Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E001490

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1490/03 af Olivier Dupuis (NI) til Kommissionen. Tjetjenien-krigens indvirkning på den russiske økonomi.

EUT C 280E af 21.11.2003, p. 154–155 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92003E1490

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1490/03 af Olivier Dupuis (NI) til Kommissionen. Tjetjenien-krigens indvirkning på den russiske økonomi.

EU-Tidende nr. 280 E af 21/11/2003 s. 0154 - 0155


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1490/03

af Olivier Dupuis (NI) til Kommissionen

(2. maj 2003)

Om: Tjetjenien-krigens indvirkning på den russiske økonomi

I et interview for nylig på radiostationen Ekko Moskva fortalte den tidligere formand for Ruslands Øverste Sovjet Ruslan Khasbulatov, at de første 3-4 måneder af anden Tjetjenien-krig (august-november 1999) havde kostet ca. 3 mia. USD, og at de årlige udgifter til de tre års krig (2000-2002) havde været på 10-13 mia. Hvad angår indeværende år, forventes udgifterne de første tre måneder at blive på 3,5 mia. USD.

Ruslan Khasbulatov nævnte også, at Ruslands samlede udgifter til de 3 ½ års krig, dvs. siden starten på den seneste invasion og besættelse af Tjetjenien i 1999, forventes at blive på 40 mia. USD. Disse er nogle af de tal, der fremgår af en rapport, som Ruslan Khasbulatov og Ivan Rybkin har udarbejdet om de økonomiske aspekter af krigen i Tjetjenien.

Har Kommissionen kendskab til Khasbulatov og Rybkins rapport, og hvad mener den i bekræftende fald herom? Mener Kommissionen ikke, at de nævnte udgifter er komplet uforenelige med den russiske økonomis nuværende situation? Mener Kommissionen i øvrigt ikke, at det kun kan være i kraft af den økonomiske og finansielle støtte, Unionen og dens medlemsstater yder Rusland, at dette land kan frigøre de nødvendige enorme summer til at fortsætte krigen i Tjetjenien?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Christopher Patten

(21. maj 2003)

Kommissionen beklager dybt den tragiske situation, som har rådet i den russiske republik Tjetjenien i det seneste årti. Den nuværende konflikt har medført enorme menneskelige, sociale og økonomiske omkostninger for såvel de føderale og lokale myndigheder som civilbefolkningen i Tjetjenien. Kommissionen håber, at den forfatning, som blev vedtaget ved folkeafstemningen den 23. marts 2003, vil danne platform for en dialog, forsoning, genoprettelse af retsstaten og en effektiv beskyttelse af menneskerettighederne på linje med Vladimir Putins udtalelse den 16. marts 2003. Kommissionen vil ligeledes give udtryk for sin bekymring over for de russiske myndigheder i forbindelse med EU's politiske dialog med Rusland.

Kommissionen minder om, at den gennem det europæiske initiativ for demokrati og menneskerettigheder (EIDHR) under hele konfliktperioden i Tjetjenien har ydet bistand til fremme af civilsamfundet, mediernes frihed og respekten for menneskerettighederne i det nordlige Kaukasus med det formål at bidrage til en varig fred i området. Kommissionen er opmærksom på, at den bistand, som ydes til Rusland via Tacisprogrammet, bl.a. har til formål at fremme civilsamfundet, retsstaten og de offentlige institutioner og at bistå Rusland i den svære politiske, økonomiske og sociale overgang.

Kommissionen har kendskab til Khasbulatovs og Rybkins rapport. Kommissionen er ikke i stand til foretage en bedømmelse af omkostningerne ved den russiske regerings nuværende politik i Tjetjenien eller af, hvorledes omkostningerne påvirker den økonomiske situation som helhed. Der findes imidlertid ikke noget bevis for, at de russiske myndigheders nuværende politik er afhængig af økonomisk bistand fra EU.

Top