Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012D0711

    Απόφαση 2012/711/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2012 , σχετικά με την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Ένωσης για την προώθηση, σε τρίτες χώρες, του ελέγχου των εξαγωγών όπλων και των αρχών και κριτηρίων της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ

    ΕΕ L 321 της 20.11.2012, p. 62–67 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/711/oj

    20.11.2012   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 321/62


    ΑΠΌΦΑΣΗ 2012/711/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

    της 19ης Νοεμβρίου 2012

    σχετικά με την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Ένωσης για την προώθηση, σε τρίτες χώρες, του ελέγχου των εξαγωγών όπλων και των αρχών και κριτηρίων της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 26 παράγραφος 2 και το άρθρο 31 παράγραφος 1,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφαλείας που υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στις 12 Δεκεμβρίου 2003 σκιαγραφεί πέντε βασικές προκλήσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθεί η Ένωση σε ένα μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον: τρομοκρατία, διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, περιφερειακές συγκρούσεις, αποσάθρωση του κράτους και οργανωμένο έγκλημα. Οι συνέπειες της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας συμβατικών όπλων διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε τέσσερις από τις πέντε αυτές προκλήσεις. Στη Στρατηγική τονίζεται η σημασία του ελέγχου των εξαγωγών για την ανάσχεση της διάδοσης.

    (2)

    Στις 5 Ιουνίου 1998, η Ένωση εξέδωσε πολιτικά δεσμευτικό κώδικα συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων, καθορίζοντας κοινά κριτήρια για τη ρύθμιση του νόμιμου εμπορίου των συμβατικών όπλων. Ο κώδικας ενημερωνόταν τακτικά.

    (3)

    Η στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης συσσώρευσης και διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (ΦΟΕΟ) και των πυρομαχικών τους, την οποία ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Δεκεμβρίου 2005, προβλέπει ότι η Ένωση, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, υποστηρίζει την ενίσχυση του ελέγχου των εξαγωγών και την προαγωγή των κριτηρίων του κώδικα συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων, μεταξύ άλλων με την παροχή βοήθειας προς τρίτες χώρες για την εκπόνηση σχετικών εθνικών νομοθετημάτων και την προαγωγή μέτρων ενίσχυσης της διαφάνειας.

    (4)

    Ο κώδικας συμπεριφοράς για τις εξαγωγές όπλων αντικαταστάθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2008 από τη νομικά δεσμευτική κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου (1), η οποία προβλέπει κοινούς κανόνες που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού. Η κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ καθορίζει οκτώ κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να αξιολογούνται οι αιτήσεις εξαγωγής συμβατικών όπλων. Περιλαμβάνει επίσης μηχανισμό κοινοποίησης και διαβούλευσης για τις περιπτώσεις αρνήσεων εξαγωγών όπλων και μέτρα διαφάνειας, όπως η δημοσίευση ετήσιας εκθέσεως της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων.

    (5)

    Σύμφωνα με το άρθρο 7 της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ, καθώς και προκειμένου να καταστεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη η κοινή θέση, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εργασθούν στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να προαγάγουν τη σύγκλισή τους στον τομέα των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού. Τις αρχές και τα κριτήρια της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ έχουν υποστηρίξει επισήμως διάφορες τρίτες χώρες.

    (6)

    Σύμφωνα με το άρθρο 11 της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ, τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παροτρύνουν και άλλα κράτη που εξάγουν όπλα να εφαρμόσουν τα κριτήρια που περιέχονται στην εν λόγω κοινή θέση.

    (7)

    Η Ένωση και τα κράτη μέλη της δεσμεύονται από την εμπιστευτικότητα στην ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά την πολιτική εξαγωγής όπλων, ειδικότερα έναντι τρίτων δικαιούχων χωρών.

    (8)

    Στις 6 Δεκεμβρίου 2006 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), με την υποστήριξη όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε το ψήφισμα 61/89, με τίτλο «Προς μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων: θέσπιση κοινών διεθνών προτύπων για την εισαγωγή, την εξαγωγή και τη μεταβίβαση συμβατικών όπλων», εκκινώντας έτσι επισήμως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για τη διαπραγμάτευση Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.

    (9)

    Στις 12 Ιανουαρίου 2010, η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, με την υποστήριξη όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε το ψήφισμα 64/48, με τίτλο «Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων», με το οποίο αποφασίστηκε να συγκληθεί η διάσκεψη των ΗΕ για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων προκειμένου να συνεδριάσει επί τέσσερις συναπτές εβδομάδες το 2012 ώστε να εκπονήσει νομικώς δεσμευτικό εργαλείο με τα πλέον προηγμένα κοινά διεθνή πρότυπα για τη μεταβίβαση συμβατικών όπλων.

    (10)

    Αν και η διάσκεψη των ΗΕ για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων του Ιουλίου του 2012 δεν κατέληξε σε ένα τελικό κείμενο της Συνθήκης, παρά ταύτα σημείωσε σημαντική πρόοδο όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο κειμένου της Συνθήκης που παρουσίασε ο πρόεδρος της διάσκεψης στις 26 Ιουλίου 2012. Η Ένωση υποστηρίζει πλήρως την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις αρχές του 2013 μέσω της σύγκλησης βραχύτερης διάσκεψης των ΗΕ για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, υπό τους ίδιους κανόνες με εκείνους που ακολουθήθηκαν στην πρώτη διάσκεψη, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη βάσει του σχεδίου κειμένου του προέδρου της 26ης Ιουλίου 2012.

    (11)

    Το Συμβούλιο ενέκρινε, κατά τα έτη 2005, 2006, 2007, 2010 και 2012, συμπεράσματα με τα οποία υποστήριζε τις διαπραγματεύσεις περί Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με άλλα κράτη και περιφερειακές οργανώσεις στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής.

    (12)

    Στις 17 Μαρτίου 2008, το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή δράση 2008/230/ΚΕΠΠΑ προς υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΕΕ για την προώθηση σε τρίτες χώρες του ελέγχου των εξαγωγών όπλων και των αρχών και κριτηρίων του Κώδικα συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων (2). Στο πλαίσιο της κοινής δράσης, διοργανώθηκε σειρά τεσσάρων περιφερειακών σεμιναρίων για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Ευρώπης και του Νότιου Καυκάσου και της Βόρειας Αφρικής.

    (13)

    Στις 22 Δεκεμβρίου 2009, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2009/1012/ΚΕΠΠΑ για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΕΕ για την προώθηση σε τρίτες χώρες του ελέγχου των εξαγωγών όπλων και των αρχών και κριτηρίων της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ (3). Στο πλαίσιο της απόφασης 2009/1012/ΚΕΠΠΑ, διοργανώθηκε σειρά πέντε περιφερειακών σεμιναρίων για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Ευρώπης και του Νότιου Καυκάσου και της Βόρειας Αφρικής. Η απόφαση 2009/1012/ΚΕΠΠΑ προβλέπει επίσης τη διοργάνωση τεσσάρων επισκέψεων μελέτης για χώρες υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ, τις οποίες θα φιλοξενήσουν κράτη μέλη.

    (14)

    Τα τελευταία χρόνια, η Ένωση παρέχει βοήθεια για τη βελτίωση των ελέγχων της εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο σχεδίων που έχουν αναληφθεί βάσει χρηματοδοτικών μηχανισμών της ΕΕ εκτός προϋπολογισμού ΚΕΠΠΑ.

    (15)

    Το Συμβούλιο ανέθεσε στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Οικονομικών και Ελέγχου Εξαγωγών (εφεξής «BAFA») την τεχνική εφαρμογή της απόφασης 2009/1012/ΚΕΠΠΑ, το οποίο και ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διοργάνωση όλων των δραστηριοτήτων που προέβλεπε η απόφαση τον Ιανουάριο του 2012. Το BAFA καθορίσθηκε επίσης ως ο εκτελεστικός φορέας των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ σχεδίων σχετικά με τους ελέγχους της εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης, στο πλαίσιο του μηχανισμού σταθερότητας. Βάσει των προειρημένων, η επιλογή του BAFA ως του εκτελεστικού φορέα περαιτέρω δραστηριοτήτων της Ένωσης στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών δικαιολογείται από την αποδεδειγμένη εμπειρία, τα επαγγελματικά προσόντα και την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη του σχετικά με την εφαρμογή του σχετικού ενωσιακού κεκτημένου, καθώς και την προώθησή του έναντι τρίτων χωρών, και θα ενισχύσει τη συνέχεια και τη συνολική συνοχή της βοήθειας της Ένωσης σε αυτόν τον τομέα,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Για την προαγωγή της ειρήνης και της ασφάλειας και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφαλείας, η Ένωση επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους:

    α)

    προώθηση βελτιωμένων ελέγχων των εξαγωγών όπλων από τρίτες χώρες σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στην κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και επιδίωξη συμπληρωματικότητας και συνεργειών με τα ενωσιακά σχέδια βοήθειας στον τομέα των ελέγχων της εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης·

    β)

    υποστήριξη των προσπαθειών τρίτων χωρών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο να διεξάγεται το εμπόριο συμβατικών όπλων με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και διαφάνεια.

    2.   Η Ένωση επιδιώκει τους στόχους της παραγράφου 1 μέσω των ακόλουθων δραστηριοτήτων σχεδίου:

    α)

    συνέχιση της προαγωγής, σε τρίτες χώρες, των κριτηρίων και των αρχών της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ, με βάση τα επιτεύγματα από την εφαρμογή τις απόφασης 2009/1012/ΚΕΠΠΑ και της κοινής δράσης 2008/230/ΚΕΠΠΑ·

    β)

    παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες στην κατάρτιση, την ενημέρωση και την εφαρμογή, ανάλογα με την περίπτωση, των σχετικών νομοθετικών και διοικητικών μέτρων που αποσκοπούν στη δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών συμβατικών όπλων·

    γ)

    παροχή βοήθειας σε χώρες στον τομέα της εκπαίδευσης των αρμόδιων υπαλλήλων για τη χορήγηση αδειών και για την επιβολή του νόμου, προκειμένου να εξασφαλίζεται η προσήκουσα διεξαγωγή και επιβολή των ελέγχων των εξαγωγών όπλων·

    δ)

    προαγωγή της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στο διεθνές εμπόριο όπλων, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη εθνικών και περιφερειακών μέτρων προώθησης της διαφάνειας και του προσήκοντος ελέγχου στις εξαγωγές συμβατικών όπλων·

    ε)

    ενθάρρυνση τρίτων χωρών προκειμένου να υποστηρίξουν την εκπόνηση και την εφαρμογή νομικώς δεσμευτικής Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων με σκοπό τη θέσπιση κοινών διεθνών προτύπων όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο συμβατικών όπλων.

    Στο παράρτημα παρατίθεται διεξοδική περιγραφή των δραστηριοτήτων σχεδίου που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο.

    Άρθρο 2

    1.   Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (εφεξής «Ύπατος Εκπρόσωπος») είναι αρμόδιος για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

    2.   Η τεχνική εφαρμογή των δραστηριοτήτων σχεδίου που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 διεξάγεται από το BAFA.

    3.   Το BAFA υλοποιεί τα καθήκοντά του υπό την ευθύνη του Ύπατου Εκπροσώπου. Προς τούτο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συνομολογεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις με το BAFA.

    Άρθρο 3

    1.   Το ποσόν δημοσιονομικής αναφοράς για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων σχεδίου που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 1 860 000 EUR.

    2.   Η διαχείριση των χρηματοδοτούμενων από το ποσό που ορίζεται στην παράγραφο 1 δαπανών ασκείται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που ισχύουν για τον προϋπολογισμό τις Ένωσης.

    3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση του ποσού δημοσιονομικής αναφοράς που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Προς τούτο, συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με το BAFA. Η συμφωνία ορίζει ότι το BAFA πρέπει να εξασφαλίζει την προβολή της συνεισφοράς της Ένωσης, αντίστοιχη με το ύψος της.

    4.   Η Επιτροπή επιδιώκει να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία της παραγράφου 3 το συντομότερο δυνατόν μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες όσον αφορά την εν λόγω διαδικασία, καθώς και για την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας.

    Άρθρο 4

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υποβάλλει στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βάσει τακτικών εκθέσεων που εκπονεί το BAFA. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση που πραγματοποιεί το Συμβούλιο. Η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση επί των δημοσιονομικών πτυχών της υλοποίησης των δραστηριοτήτων σχεδίου όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία της έκδοσής της.

    Λήγει 24 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 3 ή έξι μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσής της, εάν δεν έχει συναφθεί χρηματοδοτική συμφωνία εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος.

    Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2012.

    Για το Συμβούλιο

    H Πρόεδρος

    C. ASHTON


    (1)  ΕΕ L 335 της 13.12.2008, σ. 99.

    (2)  ΕΕ L 75 της 18.3.2008, σ. 81.

    (3)  ΕΕ L 348 της 29.12.2009, σ. 16.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

    1.   Στόχοι

    Οι στόχοι της παρούσας απόφασης είναι η προώθηση βελτιωμένων ελέγχων των εξαγωγών όπλων από τρίτες χώρες και η υποστήριξη των προσπαθειών τρίτων χωρών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο να διεξάγεται το διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και διαφάνεια. Οι στόχοι αυτοί επιδιώκονται σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στην κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και με επιδίωξη συμπληρωματικότητας και συνεργειών με τα ενωσιακά σχέδια βοήθειας στον τομέα των ελέγχων της εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης.

    Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων, η Ένωση εξακολουθεί να προάγει τις αρχές και τα κριτήρια της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα από την εφαρμογή της απόφασης 2009/1012/ΚΕΠΠΑ και της κοινής δράσης 2008/230/ΚΕΠΠΑ. Προς τούτο, παρέχεται βοήθεια σε τρίτες χώρες όσον αφορά την κατάρτιση, την ενημέρωση και την εφαρμογή, ανάλογα με την περίπτωση, των σχετικών νομοθετικών και διοικητικών μέτρων που αποσκοπούν στη δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου των εξαγωγών συμβατικών όπλων. Παρέχεται επίσης υποστήριξη στον τομέα της εκπαίδευσης των αρμόδιων υπαλλήλων για τη χορήγηση αδειών και για την επιβολή του νόμου σε τρίτες χώρες που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή και την επιβολή των ελέγχων εξαγωγών όπλων, καθώς και σε εθνικά και περιφερειακά μέτρα προώθησης της διαφάνειας και του προσήκοντος ελέγχου των εξαγωγών συμβατικών όπλων.

    Ο στόχος της μεγαλύτερης υπευθυνότητας και διαφάνειας του διεθνούς εμπορίου συμβατικών όπλων θα επιδιωχθεί και μέσω της προώθησης, έναντι τρίτων χωρών, της εκπόνησης και εφαρμογής νομικώς δεσμευτικής Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων, με τη θέσπιση κοινών διεθνών προτύπων όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο συμβατικών όπλων.

    2.   Περιγραφή των δραστηριοτήτων σχεδίου

    2.1.   Στόχος του σχεδίου

    Παροχή τεχνικής βοήθειας σε διάφορες ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες που έχουν δείξει προθυμία να βελτιώσουν τους κανόνες και τις πρακτικές τους στον τομέα του ελέγχου των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού, καθώς και να ευθυγραμμιστούν τα πρότυπα και οι πρακτικές τους με εκείνες που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη και οι οποίες καθορίζονται στην κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ και στον συνοδευτικό οδηγό χρήσης.

    2.2.   Περιγραφή του σχεδίου

    2.2.1.   Περιφερειακά εργαστήρια

    Το σχέδιο θα λάβει τη μορφή έως οκτώ διήμερων εργαστηρίων για κρατικούς υπαλλήλους τρίτων χωρών, τα οποία θα παρέχουν κατάρτιση σε σχετικούς τομείς των ελέγχων των εξαγωγών συμβατικών όπλων. Συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα είναι κρατικοί υπάλληλοι τρίτων χωρών, όπως τελωνειακοί υπάλληλοι και υπάλληλοι επιβολής του νόμου, υπάλληλοι αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών επιβολής του νόμου, εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων και εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών. Η εκπαίδευση θα παρέχεται από εμπειρογνώμονες προερχόμενους από τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, αντιπροσώπους των χωρών που έχουν ευθυγραμμισθεί με την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ, αξιωματούχους των σχετικών οργάνων της Ένωσης και αντιπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

    Τα εργαστήρια μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια δικαιούχα χώρα ή σε άλλο μέρος που θα προσδιορισθεί σε συνεννόηση με την ομάδα εργασίας για τις εξαγωγές συμβατικών όπλων (COARM) του Συμβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο.

    Τα περιφερειακά εργαστήρια θα διοργανωθούν για τις ακόλουθες χώρες:

    α)

    έως 3 εργαστήρια για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης·

    β)

    έως 3 εργαστήρια για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τις χώρες του Καυκάσου που είναι εταίροι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας·

    γ)

    έως 2 εργαστήρια για τις μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής που είναι εταίροι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας.

    2.2.2.   Ανταλλαγές προσωπικού

    Το σχέδιο θα λάβει τη μορφή έως έξι επισκέψεων μελέτης κρατικών υπαλλήλων, τελωνειακών υπαλλήλων και/ή υπαλλήλων αρμόδιων για τη χορήγηση αδειών στις αρμόδιες αρχές κρατών μελών και το πολύ οκτώ επισκέψεων μελέτης, διάρκειας έως ενός μηνός, κρατικών υπαλλήλων και/ή υπαλλήλων αρμόδιων για τη χορήγηση αδειών από κράτη μέλη στις αρμόδιες αρχές δικαιούχων χωρών.

    2.2.3.   Επιμέρους βοήθεια σε δικαιούχες χώρες

    Το σχέδιο θα λάβει τη μορφή το πολύ δέκα διήμερων εργαστηρίων για επιμέρους δικαιούχες χώρες, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν κρατικοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της κυβέρνησης και των υπαλλήλων που είναι αρμόδιοι για τη χορήγηση αδειών και για την επιβολή του νόμου από τις δικαιούχες χώρες. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν κατά προτίμηση στις δικαιούχες χώρες, ενώ την κατάρτιση θα παράσχουν εμπειρογνώμονες των κρατών μελών.

    2.2.4.   Διαδικτυακή πύλη για την ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών όπλων σε τρίτες χώρες

    Το σχέδιο θα συνίσταται στην ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης προσιτής για τους υπαλλήλους των κρατών μελών και τρίτων χωρών, με στόχο την προώθηση των ελέγχων των εξαγωγών όπλων σύμφωνα με τις αρχές και τις παραμέτρους της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ. Η πύλη θα παρέχει στα δικαιούχα κράτη μόνιμη πρόσβαση σε τεχνικούς πόρους για την εφαρμογή και την ενίσχυση των ελέγχων των εξαγωγών όπλων που διενεργούν και θα διευκολύνει την κοινοχρησία συναφών πληροφοριών σχετικά με άλλες ενωσιακές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση με αξιωματούχους των δικαιούχων χωρών που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν άμεσα στις δραστηριότητες παροχής βοήθειας και ευαισθητοποίησης. Θα παρέχει επίσης τεχνική και εκτενή πληροφόρηση σχετικά με τα συστήματα ελέγχου των εξαγωγών στα κράτη μέλη και στις δικαιούχες χώρες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως υλικό υποστήριξης κατά τις δραστηριότητες παροχής βοήθειας σύμφωνα με την παρούσα απόφαση.

    Η διαδικτυακή πύλη θα συμπληρώνεται εξάλλου από ένα φάσμα δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της προβολής της ευαισθητοποίησης της Ένωσης και θα προάγει την ευθυγράμμιση προς την κοινή θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ. Οι δραστηριότητες αυτές θα περιλαμβάνουν τη δημοσίευση τακτικών ενημερωτικών δελτίων και τη δέουσα ενημέρωση από τα μέσα ενημέρωσης.

    2.2.5.   Εκδηλώσεις εκτίμησης

    Για την παροχή ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, με την από κοινού συμμετοχή των δικαιούχων χωρών και των κρατών μελών, θα διοργανωθούν στις Βρυξέλλες δύο το πολύ διήμερες εκδηλώσεις, στο περιθώριο των συνεδριάσεων της COARM. Έως δύο αντιπρόσωποι κάθε δικαιούχας χώρας, αρμόδιοι για τους ελέγχους εξαγωγών όπλων, μπορούν να καλούνται στις εν λόγω συναντήσεις.

    3.   Συντονισμός με άλλα σχέδια βοήθειας της ένωσης στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών

    Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης της Ένωσης στον τομέα των ελέγχων των εξαγωγών τόσο των ειδών διπλής χρήσης, όσο και των συμβατικών όπλων, θα πρέπει να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνέργεια και συμπληρωματικότητα στην παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες της Ένωσης έχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συνοχή. Προς τούτο, θα πρέπει να διατηρηθεί η δυνατότητα οργάνωσης ορισμένων εκ των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στα σημεία 2.2.1 έως 2.2.4, σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες ελέγχου της εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης, με χρηματοδότηση από χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ένωσης εκτός του προϋπολογισμού ΚΕΠΠΑ. Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα τηρούνται πλήρως οι νομικοί και οικονομικοί περιορισμοί που ισχύουν για τη χρήση των σχετικών χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ένωσης.

    4.   Δικαιούχοι

    Στους δικαιούχους των δραστηριοτήτων των σχεδίων περιλαμβάνονται κρατικοί υπάλληλοι και αντιπρόσωποι της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών από τις ακόλουθες χώρες:

    i)

    χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία)·

    ii)

    μεσογειακές χώρες της Βόρειας Αφρικής που είναι εταίροι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας (Αλγερία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μαρόκο και Τυνησία)·

    iii)

    χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και χώρες του Καυκάσου που είναι εταίροι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Δημοκρατία της Μολδαβίας και Ουκρανία).

    Συγκεκριμένες δικαιούχες χώρες θα επιλέγονται για κάθε είδος δραστηριοτήτων που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση του Συμβουλίου βάσει, μεταξύ άλλων, των ακόλουθων κριτηρίων:

    δέσμευση της τρίτης χώρας να βελτιώσει τους ελέγχους της εξαγωγής συμβατικών όπλων και να τους ευθυγραμμίσει με τα πρότυπα της Ένωσης,

    ρόλος της τρίτης χώρας στο διεθνές εμπόριο όπλων,

    αντίκτυπος της προηγούμενης βοήθειας της Ένωσης στο εθνικό σύστημα εξαγωγών συμβατικών όπλων της τρίτης χώρας και αναμενόμενη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη επίπτωση της περαιτέρω βοήθειας.

    Η COARM δύναται, κατόπιν προτάσεως του Ύπατου Εκπροσώπου, να αποφασίσει να τροποποιήσει τον κατάλογο των δικαιούχων χωρών με τη δέουσα αιτιολόγηση.

    5.   Εκτίμηση αντίκτυπου

    Ο αντίκτυπος της παρούσας απόφασης θα πρέπει τεχνικά να εκτιμηθεί μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων δραστηριοτήτων που προβλέπονται σε αυτήν. Η εκτίμηση αντικτύπου θα διενεργηθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε συνεργασία με τις σχετικές ομάδες εργασίας του Συμβουλίου και, κατά περίπτωση, με τις αντιπροσωπείες της Ένωσης στις δικαιούχες χώρες, καθώς και με άλλους ενδιαφερομένους.

    6.   Διάρκεια

    Η συνολική εκτιμώμενη διάρκεια του σχεδίου θα είναι 24 μήνες.

    7.   Τεχνικός φορέας υλοποίησης

    Η τεχνική εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα ανατεθεί στο BAFA που θα εκτελεί τα καθήκοντά του υπό την ευθύνη του Ύπατου Εκπροσώπου.

    8.   Εκθέσεις

    Το BAFA θα εκπονεί τακτικές εκθέσεις, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση έκαστης των δραστηριοτήτων. Οι εκθέσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στον Ύπατο Εκπρόσωπο το αργότερο έξι εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των σχετικών δραστηριοτήτων.

    9.   Προβλεπόμενο συνολικό κόστος του σχεδίου και χρηματοδοτική συνεισφορά της ένωσης

    Τα συνολικό κόστος του σχεδίου ανέρχεται σε 1 860 000 EUR.


    Top