EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2019/191/04

Indkaldelse af forslag — EACEA/12/2019 — Erasmus+-program, nøgleaktion 3 — Støtte til politiske reformer — Europæisk ungdom sammen

EUT C 191 af 6.6.2019, p. 138–142 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.6.2019   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 191/138


INDKALDELSE AF FORSLAG — EACEA/12/2019

Erasmus+-program, nøgleaktion 3 — Støtte til politiske reformer

Europæisk ungdom sammen

(2019/C 191/04)

1.   INDLEDNING — BAGGRUND (1)

Mange unge er aktive i EU-relaterede aktiviteter. De tilslutter sig tværeuropæiske organisationer eller deltager i mindre strukturerede »ikkeformelle« udvekslinger med unge fra andre europæiske lande, og de udviser en positiv indstilling og støtte til den europæiske integrationsproces (2). I denne egenskab kan de være stærke ambassadører for det europæiske projekt og bygge broer på tværs af kontinentet, øst-vest- og nord-syd-linjerne, og inspirere andre med hensyn til den måde, de oplever Europa og deres europæiske identitet på.

Erasmus+ Ungdom fremmer i dag forskellige mobilitetsformater, herunder udvekslingsophold for unge eller ungdomsarbejderes mobilitet og støtter ungdomsorganisationer. En analyse af erfaringerne viser et frugtbart og aktivt samarbejde mellem organisationer og unge på tværs af landene. Det er lykkedes Erasmus+-programmet at tiltrække og engagere unge. Der er stor interesse for deltagelse, og på nuværende tidspunkt kan kun et ud af tre mobilitetsprojekter (udvekslingsophold for unge og ungdomsarbejderes mobilitet) og et ud af fem inden for partnerskaber (tværnationale initiativer for unge) støttes.

Som kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, understregede (3): »… Europa [skal] være en Union med lighed og en Union af ligeværdige. Lighed mellem dets medlemsstater, store og små, øst og vest, nord og syd.« Unge er centrale aktører i realiseringen af dette. De er måske ofte mindre engagerede end ældre personer i traditionelle former for deltagelse, f.eks. stemmeafgivning eller tilhørsforhold til et politisk parti, men et flertal blandt dem giver udtryk for en interesse for politik og har stærkere borgerskabsfølelser over for EU end ældre grupper.

En række forberedende aktiviteter og høringer af unge, herunder en Eurobarometerundersøgelse, blev gennemført inden fremsættelsen af Kommissionens forslag til en ny EU-strategi for unge, der blev vedtaget i november 2018 (4), og som vil danne ramme for EU-aktiviteter i forbindelse med EU's ungdomspolitik i de kommende år og bygge videre på de europæiske ungdomsmål, der er foreslået af unge.

Disse høringer bekræftede, at hovedparten af de adspurgte unge ønsker, at EU prioriterer emner såsom uddannelse og kvalifikationer og miljøbeskyttelse.

2.   MÅL

Aktiviteterne i forbindelse med »Europæisk ungdom sammen« bør bygge på erfaringerne fra projektet »En ny fortælling for Europa« (5), de europæiske ungdomsmål (6) og resultaterne af Eurobarometerundersøgelsen om unges prioriteringer (7) og andre ungdomspolitiske initiativer og programmer for unge, herunder projekter, der er udvalgt i forbindelse med denne aktion i 2018, som har til formål at fremme unges deltagelse i det europæiske offentlige liv samt grænseoverskridende udvekslinger og mobilitetsaktiviteter.

2.1.   Generelle mål

»Europæisk ungdom sammen«-projekter har til formål at etablere netværk, der fremmer regionale partnerskaber, og skal gennemføres i tæt samarbejde med unge fra hele Europa (Erasmus+-programlande). Netværkene skal tilrettelægge udvekslinger, fremme kurser (f.eks. for ungdomsledere) og gøre det muligt for unge selv at igangsætte fælles projekter.

»Europæisk ungdom sammen« søger at støtte initiativer fra mindst fem ungdomsorganisationer fra fem forskellige støtteberettigede Erasmus+-programlande med henblik på at udveksle idéer om EU, tilskynde til et mere omfattende medborgerskab og bidrage til at fremme en følelse af europæisk medborgerskab. Initiativet sigter mod at samle den europæiske ungdom fra hele Europa — øst, vest, nord og syd.

De tematiske prioriteringer er aktivt medborgerskab, netværksopbygning, europæiske værdier og europæisk medborgerskab, demokratisk deltagelse, demokratisk robusthed og social inklusion relateret til ungdom.

2.2.   Specifikke mål

Initiativet søger specifikt at støtte:

fremme og udvikling af et mere struktureret samarbejde mellem forskellige ungdomsorganisationer med henblik på at opbygge eller styrke partnerskaber

ungdomsorganisationer, som er involveret i initiativer med henblik på at tilskynde unge til at deltage i den demokratiske proces og i samfundet ved at tilrettelægge kurser, fremvise fællestræk blandt unge europæere og tilskynde til diskussion og debat om deres forbindelse til EU, dens værdier og demokratiske grundlag

fremme deltagelsen blandt underrepræsenterede grupper af unge inden for politik, ungdomsorganisationer og andre civilsamfundsorganisationer ved at inddrage sårbare og socioøkonomisk ugunstigt stillede unge.

Det har fokus på ungdoms-NGO'er, offentlige organer og uformelle grupper af unge — navnlig grupper, som er aktive på græsrodsniveau — som vil foreslå projekter, der involverer mindst fem partnere, som har kapacitet til at mobilisere unge i partnerskaber, der omfatter forskellige lande og regioner inden for Erasmus+-programlandene.

Omfattende mobilitetsaktiviteter for unge bør udgøre en vigtig del af »Europæisk ungdom sammen«-projekterne. Denne mobilitet bør give mulighed for grænseoverskridende udvekslinger og ikkeformelle eller uformelle uddannelsesmuligheder for unge fra hele Europa (øst, vest, nord og syd) for at støtte målene med denne indkaldelse. Disse mobilitetsaktiviteter skal begrundes meget klart ud fra målene med indkaldelsen.

Alle ovennævnte aktiviteter bør bidrage til at nå ud til en bredere vifte af unge for at sikre inddragelse af flere stemmer, nå ud til unge i og uden for ungdomsorganisationer og unge med færre muligheder ved hjælp af en række forskellige kanaler.

3.   KRITERIER FOR STØTTEBERETTIGELSE

Ansøgninger, der opfylder følgende kriterier, vil blive evalueret grundigt.

Kun ansøgninger fra juridiske enheder, der er etableret i følgende programlande, er støtteberettigede (8).

3.1.   Støtteberettigede ansøgere

Deltagende organisationer kan være:

nonprofitorganisationer, foreninger og NGO'er, inklusive europæiske ungdoms-NGO'er

socialøkonomiske virksomheder

offentlige instanser på lokalt, regionalt eller nationalt niveau

sammenslutninger af regioner

europæiske grupper for territorialt samarbejde

organer, der arbejder med fortjeneste for øje, og som er aktive inden for CSR (virksomhedernes sociale ansvar)

etableret i et Erasmus+-programland.

Mindstekravet til sammensætning af partnerskaber i denne indkaldelse er mindst fem partnere fra fem forskellige lande, der er berettiget til at deltage i Erasmus+-programmet. Ansøgerorganisationerne bør påvise deres kapacitet til at sikre en god geografisk balance i form af partnere fra forskellige dele af Erasmus+-programlandene. Dette betyder partnerskaber fordelt over berettigede deltagerlande, hvor partnere kommer fra forskellige regioner i øst, vest, nord og syd.

3.2.   Støtteberettigede lande

EU-medlemsstater:, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Det Forenede Kongerige, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

De lande i Den Europæiske Frihandelssammenslutning (EFTA), der indgår i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS): Island, Liechtenstein og Norge.

Kandidatlande med en førtiltrædelsesstrategi i overensstemmelse med de almindelige principper og generelle vilkår og betingelser i de rammeaftaler, der er indgået med disse lande med henblik på deres deltagelse i EU-programmer: Nordmakedonien, Republikken Serbien (9) og Tyrkiet.

3.3.   Støtteberettigede aktiviteter

EU's finansieringsbidrag i forbindelse med denne indkaldelse består af et tilskud til en del af udgifterne hos de udvalgte organer i forbindelse med gennemførelsen af en række aktiviteter. Disse aktiviteter skal være direkte knyttet til de generelle og specifikke mål, der er opstillet i indkaldelsen, og skal være specificeret i en projektbeskrivelse, der dækker hele den periode, hvori der er søgt om tilskud.

Følgende typer aktiviteter er støtteberettigede:

mobilitetsaktiviteter, bl.a. omfattende udvekslinger mellem unge, herunder (men ikke begrænset til) netværksaktiviteter og ikkeformelle eller uformelle uddannelsesmuligheder og unges udvikling af projekter

aktiviteter, der fremmer unges adgang og deltagelse i forbindelse med EU's politiske aktiviteter, der er relevante for unge

udveksling af erfaring og god praksis, oprettelse af netværk og partnerskaber med andre ungdomsorganisationer, deltagelse i møder eller seminarer med andre aktører og/eller politiske beslutningstagere også med henblik på at øge politikkens virkninger for målgrupper, sektorer og/eller systemer

initiativer og arrangementer med henblik på at udvikle netværk mellem europæiske NGO'er og civilsamfundsorganisationer samt EU-netværk

opmærksomhedsskabelse, information, formidlings- og markedsføringsaktiviteter (seminarer, workshopper, kampagner, møder, offentlig debat, høringer osv.) vedrørende EU's politiske prioriteter på ungdomsområdet.

Aktiviteterne skal være grænseoverskridende og kan udføres på europæisk, nationalt, regionalt eller lokalt plan.

Som tværgående princip skal de deltagende organisationers strategier være at skabe kontakt til unge med forskellig baggrund på græsrodsniveau med henblik på at sikre, at der nås ud til endnu flere unge på græsrodsniveau.

Projektets varighed skal være mellem ni og 24 måneder. Det kan ikke forlænges.

4.   PROJEKTRESULTATER OG VARIGHED

Projekterne bør påvise deres forventede bidrag til EU's ungdomspolitiske dagsorden ved at:

bygge på målene for EU-strategien for unge 2019-2027 og mere specifikt ved at vise, hvordan de bidrager til strategiens prioriteter vedrørende »engagement-netværk-mobilisering«

bygge på resultaterne af projektet »En ny fortælling for Europa«, de europæiske ungdomsmål og andre debatprojekter og opinionsundersøgelser vedrørende Europas fremtid og knytte dem til politikudvikling på lokalt/regionalt/nationalt/europæisk plan

forbedre unges inddragelse i det demokratiske liv, i form af aktivt medborgerskab og engagement med beslutningstagere (indflydelse, nye færdigheder, inddragelse af unge i projektudformning osv.)

være med til at forbedre kapaciteten hos den ungdomssektor, der er aktiv på græsrodsniveau, til at arbejde tværnationalt og fremme tværnational læring og samarbejde mellem unge og beslutningstagere

opskalere eksisterende bedste praksis og opsøgende aktiviteter ud over de(t) almindelige netværk

formidle resultaterne heraf på en effektiv og attraktiv måde til unge, der er involveret i ungdomsorganisationer, for at bane vejen for mere systematiske partnerskaber og også til unge, som ikke er tilknyttet ungdomsstrukturer, eller ugunstigt stillede unge.

Projektets varighed skal være mellem ni og 24 måneder. Det kan ikke forlænges.

5.   TILDELINGSKRITERIER

De støtteberettigede ansøgninger vil blive vurderet på basis af udelukkelses-, udvælgelses- og tildelingskriterier. Udelukkelses- og udvælgelseskriterierne findes i retningslinjerne for ansøgning på følgende adresse: https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en.

Tildelingskriterierne for finansiering af en ansøgning er:

relevansen af projektet (30 %)

kvaliteten af projektets udformning og gennemførelse (20 %)

kvaliteten af partnerskabet og samarbejdsaftalerne (30 %)

Herunder hvordan unge involveres i alle faser af projektgennemførelsen, og hvordan der tages hensyn til øst-vest- og nord-syd-linjerne

indvirkning, formidling og bæredygtighed (20 %).

Kun forslag, der har nået:

en tærskel på mindst 60 % af den samlede score (dvs. den samlede score for de 4 tildelingskriterier) og

en tærskel på mindst 50 % af hvert kriterium

tages i betragtning til EU-finansiering.

6.   BUDGET

Det samlede budget til medfinansiering af projekterne i denne indkaldelse udgør 5 000 000 EUR.

Det finansielle bidrag fra EU er mindst 100 000 EUR og kan ikke overstige 500 000 EUR. Det er begrænset til en maksimal medfinansieringssats på 80 % af de samlede støtteberettigede omkostninger.

EACEA forbeholder sig ret til ikke at fordele alle de midler, der er til rådighed.

7.   INDSENDELSESPROCEDURE OG FRIST

Ansøgningspakken skal indsendes online behørigt udfyldt ved indsendelse af det korrekte onlineansøgningsskema (eForm) og indeholde alle relevante og nødvendige bilag og støttedokumenter.

eForm findes på engelsk, fransk og tysk på følgende webadresse:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

og skal udfyldes behørigt på et af de officielle EU-sprog.

Den behørigt udfyldte eForm skal være indsendt online senest den 18. juli 2019 — kl. 12.00 (middag, lokal tid i Bruxelles) og skal indeholde de relevante bilag (10):

Yderligere obligatoriske administrative bilag skal indsendes pr. e-mail til EACEA senest med samme frist.

Ansøgere anmodes om at læse alle oplysninger om indkaldelsen af forslag EACEA/12/2019 og indsendelsesproceduren nøje og at anvende de dokumenter, der indgår i ansøgningspakken, der kan findes på:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

8.   ALLE OPLYSNINGER VEDRØRENDE INDKALDELSEN

Alle oplysninger vedrørende indkaldelse EACEA/12/2019, herunder retningslinjerne for ansøgning, findes på følgende websted:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

E-mailkontaktoplysninger:

EACEA-YOUTH@ec.europa.eu


(1)  Se C(2018)774 af 15.2.2018 (WPI 3.18): https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/c-2018-774-en.pdf.

(2)  Se Eurobarometer 455 om den europæiske ungdom (september 2017), offentliggjort januar 2018: http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/flash/surveyky/2163.

(3)  http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-3165_da.htm.

(4)  Rådets resolution 2018/C 4556/014, offentliggjort i december 2018: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:42018Y1218(01)&from=EN.

(5)  Se https://europa.eu/youth/have-your-say/new-narrative-for-europe_da

(6)  https://ec.europa.eu/youth/policy/youth-strategy_en

(7)  Flash Eurobarometer 478, http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/special/surveyky/2224.

(8)  http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/files/resources/erasmus-plus-programme-guide_da.pdf.

(9)  De budgettilpasninger, som følger af, at Serbien bliver omfattet af Erasmus+-programmet, træder i kraft pr. 1. januar 2019 med forbehold af vedtagelsen af Kommissionens beslutning om godkendelse af (ændringen af) aftalen mellem Den Europæiske Union og Republikken Serbien om deltagelse af Republikken Serbien i »Erasmus +« (Unionens program for uddannelse, erhvervsuddannelse, ungdom og sport) fra 1. januar 2019.

(10)  Alle andre administrative dokumenter, der kræves i retningslinjerne for ansøgning, skal indgives pr. e-mail til Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur senest den 18. juli 2019 (middag, lokal tid i Bruxelles) på følgende e-mailadresse: EACEA-YOUTH@ec.europa.eu


Top