Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D0271

    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/271 της Επιτροπής της 17ης Φεβρουαρίου 2021 σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2021) 998] (Το κείμενο στην ελληνική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

    C/2021/998

    ΕΕ L 61 της 22.2.2021, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2021/271/oj

    22.2.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 61/3


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2021/271 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 17ης Φεβρουαρίου 2021

    σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2021) 998]

    (Το κείμενο στην ελληνική γλώσσα είναι το μόνο αυθεντικό)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα (1), και ιδίως το άρθρο 2 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Μετά τη λήξη της χρηματοδοτικής συνδρομής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018, με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1192 της Επιτροπής (2) ενεργοποιήθηκε ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα για περίοδο έξι μηνών, από τις 21 Αυγούστου 2018. Στη συνέχεια, η ενισχυμένη εποπτεία παρατάθηκε τέσσερις φορές (3), κάθε φορά για επιπλέον περίοδο έξι μηνών· η τελευταία φορά ήταν στις 21 Αυγούστου 2020.

    (2)

    Από το 2010, η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικό ποσό χρηματοδοτικής συνδρομής, με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 243 700 εκατ. EUR. Η Ελλάδα έχει λάβει χρηματοδοτική στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της με ευνοϊκούς όρους, ενώ το 2012 εγκρίθηκαν ειδικά μέτρα για την αναδιάταξη χρέους σε πιο βιώσιμη βάση και εκ νέου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το 2017. Στις 22 Ιουνίου 2018, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία στην Ευρωομάδα για την επιβολή πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης ποσών ισοδύναμων προς τα έσοδα που πραγματοποιήθηκαν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ από την κατοχή κρατικών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με βάση τη συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων, μπορούν να συμφωνούνται σε εξαμηνιαία βάση στην Ευρωομάδα μετά από θετική έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας όσον αφορά τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις μεταπρογραμματικές της δεσμεύσεις πολιτικής. Η αποδέσμευση των τεσσάρων πρώτων δόσεων των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών πραγματοποιήθηκε κατόπιν συμφωνίας της Ευρωομάδας τον Απρίλιο του 2019, τον Δεκέμβριο του 2019, τον Ιούνιο του 2020 και τον Νοέμβριο του 2020, αντίστοιχα.

    (3)

    Η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση, στο πλαίσιο της Ευρωομάδας, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας («το πρόγραμμα»), καθώς και να διασφαλίσει τους στόχους των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος και των προγενέστερων αυτού προγραμμάτων. Η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευτεί να εφαρμόσει ειδικές δράσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών και των δημοσιονομικών-διαρθρωτικών πολιτικών, της κοινωνικής μέριμνας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, της ιδιωτικοποίησης και της δημόσιας διοίκησης. Οι εν λόγω ειδικές δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται σε παράρτημα της δήλωσης της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας, καθώς και των πηγών ή των δυνητικών πηγών οικονομικών δυσκολιών.

    (4)

    Στις 26 Φεβρουαρίου 2020, η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της για την Ελλάδα για το 2020 (4). Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες (5). Παρά το γεγονός ότι η πρόοδος είναι ορατή σε ορισμένους τομείς, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ευπάθειες και κληροδοτημένα προβλήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο χρέος, το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και στον εξωτερικό τομέα, σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενου χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού και υψηλού ποσοστού ανεργίας. Τα πορίσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν περαιτέρω από την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 18 Νοεμβρίου 2020 με βάση τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6). Στην έκθεση, η οποία καταρτίστηκε εν μέσω της κρίσης COVID-19, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση το 2021. Συγκεκριμένα, η έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης δείχνει ότι ενώ το δημόσιο χρέος μειώθηκε το 2019, αναμένεται να αυξηθεί το 2020, υπερβαίνοντας το 200 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική συρρίκνωση και το κόστος των αναγκαίων μέτρων που ελήφθησαν για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων της χαμηλής κερδοφορίας, των δεικτών κεφαλαίου που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο και του μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση παραμένει εκτεταμένα αρνητική —αν και περιλαμβάνει μεγάλο εξωτερικό δημόσιο χρέος με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους —και προβλέπεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των ασθενέστερων εσόδων από τον τουρισμό. Η ανεργία παραμένει υψηλότατη και η βραδεία πτωτική της τάση διακόπηκε προσωρινά από την κρίση.

    (5)

    Από την έναρξη της πανδημίας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν λάβει πρωτοφανή μέτρα για την προστασία της ζωής και των μέσων βιοπορισμού. Ως απάντηση στην πανδημία COVID-19 και στο πλαίσιο συντονισμένης ενωσιακής προσέγγισης, η Ελλάδα συνέχισε να λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της ικανότητας του συστήματος υγείας της και διεύρυνε το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων ρευστότητάς της για τη στήριξη των ατόμων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Η ΕΕ στήριξε τις εθνικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της υγείας και για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πλήγματος στην οικονομία. Αποδέσμευσε κονδύλια από τον προϋπολογισμό της για την καταπολέμηση του ιού, ενεργοποίησε τη γενική ρήτρα διαφυγής του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χρησιμοποίησε πλήρως την ευελιξία των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και δημιούργησε ένα νέο μέσο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κρατήσουν τη θέση εργασίας τους, το SURE (στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Παράλληλα με τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΕ ανταποκρίθηκε με την παροχή 750 δισ. EUR από το μέσο «Next Generation EU», το οποίο θα υλοποιηθεί κατά κύριο λόγο μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Μηχανισμός θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με σκοπό την ενίσχυση των οικονομιών των κρατών μελών. Ο Μηχανισμός αποτελεί μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία να ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση και να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της. Εκτός αυτού, στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2021-2027, η ενωσιακή χρηματοδότηση, η οποία υπερβαίνει τα 1 000 δισ. EUR, θα διοχετευτεί σε νέες και ενισχυμένες προτεραιότητες σε όλους τους τομείς πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

    (6)

    Η Επιτροπή δημοσίευσε την όγδοη αξιολόγησή της στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (7) στις 18 Νοεμβρίου 2020. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις αντίξοες περιστάσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις ειδικές της μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, κατά τους τελευταίους μήνες και μετά από μια περίοδο στασιμότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 λόγω των πρωτοφανών γεγονότων, οι αρχές κατάφεραν να αρχίσουν εκ νέου τις εργασίες τους σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις και υλοποίησαν ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς και ενθάρρυναν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί και, όπου απαιτείται, να εντείνουν τις προσπάθειες για την ταχεία ολοκλήρωση της εφαρμογής της πρωτογενούς νομοθεσίας που θεσπίστηκε πρόσφατα. Αυτό ισχύει ιδίως σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου πολυάριθμες νομοθετικές πράξεις του παράγωγου δικαίου πρόκειται να ολοκληρωθούν και να ψηφιστούν σύντομα.

    (7)

    Υπό το πρίσμα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης της Επιτροπής, το 2020, και βάσει αξιολόγησης της Επιτροπής, το Συμβούλιο εξέτασε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2020 και το πρόγραμμα σταθερότητας του 2020. Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας και διευκόλυνσης της οικονομικής ανάκαμψης ως πρώτο απαραίτητο βήμα για να καταστεί δυνατή η προσαρμογή των ανισορροπιών. Συνέστησε (8) στην Ελλάδα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας, την ανάπτυξη συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και την αποτελεσματική στήριξη της ενεργού συμμετοχής στον εργασιακό βίο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση και την κοινωνία, την ανάπτυξη μέτρων για την παροχή ρευστότητας, και την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε ορισμένους επενδυτικούς τομείς προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης και της ψηφιακής μετάβασης. Το Συμβούλιο κάλεσε επίσης τις αρχές να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις, ώστε να αρχίσει εκ νέου μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της έξαρσης της νόσου COVID-19.

    (8)

    Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει καταστεί πιο σταθερός και ανθεκτικός σε κλυδωνισμούς αφότου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι που κληροδοτήθηκαν, καθώς και σημαντικοί υποκείμενοι παράγοντες ευπάθειας, οι οποίοι ενισχύονται από τον αρνητικό αντίκτυπο της έξαρσης του κορονοϊού. Οι τράπεζες διατηρούν επαρκή ρευστότητα, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές συνθήκες νομισματικής πολιτικής, αλλά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό, στα 58,7 δισ. EUR, αντιπροσωπεύοντας το 35,8 % των ανοιγμάτων σε ακαθάριστα δάνεια πελατών τον Σεπτέμβριο του 2020 (9). Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είχε κορυφωθεί το Μάρτιο του 2016 φθάνοντας στα 107,2 δισ. EUR, συνέχισε να μειώνεται κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, αν και με βραδύτερους ρυθμούς. Ωστόσο, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των δανείων επωφελείται από αναστολές αποπληρωμής χρέους καταδεικνύει τον σημαντικό κίνδυνο να αυξηθούν οι ανάγκες προβλέψεων και να επιδεινωθούν οι δείκτες ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, όταν λήξουν οι αναστολές. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι σύμφωνη με τις κανονιστικές απαιτήσεις, αλλά αντιμετωπίζει αυξανόμενες εποπτικές απαιτήσεις και κεφαλαιακές ανάγκες για τη χρηματοδότηση της διαδικασίας απομόχλευσης των ΜΕΔ μεσοπρόθεσμα, ενώ η κερδοφορία είναι χαμηλή και αναμένεται να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο πιθανών αυξήσεων του κόστους χρηματοδότησης και νέας υποβάθμισης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού εξαιτίας της πανδημίας. Για να διατηρηθεί η πρόσβαση των πληττόμενων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, οι αρχές εφάρμοσαν επιτυχώς ή επέκτειναν μέτρα στήριξης, τα οποία συμπληρώνουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο εμπορικών τραπεζών και διαχειριστών δανείων. Προωθούν επίσης σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων εργαλείων εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της έξαρσης της νόσου COVID-19. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, και ειδικότερα η αναμόρφωση του κατακερματισμένου καθεστώτος αφερεγγυότητας που θεσπίστηκε πρόσφατα, μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων της κρίσης στο χρέος του ιδιωτικού τομέα. Ο αντίκτυπος αυτών των μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή τους.

    (9)

    Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια σε θέματα όπως η μείωση του χρόνου που απαιτείται για την καταχώριση μιας επιχείρησης και η ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών μειοψηφίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικότατες προκλήσεις σε σχέση με το επιχειρηματικό της περιβάλλον και το δικαστικό της σύστημα, γεγονός που καταδεικνύουν οι χαμηλές επιδόσεις σε διάφορους τομείς (π.χ. εκτέλεση συμβάσεων, κτηματολόγιο, διαδικασίες αφερεγγυότητας, κ.λπ.). Οι αρχές εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, παρά τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19. Η σταθερή πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων για τη στήριξη της διαμεσολάβησης, καθώς και τα πρόσφατα μέτρα για τη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και τη βελτίωση της εποπτείας των αγορών, μπορούν να συμβάλουν στις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας, αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι αρχές προωθούν επίσης βασικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των ψηφιακών επιδόσεων της Ελλάδας, οι οποίες εξακολουθούν να συγκαταλέγονται μεταξύ των χαμηλότερων στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει ακόμη δεσμευτεί να εφαρμόσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων έως τις αρχές του 2021, ενώ συνεχίζει την εφαρμογή συμπληρωματικών δράσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

    (10)

    Μετά τον αποκλεισμό της από τη λήψη δανείων στη χρηματοπιστωτική αγορά το 2010, η Ελλάδα άρχισε να ανακτά πρόσβαση στην αγορά από τον Ιούλιο του 2017 μέσω εκδόσεων κρατικών ομολόγων. Η απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου άρχισε να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ το 2018, και μειώθηκε σημαντικά το 2019. Από την έναρξη της πανδημίας, η Ελλάδα έχει εκδώσει με επιτυχία τόσο έντοκα γραμμάτια όσο και μακροπρόθεσμα ομόλογα, γεγονός που καταδεικνύει σταθερή πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την αγορά. Οι σημερινοί ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης υποστηρίζονται από μέτρα ρευστότητας που έχουν συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που παρουσιάστηκε στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένεται να κυμανθούν μεσοπρόθεσμα γύρω στο 15 % του ΑΕΠ.

    (11)

    Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι που δικαιολογούν τη θέση σε ενισχυμένη εποπτεία, σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013. Ειδικότερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι, αν υλοποιηθούν, θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Εάν επέλθουν τυχόν δευτερογενείς συνέπειες, θα μπορούσαν να είναι έμμεσες, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, και, ως εκ τούτου, το κόστος αναχρηματοδότησης για τράπεζες και εκδότες του δημοσίου σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

    (12)

    Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα, η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πηγών ή των δυνητικών πηγών δυσκολιών και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη μιας ισχυρής και βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι κληροδοτημένες συνέπειες διαφόρων παραγόντων. Εδώ περιλαμβάνονται: η σοβαρή και παρατεταμένη ύφεση κατά τη διάρκεια της κρίσης· το βάρος που συνιστά το ύψος του χρέους της Ελλάδας· τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα· οι συνεχιζόμενες, σχετικά ισχυρές διασυνδέσεις μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και των ελληνικών δημόσιων οικονομικών, μεταξύ άλλων μέσω της κρατικής ιδιοκτησίας· ο κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών εντάσεων από οποιονδήποτε από τους εν λόγω τομείς σε άλλα κράτη μέλη, καθώς και η έκθεση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

    (13)

    Για να αντιμετωπιστούν οι υπολειπόμενοι κίνδυνοι και να παρακολουθείται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, κρίνεται αναγκαίο και σκόπιμο να παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013.

    (14)

    Με επιστολή που εστάλη στις 14 Ιανουαρίου 2021, δόθηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα να διατυπώσει τις απόψεις της σχετικά με την αξιολόγηση της Επιτροπής. Στην απάντησή της στις 27 Ιανουαρίου 2021, η Ελλάδα συμφώνησε σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις που η ίδια αντιμετωπίζει· η εν λόγω εκτίμηση αποτελεί τη βάση για την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας.

    (15)

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να επωφελείται από την τεχνική υποστήριξη που παρέχεται στο πλαίσιο του νέου Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης, το οποίο θα στηρίξει τα κράτη μέλη, ιδίως κατά την κατάρτιση και την εφαρμογή των σχεδίων τους για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα.

    (16)

    Η Επιτροπή προτίθεται να συνεργαστεί στενά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την εφαρμογή της ενισχυμένης εποπτείας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η περίοδος ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013, η οποία ενεργοποιήθηκε με την εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1192 παρατείνεται για περαιτέρω περίοδο έξι μηνών, αρχής γενομένης από την 21η Φεβρουαρίου 2021.

    Άρθρο 2

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Ελληνική Δημοκρατία.

    Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2021.

    Για την Επιτροπή

    Paolo GENTILONI

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 140 της 27.5.2013, σ. 1.

    (2)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2018/1192 της Επιτροπής, της 11ης Ιουλίου 2018, σχετικά με την ενεργοποίηση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (ΕΕ L 211 της 22.8.2018, σ. 1).

    (3)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/338 της Επιτροπής (ΕΕ L 60 της 28.2.2019, σ. 17)· εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2019/1287 της Επιτροπής (ΕΕ L 202 της 31.7.2019, σ. 110)· εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/280 της Επιτροπής (ΕΕ L 59 της 28.2.2020, σ. 9)· και εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/5086 της Επιτροπής (ΕΕ L 248 της 31.7.2020, σ. 20).

    (4)  SWD(2020) 507 final.

    (5)  COM(2020) 150 final

    (6)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25).

    (7)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας — Ελλάδα, Μάιος 2020, Institutional Paper 127, Μάιος 2020.

    (8)  Σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2020, σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας του 2020 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας του 2020 (ΕΕ C 282 της 26.8.2020, σ. 46).

    (9)  Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος, μετρήσεις σε επίπεδο μεμονωμένων επιχειρήσεων.


    Top