EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994D0844

94/844/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής της 19ης Δεκεμβρίου 1994 για τη θέσπιση ειδικών κοινών προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων σχετικά με τα προτιμησιακά καθεστώτα, τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων τη μεταποίηση και τελωνειακό έλεγχο και την τελωνειακή αποταμίευση (Πρόγραμμα Matthaeus)

ΕΕ L 352 της 31.12.1994, p. 29–37 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1994/844/oj

31994D0844

94/844/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής της 19ης Δεκεμβρίου 1994 για τη θέσπιση ειδικών κοινών προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων σχετικά με τα προτιμησιακά καθεστώτα, τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων τη μεταποίηση και τελωνειακό έλεγχο και την τελωνειακή αποταμίευση (Πρόγραμμα Matthaeus)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 352 της 31/12/1994 σ. 0029 - 0037
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 16 τόμος 3 σ. 0003
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 16 τόμος 3 σ. 0003


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Δεκεμβρίου 1994 για τη θέσπιση ειδικών κοινών προγραμμάτων για την επαγγελματική κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων σχετικά με τα προτιμησιακά καθεστώτα, τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων τη μεταποίηση και τελωνειακό έλεγχο και την τελωνειακή αποταμίευση (Πρόγραμμα Matthaeus) (94/844/ΕΚ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

την απόφαση 91/341/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 1991 περί εγκρίσεως προγράμματος κοινοτικής δράσης σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων (Matthaeus) (1), και ιδίως το άρθρο 9,

Εκτιμώντας:

ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 στοιχείο γ) της απόφασης 91/341/ΕΟΚ, η Επιτροπή καλείται να εκπονήσει κοινά προγράμματα κατάρτισης για τους τελωνειακούς υπαλλήλους-

ότι αυτά τα κοινά προγράμματα κατάρτισης είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων, τους οποίους επιδιώκει το πρόγραμμα Matthaeus, και ιδίως εκείνου της ομοιόμορφης εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στα εξωτερικά σύνορα της Κοινότητας-

ότι αυτά τα κοινά προγράμματα κατέστησαν αναγκαία λόγω της ποικιλίας κατάρτισης που παρέχεται σήμερα στις τελωνειακές σχολές των κρατών μελών-

ότι έχει ήδη εγκριθεί, με την απόφαση 92/39/ΕΟΚ της Επιτροπής (2), ένα κοινό πρόγραμμα κατάρτισης προοριζόμενο για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν μέρος στην αρχική κατάρτιση-

ότι τα ειδικά κοινά προγράμματα τελειοποίησης και ειδίκευσης που εφαρμόζονται στις τελωνειακές σχολές παράλληλα με το κοινό πρόγραμμα αρχικής κατάρτισης θα συμβάλλουν στην εδραίωση ομοιόμορφης εκπαίδευσης σε τελωνειακά θέματα σε όλη την Κοινότητα-

ότι τα εν λόγω ειδικά κοινά προγράμματα αφορούν τους υπαλλήλους που διαθέτουν ήδη κάποια επαγγελματική εμπειρία-

ότι τα τρία ειδικά κοινά προγράμματα που αφορούν το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής και της διαμετακόμισης έχουν ήδη εγκριθεί, με την απόφαση 93/15/ΕΟΚ της Επιτροπής (3)-

ότι είναι απαραίτητα τέσσερα άλλα ειδικά προγράμματα που αφορούν τα προτιμησιακά καθεστώτα, τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων, τη μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο και την τελωνειακή αποταμίευση-

ότι η εν λόγω ανάγκη απορρέει, αφενός μεν όσον αφορά τα προτιμησιακά καθεστώτα, τη μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο και την τελωνειακή αποταμίευση από την οικονομική τους σημασία, αφετέρου δε όσον αφορά τον έλεγχο των εμπορευματοκιβωτίων, από την προτεραιότητα στην καταπολέμηση της απάτης-

ότι η διδασκαλία των προγραμμάτων αυτών θα βοηθήσει στην ομοιόμορφη εφαρμογή στην Κοινότητα της νομοθεσίας εξασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς-

ότι οι υπάλληλοι για τους οποίους προορίζονται αυτά τα ειδικά κοινά προγράμματα πρέπει, λόγω της επαγγελματικής τους εμπειρίας, να είναι σε θέση να ωφεληθούν πλήρως από αυτά και να εξασφαλίσουν κατ' αυτόν τον τρόπο στο μέλον ορθότερη εφαρμογή του κοινοτικού τελωνειακού δικαίου καθώς και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον τομέα της καταπολέμησης της απάτης-

ότι τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής Matthaeus,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Στις τελωνειακές σχολές των Κρατών μελών εφαρμόζονται δύο ειδικά κοινά προγράμματα, τα οποία στη συνέχεια καλούνται "ειδικά προγράμματα" και προορίζονται για τους τελωνειακούς υπαλλήλους και των οποίων το περιεχόμενο καθορίζεται αντίστοιχα στα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV.

Άρθρο 2

Κατά την έννοια της παρούσας απόφασης νοείται ως:

1. "τελωνειακή σχολή": κάθε ίδρυμα, το οποίο παρέχει στους τελωνειακούς υπαλλήλους εκπαίδευση σχετική με την επαγγελματική κατάρτιση-

2. "υπάλληλοι που διαθέτουν ήδη επαγγελματική εμπειρία": οι υπάλληλοι που έχουν ήδη λάβει μέρος στην αρχική κατάρτιση κατά την έννοια του άρθρου 2 σημείο 2 της απόφασης 92/39/ΕΟΚ ή, ελλείψει αυτών, οι υπάλληλοι που διαθέτουν επαρκείς γενικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων για να μπορέσουν να εμβαθύνουν στα θέματα που αναπτύσσουν τα ειδικά προγράμματα.

Άρθρο 3

Τα ειδικά προγράμματα προορίζονται για τους τελωνειακούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του μέρους του κοινοτικού δικαίου που καλύπτεται από τα προγράμματα αυτά ή με την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των εμπορευματοκιβωτίων και οι οποίοι διαθέτουν ήδη επαγγελματική εμπειρία ανεξάρτητα από τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Άρθρο 4

Η διδασκαλία των ειδικών προγραμμάτων πρέπει να κατανέμεται σε χρονικό διάστημα τέτοιο που να επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους υπαλλήλους να έχουν τη μέγιστη απόδοση κατά τη μελλοντική εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων.

Άρθρο 5

Κάθε κράτος μέλος γνωστοποιεί στην Επιτροπή τις διατάξεις και τον τρόπο που επιλέγει για την εφαρμογή των ειδικών προγραμμάτων.

Άρθρο 6

Η εφαρμογή των ειδικών προγραμμάτων δεν εμποδίζει την εφαρμογή, στις τελωνειακές σχολές, συμπληρωματικών εθνικών προγραμμάτων.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 1995.

Άρθρο 8

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες, 19 Δεκεμβρίου 1994.

Για την Επιτροπή

Christiane SCRIVENER

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ αριθ. L 187 της 13. 7. 1991, σ. 41.

(2) ΕΕ αριθ. L 16 της 23. 1. 1992, σ. 14.

(3) ΕΕ αριθ. L 10 της 16. 1. 1993, σ. 19.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Ειδικό πρόγραμμα: προτιμησιακά καθεστώτα (καταγωγή των εμπορευμάτων) 1. ΓΕΝΙΚΑ

Σημασία των προτιμησιακών συμφωνιών για την τελωνειακή οφειλή- βασικές προϋποθέσεις για τον καταλογισμό του ορθού δασμολογικού συντελεστή.

2. Προτιμησιακές συμφωνίες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τρίτα κράτη ή με ομάδες κρατών-

2.1. Επισκόπηση των κυριοτέρων προτιμησιακών συστημάτων και των αντιστοίχων νομοθετικών βάσεων όπως προβλέπονται στις συμφωνίες ή τις αυτοτελείς πράξεις της Κοινότητας: ΕΟΚ - Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης- ΕΟΚ - Τουρκία- ΕΟΚ - ΕΖΕΣ (ΕΟΧ)- Μεσογειακές χώρες ΕΟΚ - Κράτη ΑΚΕ- - ΥΧΕ (ΡΤΟΜ) (ΣΓΠ)

2.2. Πεδίο εφαρμογής του προτιμησιακού καθεστώτος που απαιτείται για τα προϊόντα.

Προϋποθέσεις για την παραχώρηση προτιμησιακού καθεστώτος στο πλαίσιο των επιμέρους προτιμησιακών συστημάτων.

Κριτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή προτιμησιακού καθεστώτος: καταγωγή και ελεύθερη κυκλοφορία (Τουρκία).

Σημασία και όρια εφαρμογής της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ιδιότητας του καταγόμενου προϊόντος ως κριτηρίων για προτιμησιακή μεταχείριση.

3. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

3.1. Νομικά κριτήρια προσδιορισμού της καταγωγής των εμπορευμάτων που δικαιούνται προτιμησιακής μεταχείρισης (πρωτόκολλα "καταγωγής" των διαφόρων συμβατικών προτιμησιακών συστημάτων, κοινοτικός τελωνειακός κώδικας (άρθρο 27) και οι εκτελεστικές του διατάξεις (άρθρα 66 και επόμενα).

Διαφοροποίηση εν σχέσει προς τον κοινοτικό τελωνειακό κώδικα (άρθρα 22 έως 26) και των εκτελεστικών του διατάξεων των σχετικών με την καταγωγή ΕΟΚ- πεδίον εφαρμογής των κειμένων αυτών (νομοθεσία εφαρμοστέα στο εξωτερικό εμπόριο)- θεμελίωση της ιδιότητας του καταγόμενου προϊόντος δυνάμει του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (άρθρα 22 έως 26) και των εκτελεστικών του διατάξεων (άρθρα 23 και 24 του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα και 35 έως 65 των εκτελεστικών του διατάξεων)- προβάδισμα των ειδικών κανόνων για την θεμελίωση της ιδιότητας της καταγωγής στα προτιμησιακά καθεστώτα.

3.2. Κριτήρια καταγωγής στα πλαίσια των κανόνων προτιμησιακής καταγωγής (πρωτόκολλα καταγωγής), κοινοτικός τελωνειακός κώδικας (άρθρο 27β) και οι εκτελεστικές του διατάξεις (άρθρα 66 και επόμενα).

3.2.1. Αρχή της εδαφικότητας των πράξεων απόκτησης του χαρακτήρα καταγωγής.

3.2.2. Εμπορεύματα εξ ολοκλήρου σε χώρα δικαιούχο προτιμησιακού καθεστώτος.

3.2.3. Επαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση εμπορευμάτων σε χώρα δικαιούχο προτιμησιακού καθεστώτος (αλλαγή δασμολογικής κλάσης, κανόνες καταλόγου, π.χ. ποσοστό αξίας, πραγματοποίηση ειδικής επεξεργασίας, ελάχιστη επεξεργασία, εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε συνδυασμούς, κ.λπ.).

3.2.4. Σωρευτικοί κανόνες.

4. ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

5. ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ (NODRAWBACK) (ΕΟΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΖΕΣ, ΙΣΡΑΗΛ, ΝΗΣΟΙ ΦΕΡΟΕΣ)

6. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ.

6.1. Επίσημη απόδειξη του προτιμησιακού χαρακτήρα στο πλαίσιο των διαφόρων προτιμησιακών συστημάτων (EUR 1, EUR 2, UR, έντυπο Α, έντυπο APR, δηλώσεις επί τιμολογίου)- απλουστευμένες διαδικασίες για τους "εξουσιοδοτημένους εξαγωγείς" ειδικές διατάξεις για τους ταξιδιώτες και για τις μικρές αποστολές.

6.2. Έκδοση πιστοποιητικών πορτιμησιακής καταγωγής.

6.2.1. Αρμόδιες υπηρεσίες.

6.2.2. Αναγνώριση των προθεωρήσεων [δήλωση του προμηθευτή σύμφωνα με τον κοινοτικό τελωνειακό κώδικα άρθρο 27α, INF 4, κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3351/83 του Συμβουλίου (1)].

6.2.3. Εκ των υστέρων έκδοση.

6.2.4. Διπλότυπα

6.2.5. Αντικατάσταση πιστοποιητικών.

6.3. Υποβολή και αναγνώριση των πιστοποιητικών προτιμησιακής καταγωγής.

6.3.1. Έλεγχος των πιστοποιητικών πορτιμησιακής καταγωγής (προθεσμία υποβολής, δεσμευτικός χαρακτήρας, διοικητική συνεργασία, αιτήσεις ελέγχου εκ των υστέρων).

6.3.2. Προσκόμιση εκ των υστέρων των πιστοποιητικών προτιμησιακής καταγωγής.

(1) ΕΕ αριθ. L 339 της 5. 12. 1983, σ. 19.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Ειδικό πρόγραμμα: Έλεγχος εμπορευματοκιβωτίων 1. ΓΕΝΙΚΑ

1.1. Ιστορικό

1.2. Σύμβαση του 1972 για τα εμπορευματοκιβώτια.

1.3. Τεχνική ορολογία και κατασκευή των εμπορευματοκιβωτίων.

1.4. Είδη εμπορευματοκιβωτίων.

1.5. Κωδικοποίηση, προσδιορισμός της ταυτότητας και σήμανση.

1.6. Προσωρινή εισαγωγή εμπορευματοκιβωτίων. (βλέπε ειδικό κοινό πρόγραμμα για την προσωρινή εισαγωγή όπως υιοθετήθηκε με την απόφαση της Επιτροπής το έτος 1992).

1.7. Μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και απλουστευμένες διαδικασίες κατά την αναχώρηση και την άφιξη.

2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΜΕ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

2.1. Λογισμικό. Πολυπλοκότητα.

2.2. Λιμενικά και ναυτικά επαγγέλματα.

2.3. Ευθύνη.

2.4. Συμβόλαια μεταφοράς.

2.5. Τύποι εμπορευμάτων.

2.6. Έγγραφα:

- φορτωτική,

- δηλωτικό.

3. ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

3.1. Κόστος και τεχνικές παράμετροι του φυσικού ελέγχου.

3.2. Οι κυριότεροι κίνδυνοι απάτης:

- ψευδείς δηλώσεις της αξίας (μεταφορικό κόστος, ασφάλιση, κ.λπ.),

- ψευδείς δηλώσεις της ποσότητας (βάρος, διάφορες επιπτώσεις, κ.λπ.),

- λαθραίο φορτίο (ιδίως ναρκωτικά).

3.3. Μέθοδοι απάτης στον τομέα των λαθραίων φορτίων.

4. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ (συμπεριλαμβανομένων και των ναρκωτικών).

4.1. Εξέταση των εγγράφων.

4.1.1. Έλεγχος της συνάφειας των εγγράφων των συνημμένων στη δήλωση (τιμολόγια, πίνακες φόρτωσης, κ.λπ.).

4.1.2. Ανάλυση της μεταφοράς:

- μελέτη της διαδρομής,

- οι ιδιοκτήτες, οι μεσάζοντες.

4.1.3. Η μεθοδολογία οργάνωσης ελέγχων.

4.1.4. Καταπολέμηση της απάτης και διεθνής συνεργασία:

- SCENT,

- οι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί (αστυνομία, Interpol, Zollkriminalamt (τελωνειακή δίωξη),

- ενδοκοινοτικά μηνύματα.

4.2. Φυσική επαλήθευση.

4.2.1. Φυσικός έλεγχος.

4.2.1.1. Εσωτερικός και εξωτερικός έλεγχος των εμπορευματοκιβωτίων και λεπτομερής έλεγχος των εμπορευμάτων.

4.2.1.2. Επαλήθευση κατά την αναχώρηση.

4.2.1.3. Επαλήθευση κατά την άφιξη.

4.2.1.4. Αναστολή ελέγχου.

4.2.1.5. Συμπληρωματικός έλεγχος.

4.2.1.6. Έξοδα σε περίπτωση φυσικού ελέγχου.

4.2.1.7. Επιβαλλόμενα μέτρα ασφαλείας.

4.2.2. Αναζήτηση του λαθραίου φορτίου.

4.2.2.1. Εξέταση των εμπορευματοκιβωτίων σε κατάλληλο χώρο.

4.2.2.2. Επιβαλλόμενα μέτρα ασφαλείας.

4.2.2.3. Εξακρίβωση της ταυτότητας των εμπορευματοκιβωτίων.

4.2.2.4. Εξωτερικός έλεγχος: ιδιαίτερη προσοχή για πρακτικές που αποτελούν συνέπεια απάτης και αφορούν τις μετατροπές εμπορευματοκιβωτίων - κρυψώνων, τη σφράγιση, κ.λπ.

4.2.2.5. Εσωτερικός έλεγχος.

4.2.2.6. Έλεγχος του φορτίου.

4.2.2.7. Εργασία ομάδας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

Ειδικό πρόγραμμα: η μεταποίηση 1. ΝΟΜΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

2. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

2.1. Περιπτώσεις στις οποίες είναι δυνατή η υπαγωγή στο καθεστώς μεταποίησης (άρθρο 131 τελωνειακού κώδικα).

2.2. Προϋποθέσεις (οικονομικές και άλλες), Βλέπε άρθρο 133 του τελωνειακού κώδικα.

2.3. Έκδοση άδειας και προθεσμία εντός της οποίας τα υφιστάμενα τη μεταποίηση προϊόντα πρέπει να έχουν λάβει τελωνειακό προορισμό.

3. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ

3.1. Υπαγωγή στο καθεστώς:

- διασάφηση,

- σύσταση εγγύησης.

3.2. Λήξη του καθεστώτος:

- επιτρεπόμενοι νέοι τελωνειακοί προορισμοί,

- θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία.

3.3. Στοιχεία δασμολόγησης (άρθρο 135 τελωνειακού κώδικα). Εφαρμογή τελωνειακών νομοθετικών διατάξεων (άρθρο 136 τελωνειακού κώδικα). Μη εφαρμογή μέτρων εμπορικής πολιτικής (άρθρο 130 τελωνειακού κώδικα).

4. ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ (μόνον μεταποίηση, όχι θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία)

4.1. Έλεγχος εμπορευμάτων και έλεγχος δικαιολογητικών.

4.2. Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Επιτροπής και κρατών μελών.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Ειδικό πρόγραμμα: η τελωνειακή αποταμίευση ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ορισμός

1. H ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ

1.1. Γενικά - εισαγωγή - διάκριση μεταξύ τόπου και καθεστώτος.

1.1.1. Παραπομπή: κοινοτικός τελωνειακός κώδικας άρθρα 98 έως 113- διατάξεις εφαρμογής, άρθρα 503 έως 548.

1.1.2. Βασικές αρχές:

- λειτουργία αποταμίευσης- διαφορά από την προσωρινή εναπόθεση,

- απεριόριστη διάρκεια αποταμίευσης,

- δυνατότητα αποδοχής όλων των εμπορευμάτων τρίτων χωρών (πλην εξαιρέσεων για λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας και ηθικής).

1.1.3. Παρεμβαίνοντες:

- διαχειριστής αποθήκης,

- αποταμιευτής.

1.2. Είδη αποθήκης.

1.2.1. Δημόσια αποθήκη: Α - Β - ΣΤ.

1.2.2. Ιδιωτική αποθήκη: Γ - Δ - Ε.

1.3. Προϋποθέσεις υπαγωγής.

1.3.1. Αιτιολόγηση της οικονομικής αναγκαιότητας της αποταμίευσης.

1.3.2. Αποκτήσεις όσον αφορά τα πρόσωπα.

1.3.3. Έγκριση αποθηκευτικών χώρων (πλην τύπου Ε).

1.3.4. Έκδοση αδείας.

1.3.5. Σύσταση εγγυήσεων.

1.3.6. Διεξαγωγή απογραφής.

2. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΜΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

2.1. Διατυπώσεις υπαγωγής στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης και λήξης του καθεστώτος.

2.1.1. Υπαγωγή στο καθεστώς:

- συνήθης διαδικασία,

- απλουστευμένη διαδικασία,

- ελλειπής διασάφηση,

- απλουστευμένη διαδικασία διασάφησης,

- λογιστική διαδικασία.

2.1.2. Λήξη του καθεστώτος:

- τελωνειακοί προορισμοί λήξης,

- διαδικασίες,

- συνήθης διαδικασία,

- απλουστευμένη διαδικασία,

- ελλιπής διασάφηση,

- απλουστευμένη διαδικασία διασάφησης,

- λογιστική διαδικασία.

2.2. Διευκολύνσεις.

Υποχρέωση κατοχής άδειας.

2.2.1. Κοινή αποταμίευση εμπορευμάτων υπαγομένων σε διαφορετικά τελωνειακά καθεστώτα.

2.2.2. Συνήθεις εργασίες.

2.2.3. Προσωρινή παραλαβή.

2.2.4. Μεταφορά από αποθήκη σε αποθήκη χωρίς λήξη του καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης.

3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

3.1. Υπαγωγή στο καθεστώς.

3.2. Απογραφές.

3.3. Εργασίες.

3.4. Λήξη.

3.5. Μη αποδοχή και ακύρωση διασαφήσεων.

4. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

4.1. Μη κοινοτικά εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε άλλα καθεστώτα πλην της τελωνειακής αποταμίευσης.

4.2. Κοινοτικά εμπορεύματα που δεν είναι γεωργικά προϊόντα.

4.3. Κοινοτικά γεωργικά προϊόντα που προορίζονται για μεταποίηση.

5. ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

5.1. Έλεγχος απογραφών:

- έλεγχος αντιστοίχισης,

- μηνιαία κατάσταση.

5.2. Φυσικός έλεγχος εμπορευμάτων και των αποθεμάτων.

5.3. Έλεγχος της εφαρμογής του καθεστώτος τελωνειακής απαταμίευσης και των διευκολύνσεων που παρεσχέθησαν (βλ. σημείο 2.2.).

5.4. Εκπόνηση σχεδίου ελέγχου.

Top