Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ulovlig handel med vilde dyr og planter — EU’s handlingsplan

RESUMÉ AF:

Meddelelse fra Europa-Kommissionen (COM(2016) 87 final) — EU’s handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter

RESUMÉ

HVAD ER FORMÅLET MED DENNE MEDDELELSE?

  • Den fastlægger en plan for bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter (dvs. ulovlig fangst, transport og distribution af dyr og afledte produkter) såvel på EU-plan som på globalt plan.
  • Den har til formål at mobilisere alle EU’s diplomatiske, handelsmæssige og udviklingsmæssige samarbejdskanaler med henblik på at standse det, der nu er en af verdens mest profitable former for kriminalitet.

HOVEDPUNKTER

Handlingsplanen omfatter 32 foranstaltninger, som EU skal udføre mellem 2016 og 2020, og som vil blive udført af alle de 28 EU-lande (1). Den fokuserer på tre hovedaspekter:

  • 1.

    Forebyggelse af ulovlig handel samt reduktion af udbuddet af og efterspørgslen efter ulovlige produkter. For eksempel skal:

    • Europa-Kommissionen udstede retningslinjer med henblik på at indstille eksporten af gamle elfenbensprodukter fra EU. EU-landene skal derimod kun udstede certifikater til handel inden for EU for gamle elfenbensprodukter på grundlag af de kriterier, der er fastsat i retningslinjerne.
    • Kommissionen og Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik sikrer, at der medtages henvisninger til ulovlig handel med vilde dyr og planter i EU’s politikker og værktøjer mod korruption (særligt som en del af dialoger med vigtige ikke-EU-lande, der modtager støtte fra EU’s budget).
  • 2.

    Bedre gennemførelse af de eksisterende regler og mere effektiv bekæmpelse af organiseret kriminalitet. For eksempel skal:

    • Kommissionen, Europol og Eurojust forsøge at styrke samarbejdet mellem EU-landene i sager om grænseoverskridende ulovlig handel med vilde dyr og planter
    • Kommissionen, den højtstående repræsentant og EU-landene støtte kapacitetsopbygning inden for retshåndhævelse i de vigtigste oprindelses- og markedslande, herunder håndhævelse i beskyttede områder.
  • 3.

    Styrkelse af samarbejdet mellem oprindelses-, destinations- og transitlandene. For eksempel skal:

    • Kommissionen og den højtstående repræsentant søge at yde øget, mere effektiv og mere strategisk fokuseret støtte til udviklingslandene med henblik på at bekæmpe ulovlig handel
    • Kommissionen og den højtstående repræsentant sammen med EU-landene styrke dialogen med de vigtigste oprindelses-, transit- og markedslande, herunder lokale landdistrikter, civilsamfundet og den private sektor.

BAGGRUND

Ulovlig handel med vilde dyr og planter er en af verdens mest profitable kriminelle aktiviteter. Den påvirker biodiversiteten i høj grad og har negative konsekvenser for retsstaten på grund af de tætte bånd til korruption. Den spiller en stadigt stigende rolle i finansiering af milits- og terroristgrupper.

EU er destination, oprindelsessted og transitområde for ulovlig handel med vilde dyr og planter. På alle disse punkter spiller EU en central rolle i udryddelsen af denne ulovlige handel.

Der findes flere oplysninger under »EU’s tilgang til bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter« på Europa-Kommissionens websted.

DOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — EU’s handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter (COM(2016) 87 final af 26.2.2016)

TILHØRENDE DOKUMENTER

Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene: Analyse og dokumentation, som understøtter EU’s handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter, som tillæg til dokumentet Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — EU’s handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter (SWD(2016) 38 final af 26.2.2016)

Styrkelse af samarbejdet med erhvervslivet imod ulovlig handel med vilde dyr og planter — Endelig rapport. Rapport for Europa-Kommissionens GD for Miljø af 13. november 2015.

seneste ajourføring 02.05.2016



(1) Storbritannien forlader EU og bliver dermed et tredjeland (ikke-EU-land) fra og med den 1. februar 2020.

Top