Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0247

Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2016/247 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ενωσιακή ενίσχυση για την παροχή και τη διανομή φρούτων και λαχανικών, μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών και προϊόντων μπανάνας στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

C/2015/9064

ΕΕ L 46 της 23.2.2016, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/07/2017; καταργήθηκε από 32017R0040

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/247/oj

23.2.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 46/1


ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΌΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/247 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 17ης Δεκεμβρίου 2015

για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ενωσιακή ενίσχυση για την παροχή και τη διανομή φρούτων και λαχανικών, μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών και προϊόντων μπανάνας στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 24,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ. 165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του Συμβουλίου (2), και ιδίως το άρθρο 64 παράγραφος 6 στοιχείο α),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 αντικατέστησε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου (3) και θεσπίζει νέους κανόνες όσον αφορά το πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία (εφεξής «το πρόγραμμα»). Επίσης, εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις στο πλαίσιο αυτό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος στο νέο νομικό πλαίσιο, πρέπει να θεσπιστούν ορισμένοι κανόνες μέσω των εν λόγω πράξεων. Οι εν λόγω πράξεις θα πρέπει να αντικαταστήσουν τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 288/2009 της Επιτροπής (4) ο οποίος, ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταργηθεί.

(2)

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα και η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

(3)

Σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να εκπονήσουν προηγουμένως στρατηγική για την εφαρμογή του και να προβλέψουν τα απαραίτητα συνοδευτικά μέτρα. Τα κράτη μέλη τα οποία αποφασίζουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σε περιφερειακό επίπεδο, θα πρέπει να καταρτίσουν στρατηγική για κάθε περιφέρεια.

(4)

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1370/2013 του Συμβουλίου (5), η Επιτροπή πρέπει να καθορίσει την ενδεικτική κατανομή της ενωσιακής ενίσχυσης για την παροχή φρούτων και λαχανικών, μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών και προϊόντων μπανάνας που καλύπτονται από το πρόγραμμα («τα προϊόντα»). Για να μεγιστοποιηθεί το πλήρες δυναμικό των διαθέσιμων πόρων, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί η ανακατανομή της μη ζητηθείσας ενωσιακής ενίσχυσης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών μελών που κοινοποίησαν στην Επιτροπή την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερο ποσό από εκείνο της ενδεικτικής κατανομής της ενωσιακής ενίσχυσης.

(5)

Επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση θα πρέπει να είναι οι δαπάνες για την αγορά προϊόντων, αλλά και ορισμένες συναφείς δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή του προγράμματος, εφόσον προβλέπεται στη στρατηγική του κράτους μέλους. Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος, μόνο ένα μικρό ποσοστό της ενίσχυσης θα πρέπει να διατίθεται για τις εν λόγω συναφείς δαπάνες. Για σκοπούς δημοσιονομικής διαχείρισης και ελέγχου, οι δαπάνες αυτές δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν ορισμένα όρια.

(6)

Για λόγους χρηστής διοικητικής πρακτικής, δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, είναι σκόπιμο να διευκρινιστούν οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ενίσχυσης και την επιλογή και την έγκριση των αιτούντων.

(7)

Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος και για να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση από ομότιμους και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρακολουθούν και να αξιολογούν τακτικά την εφαρμογή του προγράμματος και να αποστέλλουν τα αποτελέσματα και τις διαπιστώσεις τους στην Επιτροπή.

(8)

Θα πρέπει να προβλεφθούν κυρώσεις που να αποτρέπουν οποιαδήποτε δόλια συμπεριφορά και σοβαρή αμέλεια εκ μέρους των αιτούντων.

(9)

Σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, το κοινό πρέπει να ενημερώνεται δεόντως για τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στο πρόγραμμα. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν αφίσα που ενδεχομένως θα εκτίθεται στα συμμετέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η αφίσα θα πρέπει να σχεδιαστεί σύμφωνα με ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 όσον αφορά την ενωσιακή ενίσχυση για την παροχή και τη διανομή φρούτων και λαχανικών, μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών και προϊόντων μπανάνας («τα προϊόντα») για τα παιδιά και ορισμένες συναφείς δαπάνες, στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 23 του εν λόγω κανονισμού (εφεξής «το πρόγραμμα»).

Άρθρο 2

Στρατηγική των κρατών μελών

1.   Κατά την κατάρτιση της στρατηγικής τους, όπως αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν το γεωγραφικό και διοικητικό επίπεδο στο οποίο επιθυμούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Εάν αποφασίσουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σε περιφερειακό επίπεδο, καταρτίζουν στρατηγική για κάθε περιφέρεια.

Τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν το πρόγραμμα σε περιφερειακό επίπεδο καθορίζουν ενιαίο σημείο επαφής για την παροχή πληροφοριών και τις κοινοποιήσεις προς την Επιτροπή.

Η στρατηγική μπορεί να καλύπτει περισσότερα από ένα σχολικά έτη, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 2 του εκτελεστικού κανονισμού της Επιτροπής (ΕΕ) 2016/248. (6).

2.   Τα συνοδευτικά μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 23 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 στηρίζουν τη διανομή των προϊόντων και συνδέονται άμεσα με τους στόχους του προγράμματος. Στα εν λόγω μέτρα μπορούν να συμμετέχουν επίσης οι γονείς και οι δάσκαλοι.

3.   Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινοποιούν τη στρατηγική τους στην Επιτροπή έως τις 31 Ιανουαρίου που προηγείται της έναρξης του πρώτου σχολικού έτους που καλύπτεται από τη στρατηγική.

4.   Όταν ένα κράτος μέλος τροποποιεί τη στρατηγική του, κοινοποιεί στην Επιτροπή την τροποποιημένη στρατηγική μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του έτους που έπεται της τροποποίησης.

Άρθρο 3

Ανακατανομή της ενωσιακής ενίσχυσης

1.   Εάν τα κράτη μέλη δεν έχουν υποβάλει αίτηση για ενωσιακή ενίσχυση έως την καταληκτική ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 3 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/248, ή ζήτησαν μόνο μέρος της ενδεικτικής κατανομής της ενίσχυσής τους που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 και καθορίζεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/248, η ενδεικτική κατανομή τους ή το μη ζητηθέν μέρος αυτής ανακατανέμεται στα κράτη μέλη τα οποία κοινοποίησαν στην Επιτροπή, εντός της ίδιας προθεσμίας, την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερο ποσό από εκείνο της ενδεικτικής κατανομής.

2.   Η ανακατανομή περιορίζεται ανάλογα με το επίπεδο χρησιμοποίησης της οριστικής κατανομής της ενωσιακής ενίσχυσης από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος για το σχολικό έτος που ολοκληρώθηκε πριν από την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. Το επίπεδο χρησιμοποίησης καθορίζεται με βάση τις δηλώσεις δαπανών που διαβιβάζονται στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου του επόμενου σχολικού έτους, σύμφωνα με το άρθρο 10 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 908/2014 της Επιτροπής (7).

Τα όρια για την ανακατανομή καθορίζονται ως εξής:

α)

σε περίπτωση που η χρησιμοποίηση της οριστικής κατανομής είναι μικρότερη ή ίση με το 50 %, δεν χορηγείται συμπληρωματική κατανομή·

β)

σε περίπτωση που η χρησιμοποίηση της οριστικής κατανομής είναι μεγαλύτερη από το 50 % αλλά δεν υπερβαίνει το 75 %, η ανώτατη συμπληρωματική κατανομή δεν υπερβαίνει το 50 % της ενδεικτικής κατανομής·

γ)

σε περίπτωση που η χρησιμοποίηση της οριστικής κατανομής είναι μεγαλύτερη από 75 %, δεν καθορίζεται ανώτατο όριο για τη συμπληρωματική κατανομή.

Τα όρια αυτά δεν εφαρμόζονται κατά τα πρώτα δύο σχολικά έτη εφαρμογής του προγράμματος από το κράτος μέλος.

Άρθρο 4

Επιλέξιμες δαπάνες

1.   Οι ακόλουθες δαπάνες είναι επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση:

α)

οι δαπάνες για τα προϊόντα που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος και διανέμονται στα παιδιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αναφέρονται στο άρθρο 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, καθώς και οι δαπάνες για αγορά, μίσθωση και χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την παροχή και τη διανομή προϊόντων, όπως προβλέπεται στη στρατηγική του κράτους μέλους·

β)

οι ακόλουθες δαπάνες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του προγράμματος:

i)

οι δαπάνες που σχετίζονται με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της υποχρέωσης του κράτους μέλους, που αναφέρεται στο άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού·

ii)

οι δαπάνες για την προβολή του προγράμματος, οι οποίες έχουν ως άμεσο στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων:

των δαπανών για την αφίσα που αναφέρεται στο άρθρο 10 του παρόντος κανονισμού,

των δαπανών για ενημερωτικές εκστρατείες με ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ηλεκτρονική επικοινωνία, εφημερίδες και άλλα παρόμοια μέσα επικοινωνίας,

των δαπανών για ενημερωτικές συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες με στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με το πρόγραμμα και παρόμοιες εκδηλώσεις,

των δαπανών για υλικό ενημέρωσης και προώθησης, όπως επιστολές, έντυπα, φυλλάδια, διαφημιστικά αντικείμενα και άλλα παρόμοια·

iii)

οι δαπάνες για τα συνοδευτικά μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, που συμπεριλαμβάνουν:

δαπάνες για τη διοργάνωση μαθημάτων γευσιγνωσίας, τη διοργάνωση και τη διατήρηση μαθημάτων κηπουρικής, τη διοργάνωση επισκέψεων σε αγροκτήματα και παρόμοιων δραστηριοτήτων, σκοπός των οποίων είναι να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τη γεωργία,

δαπάνες για μέτρα που αποσκοπούν στην εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τη γεωργία, τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τα περιβαλλοντικά θέματα που συνδέονται με την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση των προϊόντων.

2.   Όταν η μεταφορά και διανομή των προϊόντων τιμολογούνται χωριστά, οι εν λόγω δαπάνες είναι επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση μόνον εφόσον δεν υπερβαίνουν το 3 % των δαπανών για τα προϊόντα.

Όταν τα προϊόντα διατίθενται δωρεάν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι δαπάνες μεταφοράς και διανομής των προϊόντων αυτών μπορεί να είναι επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση, με βάση τα τιμολόγια, με την επιφύλαξη ανώτατου ορίου που καθορίζεται στη στρατηγική του κράτους μέλους.

3.   Οι δαπάνες για την προβολή και τα συνοδευτικά μέτρα δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από άλλα καθεστώτα ενωσιακών ενισχύσεων.

4.   Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και οι δαπάνες προσωπικού δεν είναι επιλέξιμες για την ενωσιακή ενίσχυση αν αυτές οι δαπάνες προσωπικού χρηματοδοτούνται από δημόσια κεφάλαια του κράτους μέλους.

5.   Το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών για την προβολή δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5 % της ετήσιας οριστικής κατανομής που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών για αγορά, μίσθωση και χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού και για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, δεν υπερβαίνει το 10 % της ετήσιας οριστικής κατανομής για κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Το συνολικό ποσό των επιλέξιμων δαπανών για τα συνοδευτικά μέτρα δεν υπερβαίνει το 15 % της ετήσιας οριστικής κατανομής για κάθε ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.

Άρθρο 5

Γενικοί όροι για τη χορήγηση της ενίσχυσης και την επιλογή των αιτούντων

1.   Οι ενισχύσεις που χορηγούνται σε κράτος μέλος βάσει του προγράμματος κατανέμονται στους αιτούντες οι οποίοι έχουν υποβάλει στην αρμόδια αρχή αίτηση ενίσχυσης που αφορά την εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων από τα ακόλουθα:

α)

την παροχή και/ή τη διανομή των προϊόντων στα παιδιά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του προγράμματος·

β)

δράσεις παρακολούθησης και αξιολόγησης·

γ)

την προβολή·

δ)

τα συνοδευτικά μέτρα.

Οι αιτήσεις ενίσχυσης υποβάλλονται μόνον από αιτούντες οι οποίοι έχουν εγκριθεί σύμφωνα με το άρθρο 6.

2.   Το κράτος μέλος επιλέγει τους αιτούντες από τους ακόλουθους φορείς:

α)

εκπαιδευτικά ιδρύματα·

β)

αρμόδιες για την εκπαίδευση αρχές·

γ)

προμηθευτές και/ή διανομείς των προϊόντων·

δ)

οργανώσεις που ενεργούν για λογαριασμό ενός ή περισσότερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή εκπαιδευτικών αρχών και οι οποίες έχουν συσταθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό·

ε)

οποιονδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα που έχει αναλάβει τη διαχείριση και την παροχή οποιασδήποτε από τις δραστηριότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 6

Γενικοί όροι έγκρισης των αιτούντων

1.   Οι αιτούντες την ενίσχυση εγκρίνονται γι' αυτόν τον σκοπό από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους, στην επικράτεια του οποίου βρίσκεται το σχολικό ίδρυμα στο οποίο παρέχονται και/ή διανέμονται τα προϊόντα. Η έγκριση υπόκειται στις ακόλουθες δεσμεύσεις, τις οποίες αναλαμβάνει εγγράφως ο αιτών:

α)

να εξασφαλίσει ότι τα προϊόντα που χρηματοδοτούνται από την Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος διατίθενται για κατανάλωση στα παιδιά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα οποία ζητεί την ενίσχυση·

β)

να χρησιμοποιεί την ενίσχυση για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, την προβολή ή τα συνοδευτικά μέτρα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος·

γ)

να επιστρέφει οποιοδήποτε ποσό ενίσχυσης έχει καταβληθεί αχρεωστήτως, για τις αντίστοιχες ποσότητες, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα προϊόντα δεν διατέθηκαν στα παιδιά ή δεν είναι επιλέξιμα για ενωσιακή ενίσχυση·

δ)

να επιστρέφει οποιοδήποτε ποσό ενίσχυσης έχει καταβληθεί αχρεωστήτως, για συνοδευτικά μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν εκτελεσθεί σωστά·

ε)

να θέτει στη διάθεση της αρμόδιας αρχής, κατόπιν αιτήματός της, τα δικαιολογητικά έγγραφα·

στ)

να επιτρέπει κάθε έλεγχο, ιδίως έλεγχο των αρχείων του και τον φυσικό έλεγχο, που έχει αποφασίσει η αρμόδια αρχή.

2.   Στην περίπτωση αιτήσεων που αφορούν την παροχή και τη διανομή προϊόντων, οι αιτούντες αναλαμβάνουν εγγράφως την πρόσθετη δέσμευση να τηρούν αρχεία των ονομάτων και διευθύνσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ή, κατά περίπτωση, των εκπαιδευτικών αρχών, καθώς και των προϊόντων και των ποσοτήτων που πωλήθηκαν ή διατέθηκαν στα εν λόγω ιδρύματα ή αρχές.

3.   Στην περίπτωση αιτήσεων ενίσχυσης για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση ή την προβολή, εφαρμόζονται μόνο τα στοιχεία β) και ε) της παραγράφου 1.

4.   Στην περίπτωση αιτήσεων ενίσχυσης για συνοδευτικά μέτρα, εφαρμόζονται μόνο τα στοιχεία β), δ), ε) και στ) της παραγράφου 1. Επιπλέον, η αρμόδια αρχή μπορεί να καθορίσει τις έγγραφες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι αιτούντες, ιδίως όσον αφορά:

α)

συνοδευτικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία, όταν αυτά τα σχολεία δεν συγκαταλέγονται στους αιτούντες ενίσχυση·

β)

συνοδευτικά μέτρα που περιλαμβάνουν τη διανομή των προϊόντων.

Άρθρο 7

Αναστολή και ανάκληση της έγκρισης

Εάν ένας εγκεκριμένος αιτών δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, η αρμόδια αρχή αναστέλλει την έγκριση του αιτούντος για περίοδο ενός έως δώδεκα μηνών ή την ανακαλεί, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

Τα μέτρα που αναφέρονται ανωτέρω δεν επιβάλλονται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 64 παράγραφος 2 στοιχεία α) έως δ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 ή εάν η μη συμμόρφωση είναι ήσσονος σημασίας.

Κατόπιν αιτήματος του αιτούντος και εάν δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι ανάκλησης, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποκαταστήσει την έγκριση του αιτούντος, μετά από περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία παύουν να υφίστανται οι λόγοι ανάκλησης.

Άρθρο 8

Παρακολούθηση και αξιολόγηση

1.   Τα κράτη μέλη προβλέπουν τις κατάλληλες δομές και μέσα για την εξασφάλιση της ετήσιας παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος.

2.   Τα κράτη μέλη αξιολογούν την εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά του ως προς τους στόχους του.

3.   Εάν ένα κράτος μέλος δεν υποβάλει στην Επιτροπή έκθεση αξιολόγησης η οποία θα περιέχει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που προβλέπεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, εντός των προθεσμιών που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2016/248 , το ποσό της επόμενης οριστικής κατανομής μειώνεται ως εξής:

α)

κατά 5 %, εφόσον σημειώνεται υπέρβαση της προθεσμίας από 1 έως 30 ημέρες·

β)

κατά 10 %, εφόσον σημειώνεται υπέρβαση της προθεσμίας από 31 έως 60 ημέρες·

Όταν σημειώνεται υπέρβαση της προθεσμίας κατά περισσότερες από 60 ημέρες, η οριστική κατανομή μειώνεται κατά 1 % ανά πρόσθετη ημέρα, υπολογιζόμενη επί του υπολοίπου.

Άρθρο 9

Κυρώσεις

Σε περίπτωση παράτυπων πληρωμών που δεν οφείλονται σε προφανές σφάλμα και σε περίπτωση απάτης ή σοβαρής αμέλειας για την οποία είναι υπεύθυνος, ο αιτών επιστρέφει τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και, επιπλέον, καταβάλλει ποσό ίσο με τη διαφορά μεταξύ του αρχικώς καταβληθέντος ποσού και του ποσού που δικαιούται.

Άρθρο 10

Αφίσα της Ένωσης για το πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία

Για τους σκοπούς του άρθρου 23 παράγραφος 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αφίσα που πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού, η οποία τοποθετείται μόνιμα στην κύρια είσοδο του συμμετέχοντος εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε σημείο τέτοιο ώστε να είναι εμφανής και ευανάγνωστη.

Άρθρο 11

Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 288/2009 καταργείται.

Άρθρο 12

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται στις ενισχύσεις για το σχολικό έτος 2016/2017 και τα επόμενα σχολικά έτη.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2015.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 671.

(2)  ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 549.

(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2007, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα (Ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ) (ΕΕ L 299 της 16.11.2007, σ. 1).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 288/2009 της Επιτροπής, της 7ης Απριλίου 2009, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης για την προμήθεια οπωροκηπευτικών, μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και προϊόντων μπανάνας στα παιδιά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στο πλαίσιο σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία (ΕΕ L 94 της 8.4.2009, σ. 38).

(5)  Κανονισμός (EE) αριθ. 1370/2013 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με τον καθορισμό ορισμένων ενισχύσεων και επιστροφών που συνδέονται με την κοινή οργάνωση των αγορών γεωργικών προϊόντων (ΕΕ L 346 της 20.12.2013, σ. 12).

(6)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/248 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2015, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ενωσιακή ενίσχυση για την προμήθεια και τη διανομή φρούτων και λαχανικών, μεταποιημένων φρούτων και λαχανικών και προϊόντων μπανάνας στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και τον καθορισμό της ενδεικτικής κατανομής για την ενίσχυση αυτή (βλ. σελίδα 8 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

(7)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 908/2014 της Επιτροπής, της 6ης Αυγούστου 2014, για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους οργανισμούς πληρωμών και άλλους οργανισμούς, τη δημοσιονομική διαχείριση, την εκκαθάριση λογαριασμών, τους κανόνες σχετικά με τους ελέγχους, τις εγγυήσεις και τη διαφάνεια (ΕΕ L 255 της 28.8.2014, σ. 59).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ελάχιστες απαιτήσεις για την αφίσα που αναφέρεται στο άρθρο 10

Μέγεθος της αφίσας: A3 ή μεγαλύτερο

Γράμματα: 1 cm ή μεγαλύτερα

Τίτλος: Ευρωπαϊκή Ένωση «Καθεστώς προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία»

Περιεχόμενο: Τουλάχιστον η ακόλουθη διατύπωση:

«Το [να διευκρινιστεί ο τύπος του εκπαιδευτικού ιδρύματος (δηλαδή παιδικός σταθμός / νηπιαγωγείο / σχολείο)] μας συμμετέχει στο καθεστώς προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Η αφίσα φέρει το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Top