Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2020/219/08

Indkaldelse af forslag EIB-Instituttet foreslår et nyt EIBURS-sponsorat inden for sit videnprogram 2020/C 219/08

EUT C 219 af 3.7.2020, p. 13–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

3.7.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 219/13


Indkaldelse af forslag

EIB-Instituttet foreslår et nyt EIBURS-sponsorat inden for sit videnprogram

(2020/C 219/08)

EIB-Instituttets videnprogram uddeler sine forskningsstipendier gennem forskellige ordninger, bl.a.:

EIBURS, the EIB University Research Sponsorship Programme

EIBURS uddeler stipendier til universitetsinstitutter eller forskningscentre, som er tilknyttet universiteter i EU, kandidatlande eller potentielle kandidatlande, der arbejder med forskning inden for emner af central interesse for Banken. EIBURS-stipendier — på op til 100 000 EUR årligt over tre år — tildeles på konkurrencebasis interesserede universitetsinstitutter eller forskningscentre med anerkendt ekspertise på de udvalgte områder. De forslag, der udvælges, vil indebære levering af forskellige output, som vil indgå i en aftale med Den Europæiske Investeringsbank.

For studieåret 2020/2021 ønskes der i EIBURS-programmet forslag vedrørende et nyt forskningsemne:

»Virksomheders konkurrenceevne, vækst og digitalisering«

1.   Projektets fokus

I løbet af de seneste 20 år har de fleste udviklede økonomier, navnlig mange økonomier i EU, oplevet aftagende trendvækst. Denne nedgang kan delvis tilskrives svage investeringer i årtiet efter finanskrisen i 2008. En standardfordeling i vækstregnskabet viser imidlertid, at en nedgang i totalfaktorproduktiviteten har langt større betydning end investeringerne, når det drejer sig om at forklare lavere økonomisk vækst i hele EU.

Konkurrenceevnen bestemmes af produktivitetsudviklingen. Eksisterende forskning viser, at den samlede produktivitetsvækst er den vigtigste kanal for at opnå vedvarende forbedring af konkurrenceevne, økonomisk vækst, velfærd og levestandarder. I sidste ende er en økonomis samlede produktivitet summen af dens virksomheders produktivitet. Derfor er det vigtigt at få en bedre forståelse af de bestemmende faktorer for konkurrenceevne og vækst.

Nye teknologier giver mulighed for store fremskridt på produktivitetsområdet, og digitaliseringen af den økonomiske aktivitet kan give produktiviteten i EU det nødvendige boost. Virksomhedernes investeringer i digitalisering vil sandsynligvis være en central drivkraft for deres konkurrenceevne. At organisere virksomheder omkring digital teknologi giver muligheder for at øge omsætningen, opskalere lynhurtigt, fange store markeder og øge det konkurrencemæssige forspring.

Klimaforandringerne kan påvirke anlægsaktiver og produktivitet negativt og dermed øge den eksisterende modvind for produktiviteten. Aktiver og endda hele brancher kan desuden blive forældede som følge af klimapolitik. Klimaforandringer og klimapolitik kan således indebære større udfordringer for konkurrenceevnen og den økonomiske vækst. Det medfører en søgen efter ny teknologi og innovative løsninger, der kan mindske udledningen af drivhusgasser og de eksisterende beholdninger af drivhusgasser, medvirke til klimatilpasning og øge robustheden. Denne søgen bør give innovation og teknologiske fremskridt mere fremdrift.

En forståelse af faktorerne bag nedgangen i produktivitetsvæksten er afgørende for de politiske beslutningstagere. EIB har rettet særlig opmærksomhed mod undersøgelser af konkurrenceevnen samt virksomhedernes vækst, innovation, adgang til finansiering og investeringer. De fleste af disse undersøgelser fremgår af EIB's årlige investeringsberetning. Med henblik på at give en bedre forståelse af investeringer og investeringsfinansiering udfører EIB desuden en stor årlig undersøgelse af ikke-finansielle selskaber i alle EU-lande og siden 2018 i USA.

EIB's investeringsundersøgelse (EIB Investment Survey (EIBIS)) indsamler kvalitative og kvantitative oplysninger om små og mellemstore virksomheders og større virksomheders investeringsaktiviteter, finansieringsbehov samt problemer. Undersøgelsen omfatter omkring 12 000 virksomheder og en lang række spørgsmål om virksomhedernes investeringer og investeringsfinansiering. Baseret på et stikprøvegrundlag fra Bureau van Dijks ORBIS-database knyttes EIBIS-respondenterne sammen med deres regnskabsoplysninger fra ORBIS, og de anonymiserede data stilles til rådighed for forskere med veldefinerede forskningsprojekter.

2.   Forslag til handlingsplan

EIB indkalder et omfattende forskningsforslag med henblik på analyse af disse emner på grundlag af virksomhedsspecifikke data og EIBIS i samråd og samarbejde med EIB's økonomiafdeling, der varetager EIBIS-dataene. Forskningsprojektet vil omfatte flere analyser og papirer, som har fokus på EU eller bestemte EU-lande og omhandler:

Immaterielle aktivers rolle i forbedring af virksomhedernes produktivitet og vækst. Immaterielle aktiver er vanskelige at måle og kvantificere, så det er stadig en svær, men vigtig, opgave at knytte produktivitetsforbedringer sammen med anvendelsen af disse aktiver. Det giver mulighed for at forstå, hvordan virksomhederne anskaffer og beholder immaterielle aktiver, deres motivation til at investere i immateriel kapital, forskelle i afkast mellem disse aktiver og anlægsaktiver, samt den usikkerhed, der er forbundet med investering deri.

Vanskeligheder med at kvantificere og værdiansætte immaterielle aktiver begrænser adgangen til ekstern finansiering i et bankdomineret finansielt system. Det understreger betydningen af en yderligere undersøgelse af virksomhedernes finansieringsbehov og -struktur i en tid, hvor andelen af immaterielle aktiver stiger.

Empirisk og teoretisk arbejde vedrørende betydningen af lovgivning og institutioner for virksomhedernes vækst og konkurrenceevne.

Empirisk og teoretisk arbejde vedrørende betydningen af lovgivning og institutioner for spredning af viden, innovation og teknologier.

Den rolle, klimapolitikker og indsatsen for at fremme innovation og i sidste ende europæiske virksomheders konkurrenceevne, spiller.

Med hensyn til digitalisering er europæiske virksomheder, navnlig i servicesektoren, bagud i forhold til deres globale modparter. Adskiller investering i digitalisering sig fra investering i almindelighed? Hvordan er markedets størrelse, finansiering, projektledelseserfaring og tilgængeligheden af faglært arbejdskraft bestemmende for omfanget af virksomheders digitalisering i en økonomi?

Afklaring af sammenhængen mellem digitalisering og produktivitet — drivkræfter og kausalitetsforhold. Hvordan har digitalisering betydning for produktiviteten?

Da digitaliserede virksomheders skalerbarhed er næsten omkostningsfri, medfører digitalisering ofte en øget markedskoncentration og styrket markedsposition. Har markedsstyrke på digitaliserede markeder skadelige virkninger, der ses i traditionelle brancher? Hvilken rolle spiller tilsynsmyndigheder?

Forslag indgives på engelsk senest den 30. september 2020 kl. 24:00 (CET). Forslag modtaget efter denne dato vil ikke blive taget i betragtning. Forslagene sendes til:

Events.EIBInstitute@eib.org

For yderligere oplysninger om EIBURS -udvælgelsen og om EIB-Instituttet henvises til: http://institute.eib.org/.


Top