Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R1517

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1517/2002 της Επιτροπής, της 23ης Αυγούστου 2002, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ειδικών μέτρων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα προς όφελος των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, όσον αφορά την καλλιέργεια ορισμένων γεωργικών προϊόντων, πατάτας κατανάλωσης και πατάτας προς σπορά

    ΕΕ L 228 της 24.8.2002, p. 12–14 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2006; καταργήθηκε από 32006R1914

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2002/1517/oj

    32002R1517

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1517/2002 της Επιτροπής, της 23ης Αυγούστου 2002, για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ειδικών μέτρων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα προς όφελος των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, όσον αφορά την καλλιέργεια ορισμένων γεωργικών προϊόντων, πατάτας κατανάλωσης και πατάτας προς σπορά

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 228 της 24/08/2002 σ. 0012 - 0014


    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1517/2002 της Επιτροπής

    της 23ης Αυγούστου 2002

    για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ειδικών μέτρων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα προς όφελος των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, όσον αφορά την καλλιέργεια ορισμένων γεωργικών προϊόντων, πατάτας κατανάλωσης και πατάτας προς σπορά

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93 του Συμβουλίου, της 19ης Ιουλίου 1993, για τη θέσπιση ειδικών μέτρων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα προς όφελος των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους(1), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 442/2002(2), και ιδίως το άρθρο 8 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1) Το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93 προβλέπει τη χορήγηση ενίσχυσης ανά εκτάριο για την καλλιέργεια πατάτας κατανάλωσης καθώς και για την καλλιέργεια πατάτας προς σπορά για μέγιστη έκταση καλλιέργειας και συγκομιδής 2000 εκταρίων ετησίως. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του εν λόγω καθεστώτος θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3404/93 της Επιτροπής(3) για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93. Πρέπει να γίνουν τεχνικές προσαρμογές σε αυτές τις διατάξεις, ιδίως όσον αφορά τις διατάξεις στον τομέα του ελέγχου και τις επιπτώσεις σε περίπτωση μη τήρησης αυτών των διατάξεων και, για λόγους σαφήνειας και διοικητικής αποτελεσματικότητας, οι διατάξεις αυτές πρέπει να αντικατασταθούν εξ ολοκλήρου.

    (2) Η χορήγηση της ενίσχυσης που προβλέπεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93 προϋποθέτει την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Πρέπει να καθοριστεί μια προθεσμία για την υποβολή αυτών των αιτήσεων, ώστε να καταστεί δυνατό να διενεργούνται οι επιτόπιοι έλεγχοι που είναι αναγκαίοι για να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή του καθεστώτος ενίσχυσης. Πρέπει να διαφοροποιηθεί αυτή η προθεσμία ανάλογα με τον οικονομικό σκοπό για τον οποίο πραγματοποιείται η καλλιέργεια πατάτας. Λαμβανομένης υπόψη της διάρκειας του κύκλου καλλιέργειας της πατάτας, πρέπει επίσης να προβλεφθούν τρεις διαφορετικές ημερομηνίες λήξης για την υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης που αφορούν αυτόν τον τύπο καλλιέργειας.

    (3) Πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα ελέγχου για να επαληθεύεται η ορθή εκτέλεση των μέτρων εφαρμογής που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές. Επίσης, πρέπει να προβλεφθούν περιοδικές ανακοινώσεις προς την Επιτροπή.

    (4) Πρέπει να καταργηθεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3404/93.

    (5) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής διαχείρισης λυκίσκων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1. Η ενίσχυση στην καλλιέργεια πατάτας κατανάλωσης που υπάγεται στους κωδικούς ΣΟ 0701 90 50 και 0701 90 90 καθώς και στην καλλιέργεια πατάτας προς σπορά που υπάγεται στον κωδικό ΣΟ 0701 10 00, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93, καταβάλλεται για τις εκτάσεις:

    α) οι οποίες έχουν ελάχιστο μέγεθος 0,1 εκτάρια·

    β) οι οποίες έχουν σπαρθεί και καλλιεργηθεί κανονικά·

    γ) οι οποίες αποτελούν αντικείμενο αίτησης για ενίσχυση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος κανονισμού, δεδομένου ότι η αίτηση αυτή έχει ισχύ δήλωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

    Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται σε 603 ευρώ ανά εκτάριο.

    2. Στην περίπτωση της πατάτας προς φύτευση, η πληρωμή της ενίσχυσης υπόκειται στον όρο ότι πιστοποιείται η συγκομιδή πατάτας σύμφωνα με την οδηγία 66/403/ΕΟΚ του Συμβουλίου(4). Όταν δεν υφίσταται η πιστοποίηση αυτή, η αίτηση θεωρείται αίτηση ενίσχυσης για την καλλιέργεια πατάτας προς κατανάλωση.

    3. Σε περίπτωση που η καλλιέργεια δεν έχει φθάσει ως το στάδιο της ωρίμανσης του προϊόντος, οι ελληνικές αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι οι περιστάσεις ανωτέρας βίας καθώς και οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν καίρια την εκμετάλλευση του υπογράφοντος τη δήλωση δικαιολογούν τη διατήρηση του δικαιώματος στην ενίσχυση.

    Οι επικαλούμενες περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή οι φυσικές καταστροφές κοινοποιούνται στην αρμόδια ελληνική αρχή εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα που συνέβησαν. Η απόδειξη προσκομίζεται σε προθεσμία ενός μήνα από την εν λόγω κοινοποίηση.

    Η Ελλάδα ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή για τις περιπτώσεις τις οποίες αναγνωρίζει ως περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή φυσικές καταστροφές που μπορούν να δικαιολογήσουν τη διατήρηση του δικαιώματος στην ενίσχυση.

    Άρθρο 2

    1. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υποβάλλουν αίτηση για ενίσχυση στον αρμόδιο ελληνικό οργανισμό.

    2. Η αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται στη διάρκεια μιας περιόδου που προσδιορίζεται από τις ελληνικές αρχές και το αργότερο πριν από την ημερομηνία λήξης η οποία είναι:

    α) η 30ή Σεπτεμβρίου κάθε έτους, για την πατάτα η συγκομιδή της οποίας προβλέπεται ότι πραγματοποιείται κατά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους·

    β) η 10η Μαρτίου κάθε έτους, για την πατάτα η συγκομιδή της οποίας προβλέπεται ότι πραγματοποιείται κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου του ιδίου έτους·

    γ) η 15η Μαΐου κάθε έτους, για την πατάτα η συγκομιδή της οποίας προβλέπεται ότι πραγματοποιείται κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.

    3. Με εξαίρεση την περίπτωση ανωτέρας βίας, κάθε καθυστερημένη υποβολή αίτησης συνεπάγεται μείωση 20 % του ποσού της ενίσχυσης. Σε περίπτωση καθυστέρησης άνω των είκοσι ημερών, η αίτηση είναι απαράδεκτη.

    4. Η αίτηση ενίσχυσης περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες ενδείξεις:

    α) το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του αιτούντα·

    β) τις καλλιεργηθείσες εκτάσεις σε εκτάρια και εκατόμετρα, και την αναφορά στο μητρώο των εκτάσεων αυτών ή ένδειξη που αναγνωρίζεται ως ισοδύναμη από τον οργανισμό που έχει αναλάβει τον έλεγχο των εκτάσεων·

    γ) την ημερομηνία φύτευσης·

    δ) το σχετικό προϊόν και, ιδίως, αν πρόκειται για πατάτα κατανάλωσης ή για πατάτα προς σπορά·

    ε) την προβλεπόμενη ημερομηνία συγκομιδής.

    5. Όταν το σύνολο των εκτάσεων για τις οποίες ζητείται η ενίσχυση υπερβαίνει το όριο μέγιστης έκτασης που αναφέρεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93, οι ελληνικές αρχές καθορίζουν έναν ενιαίο συντελεστή μείωσης που πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε αίτηση.

    Άρθρο 3

    1. Η Ελλάδα ανακοινώνει στην Επιτροπή, το αργότερο στις 30 Οκτωβρίου κάθε έτους, τις εκτιμήσεις των συνολικών εκτάσεων για τις οποίες θα ζητηθούν ενισχύσεις για την επόμενη περίοδο εμπορίας, διακρίνοντας ανάμεσα σε πρώιμες πατάτες, πατάτες προς κονσερβοποίηση και πατάτες προς φύτευση.

    2. Η Ελλάδα ανακοινώνει στην Επιτροπή κάθε χρόνο, το αργότερο στις 30 Αυγούστου, για τις πρώιμες πατάτες, και το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου, για τις πατάτες προς κονσερβοποίηση και για τις πατάτες προς σπορά, τα ακόλουθα στοιχεία:

    α) το σύνολο των εκτάσεων για τις οποίες ζητήθηκαν ενισχύσεις·

    β) τον εφαρμοζόμενο συντελεστή μείωσης, αν χρειάζεται·

    γ) την έκταση που έχει ελεγχθεί·

    δ) τον αριθμό των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν και τις σχετικές εκτάσεις σε κάθε νομό.

    Άρθρο 4

    Οι εθνικές αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν την τήρηση των όρων στους οποίους υπόκειται η χορήγηση της ενίσχυσης που προβλέπεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93.

    Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται μέσω διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων. Ο διοικητικός έλεγχος είναι διεξοδικός και περιλαμβάνει διασταυρούμενες επαληθεύσεις με, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου.

    Βάσει μιας ανάλυσης κινδύνου, οι εθνικές αρχές διενεργούν επιτόπιους ελέγχους δειγματοληπτικά σε αριθμό αιτήσεων ενίσχυσης που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 10 % των δικαιούχων σε κάθε νομό.

    Η Ελλάδα καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή των εκτάσεων που πρέπει να ελεγχθούν και ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να διασφαλίζουν την επιλογή ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος.

    Οι επιτόπιοι έλεγχοι περιλαμβάνουν τη μέτρηση όλων των εκτάσεων που καλύπτονται από την αίτηση. Σε περίπτωση που έχει διαπιστωθεί σε ένα νομό σημαντικός αριθμός παρατυπιών, οι αρμόδιες αρχές διενεργούν συμπληρωματικούς ελέγχους εντός του τρέχοντος έτους και αυξάνουν το ποσοστό των αιτήσεων που πρέπει να ελεγχθούν κατά την επόμενη περίοδο εμπορίας γι' αυτόν το νομό.

    Άρθρο 5

    1. Σε περίπτωση που μια ενίσχυση έχει καταβληθεί αχρεωστήτως, οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν στην ανάκτηση των καταβληθέντων ποσών, προσαυξημένων κατά ένα επιτόκιο που υπολογίζεται σε συνάρτηση με την καθυστέρηση που σημειώθηκε μεταξύ της πληρωμής και της επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού από τον δικαιούχο.

    Όταν το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό προκύπτει από δόλιες δηλώσεις, ψεύτικα έγγραφα ή σοβαρή αμέλεια του δικαιούχου, επιβάλλεται ποινή ίση προς το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό. Το επιτόκιο είναι αυτό που εφαρμόζεται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σειρά C, που ισχύει κατά την ημέρα της πληρωμής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού και προσαυξάνεται κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες.

    2. Τα ανακτώμενα ποσά καταβάλλονται στους οργανισμούς ή στις υπηρεσίες πληρωμών και αφαιρούνται από αυτούς από τις δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

    Άρθρο 6

    Καταργείται ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3404/93.

    Άρθρο 7

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 23 Αυγούστου 2002.

    Για την Επιτροπή

    Franz Fischler

    Μέλος της Επιτροπής

    (1) ΕΕ L 184 της 27.7.1993, σ. 1.

    (2) ΕΕ L 68 της 12.3.2002, σ. 4.

    (3) ΕΕ L 310 της 14.12.1993, σ. 7.

    (4) ΕΕ 125 της 11.7.1966, σ. 2320/66.

    Top