Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0111

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/111 της Επιτροπής, της 26ης Ιανουαρίου 2015 , όσον αφορά τη θέσπιση μέτρων για την εξάλειψη σοβαρής απειλής για τη διατήρηση του αποθέματος του λαβρακιού ( Dicentrarchus labrax ) στην Κελτική Θάλασσα, στη Μάγχη, στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας

    ΕΕ L 20 της 27.1.2015, p. 31–33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2015

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2015/111/oj

    27.1.2015   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 20/31


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/111 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 26ης Ιανουαρίου 2015

    όσον αφορά τη θέσπιση μέτρων για την εξάλειψη σοβαρής απειλής για τη διατήρηση του αποθέματος του λαβρακιού (Dicentrarchus labrax) στην Κελτική Θάλασσα, στη Μάγχη, στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 12 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 προβλέπει την άμεση λήψη μέτρων σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις επείγοντος χαρακτήρα που συνιστούν ένδειξη σοβαρής απειλής για τη διατήρηση των θαλάσσιων βιολογικών πόρων. Η Επιτροπή, κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος ενός κράτους μέλους ή με δική της πρωτοβουλία, μπορεί, για την άμβλυνση των επιπτώσεων της εν λόγω απειλής, να αποφασίζει τη λήψη έκτακτων μέτρων υπό μορφή άμεσα εφαρμοστέων εκτελεστικών πράξεων για μέγιστη περίοδο έξι μηνών.

    (2)

    Σύμφωνα με επιστημονικές γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES) καθώς και της Επιστημονικής, Τεχνικής και Οικονομικής Επιτροπής Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) το λαβράκι (Dicentrarchus labrax) στην Κελτική Θάλασσα, στη Μάγχη, στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας (διαιρέσεις IVb, c και VIIa, d-h της ICES) πλήττεται από ταχύτατη μείωση της βιομάζας, λόγω της μειούμενης εισόδου στο απόθεμα και αυξημένης θνησιμότητας λόγω αλιείας. Η βιομάζα του αναπαραγωγικού αποθέματος τείνει πραγματικά προς το χαμηλότερο επίπεδο που έχει παρατηρηθεί κατά το παρελθόν. Η σημερινή θνησιμότητα λόγω αλιείας είναι σχεδόν τετραπλάσια από αυτή που μπορεί να αντέξει το απόθεμα. Κατά συνέπεια, το ICES συμβουλεύει να εφαρμοστούν μέτρα για να μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα λόγω αλιείας σε ολόκληρο το φάσμα του αποθέματος.

    (3)

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, με επιστολή της 19ης Δεκεμβρίου 2014, ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα δυνάμει του άρθρου 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, με σκοπό την απαγόρευση της πελαγικής αλιείας με στόχο το λαβράκι στη ζώνη ICES VIIe από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2015, προκειμένου να μειωθεί η αλιευτική πίεση όσον αφορά το λαβράκι, μέσω της προστασίας των αναπαραγωγικών συγκεντρώσεων. Το ως άνω αίτημα κοινοποιήθηκε στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία, στις Κάτω Χώρες καθώς και στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Βορειοδυτικών Υδάτων και στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Βόρειας Θάλασσας. Το Βέλγιο, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους στην Επιτροπή.

    (4)

    Οι παρατηρήσεις της Γαλλίας αφορούν τη δυνατότητα εφαρμογής του άρθρου 12 του κανονισμού 1380/2013, τις απειλές που προκαλούνται από αλιευτικές δραστηριότητες και τη διαδικασία για την απόδειξη της ύπαρξης σοβαρής απειλής καθώς και τον κίνδυνο διακρίσεων μεταξύ των διάφορων τύπων αλιείας. Το Βέλγιο απάντησε θετικά στο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Κάτω Χώρες πρότειναν την επέκταση των δράσεων ώστε να καλυφθούν ευρύτερες περιοχές και άλλοι τύποι αλιείας. Όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής και τη διαδικασία του άρθρου 12 του κανονισμού 1380/2013, πρέπει να επισημανθεί ότι η διάταξη αυτή δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη αιτία, και, επομένως, μπορεί να εφαρμοσθεί για κάθε απειλή, είτε αυτή αφορά αλιευτικές δραστηριότητες είτε άλλα αίτια, ενώ οι προθεσμίες που προβλέπει η εν λόγω διάταξη δικαιολογούνται από τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η σοβαρή απειλή. Η απόδειξη ως προς την ύπαρξη σοβαρής απειλής για το λαβράκι στην προκειμένη περίπτωση βασίζεται στα ακόλουθα επιστημονικά στοιχεία

    (5)

    Το λαβράκι σχηματίζει κοπάδια σε ειδικές περιοχές κατά την περίοδο αναπαραγωγής, δηλαδή από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο. Το απόθεμα λαβρακιού εξαρτάται από αυτό το στάδιο αναπαραγωγής. Η στοχευμένη αλιεία στις εν λόγω αναπαραγωγικές συγκεντρώσεις διεξάγεται κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου και συμβάλλει σημαντικά στη συνολική θνησιμότητα του αποθέματος λόγω αλιείας και ιδίως στη μείωση του αριθμού των ενήλικων ιχθύων που μπορούν να αναπαραχθούν επιτυχώς. Οι στατιστικές των αλιευμάτων επιβεβαιώνουν ότι η εν λόγω αλιευτική πρακτική απομακρύνει τα ενήλικα, κυρίως, ψάρια, τα οποία επομένως δεν μπορούν να συμβάλουν πλέον στην αναπαραγωγή του εν λόγω αποθέματος.

    (6)

    Σύμφωνα με την επιστημονική αξιολόγηση που πραγματοποίησε το ICES και η ΕΤΟΕΑ, η εμπορική αλιεία με πελαγικές τράτες είναι υπεύθυνη για πάνω από το 25 % της θνησιμότητας λόγω αλιείας.

    (7)

    Η διαπίστωση της ύπαρξης σοβαρής απειλής για τη διατήρηση των βιολογικών πόρων της θάλασσας απορρέει από τον κίνδυνο σοβαρής διατάραξης της αναπαραγωγικής ικανότητας του αποθέματος, που οφείλεται στην απότομη μείωση της βιομάζας του αναπαραγωγικού αποθέματος, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι η συνεχιζόμενη στοχευμένη αλιεία μπορεί να προκαλέσει ζημίες στο απόθεμα αναπαραγωγής. Η Επιτροπή θεωρεί ότι πρόκειται δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης λόγω του ότι 1) η περίοδος αναπαραγωγής έχει αρχίσει και 2) η αλιεία των εν λόγω αποθεμάτων αναπαραγωγής έχει επίσης ξεκινήσει. Από τα επιστημονικά στοιχεία προκύπτει ότι απαιτείται άμεση δράση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου αναπαραγωγής του λαβρακιού, με τη λήψη μέτρων που θα εφαρμοστούν αμέσως και θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 30 Απριλίου 2015.

    (8)

    Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την απαγόρευση της στοχευμένης αλιείας του λαβρακιού με πελαγικές τράτες κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά ευαίσθητης περιόδου αναπαραγωγής που αρχίζει τον Ιανουάριο και λήγει στις 30 Απριλίου 2015. Περαιτέρω καθυστέρηση όσον αφορά την προστασία του αποθέματος θα μείωνε σημαντικά ή θα εξουδετέρωνε την αποτελεσματικότητα των μέτρων έκτακτης ανάγκης. Προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει επίσης να υποχρεώνονται να μην δέχονται μεταφορτώσεις και εκφορτώσεις λαβρακιού που αλιεύεται κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

    (9)

    Για την αποτελεσματική προστασία των αναπαραγωγικών συγκεντρώσεων στις πολυποίκιλες τοποθεσίες, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή κατανομής του αποθέματος, δηλαδή την Κελτική Θάλασσα, τη Μάγχη, τη Θάλασσα της Ιρλανδίας και το νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας (διαιρέσεις της ICES IVb, c και VIIa, d-h) και να περιλαμβάνουν την αλιεία με πελαγικές τράτες. Περιλαμβάνονται μάλιστα και οι περιοχές της ICES VIIj, k,ώστε να αποτραπεί η μετατόπιση της αλιευτικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι η κατανομή του αποθέματος δεν είναι καθορισμένη.

    (10)

    Τα εναλλακτικά μέτρα που πρότεινε η Γαλλία δεν θα επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα με το μέτρο που προβλέπει ο παρών κανονισμός, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι αβέβαιη. Επιπλέον, προκειμένου να προσφερθεί περαιτέρω προστασία όσον αφορά το απόθεμα του λαβρακιού, μπορεί επίσης να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα όσον αφορά την επίπτωση των άλλων τύπων αλιείας σε μεταγενέστερο στάδιο.

    (11)

    Η Γαλλία διέθεσε πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι, τα σκάφη με πελαγικά εργαλεία με μέγεθος ματιών μεταξύ 32 και 69 mm δεν στοχεύουν το λαβράκι και ότι τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα των εν λόγω σκαφών έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στο απόθεμα.

    (12)

    Η κατάσταση του αποθέματος λαβρακιού στις καλυπτόμενες περιοχές πληροί όλα τα κριτήρια των δεόντως αιτιολογημένων περιπτώσεων επείγοντος χαρακτήρα που συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διατήρηση του σχετικού αποθέματος, και συνεπώς η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, με δική της πρωτοβουλία, και ανεξάρτητα από το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    (13)

    Για μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό θα ζητηθεί η γνώμη της επιτροπής αλιείας και υδατοκαλλιέργειας,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο

    Ο παρών κανονισμός θεσπίζει μέτρα έκτακτης ανάγκης για το απόθεμα λαβρακιού στις διαιρέσεις IVb,c, VIIa,d-k, με στόχο την άμβλυνση των άμεσων επιπτώσεων της εν λόγω απειλής για το εν λόγω απόθεμα.

    Άρθρο 2

    Μέτρα

    Κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού απαγορεύεται η αλιεία λαβρακιού (Dicentrarchus labrax) στις διαιρέσεις της ICES IVb,c, VIIa,d-k με τη χρήση πελαγικών τρατών (που αναφέρονται ως OTM — μεσοπελαγικές τράτες με πόρτες, PTM — μεσοπελαγικές τράτες με ζευγαρωτά σκάφη) με σάκο μεγέθους ματιού 70 mm και άνω.

    Όσον αφορά τα σκάφη που χρησιμοποιούν τα εν λόγω εργαλεία, απαγορεύεται επίσης η διατήρηση επί του σκάφους, η μετατόπιση, η μεταφόρτωση ή η εκφόρτωση του λαβρακιού που αλιεύονται κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού στην ίδια περιοχή.

    Τα κράτη μέλη οφείλουν να αναφέρουν τα αλιεύματα των αποθεμάτων λαβρακιού με πελαγικά (OTM or PTM) εργαλεία στην Επιτροπή 14 ημέρες μετά το τέλος κάθε μήνα.

    Άρθρο 3

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει από την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται έως τις 30 Απριλίου 2015.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2015.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22.


    Top