Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2006/069/01

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om — Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om et særprogram om bekæmpelse af vold (Daphne), forebyggelse af narkotikamisbrug og information af offentligheden for perioden 2007-2013 som en del af det generelle program om grundlæggende rettigheder og retfærdighed — Forslag til Rådets afgørelse om et særprogram om grundlæggende rettigheder og unionsborgerskab for perioden 2007-2013 som en del af det generelle program om grundlæggende rettigheder og retfærdighed — Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om et særprogram om civilret for perioden 2007-2013 som en del af det generelle program om grundlæggende rettigheder og retfærdighed KOM(2005) 122 endelig — 2005/0037 (COD) — 2005/0038 (CNS) — 2005/0040 (COD)

    EUT C 69 af 21.3.2006, p. 1–4 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    21.3.2006   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 69/1


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om et særprogram om bekæmpelse af vold (Daphne), forebyggelse af narkotikamisbrug og information af offentligheden for perioden 2007-2013 som en del af det generelle program om grundlæggende rettigheder og retfærdighed

    Forslag til Rådets afgørelse om et særprogram om grundlæggende rettigheder og unionsborgerskab for perioden 2007-2013 som en del af det generelle program om grundlæggende rettigheder og retfærdighed

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om et særprogram om civilret for perioden 2007-2013 som en del af det generelle program om grundlæggende rettigheder og retfærdighed

    KOM(2005) 122 endelig — 2005/0037 (COD) — 2005/0038 (CNS) — 2005/0040 (COD)

    (2006/C 69/01)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 19. juli 2005 under henvisning til EF-traktatens 262 artikel at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

    Det forberedende arbejde henvistes til Sektionen for Beskæftigelse, Sociale og Arbejdsmarkedsmæssige Spørgsmål og Borgerrettigheder, som udpegede Brenda King til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 8. december 2005.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 423. plenarforsamling den 18. og 19. januar 2006, mødet den 19. januar, følgende udtalelse med 122 stemmer for, 2 imod og 2 hverken for eller imod:

    1.   Baggrund

    1.1

    Rådet og Kommissionen har vedtaget en 5-årig handlingsplan for at gennemføre Haag-programmet om styrkelse af området med frihed, sikkerhed og retfærdighed.

    1.2

    EØSU er for øjeblikket ved at udarbejde en udtalelse om »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet: Haag-programmet: Ti prioriteter for de næste fem årPartnerskabet for fornyelse i EU inden for frihed, sikkerhed og retfærdighed.«  (1) I udtalelsen hedder det, at det nu er op til Haag-programmet »at fuldføre den vanskelige opgave med at konsolidere og fremme skabelsen af et fælles område med frihed, sikkerhed og retfærdighed«. Endvidere understreges betydningen af at tilvejebringe »en rimelig balance mellem de tre dimensioner for ikke at svække de grundlæggende værdier (menneskerettigheder og borgerrettigheder) og demokratiske principper (retsstaten), som er fælles for hele Unionen.« Udvalget konkluderer, at denne balance ikke er opnået, idet en uforholdsmæssig stor del af lovgivningen fokuserer på sikkerhed.

    1.3

    Den finansielle ramme for perioden 2007-2013, som understøtter Haag-programmet, består af følgende:

    1.3.1

    Solidaritet og forvaltning af migrationsstrømme. (2)

    1.3.2

    Sikkerhed og beskyttelse af frihedsrettigheder. (3)

    1.3.3

    Grundlæggende rettigheder og retfærdighed. (4)

    1.4

    EØSU finder, at ubalancen mellem de tre dimensioner: frihed, sikkerhed og retfærdighed også afspejler sig i de finansielle overslag, idet sikkerhed tegner sig for broderparten af budgettet.

    1.5

    Den 5-årige handlingsplan er tæt knyttet til andre planer og forslag vedrørende frihed, sikkerhed og retfærdighed som f.eks. den nylige EU-narkotikahandlingsplan.

    1.6

    EØSU agter at tage stilling til Haag-programmet og de tre rammeprogrammer under ét i et forsøg på at påvirke programmets endelige indhold.

    1.7

    Handlingsplanen fokuserer på en forbedring af det interguvernementale samarbejde mellem medlemsstaterne og mellem sidstnævnte og de kompetente EU-agenturer og tjenestegrene, som beskæftiger sig med den interne sikkerhed. Det er Kommissionens opgave at overvåge effektiviteten af de forskellige planer, programmer og forslag. Dette er i tråd med nærhedsprincippet i EF-traktatens artikel 5.

    2.   Generelle bemærkninger

    2.1

    EØSU noterer sig, at Kommissionens forslag om at fastlægge et rammeprogram om grundlæggende rettigheder og retfærdighed er en del af en sammenhængende pakke med forslag, der skal sikre Haag-programmet den nødvendige støtte inden for rammerne af de finansielle overslag for 2007.

    2.2

    EØSU noterer sig ligeledes Kommissionens fokus på forenkling og rationalisering af den eksisterende finansielle støtte på området frihed, sikkerhed og retfærdighed, som skal sikre en større fleksibilitet ved fastsættelsen af prioriteringer og en større gennemsigtighed.

    2.3

    EØSU finder det vigtigt, at der er fælles fodslag mellem medlemsstaterne, når det drejer sig om principperne om demokrati og respekt for menneskerettighederne og de grundlæggende frihedsrettigheder samt retsstatsprincippet. Dette er af særlig betydning, nu hvor EU forhandler med kandidatlande med sigte på en yderligere udvidelse.

    2.4

    Det bekymrer imidlertid EØSU, at Kommissionens forslag fremsættes i en periode, hvor EU er præget af stor usikkerhed. Da det er hensigten at basere Haag-programmet på forfatningstraktaten, må den aktuelle situation få en række konsekvenser, man nødvendigvis må tage stilling til.

    2.5

    Desuden består det generelle program af fire særprogrammer. Det er tvivlsomt, om noget generaldirektorat i Kommissionen har overblik over alle aspekter af dette særlige politikområde. EØSU sætter derfor spørgsmålstegn ved, om alle de fornødne overvågnings-, kontrol- og evalueringssystemer til en effektiv vurdering af programmet er til stede.

    2.6

    De finansielle overslag for perioden 2007-2013 er nu blevet vedtaget, men det samlede budget (Kapitel 3A — Frihed, Sikkerhed og Retfærdighed) er blevet beskåret med 524 mio. euro, fra 7 154 mio. euro til 6 630 mio. euro. Dette skaber efter EØSU's mening usikkerhed omkring det af Kommissionens bebudede budget på 543 mio. euro til programmet om grundlæggende rettigheder og retfærdighed i samme periode og om fordelingen af dette budget på de tre rammeprogrammer, som endnu ikke ligger fast. EØSU er derfor usikker på, hvad de endelige konsekvenser bliver for særprogrammerne og for aktiviteterne under det overordnede program.

    2.7

    EØSU føler sig ikke overbevist om, at Kommissionens forslag er blevet udformet under fornøden hensyntagen til nærhedsprincippet i EF-traktatens artikel 5, idet der synes at mangle den fornødne erkendelse af, hvilke områder der bedst lader sig takle på nationalt, regionalt og/eller lokalt plan i samarbejde med de berørte arbejdsmarkedsparter.

    2.8

    EØSU anbefaler på det kraftigste, at dette forslag stilles i bero, indtil der er skabt klarhed om det retlige og finansielle grundlag. Udvalget foreslår, at man i mellemtiden holder fast ved det nuværende programs tilgang på området frihed, sikkerhed og retfærdighed, indtil den nuværende situation er blevet afklaret.

    3.   Særlige bemærkninger vedrørende de finansielle midler og programmerne

    3.1   Finansielle ressourcer

    Der er i Kommissionens forslag visse uoverensstemmelser i oplysningerne om de finansielle midler, jf. tabellen nedenfor. Kommissionen har forklaret, at tallene er korrekte, men at de præsenteres forskelligt. Udvalget bemærker, at der ikke er nogen forklaring på denne forskel i teksten. Der er imidlertid en fejl på side 38 i den engelske udgave af teksten. Efter EØSU's mening bør der være konsekvens og klarhed i præsentationen af de finansielle oplysninger. De påpegede uoverensstemmelser må ryddes af vejen, da akkuratesse og konsekvens er lige så vigtige som den forenkling og gennemsigtighed, der er Kommissionens erklærede mål med forslaget.

    Finansielle midler 2007-2013

    Side 9

    Side 18/28

    Side 38

    Side 54

    Side 70/78

    I alt

    543

     

    (EN: 5439)

     

     

    Grundlæggende rettigheder og unionsborgerskab

    93,8

     

    96,5

     

     

    Civilret

    106,5

     

     

     

    109,3

    Strafferet

    196,2

     

     

    199

     

    Bekæmpelse af vold

    135,4

    138,2

     

     

     

    Administrative udgifter

    11,1

     

     

     

     

    3.2   Det generelle program om grundlæggende rettigheder og retfærdighed

    3.2.1

    EØSU bifalder Kommissionens erkendelse af, at der er et spændingsfelt mellem beskyttelsen af de grundlæggende personlige rettigheder og udøvelsen af EU-medlemsstaternes grundlæggende ansvar på områderne frihed, sikkerhed og retfærdighed, nu hvor disse spørgsmål diskuteres på alle niveauer lige fra den enkelte borger til EU-byrokraten.

    3.2.2

    Med hensyn til grundlæggende rettigheder plæderer Kommissionen for, at der i højere grad sættes ind over for racisme, fremmedhad og antisemitisk adfærd, og lægger op til øget støtte til tværreligiøse og multikulturelle dialogformer med sigte på at bekæmpe disse fænomener.

    3.2.3

    EØSU er helt enig med Kommissionen i dette synspunkt, men føler, at det ikke i tilstrækkelig grad afspejler den aktuelle situation i EU. Den Internationale Helsinki-sammenslutning for Menneskerettigheder (IHF) offentliggjorde i marts 2005 en rapport, som påpegede, at muslimer i Europa er blevet udsat for øget diskrimination siden angrebene den 11. september. For at citere IHF's bestyrelsesformand: »I kølvandet på 11. september har muslimske minoriteter i EU oplevet voksende mistillid og fjendtlighed. I takt med, at kampen mod terrorismen er blevet optrappet, og den oplevede trussel om religiøs ekstremisme er blevet et centralt omdrejningspunkt i den offentlige debat, er de eksisterende former for fordomme og diskrimination blevet bestyrket, og muslimer har i stigende grad følt, at de hænges ud i kraft af deres tro.« (5)

    3.2.4

    EØSU anbefaler derfor at tilføje islamofobi for at understrege behovet for at takle denne særlige form for racisme, hvor kultur og religion overlapper hinanden.

    3.2.5

    EØSU bemærker, at bekæmpelse af vold er det eneste område, hvor der ikke findes et organ til deling af synergier. Udvalget foreslår derfor Kommissionen at undersøge, hvordan man i praksis kan sikre, at bekæmpelse af vold ikke overses som prioriteret indsatsområde.

    3.2.6

    EØSU anser det ligeledes for en væsentlig forglemmelse, at programmet om grundlæggende rettigheder og retfærdighed ikke vil blive koordineret med det nye europæiske institut for ligestilling mellem mænd og kvinder. Udvalget anbefaler derfor, at der medtages en specifik målsætning herom med sigte på instituttets åbning i 2007.

    3.3   Bekæmpelse af vold samt forebyggelse af og information om narkotikamisbrug

    3.3.1

    Det Europæiske Råd i juni 2005 markerede udtrykkeligt sin tilfredshed mednarkotikahandlingsplanen (2005-2008) inden for rammerne af narkotikastrategien (2005-2012). Dette møde afspejlede, at narkotikahandlingsplanen og kampen mod terrorisme vægtes højt.

    3.3.2

    EØSU bifalder denne vægtning, men føler, at bekæmpelsen af vold mod børn, kvinder og unge samt menneskehandel med henblik på seksuel udnyttelse risikerer at blive nedprioriteret, fordi denne indsats kombineres med bekæmpelsen af narkotikamisbrug og –handel, navnlig fordi det samlede budget og dettes fordeling på de enkelte programmer ikke er blevet endeligt vedtaget.

    3.3.3

    EØSU anbefaler, at bekæmpelse af vold får en særskilt målsætning og budgetpost. Dermed kan man sikre en passende prioritering og øget gennemsigtighed.

    3.3.4

    Udvalget bifalder understregningen af, at bekæmpelse af vold ikke kun er et offentligt sundhedsanliggende, men er et anerkendt led i beskyttelsen af de grundlæggende rettigheder som fastsat i chartret om grundlæggende rettigheder.

    3.3.5

    EØSU anbefaler, at det tydeliggøres i den specifikke målsætning for det generelle program, at bekæmpelsen af vold i alle dens former udtrykkeligt inkluderer menneskehandel med henblik på seksuel udnyttelse. Dette er vigtigt, fordi bekæmpelse af menneskehandel har en grænseoverskridende dimension, således at en EU-strategi og –handlingsplan på dette område er både relevant og nødvendig.

    3.3.6

    Definitionen af målgrupper (artikel 6) i forbindelse med bekæmpelse af vold bør være mere specifik, navnlig når man vil argumentere med en europæisk merværdi, da man ellers risikerer at komme i konflikt med nærhedsprincippet.

    3.3.7

    EØSU finder det vigtigt, at grænsekontrolmyndighederne medtages som målgruppe, da disse embedsmænd spiller en central rolle i kampen for at afskære de distributionskanaler, som benyttes til menneske- og narkotikasmugling.

    3.3.8

    EØSU konstaterer med bekymring, at bekæmpelsen af vold mod kvinder, unge og børn tilsyneladende stort set overlades til ngo'erne med støtte via Daphne-programmet. Udvalget finder, at også medlemsstaterne bør markere sig klart på disse områder under anvendelse af alle deres lovgivnings- og budgetmæssige ressourcer, uden at dette må få konsekvenser for ngo'ernes ressourcer. Samarbejde mellem ngo'er, EU og de nationale myndigheder er fortsat af afgørende betydning, hvis man vil udrydde seksuel udnyttelse og misbrug. EØSU ser gerne, at medlemsstaterne og ngo'erne arbejder sammen om at gøre offentligheden mere bevidst om problemet og udveksle bedste praksis.

    3.4   Grundlæggende rettigheder og unionsborgerskab

    3.4.1

    EØSU bifalder målet om »at skabe en egentlig kultur for grundlæggende rettigheder hos alle EU-borgere,« hvis formål er at understøtte charteret om grundlæggende rettigheder og informere alle borgere om deres rettigheder, herunder de rettigheder, der er knyttet til unionsborgerskabet.

    3.4.2

    EØSU bifalder, at man anerkender civilsamfundsaktørernes særlige rolle i forbindelse med grundlæggende rettigheder og fremme af disse. Det betragtes ligeledes fremme af civilsamfundet i de nye medlemsstater som en prioritet. På denne baggrund skal EØSU gentage, at det er parat til at spille en aktiv rolle på dette område.

    3.5   Særprogrammer — strafferet og civilret

    3.5.1

    EØSU bifalder og støtter retligt samarbejde på områder, hvor EU-landene har opstillet fælles prioriteter, f.eks. kampen mod terrorisme. Det opfordrer derfor Kommissionen til at fortsætte sine bestræbelser i retning af solidaritet og harmonisering med henblik på skabelse af et europæisk område med retfærdighed, skønt der kan være visse uoverensstemmelser mellem medlemsstaternes retssystemer

    3.5.2

    Skønt der eksempelvis inden for privatretten er visse begreber såsom som uagtsomhed, pligt til at udvise omhu samt brud på denne pligt, god tro, forsætlighed og ansvar i kontraktforhold, hvis anvendelse og definition varierer fra medlemsstat til medlemsstat, bør dette ikke betragtes som noget, der stiller sig i vejen for initiativerne til tilnærmelse af lovgivningerne, forudsat at en sådan tilnærmelse er forenelig med nærheds- og proportionalitetsprincipperne. Kommissionen har fulgt denne kurs med stor succes og altid med EØSU's udtrykkelige støtte

    3.5.3

    Der kan ligeledes være store forskelle mellem den rolle, som retsvæsenet varetager i de respektive medlemsstater, idet retsvæsenet i nogle tilfælde opererer i en føderal kontekst med en kodificeret forfatning og i andre tilfælde ikke. EØSU opfordrer Kommissionen til at fortsætte sine bestræbelser på at styrke og udbygge de eksisterende mekanismer inden for den civile retspleje med henblik på en harmonisering, hvad angår såvel grænseoverskridende som interne tvister.

    3.5.4

    Selv om disse spørgsmål er problematiske, er det fortsat bydende nødvendigt for medlemsstaternes strafferetlige organer at arbejde meget tæt sammen i forsøget på at bekæmpe alvorlige forbrydelser som narkotikahandel og menneskehandel med henblik på seksuel udnyttelse eller udnyttelse af arbejdskraft.

    3.5.5

    Der er mange gode aktuelle eksempler på samarbejde mellem efterforskere, anklagere og retsmyndigheder. EØSU foreslår, at disse instanser tildeles ressourcer med henblik på at fremme dette samarbejde.

    Bruxelles, den 19. januar 2006

    Anne-Marie SIGMUND

    Formand for

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  EØSU's udtalelse om »Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet: Haag-programmet: Ti prioriteter for de næste fem år - Partnerskabet for fornyelse i EU inden for frihed, sikkerhed og retfærdighed« (KOM(2005) 184 endelig – Ordfører: Luis Miguel Pariza) (EUT C 28 af 3.2.2006).

    (2)  EUT C 294 af 25.11.2005 (Ordfører: An Le Nouail-Marlière).

    (3)  EUT C 294 af 25.11.2005 (Ordfører: Miguel Cabra de Luna).

    (4)  EUT C 294 af 25.11.2005 (Ordfører: Brenda King).

    (5)  IHF-rapporten Intolerance and Discrimination against Muslims in the EU – Developments since September 11 dækker udviklingen i 11 EU-lande: Østrig, Belgien, Danmark, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Italien, Nederlandene, Spanien, Sverige og Storbritannien.


    Top