EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E001632

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1632/02 af Richard Corbett (PSE) til Kommissionen. Malta.

EUT C 52E af 6.3.2003, p. 83–84 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E1632

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1632/02 af Richard Corbett (PSE) til Kommissionen. Malta.

EU-Tidende nr. 052 E af 06/03/2003 s. 0083 - 0084


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-1632/02

af Richard Corbett (PSE) til Kommissionen

(10. juni 2002)

Om: Malta

Kan Kommissionen bekræfte, at det på Malta er ulovligt at kritisere premierministeren offentligt? Er Kommissionen enig i, at det er en krænkelse af artikel 10 (ytringsfrihed) i den europæiske menneskerettighedskonvention, hvor der står, at enhver har ret til ytringsfrihed?

Er Kommissionen enig i, at sådanne menneskerettighedskrænkelser kan få indflydelse på Maltas anmodning om tiltrædelse af Den Europæiske Union?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Günter Verheugen

(4. juli 2002)

Kommissionen har ikke kendskab til nogen maltesisk lovgivning, som gør det ulovligt at kritisere premierministeren offentligt:

Artikel 41 i den maltesiske forfatning er affattet således:

Ingen må hindres i at udnytte sin ytringsfrihed, herunder friheden til at have en mening uden indblanding, friheden til at modtage idéer og information uden indblanding, friheden til at afgive idéer og information uden indblanding (uanset om idéerne og informationen afgives til offentligheden i almindelighed eller til en bestemt person eller gruppe) og friheden for indblanding i brevvekslinger, medmindre vedkommende selv samtykker deri, eller det sker som led i forældrenes opdragelse.

Kommissionen har ikke kendskab til nogen lov, der begrænser den i forfatningen fastsatte ytringsfrihed, hvis ytringerne vedrører premierministeren. Tværtimod kan man ved studium af de maltesiske medier hurtigt forvisse sig om, at det er en almindelig og hyppig praksis på Malta at kritisere premierministeren og regeringen.

Kommissionen erklærede i sin periodiske rapport for 2001 om Malta(1), at Malta opfylder fortsat Københavnskriterierne og myndighedernes resultater med hensyn til demokratiske rettigheder og menneskerettigheder er generelt gode. Kommissionen vil fortsat overvåge overholdelsen af de grundlæggende menneskerettigheder, særlig ytringsfriheden, på Malta.

(1) KOM(2001) 700 endelig udg.

Top