EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2012/152/05

Indkaldelse af interessetilkendegivelser vedrørende hvervet som medlem af Det Videnskabelige Udvalg ved Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) — Ref.: CEI-SCIE-2012

EUT C 152 af 30.5.2012, p. 5–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.5.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 152/5


Indkaldelse af interessetilkendegivelser vedrørende hvervet som medlem af Det Videnskabelige Udvalg ved Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA)

Ref.: CEI-SCIE-2012

2012/C 152/05

1.   AGENTURET

Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) (i det følgende benævnt »agenturet«) er et rådgivende EU-organ med hjemsted i Wien, Østrig (1).

Målet med agenturet er at tilvejebringe bistand og ekspertise vedrørende grundlæggende rettigheder til EU's og medlemsstaternes relevante institutioner, organer, kontorer og agenturer samt myndigheder ved gennemførelsen af EU-lovgivningen og bistå dem med fuldt ud at overholde de grundlæggende rettigheder, når de træffer foranstaltninger eller tager initiativer inden for deres respektive kompetenceområder (2).

Agenturet har fokus på situationen for grundlæggende rettigheder i EU og dens 27 medlemsstater. Kandidatlande og lande, der har indgået en stabiliserings- og associeringsaftale med EU, kan opfordres til at deltage. Dette er på nuværende tidspunkt tilfældet med hensyn til Kroatien.

Agenturet består af følgende organer:

 

Bestyrelse

 

Forretningsudvalg

 

Videnskabeligt udvalg

 

Direktør

2.   DET VIDENSKABELIGE UDVALG

Med denne indkaldelse af interessetilkendegivelser opfordres eksperter, som besidder den nødvendige erfaring inden for en eller flere videnskabelige discipliner på området grundlæggende rettigheder, til at tilkendegive deres interesse for at blive medlem af agenturets videnskabelige udvalg.

I henhold til artikel 14, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 af 15. februar 2007 (i det følgende benævnt »forordningen«) om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (i det følgende benævnt »agenturet«), udpeger bestyrelsen et videnskabeligt udvalg, som består af 11 uafhængige personer, der er højt kvalificeret inden for grundlæggende rettigheder.

Det videnskabelige udvalgs rolle:

I henhold til forordningens artikel 14, stk. 5, sikrer det ovennævnte videnskabelige udvalg den videnskabelige kvalitet af agenturets arbejde.

I den forbindelse inddrager agenturets direktør det videnskabelige udvalg i forberedelsen af alle dokumenter, der udarbejdes i overensstemmelse med forordningens artikel 4, stk. 1, litra a)-f) og litra h), vedrørende:

indsamling, registrering og formidling af relevante, objektive, pålidelige og sammenlignelige oplysninger og data om grundlæggende rettigheder, herunder resultater af forskning og overvågning indberettet til agenturet af EU-medlemsstater, EU-institutioner, -organer, -kontorer og -agenturer, forskningscentre, nationale organer, ikke-statslige organisationer, tredjelande og internationale organisationer, herunder de kompetente organer under Europarådet

udvikling af metoder og standarder til forbedring af sammenligneligheden, objektiviteten og pålideligheden af data om grundlæggende rettigheder på europæisk plan i samarbejde med Europa-Kommissionen og EU-medlemsstaterne

udførelse af forskning og videnskabelige undersøgelser, indledende undersøgelser og feasibilityundersøgelser om spørgsmål i forbindelse med grundlæggende rettigheder

fremsættelse og offentliggørelse af udtalelser om specifikke tematiske emner, der har relevans for grundlæggende rettigheder

offentliggørelse af en årsberetning om spørgsmål vedrørende grundlæggende rettigheder under agenturets aktivitetsområder samt eksempler på god praksis

offentliggørelse af tematiske rapporter baseret på agenturets analyser, forskning og undersøgelser

udformning af en kommunikationsstrategi og fremme af en dialog med civilsamfundet for at øge bevidstheden om grundlæggende rettigheder og aktivt orientere om agenturets arbejde.

Det videnskabelige udvalgs funktionsmåde:

Til forskel fra bestyrelsen er det videnskabelige udvalg et rådgivende organ, der ikke deltager i forvaltningen og ledelsen af agenturet. Samtidig er udvalget et arbejdsorgan, der deltager i agenturets forskningsprocesser. Dette indebærer, at medlemmerne forventes at være parate til at bidrage væsentligt med tid og arbejdsindsats til agenturets virksomhed ved at analysere og fremsætte bemærkninger til agenturets arbejde, hvilket kan nødvendiggøre detaljerede skriftlige bidrag. Ifølge udvalgets nuværende arbejdsmetoder (3) overvåger de enkelte udvalgsmedlemmer et eller flere specifikke forskningsprojekter som »rapportører«, lige fra projektforslaget tages op til de endelige resultater offentliggøres. Beslutninger vedrørende den »videnskabelige kvalitet af agenturets arbejde« træffes kollektivt af det videnskabelige udvalgs medlemmer. Udvalget ledes af en formand, der vælges af udvalget for en mandatperiode på et år (4). Formanden bistås af et sekretariat inden for rammerne af FRA’s operationelle virksomhed.

Det videnskabelige udvalgs sammensætning:

I henhold til forordningens artikel 14, stk. 1, består det videnskabelige udvalg af 11 uafhængige personer, der er højt kvalificeret inden for grundlæggende rettigheder. Bestyrelsen udpeger medlemmerne efter en gennemsigtig procedure med indkaldelse af ansøgninger og udvælgelse efter at have hørt det kompetente udvalg i Europa-Parlamentet (5).

Agenturets bestyrelse sørger for ligelig geografisk repræsentation i medlemskabet af det videnskabelige udvalg, den skal udpege. Desuden tilstræber bestyrelsen, at der opnås en ligelig kønsfordeling i det videnskabelige udvalg. Den vil ligeledes være særlig opmærksom på de videnskabelige discipliner og specialiseringer med henblik på at dække de forskellige områder, der er fastsat i agenturets flerårige rammeprogram.

I henhold til forordningens artikel 14, stk. 1, kan bestyrelsens medlemmer ikke være medlemmer af det videnskabelige udvalg.

Medlemmerne af det videnskabelige udvalg skal være eksperter i en eller flere af de discipliner, der er forbundet med eller er relevante for menneskerettigheder, herunder:

samfundsvidenskab, herunder forskningsmetoder og tværnational, komparativ forskning

jura, herunder komparativ forfatningsret, EU-ret og international ret

statskundskab

statistik.

Mandatperiode:

Mandatperioden for det videnskabelige udvalgs medlemmer er fem år. Perioden kan ikke forlænges. Det videnskabelige udvalgs medlemmer er uafhængige, og de skal iagttage reglerne om fortrolighed.

De kan kun udskiftes på egen anmodning eller i tilfælde af varigt forfald. Hvis et medlem imidlertid ikke længere opfylder uafhængighedskriterierne, skal vedkommende straks underrette Kommissionen og agenturets direktør. Bestyrelsen kan også på forslag af en tredjedel af sine medlemmer eller af Kommissionen erklære manglende uafhængighed og afsætte den pågældende. Bestyrelsen udnævner et nyt medlem for resten af mandatperioden efter proceduren for ordinære medlemmer. Hvis resten af mandatperioden er på under to år, kan det nye medlems mandat forlænges til en fuld femårsperiode. Agenturet skal på sit websted offentliggøre og ajourføre en liste over medlemmerne af det videnskabelige udvalg.

Det videnskabelige udvalgs møder:

I henhold til forordningens artikel 14, stk. 6, mødes det videnskabelige udvalg fire gange om året i plenarsamlinger. Møderne finder sted på agenturets hjemsted (Wien), medmindre andet er aftalt. Medlemmerne forventes at deltage i disse møder og bidrage væsentligt med tid og arbejdsindsats, bland andet ved at gennemgå og fremsætte bemærkninger til materiale, der forelægges dem. Bemærkningerne skal helst være skriftlige og begrundede.

Medlemmer af det videnskabelige udvalg har ret til en godtgørelse i forbindelse med deres deltagelse i det videnskabelige udvalgs aktiviteter (6).

3.   NØDVENDIGE KVALIFIKATIONER OG NØDVENDIG ERFARING, BEDØMMELSESKRITERIER

A.   Valgbarhedskriterier

Ansøgere om medlemskab af det videnskabelige udvalg skal opfylde nedenstående fire kriterier:

have en universitetsgrad på postgraduat-niveau eller tilsvarende inden for et relevant videnskabeligt område

have syv års dokumenteret faglig erfaring med at arbejde med grundlæggende rettigheder inden for discipliner som samfundsvidenskab, statskundskab, jura og/eller statistik — efter at have erhvervet ovennævnte universitetsgrad

have en EU-medlemsstats nationalitet

have et grundigt kendskab til ét af EU's officielle sprog og et tilfredsstillende kendskab til et andet EU-sprog (7).

B.   Udvælgelseskriterier

VÆSENTLIGE:

De fem væsentlige krav ved udvælgelsen af medlemmerne af det videnskabelige udvalg er:

—   videnskabelig ekspertise: videnskabelig ekspertise inden for de områder, der vedrører agenturets mandat, herunder publikationer inden for disse og/eller nært beslægtede områder

—   tværnational, komparativ erfaring: stor erfaring med arbejde og/eller forskning i mere end et land på områder, der er tæt knyttet til agenturets arbejde

—   indgående kendskab til spørgsmål vedrørende grundlæggende rettigheder i praksis: stor erfaring inden for juridiske, samfundsvidenskabelige, politiske og/eller praktiske aspekter af gennemførelsen af grundlæggende rettigheder i praksis — f.eks. erfaring med feltarbejde og dataanalyse, teknisk rådgivning, juridiske vurderinger eller arbejde for en international statslig eller ikke-statslig organisation

—   udfærdigelse af udtalelser og/eller henstillinger: erfaring med at udarbejde udtalelser eller henstillinger på nationalt eller internationalt plan, der har forbindelse til de områder, der er af interesse for agenturet. Erfaringen kan også gælde konklusioner og resultater fra vigtig forskning

—   indgående kendskab til videnskabeligt engelsk: et indgående kendskab til skriftligt og mundtligt engelsk. Agenturets arbejdssprog er engelsk.

FORDELAGTIGT:

Nedenstående tre kriterier vil blive betragtet som yderligere fordele:

har eller har haft et permanent professorat eller lektorat ved en akademisk institution

en doktorgrad

faglig erfaring fra et tværfagligt miljø, helst i en international sammenhæng.

Overholdelsen af ovennævnte væsentlige krav vil blive bedømt på grundlag af nedenstående pointskala, fakta og dokumentation:

1)   Videnskabelig ekspertise (0-30 point)

relevante videnskabelige publikationer — mindst 10 publikationer af høj kvalitet

relevante ekspertudtalelser, henstillinger eller konklusioner afgivet over for offentlige myndigheder

relevante forskningsprojekter i forskellige EU-medlemsstater

relevant undervisning i forskellige EU-medlemsstater og erfaring med at lede internationale konferencer og deltage i internationale arbejdsgrupper og i tværfaglige projekter.

2)   Tværnational, komparativ erfaring (0-15 point)

relevant erfaring med feltarbejde, herunder f.eks. multinationale undersøgelser

relevant erfaring med at yde politisk og juridisk rådgivning i en international eller tværnational sammenhæng

relevant erfaring med sammenligning af politiske systemer og komparativ forfatningsret (EU).

3)   Indgående kendskab til spørgsmål vedrørende grundlæggende rettigheder i praksis og politik (0-15 point)

relevant erfaring med offentlig forvaltning eller politik, herunder indehaver eller tidligere indehaver af ledende stilling

relevant erfaring inden for retsvæsenet, herunder indehaver eller tidligere indehaver af ledende stilling

relevant erfaring fra ikke-statslige organisationer, herunder indehaver eller tidligere indehaver af ledende stilling

relevant erfaring fra nationale menneskerettighedsorganisationer eller andre menneskerettighedsinstanser på nationalt plan, herunder indehaver eller tidligere indehaver af ledende stilling

relevant erfaring inden for grundlæggende rettigheder på internationalt plan, herunder indehaver eller tidligere indehaver af ledende stilling.

4)   Udfærdigelse af udtalelser og/eller henstillinger/konklusioner (0-15 point)

stor erfaring med at omsætte videnskabelig forskning til relevante henstillinger til brug i praksis

stor erfaring med at afgive koncise og politisk relevante ekspertudtalelser til offentlige forvaltninger og ngo'er

stor erfaring som videnskabelig redaktør

erfaring med at formidle grundlæggende rettigheder til en bredere offentlighed.

5)   Indgående kendskab til videnskabeligt engelsk (0-10 point)

indgående kendskab til videnskabeligt engelsk i skrift

stor erfaring med videnskabelig fremstilling og redigering af tekst på engelsk.

De kriterier, der er anført som fordelagtige, bedømmes med 0-5 point.

Der skal i udvælgelsesfasen ligeledes tages hensyn til behovet for at sikre en god geografisk balance og kønsfordeling.

4.   INDGIVELSE AF ANSØGNING

Kandidaterne skal indgive ansøgningen elektronisk via agenturets websted: http://www.fra.europa.eu

Kun online-ansøgninger vil blive accepteret. En ansøgning vil kun komme i betragtning, hvis den indeholder:

en interesseerklæring (højst en side)

en registreringsformular, som findes på agenturets websted på den side, der vedrører denne indkaldelse af interessetilkendegivelser

en liste over videnskabelige publikationer i bøger og tidsskrifter, der er peer-reviewed, herunder resuméer af de fem mest relevante artikler (tre af disse resuméer bør være på engelsk). Yderligere understøttende dokumenter kan kræves på et senere tidspunkt af udvælgelsesprocessen.

Eventuelle spørgsmål vedrørende indkaldelsen og ansøgningsproceduren kan sendes til følgende adresse:

selection-scientific-committee@fra.europa.eu

5.   UDVÆLGELSESPROCEDURE, UDPEGELSE OG MANDATPERIODE

Forhåndsudvælgelse:

Agenturets direktør forbereder og tilrettelægger arbejdet med at udvælge medlemmerne af det videnskabelige udvalg. Direktøren skal være formand for en udvælgelseskomité, der består af agenturets afdelingsledere og en person udpeget af Europarådet til dette formål. To medlemmer af agenturets bestyrelse kan deltage i udvælgelseskomitéen som observatører.

Udvælgelseskomitéen bedømmer kandidaternes egnethed i overensstemmelse med adgangskravene. Manglende opfyldelse af et af disse krav vil medføre, at den pågældende kandidat udelukkes fra de næste trin i udvælgelsesprocessen.

Udvælgelseskomitéen bedømmer dernæst hver egnet kandidat ud fra udvælgelseskravene. Den udarbejder en »individuel bedømmelsesformular« for hver enkelt kandidat, som omfatter en kort kommentar, hvor den pågældende kandidats særlige fortrin/svagheder fremhæves.

Direktøren forelægger resultaterne af udvælgelsesprocessen for agenturets forretningsudvalg og informerer om, hvilke kandidater, der anses for uegnede.

Udvælgelse:

Forretningsudvalget bedømmer alle kandidaterne ud fra de fastlagte udvælgelseskrav.

Ved denne bedømmelse tager forretningsudvalget hensyn til:

udvælgelseskomitéens arbejde

behovet for, at de specialiserede områder, som medlemmerne af det videnskabelige udvalg repræsenterer, dækker de mest relevante videnskabelige områder, der har tilknytning til grundlæggende rettigheder i overensstemmelse med agenturets arbejdsområder og mål

behovet for at sikre en ligelig geografisk balance og kønsfordeling.

Forretningsudvalget fremsender en liste over de mest egnede kandidater til bestyrelsen. Denne liste bør indeholde mindst 11 og højest 22 navne. Denne liste vil også omfatte point og en konklusion vedrørende hver enkelt kandidats egnethed som medlem af det videnskabelige udvalg.

Formanden for forretningsudvalget forelægger resultaterne af udvælgelsesprocessen for bestyrelsen og angiver, hvilke kandidater, der anses for uegnede.

Agenturets operationelle tjenestegrene yder teknisk og logistisk bistand under udvælgelsesprocessen.

Udpegelse:

På grundlag af den liste, der er fremsendt af forretningsudvalget, udpeger agenturets bestyrelse medlemmerne af det videnskabelige udvalg efter at have hørt det kompetente udvalg i Europa-Parlamentet. Kandidater, der ikke udpeges, opføres på en reserveliste.

I henhold til forretningsordenens artikel 14, stk. 2, er medlemmernes mandatperiode fem år, som ikke kan forlænges.

Reservelisten gælder i det udpegede videnskabelige udvalgs mandatperiode. I tilfælde af et medlems forfald udpeger bestyrelsen et nyt medlem fra reservelisten. Det nye medlem udpeges for resten af det videnskabelige udvalgs mandatperiode. I overensstemmelse med forordningens artikel 14, stk. 1, skal bestyrelsen imidlertid følge en procedure for udpegelsen, der er identisk med den procedure, der gælder for udpegelsen af det oprindelige medlem, herunder høring af Europa-Parlamentets LIBE-udvalg. LIBE-udvalget kan beslutte at offentliggøre kandidaternes navne og CV'er.

6.   LOYALITETS-, INTERESSE- OG FORTROLIGHEDSERKLÆRING

Medlemmerne af det videnskabelige udvalg udpeges på et personligt grundlag. Medlemmerne forpligter sig til at handle uafhængigt af ekstern indflydelse. De vil derfor blive anmodet om at afgive en loyalitetserklæring og en interesseerklæring (8).

De vil også blive anmodet om at afgive en fortrolighedserklæring med henblik på iagttagelse af fortrolighedsreglerne, når de behandler oplysninger, som agenturet specifikt har betragtet som »bestemt til tjenestebrug (»RESTREINT UE«) eller fortrolige (»CONFIDENTIEL UE«)« (9).

7.   LIGE MULIGHEDER

Agenturet opfordrer enhver, der opfylder valgbarhedskriterierne og er interesseret i at blive medlem af agenturets videnskabelige udvalg, til at indgive en ansøgning.

Agenturet ønsker ligestilling og sikrer, at dets udvælgelsesprocedurer ikke indebærer forskelsbehandling på grund af køn, hudfarve, race, etnisk eller social oprindelse, genetiske anlæg, sprog, religion eller tro, politisk eller anden anskuelse, tilhørsforhold til et nationalt mindretal, formueforhold, fødsel, handicap, alder eller seksuel orientering eller af anden årsag.

8.   BESKYTTELSE AF PERSONOPLYSNINGER

Bemærk venligst, at agenturet ikke returnerer ansøgninger til kandidaterne. De personoplysninger, som agenturet anmoder kandidaterne om, behandles i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 af 18. december 2000 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i fællesskabsinstitutionerne og -organerne og om fri udveksling af sådanne oplysninger. Dette gælder navnlig fortroligheden og sikkerheden af sådanne oplysninger.

Personoplysninger behandles udelukkende med henblik på udvælgelsesproceduren. Har kandidaten spørgsmål vedrørende behandlingen af sine personoplysninger, bedes disse sendt til følgende adresse:

selection-scientific-committee@fra.europa.eu

9.   FRIST

Sidste frist for indgivelse af ansøgning er den 4. juli 2012 kl. 13:00 (lokal tid, GMT +1).

Bemærk venligst at på grund af det store antal ansøgninger, vi modtager, kan systemet have problemer med at behandle de store mængder data, der indkommer hen imod ansøgningsfristens udløb. Det tilrådes derfor at indsende ansøgningen i god tid inden fristens udløb.


(1)  Agenturets grundforordning, der blev vedtaget af Rådet for Den Europæiske Union, blev offentliggjort i EUT L 53 af 22.2.2007, s. 1.

(2)  Artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 168/2007 af 15. februar 2007 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder.

(3)  Vedtaget af det nuværende videnskabelige udvalg og kan ændres.

(4)  Artikel 19 i forretningsordenen for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder.

(5)  Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (»LIBE-udvalg«).

(6)  Artikel 24, stk. 1, og artikel 25, stk. 1-3, i forretningsordenen for Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder og afgørelse nr. 11FIN 2010 af 20. april 2010 om »regler for godtgørelse af udgifter afholdt af medlemmer af eller suppleanter til bestyrelsen, medlemmer af forretningsudvalget, medlemmer af det videnskabelige udvalg, eksterne medlemmer af udvælgelseskomitéer og eksperter, der er indbudt til at deltage i møder«.

(7)  

Bemærk: Arbejdssproget for alle møder og al dokumentation — for både agenturet og medlemmerne af det videnskabelige udvalg — er engelsk. Agenturet oversætter kun de endelige versioner af dets dokumentation til andre EU-sprog, hvorfor det forventes, at kandidaterne har meget gode engelskkundskaber — høreforståelse, læseforståelse og skriftlig fremstilling — da oversættelse og tolkning ikke er mulig med hensyn til udvalgets arbejde.

(8)  Forretningsordenens artikel 27, stk. 1-4, og bilag 2 og 3 til bilag I.

(9)  Forretningsordenens artikel 26, stk. 1-3, og bilag 1 til bilag I.


Top