο προορισμού για να αντισταθμίζεται η έλλειψη εναλλακτικού αεροδρομίου προορισμού·

    5)

    τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας η οποία υπολογίζεται με ταχύτητα κράτησης στα 1 500 ft (450 m) άνω του υψόμετρου αεροδρομίου υπό κανονικές συνθήκες σύμφωνα με την εκτιμώμενη μάζα του αεροσκάφους κατά την άφιξη στο εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού ή στο αεροδρόμιο προορισμού όταν δεν απαιτείται εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού, και δεν πρέπει να είναι μικρότερη από:

    i)

    τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται/-είται για πτήση 45 λεπτών, για αεροπλάνα με περιστρεφόμενους κινητήρες σε πτήσεις που διεξάγονται υπό κανόνες πτήσης εξ όψεως (VFR) τη νύχτα και σε πτήσεις με κανόνες ενόργανης πτήσης (IFR)· ή

    ii)

    τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται/-είται για πτήση 30 λεπτών υπό συνθήκες VFR την ημέρα, για αεροπλάνα με παλινδρομικούς κινητήρες·

    iii)

    τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται/-είται για πτήση 30 λεπτών, για αεροπλάνα με στροβιλοκινητήρες·

    6)

    συμπληρωματικά καύσιμα/συμπληρωματική ενέργεια, εάν απαιτείται από τον τύπο της πτητικής λειτουργίας· πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που επιτρέπει στο αεροπλάνο να εκτελέσει ασφαλή προσγείωση σε εναλλακτικό αεροδρόμιο κατά τη διαδρομή για καύσιμα/ενέργεια (κρίσιμο σενάριο αεροδρομίου ERA για καύσιμα/ενέργεια) σε περίπτωση βλάβης κινητήρα ή απώλειας πίεσης, όποιο απαιτεί τη μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων/ενέργειας, βάσει της εκτίμησης ότι η βλάβη προκύπτει στο πλέον κρίσιμο σημείο της διαδρομής· τα εν λόγω συμπληρωματικά καύσιμα/η εν λόγω συμπληρωματική ενέργεια απαιτούνται/-είται μόνο εάν η ελάχιστη ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που υπολογίζεται σύμφωνα με το στοιχείο γ) σημεία 2 έως 5 δεν επαρκεί για μια τέτοια περίπτωση·

    7)

    πρόσθετα καύσιμα/ενέργεια ώστε να λαμβάνονται υπόψη αναμενόμενες καθυστερήσεις ή ειδικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί· και

    8)

    προαιρετικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται από τον κυβερνήτη εμπορικής πτήσης.

    δ)

    Για ελικόπτερα, ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο προ πτήσης υπολογισμός των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας που απαιτούνται για μια πτήση περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα:

    1)

    καύσιμα/ενέργεια που απαιτούνται για πτήση έως το αεροδρόμιο ή την επιχειρησιακή τοποθεσία σκοπούμενης προσγείωσης·

    2)

    εάν απαιτείται εναλλακτικός προορισμός, καύσιμα/ενέργεια εναλλακτικού προορισμού, τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για την εκτέλεση αποτυχημένης προσέγγισης στο αεροδρόμιο ή στην επιχειρησιακή τοποθεσία σκοπούμενης προσγείωσης, και, εν συνεχεία, για την πτήση έως τον συγκεκριμένο εναλλακτικό προορισμό, την προσέγγιση και την προσγείωση· και

    3)

    τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια, τα οποία δεν πρέπει να είναι λιγότερα από:

    i)

    καύσιμα/ενέργεια για πτήση τουλάχιστον 20 λεπτών με ταχύτητα μέγιστης εμβέλειας, για πτήσεις υπό συνθήκες VFR· ή

    ii)

    για πτήσεις IFR, καύσιμα/ενέργεια για πτήση τουλάχιστον 30 λεπτών με ταχύτητα κράτησης στα 450 m (1 500 ft) άνω του αεροδρομίου ή της επιχειρησιακής τοποθεσίας σκοπούμενης προσγείωσης ή του εναλλακτικού προορισμού, υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας.

    ε)

    Ο αερομεταφορέας διασφαλίζει ότι, αν μια πτήση πρέπει να μεταβεί σε αεροδρόμιο προορισμού διαφορετικό από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί, προβλέπονται διαδικασίες ανασχεδιασμού κατά την πτήση για τον υπολογισμό των απαιτούμενων χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας και ότι αυτές συμμορφώνονται με το στοιχείο γ) σημεία 2 έως 7 για αεροπλάνα και με το στοιχείο δ) για ελικόπτερα.

    στ)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης δεν αρχίζει πτήση ούτε συνεχίζει σε περίπτωση ανασχεδιασμού κατά την πτήση, εκτός εάν έχει βεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος διαθέτει τουλάχιστον την ποσότητα χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας και λιπαντικών που έχει υπολογισθεί ότι απαιτείται για να ολοκληρώσει με ασφάλεια την πτήση.»·

    γ)

    στην παράγραφο NCC.OP.151, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    ο τόπος σκοπούμενης προσγείωσης ορίζεται ως απομονωμένο αεροδρόμιο και:

    1)

    προβλέπεται διαδικασία ενόργανης προσέγγισης για το αεροδρόμιο της σκοπούμενης προσγείωσης· και

    2)

    οι διαθέσιμες τρέχουσες μετεωρολογικές πληροφορίες επισημαίνουν ότι θα επικρατούν οι κάτωθι μετεωρολογικές συνθήκες από 2 ώρες πριν έως 2 ώρες μετά την υπολογιζόμενη ώρα άφιξης:

    i)

    βάση νεφών σε τουλάχιστον 300 m (1 000 ft) επάνω από την ελάχιστη οριζόμενη για τη διαδικασία ενόργανης προσέγγισης· και

    ii)

    ορατότητα τουλάχιστον 5,5 km ή 4 km μεγαλύτερη από την ελάχιστη οριζόμενη για τη διαδικασία.»·

    δ)

    στην παράγραφο NCC.OP.155, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    Για όλους τους άλλους τύπους καυσίμου/ενέργειας λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις και το αεροσκάφος είναι κατάλληλα στελεχωμένο με ειδικευμένο προσωπικό, έτοιμο να αρχίσει και να καθοδηγήσει εκκένωση του αεροσκάφους με τα πιο πρακτικά και πρόσφορα διαθέσιμα μέσα.»·

    ε)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος NCC.OP.157:

    «NCC.OP.157 Ανεφοδιασμός με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία — ελικόπτερα

    α)

    Ανεφοδιασμός με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία πραγματοποιείται μόνο:

    1)

    όταν δεν επιβιβάζονται ούτε αποβιβάζονται επιβάτες·

    2)

    εάν ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου/της επιχειρησιακής τοποθεσίας επιτρέπει τέτοιες πτητικές λειτουργίες·

    3)

    σύμφωνα με τυχόν ειδικές διαδικασίες και περιορισμούς του εγχειριδίου πτήσης του αεροσκάφους (AFM)·

    4)

    με καύσιμα τύπου JET A ή JET A-1· και

    5)

    παρουσία των κατάλληλων εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού διάσωσης και πυρόσβεσης (RFF).

    β)

    Ο αερομεταφορέας αξιολογεί τους κινδύνους που συνδέονται με ανεφοδιασμό με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία.

    γ)

    Ο αερομεταφορέας καταρτίζει κατάλληλες διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τηρούνται από όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό, όπως τα μέλη του πληρώματος και το προσωπικό επίγειων λειτουργιών.

    δ)

    Ο αερομεταφορέας εκπαιδεύει τα μέλη του πληρώματός του και διασφαλίζει ότι το εμπλεκόμενο προσωπικό επίγειων λειτουργιών λαμβάνει την κατάλληλη εκπαίδευση.

    ε)

    Ο αερομεταφορέας διασφαλίζει ότι η διαδικασία ανεφοδιασμού ελικοπτέρου με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία καθορίζεται στο εγχειρίδιο πτητικών λειτουργιών. Η εν λόγω διαδικασία και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτήν υπόκειται σε προηγούμενη έγκριση από την αρμόδια αρχή.»·

    στ)

    η παράγραφος NCC.OP.205 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «NCC.OP.205 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — πολιτική διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση

    α)

    Ο αερομεταφορέας καθιερώνει διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζεται ότι εκτελούνται έλεγχοι και διαχείριση καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση.

    β)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης παρακολουθεί την ποσότητα των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας που παραμένει επί του αεροσκάφους για να εξασφαλίζει ότι είναι προστατευμένη και δεν είναι μικρότερη από τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται για τη μετάβαση σε αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση.

    γ)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης ενημερώνει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας (ATC) σχετικά με κατάσταση «ελάχιστων καυσίμων/ενέργειας» με τη δήλωση «MINIMUM FUEL» όταν ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης:

    1)

    δεσμεύεται να προσγειωθεί σε συγκεκριμένο αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία· και

    2)

    έχει υπολογίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην υπάρχουσα εξουσιοδότηση για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ή τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή τοποθεσία, ή άλλες καθυστερήσεις λόγω εναέριας κυκλοφορίας μπορούν να οδηγήσουν σε προσγείωση με λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.

    δ)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης δηλώνει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης καυσίμων/ενέργειας” με τη μετάδοση του σήματος “MAYDAY MAYDAY MAYDAY FUEL” όταν τα χρησιμοποιήσιμα καύσιμα/ενέργεια που εκτιμάται ότι είναι θα διαθέσιμα κατά την προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση είναι λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.»·

    ζ)

    στην παράγραφο NCC.POL.110 στοιχείο α), τα σημεία 6, 7, 8 και 9 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.

    μάζα καυσίμου/ενέργειας κατά την απογείωση και μάζα καυσίμου/ενέργειας του ταξιδιού·

    7)

    μάζα αναλώσιμων, εκτός από το καύσιμο/την ενέργεια, κατά περίπτωση·

    8)

    συνιστώσες φορτίου, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών, των αποσκευών, του φορτίου και του έρματος·

    9)

    μάζα απογείωσης, μάζα προσγείωσης και μάζα χωρίς καύσιμο/ενέργεια·»·

    7)

    το παράρτημα VII τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος NCO.OP.105 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «NCO.OP.105 Προσδιορισμός απομονωμένων αεροδρομίων — αεροπλάνα

    «Για την επιλογή εναλλακτικών αεροδρομίων και τον εφοδιασμό καυσίμων/ενέργειας, ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης δεν θεωρεί ένα αεροδρόμιο απομονωμένο, εκτός εάν ο χρόνος πτήσης έως το πλησιέστερο αποδεκτό λόγω καιρού εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού υπερβαίνει:

    α)

    για αεροπλάνα με παλινδρομικούς κινητήρες, τα 60 λεπτά· ή

    β)

    για αεροπλάνα με στροβιλοκινητήρες, τα 90 λεπτά.»·

    β)

    η παράγραφος NCO.OP.125 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «NCO.OP.125 Εφοδιασμός με καύσιμα/ενέργεια και λιπαντικά — αεροπλάνα και ελικόπτερα

    α)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης εξασφαλίζει ότι η ποσότητα καυσίμων/ενέργειας και λιπαντικών που μεταφέρεται επί του αεροσκάφους είναι επαρκής, λαμβάνοντας υπόψη τις μετεωρολογικές συνθήκες, κάθε στοιχείο που επηρεάζει τις επιδόσεις του αεροσκάφους, τυχόν καθυστερήσεις που αναμένονται κατά την πτήση και τυχόν έκτακτες καταστάσεις που ευλόγως αναμένεται να επηρεάσουν την πτήση.

    β)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης σχεδιάζει ποσότητα καυσίμων/ενέργειας η οποία πρέπει να φυλάσσεται ως τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια ώστε να διασφαλίζεται ασφαλής προσγείωση. Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης λαμβάνει υπόψη όλα τα ακόλουθα, και με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας, για τον προσδιορισμό της ποσότητας των τελικών εφεδρικών καυσίμων/ενέργειας:

    1)

    τη σοβαρότητα του κινδύνου που μπορεί να προκύψει για πρόσωπα ή αγαθά από μια προσγείωση έκτακτης ανάγκης μετά από εξάντληση καυσίμων/ενέργειας· και

    2)

    την πιθανότητα απρόοπτων περιστάσεων μη προφύλαξης των τελικών εφεδρικών καυσίμων/ενέργειας.

    γ)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης αρχίζει πτήση μόνο εάν το αεροσκάφος διαθέτει επαρκή καύσιμα/ενέργεια και λιπαντικά:

    1)

    για πτήση προς το αεροδρόμιο ή την επιχειρησιακή τοποθεσία σκοπούμενης προσγείωσης, συν τα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια, όταν δεν απαιτείται εναλλακτικός προορισμός· ή

    2)

    για πτήση προς το αεροδρόμιο ή την επιχειρησιακή τοποθεσία σκοπούμενης προσγείωσης και στη συνέχεια σε εναλλακτικό αεροδρόμιο, συν τα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια, όταν απαιτείται εναλλακτικός προορισμός.»·

    γ)

    η παράγραφος NCO.OP.126 απαλείφεται·

    δ)

    στην παράγραφο NCO.OP.145, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    Για όλους τους άλλους τύπους καυσίμου/ενέργειας, το αεροσκάφος δεν ανεφοδιάζεται όταν επιβιβάζονται, έχουν επιβιβασθεί ή αποβιβάζονται επιβάτες, εκτός εάν παρίσταται ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης ή άλλο ειδικευμένο προσωπικό, έτοιμο να αρχίσει και να καθοδηγήσει εκκένωση του αεροσκάφους με τα πιο πρακτικά και πρόσφορα διαθέσιμα μέσα.»·

    ε)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος NCO.OP.147:

    «NCO.OP.147 Ανεφοδιασμός με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία — ελικόπτερα

    Ανεφοδιασμός με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία πραγματοποιείται μόνο εάν πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:

    α)

    εάν δεν είναι πρακτική η παύση της λειτουργίας ή η επανεκκίνηση του κινητήρα·

    β)

    σύμφωνα με τυχόν ειδικές διαδικασίες και περιορισμούς του εγχειριδίου πτήσης του αεροσκάφους (AFM)·

    γ)

    με καύσιμα τύπου JET A ή JET A-1·

    δ)

    όταν δεν επιβιβάζονται, δεν έχουν επιβιβασθεί ή δεν αποβιβάζονται επιβάτες ή άτομα ειδικών καθηκόντων·

    ε)

    εάν ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ή της επιχειρησιακής τοποθεσίας επιτρέπει τέτοιες πτητικές λειτουργίες·

    στ)

    παρουσία των κατάλληλων εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού διάσωσης και πυρόσβεσης (RFF)· και

    ζ)

    σύμφωνα με κατάλογο σημείων ελέγχου ο οποίος περιέχει:

    1)

    κανονικές διαδικασίες και διαδικασίες έκτακτης κατάστασης·

    2)

    τον απαιτούμενο εξοπλισμό·

    3)

    τυχόν περιορισμούς· και

    4)

    τις ευθύνες και τα καθήκοντα του κυβερνήτη μη εμπορικής πτήσης και, κατά περίπτωση, των μελών του πληρώματος και των ατόμων ειδικών καθηκόντων.»·

    στ)

    η παράγραφος NCO.OP.185 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «NCO.OP.185 Διαχείριση καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση

    α)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης παρακολουθεί την ποσότητα των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας που παραμένει επί του αεροσκάφους για να εξασφαλίζει ότι είναι προστατευμένη και δεν είναι μικρότερη από τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται για τη μετάβαση σε αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση.

    β)

    Ο κυβερνήτης ελεγχόμενης μη εμπορικής πτήσης ενημερώνει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας (ATC) σχετικά με κατάσταση “ελάχιστων καυσίμων/ενέργειας” με τη δήλωση “MINIMUM FUEL” όταν ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης:

    1)

    δεσμεύεται να προσγειωθεί σε συγκεκριμένο αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία· και

    2)

    έχει υπολογίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην υπάρχουσα εξουσιοδότηση για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ή τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή τοποθεσία, ή άλλες καθυστερήσεις λόγω εναέριας κυκλοφορίας μπορούν να οδηγήσουν σε προσγείωση με λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.

    γ)

    Ο κυβερνήτης ελεγχόμενης μη εμπορικής πτήσης δηλώνει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης καυσίμων/ενέργειας” με τη μετάδοση του σήματος “MAYDAY MAYDAY MAYDAY FUEL” όταν τα χρησιμοποιήσιμα καύσιμα/ενέργεια που εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα κατά την προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση είναι λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.»·

    ζ)

    οι παράγραφοι NCO.SPEC.135 και NCO.SPEC.140 απαλείφονται·

    8)

    το παράρτημα VIII τροποποιείται ως εξής:

    α)

    η παράγραφος SPO.OP.105 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «SPO.OP.105 Προσδιορισμός απομονωμένων αεροδρομίων — αεροπλάνα

    Για την επιλογή εναλλακτικών αεροδρομίων και την πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση, ο αερομεταφορέας δεν θεωρεί ένα αεροδρόμιο απομονωμένο εκτός εάν ο χρόνος πτήσης έως το πλησιέστερο αποδεκτό λόγω καιρού εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού υπερβαίνει:

    α)

    για αεροπλάνα με παλινδρομικούς κινητήρες, τα 60 λεπτά· ή

    β)

    για αεροπλάνα με στροβιλοκινητήρες, τα 90 λεπτά.»·

    β)

    οι παράγραφοι SPO.OP.130 και SPO.OP.131 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «SPO.OP.130 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — αεροπλάνα και ελικόπτερα

    α)

    Ο αερομεταφορέας καθιερώνει, εφαρμόζει και διατηρεί σύστημα καυσίμων/ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει:

    1)

    πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση· και

    2)

    πολιτική διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση.

    β)

    Το σύστημα καυσίμων/ενέργειας:

    1)

    είναι κατάλληλο για τον/τους τύπο/-ους πτητικής λειτουργίας που εκτελείται/-ούνται· και

    2)

    αντιστοιχεί στην ικανότητα του αερομεταφορέα να υποστηρίζει την εφαρμογή του.

    SPO.OP.131 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση — αεροπλάνα και ελικόπτερα

    α)

    Ως μέρος του συστήματος καυσίμων/ενέργειας, ο αερομεταφορέας καταρτίζει πολιτική σχεδιασμού καυσίμων/ενέργειας και ανασχεδιασμού κατά την πτήση για να διασφαλίζει ότι το αεροσκάφος διαθέτει επαρκή ποσότητα χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας προκειμένου να ολοκληρώσει με ασφάλεια τη σχεδιαζόμενη πτήση και να καλύψει το περιθώριο παρεκκλίσεων από τη σχεδιαζόμενη πτητική λειτουργία.

    β)

    Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός καυσίμων/ενέργειας των πτήσεων βασίζεται τουλάχιστον στα ακόλουθα στοιχεία:

    1)

    σε διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας καθώς και:

    i)

    σε τρέχοντα συγκεκριμένα δεδομένα αεροσκάφους που προκύπτουν από σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης καυσίμων/ενέργειας ή, εάν δεν διατίθενται,

    ii)

    σε δεδομένα που παρέχει ο κατασκευαστής του αεροσκάφους· και

    2)

    στις επιχειρησιακές συνθήκες υπό τις οποίες πρόκειται να διεξαχθεί η πτήση, συμπεριλαμβανομένων:

    i)

    δεδομένων κατανάλωσης καυσίμων/ενέργειας του αεροσκάφους·

    ii)

    των αναμενόμενων μαζών·

    iii)

    των αναμενόμενων μετεωρολογικών συνθηκών·

    iv)

    των επιπτώσεων των αναβαλλόμενων στοιχείων συντήρησης και/ή των παρεκκλίσεων από τη διαμόρφωση· και

    v)

    των αναμενόμενων καθυστερήσεων.

    γ)

    Για αεροπλάνα, ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο προ πτήσης υπολογισμός των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας που απαιτούνται για μια πτήση περιλαμβάνει:

    1)

    καύσιμα/ενέργεια τροχοδρόμησης, τα οποία δεν πρέπει να είναι λιγότερα από την ποσότητα που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί πριν από την απογείωση·

    2)

    καύσιμα/ενέργεια ταξιδιού τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για να μπορεί το αεροπλάνο να πετάξει από την απογείωση, ή από το σημείο ανασχεδιασμού κατά την πτήση, έως την προσγείωση στο αεροδρόμιο προορισμού·

    3)

    καύσιμα/ενέργεια έκτακτης κατάστασης τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για την αντιστάθμιση απρόβλεπτων παραγόντων·

    4)

    καύσιμα/ενέργεια εναλλακτικού προορισμού

    i)

    όταν εκτελείται πτήση με τουλάχιστον ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού, πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για την πτήση από το αεροδρόμιο προορισμού έως το εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού· ή

    ii)

    όταν εκτελείται πτήση χωρίς εναλλακτικό αεροδρόμιο προορισμού, πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται να διαθέτει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο προορισμού για να αντισταθμίζεται η έλλειψη εναλλακτικού αεροδρομίου προορισμού·

    5)

    τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια τα οποία διαφυλάσσονται ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλής προσγείωση· ο αερομεταφορέας λαμβάνει υπόψη όλα τα ακόλουθα, και με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας, για τον προσδιορισμό της ποσότητας των τελικών εφεδρικών καυσίμων/ενέργειας:

    i)

    τη σοβαρότητα του κινδύνου που μπορεί να προκύψει για πρόσωπα ή αγαθά από μια προσγείωση έκτακτης ανάγκης μετά από εξάντληση καυσίμων/ενέργειας·

    ii)

    την πιθανότητα απρόοπτων περιστάσεων μη διαφύλαξης των τελικών εφεδρικών καυσίμων/ενέργειας·

    6)

    συμπληρωματικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται από τον τύπο της πτητικής λειτουργίας· πρόκειται για την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που επιτρέπει στο αεροπλάνο να εκτελέσει ασφαλή προσγείωση σε εναλλακτικό αεροδρόμιο κατά τη διαδρομή για καύσιμα/ενέργεια (κρίσιμο σενάριο αεροδρομίου ERA για καύσιμα/ενέργεια) σε περίπτωση βλάβης κινητήρα ή απώλειας πίεσης, όποιο απαιτεί τη μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμων/ενέργειας, βάσει της εκτίμησης ότι η βλάβη προκύπτει στο πλέον κρίσιμο σημείο της διαδρομής· τα εν λόγω συμπληρωματικά καύσιμα/η εν λόγω συμπληρωματική ενέργεια απαιτούνται/-είται μόνο εάν η ελάχιστη ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που υπολογίζεται σύμφωνα με το στοιχείο γ) σημεία 2 έως 5 δεν επαρκεί για μια τέτοια περίπτωση·

    7)

    πρόσθετα καύσιμα/ενέργεια ώστε να λαμβάνονται υπόψη αναμενόμενες καθυστερήσεις ή ειδικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί· και

    8)

    προαιρετικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται από τον κυβερνήτη μη εμπορικής πτήσης.

    δ)

    Για ελικόπτερα, ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι ο προ πτήσης υπολογισμός των χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας που απαιτούνται για μια πτήση περιλαμβάνει όλα τα ακόλουθα:

    1)

    καύσιμα/ενέργεια που απαιτούνται για πτήση έως το αεροδρόμιο ή την επιχειρησιακή τοποθεσία σκοπούμενης προσγείωσης·

    2)

    εάν απαιτείται εναλλακτικός προορισμός, καύσιμα/ενέργεια εναλλακτικού προορισμού, τα οποία αποτελούν την ποσότητα καυσίμων/ενέργειας που απαιτείται για την εκτέλεση αποτυχημένης προσέγγισης στο αεροδρόμιο ή την επιχειρησιακή τοποθεσία σκοπούμενης προσγείωσης, και, εν συνεχεία, για την πτήση έως τον συγκεκριμένο εναλλακτικό προορισμό, την προσέγγιση και την προσγείωση· και

    3)

    τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια τα οποία διαφυλάσσονται ώστε να εξασφαλίζεται ασφαλής προσγείωση· ο αερομεταφορέας λαμβάνει υπόψη όλα τα ακόλουθα, και με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας, για τον προσδιορισμό της ποσότητας των τελικών εφεδρικών καυσίμων/ενέργειας:

    i)

    τη σοβαρότητα του κινδύνου που μπορεί να προκύψει για πρόσωπα ή αγαθά από μια προσγείωση έκτακτης ανάγκης μετά από εξάντληση καυσίμων/ενέργειας· και

    ii)

    την πιθανότητα τέτοιων απρόοπτων περιστάσεων μη διαφύλαξης των τελικών εφεδρικών καυσίμων/ενέργειας·

    4)

    πρόσθετα καύσιμα/ενέργεια ώστε να λαμβάνονται υπόψη αναμενόμενες καθυστερήσεις ή ειδικοί επιχειρησιακοί περιορισμοί· και

    5)

    προαιρετικά καύσιμα/ενέργεια, εάν απαιτείται από τον κυβερνήτη μη εμπορικής πτήσης.

    ε)

    Ο αερομεταφορέας διασφαλίζει ότι, αν μια πτήση πρέπει να μεταβεί σε αεροδρόμιο προορισμού διαφορετικό από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί, προβλέπονται διαδικασίες ανασχεδιασμού κατά την πτήση για τον υπολογισμό των απαιτούμενων χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας και ότι αυτές συμμορφώνονται με το στοιχείο γ) σημεία 2 έως 7 για αεροπλάνα και με το στοιχείο δ) για ελικόπτερα.

    στ)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης δεν αρχίζει πτήση ούτε συνεχίζει σε περίπτωση ανασχεδιασμού κατά την πτήση, εκτός εάν έχει βεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος διαθέτει τουλάχιστον την ποσότητα χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας και λιπαντικών που έχει υπολογισθεί ότι απαιτείται για να ολοκληρώσει με ασφάλεια την πτήση.»·

    γ)

    στην παράγραφο SPO.OP.150, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    ο τόπος σκοπούμενης προσγείωσης ορίζεται ως απομονωμένο αεροδρόμιο και:

    1)

    προβλέπεται διαδικασία ενόργανης προσέγγισης για το αεροδρόμιο της σκοπούμενης προσγείωσης· και

    2)

    οι διαθέσιμες τρέχουσες μετεωρολογικές πληροφορίες δείχνουν ότι θα επικρατούν αμφότερες οι κάτωθι μετεωρολογικές συνθήκες από 2 ώρες πριν έως 2 ώρες μετά την υπολογιζόμενη ώρα άφιξης, ή από την πραγματική ώρα αναχώρησης έως 2 ώρες μετά την υπολογιζόμενη ώρα άφιξης, όποιο διάστημα είναι βραχύτερο:

    i)

    βάση νεφών σε τουλάχιστον 300 m (1 000 ft) επάνω από την ελάχιστη οριζόμενη για τη διαδικασία ενόργανης προσέγγισης·

    ii)

    ορατότητα τουλάχιστον 5,5 km ή 4 km μεγαλύτερη από την ελάχιστη οριζόμενη για τη διαδικασία.»·

    δ)

    στην παράγραφο SPO.OP.155, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «β)

    Για όλους τους άλλους τύπους καυσίμου/ενέργειας λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις και το αεροσκάφος είναι κατάλληλα στελεχωμένο με ειδικευμένο προσωπικό, έτοιμο να αρχίσει και να καθοδηγήσει εκκένωση του αεροσκάφους με τα πιο πρακτικά και πρόσφορα διαθέσιμα μέσα.»·

    ε)

    παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος SPO.OP.157:

    «SPO.OP.157 Ανεφοδιασμός με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία — ελικόπτερα

    α)

    Ανεφοδιασμός με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία πραγματοποιείται μόνο:

    1)

    όταν δεν επιβιβάζονται ούτε αποβιβάζονται άτομα ειδικών καθηκόντων·

    2)

    εάν ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ή της επιχειρησιακής τοποθεσίας επιτρέπει τέτοιες πτητικές λειτουργίες·

    3)

    σύμφωνα με τυχόν ειδικές διαδικασίες και περιορισμούς του εγχειριδίου πτήσης του αεροσκάφους (AFM)·

    4)

    με καύσιμα τύπου JET A ή JET A-1· και

    5)

    παρουσία των κατάλληλων εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού διάσωσης και πυρόσβεσης (RFF).

    β)

    Ο αερομεταφορέας αξιολογεί τους κινδύνους που συνδέονται με ανεφοδιασμό με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία.

    γ)

    Ο αερομεταφορέας καταρτίζει κατάλληλες διαδικασίες οι οποίες πρέπει να τηρούνται από όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό, όπως μέλη του πληρώματος, άτομα ειδικών καθηκόντων και προσωπικό επίγειων λειτουργιών.

    δ)

    Ο αερομεταφορέας διασφαλίζει ότι τα μέλη του πληρώματος, το προσωπικό επίγειων λειτουργιών καθώς επίσης και τυχόν άτομα ειδικών καθηκόντων που συμμετέχουν στις διαδικασίες έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση.

    ε)

    Ο αερομεταφορέας διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες ανεφοδιασμού ελικοπτέρου με κινητήρα/-ες και/ή στροφείς σε λειτουργία καθορίζονται στο εγχειρίδιο πτητικών λειτουργιών.»·

    στ)

    η παράγραφος SPO.OP.190 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «SPO.OP.190 Σύστημα καυσίμων/ενέργειας — πολιτική διαχείρισης καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση

    α)

    Ο αερομεταφορέας σύνθετου μονοκινητήριου αεροσκάφους καθιερώνει διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζεται ότι εκτελούνται οι έλεγχοι και η διαχείριση καυσίμων/ενέργειας κατά την πτήση.

    β)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης παρακολουθεί την εναπομένουσα ποσότητα χρησιμοποιήσιμων καυσίμων/ενέργειας επί του αεροσκάφους για να εξασφαλίζει ότι είναι προστατευμένη και δεν είναι μικρότερη από τα καύσιμα/την ενέργεια που απαιτούνται για την άφιξη σε αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση.

    γ)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης ενημερώνει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας (ATC) σχετικά με κατάσταση “ελάχιστων καυσίμων/ενέργειας” με τη δήλωση “MINIMUM FUEL” όταν ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης:

    1)

    δεσμεύεται να προσγειωθεί σε συγκεκριμένο αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία· και

    2)

    έχει υπολογίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην υπάρχουσα εξουσιοδότηση για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ή τη συγκεκριμένη επιχειρησιακή τοποθεσία, ή άλλες καθυστερήσεις λόγω εναέριας κυκλοφορίας μπορούν να οδηγήσουν σε προσγείωση με λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.

    δ)

    Ο κυβερνήτης μη εμπορικής πτήσης δηλώνει “κατάσταση έκτακτης ανάγκης καυσίμων/ενέργειας” με τη μετάδοση του σήματος “MAYDAY MAYDAY MAYDAY FUEL” όταν τα χρησιμοποιήσιμα καύσιμα/ενέργεια που εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα κατά την προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο ή επιχειρησιακή τοποθεσία όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής προσγείωση είναι λιγότερα από τα σχεδιαζόμενα τελικά εφεδρικά καύσιμα/ενέργεια.»·

    ζ)

    η παράγραφος SPO.POL.110 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «SPO.POL.110 Σύστημα μάζας και ζυγοστάθμισης — εμπορικές πτητικές λειτουργίες με αεροπλάνα και ελικόπτερα και μη εμπορικές πτητικές λειτουργίες με σύνθετα μηχανοκίνητα αεροσκάφη

    α)

    Ο αερομεταφορέας διαθέτει σύστημα μάζας και ζυγοστάθμισης για να προσδιορίζει, για κάθε πτήση ή σειρά πτήσεων, τα ακόλουθα:

    1)

    την επιχειρησιακή μάζα του αεροσκάφους χωρίς το πλήρωμα·

    2)

    τη μάζα του ωφέλιμου φορτίου·

    3)

    τη μάζα του φορτίου καυσίμου/ενέργειας·

    4)

    το φορτίο του αεροσκάφους και την κατανομή του φορτίου·

    5)

    τη μάζα απογείωσης, τη μάζα προσγείωσης και τη μάζα χωρίς καύσιμο/ενέργεια· και

    6)

    τα εφαρμοστέα σημεία του κέντρου βάρους (CG) του αεροσκάφους.

    β)

    Στο πλήρωμα πτήσης παρέχεται μέσο επανάληψης και επαλήθευσης του υπολογισμού της μάζας και της ζυγοστάθμισης βάσει ηλεκτρονικών υπολογισμών.

    γ)

    Ο αερομεταφορέας καθιερώνει διαδικασίες ώστε να καθίσταται δυνατό στον κυβερνήτη μη εμπορικής πτήσης να προσδιορίζει τη μάζα του φορτίου καυσίμου/ενέργειας, χρησιμοποιώντας την πραγματική πυκνότητα, ή, αν αυτή δεν είναι γνωστή, την πυκνότητα που υπολογίζεται σύμφωνα με τη μέθοδο που προδιαγράφεται στο εγχειρίδιο πτητικής λειτουργίας.»·

    η)

    στην παράγραφο SPO.POL.115 στοιχείο α), τα σημεία 6, 7, 8 και 9 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.

    μάζα καυσίμου/ενέργειας κατά την απογείωση και μάζα καυσίμου/ενέργειας του ταξιδιού·

    7)

    μάζα αναλώσιμων, εκτός από το καύσιμο/την ενέργεια, κατά περίπτωση·

    8)

    συνιστώσες φορτίου·

    9)

    μάζα απογείωσης, μάζα προσγείωσης και μάζα χωρίς καύσιμο/ενέργεια·»·

    θ)

    στην παράγραφο SPO.IDE.H.146 στοιχείο α), το σημείο 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.

    δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της SPO.IDE.H.145 στοιχείο α)·».


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 965/2012 παρεμβάλλεται το ακόλουθο σημείο 98β.:

    «98β.

    “ψυχοτρόποι ουσίες”: το οινόπνευμα, τα οπιοειδή, τα κανναβινοειδή, τα ηρεμιστικά και τα υπνωτικά, η κοκαΐνη, άλλα ψυχοδιεγερτικά, παραισθησιογόνα και πτητικοί διαλύτες, πλην της καφεΐνης και του καπνού·».


    Top