Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008L0004

    Οδηγία 2008/4/ΕΚ της Επιτροπής, της 9ης Ιανουαρίου 2008 , για την τροποποίηση της οδηγίας 94/39/ΕΚ όσον αφορά ζωοτροφές που προορίζονται για τη μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 6 της 10.1.2008, p. 4–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/07/2008; καταργήθηκε εμμέσως από 32008L0038

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2008/4/oj

    10.1.2008   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 6/4


    ΟΔΗΓΊΑ 2008/4/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 9ης Ιανουαρίου 2008

    για την τροποποίηση της οδηγίας 94/39/ΕΚ όσον αφορά ζωοτροφές που προορίζονται για τη μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    την οδηγία 93/74/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 13ης Σεπτεμβρίου 1993, για τις ζωοτροφές με τις οποίες επιδιώκονται στόχοι ιδιαίτερης διατροφής (1), και ιδίως το άρθρο 6 στοιχείο γ),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Με την οδηγία 94/39/ΕΚ (2), η Επιτροπή κατάρτισε κατάλογο των χρήσεων για τις οποίες προορίζονται οι ζωοτροφές με τις οποίες επιδιώκονται στόχοι ιδιαίτερης διατροφής.

    (2)

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (εφεξής η «Αρχή»), στη γνωμοδότηση που εξέδωσε στις 8 Δεκεμβρίου 2004, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ζεόλιθος (συνθετικό πυριτικό αργιλιονάτριο) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για επιλόχειο πάρεση στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής (3). Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αξιολογήσει πλήρως τον κίνδυνο για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων λόγω της έλλειψης κάποιων στοιχείων. Λαμβάνοντας υπόψη τις συμπληρωματικές πληροφορίες που της παρασχέθηκαν, η Αρχή, στη γνωμοδότηση που εξέδωσε στις 11 Ιουλίου 2007, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη ζεολίθου σε ζωοτροφές για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων πριν από τον τοκετό δεν εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία των ζώων ή των ανθρώπων ούτε για το περιβάλλον (4). Συνεπώς, ο ζεόλιθος πρέπει να συμπεριληφθεί στη γραμμή «μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση» στον κατάλογο προβλεπόμενων χρήσεων του μέρους Β του παραρτήματος της οδηγίας 94/39/ΕΚ.

    (3)

    Η Αρχή, στη γνωμοδότηση που εξέδωσε στις 12 Ιουνίου 2007, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση ζωοτροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο κατά την περιγεννητική περίοδο μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση ήπιων περιπτώσεων επιλόχειου πάρεσης και για την αποτροπή υποτροπών στα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής και, επομένως, ότι πρέπει να προστεθεί μια νέα καταχώριση στον κατάλογο που αφορά την πρόληψη του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση (5). Η Αρχή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η ύπαρξη κάποιου οριακού κινδύνου για τη υγεία των ζώων, πράγμα που επιβάλλει τη στάθμιση του επιμέρους κινδύνου σε σχέση με τα συνολικά οφέλη της χορήγησης. Για να μπορέσει ο διαχειριστής της αγέλης γαλακτοπαραγωγής να προβεί στην εν λόγω αξιολόγηση, πρέπει να αναφέρονται στην ετικέτα οι διάφορες πηγές ασβεστίου, καθώς και η ποσότητά τους. Επιπλέον, η ετικέτα πρέπει να περιλαμβάνει σύσταση για τη λήψη σχετικής συμβουλής από ειδικό διατροφολόγο. Η Αρχή δεν αναμένει να προκύψει ούτε κίνδυνος για τον καταναλωτή ούτε πρόσθετος κίνδυνος για το περιβάλλον. Συνεπώς, οι ζωοτροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο πρέπει να συμπεριληφθούν στη γραμμή «μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση» στον κατάλογο προβλεπόμενων χρήσεων του μέρους Β του παραρτήματος της οδηγίας 94/39/ΕΚ.

    (4)

    Επομένως, η οδηγία 94/39/ΕΚ πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.

    (5)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1

    Το παράρτημα της οδηγίας 94/39/ΕΚ τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας οδηγίας.

    Άρθρο 2

    Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο έως τις 24 Ιουνίου 2008. Πληροφορούν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

    Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις ανωτέρω διατάξεις, αυτές περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρθρο 4

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2008.

    Για την Επιτροπή

    Μάρκος ΚΥΠΡΙΑΝΟΫ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 237 της 22.9.1993, σ. 23. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 806/2003 (ΕΕ L 122 της 16.5.2003, σ. 1).

    (2)  ΕΕ L 207 της 10.8.1994, σ. 20. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με την οδηγία 2002/1/ΕΚ (ΕΕ L 5 της 9.1.2002, σ. 8).

    (3)  Γνώμη που διατυπώθηκε, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, από την επιστημονική ομάδα για τις πρόσθετες ύλες και τα προϊόντα ή τις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές σχετικά με τη χρήση συνθετικού πυριτικού αργιλιονατρίου (ζεολίθου) για τη μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Εκδόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2004. The EFSA Journal (2004) 160, 1-11.

    (4)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας για τις πρόσθετες ύλες και τα προϊόντα ή τις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές σχετικά με την ασφάλεια του ζεολίθου (συνθετικού πυριτικού αργιλιονατρίου) για τη μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Εκδόθηκε στις 11 Ιουλίου 2007. The EFSA Journal (2007) 523, 1-11.

    (5)  Γνώμη της επιστημονικής ομάδας για τις πρόσθετες ύλες και τα προϊόντα ή τις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές σχετικά με την ασφάλεια των ζωοτροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο για τη μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Εκδόθηκε στις 12 Ιουνίου 2007. The EFSA Journal (2007) 504, 1-10.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Στο μέρος B του παραρτήματος της οδηγίας 94/39/ΕΚ, η γραμμή του στόχου ιδιαίτερης διατροφής «Μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση» αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:

    Στόχος ιδιαίτερης διατροφής

    Ουσιώδη θρεπτικά χαρακτηριστικά

    Είδος ή κατηγορία ζώων

    Δηλώσεις επισήμανσης

    Συνιστώμενη διάρκεια χρήσης

    Άλλες διατάξεις

    «Μείωση του κινδύνου για επιλόχειο πάρεση

    Χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο

    Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής

    Ασβέστιο

    Φωσφόρος

    Μαγνήσιο

    1 έως 4 εβδομάδες προ του τοκετού

    Στις οδηγίες χρήσης πρέπει να αναγράφεται:

    “Η χορήγηση της ζωοτροφής να διακόπτεται μετά τον τοκετό”

    ή/και

     

     

     

    Χαμηλή αναλογία κατιόντων/ανιόντων

    Ασβέστιο

    Φωσφόρος

    Νάτριο

    Κάλιο

    Χλωριούχα άλατα

    Θείο

    1 έως 4 εβδομάδες προ του τοκετού

    Στις οδηγίες χρήσης πρέπει να αναγράφεται:

    “Η χορήγηση της ζωοτροφής να διακόπτεται μετά τον τοκετό”

    ή

     

     

     

    Υψηλή περιεκτικότητα σε ζεόλιθο (συνθετικό πυριτικό αργιλιονάτριο)

    Περιεκτικότητα σε συνθετικό πυριτικό αργιλιονάτριο

    Οι 2 εβδομάδες προ του τοκετού

    Στις οδηγίες χρήσης πρέπει να αναγράφονται τα εξής:

    “Η ποσότητα της ζωοτροφής πρέπει να είναι περιορισμένη, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ημερήσια δόση συνθετικού πυριτικού αργιλιονατρίου δεν υπερβαίνει τα 500 g για κάθε ζώο”

    “Η χορήγηση της ζωοτροφής να διακόπτεται μετά τον τοκετό”

    ή

     

     

     

    Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο σε μορφή αλάτων ασβεστίου υψηλής διαθεσιμότητας

    Συνολική περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πηγές και αντίστοιχη ποσότητα ασβεστίου

    Από την εμφάνιση των πρώτων σημείων του τοκετού έως 2 ημέρες μετά τον τοκετό

    Στη συσκευασία, το δοχείο ή την ετικέτα πρέπει να αναγράφονται τα εξής:

    οι οδηγίες χρήσης, δηλαδή ο αριθμός χορηγήσεων και ο χρόνος πριν και μετά τον τοκετό

    το κείμενο “Πριν από τη χρησιμοποίηση συνιστάται να ληφθεί η γνώμη ειδικού διατροφολόγου”.»


    Top