Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0705

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2020/705 της Επιτροπής της 26ης Μαΐου 2020 για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων βαρέος θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας

    C/2020/3337

    ΕΕ L 164 της 27.5.2020, p. 28–48 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/705/oj

    27.5.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 164/28


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2020/705 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 26ης Μαΐου 2020

    για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων βαρέος θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1), και ιδίως το άρθρο 7,

    Αφού ζήτησε τη γνώμη των κρατών μελών,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    1.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    1.1.   Έναρξη

    (1)

    Στις 10 Οκτωβρίου 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία έρευνας αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές στην Ένωση ορισμένων τύπων βαρέος θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (στο εξής: Κορέα ή η οικεία χώρα), με βάση το άρθρο 5 του βασικού κανονισμού. Η ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας δημοσιεύτηκε στην Επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2).

    (2)

    Η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία έρευνας κατόπιν καταγγελίας που υποβλήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019 από την European Thermal Paper Association (στο εξής: καταγγέλλων) εξ ονόματος παραγωγών που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής ορισμένων τύπων βαρέος θερμικού χαρτιού (στο εξής: ΒΘΧ ή υπό εξέταση προϊόν). Η καταγγελία περιείχε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την ύπαρξη πρακτικής ντάμπινγκ και συνακόλουθης σημαντικής ζημίας, στοιχεία τα οποία ήταν επαρκή για να δικαιολογήσουν την έναρξη της έρευνας.

    (3)

    Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5α του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή καταγράφει τις εισαγωγές που υπόκεινται σε έρευνα αντιντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της περιόδου της εκ των προτέρων γνωστοποίησης, εκτός αν διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι δεν πληρούνται ορισμένες απαιτήσεις. Μία από τις εν λόγω απαιτήσεις, όπως αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 4 στοιχείο δ) του βασικού κανονισμού, είναι η περαιτέρω σημαντική αύξηση των εισαγωγών, πέρα από τον όγκο των εισαγωγών που προκάλεσαν ζημία κατά την περίοδο έρευνας. Οι εισαγωγές ΒΘΧ από την Κορέα σημείωσαν απότομη μείωση κατά 81 % κατά τους τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα κατά την περίοδο της έρευνας. Τα μετά την έναρξη της διαδικασίας δεδομένα βασίστηκαν στους κωδικούς TARIC που είχαν δημιουργηθεί για το υπό εξέταση προϊόν κατά την έναρξη της διαδικασίας. Τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με τις μέσες εισαγωγές από τον μοναδικό Κορεάτη εξαγωγέα κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών κατά την περίοδο της έρευνας. Ως εκ τούτου, δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις καταγραφής σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5α του βασικού κανονισμού. Η Επιτροπή δεν υπέβαλε σε καταγραφή τις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 5α του βασικού κανονισμού, δεδομένου ότι δεν πληρούνταν η προϋπόθεση του άρθρο 10 παράγραφος 4 στοιχείο δ), δηλαδή η περαιτέρω σημαντική αύξηση των εισαγωγών.

    1.2.   Ενδιαφερόμενα μέρη

    (4)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας, η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να επικοινωνήσουν μαζί της για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Επιπλέον, η Επιτροπή ενημέρωσε ειδικά για την έναρξη της έρευνας τον καταγγέλλοντα, γνωστούς ενωσιακούς παραγωγούς, τους γνωστούς παραγωγούς(-εξαγωγείς) και τις αρχές της Δημοκρατίας της Κορέας, γνωστούς εισαγωγείς, χρήστες και ενώσεις που είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονταν και τους κάλεσε να συμμετάσχουν.

    (5)

    Τα ενδιαφερόμενα μέρη είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την έναρξη της έρευνας και να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή τον σύμβουλο ακροάσεων σε διαδικασίες εμπορικών προσφυγών.

    (6)

    Πραγματοποιήθηκαν δύο ακροάσεις με την Επιτροπή. Κατά την ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2019 κατόπιν αιτήματος του ομίλου Hansol, συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα, ο συνδεδεμένος εισαγωγέας του στην Ένωση, ορισμένοι χρήστες και εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Κορέας έθιξαν ζητήματα σχετικά με την ενωσιακή αγορά ΒΘΧ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια, νομικά θέματα και/ή το συμφέρον της Ένωσης. Κατά την ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2020 κατόπιν αιτήματος του καταγγέλλοντος, ο καταγγέλλων, καθώς και ορισμένα από τα μέλη του, ανέπτυξαν ζητήματα σχετικά με τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης. Οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ακροάσεων περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό.

    1.3.   Δειγματοληψία

    (7)

    Στην ανακοίνωσή της για την έναρξη της έρευνας η Επιτροπή ανέφερε ότι ήταν πιθανό να προβεί σε δειγματοληψία των ενδιαφερόμενων μερών σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού.

    1.3.1.   Δειγματοληψία των ενωσιακών παραγωγών

    (8)

    Στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας η Επιτροπή ανέφερε ότι είχε αποφασίσει να περιορίσει τους ενωσιακούς παραγωγούς που θα αποτελούσαν αντικείμενο έρευνας σε έναν εύλογο αριθμό, εφαρμόζοντας δειγματοληψία, και ότι είχε επιλέξει προσωρινά ένα δείγμα ενωσιακών παραγωγών. Η Επιτροπή επέλεξε το προσωρινό δείγμα με βάση την παραγωγή και τον όγκο των πωλήσεων στην Ένωση που δηλώθηκαν από τους ενωσιακούς παραγωγούς στο πλαίσιο της μόνιμης ανάλυσης πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Το προσωρινό δείγμα που καθορίστηκε με τον τρόπο αυτόν απαρτιζόταν από τρεις ενωσιακούς παραγωγούς εγκατεστημένους σε δύο διαφορετικά κράτη μέλη, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 58,2 % της εκτιμώμενης συνολικής ενωσιακής παραγωγής και το 57,5 % των συνολικών ενωσιακών πωλήσεων της σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες. Η Επιτροπή περιέλαβε λεπτομερή στοιχεία για το εν λόγω προσωρινό δείγμα στον φάκελο υπόψη των ενδιαφερόμενων μερών και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

    (9)

    Δύο ενδιαφερόμενα μέρη υπέβαλαν παρατηρήσεις σχετικά με το προσωρινό δείγμα. Ο καταγγέλλων συμφώνησε πλήρως με το προτεινόμενο δείγμα. Ο παραγωγός-εξαγωγέας Hansol Paper Co., Ltd. ισχυρίστηκε ότι το προτεινόμενο δείγμα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό, διότι περιλάμβανε δύο συνδεδεμένες εταιρείες εγκατεστημένες στην ίδια χώρα. Η Hansol Paper Co., Ltd. ισχυρίστηκε επίσης ότι το προσωρινό δείγμα δεν διασφάλιζε σωστή γεωγραφική διασπορά και πρότεινε να συμπεριληφθεί στο δείγμα η εταιρεία Ricoh, που εδρεύει στη Γαλλία.

    (10)

    Η Επιτροπή έκρινε ότι οι δύο παραγωγοί που είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία ήταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του ομοειδούς προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από κοινού αντιπροσώπευαν περίπου το 47 % της συνολικής παραγωγής και το 44 % των συνολικών πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας) και ότι η Γερμανία είχε την υψηλότερη παραγωγή και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παραγωγών του ομοειδούς προϊόντος. Επιπλέον, η Ricoh είχε δηλώσει ότι, μολονότι υποστήριζε την καταγγελία, δεν ήταν σε θέση να συνεργαστεί κατά την έρευνα.

    (11)

    Συνεπώς, το προσωρινό δείγμα που απαρτιζόταν από τρεις ενωσιακούς παραγωγούς επιβεβαιώθηκε. Το τελικό δείγμα, το οποίο απαρτιζόταν από την Kanzan Spezialpapiere GmbH και την Mitsubishi HiTec Paper Europe GmbH στη Γερμανία και τη Jujo Thermal Ltd. στη Φινλανδία, θεωρήθηκε αντιπροσωπευτικό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    1.3.2.   Δειγματοληψία εισαγωγέων

    (12)

    Η Επιτροπή, για να αποφασίσει αν η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, αν ναι, να επιλέξει δείγμα, ζήτησε από τους μη συνδεδεμένους εισαγωγείς να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

    (13)

    Δύο μη συνδεδεμένοι εισαγωγείς έδωσαν τις πληροφορίες που ζητήθηκαν και συμφώνησαν να συμπεριληφθούν στο δείγμα. Λόγω του μικρού αριθμού των απαντήσεων που ελήφθησαν, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν ήταν αναγκαίο να γίνει δειγματοληψία. Δεν υποβλήθηκαν παρατηρήσεις για την απόφαση αυτή.

    1.4.   Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο

    (14)

    Η Επιτροπή κάλεσε τους τρεις ενωσιακούς παραγωγούς που συμμετείχαν στο δείγμα, τους δύο μη συνδεδεμένους εισαγωγείς που απάντησαν στο έντυπο δειγματοληψίας και τον γνωστό παραγωγό-εξαγωγέα στην Κορέα, τον όμιλο Hansol, να συμπληρώσουν τα σχετικά ερωτηματολόγια που ήταν διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

    (15)

    Στις 20 Οκτωβρίου 2019 ο παραγωγός-εξαγωγέας ζήτησε την απαλλαγή τριών συνδεδεμένων μετατροπέων από τη συμπλήρωση του παραρτήματος I του βασικού ερωτηματολογίου. Βάσει των πληροφοριών που παρασχέθηκαν, η Επιτροπή, στις 24 Οκτωβρίου 2019, συμφώνησε προσωρινά με το αίτημα.

    (16)

    Ελήφθησαν απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο από τους τρεις ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος, από έναν μη συνδεδεμένο εισαγωγέα, την Ritrama SpA, από τον παραγωγό-εξαγωγέα Hansol Paper Co., Ltd (στο εξής: Hansol Paper) και από τον συνδεδεμένο εισαγωγέα Hansol Europe BV (στο εξής: Hansol Europe). Επιπλέον, απέστειλαν απάντηση δύο χρήστες.

    1.5.   Επισκέψεις επαλήθευσης

    (17)

    Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλες τις πληροφορίες που έκρινε απαραίτητες για τον προσωρινό προσδιορισμό του ντάμπινγκ, της ζημίας που προέκυψε και του συμφέροντος της Ένωσης. Επιτόπιες επαληθεύσεις, δυνάμει του άρθρου 16 του βασικού κανονισμού, πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των ακόλουθων εταιρειών/φορέων:

    α)

    Ενωσιακοί παραγωγοί:

    Jujo Thermal Ltd., Kauttua, Φινλανδία

    Mitsubishi HiTec Paper Europe GmbH, Bielefeld, Γερμανία

    Kanzan Spezialpapiere GmbH, Düren, Γερμανία

    β)

    Παραγωγός-εξαγωγέας:

    Hansol Paper Co. Ltd, Seoul και Seocheon-gun, Chungcheongnam-Do, Δημοκρατία της Κορέας

    γ)

    Συνδεδεμένος εισαγωγέας:

    Hansol Europe BV, Hoofddorp, Κάτω Χώρες

    1.6.   Υποβολή στοιχείων

    (18)

    Λόγω του περιορισμένου αριθμού των μερών που υπέβαλαν ορισμένα στοιχεία, κάποια από τα αριθμητικά στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω δίνονται με τη μορφή εύρους τιμών για λόγους εμπιστευτικότητας (3).

    1.7.   Περίοδος έρευνας και εξεταζόμενη περίοδος

    (19)

    Η έρευνα για την πρακτική ντάμπινγκ και τη ζημία κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2017 έως τις 30 Ιουνίου 2019 (στο εξής: περίοδος της έρευνας ή ΠΕ). Η εξέταση των τάσεων που έχουν σημασία για την εκτίμηση της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως το τέλος της περιόδου έρευνας (στο εξής: εξεταζόμενη περίοδος).

    2.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝ

    2.1.   Υπό εξέταση προϊόν

    (20)

    Το υπό εξέταση προϊόν είναι ορισμένοι τύπου βαρέος θερμικού χαρτιού, το οποίο ορίζεται ως θερμικό χαρτί με βάρος μεγαλύτερο από 65 g/m2· που πωλείται σε ρόλους πλάτους τουλάχιστον 20 cm, βάρους τουλάχιστον 50 kg (συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού) και διαμέτρου τουλάχιστον 40 cm (ρολά μεγάλου μεγέθους)· με ή χωρίς επίχρισμα βάσης στη μία ή και στις δύο όψεις· που έχει επίχρισμα από θερμοευαίσθητη ουσία (δηλαδή, μείγμα βαφής και εμφανιστικού αντιδραστηρίου που αντιδρά και δημιουργεί μια εικόνα όταν θερμαίνεται) στη μία ή και στις δύο όψεις· και με ή χωρίς επίχρισμα κορυφής, καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας, που επί του παρόντος υπάγεται στους κωδικούς ΣΟ ex 4809 90 00, ex 4811 59 00 και ex 4811 90 00 (κωδικοί TARIC 4809900020, 4811590020 και 4811900020) (στο εξής: υπό εξέταση προϊόν).

    (21)

    Το ΒΘΧ είναι ειδικό χαρτί. Έχει ένα θερμικό ενεργό επίχρισμα που αντιδρά για να σχηματίσει εικόνα όταν εφαρμόζεται θερμότητα από εκτυπωτές με θερμικές κεφαλές εκτύπωσης. Το ΒΘΧ χρησιμοποιείται κυρίως για αυτοκόλλητες ετικέτες για συσκευασίες ηλεκτρονικού εμπορίου, εισιτήρια και ετικέτες.

    (22)

    Το ΒΘΧ μπορεί να παραχθεί με διάφορους τύπους εμφανιστικών αντιδραστηρίων: με εμφανιστικά αντιδραστήρια που περιέχουν δισφαινολικές ουσίες όπως δισφαινόλη A και δισφαινόλη S (δισφαινολούχο ΒΘΧ), ή με εμφανιστικά αντιδραστήρια που δεν περιέχουν φαινόλες (μη φαινολούχο ΒΘΧ). Η παρούσα έρευνα αφορά όλους τους τύπους. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι από τις 2 Ιανουαρίου 2020 το ΒΘΧ με δισφαινόλη Α απαγορεύεται στην Ένωση (4).

    2.2.   Ομοειδές προϊόν

    (23)

    Η έρευνα έδειξε ότι τα ακόλουθα προϊόντα έχουν τα ίδια βασικά φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις ίδιες βασικές χρήσεις:

    το υπό εξέταση προϊόν,

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά της Δημοκρατίας της Κορέας, και

    το προϊόν που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

    (24)

    Στο παρόν στάδιο η Επιτροπή αποφάσισε ότι τα εν λόγω προϊόντα αποτελούν ομοειδή προϊόντα κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    3.   ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    3.1.   Κανονική αξία

    (25)

    Η Hansol Paper φαινόταν να είναι ο μοναδικός παραγωγός-εξαγωγέας του υπό εξέταση προϊόντος στην οικεία χώρα κατά την περίοδο της έρευνας.

    (26)

    Η Επιτροπή εξέτασε καταρχάς κατά πόσον ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων της Hansol Paper ήταν αντιπροσωπευτικός, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Οι εγχώριες πωλήσεις θεωρούνται αντιπροσωπευτικές αν ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά ανά παραγωγό-εξαγωγέα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 5 % του συνολικού όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας. Σ’ αυτή τη βάση, ο συνολικός όγκος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος από τη Hansol Paper στην εγχώρια αγορά ήταν αντιπροσωπευτικός.

    (27)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσδιόρισε τους τύπους του προϊόντος που πωλούνται στην εγχώρια αγορά από τη Hansol Paper και οι οποίοι είναι πανομοιότυποι ή συγκρίσιμοι με τους τύπους προϊόντος που πωλούνται προς εξαγωγή στην Ένωση με αντιπροσωπευτικές εγχώριες πωλήσεις.

    (28)

    Ακολούθως, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον οι εγχώριες πωλήσεις της Hansol Paper στην εγχώρια αγορά της, για κάθε τύπο προϊόντος που είναι πανομοιότυπος ή συγκρίσιμος με τον τύπο προϊόντος που πωλείται προς εξαγωγή στην Ένωση, ήταν αντιπροσωπευτικές, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Οι εγχώριες πωλήσεις ενός τύπου προϊόντος είναι αντιπροσωπευτικές αν ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες κατά την περίοδο της έρευνας αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 5 % του συνολικού όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων του πανομοιότυπου ή συγκρίσιμου τύπου προϊόντος στην Ένωση. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ένας τύπος προϊόντος (που αντιπροσωπεύει το 25-45 % των συνολικών εγχώριων πωλήσεων της Hansol Paper στην εγχώρια αγορά της) πωλήθηκε σε ποσότητες μικρότερες από το 5 % του συνολικού όγκου των εξαγωγικών πωλήσεων προς την Ένωση. Για τον συγκεκριμένο τύπο προϊόντος, η κανονική αξία κατασκευάστηκε όπως επεξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 33 και 34 κατωτέρω.

    (29)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσδιόρισε το ποσοστό των κερδοφόρων πωλήσεων σε ανεξάρτητους πελάτες στην εγχώρια αγορά για τον συγκεκριμένο τύπο προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας, προκειμένου να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιηθούν οι πραγματικές εγχώριες πωλήσεις για τον υπολογισμό της κανονικής αξίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

    (30)

    Η κανονική αξία βασίζεται στην πραγματική εγχώρια τιμή ανά τύπο προϊόντος, ανεξάρτητα από το αν οι εν λόγω πωλήσεις είναι κερδοφόρες ή όχι, αν:

    α)

    ο όγκος πωλήσεων του τύπου προϊόντος που πωλήθηκε σε καθαρή τιμή πώλησης ίση ή μεγαλύτερη από το υπολογισμένο κόστος παραγωγής αντιπροσωπεύει πάνω από το 80 % του συνολικού όγκου των πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος· και

    β)

    η σταθμισμένη μέση τιμή πώλησης του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος είναι ίση ή υψηλότερη από το μοναδιαίο κόστος παραγωγής.

    (31)

    Στην προκειμένη περίπτωση, η κανονική αξία είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών όλων των εγχώριων πωλήσεων του εν λόγω τύπου προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας.

    (32)

    Η κανονική αξία είναι η ανά τύπο προϊόντος πραγματική εγχώρια τιμή μόνο των κερδοφόρων εγχώριων πωλήσεων των τύπων προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας, αν:

    α)

    ο όγκος των κερδοφόρων πωλήσεων του τύπου προϊόντος αντιπροσωπεύει το πολύ το 80 % του συνολικού όγκου των πωλήσεων του τύπου αυτού, ή

    β)

    η σταθμισμένη μέση τιμή του συγκεκριμένου τύπου προϊόντος είναι χαμηλότερη από το μοναδιαίο κόστος παραγωγής.

    (33)

    Από την ανάλυση των εγχώριων πωλήσεων προέκυψε ότι το 60 % έως 80 % (5) του συνόλου των εγχώριων πωλήσεων του τύπου προϊόντος που είναι πανομοιότυπος ή συγκρίσιμος με τον τύπο προϊόντος που πωλείται προς εξαγωγή στην Ένωση ήταν κερδοφόρες και ότι η μέση σταθμισμένη τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από το κόστος παραγωγής. Κατά συνέπεια, η κανονική αξία υπολογίστηκε ως ο σταθμισμένος μέσος όρος μόνο των κερδοφόρων πωλήσεων.

    (34)

    Για τους τύπους προϊόντος με μηδενικές ή ανεπαρκείς πωλήσεις του ομοειδούς προϊόντος σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες στην εγχώρια αγορά, η Επιτροπή χρησιμοποίησε κατασκευασμένη κανονική αξία σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 3 και 6 του βασικού κανονισμού.

    (35)

    Η κανονική αξία κατασκευάστηκε με την προσθήκη των ακόλουθων στοιχείων στο μέσο κόστος παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος των συνεργαζόμενων παραγωγών-εξαγωγέων κατά την περίοδο της έρευνας:

    α)

    των μέσων σταθμισμένων εξόδων πώλησης, καθώς και των γενικών και διοικητικών εξόδων (στο εξής: ΠΓ&Δ) στα οποία υποβλήθηκαν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί-εξαγωγείς επί των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος, κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις, κατά την περίοδο της έρευνας· και

    β)

    του μέσου σταθμισμένου κέρδους που αποκόμισαν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί-εξαγωγείς επί των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος, κατά τις συνήθεις εμπορικές πράξεις, κατά την περίοδο της έρευνας.

    3.2.   Τιμή εξαγωγής

    (36)

    Η Hansol Paper εξήγαγε προϊόντα στην Ένωση είτε απευθείας σε ανεξάρτητους πελάτες είτε έμμεσα μέσω της Hansol Europe, συνδεδεμένου εισαγωγέα στην Ένωση.

    (37)

    Όσον αφορά τις πωλήσεις του υπό εξέταση προϊόντος απευθείας σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση, η τιμή εξαγωγής ήταν η πραγματικά καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή για το υπό εξέταση προϊόν όταν πωλήθηκε για εξαγωγή στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 8 του βασικού κανονισμού.

    (38)

    Για τις πωλήσεις του υπό εξέταση προϊόντος στην Ένωση μέσω της Hansol Europe που ενεργούσε ως εισαγωγέας, η τιμή εξαγωγής καθορίστηκε με βάση την τιμή στην οποία το εισαγόμενο προϊόν μεταπωλήθηκε για πρώτη φορά σε ανεξάρτητους πελάτες στην Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 9 του βασικού κανονισμού. Η τιμή πώλησης από το συνδεδεμένο μέρος σε μη συνδεδεμένους πελάτες προσαρμόστηκε προς τα πίσω σε τιμή εκ του εργοστασίου, με την αφαίρεση των ΠΓ&Δ του συνδεδεμένου μέρους, ενός εύλογου ποσού κέρδους και των εξόδων μεταφοράς.

    (39)

    Ως προς το περιθώριο κέρδους που χρησιμοποιήθηκε, η Επιτροπή, κατά πάγια νομολογία των ενωσιακών δικαστηρίων (6), δεν χρησιμοποίησε το περιθώριο κέρδους της συνδεδεμένης εταιρείας, επειδή αυτό θεωρήθηκε αναξιόπιστο. Μόνο ένα μέρος συμπλήρωσε ερωτηματολόγιο που προοριζόταν για μη συνδεδεμένους εισαγωγείς στην Ένωση και συμφώνησε να γνωστοποιήσει το περιθώριο κέρδους που είχε επιτύχει στις δραστηριότητές του όσον αφορά το υπό εξέταση προϊόν. Ως εκ τούτου, το κέρδος της Hansol Europe αντικαταστάθηκε προσωρινά από το περιθώριο κέρδους του εν λόγω μέρους.

    3.3.   Σύγκριση

    (40)

    Η Επιτροπή συνέκρινε την κανονική αξία και την τιμή εξαγωγής βάσει τιμών εκ του εργοστασίου.

    (41)

    Όπου αυτό δικαιολογούνταν από την ανάγκη εξασφάλισης δίκαιης σύγκρισης, η Επιτροπή προσάρμοσε την κανονική αξία και/ή την τιμή εξαγωγής, ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τις τιμές και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού. Η κανονική αξία προσαρμόστηκε για να ληφθούν υπόψη τα έξοδα μεταφοράς, συσκευασίας και πίστωσης. Η τιμή εξαγωγής προσαρμόστηκε για να ληφθούν υπόψη τα έξοδα διεκπεραίωσης, φόρτωσης και τα παρεπόμενα έξοδα, τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης, συσκευασίας και πίστωσης, τα τραπεζικά έξοδα, οι προμήθειες και οι επιστροφές στο τέλος του έτους, όταν τα στοιχεία αυτά κρίθηκαν λογικά, ακριβή και υποστηριζόμενα από επαληθευμένα στοιχεία.

    3.4.   Περιθώριο ντάμπινγκ

    (42)

    Η Επιτροπή συνέκρινε τη μέση σταθμισμένη κανονική αξία του σχετικού τύπου του ομοειδούς προϊόντος με τη μέση σταθμισμένη τιμή εξαγωγής του αντίστοιχου τύπου του υπό εξέταση προϊόντος, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφοι 11 και 12 του βασικού κανονισμού.

    (43)

    Σ’ αυτή τη βάση, το προσωρινό μέσο σταθμισμένο περιθώριο ντάμπινγκ, εκφρασμένο ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή του δασμού, είναι 22,3 % για τον μοναδικό εξαγωγέα-παραγωγό που συνεργάστηκε.

    (44)

    Για τους υπόλοιπους παραγωγούς-εξαγωγείς στη Δημοκρατία της Κορέας, αν υπάρχουν, η Επιτροπή καθόρισε το περιθώριο ντάμπινγκ με βάση τα διαθέσιμα πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού. Προς τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή προσδιόρισε το επίπεδο συνεργασίας των παραγωγών-εξαγωγέων. Το επίπεδο συνεργασίας είναι ο όγκος των εξαγωγών των συνεργασθέντων παραγωγών-εξαγωγέων στην Ένωση, εκφρασμένος ως ποσοστό του συνολικού όγκου εξαγωγών —όπως αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για τις εισαγωγές— από την οικεία χώρα προς την Ένωση.

    (45)

    Στην προκειμένη περίπτωση, το επίπεδο συνεργασίας είναι υψηλό, διότι οι εξαγωγές της Hansol Paper αποτελούσαν το 100 % των συνολικών εξαγωγών της οικείας χώρας προς την Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Επιτροπή αποφάσισε να καθορίσει το περιθώριο ντάμπινγκ για όλες τις άλλες εταιρείες στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του συνεργασθέντος παραγωγού-εξαγωγέα.

    (46)

    Τα προσωρινά περιθώρια ντάμπινγκ, εκφρασμένα ως ποσοστό της τιμής CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή του δασμού, καθορίζονται ως εξής:

    Εταιρεία

    Προσωρινό περιθώριο ντάμπινγκ

    Hansol Paper Co., Ltd

    22,3 %

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    22,3 %

    4.   ΖΗΜΙΑ

    4.1.   Καθορισμός του ενωσιακού κλάδου παραγωγής και της ενωσιακής παραγωγής

    (47)

    Κατά την περίοδο της έρευνας το ομοειδές προϊόν παρασκευαζόταν από επτά γνωστούς παραγωγούς στην Ένωση. Οι παραγωγοί αυτοί αποτελούν τον «ενωσιακό κλάδο παραγωγής» (ενωσιακή βιομηχανία) κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

    (48)

    Η συνολική παραγωγή της Ένωσης κατά την περίοδο της έρευνας ανήλθε σε 214 227 τόνους. Η Επιτροπή κατέληξε στον αριθμό αυτόν με βάση τις απαντήσεις που έδωσε ο καταγγέλλων στο ερωτηματολόγιο, οι οποίες επαληθεύτηκαν με βάση τις απαντήσεις που έδωσε ο κάθε ενωσιακός παραγωγός του δείγματος στο ερωτηματολόγιο. Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 8 και 11, στο δείγμα συμπεριελήφθησαν τρεις ενωσιακοί παραγωγοί που αντιπροσωπεύουν το 58,2 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος.

    4.2.   Ενωσιακή κατανάλωση

    (49)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την ενωσιακή κατανάλωση με βάση τις πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην Ένωση, τις εκτιμήσεις του καταγγέλλοντος για τις εισαγωγές ΒΘΧ από άλλες χώρες και τις πωλήσεις, στην Ένωση, του μοναδικού Κορεάτη παραγωγού-εξαγωγέα, όπως προσδιορίζονταν στην απάντησή του στο ερωτηματολόγιο.

    (50)

    Η ενωσιακή κατανάλωση εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 1

    Ενωσιακή κατανάλωση (τόνοι)

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Συνολική ενωσιακή κατανάλωση

    178 000 – 184 000

    182 000 – 188 000

    186 000 – 192 000

    180 000 – 186 000

    Δείκτης

    100

    102

    105

    101

    Πηγή: Ενωσιακοί παραγωγοί που συμμετείχαν στο δείγμα, παραγωγός-εξαγωγέας, καταγγελία και Eurostat.

    (51)

    Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, η ενωσιακή κατανάλωση αυξήθηκε ελαφρά κατά 1 %. Αυξήθηκε κατά 5 % κατά την περίοδο μεταξύ του 2016 και του 2018 και, στη συνέχεια, μειώθηκε κατά 4 % κατά την περίοδο της έρευνας.

    4.3.   Εισαγωγές από την οικεία χώρα

    4.3.1.   Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από την οικεία χώρα

    (52)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε τον όγκο των εισαγωγών με βάση τις απαντήσεις που έδωσε στο ερωτηματολόγιο ο μοναδικός Κορεάτης παραγωγός-εξαγωγέας. Το μερίδιο αγοράς των εισαγωγών καθορίστηκε μέσω σύγκρισης του όγκου των εισαγωγών με την ενωσιακή κατανάλωση.

    (53)

    Οι εισαγωγές στην Ένωση από την οικεία χώρα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 2

    Όγκος εισαγωγών (τόνοι) και μερίδιο αγοράς

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Όγκος των εισαγωγών από την οικεία χώρα (τόνοι)

    9 500 – 11 500

    6 500 – 8 500

    15 500 – 17 500

    18 500 – 20 500

    Δείκτης

    100

    69

    155

    183

    Μερίδιο αγοράς(%)

    5,5 – 6,5

    3,5 – 4,5

    8 – 9

    10 – 11

    Δείκτης

    100

    68

    149

    180

    Πηγή: Παραγωγός-εξαγωγέας

    (54)

    Συνολικά, οι εισαγωγές από την Κορέα αυξήθηκαν συνολικά κατά 83 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Μετά από μείωση κατά 31 % το 2017, οι εισαγωγές από τη Δημοκρατία της Κορέας αυξήθηκαν σημαντικά κατά 165 % από το 2017 έως την περίοδο της έρευνας. Συνολικά, το μερίδιο αγοράς τους αυξήθηκε κατά 80 % στο σύνολο της περιόδου, ενώ η σημαντικότερη αύξηση σημειώθηκε μεταξύ του 2017 και της περιόδου έρευνας (+ 165 %).

    4.3.2.   Τιμές των εισαγωγών από την οικεία χώρα και υποτιμολόγηση

    (55)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε τις τιμές των εισαγωγών με βάση τις απαντήσεις που έδωσε στο ερωτηματολόγιο ο παραγωγός-εξαγωγέας.

    (56)

    Η μέση τιμή των εισαγωγών από την οικεία χώρα στην Ένωση εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 3

    Τιμές εισαγωγής (EUR/τόνο)

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Μέση τιμή των εισαγωγών από την Κορέα

    1 050 – 1 150

    1 000 – 1 100

    1 180 – 1 280

    1 420 – 1 520

    Δείκτης

    100

    95

    112

    134

    Πηγή: Παραγωγός-εξαγωγέας

    (57)

    Οι τιμές των εισαγωγών από την οικεία χώρα αυξήθηκαν απότομα το 2018 κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατά 34 % συνολικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    (58)

    Η Επιτροπή προσδιόρισε την υποτιμολόγηση κατά την περίοδο έρευνας συγκρίνοντας:

    τις ανά τύπο προϊόντος μέσες σταθμισμένες τιμές των εισαγωγών από τον συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα της οικείας χώρας στον πρώτο ανεξάρτητο πελάτη στην ενωσιακή αγορά, που καθορίστηκαν σε βάση κόστους, ασφάλισης και ναύλου (CIF), με τις κατάλληλες αναπροσαρμογές για τα έξοδα μετά την εισαγωγή, και

    τις αντίστοιχες μέσες σταθμισμένες τιμές πώλησης ανά τύπο προϊόντος οι οποίες χρεώθηκαν από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην αγορά της Ένωσης, προσαρμοσμένες σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου.

    (59)

    Η σύγκριση των τιμών πραγματοποιήθηκε ανά τύπο προϊόντος για συναλλαγές στο ίδιο επίπεδο εμπορίου, μετά από αναπροσαρμογή, όπου χρειάστηκε, και αφού αφαιρέθηκαν οι μειώσεις και οι εκπτώσεις. Το αποτέλεσμα της σύγκρισης εκφράστηκε ως ποσοστό του υποθετικού κύκλου εργασιών των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος κατά την περίοδο της έρευνας. Το αποτέλεσμα αυτό έδειξε μέσο σταθμισμένο περιθώριο υποτιμολόγησης ίσο με 11,1 % για τις εισαγωγές από την οικεία χώρα. Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 99,4 % του όγκου των εισαγωγών υποτιμολογούνταν.

    4.4.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    4.4.1.   Γενικές παρατηρήσεις

    (60)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η εξέταση των επιπτώσεων που έχουν στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής οι εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των οικονομικών δεικτών που έχουν σημασία για την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    (61)

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 11, για τον προσδιορισμό της πιθανής ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής χρησιμοποιήθηκε δειγματοληψία.

    (62)

    Για τον προσδιορισμό της ζημίας, η Επιτροπή προέβη σε διάκριση μεταξύ των μακροοικονομικών και των μικροοικονομικών δεικτών ζημίας. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μακροοικονομικούς δείκτες με βάση τα στοιχεία που περιέχονταν στις απαντήσεις του καταγγέλλοντος στο ερωτηματολόγιο. Αυτά τα στοιχεία αφορούσαν όλους τους ενωσιακούς παραγωγούς. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μικροοικονομικούς δείκτες με βάση τα στοιχεία που περιέχονταν στις απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο. Διαπιστώθηκε ότι και τα δύο σύνολα στοιχείων ήταν αντιπροσωπευτικά της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (63)

    Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγικότητα και μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ.

    (64)

    Οι μικροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: μέσες μοναδιαίες τιμές, μοναδιαίο κόστος, κόστος εργασίας, αποθέματα, αποδοτικότητα, ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση των επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων.

    4.4.2.   Μακροοικονομικοί δείκτες

    4.4.2.1.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

    (65)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η συνολική παραγωγή, η παραγωγική ικανότητα και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 4

    Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Όγκος παραγωγής (τόνοι)

    219 069

    228 616

    221 717

    214 227

    Δείκτης

    100

    104

    101

    98

    Παραγωγική ικανότητα (μονάδα μέτρησης)

    380 906

    375 058

    391 499

    404 863

    Δείκτης

    100

    98

    103

    106

    Χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας(%)

    58

    61

    57

    53

    Δείκτης

    100

    106

    98

    92

    Πηγή: Απάντηση του καταγγέλλοντος στο ερωτηματολόγιο.

    (66)

    Η παραγωγή ΒΘΧ είναι δραστηριότητα υψηλού πάγιου κόστους. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου μειώθηκε κατά 2 %, με ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2017. Η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε κατά 6 %. Η μείωση του ποσοστού χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας κατά 8 % στο σύνολο της περιόδου συνδέεται με τον συνδυασμό τόσο της μείωσης του όγκου παραγωγής όσο και της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας.

    4.4.2.2.   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

    (67)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 5

    Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Όγκος πωλήσεων στην ενωσιακή αγορά (τόνοι)

    150 000 – 160 000

    170 000 – 180 000

    160 000 – 170 000

    150 000 - 160 000

    Δείκτης

    100

    109

    104

    98

    Μερίδιο αγοράς(%)

    85 - 90

    90 - 95

    85 - 90

    80 - 85

    Δείκτης

    100

    107

    99

    97

    Πηγή: Ερωτηματολόγια σχετικά με τη ζημία και στοιχεία που υποβλήθηκαν από τον καταγγέλλοντα

    (68)

    Αν και ο όγκος των πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκε κατά 9 % από το 2016 έως το 2017, ωστόσο, παρουσίασε έκτοτε σταθερή πτώση, η οποία οδήγησε σε μείωση κατά 2 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ανάλογη με τη μείωση του όγκου παραγωγής του.

    (69)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μερίδιο αγοράς του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στον όγκο των πωλήσεων παρουσίασε παρόμοια τάση. Μειώθηκε κατά 3 %.

    4.4.2.3.   Ανάπτυξη

    (70)

    Η ενωσιακή κατανάλωση αυξήθηκε ελαφρά κατά 1 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ ο όγκος πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε ελαφρά κατά 2 %. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής έχασε μερίδιο αγοράς, σε αντίθεση με τις εισαγωγές από την οικεία χώρα, το μερίδιο αγοράς των οποίων αυξήθηκε σημαντικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο, απορροφώντας ολόκληρη την αύξηση στην κατανάλωση.

    4.4.2.4.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

    (71)

    Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 6

    Απασχόληση και παραγωγικότητα

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Αριθμός εργαζομένων

    1 213

    1 241

    1 224

    1 232

    Δείκτης

    100

    102

    101

    102

    Παραγωγικότητα (τόνοι/εργαζόμενο)

    181

    184

    181

    174

    Δείκτης

    100

    102

    100

    96

    Πηγή: Στοιχεία που υποβλήθηκαν από τον καταγγέλλοντα.

    (72)

    Το επίπεδο απασχόλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής παρέμεινε σχετικά σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, παρουσιάζοντας ελαφρά αύξηση κατά 2 %. Η τάση αυτή εξηγείται από τον συνεχή χαρακτήρα της διαδικασίας παραγωγής του ΒΘΧ, η οποία είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένη, συνεχής και έχει εξορθολογιστεί σε σημαντικό βαθμό. Η παραγωγή θερμικού χαρτιού έχει υψηλό πάγιο κόστος. Τα μηχανήματα δεν μπορούν εύκολα να σταματήσουν χωρίς αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διαδικασία παραγωγής. Συνεπώς, αντί να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε συγκεκριμένο μηχάνημα, οι παραγωγοί μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλον τύπο χαρτιού. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα απασχόλησης ακολουθούν την παραγωγή των διαφόρων τύπων χαρτιού και την κατανομή μεταξύ των εν λόγω τύπων. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής προσπάθησε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας παρά τη συρρίκνωση της αποδοτικότητας.

    4.4.2.5.   Μέγεθος του περιθωρίου ντάμπινγκ

    (73)

    Το περιθώριο ντάμπινγκ ήταν σημαντικά ανώτερο από το ελάχιστο επίπεδο (de minimis). Ο αντίκτυπος του μεγέθους του πραγματικού περιθωρίου ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής δεν ήταν αμελητέος, δεδομένης της αύξησης του όγκου των εισαγωγών από την οικεία χώρα.

    4.4.3.   Μικροοικονομικοί δείκτες

    4.4.3.1.   Τιμές και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

    (74)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι μέσες σταθμισμένες μοναδιαίες τιμές πώλησης για τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 7

    Τιμές πώλησης στην Ένωση

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης εκ του εργοστασίου στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (EUR/τόνο)

    1 800 - 1 810

    1 825 - 1 835

    1 985 - 1 995

    2 060 - 2 070

    Δείκτης

    100

    101

    110

    114

    Μοναδιαίο κόστος παραγωγής στο εργοστάσιο (EUR/τόνο)

    1 530 - 1 540

    1 600 - 1 610

    1 845 - 1 855

    1 880 - 1 890

    Δείκτης

    100

    105

    120

    123

    Πηγή: Ενωσιακοί παραγωγοί του δείγματος.

    (75)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 14 % και το μοναδιαίο κόστος παραγωγής κατά 23 %. Αυτή η αύξηση του κόστους παραγωγής οφειλόταν κυρίως στην αύξηση του κόστους της χημικής λευκοχρωστικής (φθοριοχρώματος, στο εξής: ODB2) που πρέπει να εφαρμοστεί στο επίχρισμα κατά τη διεργασία παραγωγής του ΒΘΧ. Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια του 2018, η προσωρινή παύση λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ODB2 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (στο εξής: ΛΔΚ) προκάλεσε μεγάλη έλλειψη αυτού του χημικού προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, οι τιμές παραγωγής παρουσίασαν έξαρση από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, πράγμα που επηρέασε και την περίοδο έρευνας.

    (76)

    Η διαφορά μεταξύ της μέσης μοναδιαίας τιμής πώλησης και του μοναδιαίου κόστους παραγωγής δείχνει ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν ήταν σε θέση να ανακτήσει πλήρως την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της πίεσης που ασκούσαν στις τιμές οι εισαγωγές από την Κορέα που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    4.4.3.2.   Κόστος εργασίας

    (77)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μέσο κόστος εργασίας των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 8

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο (EUR)

    55 000 - 56 000

    57 000 - 58 000

    56 500 - 57 500

    57 000 - 58 000

    Δείκτης

    100

    104

    103

    104

    Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο

    (78)

    Το μέσο ανά εργαζόμενο κόστος εργασίας των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος αυξήθηκε κατά 4 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Το κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο αυξήθηκε ιδιαίτερα το 2017, όταν αυξήθηκαν η παραγωγή και η παραγωγικότητα.

    4.4.3.3.   Αποθέματα

    (79)

    Τα επίπεδα των αποθεμάτων των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εξελίχθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 9

    Αποθέματα

     

    2015

    2016

    2017

    ΠΕ

    Τελικά αποθέματα (τόνοι)

    13 100 – 13 200

    14 350 – 14 450

    13 800 – 13 900

    15 650 – 15 750

    Δείκτης

    100

    110

    105

    119

    Τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής (%)

    9,5 - 10,5

    10,5 - 11,5

    10 – 11

    12 – 13

    Δείκτης

    100

    107

    105

    122

    Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο

    (80)

    Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, τα επίπεδα των τελικών αποθεμάτων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ενισχύθηκαν σημαντικά, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 19 % κατά την περίοδο σύγκρισης σε σύγκριση με το 2016.

    4.4.3.4.   Αποδοτικότητα (κερδοφορία), ταμειακές ροές, επενδύσεις, απόδοση των επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

    (81)

    Η αποδοτικότητα, οι ταμειακές ροές, οι επενδύσεις και η απόδοση των επενδύσεων των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος κατά την εξεταζόμενη περίοδο εξελίχθηκαν ως εξής:

    Πίνακας 10

    Αποδοτικότητα, ταμειακές ροές, επενδύσεις και απόδοση των επενδύσεων

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Αποδοτικότητα των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (ποσοστό % του κύκλου εργασιών των πωλήσεων)

    8 – 11

    5 – 8

    2 – 5

    2 – 5

    Δείκτης

    100

    70

    36

    31

    Ταμειακές ροές (EUR)

    28 000 000 – 30 000 000

    16 500 000 – 18 500 000

    4 000 000 – 5 000 000

    2 000 000 – 3 000 000

    Δείκτης

    100

    61

    16

    8

    Επενδύσεις (EUR)

    2 500 000 – 3 000 000

    3 000 000 – 3 500 000

    5 000 000 – 5 500 000

    6 500 000 – 7 000 000

    Δείκτης

    100

    119

    176

    237

    Απόδοση επενδύσεων

    48 – 52 %

    30 – 34 %

    7 – 11 %

    16 - 20 %

    Δείκτης

    100

    64

    18

    35

    Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο.

    (82)

    Η Επιτροπή καθόρισε την αποδοτικότητα των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος εκφράζοντας το προ φόρων κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε μη συνδεδεμένους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Η αποδοτικότητα μειώθηκε δραστικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 70 % περίπου, καθώς ο κλάδος παραγωγής δεν ήταν σε θέση να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος παραγωγής με υψηλότερες τιμές πώλησης. Η σημαντική πίεση που ασκήθηκε στις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής από τις αυξανόμενες εισαγωγές από την Κορέα, ιδίως κατά την περίοδο από το 2017 έως την περίοδο της έρευνας, δεν επέτρεψαν στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να επωφεληθεί από την ελαφρώς αυξανόμενη ενωσιακή κατανάλωση.

    (83)

    Οι καθαρές ταμειακές ροές είναι η ικανότητα των ενωσιακών παραγωγών να αυτοχρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Οι καθαρές ταμειακές ροές ακολούθησαν έντονα πτωτική τάση, κυρίως λόγω της συρρικνούμενης αποδοτικότητας.

    (84)

    Το επίπεδο των ετήσιων επενδύσεων, που αφορούν και άλλα προϊόντα πέραν του ΒΘΧ, αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 137 %. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα επενδύσεων δεν μεταφράστηκαν σε αντίστοιχη αύξηση της ικανότητας παραγωγής ΒΘΧ (βλέπε πίνακα 4). Οι επενδύσεις στο ΒΘΧ είχαν απλώς ως στόχο τη διατήρηση των υφιστάμενων ικανοτήτων και τη δέουσα αντικατάσταση των απαραίτητων παραγωγικών στοιχείων ενεργητικού. Η παραγωγή ΒΘΧ είναι βιομηχανία υψηλής έντασης στοιχείων ενεργητικού. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής πρέπει να αντικαθιστά τακτικά τα μηχανήματα που φθείρονται ή αχρηστεύονται. Μόνο ένας ενωσιακός παραγωγός επένδυσε σε νέα γραμμή παραγωγής (μονάδα χαρτοποιίας και μηχάνημα επίχρισης) ως πρόσθετη παραγωγική ικανότητα, η οποία πρόκειται να χρησιμοποιείται κυρίως για άλλα προϊόντα διαφορετικά από το ΒΘΧ.

    (85)

    Το συνολικό επίπεδο των επενδύσεων ήταν ασήμαντο σε σχέση με το συνολικό κόστος της δημιουργίας νέας γραμμής παραγωγής. Στις εταιρείες του δείγματος, οι επενδύσεις παρέμειναν χαμηλότερες από τον συντελεστή απόσβεσης. Στην απόφασή της για το ελαφρύ θερμικό χαρτί (7) (στο εξής: ΕΘΧ), η Επιτροπή έκρινε ότι «παρά τον διπλασιασμό των επενδύσεων, το επίπεδο των επενδύσεων σε απόλυτους αριθμούς παρέμεινε περιορισμένο, ιδίως με δεδομένο ότι, π.χ., η αξία μιας νέας γραμμής παραγωγής ΕΘΧ εκτιμάται σε 120 εκατ. EUR». Δεδομένου ότι το ΒΘΧ παράγεται στα ίδια μηχανήματα με το ΕΘΧ και ότι τα επίπεδα των συνολικών επενδύσεων για το ΒΘΧ ήταν ακόμη χαμηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά την έρευνα της Επιτροπής για το ΕΘΧ (κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας, οι επενδύσεις για ΒΘΧ ανήλθαν σε 6,5-7,0 εκατ. EUR έναντι επενδύσεων 4,5-9,0 εκατ. EUR για ΕΘΧ το 2015, δηλαδή κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας για το ΕΘΧ), μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το επίπεδο επενδύσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν σε ζημιογόνα χαμηλό επίπεδο.

    (86)

    Η απόδοση των επενδύσεων είναι το ποσοστό κέρδους επί της καθαρής λογιστικής αξίας των επενδύσεων. Το στοιχείο αυτό παρουσίασε αρνητική εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο, αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις που περιγράφηκαν προηγουμένως για την αποδοτικότητα και τις ταμειακές ροές. Συνολικά, οι παραγωγοί του δείγματος διατήρησαν το επίπεδο των επενδύσεών τους στα ποσά που ήταν αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

    4.4.4.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

    (87)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η ζημία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν σημαντική και προφανής σε ό,τι αφορά τους δείκτες ζημίας που σχετίζονται με την τιμή, όπως η αποδοτικότητα ή οι ταμειακές ροές.

    (88)

    Επιπλέον, όσον αφορά τους δείκτες ζημίας που σχετίζονται με τον όγκο, ο όγκος των πωλήσεων και το μερίδιο αγοράς των ενωσιακών παραγωγών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2017, πέφτοντας σε ακόμη χαμηλότερο όγκο πωλήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας σε σύγκριση με το 2016. Αντίθετα, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο μοναδικός Κορεάτης εξαγωγέας κατόρθωσε να διπλασιάσει σχεδόν τις εξαγωγές του και αύξησε σημαντικά το μερίδιο αγοράς του κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες. Η αύξηση κατά την περίοδο 2017-ΠΕ ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Ο Κορεάτης εξαγωγέας σχεδόν τριπλασίασε τις εξαγωγές του και το μερίδιο αγοράς του. Η θέση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής επιδεινώθηκε σημαντικά λόγω της αύξησης των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (89)

    Οι δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων μείωσαν τις δυνατότητες επενδύσεων σε νέες και καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής ΒΘΧ. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής επένδυσε στο ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο προκειμένου να εκσυγχρονίσει και να αντικαταστήσει απαρχαιωμένο εξοπλισμό και να εφαρμόσει τις τεχνικές αναβαθμίσεις που απαιτούνται από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Παρά τις συγκεκριμένες ενέργειες βελτιστοποίησης των εσωτερικών του διαδικασιών που πραγματοποίησε ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο για να βελτιώσει τις συνολικές του επιδόσεις, η κατάστασή του επιδεινώθηκε σημαντικά, ιδίως όσον αφορά την αποδοτικότητα και την απώλεια μεριδίου αγοράς.

    (90)

    Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή κατέληξε στο στάδιο αυτό στο συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού.

    5.   ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑ

    (91)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αν οι εισαγωγές που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την οικεία χώρα προκάλεσαν σημαντική ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 7 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε επίσης κατά πόσον άλλοι γνωστοί παράγοντες θα μπορούσαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα να έχουν προκαλέσει ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Η Επιτροπή μερίμνησε ώστε τυχόν ζημία που προκλήθηκε από παράγοντες διαφορετικούς από τις εισαγωγές από την οικεία χώρα που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ να μην αποδοθεί στις εισαγωγές αυτές. Αυτοί οι παράγοντες είναι οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες, οι εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η υποτιθέμενη αδυναμία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής να καλύψει τη ζήτηση προϊόντων που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α και ο εγχώριος ανταγωνισμός μεταξύ των ενωσιακών παραγωγών.

    5.1.   Επιπτώσεις των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ

    (92)

    Υπήρξε σαφής συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των εισαγωγών από την Κορέα και της επιδείνωσης της κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Οι εισαγωγές από την Κορέα που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ αυξήθηκαν κατά 83 % κατά τη συνολική διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Η σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς των εισαγωγών από την Κορέα απέβη σαφώς εις βάρος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, του οποίου το μερίδιο αγοράς μειώθηκε κατά 3 % στο σύνολο της εξεταζόμενης περιόδου και κατά 10 % από το 2017.

    (93)

    Οι κορεατικές τιμές ήταν σταθερά και σημαντικά χαμηλότερες από τις ενωσιακές. Οι τιμές των εισαγωγών από την Κορέα ήταν χαμηλότερες από τις τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, με περιθώριο υποτιμολόγησης 11,1 % κατά την περίοδο της έρευνας. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν μπόρεσε να συνυπολογίσει την αύξηση του κόστους παραγωγής στις δικές του ενωσιακές τιμές πώλησης, γεγονός που αποδεικνύει την πίεση που άσκησαν στις τιμές οι υπό εξέταση εισαγωγές. Η κατάσταση αυτή είχε σοβαρό αντίκτυπο στην αποδοτικότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, η οποία, κατά την περίοδο της έρευνας, μειώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    (94)

    Με δεδομένη τη σαφώς αποδειχθείσα χρονική σύμπτωση μεταξύ, αφενός, του συνεχώς αυξανόμενου επιπέδου των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ σε τιμές που διαπιστώθηκε ότι ήταν χαμηλότερες από τις ενωσιακές τιμές και, αφετέρου, της στασιμότητας του όγκου πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, της απώλειας μεριδίου αγοράς και της μείωσης της αποδοτικότητάς του, συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ ευθύνονταν για τη ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    5.2.   Επιπτώσεις άλλων παραγόντων

    5.2.1.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

    (95)

    Ο όγκος των εισαγωγών από άλλες τρίτες χώρες εξελίχθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο ως εξής:

    Πίνακας 11

    Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

     

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Σύνολο τρίτων χωρών εκτός της οικείας χώρας

    Όγκος (τόνοι)

    12 000 - 13 000

    4 000 - 5 000

    8 000 - 9 000

    8 000 - 9 000

     

    Δείκτης

    100

    38

    69

    69

     

    Μερίδιο αγοράς(%)

    6,5 – 7,5

    2 - 3

    4 - 5

    4 - 5

     

    Δείκτης

    100

    38

    66

    68

     

    Μέση τιμή

    1 800 – 1 900

    1 600 – 1 700

    1 700 – 1 800

    2 000 – 2 100

     

    Δείκτης

    100

    92

    97

    113

    Πηγή: Καταγγελία, Eurostat και εκτιμήσεις της Επιτροπής.

    (96)

    Όσον αφορά τα έτη πριν από την περίοδο έρευνας, ο όγκος των εισαγωγών από τρίτες χώρες βασίστηκε στην καταγγελία. Για την περίοδο έρευνας, ο όγκος υπολογίστηκε με πολλαπλασιασμό των στοιχείων της καταγγελίας για το 2018 επί τη διακύμανση μεταξύ του 2018 και της περιόδου έρευνας (-0,1 %), με βάση στοιχεία της Eurostat για τους κωδικούς ΣΟ 4809 90 00, 4811 59 00 και 4811 90 00. Η τιμή για το σύνολο της εξεταζόμενης περιόδου βασίστηκε σε στοιχεία της Eurostat, βάσει των οποίων ως πλησιέστερη προσεγγιστική τιμή ελήφθη υπόψη η διαφοροποίηση των κορεατικών τιμών μεταξύ του υπό εξέταση προϊόντος και των άλλων προϊόντων που υπάγονται στους ίδιους κωδικούς ΣΟ. Ως εκ τούτου, έγινε προσαρμογή με βάση την αναλογία της τιμής μεταξύ των τιμών της Eurostat για την Κορέα και των πραγματικών τιμών πώλησης του Κορεάτη παραγωγού-εξαγωγέα.

    (97)

    Οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 31 % όσον αφορά τον όγκο τους κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ το μερίδιο αγοράς τους στην Ένωση μειώθηκε κατά 32 %. Αυτοί οι όγκοι εισαγωγών πραγματοποιήθηκαν σε τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από τις τιμές πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, αλλά πολύ υψηλότερες από τη μέση τιμή που εφάρμοζε ο Κορεάτης εξαγωγέας. Ως εκ τούτου, από την αύξηση των εισαγωγών από την Κορέα επλήγησαν επίσης και οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες.

    (98)

    Ο παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ είχαν συμβάλει στη μείωση των τιμών και είχαν επιδεινώσει την προς τα κάτω πίεση των τιμών, η οποία είχε ήδη προκληθεί από τις επιθετικές τιμολογιακές πολιτικές ορισμένων ενωσιακών παραγωγών. Οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 1 500 και 2 500 τόνων το 2018 (8). Το μερίδιο αγοράς αυτών των εισαγωγών εκτιμήθηκε ότι ανερχόταν περίπου στο 1 % της ενωσιακής κατανάλωσης. Συγκριτικά, οι εισαγωγές από την Κορέα, όπως επαληθεύτηκαν, ανέρχονταν από 15 500 έως 17 500 τόνους κατά το εν λόγω έτος. Σ’ αυτά τα χαμηλά επίπεδα, οι εισαγωγές από την Κίνα δεν είχαν αισθητή επίπτωση στην κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Επιπλέον, οι τιμές των εν λόγω εισαγωγών στην Ένωση, σύμφωνα με τη μέθοδο που περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 96, ήταν πολύ υψηλότερες από τις τιμές των εισαγωγών από την Κορέα και σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (99)

    Ω εκ τούτου, συνήχθη προσωρινά το συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες είναι απίθανο να έχουν προκαλέσει ζημία στους ενωσιακούς παραγωγούς και δεν αποδυναμώνουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και της ζημίας την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    5.2.2.   Εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (100)

    Κατά την υπό εξέταση περίοδο, ο όγκος των εξαγωγών (μη συνδεδεμένες πωλήσεις) του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκε ως εξής:

    Πίνακας 12

    Εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

     

    2016

    2017

    2018

    ΠΕ

    Όγκος εξαγωγών (τόνοι)

    38 591

    39 545

    36 234

    33 336

    Δείκτης

    100

    102

    94

    86

    Μέση τιμή (EUR/τόνο)

    1 650 – 1 750

    1 650 – 1 750

    1 800 – 1 900

    1 950 – 2 050

    Δείκτης

    100

    99

    107

    116

    Πηγή: Εκτιμήσεις του καταγγέλλοντος και επαληθευμένες απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο.

    (101)

    Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όγκος των εξαγωγών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεδεμένους πελάτες μειώθηκε κατά 14 %. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 16 %. Το μερίδιο των εξαγωγών του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στον συνολικό όγκο των πωλήσεών του μειώθηκε περίπου κατά 10 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο, φθάνοντας σε 17,7 % κατά την περίοδο της έρευνας. Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος των εξαγωγικών επιδόσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν περιορισμένος.

    (102)

    Συνήχθη προσωρινά το συμπέρασμα ότι οι εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής δεν μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζημία την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής και ότι δεν αποδυναμώνουν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και της ζημίας την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    5.2.3.   Αύξηση των τιμών των πρώτων υλών

    (103)

    Η προσωρινή παύση λειτουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής στη ΛΔΚ το 2017 και το 2018 προκάλεσε έλλειψη ODB2, μιας χημικής πρώτης ύλης, στο τέλος του 2017 και κατά τη διάρκεια του 2018. Οι τιμές της ODB2 αυξήθηκαν κατά περίπου 500 % μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2017, όταν έκλεισαν οι πρώτες κινεζικές μονάδες, και των αρχών του 2018. Ανάλογα με την ιδιαίτερη ποιότητα του υπό εξέταση προϊόντος (9), η εν λόγω χημική ουσία αντιπροσώπευε από 7 έως15 % του συνολικού κόστους παραγωγής ΒΘΧ κατά την περίοδο της έρευνας (10). Η έλλειψη αυτή επηρέασε τη διάρθρωση του κόστους της βιομηχανίας παραγωγής θερμικού χαρτιού σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι έπληξε εξίσου όλους τους παραγωγούς ΒΘΧ παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Κορέας.

    (104)

    Ο παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ιδίως λόγω της έλλειψης ODB2, σε συνδυασμό με τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, μείωσε την αποδοτικότητα και προκάλεσε ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν μπόρεσε να μετακυλίσει την αύξηση του κόστους παραγωγής του στην τιμή πώλησής του, λόγω του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα των συμβάσεων προμηθειών του για ΒΘΧ. Ως εκ τούτου, είχε επικεντρωθεί στην παραγωγή ΕΘΧ, λόγω της ευελιξίας που χαρακτηρίζει την αγορά προμήθειας ΕΘΧ, καθώς η διαπραγμάτευση των τιμών δεν γίνεται σε μακροπρόθεσμη βάση.

    (105)

    Αντιμέτωπος με την κατάσταση αυτή, και σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του παραγωγού-εξαγωγέα, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα μπορούσε να αυξήσει σχεδόν αμέσως τις τιμές του, διότι δεν είχε συνάψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους πελάτες του, αλλά μάλλον ευέλικτες «συμφωνίες κυρίων». Η μεγάλη πλειονότητα των πελατών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων επιχειρήσεων στρωματοποίησης χαρτιού, δέχθηκε την άμεση αύξηση της τιμής μετά την κρίση της ODB2.

    (106)

    Ωστόσο, δεδομένου ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής συνέπεσε με την απότομη αύξηση των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Κορέα, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να μετακυλίσουν όλη την αύξηση του κόστους παραγωγής τους στους πελάτες τους. Μπόρεσαν να αυξήσουν μόνο εν μέρει τις τιμές πώλησής τους για να αντισταθμίσουν την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (11). Οι εισαγωγές με ντάμπινγκ τους ανάγκασαν να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων του κόστους. Ο Κορεάτης παραγωγός-εξαγωγέας μπόρεσε να μετακυλίσει την αύξηση του κόστους στους πελάτες του, δεδομένου ότι αύξησε τις τιμές των πωλήσεών του κατά 34 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Καθώς οι κορεατικές τιμές ήταν σταθερά χαμηλότερες από τις ενωσιακές και αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, εμπόδισαν τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής να μετακυλίσει πλήρως την αύξηση του κόστους. Δεδομένης της επιθετικής τιμολογιακής συμπεριφοράς του Κορεάτη παραγωγού-εξαγωγέα, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής μπόρεσε να μετακυλίσει την αύξηση του κόστους παραγωγής στις ενωσιακές τιμές πώλησης σε ποσοστό μόνο 50 % περίπου.

    (107)

    Για να αποδειχθεί περαιτέρω η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των αυξανόμενων εισαγωγών σε τιμές ντάμπινγκ από την Κορέα και της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, έγινε σύγκριση με τις επιδόσεις για το ΕΘΧ. Πράγματι, η παραγωγή ΕΘΧ και ΒΘΧ χρησιμοποιούσαν ίδια τεχνολογία και τα ίδια μηχανήματα· και οι δύο χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πρώτες ύλες και αντιμετώπιζαν παρόμοια χαρακτηριστικά της αγοράς. Το ΕΘΧ επηρεάστηκε από την αύξηση του κόστους της ίδιας πρώτης ύλης σε παρόμοιο βαθμό με το υπό εξέταση προϊόν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας, οι εισαγωγές ΕΘΧ από την Κορέα υπόκεινταν σε δασμούς αντιντάμπινγκ.

    (108)

    Δύο από τους τρεις παραγωγούς του δείγματος παρήγαν επίσης και πωλούσαν σημαντικές ποσότητες ΕΘΧ κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας, το περιθώριο κέρδους των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος για το ΒΘΧ ήταν μεταξύ 2 και 5 %. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το επαληθευμένο περιθώριο αποδοτικότητας για άλλα παραγόμενα προϊόντα, στα οποία το ΕΘΧ έχει μεγάλο μερίδιο, περιθώριο το οποίο επιτεύχθηκε από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος το 2018 και κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας, παρά την έκρηξη που σημειώθηκε στις τιμές της ODB2. Οι ενωσιακοί παραγωγοί μπόρεσαν να αντέξουν τις αυξήσεις του κόστους των εισροών σε μια αγορά που δεν στρεβλωνόταν από εισαγωγές με αθέμιτα τιμολογημένες τιμές (12). Αυτό δείχνει ότι το στοιχείο που προκαλεί τη συρρίκνωση της αποδοτικότητας του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για το ΒΘΧ είναι η πίεση που ασκείται στις τιμές από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (109)

    Ο παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε επίσης ότι, λόγω της έλλειψης ODB2, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση στην ενωσιακή αγορά και πρόσθεσε ότι η παραγωγική ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής μειώθηκε το 2018 και κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας λόγω της έλλειψης ODB2. Ωστόσο, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής είχε υπερεπάρκεια πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας για να ικανοποιήσει τη ζήτηση (βλέπε αιτιολογική σκέψη 65), ενώ από την έρευνα της Επιτροπής προέκυψε ότι κανένας από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος δεν αρνήθηκε ποτέ κάποια παραγγελία λόγω έλλειψης ODB2.

    (110)

    Συνεπώς, συνήχθη προσωρινά το συμπέρασμα ότι η αύξηση της τιμής της ODB2 δεν αποδυνάμωσε την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και της ζημίας την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    5.2.4.   Υποτιθέμενη αδυναμία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής να ικανοποιήσει τη ζήτηση για προϊόντα που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α

    (111)

    Ο παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι η αργή μετάβαση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε προϊόντα που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α προκάλεσε την υποτιθέμενη καχεκτική αύξηση των πωλήσεών του.

    (112)

    Πρώτον, η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παραγωγοί παράγουν προϊόντα που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α εδώ και πάνω από 20 χρόνια (13).

    (113)

    Επιπλέον, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ισχυρίστηκε και κατέδειξε στις πωλήσεις του κατά τη διάρκεια της περιόδου έρευνας ότι εξακολούθησε να πωλεί προϊόντα που περιέχουν δισφαινόλη Α διότι υπήρχε συνεχής ζήτηση για το εν λόγω χαρτί, επειδή η τιμή των προϊόντων που περιέχουν δισφαινόλη Α είναι χαμηλότερη. (14) Οι χρήστες ΒΘΧ, όπως οι επιχειρήσεις στρωματοποίησης χαρτιού και οι μετατροπείς, εξακολούθησαν να παραγγέλνουν ΒΘΧ που περιέχει δισφαινόλη Α, αν και υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις για προμήθεια προϊόντων που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α. Αυτό ενισχύει τον ισχυρισμό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ότι οι πελάτες επέλεξαν να αναβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο (στην πράξη έως τα μέσα του 2019) τη μετάβαση στα χωρίς δισφαινόλη Α προϊόντα λόγω της υψηλότερης τιμής των προϊόντων που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α.

    (114)

    Δεν παρασχέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι ενωσιακοί παραγωγοί είχαν, οποιαδήποτε στιγμή, έλλειψη είτε δισφαινόλης Α είτε δισφαινόλης S (το εμφανιστικό αντιδραστήριο που χρησιμοποιείται περισσότερο αντί της δισφαινόλης Α από το 2020 και το οποίο χρησιμοποιούνταν ήδη ευρέως τουλάχιστον από το 2018). Κατά τη διάρκεια της περιόδου της έρευνας, τόσο ο Κορεάτης εξαγωγέας όσο και οι ενωσιακοί παραγωγοί πωλούσαν σημαντικές ποσότητες τόσο ΒΘΧ που περιέχει δισφαινόλη Α όσο και ΒΘΧ που περιέχει δισφαινόλη S.

    (115)

    Ως εκ τούτου, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ήταν σε θέση να προμηθεύει προϊόντα που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Οι από μέρους του πωλήσεις προϊόντων που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α δεν συνέβαλαν στη ζημία την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής και δεν αποδυνάμωσαν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και της ζημίας την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    5.2.5.   Ο εγχώριος ανταγωνισμός μεταξύ των Ευρωπαίων παραγωγών

    (116)

    Ο παραγωγός-εξαγωγέας ισχυρίστηκε ότι ο εγχώριος ανταγωνισμός συμπίεσε περαιτέρω τις τιμές της Ένωσης: ορισμένοι ενωσιακοί παραγωγοί είχαν μετακυλίσει πλήρως την αύξηση του κόστους παραγωγής στις τιμές που ζητούσαν για το ΒΘΧ, ενώ άλλοι ενωσιακοί παραγωγοί είχαν αποφασίσει να κρατήσουν τις τιμές τους χαμηλά για να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Αυτές οι διαφορετικές στρατηγικές είχαν επιδεινώσει τη χαμηλή αποδοτικότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    (117)

    Ο παραγωγός-εξαγωγέας δεν τεκμηρίωσε αυτόν τον ισχυρισμό με αποδεικτικά στοιχεία για αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προέκυψε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενωσιακών παραγωγών ήταν αθέμιτος. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενωσιακών παραγωγών δεν σημαίνει ότι οι τιμές των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ δεν ανάγκασαν τους εν λόγω παραγωγούς να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλον ακόμη πιο έντονα απ’ ό,τι θα το έκαναν σε κατάσταση θεμιτού ανταγωνισμού και, ως εκ τούτου, να πωλήσουν τα προϊόντα τους σε μη βιώσιμες τιμές.

    (118)

    Μεταξύ των Ευρωπαίων παραγωγών, οι επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν σχετικά χαμηλότερες αυξήσεις τιμών σε σχετικά όψιμη χρονική στιγμή δεν είδαν, ως αποτέλεσμα, την αύξηση των μεριδίων τους στην αγορά. Αντίθετα, όπως συνέβη και με τους λοιπούς ενωσιακούς παραγωγούς, τα μερίδια αγοράς τους εξακολούθησαν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου (15).

    (119)

    Συνεπώς, ο εγχώριος ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά δεν συνέβαλε στη ζημία την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής και δεν αποδυνάμωσε την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και της ζημίας την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    5.3.   Συμπέρασμα σχετικά με την αιτιώδη συνάφεια

    (120)

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο παρόν στάδιο στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Κορέα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη σημαντική ζημία που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής. Άλλοι παράγοντες, που ελήφθησαν υπόψη μεμονωμένα ή από κοινού, όπως οι εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες, οι εξαγωγικές επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η υποτιθέμενη αδυναμία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής να ικανοποιήσει τη ζήτηση για προϊόντα χωρίς δισφαινόλη Α και ο υποτιθέμενος εγχώριος ανταγωνισμός μεταξύ των Ευρωπαίων παραγωγών, κρίθηκε ότι απλώς επιδείνωσαν τη ζημία που προκλήθηκε από τις εισαγωγές από την Κορέα που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ, αλλά, σε προσωρινό επίπεδο, δεν διαπιστώθηκε ότι αποδυνάμωσαν την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών που αποτελούσαν αντικείμενο ντάμπινγκ και της ζημίας την οποία υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    6.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    (121)

    Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον θα μπορούσε να καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να ληφθούν μέτρα στην προκειμένη περίπτωση όσον αφορά τις εισαγωγές από την οικεία χώρα, παρά τον προσδιορισμό του ζημιογόνου ντάμπινγκ. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των επιμέρους εμπλεκόμενων συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων και των χρηστών.

    (122)

    Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια σε γνωστά ενδιαφερόμενα μέρη. Ωστόσο, έλαβε απαντήσεις μόνο από δύο εισαγωγείς και πέντε χρήστες, εκ των οποίων μόνο ένας εισαγωγέας και δύο χρήστες υπέβαλαν το ερωτηματολόγιο.

    6.1.   Συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

    (123)

    Όλα τα μέλη της ETPA υποστήριξαν την καταγγελία. Από όλες τις εταιρείες που δεν είναι μέλη της ETPA, η Ricoh Industrie France S.A.S. (Ricoh) ήταν η πιο σημαντική από πλευράς όγκου πωλήσεων (κατά την εκτίμηση του καταγγέλλοντος, αντιπροσώπευε περίπου το 20 % των συνολικών πωλήσεων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής). Η Ricoh δήλωσε ότι υποστηρίζει την καταγγελία.

    (124)

    Η Confederation of European Paper Industries (στο εξής: CEPI) διατύπωσε παρατηρήσεις σχετικά με την έρευνα και την υποστήριξε πλήρως, με την αιτιολογία ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών από την Κορέα θα συνέβαλλαν στην αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού στην αγορά ΒΘΧ και θα έστελναν στους εξαγωγείς το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προσηλωμένη στο ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο υπό ανταγωνιστικούς και δίκαιους όρους.

    (125)

    Οι ενωσιακοί παραγωγοί υποστήριξαν ότι η επιβολή μέτρων θα μπορούσε να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, να προωθήσει την αύξηση των επενδύσεων και να συμβάλει στην αντιστροφή της τάσης μείωσης της αποδοτικότητας που παρατηρήθηκε από τη στιγμή που ο Κορεάτης εξαγωγέας εισήλθε στην ενωσιακή αγορά. Υποστήριξαν επίσης ότι η επιβολή μέτρων θα αποκαταστήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού και δίκαιο επίπεδο τιμών στην ενωσιακή αγορά και ότι θα βελτιώσει την αποδοτικότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε επίπεδα που θεωρούνται κανονικά για τον συγκεκριμένο, έντασης κεφαλαίου κλάδο.

    (126)

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή συνήγαγε προσωρινά το συμπέρασμα ότι η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ θα ήταν προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

    6.2.   Συμφέρον των μη συνδεδεμένων εισαγωγέων

    (127)

    Στο ερωτηματολόγιο των εισαγωγέων απάντησε ένας εισαγωγέας. Ο εν λόγω εισαγωγέας δεν εξέφρασε άποψη για το αν συμφωνούσε ή όχι με την επιβολή των μέτρων. Από το σύνολο των αγορών ΒΘΧ που πραγματοποίησε η εν λόγω εταιρεία κατά την περίοδο έρευνας, μόνο ένα σχετικά μικρό ποσοστό (μεταξύ 10 και 20 %) καταγόταν από την Κορέα και η εταιρεία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους ενωσιακούς παραγωγούς για τις προμήθειές της. Τα δηλωθέντα περιθώρια κέρδους, τόσο τα συνολικά όσο και τα σχετικά με μεταπωλήσεις εισαγόμενου ΒΘΧ, υπερέβαιναν το 20 % του κύκλου εργασιών. Δεδομένου του μεγάλου περιθωρίου κέρδους και του σχετικά χαμηλού ποσοστού των αγορών από την Κορέα, οι δασμοί δεν αναμένεται να έχουν δυσανάλογες επιπτώσεις στην κατάσταση του εν λόγω εισαγωγέα.

    (128)

    Ως εκ τούτου, στο προσωρινό στάδιο, η Επιτροπή έκρινε ότι τα συμφέροντα αυτού του μη συνδεδεμένου εισαγωγέα δεν θα θιγούν από την επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στο ΒΘΧ.

    6.3.   Συμφέρον των χρηστών

    (129)

    Στην Επιτροπή αναγγέλθηκαν πέντε χρήστες, αλλά μόνο δύο από αυτούς υπέβαλαν κάποια λεπτομερή στοιχεία. Ο πρώτος από τους εν λόγω δύο χρήστες έστειλε ένα κενό ερωτηματολόγιο, επικαλούμενος ζητήματα εμπιστευτικότητας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν μπόρεσε να προσδιορίσει ποσοτικά τις πιθανές επιπτώσεις των δασμών αντιντάμπινγκ στην κατάστασή του.

    (130)

    Ο δεύτερος χρήστης ισχυρίστηκε ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω της έλλειψης ODB2, οι ενωσιακοί παραγωγοί αύξησαν τις τιμές τους και δεν ήταν σε θέση να προμηθεύσουν επαρκείς ποσότητες και, για τον λόγο αυτό, στράφηκε προς τον Κορεάτη εξαγωγέα. Ωστόσο, ο εν λόγω χρήστης δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν μπορούσε να παράσχει τις ζητούμενες ποσότητες, φαίνεται δε ότι ο εν λόγω χρήστης δεν αποδέχθηκε τις αυξήσεις τιμών που οφείλονταν στην κρίση λόγω της έλλειψης ODB2 και στράφηκε προς τον Κορεάτη εξαγωγέα για να εξασφαλίσει φθηνότερες τιμές. Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι έκτακτα γεγονότα προσωρινού χαρακτήρα που συνέβησαν στο παρελθόν, όπως η κρίση λόγω της έλλειψης ODB2, και για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι θα επαναληφθούν στο μέλλον κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής των μέτρων, δεν μπορούν να υπερισχύσουν της ανάγκης να εξαλειφθούν οι στρεβλωτικές επιπτώσεις που προκαλούν στο εμπόριο οι ζημιογόνες πρακτικές ντάμπινγκ. Συνεπώς, ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε.

    (131)

    Κανένας από τους δύο αυτούς χρήστες δεν έδωσε επαρκείς επαληθεύσιμες πληροφορίες που θα επέτρεπαν στην Επιτροπή να προβεί σε αντικειμενική ανάλυση των επιπτώσεων των μέτρων στην κατάστασή τους. Ειδικότερα, και οι δύο απέρριψαν το αίτημα της Επιτροπής να της γνωστοποιήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, έτσι ώστε να μπορέσει η Επιτροπή να προσδιορίσει ποσοτικά τις πιθανές επιπτώσεις των ενδεχόμενων δασμών αντιντάμπινγκ στις επιδόσεις τους.

    (132)

    Τρεις χρήστες ισχυρίστηκαν ότι, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους παραγωγούς, ο Κορεάτης εξαγωγέας ήταν σε θέση να τους παράσχει ΒΘΧ χωρίς δισφαινόλη Α σε οικονομικά προσιτή τιμή. Η έρευνα της Επιτροπής κατέδειξε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος, όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 111 έως 115. Δεν υποβλήθηκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι ενωσιακοί παραγωγοί είχαν έλλειψη ή δεν ήταν σε θέση να προμηθεύσουν προϊόντα που δεν περιείχαν δισφαινόλη Α. Η έρευνα της Επιτροπής έδειξε ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παραγωγοί παράγουν προϊόντα που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

    (133)

    Τρεις χρήστες αντιτάχθηκαν στην ενδεχόμενη επιβολή μέτρων με την αιτιολογία ότι ο παραγωγός-εξαγωγέας εξασφάλισε τη σταθερότητα του εφοδιασμού και ήταν σημαντικός προμηθευτής στην ενωσιακή αγορά. Καμία από τις τρεις αυτές εταιρείες δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία προς επίρρωση των ισχυρισμών της. Η παραγωγική ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκε κατά 6 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο και ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής διαθέτει σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα. Επιπλέον, όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 111 έως 115, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής, παρά τις δυσχερείς συνθήκες της αγοράς, ήταν πάντοτε σε θέση, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, να προμηθεύσει τόσο θερμικό χαρτί που δεν περιέχει δισφαινόλη Α όσο και θερμικό χαρτί που περιέχει δισφαινόλη Α.

    (134)

    Ως εκ τούτου, κατά το προσωρινό στάδιο, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις που θα έχει στους χρήστες η ενδεχόμενη επιβολή δασμών δεν φαίνεται να υπερισχύουν των θετικών συνεπειών των μέτρων για τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Πράγματι, κανένας από τους χρήστες δεν προσκόμισε αξιόπιστα στοιχεία που θα επέτρεπαν στην Επιτροπή να εκτιμήσει κατά πόσον η επιβολή δασμών θα είχε σημαντικό αντίκτυπο, αν όντως είχε κάποιον αντίκτυπο, σ’ αυτούς.

    6.4.   Συμφέρον των άλλων ενδιαφερόμενων μερών

    (135)

    Ο Κορεάτης εξαγωγέας και η κυβέρνηση της Κορέας ισχυρίστηκαν ότι η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ θα εμπόδιζε τους ενωσιακούς πελάτες να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτό ΒΘΧ που δεν περιέχει δισφαινόλη Α. Η έρευνα της Επιτροπής κατέδειξε ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος.

    (136)

    Πρώτον, ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής έδειξε ότι διαθέτει επαρκή ικανότητα να ανταποκριθεί στη ζήτηση για προϊόντα που δεν περιέχουν δισφαινόλη Α και να αλλάξει πλήρως την παραγωγή του από ΒΘΧ που περιέχει δισφαινόλη Α σε ΒΘΧ που δεν περιέχει δισφαινόλη Α. Δεύτερον, τα επίπεδα αποθεμάτων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκαν σημαντικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι διέθετε αποθέματα επαρκούς ποσότητας για να αρχίσει να προμηθεύει αμέσως τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Τρίτον, οι δασμοί αντιντάμπινγκ δεν εμποδίζουν τους πελάτες να προμηθεύονται το ΒΘΧ τους εκτός της Ένωσης. Είναι διαθέσιμες και άλλες πηγές προμήθειας, όπως φαίνεται στον πίνακα 11 (Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες). Ως εκ τούτου, οι πελάτες θα είναι σε θέση να βρουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές και δίκαιες τιμές.

    (137)

    Ο Κορεάτης εξαγωγέας και η κυβέρνηση της Κορέας ισχυρίστηκαν ότι, αν σημειωνόταν και άλλη έλλειψη πρώτων υλών, οι δασμοί αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές από την Κορέα θα υπονόμευαν σοβαρά τους Ευρωπαίους χρήστες ΒΘΧ. Η Επιτροπή υπενθύμισε ότι τα μέτρα αντιντάμπινγκ έχουν ως στόχο την αποκατάσταση του δίκαιου και αποτελεσματικού ανταγωνισμού μεταξύ όλων των παραγόντων της αγοράς, ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής διαθέτει επαρκή παραγωγική ικανότητα, όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές σκέψεις 65 και 66, και ότι κανένας από τους χρήστες που αναγγέλθηκαν δεν προσκόμισε στοιχεία που θα επέτρεπαν στην Επιτροπή να εξετάσει τον εν λόγω ισχυρισμό.

    (138)

    Ο Κορεάτης εξαγωγέας και η κυβέρνηση της Κορέας υπενθύμισαν τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Κορέας-ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2015, και ισχυρίστηκαν ότι η επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ θα έβλαπτε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ένωσης και της Κορέας. Η Επιτροπή επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο της ανάλυσης του συμφέροντος της Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών Κορέας-ΕΕ, τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι τα μέσα εμπορικής άμυνας εξακολουθούν να εφαρμόζονται πλήρως και ότι η αιτία της παρούσας διαδικασίας είναι η συμπεριφορά των Κορεατών παραγωγών-εξαγωγέων. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε.

    6.5.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

    (139)

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε προσωρινά στο συμπέρασμα ότι δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι σύμφωνα με τους οποίους δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να επιβληθούν μέτρα στις εισαγωγές ΒΘΧ καταγωγής της οικείας χώρας στο παρόν στάδιο της έρευνας.

    7.   ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

    (140)

    Με βάση τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή όσον αφορά το ντάμπινγκ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης, θα πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα, ώστε να αποτραπεί η πρόκληση μεγαλύτερης ζημίας στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    7.1.   Επίπεδο εξάλειψης της ζημίας (περιθώριο ζημίας)

    (141)

    Για να καθοριστεί το επίπεδο των μέτρων, η Επιτροπή καθόρισε καταρχάς το ύψος του δασμού που είναι αναγκαίο για την εξάλειψη της ζημίας που υπέστη ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής.

    (142)

    Η ζημία θα εξαλειφόταν αν ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής ήταν σε θέση να καλύψει το κόστος παραγωγής του, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που προκύπτουν από πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες και πρωτόκολλα αυτών, στις οποίες η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και από τις συμβάσεις της ΔΟΕ που παρατίθενται στο παράρτημα Iα του βασικού κανονισμού, και να επιτύχει εύλογο κέρδος (στο εξής: στόχος κερδοφορίας).

    (143)

    Το άρθρο 7 παράγραφος 2γ του βασικού κανονισμού καθορίζει τον ελάχιστο στόχο κερδοφορίας στο 6 %. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, για τον καθορισμό του στόχου κερδοφορίας, η Επιτροπή πρέπει να λάβει υπόψη παράγοντες όπως το επίπεδο κερδοφορίας (αποδοτικότητας) πριν από την αύξηση των εισαγωγών από την Κορέα, το επίπεδο κερδοφορίας (αποδοτικότητας) που απαιτείται για να καλυφθούν πλήρως οι δαπάνες, οι επενδύσεις, η έρευνα και ανάπτυξη (Ε & Α) και η καινοτομία, καθώς και το επίπεδο κερδοφορίας που αναμένεται υπό κανονικές συνθήκες ανταγωνισμού.

    (144)

    Η έρευνα έδειξε ότι η πραγματική κερδοφορία (αποδοτικότητα) του ενωσιακού κλάδου παραγωγής κατά το έτος 2016, δηλαδή πριν από την απότομη αύξηση των εισαγωγών από την Κορέα, ήταν από 8 έως 11 %.

    (145)

    Δύο από τους παραγωγούς του δείγματος υπέβαλαν ισχυρισμό για απώλεια επενδύσεων. Η Επιτροπή εξέτασε τον ισχυρισμό αυτόν βάσει του άρθρου 7 παράγραφος 2γ του βασικού κανονισμού. Ωστόσο, οι οικείες εταιρείες δεν μπόρεσαν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό, ο οποίος, ως εκ τούτου, απορρίφθηκε προσωρινά.

    (146)

    Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το περιθώριο κέρδους που πέτυχε ο κλάδος το έτος 2016 ως στόχο κερδοφορίας. Αυτός ο στόχος κερδοφορίας προστέθηκε στο πραγματικό κόστος παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για τον καθορισμό της μη ζημιογόνου τιμής.

    (147)

    Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2δ του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή αξιολόγησε το μελλοντικό κόστος το οποίο θα υποστεί ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του μέτρου σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2, όπως προκύπτει από τις πολυμερείς περιβαλλοντικές συμφωνίες και πρωτόκολλα αυτών, στις οποίες η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Επιτροπή καθόρισε πρόσθετο κόστος εύρους μεταξύ 6 και 10 EUR ανά τόνο, το οποίο προστέθηκε στη μη ζημιογόνο τιμή.

    (148)

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή καθόρισε το επίπεδο εξάλειψης της ζημίας συγκρίνοντας τη μέση σταθμισμένη τιμή εισαγωγών του συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα της οικείας χώρας, όπως καθορίστηκε για τους υπολογισμούς της υποτιμολόγησης, με τη μέση σταθμισμένη μη ζημιογόνα τιμή του ομοειδούς προϊόντος που πωλούνταν από τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος στην ενωσιακή αγορά κατά την περίοδο της έρευνας. Τυχόν διαφορές που προέκυψαν από αυτή τη σύγκριση εκφράστηκαν ως ποσοστό της μέσης σταθμισμένης αξίας CIF των εισαγωγών. Το προκύπτον περιθώριο υποτιμολόγησης ορίστηκε προσωρινά σε 22,5 %.

    (149)

    Για τους λόγους που εξηγούνται στην αιτιολογική σκέψη 45, το ίδιο περιθώριο υποτιμολόγησης ισχύει για όλους τους άλλους παραγωγούς-εξαγωγείς, αν υπάρχουν.

    7.2.   Προσωρινά μέτρα

    (150)

    Με βάση τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή όσον αφορά το ντάμπινγκ, τη ζημία, την αιτιώδη συνάφεια και το συμφέρον της Ένωσης, θα πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα, ώστε να αποτραπεί η πρόκληση μεγαλύτερης ζημίας στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ.

    (151)

    Θα πρέπει να επιβληθούν προσωρινά μέτρα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων βαρέος θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας, σύμφωνα με τον κανόνα του χαμηλότερου δασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού. Η Επιτροπή συνέκρινε το περιθώριο ζημίας και το περιθώριο ντάμπινγκ. Το ποσό των δασμών θα πρέπει να καθοριστεί στο επίπεδο του χαμηλότερου εκ των περιθωρίων ντάμπινγκ και ζημίας, δηλαδή στο επίπεδο του περιθωρίου ντάμπινγκ.

    (152)

    Βάσει των προαναφερομένων, οι προσωρινοί δασμολογικοί συντελεστές αντιντάμπινγκ, εκφρασμένοι σε τιμή CIF στα σύνορα της Ένωσης, πριν από την καταβολή τελωνειακού δασμού, θα πρέπει να έχουν ως εξής:

    Χώρα

    Εταιρεία

    Περιθώριο ντάμπινγκ (%)

    Περιθώριο ζημίας (%)

    Προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ (%)

    Δημοκρατία της Κορέας

    Hansol Paper Co. Ltd

    22,3

    22,5

    22,3

    Όλες οι άλλες εταιρείες

    22,3

    22,5

    22,3

    (153)

    Όπως εξηγείται επίσης στην αιτιολογική σκέψη 45, στην προκειμένη περίπτωση το επίπεδο συνεργασίας είναι υψηλό, αφού οι εξαγωγές του συνεργαζόμενου παραγωγού-εξαγωγέα αποτελούσαν το σύνολο των εξαγωγών προς την Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας. Ως εκ τούτου, ο δασμός αντιντάμπινγκ για όλες τις άλλες εταιρείες βασίζεται στον δασμό της συνεργαζόμενης εταιρείας.

    (154)

    Οι ατομικοί δασμολογικοί συντελεστές αντιντάμπινγκ για κάθε εταιρεία οι οποίοι προσδιορίζονται στον παρόντα κανονισμό καθορίστηκαν βάσει των πορισμάτων της παρούσας έρευνας. Επομένως, αντικατοπτρίζουν την κατάσταση που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με τις εν λόγω εταιρείες. Οι εν λόγω δασμολογικοί συντελεστές εφαρμόζονται αποκλειστικά στις εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος καταγωγής Κορέας και παραγωγής από τις κατονομαζόμενες νομικές οντότητες. Οι εισαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος που παράγεται από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία η οποία δεν αναφέρεται ρητά στο διατακτικό του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των οντοτήτων που συνδέονται με τις εταιρείες που αναφέρονται ρητά, θα πρέπει να υπόκεινται στον δασμολογικό συντελεστή που ισχύει για «όλες τις άλλες εταιρείες».

    (155)

    Μια εταιρεία μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή του ατομικού δασμολογικού συντελεστή αντιντάμπινγκ σε περίπτωση μεταγενέστερης αλλαγής της επωνυμίας της. Η αίτηση πρέπει να απευθύνεται στην Επιτροπή (16). Η αίτηση πρέπει να περιέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες για να αποδείξει ότι η μεταβολή δεν επηρεάζει το δικαίωμα της εταιρείας να επωφελείται από τον δασμολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται σ’ αυτήν. Αν η αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας δεν θίγει το δικαίωμά της να επωφελείται από τον δασμολογικό συντελεστή που εφαρμόζεται σ’ αυτήν, θα δημοσιευθεί ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή επωνυμίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    (156)

    Για να εξασφαλιστεί η ορθή επιβολή των δασμών αντιντάμπινγκ, ο δασμός αντιντάμπινγκ για όλες τις άλλες εταιρείες θα πρέπει να ισχύει όχι μόνο για τους παραγωγούς-εξαγωγείς που δεν συνεργάστηκαν στην παρούσα έρευνα, αλλά και για τους παραγωγούς που δεν πραγματοποίησαν εξαγωγές στην Ένωση κατά την περίοδο της έρευνας.

    8.   ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΤΑΔΙΟ

    (157)

    Σύμφωνα με το άρθρο 19α του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή ενημέρωσε τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επιβολή προσωρινών δασμών. Οι πληροφορίες αυτές διατέθηκαν επίσης στο ευρύ κοινό μέσω του ιστοτόπου της ΓΔ Εμπορίου. Δόθηκε στα ενδιαφερόμενα μέρη προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την ακρίβεια των υπολογισμών που είχαν γνωστοποιηθεί ειδικά σ’ αυτά.

    (158)

    Ελήφθησαν παρατηρήσεις από τον όμιλο Hansol και τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις, που θεωρήθηκε ότι αφορούσαν λάθη εκ παραδρομής ήσσονος σημασίας, και διόρθωσε τα περιθώρια αναλόγως.

    9.   ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    (159)

    Στο πλαίσιο των κανόνων χρηστής διοίκησης, η Επιτροπή θα καλέσει τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν γραπτές παρατηρήσεις εντός 15 ημερών και/ή να ζητήσουν ακρόαση από την Επιτροπή και/ή από τον σύμβουλο ακροάσεων στις διαδικασίες εμπορικών προσφυγών εντός 5 ημερών.

    (160)

    Τα πορίσματα σχετικά με την επιβολή προσωρινών δασμών είναι προσωρινά και μπορεί να τροποποιηθούν κατά το οριστικό στάδιο της έρευνας,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Επιβάλλεται προσωρινός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων τύπων βαρέος θερμικού χαρτιού, το οποίο ορίζεται ως θερμικό χαρτί με βάρος μεγαλύτερο από 65 g/m2· που πωλείται σε ρόλους πλάτους τουλάχιστον 20 cm, βάρους τουλάχιστον 50 kg (συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού) και διαμέτρου τουλάχιστον 40 cm (ρολά μεγάλου μεγέθους)· με ή χωρίς επίχρισμα βάσης στη μία ή και στις δύο όψεις· που έχει επίχρισμα από θερμοευαίσθητη ουσία (δηλαδή, μείγμα βαφής και εμφανιστικού αντιδραστηρίου που αντιδρά και δημιουργεί μια εικόνα όταν θερμαίνεται) στη μία ή και στις δύο όψεις· και με ή χωρίς επίχρισμα κορυφής, καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας, που επί του παρόντος υπάγεται στους κωδικούς ΣΟ ex 4809 90 00, ex 4811 59 00 και ex 4811 90 00 (κωδικοί TARIC 4809900020, 4811590020 και 4811900020).

    2.   Ο συντελεστής του προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ που εφαρμόζεται επί της καθαρής τιμής «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την καταβολή δασμού, του προϊόντος που περιγράφεται στην παράγραφο 1 είναι 22,3 %.

    3.   Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, στην Ένωση, του προϊόντος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 υπόκειται στην καταβολή εγγύησης ίσης με το ποσό που αντιστοιχεί στον προσωρινό δασμό.

    4.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους τελωνειακούς δασμούς.

    Άρθρο 2

    1.   Τα ενδιαφερόμενα μέρη υποβάλλουν στην Επιτροπή τις γραπτές παρατηρήσεις τους σχετικά με τον παρόντα κανονισμό εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    2.   Τα ενδιαφερόμενα μέρη ζητούν ακρόαση από την Επιτροπή εντός 5 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    3.   Τα ενδιαφερόμενα μέρη ζητούν ακρόαση από τον σύμβουλο ακροάσεων στις διαδικασίες εμπορικών προσφυγών εντός 5 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού. Ο σύμβουλος ακροάσεων εξετάζει τα αιτήματα που υποβάλλονται εκτός της εν λόγω προθεσμίας και μπορεί να αποφασίσει αν θα τα αποδεχθεί ή όχι.

    Άρθρο 3

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το άρθρο 1 εφαρμόζεται για περίοδο έξι μηνών.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 26 Μαΐου 2020.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

    (2)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές ορισμένων ειδών βαρέος θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (ΕΕ C 342 της 10.10.2019, σ. 8).

    (3)  Τα στοιχεία που προέρχονται από τις ενωσιακές εταιρείες του δείγματος και τα οποία παρουσιάζονται στον παρόντα κανονισμό δίνονται με τη μορφή εύρους τιμών, διότι υπάρχει ο κίνδυνος κάθε εταιρεία του δείγματος να προβεί σε ανάδρομη συλλογή στοιχείων για τους ανταγωνιστές της, ιδίως δεδομένου του γεγονότος ότι δύο από τις τρεις εταιρείες του δείγματος συνδέονται από τις 29 Μαρτίου 2019 και άρχισαν να λειτουργούν ως ενδοομιλικές εταιρείες από τις 6 Αυγούστου 2019. Τα στοιχεία που προέρχονται από τον μοναδικό συνεργαζόμενο παραγωγό-εξαγωγέα δίνονται με τη μορφή εύρους τιμών, διότι η εταιρεία αυτή είναι η μόνη που συνεργάστηκε.

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/2235 της Επιτροπής, της 12ης Δεκεμβρίου 2016, για την τροποποίηση του παραρτήματος XVII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH) όσον αφορά τη δισφαινόλη Α (ΕΕ L 337 της 13.12.2016, σ. 3).

    (5)  Ο ακριβής αριθμός δεν παρέχεται, διότι πρόκειται για στοιχεία που αφορούν ειδικά την εταιρεία.

    (6)  Βλέπε, για παράδειγμα, τη σκέψη 68 της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου (δεύτερο τμήμα) της 17ης Μαρτίου 2015 στην υπόθεση T-466/12, RFA International, LP κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    (7)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/763 της Επιτροπής, της 2ας Μαΐου 2017, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές ορισμένων ειδών ελαφριού θερμικού χαρτιού καταγωγής Δημοκρατίας της Κορέας (ΕΕ L 114 της 3.5.2017, σ. 3), αιτιολογική σκέψη 91.

    (8)  Εκτιμήσεις του καταγγέλλοντος.

    (9)  Η ODB2 χρησιμοποιείται σε διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με τη σύνθεση του χρησιμοποιούμενου επιχρίσματος.

    (10)  Πηγή: Έρευνα της Επιτροπής.

    (11)  Ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14 %, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 23 % (πίνακας 7).

    (12)  Επί του παρόντος, εφαρμόζονται μέτρα αντιντάμπινγκ επί των εισαγωγών ΕΘΧ από την Κορέα, οι οποίοι έχουν αποκαταστήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

    (13)  Πηγή: Καταγγέλλων και αποτελέσματα της έρευνας της Επιτροπής.

    (14)  Το χαρτί που περιέχει δισφαινόλη Α είναι φθηνότερο στην παραγωγή και, ως εκ τούτου, και η τιμή του είναι συνήθως χαμηλότερη από την τιμή των χαρτιών που περιέχουν άλλα εμφανιστικά αντιδραστήρια.

    (15)  Πηγή: Καταγγέλλων και έρευνα της Επιτροπής.

    (16)  European Commission, Directorate-General for Trade, Directorate H, Rue de la Loi 170, 1040 Brussels, Βέλγιο.


    Top