Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014H0729(26)

Σύσταση του Συμβουλίου, της 8ης Ιουλίου 2014 , σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2014 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2014

ΕΕ C 247 της 29.7.2014, p. 136–140 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

29.7.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 247/136


ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 8ης Ιουλίου 2014

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2014 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2014

2014/C 247/26

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών (1), ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2011, σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών (2), ιδίως το άρθρο 6 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 26 Μαρτίου 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής για τη δρομολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία, βασιζόμενη στον μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, εστιάζεται σε νευραλγικούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες αειφόρου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

(2)

Στις 13 Ιουλίου 2010, το Συμβούλιο, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, εξέδωσε σύσταση σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης (2010 έως 2014) και στις 21 Οκτωβρίου 2010, εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών (3), οι οποίες από κοινού αποτελούν τις «ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές». Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να λαμβάνουν υπόψη τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές στην εθνική τους πολιτική για την οικονομία και την απασχόληση.

(3)

Στις 29 Ιουνίου 2012, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών ενέκριναν το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση, το οποίο παρέχει ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης σε επίπεδο κρατών μελών, ΕΕ και ευρωζώνης, αξιοποιώντας κάθε δυνατό μηχανισμό, μέσο και πολιτική. Αποφάσισαν σχετικά με τη δράση που πρέπει να αναληφθεί σε επίπεδο κρατών μελών, ιδίως εκφράζοντας την απόλυτη προσήλωσή τους στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στην εφαρμογή των ειδικών συστάσεων ανά χώρα.

(4)

Στις 9 Ιουλίου 2013, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση (4) σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2013, παράλληλα με γνώμη του σχετικά με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης του Ηνωμένου Βασιλείου για την περίοδο 2012‐13 έως 2017‐18.

(5)

Στις 13 Νοεμβρίου 2013, η Επιτροπή εξέδωσε την Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης, σημαίνοντας την έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2014 όσον αφορά τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Επίσης στις 13 Νοεμβρίου 2013, η Επιτροπή, βάσει του κανονισμού (EE) αριθ. 1176/2011, εξέδωσε την Έκθεση για τον Μηχανισμό Επαγρύπνησης, στην οποία προσδιόρισε το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα από τα κράτη μέλη για τα οποία θα πραγματοποιηθεί εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(6)

Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες για την εξασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δημοσιονομικής εξυγίανσης και δράσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Υπογράμμισε την ανάγκη να επιδιωχθεί διαφοροποιημένη και φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση, να αποκατασταθούν οι κανονικές συνθήκες δανειοδότησης στην οικονομία, να προωθηθούν η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να καταπολεμηθούν η ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.

(7)

Στις 5 Μαρτίου 2014, η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης που διεξήγαγε για το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει του άρθρου 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011. Η ανάλυση της Επιτροπής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες απαιτούν παρακολούθηση και δράση σε επίπεδο πολιτικής. Ειδικότερα, οι εξελίξεις στον τομέα της χρέωσης των νοικοκυριών, που συνδέονται με το υψηλό επίπεδο ενυπόθηκων δανείων και τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της στεγαστικής αγοράς, καθώς και οι δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά τα μερίδια στις εξαγωγικές αγορές, εξακολουθούν να απαιτούν προσοχή. Οι κίνδυνοι στον στεγαστικό τομέα συνδέονται με τη διαρκή διαρθρωτική ανεπάρκεια στην προσφορά στέγασης. Οι εγγενείς περιορισμοί στην προσφορά, ιδίως στο Λονδίνο, και η σχετικά αργή ανταπόκριση της προσφοράς στην αύξηση της ζήτησης εξακολουθούν να συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των κατοικιών, ιδίως στο Λονδίνο και στις νοτιοανατολικές περιφέρειες, καθώς και να στρέφουν τους αγοραστές στη λήψη υψηλών ενυπόθηκων δανείων. Ενώ η μείωση των μεριδίων στις εξαγωγικές αγορές δεν φαίνεται να δημιουργεί βραχυπρόθεσμους κινδύνους, σε συνδυασμό με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να αναδεικνύει διαρθρωτικές προκλήσεις. Οι τελευταίες συνδέονται με ελλείψεις σε δεξιότητες και υποδομές. Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προβλέπεται να τηρήσει την ορισθείσα από το Συμβούλιο προθεσμία διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος και η μέση ετήσια δημοσιονομική προσπάθεια δεν ικανοποιεί πλήρως τη σύσταση.

(8)

Στις 30 Απριλίου 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε το Εθνικό του Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για το 2014 και το Πρόγραμμα Σύγκλισης για το 2014. Για να ληφθεί υπόψη η αλληλεξάρτησή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτόχρονα.

(9)

Δυνάμει του άρθρου 4 του πρωτοκόλλου (αριθ. 15) για ορισμένες διατάξεις που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, η υποχρέωση που υφίσταται βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί αποφυγής των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δεν ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Το άρθρο 5 του πρωτοκόλλου προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να αποφεύγει τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Στις 8 Ιουλίου 2008, το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 6 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο υφίσταται υπερβολικό έλλειμμα.

(10)

Στόχος της δημοσιονομικής στρατηγικής που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης του 2014 είναι να ισοσκελιστεί ο κυκλικά προσαρμοσμένος τρέχων προϋπολογισμός μέχρι το τέλος της κυλιόμενης πενταετούς περιόδου η οποία λήγει το 2018‐19. Το Πρόγραμμα Σύγκλισης δεν περιλαμβάνει μεσοπρόθεσμο στόχο, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 5,0 % του ΑΕΠ για την περίοδο 2014‐15, σημειώνοντας πτώση από το μέγιστο 11,4 % του ΑΕΠ την περίοδο 2009‐10. Τούτο δεν συνιστά συμμόρφωση με την προθεσμία που έθεσε το Συμβούλιο για διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης, το υπερβολικό έλλειμμα θα διορθωθεί την περίοδο 2016‐17 στο 2,4 % του ΑΕΠ, δύο έτη μετά την προθεσμία που τέθηκε από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης, το (εκ νέου υπολογισθέν) διαρθρωτικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα βελτιωθεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,4 % του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2014‐15. Τα δημοσιονομικά σχέδια δεν είναι επαρκή για την επίτευξη της μέσης ετήσιας δημοσιονομικής προσπάθειας που προτάθηκε για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Ως εκ τούτου, το Πρόγραμμα Σύγκλισης προβλέπει ετήσια βελτίωση του (εκ νέου υπολογισθέντος) διαρθρωτικού ισοζυγίου κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2015‐16 και 1,3 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2016‐17. Συνολικά, το Πρόγραμμα Σύγκλισης είναι εν μέρει μόνο ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

(11)

Μέχρι σήμερα, η εξυγίανση πραγματοποιούνταν κυρίως με περικοπές δαπανών και, συνεπώς, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνητική αύξηση των εσόδων από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει υψηλό επίπεδο διαφυγόντων φόρων, ιδιαίτερα όσον αφορά την έμμεση φορολογία. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί σε 93,1 % την περίοδο 2015‐16 πριν υποχωρήσει εκ νέου στο 86,6 % την περίοδο 2018‐19. Το μακροοικονομικό σενάριο του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, είναι εύλογο. Ενδεχόμενοι κίνδυνοι όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις προκύπτουν από τη μικρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη λόγω της περικοπής των μισθών που περιορίζει την ιδιωτική κατανάλωση και της αβεβαιότητας που αναστέλλει τις επενδύσεις. Ωστόσο, οι προβλέψεις συμφωνούν με τις εαρινές προβλέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής για το 2014, στις οποίες επίσης δεν προβλέπεται διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος εντός της ορισθείσας από το Συμβούλιο προθεσμίας. Επιπλέον, βάσει των προβλέψεων της Επιτροπής, η (διορθωμένη) μεταβολή στο διαρθρωτικό ισοζύγιο την περίοδο 2010‐2014 υπολείπεται κατά μέσο όρο κατά 0,6 % του ΑΕΠ ετησίως σε σύγκριση με τη σύσταση, ενώ επίσης προβλέπεται να υπολείπεται και το 2015. Με βάση την αξιολόγηση του Προγράμματος Σύγκλισης και τις προβλέψεις της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97, το Συμβούλιο εκτιμά ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση προς τη σύσταση που διατυπώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

(12)

Το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μέτρα που συνδυάζουν τις πλευρές τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς στον τομέα της στέγασης. Παρόλο που η προσφορά νέων ιδιοκτησιών αυξήθηκε, παραμένει χαμηλή και υπολείπεται σημαντικά της ζήτησης. Τούτο συνδυάζεται με χαμηλά επιτόκια και ευνοϊκότερους όρους για ενυπόθηκη δανειοδότηση (όπως υψηλότερα πολλαπλάσια στον λόγο «δάνειο/έσοδα») που αυξάνουν τις τιμές των κατοικιών σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως στο Λονδίνο. Η έλλειψη προσφοράς αποτέλεσε επί μακρόν διαρθρωτικό φαινόμενο και φαίνεται να παρατείνεται μεσοπρόθεσμα. Απαιτούνται μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών, με τη θέσπιση κατάλληλων κινήτρων για την αύξηση της προσφοράς σε τοπικό επίπεδο. Οι αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις τιμές των κατοικιών και το χρέος λόγω ενυπόθηκων δανείων και να είναι έτοιμες να εφαρμόσουν κατάλληλα μέτρα, μεταξύ άλλων την προσαρμογή του προγράμματος «Help to Buy 2» (εγγύηση δανείων), εφόσον κριθεί αναγκαίο. Χρειάζεται να αυξηθεί η διαφάνεια στη χρήση και τον αντίκτυπο των μακροπροληπτικών ρυθμίσεων του στεγαστικού τομέα από την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην αντιμετώπιση των υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές των κατοικιών και στα χρέη λόγω ενυπόθηκων δανείων. Θα πρέπει να εξεταστούν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία γης και ακινήτων ώστε να μειωθούν οι στρεβλώσεις στην στεγαστική αγορά.

(13)

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, καθώς και τα ειδικά θέματα που σχετίζονται με την ανεργία των νέων. Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τον εφοδιασμό των νέων ανθρώπων με τις δεξιότητες και την εργασιακή εμπειρία που απαιτεί η αγορά εργασίας και την αύξηση της προσφοράς προγραμμάτων μαθητείας. Τούτο εξηγεί το γεγονός ότι η αξιοποίηση των μισθολογικών επιδοτήσεων που παρέχονται από το πρόγραμμα παροχής συμβάσεων εργασίας στους νέους («Youth Contract») παραμένει χαμηλότερη από την προβλεφθείσα. Η αγορά εργασίας πλήττεται από αναντιστοιχία δεξιοτήτων και οι αρχές επιδιώκουν την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο η ανεργία όσο και η έλλειψη επαγγελματικών και τεχνικών δεξιοτήτων υψηλής ποιότητας. Ενώ υπήρξαν απόπειρες για τη βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων μαθητείας, απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες. Επιπλέον, το σύστημα προσόντων παραμένει πολυσύνθετο και χρειάζεται να απλουστευθεί ώστε να διευκολυνθεί η καθολική αναγνώριση και η μεγαλύτερη συμμετοχή των εργοδοτών.

(14)

Οι αρχές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ανεπαρκών κινήτρων για εργασία, ιδίως για τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών, με τη θέσπιση του προγράμματος «Universal Credit», το οποίο θα επιτρέπει στα άτομα να διατηρούν περισσότερα από τα επιδόματά τους καθώς αρχίζουν να απασχολούνται στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα «Universal Credit» θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στην απασχόληση, αλλά η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του στην πράξη και από τις υπηρεσίες στήριξης, περιλαμβανομένης της αλληλεπίδρασης με άλλα είδη παροχών. Η έμφαση στην επιστροφή στην εργασία αντικατοπτρίζεται επίσης στον περιορισμό της ετήσιας αναπροσαρμογής πολλών παροχών που συνδέονται με την ηλικία εργασίας και φορολογικών εκπτώσεων σε 1 % ετησίως έως το 2016.

(15)

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στην αυξανόμενη απασχόληση των γονέων, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και οικονομικώς προσιτές υπηρεσίες παιδικής μέριμνας. Εξακολουθεί να θεσπίζει προγράμματα που καθιστούν την παιδική μέριμνα οικονομικώς προσιτή για εργαζόμενους γονείς μερικής και πλήρους απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά επίπεδα αποδοχών. Ωστόσο, το κόστος της παιδικής μέριμνας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην Ένωση και εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα, ιδίως στο δεύτερο οικονομικά ενεργό μέλος των οικογενειών και στις μονογονεϊκές οικογένειες.

(16)

Όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενώ οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές βελτιώθηκαν το 2013, η πιστωτική επέκταση παραμένει ασθενής και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδειχτεί η επιτυχία των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Οι ΜΜΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση. Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτούνται άμεσα από αγορές χονδρικής και να επωφελούνται από τις καλά ανεπτυγμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που παρέχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΜΜΕ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες για να λάβουν εξωτερική χρηματοδότηση. Έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην υλοποίηση της σύστασης του προηγούμενου έτους για τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα με την ίδρυση νέων τραπεζών οι οποίες αναφέρονται ως «challenger banks» (ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η TSB η οποία ωστόσο δεν είναι ακόμη πλήρως ανεξάρτητη).

(17)

Τον Δεκέμβριο του 2013, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε ενημερωμένο Εθνικό Σχέδιο Υποδομών: μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική προσέγγιση στον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και τη θέση σε λειτουργία υποδομών. Το σχέδιο προβλέπει έναν «αγωγό» μακρόπνοης επένδυσης κεφαλαίων μέχρι το 2020 και πέραν αυτού, συνολικού ύψους 375 δισεκατ. στερλινών (περίπου 460 δισεκατ. ευρώ). Μεγάλο τμήμα του «αγωγού» (340 δισεκατ. στερλίνες, δηλαδή περίπου 420 δισεκατ. ευρώ) αφορά επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Προβλέπεται ότι περίπου τα τρία τέταρτα της χρηματοδότησης θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές ενώ το υπόλοιπο από δημόσιους πόρους. Παρόλο που το σχέδιο αποτελεί ορθή πρωτοβουλία, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το σκέλος της χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα, την κανονιστική ασφάλεια και την έγκαιρη έκδοση πολεοδομικής άδειας. Χρειάζονται αυστηροί μηχανισμοί που θα μετριάζουν τους κινδύνους χρηματοδότησης και εκτέλεσης ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια στις προβλεπόμενες και τις υφιστάμενες δαπάνες για υποδομές.

(18)

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή προέβη σε συνολική ανάλυση της οικονομικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξιολόγησε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το Πρόγραμμα Σύγκλισης. Έλαβε υπόψη όχι μόνο τη χρησιμότητά τους για την άσκηση βιώσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης μέσω της παροχής στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διαμόρφωση των μελλοντικών εθνικών αποφάσεων. Οι συστάσεις που διατυπώνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αντικατοπτρίζονται στις συστάσεις 1 έως 6 κατωτέρω.

(19)

Βάσει της παρούσας αξιολόγησης, το Συμβούλιο εξέτασε το Πρόγραμμα Σύγκλισης του Ηνωμένου Βασιλείου και η γνώμη (5) του αντικατοπτρίζεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω.

(20)

Βάσει της εμπεριστατωμένης επισκόπησης της Επιτροπής και της παρούσας αξιολόγησης, το Συμβούλιο εξέτασε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το Πρόγραμμα Σύγκλισης. Οι συστάσεις που διατυπώνει βάσει του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 αντικατοπτρίζονται στις συστάσεις 2, 3, 5 και 6 κατωτέρω,

ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει δράση κατά την περίοδο 2014‐2015, προκειμένου:

1.

Να ενισχύσει τη δημοσιονομική στρατηγική, καταβάλλοντας προσπάθειες διόρθωσης σε βιώσιμη βάση του υπερβολικού ελλείμματος σύμφωνα με τη σύσταση που εξέδωσε το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Να επιδιώξει μια διαφοροποιημένη φιλοαναπτυξιακή προσέγγιση της δημοσιονομικής λιτότητας δίνοντας προτεραιότητα στις δαπάνες κεφαλαίου. Να συμβάλει στη δημοσιονομική εξυγίανση εξετάζοντας για τον σκοπό αυτό την αύξηση των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά εμπόδια που συνδέονται με τις υποδομές, τις αναντιστοιχίες δεξιοτήτων και την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη των εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

2.

Να αυξήσει τη διαφάνεια στη χρήση και τον αντίκτυπο των μακροπροληπτικών ρυθμίσεων στον στεγαστικό τομέα από την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Να αναπτύξει κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης των απότομων αυξήσεων των τιμών ακινήτων σε περιοχές που συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδίως στο Λονδίνο, και να μετριάσει τους κινδύνους που συνδέονται με τα μεγάλα χρέη λόγω ενυπόθηκων δανείων. Να παρακολουθεί το πρόγραμμα «Help to Buy 2» και να το προσαρμόζει, όπου απαιτείται, κατά το δέον. Να εξετάσει μεταρρυθμίσεις στη φορολογία γης και ακινήτων, περιλαμβανομένων μέτρων επαναξιολόγησης των ακινήτων, ώστε να μειωθούν οι στρεβλώσεις στη στεγαστική αγορά. Να συνεχίσει τις προσπάθειες αύξησης της προσφοράς στέγης.

3.

Να παραμείνει προσηλωμένο στο πρόγραμμα «Youth Contract», ιδίως βελτιώνοντας δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργοδοτών. Να διασφαλίσει τη συμμετοχή των εργοδοτών δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση των αναντιστοιχίων δεξιοτήτων με την παροχή πιο εξειδικευμένων και υψηλότερου επιπέδου δεξιοτήτων και την προώθηση της προσφοράς προγραμμάτων μαθητείας. Να μειώσει τον αριθμό των νέων με περιορισμένες βασικές δεξιότητες.

4.

Να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης της παιδικής φτώχειας στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα διασφαλίζοντας ότι το πρόγραμμα «Universal Credit» και άλλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας θα αποφέρουν κατάλληλα οφέλη με σαφή κίνητρα εργασίας και υπηρεσίες υποστήριξης. Να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών παιδικής μέριμνας.

5.

Να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας τραπεζικής και μη τραπεζικής χρηματοδότησης για τις ΜΜΕ. Να διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία της Business Bank και να στηρίξει την αυξημένη παρουσία των νέων τραπεζών (challenger banks).

6.

Να δώσει συνέχεια στο Εθνικό Σχέδιο Υποδομών αυξάνοντας την προβλεψιμότητα των διαδικασιών προγραμματισμού και παρέχοντας σαφείς δεσμεύσεις χρηματοδότησης. Να διασφαλίσει διαφάνεια και λογοδοσία παρέχοντας συνεκτική και έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου.

Βρυξέλλες, 8 Ιουλίου 2014.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

P.C. PADOAN


(1)  ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 306 της 23.11.2011, σ. 25.

(3)  Διατηρήθηκαν για το 2014 με την απόφαση 2014/322/ΕΕ του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών για το 2014 (ΕΕ L 165 της 4.6.2014, σ. 49).

(4)  ΕΕ C 217 της 30.7.2013, σ. 93.

(5)  Βάσει του άρθρου 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97.


Top