Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0195

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Evaluering af gennemførelsen af EU's narkotikastrategi 2013-2020 og EU's narkotikahandlingsplan 2013-2016: Der er fortsat behov for en EU-narkotikahandlingsplan for perioden 2017-2020

COM/2017/0195 final

Bruxelles, den 15.3.2017

COM(2017) 195 final

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

Evaluering af gennemførelsen af EU's narkotikastrategi 2013-2020 og EU's narkotikahandlingsplan 2013-2016: Der er fortsat behov for en EU-narkotikahandlingsplan for perioden 2017-2020

{SWD(2017) 95 final}


I.Evalueringen og behovet for EU's narkotikahandlingsplan for perioden 2017-2020

EU's narkotikastrategi for perioden 2013-2020 1 og EU's første narkotikahandlingsplan for perioden 2013-2016 2 udstikker en politisk ramme og prioriteter for EU's narkotikapolitik. Strategien opstiller en fælles evidensbaseret ramme til bekæmpelse af narkotika i og uden for EU og er baseret på fem søjler:

to centrale politikområder

begrænsning af narkotikaefterspørgslen

begrænsning af narkotikaudbuddet

og tre tværgående temaer:

koordinering

internationalt samarbejde

forskning, oplysning, overvågning og evaluering.

Ifølge strategien skal Kommissionen "indlede en ekstern midtvejsevaluering af strategien senest i 2016 med henblik på at udarbejde den anden handlingsplan for perioden 2017-2020". I den europæiske dagsorden om sikkerhed 3 fastlægges det, at Kommissionen skal vurdere fremskridtene med gennemførelsen af EU's handlingsplan for perioden 2013-2016 og på dette grundlag beslutte, om den skal fremsætte forslag til en ny handlingsplan for perioden 2017-2020.

Kommissionen foretog med støtte fra en ekstern kontrahent 4 en midtvejsevaluering af strategien og den endelige evaluering af handlingsplanen mellem april og november 2016 5 . På grund af deres komplementaritet og indbyrdes forbindelse fremlægges de i form af en samlet, omfattende evaluering.

Denne meddelelse omhandler resultaterne af evalueringen 6 og kommer med forslag til, hvilke skridt der derefter skal tages. I betragtning af de overordnede resultater af evalueringen har Kommissionen besluttet at fremsætte forslag til en ny handlingsplan for perioden 2017-2020. Med udgangspunkt i resultaterne af evalueringen, og eftersom den strategiske ramme ikke vil blive ændret før 2020, er den nye foreslåede handlingsplan en ajourført udgave af EU's narkotikahandlingsplan for perioden 2013-2016 med en række ændringer. Den afspejler de konklusioner og henstillinger i evalueringen, som Kommissionen fandt relevante, samt en række yderligere tiltag for at imødegå nye og kommende prioriteter, som ikke i tilstrækkelig grad er omfattet af den tidligere handlingsplan, men er relevante i lyset af de udfordringer, som EU's medlemsstater står over for. Kommissionens foreslåede udkast til narkotikahandlingsplan for perioden 2017-2020 er fastsat i bilaget nedenfor 7 .

II.Baggrund

Markedet for ulovlig narkotika er det kriminelle marked, der er mest dynamisk, hvilket også bekræftes i den europæiske dagsorden om sikkerhed. Det anslås, at EU's borgere bruger mere end 24 mia. EUR om året på ulovlig narkotika 8 . De menneskelige og sociale omkostninger forbundet med narkotikamisbrug er meget høje, hvilket skaber omkostninger for folkesundheden (til forebyggelse af narkotikamisbrug, sundhedsydelser og behandling), den offentlige sikkerhed, miljøet og arbejdsproduktiviteten 9 .

Hvad angår narkotikaefterspørgslen, er brugen af ulovlig narkotika fortsat en af de længstvarende trusler mod vores samfund, og det påvirker millioner af menneskers liv enten direkte eller indirekte. Mindst 83,2 millioner europæere har indberettet, at de har brugt cannabis mindst én gang i deres liv, mens henholdsvis 17,1 og 12 millioner har prøvet kokain og amfetamin. Desuden er 1,3 mio. voksne opiatmisbrugere i højrisikogruppen. Forekomsten af registreret højrisikobetonet brug af opioid har stabiliseret sig og er i nogle lande mindsket. Forekomsten af smitsomme sygdomme er overordnet set faldet siden 2013. Det anslås, at mindst 6 800 mennesker døde af en overdosis i EU i 2014 10 . Narkotikamisbrug er i høj grad koncentreret blandt unge (15-34 år). Det anslås, at 17,8 millioner unge har brugt narkotika inden for det sidste år. Der synes at have været en stigning i antallet af narkotikarelaterede dødsfald siden 2013, og der er ikke registreret fald i brugen af narkotika 11 . 

For så vidt angår narkotikaudbuddet, er nye psykoaktive stoffer (NPS) i de sidste fire år blevet stadigt mere tilgængelige på markedet og/eller online, hvilket udgør en alvorlig trussel mod sundheden. I 2015 blev der samlet set opdaget 98 nye psykoaktive stoffer, hvilket bringer antallet af nye stoffer, der overvåges, op på over 560, hvoraf 70 % er blevet konstateret i de sidste fem år. Registrerede beslaglæggelser af narkotika ændrede sig ikke væsentligt i 2013 og 2014 sammenlignet med sidste år, men der blev beslaglagt en større samlet mængde narkotika.

For så vidt angår koordinering, er mekanismerne på EU-plan, hvoraf de fleste er ældre end den nuværende strategi, effektive. EU-Rådets Horisontale Narkotikagruppe (HDG), der er dets mest fremtrædende koordineringsorgan, anses for at være et effektivt redskab til at overvåge gennemførelsen af handlingsplanen og at fremme dialog om status for narkotikaproblematikken i Europa. Der er dokumentation for sammenhæng over tid og kontinuitet på tværs af formandskaber. Alle medlemsstater indberettede desuden, at civilsamfundsorganisationerne var involveret i udviklingen, overvågningen og/eller evalueringen af deres nationale narkotikapolitik.

Hvad angår det internationale samarbejde, er narkotikarelaterede prioriteter blevet indarbejdet i EU's eksterne politikker, strategier og tiltag rettet mod tredjelande og regioner. Desuden er der i de seneste år sket en forbedring af EU-samarbejdet med henblik på at tale med én stemme i internationale fora.

Endelig, for så vidt angår information, forskning, overvågning og evaluering, har EU i løbet af de sidste fem år inden for en række finansieringsmekanismer 12 ydet støtte til en række forskningsprojekter, der spænder over forskellige aspekter af narkotikaproblematikken og beslægtede områder. Der er behov for en vedvarende indsats for at omsætte strategiens og handlingsplanens prioriteter til forskning. Driften af systemet til tidlig varsling om nye psykoaktive stoffer inden for rammerne af det Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (EONN) afspejler den forbedrede udveksling af kriminaltekniske og toksikologiske data på EU-plan i løbet af de seneste år. Denne tidlige varslingsaktivitet sætter EU i stand til at træffe kvalificerede og hurtige beslutninger om skadelige stoffer.

III.Resultaterne af midtvejsevalueringen af strategien og den endelige evaluering af handlingsplanen for perioden 2013-2016

Evalueringen omfattede perioden 2013-2016 og alle 28 medlemsstater. Den behandlede både de interne og eksterne aspekter af strategien og handlingsplanen. Den var baseret på en omfattende gennemgang af EU's og medlemsstaternes data og dokumenter vedrørende narkotikamarkeder, tendenser og narkotikastrategier 13 . Resultaterne af evalueringen omhandlede midtvejsevalueringen af EU's narkotikastrategi for perioden 2013-2020 og den endelige evaluering af EU's narkotikahandlingsplan for perioden 2013-2016

Nogle af de største udfordringer i forbindelse med evalueringen var, at de indsamlede data fra alle medlemsstater, der skulle indgå i den, ikke altid var sammenlignelige, samt at der manglede basisforanstaltninger og ajourførte statistikker for visse områder 14 . Dette gør det svært at vurdere mulige tendenser og udviklinger og tilskrive dem handlingsplanen, hvilket har haft indvirkning på analysen af strategiens og handlingsplanens effektivitet for så vidt angår kvantificering af virkningerne og i forhold til udelukkende at kreditere strategien og handlingsplanen for ændringer, der er i overensstemmelse med målsætningerne. Der er dog anvendt en række forskningsmetoder 15 i forbindelse med evalueringen, og resultaterne fra hver enkelt datakilde er blevet kombineret, hvilket bidrager til vægten af evidens.

Det konkluderedes i evalueringen, at strategien og handlingsplanen stadig er egnede til formålet med hensyn til at opfylde kravene til narkotikapolitik på EU-plan, nationalt plan og internationalt plan. Alle områder, som de behandler, er stadig relevante med henblik på at håndtere alle aspekter af narkotikaproblematikken.

Evalueringen anvendte de fem standardkriterier: gennemførelse i praksis, effektiv tildeling af ressourcer, sammenhæng, relevans og EU-merværdi.

A.Gennemførelse i praksis

Som første skridt til at vurdere effektiviteten omfattede evalueringen en vurdering af graden af gennemførelsen af alle de 54 tiltag i handlingsplanen samt virkningen heraf. Figuren nedenfor viser fremskridtene for handlingsplanen for hver af de fem søjler:

Evalueringen fandt, at gennemførelsen af EU's narkotikastrategi og handlingsplan har været effektiv i forskelligt omfang i alle fem søjler.

Størstedelen af tiltagene er gennemført – 53 % af tiltagene er fuldført eller godt på vej, mens der for 47 % af tiltagene er gjort visse fremskridt, men gennemførelsen er bagud i forhold til tidsplanen – og der er gjort betydelige fremskridt i forhold til de 15 specifikke mål i handlingsplanen.

På området begrænsning af narkotikaefterspørgslen vedrører forsinkelserne målene om forebyggelse af narkotikamisbrug og forsinkelse af begyndende narkotikamisbrug samt målet om at øge effektiviteten af behandling for narkotikamisbrug og afvænning. Målet om at indføje koordinerede tilgange, tilgange baseret på bedste praksis og kvalitetstilgange i begrænsningen af narkotikaefterspørgsel forløber planmæssigt.

På området begrænsning af narkotikaudbuddet blev det vurderet, at målene om at gøre koordineringen af og samarbejdet om retshåndhævelse mere effektiv samt at gøre det retlige samarbejde og lovgivningen mere effektiv er bagud i forhold til tidsplanen, mens det blev vurderet, at det, der vedrører en effektiv reaktion på nuværende og nye tendenser inden for ulovlig narkotikavirksomhed, forløber planmæssigt.

På koordineringsområdet blev det vurderet, at målene om at sikre en effektiv samordning på EU-plan og nationalt plan af narkotikarelaterede politikker og sikre inddragelse af civilsamfundet i formuleringen af narkotikapolitikken forløber planmæssigt.

Hvad angår internationale forbindelser blev det vurderet, at målet om at integrere strategien i EU's overordnede udenrigspolitiske ramme halter bagefter, mens målene om at forbedre sammenhængen i EU's tilgang og synlighed i De Forenede Nationer (FN) og støtte processen for tiltrædende lande, kandidatlande og potentielle kandidatlande med at tilpasse sig til og overtage gældende EU-ret på narkotikaområdet forløber planmæssigt.

Hvad angår information, forskning, overvågning og evaluering, er der behov for yderligere fremskridt for at sikre tilstrækkelig investering i forskning, dataindsamling, overvågning, evaluering og informationsudveksling og forbedre formidlingen af overvågnings-, forsknings- og evalueringsresultater på EU-plan og på nationalt plan. Der var sket gode fremskridt med hensyn til at fortsætte netværksopbygning og samarbejde og udvikle kapacitet i og på tværs af EU's vidensinfrastruktur for information, forskning, overvågning og evaluering af narkotika, navnlig ulovlige stoffer.

B.Effektiv tildeling af ressourcer

I mangel af en samlet og ajourført oversigt over narkotikarelaterede udgifter blev der i vurderingen oplyst om, i hvilket omfang der var blevet tildelt tilstrækkelige finansielle ressourcer på EU-plan og medlemsstatsplan.

Der kunne i evalueringen ikke drages nogen konklusioner vedrørende effektiviteten af tiltagene, da harmoniserede kvantitative data ikke er tilgængelige for så vidt angår udgifter og dermed forbundne ydelser ved de relevante tiltag på tværs af EU's medlemsstater. Narkotikastrategien og handlingsplanen formåede imidlertid at etablere en fælles strategisk ramme i hele EU, som forklaret i afsnittet "EU-merværdi" nedenfor. I mangel af en samlet og ajourført oversigt over narkotikarelaterede udgifter havde evalueringen i stedet fokus på, i hvilket omfang tildelingen af finansielle ressourcer på EU-plan og medlemsstatsplan blev anset for tilstrækkelig. Samlet set anså interessenterne ressourcerne for at være tilstrækkelig for EU's strategi og handlingsplan, navnlig med hensyn til efterspørgslen efter og udbuddet af narkotika.

C.Sammenhæng

Prioriteterne og tiltagene i strategien og handlingsplanen blev anset for at være i overensstemmelse med de fleste andre relevante EU-politikker og -strategier, såsom den europæiske dagsorden om sikkerhed og den europæiske konsensus om udvikling 16 , alt imens der opfordres til at opbygge større synergi med EU's sundhedsstrategi 17 . F.eks. peges der i evalueringen på, at udfordringerne med aldringen af befolkningen i Europa eller de potentielle virkninger af nye teknologier inden for forebyggelse som identificeret i EU's sundhedsstrategi ikke er afspejlet.

D.Relevans

Ifølge evalueringen anså interessenterne strategien og handlingsplanen for at være lige så relevante som på tidspunktet for deres vedtagelse. Strukturen med fem søjler håndterer fortsat de mest aktuelle krav til narkotikapolitikken på EU-plan og nationalt plan. Alle områder, der behandles i strategien og handlingsplanen for perioden 2013-2016, er stadig relevante med hensyn til at håndtere alle aspekter af narkotikaproblematikken.

E.EU-merværdi

Narkotikastrategien og handlingsplanen tilførte merværdi til de enkelte medlemsstaters (og ikke-statslige aktørers) strategier gennem oprettelse af fælles rammer i hele EU og institutionalisering af en konsensusproces for narkotikapolitik.

Ingen af dem indebærer retlige forpligtelser for EU's medlemsstater, men evalueringen viste, at det stort set er lykkedes dem at træffe kollektive foranstaltninger på narkotikaområdet, både internt i EU og på internationalt plan, og at fremme en fælles model med en kultur for at fastlægge prioriteter, målsætninger, foranstaltninger og indikatorer til måling af resultater.

Evalueringen viste også, at EU-merværdien lader til at være mere udtalt, når det gælder aktiviteter til begrænsning af efterspørgslen og nye udfordringer. Inden for internationalt udviklingssamarbejde anerkendte medlemsstaterne merværdien af kollektivt at fastlægge en fælles strategisk ramme for tiltag på EU-plan.

EU har nu en større "stemme" i internationale fora og internationale forbindelser. Dette er en vigtig kilde til vejledning for kandidatlande og en ramme for bilateralt samarbejde med lande uden for EU.

F.Konklusion

Generelt set blev det bekræftet i evalueringen, at alle interessenterne i det store og hele hilser en ny handlingsplan for perioden 2017-2020 velkommen. De fandt det nødvendigt fortsat at fastsætte præcise prioriteter og tiltag for hvert mål, tildele ansvar og udarbejde specifikke, målbare indikatorer. Strategiens omfangsrige karakter gør det muligt for interessenterne at finjustere fokusset for prioriteterne undervejs i strategien, samtidig med at der opretholdes fornuftig grad af sammenhæng. Interessenterne støttede desuden en ajourføring af handlingsplanen for perioden 2013-2016 som reaktion på nye udviklinger og nye spørgsmål.

Evalueringen viste, at nogle tiltag burde styrkes eller tilføjes for at holde trit med udviklingen og skabe flere synergier med andre EU-politikområder såsom EU's sundhedsstrategi. Den påpeger også behovet for et større fokus på anvendelsen af nye kommunikationsteknologier inden for ulovlig narkotikaproduktion og -handel og internettets rolle inden for forebyggelse af narkotikamisbrug. Evalueringen viser, at det blev bemærket af en lang række interessenter, en diskussion om den seneste udvikling inden for cannabispolitik var blevet udeladt, og det var et af de oftest fremhævede punkter i undersøgelsen af, om der er spørgsmål, som ikke har været omfattet af strategien.

Evalueringen viste også, at der var plads til forbedring af gennemførelsen og adgangen til foranstaltninger til risiko- og skadesbegrænsning i forskellige medlemsstater, og at interessenter fra civilsamfundet udtrykte bekymring over omfanget og kvaliteten af disse foranstaltninger.

Endelig viste evalueringen, at en fremtidig handlingsplan fortsat bør omfatte tiltag til overvågning af nye psykoaktive stoffer, begrænsning af efterspørgslen efter og udbuddet af dem, reduktion af skader, der er forbundet med deres anvendelse.

IV.Udkastet til ny handlingsplan for perioden 2017-2020 - Hvad er nyt, og hvad er blevet ajourført?

På grundlag af evalueringens resultater og anbefalinger foreslår Kommissionen et udkast til EU's narkotikahandlingsplan for perioden 2017-2020, således at det omfatter de resterende år af EU's eksisterende narkotikastrategi, som gælder frem til 2020. På grundlag af resultaterne af evalueringen fastholder og styrker udkastet til handlingsplan eksisterende tiltag for at tackle de udfordringer, der fortsat udgør en trussel mod sundheden og sikkerheden. Forslaget indeholder også nye tiltag for at afspejle udviklingen siden 2013 og tackle nye udfordringer, der ikke tidligere har været omfattet. Nogle af de nye tiltag, såsom dem, der vedrører anvendelsen af nye teknologier til forebyggelse eller den omfattende analyse af udviklingen med hensyn til politiske modeller for cannabis, er baseret på evalueringsresultaterne. Andre er resultater af overvejelser fra kilder såsom EU's rapport om narkotikamarkederne, politikudviklingen på EU-plan, navnlig inden for rammerne af den europæiske dagsorden om sikkerhed, og bidrag fra civilsamfundet. Sådanne tiltag omfatter:

indsamling af oplysninger om eventuelle forbindelser mellem narkotikahandel og

finansiering af terrorgrupper og -aktiviteter

smugling af migranter

menneskehandel

den udtrykkelige inddragelse af sårbare grupper i narkotikaefterspørgselstiltag

De nye tiltag og ajourføringer, som de vedrører de fem søjler i strategien, er opsummeret nedenfor.

A.Begrænsning af narkotikaefterspørgslen

Der vil blive skabt stærkere synergier mellem den nye handlingsplan og EU's sundhedsstrategi, navnlig med hensyn til brugen af informations- og kommunikationsteknologi (IKT) til forebyggende formål. Brugen af IKT er afgørende for at øge kendskabet, navnlig blandt unge, til risiciene ved og følgerne af ulovlig brug af narkotika 18 .

Der er taget hensyn til Den Horisontale Narkotikagruppes (HDG) seneste arbejde om misbrug af ordinerede opioider i håndkøb og andre psykoaktive lægemidler 19 .

I lyset af den aldrende befolkning i EU er der behov for at tackle den nye udfordring med aldrende narkotikamisbrugere, ligeledes skitseret i EU's sundhedsstrategi 20 .

Narkotikamisbrug i sårbare samfund vil blive håndteret ved at finjustere de målrettede tiltag i handlingsplanen for perioden 2013-2016 21 .

Et større fokus på foranstaltninger til risiko og skadesbegrænsning med henblik på at mindske de negative sundhedsmæssige og sociale følger af narkotikamisbrug spiller en central rolle i effektiv narkotikapolitik, herunder i fængsler 22 .

Gennemførelse og overvågning af Rådets konklusioner fra 2015 23 om minimumskvalitetsstandarder inden for begrænsning af narkotikaefterspørgslen i EU 24 .

B.Begrænsning af narkotikaudbuddet

Der er behov for et større fokus på det retlige samarbejde i sager vedrørende narkotika på EU-plan. For kunne få et mere fuldstændigt billede af virkningen af tiltag til at begrænse udbuddet bør Europol, Eurojust og EONN fortsætte deres arbejde for at indsamle indikatorer og supplere dataindsamlingen med, når det er muligt, kvalitative og kontekstuelle oplysninger 25 .

Der bør være fokus på den fortsatte gennemførelse af de centrale indikatorer, som blev vedtaget i Rådets konklusioner i 2013 om forbedring af overvågningen af narkotikaudbuddet i EU 26 . Syv indikatorer er blevet udviklet sammen en køreplan for gennemførelsen heraf. En komplet dataindsamling for de fleste af dem er i gang eller vil blive påbegyndt i 2017 27 .

Lovgivningspakken om nye psykoaktive stoffer bør hurtigt vedtages og gennemføres, og overvågning af virkningerne af de nye lovgivningsforanstaltninger vil også være påkrævet i de kommende år 28 .

Gennemførelse 29 af EU-lovgivningen om narkotikaprækursorer, som blev styrket i 2013 med vedtagelsen af væsentlige ændringer til de to forordninger 30 .

Der bør rettes større opmærksomhed på alternative sanktioner for stofbrugende lovovertrædere. Alle medlemsstaterne har mindst én tilgængelig, og de fleste har mere end én 31 . De mest almindeligt tilgængelige sanktioner er narkotikabehandling og betingede straffe med en behandlingsmulighed 32 .

Større fokus på brugen af IKT inden for ulovlig narkotikaproduktion og -handel 33 som fastlagt på ekspertmødet i juni 2016, der blev tilrettelagt af Kommissionen 34 i forbindelse med EU's internetforum.

C.Koordinering

Større sammenhæng og bedre koordinering med Rådets andre arbejdsgrupper kan hjælpe HDG med at leve op til sin rolle med hensyn til at overvåge gennemførelsen af strategien og sikre sammenhæng mellem efterspørgsels- og udbudsreducerende aktiviteter og få øje på relevante synergier 35 .

Der bør være større opmærksomhed og bruges mere tid på at drøfte gennemførelsen af handlingsplanen under møder i HDG 36 .

Der bør som anbefalet af EU i globale fora søges yderligere muligheder for at øge civilsamfundets deltagelse i udformningen, gennemførelsen, overvågningen og evalueringen af narkotikapolitikken på EU-plan og nationalt plan 37 .

D.Internationalt samarbejde

Evalueringen viste, at der er plads til at forbedre EU-delegationernes kapacitet til at engagere sig i narkotikaspørgsmål og danne netværk med hinanden på regionalt plan 38 .

Der bør fokuseres mere på at bekæmpe ulovlig dyrkning af afgrøder til narkotika og på at fremme alternativ udvikling 39 .

EU bør undersøge, hvordan man kan gå i dialog med tredjelande, når der opstår alvorlige narkotikarelaterede spørgsmål, for i tilstrækkelig grad at reagerer på bekymringer i forhold til narkorelaterede udenretslige henrettelser og anvendelse af dødsstraf 40 .

Der tages også hensyn til den seneste udvikling i Dublingruppen 41 , som er ved at undersøge muligheder for at modernisere sine arbejdsmetoder 42 .

De relevante aktører har ikke betragtet det som væsentligt at afholde en årlig dialog om EU's og medlemsstaternes narkotikarelaterede støtte til tredjelande, og dette tiltag udgår derfor i udkastet til handlingsplan 43 .

Der er bred enighed om, at et centralt område, hvor strategien og handlingsplanen tilfører merværdi, er ved at gøre det muligt for EU at "tale med én stemme" i internationale fora, som demonstreret i optakten til UNGASS 2016. Fokus skal nu være på at gennemføre resultaterne fra UNGASS og forberede revisionsprocessen i 2019 af den politiske erklæring og handlingsplan fra 2009 om internationalt samarbejde hen imod en integreret og afbalanceret strategi til bekæmpelse af verdens narkotikaproblem 44 .

E.Forskning, oplysning, overvågning og evaluering

Der bør være klare indikatorer, der kan måle virkningerne af de EU-finansierede projekter 45 .

Der tages hensyn til arbejdet med at fremme videnskabelige evalueringer af politikker og tiltag på nationalt, EU- og internationalt plan 46 .

For at afhjælpe manglen på et solidt evidensgrundlag 47 fokuseres der i et nyt tiltag 48 på at dokumentere mulige forbindelser mellem ulovlig narkotikahandel og:

finansiering af terrorgrupper og -aktiviteter, herunder enhver overlapning mellem de fastlagte ruter for narkotikaproduktion og -handelsområder samt konfliktramte områder og finansieringskilder af terrorceller i EU

smugling af migranter, idet der skabes synergier med EU's handlingsplan for at bekæmpe smugling af migranter 49  

menneskehandel, idet der skabes synergier med EU-strategien for 2012-2016 for bekæmpelse af menneskehandel 50 .

I lyset af den nuværende debat i nogle medlemsstater og internationalt vil de nuværende politiske modeller for cannabis i hele verden og deres indvirkning blive analyseret mere indgående 51 .

Der tages hensyn til arbejdet med at forbedre samarbejdet mellem toldlaboratorier og kriminaltekniske laboratorier og mellem Kommissionens tjenestegrene om kampen mod nye psykoaktive stoffer 52 .

V.Konklusioner

Midtvejsevalueringen af EU's narkotikastrategi for perioden 2013-2020 og den endelige evaluering af EU's narkotikahandlingsplan for perioden 2013-2016 har bekræftet, at den eksisterende strategi fortsat er relevant, men den har samtidig vist, at der blandt mange interessenter er enighed om at ajourføre handlingsplanen for de resterende år af strategiens varighed.

Kommissionen fremsætter derfor forslag om en handlingsplan for perioden 2017-2020, der fastholder og styrker eksisterende tiltag med henblik på at tackle de udfordringer, der fortsat udgør en trussel mod sundheden og sikkerheden. Forslaget indeholder også nye tiltag for at afspejle udviklingen siden 2013 og tackle nye udfordringer, der ikke tidligere har været omfattet.

Den endelige evaluering af strategien og handlingsplanen for perioden 2017-2020 vil, som krævet i selve strategien, blive fremlagt i 2020. I 2019 vil der også blive foretaget en evaluering af EONN, herunder Reitox-systemet 53 som fastsat i forordningen om oprettelse af EONN 54 . Da de ovennævnte evalueringer vil tilvejebringe værdifuld information om gennemførelsen af EU's handlingsplan for perioden 2017-2020, vil det ikke være nødvendigt at udarbejde en midtvejsrapport.

Kommissionen vil nu indlede en dialog med Europa-Parlamentet og Rådet om sit forslag til udkast til EU's narkotikahandlingsplan for perioden 2017-2020.

BILAG 55

1.Begrænsning af narkotikaefterspørgslen

Bidrage til en målelig begrænsning af brugen af ulovlig narkotika, af problematisk brug af narkotika, af narkotikaafhængighed og af sundhedsmæssige og sociale risici og skader, der er relateret til narkotika, samt bidrage til at udsætte narkotikabrugens begyndelse

Formål

Tiltag

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator(er)

Dataindsamlings/vurderingsmekanismer

1.At forebygge brugen af narkotika og dernæst at udsætte dens begyndelse

1.Forbedre tilgængeligheden og effektiviteten af evidensbaserede 56 forebyggelsesforanstaltninger, der tager hensyn til:

a.befolkningsmæssige risikofaktorer, såsom alder, køn og kulturelle og sociale faktorer

b.situationsbetingede risikofaktorer, såsom hjemløshed, migration og asylansøgning, brug af narkotika i fritids- og natklubmiljøet, på arbejdspladsen og kørsel under påvirkning af stoffer samt

c.individuelle risikofaktorer, såsom psykisk sundhed, adfærdsproblemer og psykosocial udvikling og andre faktorer, der er kendt for at påvirke den individuelle sårbarhed over for narkotikabrug, f.eks. genetisk påvirkning og familieforhold

Igangværende

MS

Overordnede indikatorer 1, 11, 12

Omfanget på medlemsstatsniveau af evidensbaserede universelle og miljømæssige forebyggelsesforanstaltninger

Omfanget på medlemsstatsniveau af evidensbaserede målrettede forebyggelsesforanstaltninger, herunder familie- og lokalsamfundsbaserede foranstaltninger

Omfanget på medlemsstatsniveau af evidensbaserede anførte forebyggelsesforanstaltninger

EONN's beretning

Reitox' nationale indberetninger

MS' indberetning af resultaterne af foranstaltninger

1.

2.Ud over forebyggelsen af narkotikabrug, styrke og i højere grad målrette forebyggende og alternative foranstaltninger med henblik på at udsætte alderen for førstegangsbrugere af ulovlig narkotika

Igangværende

MS

Overordnede indikatorer 1, 5, 12

Omfanget på medlemsstatsniveau af evidensbaserede forebyggende og alternative foranstaltninger, der er målrettet unge i familier og lokalsamfundet og i det formelle/uformelle uddannelsesmiljø

EONN's beretning

MS' beretning om resultaterne af foranstaltninger

2.

3.Udveksling af bedste praksis for forebyggende foranstaltninger, der er rettet mod børn og unge, herunder:

a.programmer og kampagner, der finder sted i formelle og ikkeformelle miljøer

b.onlineprogrammer og kampagner

c.samarbejde med internetvirksomheder med forebyggende formål

d.metoder til at udnytte de sociale medier for bedre at forstå narkotikabrug og forbedre håndteringen af begrænsningen af efterspørgslen

Igangværende

MS

Civilsamfundet

EONN

Type udvekslinger af bedste praksis mellem MS

Positive evalueringer af adfærdsmæssige resultater af tiltag, der bygger på bedste praksis (hvis en sådan findes)

EONN's portal for bedste praksis

MS' indberetning

Civilsamfundets indberetning

3.

4.Skabe bedre kendskab til risici og konsekvenser ved brug af ulovlig narkotika og andre psykoaktive stoffer, herunder gennem samarbejde med internetvirksomheder og eksperter i forebyggelse for bedre at nå ud til børn og unge

Igangværende

MS

Komm.

EONN

Overordnede indikatorer 5, 12

Kendskabet generelt og blandt unge til en sund livsstil og til risici og konsekvenser ved brug af ulovlig narkotika og andre psykoaktive stoffer 

EONN's indberetning

Eurobarometerundersøgelser

ESPAD

HBSC

5.Muliggøre en mere velfunderet håndtering af udfordringen med misbrug af opiater på recept og i håndkøb og andre psykoaktive lægemidler 

2017-2020

MS

Council WP (HDG)

EMA

EONN

Medlemsstaternes indsamling af data om omfanget af og mønsteret for ordinering af psykoaktive lægemidler inden
udgangen af 2014

Antallet af initiativer med fokus på at fremme en passende brug af opioider på recept eller i håndkøb og andre psykoaktive lægemidler 

Indsamling af dokumentation og internationale eksempler på, hvordan man kan reducere risikoen for ulovlig anvendelse og misbrug af psykoaktive lægemidler

Uddannelse af læger og andet sundhedspersonale i brug af lægemidler til nedbringelse af smerter og lidelser

MS' indberetning

EONN

Rapport fra Alice RAP-projektet

2. Øge effektiviteten af narkotikabehandling og revalidering, herunder tjenesteydelser til personer med ledsagesygdomme, for at mindske brugen af ulovlig narkotika, problematisk brug af narkotika, og forekomsten af narkotikaafhængighed og af narkotikarelaterede sundhedsmæssige og sociale risici og skader og til at støtte restitutionen og den sociale reintegrering af problematiske og afhængige narkotikamisbrugere og sårbare befolkningsgrupper, herunder ved at skabe synergier med EU's solidaritet korps. 

6.Udvikle og øge mangfoldigheden af, tilgængeligheden af, omfanget af og adgangen til evidensbaserede, omfattende og integrerede behandlingstjenester. Sikre, at disse tjenester retter sig mod blandingsbrug (kombineret brug af ulovlige og/eller lovlige stoffer, bl.a. alkohol og tobak) og den aldrende gruppe af narkotikamisbrugeres nye behov samt kønsspecifikke problemstillinger. Udvikle programmer til tidlig indgriben/behandling og terapi for børn og unge narkotikamisbrugere

Igangværende

MS

Overordnede indikatorer 1, 6, 11

Mangfoldigheden af evidensbaserede, omfattende og integrerede behandlingstjenester på medlemsstatsniveau, herunder dem, der retter sig mod blandingsbrug, og den aldrende gruppe af narkotikamisbrugeres behov 

Medlemsstaternes data om gennemførelse af behandling og resultater

EONN's beretning

Reitox

Nationale rapporter

EONN's portal for bedste praksis

Endelig evaluering af EU's narkotikastrategi og handlingsplan

MS' indberetning

7.Øge udbuddet af revaliderings-/restitutionstjenester, navnlig tjenester, der:

a.lægger vægt på at yde en sammenhængende pleje for enkeltpersoner ved hjælp af sagsforvaltning og samarbejde mellem instanser

b.lægger vægt på at støtte den sociale reintegrering (herunder beskæftigelsesegnethed og bolig) af problematiske og afhængige narkotikamisbrugere herunder indsatte og aldrende narkotikamisbrugere, hvor det er relevant 

c.styrker diagnoseprocessen og behandlingen af psykiske og fysiske ledsagesygdomme som følge af narkotikabrug, f.eks. med hurtige test for hepatitis B og C og hiv såvel som andre seksuelt overførte infektioner og tuberkulose i overensstemmelse med minimumskvalitetsstandarderne om begrænsning af narkotikaefterspørgslen, der blev vedtaget af Rådet i 2015

d.tage hensyn til kønsspecifikke behov

e.nå ud til sårbare samfund, herunder børn og teenagere, etniske minoriteter, migranter og asylansøgere, LGBTI-personer, prostituerede, indsatte, hiv/aids-smittede og hjemløse

Igangværende

MS

Overordnet indikator 11

Medlemsstaternes data om:

Omfanget af stigningen i revaliderings-/restitutionstjenester, der gør brug af sagsforvaltning og samarbejde mellem instanser

Omfanget af stigningen i antallet af kønsspecifikke rehabiliterings- /restitutionsprogrammer

Omfanget af stigningen i antallet af omfattende behandlingsprogrammer i lokalsamfundet, der specifikt er målrettet mod narkotikabrugere med ledsagesygdomme, og som indebærer partnerskaber mellem både mentale sundhedstjenester og revaliderings-/restitutionstjenester og fængsler

Omfanget og varigheden af afholdenhed fra forbruget af ulovlige og/eller lovlige stoffer hos personer, der forlader narkotikabehandling

Tilgængeligheden af behandlingsmuligheder med hensyn til at opfylde behov hos personer, der oplever tilbagefald til narkotikabrug og af aldrende narkotikamisbrugere

EONN's beretning

MS indberetning om resultater af tjenester 

8.a) Udvide adgangen til skadebegrænsningstjenester, såsom programmer, som vedrører bytning af nåle og sprøjter, substitutionsbehandling af opiatmisbrugere og tag-naloxon-med-hjem-programmer, Sikre, at behandling og opsøgende arbejde inkluderer øget adgang til muligheder for risiko- og skadesbegrænsning med henblik på at mindske de negative konsekvenser ved narkotikabrug og i væsentlig grad nedsætte antallet af direkte og indirekte narkotikarelaterede dødsfald og blodbårne infektionssygdomme, som er knyttet til brug af narkotika, men ikke begrænset til hiv og viral hepatitis samt seksuelt overførbare sygdomme og tuberkulose

b) Identificere og overvinde hindringer i adgangen til behandling af hepatitis C blandt stiknarkomaner, herunder indsatte og andre sårbare grupper

c) Udveksle bedste praksis om foranstaltninger til risiko- og skadesbegrænsning som f.eks. programmer til bytning af nåle og sprøjter, substitutionsbehandling af opiatmisbrugere, sprøjterum, tag-naloxon-med-hjem-programmer, peerbaserede interventioner, opsøgende behandlingsprogrammer, behandling af hepatitis C, pilleprøver, selvtestning af hiv/aids osv.

Igangværende

MS

EONN

Komm.

Civilsamfundsforum om narkotika

Civilsamfundsforummet om hiv/aids, viral hepatitis og tuberkulose

Overordnede indikatorer 2, 3, 4, 11

Omfanget af øget tilgængelighed af og adgang til evidensbaserede foranstaltninger til risiko- og skadesbegrænsning i medlemsstaterne

Type udvekslinger af bedste praksis for foranstaltninger til risiko- og skadesbegrænsning

Antal medlemsstater, der opfylder WHO's anbefalinger om minimum 200 sterile nåle og sprøjter fordelt pr. stiknarkoman pr. år

Dækning af programmer til opioid substitutionsbehandling blandt mennesker med opioidafhængighed

Omfanget af øget tilgængelighed af tag-naloxon-med-hjem-programmer og programmer, der begrænser skader forbundet med nattelivet

Antal programmer, der letter stiknarkomaners adgang til behandling for hepatitis C-virus (HCV), og omfattede personer

Antal skadebegrænsende programmer rettet mod sårbare samfund, som f.eks. etniske minoriteter, migranter og asylansøgere, LGBTI-personer, prostituerede og indsatte

Graden af gennemførelse af ECDC- og EONN-vejledning om forebyggelse af og kontrol med smitsomme sygdomme blandt stiknarkomaner

Graden af gennemførelse af EU's minimumskvalitetsstandarder inden for begrænsning af narkotikaefterspørgslen III (Behandlingstjenesterne skal tilbyde frivillige prøver for blodbårne infektionssygdomme, rådgivning om risikabel adfærd og hjælp til at håndtere sygdom)

EONN's beretning

Reitox' nationale indberetninger

MS' indberetninger om tjenester

9.Udbygge udviklingen, tilgængeligheden og omfanget af sundhedsforanstaltninger for narkotikabrugere i fængsel og efter løsladelse med henblik på at opnå en kvalitet i plejen, der svarer til den, der leveres i lokalsamfundet

Igangværende

MS

Overordnet indikator 10

Tilgængeligheden af tjenester for narkotikabrugere i fængsler (herunder opioid substitutionsbehandling og programmer til bytning af nåle og sprøjter) og i hvilket omfang fængslers sundhedsplejepolitik og praksis indeholder plejemodeller, der omfatter bedste praksis for vurdering af behov og kontinuitet i plejen for indsatte under fængselsophold

Omfanget af faldet i narkotikarelaterede fysiske og psykiske sundhedsproblemer blandt indsatte

Omfanget af tjenester i fængsler og i lokalsamfundet, der sikrer kontinuitet i plejen for indsatte efter løsladelse med særlig fokus på at forhindre narkotikaoverdoser

EONN's beretning

Reitox' nationale indberetninger

MS' indberetninger om tjenester 

3. Indføje koordinerede tilgange, tilgange baseret på bedste praksis og kvalitetstilgange i begrænsningen af narkotikaefterspørgsel

10.Gennemførelse af de europæiske minimumskvalitetsstandarder, som Rådet vedtog i 2015, 57 der medvirker til at bygge bro mellem videnskab og praksis, for:

a.forebyggelsesforanstaltninger af miljømæssig, almen, selektiv og individuel karakter

b.foranstaltninger til tidlig påvisning og indgriben

c.foranstaltninger til risiko- og skadesbegrænsning samt

d.foranstaltninger til behandling, revalidering, social integration og restitution

og overvågning af deres gennemførelse.

2017-2020

Rådet

Council WP (HDG)

MS

Komm.

EONN

Konsensus blandt medlemsstaterne om minimumskvalitetsstandarder, der bygger på tidligere forberedende EU-undersøgelser

Evidensgennemgang af programmer til begrænsning af narkotikaefterspørgslen i overensstemmelse med standarderne

Antal specialuddannelsesprogrammer, der er tilgængelige for sundhedspersoner inden for begrænsning af narkotikaefterspørgslen, og/eller anslået antal sundhedspersoner, som har deltaget i specialuddannelsesprogrammer

Inddragelse af civilsamfundet i gennemførelsen af standarderne, herunder i planlægningen og opstarten

Antal og virkning af projekter og programmer, der er støttet på EU-plan, og som fremmer udveksling af bedste praksis for gennemførelsen af disse standarder

Engagement i interministerielle samarbejde med henblik på at støtte gennemførelsen af disse standarder.

EONN's portal for bedste praksis

Komm.'s toårige statusrapport

MS' indberetning

Endelig evaluering af EU's narkotikastrategi og handlingsplan

2.Begrænsning af narkotikaudbuddet

Bidrage til en målelig begrænsning af tilgængeligheden og udbuddet af ulovlig narkotika i EU

Formål

Tiltag

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator(er)

Dataindsamlings/vurderingsmekanismer

4. Gøre koordineringen af og samarbejdet om retshåndhævelse mere effektiv i EU for at bekæmpe ulovlig narkotikavirksomhed, om nødvendigt i overensstemmelse med relevante tiltag, der fastsættes i medfør af EU's politikcyklus

11.Udnytte de anvendte retshåndhævelsesinstrumenter, kanaler og kommunikationsværktøjer, herunder udveksling af efterretninger og oplysninger, bedst muligt for at sammenligne og analysere narkotikarelaterede oplysninger

Igangværende

MS

Europol

Eurojust

Council WP (COSI)

Overordnet indikator 7

Omfanget af virkningsfulde efterretningsstyrede og målrettede aktiviteter, fælles operationer, fælles efterforskningshold og grænseoverskridende samarbejdsinitiativer, der fokuserer på kriminelle organisationer, som er involveret i ulovlig narkotikavirksomhed

Øget anvendelse af Europols narkotikarelaterede systemer til informationsdeling, analysesystemer og ekspertsystemer

Resultater fra EMPACT-projekter samt bilaterale og multilaterale initiativer

Antallet af narkorelaterede sager, der henvises til Eurojust og Europol, herunder kvalitative, kontekstuelle oplysninger om sager

EONN's indberetning

EU-agenturer

Europols indberetning

Eurojust's indberetning

EMPACT's lederrapporter

(a)

12.Identificere og prioritere de mest presserende trusler, der er forbundet med narkotikarelateret organiseret kriminalitet

2017

Rådet

Council WP (COSI)

Europol

MS

Komm.

EU's politikcyklus og prioriteter vedrørende kriminalitet for perioden 2017-2021 er på plads

Rådets konklusioner om EU's politikcyklus

EU SOCTA

Flerårige strategiske planer

EMPACT's evaluering

EMPACT's lederrapporter

Europols bestyrelsesberetning

1.

13.Styrke CEPOL's uddannelse af retshåndhævelsespersonale i forbindelse med ulovlig narkotikaproduktion, handel og økonomisk kriminalitet, navnlig uddannelsesmetoder og -teknikker til at

a.bekæmpe anvendelsen af nye kommunikationsteknologier inden for ulovlig narkotikaproduktion og -handel

b.øge konfiskation af udbytte

c.bekæmpelse af hvidvaskning af penge

d.afsløre og demontere ulovlige hemmelige laboratorier og arealer til dyrkning af cannabis.

2017-2020

MS

CEPOL

Europol

Council WP (COSI)

Komm.

Vurdering af uddannelsesbehov foretaget regelmæssigt 

Tilgængeligheden af og deltagelsen i relevante uddannelseskurser

Antallet af retshåndhævelsespersonale, der er blevet uddannet og indsat som følge heraf

Komm.'s toårige

statusrapport

CEPOL's årsrapport

CEPOL's uddannelsesprogrammer

EMPACT's evaluering

EMPACT's lederrapporter

14.Forbedre narkotikabekæmpelsen ved at styrke og overvåge effektiviteten af regionale platforme til udveksling af oplysninger og sikkerhed med henblik på at forstyrre og forhindre nye trusler fra skiftende narkotikahandelsruter

Igangværende

Komm.

MS

Europol

Council WP (COSI)

Regionale platforme til udveksling af oplysninger

Regionale platforme til udveksling af sikkerhed

Overordnet indikator 7

Antallet af efterretningsstyrede aktiviteter, der fører til forstyrrelse og forhindring af narkotikahandelsruter

Omfanget af informationsudveksling via effektive tiltag i forbindelsesofficernetværk

EONN's beretning

Platforme til udveksling af oplysninger og sikkerhed samt evalueringsrapporter

EU SOCTA

EMPACT's evaluering

EMPACT's lederrapporter

Europols bestyrelsesberetning

MAOC(N) 58

35.

15.Styrke tiltag for at forebygge afledningen af narkotikaprækursorer og forstadier til prækursorer til ulovlig fremstilling af narkotika

Igangværende

MS

Europol

Komm.

Council WP (CUG

COSI)

Antallet af sager og mængden af forsendelser af prækursorer bestemt til ulovlig anvendelse, der er stoppet eller beslaglagt

Resultater fra EMPACT-projekter

Anvendelse af et onlinesystem til forudgående eksportanmeldelse (PEN) og øget brug af systemet Precursors Incident Communication System (PICS)

Antallet af fælles opfølgningsmøder og andre aktiviteter med henblik på at forebygge afledningen af prækursorer og forstadier til prækursorer

Rapporter fra EU's og medlemsstaternes retshåndhævelsesinstanser

EMPACT's evaluering

EMPACT

Lederrapporter

Europols bestyrelsesberetning

36.

16.Bekæmpe grænseoverskridende narkotikahandel, herunder for container- og pakkeforsendelser, og forbedre grænsesikkerheden navnlig ved EU's søhavne, lufthavne og landgrænseovergangssteder gennem en intensiveret indsats i de relevante retshåndhævelsesinstanser, herunder udveksling af oplysninger og efterretninger

Igangværende

MS

Europol

Council WP

(CCWP

COSI)

Øget antal tværfaglige fælles operationer mellem flere instanser og grænseoverskridende samarbejdsinitiativer

Antallet af faktiske aftalememoranda, der er indgået mellem retshåndhævelsesinstanser og relevante organer, såsom flyselskaber, ekspres luftfragtselskaber, rederier, havnemyndigheder og kemikalievirksomheder

Resultater fra EMPACT-projekter

Forbedret udveksling af efterretninger og oplysninger om grænseoverskridende narkotikahandel bl.a. med brug af tilgængelige grænseovervågningssystemer

lufthavne og landgrænseovergangssteder

Komm.'s toårige

statusrapport

EMPACT's evaluerings- og lederrapporter

Europols bestyrelsesberetning

Rapporter fra Europol

MS' indberetning

37.

17.Gennemføre de nøgleindikatorer for begrænsning af narkotikaudbuddet, som Rådet vedtog i 2013 59

2017-2020

Komm.

MS

Rådet

Council WP (HDG)

EONN

Europol

Udviklet og vedtaget køreplan for gennemførelsen af nøgleindikatorer for narkotikaudbuddet enighed blandt medlemsstaterne om nøgleindikatorer for narkotikaudbuddet

narkotikabeslaglæggelsers antal og mængde

narkotikas renhed og indhold

narkotikapriser

demonterede narkotikaproduktionsfaciliteter

overtrædelser af narkotikalovgivningen

narkotikatilgængelighed i befolkningsundersøgelser

overslag over markedets størrelse 

Oversigt over medlemsstaternes eksisterende indsamling af data om udbud

EONN's indberetning

Rapporter fra Europol

Komm.'s toårige statusrapport

5. Gøre det retlige samarbejde og lovgivningen mere effektiv i EU

18.Styrke EU's retlige samarbejde rettet mod grænseoverskridende narkotikahandel, hvidvaskning af penge og konfiskation af udbytte fra narkotikarelateret organiseret kriminalitet

2017-2020

Rådet

Komm.

MS

Eurojust

Vedtagelse og Rettidig gennemførelse af vedtagne EU-foranstaltninger og lovgivning vedrørende a) konfiskation og inddrivelse af udbytte fra strafbare forhold 60 , b) hvidvaskning af penge 61 , c) tilnærmelse af strafbare handlinger i forbindelse med ulovlig narkotikahandel og straffene herfor i hele EU 62

Øget antal finansielle efterforskninger og konfiskationer i forbindelse med udbytte fra narkotikarelateret organiseret kriminalitet gennem EU's retlige samarbejde

Rettidig og effektiv reaktion på anmodninger om gensidig retshjælp og europæiske arrestordrer i forbindelse med ulovlig narkotikahandel

Eurojust's indberetning

MS' indberetning

Komm.'s toårige statusrapport

38.

19. Vedtage og gennemføre nye lovgivningsforanstaltninger på EU-plan for at tackle fremkomsten, anvendelsen og den hurtige udbredelse af nye psykoaktive stoffer

2017-2020

Komm.

Rådet

Council WP (HDG)

MS

EONN

Europol

EU-lovgivning på plads

Gennemførelse af EU-lovgivning i medlemsstaterne

Udvikling af EU-retningslinjer for udvekslingen af oplysninger og risikovurderingsprocedurer

Overvåge virkningerne af nye lovgivningsmæssige foranstaltninger med særligt fokus på virkninger af fornyelsen på det ulovlige narkotikamarked

Komm.'s toårige statusrapport

MS' indberetning

19.

20. Effektiv gennemførelse af EU-lovgivningen om narkotikaprækursorer for at forhindre afledningen heraf uden at forstyrre den lovlige handel

Igangværende

Rådet

Komm.

MS

Gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordninger om narkotikaprækursorer om ændring af både Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 og forordning (EF) nr. 273/2004

Komm.'s toårige statusrapport

EU's årsrapport om narkotikaprækursorer

20.

21. Bekæmpe brugen af visse farmakologisk virksomme stoffer (som defineret i EU's direktiv 2011/62) som fyldstoffer i ulovlig narkotika

Igangværende

MS

Komm.

EMA

EONN

Europol

Antallet af beslaglæggelser af aktive stoffer brugt som fyldstoffer i ulovlig narkotika

Rettidig gennemførelse af nye lovkrav på EU-plan med henblik på at sikre forsyningskæden for aktive stoffer i henhold til direktiv 2011/62/EU (direktivet om forfalskede lægemidler)

Rapporter fra CCWP og CUG

MS' indberetning

22. Medlemsstaterne skal, hvor det er relevant og i overensstemmelse med deres lovgivning, indføre og anvende alternativer til tvangsforanstaltninger (såsom uddannelse, behandling, revalidering, efterbehandling og social integration) for stofbrugende lovovertrædere, herunder:

a.Uddannelse

b.(Strafudsættelse med) behandling

c.Udsættelse af efterforskning eller retsforfølgning

d.Rehabilitering

e.Efterbehandling og social integration

og udvikle de grundlæggende rettigheder som en afgørende faktor for at opnå en bedre balance mellem en repressiv tilgang og fremme af rehabilitering.

2017-2020

MS

Rådet (HDG)

Øget tilgængelighed og gennemførelse af alternativer til tvangsforanstaltninger fængsling for stofbrugende lovovertrædere inden for uddannelse, behandling, revalidering, efterbehandling og social integration

Øget overvågning, gennemførelse og evaluering af alternativer til tvangsforanstaltninger

Type og antal alternativer til tvangsforanstaltninger, der findes i og er gennemført af medlemsstaterne

Oplysninger om personer med alternative domme, som begår samme forbrydelse igen inden for fem år

Reitox' nationale indberetninger

MS' indberetning

6. Reagere effektivt på nuværende og kommende tendenser inden for ulovlig narkotikavirksomhed

23. Identificere strategiske løsninger for at håndtere de nye kommunikationsteknologiers rolle og dertil knyttede websteder i forbindelse med fremstilling, markedsføring, erhvervelse og distribution af ulovlig narkotika, herunder kontrollerede nye psykoaktive stoffer på nationalt niveau og EU-niveau, herunder gennem:

a.Samarbejde med industrien

b.EU-støtte og national støtte til relevant forskning og udvikling af værktøjer til at støtte arbejdet med lovhåndhævelse

c.Etablering af en ordliste

d.Etablering af en opgørelse over eksisterende overvågningsværktøjer til internettet og mørkenettet

e.Sørge for specialiseret uddannelse til de retshåndhævende myndigheder, toldmyndigheder og grænsevagter, anklagere og dommere

f.Fortsat og proaktiv overvågning af onlinemarkeder gennem retshåndhævelse

g.Udveksling af bedste praksis med internationale partnere

h.Strømlining af procedurerne for gensidig retshjælp (og, hvis det er relevant, gensidig anerkendelse), i overensstemmelse med Rådets konklusioner om styrkelse af strafferet i cyberspace af 9. juni 2016 63

2017-2020

Rådet

Komm.

Council WP (HDG, COSI)

MS

Europol

CEPOL

EONN

Opnåede resultater gennem retshåndhævelse

Tiltag rettet mod narkorelateret kriminalitet via internettet

Øget antal fælles operationer og

grænseoverskridende samarbejdsinitiativer

Antal og virkning af de finansierede forskningsprojekter og redskaber, der er udviklet til at støtte retshåndhævelsen

Antal aftaler/drøftelser med relevante partnere i sektoren

Etablering af en ordliste

Etablering af en fortegnelse over overvågningsværktøjer

Antal uddannelseskurser for relevante interessenter

Antal møder med internationale partnere, hvor tiltaget blev drøftet

StatusMidtvejsrapport om EU's politikcyklusprioriteter

EMPACT Evaluering og 

Lederrapporter

Europols bestyrelsesberetning

CEPOL's statistik-/årsrapport

MS' indberetning

Rapporter fra EU-agenturer

Komm.



3.    Koordinering

Medlemsstaterne og EU skal sikre en effektiv koordinering af narkotikapolitikken

Formål

Tiltag

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator(er)

Dataindsamlings/vurderingsmekanismer

7. Sikre en effektiv EU-koordinering på narkotikaområdet

24. Øge udvekslingen af oplysninger mellem HDG og andre relevante arbejdsgrupper i Rådet og navnlig COSI for at styrke koordinationen for så vidt angår søjlen for begrænsning af narkotikaudbuddet

Øge udvekslingen af oplysninger mellem HDG og andre relevante geografiske og tematiske arbejdsgrupper i Rådet, herunder COAFR, COASI, COEST, COLAT og COWEB, CONUN og Rådets Menneskerettighedsgruppe (COHOM)

Igangværende

Formandskabet

Rådet

EU-Udenrigstjenesten

Council WP (HDG)

Omfanget af hensyn til EU's narkotikastrategi og handlingsplan i andre rådsgruppers programmer, herunder COSI, COAFR, COASI, COEST, COLAT, COWEB, CONUN og COHOM.

Regelmæssig information om HDG's dagsorden (én gang pr. formandskabsperiode) om aktiviteter i forbindelse med narkotikarelaterede prioriteter i EU's politikcyklus (baseret på rapport fra EMPACT), eventuelt under formanden for COSI-støttegruppens tilstedeværelse.

Indberetning fra Rådets arbejdsgrupper (HDG)

Rapport fra formandskabet

1.

25. Hvert formandskab kan indkalde til møde mellem de nationale koordinatorer på narkotikaområdet og mellem andre grupper, hvor det er relevant, for at drøfte nye tendenser, effektive tiltag og andre politiske udviklinger med merværdi for EU's narkotikastrategi og for medlemsstaterne

Hvert andet år

Formandskabet

MS

I hvilket omfang dagsordenen for møderne mellem de nationale koordinatorer på narkotikaområdet afspejler udviklingen, tendenser og ny indsigt i den politiske indsats og forbedrer kommunikationen og udvekslingen af oplysninger

Rapport fra formandskabet

2.

26. HDG skal lette a) overvågningen af handlingsplanens gennemførelse ved hjælp af temadebatter og b) en årlig dialog om status for narkotikaproblematikken i Europa

a) Hvert andet år Igangværende

b) Årligt

Formandskabet

Council WP (HDG)
MS

Komm.

EONN

Europol

Omfanget af handlingsplanens gennemførelse

En række af tiltagene fra handlingsplanen håndteres i tematiske debatter i HDG

Dialogens aktuelle karakter i HDG med hensyn til de seneste narkotikarelaterede tendenser og data

Rapport fra formandskabet

3.

27. Sikre konsekvens og kontinuitet i medlemsstaterne og EU's tiltag på tværs af formandskaberne for at styrke en integreret, afbalanceret og evidensbaseret tilgang til narkotika i EU

Hvert andet år Igangværende

Formandskabet

Formandskabstrioen

MS

Komm.

Council WP (HDG)

EONN

Europol

Omfanget af tiltagenes konsekvens og kontinuitet på tværs af formandskaberne

Status for gennemførelsen af prioriteterne i EU's narkotikastrategi på tværs af formandskaberne

Rapport fra formandskabet

 

4.

28. Sikre koordination af EU's narkotikapolitikker og -indsats for at støtte internationalt samarbejde mellem EU, tredjelande og internationale organisationer

Igangværende

EU-Udenrigstjenesten

Komm.

Council WP (HDG)

MS

Omfanget af overensstemmelse og sammenhæng mellem målsætninger, forventede resultater og foranstaltninger i EU's narkotikatiltag

Optagelse af narkotikarelaterede prioriteter i relevante EU-organers strategier

Tættere samarbejde mellem HDG og de geografiske/regionale og tematiske arbejdsgrupper, herunder COAFR, COASI, COEST, COLAT, COWEB, CONUN og COHOM 

EU-Udenrigstjenestens årlige rapport til HDG

Komm.'s toårige statusrapport

29. Opnå et koordineret og passende ressourceniveau på EU- og medlemsstatsniveau for at opfylde prioriteterne i EU's narkotikastrategi

Årlig

MS

Komm.

EU-Udenrigstjenesten

Rådet

Council WP (HDG)

Overordnet indikator 14

Finansieringens omfang på EU-niveau og eventuelt på medlemsstatsniveau

Omfanget af koordination af narkotikarelaterede finansielle programmer i alle Rådets arbejdsgrupper og Komm.

EONN's indberetning

Komm.'s indberetning

Komm.'s toårige statusrapport

8. Sikre effektiv koordination af narkotikarelateret politik på nationalt niveau

30. Koordinere narkotikapolitiske foranstaltninger mellem regeringsmyndigheder/ministerier og relevante agenturer på medlemsstatsniveau og sikre passende tværfaglig repræsentation i eller input til HDG-delegationer

Igangværende

MS

Overordnet indikator 14

Effektiviteten af en horisontal koordineringsmekanisme for medlemsstaternes narkotikapolitik

Antallet af tværgående tiltag til begrænsning af efterspørgslen efter og udbuddet af narkotika i medlemsstaterne

EONN's indberetning

Reitox' nationale indberetninger

Komm.'s toårige statusrapport

MS' indberetning

9. Sikre, at civilsamfundet deltager i narkotikapolitikken

31. Fremme og støtte styrke dialogen med og inddragelsen af civilsamfundet og det videnskabelige miljø i formuleringen, gennemførelsen, overvågningen og evalueringen udviklingen af narkotikapolitikker på medlemsstats- og EU-niveau

Igangværende

MS

Komm.

Council WP (HDG)

Formandskabet

Civilsamfundsforum om narkotika

Rettidige dialoger mellem EU's civilsamfundsforum vedrørende narkotika og HDG i hver formandskabsperiode

EU's civilsamfundsforum deltagelse i revisionen af gennemførelsen af EU's narkotikahandlingsplan

Omfanget af civilsamfundets inddragelse i medlemsstaters og EU's formulering, udvikling og gennemførelse, overvågning og evaluering af narkotikapolitikken med særligt henblik på inddragelse af stofmisbrugere, narkotikarelaterede tjenesters klienter og unge

Rettidig dialog mellem det videnskabelige miljø (natur- og samfundsvidenskab, herunder neurovidenskab og adfærdsforskning) og HDG

Udvikling af en database, der letter kommunikationen i EU's civilsamfund om spørgsmål vedrørende EU's og medlemsstaternes narkotikapolitikker

Komm.

toårige

statusrapport

Feedback fra EU's civilsamfundsforum om narkotika og fra civilsamfundsrepræsentanter på medlemsstats- og EU-plan

MS' indberetning

Feedback fra det videnskabelige miljø via EONN's videnskabelige udvalg



4.    Internationalt samarbejde

Styrke dialogen og samarbejdet mellem EU og tredjelande og internationale organisationer om narkotikaspørgsmål på en samlet og afbalanceret måde

Formål

Tiltag

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator(er)

Dataindsamlings/vurderingsmekanismer 

10. Integrere EU's narkotikastrategi i EU's overordnede udenrigspolitiske ramme som led i en samlet tilgang, som gør fuldt brug af de forskellige politikker og diplomatiske, politiske og finansielle instrumenter, der er til EU's rådighed, på en sammenhængende og koordineret måde

32. Sikre politisk sammenhæng mellem de interne og eksterne aspekter af EU's narkotikapolitikker og fuldt ud integrere narkotikaspørgsmål i de politiske dialoger og rammeaftaler mellem EU og dets partnere og i EU's fremme af globale spørgsmål eller udfordringer

Igangværende

Komm.

EU-Udenrigstjenesten

Formandskabet

Council WP (HDG)

MS

Overordnet indikator 13

Narkotikapolitiske prioriteter, som i stigende grad afspejles i EU's eksterne politikker og tiltag

Optagelse af narkotikarelaterede prioriteter i EU-strategier med tredjelande og regioner

Antallet af aftaler, strategipapirer, handlingsplaner, som er indført

EU-Udenrigstjenestens indberetning

Midtvejsrevision af EU's narkotikastrategi

Komm.'s toårige statusrapport

10.

33.Sikre, at de politiske prioriteter og balancen mellem begrænsning af efterspørgslen og udbuddet afspejles korrekt i de politiske valgmuligheder og i programmering, gennemførelse og overvågning af ekstern bistand, navnlig i oprindelses- og transitlande, gennem projekter, som omfatter:

a.udvikling af integrerede, afbalancerede og evidensbaserede narkotikapolitikker

b.begrænsning af udbuddet

c.forhindring af afledningen af narkotikaprækursorer og forstadier til prækursorer

d.Begrænsning af narkotikaefterspørgslen samt

e.alternative udviklingsforanstaltninger

Igangværende

Komm.

MS

EU-Udenrigstjenesten

I hvilket omfang EU's narkotikapolitiske prioriteter, navnlig balancen mellem begrænsning af efterspørgslen og udbuddet afspejles i finansierede prioriteter og projekter

I hvilket omfang der er gennemført koordinerede tiltag i handlingsplaner mellem EU og tredjelande og regioner

Antallet af nationale strategier og handlingsplaner i tredjelande, som inkorporerer integrerede narkotikapolitikker

Komm.'s toårige statusrapport

EU-Udenrigstjenestens indberetning om programmering

Komm.'s og MS' indberetninger til overvågning og evaluering af programmer

11.

34. Forbedre kapaciteten og styrke EU-delegationernes rolle, så de proaktivt kan engagere sig i narkotikapolitiske spørgsmål og effektivt kan aflægge rapport om den lokale situation vedrørende narkotika

2017-2020

EU-Udenrigstjenesten

Komm.

MS

Relevant ekspertise, uddannelse og politisk vejledning til EU-delegationer

Styrket regional netværksopbygning blandt EU-delegationer om narkotikaspørgsmål

Koordination med medlemsstater styrket

EU-Udenrigstjenesten

Komm.'s indberetning

EU-delegationer

11

Sikre et passende omfang af EU- og medlemsstatsfinansiering og ekspertise for yderligere at styrke og støtte tredjelandes bestræbelser på at sætte fokus på og forebygge ulovlig dyrkning af narkotika gennem foranstaltninger til landbrugsudvikling for at tackle udfordringerne med hensyn til den offentlige sundhed, sikkerhed og tryghed

Igangværende

MS

EU-Udenrigstjenesten

Komm.

Antal nationale politikker, strategier og handlingsplaner i tredjelande, som inkorporerer integrerede tilgange til problematikken med ulovlig narkotikadyrkning

Forbedringer i indikatorerne for den menneskelige udvikling i områder, hvor narkotika dyrkes

Antallet af projekter og programmer til landbrugsudvikling finansieret af EU og medlemsstater i regioner, hvor ulovlige afgrøder dyrkes, eller i regioner, hvor der er risiko for dyrkning af ulovlige afgrøder

Indberettet lokalt fald i dyrkningen af ulovlige narkotikaafgrøder på lang sigt

EU's og medlemsstatsprojekter og programmer til overvågning og evalueringssystemer og indberetninger

UNDP's rapport om den menneskelige udvikling

Rapporter om tredjelande

12

35. Fremme og gennemføre EU's tilgang til alternativ udvikling (i overensstemmelse med EU's narkotikastrategi for perioden 2013-2020, EU's tilgang til alternativ udvikling og FN's vejledende principper om alternativ udvikling 2013) i samarbejde med tredjelande under hensyn til menneskerettigheder, menneskers sikkerhed og specifikke rammevilkår, herunder:

a.inkorporere alternativ udvikling i medlemsstaternes bredere dagsorden, som tilskynder interesserede tredjelande til at integrere alternativ udvikling i deres nationale strategier

b.bidrage til initiativer, hvis formål er at bekæmpe fattigdom, konflikter og sårbarhed ved at støtte bæredygtige, lovlige og kønssensitive indtjeningsmuligheder for mennesker, som tidligere eller fortsat deltager i ulovlig narkotikaproduktion

c.sikre et passende omfang af EU- og medlemsstatsfinansiering og ekspertise for yderligere at styrke og støtte tredjelandes bestræbelser på at sætte fokus på og forebygge ulovlig dyrkning af narkotika gennem foranstaltninger til landbrugsudvikling og ulovlig narkotikaproduktion gennem retshåndhævelse og retligt samarbejde

Igangværende

MS

Komm.

EU-Udenrigstjenesten

Antal nationale politikker, strategier og handlingsplaner i tredjelande, som inkorporerer: 

ointegrerede tilgange til problemet med ulovlig narkotikadyrkning og

oeffektivt tilrettelagte initiativer med henblik på alternativ udvikling

Antal evaluerede projekter, som har givet positive resultater vedrørende bæredygtige, lovlige og kønssensitive indtjeningsmuligheder

Forbedringer i indikatorerne for den menneskelige udvikling

Antallet af projekter og programmer til landbrugsudvikling finansieret af EU og medlemsstater i regioner, hvor ulovlige afgrøder dyrkes, eller i regioner, hvor der er risiko for dyrkning af ulovlige afgrøder  

Indberettet lokalt fald i dyrkningen af ulovlige narkotikaafgrøder på lang sigt

Tredjelandes gennemførelsesrapporter om nationale narkotikastrategier

EU's og MS' projekt- og programovervågnings- og evalueringsrapporter

UNDP's rapport om den menneskelige udvikling

Rapporter om tredjelande

13

36. Støtte tredjelande, herunder civilsamfundet i disse lande, med at udvikle og gennemføre foranstaltninger til risiko- og skadesbegrænsning, navnlig hvor der er en voksende fare for overførsel af narkotikarelaterede blodbårne virus knyttet til brug af narkotika, men ikke begrænset til hiv og viral hepatitis, samt seksuelt overførbare sygdomme og tuberkulose

Igangværende

MS

Komm.

EU-Udenrigstjenesten

Antallet og kvaliteten af udviklede initiativer til risiko- og skadesbegrænsning

Forekomsten af narkotikarelaterede dødsfald i tredjelande og narkotikarelaterede blodbårne virus knyttet til narkotikamisbrug, men ikke begrænset til HIV og viral hepatitis, samt seksuelt overførbare sygdomme og tuberkulose

Rapporter om tredjelande

Komm.'s toårige statusrapport

WHO-rapporter

14

37. Støtte tredjelande med at tackle narkotikarelateret organiseret kriminalitet, herunder narkotikahandel, gennem:

a.udveksling af efterretninger og god praksis

b.styrkelse af kapaciteten til narkotikabekæmpelse og udviklingsekspertise i oprindelses- og transitlande

c.samarbejde med internationale partnere for at få bugt med katalysatorerne for narkotikahandel, f.eks. korruption, svage institutioner, dårlig forvaltningsskik og mangel på finanstilsyn

d.styrket samarbejdet om identifikation og inddrivelse af aktiver, navnlig gennem oprettelse af særlige nationale platforme samt

e.tættere regionalt og tværregionalt samarbejde

f.indarbejdelse af retsstats- og internationale menneskerettighedsstandarder og principper i narkotikarelaterede retshåndhævende foranstaltninger

Igangværende

MS

EU-Udenrigstjenesten

Komm.

Europol

S

Antal projekter og programmer og deres effektivitet

Vedvarende begrænsning af narkotikahandlen

Komm.

Komm.'s toårige statusrapport

Komm.'s og MS' indberetning

Europols indberetning

EU-Udenrigstjenestens indberetning

UNODC's årlige rapport om narkotika i verden

38. a) Styrke samarbejdet og føre opdatere og gennemføre dialoger, erklæringer og EU-narkotikahandlingsplaner med partnere, herunder:

tiltrædende lande, kandidatlande og potentielle kandidatlande

lande omfattet af den europæiske naboskabspolitik

Amerikas Forenede Stater:

Den Russiske Føderation

Andre prioriterede lande eller regioner, navnlig:

oAfghanistan og Pakistan

ode centralasiatiske republikker

oKina

oLatinamerikanske og Caribiske Stater (CELAC)

oAfrika, navnlig Vestafrika

oIran

b) Undersøge mulighederne for samarbejde (såsom bilaterale dialoger og fælles projekter) med andre tredjelande om alvorlige narkotikarelaterede spørgsmål

Igangværende

Formandskabstrioen

Komm.

EU-Udenrigstjenesten

MS

Overordnet indikator 13

Styrket samarbejde på narkotikaområdet med relevante partnere

Afholdte dialoger

Vedtagne erklæringer

Gennemførte programmer og handlingsplaner

EU-Udenrigstjenestens indberetning

Midtvejsrevision af EU's narkotikastrategi

Komm.'s toårige statusrapport

EU's indberetningsmatricer

Gennemførelsesrapporter for de relevante handlingsplaner

15

39. Forbedre Dublingruppens høringsmekanisme gennem tættere EU-koordination og deltagelse, bedre formulering, gennemførelse og udbredelse af henstillingerne i Mini-Dublingruppens rapporter

Igangværende

Dublingruppen

Komm.

EU-Udenrigstjenesten

MS

Aktivitetsniveauer i alle Dublingruppens strukturer, herunder antallet af anbefalinger fra Dublingruppen, som er blevet effektivt gennemført

Opnået modernisering af Dublingruppens arbejdsmetoder

Dublingruppens rapporter

16

Afholde en årlig dialog om EU's og Medlemsstaternes narkotikarelaterede bistand til tredjelande ledsaget af en skriftlig opdatering:

Fra

2014

Komm.

EU-Udenrigstjenesten

MS

Årlig dialog om finansiering afholdt

Komm.

Komm.'s toårige statusrapport

MS' indberetning

EU-Udenrigstjenestens indberetning

Opfølgnings- og evalueringssystem vedrørende projekter og programmer samt rapporter

17

40. Sikre, at fremme og beskyttelse af menneskerettigheder er fuldt integreret i de politiske dialoger og i planlægning og gennemførelse af relevante narkotikarelaterede programmer og projekter, herunder gennem implementering af den rettighedsbaserede tilgang og af et skræddersyet værktøj til vejledning om menneskerettigheder og konsekvensanalyse

Igangværende

Komm.

EU-Udenrigstjenesten

MS

Menneskerettigheder er effektivt integreret i EU's eksterne narkotikatiltag

Et værktøj til vejledning om menneskerettigheder og evaluering er udviklet og gennemført

Komm.'s toårige statusrapport

COHOM's årlige rapport om menneskerettigheder

MS' indberetning

12. Forbedre konsekvensen i EU's tilgang og EU's synlighed i FN og styrke EU's koordination med internationale organer vedrørende narkotika

41. Bidrage til at udforme dagsordenen for den internationale narkotikapolitik, herunder gennem:

a.EU's og medlemsstaternes delegationers tiltag i FN's Generalforsamling og i Narkotikakommissionen (CND)

b.EU's og medlemsstaternes delegationers tiltag i alle FN-fora, der behandler narkotikarelaterede spørgsmål (f.eks. i FN's Generalforsamling, Verdenssundhedsforsamlingen, Menneskerettighedsrådet, Det Politiske Forum på Højt Niveau vedrørende Bæredygtig Udvikling)

c.udarbejdelse, koordination og vedtagelse af EU's fælles holdninger og fælles resolutioner på FN's Generalforsamling og i CND, herunder, inden CND, om en liste over stoffer og sikring af, at EU taler med én stærk stemme i disse og andre internationale fora

d.gennemførelsen af henstillingerne i slutdokumentet fra UNGASS 2016

e. revisionsprocessen i 2019 af FN's politiske erklæring og handlingsplan fra 2009 om internationalt samarbejde hen imod en integreret og afbalanceret strategi til bekæmpelse af verdens narkotikaproblem samt

f.sikre en meningsfuld inddragelse af civilsamfundet i revisionsprocessen

Igangværende

EU-Udenrigstjenesten

Formandskabet

MS

Komm.

Rådet

Council WP (HDG)

Overordnet indikator 13

Antal af EU-erklæringer fremsat i CND og i FN-fora

Antal fælles EU-holdninger, der støttes af andre regioner og internationale organer

Antal fælles EU-holdninger vedrørende afgørelser fra CND om registrering af stoffer

Resultat af afgørelser fra CND om registrering af stoffer

Hvor hyppigt EU taler med én stærk stemme i internationale fora og i dialoger med tredjelande

I hvilken grad EU's resolutioner vedtages i FN, herunder i CND

Effektivt fremme af EU-politikker i FN, herunder i CND

Vedtagelse af et fælles EU-holdningsdokument til evalueringsprocessen i 2019, EU's bidrag til CND's definition af vilkårene for processen i 2019

Resultatet af revisionen i 2019 af FN's politiske erklæring og handlingsplan om internationalt samarbejde hen imod en integreret og afbalanceret strategi til bekæmpelse af verdens narkotikaproblem

EU-Udenrigstjenestens indberetning

Midtvejsrevision af EU's narkotikastrategi

Komm.'s toårige statusrapport

Konvergensindikator

Midtvejsrevision

UNGASS

Revision i 2019 - Resultat

18

42. Styrke partnerskaberne med UNODC, WHO-UNAIDS og andre relevante FN-agenturer, internationale og regionale organer og organisationer og initiativer (f.eks. Europarådet og Parispagtinitiativet)

Igangværende

Rådet

EU-Udenrigstjenesten

Komm.

Formandskabet

Council WP (HDG)

EONN

Overordnede indikatorer 13, 15

Antal informationsudvekslinger og aktiviteter mellem EU og relevante internationale og regionale organer samt organisationer og initiativer

Effektiviteten af partnerskaber med relevante organer

EU-Udenrigstjenestens indberetning

Midtvejsrevision af EU's narkotikastrategi

Komm.'s toårige statusrapport

13. Støtte til processen for tiltrædende lande, kandidatlande og potentielle kandidatlande med at tilpasse sig til og overtage gældende EU-ret på narkotikaområdet gennem målrettet bistand og overvågning

43. Yde målrettet teknisk bistand og anden bistand og støtte, hvis det er relevant, til tiltrædende lande, kandidatlande og potentielle kandidatlande for at lette deres tilpasning til og overtagelse af gældende EU-ret på narkotikaområdet

Igangværende

Komm.

MS

EONN

Europol

Eurojust

FRONTEX

EU-Udenrigstjenesten

Overordnet indikator 15

Landenes øgede overholdelse af gældende EU-ret

Antallet og kvaliteten af fuldførte projekter

Etablerede nationale narkotikastrategier og nationale koordinationsstrukturer vedrørende narkotika

Komm.'s toårige statusrapport

Landerapporter om tiltrædende lande, kandidatlande og potentielle kandidatlande


5.Oplysning, forskning, overvågning og evaluering

Bidrage til en bedre forståelse af alle aspekter af narkotikaproblematikken samt af virkningerne af tiltag med henblik på at skabe solid og omfattende dokumentation for politikker og indsats

Formål

Tiltag

Tidsplan

Ansvarlig part

Indikator(er)

Dataindsamlings/vurderingsmekanismer

14. Sikre tilstrækkelig investering i forskning, dataindsamling, overvågning, evaluering og informationsudveksling om alle narkotikaproblematikkens aspekter

44.Fremme passende finansiering af tværfaglig forskning og undersøgelser på EU-niveau vedrørende narkotika, herunder gennem EU-relaterede finansielle programmer (2014-2020)

2017-2020

MS

Komm.

EONN

Omfanget og typen af EU-finansiering ydet på tværs af de forskellige programmer og projekter

Komm.

indberetning

ved den årlige forskningsdialog toårige statusrapport 

45. Sikre, at EU-støttede projekter:

a.tager hensyn til prioriteterne i EU's narkotikastrategi og handlingsplan

b.tager hensyn til mangler i politikformuleringen

c.leverer klar merværdi og sikrer sammenhæng og synergi samt

d.undgår gentagelse af forskning under andre programmer og organer

e.tager hensyn til vigtigheden af neurovidenskab og adfærdsforskning 64  

f.indeholde klare indikatorer til at måle deres indvirkning

2017-2020

Komm.

EONN

Medtagelse af prioriteterne i EU's narkotikastrategi og handlingsplan i finansierings- og evalueringskriterier for forskning støttet af EU vedrørende narkotika

Antal, virkning, komplementaritet og værdi af tildelte EU-støttede bevillinger og kontrakter vedrørende narkotikaforskning

Antal EU-støttede artikler og forskningsrapporter vedrørende narkotika offentliggjort i fagfællebedømte tidsskrifter med høj gennemslagskraft

Årlig debat i HDG om narkotikarelaterede forskningsprojekter støttet af EU, herunder EONN's videnskabelige udvalgs henstillinger vedrørende forskningsprioriteter

Komm.'s toårige statusrapport

Forskningsprojektrapporter

EONN's videnskabelige udvalgs henstillinger om forskningsprioriteter

Videnskabelige citationsindekser og tilsvarende bibliometriske værktøjer


Strategisk forskningsdagsorden udviklet af ERANID 

46. Fremme af videnskabelige evidensbaserede evalueringer af politikker og tiltag på nationalt, EU- og internationalt niveau

2017-2020

Komm.

MS
EONN

Overordnet indikator 14

Regelmæssig status over fremskridt forelægges Rådet og Europa-Parlamentet vedrørende gennemførelse af strategi og handlingsplan

Antal lande, der anvender en struktureret tilgang som beskrevet i vejledningen for bestilling og håndtering af evalueringer udarbejdet af EONN

Ekstern midtvejsevaluering af strategi/handlingsplan fuldført - 2016

Europæiske retningslinjer for evaluering af nationale narkotikastrategier og -handlingsplaner offentliggjort

Udarbejdelse af særlige undersøgelser om effektiviteten og virkningen af EU's og internationale narkotikapolitikker

Fuldført evaluering af gennemførelsen af Rådets henstilling fra 2003 om forebyggelse og reduktion af helbredsskader forbundet med narkotikamisbrug.

EONN's indberetning

Komm.'s toårige statusrapport

Midtvejsevalueringsrapport af EU's narkotikastrategi

EONN's indberetning

EONN's videnskaberlige udvalgs indberetning

Rapporter fra Alice RAP og LINKSCH og ERA-Net

Reitox' nationale indberetninger

47.Indsamle dokumentation om eventuelle forbindelser mellem narkotikahandel og:

a.finansiering af terrorgrupper og aktiviteter, herunder enhver overlapning mellem de fastlagte ruter for narkotikaproduktion og handelsområder samt konfliktramte områder og finansieringskilder af terrorceller i EU, der stammer fra ulovlige aktiviteter, herunder narkotikahandel

b.smugling af migranter, idet der opbygges synergier med EU's handlingsplan for bekæmpelse af smugling af migranter (2015-2020), der omfatter forskning og risikoanalyse mellem smugling og andre forbrydelser, såsom narkotikahandel og herunder:

Fokus på sårbare migranter og eventuel udnyttelse af dem til handel med narkotika og/eller slutbrugere af stoffer, navnlig mindreårige og kvinder.

Udforskning af overlapning mellem narkotikahandel og kriminelle netværk for smugling af migranter, deres modus operandi og ruter

c.menneskehandel, idet der opbygges synergier med EU's retlige rammer og politikrammer til imødegåelse af menneskehandel, herunder EU-strategien for perioden 2012-2016 for bekæmpelse af menneskehandel.

2017-2020

MS

Kommissionen

EU ATC

EONN

Europol

Frontex

FRA

EIGE

Antal finansierede projekter på EU-plan og nationalt plan

MS' indberetning

Komm.'s indberetning

Indberetning fra EU-agenturer (EONN, Europol)

FRONTEX and FRA som led i deres regelmæssige rapporteringsaktiviteter

EIGE som led i deres regelmæssige rapporteringsaktiviteter

15. Fortsætte netværksopbygning og samarbejde og udvikle kapacitet i og på tværs af EU's vidensinfrastruktur for information, forskning, overvågning og evaluering af narkotika, navnlig ulovlige stoffer

48.I samarbejde med relevante parter, hvis det er relevant, fortsætte med at foretage omfattende analyser af:

a.narkotikasituationen i EU

b.dynamikken i narkotikamisbruget generelt og i målgrupper, herunder etniske minoriteter, migranter og asylansøgere, LGBTI-personer, prostituerede og indsatte samt

c. indsatsen over for narkotikamisbruget

d.Udvikling i EU og på internationalt plan med hensyn til politiske modeller for cannabis og deres indvirkninger

Igangværende

EONN

Europol

MS

Civilsamfundsforum om narkotika

Komm.

Overordnede indikatorer 1-15

De nuværende mangler i det etablerede vidensgrundlag og en ramme på EU-niveau udviklet med henblik på at maksimere analyserne fra nuværende dataregistre

Antal af oversigter og emneanalyser vedrørende narkotikasituationen

EONN's indberetning

MS' indberetning

Civilsamfundsforum om narkotika

Komm.

49. Bedre uddannelse til personer, som deltager i indsatsen over for narkotikaproblematikken

2017-2020

MS

EONN

CEPOL

Antal initiativer på medlemsstatsniveau og EU-niveau med henblik på at uddanne fagfolk i aspekter vedrørende begrænsning af hhv. efterspørgslen efter og udbuddet af narkotika

Antal initiativer på medlemsstatsniveau og EU-niveau gennemført med henblik på at uddanne fagfolk vedrørende dataindsamling og indberetning om begrænsning af hhv. efterspørgslen efter og udbuddet af narkotika

MS' indberetning

EONN's uddannelsesrapport

CEPOL's årsrapport

Reitox' årsrapporter

50. Forstærke dataindsamling, forskning, analyse og indberetning vedr.:

a.Begrænsning af narkotikaefterspørgslen

b.Begrænsning af narkotikaudbuddet

c.nye tendenser, f.eks. blandingsbrug og misbrug af ordinerede, kontrollerede psykoaktive lægemidler, som udgør en risiko for sundhed og sikkerhed

d.blodbårne virus forbundet med narkotikamisbrug, men ikke begrænset til HIV og viral hepatitis, samt seksuelt overførbare sygdomme og tuberkulose

e.psykiske og fysiske ledsagesygdomme

f.narkotikaproblemer blandt indsatte i fængsler samt adgang til og dækning af aktiviteter og tjenester til begrænsning af efterspørgslen efter narkotika i fængselsmiljøerne samt

g.andre narkotikarelaterede konsekvenser problemer og konsekvenser i forbindelse med både lovlige og ulovlige stoffer

h.narkotikapolitikkens overensstemmelse med internationale menneskerettighedsstandarder og -principper

Igangværende

MS

Komm.

EONN

Europol

ECDC

EMA

 

Øget tilgængelighed og gennemførelse af evidensbaserede og videnskabeligt forsvarlige indikatorer vedrørende begrænsning af udbuddet af og efterspørgslen efter narkotika

Omfanget af ny forskning, der er iværksat på medlemsstatsniveau vedrørende nye tendenser, såsom blandingsbrug og misbrug af ordinerede, kontrollerede lægemidler, blodbårne sygdomme, der er forbundet med narkotikamisbrug, men ikke begrænset til HIV og viral hepatitis, samt seksuelt overførbare sygdomme og tuberkulose psykiske og fysiske ledsagesygdomme og andre narkotikarelaterede konsekvenser

EU-dækkende undersøgelse gennemført vedrørende intimidering af lokalsamfundet og indvirkningen på enkeltpersoner, familier og de lokalsamfund, som er mest berørt, samt effektive tiltag over for dette

Vedtagelse af evidensbaserede og videnskabeligt forsvarlige indikatorer for narkotikaproblemer blandt fanger 

EONN's indberetning

MS' indberetning

Harmoniseret dataindberetning fra EU-organer, herunder EONN

EU SOCTA

51. Bedre kapacitet til at spore, evaluere og reagere effektivt på fremkomsten og misbruget af nye psykoaktive stoffer og overvåge, i hvilket omfang sådanne nye stoffer påvirker antallet af brugere og deres profil

Igangværende

Komm.

MS

EONN

Europol

Overordnet indikator 6

Omfanget af ny epidemiologisk, farmakologisk og toksikologisk forskning, der er iværksat vedrørende nye psykoaktive stoffer og som støttes af forskningsprogrammer i medlemsstater og EU

Omfanget af information, god praksis og udveksling af efterretninger

Omfanget af udveksling mellem toksikologiske laboratorier og forskningsinstitutter af toksikologiske analyser og analyser af sundhedsdata vedrørende nye psykoaktive stoffer

EONN's indberetning

EONN-Europols gennemførelsesrapport

Rapporter fra laboratorier og forskningsinstitutter

Reitox' nationale indberetninger

52. Styrke bestræbelserne på at dele kriminaltekniske data, herunder støtte til at identificere nye psykoaktive stoffer, laboratoriemæssige referencestandarder, vedrørende nye psykoaktive stoffer, og udviklingen af en fælles metode til at identificere nye stoffer ved at forstærke samarbejdet med Kommissionens Fælles Forskningscenter, og gennem eksisterende netværk, såsom narkotikaarbejdsgruppen i Det Europæiske Netværk af Retsmedicinske/Kriminaltekniske Institutter inden for rammerne af RIA-Rådets konklusioner om en vision for europæisk kriminalteknik 2020 og det europæiske netværk af toldlaboratorier

2017-2020

Komm.

MS

EONN

Overordnet indikator 15

Omfang af udvekslingen af kriminaltekniske data om nye psykoaktive stoffer, idet identifikationen af nye psykoaktive stoffer støttes 

Lette adgangen til laboratoriemæssige referencestandarder i kriminaltekniske laboratorier, toldlaboratorier og institutter

Fremskridt med hensyn til udvikling af en fælles metode til at identificere nye psykoaktive stoffer

EONN's/Europols indberetning

Komm.'s indberetning

Komm.'s toårige statusrapport

53. Forbedre kapaciteten til på medlemsstats- og EU-niveau at påvise, evaluere og træffe forholdsregler over for a) adfærdsændringer inden for narkotikamisbrug og b) narkotikarelaterede epidemiske udbrud

Igangværende

MS

EONN

ECDC

EMA

Antallet og effektiviteten af nye narkotikarelaterede folkesundhedsinitiativer, som er udviklet og gennemført

Antallet og effektiviteten af eksisterende initiativer, som justeres af hensyn til narkotikamisbrug og epidemiske udbrud

Antallet og effekten af rapporter om tidlig varsling, risikovurdering og advarsler

Reitox' nationale indberetninger

Rapporter fra systemer for tidlig varsling

EONN's indberetning

16. Forstærke udbredelsen af overvågnings-, forsknings- og evaluerings-resultater på EU- og nationalt niveau

54. Medlemsstaterne fortsætter med at støtte EU's tiltag til overvågning og informationsudveksling, herunder samarbejde med og tilstrækkelig støtte til Reitox' nationale kontaktpunkter

Igangværende

MS

EONN

Komm.

Offentligt tilgængelige resultater fra EU-støttede undersøgelser er blevet udbredt

I hvilket omfang finansiering af Reitox's nationale kontaktpunkter og andre ressourcer opfylder kravene

Antallet og effektiviteten af Reitox' nationale kontaktpunkters formidlingsinitiativer

Udbredelse via internettet, herunder OpenAire, Cordis

EONN's websted

Reitox' nationale indberetninger

6.Bilag 1 — 15 Overordnede indikatorer for EU's narkotikahandlingsplan (2017-2020) 65  

1.Procentdel af befolkningen, som i øjeblikket tager narkotiske stoffer (inden for den seneste måned), indtil for nylig tog stoffer (inden for det seneste år), og som nogen sinde har taget stoffer (hele livet) opdelt efter type narkotisk stof og aldersgruppe (EONN's undersøgelse af befolkningen som helhed)

2.Vurderede tendenser mht. udbredelsen af problematisk brug og injektionsbrug af narkotika (EONN — problematisk brug af narkotika)

3.Tendenser inden for narkotikarelaterede dødsfald og dødeligheden blandt stofmisbrugere (ifølge nationale definitioner) (EONN — narkotikarelaterede dødsfald)

4.Forekomsten og hyppigheden blandt injektionsbrugere af infektionssygdomme, der kan tilskrives narkotikamisbrug, herunder hiv og viral hepatitis, samt seksuelt overførbare sygdomme og tuberkulose (EONN — narkotikarelaterede infektionssygdomme)

5.Tendenser mht. alderen ved førstegangsbrug af ulovlige stoffer (det europæiske skoleundersøgelsesprojekt om alkohol og andre stoffer (ESPAD), sundhedsadfærden hos børn i skolealderen (HBSC) og undersøgelse af narkotikamisbrug generelt (EONN's epidemiologiske nøgleindikator) 

6.Tendenser mht. antallet af personer, som kommer i narkotikabehandling (EONN behandlingsefterspørgsel), og det anslåede samlede antal personer i narkotikabehandling (EONN — behandlingsefterspørgsel og sundhedsmæssige og sociale reaktioner)

7.Tendenser mht. antallet og mængden af beslaglagte ulovlige stoffer (EONN — narkotikabeslaglæggelse: cannabis, herunder marihuana, heroin, kokain, crack-kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy, LSD og andre stoffer)

8.Tendenser mht. de ulovlige stoffers gadepris og renhed (EONN — pris og renhed): cannabis, herunder marihuana, heroin, kokain, crack-kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy, LSD, andre stoffer og sammensætning af narkotikatabletter)

9.Tendenser mht. antallet af foreløbige rapporter om overtrædelser af narkotikalovgivning, opdelt efter narkotisk stof og overtrædelsestype (forsyning kontra brug/besiddelse) (EONN — narkotikaforbrydelser)

10.Udbredelsen af narkotikamisbrug blandt fanger (EONN — narkotikamisbrug i fængsler)

11.Vurdering af tjenesters og støtteforanstaltningers tilgængelighed, dækningsgrad og kvalitet mht. forebyggelse, skadesbegrænsning, social integration og behandling. (EONN — sundhedsmæssige og sociale reaktioner)

12.Evidensbaserede støtteforanstaltninger vedrørende forebyggelse, behandling, social integration og restitution og deres forventede indvirkning på forekomsten af narkotikamisbrug og problematisk brug af narkotika (EONN — portalen for god praksis)

13.Intensiv dialog og samarbejde på det narkorelaterede område med andre regioner, tredjelande, internationale organisationer og andre parter (ekstern midtvejsevaluering af strategi/handlingsplan) EU-Udenrigstjenestens indberetning)

14.Udviklingen inden for nationale narkotikastrategier, evalueringer, lovgivning, koordineringsmekanismer og anslåede offentlige udgifter i EU's medlemsstater (EONN)

15.    System til tidlig varsling om nye psykoaktive stoffer (EONN/Europol) og risikovurdering af nye psykoaktive stoffer (EONN)

7.Bilag 2 - Liste over akronymer

Alice RAP    

Addiction and Lifestyles in Contemporary Europe Reframing Addictions Project (projekt om afhængighed og livsstil i dagens Europa)

ASEAN

Sammenslutningen af Stater i Sydøstasien

CCWP

EU-Rådet — Toldsamarbejdsgruppen

CELAC    

Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños (Sammenslutningen af Latinamerikanske og Caribiske Stater)

CEPOL

Det Europæiske Politiakademi

CICAD

La Comisión Interamericana para el Control del Abuso de Drogas (Den Interamerikanske Kommission for Kontrol med Narkotikamisbrug)

CND

FN's Narkotikakommission

COAFR

EU-Rådet — Afrikagruppen

COASI

EU-Rådet — Gruppen vedrørende Asien og Oceanien

COEST

EU-Rådet — Gruppen vedrørende Østeuropa og Centralasien

COHOM

EU-Rådet — Menneskerettighedsgruppen

COLAT

EU-Rådet — Gruppen vedrørende Latinamerika

Komm.

Europa-Kommissionen

CONUN

EU-Rådet - Gruppen vedrørende De Forenede Nationer

COSI

EU-Rådet — Den Stående Komité for det Operationelle Samarbejde om den Indre Sikkerhed

Council WP

Rådets arbejdsgrupper

COWEB

EU-Rådet — Gruppen vedrørende den Vestlige Balkanregion

CUG

EU-Rådet — Rådets tolduniongruppe

ECDC

Det Europæiske Center for Kontrol med Sygdomme

ECOWAS

Det Økonomiske Fællesskab af Vestafrikanske Stater

EU-Udenrigstjenesten

Tjenesten for EU's Optræden Udadtil

EMA

Det Europæiske Lægemiddelagentur

EONN

Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug

EMPACT

Den europæiske tværfaglige platform mod kriminalitetstrusler

ENFSI

Det Europæiske Net af Retsmedicinske/Kriminaltekniske Institutter

ERA-net

Netværket for det europæiske forskningsrum

ERANID

Det Europæiske Forskningsnetværk om Ulovlig Narkotika

ESPAD

Det europæiske skoleundersøgelsesprojekt om alkohol og andre stoffer

EU

Den Europæiske Union

EUROJUST

Den Europæiske Enhed for Retligt Samarbejde

EUROPOL

Den Europæiske Unions Agentur for Retshåndhævelsessamarbejde

EU SOCTA

EU-trusselsvurdering af grov og organiseret kriminalitet

FRONTEX

Det Europæiske Agentur for Forvaltning af det Operative Samarbejde ved EU-medlemsstaternes Ydre Grænser

HBSC

Undersøgelse af sundhedsadfærden hos børn i skolealderen

HCV

Hepatitis C-virus

HDG

EU-Rådet — Den Horisontale Narkotikagruppe

HIV

Humant immundefektvirus

INCB

Det Internationale Kontroludvalg for Narkotiske Midler (FN)

RIA

Retlige og indre anliggender

LGBTI

Bøsser, lesbiske, biseksuelle, transpersoner og interkønnede

LSD

Lysergsyrediethylamid

MASPs

Flerårige strategiske planer (Europol)

MOU

Aftalememorandum

LINKSCH

LINKSCH-projektet er en sammenlignende undersøgelse af to større narkotikamarkeder, cannabis og heroin, udledt af transitkæderne, som opererer mellem hhv. Centralasien og EU og Nordafrika og EU

MS    

Medlemsstat

NPS

PEN

Nye psykoaktive stoffer

Onlinesystem til forudgående eksportanmeldelse udviklet af UNODC/INCB

PICS

Kommunikationssystem vedrørende forekomsten af prækursorer

Formandskabet

Det roterende formandskab for Rådet for Den Europæiske Union

Formandskabstrioen

Gruppering bestående af tre på hinanden følgende roterende formandskaber for Rådet for Den Europæiske Union

Reitox

Det Europæiske Informationsnet for Narkotika og Narkotikamisbrug

SOCTA

Trusselsvurdering af grov og organiseret kriminalitet

FN    

De Forenede Nationer

UNAIDS

FN's fælles program for bekæmpelse af hiv/aids

UNGASS

De Forenede Nationers Generalforsamlings særlige samling

UNODC

FN's Kontor for Narkotikakontrol og Kriminalitetsbekæmpelse

UNDP

De Forenede Nationers udviklingsprogram

WCO

Verdenstoldorganisationen

WHO

Verdenssundhedsorganisationen (FN)

(1)  EUT C 402 af 29.12.2012, s. 1.
(2)  EUT C 351 af 30.11.2013, s. 1.
(3)  COM(2015) 185.
(4)  Et konsortium bestående af Ernst & Young og RAND Europe.
(5)   http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-is-new/work-in-progress/initiatives/984ws_intro_en.htm .
(6)  Til denne meddelelse er der vedlagt en oversigt over resultaterne af evalueringen i form af et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene (SWD (2017)95).
(7)  Formålet med denne meddelelse er ikke at ajourføre EU's narkotikastrategi, som fortsat er gyldig indtil 2020. Kommissionen finder, at de foreslåede ændringer i det nye udkast til handlingsplan er i overensstemmelse med den eksisterende strategi.
(8)  "EU Drug Markets Report 2016" (rapport om EU's narkotikamarked 2016), Europol og EONN.
(9)  "Den europæiske narkotikarapport 2016", EONN.
(10)  Dette udgør en stigning i forhold til 2013.
(11)  Kilden til alle data i dette afsnit er "Den europæiske narkotikarapport 2016", EONN.
(12)  Herunder RP7, Horisont 2020 og sundhedsprogrammet 2014-2020.
(13)  Dette omfattede mere end 90 interviews med repræsentanter for alle EU's medlemsstater, EU-institutionerne, EU-agenturerne, tredjelande og andre interessenter; en onlineundersøgelse af EU-Udenrigstjenesten (EEAS), repræsentanter for ikke-EU-lande og en offentlig onlinehøring og rundbordsdiskussion med repræsentanter fra civilsamfundsforummet om narkotika.
(14)  Dette skyldes, at ikke alle medlemsstater giver oplysninger om alle foranstaltninger, at forskellige indikatorer dækker forskellige tidsperioder, og at nogle indikatorer er baseret på registre eller undersøgelser og er kvantificerbare, mens andre bygger på ekspertudtalelser eller kvalitative vurderinger.
(15)  Interviews, undersøgelser, skrivebordsundersøgelser, offentlige høringer, rundbordsdiskussioner.
(16)

      Fælleserklæring fra Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om "den europæiske konsensus om udvikling" (EUT C 46 af 24.2.2006, s. 1).

(17)   COM (2007) 630 endelig  og de målsætninger, der blev udpeget i 2007, vil blive videreført i det kommende årti som led i Europa 2020. Desuden peger det tredje sundhedsprogram for 2014-2020 på tilsvarende udfordringer.
(18)  Der er indført et nyt tiltag 3, og tiltag 4 er blevet ajourført.
(19)  Tiltag 5 er blevet ajourført: det omhandler nu "misbrug af psykoaktive lægemidler"; Dette omfatter enhver type psykoaktive/vanedannende stoffer, der bruges i behandling, og som er stoffer, der påvirker nervesystemets centrale system, og opioider og lægemidler, som anvendes til opioid substitutionsbehandling.
(20)  Tiltag 6 og 7 er blevet ajourført.
(21)  Mål 2, flere tiltag under søjlen om begrænsning af narkotikaefterspørgslen og tiltag 48 er blevet ændret for at tage hensyn til denne udvikling. Det foreslås i denne sammenhæng at udforske synergier med det europæiske solidaritetskorps.
(22)  Tiltag 8 og 9 er blevet styrket for at afspejle EU's holdningers centrale målsætning på UNGASS.
(23)  Rådets konklusioner om gennemførelse af EU's narkotikahandlingsplan 2013-2016 vedrørende minimumskvalitetsstandarder inden for begrænsning af narkotikaefterspørgslen i Den Europæiske Union, 11985/15.
(24)  Tiltag 10 er blevet ajourført.
(25)  Tiltag 11 er blevet ajourført.
(26)  Rådets konklusioner om forbedring af overvågningen af narkotikaudbuddet i Den Europæiske Union, den 15. november 2013.
(27)  Tiltag 17 er blevet ajourført.
(28)  Tiltag 19 er blevet ajourført.
(29)  Tiltag 20 er blevet ændret i overensstemmelse hermed.
(30)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 273/2004 om narkotikaprækursorer (EUT L 47 af 18.2.2004, s. 1) og Rådets forordning (EF) nr. 111/2005 om regler for overvågning af handel med narkotikaprækursorer mellem Unionen og tredjelande (EUT L 22 af 26.1.2005, s. 1).
(31)  "Study on alternatives to coercive sanctions as response to drug law offences and drug-related crimes", maj 2016, for Europa-Kommissionen.
(32)  Tiltag 22 er blevet ajourført.
(33)  Tiltag 23 er blevet ajourført. Udfordringerne skyldes faktorer som sikker kryptering, webhosting, overgangen fra overfladen til dybe websteder og/eller mørkenettet, fremkomsten af nye former for betaling (såsom bitcoins) og væksten i reklame for narkotikahandel og udvekslinger på de sociale medier. Brugen af internettet til salg af receptpligtig medicin og nye psykoaktive stoffer har fået særlig opmærksomhed.
(34)  Rapport fra ekspertmødet "Internet og narkotika", juni 2016.
(35)  Tiltag 24 er blevet ændret i overensstemmelse med anbefalingen i evalueringen, om at de nuværende koordinationsmekanismer mellem HDG og Den Stående Komité for det Operationelle Samarbejde om den Indre Sikkerhed (COSI) skal revideres. Tiltag 24 og 28 (som ændret) imødekommer desuden også behovet for at forbedre koordineringen mellem HDG og Rådets tematiske arbejdsgrupper såsom Gruppen vedrørende De Forenede Nationer og Menneskerettighedsgruppen. Dette vil forbedre synergier og samarbejde inden for internationale forbindelser, navnlig inden for rammerne af evalueringsprocessen i 2019 af FN's politiske erklæring og handlingsplan af 2009 om internationalt samarbejde hen imod en integreret og afbalanceret strategi til bekæmpelse af verdens narkotikaproblem.
(36)  Tiltag 26 er blevet ajourført.
(37)  Tiltag 31 er blevet ajourført.
(38)  Tiltag 34 er blevet ændret for at yde fuld støtte til EU-delegationernes rolle med hensyn til at overvåge udviklingen inden for narkotikapolitikken i lande uden for EU og aflægge rapport til Kommissionen og EU-Udenrigstjenesten.
(39)  De tidligere tiltag 34 og 35 er blevet slået sammen til tiltag 35, eftersom de omhandler de samme problemstillinger: ulovlig dyrkning af afgrøder til narkotika og alternativ udvikling har fortsat interesse.
(40)  Tiltag 38 er blevet ajourført; i lyset af fornyede diplomatiske forbindelser er Iran blevet føjet til listen over lande, som EU vil stræbe efter at få et tættere samarbejde med og indgå i dialoger om narkotika med.
(41)  Dublingruppen er en fleksibel og uformel konsultations- og koordineringsmekanisme om globale, regionale og landespecifikke problemer med fremstilling af, handel med og efterspørgsel efter ulovlig narkotika. Den er baseret på konsensus og gensidig bistand. Dens deltagere er EU-medlemsstaterne, Australien, Canada, Japan, Norge, USA, Europa-Kommissionen og UNODC.
(42)  Tiltag 39 er blevet ajourført.
(43)  Det tidligere tiltag 40 er blevet slettet.
(44)  Tiltag 41 er blevet ajourført.
(45)  Tiltag 45 er blevet ajourført.
(46)  Tiltag 46 er blevet ajourført.
(47)  Se fodnote 8.
(48)  Nyt tiltag 47.
(49)  COM(2015) 285 final.
(50)  COM(2012) 286 final.
(51)  Tiltag 48 er blevet ajourført. Cannabis er det mest udbredte stof i EU. I de seneste år er der sket flere ændringer i nogle tredjelande for så vidt angår reformer af lovgivningen om cannabis såsom afkriminalisering, markedsregulering eller legalisering.
(52)  Tiltag 52 er blevet ajourført.
(53)  Reitox er det europæiske informationsnet for narkotika og narkotikamisbrug. Det blev oprettet samtidig med EONN og består af "nationale kontaktpunkter" eller "nationale narkotikaovervågningscentre" (udpegede nationale institutioner eller agenturer, der er ansvarlige for dataindsamling og rapportering om narkotika og narkotikamisbrug).
(54)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1920/2006 af 12. december 2006 vedrørende Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug (omarbejdning).
(55)  Udkastet til handlingsplan omfatter nyligt tilføjede dele med fed skrift og overstregning af de dele, som Kommissionen foreslår at fjerne.
(56)  Evidensbaseret bør i denne sammenhæng læses som "baseret på tilgængelig videnskabelig dokumentation og erfaring".
(57)  Rådets konklusioner om gennemførelse af EU's narkotikahandlingsplan 2013-2016 vedrørende minimumskvalitetsstandarder inden for begrænsning af narkotikaefterspørgslen i Den Europæiske Union, 11985/15.
(58)  Maritime Analysis and Operations Centre – Narcotics (MAOC (N), der er baseret i Lissabon, er et initiativ igangsat af de 7 EU-medlemsstater Frankrig, Irland, Italien, Spanien, Nederlandene, Portugal og Det Forenede Kongerige og er medfinansieret af Den Europæiske Unions Fond for Intern Sikkerhed. Centret er et forum for multilateralt samarbejde om at bekæmpe ulovlig narkotikahandel ad luft- og søvejen.
(59)  Rådets konklusioner om forbedring af overvågningen af narkotikaudbuddet i Den Europæiske Union, den 15. november 2013. 
(60)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/42/EU om indefrysning og konfiskation af redskaber og udbytte fra strafbart forhold i Den Europæiske Union; Rådets afgørelse 2007/845/RIA om samarbejde mellem medlemsstaternes kontorer for inddrivelse af aktiver om opsporing og identificering af udbyttet fra strafbart forhold eller andre formuegoder forbundet med kriminalitet; Rådets rammeafgørelse 2006/783/RIA om anvendelse af princippet om gensidig anerkendelse på afgørelser om konfiskation; Rådets rammeafgørelse 2003/577/RIA om fuldbyrdelse i Den Europæiske Union af kendelser om indefrysning af formuegoder eller bevismateriale, Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om gensidig anerkendelse af afgørelser om indefrysning og konfiskation (COM(2016) 819); Rådets rammeafgørelse 2005/212/RIA om konfiskation af udbytte, redskaber og formuegoder fra strafbart forhold; Rådets rammeafgørelse 2003/577/RIA om fuldbyrdelse i Den Europæiske Union af kendelser om indefrysning af formuegoder eller bevismateriale. 
(61)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvask af penge eller finansiering af terrorisme, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 648/2012 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/60/EF samt Kommissionens direktiv 2006/70/EF; Rådets rammeafgørelse 2001/500/RIA om hvidvaskning af penge, identifikation, opsporing, indefrysning eller beslaglæggelse og konfiskation af redskaber og udbytte fra strafbart forhold; Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om strafferetlig bekæmpelse af hvidvaskning af penge (COM (2016) 826); Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/847 om oplysninger, der skal medsendes ved pengeoverførsler, og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1781/2006; Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1889/2005 om kontrol med likvide midler, der indføres til eller forlader Fællesskabet; Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kontrol med likvide midler, der føres ind i eller ud af Unionen, og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1889/2005.
(62)  Rådets rammeafgørelse 2004/757/RIA af 25. oktober 2004 om fastsættelse af mindsteregler for gerningsindholdet i strafbare handlinger i forbindelse med ulovlig narkotikahandel og straffene for så vidt angår definitionen af narkotika.
(63)  Rådets konklusioner om styrkelse af strafferet i cyberspace af 9. juni 2016.
(64)  Under Horisont 2020 (2014-2020) er ca. 27 mio. EUR allerede blevet bevilget til projekter rettet mod narkotikamisbrug og omfatter neurovidenskab og adfærdsforskning.
(65)  Disse indikatorer er baseret på eksisterende indberetningssystemer, der eksisterede, før målene for EU's nuværende narkotikastrategi og handlingsplan blev fastsat, men som er de mest omfattende ressourcer på EU-plan til at støtte deres overvågning og evaluering.
Top