Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2019/050/07

    Indkaldelse af forslag — EIB-Instituttet foreslår et nyt EIBURS-sponsorat inden for sit videnprogram

    EUT C 50 af 8.2.2019, p. 9–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    8.2.2019   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 50/9


    Indkaldelse af forslag

    EIB-Instituttet foreslår et nyt EIBURS-sponsorat inden for sit videnprogram

    (2019/C 50/07)

    EIB-Instituttets videnprogram uddeler sine forskningsstipendier gennem forskellige ordninger, bl.a.:

    EIBURS, the EIB University Research Sponsorship Programme

    EIBURS uddeler stipendier til universitetsinstitutter eller forskningscentre, som er tilknyttet universiteter i EU, kandidatlande eller potentielle kandidatlande, der arbejder med forskning inden for emner af central interesse for Banken. EIBURS-stipendier — på op til 100 000 EUR årligt over tre år — tildeles på konkurrencebasis interesserede universitetsinstitutter eller forskningscentre med anerkendt ekspertise på de udvalgte områder. De forslag, der udvælges, vil indebære levering af forskellige output, som vil indgå i en aftale med Den Europæiske Investeringsbank.

    For studieåret 2019/2020 ønskes der i EIBURS-programmet forslag vedrørende et nyt forskningsemne:

    »Opbygning af fremtiden for inkluderende finansiering: fintechs og digitaliseringens rolle«

    Debatten om indkomstulighed er ganske vist aftaget noget i de senere år, men emnet i sig selv er stadig yderst relevant. Vedvarende og store indkomstforskelle truer den sociale sammenhængskraft i det europæiske samfund og kræver en passende politikreaktion. En hensigtsmæssig langsigtet løsning ville være at give samfundets dårligst stillede muligheder for at realisere deres påviste iværksætterambitioner. Inkluderende finansiering, dvs. at stille finansielle og ikke-finansielle produkter og ydelser til rådighed for arbejdsløse eller klienter fra andre sårbare grupper, er et politikinstrument med sigte på at bekæmpe fattigdom og mindske indkomstulighed. Sektoren for inkluderende finansiering er imidlertid kommet i søgelyset og er blevet kritiseret på en række punkter: det opsøgende arbejde er stagneret, og prisen på lån anses ofte for at være for højt sat til effektivt at kunne afhjælpe eventuelle politikrelaterede bekymringer vedrørende fattigdomsbekæmpelse.

    Derfor sigter dette forskningsprojekt mod at undersøge potentialet i teknologisk og finansiel innovation med hensyn til at gøre sektoren for inkluderende finansiering mere effektiv. Forskningsforslag bør indeholde en strategi vedrørende følgende elementer:

    1.

    Den teknologiske og finansielle innovations disruptive potentiale

    En bred, omfattende og udtømmende oversigt over den teknologiske og finansielle innovations potentiale for disruption af inkluderende finansieringsmekanismer samt forbedring af sektorens evne til at bidrage til opfyldelsen af socialpolitiske mål.

    Vi tilskynder til særlig fokus på den finansielle og teknologiske innovations evne til at forbedre finansielle institutioners opsøgende indsats over for specifikke socialpolitiske målgrupper, f.eks. kvindelige iværksættere, migranter, mennesker, der har fået frataget stemmeretten, landbefolkningen og sociale virksomheder.

    Særlige emner, der skal behandles: hvordan vil brugen af fintech/finansiel innovation påvirke:

    Samspillet i kommunikation med klienten

    Efteruddannelse og mentorordning

    Prisfastsættelse på lån

    Screeningsproces

    Låneansøgningsprocedure

    Genopretning af lån

    Finansiel lønsomhed

    Bedre vurdering af det sociale afkast: at øge synligheden

    2.

    Brug af finansiel innovation (fintech) i den inkluderende finansieringssektor

    En opfølgningsdel omfatter ideelt empirisk dokumentation for de disruptionsområder, der er identificeret i del 1: historie, udvikling og aktuel status.

    En sammenlignende analyse af forskellige europæiske regioner/lande er ønskelig.

    Dokumentation af status på digitalisering i finansielle institutioner, der opererer inden for mikrofinans samt socialt og med migrantiværksættere.

    En række casestudier, der illustrerer de disruptive mekanismer, som er dokumenteret under del 1.

    3.

    Evidens vedrørende den kausale effekt af finansiel innovation: den inkluderende finansieringssektors effektivitet med hensyn til at bidrage til opfyldelse af socialpolitiske mål

    På grundlag af de teoriserede mekanismer i del 1 og de data, der er indsamlet og dokumenteret i del 2, bør forskningsforslaget skitsere en metodologi til kvantificering af den teknologiske og finansielle innovations virkning på et politikmål, som er relevant for sektoren, f.eks. finansielt sårbare gruppers adgang til kredit, antallet af migrantiværksættere.

    Den empiriske metodologi kan have enten en mikro- eller en makrotilgang (eller begge), men bør sigte mod at identificere en kausal effekt.

    Brugen af finansiel innovation i den inkluderende finansieringssektor er et yderst relevant emne for EIB-Gruppen, hvilket bekræftes af Den Europæiske Investeringsbanks, Den Europæiske Investeringsfonds og EIB-Instituttets stærke engagement i denne sektor. EIB-Gruppen er velplaceret til at kunne reagere på et markedsmiljø i hurtig forandring — herunder f.eks. den nye fintech — og til at realisere disse aktiviteters vigtige sociale dimensioner mere effektivt.

    Forslag indgives på engelsk senest den 15. april 2019 kl. 24:00 (CET). Forslag modtaget efter denne dato vil ikke blive taget i betragtning. Forslagene sendes til:

    Events.EIBInstitute@eib.org

    For yderligere oplysninger om EIBURS-udvælgelsen og om EIB-Instituttet henvises til: http://institute.eib.org/.


    Top